Toon posts:

Ervaringen met, en vragen over, nudisme en naturisme

Pagina: 1 2 3 Laatste
Acties:

Acties:
 • +12Henk 'm!

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter


Ik wil graag een topic open om ervaringen uit te wisselen over nudisme en naturisme, en er eventueel vragen over te beantwoorden. Er blijken namelijk nogal wat misverstanden en taboes te bestaan rondom dit thema.

Ooit heeft @Whuzz wel een topic hierover gestart, maar dit topic is al 18 jaar oud. In overleg met @Ardana heb ik besloten daarom een nieuw, en uitgebreider, topic te starten.

Er is bewust gekozen om nudisme en naturisme in één topic te combineren, omdat deze twee relatief dicht bij elkaar liggen, en tegenwoordig worden ze vaak als synoniemen gebruikt, hoewel er wel degelijk verschillen zijn.

Wat is nudisme?

Ik denk dat de Wikipedia-definitie het vrij duidelijk zegt:
Nudisme is een leefstijl waarvan de beoefenaar, de nudist, graag ongekleed is en het niet altijd nodig vindt om het lichaam te bedekken. Ook in gezelschap van vreemden achten nudisten dit niet nodig. Naaktheid is voor hen natuurlijk.
Het idee is dus dat bloot zijn natuurlijk is. We worden immers allemaal naakt geboren, en jonge kinderen spelen vaak ook naakt op het strand etc. Pas op latere leeftijd wordt ons door de maatschappij geleerd dat naaktheid iets is om te verbergen onder een laag kleding.

Bloot zijn is dus niet iets om je voor te schamen, het is juist iets doodnormaals. Of, zoals de NFN (zie hieronder) het verwoordt: "Blootgewoon!". Ieder lichaam, ieder mens is uniek, en hoeft zich daar niet voor te schamen of voor te verantwoorden richting anderen. Iedereen wordt in zijn/haar waarde gelaten.

Wat is naturisme?

Naturisme gaat nog een stapje verder, aldus wederom Wikipedia. Naturisme is veel meer een lifestyle dan nudisme, waar het enkel om het bloot-zijn zelf gaat:
Naturisme is volgens de Internationale Naturistenfederatie "een manier om in harmonie met de natuur te leven, door samen naakt te zijn, gekenmerkt door zelfrespect, respect voor anderen en hun opvattingen en respect voor het milieu"
Oorspronkelijk mochten naturisten volgens de diverse charters van de verenigingen ook niet roken, geen alcohol drinken, en geen vlees eten. De meeste van deze beperkingen zijn door de diverse naturistenverenigingen inmiddels wel losgelaten, alleen het rookverbod wordt nog grootschalig gehandhaafd. Ook de naturisten zelf houden zich lang niet meer aan al deze oorspronkelijke regels, en zijn in de loop der jaren veel losser geworden.

Nudisme en naturisme zijn de laatste decennia ook steeds meer naar elkaar toegegroeid, en worden dus vaak als synoniemen gebruikt. In de VS is de term 'nudism' ook veel gebruikelijker, terwijl in Europa vaker gesproken wordt over 'naturisme', en 'nudisme' vaak een negatieve bijklank heeft door de vooroordelen.

Nudisme em naturisme zijn ook zeker niet nieuw, reeds in de jaren 20 van de vorige eeuw waren in Nederland verenigingen actief die zich hiermee bezig hielden. Zo werd in 1926 al de vereniging "De Vrije Lichaams Kultuurbeweging" opgericht, die zich met naturisme bezigheild. In 1931 volgde de vereniging "Bond van Lichtvrienden" die hetzelfde deden. Beide verenigingen waren reeds gestopt toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De oudste nu nog bestaande Nederlandse naturistenvereniging is Zon en Leven, die in 1946 zijn opggericht, en die tegenwoordig meerdere nudistencampings bezit en beheerd.

Draait nudisme of naturisme om sex?

Ik haal deze meteen maar als eerste aan, dan hebben we dát alvast maar gehad. Dit is namelijk geheid één van de eerste, zo niet dé eerste, vragen die mensen stellen.

NEE, nudisme en naturisme hebben NIKS met sex te maken. He-le-maal niks. Een deel van deze vraag is te wijten aan onwetendheid en vooroordelen, en een deel aan het feit dat er campings zijn die zich presenteren als naturistencamping, maar in werkelijkheid meer swingers-campings zijn. En daar draait het wél om sex. Swingen heeft helemaal niks met nudisme/naturismne te maken, en vallen dan ook buiten de scope van dit topic. Berucht in dit kader is Cap d'Agde in Zuid-Frankrijk, waar alles bijzonder los eraan toe gaat. Ik zou deze regio dan ook niet aanraden voor mensen die net beginnen met nudisme of naturisme, er zijn betere gelegenheden daarvoor.

Ook heeft nudisme en naturisme helemaal niets met zaken als exhibitionisme en voyeurisme te maken. Dat zijn randzaken die niet worden getolereerd op vrijwel alle naturisalisten-terreinen.

Had ik al gezegd dat nudisme en naturisme niks met sex te maken heeft?

Hebben nudisten en naturalisten dan geen sex?

Ja, natuurlijk wel, het zijn net zoals niet-nudisten/naturisten gewoon mensen met biologische behoeftes. En nudisten en naturisten doen op dezelfde plek aan sex als de rest van de wereld: in een prive-omgeving, niet in het openbaar. Dat laatste wordt op een naturistische camping ook absoluut niet getolereerd.

Zijn beoefenaren van nudisme of naturisme vieze oude mannetjes, enge gluurders, of vieze pedofielen?

Dan doen we dit vooroordeel ook maar meteen. Nee, nudisten/naturisten zijn géén vieze oude mannetjes. Nou ja, er zullen ongetwijfeld lieden bij zijn met een wat mindere moraal, maar die heb je bij niet-nudisten/naturisten ook. De nudisten/naturisten zijn immers een dwarsdoorsnede van de gehele maatschappij.

Als ik op een naturistencamping zit, lopen er dan gluurders rond?

Nou, in theorie zou dat kunnen. In de praktijk gebeurt dit echter niet, om meerdere redenen. Ten eerste liggen de meeste naturistencampings iets verder van dorpen/steden af, en ten tweede hebben de meeste naturistencampings een vorm van beveiliging (hetzij fysieke bewakers, hetzij camera-toezicht). Mensen die alleen komen om te gluren vallen vaak vrij snel op, en dan wordt hij daar al vrij snel door iemand (of meerdere iemanden) vriendelijk doch dringend op aangesproken.

Dit gluren is dan ook de reden dat filmen en fotograferen op een naturistencamping over het algemeen niet is toegestaan, tenzij met toestemming van alle betrokken. Niemand zal moeilijk doen over een foto van je eigen gezin, of een foto van je accomodatie waar geen mensen op staan. Maar als er vreemde mensen op te zien zijn: altijd toestemming vragen. Of, nog beter, gewoon niet fotograferen.

Als je foto's wil laten afdrukken waar je eigen gezin op staat, let dan wel op dat je dit doet door een fotograaf die begrijpt wat nudisme of naturisme is. Er zijn namelijk al aangiftes geweest tegen naturisten die beschuldigd werden van kinderporno.... er zijn fotografen die zelf naturist zijn, die kun je het beste gebruiken.

Op naakstranden, zeker die stranden die grezen aan textielstranden, zal het wellicht vaker voorkomen dat geklede mensen "per ongeluk" over het naakstrand lopen. Ze denken het onopvallend te doen, maar meestal vallen ze net zo hard op dat ze net zo goed een neon-reclame om hun nek kunnen hangen.... ook hier geld dus weer, gewoon lekker negeren.

Wie beoefenen dan wél nudisme en/of naturisme?

Wel, zoals hierboven beschreven, zijn deze mensen een dwarsdoorsnede van de gehele maatschappij. Dat bekent dat mensen van 10 jaar, van 25 jaar, van 50 jaar, en van 75 jaar nudisten/natusiten kunnen zijn. Mannen, vrouwen, kinderen. Werkeloze mensen, bouwvakkers, IT-ers, advocaten, administratief medewerkers, CEO's van grote multinationals, leraren/leraressen. Noem maar op. Grote kans dat je buurman of buurvrouw ook aan een vorm van nudisme of naturisme doet zonder dat jij dat weet. De meeste nudisten/naturalisten lopen er immers niet publiek mee te koop. Ook ben ik al eens BN-ers tegengekomen op een naakstrand.

Wat helaas wel zo is, is dat de gemiddelde leeftijd van naturismeverenigingen relatief hoog ligt, boven de 50 jaar. Maar ondanks dat zijn er nog altijd meer dan genoeg jonge mensen, en ook gezinnen, die ook naturisme doen. Veel mensen worden door hun ouders ook naturistisch opgevoed, en brengen dat later ook met hun eigen kinderen in de praktijk. Dus eigenlijk is elke leeftijdscategorie wel vertegenwoordigd: van net geboren babies tot mensen van in de 80 jaar.

Ook zie je mensen met lichamelijke afwijkingen rondlopen. Denk aan één of meer afgezette borsten, ontbrekende (delen van) ledematen, protheses, mensen met littekens etc etc.

Het maakt ook niet uit of men kort of lang is, of men dun is of juist zwaar overgewicht. Iedereen wordt op dezelfde manier behandeld: met respect. Het lichaam is niet het belangrijkste, veel belangrijker is hoe mensen innerlijk zijn, hoe ze met anderen en hun omgeving omgaan.

Is alles op lichamelijk vlak dan geoorloofd?

Ja en nee. Ja, op het gebied van natuurlijke zaken (zoals hierboven benoemd) wordt geen enkel onderscheid gemaakt. Nee, op het gebied van bijvoorbeeld tatoeages en (vooral) piercings worden vaak uitzonderingen gemaakt.

Meestal zijn tatoeages nog niet eens zo'n probleem als het maar redelijk blijft. Een enorme swastika op je lichaam wordt doorgaans wat minder gewaardeerd, net als een enorme getatoerde pijl op je lichaam die naar je geslachtsdeel wijst, dat is meestal ook niet echt een favoriet. Maar een kleine tatoeage van een hartje oid valt doorgaans niemand over.

Bij piercings ligt dat iets anders. Piercings door de oren, de tong etc is meestal nog niet zo'n probleem, maar piercings door de geslachtsdelen (penis, tepels, scrotum etc) worden doorgaans niet getolereerd en zal vaak snel resulteren in een gedwongen vertrek van de camping. Het idee hierachter is dat dit soort piercings de nadruk leggen op geslachtsdelen en inherent dus ook aan sex. Dat is dus nou net iets waar nudisme en naturisme absoluut niet voor staan.

Op welke manieren kan je nudisme of naturisme beoefenen?

Ongeveer op net zoveel manieren als er mensen zijn. Er is niet een Bijbel ofzo, waar een nudist of een naturist zich aan dient te houden. Iedereen moet lekker doen waar hij/zij zich goed bij voelt (en het binnen de wettelijke kaders blijft, uiteraard).

Je hebt gradaties van nudisme, en naturisme. Sommige mensen beperken dit tot bijvoorbeeld de vakantie, anderen gaan regelmatig naar een naaktstrand, of een sauna. Ja, want ook een sauna is een vorm van nudisme!

Weer anderen lopen ook regelmatig naakt thuis rond, alleen of met het gezin.

Is nudisme/naturisme legaal in Nederland?

Ja, dat is het! Nederland is één van de landen waar naaktrecreatie (een verzamelterm voor alle vormen van nudisme en natutisme) legaal is. Zelfs al sinds 1986. Het gaat hier om Artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht, die stelt:
Hij die zich buiten een door de gemeenteraad als geschikt voor ongeklede openbare recreatie aangewezen plaats, ongekleed bevindt op of aan een voor het openbaar verkeer bestemde plaats die voor ongeklede recreatie niet geschikt is, wordt gestraft met geldboete van de eerste categorie.
Hieruit volgt (zie gelinkte artikel) dat naaktrecreatie legaal is op plekken die daarvoor geschikt zijn. Hier is inmiddels ook genoeg jurisprudentie over.

Een van de plekken die daarvoor geschikt is, is in de eigen woning en achtertuin, mits dit niet zichtbaar is vanaf de openbare weg. ALs je op je flatje dus naakt in je woning wil lopen, is dat volledig legaal. Net als dat je naakt in de achtertuin ligt te zonnen, zolang je niet zichtbaar bent. Ook naakt op een daarvoor geschikt terrein liggen (naakstrand, een afgeleden wei of bos, of een ander terrein) is dus legaal.

Helaas kennen niet alle politie-agenten, BOA's en overige handhavers dit wetsartikel even goed, en delen toch een bekeuring uit. In dat geval: niet betalen, en altijd aanvechten. De NFN kan je hiermee juridisch bijstaan, die hebben dat vaker gedaan. In vrijwel alle gevallen wordt de naaktrecreant door de rechter in het gelijk gesteld, mits de plek geschikt is (een straat of het plein in het dorp of de stad is dat bijvoorbeeld niet).

Moet je lid zijn van een naturistenvereniging?

Nee, dat is niet nodig. Er zijn voldoende openbare sauna's, naakstranden en naturistencampings die voor iedereen toegankelijk zijn. Uiteraard zijn er ook sauna's en naturistencampings die wel in het bezit zijn van een vereniging. Daar moet je dan meestal wel lid zijn als je er vaker komt. Wel is het meestal mogelijk als niet-lid aan dagrecreatie te doen (dus zonder er daadwerkelijk te slapen), en vaak is het ook mogelijk om 1 of 2x te komen proberen voor je echt lid wordt.

Als je lid bent van de NFN, kan je meestal (niet altijd, hangt van de vereniging af) ook bij verenigings-terreinen naar binnen.

De oudste, en een van de grootste en meest bekende Nederlandse naturistenvereniging is Zon en Leven, een andere bekende is Athena die vestigingen in zowel Nederland als België heeft. In Nederland zijn op dit moment 56 naturistenverenigingen actief, die overigens niet allemaal een eigen terrein hebben.

Hoeveel mensen doen aan nudisme of naturisme?

In Nederland zijn dat volgens de NFN ongeveer twee miljoen mensen, zie dit artikel. Dat betekent dus dat één op de 8 mensen wel eens aan naaktrecreatie doet.

De NFN is de Naturisten Federatie Nederland, de belangenbehartiger die voor alle vormen van naakrecreatie opkomt. Deze organisatie is aangesloten bij de IFN (de Internationale Federatie voor Naturalisten), waardoor de NFN-pas je ook toegang geeft tot bij de IFN aangesloten campings (wat 99 procent van de tijd het geval is).

Onbekend is hoeveel mensen wereldwijd aan nudisme of naturisme doen, maar zeker is dat dat in de tientallen miljoenen, zoniet honderden miljoenen, mensen loopt.

Welke vormen van nudisme en naturisme zijn er?

De meest bekende vormen van naaktrecreatie zijn de sauna en het naakstrand, dit zijn ook de twee meest laagdrempelige vormen (naast je eigen huis dan). Maar ook naturistencampings zijn vrij bekend, en tegenwoordig zijn er ook hotels, resorts en zelfs B&B's die zich hierop toeleggen. Deels zijn deze in bezit van naturistenverenigingen, waar je lid van moet worden, of je moet lid van de NFN zijn. Ook zijn er openbare campings, waar je geen lid van hoeft te zijn.

Bekende voorbeelden van deze laatsten zijn Flevo Natuur in Zeewolde, en Naturalistisch Recreatiepark Elsendorp in het oosten van Noord-Brabant. Beiden zijn toegankelijk zonnder lidmaatschap van de vereniging of de NFN. Wel krijgen NFN-leden korting.

In welke landen kan je naakt recreëren?

Wel, in bijna alle landen kan dat tegenwoordig. Het Mekka voor nudisten/naturisten is echter toch wel Frankrijk, daar zijn namelijk al meer dan 10.000 naturistencampings, varierend van minicampings met 4-5 standplaatsen, tot megacampings met vele duizenden bezoekers per dag. Andere landen met grote aantallen naturistencampings zijn Kroatië en Spanje. Samen met Duitsland en Nederland vormen deze landen de top-5, in deze volgorde.

Lopen nudisten en naturisten de hele dag dag naakt rond?.

Nee hoor. Er zijn zeker mensen (inclusief ondergetekende) die thuis zoveel mogelijk naakt proberen te zijn, maar anderen doen dat alleen op vakantie en af en toe een bezoek aan een sauna of naakstrand. Zoals gezegd, iedereen is anders en iedereen mnoet vooral doen waar hij/zij zich lekker bij voelt. Leven en laten leven enzo.

Ondergetekende vind het prettig om zoveel mogelijk naakt rond te lopen. Dat betekent natuurlijk niet dat we de voordeur ook naakt opendoen, en als er visite wordt verwacht kleden we ons uiteraard ook gewoon aan. Nogmaals, we zijn geen perverts of vieze oude mannetjes.

Is het niet onhygiënisch, om in je geboortekostuum op een stoel etc te zitten?

Als je in je Adam- of Eva-kostuum zo zou gaan zitten, is dat inderdaad niet fris. Een onderdeel van de etiquette in het naturisme is dan ook dat je altijd een handdoek meeneemt, en die op de stoel (of een ander oppervlak) legt alvorens plaats te nemen. Daarom zie je naturisten meestal dus ook met een handdoek rondlopen. Of een ander object, als een kussentje, het hoeft niet per se een handdoek te zijn.

Wat doen nudisten of naturisten als het koud is?

Een van de domste vragen die ik regelmatig krijg, en het zal je nog verbazen hoe vaak dit gevraagd wordt. Wel, wat dacht je van kleren aantrekken? Of dacht je dat nudisten/naturisten ook gewoon naakt rondliepen als het 20 graden vriest? Een longontsteking oplopen is niet de bedoeling van nudisme of naturisme.

Waar laten naturisten hun portemonnee, autosleutels, mobiele telefoon etc?

Nog zo'n domme vraag, die ook heel vaak gesteld wordt. Dit is nou waar tasjes, geldbuidels etc voor zijn uitgevonden...

Waarom zou iemand in 's hemelsnaam in Adam- of Eva-kostuum, of in geboortekostuum, rond gaan lopen?

Een goede vraag, die moeilijk uit te leggen is, zonder het zelf een keer te ervaren. Ik zal toch een poging doen. Het geeft een gevoel van vrijheid, geen beperkingen etc. Het is heerlijk om de zon, de wind etc, over je lijf te voelen, niet gehinderd door textiel of wat dan ook. Ook naakt zwemmen is een heerlijk gevoel. Geen plakkerige zwemshorts, bikini's of badpakken meer op je lijf, maar gewoon puur natuur de zon en open lucht op/langs je huid voelen. Dat is gewoon een heerlijk gevoel.

Ja, ik besef me dat het wat zweverig klinkt, en in het begin was ik zelf ook sceptisch, maar je moet toch echt zelf ervaren hoe het voelt om het te begrijpen. De meeste mensen die het proberen zijn al na een paar minuten helemaal enthousiast erover.

Ook heb je geen witte vlakken of tan-lines meer op je lijf, maar wordt je egaal bruin. Vooral voor de dames een pluspunt, heren zullen daar wellicht wat minder mee bezig zijn.

Dit durf ik niet aan, om me in geboortekostuum onder wildvreemden te begeven! Wat moeten die wel niet van me denken, ik ben niet mooi/knap!

Een veel gehoorde reactie. En een begrijpelijke, maar toch onterechte reactie. Voor nudisten of naturisten gaat het er helemaal niet om hoe je eruit ziet. Daar geeft helemaal niemand om. Echt niet. Iedereen wordt geaccepteerd zoals hij/zij is dat is nou juist één van de beginselen van het naturisme: respect voor elkaar opbrengen.

Iemand die op een naakstrand ligt of op een camping verblijft vind je ook helemaal niet interessant. Die is veel te druk bezig om zélf een goede tijd te hebben, op hun eigen manier.,

Wordt er dan helemaal niet naar elkaar gekeken?

Ja, natuurlijk wel. Ook nudisten en naturisten zijn gewoon mensen en impulsief/instinctief wordt er altijd wel even vluchtig gekeken. Dat doe je immers ook bij gewoon geklede mensen. Met kijken is ook helemaal niks mis, zolang er maar niet geoordeeld wordt (althans niet hardop). En het moet geen staren worden, want dat is onbeleefd. Net zoals het ook onbeleefd is om naar niet-nudisten/naturisten te staren.

Wat als je als gevolg van het kijken, als man zijnde, wat zaken in noordelijke richting voelt stijgen?

Wel, dat kan gebeuren ja. De grootste angst van beginnennde mannelijke naturisten. Maar drie keer raden, een erectie is óók natuurlijk. En we weten allemaal dat we daar zelf geen, of slechts zeer beperkt, controle over hebben. Niemand wordt met pek en veren de camping afgejaagd omdat hij een erectie krijgt. Tenzij je er natuurlijk nogal trots mee rond gaat lopen, want dát is dan weer wel ongewenst.

Wel, wat kan je dan doen als je toch onverhoopt een erectie krijgt? Nou, heel simpel, je hebt 3 mogelijkheden: je duikt even het zwembad/de zee in. Of je draait jezelf even op je buik tot het probleem zichzelf oplost. Of, nog simpeler, je plaatst even een handdoek over je erectie heen. Probleem opgelost.

In de praktijk komt dit echter zeer weinig voor. Dit omdat de naaktheid bij naturisme/nudisme totaal geen sexuele ondertoon heeft. Het gezegde luidt niet voor niets 'bloot slaat erotiek dood'. Als je de hele dag tussen naakte mensen bent, valt het op een gegeven moment nauwelijks meer op, en het zorgt doorgaans niet voor opwinding.

Ik heb in de loop der jaren maar een handvol mannen gezien die met dit probleem kampten (en dan heb ik onderhand wel 3000+ mannelijke naturisten gezien als het er niet nog meer zijn), en daar werd nooit moeilijk over gedaan.

Wat als je als vrouw ongesteld bent?

We vallen in herhaling, maar ook dit schijnt een natuurlijk proces te zijn. Het is dan ook geen probleem als vrouwen een bikini-broekje dragen in zo'n geval. Ook niet op campings waar rond het zwembad, de sauna, het strand etc, complete naaktheid geëist wordt (en meestal is dat het geval).

Moet je altijd naakt zijn op een naturistencamping?

Nope. Er zijn zat scenario's dat er geen probleem gemaakt wordt van het dragen van kleding:

- The most obvious one: als het te koud is, of regent. Naturisme heeft niet als doel een longontsteking op te lopen....
- Zoals hierboven aangegeven: vrouwen die ongesteld zijn, mogen rustig een binikibroekje dragen.
- Van pubers wordt ook niet verwacht dat ze continue naakt zijn, met hun onzekerheden is het geaccepteerd als ze met een handdoek omlopen. Zwembroeken etc zijn echter rondom het zwembad, het strand etc niet toegestaan.
- Daarnaast kunnen mensen alijd een sarong of een pareo omdoen.

Grofweg zijn er 2 soorten naturisten campings:

1) Clothing optional
2) Nudite obligatoire

Bij 1) mogen mensen zelf kiezen of ze helemaal naakt gaan of niet. Uitzondering is het zwembad, de sauna en het strand, waar volledige naaktheid (muv menstruende vrouwen en pubers) over het algemeen wél verplicht is

Bij 2) is naaktheid overal verplicht. Dit spreekt voor zich. Deze campings zijn overigens in de minderheid, de meesten zitten eerder op de 'clothing optional'-mindset.

In de praktijk ligt het iets minder zwart-wit en zijn ook hier veel gradaties. In principe kan elke camping haar eigen regels opstellen, maar de meeste campings volgen in grote lijnen deze 2 regels.

Doe je dan ook naakt boodschappen op de campings-supermarkt, en zit je dan ook naakt in het restaurant?

Dat kan, dit hangt van de camping af. Sommige campings verplichten je om gekleed te zijn in de supermarkt of het restaurant, maar de meesten laten je daarin volledig vrij. In de praktijk kleden de meeste mensen zich wel aan voor het diner (al was het maar omdat het dan begint af te koelen), maar er zijn ook zat mensen die naakt aansluiten. Net wat men zelf wil. Het ontbijt en lunch worden meestal naakt genuttigd.

Moet je meteen naakt bij de receptie?

Nee. Meestal ga je gewoon gekleed bij de receptie en naar je accomodatie. ALs je een tentje hebt, zet je die meestal ook niet naakt op. Pas na het betrekken van de accomodatie (tent, chalet, lodge, bungalow etc) kleed je je voorzichtig uit. Meteen in één keer of langzaam aan, dat is aan de mensen zelf. Het wordt niet gewaardeerd als je dagenlang gekleed blijft rondlopen. En laten we eerlijk zijn, waarom ga je dan naar een naturistencamping?

Ik wil wel eens naturisme proberen, maar ik weet niet hoe ik moet beginnen?

Dit is een veelvoorkomend iets. De meeste mensen duiken niet meteen een naturistencamping op, maar bouwen het rustig op, om te kijken of het iets voor hen is.

Het is het gebruikelijkst om te beginnen in een sauna. Als dat goed bevalt, kan je een volgend stapje maken, en een naakstrand bezoeken. Bevalt dat ook, dan kan je eens proberen als dagrecreant een naturistencamping te bezoeken. Hiervoor hoef je geen lid te zijn, vrijwel elke accomodatie heeft een mogelijkheid tot dagrecreatie, waarbij je dan dus niet slaapt op het park. Als dit bevalt, zou je als volgende stap kunnen kijken of je een weekendje kunt boeken. Ben je dan nog steeds enthousiast, kan je overwegen om een vakantie te boeken in een naturistencamping.

Bevalt een specifieke camping je niet, haak dan niet meteen af. Elke camping is anders, het kan zijn dat een bepaalde camping gewoon niet bij jou past, ook al is er met de camping niks mis mee. Probeer het dan eventueel nog eens bij een andere camping, wellicht hangt daar weer een heel andere sfeer die beter bij je past.

Als ik me uitkleed op een naakstrand bekijkt iedereen me!

Dat is niet zo, dat zit tussen je oren. Niemand is geinteresseerd in je bij het uitkleden, echt niet. Ja, natuurlijk zien mensen wel eens wat, je ogen afsluiten is nu eenmaal niet mogelijk, maar het gaat niet verder dan een enkele blik, en klaar ermee. De mensen zijn meer bezig met het lekker ontspannen zijn, boekje lezen etc, dan met het bekijken van anderen.

Let er wel op dat het gebruikelijk is om op een naakstrand iets meer afstand te houden ten opzichte van je mede-recreanten dan op een textielstrand. Op de laatste zie je op warme dagen mensen lijf-aan-lijf liggen, op een naaktstrand wordt vanwege de privacy iets meer afstand gehouden.

Klinkt goed! Waar kan ik deze accomodaties vinden?

De NFN heeft het BlootKompas!, waarin je allerlei soorten naaktrecreatie kunt vinden: sauna's, campings, naakstranden etc. Een andere goede bron is Naaktstrandje.nl. Deze hebben beschrijvingen, foto's, routebeschrijvingen, recensies en overige informatie.

Zijn er naast sauna's, naakstranden of naturistencampings nog meer manieren om naakt te recreëren?

Jazeker. Een van mijn persoonlijke favorieten is naaktzwemmen. Niet alleen in zee, maar vooral ook in zwembaden. Er zijn diverse binnenbaden die in het seizoen (dat loopt meestal van half/eind september tot medio/eind april, maar kan per bad verschillen) de mogelijkheid bieden om naakt te zwemmen. Dit is na de reguliere openingstijden, dus je hebt voldoende privacy. Meestal is het 1-1.5 uur gedurende één avond in de week. Sommige bieden ook langere tijden, of meerdere keren per week deze mogelijkheid.

Op deze site kan je, per provincie, bekijken waar je naakt kunt zwemmen.

Ik vind het persoonlijk heerlijk om naakt te zwemmen, dit is één van mijn favoriete manieren om naakt te recreëren.

Wordt iedereen toegelaten op een naturistencamping?

Tegenwoordig laten de meeste naturistencampings iedereen toe, waarbij soms dan wel een lidmaatschap moet worden aangegaan. Mensen die lid zijn van de NFN, krijgen een pasje, en dat is dan voldoende.

Helaas zijn er nog steeds campings die alleengaande mannen weren. Dit is nog een erfenis van vroeger, waar ooit eens wat problemen zijn veroorzaakt door enkele, vooral jongere, mannen. Maar om dan meteen een hele groep uit te sluiten gaat wel wat ver. Gelukkig zijn er dus steeds minder campings die dit doen. Bekende campings die dit beleid helaas nog wél hanteren zijn CHM Montalivet, één van de allergrootste naturistencampings van Frankrijk, en Domaine de La Genèse, een andere zeer grote camping.

Zijn er etiquette regels voor nudisten/naturisten?

Uiteraard zijn die er, de meesten heb ik hierboven al genoemd, maar ik zal ze hier nog eens opsommen:

- Staar niet naar mensen. Kijken is OK, staren is onbeleefd.
- Neem altijd een banddoek, kussen, sarong of paero mee. Daar kun je op zitten, of je kunt hem om je heen slaan als je even niet naakt wil zijn.
- Als je als man een erectie krijgt, verberg deze dan door er een handdoek overheen te doen. Of draai op je buik, of spring het zwembad/de zee in tot het probleem zich oplist.
- Zorg ervoor dat je in de 'natte ruimtes' (zwembad, sauna, het strand etc) altijd naakt bent (uitzondering voor menstruerende vrouwen en pubers, zie hierboven)
- Maak geen foto- of video-opnamen waar andere mensen opstaan, niet iederene wil naakt in iemands plakboekk verschijnen of hun eigen lijf naakt op Facebook tegenkomen. Een foto van je eigen gezien, of alleen de acconomdatie zonder mensen, is doorgaans geen enkel probleem.
- Laat, als je op een naturistisch terrein bent, je common sense niet achter in de auto of bij je thuis, maar neem deze mee. Met logisch nadenken kom je doorgaans al een heel eind.

Ik ben enthousiast geworden. Welke campings zijn aan te raden om naturistisch te kamperen?.

Wel, dat is moeilijk te beantwoorden, en hangt van veel factoren af. Er zijn alleen al in Frankrijk meer dan 10.000 naturistencampings.

Enkele van de bekendste en grotere naturistencampings, met de meeste faciliteiten, zijn onder andere:

- La Jenny, aan de Atlantische kust, ten westen van Bordeaux.
- Arnaoutchot, eveneens langs de Atlantische kust, niet heel ver boven de Spaanse grens.
- Euronat, één van de grootste naturristencampings van Frankrijk, ligt tussen beide bovengenoemde in aan de Atlantische kust.
- Creuse Nature, in Creuse.
- Domaine de la Sablière, in de Gard.
- Domaine de Bélézy, een van de meer populaire naturisten-campings voor zowel singles als hele gezinnen in de Vaucluse-regio van de Provence.
- Castillon de Provence, een door een Nederlander gerunde kleinschalige (minder dan 100 plekken) camping in de Provence, bekend van de AVRO/Tros-serie "Ik Vertrek!".

Wil je heel kleinschalig bezig zijn, kan je de volgende kleinere naturisten-gelegenheden eens proberen. Door de kleinschaligheid zijn deze bij uitstek geschikt voor beginnende naturisten:

- Lavinia Naturist Resort. Deze ligt in Spanje (bij Alicante), en wordt gerund door een Belgisch stel. Dit is een kleine lokatie, met maar 4 bungalows (plus de eigenaren zelf, die ook naturist zijn). Kleinschalig dus.
- Moulin Joyeux, een kleinschalige (4 kamers) gelegenheid in Haut-Vienne.
- Finca Robusto. Een naturistische gelegenheid met maar 2 kamers, in de regio Valencia in Spanje.

Als je wat dichter bij huis wil blijven, kan je eens kijken naar Flevo Natuur in Zeewolde, en Naturalistisch Recreatiepark Elsendorp in het oosten van Noord-Brabant. Beiden zijn toegankelijk zonnder lidmaatschap van de vereniging of de NFN. Wel krijgen NFN-leden korting.

Is er meer informatie te vinden?

Ja hoor, enorm veel. Een aantal interessante links over naturisme:

- Naked Wanderings - Because life is better without clothes. Een blog door een Belgisch naturistenkoppel, met heel erg veel informatie en weer andere links
- Naturisme.com, met heel veel info
- TrueNudists. Dit is een social media site voor nudisten/naturisten. Er zit echter ook een forum bij, die wel zeer interessant is, er worden vaak goede discussies gevoerd en tips gegeven.

Ik wil ernaartoe, maar moet ik de hele vakantie zelf regelen?

Nee hoor, er zijn reisbureau's die zich specialiseren in naturistiache reizen. De bekensten zijn:

- InterNatuur
- EuroNature
- Naturist2Go

Wat zijn jullie ervaringen met nudisme / naturisme? Of hebben jullie nog vragen?

Deel rustig jullie ervaringen of stel je vragen, mocht je deze hebben! Ik zal niet alles kunnen beantwoorden, maar ik zal mijn best doen.

Disclaimers
- Het is nadrukkelijk NIET de bedoeling om HK-reacties te plaatsen. Open desnoods een eigen topic in de HK. Hier graag serieuze discussies.
- De afbeeldingen in de TS zijn afkomstig van publiek promo-materiaal van diverse campings, en gebruikt met medeweten en instemming van betrokkenen.
- Respecteer andermans mening. Sommigen zullen om wat voor reden dan ook tegen nudisme of naturisme zijn, maar laat de mensen die er wel voorstander van zijn gewoon in hun waarde. Andersom geldt dat natuurlijk net zo goed. Let's agree to disagree.
- Deze topicstart is afgestemd met, en akkoord bevonden door, @Ardana

[Voor 200% gewijzigd door wildhagen op 29-05-2020 12:43]

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
<gereserveerd voor een eventueel toekomstige uitbreiding>

Virussen? Scan ze hier!


 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
Dan zal ik zelf even aftrappen met mijn ervaringen, en hoe ik met het naturisme in aanraking gekomen ben.

Bij mij is het niet zo dat ik het van kinds-af aan heb meegekregen. Ik heb als kind met mijn ouders genoeg campings meegemaakt, maar dat waren altijd textielcampings. Mijn ouders hebben nooit moelijk gedaan over naakt (het was dus niks religieus oid), maar hebben er ook nooit iets specifieks mee gedaan.

Ik ben inmiddels 45 jaar en eigenlijk al een jaar of 15 ofzo geinteresseerd in deze manier van recreëren, maar om de een of andere reden kwam het nooit ervan om er ook iets mee te doen. Aan de ene kant onwetendheid en schaamte, wat dus ten onrechte is (zie de TS), aan de andere kant geen tijd, geen gelegenheid etc. Je kent het wel.

Sinds 4 jaar ben ik echter wel actief met naturisme bezig. Dit is geheel per ongeluk gegaan eigenlijk. Ik was op vakantie (een "geklede vakantie"), en kwam daar na een tour op een texielstrand terecht. Het was daar echter zó druk, dat ik er weinig trek in had om lijf-aan-lijf te gaan liggen. Ik ben dus toen doorgelopen tot ik een rustiger stuk strand tegen kwam. Niet wetende dat dat een naakstrand was, ik moet de bordjes hebben gemist denk ik...

Toen voeide ik me dus wel even erg ongemakkelijk, je wil ook weer niet gekleed (in zwembroek) tussen de naakte mensen liggen, dat valt op. Maar ik had er nog geen ervaring mee om naakt te liggen. Dus toen heb ik maar een relatief beschut plekje opgezocht, en het toch maar geprobeerd om naakt te gaan liggen, met het idee van "ik kan altijd vertrekken als het niks is". Dat beviel echter beter dan gedacht, en is dus de opmaat geweest voor meer.... mijn favoriete naaktstand is inmiddels het officiele naakstrand aan het Engelenmeer bij Den Bosch, daar hangt een hele leuke sfeer, en het is een mooi terrein (grenzend aan een textielstrand).

Aan sauna's heb ik nooit gedaan, dat trekt mij simpelweg niet.

Toen ben ik me meer gaan inlezen in de hele materie, en wat ik her en der las, beviel me eigenlijk wel. Ik wilde er eigenlijk wel eens mee door-experimenteren, om te kijken hoever ik zou willen/kunnen/durven gaan voor mezelf.

De volgende stap was vrij klein, ik ben toen naakt gaan slapen (daarvoor altijd in ondergoed). Dat beviel goed, dus toen ben ik binnenshuis ook naakt gaan rondbrengen, wat ook erg goed bevalt. Uiteraard wel alleen als het klimaat het toestaat (zoals nu). Daarna heb ik eens naakt gezwommen, bij het Golfbad Oss. Dit was echt een heerlijke ervaring, zoals in de TS al aangegeven is naaktzwemmen toch een van mijn favoriete naturistische activiteiten.

Ik was echter huiverig om verder dan dit te gaan. Toch heb ik doorgezet, en eens een weekendje geboekt (ik had nog niet van dagrecreatie gehoord toen) op een naturistencamping (Flevo Natuur in Zeewolde). En dan moet je wel naakt, en heb je dus geen keuze meer.... ik stond wel stijf van de zenuwen hiervoor, dit is toch wel een hele grote stap voor mij geweest.

Ook dat beviel me echter uitstekend! Daarna was de volgende stap, een vakantie naar een naturistencamping, uiteraard ook niet groot meer. En dat heb ik nu dus 2 keer gedaan, en dit najaar ga ik weer naar de volgende camping, dit keer Domaine de Bélézy in de Provence.
Wel verblijf ik altijd in een chaletje of lodge, gedoe met tentjes etc is niks voor mij, maardat is uiteraard iets persoonlijks.

Uiteraard blijf ik niet de hele vakantie op de camping, ik maak genoeg uitstapjes naar attracties, steden etc etc. Gekleed, uiteraard ;)

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Whuzz
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 14:48

Whuzz

Dodgeball!

Ik ben in mijn jeugd veel naar Montalivet geweest en ik kan begrijpen dat zij hun beleid om alleengaande mannen te weren nog handhaven.
Het is een héle grote camping, waardoor mensen gemakkelijk "opgaan in de massa" en sociale controle lastig is. Daarnaast komen er heel veel jongeren, onder andere vanwege de bars/disco op de camping zelf en in het naburige stadje.

Die combinatie trok helaas ook mensen (mannen) met verkeerde bedoelingen aan, iets wat ik eigelijk op geen enkele andere naturistencamping (vaak kleinschaliger) heb meegemaakt. Dus ik vind het in het geval van Montalivet zeker geen "helaas" dat ze dit beleid hanteren. Voor zo'n massale camping is het helaas noodzaak.

Leuke startpost! Naast Montalivet herken ik meerdere campings waar ik veel ben geweest in mijn jeugd en daarna ook nog wel. Sablière (zowat elk jaar in mijn vroege jeugd, lekker dammen bouwen in de rivier!) en Arnaoutchot (lekker golfsurfen en zandkastelen bouwen).

Dodge, Duck, Dip, Dive and... Dodge!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Vaal
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 14:32

Vaal

𝖁𝖆𝖓 𝕭𝖎𝖓𝖘𝖇𝖊𝖗𝖌𝖊𝖓, 𝖑𝖚𝖑!

Het enige dat ik weet van naaktrecreatie (ff los van de sauna) is dat op de vakantiebeurs er een hoop smerig volk rond liep dat bij elke naaktcamping de video minitieus ging staan bekijken voor de naakte kinderen. :X Er blijft wat mij betreft altijd een rare air omheen hangen.

𝕾𝖏𝖔𝖓𝖓𝖎𝖊, 𝖟𝖊 𝖑𝖊𝖌 𝖔𝖕 𝖏𝖊 𝖜𝖆𝖌𝖊𝖓!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
Whuzz schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 11:00:
Ik ben in mijn jeugd veel naar Montalivet geweest en ik kan begrijpen dat zij hun beleid om alleengaande mannen te weren nog handhaven.
Dan nog vind ik niet dat je een hele groep moet straffen voor wat enkele individuen doen.

Er zijn bijvoorbeeld ook berichten over het Montalivet dat een echtpaar dat daar al 10 jaar lang elk jaar kwam, en waarvan de vrouw opeens overleed, dat de man opeens niet meer welkom was, want hij zou weleens verkeerde bedoelingen kunnen hebben. Want ja, een single man....

Dat vind ik toch echt te triest voor woorden, eerlijk gezegd.

Op zo'n camping zou ik me niet eens thuisvoelen, het gaat ook keihard in tegen waar naturisme voor staat, namelijk het respect opbrengen voor anderen en jezelf. Ik zou niet eens binnen komen (single man, 45 jaar), maar al kwam ik wel binnen, met zo'n beleid zou ik me niet welkom voelen.
Leuke startpost! Naast Montalivet herken ik meerdere campings waar ik veel ben geweest in mijn jeugd en daarna ook nog wel. Sablière (zowat elk jaar in mijn vroege jeugd, lekker dammen bouwen in de rivier!) en Arnaoutchot (lekker golfsurfen en zandkastelen bouwen).
Jep. Zelf heb ik er dus nog niet zoveel bezocht. La Jenny was mijn eerste grote naturistenvakantie, en dat was een supermooie camping, zeer goed bevallen. Alleen is er in de omgeving zo weinig te doen vond ik, daarom ga ik denk ik niet meer terug. Je zat al snel een uur of langer in de auto als je iets leuks wilde doen.

Komende vakantie (nog 3 maandjes wachten) ga ik dus naar Domaine de Bélézy, hoor ik ook zeer goede verhalen over.

Sabliere ben ik zelf nog niet geweest, maar die wil ik ook nog bezoeken ja, staat ook zeer hoog aangeschreven. Idem voor Creuse Nature.
Vaal schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 11:42:
Het enige dat ik weet van naaktrecreatie (ff los van de sauna) is dat op de vakantiebeurs er een hoop smerig volk rond liep dat bij elke naaktcamping de video minitieus ging staan bekijken voor de naakte kinderen. :X Er blijft wat mij betreft altijd een rare air omheen hangen.
Ja, op beurzen zul je dat wel wat meer zien ja. Dat is allemaal laagdrempelig en iedereen kan er dus komen.

Op de campings zelf kom je dat soort volk eigenlijk absoluut niet tegen. De dames vsn de receptie (en dit zijn 9 van de 10 keer idd dames) herkennen dit soort types doorgaans vrij snel. En anders springen de overige gasten er wel op af, mocht zich toch iets voordoen.

Dat vind ik ook één van de voordelen van dit soort campings, de sociale controle is best wel groot, en iedereen let een beetje op dit soort zaken. Op een niet-vervelende manier bedoel ik dan.

Virussen? Scan ze hier!


 • Vaal
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 14:32

Vaal

𝖁𝖆𝖓 𝕭𝖎𝖓𝖘𝖇𝖊𝖗𝖌𝖊𝖓, 𝖑𝖚𝖑!

wildhagen schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 11:49:

[...]

Ja, op beurzen zul je dat wel wat meer zien ja. Dat is allemaal laagdrempelig en iedereen kan er dus komen.

Op de campings zelf kom je dat soort volk eigenlijk absoluut niet tegen. De dames vsn de receptie (en dit zijn 9 van de 10 keer idd dames) herkennen dit soort types doorgaans vrij snel. En anders springen de overige gasten er wel op af, mocht zich toch iets voordoen.

Dat vind ik ook één van de voordelen van dit soort campings, de sociale controle is best wel groot, en iedereen let een beetje op dit soort zaken. Op een niet-vervelende manier bedoel ik dan.
Nou heb ik absoluut geen problemen met naaktrecreatie, ik ga namelijk ook graag naar de sauna. Ik zou het echter in de vorm van zo'n camping/vakantieoord toch niet opzoeken om deze ervaring. Ik ga het mijn kind niet aandoen om hem naar een potentieel gevaarlijke plek te brengen waar de receptioniste de enige filter is om gespuis buiten te houden. Nou ben ik realistisch genoeg om te beseffen dat er buiten een naaktcamping ook vieze mensen rond lopen echter krijg ik hier toch een beetje kat-op-het-spek ideeen bij.

𝕾𝖏𝖔𝖓𝖓𝖎𝖊, 𝖟𝖊 𝖑𝖊𝖌 𝖔𝖕 𝖏𝖊 𝖜𝖆𝖌𝖊𝖓!


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:52

Felicia

🥚meisje?

Thumbs up, @wildhagen!

Ik ben zeg maar bij stage 2. Ik ben prima comfortabel om thuis, in de sauna of op 't naaktstrand rond te huppelen. Ik wilde ook eens naar de camping maar toen leerde ik mijn vrouw kennen (inmiddels zo'n 10 jaar geleden). Dat is er uiteindelijk nooit van gekomen, misschien later wel maar dan moet ik m'n vrouw mee krijgen.

Ik moet overigens ook aan m'n kinderen denken, waarvan de jongste een (verstandelijke) beperking heeft. Niet dat hij niet naakt mag rondlopen, maar je wil ook niet dat hij, door dat hij het verschil niet ziet tussen een camping en het dagelijks leven, dat hij 7x24 naakt gaat rondrennen (en we daardoor de politie/school e.d. op ons dak krijgen). Even kijken hoe zich dat ontwikkelt voordat ik hem eventueel daar in mee neem.

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
Felicia schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 12:12:
Thumbs up, @wildhagen!

Ik ben zeg maar bij stage 2. Ik ben prima comfortabel om thuis, in de sauna of op 't naaktstrand rond te huppelen. Ik wilde ook eens naar de camping maar toen leerde ik mijn vrouw kennen (inmiddels zo'n 10 jaar geleden). Dat is er uiteindelijk nooit van gekomen, misschien later wel maar dan moet ik m'n vrouw mee krijgen.
Dat is inderdaad een bekend "probleem" bij stellen: de ene partner wil wel (heeft vaak ook ervaring met naturisme), maar de ander niet. Dat is inderdaad een lastige situatie.

Je zou kunnen proberen ook daar eens met een weekendje te beginnen op bijvoorbeeld Flevo Natuur of Elsendorp. In het ergste geval als ze écht niet wil, vertrek je de dag erna weer. Kost het je maar 2 dagen ipv meteen 2 weken ofzo.

Sowieso beginnen met een clothing optional-camping, niet met een nudite obligatoire. Dan heeft je vrouw nog de keuze om dingen aan te houden (als is het maar een bikini oid) en kan ze in eigen tempo wennen aan het idee.

In ieder geval sterkte gewenst, dit lijkt me inderdaad een lastige situatie...
Ik moet overigens ook aan m'n kinderen denken, waarvan de jongste een (verstandelijke) beperking heeft. Niet dat hij niet naakt mag rondlopen, maar je wil ook niet dat hij, door dat hij het verschil niet ziet tussen een camping en het dagelijks leven, dat hij 7x24 naakt gaat rondrennen (en we daardoor de politie/school e.d. op ons dak krijgen). Even kijken hoe zich dat ontwikkelt voordat ik hem eventueel daar in mee neem.
Met kinderen met een verstandelijke beperking heb ik geen ervaring (hoewel je dat natuurlijk niet van buiten kunt zien), en ik kan me idd voorstellen dat dat lastig zou kunnen worden.

Maar kinderen in zijn algemeenheid komen vaak genoeg op een naturistencamping. Toen ik op La Jenny zat, heb ik tientallen kinderen gezien (dit was in het hoogseizoen). De kleinsten lopen gewoon nog in luier (ook in naturistencampings doen ze wel wat aan hygiëne), de rest huppelt doorgaans gewoon in hun geboortekostuum rond. Hebben er meestal véél minder moeire mee dan volwassenen zelfs.

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:52

Felicia

🥚meisje?

wildhagen schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 12:19:
[...]


Dat is inderdaad een bekend "probleem" bij stellen: de ene partner wil wel (heeft vaak ook ervaring met naturisme), maar de ander niet. Dat is inderdaad een lastige situatie.

Je zou kunnen proberen ook daar eens met een weekendje te beginnen op bijvoorbeeld Flevo Natuur of Elsendorp. In het ergste geval als ze écht niet wil, vertrek je de dag erna weer. Kost het je maar 2 dagen ipv meteen 2 weken ofzo.

Sowieso beginnen met een clothing optional-camping, niet met een nudite obligatoire. Dan heeft je vrouw nog de keuze om dingen aan te houden (als is het maar een bikini oid) en kan ze in eigen tempo wennen aan het idee.

In ieder geval sterkte gewenst, dit lijkt me inderdaad een lastige situatie...
Tis geen straf hoor, ik heb er ook niet echt voor om de tafel gezeten omdat ik genoeg mogelijkheden heb wanneer ik dat wil om rond te lopen zoals ik dat wil. De enige keer wanneer ik dat niet helemaal kon, was toen we 3 weken bij mijn schoonfamilie in China waren. dan moet je toch even nadenken voordat je de slaapkamer uitloopt (en dan lopen ze ook nog allemaal met lange broek aan als 't 30 graden is en wordt ik nagekeken omdat ik met 'n korte broek liep en zo wit was als een melkbus 8)7 ).
Met kinderen met een verstandelijke beperking heb ik geen ervaring (hoewel je dat natuurlijk niet van buiten kunt zien), en ik kan me idd voorstellen dat dat lastig zou kunnen worden.

Maar kinderen in zijn algemeenheid komen vaak genoeg op een naturistencamping. Toen ik op La Jenny zat, heb ik tientallen kinderen gezien (dit was in het hoogseizoen). De kleinsten lopen gewoon nog in luier (ook in naturistencampings doen ze wel wat aan hygiëne), de rest huppelt doorgaans gewoon in hun geboortekostuum rond. Hebben er meestal véél minder moeire mee dan volwassenen zelfs.
Mijn kinderen hebben er ook geen moeite mee hoor, voor zover ik kan inschatten. Maar de jongste is nogal een koukleum dus zelfs in bad zie je dat ie nogal een gemarmerde huid heeft. Die heeft vaak dus 3 lagen aan wanneer ik gewoon zonder kan rondlopen :P

Maar we zullen zien, het heeft geen haast :)

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Whuzz
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 14:48

Whuzz

Dodgeball!

Vaal schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 12:04:
[...]


Nou heb ik absoluut geen problemen met naaktrecreatie, ik ga namelijk ook graag naar de sauna. Ik zou het echter in de vorm van zo'n camping/vakantieoord toch niet opzoeken om deze ervaring. Ik ga het mijn kind niet aandoen om hem naar een potentieel gevaarlijke plek te brengen waar de receptioniste de enige filter is om gespuis buiten te houden. Nou ben ik realistisch genoeg om te beseffen dat er buiten een naaktcamping ook vieze mensen rond lopen echter krijg ik hier toch een beetje kat-op-het-spek ideeen bij.
De receptioniste is niet het enige filter. De meeste naturistencampings zijn vrij kleinschalig en er is veel sociale controle. Vreemd gedrag wordt snel opgepikt door andere gasten en er wordt kortdaat tegen opgetreden.

Naast mijn ervaringen met naturistencampings ben ik ook veel op "gewone" campings (textielcampings) geweest en kan je zeggen dat het aantal nare incidenten op de textielcampings veel groter is. Soms door "vieze mannetjes", maar veel vaker door groepen jongeren die hun handjes niet thuis kunnen houden en jonge dames lastig vallen. Dat miniscule stukje stof van een bikini helpt je dan echt niet hoor.
Dat soort groepen zie je zelden of nooit op naturistencampings.

Gemiddeld gesproken ervaar ik de mensen op naturisten campings als wat meer relaxed. Minder bezig met uiterlijk vertoon, socialer en gemoedelijker. Véél minder gedoe met geluidsoverlast en ander storend gedrag. Naturisten lijken zich wat meer bewust van hun omgeving en doen meer hun best om anderen niet te storen.
Je hoort mij niet zeggen dat er nooit aso's onder de naturisten zijn, tuurlijk zijn die er ook. Maar in mijn ervaring wel een stuk minder dan op textielcampings.
Vaal schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 11:42:
Het enige dat ik weet van naaktrecreatie (ff los van de sauna) is dat op de vakantiebeurs er een hoop smerig volk rond liep dat bij elke naaktcamping de video minitieus ging staan bekijken voor de naakte kinderen. :X Er blijft wat mij betreft altijd een rare air omheen hangen.
Op de vakantiebeurs ja, waar álle vakanties staan en dus niet exclusief naturistenvakanties. Waar denk je dat die gasten daadwerkelijk op vakantie gaan? Naar een naturistencamping waar dat soort gedrag meteen opvalt en ze zelf ook naakt moeten zijn? Of gaan die lui gewoon naar een textielcamping waar ze straks op het plekje naast jou staan? ;)

[Voor 16% gewijzigd door Whuzz op 28-05-2020 12:47]

Dodge, Duck, Dip, Dive and... Dodge!


 • Vaal
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 14:32

Vaal

𝖁𝖆𝖓 𝕭𝖎𝖓𝖘𝖇𝖊𝖗𝖌𝖊𝖓, 𝖑𝖚𝖑!

Whuzz schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 12:43:
[...]


De receptioniste is niet het enige filter. De meeste naturistencampings zijn vrij kleinschalig en er is veel sociale controle. Vreemd gedrag wordt snel opgepikt door andere gasten en er wordt kortdaat tegen opgetreden.

Naast mijn ervaringen met naturistencampings ben ik ook veel op "gewone" campings (textielcampings) geweest en kan je zeggen dat het aantal nare incidenten op de textielcampings veel groter is. Soms door "vieze mannetjes", maar veel vaker door groepen jongeren die hun handjes niet thuis kunnen houden en jonge dames lastig vallen. Dat miniscule stukje stof van een bikini helpt je dan echt niet hoor.
Dat soort groepen zie je zelden of nooit op naturistencampings.

Gemiddeld gesproken ervaar ik de mensen op naturisten campings als wat meer relaxed. Minder bezig met uiterlijk vertoon, socialer en gemoedelijker. Véél minder gedoe met geluidsoverlast en ander storend gedrag. Naturisten lijken zich wat meer bewust van hun omgeving en doen meer hun best om anderen niet te storen.
Je hoort mij niet zeggen dat er nooit aso's onder de naturisten zijn, tuurlijk zijn die er ook. Maar in mijn ervaring wel een stuk minder dan op textielcampings.
Dit is natuurlijk je reinste kolder. Groepjes jongeren komen ook gewoon met hun ouders mee, eventueel naar de naaktcamping. En dat jij het allemaal anders beleeft hoeft natuurlijk ook niet te betekenen dat het ook daadwerkelijk zo is. N=1 in dat geval. Er zijn uiteraard ook gewoon rustige "textielcampings" zonder tokkies en groepen jongeren die kinderen betasten.

𝕾𝖏𝖔𝖓𝖓𝖎𝖊, 𝖟𝖊 𝖑𝖊𝖌 𝖔𝖕 𝖏𝖊 𝖜𝖆𝖌𝖊𝖓!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Whuzz
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 14:48

Whuzz

Dodgeball!

Vaal schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 12:56:
[...]


Dit is natuurlijk je reinste kolder.
Prima :)
Ik heb in elk geval ervaring met tientallen campings van beide categorieën. Hoef je verder niet van mij aan te nemen. Als jij zonder er ooit geweest te zijn de mening hebt gevormd dat er veel vieze mannetjes komen en van iemand die er wél is geweest niets anders wilt aannemen, dan... uh... ja. Einde discussie denk ik ;)

Dodge, Duck, Dip, Dive and... Dodge!


 • Vaal
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 14:32

Vaal

𝖁𝖆𝖓 𝕭𝖎𝖓𝖘𝖇𝖊𝖗𝖌𝖊𝖓, 𝖑𝖚𝖑!

Whuzz schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 13:04:
[...]


Prima :)
Ik heb in elk geval ervaring met tientallen campings van beide categorieën. Hoef je verder niet van mij aan te nemen. Als jij zonder er ooit geweest te zijn de mening hebt gevormd dat er veel vieze mannetjes komen en van iemand die er wél is geweest niets anders wilt aannemen, dan... uh... ja. Einde discussie denk ik ;)
Lekker uit z'n verband getrokken. Maar ja, dat ik in dit topic niks te zoeken heb, had ik zelf ook wel bedacht inmiddels. :+

𝕾𝖏𝖔𝖓𝖓𝖎𝖊, 𝖟𝖊 𝖑𝖊𝖌 𝖔𝖕 𝖏𝖊 𝖜𝖆𝖌𝖊𝖓!


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • inhico
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 11:33
Wat mij betreft wordt het nog wat teveel als iets bijzonders neergezet, ook door naturisten/nudisten zelf. Bijna alsof het een levensovertuiging is. Hun goed recht natuurlijk.
Zelf vind ik het erg prettig om naakt te zijn, that's it. Heb ik geen diepere gedachten bij nodig.

Ik bezoek graag een naaktstrand om te kunnen zwemmen. Op "mijn" naaktstrand wordt soms ook wel wat 'gerommeld' in de omringende bosjes of 's avonds als het rustig is. Daar heb ik voor mezelf geen problemen mee, zolang men mij niet lastig valt. Anderen denken daar anders over en grijpen in als het hen te gortig wordt. Dat werkt prima en gaat eigenlijk altijd zonder heibel.
Wel vind ik het jammer dat daardoor mensen afhaken.

Ook op textielstranden gebeurt wel wat, alleen valt het daar eerder op als je geen kleren aan hebt... Er gebeurt m.i. wel meer op naaktstranden (niet op naturistencampings). Naakt zijn neemt voor sommigen al een eerste drempel weg. En als die elkaar dan vinden dan kan er wat gebeuren.

Als je nudisme/naturisme als een soort levensovertuiging ziet kan ik me voorstellen dat je zegt dat nudisme/naturisme niets met sex te maken heeft. Het wordt steeds zo stellig gebracht dat het wat krampachtig overkomt. Er is natuurlijk wel enig verband tussen naakt en sex...
Maar dan nog hoef je een ander er niet mee te confornteren.

Naturistencampings hoeven van mij niet zo: komt op mij soms wat over als 'bewust met anderen naakt zijn' terwijl het mij gaat om gewoon lekker geen kleren aan hebben. Maar ik heb wellicht makkelijk praten, want ik kan gewoon thuis terecht.

Ook rondom huis ben ik graag naakt. Ik woon buitenaf, grotendeels afgeschermd van de openbare weg. Niet volledig onzichtbaar, maar mensen moeten wel hun best doen om me te zien. Als ze dat willen dan doen ze maar. Ik schaam me nergens voor, maar wil ook mensen niet teveel tot last zijn.

Heb zelf wat houtwallen en soms denkt iemand dat hij/zij daar doorheen mag wandelen. En dan kan die persoon mij dan tegenkomen. Ook aangrenzend is er een bos zonder paden. Daar heeft enige tijd geleden iemand een geocache (zonder toestemming) gemaakt. Die geocachers worden dan wel eens geconfronteerd met mij in natuurlijke staat.

Lang verhaal. Bottomline: ik ben geen nudist of naturist, ik vind het gewoon prettig om naakt te zijn.

...


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Metalfreak
 • Registratie: April 2003
 • Nu online

Metalfreak

Hoije woh!

inhico schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 13:29:
Wat mij betreft wordt het nog wat teveel als iets bijzonders neergezet, ook door naturisten/nudisten zelf. Bijna alsof het een levensovertuiging is. Hun goed recht natuurlijk.
Zelf vind ik het erg prettig om naakt te zijn, that's it. Heb ik geen diepere gedachten bij nodig.

Ik bezoek graag een naaktstrand om te kunnen zwemmen. Op "mijn" naaktstrand wordt soms ook wel wat 'gerommeld' in de omringende bosjes of 's avonds als het rustig is. Daar heb ik voor mezelf geen problemen mee, zolang men mij niet lastig valt. Anderen denken daar anders over en grijpen in als het hen te gortig wordt. Dat werkt prima en gaat eigenlijk altijd zonder heibel.
Wel vind ik het jammer dat daardoor mensen afhaken.

Ook op textielstranden gebeurt wel wat, alleen valt het daar eerder op als je geen kleren aan hebt... Er gebeurt m.i. wel meer op naaktstranden (niet op naturistencampings). Naakt zijn neemt voor sommigen al een eerste drempel weg. En als die elkaar dan vinden dan kan er wat gebeuren.

Als je nudisme/naturisme als een soort levensovertuiging ziet kan ik me voorstellen dat je zegt dat nudisme/naturisme niets met sex te maken heeft. Het wordt steeds zo stellig gebracht dat het wat krampachtig overkomt. Er is natuurlijk wel enig verband tussen naakt en sex...
Maar dan nog hoef je een ander er niet mee te confornteren.

Naturistencampings hoeven van mij niet zo: komt op mij soms wat over als 'bewust met anderen naakt zijn' terwijl het mij gaat om gewoon lekker geen kleren aan hebben. Maar ik heb wellicht makkelijk praten, want ik kan gewoon thuis terecht.

Ook rondom huis ben ik graag naakt. Ik woon buitenaf, grotendeels afgeschermd van de openbare weg. Niet volledig onzichtbaar, maar mensen moeten wel hun best doen om me te zien. Als ze dat willen dan doen ze maar. Ik schaam me nergens voor, maar wil ook mensen niet teveel tot last zijn.

Heb zelf wat houtwallen en soms denkt iemand dat hij/zij daar doorheen mag wandelen. En dan kan die persoon mij dan tegenkomen. Ook aangrenzend is er een bos zonder paden. Daar heeft enige tijd geleden iemand een geocache (zonder toestemming) gemaakt. Die geocachers worden dan wel eens geconfronteerd met mij in natuurlijke staat.

Lang verhaal. Bottomline: ik ben geen nudist of naturist, ik vind het gewoon prettig om naakt te zijn.
Hier kan ik mij ook wel in vinden. Ik ben zelf ook graag naakt en bezoek ook regelmatig een sauna of een naaktstrand. Het geeft je vooral een heerlijk gevoel van vrijheid. Heb op de een of andere manier veel meer rust op een naaktstrand dan op een textielstrand omdat het veel bevrijdender voelt.

Maar om het meteen een labeltje op te plakken vind ik dan weer iets te krampachtig. Ook inderdaad dat loskoppelen van seks gaat altijd op een heel krampachtige manier. In het dagelijkse leven is seks ook iets dat continu aanwezig is, waarom dat zo hard ontkennen? Als ik zo op straat een mooie vrouw zie, dan kijk ik daar graag naar, dat is op een naakstrand niet anders. Dat wil niet meteen zeggen dat ik dan met mijn piemel ga spelen, dat doe ik in het dagelijkse leven toch ook niet? Ik kan mij prima beheersen.

Alleen wat dat altijd is met campings als het over naaktrecreatie gaat? Ik heb echt een enorme schijthekel aan kamperen, dus je zult mij ook niet snel op zo'n camping zien. Daarbij ben ik dan liever onder leeftijdsgenoten. 60+ers die de hele dag jeu de boulen, daar voel ik mij niet thuis tussen en mijn ervaring is dat de meesten toch wel in die leeftijdscategorie vallen.

Dan heb je ook nog de verdeling, volgens mij is zo'n 70% of meer van de naturisten/nudisten man. Zijn vrouwen echt preutser of speelt daar wat anders?

Thuis loop ik ook graag naakt, maar als dat zo is, zorg ik er wel voor dat buren mij niet per ongeluk kunnen zien. Ik wil niemand er ongevraagd mee confronteren.

Aan mensen die me ipv mijn gebruiken: hebben jullie in het echt ook zo'n spraakgebrek?


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:52

Felicia

🥚meisje?

inhico schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 13:29:
Heb zelf wat houtwallen en soms denkt iemand dat hij/zij daar doorheen mag wandelen. En dan kan die persoon mij dan tegenkomen. Ook aangrenzend is er een bos zonder paden. Daar heeft enige tijd geleden iemand een geocache (zonder toestemming) gemaakt. Die geocachers worden dan wel eens geconfronteerd met mij in natuurlijke staat.

Lang verhaal. Bottomline: ik ben geen nudist of naturist, ik vind het gewoon prettig om naakt te zijn.
Op zich vind ik dat wel humor. Maar aan de andere kant zou ik meer pissig zijn dat ze over mijn grond lopen dan dat ze mij zien ;)

* Felicia heeft net toch eens even kort met de vrouw gepraat
(na een rondje zonnen vroeg ze opeens waarom ik dat zo fijn vond)
Als de kinderen de volgende keer (gepland) weg zijn voor respijtopvang, dan gaan we eens kijken naar die camping in Zeewolde 8) Huisje huren met z'n tweeën *O*

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Anoniem: 472287
 • Registratie: September 2012
 • Niet online
He, leuk topic :) Hoewel ik zelf onder geen van beide val, merkte ik bij mijn verhuizing naar Finland wel direct dat er ook grote verschillen in cultuur zijn. Je zit binnen no-time met je collega's naakt in de sauna te kletsen met een pot koud bier in je hand.

Eigenlijk een hele fijne bedoeling. En aangezien alle huizen/apartementen danwel gebouwen een sauna hebben, dus ook vaak zat met je vrienden, buren, bekenden en onbekenden.

Kwa nudisme of naturisme heb ik hier weinig gezien, maar ik let er ook niet op.

 • mugenmarco
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 05-07 15:14
Anoniem: 472287 schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 15:05:
He, leuk topic :) Hoewel ik zelf onder geen van beide val, merkte ik bij mijn verhuizing naar Finland wel direct dat er ook grote verschillen in cultuur zijn. Je zit binnen no-time met je collega's naakt in de sauna te kletsen met een pot koud bier in je hand.

Eigenlijk een hele fijne bedoeling. En aangezien alle huizen/apartementen danwel gebouwen een sauna hebben, dus ook vaak zat met je vrienden, buren, bekenden en onbekenden.

Kwa nudisme of naturisme heb ik hier weinig gezien, maar ik let er ook niet op.
Bier in de sauna? :o

Maar vind dat iedereen zelf moet bepalen of ze graag nudist willen zijn, maar ik blijf er bij dat het echt een NoGo is om een kind naakt rond te laten lopen op een camping waar alleen de front desk bepaald wie zonder kwade bedoelingen op de camping wilt.

[Voor 16% gewijzigd door mugenmarco op 28-05-2020 16:00]


 • FirePuma142
 • Registratie: April 2004
 • Niet online
Voor degenen die thuis graag naakt zijn: hoe ga je om met hygiene? Naakt op de bank is toch wat anders dan met één tot enkele lagen kleding er tussen.

Acties:
 • +4Henk 'm!

 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:52

Felicia

🥚meisje?

FirePuma142 schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 16:00:
Voor degenen die thuis graag naakt zijn: hoe ga je om met hygiene? Naakt op de bank is toch wat anders dan met één tot enkele lagen kleding er tussen.
Zelfde handdoek als op een camping. Ik heb een leren bank en dat gaat heel snel plakken.

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
Allereerst excuus dat ik wat laat reageer. Moest wat weg brengen naar een vriend in Waalwijk. Impulsief daarna nog even mijn favorietwe naakstrand bij Engelenmeer bezocht (was maar paar kilometer omrijden). Heb altijd standhanddoek achterin liggen. Dus overhemd, broek en onderbroekl uit en lekker ff de zon in laten werken. Heerlijk hoor.

Was wel weer heerlijk hoor. Lekker temperatuur, lekker briesje. Helaas maar een klein uurtje gelegen.

Was wel opvallend druk, zeker voor een doordeweekse dag buiten het hoogseizoen. Vooral het textielstrand was druk, maar ook op het naakstrand was het best vol. Ook gezinnen met kinderen waren er nu, en liepen ook gewoon naakt rond met een of ander spel (zag eruit als een kruising tussen voetbal en volleybal ofzo :P).
Metalfreak schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 14:09:
[...]


Alleen wat dat altijd is met campings als het over naaktrecreatie gaat? Ik heb echt een enorme schijthekel aan kamperen, dus je zult mij ook niet snel op zo'n camping zien. Daarbij ben ik dan liever onder leeftijdsgenoten. 60+ers die de hele dag jeu de boulen, daar voel ik mij niet thuis tussen en mijn ervaring is dat de meesten toch wel in die leeftijdscategorie vallen.
Je bent niet verplicht om aan elke activiteit mee te doen he? Ik doe ook niet mee aan de petanque- en volleybalwedstrijden die er vaak zijn. Ik ga lieer aan het zwembad of het strand liggen, of gewoon wat rondlopen (op het terrein naakt, daarbuiten gekleed uiteraard).

De leeftijd boeit toch niet? Ik ben daar niet om lijven te kijken ofzo, dan pak ik er wel een pornosite bij. Ik ben daar om te ontspannen en mijn eigen ding te doen.
Dan heb je ook nog de verdeling, volgens mij is zo'n 70% of meer van de naturisten/nudisten man. Zijn vrouwen echt preutser of speelt daar wat anders?
Dat er meer mannen zijn dan vrouwen klopt inderdaad meestal wel, is ook mijn ervaring. Echter zou ik het meer op 60/40 procent schatten.

Ik heb geen idee hoe dit komt. Wellicht inderdaad meer preutsheid (hoewel ik niet van dat woord hoiudt), of wellcht speelt er iets anders mee.

Maar het boeit me verder niet of er meer mannen dan vrouwen zijn. Om dezelfde reden: ik kom daar niet om lijven te kijken, maar om een gezellige tijd te hebben.
Thuis loop ik ook graag naakt, maar als dat zo is, zorg ik er wel voor dat buren mij niet per ongeluk kunnen zien. Ik wil niemand er ongevraagd mee confronteren.
Tot op zekere hoogte waard, maar slechts tot op zekere hoogte. Ik ga niet alle gordijnen potdicht doen, omdat er op de flats aan de overkant wellicht iemand met een verrekijker naar me staat te kijken. Als ze daar opgewonden van raken ofzo.... tsja....

Op het balkon zit ik ook naakt. De spijlen heb ik sowieso al afgedekt (staat mijn airco unit). Hoogste wat ze kunnen zien, als ik opsta, is mijn ontblote bovenlijf. Tsja, als een man met een ontbloot bovenlijf voor de buren al te choquerend is.... kijk, als geslachtsdelen zichtbaar zijn voro de buren is het een ander verhaal, maar dat is bij mij dus niet het geval.

Overigens weet mijn ene buurman dat ik wel eens naakt op het balkon zit, ook al ziet hij het niet. Nooit enig probleem mee gehad, en hij weet het al sinds ik begon, dus 4 jaar.

De andere buren kunnen sowieso niks zien, want er staat een muurtje (meter of 2 hoog) tussen mijn en hun balkon (de balkons zijn per 2 gegroepeerd hier.
mugenmarco schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 15:46:
[...]

Maar vind dat iedereen zelf moet bepalen of ze graag nudist willen zijn, maar ik blijf er bij dat het echt een NoGo is om een kind naakt rond te laten lopen op een camping waar alleen de front desk bepaald wie zonder kwade bedoelingen op de camping wilt.
Waarom? Op een gewoon strand zijn kleine kinderen toch vaak ook gewoon poedelnaakt? En daar si helemaal geen controle op wie er het strand op komt, toch doet daar niemand moeilijk over....

Ik vind dat meten met twee maten altijd zo hypocriet. Als actie X op een naturistenstrand/camping gebeurt is het opeens een NoGo. Gebeurt diezelfde actie X op een textielstrand is hert opeens OK.

Het is niet alsof naturisten hele orgies op het strand houden en daar de kinderen getuige van laten zijn....
FirePuma142 schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 16:00:
Voor degenen die thuis graag naakt zijn: hoe ga je om met hygiene? Naakt op de bank is toch wat anders dan met één tot enkele lagen kleding er tussen.
Gewoon met het handdoekje inderdaad, zoals @Felicia al zegt. Het is sowieso niet comfortabel om zonder handdoek naakt op mijn bank (soort kunstleer) te gaan zitten als het zo klam en vochtig is door de warmte. Het zitten gaat nog wel, maar het opstaan kan wat pijnlijk worden als je klokkenspel aan het leer is vastgezogen (sort of). Ouch.

Met een handdoek vind ik dat comfortabeler.

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Ardana
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 13:38

Ardana

Moderator General Chat

Mens

Vaal schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 12:56:
[...]
Dit is natuurlijk je reinste kolder. Groepjes jongeren komen ook gewoon met hun ouders mee, eventueel naar de naaktcamping. En dat jij het allemaal anders beleeft hoeft natuurlijk ook niet te betekenen dat het ook daadwerkelijk zo is. N=1 in dat geval. Er zijn uiteraard ook gewoon rustige "textielcampings" zonder tokkies en groepen jongeren die kinderen betasten.
In jouw geval lijkt het N=0. Je extrapoleert je ervaring van een beurs naar een camping waar je nog nooit geweest bent ;)

En in mijn ervaring zitten er dus níet zulke groepjes jongeren op een nudistencamping: die zitten in een leeftijdscategorie dat ze óf zich thuis voelen op een nudistencamping (en zich dus navenant gedragen), óf gaan met hun vrienden naar 'normale' campings omdat ze zich dus níet meer lekker voelen in hun nakie.

Vooral toen ik nog kind was veel naar nudisten/naturisten-campings en -stranden geweest. Heb nog steeds een voorkeur voor op z'n minst topless te zonnen (idd, ivm de tanning-lines), ook al vind ik 'n BH gewoon lekker zitten. Ik ben sowieso geen strandganger, en uren liggen bakken doe ik ook niet, dus een naaktstrand opzoeken zal ik niet snel doen. Daarnaast heb ik het echt veul te snel koud (afkoelen is toevallig 1 van mijn specialiteiten), dus een nudisten-camping zal het voor mij ook niet snel worden.

Naakt in huis rond lopen zie ik het nut niet van in, meestal te koud, maar als het goed warm is, vind ik ondergoed comfortabeler dan naakt. Als je wat ouder wordt, gaat alles wat meer hangen, en het zweet daar tussen. Niet echt prettig.

Wat ik wel echt heel fijn vind: sauna, bubbelbaden, wisselbaden, zwemmen, en ja, naakt zwemmen is echt zó veel lekkerder dan met 'n bikini, broekje of badpak. Dus laat die sauna's maar weer open gaan ;)

No good deed goes unpunished.


 • Metalfreak
 • Registratie: April 2003
 • Nu online

Metalfreak

Hoije woh!

wildhagen schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 16:47:
[...]

Je bent niet verplicht om aan elke activiteit mee te doen he? Ik doe ook niet mee aan de petanque- en volleybalwedstrijden die er vaak zijn. Ik ga lieer aan het zwembad of het strand liggen, of gewoon wat rondlopen (op het terrein naakt, daarbuiten gekleed uiteraard).

De leeftijd boeit toch niet? Ik ben daar niet om lijven te kijken ofzo, dan pak ik er wel een pornosite bij. Ik ben daar om te ontspannen en mijn eigen ding te doen.
Tja, toch vind ik dat weer iets te krampachtig klinken. Als ik bijvoorbeeld naar een kroeg ga, voel ik me net zo min thuis in een kroeg waar alleen 18-jarigen komen, als in een kroeg waar voornamelijk 60+ers komen. Dat heeft niets met een pornosite te maken, maar het is gewoon de omgeving waar ik me prettig voel. De mensen die ergens komen horen ook bij die omgeving.
[...]


Dat er meer mannen zijn dan vrouwen klopt inderdaad meestal wel, is ook mijn ervaring. Echter zou ik het meer op 60/40 procent schatten.

Ik heb geen idee hoe dit komt. Wellicht inderdaad meer preutsheid (hoewel ik niet van dat woord hoiudt), of wellcht speelt er iets anders mee.

Maar het boeit me verder niet of er meer mannen dan vrouwen zijn. Om dezelfde reden: ik kom daar niet om lijven te kijken, maar om een gezellige tijd te hebben.
Mijn ervaring van een naaktstrand waar ik wel eens ben geweest, is misschien wel dat het 80/90% man is en niet allemaal met even goede bedoelingen helaas. (overgrote deel wel overigens) Ik trek me daar ook niets van aan zolang ze mij niet lastigvallen, maar ik snap wel dat zoiets dan zorgt voor verkeerde beeldvorming. Ik heb bijvoorbeeld wel eens een opmerking gehoord op het textielstrand dat ernaast ligt dat ze ook dachten dat het een homo-ontmoetingsplek was, terwijl dat zeker niet het geval is. Dan vind ik het wel jammer dat er zo'n beeld bestaat bij onwetenden.
[...]


Tot op zekere hoogte waard, maar slechts tot op zekere hoogte. Ik ga niet alle gordijnen potdicht doen, omdat er op de flats aan de overkant wellicht iemand met een verrekijker naar me staat te kijken. Als ze daar opgewonden van raken ofzo.... tsja....

Op het balkon zit ik ook naakt. De spijlen heb ik sowieso al afgedekt (staat mijn airco unit). Hoogste wat ze kunnen zien, als ik opsta, is mijn ontblote bovenlijf. Tsja, als een man met een ontbloot bovenlijf voor de buren al te choquerend is.... kijk, als geslachtsdelen zichtbaar zijn voro de buren is het een ander verhaal, maar dat is bij mij dus niet het geval.

Overigens weet mijn ene buurman dat ik wel eens naakt op het balkon zit, ook al ziet hij het niet. Nooit enig probleem mee gehad, en hij weet het al sinds ik begon, dus 4 jaar.

De andere buren kunnen sowieso niks zien, want er staat een muurtje (meter of 2 hoog) tussen mijn en hun balkon (de balkons zijn per 2 gegroepeerd hier.
Misschien is dat anders als je in een appartement woont inderdaad, maar als je zoals ik gewoon in een woonhuis woont op een woonerfje waar dagelijks heel veel mensen langslopen tijdens het hond uitlaten en ook 'tig kinderen voor de deur spelen, dan zou ik daar toch echt geen risico mee willen lopen.
[...]


Waarom? Op een gewoon strand zijn kleine kinderen toch vaak ook gewoon poedelnaakt? En daar si helemaal geen controle op wie er het strand op komt, toch doet daar niemand moeilijk over....

Ik vind dat meten met twee maten altijd zo hypocriet. Als actie X op een naturistenstrand/camping gebeurt is het opeens een NoGo. Gebeurt diezelfde actie X op een textielstrand is hert opeens OK.

Het is niet alsof naturisten hele orgies op het strand houden en daar de kinderen getuige van laten zijn....
Mijn ervaring met naaktstranden en sauna's is juist dat er vrijwel geen kinderen komen. Ik vind dat juist misschien wel het grote voordeel tov de textielstranden, dus ik ben al lang blij als ze niet komen. Ik heb ze er eigenlijk nog nooit gezien, maar ik vind kinderen in de regel dan ook gruwelijk irritant en niet vanwege andere dubieuze redenen. Hetzelfde als dat je geen luidruchtige groepjes jongeren ziet die denken dat hun muziek aan iedereen op standje gehoorbeschadiging moet worden opgedrongen. Het is er over het algemeen wat rustiger waardoor je beter kunt ontspannen.

Aan mensen die me ipv mijn gebruiken: hebben jullie in het echt ook zo'n spraakgebrek?


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:52

Felicia

🥚meisje?

Metalfreak schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 18:15:
Misschien is dat anders als je in een appartement woont inderdaad, maar als je zoals ik gewoon in een woonhuis woont op een woonerfje waar dagelijks heel veel mensen langslopen tijdens het hond uitlaten en ook 'tig kinderen voor de deur spelen, dan zou ik daar toch echt geen risico mee willen lopen.
Vitrages blokkeren vaak al inkijk tenzij ze echt met 2 handen tegen de ramen gaan hangen. Dus enige kans is dat ze alles behalve stiekem binnengluren terwijl je toch nog wel zicht naar buiten hebt.

Bij ons heb ik overigens zo'n folie op het raam geplakt, het enige wat je van binnen naar buiten ziet zijn schimmen, van buiten naar binnen helemaal niets tenzij de zon net heel laag staat. Ik heb wel een randje onder open maar een paar kussens er tegenaan en klaar.
Het enige waar het mis kan gaan is als ik in de tuin zit. Als ik achterin ga zitten dan hebben de buren vanuit de slaapkamers volledig zicht. Maar dat doe ik toch niet want m'n tuin ligt op 't zuiden dus ik zit vrij dicht tegen de achterdeur waardoor de aanbouw van de buren bij iedereen het zicht ontneemt belave mijn directe buren. En die directe buren zijn doorgaans in het weekend op hun camping en werken allebei overdag, maar dan nog moeten ze uit het raam hangen om mij te kunnen zien.

Het enige wat nog moet gebeuren is dat we de schutting gaan vervangen van hout naar baksteen. Nu kan je er nog tussendoor kijken naar de buren maar als zij buiten zitten ga ik toch naar binnen, ze zijn niet bepaald stil ;)

[edit]
Overigens het stukje over de vitrage even nuanceren, dat werkt alleen als je het binnen donkerder hebt dan buiten. Als je 's avonds je lampen aan doet dan kunnen ze juist wel alles zien ;)

[edit2]
Deze dingen kosten overigens 6 euro per stuk bij de Ikea, genoeg licht binnen maar je ziet niets dan schaduw van buiten naar binnen :P

[Voor 17% gewijzigd door Felicia op 28-05-2020 19:12]

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • wiemelen
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 05-07 23:46
Leuk topic en kudos @wildhagen voor de uitgebreide maar inhoudelijk goede TS.

Even mijn eigen situatie en ervaringen schetsen.
Mijn vrouw en ik vallen zelf onder de noemer "clothing optional" denk ik.
Meestal gekleed thuis, behalve als het in de zomer te warm wordt.
Daarnaast bezoeken we regelmatig eens een naaktstrand en naaktsauna (want ja er zijn nog steeds sauna's waar zwemkledij verplicht is).
We zijn ook lid van een Belgische nudistenvereniging. Niet zozeer om op hun terreinen naakt te gaan, maar wel om eens naar zwemevents of resort te kunnen gaan waarbij lidmaatschap vereist is.

Hoe het ooit begon. Op aanraden van 2 vrouwelijke collega's eens een sauna center willen proberen.
Was toen zelf mid-20, mijn vrouw (toen vriendin) was een jaartje of 20.
Mijn vrouw had toch best zenuwen om zomaar naakt in publiek te gaan. Niet dat ze preuts was, maar toch.
Gelukkig ging haar zus en diens man ook vaak naar sauna. Dus dat heeft wel geholpen om het eens een keertje te proberen. En uiteindelijk is dat een hele positieve ervaring geworden. Na een kwartiertje naakt in sauna zei ze al "waarom hebben we dit nooit eerder geprobeerd"?

Ondertussen zijn we een kleine 20 jaar verder en gaan we nog steeds naakt als de gelegenheid er is.
Ook de kinderen doen mee en hebben er (voorlopig) geen moeite mee, maar valt een beetje af te wachten als ze over een paar jaar in hun puberteit zitten.
Daarnaast gaan we ook vaak met schoonzus, haar man en kinderen samen naar sauna/strand of nudisten zwemavond. Want net zoals "geklede mensen", vinden nudisten het leuk om samen iets met vrienden en/of familie te doen.

Wie gaat er nog naakt? Heel wat vrienden, familieleden en buren gaan wel eens naar de naaktsauna of topless/naakt op vakantie. MAAR, de meeste van hen enkel als ze zeker weten dat er niemand is die hun kan herkennen. Teveel angst/schroom om bekenden tegen te komen. Waarom ze dan geen schroom hebben om zich naakt aan vreemden te tonen heb ik nooit goed begrepen. Ik heb persoonlijk altijd het gevoel gehad dat ik liever naakt ga met mensen die ik ken dan met vreemden. Maar soit, ieder zijn eigen mening hierover. Mijn vrouw heeft wel enkel vriendinnen kunnen overtuigen om het te proberen (na lang zeuren). Zij vonden het uiteindelijk ook heel leuk, maar enkel als de mannen/echtgenoten niet meegingen.

Nog nudistische vakantieplannen voor dit jaar? Niet echt met heel die Corona situatie.
Afgelopen jaren zijn we telkens naar Denemarken op vakantie geweest.
Niet onmiddellijk het 1ste land waar je aan denkt als nudist.
Zijn ook niet veel nudistische accomodaties, dus wij huurden gewoon ergens een huisje.
Maar het is wel grappig om te zien hoe die Denen met naaktheid omgaan.
Zij hebben veeeeel minder schroom dan wij zo lijkt het.
Op de meeste stranden mag je er naakt gaan. En gezien dat zij zoveel stranden hebben waar je weinig of geen mensen tegenkomt, wordt daar ook gretig gebruik van gemaakt. Ook door ons dus. En dan geen rare of starende blikken van mensen die toch voorbij wandelden (want die waren soms zelf ook naakt).
En als je dan eens op een textielstrand belandt, kijk niemand er van op als iemand discreet zijn/haar kleren uittrekt om badkledij aan te doen (zonder dat ze moeilijk staan te doen met handdoeken rond zich te wikkelen of andere lachwekkende posities aan te nemen). Heerlijk relax en nergens een verplichting.

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
wiemelen schreef op vrijdag 29 mei 2020 @ 00:29:

Nog nudistische vakantieplannen voor dit jaar? Niet echt met heel die Corona situatie.
Afgelopen jaren zijn we telkens naar Denemarken op vakantie geweest.
Niet onmiddellijk het 1ste land waar je aan denkt als nudist.
Zijn ook niet veel nudistische accomodaties, dus wij huurden gewoon ergens een huisje.
Maar het is wel grappig om te zien hoe die Denen met naaktheid omgaan.
Zij hebben veeeeel minder schroom dan wij zo lijkt het.
Op de meeste stranden mag je er naakt gaan. En gezien dat zij zoveel stranden hebben waar je weinig of geen mensen tegenkomt, wordt daar ook gretig gebruik van gemaakt. Ook door ons dus. En dan geen rare of starende blikken van mensen die toch voorbij wandelden (want die waren soms zelf ook naakt).
En als je dan eens op een textielstrand belandt, kijk niemand er van op als iemand discreet zijn/haar kleren uittrekt om badkledij aan te doen (zonder dat ze moeilijk staan te doen met handdoeken rond zich te wikkelen of andere lachwekkende posities aan te nemen). Heerlijk relax en nergens een verplichting.
Sterker nog, in Denemarken mag je in principe op alle stranden naakt recreeëren, maar ook op andere plekken. Denk aan bossen, weilanden etc :)
Volgens de Deense wet mag je overal naakt zijn, als je andere mensen er niet mee lastigvalt. Bloot zonnen en zwemmen is dus niet verboden. Aanstootgevend gedrag kan echter wel vervolgd worden. Soms is er lokaal vastgelegd dat bloot alleen op aangewezen plekken mag, al verbood een uitspraak van een Deense rechter het in 2008 om op het strand een verbodsbord voor naaktrecreatie op te hangen. Toch moeten naaktrecreanten altijd voorzichtig zijn en op afstand blijven van geklede bezoekers, omdat er nu eenmaal een paar mensen zijn die vinden dat bloot niet normaal is.
Zie deze pagina van de NFN.

Nederland en Denemarken zijn op het vlak van naaktrecreatie en de wettelijke status daarvan dan ook de koplopende landen, met de meest liberale/vrijdenkende mentaliteit. In beide landen is naakrecreatie vollesig gelegaliseerd op alle daarvoor geschikte plekken (dus niet alleen naaktstranden, saunas etc).

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • wiemelen
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 05-07 23:46
wildhagen schreef op vrijdag 29 mei 2020 @ 05:38:
[...]
Sterker nog, in Denemarken mag je in principe op alle stranden naakt recreeëren, maar ook op andere plekken. Denk aan bossen, weilanden etc :)
Dat is inderdaad de theorie, maar in praktijk is het iets genuanceerder :)
Er zijn een aantal stranden waar je enkel topless mag gaan.
Of waar je bijvoorbeeld een specifieke strook gereserveerd is voor naaktrecreatie en een specifieke strook textiel recreatie is. Zijn meestal stranden die dicht(er) bij (grotere) stadskernen liggen, en er wordt met borden dan meestal goed aangegeven waar wat mag.

Daarnaast zijn er drukker bezochte stranden, waar de "sociale norm" badkledij/topless is. En daar houden de Denen zich wel aan.

Tot slot heb je al de andere stranden, weilanden en parken waar naaktrecreatie is toegestaan.
En zoals eerder vermeld wordt daar ook volop gebruik van gemaakt.
Is toch zalig als je op vakantie je picknick meeneemt of in een dorp/stad bij de bakker haalt.
En dan vervolgens 's middags in een park of op het strand gezellig (naakt) kan relaxen.
Ik herinner me nog toen we dat een middag in Arhus deden, dat er gewoon een 5-tal mensen (ik denk collega's, mannen en vrouwn) in (nette) kledij wat verder op het strand aankwamen, hun lunch aten en daarna nog even naakt gingen zwemmen. Dat zie ik hier in BE of NL nog niet snel gebeuren.

Maar conclusie van dit alles is dat er toch een hele relaxe houding t.o.v. van naakt is, waar nog veel landen een voorbeeld aan kunnen nemen. En ook andere dingen betreft, kunnen we nog veel leren van de Denen.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
wiemelen schreef op vrijdag 29 mei 2020 @ 09:52:
[...]

Dat is inderdaad de theorie, maar in praktijk is het iets genuanceerder :)
Er zijn een aantal stranden waar je enkel topless mag gaan.
Of waar je bijvoorbeeld een specifieke strook gereserveerd is voor naaktrecreatie en een specifieke strook textiel recreatie is. Zijn meestal stranden die dicht(er) bij (grotere) stadskernen liggen, en er wordt met borden dan meestal goed aangegeven waar wat mag.
Uiteraard zijn er altijd nuances, zelden is iets met een beitel in steen gehouwen. En maar goed ook. De wereld zou anders wel héél zwart-wit worden. Er zijn altijd 50 grijstinten.

Je moet altijd de situatie inschatten. Ook in Nederland. Ook al mag je in Nederland volkomen legaal naakt door het bos lopen, als je ziet dat iedereen die er loopt gekleed is, doe je dat dus niet.

Het valt dus een beetje in de categorie "aanpassen aan wat gangbaar is".
Is toch zalig als je op vakantie je picknick meeneemt of in een dorp/stad bij de bakker haalt.
En dan vervolgens 's middags in een park of op het strand gezellig (naakt) kan relaxen.
Ik herinner me nog toen we dat een middag in Arhus deden, dat er gewoon een 5-tal mensen (ik denk collega's, mannen en vrouwn) in (nette) kledij wat verder op het strand aankwamen, hun lunch aten en daarna nog even naakt gingen zwemmen. Dat zie ik hier in BE of NL nog niet snel gebeuren.
Zou fijn zijn als dat hier in Nederland ook zou kunnen ja, maar zover zijn we hier vrees ik nog lang niet. Als je zoiets voorstelt zal je vrees ik meestal iets als 'wat ben jij voor vieze pervert?' oid terugkrijgen :P

Dat is op vakantie in Frankrijk idd altijd wel lekker. Overdag lekker een uitstapje maken naar een stad, kasteel of wat dan ook, en dan na terugkomst op de camping lekker de kleding weer uit en relaxen in het zonnetje.

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • inhico
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 11:33
Zou fijn zijn als dat hier in Nederland ook zou kunnen ja, maar zover zijn we hier vrees ik nog lang niet.
Ik heb helaas de indruk dat we in Nederland eerder de andere kant aan het opgaan zijn. Niet zozeer qua regelgeving, maar qua acceptatie.

...


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
inhico schreef op vrijdag 29 mei 2020 @ 10:37:
[...]


Ik heb helaas de indruk dat we in Nederland eerder de andere kant aan het opgaan zijn. Niet zozeer qua regelgeving, maar qua acceptatie.
Klopt, dat is een trend die al heel lang zichtbaar is. Nederland is helaas aan het verpreutsen.

Waar je bijvoorbeeld in de jaren 80 en 90 volop topless zag bijna op alle stranden, zie je dat nu steeds minder.

Steeds meer sauna's stellen badkleding verplicht.

Op sportverenigingen wordt vaak met onderbroek aan gedouched, of zelfs helemaal niet gedouched. Idem bij gymlessen op scholen enzo.

Grotendeels waarschijnlijk ook gebaseerd op vooroordelen en onwetendheid. In dit topic zie je het helaas ook al. Geen enkele ervaring met het onderwerp, maar het oordeel staat al wel klaar. Jammerlijke ontwikkeling.

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Metalfreak
 • Registratie: April 2003
 • Nu online

Metalfreak

Hoije woh!

wildhagen schreef op vrijdag 29 mei 2020 @ 10:48:
[...]


Klopt, dat is een trend die al heel lang zichtbaar is. Nederland is helaas aan het verpreutsen.

Waar je bijvoorbeeld in de jaren 80 en 90 volop topless zag bijna op alle stranden, zie je dat nu steeds minder.

Steeds meer sauna's stellen badkleding verplicht.

Op sportverenigingen wordt vaak met onderbroek aan gedouched, of zelfs helemaal niet gedouched. Idem bij gymlessen op scholen enzo.

Grotendeels waarschijnlijk ook gebaseerd op vooroordelen en onwetendheid. In dit topic zie je het helaas ook al. Geen enkele ervaring met het onderwerp, maar het oordeel staat al wel klaar. Jammerlijke ontwikkeling.
Een grote boosdoener hiervan is ook de smartphone. Een fotootje is zo gemaakt en voor je het weet sta je voor altijd naakt op het internet. Op naaktstranden zie je die dan ook bijna niet gebruikt worden en in sauna's is het al helemaal uit den boze.

Douchen bij gymlessen heb ik ook nooit gedaan overigens, kan me ook niet herinneren dat mensen dat destijds wel deden. Gewoon lekker stinkend de rest van de dag in de schoolbanken zitten, word je hard van :P

Aan mensen die me ipv mijn gebruiken: hebben jullie in het echt ook zo'n spraakgebrek?


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • wiemelen
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 05-07 23:46
Metalfreak schreef op vrijdag 29 mei 2020 @ 11:07:
[...]

Douchen bij gymlessen heb ik ook nooit gedaan overigens, kan me ook niet herinneren dat mensen dat destijds wel deden. Gewoon lekker stinkend de rest van de dag in de schoolbanken zitten, word je hard van :P
Inderdaad ja ... als je dan aan het begin van de dag sport had, was de geur in het klaslokaal op het einde van de dag niet te harden ... zeker als je dan met 20 uitzwetende jongens en meisjes in een relatief kleine ruimte zit. In de zomer kon dan nog wel een venster open, maar in de winter ....

Maar bij ons was het niet douchen na turn/gymles eerder praktisch van aard.
Lesuren van 50 minuten waarbij je je nog 2x moest omkleden ... schoot vaak niet veel tijd voor les over, laat staan als je je dan ook nog moest douchen. Maar ik denk wel dat het voor geest en lichaam wel bevorderlijk zou zijn als er inderdaad gedouched kon/kan worden. Nu worden kinderen nog te vaak opgevoed met het idee dat naakt slecht is en privé moet gehouden worden. Zelf heb ik bijvb. mijn ouders nooit naakt gezien ... dus waar mijn interesse voor nudisme vandaan komt blijft een raadsel :)
Een grote boosdoener hiervan is ook de smartphone. Een fotootje is zo gemaakt en voor je het weet sta je voor altijd naakt op het internet.
Helemaal waar, mensen worden daardoor vaak ook wat terughoudender.
Maar dat zie je dan vooral bij vrouwen die niet meer topless willen op een textielstrand.
Op een naaktstrand of in een saunacomplex zie je zelden of nooit een gsm, laat staan dat er een foto genomen worden.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
Metalfreak schreef op vrijdag 29 mei 2020 @ 11:07:
[...]


Een grote boosdoener hiervan is ook de smartphone. Een fotootje is zo gemaakt en voor je het weet sta je voor altijd naakt op het internet. Op naaktstranden zie je die dan ook bijna niet gebruikt worden en in sauna's is het al helemaal uit den boze.
Dat is denk ik (iig één van de) oorzaken hiervan ja. Dat is ook één van de redenen dat, zoals ik in de TS al zei, op naturistencampings/terreinen het ook not-done is om te fotograferen zonder toestemming (en dan heb ik het natuurlijk niet over het eigen gezin).
Douchen bij gymlessen heb ik ook nooit gedaan overigens, kan me ook niet herinneren dat mensen dat destijds wel deden. Gewoon lekker stinkend de rest van de dag in de schoolbanken zitten, word je hard van :P
Wellicht is dat later afgeschaft dan, maar toen ik gymlessen had op de lagere school en de MAVO (zoals het toen nog heette) was douchen na de gymles gewoon keihard verplicht. En dat waren gewoon gezamenlijke douches, en iedereen was daar naakt, dus niks geen flauwekul met douchen in je onderbroek (lekker hygiënisch ook, en je wordt er niet eens schoon van ook...).

Wel jongens en meisjes apart uiteraard. Dan hebben we het hier wel over de periode van 1981-1993, dus wellicht is dat later weer anders geworden.

Op naturistencampings wordt doorgaans ook gezamenlijk gedouched, en dan gewoon helemaal gemengd, dus mannen, vrouwen en kinderen gewoon bij elkaar. En waarom ook niet? Als je toch al de hele dag naakt loopt, waarom dan ook niet tijdens het douchen? Vaak zijn er wel aparte douchehokjes voor bijvoorbeeld pubers overigens.

Is uiteraard alleen als je met je tentje daar staat, een chalet of lodge heeft doorgaans een eigen douche (hoewel je dan uiteraard ook gewoon de gezamenlijke douche kunt/mag gebruiken, niemand zal je tegenhouden).
wiemelen schreef op vrijdag 29 mei 2020 @ 11:47:
[...]

Op een naaktstrand of in een saunacomplex zie je zelden of nooit een gsm, laat staan dat er een foto genomen worden.
Als ik mijn GSM gebruik op het naakstrand, doe ik dat altijd met de GSM liggende op de grond (en ik dus liggend op mijn buik), zodat iedereen kan zien dat ik geen foto zit te maken.

Heb wel eens gezien dat op een naturistencamping iemand bij het zwembad een tablet gebruikte. Die werd daar (vriendelijk overigens) op aangesproken door een personeelslid dat dat niet gewenst was. Je kan immers niet zien of iemand niet stieken een foto zit te maken. Daarna stopte hij de tablet ook gewoon keurig in de tas, en verder niemand meer die er moeilijk over deed.

Is trouwens ook wel een dingetje: je hoort vaak de opmerking (doorgaans van niet-naturisten) die het raar vinden dat je niet mag fotograferen of filmen (zonder toestemming), de redenering is dan vaak "jullie lopen toch al naakt en zien alles toch al?".

Ja, dat klopt. Alleen, je weet niet of zo'n film dan later op iemands Facebookpagina komt, met jou naakt erop. Dat je naakt rond wil lopen, wil nog niet zeggen dat je erop zit te wachten dat (in principe) de hele wereld je naakt kan zien en (vooral) wie-weet-wat met die foto kan doen.

En daarbovenop, ook al hoef je je voor naturisme helemaal niet te schamen, niet iedereen wil het met zijn/haar persoonlijke omgeving delen. Ik kan me zo voorstellen dat een naturist wiens familie in bijvoorbeeld de Bible Belt woont het niet zo kan waarderen als iemand in die familie dan die naturist in zijn geboortekostuum zien staan op een of andere Facebook- of Whatsapp-groep, gezien de te verwachten reacties...

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • vhal
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 14:07

vhal

ಠ_ಠ

Ieder zijn meug maar eigenlijk had ik nog nooit gehoord van het woord "textielstrand" tot ik zeer recent een filmke van DIW voorbij zag komen

STRAVA


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
vhal schreef op vrijdag 29 mei 2020 @ 12:47:
Ieder zijn meug maar eigenlijk had ik nog nooit gehoord van het woord "textielstrand" tot ik zeer recent een filmke van DIW voorbij zag komen
Dat is de term die onder nudisten/naturisten gebruikt wordt voor een niet-naaktstrand. Het is dus niet op een negatieve wijze bedoeld, maar meer beschrijvend bedoeld, om aan te duiden dat men een strand bedoeld waar men badkleding draagt.

De term "normaal strand" zou namelijk de indruk wekken dat een naturistisch strand niet normaal zou zijn, en daarmee impliceren dat de mensen die dat strand gebruiken ook niet normaal zouden zijn. Deze term heeft dus, in dit verband dan, een negatieve bjsmaak, ook al zou het gebruik niet per se negatief bedoeld zijn.

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:52

Felicia

🥚meisje?

Ik vraag me af wat er gebeurd als je een smartphone/tablet gebruikt waarbij de camera's zichtbaar zijn afgedekt, bijvoorbeeld door een stikker met een "verboden camera" logo?

Voor mijn telefoon zou ik dat niet doen maar voor de iPad vind ik dat geen probleem (enige camera die gebruikt wordt is de front camera voor videobellen enzo).

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • wiemelen
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 05-07 23:46
Felicia schreef op vrijdag 29 mei 2020 @ 14:17:
Ik vraag me af wat er gebeurd als je een smartphone/tablet gebruikt waarbij de camera's zichtbaar zijn afgedekt, bijvoorbeeld door een stikker met een "verboden camera" logo?

Voor mijn telefoon zou ik dat niet doen maar voor de iPad vind ik dat geen probleem (enige camera die gebruikt wordt is de front camera voor videobellen enzo).
Personen met "minder goede bedoelingen" zullen het dan toch vast wel klaarspelen die sticker tijdelijk even te verwijderen. Maar persoonlijk heb ik niet zoveel last dat ik mijn gsm/tablet niet kan gebruiken in zo'n situatie. Lekker rustig dan ... en ik trek zowieso al bijna nooit fotos.

Nu is het frappante wel dat nudisten het meestal niet zo erg zouden vinden als er een foto van hen gemaakt zou worden. Ik zou het niet erg vinden en ik denk ook niet dat mijn vrouw dat erg zou vinden.
Het is alleen dat je niet weet wat er nadien mee gebeurd. Want het zijn toch vaak anderen (familie/vrienden/werkgever) die er een drama van maken, niet de persoon zelf.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
wiemelen schreef op vrijdag 29 mei 2020 @ 14:42:
[...]

Nu is het frappante wel dat nudisten het meestal niet zo erg zouden vinden als er een foto van hen gemaakt zou worden. Ik zou het niet erg vinden en ik denk ook niet dat mijn vrouw dat erg zou vinden.
Het is alleen dat je niet weet wat er nadien mee gebeurd. Want het zijn toch vaak anderen (familie/vrienden/werkgever) die er een drama van maken, niet de persoon zelf.
Dat is idd precies mijn insteek ook. Als ik zeker zou weten dat de foto alleen in het prive-vakantieplakboek van die persoon terecht zou komen, zou ik er geen bezwaar tegen hebben om op een foto te staan. Who cares?

Maar ik vind het niet nodig dat collega's, vrienden of familie ook die foto's onder ogen kunnen krijgen via Facebook (direct danwel indirect).

Ja, de meeste vrienden (en ouders) weten dat ik naturist ben en hebben daar ook geen probleem mee. Maar dat is nog altijd iets anders dan een foto van me zien. En sowieso weten mijn collega's het niet (simpelweg nooit ter sprake gekomen, niet speciaal geheim gehouden oid). En ik heb geen zin in gezeur van mensen die niet weten waarom ik op die foto sta zoals ik erop sta.

Daarnaast, eenmaal op Internet is zo'n foto er nooit meer af te krijgen. Stel ik heb er nu geen probleem mee, maar over 20 jaar is mijn situatie zodanig veranderd dat het dan wél een probleem zou kunnen worden, om welke reden dan ook? Niet dat ik denk dat ik over 20 jaar geen naturist meer ben oid, maar er kunnen altijd andere situaties zijn waardoor je niet wil dat mensen je op die manier zien. Dan heb je dus wel een probleem, als zo'n foto eenmaal circuleert op Internet.

Virussen? Scan ze hier!


 • inhico
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 11:33
Wat betreft die smartphone, op de naaktstranden waar ik kom wordt gewoon gebruik gemaakt van smartphones net als op straat etc. Ik heb nog nooit meegemaakt dat daar iemand moeilijk over deed.
Ik heb wel eens gezien dat een een stelletje het niet meer hield en publiekelijk begon te vrijen. Toen zijn andere bezoekers dat massaal gaan fotograferen met hun telefoons. Toen hielden ze snel op. Vond ik wel een grappige actie...
Overigens zou ik er geen enkele moeite mee hebben als er foto's rondzwerven op internet waarop ik naakt te zien ben. Ik kan me niet voorstellen dat ik over 20 jaar daar alsnog moeite mee heb. Ik vraag me ook af of ik dan nog wel herkenbaar ben.

...


 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
Zo, ik had nog even gewacht met het boeken van mijn vakantie, wilde eerst afwachten wat Frankrijk zou doen qua toerisme. Nu die, naar alle waarschijnlijkheid, per 15 juni weer opengaan, heb mijn boeking maar gemaakt.Hoefde maar 20 euro boekingskosten aan te betalen, de rest (ongeveer 1300 euro) moet ik 14 dagen vöór aankomst voldoen.

Het is dus uiteindelijk idd Domaine de Bélézy geworden in de Provence. Inchecken op woensdag 2 september (vanaf 16:30), uitchecken op woensdag 16 september (voor 10:00).

Verblijf dan in een 3-kamer houten bungalow midden in het bos. Bewust voor de 3-kamer versie gekozen ipv de 2-kamer versie (die groot genoeg zou zijn), ivm de wat betere en rustigere ligging.

Mijn eerste keer op deze naturistencamping, benieuwd hoe het gaat bevallen. Hoor goede verhalen erover iig, en in de omgeving is meer dan genoeg te doen en te zien.

[Voor 6% gewijzigd door wildhagen op 30-05-2020 08:42]

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Teddy
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 05-07 23:55
Leuk zo'n topic!
Ik ga zometeen weer naar "mijn" terrein (ik ben voor 1/188e deel eigenaar geloof ik), wat schilderwerkzaamheden verrichten zodat alles er op 1 juli weer netjes bij staat. We zijn al volgeboekt tot half augustus, gelukkig is er altijd wel een plekje voor mijn kleine caravan.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • segil
 • Registratie: Januari 2003
 • Nu online
Leuk topic! :) Ik ben een paar keer naar een sauna geweest en vorig jaar 1x op een verlaten stukje "strand" naakt gelegen in de zon en gezwommen in de zee. Dat was wel chill om te doen, dus ik sta er zeker voor open. Maar nog een beetje onzeker nu denk ik.

@wildhagen Stomme vraag misschien, maar hoe doe je dat met insmeren? Ik neem aan dat als je naakt loopt, je een groter oppervlakte hebt dat kan verbranden in de zon. Smeer je je dan helemaal in en hoe lang doe je dan met een fles zonnebrand creme?

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
segil schreef op zaterdag 30 mei 2020 @ 09:42:
Leuk topic! :) Ik ben een paar keer naar een sauna geweest en vorig jaar 1x op een verlaten stukje "strand" naakt gelegen in de zon en gezwommen in de zee. Dat was wel chill om te doen, dus ik sta er zeker voor open. Maar nog een beetje onzeker nu denk ik.
Dat ken ik, zo ging het bij mij dus ook. Volgende stap zou een dagrecreatie kunnen zijn op een echte naturistencamping. Of, als je een iets grotere stap wil maken, meteen een weekendje op zo'n camping boeken om te kijken of het iets is (je moet vaak minimaal 2 nachten boeken, in het hoogseizoen soms ook minimaal 3).
@wildhagen Stomme vraag misschien, maar hoe doe je dat met insmeren? Ik neem aan dat als je naakt loopt, je een groter oppervlakte hebt dat kan verbranden in de zon. Smeer je je dan helemaal in en hoe lang doe je dan met een fles zonnebrand creme?
Jep. Sterker nog, zeker als je net begint is het belangrijk om *juist* je edele delen, en je zitvlak, extra in te smeren. Die hebben nog nooit zon gezien, en zijn dus erg snel verbrand.

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat een verbrand geslachsdeel géén pretje is. Een "gewone" verbranding op je rug of armen ken je wel neem ik aan? Wel, vermenigvuldig het ongemak met een factor 5, dan weet je hoe een verbrand geslachtsdeel voelt :+

Nou speelt bij mij wel mee dat ik nauwelijks bruin wordt, heel weinig maar. Ik word meer rood, hoe goed ik me ook insmeer....

Ik smeer me dus idd in, en dan echt overal (dus ook de geslachtsdelen en het zitvlak). Doe dat om de 2-3 uur opnieuw en na het zwemmen uiteraard ook ("waterproof zonnebrand" is niet zo waterproof als men claimed...). Ik doe ongeveer 2 dagen met een volle fles (standaard formaat, niet zo'n klein reisformaatje). Ik gebruik wel SPF50, juist omdat mijn huid toch al zo gevoelig is.

Virussen? Scan ze hier!


 • segil
 • Registratie: Januari 2003
 • Nu online
wildhagen schreef op zaterdag 30 mei 2020 @ 09:49:
[...]


Dat ken ik, zo ging het bij mij dus ook. Volgende stap zou een dagrecreatie kunnen zijn op een echte naturistencamping. Of, als je een iets grotere stap wil maken, meteen een weekendje op zo'n camping boeken om te kijken of het iets is (je moet vaak minimaal 2 nachten boeken, in het hoogseizoen soms ook minimaal 3).
Mwah, ik dacht eerder aan een dagje naaktstrand :p
Jep. Sterker nog, zeker als je net begint is het belangrijk om *juist* je edele delen, en je zitvlak, extra in te smeren. Die hebben nog nooit zon gezien, en zijn dus erg snel verbrand.
Heb je nog een goede tip om je rug goed in te smeren, als je alleen bent? Ik ken het truukje met vershoudfolie, maar dat is ook best gepruts om goed te doen. En ik wil ook weer niet op m'n rug verbranden. Net zoals jij bruin ik nauwelijks en verbrand ik des te snel. Ik krijg snel rode vlekjes, ook al smeer ik me suf.

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
segil schreef op zaterdag 30 mei 2020 @ 09:56:
[...]


Mwah, ik dacht eerder aan een dagje naaktstrand :p
Ah, ik dacht dat je zei dat je dat al gedaan had :P

Maar zo niet, dan zou ik dat idd als eerste doen. Lekker laagdrempelig.

Het weer is er nu ideaal voor, niet te heet. Zou zelf ook graag naar het naakstrand willen nu, maar helaas noet ik vandaag werken (nou ja, vooral veel wachten...). Wellicht ga ik maandag nog even ernaartoe.
[...]

Heb je nog een goede tip om je rug goed in te smeren, als je alleen bent? Ik ken het truukje met vershoudfolie, maar dat is ook best gepruts om goed te doen. En ik wil ook weer niet op m'n rug verbranden. Net zoals jij bruin ik nauwelijks en verbrand ik des te snel. Ik krijg snel rode vlekjes, ook al smeer ik me suf.
Die truc met folie idd. Of anders zo'n dingetje. Dat gebruik ik ook (niet dat specifieke geval, maar wat ik heb is volgens mij nergens meer te koop, is al 10 jaar oud ofzo, had hem al vóór mijn naturistentijd).

Echt heel handig is het allemaal niet, maarja, je moet toch wat, als je je rug ook goed in wil smeren. Rest van mijn lijf doe ik uiteraard op de gebruikelijke manier, met mijn handen.

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:52

Felicia

🥚meisje?

wildhagen schreef op zaterdag 30 mei 2020 @ 10:01:
[...]


Ah, ik dacht dat je zei dat je dat al gedaan had :P

Het weer is er nu ideaal voor, niet te heet. Zou zelf ook graag naar het naakstrand willen nu, maar helaas noet ik vandaag werken (nou ja, vooral veel wachten...). Wellicht ga ik maandag nog even ernaartoe.
Hij zei een afgelegen stuk strand, waarschijnlijk dus geen naakt strand ;)
Maar met dit weer is 't inderdaad niet te heet maar na 30 minuten ben ik al zo rood als maar zijn kan. De parasol heb ik gisteren maar opgezet, dat werkt een klein beetje :P


@segil, foei foei :+

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:52

Felicia

🥚meisje?

@wildhagen, hoe is het eigenlijk met de drukte op de naakstranden (als ik 't goed lees ben jij de afgelopen dagen nog geweest)? Ik wil me er eigenlijk best wel eens aan gaan wagen maar vanwege m'n astma ben ik natuurlijk wel erg huiverig om de Corona maatregelen te overtreden, daarnaast moet ik voor de dichtstbijzijnde al wel een stuk rijden dus dat doe ik liever niet voor niets ;)

Overigens viel het weer vandaag wel wat tegen. Temperatuur was niet verkeerd maar een beetje te stevige wind. Binnen was 't goed te doen maar buiten toch een t-shirt aan getrokken. Voelde wel een beetje raar, in de tuin met alleen een t-shirt :D

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • wiemelen
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 05-07 23:46
Felicia schreef op zondag 31 mei 2020 @ 18:34:
hoe is het eigenlijk met de drukte op de naakstranden
Geen idee van de afgelopen tijd, maar mijn ervaring is dat het op de naaktstranden meestal heerlijk rustig is.
Tenminste in Nederland of elders waar wij al geweest zijn.
Het enige naaktstrand in mijn eigen kikkerlandje België is vaak best druk (naar ik gehoord heb want ik ben er zelf nog nooit geweest wegens het feit dat Zeeland mooier en sneller te bereiken is).
Maar wegens de Corona crisis heeft de gemeenteraad van Bredene besloten om het naaktstrand te sluiten voor 1 jaar ... omdat ze wegens social distancing meer "textielstrand" willen hebben.
Niet dat er anders veel nudisten op het naaktstrand gepast zouden hebben door social distancing, daar is dat strand namelijk véééééél te klein voor :)

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:52

Felicia

🥚meisje?

Mjah, vanuit Tilburg zijn er 2 op redelijke afstand (Breda en den Bosch). Degene die in Tilburg bekend is, is geen officiele en schijnt meer een ontmoetingsplaats te zijn (niet dat ik daar op tegen ben maar de verleiding weerstaan enzo :P).

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
Felicia schreef op zondag 31 mei 2020 @ 18:34:
@wildhagen, hoe is het eigenlijk met de drukte op de naakstranden (als ik 't goed lees ben jij de afgelopen dagen nog geweest)? Ik wil me er eigenlijk best wel eens aan gaan wagen maar vanwege m'n astma ben ik natuurlijk wel erg huiverig om de Corona maatregelen te overtreden, daarnaast moet ik voor de dichtstbijzijnde al wel een stuk rijden dus dat doe ik liever niet voor niets ;)
Ik ben inderdaad afgelopen donderdagmiddag nog even op het naaktstrand geweest, die bij het Engelermeer bij Den Bosch. Dat is eigenlijk ook het enige naaktstrand wat ik bezoek. Dit is een officieel naaktstrand, dus niet gedoogd oid.

Was qua drukte goed te doen. Zeker niet uitgestorven, sterker nog, voor een doordeweekse dag buiten het hoogseizoen vond ik het zelfs wat aan de drukke kant. Maar het was ook zeker niet packed, er was méér dan genoeg ruimte nog om in alle privacy te liggen. Zowel op het zand als op het gras.

Vandaag had ik geen gelegenheid door allerlei prive-dingetjes, maar morgen ga ik weer naar bovengenoemde naaktstrand.

Het naaktstrand op Neeltje Jans heeft overigens ook een behoorlijk goede reputatie. Misschien moet ik een dezer weken daar ook eens gaan kijken, ben er nog niet eerder geweest.
Felicia schreef op zondag 31 mei 2020 @ 18:52:
Mjah, vanuit Tilburg zijn er 2 op redelijke afstand (Breda en den Bosch). Degene die in Tilburg bekend is, is geen officiele en schijnt meer een ontmoetingsplaats te zijn (niet dat ik daar op tegen ben maar de verleiding weerstaan enzo :P).
Dat naaktstrand in Tilburg (aan de Oostplas) ken ik niet. Wel ken ik die aan de Galderse Meren net onder Breda.

Die heeft alleen geen beste reputatie, het schijnt min of meer een homo-ontmoetingsplek te zijn, waarbij alleenstaande mannen die alleen willen zonnen nogal eens lastiggevallen worden.

Not my cup of tea zeg maar....

Daarnaast schijnt het daar ook regelmatig bomvol te liggen.

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:52

Felicia

🥚meisje?

wildhagen schreef op zondag 31 mei 2020 @ 20:14:
[...]


Ik ben inderdaad afgelopen donderdagmiddag nog even op het naaktstrand geweest, die bij het Engelermeer bij Den Bosch. Dat is eigenlijk ook het enige naaktstrand wat ik bezoek. Dit is een officieel naaktstrand, dus niet gedoogd oid.
Jup, die bedoelde ik inderdaad. Op de NFN site stond deze goed aangeschreven, daarnaast is de kans aanwezig dat we binnenkort de kids laten overnachten in Haaren dus is dat voor ons mooi op de route.
Het naaktstrand op Neeltje Jans heeft overigens ook een behoorlijk goede reputatie. Misschien moet ik een dezer weken daar ook eens gaan kijken, ben er nog niet eerder geweest.
Ik ga eens kijken, maar aan de locatie te zien is dat nogal een eindje vanuit Tilburg :D
Dat naaktstrand in Tilburg (aan de Oostplas) ken ik niet. Wel ken ik die aan de Galderse Meren net onder Breda.

Die heeft alleen geen beste reputatie, het schijnt min of meer een homo-ontmoetingsplek te zijn, waarbij alleenstaande mannen die alleen willen zonnen nogal eens lastiggevallen worden.
Tilburg en Breda hebben kennelijk een beetje dezelfde naam met als verschil dat Tilburg niet eens officieel is. Ik hou 't wel even bij den Bosch ;)

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
Felicia schreef op zondag 31 mei 2020 @ 20:42:
[...]

Jup, die bedoelde ik inderdaad. Op de NFN site stond deze goed aangeschreven, daarnaast is de kans aanwezig dat we binnenkort de kids laten overnachten in Haaren dus is dat voor ons mooi op de route.
Klopt, ik vind het een goed strand, met een goede sfeer. Kom er al jaren en nooit enig probleem gemerkt. Goede mix van mannen, vrouwen, stellen en kinderen.

Het is er ook altijd rustig qua geluid enzo. Zelfs de kinderen maken op het naaktstrand minder herrie dan op het aansluitende textielstrand. Donderdag waren er ook enkele kinderen naakt aan het spelen met een of ander zelfverzonnen spel (leek een soort mix tussen voetbal en volleybal), heb ik totaal geen last van gehad. Ging op een heel beschaafde manier.

Dus evt kan je je kinderen gewoon meenemen, het is er prima te doen voor kinderen.
[...]

Ik ga eens kijken, maar aan de locatie te zien is dat nogal een eindje vanuit Tilburg :D
Klopt, voor jou zal het idd wat verder weg zijn. Voor mij is Neeltje Jans qua afstand niet heel veel verder dan Engelermeer.

Verder heb je in Brabant niet zo heel veel naaktstranden, je hebt nog het officiele naakstrand in Cuijk, aan de Kraaijenbergse Plassen en het eveneens officiele naakstrand in Helmond aan het Berkendonk, en dat is het dan wel. Beiden zijn ook wat verder weg van jou, hoewel Helmond misschien nog wel te doen. Ik heb met beiden geen ervaring.

Verder had je vroeger nog het E3-strand in Eindhoven (nou ja, eigenlijk lag het in Eersel). Die was ook best goed, ben er wel een paar keer geweest. Maar sinds 2009 is dat geen naaktstrand meer helaas....
[...]

Tilburg en Breda hebben kennelijk een beetje dezelfde naam met als verschil dat Tilburg niet eens officieel is. Ik hou 't wel even bij den Bosch ;)
Als dat je keuzes zijn zou ik idd die bij Den Bosch gebruiken en Breda laten voor wat het is. Voordeel is dat het parkeren bij Den Bosch ook nog eens gratis is, bij Galderse Meren moet je daar nog voor betalen ook.

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:52

Felicia

🥚meisje?

wildhagen schreef op zondag 31 mei 2020 @ 20:56:
Klopt, ik vind het een goed strand, met een goede sfeer. Kom er al jaren en nooit enig probleem gemerkt. Goede mix van mannen, vrouwen, stellen en kinderen.
...
Dus evt kan je je kinderen gewoon meenemen, het is er prima te doen voor kinderen.
Eerst maar eens kijken hoe het voor mij en eventueel de missus gaat. Vrouwlief dacht in eerste instantie hardop, naar wie ik dan wilde gaan kijken op zo'n camping/strand :F
Maar, aangezien ik nu de laatste dagen grotendeels kledingloos rondhuppel begint ze wel te snappen dat het voor me zelf is en niet voor de leuk :)
Verder had je vroeger nog het E3-strand in Eindhoven (nou ja, eigenlijk lag het in Best). Die was ook best goed, ben er wel een paar keer geweest. Maar sinds 2009 is dat geen naaktstrand meer helaas....
E3 strand ken ik nog wel ja, maar lag dat niet bij Eersel?

In een grijs verleden als puber ooit eens over het naakstrand gelopen met kinderen van een vriendin van m'n moeder. Was een beetje "durf jij dan durf ik ook". Maar ja, 12 of 13 jaar en dan heb je wel een euh, uitdaging :D Mijn moeder was ook best wel pissig, "als je over 't naaktstrand heen wil lopen dan doe je gvd ook je zwembroek uit!" :o
Als dat je keuzes zijn zou ik idd die bij Den Bosch gebruiken en Breda laten voor wat het is. Voordeel is dat het parkeren bij Den Bosch ook nog eens gratis is, bij Galderse Meren moet je daar nog voor betalen ook.
Een paar euro parkeergeld kan ik wel missen hoor, daarnaast zit mijn werkgever in Tilburg en Breda dus grote kans dat ik daar wel een gratis parkeerplek in de buurt heb (maar ja, beetje zelfde reden als Tilburg om dat niet te doen) 8)

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
Felicia schreef op zondag 31 mei 2020 @ 21:04:
[...]

Eerst maar eens kijken hoe het voor mij en eventueel de missus gaat. Vrouwlief dacht in eerste instantie hardop, naar wie ik dan wilde gaan kijken op zo'n camping/strand :F
Maar, aangezien ik nu de laatste dagen grotendeels kledingloos rondhuppel begint ze wel te snappen dat het voor me zelf is en niet voor de leuk :)
Haha, er zit dus al progressie in om haar om te krijgen. Goede zaak. Je kan altijd tegen haar zeggen dat als het écht niet bevalt, jullie 100 meter naar rechts kunnen opschuiven, dan zit je weer op het textielstrand (bij Den Bosch grenst het direct aan elkaar, het is niet van elkaar afgeschemd, staan alleen bordjes met 'hier begint het naaktstrand'). Maakt het wellicht wat makkelijker :)

Dit is in Den Bosch dus de scheiding tussen het textielstrand (waar de fotograaf staat) en het naakstrand, dat bij het gele bordje uiterst rechts op de foto begint:Je hebt ook een geasfalteerd toegangspad (staat nét niet op de foto, loopt links), waardoor het ook voor rolstoelgangers goed toegankelijk is. Op dat pad staan ook bordjes met "vanaf hier naaktrecreatie toegestaan" (oid, weet het ff niet letterlijk meer).
[...]

E3 strand ken ik nog wel ja, maar lag dat niet bij Eersel?
Kliopt, had het al aangepast. Was even in de war met de partij die E3-strand heeft overgenomen (AquaBest) die wel in Best zitten.
In een grijs verleden als puber ooit eens over het naakstrand gelopen met kinderen van een vriendin van m'n moeder. Was een beetje "durf jij dan durf ik ook". Maar ja, 12 of 13 jaar en dan heb je wel een euh, uitdaging :D Mijn moeder was ook best wel pissig, "als je over 't naaktstrand heen wil lopen dan doe je gvd ook je zwembroek uit!" :o
Haha, ja op die leeftijd is een naaktstrand idd wel lastig, als je puber bent met alle bijbehorende onzekerheden over je lichaam enzo. Erg lastige leeftijd, zie je ook terug bij kinderen van die leeftijd op naturistencampings, die willen ook meestal niet meer naakt lopen. Duurt meestal tot hun 16e-18e jaar ofzo, dan willen ze meestal weer wél naakt.

Je moeder had overigens wel een goed punt. Als mensen dan tóch op het naaktstrand wandelen is het wel netjes om zelf ook naakt te gaan. Anders lijkt het teveel op gluren, dat is etiquette-technisch echt not done ;)
[...]

Een paar euro parkeergeld kan ik wel missen hoor, daarnaast zit mijn werkgever in Tilburg en Breda dus grote kans dat ik daar wel een gratis parkeerplek in de buurt heb (maar ja, beetje zelfde reden als Tilburg om dat niet te doen) 8)
True, maar vergeet niet dat het strand in Breda wel een aardig eind van de bewoonde wereld ligt, het niet in de stad zelf, maar meer in Galder (vandaar de naam), bekend van het knooppunt op de A16/A58 (daar grens het meer ook direct aan). Je komt daar vrij lastig zonder eigen vervoer.

Maargoed, non-discussie, omdat ik Galderse Meren dus om andere reden idd niet aanraadt.

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:52

Felicia

🥚meisje?

wildhagen schreef op zondag 31 mei 2020 @ 21:17:
[...]


Haha, er zit dus al progressie in om haar om te krijgen. Goede zaak. Je kan altijd tegen haar zeggen dat als het écht niet bevalt, jullie 100 meter naar rechts kunnen opschuiven, dan zit je weer op het textielstrand (bij Den Bosch grenst het direct aan elkaar, het is niet van elkaar afgeschemd, staan alleen bordjes met 'hier begint het naaktstrand'). Maakt het wellicht wat makkelijker :)
Komt wel goed denk ik zo, heeft wellicht wat tijd nodig maar dat is niet erg ;)
Haha, ja op die leeftijd is een naaktstrand idd wel lastig, als je puber bent met alle bijbehorende onzekerheden over je lichaam enzo. Erg lastige leeftijd, zie je ook terug bij kinderen van die leeftijd op naturistencampings, die willen ook meestal niet meer naakt lopen. Duurt meestal tot hun 16e-18e jaar ofzo, dan willen ze meestal weer wél naakt.

Je moeder had overigens wel een goed punt. Als mensen dan tóch op het naaktstrand wandelen is het wel netjes om zelf ook naakt te gaan. Anders lijkt het teveel op gluren, dat is etiquette-technisch echt not done ;)
Ik weet dat ze een goed punt had, en feitelijk was 't ook een beetje om 't gluren (want ja jong en nieuwsgierig). Ik had ook echt het gevoel dat we nagekeken werden en achteraf viel pas 't kwartje dat dit was omdat wij als enige niet naakt waren. Maar ach, ze hebben ons niet aangesproken en we hebben het niet herhaald. Ik voelde me in ieder geval voldoende bezwaard achteraf dat ik wel in zag dat ik 't de volgende keer netjes moest doen ;)

Zelfde overigens op de 1e keer sauna. Zenuwachtig en heel krampachtig de badjas dichthouden enzo. Eenmaal in de sauna niet vol te houden met handdoek natuurlijk dus dan maar wat losser. Ging pas echt los toen we in 't zwembad ging zwemmen. Wat een vrijheid :D

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
Zo, was vanochtend om 09:00 naar het naaktstrand gegaan, ben net terug. Ruim 2.5 uur gelegen daar, dat vind ik wel voldoende. Daarnaast begon het me iets te heet te worden in de zon,,,,

Wilde ook nog zwemmen, maar toen ik in het water op kruishoogte zat ben ik maar omgedraaid. Water is nog wel erg koud hoor. Brrrr!!

Was overigens gigantisch druk.... weet niet of het komt door de versoepeling van corona ofzo, maar deze dag scoorde toch wel in de top-3 van drukste dagen sinds ik hier kom. En ik heb inmiddels toch wel 100+ bezoekjes hier gehad....

Wel opvallend: normaal gesproken is de verhouding naakt/textielstrand ongeveer 50/50 qua bezetting. Nu was het eerder 80 procent naaktstrand, en maar 20 procent textielstrand, daar was echt maar weinig volk....

Andere opvallend iets: opvallend veel jongere mensen op het naakstrand nu, en dan heb ik het over de categorie 20-35 jaar. Normaal gesproken zijn het overgrote deel 40+ of zelfs 50+-ers, maar nu dus opvallend veel jongere mensen.

Voor het eerst dit seizoen dat ook de ijsco-man zijn vaste rondjes over het naaktstrand deed (officieel is het strand pas vandaag open, maar de facto was het al sinds 1 mei open). Heb er meteen één genomen. Wel uitkijken dat hij niet smelt, dan wordt het een koude bedoening down under :P

En ondanks de gigantische drukte toch weer erg rustig. Geen vechtpartijen, geen geluidsoverlast van radio's etc, gesprekken werden netjes op normaal volume gevoerd. Op een of andere manier gaat het er op een naaktstrand toch altijd erg rustig aan toe.

En ander goed nieuws: vanochtend ook een mail gehad dat mijn vakantie nu definitief is (die wachtte nog op bevestiging, die is er nu dus).

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:52

Felicia

🥚meisje?

Jammer dat het water nog koud was @wildhagen, millimeterwerk is nooit fijn :+

Ik was vanochtend zelf even naar de NFN camping gefietst hier in Tilburg. Ik denk eens even navraag doen wat daar mogelijk is zonder verblijf. Nou, niet dus want de poort was dicht :D
Op de website staat dat ze ook dagrecreatie doen (voor leden van de eigen vereniging en NFN/INF) maar dat dat tot 1 juli wegens Corona niet actief is. Dus maar even gevraagd of het terrein ook toegankelijk is voor gasten om te zwemmen (na openstelling natuurlijk).

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
@Felicia

Klopt helaas, heeft met de corona-maatregelen te maken. Volgens mij is op dit moment bij geen enkele naturistenvereniging dagrecreatie mogelijk om die reden.

Om diezelde reden kun je op dit moment ook alleen op naturisterencampings overnachten als je eigen sanitair hebt (dus campers etc, of stacaravans/chalets/etc met eigen toilet/douche. Dit omdat de sanitairgebouwen doorgaans ook verplicht gesloten zijn ivm corona.

Ook sauna's zijn (tot 1 september) om die reden doorgaans gesloten. Zwembaden zijn meestal wel open, maar je moet er meestal (24 uur van tevoren) voor inschrijven ivm maximaal aantal gasten dat tegelijk binnen mag zijn ivm die corona-regels.

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:52

Felicia

🥚meisje?

Ik heb ondertussen reactie gehad @wildhagen, voor 6 euro mag je een dagje recreëren (als NFN lid). Lidmaatschap van de vereniging is 65 euro per jaar, gezien de afstand tot mijn huis niet heel verkeerd :)

Maar, eerst eens afwachten tot 1-7 en een keertje in den Bosch rondhuppelen, daarna zien we wel :P

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
Felicia schreef op maandag 1 juni 2020 @ 19:57:
Ik heb ondertussen reactie gehad @wildhagen, voor 6 euro mag je een dagje recreëren (als NFN lid). Lidmaatschap van de vereniging is 65 euro per jaar, gezien de afstand tot mijn huis niet heel verkeerd :)
Dat valt idd niet tegen zo'n bedrag, kon zeker slechter.

Ik neem aan dat het hier om naturistenvereniging Hart van Brabant gaat? Zelf ken ik ze alleen van naam, geen ervsring mee.
Maar, eerst eens afwachten tot 1-7 en een keertje in den Bosch rondhuppelen, daarna zien we wel :P
Je bent altijd welkom ;)

Wellicht kom ik je een keer tegen daar, hoewel ik de komende weken vermoedelijk alleen op zaterdagen daar te vinden zal zijn, ivm werk enzo. Komende zaterdag hoop ik er weer te liggen.

Van 19 tot 22 juni heb ik een weekendje naturistencamping geboekt in Flevo Natuur om even bij te komen/bij te tanken. En dan in september natuurlijk de vakantie in Frankrijk. Los daarvan zal ik proberen elke zaterdag even op het naaktstrand in Den Bosch te zijn.

Uiteraard e.e.a. wel afhankelijk van het weer, als het 15 graden is of het regent sla ik uiteraard over.

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:52

Felicia

🥚meisje?

Jij komt toch ergens uit de regio Bergen op Zoom? Dan kom je praktisch langs Tilburg toch :+

Ik heb gelukkig nog een weekje vakantie als ook 5 weken nog ter beschikking. Ik had wel gekeken bij Flevo Natuur maar die zit redelijk vol geboekt en wat er nog beschikbaar is is erg aan de prijs (bijna 600 euro voor een weekendje in een accomodatie 8)7).

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
Felicia schreef op maandag 1 juni 2020 @ 20:26:
Jij komt toch ergens uit de regio Bergen op Zoom? Dan kom je praktisch langs Tilburg toch :+
Roosendaal ja, maar ik kom zelden in de buurt van Tilburg :)

Ik heb 2 naturistenterreinen in de buurt, De Posthoek (van Zon en Leven) zit in Rucphen, wat vlak bij mij is. Hier heb ik ervaring mee, prima camping eigenlijk.

Dan heb je in Zevenbergen nog naturistencamping Markeplaat, van naturistenvereniging Mens en Natuur. Hier heb ik geen ervaring mee, het is ook een vrij basic camping met weinig voorzieningen enzo.
Ik heb gelukkig nog een weekje vakantie als ook 5 weken nog ter beschikking. Ik had wel gekeken bij Flevo Natuur maar die zit redelijk vol geboekt en wat er nog beschikbaar is is erg aan de prijs (bijna 600 euro voor een weekendje in een accomodatie 8)7).
Klopt, ik had het laatste nog enigszins te betalen chaletje (A-bungalow nr 014), voor 320 euro voor het hele weekend. Het is natuurlijk het begin van hoogseizoen, en met het versoepelen van corona wil iedereen er op uit, dus de boekingen zullen ongetwijfeld hard lopen met als gevolg weinig plek voor redelijke prijzen.

Als je nu nog moet boeken zou ik persoonlijk wachten tot na het hoogseizoen, dus eind augustus, begin september ofzo, als de prijzen weer wat zakken. Of je moet ergens een mooie acite of deal kunnen vinden natuurlijk.

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
Zo, ik ben net terug van een weekend-verblijf op Flevo Natuur. Vrijdag aangekomen rond 15:30, en vanochtend om 09:00 weer vertrokken.

Dit was niet mijn 1e bezoek, was er al twee keer eerder geweest.

Was weer een aanrader hoor, blijf toch een top-camping.

Dit keer voor het eerst verbleven in een A-bungalow, nummer 14. Dit is het oudste type verblijf wat er is, en dat is te merken. Alles zit er in en werkt, maar is nogal outdated. Vorige keren zat ik in een chaletje, dat heeft toch mijn voorkeur, die zijn aanzienlijk moderner en meer uptodate. Een volgend verblijf zal ik dan weer in een chalet boeken.

Verder weer top bevallen. Redelijk druk, maar niet té druk. Opvallend veel Duitsers (gezien de corona-beperkingen nog maar nét zijn opgeheven), en ook opvallend veel families met kinderen (omdat het nog geen schoolvakantie is).

Iedereen houdt zich ook netjes aan de regel om overal bloot te zijn. Zelfs de pubers, die vaak toch met zwembroek of monokini/bikini rondlopen, liepen grotendeels bloot rond. Netjes!

Zwembad binnen was weer top. Buitenbad zag er ook goed uit, maar was mij toch echt ff iets te koud nog (is onverwarmd), dus niet gebruikt dit keer.

Supermarkt is duur (zoals altijd bij een camping-supermarkt), maar wel weer fors uitgebreid sinds mijn vorige bezoek. Alle basis-benodigdheden zijn er te krijgen, inclusief versgebakken brood (van een echte bakker, dus geen fabrieksbrood), groente, fruit etc.

Verder heb ik voor 10-13 juli al weer tmijn volgende naturistisch weekend geboekt, dit keer in Naturistisch Recreatiepark Elsendorp. Hier ben ik één keer eerder geweest, dat was 4 jaar geleden toen ik net naturistisch geworden was.

Dit keer heb ik een 2-persoons Lodge geboekt, die net nieuw zijn (4 jaar terug waren die er nog niet). Geen eigen sanitair, dus ik mag gebruik maken van de gedeelde douches en toiletten. Voor 3 nachten (4 dagen) is dat 175 euro. Gezien het hoogseizoen is, vind ik dat niet slecht.

@Felicia nog progressie geboekt met je vrouw om te krijgen? :)

[Voor 113% gewijzigd door wildhagen op 22-06-2020 12:19]

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:52

Felicia

🥚meisje?

Nou, @wildhagen, in ieder geval duidelijkheid...

Ze gaf aan dat ik maar mooi zelf of met de oudste mag gaan. :/

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
Felicia schreef op maandag 22 juni 2020 @ 12:46:
Nou, @wildhagen, in ieder geval duidelijkheid...

Ze gaf aan dat ik maar mooi zelf of met de oudste mag gaan. :/
Hmm, dat is dan mooi klotuh, om het ff in lekker plat Brabants te zeggen... sterkte met deze situatie, en ik hoop dat ze nog bij wil draaien na verloop van tijd.

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:52

Felicia

🥚meisje?

wildhagen schreef op maandag 22 juni 2020 @ 13:26:
[...]


Hmm, dat is dan mooi klotuh, om het ff in lekker plat Brabants te zeggen... sterkte met deze situatie, en ik hoop dat ze nog bij wil draaien na verloop van tijd.
Komt goed hoor, thuis huppel ik nog gewoon poedelnaakt rond en da's wel goed :p

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
Ha, toevallig vandaag een nieuwsartikel over naturisme: Naturistencamping in Rucphen zoekt jongeren voor wat 'reuring in de tent’

Artikel gaat dus over De Posthoek van naturistenvereniging "Zon en Leven" (deze heeft nog 8 andere terreinen). Maar het artikel is wel breder toe te passen op meer naturistenverenigingen.

Ze snijden ook wel een valide punt aan: op veel naturistenterrein van verenigingen is voor jongeren weinig of niks te doen. Meestal niet eens een zwembad, maar alleen een grasveld met misschien een gebouwtje voor wat activiteiten.

Voor veel oudere mensen, en mensen die alleen rust zoeken, ongetwijfeld voldoende. Maar jongeren trek je op die manier niet.

Dan moeten ze eens kijken hoe bijvoorbeeld Flevonatuur dat doet, als commerciele (niet-verenigings)-camping. Die hebben wél een zwembad (2 zelfs, binnen en buiten), en ook nog eens een vijver waarin je kunt zwemmen. Ook Elsendorp, de andere commerciele naturistencamping in NL, heeft een zwemvijver en een binnen-zwembad (geen buiten-zwembad). En met name op Flevonatuur stikt het best wel van de jongeren (daar reken ik dan even mensen tot 25-30 jaar onder)....

Verder wel een aardig informatief artikel, zoals ik in de TS opmerkte is het naturisme aardig veranderd de laatste decennia:
De vereniging is meegegaan met de tijd. Toen Zon en Leven werd opgericht in 1946 waren er namelijk strenge regels. ,,Toen wij lid werden, in de jaren '70, werden we geballoteerd. Je moest vegetariër zijn, geen alcohol drinken en niet roken", aldus Cijsouw.

Op het niet roken op het terrein na, gelden die regels niet meer. Ook worden naturistenverenigingen vaak geassocieerd met seks. ,,En daar gaat het absoluut niet over, hier. Er is geen verschil met een camping waar iedereen doorgaans gekleed recreëert", vertelt Cijsouw.

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Dieken Taffert
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 20-06 15:06
Ik moest lachen om de zinsnede "het Mekka voor naturisten" van TS, aangezien een naturist in Mekka niet enorm gewaardeerd zal worden ;-)

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • H_H
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 15:02

H_H

'Tis but a scratch!

Ik moet zeggen: dit topic (met name de opening) heeft me wel aan het denken gezet. Toch misschien een keer proberen voor een dagje of twee.

Entia non sunt praeter necessitatem multiplicanda


 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
H_H schreef op dinsdag 23 juni 2020 @ 17:22:
Ik moet zeggen: dit topic (met name de opening) heeft me wel aan het denken gezet. Toch misschien een keer proberen voor een dagje of twee.
Precies. Gewoon rustig aan proberen of het iets voor je is. Niet meteen op een wekenlange naturistische vakantie gaan, maar begin eens rustig met een publieke sauna (wel één waar badkleding niet verplicht is uitzoeken!) of een naakstrand, en eventueel een dagbezoek aan een naturistische camping om de sfeer te proeven. Bevalt het niet, kan je zó weer vertrekken.

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • H_H
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 15:02

H_H

'Tis but a scratch!

wildhagen schreef op dinsdag 23 juni 2020 @ 17:24:
[...]

Precies. Gewoon rustig aan proberen of het iets voor je is. Niet meteen op een wekenlange naturistische vakantie gaan, maar begin eens rustig met een publieke sauna (wel één waar badkleding niet verplicht is uitzoeken!) of een naakstrand, en eventueel een dagbezoek aan een naturistische camping om de sfeer te proeven. Bevalt het niet, kan je zó weer vertrekken.
Sauna vind ik heerlijk. Juist dat je dan weer met een badjas of handdoek moet hannesen als je gaat lopen of ergens wilt zitten vind ik vervelend. Dus daarom is een naturistencamping misschien wel wat voor mij. Tijdens het eten net (briljant goede paella van de Cadac Carri Chef, red.) besproken met mijn vriendin en ze wil het ook wel eens proberen. Dus wie weet!

Maar complimenten voor de openingspost. Erg informatief.

Entia non sunt praeter necessitatem multiplicanda


 • wiemelen
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 05-07 23:46
H_H schreef op dinsdag 23 juni 2020 @ 20:38:
[...]

Sauna vind ik heerlijk. Juist dat je dan weer met een badjas of handdoek moet hannesen als je gaat lopen of ergens wilt zitten vind ik vervelend.
Dat is wat je zelf wil. Mijn vrouw loopt in een sauna center meer naakt dan met badjas. Handdoek sowieso om op te zitten/liggen. En ze is heus niet de enige die daar zo rondloopt.

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Mfpower
 • Registratie: Februari 2000
 • Nu online

Mfpower

In dubio

Grappig, ik klikte per ongeluk op het verkeerde subforum en ineens dit topic ;) Ik zal mijn ervaring eens delen. Om te beginnen: ik was vroeger (tot m'n 30e) hartstikke preuts. Geen moeite met douchen na sporten tussen mannen ofzo (ook niet bepaald genieten), maar het idee van "gemengd" sprak me toch niet echt aan.

Maar ik heb het in de winter altijd ijskoud, en verlangde wel naar het idee van een sauna. Dus mijn vrouw, iets minder preuts, neemt me 10 jaar geleden mee naar de sauna. De hele weg daar naar toe zat ik echt met een klomp in mijn maag maar ik wilde mezelf niet laten kennen. Eerst kregen we een rondleiding in badjas, en daarna was het idee om eerst te douchen. Uiteraard was er gelijk een jong meisje (puber) in het douchehok en ik wist echt niet waar ik moest kijken. Ik voelde me er ook heel rot over. Niet dat ik lichamelijk reageerde ofzo, maar ik weet niet, werd er nogal verlegen van zeg maar. Daarna in een warm bad gegaan .... en ik was verkocht! Zwemmen bloot? Super fijn! Opwarmen als het buiten vriest? Super! Na een kwartier was ik totaal vergeten dat ik geen kleren aan had en ook had ik amper oog voor anderen eigenlijk.

In 2013 meegegaan met een bevriend stel (beide ook jonge kinderen) naar arnaoutchot in Frankrijk. Echt paradijs op aarde, hele dagen surfen, op het strand, en ideaal met jonge kinderen (geen pashokjes, makkelijk douchen etc). Ik heb ook andere natu campings gehad, maar sommigen waren clothing-optional. Ik merk wel dat ik me er aan stoor wanneer er "begrip" is voor mensen (meestal jongeren) die dan wel hun zwembroek aan mogen. Dat geeft me toch het gevoel van verschil, en wat ik juist zo fijn vind aan blootcampings is dat dat er niet is. Daarom kiezen we meestal voor campings met Franse eigenaren, dan is dat m.i. wat beter geregeld.

Overigens ben ik eigenlijk verder geen naturist. Ik loop nooit in m'n blootje thuis en slaap niet graag bloot. Ik ben meer van het functionele naakt: waar heb je nou een zwembroek voor nodig zeg maar. Verder doen we er ook makkelijk over thuis. De badkamerdeur zit nooit op slot.

Ik zou wel graag in NL naar een naaktstrand willen gaan, maar ik wil me wel veilig voelen met (voor) m'n kinderen en heb daarom atlijd openbare stranden gemeden (op Arnaoutchot na, maar die zit aan de camping vast). Dus als iemand tips heeft in het midden van het land waar het goed toeven is en ook andere gezinnen komen dan hoor ik het graag.

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
Mfpower schreef op dinsdag 23 juni 2020 @ 23:27:

Ik zou wel graag in NL naar een naaktstrand willen gaan, maar ik wil me wel veilig voelen met (voor) m'n kinderen en heb daarom atlijd openbare stranden gemeden (op Arnaoutchot na, maar die zit aan de camping vast). Dus als iemand tips heeft in het midden van het land waar het goed toeven is en ook andere gezinnen komen dan hoor ik het graag.
Het overgrote merendeel van de Nederlandse naaktstranden zijn compleet veilig en prima geschikt voor kinderen, zeker overdag. In de avond is het bij sommigen idd wel een ander verhaal.

Zeker de bekendere naaktstranden als Hoek van Holland. Noordwijk, Scheveningen, Maasvlakte, Zandvoort, Bloemendaal, Wijk aan Zee, Egmond aan Zee etc zijn drukbevolkt, ook met families met kinderen (iig in het weekend, doordeweek wat minder vermoedelijk ivm school enzo). Zijn bepaald geen afgelegen achteraf-strandjes en zouden dus goed te doen moeten zijn.

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Ashundi
 • Registratie: April 2018
 • Laatst online: 18-06 17:19
Leuk dit topic :)

Gewoon naar bekende officiële naaktstranden gaan. Ik durf bijna te zeggen dat het veiliger is voor kinderen aangezien iedereen wel op elkaar let en vreemd gedrag wel wordt aangesproken.
Op textiel stranden is er veel meer kans dat iemand foto's zit te maken van je kind aangezien iedereen zich daar veilig waant. Die anonimiteit is er op een naaktstrand niet voor zulke mensen.

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
De stelling van @Ashundi durf ik wel te onderschrijven ja. Er is veel meer sociale controle op naaktstranden dan op textielstranden, waardoor het er prettiger verblijven is doorgaans.

Niet alleen qua veiligheid, maar ook qua rust (eigenlijk nooit van die asociale boomboxen op naakstranden, of dronken/doorgesnoven lui) en schoonheid (waar een textielstrand na een drukke dag vaak net een vuilnisbelt lijkt, zijn naaktstranden doorgaans een stuk schoner, ook op drukke dagen).

Nadeel is helaas vaak wel dat naaktstranden vaak iets verder lopen zijn tov een parkeerplaats, omdat het vaak aan het eind van een strand is gepositioneerd. Niet altijd overigens, maar wel vaak. En vaak is er ook geen strandkiosk, of veel minder, dan op een textielstrand.

En als zo'n kiosk er wel is, moet je er vaak gekleed zijn. Voor zover ik weet is er maar één strandkiosk in Nederland waar je ook echt bloot plaats mag nemen, en dat is Strandpaviljoen Adam & Eva in Zandvoort.

Wil je reviews lezen, en routebeschrijvingen/foto's/etc van naakstranden bekijken, kan je eens kijken op Naaktstrandje.nl. Daar staan zowel officiele naaktstranden op, als gedoogde naaktstranden. En ook andere zaken zoals naturistenverenigingen, naturistencampings. en zwembaden waar je gedurende bepaalde tijden naakt mag zwemmen.

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • wiemelen
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 05-07 23:46
Mfpower schreef op dinsdag 23 juni 2020 @ 23:27:
De hele weg daar naar toe zat ik echt met een klomp in mijn maag maar ik wilde mezelf niet laten kennen. Eerst kregen we een rondleiding in badjas, en daarna was het idee om eerst te douchen. Uiteraard was er gelijk een jong meisje (puber) in het douchehok en ik wist echt niet waar ik moest kijken. Ik voelde me er ook heel rot over. Niet dat ik lichamelijk reageerde ofzo, maar ik weet niet, werd er nogal verlegen van zeg maar. Daarna in een warm bad gegaan .... en ik was verkocht! Zwemmen bloot? Super fijn! Opwarmen als het buiten vriest? Super! Na een kwartier was ik totaal vergeten dat ik geen kleren aan had en ook had ik amper oog voor anderen eigenlijk.
Toch wel weeral frappant om voor de zoveelste keer een gelijkaardig verhaal te horen/lezen.
Vele mensen, inclusief mezelf, mijn vrouw en een aantal vrienden/kennissen hadden een gelijkaardige ervaring. Enkel de weg er naar toe en de eerste 15 minuten zijn beangstigend, daarna enkel een bevrijdend gevoel. Vraag is alleen hoe je toch meer mensen kan overtuigen het toch eens te proberen.
Overigens ben ik eigenlijk verder geen naturist. Ik loop nooit in m'n blootje thuis en slaap niet graag bloot. Ik ben meer van het functionele naakt: waar heb je nou een zwembroek voor nodig zeg maar. Verder doen we er ook makkelijk over thuis. De badkamerdeur zit nooit op slot.
Ook hier weer heel herkenbaar. Dat is ook 1 van de redenen waarom we zo graag naar de Scandinavische landen gaan op vakantie. Daar zijn ze echt wel meer relax met naaktheid. Even omkleden op een strand zonder geklooi met handdoek? Geen probleem. Naar het naaktstrand of sauna met vrienden of collega's? Gezellig! Ik zeg altijd maar "iedereen ziet er toch hetzelfde uit, enkel de maten en rondingen verschillen soms een beetje.".

 • Mfpower
 • Registratie: Februari 2000
 • Nu online

Mfpower

In dubio

wiemelen schreef op woensdag 24 juni 2020 @ 10:51:
[...]

Toch wel weeral frappant om voor de zoveelste keer een gelijkaardig verhaal te horen/lezen.
Vele mensen, inclusief mezelf, mijn vrouw en een aantal vrienden/kennissen hadden een gelijkaardige ervaring. Enkel de weg er naar toe en de eerste 15 minuten zijn beangstigend, daarna enkel een bevrijdend gevoel. Vraag is alleen hoe je toch meer mensen kan overtuigen het toch eens te proberen.
Niet ;) het is toch een bepaald slag mensen die dit zo ervaart denk ik. De mensen die minder geven om uiterlijk vertoon en het leven wat meer face value nemen zonder alle maskers. Alleen die ervaren het als bevrijdend, omdat die ergens al zo in het leven stonden. Dat is mijn theorie althans. Neem bijvoorbeeld de onderbroek-douchers die ik in grote getale in de sportschool tegenkom. Vaak zijn die van een andere cultuur. Daar zit zoveel achter qua ideeën, schaamte, wat mag en wat niet ... die overtuig je niet snel.
[...]

Ook hier weer heel herkenbaar. Dat is ook 1 van de redenen waarom we zo graag naar de Scandinavische landen gaan op vakantie. Daar zijn ze echt wel meer relax met naaktheid. Even omkleden op een strand zonder geklooi met handdoek? Geen probleem. Naar het naaktstrand of sauna met vrienden of collega's? Gezellig! Ik zeg altijd maar "iedereen ziet er toch hetzelfde uit, enkel de maten en rondingen verschillen soms een beetje.".
Sinds ik "om" ben mis ik dat hier ook heel erg. Al dat textiel gedoe creëert een soort afstand, en een spanning dat dat wat normaal is verborgen moet blijven om maar je imago hoog te houden. Ik kijk ook graag films uit de jaren zeventig, zeker uit de Scandinavische landen. Daar lijkt alles altijd heel eenvoudig en simpel en geeft me wat melancholie (ik ben zelf van de jaren 80 overigens). Zeg maar het compleet omgekeerde van gephotoshopte plaatjes op je insta, tiktok of weet ik veel wat waarmee je een perfect image probeert neer te zetten. Ik zou het liefst zien dat we weer "gewoon" doen als het gaat om uiterlijk. Van mij moet niet alles bloot hoor, maar een beetje gewoon doen over wat naakt vind ik wel zo fijn.

Dan over de strandjes. Helaas ben ik ooit in het midden van het land gaan wonen. Wat zou het fijn zijn om vanmiddag als iedereen vrij (vrouw ik en kids zijn vrij op woensdagmiddag) even naar het strand te rijden maar dat is zeker 1,5 uur weg. Hier in de buurt is niet zoveel, misschien Bussloo of de Maarseveense plassen. Maar zelfs dat is een end rijden. Iets met de droge Veluwe zeg maar.

 • wiemelen
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 05-07 23:46
Mfpower schreef op woensdag 24 juni 2020 @ 12:11:
[...]

Dan over de strandjes. Helaas ben ik ooit in het midden van het land gaan wonen. Wat zou het fijn zijn om vanmiddag als iedereen vrij (vrouw ik en kids zijn vrij op woensdagmiddag) even naar het strand te rijden maar dat is zeker 1,5 uur weg. Hier in de buurt is niet zoveel, misschien Bussloo of de Maarseveense plassen. Maar zelfs dat is een end rijden. Iets met de droge Veluwe zeg maar.
Is het misschien een idee om lid te worden van een nudisten/naturisten vereniging?
Dan kan je ook gebruik maken van hun faciliteiten/domein(en), dat mogelijk dichter bij jullie thuis ligt.
Mijn vrouw en ik zijn uiteindelijk ook lid geworden. Niet dat we zo'n fervente naaktlopers zijn (meer gewoon als we er zin in hebben of als het past (sauna, strand etc) ), maar dan kunnen we ook meedoen aan naturistische zwemevents en indien gewenst naar hun domein gaan (inclusief zwembad).
En we krijgen een paar keer per jaar leuke boekjes met naturistische weetjes, ervaringen en vakantietips.
Prijs van zo'n lidmaatschap valt goed mee.

 • Mfpower
 • Registratie: Februari 2000
 • Nu online

Mfpower

In dubio

wiemelen schreef op woensdag 24 juni 2020 @ 12:36:
[...]

Is het misschien een idee om lid te worden van een nudisten/naturisten vereniging?
Dan kan je ook gebruik maken van hun faciliteiten/domein(en), dat mogelijk dichter bij jullie thuis ligt.
Mijn vrouw en ik zijn uiteindelijk ook lid geworden. Niet dat we zo'n fervente naaktlopers zijn (meer gewoon als we er zin in hebben of als het past (sauna, strand etc) ), maar dan kunnen we ook meedoen aan naturistische zwemevents en indien gewenst naar hun domein gaan (inclusief zwembad).
En we krijgen een paar keer per jaar leuke boekjes met naturistische weetjes, ervaringen en vakantietips.
Prijs van zo'n lidmaatschap valt goed mee.
Ik heb het lang geleden wel eens bedacht. Maar:
1) ik ben niet (meer) zo'n verenigingen-mens met alle verplichtingen, maar ook dat ik het lastig vind om lid te zijn van iets wat over maar 1 ding gaat.
2) heb ik een misschien onterecht vooroordeel over naturisme-verenigingen, namelijk dat het een lifestyle moet zijn; ik ben geen veganist, drink alcohol (Whisky!) enzo, knuffel geen bomen, voel me niet zo verantwoordelijk voor klimaat enz. (voel je m'n vooroordeel? Ik chargeer het bewust een beetje) . Maar misschien moet ik dat eens heroverwegen.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Teddy
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 05-07 23:55
Mfpower schreef op woensdag 24 juni 2020 @ 12:51:
[...]
heb ik een misschien onterecht vooroordeel over naturisme-verenigingen, namelijk dat het een lifestyle moet zijn; ik ben geen veganist, drink alcohol (Whisky!) enzo, knuffel geen bomen, voel me niet zo verantwoordelijk voor klimaat enz. (voel je m'n vooroordeel? Ik chargeer het bewust een beetje) . Maar misschien moet ik dat eens heroverwegen.
Er zijn nog wel een paar verenigingen op die toer, maar bij "mijn" (n=1) vereniging verkopen ze alcohol in de kantine, staan er asbakken op bepaalde plekken, sissen de speklappen op de barbeque en is de brandweer gewend aan telefoontjes over ons kampvuur. Men is wel iets netter op het terrein als de gemiddelde camping, maar dat is waarschijnlijk omdat bijna iedereen lid is.

 • wiemelen
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 05-07 23:46
Mfpower schreef op woensdag 24 juni 2020 @ 12:51:
[...]

Ik heb het lang geleden wel eens bedacht. Maar:
1) ik ben niet (meer) zo'n verenigingen-mens met alle verplichtingen, maar ook dat ik het lastig vind om lid te zijn van iets wat over maar 1 ding gaat.
2) heb ik een misschien onterecht vooroordeel over naturisme-verenigingen, namelijk dat het een lifestyle moet zijn; ik ben geen veganist, drink alcohol (Whisky!) enzo, knuffel geen bomen, voel me niet zo verantwoordelijk voor klimaat enz. (voel je m'n vooroordeel? Ik chargeer het bewust een beetje) . Maar misschien moet ik dat eens heroverwegen.
als ik bovenstaande zo lees, zijn we best wel gelijkdenkende zielen :)
Wij zijn nu 2 jaar lid, maar hebben tot nu toe enkel een paar zwemevents (in België) bijgewoont.
Dit jaar hadden we het plan opgevat om voor het eerst naar het domein te gaan samen met schoonzus en haar familie, maar Corona gooide roet in het eten.
Vooral voor de kinderen lijkt het ons wel eens leuk om ook andere kinderen in een nudistische setting tegen te komen. Nu hebben ze enkel die ervaring met de kinderen van schoonzus.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Mfpower
 • Registratie: Februari 2000
 • Nu online

Mfpower

In dubio

wiemelen schreef op woensdag 24 juni 2020 @ 13:07:
[...]

als ik bovenstaande zo lees, zijn we best wel gelijkdenkende zielen :)
Wij zijn nu 2 jaar lid, maar hebben tot nu toe enkel een paar zwemevents (in België) bijgewoont.
Dit jaar hadden we het plan opgevat om voor het eerst naar het domein te gaan samen met schoonzus en haar familie, maar Corona gooide roet in het eten.
Vooral voor de kinderen lijkt het ons wel eens leuk om ook andere kinderen in een nudistische setting tegen te komen. Nu hebben ze enkel die ervaring met de kinderen van schoonzus.
Ik weet niet waarom maar wie weet krijgen we nog eens de eerste tweakers natu meet ;)

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
Mfpower schreef op woensdag 24 juni 2020 @ 13:43:
[...]

Ik weet niet waarom maar wie weet krijgen we nog eens de eerste tweakers natu meet ;)
Count me in! ;)

Overigens hoef je niet per se lid van een naturisten-vereniging te zijn om op een naturistencamping te verblijven, ook niet op een verenigings-terrein. Veel verenigingen accepteren ook een NFN-lidmaatschap. Moet je dus wel even per vereniging uitzoeken wat hun beleid is.

Ook kun je vaak 1/2/3 keer 'proef-verblijven' voor je lid moet worden van de vereniging (of NFN).

En verder qua niet alcohol drinken, geen vlees eten etc: er zijn maar héél weinig naturisten-verenigingen die zich nog aan die verouderde regels houden. Niet-roken komt wel op meer plekken voor nog, maar dat is een trend die je bij wel meer (niet-naturistische) verenigingen, clubs etc ziet.

Je hoeft ook heus niet de struiken te gaan snoeien oid. Wél wordt er op de meeste naturisten-terreinen verwacht dat je een beetje fatsoenlijk met de omgeving omgaat. Dus geen bomen/struiken onnodig beschadigen. Geen afval laten slingeren, geen kampvuurtje stoken (buiten de daarvoor bedoelde gebieden) etc etc.

Maar ik vind dat niet meer dan normaal, en gewoon onder 'goed fatsoen' vallen eigenlijk.

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • ari3
 • Registratie: Augustus 2002
 • Niet online
wildhagen schreef op vrijdag 29 mei 2020 @ 12:27:
Dat is denk ik (iig één van de) oorzaken hiervan ja. Dat is ook één van de redenen dat, zoals ik in de TS al zei, op naturistencampings/terreinen het ook not-done is om te fotograferen zonder toestemming (en dan heb ik het natuurlijk niet over het eigen gezin).
Naturistenterrein of niet, het zou eigenlijk sowieso verboden moeten zijn om te fotograferen/filmen zonder toestemming. Bloot is een reden om het niet willen, maar een slechte haardag, verlopen make-up, een stuntelige presentatie, opnamen van je kinderen of een jeugdzonde zijn allemaal dingen die je niet op het internet wil terugzien. Helaas moet ik constateren dat bij veel mensen het besef rondom het ongewenst opnemen en de (toekomstige) maatschappelijke gevolgen totaal afwezig is.

Kan nudisme in gezinsverband wel met tienerkinderen eigenlijk? Jongens kunnen nog wel eens onbedoeld spontaan erecties krijgen bij het zien van vrouwelijk schoon. Hoe ga je daar mee om? Je kan het weg lachen (het is gewoon natuurlijk) maar het kan ook traumatiserend zijn (schaamte over gebrek aan controle over eigen lichaam).

"The problem with socialism is that you eventually run out of other people's money." -- Margaret Thatcher


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • wiemelen
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 05-07 23:46
ari3 schreef op woensdag 24 juni 2020 @ 16:56:
[...]
Kan nudisme in gezinsverband wel met tienerkinderen eigenlijk? Jongens kunnen nog wel eens onbedoeld spontaan erecties krijgen bij het zien van vrouwelijk schoon. Hoe ga je daar mee om? Je kan het weg lachen (het is gewoon natuurlijk) maar het kan ook traumatiserend zijn (schaamte over gebrek aan controle over eigen lichaam).
En jij denkt dat volwassenen daar geen last van hebben? ;)
Gelukkig is dit iets wat toch minder voorkomt dan je denkt.
Er is niet voor niets de uitdrukking "bloot dood" (sexuele spanning, gelukkig niet letterlijk :) ).
En als het toch eens voorkomt, dan gewoon op je buik gaan liggen, handdoekje erover of gewoon negeren.
Zal niet de 1ste jongen/tiener/man zijn die het overkomt en ook niet de laatste.

En even vanuit vrouwelijk perspectief (als ik mijn vrouw en schoonzus mag geloven), vinden die dat helemaal niet erg. Hoort er nu eenmaal bij, wordt genegeerd dus niet lacherig over gedaan. En als het de moeite is, toch stiekem ook bekeken en gewaardeerd.

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
ari3 schreef op woensdag 24 juni 2020 @ 16:56:
[...]

Kan nudisme in gezinsverband wel met tienerkinderen eigenlijk? Jongens kunnen nog wel eens onbedoeld spontaan erecties krijgen bij het zien van vrouwelijk schoon. Hoe ga je daar mee om? Je kan het weg lachen (het is gewoon natuurlijk) maar het kan ook traumatiserend zijn (schaamte over gebrek aan controle over eigen lichaam).
Erecties komen voor, maar minder vaak dan je zou denken. En niet alleen bij jongeren hoor, ook bij wat oudere mannen kan dat gewoon gebeuren. Het is niet alsof je er altijd controle over hebt zegt maar ;)

Hoe je met erecties omgaat is overigens vrij simpel. Basically heb je drie opties:

- Je duikt even het zwembad of de zee in tot de zaak is afgekoeld
- Je draait je even op je buik tot de boel weer tot rust komt
- Je drapeert een handdoek over de erectie heen, zodat die niet meer zichtbaar is.

Niemand doet moeilijk over een erectie, zolang je maar één van bovenstaande opties kiest. Het is nu eenmaal een natuurlijk proces waar je zelf geen of nauwelijks controle over hebt. Alleen als je er mee te koop gaat lopen dan wordt er wel wat van gezegd, dat wordt namelijk echt niet gewaardeerd.

Maar de keren dat ik in de praktijk iemand met een erectie heb gezien zijn op de vingers van 1 hand te tellen. Het komt nauwelijks voor, omdat het helemaal geen sexuele setting is.

Zoals @wiemelen al zegt: "bloot slaat erotiek dood". Bloot is het "nieuwe normaal" als je zelf ook een tijdje bloot rondloopt. Je weet gewoon niet beter meer, en het valt niet eens meer op.

En ja, tieners doen ook gewoon aan nudisme/naturisme. Ben dus afgelopen weekend op Flevonatuur geweest, en daar liepen ook tieners gewoon bloot rond. Grotendeels dan.

Wel is het idd zo dat vaak tieners (13-18 jaar ofzo) vaak idd met zwembroek, monokini of bikini rondlopen. Maar dat verschilt dus van tiener tot tieneer. Officeel mag het niet, maar het wordt gedoogd.

Virussen? Scan ze hier!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:52

Felicia

🥚meisje?

wildhagen schreef op woensdag 24 juni 2020 @ 17:44:
- Je drapeert een handdoek over de erectie heen, zodat die niet meer zichtbaar is.
Is dat een kapstok in je handdoek of ben je blij om me te zien?

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


 • Mfpower
 • Registratie: Februari 2000
 • Nu online

Mfpower

In dubio

ari3 schreef op woensdag 24 juni 2020 @ 16:56:
[...]
Naturistenterrein of niet, het zou eigenlijk sowieso verboden moeten zijn om te fotograferen/filmen zonder toestemming. Bloot is een reden om het niet willen, maar een slechte haardag, verlopen make-up, een stuntelige presentatie, opnamen van je kinderen of een jeugdzonde zijn allemaal dingen die je niet op het internet wil terugzien. Helaas moet ik constateren dat bij veel mensen het besef rondom het ongewenst opnemen en de (toekomstige) maatschappelijke gevolgen totaal afwezig is.

Kan nudisme in gezinsverband wel met tienerkinderen eigenlijk? Jongens kunnen nog wel eens onbedoeld spontaan erecties krijgen bij het zien van vrouwelijk schoon. Hoe ga je daar mee om? Je kan het weg lachen (het is gewoon natuurlijk) maar het kan ook traumatiserend zijn (schaamte over gebrek aan controle over eigen lichaam).
Ik deel je mening deels over fotograferen. Maar ik zie het meer als probleem van de vergaande digitalisering, verspreidingsmogelijkheden en nu ook analyse mogelijkheden (gezichtsherkenning). Maar dat is een beetje off topic. Als iemand in zijn afgedrukte vakantie foto’s (zoals vroeger) een foto van mij heeft in adamskostuum zou het me niet kunnen schelen. Maar online doe ik mijn best dat er geen enkele foto van me bestaat. Ik sprak al over die vrienden van ons met wie we waren kamperen. Als voorbereiding lieten ze ons foto albums zien van hun natu jeugdvakanties op diverse campings en daar was niets aan gecensureerd. Toen kon dat blijkbaar nog. Nu wil je eigenlijk niet eens meer met je mobiel gespot worden. Ik heb dan ook geen camping foto’s van onze vakanties meer gemaakt, alleen van de uitjes. Zonde eigenlijk.

Je andere opmerking is misschien wel waarom pubers niet zoveel gezien (meer) worden op naturisten terreinen. Mijn indruk is dat dat vroeger wel anders was (Bron: toen ik hier tien jaar geleden meer mee bezig was heb ik een aantal docu’s gezien hierover van de jaren 70 tot 90. Daarna is er eigenlijk geen goede eerlijke docu meer te vinden). Er is natuurlijk een “standaard”, peer pressure en het belang van imago. Over het erectie verhaal is genoeg gezegd, maar ik heb zeker op Franse campings genoeg gezinnen met kinderen in alle leeftijden gezien. Het kan dus wel. Maar ik weet wel dat we onze kinderen niet gaan dwingen als ze het niet zouden willen. Hoe gek het ook klinkt in deze context, ik vind het respecteren van grenzen en privacy heel erg belangrijk. En dat is naast “blootgewoon” ook iets wat ik ze mee wil geven.

 • Mfpower
 • Registratie: Februari 2000
 • Nu online

Mfpower

In dubio

wildhagen schreef op woensdag 24 juni 2020 @ 17:44:
[...]


Wel is het idd zo dat vaak tieners (13-18 jaar ofzo) vaak idd met zwembroek, monokini of bikini rondlopen. Maar dat verschilt dus van tiener tot tieneer. Officeel mag het niet, maar het wordt gedoogd.
Dergelijke campings vind ik zoals ik al aangaf vervelend. Het gelijke gevoel verdwijnt dan voor me. En zoals ik al aangaf: als ik kids had die dit niet zouden willen dan gaan we gewoon weer naar textiel. Gelukkig speelt dat nog niet bij ons. Bij campings in het buitenland met Nederlandse eigenaars is dit gedoogbeleid vrijwel standaard is mijn ervaring.

 • Ashundi
 • Registratie: April 2018
 • Laatst online: 18-06 17:19
Mfpower schreef op woensdag 24 juni 2020 @ 23:58:
[...]

Dergelijke campings vind ik zoals ik al aangaf vervelend. Het gelijke gevoel verdwijnt dan voor me. En zoals ik al aangaf: als ik kids had die dit niet zouden willen dan gaan we gewoon weer naar textiel. Gelukkig speelt dat nog niet bij ons. Bij campings in het buitenland met Nederlandse eigenaars is dit gedoogbeleid vrijwel standaard is mijn ervaring.
Tja ik heb hier zelf niet zo'n probleem mee. Je weet dat het een periode is. Vanzelf gaan de kleren wel weer uit (soms zelfs tijdens de vakantie) of blijven ze later thuis gaan op eigen vakantie als ze het echt niet meer willen. Leven en laten leven. Heb zelf ook zo'n periode gehad ;)

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
Ashundi schreef op donderdag 25 juni 2020 @ 07:50:
[...]


Tja ik heb hier zelf niet zo'n probleem mee. Je weet dat het een periode is.
Aan de ene kant heb je wel een punt, maar aan de andere kant: waarom ga je dan naar een naturistencamping als je niet de intentie hebt om bloot te gaan?

Zeker als een groot percentage van de mensen gekleed rondloopt, kan ik me best voorstellen dat dat een ongemakkelijk gevoel geeft, en dat het de indruk geeft dat de camping wordt overgenomen door textiel-kampeerders...

Als je niet bloot wil, allemaal prima, maar ga dan gewoon naar een textiel-camping?

Virussen? Scan ze hier!


 • Dieken Taffert
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 20-06 15:06
Gevoelige opmerking misschien, maar ik vermoed dat het voor mijn seksleven niet bevorderlijk zou zijn als ik mijn vrouw de hele dag bloot zou zien. Als je van bloot het spannende af haalt, lijkt me dat zonde.

Ook bekenden tegenkomen lijkt me lastig. Je ziet gevoelige en zwakke plekken, vrijwel iedereen heeft ze. Als je je mannelijk leidinggevende tegenkomt en die is minuscuul geschapen, kost 'm dat wel een paar cm autoriteit vrees ik :p

 • wiemelen
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 05-07 23:46
Dieken Taffert schreef op donderdag 25 juni 2020 @ 12:59:
Ook bekenden tegenkomen lijkt me lastig. Je ziet gevoelige en zwakke plekken, vrijwel iedereen heeft ze. Als je je mannelijk leidinggevende tegenkomt en die is minuscuul geschapen, kost 'm dat wel een paar cm autoriteit vrees ik :p
Was ook de reden dat het enkele jaren geduurd heeft vooraleer schoonzus samen naar sauna wilde gaan.
Zij en haar man gingen nochtans al langer naakt dan wij.
Maar zij vond het maar vreemd dat ze haar schoonbroer naakt zou zien en ik haar.
En dat terwijl honderden/duizenden vreemden haar al naakt gezien hadden.
Gelukkig heeft ze er nu geen problemen meer mee. Toch handig als je vrouw tijdens een weekendje weg met 4 besluit om samen met de mannen naakt in de sauna te gaan ... dan volgt de zus vanzelf :)

Andere bekenden zijn we ook al wel eens tegengekomen (kennissen en collega's van mijn vrouw), maar is niets vreemd aan omdat iedereen naakt is. En als je mensen al langer kent, dan weet je best wel wat iemands gevoelige en zwakke plekken zijn (op een paar cm2 na), al zie je die plekken meestal bedekt.

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Topicstarter
Dieken Taffert schreef op donderdag 25 juni 2020 @ 12:59:
Gevoelige opmerking misschien, maar ik vermoed dat het voor mijn seksleven niet bevorderlijk zou zijn als ik mijn vrouw de hele dag bloot zou zien. Als je van bloot het spannende af haalt, lijkt me dat zonde.
Ik begrijp je punt. Ik kan niet uit ervaring spreken (ik ben alleenstaand), maar mij lijkt het wel mee te vallen? Immers ken je elkaar toch al na de eerste keer bloot gegaan te zijn (in bed bedoel ik, niet publiek ;))? Is dat dan zoveel anders?

En in de praktijk planten ook naturisten zich gewoon voort en krijgen kinderen, dus ik vermoed dat het wel losloopt op dat vlak ;)
Ook bekenden tegenkomen lijkt me lastig. Je ziet gevoelige en zwakke plekken, vrijwel iedereen heeft ze. Als je je mannelijk leidinggevende tegenkomt en die is minuscuul geschapen, kost 'm dat wel een paar cm autoriteit vrees ik :p
Dat is de angst die vele beginnende naturisten hebben, bekenden tegenkomen. Of, vaak nog erger gevreesd, familie of collega's.

Ik snap dat persoonlijk nooit zo. Die mensen zijn daar in dat geval met dezelfde reden als jezelf: lekker ontspannen en relaxen, en hun eigen ding doen. Niemand komt op een naturistencamping of een naaktstrand om elkaar de maat te nemen. Daarvoor kan je op Internet, of bij de Playboy/Playgirl, ook wel terecht (en ja, ik weet dat de meeste mensen de Playboy puur koopt voor de goede interviews).

Ik ben zelf nog nooit familie of een collega tegengekomen (volgens mij zijn die ook geen van allen nudist of naturiist), maar wel al eens bekenden (op het naaktstrand, niet op de naturistencamping). Je zegt elkaar goedendag, maakt eventueel even een praatje, en gaat vervoltgens weer door met je eigen ding.

Nou is mijn leidinggevende een vrouw en geen man zoals in jouw voorbeeld, maar als ik die al tegen zou komen zou ik d'r echt niet beoordelen op d'r cupmaat ofzo. Waarom zou ik? Ik beoordeel haar toch ook niet op haar vrijetijds-kleding als ik haar toevallig in het weekend in de supermarkt tegen zou komen?

Virussen? Scan ze hier!


 • Mfpower
 • Registratie: Februari 2000
 • Nu online

Mfpower

In dubio

wildhagen schreef op donderdag 25 juni 2020 @ 12:45:
[...]


Aan de ene kant heb je wel een punt, maar aan de andere kant: waarom ga je dan naar een naturistencamping als je niet de intentie hebt om bloot te gaan?

Zeker als een groot percentage van de mensen gekleed rondloopt, kan ik me best voorstellen dat dat een ongemakkelijk gevoel geeft, en dat het de indruk geeft dat de camping wordt overgenomen door textiel-kampeerders...

Als je niet bloot wil, allemaal prima, maar ga dan gewoon naar een textiel-camping?
Precies dit is het, en ik heb ook altijd een beetje medelijden met die pubers die overduidelijk niet echt aan het genieten zijn van hun vakantie. Maar goed, ik zal proberen verder afstand te houden van opvoedkritiek, beste stuurlui staan aan wal natuurlijk :)
wildhagen schreef op donderdag 25 juni 2020 @ 14:05:
[...]


Ik begrijp je punt. Ik kan niet uit ervaring spreken (ik ben alleenstaand), maar mij lijkt het wel mee te vallen? Immers ken je elkaar toch al na de eerste keer bloot gegaan te zijn (in bed bedoel ik, niet publiek ;))? Is dat dan zoveel anders?

En in de praktijk planten ook naturisten zich gewoon voort en krijgen kinderen, dus ik vermoed dat het wel losloopt op dat vlak ;)
Zeker, heb 3 kinderen gekregen nadat we naturistisch hebben gekampeerd en regelmatig naar de sauna gaan.
Nou is mijn leidinggevende een vrouw en geen man zoals in jouw voorbeeld, maar als ik die al tegen zou komen zou ik d'r echt niet beoordelen op d'r cupmaat ofzo. Waarom zou ik? Ik beoordeel haar toch ook niet op haar vrijetijds-kleding als ik haar toevallig in het weekend in de supermarkt tegen zou komen?
Juist die houding maakt mensen zo geschikt voor naturisme. Hierom denk ik dat er een grote groep mensen niet zo snel over de streep te trekken valt: het uiterlijk en het image is dan te belangrijk. Zoals ik al eerder aangaf, ik denk dat je vooraf al een mindset moet hebben om dat gevoel van bevrijding te kunnen ervaren. Tenzij dit al geen issue was in de cultuur (bijv. inheemse stammen e.d.), dan zit die mindset daar blijkbaar al in.
Dieken Taffert schreef op donderdag 25 juni 2020 @ 12:59:
Gevoelige opmerking misschien, maar ik vermoed dat het voor mijn seksleven niet bevorderlijk zou zijn als ik mijn vrouw de hele dag bloot zou zien. Als je van bloot het spannende af haalt, lijkt me dat zonde.
Ik kan me dat voorstellen dat je dat denkt, ik heb datzelfde idee gehad. Maar op de een of andere manier is intimiteit een complex geheel waar meer factoren dan alleen "bloot" in meespelen. Bloot alleen is niet voldoende, ook al lijkt dat misschien wel zo (anders konden de inheemse stammen zonder kleren ook niet overleven). Ik vind het zelfs moeilijk om bij mezelf te benoemen hoe dit nou precies werkt. Maar zoals ik al zei, met succes zijn er 3 kinderen bij gekomen ;)

 • Metro2002
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 17-03 11:44
Dieken Taffert schreef op donderdag 25 juni 2020 @ 12:59:
Gevoelige opmerking misschien, maar ik vermoed dat het voor mijn seksleven niet bevorderlijk zou zijn als ik mijn vrouw de hele dag bloot zou zien. Als je van bloot het spannende af haalt, lijkt me dat zonde.
Mwa deels mee eens. Je went heel erg aan het zien van naakt dus uitsluitend het zien van naakt zorgt er inderdaad niet direct meer voor dat je opgewonden raakt maar dat ligt helemaal aan de omgeving en de sfeer.

Op een naturistenstrand of camping word ik inderdaad niet echt opgewonden van naakte lichamen maar in de slaapkamer of gewoon als er een intieme sfeer hangt wel degelijk. Hangt gewoon van de omstandigheden af.
Ook bekenden tegenkomen lijkt me lastig. Je ziet gevoelige en zwakke plekken, vrijwel iedereen heeft ze. Als je je mannelijk leidinggevende tegenkomt en die is minuscuul geschapen, kost 'm dat wel een paar cm autoriteit vrees ik :p
Dat is gewoon een kwestie van zeker zijn over jezelf.
Ik ben in de sauna de buurvrouw wel eens tegengekomen bijvoorbeeld en ik ga ook rustig met kennissen of familie naar de sauna of naaktstrand. Hoe langer je naturist bent hoe minder je je druk maakt over je eigen lichaam en je leert ook dat iedereen onvolkomenheden heeft en niemand perfect is.

Uiteindelijk is iedereen toch hetzelfde en iedereen heeft zaken die mooi zijn en wat minder mooi zijn.
Je er niet door laten leiden is dan wel weer goed voor je zelfvertrouwen
ari3 schreef op woensdag 24 juni 2020 @ 16:56:
[...]

Kan nudisme in gezinsverband wel met tienerkinderen eigenlijk? Jongens kunnen nog wel eens onbedoeld spontaan erecties krijgen bij het zien van vrouwelijk schoon. Hoe ga je daar mee om? Je kan het weg lachen (het is gewoon natuurlijk) maar het kan ook traumatiserend zijn (schaamte over gebrek aan controle over eigen lichaam).
Als kinderen opgegroeid zijn met naturisme zijn ze al gewend om naakte lichamen te zien en zullen ze er ook minder snel seksuele gevoelens bij krijgen, natuurlijk zal in het hoofd van elke puber wel eens wat fantasieën op hol slaan maar in de praktijk komt het echt heel weinig voor, ik geloof zelfs niet dat ik het ooit wel eens gezien heb.

Hoe je ermee omgaat? Even melden dat ze beter even op hun buik kunnen gaan liggen of het zwembad in kunnen springen tot het weer gezakt is :P?
Shamen lijkt me inderdaad niet de juiste optie.

[Voor 24% gewijzigd door Metro2002 op 25-06-2020 15:04]


 • Ashundi
 • Registratie: April 2018
 • Laatst online: 18-06 17:19
wildhagen schreef op donderdag 25 juni 2020 @ 12:45:
[...]


Aan de ene kant heb je wel een punt, maar aan de andere kant: waarom ga je dan naar een naturistencamping als je niet de intentie hebt om bloot te gaan?

Zeker als een groot percentage van de mensen gekleed rondloopt, kan ik me best voorstellen dat dat een ongemakkelijk gevoel geeft, en dat het de indruk geeft dat de camping wordt overgenomen door textiel-kampeerders...

Als je niet bloot wil, allemaal prima, maar ga dan gewoon naar een textiel-camping?
Klopt hoor als er volwassenen rond blijven lopen met kleren moeten ze overduidelijk ergens anders heen. Een groepje jongeren met badkleding bij een naaktstrand moet je ook gewoon ff vertellen dat ze zelf ook naakt moeten of terug naar textielstrand.
Maar pubers op een camping mwah geen problemen mee, vaak hebben die namelijk niet de keuze om thuis te blijven van hun ouders.
Is meestal een jaar dat ouders moeilijk doen meestal mogen ze volgende vakantie dan wel thuis of met de buren mee ofzo iets 8)
Maar dat zal een verschil zijn tussen mij en jullie die pas na de puberteit naturisme ontdekken O+

Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • Metro2002
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 17-03 11:44
wildhagen schreef op vrijdag 29 mei 2020 @ 10:48:
[...]


Klopt, dat is een trend die al heel lang zichtbaar is. Nederland is helaas aan het verpreutsen.

Waar je bijvoorbeeld in de jaren 80 en 90 volop topless zag bijna op alle stranden, zie je dat nu steeds minder.
Topless zie je inderdaad niet veel meer maar sauna's (en dan niet de badkleding dagen) puilen steeds meer uit en ik merk juist dat naakt best goed geaccepteerd is in Nederland.

Jongeren lijken ondanks de opkomst van de smartphone juist minder problemen met naakt te hebben (is ook wel eens onderzocht!) al doen ze dat minder snel in vereniging verband. Jongeren en millennials hebben juist meer met bv naakt wandelen (ook wel freehiking, nude hiking of naking genoemd. Afgelopen 21 juni was het zelfs international nude hiking day), skinny dippen, sauna bezoek etc.
Wat wel aan het uitsterven is zijn de traditionele naturisten verenigingen waarbij je niet mag roken, drinken etc.

Denemarken is inderdaad heel liberaal qua naturisme en je mag daar inderdaad in de natuur overal naakt zijn, daar is zelfs een publicatie van geweest van het deense equivalent van staatsbosbeheer.Afgelopen jaar ben ik ook in Denemarken op vakantie geweest en heb daar ook gebruik van gemaakt, op de rustige stranden naakt zijn is geen enkel probleem en heb diverse naturistische wandelingen in de bossen gemaakt.

Maar wist je dat Nederland qua wetgeving ook heel soepel is?

Artikel 430a Wbvs geeft aan dat naaktrecreatie in Nederland is toegestaan op aangewezen locaties en locaties die geschikt zijn.
Jurisprudentie heeft uitgewezen dat naakt wandelen, fietsen, kanoeën etc ook gewoon onder recreatie valt en dat 'locaties die geschikt zijn' behoorlijk ruim worden geïnterpreteerd.

Natuurgebieden zoals bossen, op rustige plekken en plaatsen waarbij men schaars geklede mensen kan verwachten zoals een strand zijn per definitie geschikt voor naaktrecreatie in Nederland en gemeentes mogen zelfs geen gebieden aanwijzen waar naaktrecreatie verboden is.
meer informatie op www.artikel430a.nl met ook de rechtelijke uitspraken.

Ook in Nederland mag je dus overal op het strand naakt zijn mits de meerderheid er geen bezwaar tegen maakt.
Op een rustig plekje op een niet officieel naaktstrand is dus geen enkel probleem

Datzelfde geldt voor naturistisch wandelen, doe je dat in een bos op een doordeweekse dag wanneer het niet druk is dan is dat gewoon toegestaan. Doe je het op een drukke zondag als de lokale scoutingclub er ook bezig is dan mag het weer niet.

Ik doe het zelf ook af en toe en kies altijd de rustige momenten uit en eigenlijk altijd samen met iemand en de weinige andere wandelaars die je tegenkomt hebben eigenlijk nog nooit negatief gereageerd, ze zeggen vriendelijk gedag of maken een grappige opmerking :P dus ook daaraan merk je dat naakt echt geen taboe is in dit land :)

Voor mensen die er ook in geïnteresseerd zijn is er een aparte facebookgroep die ook af en toe groepswandelingen organiseren. Het is een privegroep dus aanmelden is verplicht.

Al met al is de wetgeving in ons land behoorlijk soepel en komt vooral neer op: gebruik je gezonde verstand en zo hoort het ook vind ik. :)

Als alles een beetje meezit dit jaar in elk geval weer eens naar een naturistencamping in Zuid Frankrijk, hopen dat er geen nieuwe lockdown komt :/

[Voor 9% gewijzigd door Metro2002 op 25-06-2020 16:33]

Pagina: 1 2 3 LaatsteNintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee