Er bestaat denk ik vooral nog wat misverstanden over de studielening van de DUO en de voorwaarden. Het is geen "eng" krediet waarbij je woekerrentes betaald en de deurwaarder je studenten kamer komt leeghalen als je niet terugbetaald. Ik ben zelf nog afgesturdeerd onder het oude stelstel maar wel met €10.300,- lening schuld vanwege studie in het buitenland. Zit ik daarmee, totaal niet.pjot1 schreef op maandag 30 december 2019 @ 10:42:
Ik vind dit een lastig onderwerp. Nu zijn de meeste Tweakers wel redelijk welgesteld maar ik ken genoeg mensen die geen geld hebben voor de studie van hun kinderen. Daarom is een lening een goed 'hulpmiddel' om toch te gaan studeren. Neemt niet weg dat je jarenlang moet terugbetalen met rente die alleen maar oploopt.
Mensen die moeten lenen om hun studie te betalen staan altijd een paar stappen achter, de lening is niet zo erg, maar een huis kopen wordt ook lastiger.
Moreel van dit verhaal, minder gefortuneerde mensen blijven altijd achterlopen....
De rente op studieleningen is voor de komende 5 jaar vastgesteld op 0,0%, niets dus. Na behalen diploma kom je 2 jaar in een aanloopfase waarin je nog niks terugbetaald en je dus keurig op zoek kan naar een baan, inkomen en een huis. Na die 2 jaar heb je zelf de keuze om het terugbetalen nog eens 60 maanden te laten wachten, de zogenaamde aflosvrije periode. Deze mag je zelf invullen en ook instukken als je dat wilt.
Daarnaast wordt onder zowel het oude als nieuwe stelse je maand bedrag naar draagkracht bepaald. Levert die studie nog niet de ene goede baan op, geen probleem als je weinig inkomen hebt betaal je ook weinig. Je mag tevens 30/15 jaar doen over de terugbetaling en als je echt aan lager wal raakt dan wordt de rest schuld nog kwijt gescholden ook als je de draagkracht niet hebt voor die lening.
Een studielening bevat echt bijzonder weinig risico en is daarom IMHO ook een prima investering in je eigen toekomst en zorgt er hopelijk ook voor dat scholieren wat meer nadenken over hun studiekeuze en iets kiezen wat naast leuk, ook nog een beetje een arbeidsmarktperspectief heeft.
Het oude stelsel werkte nu wel eenmaal langsstudeerders in de hand en leverde klassen voor "vrije tijds managers", "media consulenten", kunsthistorici en sociologen op, waarvoor eigenlijk geen plek was en is op de arbeidsmarkt.
HD4Life @ Full-HD