In mijn zelfgebouwde laser heb ik een deksel van Lexaan (poly carbonaat) gemaakt.
Waarom ? Omdat lexaan super beroerd snijd en er ook giftige gassen vanaf komen als je het wil snijden.
De laserstraal (zoals hierboven terecht wordt aangegeven) zal nooit gefocussed je deksel raken (het zijn altijd reflecties en sterk gedivergeerd) dus als het materiaal al niet lekker te snijden is met een gefocusde straal, zal het dus ook wel doen als deksel was mijn redenatie.
Voor diegene hierboven die ook een machine wilde bouwen:
Wij (een paar vrienden en ik) hebben ooit 4 van die machines gebouwd, waarvan er 1 nu bij onze hackerspace Bitlair.nl (Amersfoort) staat, eentje bij een andere vriend, eentje bij mij thuis.
De laatste is in opbouw bij Hack42.nl (Arnhemse hackerspace) die zelf verbeteringen hebben bedacht en waar ik al mijn fails gedeeld heb, dus dat kan ook nog eens een mooie machine worden.
De machine die wij gebouwd hebben is een opgeschaalde versie van
www.buildlog.net
Als ik nu opnieuw zou beginnen zou ik dingen zeker anders doen!
Iig. zou ik een beweegbar bed maken.
Paar dingetjes om in het achterhoofd te houden bij zelfbouw:
Heel vroeg in het proces een buis kopen, heeft mij best tegengewerkt.
De buizen , zelfs als ze op de plank liggen , worden slechter (Co2 verlaat langzaam door het glas de buis).
Toen ik eindelijk echt zo ver was dat de machine echt snij klaar was, was de buis in 2 weken stuk....
Dus of doorbouwen, of later pas bestellen.
Controller:
Ik ben begonnen met een LAOS controller, nederlands product, maar slechts 30 stuks wereldwijd in gebruik (o.a. bij onze hackerspace in Amersfoort). Opensource, maar door de kleine userbase weinig support en veel uitzoeken.
Daarna ben ik naar een Smoothieboard gegaan: grote userbase, veel support, veel over te vinden.
Maar smoothieboard is een 3.3V bord. Mijn oudere laservoeding was niet 3.3V compliant dus moet je met levelshifters werken. Dat kreeg ik nooit lekker werkend, powercurve was in het middengebied best goed, maar onder en zeker boven de 70% was 70-,80 of 90 allemaal even zwart.... Dus weinig "regelbereik".
Later ben ik naar een RUIDA controller overgestapt, dit is een professionele controller, maar geen opensource zoals bovenstaande controllers, maar dat interesseerde me niet, ik wilde gewoon een mooi regelbereik hebben van 0-100%, Snelheid bij graveren (smoothieboard kon tot voor kort nog maar 800 instructies vooruit kijken) beetje hoge resolutiefoto is 1000 gcodes per seconde dus ging ie soms haperen.
Ruida ging echt vele malen sneller en kon ik wel tot 500mm/s mee laseren, waarbij ik bij Smoothie zo rond de 250mm/s de max wel had bereikt.
Tevens heeft de Ruida een continu na stroomuitval functie, gaat het een keer mis midden in een 7 uur durende graveer job kan ie verder gaan waar ie was. Dat kan handig zijn.
Verder kan je over usb en ethernet files sturen en kan je er ook rechtstreeks een USB in stoppen zodat je zonder pc ook kan snijden of graveren. Een grafisch scherm laat alle instellingen en voortgang duidelijk zien. EN, voor mij een van de belangrijkste redenen: Lightburn software is er perfect voor geschreven!
Software:
Als je een lasercutter koopt zit er afh. van de software een (chinees) software pakket bij:
Bij Ruida krijg je RDWorks
Bij Trocen Lasercut of laserdrw (haal ik altijd door elkaar)
en bij Leetro Laserdrw (of lasercut, zie boven).
Hoe dan ook, Zowel Ruida als Trocen worden nu ondersteund door Lightburn.
Je kan lightburn een maand gratis gebruiken en daarna is registratie 40 dollar voor de Gcode (smoothieboard) versie of 80 dollar voor een DSP (Ruida, Trocen) voor het eerste jaar. Daarna kan je het gewoon blijven gebruiken, maar wil je ook de nieuwe features die worden ontwikkeld kost continuering 30 dollar per jaar. De reden dat ik zo enthousiast ben is dat ik ooit de software vertaald heb en afgelopen zomer bij de ontwikkelaar in NY ben langs geweest. Gepraatr over nieuwe ontwikkelingen en wat features aangedragen. Zeer toegankelijk en stabiele software:
www.lightburnsoftware.com
(oh en ik heb geen aandelen in LB, ben gewoon super enthousiast!)
Maximaal vermogen limiteren:
Nooit je buis op vol vermogen gebruiken. Dat verkort de levensduur ernstig! Veel controllers (ook Smoothie) stellen je in staat om een maximum in te stellen. Bijv. 80%. Als je dan in je software zegt 100% dan is het dus eigenlijk 100% van 80% dus 80% van je maximum vermogen. Ja., dat maakt dat je door minder dik hout kan snijden,maar je buis gaat echt veel langer mee.
Koeling: Laserbuizen willen niet te warm worden. Mijn eerste buis koelde ik met een overklok radiator van een pc met 3x 12CM fans erop. Niets koeling dus, je kan op deze manier niet onder kamertemperatuur koelen. Resultaat: eerste buis ging 564 uur mee. Nu inmiddels een professionele chiller (ook in de hackerspace) en de buis gaat al vele uren mee, wellicht dat we al over de 2000 uur zijn en alles doet het perfect, geen power afname merkbaar...
Afstellen spiegels / onderhoud spiegels:
Goed afstellen van alle spiegels maakt dat de laser over het hele bed precies / nauwkeurig en ook overal even diep kan snijden. "Slordig" afstellen maakt dat er bijv. 1 hoek is waar de laser minder snijd.
Dus dan is alles netjes los gesneden, haal je de plaat eruit en blijkt er toch een gedeelde waar de laser niet door het hout heen is. Soms nog te corrigeren met een afbreekmesje dat je het object los snijd, als het echt te ondiep is kan je het hout wegdonderen (of je moet hem precies hebben neergelegd, bijv. tegen de linealen, dan kan je dezelfde job nog eens sturen, dan komt hij er soms wel doorheen. Maar dat blijft geklooi, gewoon netjes afstellen dus.
Onderhoud: vuile spiegels maken ook dat je steeds langzamer moet gaan snijden om dezelfde dieptes te halen, als je dus denkt HEE gek dit hout sneed ik vorige week met snelheid X en moet nu op snelheid X-1 dan moet je je spiegels waarschijnlik schoonmaken. Aan het einde van de levensduur van je buis gebeurt dit ook, dus als je weet dat je spiegels schoon zijn, dan kan het dus ook je buis zijn.
Lens: de laatste lens is de lens die de beam focussed op je werkstuk.
Deze zit wat verder verborgen maar als deze vies is en je maakt hem niet schoon kan ie zelfs breken (er komt 40-200W op in een intense straal., de vervuiling neemt de hitte op en KNAP! einde lens...
Zo maar wat zaken die ik de afgelopen jaren geleerd hebt, door schade en schande wijs.
Zodat jullie hier niet tegenaan hoeven te lopen.
Sinds 1 maand heb ik ook een fiber laser (deze heb ik wel gekocht) waarmee ik metaal kan graveren.
Gisteren een snijtestje gedaan 0.3mm rvs kon ik in ruim 1 minuut een rondje in laseren.
Dus verwacht niet dat je heel dik aluminium snel kan snijden, maar heel klein werk (dun metaal) met heel veel passes rond gaan kan wel. Volgende test is om te zien of ik ook SMD Stencils kan maken ;-)
Vragen? Stel ze vooral en ik zal ze zo goed mogelijk proberen te antwoorden.
Een keertje langskomen op onze hackerspace Bitlair.nl ?
We zijn op woensdag en zondags open (check onze website links boven of we open zijn) Meestal zijn we er op woensdag einde middag wel 16.30u tot 0.00u en zondags meestal ook wel van 14-15u tot 0.00u of later... Kom je speciaal om de laser te zien stuur me dan even PM dan krijg je de proper rondleiding met uitleg, mijn fails en verbeteringen.
[Voor 7% gewijzigd door Hobbybob123 op 28-08-2019 14:45]