• mk1992
 • Registratie: mei 2019
 • Laatst online: 17-09 09:37
Op Prinsjesdag heeft het kabinet bekendgemaakt wat er allemaal verandert in de zorgverzekering 2021:

- Eigen risico blijft gelijk (minimaal € 385)
- De premie stijgt naar verwachting met 5 euro per maand
- De basisverzekering wordt tijdelijk uitgebreid met herstelzorg na corona
- Voor collectieve basisverzekeringen mogen verzekeraars nog maximaal 5% korting geven

In het basispakket komen:
- ​Vergoeding dagbehandeling niet-aangeboren hersenletsel
- Vergoeding geneesmiddelen eierstokkanker en lymfeklierkanker
- Herstelzorg na corona


De premies moeten 12 november bekend gemaakt worden, stap jij over dit jaar?
Stopzetten huidige verzekering moet voor 31-12, de overstap moet voor 31-1 zijn afgerond.

Bekendgemaakte premies basispakket: https://www.zorgwijzer.nl/zorgpremie

Wat nu te kiezen?
Een zorgverzekering kiezen lijkt erg complex, maar er zijn eigenlijk voor ons Tweakers maar vier variabelen.

1. Eigen risico
Hier kun je kiezen tussen het standaard eigen risico van 385,- en het verhoogde eigen risico van 885,-. Het spreekt voor zich dat als je weinig zorgkosten verwacht en je de 885 euro eigen risico achter de hand kunt houden het verhoogde eigen risico een voor de hand liggende keuze is.

De mogelijke besparing die hier te behalen is hangt af van de verzekeraar en is gemiddeld zo’n 15 euro per maand.

Terwijl de mogelijke extra kosten is door de premiekorting geen 500 euro is, maar 320 euro. Doordat het eigen-risicosysteem een beetje vreemd in elkaar zit krijg je deze mogelijke extra kosten pas voor je kiezen nadat je eerst 565 euro aan zorgkosten hebt opgemaakt.

https://tweakers.net/ext/f/j70Mxz0sYbXDrRPLaOamKMeT/full.jpg

2. Restitutie- of naturapolis
Het grootste verschil tussen restitutie en natura is de vrije zorgkeuze. In het geval van een naturapolis moet je voor vergoede zorg naar een behandelaar die een contract heeft afgesloten met jouw zorgverzekeraar terwijl je met een restitutiepolis in principe overal terecht komt. Daardoor is de Restitutiepolis altijd een iets duurder dan de naturapolis.

Dan zou je zeggen voor een paar euro per maand extra heb ik echt vrije keus. Helaas, tegenwoordig zijn er veel restitutiepolissen die maximaal 100% van het in Nederland marktconforme tarief vergoeden waarmee je dus het risico loopt bij te moeten betalen. Hierdoor zit je in de praktijk eigenlijk weer vast aan de gecontracteerde zorg van jouw zorgverzekeraar, waardoor de naturapolis eigenlijk de logischere keuze is.

Als je dan echt voor vrijheid van de restitutiepolis kiest, kies er dan eentje die 100% van het wettelijk maximumtarief vergoed, maar die zijn tegenwoordig zeldzaam.

3. Veel of weinig contractpartners zorgverzekeraar
De laatste jaren zijn er een aantal internet labels opgestaan die substantieel lagere premies bieden. Het zijn er een handvol, maar vorig jaar waren ze erg populair hier op Tweakers. De voordelen zijn van een lagere premie zijn duidelijk, maar het nadeel is dat er wel heel erg weinig contractpartners zijn waardoor je mocht je toch zorg nodig hebben je weinig keuze hebt en vaak ver moet reizen.

Voor jongeren die eigenlijk weinig mankeren en waar ook weinig te verwachten is kan dit alsnog aantrekkelijk zijn, want je kan altijd het jaar erop weer naar een andere gaan mocht je wel iets mankeren.

4. Jaarpremie of maandpremie
Hier kunnen we kort over zijn. Meestal levert de jaarpremie zo’n 2% korting op de premie op en het is dus moeite waard de premie in één keer te betalen. Als je vervolgens ook nog de premie voor de jaarwisseling overmaakt spaar je ook nog een deel vermogensrendementsheffing uit.

Per wanneer
Je kan je zorgverzekering wijzigen tot en met 31 december 2020, dan zal de nieuwe zorgverzekeraar de oude opzeggen. Alternatief is voor 1 januari de oude zelf opzeggen dan heb je tot 31 januari 2020 de tijd om zelf een nieuwe af te sluiten.

Vergelijkingswebsites
www.independer.nl
www.zorgkiezer.nl
www.zorgwijzer.nl
www.poliswijzer.nl
www.pricewise.nl
www.zorgwatch.nl
En meer…

[Voor 70% gewijzigd door mk1992 op 10-11-2020 09:08. Reden: Extra info in de startpost]

Cash is king.


 • waah
 • Registratie: maart 2009
 • Laatst online: 21:04
Tuurlijk stap ik over. Ben geen dief van mijn eigen portemonnee natuurlijk. Blijf het een onzinnig systeem vinden, maar goed.

Die 5% max collectief voor basisverzekeringen kan zuur zijn. Maar misschien dat er nog leuke cashbacks te scoren zijn. Dit jaar ook maar eens kijken om meteen het hele jaar vooruit te betalen. Scheelt niet heel veel, maar is toch leuk dat je niet maandelijks die afschrijving hebt ;-)

Tandartsverzekering dit jaar kon wel uit bij ons trouwens. Groot onderhoud. Binnenkort vragen voor herstel tandvlees wat de mogelijkheden zijn. Afhankelijk daarvan maar eens kijken hoe we dat kunnen "verzekeren" O-)

[Voor 21% gewijzigd door waah op 05-11-2020 09:34]


 • President
 • Registratie: februari 2015
 • Laatst online: 21:45
mk1992 schreef op donderdag 5 november 2020 @ 09:16:
De premies moeten 12 november bekend gemaakt worden, stap jij over dit jaar?
Als het een grote besparing oplevert: natuurlijk! Ik zit nu bij Anderzorg, als die maar 5 euro per maand duurder is dan de goedkoopste dan blijf ik daar lekker zitten. De website werkt makkelijk met de login. Voor dit jaar heb ik het risico zo laag mogelijk gezet, omdat ik wist dat ik dit jaar een operatie zou moeten ondergaan. Voor komend jaar staat er niks in de planning, dus gaat het eigen risico weer naar maximaal :)... En uiteraard een jaarbetaling, ook weer een besparing.

Heb hem vorig jaar wel via een vergelijkingssite laten lopen, dan kreeg ik nog gratis tandartsverzekering voor bij een ongeval erbij. Heb ik gelukkig geen gebruik van hoeven maken, maar als het toch gratis erbij kan: waarom niet!

Verder heb ik maar 1x per jaar een tandarts controle, 1x per twee jaar een gaatje. Dat verzeker ik niet, aangezien de kosten niet opwegen tegen de baten.

 • B-Real
 • Registratie: juni 2009
 • Laatst online: 21:22
Vorig jaar niet overgestapt omdat mijn verzekering (Anderzorg) toen ook weer het goedkoopst was. Zat geloof ik nipt onder de 1000eu per jaar.

Ik heb al jaren geen medische klachten en heb dus al jaren de goedkoopste verzekering, max eigen risico, geen aanvullende pakketten en eenmalige betaling.

Daar ga ik ook dit jaar weer naar op zoek. Voor vriendinlief plus kleine gaan we wel wat aandachtiger kijken. Zij heeft eigenlijk ook nooit iets, maar wellicht dat de goedkoopste in dit geval niet de meest handige optie is.

 • Mawlana
 • Registratie: juli 2002
 • Laatst online: 16-09 09:55
Ieder jaar laat ik er een berekening op los om te zien of het loont om over te stappen. Keer op keer is CZ met collectiviteitskorting (én €40 pm bruto bijdrage vanuit werkgever) de goedkoopste.

Zodra de premies bekend zijn ga ik weer rekenen.

 • jongetje
 • Registratie: maart 2002
 • Nu online
Misschien worden de premies wel lager voor het vervallen van de hoge kortingen doordat je gelukt hebt bij een bedrijf te werken wat een enorm goed contract heeft met een bepaalde zorgverzekeraar. Ik ben daardoor ook na een baanwissel overgestapt omdat zonder die korting de verzekering honderden euro's duurder werd. Zelfs de acceptatie was anders (je kreeg als je bij die werkgever werkte direct, zonder vragenlijst een uitgebreid aanvullend pakket).

Ben ook benieuwd wat de premies gaan doen. Ik zit momenteel even "vast" aan mijn verzekeraar vanwege orthodontie.

 • Pazo
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 21:47

Pazo

Mroaw?

B-Real schreef op donderdag 5 november 2020 @ 10:10:
Vorig jaar niet overgestapt omdat mijn verzekering (Anderzorg) toen ook weer het goedkoopst was. Zat geloof ik nipt onder de 1000eu per jaar.
Inderdaad, met vooruit betalen was dat €999 :) Was de enige die in onder de €1000 kon krijgen vorige jaar.
Ik heb het geluk dat ik gezond ben en niets nodig heb, dus al jaren probeer ik zo goedkoop mogelijke zorgverzekering te vinden. Dus dit jaar zeker weer kijken. Maar of ik het nog een keer onder de €1000 kan krijgen?

5110Wp op west (Barneveld) • PVOutput
Pi-Hole – Network ad blocking


 • B-Real
 • Registratie: juni 2009
 • Laatst online: 21:22
Misschien wel goed om een vast format te gaan hanteren als iemand eenmaal een verzekering voor ogen cq uitgekozen heeft.
Elk jaar is het weer een wildgroei aan bedragen en is het maar weer gokken welke uitgangspunten gekozen zijn, dat maakt vergelijken lastig als je door het topic scrolled.

Bijv:
- Verzekeraar:
- Basisbedrag:
- Hoogte eigen risico:
- Korting a.g.v. aangepast eigen risico:
- Welke collectiviteitskorting + %/€:
- Betalingskorting:
- Uiteindelijk bedrag jaar/maand:


Vervolgens welke aanvullende pakketten plus bijbehorende kosten.
Korte toelichting wat/waarom is misschien ook handig voor mensen die op zoek zijn naar een specifieke situatie.

Dat voorkomt vele terugkerende vragen in de loop van dit topic.

Mijn eigen polis 2019 (!) als voorbeeld

- Verzekeraar: Anderzorg
- Basisbedrag: 1.320 (jaarbedrag)
- Hoogte eigen risico: Maximaal >> 500eu (885eu incl verplicht eigen risico)
- Korting a.g.v. aangepast eigen risico: 300eu
- Welke collectiviteitskorting + %/€: N.v.t.
- Betalingskorting: 20,40 (2%, eenmalig betaling)
- Uiteindelijk bedrag jaar/maand: 999,60 (per jaar) / 83,30 per maand

 • Ardana
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 17:59

Ardana

Moderator General Chat

Mens

B-Real schreef op donderdag 5 november 2020 @ 11:27:
Misschien wel goed om een vast format te gaan hanteren als iemand eenmaal een verzekering voor ogen cq uitgekozen heeft.
Elk jaar is het weer een wildgroei aan bedragen en is het maar weer gokken welke uitgangspunten gekozen zijn, dat maakt vergelijken lastig als je door het topic scrolled.

Bijv:
- Verzekeraar:
- Basisbedrag:
- Hoogte eigen risico:
- Korting a.g.v. aangepast eigen risico:
- Welke collectiviteitskorting + %/€:
- Betalingskorting:
- Uiteindelijk bedrag jaar/maand:


Vervolgens welke aanvullende pakketten plus bijbehorende kosten.
Korte toelichting wat/waarom is misschien ook handig voor mensen die op zoek zijn naar een specifieke situatie.

Dat voorkomt vele terugkerende vragen in de loop van dit topic.

Mijn eigen polis 2019 (!) als voorbeeld

- Verzekeraar: Anderzorg
- Basisbedrag: 1.320 (jaarbedrag)
- Hoogte eigen risico: Maximaal >> 500eu (885eu incl verplicht eigen risico)
- Korting a.g.v. aangepast eigen risico: 300eu
- Welke collectiviteitskorting + %/€: N.v.t.
- Betalingskorting: 20,40 (2%, eenmalig betaling)
- Uiteindelijk bedrag jaar/maand: 999,60 (per jaar) / 83,30 per maand
Vergeet niet dat ook de basisverzekering inhoudelijk kan schelen. Zo zijn de vergoedingen voor GGZ en bijv. reiskosten erg wisselend per zorgverzekeraar... FBTO heeft bijv. 'n grens van 250km per jaar enkele reis, terwijl OHRA een grens van 1000 km per jaar enkele reis hanteert.

Note to self: being good is often more important than being right.


 • B-Real
 • Registratie: juni 2009
 • Laatst online: 21:22
Ardana schreef op donderdag 5 november 2020 @ 12:57:
[...]

Vergeet niet dat ook de basisverzekering inhoudelijk kan schelen. Zo zijn de vergoedingen voor GGZ en bijv. reiskosten erg wisselend per zorgverzekeraar... FBTO heeft bijv. 'n grens van 250km per jaar enkele reis, terwijl OHRA een grens van 1000 km per jaar enkele reis hanteert.
Zoals in mijn post vermeld kun je de opsomming nog voorzien van een toelicht waarom je specifiek voor de verzekering gekozen hebt cq deze op het oog hebt. Zoals gezegd maakt dat het vergelijken van specifieke situaties makkelijker.

In mijn geval kijk ik puur naar de goedkoopste verzekeraar. Waarbij ik alleen soms nog de afweging maak of "mijn" ziekenhuis standaard aangeboden wordt, maar dat is eigenlijk elk jaar het geval.

[Voor 21% gewijzigd door B-Real op 05-11-2020 13:00]


 • JohanNL
 • Registratie: september 2013
 • Laatst online: 19:29
Hoe kan het dat ik dit topic volg? Ik volgde het vorige topic wel maar volg deze nu ook, terwijl ik dat niet zelf heb gedaan :)

@mk1992 In de TopicStart van het 2019 topic staat wellicht nog wat handige informatie die je kunt toevoegen aan de TopicStart van dit topic?
Zorgverzekering 2019

Ergens was ook zo'n afbeelding van welke verzekeraars bij welke overkoepelende bedrijf hoorde, maar kan die zo niet meer vinden.

📈 Voordelig, eenvoudig & gespreid beleggen in aandelen 💸


 • BasDongen
 • Registratie: februari 2019
 • Laatst online: 26-08 16:06
Hallo, is een fysio behandeling een recht om aanspraak te maken op vergoeding eigen vervoer (auto)?

 • bllb
 • Registratie: januari 2011
 • Niet online
JohanNL schreef op donderdag 5 november 2020 @ 19:36:
Hoe kan het dat ik dit topic volg? Ik volgde het vorige topic wel maar volg deze nu ook, terwijl ik dat niet zelf heb gedaan :)
Aha, ik ben dus niet de enige! Ik dacht al even last van vergeetachtigheid te hebben 8)7

 • jongetje
 • Registratie: maart 2002
 • Nu online
BasDongen schreef op donderdag 5 november 2020 @ 20:05:
Hallo, is een fysio behandeling een recht om aanspraak te maken op vergoeding eigen vervoer (auto)?
Lijkt mij niet. Dat is alleen bij bepaalde (ziekenhuis) behandelingen zo, maar daar is volgens mij ook een drempel voor.

 • Trommelrem
 • Registratie: februari 2009
 • Laatst online: 12-07 06:17
President schreef op donderdag 5 november 2020 @ 10:05:
En uiteraard een jaarbetaling, ook weer een besparing.
Ik heb eigenlijk nooit naar m'n zorgverzekering gekeken, maar omdat ik iedere maand zo'n iDeal moet doen, belde ik mijn verzekeraar of het niet anders (gemakkelijker) kon. Zij opteerden voor een jaarbetaling. Zij meldden mij dat een jaarbetaling niet betekent dat je korting krijgt. Als je per maand betaalt, betaal je juist een toelage. Ergens vind ik dat niet kunnen. Ze zouden met wetgeving by default heel Nederland op een jaarbetaling moeten zetten, want iedereen by default op een maandbetaling zetten is natuurlijk wel erg makkelijk verdienen. Op 15 miljoen mensen is dat maandelijks een leuk potje. Ik snap dat je de keuze hebt, maar van de 15 miljoen mensen in ons staatje denk ik dat niet veel mensen weten dat je ook voor een jaarbetaling kunt kiezen om geen toelage te betalen. Ook het eigen risico heb ik maar op maximaal gezet. Ik ken weinig mensen die uberhaupt ooit in een ziekenhuis zijn geweest, behalve voor werk.

[Voor 9% gewijzigd door Trommelrem op 05-11-2020 22:20]


 • JohanNL
 • Registratie: september 2013
 • Laatst online: 19:29
Trommelrem schreef op donderdag 5 november 2020 @ 22:19:
[...]

Ook het eigen risico heb ik maar op maximaal gezet. Ik ken weinig mensen die uberhaupt ooit in een ziekenhuis zijn geweest, behalve voor werk.
Totdat je toch een keer met spoed naar het ziekenhuis moet en dan ben je die 500€ extra ER zo goed als kwijt en heeft de zorgverzekeraar een '' winst '' op jou geboekt van 200 - 350€.
Uiteraard als er telkens meer mensen zullen zijn die een extra ER nemen en geen ER gebruiken, dan zal de korting waarschijnlijk in de toekomst ook minder worden, maar dan zullen de premies ook wel lager worden.
Dat laatste lijkt me sowieso niet aan de orde, de zorg wordt alleen maar duurder zeggen ze.

Ik wil ook even benadrukken dat een bezoek aan het ziekenhuis niet de enige weg is om je ER op te maken.
Ook psychische zorg bijvoorbeeld kan snel oplopen en kan een verhoogd ER onvoordelig uitpakken, er zijn gewoon heel veel zaken die in '' de basisverzekering '' zitten, maar waarbij het ER wel van toepassing is.

Maar ik zit ook in die luxe positie dat ik verwacht geen ER te gebruiken volgend jaar, en zelfs al doe ik dat wel, zolang het gebruik van het ER onder de €885 - [ de korting voor het verhogen van het ER ] blijft, heb ik '' winst '' op deze constructie.
Wel kijk ik na contracten die er zijn tussen zorgverleners en zorgverzekeraars.
Zo was Zilveren Kruis de goedkoopste keuze voor mij in principe, maar had deze geen contract met het van mij dichtbij zijnde ziekenhuis, waardoor er in geval van zorgverlening maar 75% vergoed zou worden en de andere 25% helemaal niet verzekerd is.
Daarnaast zou dit een heel bureaucratische rompslomp worden - aldus de ziekenhuizen -
Daar heb ik geen zin in, ook al verwacht ik geen zorg te hoeven gebruiken van het ziekenhuis, je weet het maar nooit.
Het risico is te groot voor het prijsverschil.

📈 Voordelig, eenvoudig & gespreid beleggen in aandelen 💸


 • Aftansert
 • Registratie: maart 2014
 • Laatst online: 21:16
Ik zit al jaren bij DSW, volgend jaar met een premie van € 103,95 inclusief maximaal verhoogd eigen risico en inclusief een betalingskorting van 1% door de premie jaarlijks te betalen. Je kan voor 1 januari betalen, dus dat is én beter dan de spaarrekening, én het drukt box 3 een beetje. De verhoging van het eigen risico heb ik inmiddels al 5x terugverdiend, dus als ik die onverhoopt toch moet aanspreken is het ook geen probleem.

DSW is wel wat duurder dan andere verzekeraars, maar in tegenstelling tot de grote verzekeraars vind ik het een mooi, menselijk bedrijf, ook op een goede manier actief in de politieke discussie voor een goed zorgverzekeringsstelsel. Verder compleet vrije zorgkeuze en geen medische selectie voor aanvullende verzekeringen. Dan wil ik best een solidariteitstoeslag betalen. Ze zijn behoorlijk transparant over de kostenopbouw van de premie, in zoverre dat ik wel eens een deel terug heb gekregen omdat ze minder kosten hadden gemaakt dan verwacht.

 • Stef87
 • Registratie: mei 2012
 • Laatst online: 21:44
JohanNL schreef op donderdag 5 november 2020 @ 22:48:
[...]

Zo was Zilveren Kruis de goedkoopste keuze voor mij in principe, maar had deze geen contract met het van mij dichtbij zijnde ziekenhuis, waardoor er in geval van zorgverlening maar 75% vergoed zou worden en de andere 25% helemaal niet verzekerd is.
Daarnaast zou dit een heel bureaucratische rompslomp worden - aldus de ziekenhuizen -
Daar heb ik geen zin in, ook al verwacht ik geen zorg te hoeven gebruiken van het ziekenhuis, je weet het maar nooit.
Het risico is te groot voor het prijsverschil.
Ik heb die verzekering ook, maar die 75% is bij spoed niet van toepassing (last time I checked), mocht dat nog uitmaken bij je keuze.

Citigo-E, Model 3 SR+ Daikin FTXM & 5kW Monoblock. Ex-Autotechnisch Specialist. www.GewoonDuurzaamAdvies.nl


 • JohanNL
 • Registratie: september 2013
 • Laatst online: 19:29
Stef87 schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 01:28:
[...]

Ik heb die verzekering ook, maar die 75% is bij spoed niet van toepassing (last time I checked), mocht dat nog uitmaken bij je keuze.
Klopt, zou anders ook wel een beetje flauw zijn want je kunt in zo'n situatie helemaal niet kiezen naar welk ziekenhuis je wilt ( en zo'n keuze zou jijzelf op dat moment ook niet moeten willen maken )
Maar volgens mij wordt het labeltje '' spoed '' al heel snel ervan af gehaald, met name als je natuurlijk niet meer in direct levensgevaar bent.
De verhalen zijn ook wel ergens online te vinden als het goed is, waarbij iemand zo'n budget polis heeft, een ongeluk krijgt en ( na ER ) niet alles vergoed krijgt, waardoor diegene duizenden euro's uit eigen zak mag betalen.
Ik wil dat risico niet lopen en volgens mij scheelde het mij ook maar iets van €20 op jaarbasis.

📈 Voordelig, eenvoudig & gespreid beleggen in aandelen 💸


 • Sissors
 • Registratie: mei 2005
 • Nu online
Trommelrem schreef op donderdag 5 november 2020 @ 22:19:
[...]

Ik heb eigenlijk nooit naar m'n zorgverzekering gekeken, maar omdat ik iedere maand zo'n iDeal moet doen, belde ik mijn verzekeraar of het niet anders (gemakkelijker) kon. Zij opteerden voor een jaarbetaling. Zij meldden mij dat een jaarbetaling niet betekent dat je korting krijgt. Als je per maand betaalt, betaal je juist een toelage. Ergens vind ik dat niet kunnen. Ze zouden met wetgeving by default heel Nederland op een jaarbetaling moeten zetten, want iedereen by default op een maandbetaling zetten is natuurlijk wel erg makkelijk verdienen. Op 15 miljoen mensen is dat maandelijks een leuk potje. Ik snap dat je de keuze hebt, maar van de 15 miljoen mensen in ons staatje denk ik dat niet veel mensen weten dat je ook voor een jaarbetaling kunt kiezen om geen toelage te betalen. Ook het eigen risico heb ik maar op maximaal gezet. Ik ken weinig mensen die uberhaupt ooit in een ziekenhuis zijn geweest, behalve voor werk.
Ik weet niet welke verzekeraar jij gevonden hebt, maar normaal halen die gewoon met automatische incasso het geld van je rekening, hoef je niks voor te doen.

En of je bij maandbetaling extra moet betalen of jaarbetaling minder is natuurlijk puur een definitie kwestie. Ik betaal per jaar, maar ik vermoed zo dat 95% van Nederland liever per maand betaald. Betaal jij niet meer per maand omdat je geen automatische incasso gebruikt, en je daarvoor een toeslag betaald, en dat die minder is als je 1x per jaar betaald dan 1x per maand?

 • Trommelrem
 • Registratie: februari 2009
 • Laatst online: 12-07 06:17
JohanNL schreef op donderdag 5 november 2020 @ 22:48:
[...]


Totdat je toch een keer met spoed naar het ziekenhuis moet en dan ben je die 500€ extra ER zo goed als kwijt en heeft de zorgverzekeraar een '' winst '' op jou geboekt van 200 - 350€.
De kans dat je ook maar een euro van je een eigen risico gebruikt is vrijwel nihil. Ben jij ooit in een ziekenhuis geweest? Heel veel mensen zullen nog nooit in een ziekenhuis zijn geweest. Daarnaast, een gemiddeld ziekenhuisbezoek kost sowieso enkele duizenden euro's. Als je misschien een keer je arm breekt, tja, dan kost dat je een keer 850 euro, wat je in de voorgaande 20 jaren hebt bespaard.
Sissors schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 08:17:
[...]

Ik weet niet welke verzekeraar jij gevonden hebt, maar normaal halen die gewoon met automatische incasso het geld van je rekening, hoef je niks voor te doen.

En of je bij maandbetaling extra moet betalen of jaarbetaling minder is natuurlijk puur een definitie kwestie. Ik betaal per jaar, maar ik vermoed zo dat 95% van Nederland liever per maand betaald. Betaal jij niet meer per maand omdat je geen automatische incasso gebruikt, en je daarvoor een toeslag betaald, en dat die minder is als je 1x per jaar betaald dan 1x per maand?
Waarom zou je liever per maand betalen als je daarvoor extra moet betalen? En nee. De toelage is omdat je per maand betaalt in plaats van per jaar.

 • mk1992
 • Registratie: mei 2019
 • Laatst online: 17-09 09:37
JohanNL schreef op donderdag 5 november 2020 @ 19:36:
Hoe kan het dat ik dit topic volg? Ik volgde het vorige topic wel maar volg deze nu ook, terwijl ik dat niet zelf heb gedaan :)

@mk1992 In de TopicStart van het 2019 topic staat wellicht nog wat handige informatie die je kunt toevoegen aan de TopicStart van dit topic?
Zorgverzekering 2019

Ergens was ook zo'n afbeelding van welke verzekeraars bij welke overkoepelende bedrijf hoorde, maar kan die zo niet meer vinden.
Heb ingevuld dat dit het 'vervolg' was op Zorgverzekering 2020, misschien dat de lieve mensen van Cambridge An...Tweakers! jouw bookmark doorlussen?

Zal eens kijken naar de startpost van 2019.

Cash is king.


 • Anoniem: 93986
 • Registratie: oktober 2003
 • Niet online
Trommelrem schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 08:24:
[...]

De kans dat je ook maar een euro van je een eigen risico gebruikt is vrijwel nihil. Ben jij ooit in een ziekenhuis geweest?
Prima als je voor jezelf het rekensommetje hebt gedaan en gaat voor een max eigen risico. Zelf ook jaren gedaan totdat ik ziek werd en 1 1x door mijn eigen risico heen was. Prima, met de jaren daarvoor was ik alsnog goedkoper uit.

Maar, het was naïef om te denken dat je alleen door in het ziekenhuis terecht te komen je eigen risico er doorheen kan jagen. Een simpele onderzoek en je bent er al doorheen.

 • Trommelrem
 • Registratie: februari 2009
 • Laatst online: 12-07 06:17
Anoniem: 93986 schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 08:58:
[...]

Prima als je voor jezelf het rekensommetje hebt gedaan en gaat voor een max eigen risico. Zelf ook jaren gedaan totdat ik ziek werd en 1 1x door mijn eigen risico heen was. Prima, met de jaren daarvoor was ik alsnog goedkoper uit.

Maar, het was naïef om te denken dat je alleen door in het ziekenhuis terecht te komen je eigen risico er doorheen kan jagen. Een simpele onderzoek en je bent er al doorheen.
Het is een misvatting dat een simpel onderzoek van bijv. 650 euro meteen 850 euro kost. Een Coronatest kan wellicht worden gezien als een simpel onderzoek. Dat kost je echt niet meteen 850 euro.

 • Anoniem: 93986
 • Registratie: oktober 2003
 • Niet online
Trommelrem schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 09:01:
[...]
Het is een misvatting dat een simpel onderzoek van bijv. 650 euro meteen 850 euro kost. Een Coronatest kan wellicht worden gezien als een simpel onderzoek. Dat kost je echt niet meteen 850 euro.
Ach, raak eens in een keertje in een burnout. Wellicht is het dan weleens prettig om met een professional te praten. 1500 euro pis je zo weg.

Zoals ik al zei, er zijn prima redenen om voor max eigen risico te gaan. Mocht er eens wat zijn dan kost je dat 850 euro. So be it. Zelf ook jarenlang gedaan. Maar jij denkt er mijn inziens iets te gemakkelijk over wat de daadwerkelijke kosten kunnen zijn als je eens een keer wat hebt.


Vorig jaar maakte iemand de opmerking dat het eigen risico en de korting die je krijgt helemaal geen korting is. Het is een boete voor mensen die chronisch ziek zijn of worden. Ben je gezond? Top. Ben je ziek? Hier heb je een boete van minimaal 385 euro.

Kan er nog wel bij naast 70% laatst verdiende salaris en geen heffingskorting meer.

 • B-Real
 • Registratie: juni 2009
 • Laatst online: 21:22
Het is natuurlijk de afweging die je voor jezelf moet maken. In mijn voorbeeld van vorig jaar kreeg ik bij max eigen risico een korting van 300eu op mijn premie.

Na grofweg 3 jaar heb je dus je max eigen risico bespaard/gespaard. Echter kijk je naar één enkel jaar, dan kun je dus voor 585eu (885 - 300) aan kosten hebben en dan nog ben je even duur/goedkoop uit als wanneer je het minimale eigen risico van 385eu hebt.

Als je nooit iets hebt en ook nu niets verwacht dan is dat het overwegen waard. Van dat geld kun je prima een keur bloedprikken, een kuurtje of een zalfje betalen. Een behandeling in het ziekenhuis laat de teller harder lopen, de kosten daarvan kunnen natuurlijk sterk uiteen lopen. Simpele dingetjes, zoals een keer een foto zullen relatief gezien qua kosten ook nog wel meevallen.

Kortom, iedereen moet de overweging voor zijn eigen situatie maken.

Komt nog bij dat je het eigen risico wel moet hebben liggen! Het is simpel gezegd om de korting bij max eigen risico elke maand op zij te zetten zodat je een buffer hebt mocht je wél een keer iets hebben. Als je het niet zo breed hebt is dat wellicht lastiger, aan de andere kant is juist dan 300eu (de korting dus) ook veel geld lijkt mij.

Tot slot, het is geen welles/nietes spelletje maar iedereen moet zelf goede overwegingen maken in het al dan niet aanpassen van zijn of haar eigen risico.

 • Sissors
 • Registratie: mei 2005
 • Nu online
Trommelrem schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 08:24:
[...]

De kans dat je ook maar een euro van je een eigen risico gebruikt is vrijwel nihil. Ben jij ooit in een ziekenhuis geweest? Heel veel mensen zullen nog nooit in een ziekenhuis zijn geweest. Daarnaast, een gemiddeld ziekenhuisbezoek kost sowieso enkele duizenden euro's. Als je misschien een keer je arm breekt, tja, dan kost dat je een keer 850 euro, wat je in de voorgaande 20 jaren hebt bespaard.
[...]

Waarom zou je liever per maand betalen als je daarvoor extra moet betalen? En nee. De toelage is omdat je per maand betaalt in plaats van per jaar.
Omdat je dan niet in 1x €1200 ofzo moet hebben liggen in de voor veel mensen toch al dure december maand? Ik betaal zelf per jaar omdat het een paar procent korting oplevert, maar ik denk dat gemiddelde consument toch liever niet zoveel vooruit betaald.

Je ziet ook dat elke prijsvergelijker standaard op per maand staat, niet per jaar.


Overigens ja, ik heb vorig jaar in het ziekenhuis gelegen voor een operatie :P . Dit jaar eigen risico weer maximaal. Het is imo voor veel mensen een prima afweging, maar je moet niet blindelings het op max zetten.

[Voor 9% gewijzigd door Sissors op 06-11-2020 10:52]


 • B-Real
 • Registratie: juni 2009
 • Laatst online: 21:22
Jaren terug heb ik besloten, vanwege de korting, om eenmalig per jaar te betalen. Dat betekende toen, als student zijnde, een deukje in mijn spaargeld.

Vanaf dat moment ben ik maandelijks via automatisch sparen een potje gaan aanleggen. Elke maand, de dag nadat ik mijn salaris ontvang, wordt er 85eu naar een spaardoel (zorgverzekering) weggeschreven. Uit dat potje betaal ik aan het eind van het jaar dan de zorgverzekering, vorig jaar hield ik 20eu over en dat zit nu dus extra in de pot. Eind volgende maand zal er 1040eu in de pot zitten, we gaan zien of dat toereikend is :)

Hetzelfde doen we voor de gemeentelijke heffingen. Je weet dat het elk jaar komt en zo'n bedrag doet toch elk jaar weer even pijn als je het moet betalen. Met zo'n spaardoel, waarbij het maandelijks opzij zet, spreid je de pijn een beetje.
Gemeentelijke heffingen kunnen volgens mij ook maandelijks via automatisch incasso, maar ik heb het liever in eigen beheer in dit soort gevallen.

Lood om oud ijzer natuurlijk, maar ik voel mij er prettiger bij dan op dergelijke momenten mijn reguliere spaarrekening aan te spreken.

 • Trommelrem
 • Registratie: februari 2009
 • Laatst online: 12-07 06:17
Anoniem: 93986 schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 09:10:
[...]

Ach, raak eens in een keertje in een burnout. Wellicht is het dan weleens prettig om met een professional te praten. 1500 euro pis je zo weg.
Burnout heeft niets met je zorgverzekering te maken, maar alles met je AOV.
Sissors schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 10:51:
[...]

Omdat je dan niet in 1x €1200 ofzo moet hebben liggen in de voor veel mensen toch al dure december maand? Ik betaal zelf per jaar omdat het een paar procent korting oplevert, maar ik denk dat gemiddelde consument toch liever niet zoveel vooruit betaald.
En zo kunnen vermogende mensen een klein beetje meer sparen dan minder vermogende mensen. Best een krom systeem.

[Voor 42% gewijzigd door Trommelrem op 06-11-2020 14:23]


 • jongetje
 • Registratie: maart 2002
 • Nu online
Trommelrem schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 14:22:
En zo kunnen vermogende mensen een klein beetje meer sparen dan minder vermogende mensen. Best een krom systeem.
Waarom krom, jij bent als je vooruit betaald een veel kleiner risico dan iemand die per maand betaald (en dat dus een keer een maand (of meer) niet doet met alle incasso kosten die daarbij komen). Daar mag dan toch best iets tegenover staan?

Als je naar een winkel gaat en zegt dat je dit jaar 10 overhemden bij ze gaat kopen en die direct betaald, dan weet ik zeker dat je er best 1 gratis kunt krijgen.

[Voor 15% gewijzigd door jongetje op 06-11-2020 14:32]


 • Ariandra
 • Registratie: december 2015
 • Laatst online: 09-09 16:06
jongetje schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 14:31:
[...]

Waarom krom, jij bent als je vooruit betaald een veel kleiner risico dan iemand die per maand betaald (en dat dus een keer een maand (of meer) niet doet met alle incasso kosten die daarbij komen). Daar mag dan toch best iets tegenover staan?

Als je naar een winkel gaat en zegt dat je dit jaar 10 overhemden bij ze gaat kopen en die direct betaald, dan weet ik zeker dat je er best 1 gratis kunt krijgen.
Misschien niet, maar de overheid verplicht jou niet om overhemden te kopen ;)

Dit jaar zat ik geloof ik bij Ditzo? Heb dit jaar verder geen vergoedingen nodig gehad, wel euvel met een herinnering van Famed waarvan ik de factuur maar niet boven water krijg. Zal dus wel weer die 'goedkoopste' kiezen voor 2021, met erop gelet dat het dichtstbijzijnde ziekenhuis een contract heeft, just in case.

 • Tacticus
 • Registratie: juli 2020
 • Niet online
Pfoe moet helaas ook overstappen omdat mijn huidige verzekeraar geen orthodontie heeft. Even wachten dan wat 12 November gaat laten zien.

 • JohanNL
 • Registratie: september 2013
 • Laatst online: 19:29
Trommelrem schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 14:22:
[...]

En zo kunnen vermogende mensen een klein beetje meer sparen dan minder vermogende mensen. Best een krom systeem.
Dat bezwaar is nog best verwaarloosbaar.
Het draait er vooral om of je '' gewoon '' helemaal gezond bent of wel echt zorg nodig hebt en wellicht wel chronisch ziek bent.
In dat laatste geval ben je vaak al gauw het dubbele kwijt aan premies, eigen risico, eigen bijdrage, extra kosten etc. bij elkaar vergeleken met het eerste scenario en is het niet iets waarvoor je zelf hebt gekozen.
Dit gaat best vaak ook gepaard met een laag inkomen waardoor er echt financiële problemen kunnen ontstaan.
Laag inkomen en geen zorgbehoefte is dan weer anders; de zorgtoeslag is dan zelfs een heel stuk hoger dan de zorgpremie als je voor maximaal verhoogd ER gaat :+
Des temeer is er een grote kloof tussen mensen die geen zorg nodig hebben en die dat wel nodig hebben met een laag inkomen.

📈 Voordelig, eenvoudig & gespreid beleggen in aandelen 💸


 • Ariandra
 • Registratie: december 2015
 • Laatst online: 09-09 16:06
Stackerr schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 14:48:
Pfoe moet helaas ook overstappen omdat mijn huidige verzekeraar geen orthodontie heeft. Even wachten dan wat 12 November gaat laten zien.
Het is bij mij alweer even geleden (2015) dat ik voor orthodontie heb gekeken. Zit sowieso niet in het basis pakket als je 18+ bent, aanvullende verzekeringen zijn daar heel moeilijk mee. Sommige aanbieders beginnen er helemaal niet aan als je een indicatie hebt voor een beugel. Verreweg de meesten hadden een wachttijd van 6-12 maanden, en dan was de maandelijkse premie ook nog eens zo hoog dat na een beetje rekenen ik de conclusie kon trekken dat het onder de streep duurder was dan uit eigen zak.
Maar, dat is mijn ervaring! (Om een beeld te geven: 2,5 jaar cat 5 beugel beneden, boven maar 1,5 jaar. Tussendoor nieuwe opbeetplaat en forsus veren.)

 • Tehh
 • Registratie: maart 2013
 • Niet online
Anoniem: 93986 schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 09:10:
[...]

Ach, raak eens in een keertje in een burnout. Wellicht is het dan weleens prettig om met een professional te praten. 1500 euro pis je zo weg.

Zoals ik al zei, er zijn prima redenen om voor max eigen risico te gaan. Mocht er eens wat zijn dan kost je dat 850 euro. So be it. Zelf ook jarenlang gedaan. Maar jij denkt er mijn inziens iets te gemakkelijk over wat de daadwerkelijke kosten kunnen zijn als je eens een keer wat hebt.


Vorig jaar maakte iemand de opmerking dat het eigen risico en de korting die je krijgt helemaal geen korting is. Het is een boete voor mensen die chronisch ziek zijn of worden. Ben je gezond? Top. Ben je ziek? Hier heb je een boete van minimaal 385 euro.

Kan er nog wel bij naast 70% laatst verdiende salaris en geen heffingskorting meer.
Euhm, even wat kleine nuances:
1. Voor zorg bij chronische ziekte hoef je geen eigen risico te betalen.
2. Jij hebt het over een "boete" van 385,- voor iemand die chronisch ziek is. Je kan het ook andersom bekijken: Van alles wat een gezond iemand aan belasting betaal gaat zo'n 26% naar de zorg. Daar heeft iemand die gezond is niets aan. Zie je dat ook als "boete" omdat hij gezond is?

Als je vrijwillig kiest voor maximaal eigen risico dan krijg je korting op je premie. Dat is gewoon een feit, en heel normaal in het economische verkeer. Betaal je de volledige premie in één keer? Dan krijg je korting op je premie (je loopt immers risico omdat je al dat geld ineens kwijt bent en dus niet kan uitgeven aan een kapotte cv bijv).

Overigens: van mij mag dat verplichte eigen risico er wel af hoor. De zorg kost ons zo'n 85-90 miljard. Als 1 miljoen mensen per jaar de volledige eigen risico (moeten) betalen dan is dat nog steeds slechts minder dan 0,5% van de totale kosten. Op een begroting van 85 miljard is dat geneuzel in de marge.

Ik ben het wel met je eens dat het heel hard kán gaan. Maar aan de andere kant, in de afgelopen 5 jaar zijn wij 2x bij de SEH geweest i.v.m. ongelukje (vinger gebroken / vinger kapot gesnoeid). Volgens mij hebben we alleen een kleine rekening gekregen voor toen een vinger gebroken was, iets van 2x € 50,-?

 • jongetje
 • Registratie: maart 2002
 • Nu online
Ariandra schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 14:58:
[...]
Het is bij mij alweer even geleden (2015) dat ik voor orthodontie heb gekeken. Zit sowieso niet in het basis pakket als je 18+ bent, aanvullende verzekeringen zijn daar heel moeilijk mee.
Wat bedoel je nu precies? Er is niet 1 basisverzekering waar orthodontie inzit, dat is ook nooit het geval geweest. In mijn geval bij Menzis moet je er per kind een tand 750 pakket voor afsluiten. Dit is gratis tot 10 jaar en vanaf de 10e verjaardag 15euro per maand. Dan is 2000euro gedekt, wel een jaar wachttijd. Voor volwassenen heb ik niet uitgezocht.

 • jongetje
 • Registratie: maart 2002
 • Nu online
Ariandra schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 14:39:
[...]


Misschien niet, maar de overheid verplicht jou niet om overhemden te kopen ;)

Dit jaar zat ik geloof ik bij Ditzo? Heb dit jaar verder geen vergoedingen nodig gehad, wel euvel met een herinnering van Famed waarvan ik de factuur maar niet boven water krijg. Zal dus wel weer die 'goedkoopste' kiezen voor 2021, met erop gelet dat het dichtstbijzijnde ziekenhuis een contract heeft, just in case.
Het ging me niet om overhemden, maar omdat je je geld al kwijt bent en in geval van maandbetaling je zelf tot die tijd over je geld beschikt en dat dat ook niet voor niets hoeft. Scheelt de zorgverzekeraar ook geld omdat ze niet elke maand hoeven te controleren of er betaald is en bij geen betaling moeten najagen.

Wat betreft dichts bij zijnde ziekenhuis, dat heeft natuurlijk alleen zin als die ook de behandeling doet die je op dat moment nodig hebt. Puur theoretisch: Stel je zit op voetbal en moet een knie operatie, dan kan het best zo zijn dat die specialist in dat ziekenhuis 5 km verderop werkt en een hele korte wachtlijst heeft. Maar als jouw zorgaanbieder alleen met het ziekenhuis op de hoek contact heeft en daar is een wachtlijst van 2 maanden dan zul je even moeten wachten (of mogelijk bij betalen).
Daarnaast geldt dit ook voor je tandarts, fysiotherapeut, logopedie (voor je kinderen), psygoloog etc. Een natura polis is niet alleen voor je dokter. Er zijn zelfs budget verzekeraars die je medicijnen alleen via internet laten bestellen ipv de apotheek om de hoek. Staar je dus niet alleen blind op het "ziekenhuis op de hoek" of die gecontracteerd is. Ik ben op dit moment gelukkig gezond, maar voor die paar tientjes per jaar extra premie wil ik me daar geen zorgen over hoeven maken.

 • Trommelrem
 • Registratie: februari 2009
 • Laatst online: 12-07 06:17
Tehh schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 15:27:
[...]
Overigens: van mij mag dat verplichte eigen risico er wel af hoor. De zorg kost ons zo'n 85-90 miljard. Als 1 miljoen mensen per jaar de volledige eigen risico (moeten) betalen dan is dat nog steeds slechts minder dan 0,5% van de totale kosten. Op een begroting van 85 miljard is dat geneuzel in de marge.
Volgens mij bestaat het eigen risico om de zorg ook enigszins te ontlasten. Alleen gaat men er aan voorbij dat mensen daardoor misschien niet de belangrijke zorg krijgen die ze eigenlijk nodig hebben, waardoor ze op de langere termijn alsnog meer zorg nodig hebben.

Wat mij verstandiger lijkt is om het eigen risico te schrappen zoals het nu is, en om een laag eigen risico per huisarts bezoek te vragen. Laag als in 5 euro, zodat er wel een drempel is, maar wel een drempel die betaalbaar is. Alle zorg die je dan na de huisarts nodig hebt, is dan niet meteen een probleem voor veel mensen, maar je voorkomt hiermee dat mensen voor een griepje naar de huisarts gaan. Een bevriend huisarts zei ooit "de patient is onze vijand, placebo's zijn onze wapens." Dat geeft denk ik wel aan hoe belangrijk een kleine drempel voor de huisarts zou zijn.

[Voor 7% gewijzigd door Trommelrem op 06-11-2020 16:31]


 • Ariandra
 • Registratie: december 2015
 • Laatst online: 09-09 16:06
jongetje schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 15:31:
[...]

Wat bedoel je nu precies? Er is niet 1 basisverzekering waar orthodontie inzit, dat is ook nooit het geval geweest. In mijn geval bij Menzis moet je er per kind een tand 750 pakket voor afsluiten. Dit is gratis tot 10 jaar en vanaf de 10e verjaardag 15euro per maand. Dan is 2000euro gedekt, wel een jaar wachttijd. Voor volwassenen heb ik niet uitgezocht.
Ik kon uit het bericht van Stackerr niet opmaken dat het over kinderen ging? Als dat zo is mijn excuus, ik ging er van uit dat het over persoonlijke behandeling ging.

Wat betreft ziekenhuis om de hoek ja/nee, dan moet ik maar wachten? Als een specialist verderop sneller is, is dat leuk, maar ik heb geen eigen vervoer. Dat gezegd hebbende, ik woon in de randstad, en zal niet zo gauw kiezen voor een verzekeraar die maar één ziekenhuis in mijn stad dekt, nee.

 • Anoniem: 93986
 • Registratie: oktober 2003
 • Niet online
Tehh schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 15:27:
[...]


Euhm, even wat kleine nuances:
1. Voor zorg bij chronische ziekte hoef je geen eigen risico te betalen.


Overigens: van mij mag dat verplichte eigen risico er wel af hoor. De zorg kost ons zo'n 85-90 miljard. Als 1 miljoen mensen per jaar de volledige eigen risico (moeten) betalen dan is dat nog steeds slechts minder dan 0,5% van de totale kosten. Op een begroting van 85 miljard is dat geneuzel in de marge.

Ik ben het wel met je eens dat het heel hard kán gaan. Maar aan de andere kant, in de afgelopen 5 jaar zijn wij 2x bij de SEH geweest i.v.m. ongelukje (vinger gebroken / vinger kapot gesnoeid). Volgens mij hebben we alleen een kleine rekening gekregen voor toen een vinger gebroken was, iets van 2x € 50,-?
Niet alle chronische ziektes vallen onder die regeling. Heb je een andere chronische ziekte? Jammer dan.

 • Anoniem: 93986
 • Registratie: oktober 2003
 • Niet online
Trommelrem schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 16:30:
[...]

Volgens mij bestaat het eigen risico om de zorg ook enigszins te ontlasten. Alleen gaat men er aan voorbij dat mensen daardoor misschien niet de belangrijke zorg krijgen die ze eigenlijk nodig hebben, waardoor ze op de langere termijn alsnog meer zorg nodig hebben.

Wat mij verstandiger lijkt is om het eigen risico te schrappen zoals het nu is, en om een laag eigen risico per huisarts bezoek te vragen. Laag als in 5 euro, zodat er wel een drempel is, maar wel een drempel die betaalbaar is. Alle zorg die je dan na de huisarts nodig hebt, is dan niet meteen een probleem voor veel mensen, maar je voorkomt hiermee dat mensen voor een griepje naar de huisarts gaan. Een bevriend huisarts zei ooit "de patient is onze vijand, placebo's zijn onze wapens." Dat geeft denk ik wel aan hoe belangrijk een kleine drempel voor de huisarts zou zijn.
Daar is allang uit gebleken dat men dan niet meer naar de huisarts gaat met alle gevolgen van dien. Hoe vaak heeft men vanuit de overheid wel niet moeten melden dat huisarts bezoek niet ten kostte gaat van je ER.

 • Hackus
 • Registratie: december 2009
 • Niet online

Hackus

Lifting Rusty Iron !

Trommelrem schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 08:24:
[...]

De kans dat je ook maar een euro van je een eigen risico gebruikt is vrijwel nihil. Ben jij ooit in een ziekenhuis geweest? Heel veel mensen zullen nog nooit in een ziekenhuis zijn geweest. Daarnaast, een gemiddeld ziekenhuisbezoek kost sowieso enkele duizenden euro's. Als je misschien een keer je arm breekt, tja, dan kost dat je een keer 850 euro, wat je in de voorgaande 20 jaren hebt bespaard.
[...]

Waarom zou je liever per maand betalen als je daarvoor extra moet betalen? En nee. De toelage is omdat je per maand betaalt in plaats van per jaar.
Toelage is voor andere wijze dan Automatische Incasso.

Kiest als MTB' er voor het mulle zand en drek, ipv het naastgelegen verharde pad.


 • Richard
 • Registratie: augustus 2000
 • Laatst online: 20:09

Richard

Kuru Kuru Kururin

Tehh schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 15:27:
[...]
Ik ben het wel met je eens dat het heel hard kán gaan. Maar aan de andere kant, in de afgelopen 5 jaar zijn wij 2x bij de SEH geweest i.v.m. ongelukje (vinger gebroken / vinger kapot gesnoeid). Volgens mij hebben we alleen een kleine rekening gekregen voor toen een vinger gebroken was, iets van 2x € 50,-?
Was dat dan "echt wel" SEH en géén HAP?

Ben zelf ook weleens met kerst van voor- tot achter dichtgenaaid. Kreeg op iedereen "voorrang" omdat dit toch echt wel "spoed" had... achteraf een rekening van €9,75 voor een Tetanus injectie :*)

Verder (gaat niet over bovenstaande quote) m.b.t. gecontracteerde Ziekenhuizen...

Als je er met een Ambulance naartoe gebracht wordt is het géén planbare zorg. (En dus ook gewoon gedekt door je "budgetpolis". Als het dan toch foute boel is en ze verwijzen je door naar een niet gecontracteerd (als voorbeeld) Universitair Ziekenhuis; valt het nog steeds onder je budgetpolis...

Als je gesteriliseerd moet worden / knieoperatie / staaroperatie / enz enz enz kan het best interessant zijn om 20KM te reizen voor je "zorgvraag".

[Voor 9% gewijzigd door Richard op 06-11-2020 17:34]


 • Rubbergrover1
 • Registratie: maart 2020
 • Nu online
Richard schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 17:29:

Als je gesteriliseerd moet worden / knieoperatie / staaroperatie / enz enz enz kan het best interessant zijn om 20KM te reizen voor je "zorgvraag".
Ik vind het zelf prettig dat áls ik iets zou krijgen, ik naar het ziekenhuis kan gaan waar ik mij prettig bij voel. Vooral als een bepaalde ziekenhuis voor die zorg beter of juist slechter bekend staat, is het fijn dat je kunt kiezen. Daarom kies ik bewust niet voor die budget polissen, maar voor een polis met volledige keuzevrijheid. Kost misschien een paar tientjes per jaar, maar dat is een goede gezondheidszorg mij wel waard.

 • FreakNL
 • Registratie: januari 2001
 • Nu online

FreakNL

Well do ya punk?

Het ER inderdaad een gedrocht. Bedoeld als drempel (?) maar bijvoorbeeld mijn vader en mijn vriendin zijn respectievelijk februari en mei al door hun ER heen vanwege medicijnen.

Nu kunnen ze dat beide prima betalen maar het is natuurlijk gewoon een boete omdat je iets mankeert. Gewoon afschaffen en uitsmeren over de rest.

Ikzelf heb al sinds 2011 maximaal eigen risico. De besparing daarvan hebt ik apart gezet totdat ik 500 euro had staan (885-385), nu doe in dat niet meer. In die zin is het ook niet eerlijk, mijn vader en vriendin kunnen dat niet doen.

Ik betaal ook per jaar maar onderschat niet dat er een hele bevolkingsgroep geen 1200 euro heeft liggen. En zeker niet rond de kerst.

Helaas kan ik niet overstappen, ik reis voor mijn werk en mijn werkgever heeft allerlei additionele afspraken met de zorgverzekeraar gemaakt qua zorg en de kosten daarvan in het buitenland... Maar dan moet je wel bij die zorgverzekeraar zitten.. En nu gaat de collectiviteit eraf dus het zal wel duurder worden.

[Voor 25% gewijzigd door FreakNL op 07-11-2020 08:07]


 • yorroy
 • Registratie: februari 2005
 • Laatst online: 20:08
Mijn vrouw en ik hebben jaren kunnen genieten van de extra korting vanwege het eigen risico op maximaal te zetten en daardoor behoorlijk wat bespaard.
Helaas kreeg ik afgelopen jaar van kerngezond vanuit het niets een schildklier afwijking en dan heb je na 3 ziekenhuisbezoekjes gelijk je max te pakken.

Ik had samen met mijn vrouw standaard 2x 885 euro op de spaarrekening vast staan voor onvoorziene zorgkosten en dat geeft je een veilig gevoel.
Hoewel nu weer gezond durf ik het nu alleen niet meer aan met een eigen risico van 885.
Het kost je toch minstens 2,5 jaar om het verschil in eigen risico (500 euro) goed te maken met een lagere premie, en dan maar hopen dat je niks geks krijgt.

Maar ik ga net als elk jaar weer lekker shoppen, je kunt gewoon teveel geld besparen als je even goed op zoek gaat.

2 weken geleden heb ik ook even goed naar mijn overige verzekeringen gekeken en nu bespaar ik 52 euro per maand.

Het is misschien vloeken in de kerk, maar ik heb eigenlijk liever dat er 1 verzekeringsmaatschappij is vanuit de overheid waarbij je zelf je pakket kan samenstellen.
Scheelt heel wat topsalarissen bij verzekeraars, al die verschillende gebouwen, systemen, etc. Het is gewoon echt mega inefficiënt als je het mij vraagt.
(Nee ik ben geen communist :+ )


 • President
 • Registratie: februari 2015
 • Laatst online: 21:45
FreakNL schreef op zaterdag 7 november 2020 @ 08:04:
Nu kunnen ze dat beide prima betalen maar het is natuurlijk gewoon een boete omdat je iets mankeert. Gewoon afschaffen en uitsmeren over de rest.
Pffttt, ik betaal maandelijks mee aan de medicatie voor je vriendin en vrouw... Ik snap niet waarom je 'de gebruiker betaalt een kleine bijdrage' als een boete ziet

 • Anoniem: 93986
 • Registratie: oktober 2003
 • Niet online
President schreef op zaterdag 7 november 2020 @ 09:53:
[...]

Pffttt, ik betaal maandelijks mee aan de medicatie voor je vriendin en vrouw... Ik snap niet waarom je 'de gebruiker betaalt een kleine bijdrage' als een boete ziet
Die 385 euro is een druppel op een gloeiende plaat in het geheel maar een flinke hap uit het budget voor iemand die arbeidsongeschikt is door ziekte en net niet in aanmerking komt voor zorgtoeslag of simpelweg te weinig toeslag krijgt.

Die "gebruiker" heeft die zorg niet nodig voor zijn lol. Kan er niets aan doen en heeft geen andere keuze. De ziektekosten zijn niet de enige kosten die iemand te verduren krijgt. Dat is alleen wat de buitenwereld ziet. Niet kunnen werken en veel moeten thuiszitten kost een berg meer dan dat je dagelijks naar je werk gaat.

 • Ardana
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 17:59

Ardana

Moderator General Chat

Mens

Dit is slechts voor eein klein gedeelte correct. Enkel voor de ziekten die opgenomen zijn op de chronische lijst klopt dat. Voor alle ander ziektes klopt dit niet. Zo heb ik chronische migraine,, EDS, een vitamine D deficiency, en ben ik al sinds m’n peutertijd grootverbruiker bij de GGZ. Van al deze dingen is alleen EDS erkend als chronische ziekte. Dat betekent dat ik wel de benodigde fysiotherapie uit de basisverzekering vergoed krijg, maar daarvoor geldt wel ieder jaar het eigen risico. De medicatie en zorg die ik voor andere zaken nodig heb, vallen gelukkig meestal onder de basisverzekering, maar ik moet dus wel ieder jaar erg goed opletten: heeft mijn verzekeraar een overeenkomst met mijn hulpverleners.

Ook heeft het invloed op iets als verhuizen: zitten er in de nieuwe omgeving de juiste hulpverleners en hebben ze een contract?

Om dit voor te zijn, neem ik maar de duurdere vrije-keuze-polis, maar zelfs daarin zitten verschillen: zo had Menzis een flink aantal jaar terug in de kleine lettertjes staan dat ze, ondanks restitutiepolis, de GGZ waarmee ze geen contract hadden, toch maar 75% vergoedden, en ben ik er dit jaar achter gekomen dat, waar FBTO een drempel van 250km voor reiskostenvergoeding hanteert, de OHRA een drempel van 1000 km hanteert.

Dus nee, hoe die site erbij komt dat chronische ziektes niet onder het eigen risico vallen, is mij een raadsel.

Maar goed, mijn ziektes kosten me dus rustig duizend of meer euro meer dan iemand die gezond is, terwijl ik idd hierdoor ook een stuk lager inkomen heb en dat het inkomen dat ik nog wel heb, ook nog eens hoger belast wordt. Ik denk dat het me rustig, zonder liegen, zo’n € 1.000-€ 1.500 per maand scheelt.

Note to self: being good is often more important than being right.


 • MrBlack
 • Registratie: februari 2007
 • Laatst online: 10:58
Wel fijn dat je door het zorgstelsel in nl topzorg voor een (voor nagenoeg alle inwoners) betaalbare prijs ontvangt.

Arbeidsongeschikt / chronisch ziek worden is natuurlijk altijd vervelend. Gelukkig zijn er vangnetten zodat ‘sterkere schouders’ ervoor zorgen dat je niet crepeert. Dankbaarheid lijkt me meer op z’n plaats dan klagen maar goed, we zijn een volkje van ‘rechten ipv plichten’ natuurlijk.

 • Webgnome
 • Registratie: maart 2001
 • Laatst online: 18:06
MrBlack schreef op zaterdag 7 november 2020 @ 12:50:
Wel fijn dat je door het zorgstelsel in nl topzorg voor een (voor nagenoeg alle inwoners) betaalbare prijs ontvangt.

Arbeidsongeschikt / chronisch ziek worden is natuurlijk altijd vervelend. Gelukkig zijn er vangnetten zodat ‘sterkere schouders’ ervoor zorgen dat je niet crepeert. Dankbaarheid lijkt me meer op z’n plaats dan klagen maar goed, we zijn een volkje van ‘rechten ipv plichten’ natuurlijk.
De standaard dooddoener. Alsof mensen die veel gebruik maken van dit systeem niet dankbaar zijn ervoor?

Strava, Twitter


Anoniem: 91868

MrBlack schreef op zaterdag 7 november 2020 @ 12:50:
Wel fijn dat je door het zorgstelsel in nl topzorg voor een (voor nagenoeg alle inwoners) betaalbare prijs ontvangt.

Arbeidsongeschikt / chronisch ziek worden is natuurlijk altijd vervelend. Gelukkig zijn er vangnetten zodat ‘sterkere schouders’ ervoor zorgen dat je niet crepeert. Dankbaarheid lijkt me meer op z’n plaats dan klagen maar goed, we zijn een volkje van ‘rechten ipv plichten’ natuurlijk.
Ik denk dat ook heel veel mensen de Belastingdienst en het UWV dankbaar zijn voor al de fuckups.

 • CyberMania
 • Registratie: februari 2015
 • Laatst online: 21:18
Drie tips

1. Met een budget-polis: als je regelt dat je door een medisch specialist wordt doorverwezen naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis, dan krijg je alsnog de volledige vergoeding (volgens je polisvoorwaarden uiteraard). Let wel: je huisartsverwijzing valt hier niet onder.

2. Eigen risico: mensen denken vaak bij bijv. vrijwillig naar 500 euro verhoging eigen risico, dat wil ik liever niet doe maar 385 euro max eigen risico. Maar stel je krijgt 5 euro korting p/maand op je premie; dan verhoog je het eigen risico dus eigenlijk niet met 115 euro maar maar met: 115 euro - de korting van 60 euro (12x5) = 55 euro. Best het overwegen waard dus!

3. Reken goed je tandartsverzekering na! Vaak wordt gesproken over bijv. tot 500 euro vergoeding per jaar. Interessant: maar kijk je naar de premie van bijv. 22 euro p/maand = 264 euro p/jaar wat je betaalt om 500 euro vergoed te krijgen. Dus eigenlijk vergoeden ze maar 500 - de kosten die je maakt van 264 = max 236 euro vergoed. Dus trap niet in die 'tot 500 euro vergoeding per jaar!' praatjes als je omdat te moeten krijgen 300 euro betaalt per jaar aan premie ofzo. Dan vergoeden ze dus eigenlijk maar 200 euro.

[Voor 28% gewijzigd door CyberMania op 07-11-2020 16:30]


 • Aftansert
 • Registratie: maart 2014
 • Laatst online: 21:16
MrBlack schreef op zaterdag 7 november 2020 @ 12:50:
Dankbaarheid lijkt me meer op z’n plaats dan klagen maar goed, we zijn een volkje van ‘rechten ipv plichten’ natuurlijk.
Hoewel je (in mijn ogen (Outerspace) een valide punt hebt, hoort op de man spelen er helaas niet bij

[Voor 38% gewijzigd door Outerspace op 09-11-2020 14:54]


 • Ardana
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 17:59

Ardana

Moderator General Chat

Mens

MrBlack schreef op zaterdag 7 november 2020 @ 12:50:
Wel fijn dat je door het zorgstelsel in nl topzorg voor een (voor nagenoeg alle inwoners) betaalbare prijs ontvangt.

Arbeidsongeschikt / chronisch ziek worden is natuurlijk altijd vervelend. Gelukkig zijn er vangnetten zodat ‘sterkere schouders’ ervoor zorgen dat je niet crepeert. Dankbaarheid lijkt me meer op z’n plaats dan klagen maar goed, we zijn een volkje van ‘rechten ipv plichten’ natuurlijk.
Ach, het kan altijd erger hè? Ik zou het bijv goed kunnen hebben en mensen erop wijzen dat ze niet moeten klagen en blij moeten zijn met wat ze hebben krijgen. Liefst iedere dag op hun blote knietjes God en de sterke schouders danken dat ik nog een beetje kan leven.

Maar gelukkig heb ik nog een redelijk verstand waardoor ik enigszins goed met de situatie om kan gaan en weet dat 'het kan altijd erger' een drogredenering is die je eigenlijk op de kleuterschool moet achterlaten.

Ook heb ik genoeg verstand om het verschil te kennen tussen klagen en opsommen wat de moeilijkheden en verschillen zijn. Helaas gaat dat kennelijk niet voor iedereen op.

Ow, en uiteraard ben ik heel dankbaar voor al die mensen die me keer op keer vertellen dat ik dankbaar moet zijn en geluk heb gehad.

En heel blij ben ik dat ik slechts 6 jaar heb hoeven wachten op de juiste zorg, en dat ik maar 4 jaar een combi van dakloosheid en anti-kraak heb hoeven verdragen, met een fysiek gestel dat zelf verhuizen vrijwel onmogelijk maakt en te weinig inkomen om steeds verhuizers in te huren. Nee, echt, ik loop over van dankbaarheid.

Het had zoveel slechter gekund!

[Voor 17% gewijzigd door Ardana op 08-11-2020 15:17]

Note to self: being good is often more important than being right.


 • McGryphon
 • Registratie: mei 2005
 • Nu online

McGryphon

Moderator General Chat

Veul vrouwkes!

MrBlack schreef op zaterdag 7 november 2020 @ 12:50:
Wel fijn dat je door het zorgstelsel in nl topzorg voor een (voor nagenoeg alle inwoners) betaalbare prijs ontvangt.

Arbeidsongeschikt / chronisch ziek worden is natuurlijk altijd vervelend. Gelukkig zijn er vangnetten zodat ‘sterkere schouders’ ervoor zorgen dat je niet crepeert. Dankbaarheid lijkt me meer op z’n plaats dan klagen maar goed, we zijn een volkje van ‘rechten ipv plichten’ natuurlijk.
Ja, ik ben ook echt superdankbaar voor hoe goed alles geregeld is. Ik ben echt heel blij dat ik dankzij een drammerige zorgverzekering van sGGZ terug naar bGGZ werd geplaatst met uiteindelijk suicidale neigingen en het eindigen van twee relaties als gevolg, en dat het daarna maar 5 maanden heeft geduurd om via een team dat op meer dan een uur reizen hiervandaan zit bij (nieuwe) sGGZ (die mij en mijn dossier niet kennen) terecht te komen omdat alle mogelijke knoppen voor spoed ingedrukt werden. Ik vind het ook superfijn dat ik binnen een jaar een WMO-aanvraag rond heb kunnen krijgen, voor hulp met administratie en financiën, omdat er in mijn persoonlijke netwerk een schuldhulpverlener kon helpen met de administratie die daarvoor nodig was.

Ook ben ik echt superblij dat er hier arbeidsongeschiktheidsuitkeringen zijn hier in Nederland, waar je simpel een aanvraagformulier kan indienen, om na 6 weken uitgenodigd te worden voor een hoorzitting 3 weken daarna, waarna je 50 pagina's aan rapporten en aanbevelingen van diverse hulpverleners inlevert, en je 6 weken later een brief krijgt dat die verzekeringsarts die je 45 minuten heeft gesproken het toch beter weet, en dat je gewoon maar 40 uur moet gaan werken. En dat je dan een beroep kan indienen, waarin je nog honderden pagina's aan bewijsstukken en medische verklaringen indient, en je na een traject van 7 maanden uiteindelijk te horen krijgt dat de verzekeringsarts het nog steeds beter weet op basis van vrijwilligerswerk dat je 7 jaar geleden deed.

Natúúrlijk ben ik dankbaar. Ik heb immers nog twee benen en twee armen, en meestal ben ik niet psychologisch fucked genoeg om ze niet fatsoenlijk te kunnen beheersen, dus het had slechter gekund :)

https://www.twitch.tv/mcgryphon voor onregelmatige modelbouw, houtbewerking, pyrografie en andere knutsel!


 • ID-College
 • Registratie: november 2003
 • Laatst online: 11:24
Ik ga vaak einde van het jaar altijd even naar de tandarts en vraag dan altijd de status. Komt er wat aan en wat gaat het kosten?
Obv maak ik dan de afweging of ik t verzeker of niet. Ook weet ik dat bepaalde vullingen eens in de X jaar vervangen moeten worden. Die spaar ik dan in 1x op gooi heel de rotzooi er tegen aan.. (y)

 • Napsju
 • Registratie: oktober 2003
 • Laatst online: 16:24
ID-College schreef op zondag 8 november 2020 @ 15:43:
Ik ga vaak einde van het jaar altijd even naar de tandarts en vraag dan altijd de status. Komt er wat aan en wat gaat het kosten?
Obv maak ik dan de afweging of ik t verzeker of niet. Ook weet ik dat bepaalde vullingen eens in de X jaar vervangen moeten worden. Die spaar ik dan in 1x op gooi heel de rotzooi er tegen aan.. (y)
Precies met de zelfde motivatie maak ik aan het eind van het jaar de aanvullende tandverzekering nog even op. Wil je weten hoeveel je nog te spenderen hebt: Log dan even in bij - of bel even je huidige verzekeraar.

Lekker!


 • jongetje
 • Registratie: maart 2002
 • Nu online
Napsju schreef op zondag 8 november 2020 @ 17:45:
[...]
Precies met de zelfde motivatie maak ik aan het eind van het jaar de aanvullende tandverzekering nog even op.
Hoe doe je dat dan? Als ik tandzorg nodig heb dan laat ik dat doen. Ik heb ga niet in de stoel liggen omdat ik nog budget over heb.

Daarnaast vergoed mijn verzekering 75 procent vd behandeling dus kost altijd geld.

 • ID-College
 • Registratie: november 2003
 • Laatst online: 11:24
Napsju schreef op zondag 8 november 2020 @ 17:45:
[...]
Precies met de zelfde motivatie maak ik aan het eind van het jaar de aanvullende tandverzekering nog even op. Wil je weten hoeveel je nog te spenderen hebt: Log dan even in bij - of bel even je huidige verzekeraar.
Ik draai hem dan om.. ik heb 2 controles per jaar van 45 euro.. die haal je er nooit uit eigenlijk, behalve als er wat is. Het risico accepteer ik maar volgens kan jij hem ook beter omdraaien: afsluiten als ie nodig is ipv hem afsluiten en dan opmaken. Je loopt dan wel iets risico als er ineens wat is maar dat is mij 1x overkomen. Die kosten haal je er dan altijd uit maar dat zal verschillen pp.

 • Napsju
 • Registratie: oktober 2003
 • Laatst online: 16:24
Aan mijn gebit is elk jaar wel wat te doen, maar die €250 krijg ik in een jaar niet op. Wat voor mij al een tijdje volstaat is om het jaar verzekeren, en dan bijvoorbeeld in januari en december 2020 naar de tandarts te gaan. Daarna pas weer in januari en december 2022. Zo kan ik me toch voor €250 laten behandelen, terwijl mij dat maar ~ €160 kost.

[Voor 13% gewijzigd door Napsju op 08-11-2020 19:48]

Lekker!


 • rutger_010
 • Registratie: september 2020
 • Laatst online: 15:27
Tandartsverzekering is inderdaad een vreemde. In sommige gevallen haal je het eruit maar dan moet je of geluk hebben of bepaalde handelingen hebben uitgesteld voor dat jaar. En dat maakt de verzekering ook duur. Binnen verzekeringen heet dat adverse selection.

Zelf heb ik weinig medische zorg nodig gehad maar ik vind de premie van 1000-1500 per jaar plus een eigen risico van ongeveer 300 euro best netjes. In sommige gevallen kan je subsidie aanvragen wat de premie redelijk dekt en als je meer kosten hebt kan je dat soms ook nog aftrekken. Als je elke jaar het ER opmaakt moet je dat incalculeren voor de jaarkosten wat mij betreft.

 • Moi_in_actie
 • Registratie: maart 2007
 • Laatst online: 14:58
Napsju schreef op zondag 8 november 2020 @ 19:41:
Aan mijn gebit is elk jaar wel wat te doen, maar die €250 krijg ik in een jaar niet op. Wat voor mij al een tijdje volstaat is om het jaar verzekeren, en dan bijvoorbeeld in januari en december 2020 naar de tandarts te gaan. Daarna pas weer in januari en december 2022. Zo kan ik me toch voor €250 laten behandelen, terwijl mij dat maar ~ €160 kost.
Aanvullende tandarts verzekeringen zijn de afgelopen jaren inderdaad steeds minder interessant aan het worden. Vorig jaar betaalde je inderdaad ongeveer een 160 euro voor 250 euro vergoeding, het jaar ervoor was het nog iets van 110-120. Het zal er wel mee te maken hebben dat er veel kosten worden gemaakt bij mensen die een dergelijke verzekering nemen. Onder de streep moeten de verzekeraars er ook nog aan verdienen (helaas), dus wanneer het gros van de mensen meer kosten maakt dan dat ze aan premie betalen, moet de premie omhoog. Ben benieuwd hoe dit komend jaar zal zijn.

Ryzen 7 3700X @4275Mhz ~~ 32GB GSkill TridentZ 3600Mhz ~~ ASRock B550 Steel Legend ~~ XFX Radeon RX5700XT


 • De_Bastaard
 • Registratie: oktober 2001
 • Laatst online: 18:51

De_Bastaard

Bastaardicious - FinFleet

Ik heb de laatste jaren ook altijd die extra tandverzekering gehad (VGZ). Nu heb ik (helaas) ook wat kronen nodig gehad en dan kreeg ik toch aardig wat extra vergoed.

We wonen echter in Duitsland en onze Duitse verzekering (AOK) betaalt sowieso 50% van de kosten van zo'n ingreep. Omdat ik ook een Duitse tandarts heb denk ik dat ik dit jaar die extra tandverzekering maar eruit haal. Alle kiezen waar ik voorheen een wortelbehandeling heb gehad hebben nu inmiddels een kroon, dus de verwachting is er niet dat ik die volgend jaar ga krijgen.

Scheelt me €25,- per maand... :X

 • B-Real
 • Registratie: juni 2009
 • Laatst online: 21:22
Nederland regeltjes land, dus eigenlijk zou er (bij wijze van) voor de aanvullende verzekeringen ook eens wat regels moeten komen.

De verzekeringsmaatschappijen verdienen volgens mij gigantisch aan de mensen die toch maar die bril en/of tandartsverzekering afsluiten "want ik heb elk jaar wel wat", zonder na te rekenen of het wel daadwerkelijk uit kan om daarvoor aanvullend verzekerd te zijn.

En ja, het rekensommetje is makkelijk maar er zijn veel te veel mensen die dat dus domweg niet doen en een dief van hun eigen portemonnee zijn.

Ik betaal mijn tandartskosten altijd zelf, heb op een handvol gaatjes ook nog nooit iets spannends gehad gelukkig. Wel altijd wat tandsteen wat losgepeuterd moest worden.
Dit jaar geswitched van tandarts, hij vroeg hoe vaak ik op controle en/of naar mondhygiënist wilde per jaar.

Tja, wie is hier nu de tandarts? Heb hem dus gezegd dat ik doe wat hij verstandig acht. Lachend zeiden we beide dat dat een gevaarlijk prijzige uitspraak kon zijn :P
Na de controle gaf hij aan dat er geen enkele reden was om 2x per jaar te komen, lekker 1x per jaar controle en that's it.

Op de vraag hoe dat zat met het tandsteen. "Is waarschijnlijk gewoon een stukje extra inkomsten van je vorige tandarts geweest, je hebt (nu) helemaal geen tandsteen"

 • Batavia
 • Registratie: mei 2011
 • Laatst online: 16-09 14:02
B-Real schreef op maandag 9 november 2020 @ 10:39:
Nederland regeltjes land, dus eigenlijk zou er (bij wijze van) voor de aanvullende verzekeringen ook eens wat regels moeten komen.

De verzekeringsmaatschappijen verdienen volgens mij gigantisch aan de mensen die toch maar die bril en/of tandartsverzekering afsluiten "want ik heb elk jaar wel wat", zonder na te rekenen of het wel daadwerkelijk uit kan om daarvoor aanvullend verzekerd te zijn.
Regels hier werken juist averechts. De verzekering is goedkoop omdat verzekeraars niet ieder jaar voor iedereen alles hoeven uit te keren. Juist het kunnen verdelen over een grote groep is wat het een verzekering maakt. Als je de groep "eerlijker" probeert te maken en dus mensen minder nutteloze verzekeringen laat nemen word het voor iedereen juist duurder.

Wat dat betreft zou het vrijwillig eigen risico ook geheel afgeschaft moeten worden. Dan daalt de premie van de basisverzekering voor iedereen alleen maar. Tandarts naar de basisverzekering werkt ook.

Wat eigenlijk het probleem is dat een "echte" verzekering voor tandarts niet bestaat. Waar ik tegen gedekt zou willen zijn is dat jaar dat ik pech heb en 2x een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan. Juist die 2e (en alles erna) zou ik willen verzekeren.

 • De_Bastaard
 • Registratie: oktober 2001
 • Laatst online: 18:51

De_Bastaard

Bastaardicious - FinFleet

Batavia schreef op maandag 9 november 2020 @ 10:47:
[...]


Regels hier werken juist averechts. De verzekering is goedkoop omdat verzekeraars niet ieder jaar voor iedereen alles hoeven uit te keren. Juist het kunnen verdelen over een grote groep is wat het een verzekering maakt. Als je de groep "eerlijker" probeert te maken en dus mensen minder nutteloze verzekeringen laat nemen word het voor iedereen juist duurder.

Wat dat betreft zou het vrijwillig eigen risico ook geheel afgeschaft moeten worden. Dan daalt de premie van de basisverzekering voor iedereen alleen maar. Tandarts naar de basisverzekering werkt ook.

Wat eigenlijk het probleem is dat een "echte" verzekering voor tandarts niet bestaat. Waar ik tegen gedekt zou willen zijn is dat jaar dat ik pech heb en 2x een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan. Juist die 2e (en alles erna) zou ik willen verzekeren.
Check, dat laatste inderdaad. Ik heb jaren terug een aantal wortelkanaalbehandelingen gehad. Allemaal om rare reden vrij snel na elkaar, maar nu, x-jaar later zijn die kiezen allemaal bros geworden. Kon een paar maanden geleden dus in één keer drie kronen laten zetten :'(.

Gelukkig werd daar dus flink wat vergoed door mijn Duitse verzekering, want VGZ hoef ik het niet echt te hebben. Daar betaalde ik elk jaar €300,- voor maar dat zou ik nu ook zo wel kunnen betalen.

 • B-Real
 • Registratie: juni 2009
 • Laatst online: 21:22
Ik ben ook helemaal geen voorstander van alles maar in regels gieten, dat werkt inderdaad niet (altijd). Is ook lastige materie uiteindelijk.

Ik vind veel aanvullende verzekeringen gewoon een vorm van misleiding voor de mensen die niet narekenen of het wel uit kan. Vind ik bij reguliere verzekeringen al twijfelachtig, maar zou bij een zorgverzekering mijn inziens echt niet mogen. Dat moet voor iedereen zo transparant mogelijk, tegen de laagst mogelijk prijs met de best mogelijke zorg. De zorg is goed in dit land, transparant en tegen de laagst mogelijke prijs zeer zeker niet.

En inderdaad, het verdelen over de grote groep maakt het betaalbaar. Maar meer dan eens zijn het juist de mensen met de kleine beurs die een aanvullende verzekering afsluiten, omdat ze bang zijn voor hoge eenmalige kosten omdat ze dat niet opzij kunnen/willen zetten. Onderaan de streep is juist deze groep veel duurder uit.

 • JohanNL
 • Registratie: september 2013
 • Laatst online: 19:29
Moi_in_actie schreef op maandag 9 november 2020 @ 10:23:
[...]

Aanvullende tandarts verzekeringen zijn de afgelopen jaren inderdaad steeds minder interessant aan het worden. Vorig jaar betaalde je inderdaad ongeveer een 160 euro voor 250 euro vergoeding, het jaar ervoor was het nog iets van 110-120. Het zal er wel mee te maken hebben dat er veel kosten worden gemaakt bij mensen die een dergelijke verzekering nemen. Onder de streep moeten de verzekeraars er ook nog aan verdienen (helaas), dus wanneer het gros van de mensen meer kosten maakt dan dat ze aan premie betalen, moet de premie omhoog. Ben benieuwd hoe dit komend jaar zal zijn.
Bij welke verzekeraar hebben ze zo'n prijsstijging doorgevoerd vorig jaar? Want dit hebben ze heus niet bij allemaal gedaan.
Zo was er volgens mij ook wel een 250€ dekking met 75% vergoeding van de rekening voor een premie op jaarbasis van zo'n €95.
Dat lijkt mij gewoon prima als je verwacht wat extra kosten te maken voor het komende jaar.

Maar inderdaad dit betreffen gewoon ongesubsidieerde particuliere verzekeringen waarbij de verzekeraar winst moet maken, maar uiteraard ook de kosten van het personeel en het hele circus daaromheen betaald moeten worden.
En die €250 is ook niet een bedrag wat je anders niet zou kunnen betalen neem ik aan, dus dan is meestal het standaard advies bij verzekeringen om ze niet af te nemen.
Dat jij meer geld zult halen uit een verzekering dan dat je erin stopt is meestal niet het geval.

📈 Voordelig, eenvoudig & gespreid beleggen in aandelen 💸


 • Moi_in_actie
 • Registratie: maart 2007
 • Laatst online: 14:58
JohanNL schreef op maandag 9 november 2020 @ 11:04:
[...]


Bij welke verzekeraar hebben ze zo'n prijsstijging doorgevoerd vorig jaar? Want dit hebben ze heus niet bij allemaal gedaan.
In ieder geval bij FBTO, enkele anderen zijn ook fors in prijs gestegen. Maar goed, dit was alweer 12 maanden geleden, hoe/wie/wat precies weet ik niet meer.
En die €250 is ook niet een bedrag wat je anders niet zou kunnen betalen neem ik aan, dus dan is meestal het standaard advies bij verzekeringen om ze niet af te nemen.
Dat jij meer geld zult halen uit een verzekering dan dat je erin stopt is meestal niet het geval.
Deze aanname klopt niet (in mijn geval). Kan het prima betalen, geen probleem, maar ik maak jaarlijks qua onderhoud altijd wel kosten. In de laatste jaren heb ik altijd voordeel gehad van het nemen van een dergelijke verzekering; ik zou een dief van eigen beurs zijn als ik het niet gedaan zou hebben. En nee, dit is geen "gepland" onderhoud, maar dingen die wel zo nu en dan gewoon gebeuren (stukje van een vulling dat afbreekt etc.)

Ryzen 7 3700X @4275Mhz ~~ 32GB GSkill TridentZ 3600Mhz ~~ ASRock B550 Steel Legend ~~ XFX Radeon RX5700XT


 • JohanNL
 • Registratie: september 2013
 • Laatst online: 19:29
Moi_in_actie schreef op maandag 9 november 2020 @ 11:21:


[...]

Deze aanname klopt niet (in mijn geval). Kan het prima betalen, geen probleem, maar ik maak jaarlijks qua onderhoud altijd wel kosten. In de laatste jaren heb ik altijd voordeel gehad van het nemen van een dergelijke verzekering; ik zou een dief van eigen beurs zijn als ik het niet gedaan zou hebben. En nee, dit is geen "gepland" onderhoud, maar dingen die wel zo nu en dan gewoon gebeuren (stukje van een vulling dat afbreekt etc.)
Ik bedoel dat de normale Nederlander beter zo'n verzekering niet neemt.
Ook beschermd zo'n tandverzekering niet echt tegen onverwacht hoge kosten, dus ook om die reden is het niet aan te raden.

Maar als jij voor je persoonlijke situatie een berekening maakt dan kan het natuurlijk heel goed uitkomen.
Desondanks is de " winst " meestal beperkt en kun jij natuurlijk ook gewoon een verkeerde inschatting hebben gemaakt, waardoor de verzekeraar uiteindelijk toch weer met de winst ervandoor gaat.
Goed, mocht je minder kosten maken dan zit het er dik in dat jouw gezondheid - tenminste dit jaar - beter was, wat je natuurlijk ook als een winst voor jezelf kunt zien :)

📈 Voordelig, eenvoudig & gespreid beleggen in aandelen 💸


 • Ardana
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 17:59

Ardana

Moderator General Chat

Mens

rutger_010 schreef op maandag 9 november 2020 @ 10:17:
Tandartsverzekering is inderdaad een vreemde. In sommige gevallen haal je het eruit maar dan moet je of geluk hebben of bepaalde handelingen hebben uitgesteld voor dat jaar. En dat maakt de verzekering ook duur. Binnen verzekeringen heet dat adverse selection.

Zelf heb ik weinig medische zorg nodig gehad maar ik vind de premie van 1000-1500 per jaar plus een eigen risico van ongeveer 300 euro best netjes. In sommige gevallen kan je subsidie aanvragen wat de premie redelijk dekt en als je meer kosten hebt kan je dat soms ook nog aftrekken. Als je elke jaar het ER opmaakt moet je dat incalculeren voor de jaarkosten wat mij betreft.
Ow, het staat bij mij ook netjes gebudgetteerd hoor. Ik kan me de tijd niet herinneren dat ik niet m’n volledige eigen risico opmaakte. ‘Helaas’ zit ik qua inkomen (dankzij jarenlang wél kunnen werken) net boven alle grenzen waardoor ik geen recht heb op wat voor subsidies dan ook. Ik heb het wel eens uitgerekend, maar met mijn inkomen van € 2.350 bruto hou ik misschien, met wat geluk, net een paar tientjes meer over dan een gezond persoon in de bijstand, en wellicht zelfs minder.

Van mij mogen brillen wel weer in de basisverzekering: om de 2-3 jaar een nieuwe bril is (ook bij een prijsvechter) alsnog weer € 200 per jaar. En gehoorapparaten zijn ook duur, net als de batterijen ervoor.

Note to self: being good is often more important than being right.


 • Distoration
 • Registratie: december 2010
 • Laatst online: 17-09 20:29
Afgelopen jaar een relatief duur jaar gehad met het trekken van 3 verstandskiezen. Dit jaar geen verwachte zorguitgaven gelukkig. Al een jaar of 8 bij Anderzorg en verwacht daar ook dit jaar bij te blijven.

 • jongetje
 • Registratie: maart 2002
 • Nu online
Laten we niet te veel offtopic gaan door het nut of de noodzaak aanvullende verzekeringen te bespreken, het is aan iedereen zelf om te bepalen of ze dit nodig vinden. Er zijn ook hele volkstammen die hun 10 jaar oude auto all-risk verzekeren, een reisverzekering bij hun reisbureau afsluiten (wat echt vele malen duurder is dan een losse of doorlopende) etc. etc.

[Voor 9% gewijzigd door jongetje op 09-11-2020 14:47]


 • MadBear
 • Registratie: september 2000
 • Laatst online: 19:09

MadBear

BOE :)

Ardana schreef op zaterdag 7 november 2020 @ 10:17:
[...]

Om dit voor te zijn, neem ik maar de duurdere vrije-keuze-polis, maar zelfs daarin zitten verschillen: zo had Menzis een flink aantal jaar terug in de kleine lettertjes staan dat ze, ondanks restitutiepolis, de GGZ waarmee ze geen contract hadden, toch maar 75% vergoedden, en ben ik er dit jaar achter gekomen dat, waar FBTO een drempel van 250km voor reiskostenvergoeding hanteert, de OHRA een drempel van 1000 km hanteert.
Ziekenvervoer wordt toch betaald uit de basisverzekering/zvw?

Dat zou in principe bij elke zorgverzekeraar gelijk moeten zijn. Er zitten natuurlijk een hoop beperkingen op, er geldt een eigen bijdrage en er moet een machtiging worden aangevraagd, maar de vergoeding zou geen verschil moeten maken tussen zorgverzekeraars onderling. Of gaat het om de hardheidsclausule waar verschillend mee wordt omgegaan?

 • PhaeTom
 • Registratie: oktober 2003
 • Laatst online: 19:22
CyberMania schreef op zaterdag 7 november 2020 @ 16:26:
Drie tips

...

2. Eigen risico: mensen denken vaak bij bijv. vrijwillig naar 500 euro verhoging eigen risico, dat wil ik liever niet doe maar 385 euro max eigen risico. Maar stel je krijgt 5 euro korting p/maand op je premie; dan verhoog je het eigen risico dus eigenlijk niet met 115 euro maar maar met: 115 euro - de korting van 60 euro (12x5) = 55 euro. Best het overwegen waard dus!

...
Ik vind de 5 euro per maand niet een sterk voorbeeld. Bij HEMA bespaar ik hierdoor nu €24 per maand. Dat zet ik apart in een digitaal potje, waardoor ik na 21 maanden break-even draai. Die 500 laat ik gewoon staan als eigen opgebouwd reserve voor de keer dat ik het wel nodig heb. Als je het omdraait zou je dus 24euro per maand extra betalen omdat je geen 500 hebt liggen. Ik zou dit dus alleen doen als ik zou weten dat ik elk jaar mijn eigen risico volledig zou verbruiken. Ik ben wel benieuwd naar de visie van anderen hierop.

[Voor 5% gewijzigd door PhaeTom op 09-11-2020 16:15]


 • Ardana
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 17:59

Ardana

Moderator General Chat

Mens

MadBear schreef op maandag 9 november 2020 @ 15:47:
[...]


Ziekenvervoer wordt toch betaald uit de basisverzekering/zvw?

Dat zou in principe bij elke zorgverzekeraar gelijk moeten zijn. Er zitten natuurlijk een hoop beperkingen op, er geldt een eigen bijdrage en er moet een machtiging worden aangevraagd, maar de vergoeding zou geen verschil moeten maken tussen zorgverzekeraars onderling. Of gaat het om de hardheidsclausule waar verschillend mee wordt omgegaan?
Gaat idd om de hardheidsclausule. Voor gewoon ziektevervoer moet je ziekte of aandoening voorkomen op de lijst. En daar staan maar een heel beperkt aantal ziektes op. Alleen al voor m'n therapie rij ik ongeveer 50 km per week. Dan komt er nog wat tandartsbezoek bij, 4x2x 70 km per jaar en wekelijks 2 of 3x naar de fysio of een andere hulpverlener, wat ik meestal fietsend af kan, maar lang niet altijd.

Dan is een eis '250 km enkele reis per jaar' of '1.000 km enkele reis per jaar' best een groot verschil.

Dus daar ga ik volgend jaar echt wel naar kijken. Tevens heb ik eindelijk een stabiele situatie, waardoor ik nu kan zeggen 'worden mijn huidige hulpverleners vergoed?' ipv 'ik verwacht bij X onder zorg te komen, vergoeden jullie dat?'.

Overigens is het écht heel lastig om een 'ja' of 'nee' antwoord te krijgen op die vraag. 9 van de 10 keer is het antwoord 'kijk maar in de voorwaarden' en anders is het 'dat is afhankelijk van de diagnose'. Daar heb ik toch geen fuck aan?

Nee, serieus, het is echt nauwelijks mogelijk om een antwoord te krijgen.

En ook of een bepaalde behandeling vergoed wordt is nauwelijks na te kijken, laat staan wat het moet gaan kosten als je het zelf moet betalen.

Note to self: being good is often more important than being right.


 • MadBear
 • Registratie: september 2000
 • Laatst online: 19:09

MadBear

BOE :)

Ardana schreef op maandag 9 november 2020 @ 15:58:
[...]

Gaat idd om de hardheidsclausule. Voor gewoon ziektevervoer moet je ziekte of aandoening voorkomen op de lijst. En daar staan maar een heel beperkt aantal ziektes op. Alleen al voor m'n therapie rij ik ongeveer 50 km per week. Dan komt er nog wat tandartsbezoek bij, 4x2x 70 km per jaar en wekelijks 2 of 3x naar de fysio of een andere hulpverlener, wat ik meestal fietsend af kan, maar lang niet altijd.

Dan is een eis '250 km enkele reis per jaar' of '1.000 km enkele reis per jaar' best een groot verschil.
Voor de hardheidsclausule is toch gewoon een standaard berekening? Als zorgverzekeraars hier verschillend mee omgaan zou je dit bij het Zorginstituut Nederland kunnen melden, mijn inziens zou dit gewoon op eenzelfde manier moeten worden afgehandeld.

 • GioStyle
 • Registratie: januari 2010
 • Nu online
PhaeTom schreef op maandag 9 november 2020 @ 15:55:
[...]


Ik vind de 5 euro per maand niet een sterk voorbeeld. Bij HEMA bespaar ik hierdoor nu €24 per maand. Dat zet ik apart in een digitaal potje, waardoor ik na 21 maanden break-even draai. Die 500 laat ik gewoon staan als eigen opgebouwd reserve voor de keer dat ik het wel nodig heb. Als je het omdraait zou je dus 24euro per maand extra betalen omdat je geen 500 hebt liggen. Ik zou dit dus alleen doen als ik zou weten dat ik elk jaar mijn eigen risico volledig zou verbruiken. Ik ben wel benieuwd naar de visie van anderen hierop.
Ik ben gelukkig gezond, maar ik ben van mening dat een zorgverzekering collectief zou moeten zijn en dat er geen onderscheid zou moeten bestaan tussen wel of niet gezond. Iemand die chronisch ziek is zou nooit zijn eigen risico kunnen verhogen zonder meer kwijt te zijn aan zorgkosten. Aan de andere kant: ik moet ook kiezen voor mijn eigen portemonnee. Een vrijwillige eigen risico levert mij ongeveer de helft aan premiebesparing op. Dus een vrijwillige eigen risico van €500 levert €250 op. Als ik twee jaar geen gebruik maak van de zorg dan heb ik 'winst'. Nu doe ik dat een jaar of 3, 4 en gelukkig nog steeds geen zorg nodig gehad. Heb ik het wel nodig, dan heb ik een gelijk een kostenpost van een kleine €900, maar dat is dus ingecalculeerd. Ik zou liever zien dat die vrijwillige eigen risico verdwijnt en dat de zorgverzekeraars met de extra premieafdrachten de verplichte eigen risico naar beneden brengt.

 • Ardana
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 17:59

Ardana

Moderator General Chat

Mens

MadBear schreef op maandag 9 november 2020 @ 17:10:
[...]


Voor de hardheidsclausule is toch gewoon een standaard berekening? Als zorgverzekeraars hier verschillend mee omgaan zou je dit bij het Zorginstituut Nederland kunnen melden, mijn inziens zou dit gewoon op eenzelfde manier moeten worden afgehandeld.
Wat raar, want de OHRA rekent met 250 km.
En je moet meer dan 1.000 kilometer enkele reis afleggen in 12 maanden. Dit wordt via een ingewikkelde formule berekend. Daar spelen verschillende factoren een rol. Denkt bijvoorbeeld aan de duur van je behandeling, de hoeveelheid ritten die per week nodig zijn of het aantal kilometers per enkele reis
https://www.ohra.nl/zorgverzekering/vervoer/vergoeding

Maar eens melden dan.

Note to self: being good is often more important than being right.


 • Napsju
 • Registratie: oktober 2003
 • Laatst online: 16:24
Deze link van Zorgwijzer was nog niet gepost. Hier kan je zelf in de gaten houden welke zorgpremies voor 2021 al bekend zijn gemaakt. Op het moment van schrijven pas slechts drie, allemaal van DSW, maar daar komt de komende dagen uiteraard verandering in.

Hier een overzicht van alle concerns (2020, Independer):

[Voor 31% gewijzigd door Napsju op 09-11-2020 22:01]

Lekker!


 • mk1992
 • Registratie: mei 2019
 • Laatst online: 17-09 09:37
Napsju schreef op maandag 9 november 2020 @ 21:52:
Deze link van Zorgwijzer was nog niet gepost. Hier kan je zelf in de gaten houden welke zorgpremies voor 2021 al bekend zijn gemaakt. Op het moment van schrijven pas slechts drie, allemaal van DSW, maar daar komt de komende dagen uiteraard verandering in.

Hier een overzicht van alle concerns (2020, Independer):
[Afbeelding]
Vanmorgen nog gezocht en vond 'm toen niet meer. Gaat in de topicstart ;)

Cash is king.


 • waah
 • Registratie: maart 2009
 • Laatst online: 21:04
Ik mag dit jaar weer op zoek naar een basisverzekering + vergoeding voor ziekenhuisbevalllen (wat zo'n 350 euro kost, aangezien we géén medische indicatie hebben dit keer) + kraamzorg.

voor wie in hetzelfde schuitje zit, independer heeft een mooi overzicht:
https://www.independer.nl...vallen-in-ziekenhuis.aspx

Nog met de oude prijzen natuurlijk. CZ Basis lijkt nog de meest optimale voor ons. voor 8,10 per maand krijg 100% van de eigen bijdrage vergoed a 350.... das niet gek. Geen kraamzorg vergoeding, maar dat is gemiddeld 40 uur * 4,50 eigen bijdrage = 180 euro. Dat zijn de kosten niet zozeer.

Plus dat we vorige keer eerder rond de 16 uur kraamzorg zaten XD

 • JohanNL
 • Registratie: september 2013
 • Laatst online: 19:29
De boel kan wel erg verschuiven zoals we voorgaande jaren ook wel hebben gezien, dus nog even 3 dagen wachten en dan pas gaan vergelijken is het devies :)

📈 Voordelig, eenvoudig & gespreid beleggen in aandelen 💸


 • Napsju
 • Registratie: oktober 2003
 • Laatst online: 16:24
@waah Slim om planbare zorg die je toch al aan ziet komen te verzekeren. Voor wie ook planbare zorg verwacht in 2021: Het kán voordelig zijn om je hier aanvullend voor te verzekeren. Voorbeeld: Ik heb een sterilisatie laten doen (aanrader, voor wie er aan toe is). Kosten: €425 maar 100% vergoed door Promovendum incl. Royaal voor slechts €13,90 per maand.

Lekker!


 • MadBear
 • Registratie: september 2000
 • Laatst online: 19:09

MadBear

BOE :)

mk1992 schreef op dinsdag 10 november 2020 @ 09:07:
[...]


Vanmorgen nog gezocht en vond 'm toen niet meer. Gaat in de topicstart ;)
Er zit hier wel een wijziging op t.o.v. van 2020:
IptiQ is niet langer de risicodrager van Besured, Promovendum en National Academic, dit wordt VGZ. IptiQ is dus per 1/1/2021 niet meer actief als risicodrager/zorgverzekeraar.

 • MadBear
 • Registratie: september 2000
 • Laatst online: 19:09

MadBear

BOE :)

Ardana schreef op maandag 9 november 2020 @ 18:24:
[...]

Wat raar, want de OHRA rekent met 250 km.


[...]

https://www.ohra.nl/zorgverzekering/vervoer/vergoeding

Maar eens melden dan.
De berekening is Aantal maanden x aantal keren per week x aantal weken per maand x aantal kilometers enkele reis x 0,25. Dus in principe klopt het wel dat je minimaal 1000km aan totale enkele reizen moet maken per jaar om er aanspraak op te kunnen maken.

 • Ferra
 • Registratie: januari 2010
 • Laatst online: 15:55
JohanNL schreef op dinsdag 10 november 2020 @ 11:10:
De boel kan wel erg verschuiven zoals we voorgaande jaren ook wel hebben gezien, dus nog even 3 dagen wachten en dan pas gaan vergelijken is het devies :)
Waar zag jij met name de verschuiving?

 • JohanNL
 • Registratie: september 2013
 • Laatst online: 19:29
Sbakker1982 schreef op woensdag 11 november 2020 @ 08:08:
[...]


Waar zag jij met name de verschuiving?
Premies: de ene verzekeraar verhoogde de premie meer dan de andere en specifiek vorig jaar: sommige verzekeringen werden juist goedkoper doordat collectiviteitskorting werd beperkt.
Vergoedingen: Een verzekeraar kan zelf bepalen wat ze in een aanvullende verzekering vergoeden en dit kunnen ze in principe tot het laatste moment nog wijzigen.
In voorgaande topics werd gesproken door sommigen dat ze weer dit jaar moesten overstappen, omdat hun huidige verzekeraar niet alles meer vergoed.
Of juist een combinatie met de premies.

📈 Voordelig, eenvoudig & gespreid beleggen in aandelen 💸


 • Rubbergrover1
 • Registratie: maart 2020
 • Nu online
Sbakker1982 schreef op woensdag 11 november 2020 @ 08:08:
[...]


Waar zag jij met name de verschuiving?
Juist bij een bevalling kunnen er grote verschillen in de kleine lettertjes van de aanvullende verzekeringen zitten. En die kunnen ook van haar tot jaar flink verschillen, al is het maar omdat de meeste verzekeraars om de paar jaar hun aanvullende pakketten flink door elkaar gooien of 'vernieuwen'. Bij een zwangerschap zou ik dus zeker niet afgaan op de vergelijking van vorig jaar.

 • MadBear
 • Registratie: september 2000
 • Laatst online: 19:09

MadBear

BOE :)

mk1992 schreef op dinsdag 10 november 2020 @ 09:07:
[...]


Vanmorgen nog gezocht en vond 'm toen niet meer. Gaat in de topicstart ;)
Dit plaatje van Zorgwijzer is nog iets meer kloppend dan die van Independer trouwens (m.u.v. dat IptiQ dus wegvalt per 2021).

Ziet er wel naar uit dat alle concerns & labels (m.u.v. DSW/Stad Holland) echt tot de laatste dag (morgen) wachten met het bekend maken van hun premies. Heb verder nog niets voorbij zien komen..

 • JohanNL
 • Registratie: september 2013
 • Laatst online: 19:29
Ja dat doen ze zodat de concurrentie niet de prijzen en polissen kan aanpassen o.b.v. het al beschikbare aanbod.
DSW is dan toch een hele kleine speler en doet aan bepaalde principes, waaronder dat ze niet aan " dit spel " meedoen, maar gewoon de polissen en tarieven kenbaar maken zodra zij die hebben gemaakt o.b.v. hun ( geschatte ) kostenplaatje.
Over dat laatste zijn ze ook best transparant moet ik zeggen en hebben zij ook geen winstoogmerk.

📈 Voordelig, eenvoudig & gespreid beleggen in aandelen 💸


 • Ferra
 • Registratie: januari 2010
 • Laatst online: 15:55
JohanNL schreef op woensdag 11 november 2020 @ 11:57:
Ja dat doen ze zodat de concurrentie niet de prijzen en polissen kan aanpassen o.b.v. het al beschikbare aanbod.
DSW is dan toch een hele kleine speler en doet aan bepaalde principes, waaronder dat ze niet aan " dit spel " meedoen, maar gewoon de polissen en tarieven kenbaar maken zodra zij die hebben gemaakt o.b.v. hun ( geschatte ) kostenplaatje.
Over dat laatste zijn ze ook best transparant moet ik zeggen en hebben zij ook geen winstoogmerk.
Je weet er veel van Johan! Zit je toevallig in dit werkveld?

 • JohanNL
 • Registratie: september 2013
 • Laatst online: 19:29
Sbakker1982 schreef op woensdag 11 november 2020 @ 18:34:
[...]


Je weet er veel van Johan! Zit je toevallig in dit werkveld?
Nee

📈 Voordelig, eenvoudig & gespreid beleggen in aandelen 💸


 • Odeklontje
 • Registratie: juli 2017
 • Niet online
waah schreef op dinsdag 10 november 2020 @ 09:35:
Ik mag dit jaar weer op zoek naar een basisverzekering + vergoeding voor ziekenhuisbevalllen (wat zo'n 350 euro kost, aangezien we géén medische indicatie hebben dit keer) + kraamzorg.

voor wie in hetzelfde schuitje zit, independer heeft een mooi overzicht:
https://www.independer.nl...vallen-in-ziekenhuis.aspx

Nog met de oude prijzen natuurlijk. CZ Basis lijkt nog de meest optimale voor ons. voor 8,10 per maand krijg 100% van de eigen bijdrage vergoed a 350.... das niet gek. Geen kraamzorg vergoeding, maar dat is gemiddeld 40 uur * 4,50 eigen bijdrage = 180 euro. Dat zijn de kosten niet zozeer.

Plus dat we vorige keer eerder rond de 16 uur kraamzorg zaten XD
Vorig jaar rond deze tijd ook iemand geholpen met eenzelfde zorgvraag en toen op met de tip van @GerardHenninger gekozen voor 'Zilverenkruis aanvullend 2 sterren'. Tot nu toe heel positief en geen verrassingen. Zelfs goedkeuring van declaraties (kolfapparaat) verliep zonder problemen.

 • Intercity
 • Registratie: juli 2012
 • Laatst online: 19:02
https://nos.nl/artikel/23...un-premies-voor-2021.html
Twee van de vier grootste zorgverzekeraars hebben de nieuwe premie voor de basisverzekering bekendgemaakt. Bij CZ stijgt de premie volgend jaar met 8,65 euro, naar 129,60 euro per maand. Bij VGZ komt de premie uit op 124,45 euro per maand, 4,50 euro meer dan dit jaar.
De rest zal in de komende 18 uur moeten bekendmaken :)

 • TheMandroid
 • Registratie: november 2009
 • Laatst online: 16-12-2020
Alle medicijnen die ik heb vallen onder het eigen risico of vallen zelfs er buiten. Daarnaast wordt steeds vaker van medicijnmerk gewisseld omdat het goedkoper is. Maar toch is dit ieder jaar weer de reden voor de verhoging. Is er iemand/overheid die dit controleert?

Ik denk dat ik dit jaar m'n eigen risico maximaal ga zetten. Tandarts twijfel ik nog over met 2 controles per jaar en meestal 1x per jaar een 'incident'. Eigenlijk zou ik dit jaar ook fysiotherapie in m'n pakket willen hebben ivm thuiswerken/slechte houding. Maar dat gaat er waarschijnlijk financieel niet inzitten door wegvallen reiskostenvergoeding en stijgende kosten i.v.m. thuiswerken. Het maximale eigen risico is al een grote gok, maar enige manier om het betaalbaar te houden.

[Voor 12% gewijzigd door TheMandroid op 12-11-2020 08:39]


 • Loondijke
 • Registratie: mei 2008
 • Laatst online: 17-09 14:47
PhaeTom schreef op maandag 9 november 2020 @ 15:55:
[...]


Ik vind de 5 euro per maand niet een sterk voorbeeld. Bij HEMA bespaar ik hierdoor nu €24 per maand. Dat zet ik apart in een digitaal potje, waardoor ik na 21 maanden break-even draai. Die 500 laat ik gewoon staan als eigen opgebouwd reserve voor de keer dat ik het wel nodig heb. Als je het omdraait zou je dus 24euro per maand extra betalen omdat je geen 500 hebt liggen. Ik zou dit dus alleen doen als ik zou weten dat ik elk jaar mijn eigen risico volledig zou verbruiken. Ik ben wel benieuwd naar de visie van anderen hierop.
Zit jij al bij de HEMA? Of ga je erbij?

Volgend jaar verhoog ik mijn ER weer naar het maximale bedrag in combinatie met de basisverzekering. Dit is bij de HEMA interessant qua kosten, dus ik ga me hier nog verder in verdiepen de komende weken, maar heb tot nu toe niks vreemds gezien.

Plus die 10% korting is leuk, aangezien wij met onze 3 kids daar vaak producten kopen.

 • B-Real
 • Registratie: juni 2009
 • Laatst online: 21:22
B-Real schreef op donderdag 5 november 2020 @ 11:27:
Misschien wel goed om een vast format te gaan hanteren als iemand eenmaal een verzekering voor ogen cq uitgekozen heeft.
Elk jaar is het weer een wildgroei aan bedragen en is het maar weer gokken welke uitgangspunten gekozen zijn, dat maakt vergelijken lastig als je door het topic scrolled.

Bijv:
- Verzekeraar:
- Basisbedrag:
- Hoogte eigen risico:
- Korting a.g.v. aangepast eigen risico:
- Welke collectiviteitskorting + %/€:
- Betalingskorting:
- Uiteindelijk bedrag jaar/maand:


Vervolgens welke aanvullende pakketten plus bijbehorende kosten.
Korte toelichting wat/waarom is misschien ook handig voor mensen die op zoek zijn naar een specifieke situatie.

Dat voorkomt vele terugkerende vragen in de loop van dit topic.

Mijn eigen polis 2019 (!) als voorbeeld

- Verzekeraar: Anderzorg
- Basisbedrag: 1.320 (jaarbedrag)
- Hoogte eigen risico: Maximaal >> 500eu (885eu incl verplicht eigen risico)
- Korting a.g.v. aangepast eigen risico: 300eu
- Welke collectiviteitskorting + %/€: N.v.t.
- Betalingskorting: 20,40 (2%, eenmalig betaling)
- Uiteindelijk bedrag jaar/maand: 999,60 (per jaar) / 83,30 per maand
Nog niet alles is bekend, maar Zilveren Kruis ZieZo is op dit moment het goedkoopste. Niet met vrije keuze uit ziekenhuizen, maar die in mijn omgeving zitten er bij. Zou dus een optie kunnen zijn. Het lijstje:

- Verzekeraar: Zilveren Kruis ZieZo
- Basisbedrag: 1.041(jaarbedrag)
- Hoogte eigen risico: Maximaal >> 500eu (885eu incl verplicht eigen risico)
- Korting a.g.v. aangepast eigen risico: 261,72
- Welke collectiviteitskorting + %/€: N.v.t.
- Betalingskorting: 20,40 (2%, eenmalig betaling)
- Uiteindelijk bedrag jaar/maand: 1.020,12 (per jaar) / 85,01 per maand

Vind het vooralsnog geen gek maandbedrag. In mijn geval maar 20eu duurder als de goedkoopste (Anderzorg) van vorig jaar.

 • mk1992
 • Registratie: mei 2019
 • Laatst online: 17-09 09:37
Zilveren kruis gooit er 5 euro bovenop voor restitutie en online naturapolis. Gewone natura krijgt er 3 euro bovenop.

https://www.zorgwijzer.nl/zorgpremie.

Cash is king.

Pagina: 1 2 3 ... 7 Laatste


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee