ramormel schreef op zondag 27 december 2020 @ 13:45:
[...]Lage temperatuur sterilisatie zoals ETO gebeurt al op 50 graden.
Sterilisatie is de juiste term, thermiseren is een term voor het opwarmen van melk. Dit moet je zeker niet door elkaar gaan halen met een waterleiding in een huisinstallatie om verwarring te voorkomen.
Steriliseren is het (gericht) doden van onder andere bacteriën, dit topic gaat over legionella welke bij 70 graden vrijwel direct uitsterft en bij deze temperatuur is het water dus ook gesteriliseerd (genoeg) (van legionella) te noemen.
NEE.
Sterilisatie is een volstrekt foute term zoals @
de Peer ook al aangaf.
Ik had toch al geschreven dat thermiseren uit de kaasindustrie komt?
Het leek me een toepasselijke term voor de situatie rond warmteboilers omdat het in beide een nauwelijks gecontroleerde vorm van afdoding van bacteriën betreft.
Om iets een pasteurisatie te noemen, moeten de condities veel beter gecontroleerd zijn. Dus een gegarandeerde temperatuur voor een gegarandeerde tijdsduur. Om je een idee te geven. Wij contoleren de temperatuur dan met 2 dubbele temperatuursensoren (dus 4 in totaal) aan het einde om absoluut zeker te zijn dat tenminste de grenstemperatuur is gehaald.
Overigens beweer ik helemaal niet dat sterilisatie moet. Maar andere mensen in dit topic noemen een beetje opwarmen al sterilisatie. Dat is maar dat volstrekt wat anders en kun je thuis niet bereiken, tenzij misschien in een snelkookpan.
Dat zal wel ozon zijn. Want de meeste bacteriën (behalve obligaat anaerobe) vinden zuurstof juist fijn.
ramormel schreef op zondag 27 december 2020 @ 13:45:
Ik haal de NEN1006 uit 2011 aan vanwege de richtlijn(en) om het warme tapwater tot 55 graden te verhitten, echter zijn ze daar in 2018 op terug gekomen door het (wederom) te verhogen naar 60 graden. Er staat niet dat dit betrekking heeft op steriliseren. Deze richtlijn is een balans van energiebesparing en veiligheid. Vanwege de energiebesparing is dit, in 2011 naar 55 graden verlaagd, en in 2018 weer naar 60 graden verhoogd vanwege de veiligheid.
We kunnen in ieder geval stellen dat je bij 60 graden na 2 minuten de D-waarde bereikt bij legionella, en bij 70 graden sterft legionella vrijwel meteen uit.
De D-waarde is geen doel op zich, maar om aan te geven hoe snel de afdoding van een bepaalde bacterie gaat (nl. de tijd om een factor 10 reductie te halen).
Hoeveel bacteriën er dan overblijven hangt van de initiële concentratie af!
het doel moet zijn om onder de 100 kiemvormende eenheden per liter te komen. Dat is namelijk de wettelijke eisn.
Dan heb je het over de F-waarde die je wilt weten
Dit is de tijd-temperatuur relatie die ik bedoelde.
Ik heb een spreadsheetje van een echte pasteurisatie installatie er even bij gepakt en wat extremen berekend om een idee te geven hoe groot de invloed van temperatuur is:
:fill(white):strip_exif()/f/image/A9utAgV5PGXvfl6PzCoVL7EP.png?f=user_large)
Helemaal goed en veilig. En daar gaat het om.