Een onderwerp wat al langere tijd het nieuws beheerst is het lerarentekort:
Het lerarentekort is een 'nationale ramp'
‘Prestaties leerlingen gaan achteruit door lerarentekort’
Steeds meer kinderen op bijles door lerarentekort, onderwijsbond waarschuwt voor kansenongelijkheid
Bespreek hier de gevolgen en oplossingen voor het lerarentekort of welke gevolgen het mogelijk heeft op persoonlijk vlak.
Het lerarentekort is een 'nationale ramp'
„Je zou bijna kunnen spreken van een nationale ramp.” Frank Cörvers, hoogleraar onderwijsarbeidsmarkt in Tilburg en Maastricht, heeft het over het lerarentekort in het basisonderwijs. „Het vereist gewoon onmiddellijke actie, net als wanneer de dijken doorbreken.” Aan de kant van het kabinet kan er volgens de hoogleraar dan ook „wel een tandje bij”. .
Om het lerarentekort tegen te gaan, presenteerde voormalig minister van Onderwijs Jet Bussemaker begin 2017 een plan van aanpak. De belangrijkste actiepunten: het verhogen van de in-, door- en uitstroom van de lerarenopleidingen, stimuleren van zij-instroom, leraren aanmoedigen om op latere leeftijd te stoppen met werken, aantrekken van leraren met een bevoegdheid die niet in het onderwijs werken, het verbeteren van het belonings- en carrièreperspectief en het aanmoedigen van innovatie.
Nog kritischer over de aanpak van het lerarentekort is Henriëtte Maassen van den Brink, hoogleraar onderwijs- en arbeidseconomie aan de Universiteit van Amsterdam. „Het kabinet in zijn geheel doet eigenlijk niets”, zegt ze. „Dit zou het hele kabinet moeten aangaan. Niet alleen het departement van onderwijs, dat nu moet vechten om geld los te krijgen.” Maassen van den Brink vindt dat er op dit moment „vooral veel maatregelen” zijn. Daardoor ontstaat volgens haar „een versnipperde aanpak”, die bovendien „veel te veel op de kwantiteit zit en niet op de kwaliteit”.
De gevolgen zijn inmiddels ook structureel merkbaar:Om meer leraren voor de klas te krijgen zou de overheid vooral moeten inzetten op herwaardering van het beroep, vindt voorzitter van het LOBO Barbara de Kort. „Nu is het algemene beeld: leraren weten niks, ze snappen niet hoe mijn kind in elkaar zit, ze doen verkeerde dingen. Dat uit zich in veel te weinig respect voor de juf of meester.”
‘Prestaties leerlingen gaan achteruit door lerarentekort’
Het kennisniveau van leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs gaat achteruit als gevolg van het lerarentekort. Dat zeggen bijna drieduizend leraren die meededen aan een enquête van vakbond CNV Onderwijs en het AD. Leerlingen hebben een kleinere woordenschat dan voorheen, slechtere Cito-scores en krijgen steeds vaker een lager schooladvies.
Verslechtering van het onderwijs zet de deur open naar onderwijsongelijkheid wat je ziet in Angelsaksische landen, mensen die het financieel kunnen bekostigen privé onderwijs.Negentig procent van de leraren uit het basis- en voortgezet onderwijs die reageerden op de enquête zegt dat leerlingen door het lerarentekort niet het onderwijs krijgen waar ze recht op hebben. Zij zien dat het niveau van leerlingen bij wiskunde, rekenen, taal, spelling en begrijpend lezen daalt. Ook bij andere vakken ziet bijna 60 procent dat leerlingen slechter presteren. Wisselende gezichten voor de klas en grote uitval van leraren worden als oorzaken genoemd.
Steeds meer kinderen op bijles door lerarentekort, onderwijsbond waarschuwt voor kansenongelijkheid
Het groeiende lerarentekort in het basisonderwijs staat de ontwikkeling van kinderen in de weg; dat ervaren veel ouders in Amsterdam. Zij zoeken steeds vaker hun toevlucht tot bijlessen voor hun zoon of dochter. Maar aan die lessen hangt ook een prijskaartje en dat is dus niet voor iedereen te betalen. De Algemene Onderwijsbond waarschuwt voor ongelijke kansen in de klas.
Het lerarentekort past in een lang dossier van structurele problemen waarin beleid faalt. Ook in dit dossier zie je dat beperkte visie op de rol van overheid in de uitvoering van structurele taken, waarbij niet wordt beseft wat de lange termijn gevolgen zijn van een structurele daling van de onderwijskwaliteit. De leerlingen die nu slechter presteren resulteren in burgers die hun potentie niet kunnen benutten met alle negatieve gevolgen van dien.De Algemene Onderwijsbond ziet dat de vraag naar bijlessen vanwege het lerarentekort op grote schaal toeneemt in Amsterdam. Een zorgelijke ontwikkeling, want dat veroorzaakt ongelijke kansen voor leerlingen, zegt voorzitter Liesbeth Verheggen. 'Het is maar een kleine groep ouders die genoeg verdient voor extra lessen. Dat betekent dat de grootste groep het niet kan betalen. Het is toch te gek voor woorden dat in een land waar vorig jaar een overschot was van 11 miljard euro, we niet in staat zijn om een aantrekkelijk salaris te bieden en de werkdruk te verminderen. Want dan heb je geen tekorten en is die extra bijles niet nodig.'
Bespreek hier de gevolgen en oplossingen voor het lerarentekort of welke gevolgen het mogelijk heeft op persoonlijk vlak.
Climate dashboard | “Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.”