@
ppl Je herhaalt eigenlijk voornamelijk wat ik al gezegd heb en bevestigd dat wat ik heb gezegd klopt. Ik snap dus niet waarom je net doet alsof je het niet met me eens bent en net doet alsof je met nieuwe informatie komt. Dit schiet niet op en ik begin me serieus af te vragen of je het er gewoon om doet en zit te trollen... Maar ik geef je het voordeel van de twijfel en zal dit keer alsnog inhoudelijk antwoorden (en daarmee ook een paar keer in herhaling vallen (zelfs zaken herhalen die ik al vermeld had en jij bevestigd), mede omdat het ook nog zou kunnen dat je gewoon niet goed begrepen hebt wat ik bedoelde met een representatie van de pas.

(Al staat dat imho nogal duidelijk beschreven in de eerste post waar je op reageerde...)
het staat allemaal keurig netjes uitgelegd op de Apple Pay pagina's bij Apple zelf dus als je het niet snapt zou ik die eerst eens gaan raadplegen.
Fijn om te horen dat je voornemens bent om die voortaan eerst te raadplegen.

Het probleem met jouw verhaal is dat je geen rekening houdt met het feit dat Apple Pay niet alleen met diverse banken werkt maar dat er ook meer dan 1 manier is waarop het werkt.
Daar hou ik wel rekening mee, want ik benoem duidelijk verschillende opties waarop het kan werken - inclusief de 2 methodes die jij benoemt:
1. Het werkt zoals de ING dat doet waarbij de bank zelf een virtuele pas regelt en waarvan Apple Pay het gewone proces doorloopt en dit omzet naar een specifieke code voor de device (het zogenaamde apparaataccountnummer) waarop je dat doet.
2. Het werkt met een fysieke pas die je met Wallet moet inscannen en waarbij Apple Pay die dan weer omzet naar eenzelfde specifieke code voor de device (apparaataccountnummer) waarop je dat doet.
Je "moet" helemaal niets inscannen.

Het is een OPTIE om de camera te gebruiken, je kan ook gewoon de kaartgegevens invullen. Of dacht je dat die "Voer kaartinfo handmatig in" knop er puur voor de lol inzit?
Daarnaast klopt je lezing eigenlijk technisch gezien sowieso niet dat er maar 2 opties zijn. Ik vind je lezing zoals je het daar schrijft te beperkt. Zoals jij het nu lijkt te stellen kan een virtuele pas enkel toegevoegd worden op de manier zoals ING het doet: automatisch vanuit de app. Dat hoeft dus niet zo te zijn en is puur een designkeuze van ING. En ook klopt het niet dat je een fysieke pas enkel handmatig/via camera zou kunnen toevoegen, dat kan ook op "de manier van ING" werken waarbij de app van de bank het voor je regelt.
Zoals ik reeds gezegd heb en zoals jij zometeen een stukje verderop in je post gaat bevestigen dat ik gelijk had: het boeit helemaal niet of de kaart virtueel of fysiek is. (Vandaar dat "pas", waar je in eerste instantie een discussie over begon, ook helemaal prima de lading dekte.) Wat in de basis nodig is, is het kaartnummer, de vervaldatum en CVC. Het zal Apple echt een worst wezen of het een virtuele of fysieke kaart is, dat is iets tussen jou en de bank - niet tussen jou en Apple, dat interesseert Apple echt helemaal niets. Wat uiteindelijk boeit is het apparaatrekeningnummer, Apple's virtuele representatie van je (virtuele/fysieke*) pas.
* = doorhalen wat niet van toepassing is
Ook lijk je bij punt 1 te suggereren dat de implementatie van de ING is hoe het standaard werkt met virtuele passen. (Immers zeg je dat er maar 2 opties zijn en benoem je deze werking expliciet.) Dat is incorrect, dat is hoe het KAN werken (en lijkt de meest restrictieve vorm te zijn die er is...). Bunq bijvoorbeeld biedt het beiden aan. Je kan de virtuele Maestro van bunq direct toevoegen aan de Wallet-app vanuit de bunq-app (mits ondersteunde regio) OF je kan zelf handmatig het kaartnummer, vervaldatum en CVC opvragen onder het tabblad "passen" en invoeren in Wallet - net zoals je zou doen met een fysieke pas. (Dit laatste is zelfs vereist als je een van hun virtuele MasterCard's (Online MasterCard) wilt toevoegen, immers kunnen die officieel geen Apple Pay aan en dus biedt de bunq app het niet aan om die direct toe te voegen.) Dit handmatig invoeren kan bij ING niet omdat ING die gegevens niet verstrekt, maar dat *zouden* ze wel kunnen doen als ze dat willen; waarmee het hetzelfde zou zijn als het toevoegen van een fysieke kaart: kaartnummer intikken, vervaldatum, CVC en hoppa: je kaart staat erin. (Pending activation, natuurlijk.)
En dit kan dus ook omgekeerd werken. Het kan zijn dat jij een fysieke pas hebt in plaats van een virtuele, maar dat de app van de bank het kaartnummer, vervaldatum en CVC van je fysieke pas ook aan boord heeft en dit rechtstreeks kan doorzetten naar Wallet voor Apple Pay activatie. Dan hoef je zelf de gegevens niet in te tikken of een scan te maken, de app regelt het voor je met de gegevens van je fysieke pas. Dus ook op dat punt kan het identiek werken... En ook hier kan ik weer naar bunq wijzen als voorbeeld. Bunq staat het je toe om je fysieke pas rechtstreeks vanuit de bunq-app toe te voegen aan Wallet. Ze maken dan niet eerst een virtuele pas voor je aan, nee ze hebben gewoon de kaartgegevens van je fysieke pas ter beschikking en knallen dat door naar Wallet voor activatie van Apple Pay (waarop AP het virtuele apparaatrekeningnummer aanmaakt) - bespaart jou weer wat tijd zodat je de gegevens niet hoeft in te tikken noch een scan hoeft te maken van je fysieke pas. Sterker nog: dit kan je al doen als je de fysieke pas nog niet in bezit hebt.

Dit is dus precies hoe de ING het ook doet met hun virtuele pas, alleen doet bunq dit dus ook voor je fysieke pas: no problem. (En logisch, want... dat komt doorrrr? Juist: het boeit voor Apple Pay helemaal niet wat voor type pas het is zoals ik je al heb verteld in mijn vorige post.

)
De Apple Pay implementatie van bunq vind ik persoonlijk dan ook veel prettiger, omdat het meer vrijheid biedt. Je kan zowel virtuele als fysieke kaarten OF automatisch toevoegen OF handmatig toevoegen. ING blokkeert dat laatste door de gegevens geheim te houden en geen Apple Pay te ondersteunen op hun fysieke passen. (Ook nog steeds niet op MasterCard trouwens.)
Wat ING doet is gewoon onderdeel van Apple Pay en kan ieder ander ook gebruiken.
Ik heb dan ook nergens gezegd dat dat niet zo zou zijn he?

Sterker nog: ik benoem bunq die net als ING ook virtuele Maestro passen verstrekt (bunq biedt virtueel en fysiek aan).

Enige verschil is dus zoals gezegd dat bunq wel het kaartnummer, vervaldatum en CVC verstrekt als je die wilt hebben, zodat je de pas eventueel ook handmatig toe kan toevoegen - waar ING die informatie helaas niet verstrekt. ING kiest dus een iets andere aanpak dan veel andere banken, dat kan en mag gewoon benoemd worden en ja: ik vind ING de vreemde eet in de bijt, omdat ze het zo restrictief hebben ingericht dat je perse tenminste eenmalig de app moet gebruiken op een van je iDevices om de pas naar je Wallet te krijgen; ze tonen niet de nodige gegevens om dit handmatig te doen. (All hail iCloud op dat gebied trouwens, anders zou je de pas niet op je MacOS-installatie kunnen toevoegen...) Jij mag een andere mening zijn toegedaan natuurlijk, maar misschien heb je gewoon nog niet met genoeg andere banken Apple Pay gebruikt? Ik vind het niet zo gebruiksvriendelijk in vergelijking met de rest in ieder geval. Afijn.
En sure: ja, het zou kunnen dat andere Nederlandse banken (bunq niet iig) deze gebruiksonvriendelijke methode ook gaan hanteren. Ik hoop het niet en hoop dat ze gewoon net als bunq en de Amerikaanse banken die ik heb gebruikt de klant de keuze geven wat ze willen doen. Maar het zou me niet verbazen omdat ze allemaal volgens mij alsnog doodsbang zijn dat Maestro onlinebetalingen heel dat iDeal gaan slopen en daarom die kaartnummers verbergen; dan moet de site iig nog Apple Pay accepteren ipv Meastro/MasterCard.

Maar goed, dat is weer een ander verhaal!

De Apple Pay manier die ING gebruikt betekent dat je dan ook 2 soorten betaalpassen hebt: fysiek en virtueel. De fysieke pas speelt hier geen enkele rol van betekenis. Dit is een ietwat subtiel maar wel ontzettend belangrijk detail van Apple Pay. Het systeem beperkt zich niet tot een fysieke pas. Sterker nog, de pas (fysiek of virtueel) wordt eigenlijk alleen maar gebruikt voor 2 dingen: verificatie (als in: mag/kun je Apple Pay gebruiken) en om die device specifieke code te genereren. Daarna wordt alleen die device specifieke code (apparaataccountnummer) gebruikt.
Aha, dus je bent het gewoon volkomen met me eens dat het geen donder boeit of de pas van de bank nou virtueel of fysiek is?

(Dus dan zou het je ook niet moeten boeien dat ik "pas" als term die de algehele lading dekt gebruikte - want dat is gewoon acceptabel.

) Zoals je zelf zegt en zoals ik ook al aangaf: het boeit he-le-maal niets, de pas voeg je toe, Apple Pay maakt het apparaatrekeningnummer aan en klaar. Het is exact hetzelfde als wat ik ook al zei.
Voor de duidelijkheid: ik heb dan ook nergens gezegd dat de fysieke pas een rol van betekenis heeft bij ING voor Apple Pay noch dat het systeem van Apple beperkt zou zijn tot een fysieke pas, ik benoem in mijn post van 8 augustus 2019 23:52 zelfs duidelijk het tegendeel en heb daar ook al uitgelegd dat er 2 soorten passen zijn; dat "subtiele en belangrijke detail" staat dus gewoon in mijn post beschreven.

Prima als je commentaar hebt, maar ik krijg toch het gevoel dat je m'n post eigenlijk niet gelezen hebt - en dan schiet het commentaar niet zo op.

Daarbij moet ook opgemerkt worden dat wanneer je Apple Pay met zo'n betaalterminal en je Watch of iPhone gebruikt dit wordt gezien als een betaling met een pas (card present). Apple Pay betalingen via een app of website daarentegen niet, dat zijn betalingen zonder een pas (card not present). Er is dus niet altijd een representatie van een pas (fysiek noch virtueel) en daar lijk je al helemaal geen rekening mee te houden. Zie voor meer info:
https://support.apple.com/nl-nl/HT204274
Ik denk dat je niet begrijpt wat die passage precies betekent, het is nogal irrelevant voor hetgeen waar we het over hebben naar mijn mening. Card Present vs Card Not Present heeft geen invloed op het feit dat de representatie van je pas die Apple per kaart per device aanmaakt wordt ingezet. Die is in beide gevallen hetzelfde, of je nou met je iPhone betaald via NFC (card present) of op dezelfde iPhone via een app (card not present) betaald: hetzelfde nummer wordt gebruikt. Als je pas A gebruikt met nummer 1234 en apparaatrekeningnummer 5678, dan zowel bij CP als CNP transacties wordt 5678 gebruikt: het apparaatrekeningnummer dat fungeert als virtuele representatie van je (fysieke of virtuele) pas.
Het verschil zit hem dus puur in het type transactie: fysiek in een winkel waarbij je afrekent met de NFC-chip, of een online betaling (in-app of op websites) waarbij je NFC niet ingezet wordt en dus de kaart "niet present" is. (Vergelijkbaar met een online betaling met je MasterCard bijvoorbeeld.

) Met andere woorden: er wordt wel degelijk te allen tijde gebruik gemaakt van die virtuele representatie van je pas... Dus jawel, er is *altijd* Apple's virtuele representatie van je pas en dat is het enige dat gebruikt wordt bij de merchant; “kaart” wel of niet present maakt daarvoor totaal geen verschil. (Wat je in de passage hierboven overigens al hebt bevestigd, dus daar hoeven we verder niet over te twisten - je moet het alleen nog even eens worden met jezelf geloof ik.

) Nogmaals ter vergelijking om het helder te maken: dit is
vergelijkbaar met bijvoorbeeld je MasterCard. Je kan een card present betaling doen via chip of NFC of card not present door online een betaling te doen. Het kaartnummer is in beide gevallen gelijk.
Mede hierom vermoed ik dat je niet goed hebt begrepen wat ik bedoelde met een representatie van de pas - maar dat zij je dan vergeven (al had je ook gewoon even kunnen vragen wat ik precies bedoelde als het je niet duidelijk was ipv vol in de aanval te gaan

) en ik hoop dat het zo duidelijk is na de uitgebreide uitleg en waar nodig correcties/aanvullingen.
Dit CP/CNP gedoe heeft verder trouwens vrij weinig met wat ik zei te maken, dus het was ook helemaal niets voor mij om rekening mee te houden en dat is het nog steeds niet.

Dingen als Maestro, MasterCard, VISA, AMEX, VPAY hebben in deze er dan ook helemaal niets mee te maken.
Dank nogmaals voor de bevestiging dat het inderdaad niet uitmaakt wat voor type pas het is. Zolang het maar Apple Pay ondersteund maakt het type en merk van de kaart niets uit. Waar wel onderscheid in is, is in hoe de bank het implementeert. That's it.

Tot slot is er niet iets als een Apple Pay app. De app die je hier bedoelt is Wallet en is een applicatie waarin je allerlei soorten passen onder kunt brengen (zowel fysiek als virtueel). Apple Pay is alleen maar een dienst welke in diverse stukken software (Wallet, Safari, etc.) en hardware (de NFC hardware in de Apple devices) is geïntegreerd.
Gelukkig weet je dondersgoed wat ik bedoelde, dus het beoogde effect is alsnog behaald.

M.a.w. houdt je gewoon aan de officiële uitleg van Apple en ga niet dingen verzinnen. De verwarring in dit topic is al vrij groot, dat hoeft niet nog erger.
Dat belerende ondertoontje is in dit geval best ironisch imho.

Er wás vzikz helemaal geen sprake van verwarring over virtuele/fysieke passen totdat jij hier een discussie over begon waarin je enkel herhaalt wat ik reeds heb verteld.

De wereld verbeteren begint bij jezelf, stop met verwarring zaaien en problemen te maken van problemen die er niet zijn.
Ik heb overigens niets verzonnen, hou me al aan de officiële uitleg van Apple en de informatie die ik plaatste is correct (ohja, behalve dat ik per abuis "Pay" zei in plaats van "Wallet".), iets dat je zelf meerdere malen hebt bevestigd in je post.
Als je het niet erg vindt zou ik het met betrekking tot fysiek vs virtueel hier graag bij laten, ik heb hier verder niets meer aan toe te voegen en heb je alle informatie verstrekt. Daarnaast ben je het eigenlijk al tot op grote hoogte met me eens en geef je me op zowat al mijn punten gelijk, dus ik zie geen nut in een verdere discussie op dit punt, maar hoop wel dat onze gecombineerde posts tot dusver interessant educatief materiaal zijn voor anderen die wat "under the hood" informatie leuk vinden.
Fijne weekend!
[
Voor 11% gewijzigd door
WhatsappHack op 10-08-2019 06:59
]
Geen quote of mention @WhatsappHack? Dan niet raar opkijken als je geen reactie krijgt. ;)