mrnn schreef op woensdag 30 december 2020 @ 12:02:
Bij toeval kom ik dit topic tegen en met verbazing lees ik over het concept van "Vitality". Nog meer verbazing dat ik vervolgens niets lees in de topicstart over het al dan niet willen koppelen van gezondheidsgegevens aan de prijs van een zorgverzekering. Ik heb niet alle reacties gelezen maar met de zoekfunctie vind ik er ook weinig tot niets over in dit topic. Wel over privacy (niemand lijkt zich zorgen te maken). Daarom hierbij toch even een tegengeluid om mee te nemen in de overwegingen voor je die "gratis" wearable bestelt.
Het Nederlandse zorgstelsel is gebaseerd op solidariteit. We betalen premie voor onszelf maar ook voor elkaar. Het is natuurlijk lovenswaardig (de eventueel andere agenda van deze verzekeraar met winstoogmerk en aandeelhouders die niet zoveel geven om jullie gezondheid daargelaten) dat deze verzekeraar jullie wil helpen gezonder te worden. Maar er zijn ook heel veel medelanders die wel meer wíllen bewegen maar dit niet kunnen door bijvoorbeeld een ongeval, handicap, chronische aandoening, psychische aandoening, etc.
Dat is vast het eerste bezwaar. Mensen met een aandoening waar zij niet per se iets aan kunnen doen betalen dus meer voor hun premie dan iemand die het geluk heeft wel te kunnen bewegen en via een cashback geld terugkrijgt.
Het volgende bezwaar is de weg die hiermee ingeslagen wordt. Want als we het betalen van minder premie voor mensen die met hun data kunnen bewijzen dat ze gezond zijn toejuichen, waar stopt het dan? Deze data is voor verzekeraars heel waardevol en de mensen die de zorg hard nodig hebben trekken hierdoor straks mogelijk aan het kortste eind.
En dan kan je zeggen ik eet gezond en sport veel terwijl mijn buurman met overgewicht de hele dag op de bank ligt te roken. Daar mag ik voor worden beloond of hij voor worden gestraft. Maar het gaat niet alleen over je luie buurman, maar ook je ouders die onverwacht ziek worden. Of een vriend die een ernstig ongeval krijgt, of misschien zelfs wel je toekomstige zelf.
Persoonlijk ben ik absoluut voor meer bewegen en zelf probeer ik gezond te eten en te leven. Maar er zijn heel veel mogelijkheden dit te beïnvloeden (suikertaks, rookverbod, reclameverbod, lobby aan banden, etc.) zonder de commerciële zorgverzekeraars hiermee aan de haal te laten gaan.
Just my two cents...
Voor mijzelf -en dit heeft een duidelijk persoonlijke en politieke lading- dus je mag hier van vinden wat je wil even mijn reactie:
"Wel over privacy (niemand lijkt zich zorgen te maken)."
ASR vitality deelt niks met je de zorgverzekeraar over je gezondheid. Het enige wat heen en weer gaat is je BSN en "member status" zodat ze een korting kunnen berekenen. Deze gegevens zeggen verder heel weinig want je kunt -heel veel punten- ook bij "slechte gezondheid" krijgen. Je zou hier nog bezwaar op kunnen hebben dat je dit zelfstandig doet (ik heb bijvoorbeeld geen aanvullende verzekering en dit lijkt dan dus overbodige informatie uitwisseling).
"Het Nederlandse zorgstelsel is gebaseerd op solidariteit."
Klopt; maar dit betekend dus dat er geen prikkel is voor goed gedrag; eigenlijk alleen maar een beloning van gratis zorg als je "niet gezond" bent. Gezonde mensen krijgen -NIKS- terug, ongezonde mensen krijgen -VEEL- terug. Is dit solidair? Ik vind van niet.
Dit is natuurlijk zwaar gechargeerd maar ik ben van mening dat ik me wil verzekering voor -alles- wat ik niet zelf overzie. Bijvoorbeeld ongelukken, genetische aandoeningen of zaken veroorzaakt door milieu of opvoeding. Alles waar je eigen gedrag voor verantwoordelijk is vind ik dat je persoonlijk ook zelf voor de kosten moet opdraaien. Alleen op die manier kan er worden gestuurd op positief gedrag. Want ja we hebben het goed in Nederland, maar we zullen met zijn allen bijvoorbeeld ook verantwoordelijk moeten voelen voor grote maatschappelijke problemen als vergrijzing, zaken als overgewicht en geestelijke gezondheid. Dingen waar je zelf op persoonlijk voet concessies zult moeten doen en niet kunt blijven leunen op de solidariteit en consumptie in de zorg. Een trend die we gelukkig langzaam zien ontwikkelen; getuige ook dit ASR vitality programma.
"wíllen bewegen maar dit niet kunnen".
Helemaal mee eens, ik vind ook dat ASR Vitality hier verantwoordelijkheid in moet pakken en het mogelijk moet maken om op ieders eigen niveau doelen te kunnen behalen. Gelukkig doen ze dit al voor bijvoorbeeld groepen ouderen e.d. Hopelijk gaat zich dit in te toekomst nog verder ontwikkelen en mocht je casussen in je omgeving kennen dan wil ik wel helpen om ASR daartoe te bewegen.
"betalen dus meer voor hun premie dan iemand die het geluk heeft wel te kunnen bewegen"
Dit is echter gewoon niet waar, iedereen in dit topic betaald vanuit solidariteit evenveel premie, sterker nog iedereen betaald ook nog gewoon 3,50 per maand éxtra dan niet ASR vitality leden. Dat je daarna -korting- krijgt is een ander verhaal. Scherpe lijn om aan te houden en ik dit persoonlijk ook in de gaten houden op het moment dat ASR eisen gaat stellen bijvoorbeeld. Overigens is dit wettelijk allemaal best goed geregeld (lezen waard):
Wikipedia: Zorgverzekeringswet.
"Het volgende bezwaar is de weg die hiermee ingeslagen wordt"
Dit is wat mij betreft heel zwaar voor wat ASR vitality nu is: Letterlijk een abonnement waar je vrijwillig sportsessies, gezondheidsverklaringen en vragenlijsten laat omzetten in punten om daar wat extra voordeel en motivatie te halen.
Persoonlijk vind ik het een super interresant onderwerp en is de -uiteindelijke meeste solidaire hamvraag-: Wat gaat Nederland hebt opleveren als ASR Vitaltiy er wel is vs. er niet is? Is deze verandering onder de streep een reductie aan zorg en besparen we zo geld zodat er juist éxtra geld kan naar de mensen die het echt nodig hebben? Persoonlijk denk ik dat wat extra stimulans om van de bank te komen voor het gros van de mensen gezondheidswinst gaat opleveren. Zolang je dit in ogenschouw houdt ben ik van mening dat het een positieve beweging (pun intended) is.