Een topic over wijn, want ik mis een forum waar actief ervaringen met elkaar worden gedeeld. Nu nog onder constructie en ga ik in de loop van de dagen aanvullen. Bedoeling is om ervaringen en enthousiame omtrent wijn met elkaar te delen. Denk hierbij aan:
Geschiedenis
Wijn is, na Mede (honingwijn), het oudste door mensen geproduceerde drank ter wereld. De oudste wijn is gevonden in kruikresten van 8000 jaar in Georgie en is daarmee 2000 jaar ouder dan bier. .
8000 jaar waarin wijn een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Van wijn gemaakt in amphora's welke waren dichtgemaakt met pijnboomhars (Grieken) tot wijnvergisting in grote RVS vaten onder optimaal in te stellen condities welke door geautomatiseerde monitoringsystemen 24/7 worden bewaakt en aangepast.
Een drankje waarbij miljoenen, misschien honderden miljoenen mensen emotionele verbintenis mee hebben. Van het knallen van kurken tijdens nieuwjaar, van het lekkere Provencaalse ‘roseetje’ op een warme zomerdag tot die zware rode wijn die je zo lekker loom maakt terwijl je in je luie stoel voor een knapperend haardvuur de laatste slokjes wegsipt.
De basiskenmerken van wijn, oftewel Terroir
Kortom deze topic gaat over wijn. En laten we beginnen met het feit dat wijn per definitie een landbouwproduct is. Wijn is de uitkomst van terroir, een samenspel van het klimaat, de druif, de bodem en hoe de wijnboer hiermee speelt om zijn wijn zo lekker mogelijk te maken. Er is trouwens een discussie of dat laatste element daadwerkelijk onderdeel zou moeten uitmaken van terroir. Het belangrijkste is dat de de druivenplant moet lijden zodat de plant minder blad ontwikkeld en meer vruchten.
Druivenrassen
Elke ras heeft een uniek karakter. Van typische druiven voor witte wijn (Chardonnay) tot druiven die voornamelijk worden gebruikt voor de rode wijnen (Cabernet Sauvignon). Van druiven die voornamelijk voor zoete wijnen worden gebruikt (Muscat) tot druiven die vooral zure wijnen opleveren (Riesling). Trouwens direct even een misverstand uit de wereld helpen; van witte druiven kun je geen rode wijn maken, maar van rode druiven wel een witte wijn.
Klimaat
Warmte, wind, regen, vorst, hagel, zon, schaduw, water. Elke druivenras heeft zijn eigen voorkeur wat betreft klimaat. Zo worden de hellingen vanaf Dijon tot net voorbij Beaune (oftewel de Cote D'or) gezien als het meest perfecte klimaat en grond voor de druiven Pinot Noir en Chardonnay. En binnen dit gebied heb je verschillen in ligging en blootstelling van zonlicht en wind.
Grond
Zoals druivenrassen een bepaalde klimaatvoorkeur hebben, hebben druiven ook een bepaalde voorkeur voor grondsoort. Je ziet dat nergens duidelijker dan bij de Bordeaux wijnen. Wijnen uit de Bordeaux worden vaak gekenmerkt door dominantie van 'left bank' of 'right bank'. Dit heeft alles te maken met de soort wijn en met name de druivenras die voor die Bordeaux wijn wordt gebruikt. Door de geologische rol van de Gironne heeft de linkeroever meer kiezel en houd de bodem minder water vast; een ideale bodem voor de Cabernet Sauvignon. De rechteroever van de Gironne ligt hoger waardoor er een grotere verscheidenheid van bodemsoorten zijn. Je vind er kalk, zand en kleingronden. De ideale bodemsoorten voor de Merlot en Cabernet Franc.
Een extreem voorbeeld is de Bourgogne. Daar zijn de bodemverschillen zelfs merkbaar per dorp en soms per wijngaard. Daarom worden de meeste gewaardeerde wijngaarden in de Bourgogne ook ommuurd. Zo kan de grond van bovenburen niet het unieke karakter en kwaliteit van jouw wijngaard beinvloeden. Dit geldt vooral voor de Grand & Premier Cru wijngaarden waarvan sommige wijnen rond de 10k per fles opbrengen (Romanee Conti).
Wijnboer
Voor alle vinologen die beweren dat een wijnboer geen onderdeel uitmaakt van terroir: Van goede druiven kan een wijnboer slechte wijn maken, maar van slechte druiven kan een goede wijnboer wel redelijke wijn maken. Wijn maken is een kennisintensieve ambacht welke een basis heeft in tradities,vaak beperkt wordt door regels maar vooral de laatste 30 jaar zoekt naar innovatie welke het karakter en de kwaliteit van de wijnen stabiliseert. Zo zijn er eigenlijk geen slechte wijnen meer in Nederland te koop. Dit was in de jaren '70 echt wel anders met de toen veelgedronken Merlot, Lambrusco, Chianti en Rioja. Chianti's en Rioja's zijn tegenwoordig een zeer chararteristieke en veel gezochte wijn. Met de daarbij behorende prijzen. Ook de Bourgogne was 50 jaar geleden helemaal in slop geraakt en produceerde de wijnboeren voor de massa. Vanaf de 60'er jaren is dit omgeslagen en zijn de tradities in ere gesteld wat de kwaliteit enorm heeft verbeterd en Bourgogne nu de meest complexe en beste wijnen in de wereld produceert.
Druivenrassen
In de wereld zijn er talloze rassen wijndruiven. De volgende rassen worden het meest gebruikt in de productie van wijnen wereldwijd:
Blauwe druiven:
Merlot https://www.wine-searcher.com/grape-275-merlot
Cabernet Sauvignon https://www.wine-searcher.com/grape-76-cabernet-sauvignon
Pinot Noir https://www.wine-searcher.com/grape-384-pinot-noir
Grenache https://www.wine-searcher.com/grape-202-grenache-garnacha
Syrah https://www.wine-searcher.com/grape-1651-syrah
Witte druiven
Chardonnay https://www.wine-searcher.com/grape-98-chardonnay
Sauvignon Blanc https://www.wine-searcher.com/grape-435-sauvignon-blanc
Riesling https://www.wine-searcher.com/grape-407-riesling
Viognier https://www.wine-searcher.com/grape-535-viognier
Zit je druif er niet bij? Dit is naar mijn weten de grootste en uitgebreide database van druivenrassen die ik tot nu toe op internet heb gebruikt
https://www.wine-searcher.com/grape-varieties.lml
Oude wereld versus Nieuwe wereld
Tot ongeveer 50 jaar geleden was Europa met landen zoals Franrijk, Duitsland, Italie Spanje en Hongarije, de dominante wijnexporteurs in de wereld. Echter door de steeds kleinere wordende wereld waarbij intercontinentale communicatie en verplaatsing goedkoper werd, verspreidde de kennis en kunde over wijn en wijnbouw over de hele wereld.
Een nieuwe wereld met gebieden met vergelijkbare klimaat en grond als in de oude wereld. En één extra voordeel; geen regels voor het groeien van de druiven of het maken van de wijn. Dit zorgde er voor dat de wijnboeren in de nieuwe wereld een grotere productie konden realiseren met een stabiel kwaliteitsniveau tegen lagere productiekosten. Daarnaast konden de wijnboeren in de nieuwe wereld experimenteren met het blenden van verschillende druivenrassen in de wijn. Of juist een druivenras kweken voor het benadrukken van het specifieke karakter in de wijn.
De oude wereld zat dus ook in zwaar weer in de jaren 80. De nieuwe wereld kon de massa voorzien van goedkopere en kwalitatief betere wijn. Om te overleven werd de oude wereld gedwongen om terug te gaan naar de roots. Het produceren van hoog kwalitatieve en authentieke wijnen. Geen nieuwe blends, maar wijn maken zoals dat voor het tijdperk van massaproductie werd gedaan.
Er zijn veel voor en tegenstanders van nieuwe wereld wijnen.
De betere wijnen van de oude wereld worden als complex gezien en kunnen, decennia na bottelen, zich verder ontwikkelen en intensiveren. Er zijn niet veel wijnen uit de nieuwe wereld die dergelijke eigenschappen bezitten. Je moet dan wel van dit soort wijnen houden. Daarnaast worden de oude wereld wijnen in de meeste gevallen nog steeds als benchmark voor de authenticiteit van een wijnsoort gebruikt. Goede wijnen uit de oude wereld zijn bij wijndrinkers uit de hele wereld zeer geliefd en dit maakt deze wijnen ook flink duurder dan wijnen uit de nieuwe wereld.
De betere wijnen van de nieuwe wereld worden als karakteristiek beschouwd maar ook als minder complex gezien. Gebruikte druivenras is vaak direct te herkennen en de belevenis van het karakter is met goede wijn uit de nieuwe wereld ongeevenaard. Daarnaast kan de nieuwe wereld ook de wijn van een bepaalde druivenras van een nieuwe kenmerk voorzien. Een kenmerk waarmee de wijn extra complexiteit krijgt ten opzichte van de wijn uit de oude wereld. Voorbeelden zijn Malbec uit Argentinie en Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland. Nieuwe wereld producenten staan vaak vooraan in innovatie; de draaidoppen werden als eerste op grote schaal toegepast op wijnen uit de nieuwe wereld.
Is de wijn goed of niet? Het beoordelen van wijn.
Genoeg geschreven over de achtergrond van wijn. Hoe kun je nu weten of een wijn goed is of niet?
Er zijn twee mogelijkheden om te achterhalen of een wijn goed is of niet.
Allereerst is er de meest makkelijke maar ook saaie manier: je kijkt naar de meningen van anderen, vergelijkbaar met de reviews hier bij Tweakers of de restaurant reviews in Iens of Tripadvisor. Er zijn meerdere apps en sites waarbij je wijn kan vergelijken:
Deze heldere rode wijn van heeft een diepe bruinrode tint en de bleke randen laten zich kenmerken dat het een oude wijn betreft. De wijn heeft een intense geur van donker kers, drop, tabak en leer. Op de achtergrond ruik je lichte zwavelgeur. In de mond komt direct de volle body van deze wijn naar voren. Een licht zuur en soepele tannines ondersteunen de dominantie van framboos en net rijpe kersen met op de achtergrond laurier, ceder. In de lange afdronk blijft laurier en ceder dominant maar gaat langzaam over naar een vanille einde.
Je zou kunnen zeggen dat dit onzin is, maar er zit hier daadwerkelijk een systeem in. En hiermee kunnen wijnliefhebbers onderling duidelijker aangeven waarom bijvoorbeeld de ene Merlot verschilt van de ander. Ook kan de complexiteit en kwaliteit van de wijn hiermee worden geduid.
Allereerst kijk je naar het uiterlijk van de wijn:
1. Helderheid; is het helder of troebel
2. Intensiteit; is het een bleke wijn of juist diep van kleur
3. Kleur; daar heb je in feite een heel spectrum van veel voorkomende kleuren.
Daarna ga je de geur definieren:
1. Conditie; is de geur zuiver of onzuiver (kurk bijvoorbeeld)
2. Intensiteit; hoe intens is de geur van je wijn. Is het licht of is het zeer intens
3. Geur kenmerken; het element waarbij je zelf wel in moet trainen. Het is dan wel makkelijk om een geheugensteuntje te gebruiken, de Aroma Zon voor wijn. Hoe meer geuren, hoe meer potentie een wijn kan hebben. Dit is trouwens geen wetmatigheid. Genoeg wijnen die intens ruiken, maar wat betreft smaak erg achterblijven met de geur. Geur kan een goede indicator zijn voor de smaak.
Nu het leukste van wijn beoordelen, de smaak:
1. Zoetheid; is het een droge wijn, heeft een een zoetje of is het een echt zoete wijn. Tip; de papillen voor zoet zitten voorop op het puntje van je tong, dus zoet proef je als eerste en gaat vaak ook snel weg.
2. Zuurtegraad; heeft de wijn een lichte of intense zuurgraad. Ook dit is makkelijk te onderscheiden. De papillen voor zuur zitten aan de zijkant van je tong. Zuur blijft dan ook vaak wat langer hangen.
3. Body, oftewel het mondgevoel of viscositeit. Is het waterige wijn of heeft het een boterige of jammige dronk?
4. Tanninegehalte; tannines komen van de pitten en velletjes van de druif. Je kunt dit snel herkennen want midden achter op je tong zitten je papillen om bittere smaken te herkennen. Is de tanninegehalte haast niet aanwezig of heeft het juist hele aanwezige scherpe tanninegehalte? Tip; witte wijn heeft in de meeste gevallen geen of zeer weinig tannine.
5. Smaak kenmerken; hierbij gebruik je weer de Aroma zon. Ik zal hieronder uitleggen hoe de Aroma Zon kan gebuiken.
6. Lengte van de afdronk; heeft een korte of juist een lange afdronk?
De Aroma zon is een handig hulpmiddel om de complexiteit van je wijn te onderzoeken. Maar ook om andere mensen de eigenschappen van de wijn uit te kunnen leggen.
Zowel met het ruiken als proeven ga je in feite telkens op dezelfde manier te werk. Je werkt van binnen naar buiten en je start bij fruit en eindigt met de buitenste ring van aards en chemisch. Even ter waarschuwing, sommige onderdelen van de zon zijn enkel en alleen voor witte wijnen en andere juist voor rode wijnen. Een rode wijn zal bijvoorbeeld niet zo snel naar kattepis ruiken. Dat is namelijk een typische kenmerk van een NZ Sauvignon Blanc. Dit geldt bijvoorbeeld bij rode wijn voor witte peper, wat dan weer typisch een kenmerk is van een Syrah uit het zuiden van de Rhone vallei.
Een voorbeeld:
Wijn heeft altijd fruit: witte wijn heeft exotisch of wit fruit, rode wijn rood of warm/donker fruit. Dan zit je al in een groep van bepaalde fruitsoorten en dan is het enkel en alleen de meest bijbehorende soort associeren met de geur die je ruikt. Dus van binnen naar buiten: Fruit -> Rood Fruit -> Framboos.
Zo kun je dat voor elke schijf doen. Naar mate je meer ervaring krijgt met het ruiken van wijnen, ga je zelf nieuwe associaties met fruitgeuren of andere geuren maken.
Dit kun je dus zowel bij het ruiken als proeven uitvoeren. Topwijnen hebben vaak meer dan drie schijven en bouwen de smaken laag op laag op tijdens het drinken Dit wordt complex genoemd. Een goede bourgogne kan soms wel 5 karakteristieke smaken hebben. Een goede wijn moet toch wel minimaal 3 smaakgroepen raken.
Goed je hebt de wijn beoordeeld, maar wat is nu je conclusie? Het gaat hierbij niet of je de wijn lekker vind of niet, maar of deze goed is of niet. En dat is een optelling van de volgende zaken:
- Structuur van de wijn; dus helder en geen onzuivere geuren
- Komt de kenmerken van gebruikte druif naar boven?
- Complexiteit van de geur en smaak (meer geurtjes/smaakjes is beter)
- Duur van afdronk (langer is beter, korter is een zogenaamde horecawijn
)
Dit alles moet kloppen met de verwachting welke je van deze wijn hebt, maar ook de prijs die er voor de wijn wordt gevraagd.
Wijnen en spijzen combineren
Er zijn eigenlijk maar twee basisprincipes voor het combineren van wijn en spijs.
2. Mondgevoel gaat vooral of het gerecht strak is of juist filmend is. Vaak heeft dit te maken met de afwezigheid of juist aanwezigheid van zetmeel en/of vetten. Denk bijvoorbeeld het verschil in mondgevoel tussen salade met een vinaigrette en het eten van een hap zelfgemaakte aardappelpuree of uitgebakken spek. De mondgevoel van de salade zal niet lang blijven hangen (en is misschien zelfs schonend), terwijl de aardappelpuree juist lang in je mond blijft hangen. Ze noemen dit de as strak/zuur vs vet/filmend
3. Intensiteit is redelijk makkelijk te herkennen in een gerecht. Dit gaat namelijk om bereiding. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in intensiteit tussen een eigen getrokken bouillon en een fond. Of het verschil tussen een paprika van de BBQ of een paprika uit een pan.
4. Complexiteit is ook makkelijk te herkennen. Echter de wijn spijs combinatie word dan wel moeilijker. Hoe ga je namelijk de gelaagdheid van het gerecht te comibineren met de wijn. Een wijn zoeken voor een stuk vlees van de BBQ met wat friet en mayo is makkelijker dan een gerecht met wild, paddestoelen, room en rode kool welke licht is gefermenteerd.
Met deze assen kun je redelijk goed afwegen of een wijn wel of niet bij een gerecht past. Uiteraard kun je voor de bekende combinaties gaan, maar je zou ook maar een enigzins gekoelde jonge rode wijn met hoge zuren en weinig tannine met vis kunnen combineren.
Wat ik een goed overzicht vind:

Waar kun je goede wijnen kopen?
Kurkentrekkers, karaffen, Vac-u-vin, Coravin; de must have's en nice to have's voor wijn.
Wijnen bewaren en verzamelen; van liefhebberij tot investeren.
- het delen van je ervaring wanneer je net die mooie fles premier cru hebt gedronken
- tips waar goede wijn te kopen of mooie aanbiedingen doorspelen
- ervaren wijnkenners die startende liefhebbers op weg helpen
- het bespreken van die speciale wijnen in je wijnkelder
- advies vragen omtrent bewaartijden van wijn
- advies vragen omtrent wijn/spijs combinaties
- Een tweakers wijnproefdag met eigen meegebrachte wijnen die je graag wilt delen
Geschiedenis
Wijn is, na Mede (honingwijn), het oudste door mensen geproduceerde drank ter wereld. De oudste wijn is gevonden in kruikresten van 8000 jaar in Georgie en is daarmee 2000 jaar ouder dan bier. .
8000 jaar waarin wijn een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Van wijn gemaakt in amphora's welke waren dichtgemaakt met pijnboomhars (Grieken) tot wijnvergisting in grote RVS vaten onder optimaal in te stellen condities welke door geautomatiseerde monitoringsystemen 24/7 worden bewaakt en aangepast.
Een drankje waarbij miljoenen, misschien honderden miljoenen mensen emotionele verbintenis mee hebben. Van het knallen van kurken tijdens nieuwjaar, van het lekkere Provencaalse ‘roseetje’ op een warme zomerdag tot die zware rode wijn die je zo lekker loom maakt terwijl je in je luie stoel voor een knapperend haardvuur de laatste slokjes wegsipt.
De basiskenmerken van wijn, oftewel Terroir
Kortom deze topic gaat over wijn. En laten we beginnen met het feit dat wijn per definitie een landbouwproduct is. Wijn is de uitkomst van terroir, een samenspel van het klimaat, de druif, de bodem en hoe de wijnboer hiermee speelt om zijn wijn zo lekker mogelijk te maken. Er is trouwens een discussie of dat laatste element daadwerkelijk onderdeel zou moeten uitmaken van terroir. Het belangrijkste is dat de de druivenplant moet lijden zodat de plant minder blad ontwikkeld en meer vruchten.
Druivenrassen
Elke ras heeft een uniek karakter. Van typische druiven voor witte wijn (Chardonnay) tot druiven die voornamelijk worden gebruikt voor de rode wijnen (Cabernet Sauvignon). Van druiven die voornamelijk voor zoete wijnen worden gebruikt (Muscat) tot druiven die vooral zure wijnen opleveren (Riesling). Trouwens direct even een misverstand uit de wereld helpen; van witte druiven kun je geen rode wijn maken, maar van rode druiven wel een witte wijn.
Klimaat
Warmte, wind, regen, vorst, hagel, zon, schaduw, water. Elke druivenras heeft zijn eigen voorkeur wat betreft klimaat. Zo worden de hellingen vanaf Dijon tot net voorbij Beaune (oftewel de Cote D'or) gezien als het meest perfecte klimaat en grond voor de druiven Pinot Noir en Chardonnay. En binnen dit gebied heb je verschillen in ligging en blootstelling van zonlicht en wind.
Grond
Zoals druivenrassen een bepaalde klimaatvoorkeur hebben, hebben druiven ook een bepaalde voorkeur voor grondsoort. Je ziet dat nergens duidelijker dan bij de Bordeaux wijnen. Wijnen uit de Bordeaux worden vaak gekenmerkt door dominantie van 'left bank' of 'right bank'. Dit heeft alles te maken met de soort wijn en met name de druivenras die voor die Bordeaux wijn wordt gebruikt. Door de geologische rol van de Gironne heeft de linkeroever meer kiezel en houd de bodem minder water vast; een ideale bodem voor de Cabernet Sauvignon. De rechteroever van de Gironne ligt hoger waardoor er een grotere verscheidenheid van bodemsoorten zijn. Je vind er kalk, zand en kleingronden. De ideale bodemsoorten voor de Merlot en Cabernet Franc.
Een extreem voorbeeld is de Bourgogne. Daar zijn de bodemverschillen zelfs merkbaar per dorp en soms per wijngaard. Daarom worden de meeste gewaardeerde wijngaarden in de Bourgogne ook ommuurd. Zo kan de grond van bovenburen niet het unieke karakter en kwaliteit van jouw wijngaard beinvloeden. Dit geldt vooral voor de Grand & Premier Cru wijngaarden waarvan sommige wijnen rond de 10k per fles opbrengen (Romanee Conti).
Wijnboer
Voor alle vinologen die beweren dat een wijnboer geen onderdeel uitmaakt van terroir: Van goede druiven kan een wijnboer slechte wijn maken, maar van slechte druiven kan een goede wijnboer wel redelijke wijn maken. Wijn maken is een kennisintensieve ambacht welke een basis heeft in tradities,vaak beperkt wordt door regels maar vooral de laatste 30 jaar zoekt naar innovatie welke het karakter en de kwaliteit van de wijnen stabiliseert. Zo zijn er eigenlijk geen slechte wijnen meer in Nederland te koop. Dit was in de jaren '70 echt wel anders met de toen veelgedronken Merlot, Lambrusco, Chianti en Rioja. Chianti's en Rioja's zijn tegenwoordig een zeer chararteristieke en veel gezochte wijn. Met de daarbij behorende prijzen. Ook de Bourgogne was 50 jaar geleden helemaal in slop geraakt en produceerde de wijnboeren voor de massa. Vanaf de 60'er jaren is dit omgeslagen en zijn de tradities in ere gesteld wat de kwaliteit enorm heeft verbeterd en Bourgogne nu de meest complexe en beste wijnen in de wereld produceert.
Druivenrassen
In de wereld zijn er talloze rassen wijndruiven. De volgende rassen worden het meest gebruikt in de productie van wijnen wereldwijd:
Blauwe druiven:
Merlot https://www.wine-searcher.com/grape-275-merlot
Cabernet Sauvignon https://www.wine-searcher.com/grape-76-cabernet-sauvignon
Pinot Noir https://www.wine-searcher.com/grape-384-pinot-noir
Grenache https://www.wine-searcher.com/grape-202-grenache-garnacha
Syrah https://www.wine-searcher.com/grape-1651-syrah
Witte druiven
Chardonnay https://www.wine-searcher.com/grape-98-chardonnay
Sauvignon Blanc https://www.wine-searcher.com/grape-435-sauvignon-blanc
Riesling https://www.wine-searcher.com/grape-407-riesling
Viognier https://www.wine-searcher.com/grape-535-viognier
Zit je druif er niet bij? Dit is naar mijn weten de grootste en uitgebreide database van druivenrassen die ik tot nu toe op internet heb gebruikt
https://www.wine-searcher.com/grape-varieties.lml
Oude wereld versus Nieuwe wereld
Tot ongeveer 50 jaar geleden was Europa met landen zoals Franrijk, Duitsland, Italie Spanje en Hongarije, de dominante wijnexporteurs in de wereld. Echter door de steeds kleinere wordende wereld waarbij intercontinentale communicatie en verplaatsing goedkoper werd, verspreidde de kennis en kunde over wijn en wijnbouw over de hele wereld.
Een nieuwe wereld met gebieden met vergelijkbare klimaat en grond als in de oude wereld. En één extra voordeel; geen regels voor het groeien van de druiven of het maken van de wijn. Dit zorgde er voor dat de wijnboeren in de nieuwe wereld een grotere productie konden realiseren met een stabiel kwaliteitsniveau tegen lagere productiekosten. Daarnaast konden de wijnboeren in de nieuwe wereld experimenteren met het blenden van verschillende druivenrassen in de wijn. Of juist een druivenras kweken voor het benadrukken van het specifieke karakter in de wijn.
De oude wereld zat dus ook in zwaar weer in de jaren 80. De nieuwe wereld kon de massa voorzien van goedkopere en kwalitatief betere wijn. Om te overleven werd de oude wereld gedwongen om terug te gaan naar de roots. Het produceren van hoog kwalitatieve en authentieke wijnen. Geen nieuwe blends, maar wijn maken zoals dat voor het tijdperk van massaproductie werd gedaan.
Er zijn veel voor en tegenstanders van nieuwe wereld wijnen.
De betere wijnen van de oude wereld worden als complex gezien en kunnen, decennia na bottelen, zich verder ontwikkelen en intensiveren. Er zijn niet veel wijnen uit de nieuwe wereld die dergelijke eigenschappen bezitten. Je moet dan wel van dit soort wijnen houden. Daarnaast worden de oude wereld wijnen in de meeste gevallen nog steeds als benchmark voor de authenticiteit van een wijnsoort gebruikt. Goede wijnen uit de oude wereld zijn bij wijndrinkers uit de hele wereld zeer geliefd en dit maakt deze wijnen ook flink duurder dan wijnen uit de nieuwe wereld.
De betere wijnen van de nieuwe wereld worden als karakteristiek beschouwd maar ook als minder complex gezien. Gebruikte druivenras is vaak direct te herkennen en de belevenis van het karakter is met goede wijn uit de nieuwe wereld ongeevenaard. Daarnaast kan de nieuwe wereld ook de wijn van een bepaalde druivenras van een nieuwe kenmerk voorzien. Een kenmerk waarmee de wijn extra complexiteit krijgt ten opzichte van de wijn uit de oude wereld. Voorbeelden zijn Malbec uit Argentinie en Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland. Nieuwe wereld producenten staan vaak vooraan in innovatie; de draaidoppen werden als eerste op grote schaal toegepast op wijnen uit de nieuwe wereld.
Is de wijn goed of niet? Het beoordelen van wijn.
Genoeg geschreven over de achtergrond van wijn. Hoe kun je nu weten of een wijn goed is of niet?
Er zijn twee mogelijkheden om te achterhalen of een wijn goed is of niet.
Allereerst is er de meest makkelijke maar ook saaie manier: je kijkt naar de meningen van anderen, vergelijkbaar met de reviews hier bij Tweakers of de restaurant reviews in Iens of Tripadvisor. Er zijn meerdere apps en sites waarbij je wijn kan vergelijken:
- Vivino, internetsite/app. Erg handig want je kunt middels een in de applicatie gemaakte foto metde database checken en direct lezen wat de gebruikers van deze wijn vinden. Werkt ook nog erg snel. een klein nadeel is dat het erg populair is en de gemiddelde wijndrinker niet de kwaliteit van de wijn rate, maar vaak of ze de wijn lekker vinden of niet. Wat mij betreft een een nuance waar je rekening mee kan houden
- Wine Searcher, internetsite/app. Internetsite is opgebouwd als een database. Je kunt oneindig lang doorzoeken op streek, druivenras, dorp en dan nog kijken wat de beste prijs/kwaliteit verhouding is. Is meer gericht op de serieuze wijndrinker/verzamelaar en beoordelingen zijn vaker gericht op de kwaliteit dan op de voorkeur van smaak. Daarnaast is de pro versie geniaal en kun je je wijnkelder bijhouden.
- Cellar tracker, internetsite/app. Vergelijkbaar met Wine searcher. Waarbij er vooral nadruk ligt op het verzamelen/bewaren/investeren in wijn. Ben ook niet zo bekend met deze site/app, maar raadpleeg deze af en toe bij grote aankopen voor mijn kelder.
- Raisin is een app (https://www.raisin.digital/en/) en gericht op liefhebbers van puur natuurlijke wijnen. De app heeft (nog) wel een kleine userbase en een gaat uit van een ideologische benadering van wijnmaken
Deze heldere rode wijn van heeft een diepe bruinrode tint en de bleke randen laten zich kenmerken dat het een oude wijn betreft. De wijn heeft een intense geur van donker kers, drop, tabak en leer. Op de achtergrond ruik je lichte zwavelgeur. In de mond komt direct de volle body van deze wijn naar voren. Een licht zuur en soepele tannines ondersteunen de dominantie van framboos en net rijpe kersen met op de achtergrond laurier, ceder. In de lange afdronk blijft laurier en ceder dominant maar gaat langzaam over naar een vanille einde.
Je zou kunnen zeggen dat dit onzin is, maar er zit hier daadwerkelijk een systeem in. En hiermee kunnen wijnliefhebbers onderling duidelijker aangeven waarom bijvoorbeeld de ene Merlot verschilt van de ander. Ook kan de complexiteit en kwaliteit van de wijn hiermee worden geduid.
Allereerst kijk je naar het uiterlijk van de wijn:
1. Helderheid; is het helder of troebel
2. Intensiteit; is het een bleke wijn of juist diep van kleur
3. Kleur; daar heb je in feite een heel spectrum van veel voorkomende kleuren.
Daarna ga je de geur definieren:
1. Conditie; is de geur zuiver of onzuiver (kurk bijvoorbeeld)
2. Intensiteit; hoe intens is de geur van je wijn. Is het licht of is het zeer intens
3. Geur kenmerken; het element waarbij je zelf wel in moet trainen. Het is dan wel makkelijk om een geheugensteuntje te gebruiken, de Aroma Zon voor wijn. Hoe meer geuren, hoe meer potentie een wijn kan hebben. Dit is trouwens geen wetmatigheid. Genoeg wijnen die intens ruiken, maar wat betreft smaak erg achterblijven met de geur. Geur kan een goede indicator zijn voor de smaak.
Nu het leukste van wijn beoordelen, de smaak:
1. Zoetheid; is het een droge wijn, heeft een een zoetje of is het een echt zoete wijn. Tip; de papillen voor zoet zitten voorop op het puntje van je tong, dus zoet proef je als eerste en gaat vaak ook snel weg.
2. Zuurtegraad; heeft de wijn een lichte of intense zuurgraad. Ook dit is makkelijk te onderscheiden. De papillen voor zuur zitten aan de zijkant van je tong. Zuur blijft dan ook vaak wat langer hangen.
3. Body, oftewel het mondgevoel of viscositeit. Is het waterige wijn of heeft het een boterige of jammige dronk?
4. Tanninegehalte; tannines komen van de pitten en velletjes van de druif. Je kunt dit snel herkennen want midden achter op je tong zitten je papillen om bittere smaken te herkennen. Is de tanninegehalte haast niet aanwezig of heeft het juist hele aanwezige scherpe tanninegehalte? Tip; witte wijn heeft in de meeste gevallen geen of zeer weinig tannine.
5. Smaak kenmerken; hierbij gebruik je weer de Aroma zon. Ik zal hieronder uitleggen hoe de Aroma Zon kan gebuiken.
6. Lengte van de afdronk; heeft een korte of juist een lange afdronk?
De Aroma zon is een handig hulpmiddel om de complexiteit van je wijn te onderzoeken. Maar ook om andere mensen de eigenschappen van de wijn uit te kunnen leggen.
Zowel met het ruiken als proeven ga je in feite telkens op dezelfde manier te werk. Je werkt van binnen naar buiten en je start bij fruit en eindigt met de buitenste ring van aards en chemisch. Even ter waarschuwing, sommige onderdelen van de zon zijn enkel en alleen voor witte wijnen en andere juist voor rode wijnen. Een rode wijn zal bijvoorbeeld niet zo snel naar kattepis ruiken. Dat is namelijk een typische kenmerk van een NZ Sauvignon Blanc. Dit geldt bijvoorbeeld bij rode wijn voor witte peper, wat dan weer typisch een kenmerk is van een Syrah uit het zuiden van de Rhone vallei.
Een voorbeeld:
Wijn heeft altijd fruit: witte wijn heeft exotisch of wit fruit, rode wijn rood of warm/donker fruit. Dan zit je al in een groep van bepaalde fruitsoorten en dan is het enkel en alleen de meest bijbehorende soort associeren met de geur die je ruikt. Dus van binnen naar buiten: Fruit -> Rood Fruit -> Framboos.
Zo kun je dat voor elke schijf doen. Naar mate je meer ervaring krijgt met het ruiken van wijnen, ga je zelf nieuwe associaties met fruitgeuren of andere geuren maken.
Dit kun je dus zowel bij het ruiken als proeven uitvoeren. Topwijnen hebben vaak meer dan drie schijven en bouwen de smaken laag op laag op tijdens het drinken Dit wordt complex genoemd. Een goede bourgogne kan soms wel 5 karakteristieke smaken hebben. Een goede wijn moet toch wel minimaal 3 smaakgroepen raken.
Goed je hebt de wijn beoordeeld, maar wat is nu je conclusie? Het gaat hierbij niet of je de wijn lekker vind of niet, maar of deze goed is of niet. En dat is een optelling van de volgende zaken:
- Structuur van de wijn; dus helder en geen onzuivere geuren
- Komt de kenmerken van gebruikte druif naar boven?
- Complexiteit van de geur en smaak (meer geurtjes/smaakjes is beter)
- Duur van afdronk (langer is beter, korter is een zogenaamde horecawijn

Dit alles moet kloppen met de verwachting welke je van deze wijn hebt, maar ook de prijs die er voor de wijn wordt gevraagd.
Wijnen en spijzen combineren
Er zijn eigenlijk maar twee basisprincipes voor het combineren van wijn en spijs.
- Hoe meer de wijn en het gerecht op elkaar lijken, hoe beter ze combineren
- De smaak van de wijn of het gerecht mag nooit sterk overheersen
- Smaaktype
- Mondgevoel
- Intensiteit
- Complexiteit
2. Mondgevoel gaat vooral of het gerecht strak is of juist filmend is. Vaak heeft dit te maken met de afwezigheid of juist aanwezigheid van zetmeel en/of vetten. Denk bijvoorbeeld het verschil in mondgevoel tussen salade met een vinaigrette en het eten van een hap zelfgemaakte aardappelpuree of uitgebakken spek. De mondgevoel van de salade zal niet lang blijven hangen (en is misschien zelfs schonend), terwijl de aardappelpuree juist lang in je mond blijft hangen. Ze noemen dit de as strak/zuur vs vet/filmend
3. Intensiteit is redelijk makkelijk te herkennen in een gerecht. Dit gaat namelijk om bereiding. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in intensiteit tussen een eigen getrokken bouillon en een fond. Of het verschil tussen een paprika van de BBQ of een paprika uit een pan.
4. Complexiteit is ook makkelijk te herkennen. Echter de wijn spijs combinatie word dan wel moeilijker. Hoe ga je namelijk de gelaagdheid van het gerecht te comibineren met de wijn. Een wijn zoeken voor een stuk vlees van de BBQ met wat friet en mayo is makkelijker dan een gerecht met wild, paddestoelen, room en rode kool welke licht is gefermenteerd.
Met deze assen kun je redelijk goed afwegen of een wijn wel of niet bij een gerecht past. Uiteraard kun je voor de bekende combinaties gaan, maar je zou ook maar een enigzins gekoelde jonge rode wijn met hoge zuren en weinig tannine met vis kunnen combineren.
Wat ik een goed overzicht vind:

Waar kun je goede wijnen kopen?
Kurkentrekkers, karaffen, Vac-u-vin, Coravin; de must have's en nice to have's voor wijn.
Wijnen bewaren en verzamelen; van liefhebberij tot investeren.
[Voor 255% gewijzigd door righthand op 21-02-2018 16:18]