Leuk Topic, dat ik vrij laat heb ontdekt. Als emigrant ben ik begin '90er jaren dicht in de buurt van het grootste duitse wijnbouwgebied, Rheinhessen, terecht gekomen. Al enkele jaren daarvoor interesseerde wijn me steeds meer, en zo dicht bij de bron kon ik veel beter met (duitse) wijn in aanraking komen dan in NL. Ik had destijds o.a. goed kontakt met de toenmalige VDP-gebiedspresident van Rheinhessen, die me onder het genot van een goede slok al veel vertelde op z'n wijngoed, maar me ook regelmatig uitnodigde op proeverijen, ook voor vakmensen. Jonge wijnen (ook vatwijn) van het gebied proeven samen met de boeren zelf en een handvol journalisten. Super leuk, leerzaam en lekker.
Voor ik m'n 1e "echte" baan in Dld. vond, heb ik zelfs korte tijd op een wijngoed en bij een afvuller gewerkt. Vooral het laatste was geinig.
Inmiddels woon ik nu ~15 jaar in NRW, wat m'n mogelijkheden met wijn in kontakt te blijven flink heeft beperkt. Soms bezoek ik nog proeverijen, maar door de noodzaak er overnachtingen aan te verbinden (en gezin), is dat onregelmatig geworden. Was toevallig 2 weken terug in Düsseldorf op een proeverij waar ik kaarten voor kreeg.
Verder heb ik nogal eens vakanties met bezoek aan wijnbouwgebieden verbonden. Heb uiteraard veel meer ervaring met wit, dan met rood. Duitsland ken ik het beste, Pfalz voorop, daarna Rheinhessen, Nahe en Mittelrhein. Oostenrijk heb ik ook regelmatig bezocht, Kamptal, Kremstal, Neusiedlersee(/Hügelland), Thermenregion en Carnuntum ken ik daar enigzins.
Ik houd meer van witte dan rode wijn, dus wat dat betreft woon ik goed.
Zelf alle flessen in huis hebben, gaat niet werken om een behoorlijk overzicht van de in een bepaalde streek geproduceerde wijn te krijgen. Daar is een gebiedsproeverij het enig ware. Dan kun je de wijnen ook gesorteerd proeven (bv eerst riesling, dan burgunder-wit, dan rood, en tot slot rood+barrique), wat een beter beeld van de verschillen geeft.
Op zulke gelegenheden proef ik ~20-25 wijnen/uur, wat bij een langere proeverij 120-150stuks kan opleveren. Uitspugen is dan vanzelfsprekend, anders val je voor "de finish" om.
Op het einde drink ik dan graag nog een paar favorieten, en zorg dat ik niet meer de auto in hoef.
Als "bodempje" voor zo'n dag is een grote schnitzel+friet mijn lievelingskost. Dat werkt goed.
Als ik één proeverij mag aanbevelen, dan die in Landau, waar ~100 boeren uit de Zuid-Pfalz hun wijn presenteren. Is vierdaags, waarvan 3 voor wijnliefhebbers. Een tweedagenkaart heb je wel nodig, want er zijn zo'n 700 wijnen te proeven, en de gemiddelde kwaliteit is behoorlijk hoog, want die wijngoederen zijn de top van het gebied, met slechts weinig kneusjes ertussen.
https://www.weintage-suew.de/
Notities maken, deed ik vroeger erg vlijtig. Inmiddels vink ik meestal wat ik proef af en "gut ist". Niet alleen luiheid, maar ik vertrouw op m'n geheugen en vind het lastig wijn te beschrijven. Ik vorm een beeld van een wijn zonder "reuk/smaaktaal". En jaargangen uit een ver verleden zijn in Dld. voor vrijwel alle wijn irrelevant, want die is dan op (of om).
Ik lees hier iig nieuwsgierig verder, en zal op vragen over o.a. duitse wijn, zinvol pogen te antwoorden.