Señor Sjon schreef op donderdag 12 december 2019 @ 14:11:
In het bedrijfsleven heb je ook niet de goudgerande regelingen zoals +8 jaar WW (wordt nu vaak als pre-pensioen gebruikt, gaat overigens naar 6) met 70% eindloon ipv dagloon of de mogelijkheid om makkelijk parttime te werken.
Tja, maar als je in het bedrijfsleven 60% gaat werken, werk je ook daadwerkelijk 60% en niet minstens 80%, wat er nu wel in het onderwijs gebeurt. Je overuren worden uitbetaald e.d. En dat vroegpensioen, klinkt inderdaad leuk, maar de meeste ontslagen (waardoor mensen in de WW komen) volgen door de te grote werkdruk.
Waarom zou elke HBO opleiding hetzelfde moeten verdienen? Dat is totaal onrealistisch. In het VO werken ze ook met accreditaties per vak die je in het BO niet hebt? Het verschil zou nu 200 euro moeten zijn aan het eind van de schaal lees ik i n de berichten. Niet meer dan fair imo. Pubers zijn een heel ander slag volk om les te geven dan basisschoolkinderen.
Dus VMBO leraren zouden nog veel meer moeten verdienen volgens dit idee? HAVO/VWO leerlingen zijn nl. veel makkelijker om les te geven (ook uit eigen ervaring, ik heb ze allemaal gehad

) De opleiding is hetzelfde en het werk is grotendeels hetzelfde. Ja, VO zijn de kinderen wat makkelijker omdat ze al een keuze hebben gemaakt, in het BO heb je juist een veel grotere verscheidenheid waarvoor je allemaal een oplossing moet bedenken. BO en VO zijn wat dat betreft goed te vergelijken.
En laten we het belangrijkste niet vergeten, normaal gesproken heb je marktwerking. Aangezien het wel duidelijk is dat er veel meer leraren nodig zijn (zeker in het BO) en ze niet te vinden zijn moet er dus iets veranderen. We kunnen wel lekker blijven klagen dat er geen geld bij komt, maar dan moet je niet over 10 jaar gaan klagen dat we een nog veel groter lerarentekort hebben.
In ieder geval moeten ze op VO meer zelf doen, want de teller staat alweer op 15 mailings vanuit de basisschool in drie weken voor van alles en nog wat.

Ik heb ze nu op BO en VO zitten en beide hebben al tig mails gestuurd. Zoveel verschil zit daar niet tussen

Nope, dat kan niet, die moet je opleiden, maar die opleiding wordt veel te weinig gekozen omdat het werk niet leuk genoeg is (werkdruk te hoog) en het salaris te laag. De enige manier om dat op te lossen is ervoor te zorgen dat er weer mensen voor de opleiding kiezen. En dat gaat je niet lukken door salarissen heel laag te houden en de werkdruk jiust heel hoog.
Overigens n=4, maar 4 van mijn nichtjes zitten op de PABO of hebben die net afgerond. En ik heb het ze gevraagd, bij geen van die 4 is salaris ook maar onderdeel geweest van hun beroepskeuze. Sterker nog, ze zijn meer dan tevreden met het salaris.
En daar heb je net het probleem. De enige mensen die PABO doen zijn degene die het werk leuk vinden en totaal niet naar het salaris kijken. Degene die het werk leuk vinden maar ook naar het salaris kijken kiezen iets anders.
Het lijkt me dat de verandering moet komen in het aantrekkelijker maken van de opleiding voor mannelijke studenten (= geen verplicht kleuteronderwijs etc.) en het aantrekkelijk maken voor zij-instromers om in het onderwijs te gaan.
Vandaar ook dat het hele pakket beter moet worden en precies de reden waarom de stakingen toch door gaan. Want inderdaad moet de opleiding aantrekkelijker worden, het salaris moet marktconform worden, de werkdruk moet normaal worden e.d.
Overigens zijn mijn nichtjes tegen die zij-instromers. Terwijl dat nu juist een oplossing voor de korte termijn kan zijn (imho). Zo heeft ieder zijn of haar eigen belang in de huidige situatie en gaat er niet snel iets veranderen ....
Aan de ene kant is het inderdaad een snelle oplossing, aan de andere kant zie ik liever mensen die daadwerkelijk voor het onderwijs gekozen hebben voor de klas. Maar ook hierbij is het weer zo dat er potentieel veel meer zij-instromers zouden zijn als het salaris meer conform is. Als iemand er in salaris hard op acteruit gaat zal ie niet snel voor het onderwijs kiezen.
Je moet ook naar het gemiddelde kijken wat geboden wordt. Uitschieters heb je overal. Daarnaast is het onderwijs natuurlijk een directe concurrent van het bedrijsleven en moet je ze dus wel vergelijken om ervoor te zorgen dat mensen er voor kiezen.
Tja, zolang je 20% minder betaald dan het bedrijsleven (als je naar hetzelfde opleidingsniveau kijkt) kun je niet echt over booming/groen gras hebben......
edit:
Punt is, het gaat er niet om wat er nu geboden wordt, het gaat er om wat het uiteindelijke pakket is. Als jij ergens gaat solliciteren en ze bieden je 20% minder dan wat jij minimaal wilt krijgen ben je toch ook niet blij als hun eindbod 'maar' 10% te laag is? Het huidige CAO accoord is is dus een goede stap, maar het brengt de sector nog niet naar het niveau wat minimaal nodig is.
[
Voor 3% gewijzigd door
redwing op 12-12-2019 14:41
]