Toon posts:

Het grote Retro Game PC topic

Pagina: 1 2 3 ... 42 Laatste
Acties:

Onderwerpen


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter


1. Doel van dit topic

Aangezien er nog geen dedicated (niet gesloten) topic was op Tweakers voor specifiek retro (gaming) PC's, en hier wel in toenemende mate interesse voor lijkt te ontstaan getuige de aandacht die er bij verschillende YouTube kanalen voor dit thema is (zie ook de links in paragraaf 9), met daarnaast ook de almaar stijgende prijzen voor vintage PC componenten op eBay en Marktplaats, leek het me een idee om een topic op te zetten voor aspirerende retro PC gamers met als doel elkaar te helpen bij het bouwen/restoren, en de setup van een retro game PC.

2. Disclaimer

Dit topic is in ontwikkeling en de TS zeker niet compleet. Dit heeft deels te maken met dat ik zelf bij het opstellen van de TS vooralsnog alleen kan baseren op mijn eigen ervaringen, en deels omdat dit topic zich voor nu alleen richt op jaren '90-'02 PC's, dus derhalve op DOS/Windows gaming. Mocht er behoefte bestaan dit uit te breiden naar andere platformen zoals MSX/C64/Amiga/ZX Spectrum etc, kan dit op termijn worden toegevoegd. Uiteraard is alle input om de TS te corrigeren, aan te vullen, of aan te passen welkom! Houd feedback echter wel respectvol en constructief, met opmerkingen over hoe slecht, onjuist, of incompleet de TS volgens jou wel niet is komen we niet veel verder, laten we ons vooral richten op hoe het dan beter kan.

Daarnaast is ook duidelijk dat er alternatieve/modernere manieren zijn om oude games te spelen d.m.v. VM's zoals bijvoorbeeld DOSbox, VMWare of ScummVM, en velen zullen deze manier van retrogamen prefereren aangezien dit dan op een modern systeem kan. Dit topic is echter juist bedoeld voor degenen die ook het hardware aspect interessant vinden, het danwel gewoonweg leuker vinden om oude games ook daadwerkelijk op een oud systeem incl. 4:3 CRT monitor te ervaren, of hiernaar terug moeten grijpen a.g.v. compabiliteitsproblemen van sommige games met VM's.

3. Waar als eerste op te letten bij het in gebruik nemen van een Retro Game PC
 • Oude computeronderdelen bevatten oude condensatoren die in de loop der jaren kunnen zijn gaan lekken. Check daarom voor zover mogelijk of je lekkages ziet, of op condensatoren (caps) die vervormd/bol zijn. Indien er geen verdere omgevingssschade aan de PCB is ontstaan als gevolg van gelekte elektrolytische vloeistof, en je handig bent met een soldeerbout, rest in dat geval rest alleen vervanging van de defecte condensatoren of anders vervanging van de volledige hardware zelf. Schakel apparaten met verdachte/lekkende condensatoren in ieder geval niet in om verdere schade, of zelfs brand, te voorkomen. Voor sommige hardware, m.n. monitoren en voedingen, is het lastig om de staat van de condensatoren te controleren. Wees dus sowieso altijd voorzichtig bij het inschakelen van oude hardware en zorg dat je direct de stroomtoevoer kan uitschakelen mocht je iets verdachts ruiken, zien of horen vanuit je systeem;
 • Vervang de CMOS (bios) batterij. Deze zal bij moederborden van 15 jaar en ouder in bijna alle gevallen leeg zijn of daartoe op het punt staan. De BIOS houdt daardoor geen instellingen vast en wat tot opstartproblemen kan leiden. Doorgaans gaat het bij een CMOS batterij om een simpel te vervangen CR2032 knoopcel, maar in sommige gevallen heeft het moederbord een vaste cel/condensator. Vaak kan dan een batterij als deze ter vervanging aan het moederbord worden bevestigd.
 • Overdracht van bestanden vanaf een modern naar een retro systeem kan een uitdaging zijn. Vanwege gebrek aan een moderne browser is Windows 98 zelf niet meer geschikt om het internet mee op te gaan om bestanden te downloaden, en is dus afhankelijk van overdracht vanaf een moderner systeem. Veel moderne systemen hebben echter geen optische drive meer om bestanden te branden en op die manier over te zetten, laat staan een floppy drive. Windows 98 ondersteunt daarnaast ook geen USB-drives 'out of the box'. Een oplossing is om, als je een NAS hebt in je thuisnetwerk hebt, deze als een netwerkstation te koppelen in Windows 98, mits je een netwerkkaart in je retro PC hebt natuurlijk, zodat je op die manier bestanden kan uitwisselen.
 • In relatie tot het bovenstaande, wees je er wel van bewust dat oudere versies van Windows, en in het bijzonder ook Windows 98, zeer kwetsbaar zijn bij verbinding met het internet a.g.v. de inmiddels tekortschietende beveiliging bij dit OS. Zoals dion_b het in een van zijn onderstaande posts beschrijft:
  "Stel dus handmatig IP instellingen in en vul geen (valide) default gateway of DNS server in. Omgekeerd in je router zorgen dat de firewall alle verkeer van/naar WAN vanaf de PC blokkeert. Een Win98SE bak die naakt op het internet komt, is doorgaans binnen de kortste keren compromised - oud genoeg om lek als een zeef te zijn, jong genoeg dat er nog worms voor ronddwarrelen (en scriptkiddies er scripts voor hebben)"
 • Een andere, steeds vaker gebruikte, optie voor de overdracht van bestanden vanaf een moderne naar een oude pc is het gebruik van een Compact Flash oplossing, waarbij een CF kaart middels een IDE interface adapter als IDE HDD kan worden aangesloten in de retro PC. Een informatief filmpje over hoe dat werkt vind je hier.
 • Als je ze zelf niet meer hebt liggen zijn drivers voor oude hardware soms moeilijk te vinden, en daarbij dan vaak alleen op obscure sites. Let dus op het meeliften van virussen en trojans op bestanden die je voor je retro PC downloadt.
4. Periodecorrecte hardware

CPU's
 • Intel Pentium (1995, 133-200Mhz, socket 7, voor DOS gaming)
 • Intel Pentium Pro (1995, 150-200Mhz, socket 8 )
 • Intel Pentium II (1997, 233-450Mhz, slot 1)
 • Intel Celeron (1998, 266Mhz-1,1Ghz, slot 1/ socket 370)
 • Intel Pentium III (1999, 450Mhz-1,4Ghz, slot 1/socket 370)
 • AMD Athlon (1999, 500Mhz-1,4Ghz, slot A/socket A)


Videokaarten/-chipsets
 • S3 Trio (1995, voor DOS gaming)
 • S3 ViRGE (1995, voor DOS gaming)
 • Matrox Millenium (1995, voor DOS gaming)
 • 3dfx Voodoo1 (1996)
 • ATI 3D rage I/II/Pro/128 (vanaf 1996)
 • Nvidia Riva 128 (1997)
 • Matrox Mystique (1997)
 • Nvidia Riva TNT (1998)
 • 3dfx Voodoo2/Banchee (1998)
 • Nvidia Riva TNT2 (1999)
 • Nvidia GeForce 256 (1999)
 • 3dfx Voodoo3 (1999)


Geluidskaarten

Voor een redelijk uitgebreide lijst van reviews van kaarten die zowel geschikt zijn voor vintage DOS als Windows (pre XP) gaming is het de moeite waard deze YouTube playlist te bekijken.

Een tweetal zaken die evenwel van belang zijn om rekening mee te houden bij de keuze voor een vintage geluidskaart zijn of het een ISA of PCI kaart betreft, en of de kaart een dedicated (Yamaha) OPL FM chip heeft.

Kaarten met een ISA slot zijn doorgaans ouder en hebben daarom vaak een betere DOS compabiliteit dan de latere PCI modellen die tegen die tijd vooral voor Windows machines ontwikkeld werden. Ook hebben ISA kaarten vaak nog een dedicated Yamaha OPL chip (in plaats van emulatie) waardoor MIDI weergave in DOS games juister is en/of beter klinkt.

Als je DOS games wilt doen, ben je dus vrijwel altijd het beste af met ISA geluidskaarten. PCI gaat namelijk totaal anders om met resources, vooral met DMA, waardoor DOS games eigenlijk niets kunnen met native PCI geluid. Als je geen ISA sloten hebt zijn er gelukkig een handjevol PCI chips die redelijk goed ISA resources kunnen emuleren. Dat gaat meestal ten koste van flink wat RAM, waardoor je in DOS in de problemen kunt komen. De beste oplossing is een PCI kaart met "PC/PCI" oftewel "SB-Link" connector, wat feitelijk een manier is om ISA DMA alsnog hardwarematig bij een PCI-kaart te krijgen. Vooral de - uitstekende - Yamaha XG (YMF74x) kaarten doen dat goed, voorwaarde is echter dat je dan ook nog zo'n connector op je moederbord moet hebben, en die zijn zeldzaam, en onlogischerwijs meestal alleen aanwezig op borden die ook al ISA hebben.

Als dat ook geen optie is ontkom je niet aan DOS emulatie. De alomaanwezige ES137x chipset (bekend van SB64/128) doet het redelijk, net zoals de Yamaha (kan ook zonder PC/PCI), maar de beste resultaten krijg je met de ESS Solo-1 en de Aztech AZF3328 chipsets. "It just works".

Een aantal populaire retro geluidskaarten zijn:
 • Soundblaster Pro I/II (ISA slot, en met Yamaha OPL chip. In dit Wikipedia artikel staat een overzicht van de alle Soundblaster kaarten en hun specificaties)
 • Soundblaster AWE32 (ISA slot met Yamaha OPL chip maar uitgebracht in veel varianten die niet allemaal dezelfde functionaliteit ondersteunen)
 • Soundblaster Live! (PCI en met de juiste drivers ook goede DOS compabiliteit ondanks ontbreken van een dedicated OPL chip)
 • Gravis Ultrasound (GUS). Zeer populaire en gezochte kaarten bekend om hun zeer goede geluidsweergave dankzij het gebruik van 'wave table synthesis'. Deze kaarten hebben echter wat meer compabiliteits- /ondersteuningsissues dan de gemiddelde Soundblaster kaart
Praktische links m.b.t. audio op retro pc's
 • PC audio for Luddites
 • Zeer veel informatie over de achtergrond en geschiedenis in het algemeen en specifiek de oudere ISA kaarten.
 • Hanging note bug
 • Topic op de Vogons wiki over deze bekende hardwarefout in SB (compatible) kaarten waar je mogelijk zelf al tegenaan bent gelopen, en in ieder geval vaak ook wordt benoemd op bijv. YouTube kanalen die retro hardware testen of reviewen, of zich aan het spelen en reviewen van retroganes wijden.


Intern geheugen

Puur voor DOS gaming volstaat 16MB. Windows 98SE zelf vereist minimaal 24MB aan intern geheugen, hoewel voor een enigszins soepele ervaring minimaal 64MB wenselijk is. Echter, zoals zo vaak, geldt ook hier hoe meer RAM hoe beter. 128-256MB lijkt daarbij de meest reële optie, hoewel Windows 98 in principe tot maximaal 1GB aan intern geheugen kan hanteren.
Er waren nogal wat ontwikkelingen gedurende de jaren 90 v.w.b. de verschillende types RAM, let dus goed op welk type in jouw moederbord past.


Netwerkkaarten

De meeste NICs op 32b PCI hebben Windows 98SE drivers. De Realtek RTL8139 chipset kom je overal tegen maar heeft een hoge CPU usage en is om die reden af te raden. Ideaal is een 3Com 905 NIC, met AMD/DEC 'Tulip' kaarten als een tweede keuze en wat oudere Intels als derde.

5. Meest geschikte OS voor DOS en 90's gaming

Net als het bovenstaande is dit afhankelijk van de periode van games die je wenst te spelen, maar Windows 98 (SE) lijkt hier de meest geschikte keuze aangezien deze versie van Windows als laatste nog een native DOS modus ondersteunt, en dus zowel oudere DOS games van begin jaren 90 als Windows games tot ca '02.

Ook is Windows 98 voor het grootste deel backward compatible met Windows 95 games. Let wel dat oudere DOS games soms moeite kunnen hebben met hogere kloksnelheden van modernere CPU's, en daardoor onspeelbaar versneld kunnen lopen. Een programma als Mo'Slo kan dan helpen.

6. Configureren van de DOS omgeving (ondersteuning geluidskaart, CD/DVD drive(s) en muis)

Om DOS games goed te laten functioneren in een native DOS omgeving (bij Windows 98 toegankelijk door na inschakelen van de PC de CTRL toets ingedrukt te houden tot er een bootmenu verschijnt met daarin de optie om naar de DOS opdrachtprompt te booten), is het noodzakelijk dat de opstartbestanden autoexec.bat en config.sys juist worden geconfigureerd.

Voorwaarde hiervoor zijn functionerende DOS drivers voor je CD-rom drive(s), muis en geluidskaart. Zorg dus eerst dat je deze voor jouw hardware weet te vinden en te installeren (zie ook paragraaf 8 ), en pas vervolgens zowel de config.sys als autoexec.bat waar nodig aan middels de DOS tekstbewerker 'EDIT' via 'c:\edit'.

Een goed overzicht van wat de verschillende syntaxen zijn voor deze beide opstartbestanden, wat ze betekenen en wat ze doen vind je op deze site.

7. Praktische softwaretools
 • 'Unofficial Windows 98 SE Service Pack 2.0.3 NL'
 • Er is nooit een officiële servicepack voor Windows 98 SE uitgekomen. De community heeft echter wel een [i]onofficieel[/i] pakket samengesteld waarin alle officiële Windows hotfixes (plus een aantal nuttige toevoegingen) zijn opgenomen. Dit is handig aangezien de Windows Update functionaliteit in Windows 98 niet meer werkt en dit pakket je dus in de gelegenheid stelt je Windows installatie alsnog up-to-date te brengen. Het topic voor dit servicepack op Tweakers vind je [url="https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/962236/0"]hier[/url];
 • DirectX 9.0c
 • De meest recente versie die nog onder Windows 98 werkt, noodzakelijk voor het spelen van veel Windows games
 • Winzip 9.0 SR-1
 • De meest recente versie die nog onder Windows 98 werkt, onmisbaar voor het uitpakken van op internet gedownloade bestanden zoals drivers en tools
 • Firefox 2.0.0.20
 • De meest recente browser die nog (beperkt) onder Windows 98 werkt, maar net als Internet Explorer 4 en 5 nog maar nauwelijks bruikbaar op het moderne internet
 • Adobe Acrobat 4.0
 • De meest recente versie van Acrobat die nog onder Windows 98 werkt. O.a. noodzakelijk voor het kunnen openen van bijvoorbeeld game manuals in .PDF formaat
 • Winamp 5.35
 • Niet dat Windows Mediaplayer in Windows 98 geen MP3's kan afspelen, maar WinAmp roept bij velen toch nog nostalgische gevoelens op, al was het maar vanwege de psychedelische fullscreen visualizers. Versie 5.35 is de laatste versie die nog onder Windows 98 werkt. Een alternatief is [url="http://www.oldapps.com/sonique.php?system=Windows_98"]Sonique[/url], een (objectief gezien) wat fraaier vormgegeven mediaspeler met min of meer dezelfde functionaliteit als WinAmp.
 • Norton Commander 5.5
 • [i]De[/i] filemanager voor DOS. Maakt het browsen van bestanden in DOS aanzienlijk overzichtelijker en biedt vele functies voor het eenvoudig managen van bestanden en mappen.
8. Handige links voor legacy hardwareondersteuning (drivers)

Onderstaande fabrikanten hebben nog een (helaas soms onvolledige) database met oude (legacy) drivers voor hun hardware.
 • ATI
 • Inmiddels overgenomen door AMD, maar veel van de ATI drivers zijn nog in de AMD driver database te vinden
 • Nvidia
 • Nvidia heeft ook nog een Windows 9x driver database
 • 3dfx
 • 3dfx is helaas niet meer onder ons, maar YouTuber [url="https://www.youtube.com/channel/UCj9IJ2QvygoBJKSOnUgXIRA"]PhilsComputerLab[/url] heeft op z'n [url="https://www.philscomputerlab.com/"]site[/url] referentiedrivers voor zowel de [url="https://www.philscomputerlab.com/drivers-for-voodoo.html"]Voodoo[/url], [url="https://www.philscomputerlab.com/drivers-for-voodoo-2.html"]Voodoo2[/url], [url="https://www.philscomputerlab.com/drivers-for-voodoo-3.html"]Voodoo3[/url], [url="https://www.philscomputerlab.com/drivers-for-voodoo-4.html"]Voodoo4[/url] en [url="https://www.philscomputerlab.com/drivers-for-voodoo-5.html"]Voodoo5[/url] staan
 • Creative
 • Specifiek voor de Soundblaster Live! series is er daarnaast ook een goede user-made [url="http://www.msfn.org/board/topic/115903-compilation-of-creative-sound-blaster-live-drivers-for-windows-9x/"]drivercompilatie[/url] verkrijgbaar
 • Logitech
 • Logitech heeft ook voor haar oudere hardware drivers als MouseWare en iTouch software beschikbaar bij de downloads op haar site. Op Logitech's [url="ftp://ftp.logitech.com/pub/techsupport/mouse/"]FTP server[/url] vind je daarnaast ook DOS drivers zoals mouse.exe voor de muisondersteuning van DOS games.
9. Interessante YouTube retro PC (gaming) kanalen
 • PhilsComputerLab (voornamelijk 90’s x86 PC hardware en Windows 98)
 • Lazy Game Reviews (retro PC builds, retro PC games en retrospectives)
 • Metal Jesus Rocks (van alles retro, games, PC's, consoles etc. Check sowieso deze video die specifiek ingaat op de bouw van een Windows 98 retro PC)
 • Nostalgia Nerd (verschillende retro platform retrospectieven, letsplays, vintage hardware)
 • RetroManCave (voornamelijk 'pre-X86' home PC's zoals de Amiga en ZX Spectrum)
 • The 8-bit Guy (Zoals de naam al suggereert vooral gericht op 8-bit computers, maar niettemin een interessant kanaal als het gaat om retro computers en hoe deze op te knappen)
10. Interessante websites voor retro computing11. Relevante/gerelateerde topics op het Tweakers forumTot slot, lees naast deze TS ook de eerste twee onderstaande posts van @dion_b met daarin nog een aantal nuttige technische aanvullingen!

[Voor 255% gewijzigd door Weemism op 23-06-2019 09:24]


 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 10:57

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

Je zegt wel dat je op jaren '90 mikt, maar de onderdelen en OSsen die je noemt zijn van het uiteinde van de jaren '90. Ik zou het ofwel qua data toespitsen (je lijkt op 1999 te mikken...), danwel een paar aparte epochen behandelen.

Vooral het onderscheid Win32 en DOS gaming is relevant. Qua software is het niet zo'n verschil, maar vooral hardware is een andere wereld. Bij Windows hoef je er alleen voor te zorgen dat de OS geschikte drivers heeft voor je hardware, de spellen werken daar dan mee. Bij DOS bestaat er niet echt iets als een "OS driver" en moet je dus per spel kijken welke chips gesupport zijn. Dat geldt zowel voor VGA als voor geluid. Voor een DOS-bak is het dus relevant om te zorgen voor een VGA-kaart met goede DOS (=Univbe) support en een geluidskaart die hardwarematig AdLib of Soundblaster is of emuleert. Qua kwaliteit is de Gravis Ultrasound onovertroffen, maar wegens gebrek aan hardwarematige compability val je bij gebrek aan GUS support terug op TSR drivers die schaarse geheugen opvreten. Zeker de laatste generatie DOS spellen (denk aan Ultima Underworld, Wing Commander III/IV, Master of Orion II) is erg veeleisend qua geheugen waardoor je absoluut geen TSR's kunt veroorloven. Als je ze kunt vinden kun je natuurlijk altijd meerdere geluidskaarten in je systeem stoppen - een GUS en een SB AWE 32 zou ws de ultieme combinatie zijn.
Vrije conventional maximaliseren is vooral een kwestie van config.sys en autoexec.bat optimaliseren (en vooral vrijhouden van iedere vorm van rommel)

Je kunt trouwens gedoe met optical drives voorkomen door een CF naar IDE adapter te gebruiken en images op CF te zetten. Sterker nog, je kunt oude IDE schijven helemaal weglaten en alles op CF doen. Bedenk dat een DOS-bak zelden meer dan 2GB aan HDD had (of aankon...). Er zijn ook vervangingen voor Mscdex.exe die het mogelijk maken een image ipv een fysieke schijf te mounten als een installer echt alleen vanaf "CD" wil werken.

Soittakaa Paranoid!


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
Thanks, en eens. Reden waarom ik me in eerste instantie op midden tot eind jaren 90 hardware baseer was m'n aanname dat je dan naast die periode ook games uit de periode vanaf begin jaren 90 moeiteloos kan spelen middels de DOS ondersteuning in Windows 98, maar ik begrijp dat dat idd een te snelle aanname is gezien de ondersteuning die die hardware zoals je aangeeft mogelijk dan niet biedt voor native DOS gaming.

Hier zal ik verder in moeten duiken aangezien voor mij het echte gamen pas vanaf ca '96 begon, en ik van hardwarezaken van daarvoor niet zoveel kaas heb gegeten (als iemand hiervoor mede-auteur wil worden, graag!).

Maar ik kan uiteindelijk ook kiezen om de tekst in de topic daarop aan te passen, niet m'n voorkeur, want dan wordt het denk ik te zeer een beperkt tijdsbestek om een topic aan te wijden, maar ik duik er iig verder in.

Ook de CF oplossing toegevoegd aan de TS nu.

 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 10:57

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

Mede-auteur heb ik helaas geen tijd voor (zowel prive als werk veel teveel te doen), maar ik kan hier en daar wel tips geven als oude rot die anno 1987 op een i386 z'n PC-tijd begon.

In ieder geval qua audio hardware belangrijkste al genoemd: hardwarematige Soundblaster (of AdLib) support. Naast de meeste (maar niet alle!) kaarten van Creative Labs vind je dit ook bij alle chips van ESS. Vooral de ESS1869 vond je op tig kaarten uit die tijd, en zat nogal eens op een moederbord.

VGA is lastiger. Voor het echt oude spul dat alleen 320x240@8b VGA gebruikt (waar je 256kB videogeheugen voor nodig hebt), is het simpel: als er VGA op zit voldoet het. SVGA support werd ingewikkeld. Sommige games spreken de kaarten rechtstreeks aan. Mooi, maar zie maar eens een specifieke kaart uit 1e helft jaren '90 te regelen. Voor ieder spel die dat wil... tweede keuze is VESA VGA extensions. Dat is een standaard uit die tijd, waarbij modes gedefinieerd zijn die meer geheugen vragen dan 256kB en dus gebruik kunnen maken van de toegevoegde waarde van 512kB of meer videogeheugen. Vooral VESA 1.2 werd onder DOS veel gebruikt. Ik heb ooit een site gevonden met een beschouwing van de verschillende chipsets uit die tijd en hoe goed ze VESA ondersteunden. Conclusie was iirc dat je met de 2D S3 chips (868/968, Trio en Virge - maar dus niet Trio3D of Virge3D), nVidia Riva128 of gek genoeg de oude Intel 740AGP het beste uit was. Helaas kan ik die link niet meer vinden. Laatste optie is softwarematige VESA drivers, oftewel Univbe. Nadeel is dat dit een TSR is dus conventional memory eet. Daar heb ik wel een link voor: https://dosdriver.de/graph.php

Verder relevant voor zowel DOS als Windows (als je een So7 systeem bouwt tenminste): hou er rekening mee dat de meeste So5 en So7 chipsets maar 64MB RAM kunnen cachen, en dat DOS bovenin dat geheugen gaat zitten, dus als je meer dan 64MB op je bord hebt, DOS niet meer gecached is, waardoor performance instort. Geldt ook voor de DOS-based Windows (alles tem ME dus). Oplossing is ofwel een chipset nemen die meer kan cachen (i430HX met extra TAG-RAM, zoals op de Asus P55T2P4 bijv, of de ondergewaardeerde SiS 5571/5581, zoals op de GA-586s(2)) of ervoor zorgen dat je max 64MB gebruikt. Ik ken eerlijk gezegd geen DOS-spel dat met welke settings dan ook boven de 16MB uitkomt, dus meer dan dat is voor DOS overkill.

Windows 98SE kan met 32MB draaien, maar wil echt minimaal 64MB om beetje soepel te lopen en ik zou 128MB aanraden, dus daar is dit wel relevant.

Eigenlijk zou ik twee verschillende systemen aanraden. Voor DOS een vroege So7 Pentium 1 (bijv de 166MMX) met 16MB RAM en minstens twee ISA-sloten voor geluidskaarten, en twee PCI voor VGA. Opslag op een CF-kaart via CF -> IDE adapter.

Voor Windows 98SE zou ik een Pentium 3 aanraden, liefst een Coppermine, bijv de 866EB, en dan 256MB RAM erbij. Vermijd moederborden met Via 686A of B southbridges ivm compatiblity issues met Creative geluidskaarten (en sowieso slechtere performance dan Intel, SiS of ALi alternatieven) VGA kan via AGP, zorg voor minstens 2 PCI sloten, eentje voor geluid (indien niet op moederbord), tweede voor een SATA-kaartje, waarmee je een reguliere SSD hierop kan aansluiten.

Netwerken is een interessante. Ik zou het op de DOS-bak afraden ivm zo goed als geen support voor networked gaming, hooguit iets met null-modem kabels. Op de Windows-bak kan het wel, maar je wilt dat ding absoluut van internet afschermen. Stel dus handmatig IP instellingen in en vul geen (valide) default gateway of DNS server in. Omgekeerd in je router zorgen dat de firewall alle verkeer van/naar WAN vanaf de PC blokkeert. Een Win98SE bak die naakt op het internet komt, is doorgaans binnen de kortste keren compromised - oud genoeg om lek als een zeef te zijn, jong genoeg dat er nog worms voor ronddwarrelen (en scriptkiddies er scripts voor hebben). Idem trouwens als je iets met XP zou doen.

Edit:
Netwerkkaart chipset is een interessante. De meeste NICs op 32b PCI zullen wel Win98SE drivers hebben. Realtek RTL8139 kom je overal tegen maar heeft hoge CPU usage en zou ik afraden. Idealiter wil je 3Com 905 NICs hebben, met AMD/DEC 'Tulip' kaarten als tweede keuze en wat oudere Intels als derde.

[Voor 3% gewijzigd door dion_b op 07-12-2017 00:53]

Soittakaa Paranoid!


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
@dion_b Top, dank voor je uitvoerige toevoegingen. Ik zal ze z.s.m. ook in de TS verwerken nadat ik ze voor m'n eigen begrip zelf nader heb onderzocht voor ik het daar verkeerd formuleer. Denk dat hiermee, iig voor de beginnende retro gamer/bouwer, al een belangrijk deel is afgedekt.

Was er voor m'n eigen systeem nog niet aan toegekomen om deze voor de DOS omgeving te configureren (de aanpassingen in de config.sys en autoexec.bat), maar zodra ik daaraan toekom zal ik ook die kennis in de TS toevoegen.

 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
Nog voor wat betreft m'n eigen systeem, deze bestaat vooral uit wat ik hier nog in de berging had liggen aan oude hardware, en is daarom niet heel gebalanceerd of periodecorrect verder. Qua hardware heb ik er nu in zitten:
 • OEM Compaq PCI moederbord (SPS-BD 1394) met een VIA chipset
 • AMD Athlon K7 @ 550Mhz
 • 256MB DDR SDRAM
 • Seagate Barracuda 7200 320GB
 • ATI Radeon 9800 Pro 128MB
 • Creative/Ensoniq AudioPCI met de ES1373 chip (ook Compaq OEM)
 • 3Com Etherlink XL TPO 10Mbit
 • Compaq SD-608 CD/DVD+RW drive 40x/8x (wat een gerebrande Samsung SD-608 is)
 • HP E118405 CD+RW brander 4x4x32x
 • Logitech Cordless Freedom iTouch toetsenbord/muis combinatie
Daarnaast heb ik nog de keuze uit een Creative Soundblaster Live 5.1 als alternatieve geluidskaart, en een TNT2 Model 64 16MB (de gekortwiekte versie van de TNT2 dus met de 64bit i.p.v. de 128bit geheugeninterface) als alternatieve videokaart.

Foto van de hoe ik het nu heb opgesteld, rechts de retro pc obviously:


En naast m'n reguliere desktop PC:


Probleem waar ik tegenaan loop is dat de Soundblaster Live! prima werkt onder Windows 98SE, weliswaar met de drivercocktail waar ik ook in de TS over spreek, maar deze niet aan de gang krijg in een DOS omgeving. Jammer, want de audioprestatie (en load op de CPU) van deze kaart is een stuk beter dan de Ensoniq die ik nu gedwongen moet gebruiken om wel geluid te hebben in DOS.

Zelfde geval van voorkeur, maar helaas niet werkend, is de Radeon 9800 videokaart. Werkt prima in 2D en de ATI Catalyst driver (versie 6.2) installeert naar behoren, maar zodra ik binnen Windows 98 een 3D toepassing/game opstart hangt de computer. Gek genoeg heb ik dat probleem alleen niet bij Quake dat probleemloos lijkt te werken op de OpenGL driver.

Wat ik over de Radeon heb gelezen is dat deze problemen zou hebben met de koeling waarbij de GPU koeler niet goed aansluit op de GPU, en dat de koelpasta na een aantal jaar verslechtert waardoor deze bij 3D modus te heet wordt. Koelpasta inmiddels vervangen, maar dat bood geen soelaas.

Als er dus iemand is die nog tips heeft over wat met name het probleem met de ATI Radeon kan zijn, en hoe ik de Live! aan de gang kan krijgen in de DOS omgeving hou ik me aanbevolen! En anders ga ik eens op zoek naar een mooie Soundblaster AWE32 en een videokaart die iig beter is dan die TNT2 M64, en anders dan de Radeon ook gewoon werkt in 3D mode.

DOS omgeving heb ik na veel vijven en zessen nu overigens helemaal kunnen configureren eindelijk, met driversupport voor zowel de muis, CD-rom drive en geluidskaart, ook wat waard 8) .

 • Cyphax
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 10:47

Cyphax

Moderator LNX
Oeh dit is wel een topic voor mij :+
@Weemism heb je de software van creative in Windows geinstalleerd? Daar zit ook de dosdriver bij als het goed is. Hier zijn in elk geval mensen die het aan de praat hebben gekregen: https://arstechnica.com/civis/viewtopic.php?f=6&t=700721
dion_b schreef op donderdag 7 december 2017 @ 00:41:
Voor Windows 98SE zou ik een Pentium 3 aanraden, liefst een Coppermine, bijv de 866EB, en dan 256MB RAM erbij. Vermijd moederborden met Via 686A of B southbridges ivm compatiblity issues met Creative geluidskaarten (en sowieso slechtere performance dan Intel, SiS of ALi alternatieven) VGA kan via AGP, zorg voor minstens 2 PCI sloten, eentje voor geluid (indien niet op moederbord), tweede voor een SATA-kaartje, waarmee je een reguliere SSD hierop kan aansluiten.
Hmmm ik heb P3 in mijn retro-pc zitten maar gecombineerd met een tnt2, 2 voodoo2-kaarten, en een awe64 value. Die laatste is isa, de eerste is agp; da's wel een beetje een gat, en zo gaat ie een beetje als een monster-van-frankenstein-pc aanvoelen. :+ Maar hij doet het op zich prima, ik wilde graag in dos de soundblaster en de soundcanvas aan kunnen sturen, en dat gaat goed. Maar ook vanuit Windows. Het is een goede combinatie, zeker met het crt-scherm waar het op zit aangesloten.
Ik heb nog een P2 op 350MHz (alleen de proc), die er qua match op generatie beter bijpast op het gevoel. De tijd dat die moederborden op martkplaats stonden lijkt alleen een beetje voorbij, helaas. Dus het moet ook maar even. Wat maakt wat jou betreft een P3 beter dan bijvoorbeeld een P2?
Netwerken is een interessante. Ik zou het op de DOS-bak afraden ivm zo goed als geen support voor networked gaming, hooguit iets met null-modem kabels. Op de Windows-bak kan het wel, maar je wilt dat ding absoluut van internet afschermen. Stel dus handmatig IP instellingen in en vul geen (valide) default gateway of DNS server in. Omgekeerd in je router zorgen dat de firewall alle verkeer van/naar WAN vanaf de PC blokkeert. Een Win98SE bak die naakt op het internet komt, is doorgaans binnen de kortste keren compromised - oud genoeg om lek als een zeef te zijn, jong genoeg dat er nog worms voor ronddwarrelen (en scriptkiddies er scripts voor hebben). Idem trouwens als je iets met XP zou doen.
Netwerk vond ik eigenlijk vooral handig voor gebruik met linux, in dualboot of via een live-cd (en veel wachten :+). En voor binnen het lan om bestanden van de fileserver te halen met winscp. Zou het echt zo erg zijn met windows98 aan het internet? Ik kan me van xp nog wel herinneren dat je binnen de minuut blaster had voor sp3. :+

Saved by the buoyancy of citrus


 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 10:57

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

Cyphax schreef op zaterdag 9 december 2017 @ 17:16:
[...]

Hmmm ik heb P3 in mijn retro-pc zitten maar gecombineerd met een tnt2, 2 voodoo2-kaarten, en een awe64 value. Die laatste is isa, de eerste is agp; da's wel een beetje een gat, en zo gaat ie een beetje als een monster-van-frankenstein-pc aanvoelen. :+ Maar hij doet het op zich prima, ik wilde graag in dos de soundblaster en de soundcanvas aan kunnen sturen, en dat gaat goed. Maar ook vanuit Windows. Het is een goede combinatie, zeker met het crt-scherm waar het op zit aangesloten.
Ik heb nog een P2 op 350MHz (alleen de proc), die er qua match op generatie beter bijpast op het gevoel. De tijd dat die moederborden op martkplaats stonden lijkt alleen een beetje voorbij, helaas. Dus het moet ook maar even. Wat maakt wat jou betreft een P3 beter dan bijvoorbeeld een P2?
Niet zo enorm veel, maar het is makkelijker om iets teveel performance te hebben dan iets te weinig. Plus net wat je hier zegt, de kans dat je nog een werkende P3 aantreft is net iets groter. Als het niet werkt, altijd natuurlijk als eerste naar de condensatoren op het moederbord kijken, met als tweede optie checken of er niet een mis-flashed BIOS op staat. >50% van 'dode' borden kun je wel met een van die twee tot leven wekken.
[...]

Netwerk vond ik eigenlijk vooral handig voor gebruik met linux, in dualboot of via een live-cd (en veel wachten :+). En voor binnen het lan om bestanden van de fileserver te halen met winscp. Zou het echt zo erg zijn met windows98 aan het internet? Ik kan me van xp nog wel herinneren dat je binnen de minuut blaster had voor sp3. :+
Heb het al jaren niet meer gedaan, maar gezien het met XP idd echt net barebacking op een Griekse Roulettefeest is, zou ik het allerminst met Win98SE aanraden.

Waarom zou je trouwens prutsen met dualboot Linux? Als ik nog een Linuxbakje wil, gaat dat via virtualization een stuk makkelijker dan prutsen met LiveCDs op een stuk oud schroot. Of wil je ook met een Linux 2.2 kernel nostalgisch zitten doen? :+

Soittakaa Paranoid!


 • Cyphax
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 10:47

Cyphax

Moderator LNX
dion_b schreef op zaterdag 9 december 2017 @ 17:57:
[...]

Waarom zou je trouwens prutsen met dualboot Linux? Als ik nog een Linuxbakje wil, gaat dat via virtualization een stuk makkelijker dan prutsen met LiveCDs op een stuk oud schroot. Of wil je ook met een Linux 2.2 kernel nostalgisch zitten doen? :+
Ik vind het altijd wel leuk om na te gaan hoeveel ik nog uit zo'n systeem kan halen. :)
Niet om echt per se veel te gebruiken maar iets is er toch wel leuk aan. :)
Op m'n 386 had ik ook geprobeerd om te kijken in hoeverre X kon draaien. Windows 95 draaide er nog wel op (dankzij de 8MB geheugen) maar jongere linuxdistributies was makkelijker. Dat zou ik nog weleens opnieuw willen doen maar bij het testen van de voeding bleek de ventilator het niet meer te doen. Eerst eens tijd uittrekken om die eens te meten.

Saved by the buoyancy of citrus


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
Cyphax schreef op zaterdag 9 december 2017 @ 17:16:
Oeh dit is wel een topic voor mij :+
@Weemism heb je de software van creative in Windows geinstalleerd? Daar zit ook de dosdriver bij als het goed is. Hier zijn in elk geval mensen die het aan de praat hebben gekregen: https://arstechnica.com/civis/viewtopic.php?f=6&t=700721

[...]
Dat heb ik geprobeerd idd, maar op de een of andere manier wil de officiële Creative software m'n kaart niet herkennen. Creative had er ook een handje van om enorm veel varianten van een kaart uit te brengen waardoor zoeken naar de juiste software nogal lastig is. Daarom dus die drivercocktail genomen, en daar de kaart mee aan de praat gekregen via apparatenbeheer door voor een bijgewerkte driver te verwijzen naar map waar die verzameling van drivers in staat. Maar dan mis je dus de echte install van de Creative software, en de installatie van de DOS driver en automatische aanpassing van de autoexec.bat. Maar ik zal er n.a.v. je link nog eens verder induiken d:)b .
Cyphax schreef op zaterdag 9 december 2017 @ 17:16:

Hmmm ik heb P3 in mijn retro-pc zitten maar gecombineerd met een tnt2, 2 voodoo2-kaarten, en een awe64 value. Die laatste is isa, de eerste is agp; da's wel een beetje een gat, en zo gaat ie een beetje als een monster-van-frankenstein-pc aanvoelen. :+ Maar hij doet het op zich prima, ik wilde graag in dos de soundblaster en de soundcanvas aan kunnen sturen, en dat gaat goed. Maar ook vanuit Windows. Het is een goede combinatie, zeker met het crt-scherm waar het op zit aangesloten.

[...]
Ik ben wel benieuwd naar een foto van je hardware setup eigenlijk :P Dus als je nog plaatjes hebt, altijd leuk!

 • The Eagle
 • Registratie: Januari 2002
 • Nu online

The Eagle

I wear my sunglasses at night

Ik ga deze even volgen. Begonnen in 1989 met een 286 ;)
Nog meer dan genoeg hardware liggen om zo te kunnen retro gamen, trek ik zo (vermoedelijk werkend) uit de kast, maar geen tijd. Maar kan wel meedenken bij oplossingen indien gewenst, ken die oude DOS meuk nog prima :)

Ter info de specs van mijn oude PC:
P200 non MMX, 128MB RAM, 1GB Quantum Fireball, QIC80 tapestreamer, 6 speed CD drive, Abit of Asus moederbord. Diverse videokaarten beschikbaar (TNT2, S3 Virge), AWE32 iirc en wellicht ook nog een GUS. SB Audigy heb ik ook nog ergens, maar die is nieuwer en doet het volgens mij niet omder DOS.
Draait op W98SE of 95OSR2, maar is al jaren niet aan geweest. Zit in een bigtower en klinkt als een stofzuiger :+ Monitor heb ik nog een Philips 21B40 CRT staan.

Als je mij nou vraagt welk OS je voor retro gaming zou moeten gebruiken zeg ik Win 95. Draait ook alle DOS shizzle namelijk, en stabieler dan 98. USB ondersteuning weet ik zo ff niet. Maar overzetten kan vrij makkeljk als je een CDRW drive hebt, of periode correct een ZIP drive of nog leuker, JAZZ drive :)

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


 • NitroX infinity
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 00:04
Handige link; http://www.vogons.org/

Heb er zelf ook een poos rondgehangen met mijn oudere retro videokaarten. Zeer veel kennis hangt daar rond.

Graphene; a material that can do everything, except leave the lab. - Asianometry


 • Cyphax
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 10:47

Cyphax

Moderator LNX
The Eagle schreef op zaterdag 9 december 2017 @ 21:06:
Ik ga deze even volgen. Begonnen in 1989 met een 286 ;)
Nog meer dan genoeg hardware liggen om zo te kunnen retro gamen, trek ik zo (vermoedelijk werkend) uit de kast, maar geen tijd. Maar kan wel meedenken bij oplossingen indien gewenst, ken die oude DOS meuk nog prima :)

Ter info de specs van mijn oude PC:
P200 non MMX, 128MB RAM, 1GB Quantum Fireball, QIC80 tapestreamer, 6 speed CD drive, Abit of Asus moederbord. Diverse videokaarten beschikbaar (TNT2, S3 Virge), AWE32 iirc en wellicht ook nog een GUS. SB Audigy heb ik ook nog ergens, maar die is nieuwer en doet het volgens mij niet omder DOS.
Draait op W98SE of 95OSR2, maar is al jaren niet aan geweest. Zit in een bigtower en klinkt als een stofzuiger :+ Monitor heb ik nog een Philips 21B40 CRT staan.

Als je mij nou vraagt welk OS je voor retro gaming zou moeten gebruiken zeg ik Win 95. Draait ook alle DOS shizzle namelijk, en stabieler dan 98. USB ondersteuning weet ik zo ff niet. Maar overzetten kan vrij makkeljk als je een CDRW drive hebt, of periode correct een ZIP drive of nog leuker, JAZZ drive :)
USB-ondersteuning is er bij Windows 95c dacht ik, maar 't zal niet veel voorstellen en je hebt kans dat ie niet je externe 1TB-schijf net zo makkelijk aankoppelt als een moderne PC. :+
Het is zelfs in Windows 98SE in eerste instantie nuttig voor keyboards en muizen. Zelfs voor de oudste USB-stick die ik heb (64MB, en iets van 17 jaar oud) heeft ie zelf niks. Maar de driver-cd zou ik nog wel moeten hebben bedenk ik me net.
Weemism schreef op zaterdag 9 december 2017 @ 20:29:
[...]

Ik ben wel benieuwd naar een foto van je hardware setup eigenlijk :P Dus als je nog plaatjes hebt, altijd leuk!
Toevallig dat ik het geheel net naar een andere behuizing (mooiere) aan het transplanteren ben. Het is dus wel een beetje een anticlimactisch zooitje ik op het moment. :+

Ik zou de vloer goeddeels kunnen bedekken met alle meuk die ik nooit weggegooid heb, veelal niet veel waard (de al door dion_b genoemde realtek-netwerkkaartjes mogen niet ontbreken :+), sommige dingen, zoals m'n oude monster 3d, die ik ooit in m'n ouwe p200 stopte, revolutionair vond ik dat (vergelijkbaar met ssd's tegenwoordig, qua hoeveel verschil het maakte) :)
NitroX infinity schreef op zaterdag 9 december 2017 @ 21:18:
Handige link; http://www.vogons.org/

Heb er zelf ook een poos rondgehangen met mijn oudere retro videokaarten. Zeer veel kennis hangt daar rond.
Ik kwam er niet zo lang geleden achter dat ze ook een site hebben opgezet met oude drivers: http://www.vogonsdrivers.com/
Kon ook weleens handig zijn :)

[Voor 14% gewijzigd door Cyphax op 09-12-2017 21:31]

Saved by the buoyancy of citrus


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
The Eagle schreef op zaterdag 9 december 2017 @ 21:06:
Ik ga deze even volgen. Begonnen in 1989 met een 286 ;)
Nog meer dan genoeg hardware liggen om zo te kunnen retro gamen, trek ik zo (vermoedelijk werkend) uit de kast, maar geen tijd. Maar kan wel meedenken bij oplossingen indien gewenst, ken die oude DOS meuk nog prima :)
Goed te weten 8) . Ik weet niet of het hier verder echt storm gaat lopen, maar als er een vraag komt waar we niet uitkomen kan ik wellicht altijd in een @tje naar je verwijzen zodat je het hier verder niet actief hoeft te volgen.
Ter info de specs van mijn oude PC:
P200 non MMX, 128MB RAM, 1GB Quantum Fireball, QIC80 tapestreamer, 6 speed CD drive, Abit of Asus moederbord. Diverse videokaarten beschikbaar (TNT2, S3 Virge), AWE32 iirc en wellicht ook nog een GUS. SB Audigy heb ik ook nog ergens, maar die is nieuwer en doet het volgens mij niet omder DOS.
Draait op W98SE of 95OSR2, maar is al jaren niet aan geweest. Zit in een bigtower en klinkt als een stofzuiger :+ Monitor heb ik nog een Philips 21B40 CRT staan.
Ja, die herrie komt me bekend voor, bij mij vooral veroorzaakt door de hoogtoerige 40mm CPU blower en de kleine diameter blower in de PSU. De PSU heb ik inmiddels vervangen met een moderner en stiller exemplaar, maar het verbaast me hoe tolerant we vroeger kennelijk waren voor die herrie 8)7 .
Als je mij nou vraagt welk OS je voor retro gaming zou moeten gebruiken zeg ik Win 95. Draait ook alle DOS shizzle namelijk, en stabieler dan 98. USB ondersteuning weet ik zo ff niet. Maar overzetten kan vrij makkeljk als je een CDRW drive hebt, of periode correct een ZIP drive of nog leuker, JAZZ drive :)
Windows 98SE draait net als '95 ook nog bovenop native DOS, waarna dit in XP definitief verdween. Bij mij lijkt 98 verder ook gewoon stabiel te draaien en heeft wat meer functionaliteit/is moderner waardoor ik zelf meer prefereer. Maar beide OS'en volstaan iig, kwestie van persoonlijke ervaringen en voorkeur denk ik verder.
Overigens ondersteunt 98 weliswaar USB, maar USB sticks/drives pakt ie dan weer niet zonder 3rd party software (waar ik me voor de veiligheid/stabiliteit verder nog maar niet aan heb gewaagd).

[edit]
@NitroX infinity Thanks, zal die link nog in de TS zetten ook.
@Cyphax Ziet er toch al behoorlijk strak uit voor een PC uit dat tijdperk, en je hebt een Silicon Graphics monitor? Nice! _/-\o_

[Voor 4% gewijzigd door Weemism op 09-12-2017 21:45]


 • Cyphax
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 10:47

Cyphax

Moderator LNX
Weemism schreef op zaterdag 9 december 2017 @ 21:27:
[...]

[edit]
@Cyphax Ziet er toch al behoorlijk strak uit voor een PC uit dat tijdperk, en je hebt een Silicon Graphics monitor? Nice! _/-\o_
offtopic:
Dat is wel een juweeltje hoor, prachtige monitor. Dat groene ding eronder is ook van SGI; een Indy, een van de workstations bij mij in huis. :+ Maar die passen niet zo bij dit topic helaas, anders had ik nog wel een showcase voor je :+

Saved by the buoyancy of citrus


 • The Eagle
 • Registratie: Januari 2002
 • Nu online

The Eagle

I wear my sunglasses at night

offtopic:
Gaming op een SGI, ik denk dat je de eerste zou zijn idd :+ Wel mooi spul though, waar draaide dat ook alweer op?

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 10:57

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

The Eagle schreef op zaterdag 9 december 2017 @ 21:06:
[...]

Als je mij nou vraagt welk OS je voor retro gaming zou moeten gebruiken zeg ik Win 95. Draait ook alle DOS shizzle namelijk, en stabieler dan 98.
Dan Win98SE? Dat zou me ernstig verbazen. Win98SE was rotsstabiel zolang je geen brakke drivers had, en daarin verschilde het niet tov Win95...
Maar overzetten kan vrij makkeljk als je een CDRW drive hebt, of periode correct een ZIP drive of nog leuker, JAZZ drive :)
Destijds was Iomega geil, maar muv grappige vormgeving was het vooral overpriced en veel te veel kans op een click-of-death. Overzetten kan prima over netwerk (LAN, niet internet ivm security), of anders CF-kaartje met CF-IDE adapter.
USB ondersteuning weet ik zo ff niet.
Ik wel...
Cyphax schreef op zaterdag 9 december 2017 @ 21:23:
[...]

USB-ondersteuning is er bij Windows 95c dacht ik, maar 't zal niet veel voorstellen en je hebt kans dat ie niet je externe 1TB-schijf net zo makkelijk aankoppelt als een moderne PC. :+
USB ondersteuning: ja. Device driver support: nee. Als het meezit kun je inderdaad een uhci/ohci root hub correct draaiend hebbebn, maar daadwerkelijk iets vinden met Win95 driver dat ermee wil verbinden: ho maar. Niet alleen die 1TB schijf, maar ook een 32MB USB stickje of zelfs een USB muis :')
Het is zelfs in Windows 98SE in eerste instantie nuttig voor keyboards en muizen. Zelfs voor de oudste USB-stick die ik heb (64MB, en iets van 17 jaar oud) heeft ie zelf niks. Maar de driver-cd zou ik nog wel moeten hebben bedenk ik me net.
Idd, ik zou USB alleen voor HID gebruiken met dergelijke spullen.
[...]

Toevallig dat ik het geheel net naar een andere behuizing (mooiere) aan het transplanteren ben. Het is dus wel een beetje een anticlimactisch zooitje ik op het moment. :+
[afbeelding]
Ik zou de vloer goeddeels kunnen bedekken met alle meuk die ik nooit weggegooid heb, veelal niet veel waard (de al door dion_b genoemde realtek-netwerkkaartjes mogen niet ontbreken :+), sommige dingen, zoals m'n oude monster 3d, die ik ooit in m'n ouwe p200 stopte, revolutionair vond ik dat (vergelijkbaar met ssd's tegenwoordig, qua hoeveel verschil het maakte) :)
Weggooien/geven idd... ik heb destijds verhuisdozen vol moederborden en videokaarten uit die periode gehad en weggegeven. Heb op gegeven moment mezelf tot doel gesteld iedere moederbordchipset voor So5/7 te hebben en iedere PCI videochipset. Echt volledig is nooit gelukt (probeer maar eens een OPTi Cobra of VLSI Wildcat-based moederbord te vinde...), maar veel zooi was het zeker. Ben in 2008 verhuisd van eengezinswoning naar appartementje 3 hoog achter (letterlijk: leve A'dam binnen de ring :+ ) en nagenoeg alles moest weg. Grootste deel is naar Thandor gegaan, maar laatste keer dat ik hem zag was er niet veel mee gebeurd :'(
Cyphax schreef op zaterdag 9 december 2017 @ 21:47:
[...]

offtopic:
Dat is wel een juweeltje hoor, prachtige monitor.
GDM-17E11? :9
Dat groene ding eronder is ook van SGI; een Indy, een van de workstations bij mij in huis. :+ Maar die passen niet zo bij dit topic helaas, anders had ik nog wel een showcase voor je :+[/ot]
The Eagle schreef op zaterdag 9 december 2017 @ 21:51:
offtopic:
Gaming op een SGI, ik denk dat je de eerste zou zijn idd :+ Wel mooi spul though, waar draaide dat ook alweer op?
offtopic:
De eerste om te gamen op een SGI? Waar denk je dat de meeste vroege 3D games op ontwikkeld werden? SGI heeft letterlijk OpenGL uitgevonden. Verder is de Nintendo64 is nota bene niet veel meer dan een uitgeklede SGI Indigo I. Maar goed, andere soort retro. Waar ik ook genoeg van had liggen, o.a. een Indy, een R10k Indigo2, een O2. Oh ja, en een Origin2000 >:)

En waar het op draaide: grotendeels op Irix - waar we XFS aan te danken hebben. De minder exotische systemen met 'gewone' R4k/R5k/R12k-CPU's werden ook ondersteund in NetBSD en Linux, al is het feit dat linux-mips.org het vooral heeft over het verschil tussen kernel 2.4 en 2.6 een indicatie van hoe weinig er nog meer gedaan wordt.

[Voor 3% gewijzigd door dion_b op 09-12-2017 22:42]

Soittakaa Paranoid!


 • Razkin
 • Registratie: Oktober 1999
 • Laatst online: 04:11
Mijn Win98SE retro PC:
Abit KT7A-Raid
Athlon XP 1600+
256MB RAM
Videokaart divers o.a. Voodoo 3, ti 4200, 9800 pro, GF6800, X1900XT
SB Awe 64 Gold / Audigy 2
Opti PCI USB kaart

De Windows installatie is voorzien van allerlei patches etc, waaronder iets voor USB ondersteuning en ik kan daar bv zonder problemen USB sticks en externe harde schijven aanhangen. Momenteel staat het systeem niet paraat, dus kan niet nagaan wat ik precies heb geinstalleerd om USB nagenoeg als op modern systeem werkend te hebben.

iRacing Profiel


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
Razkin schreef op zaterdag 9 december 2017 @ 22:57:
Mijn Win98SE retro PC:
Abit KT7A-Raid
Athlon XP 1600+
256MB RAM
Videokaart divers o.a. Voodoo 3, ti 4200, 9800 pro, GF6800, X1900XT
SB Awe 64 Gold / Audigy 2
Opti PCI USB kaart

De Windows installatie is voorzien van allerlei patches etc, waaronder iets voor USB ondersteuning en ik kan daar bv zonder problemen USB sticks en externe harde schijven aanhangen. Momenteel staat het systeem niet paraat, dus kan niet nagaan wat ik precies heb geinstalleerd om USB nagenoeg als op modern systeem werkend te hebben.
Jij hebt dus geen problemen ervaren met die Radeon 9800 pro in Windows 98SE zodra er 3D moest worden weergegeven? Heb je daarvoor nog specifieke instellingen in de Catalyst software van ATI moeten doen wat je weet? Ervaar zelf dus wel problemen met deze kaart bij 3D toepassingen, al verschillende instellingen geprobeerd, maar kan de oorzaak maar niet achterhalen...

Voor wat betreft USB drive ondersteuning zijn er inderdaad wel 3rd party tools te downloaden die dit mogelijk maken in Win98, maar vaak wordt geadviseerd deze alleen op een Engelstalige versie van Windows te installeren wat heeft me er tot dusver van af gehouden. Voor mij zelf volstaat de uitwisseling via het thuisnetwerk iig, en de Compact Flash oplossing werkt sowieso ook prima.

Off topic idd, maar die machines van CGI hebben me altijd gefascineerd sinds ik er ironisch voor het eerst van hoorde via de user friendly comics van Iliad waarin een zelfbewuste Oxygen O2 een van de personages was :) . Vooral het bijzondere design en de kracht van die apparaten waren voor mij als arm techniekstudentje in de jaren 90 buitengewoon boeiend. LGR heeft nog een interessant filmpje over specifiek de Indigo2, met daarin ook nog wat achtergrondinformatie over SGI in het algemeen.

 • Razkin
 • Registratie: Oktober 1999
 • Laatst online: 04:11
Het is al een tijdje terug dat ik tijd heb kunnen besteden aan oude games op oude hardware, maar wat ik wel goed kan herinneren is dat de juiste driver vinden die betrouwbaar werkt een ramp kan zijn.

iRacing Profiel


 • Cyphax
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 10:47

Cyphax

Moderator LNX
Deze niet, maar die staat hier ook nog, naast een gdm20d11 (waar ik eigenlijk een beetje vanaf moet, maar 'k weet niet zo goed hoe ik een liefhebber moet vinden om hiermee te verblijden, dus als je nog iemand weet ;)) en een sw1600 (eigenlijk idem)... als je me een hoarder zou noemen zou ik je gelijk geven... :$
Op de foto staat de gdm17e21, en die heeft 2x VGA (en geen SGI-specifieke aansluitingen dus eigenlijk staat de Indy er alleen onder als soort van padding-bottom, maar dat heb ik 'm nog niet verteld :+).
Dat is dus een fijne monitor icm met die PC. :)
En waar het op draaide: grotendeels op Irix - waar we XFS aan te danken hebben. De minder exotische systemen met 'gewone' R4k/R5k/R12k-CPU's werden ook ondersteund in NetBSD en Linux, al is het feit dat linux-mips.org het vooral heeft over het verschil tussen kernel 2.4 en 2.6 een indicatie van hoe weinig er nog meer gedaan wordt.
offtopic:
Ik kan me bij jou in Nijmegen nog die Origin herinneren bij een NOS-meet. Hoeveel jaar is dat wel niet geleden... meerdere kinderen in elk geval. :D

Saved by the buoyancy of citrus


 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 10:57

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

Cyphax schreef op zondag 10 december 2017 @ 20:32:
[...]

Deze niet, maar die staat hier ook nog, naast een gdm20d11 (waar ik eigenlijk een beetje vanaf moet, maar 'k weet niet zo goed hoe ik een liefhebber moet vinden om hiermee te verblijden, dus als je nog iemand weet ;))
GDM-20D11... legendarisch, maar m'n ogen zeggen: nee, niet meer. 1280x1024 is prima te doen, maar niet op 76Hz en zeker niet die dot pitch. Misschien dat iemand een Mac Classic vissenkom heeft en z'n goudvis ruimer wil behuizen >:)
en een sw1600 (eigenlijk idem)... als je me een hoarder zou noemen zou ik je gelijk geven... :$
\
Kwam die SW1600 niet stiekem bij mij vandaan? :o Als je een Multilink adapter hebt help ik je er graag vanaf, maar ik gok dat je hem zelf zinniger zou gebruiken als je zo'n ding had :z
Op de foto staat de gdm17e21, en die heeft 2x VGA (en geen SGI-specifieke aansluitingen dus eigenlijk staat de Indy er alleen onder als soort van padding-bottom, maar dat heb ik 'm nog niet verteld :+).
Dat is dus een fijne monitor icm met die PC. :)
Idd de beste 17" (en dus niet te idioot grote) CRT van SGI :Y
[...]

offtopic:
Ik kan me bij jou in Nijmegen nog die Origin herinneren bij een NOS-meet. Hoeveel jaar is dat wel niet geleden... meerdere kinderen in elk geval. :D
Long, long ago in a galaxy far, far away. Heb hem uiteindelijk verruild voor een fles goede whisky :P

Moet zeggen dat het met dit topic wel begint te jeuken. M'n zoon is 5 en moet dringend wat meer leren van computers dan hoe hij Youtube opstart. Geen beter manier om dat te leren dan een Pentium 1 DOSbak met eigen handen in elkaar te schroeven. Nu, waar vind ik anno 2017 een P55T2P4D met extra tagram... en een K6-3+? ;)

Soittakaa Paranoid!


 • The Eagle
 • Registratie: Januari 2002
 • Nu online

The Eagle

I wear my sunglasses at night

De kringloopwinkel of de lokale afvalverwerking. Bij die laatste gewoon ff rondvragen, dikke kans dat je zo mee mag nemen.
Maar laat hem eens beginnen met Professor DOS. Vast wel ergens als abandonware te vinden ofzo. Als je ergens goed van leert hoe DOS in elkaar steekt en daarmee ook PC's dan is het dat wel. Gewoon in DOSbox draaien of in command schermpje, zou moeten werken :)

[Voor 59% gewijzigd door The Eagle op 10-12-2017 23:13]

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 10:57

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

The Eagle schreef op zondag 10 december 2017 @ 23:10:
De kringloopwinkel of de lokale afvalverwerking. Bij die laatste gewoon ff rondvragen, dikke kans dat je zo mee mag nemen.
Valt tegen. We hadden hier in A'dam een geniale voor dit soort dingen - Juttersdok - ik heb hen vaak genoeg geholpen met kleine dingen, dus kon ook alles op dat vlak vragen. Maar zij zijn dit jaar failliet gegaan. Lastige is dat de rest al hun computerspul die kant op doorstuurden omdat ze er zelf niets van snapten en bij Juttersdok kende mensen alles. Bovendien: pre-P4 spul zie je zelfs zelden bij de afvalverwerking nog binnenkomen. Je moet het echt hebben van bejaarden die ooit zo'n ding gekregen hebben en er nooit iets aan veranderd hebben tot ze overleden. Maar goed, ik heb geduld en vind vast wel wat.
Maar laat hem eens beginnen met Professor DOS. Vast wel ergens als abandonware te vinden ofzo. Als je ergens goed van leert hoe DOS in elkaar steekt en daarmee ook PC's dan is het dat wel. Gewoon in DOSbox draaien of in command schermpje, zou moeten werken :)
Zou kunnen, maar daar leest hij nog niet goed genoeg voor. Sowieso, er zit veel aandacht bij voor echt irrelevante dingen voor retrogamen (ik ga NIET met floppies werken :P ). Komt bij dat je IMHO echt hands-on moet leren. Als de ervaring in een DOSbox hetzelfde zou zijn zouden wij hier ook niet met echte systemen gaan prutsen ;)

Nee, gewoon echte hardware in elkaar schroeven (we doen al Ikea-meuk samen in elkaar zetten, dan is een PC doodsimpel), dan in eerste instantie paar simpele spellen die met PC speaker werken leren opstarten vanuit CLI. Dan vertellen dat er meer op zit, maar dat hij ze moet vinden (andere driveletter, dir, cd, kijken naar .exe of .con etc). Dan op gegeven moment uitbreiden naar "heeft XMS nodig, hoe gaan we dat werkend krijgen.." :+

Soittakaa Paranoid!


 • Cyphax
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 10:47

Cyphax

Moderator LNX
Het is voor mij ook wel een beetje een reden om al dit spul te bewaren, m'n nageslacht. Als ze er interesse in tonen lijkt het me wel relevant dat ze ook gewoon de echte belangrijke geschiedenis leren. Ik bedoel, oorlogen enzo is ook wel belangrijk, maar komop: ict. :P
Als je dan nu moet nagaan hoe je vroeger met MS-DOS aan de gang moest, vergeleken bij een tablet nu. Het lijkt in niets meer op elkaar.

Ik was een paar weken terug bij een kringloopwinkel in de hoop iets interessants te vinden, maar het is eigenlijk vaak net wat te modern. Niet alles, maar dat wat oude electronica is zit vaak meer in de audio/video-hoek. Toch lagen er wel wat TNT2-kaartjes in een bak tussen wat modems en een scsi-kaart, dus het kan best lonen om een paar kringloopwinkels af te speuren als je iets specifieks zoekt.

@dion_b de 1600sw komt uit Den Haag, 't is een Radius-branded model (ergens jammer, maar ach). Ik zit nou toch te overwegen om 'm aan die pc te hangen, want ik heb wel een pci-kaartje van number nine waar in Windows 98 nog goede drivers voor zijn. Zou een komisch gezicht zijn, een PC met dual SGI-monitor setup, en dan om het af te maken zo'n granite PS2 keyboard van SGI. 't Zou moeten lukken. :+

Daarnaast ook maar eens kijken of ik de 386 weer in orde kan krijgen. Hoop jaren geleden werkend in opslag gezet. Paar weken geleden heb ik 'm opengemaakt met het doel de psu te testen en de ventilator hield er maar mee op, dus het is even de vraag hoe goed de voeding nog is. Als ie niet goed is, dan zou ik moeten proberen een moderne voeding te gebruiken. Daar is wel een adapter voor zo te zien. Dan kan ik in die machine de gravis ultrasound installeren. En hopen dat de cf-card-adapter het doet. :)

Saved by the buoyancy of citrus


 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 10:57

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

Cyphax schreef op maandag 11 december 2017 @ 10:32:
Het is voor mij ook wel een beetje een reden om al dit spul te bewaren, m'n nageslacht. Als ze er interesse in tonen lijkt het me wel relevant dat ze ook gewoon de echte belangrijke geschiedenis leren. Ik bedoel, oorlogen enzo is ook wel belangrijk, maar komop: ict. :P
Als je dan nu moet nagaan hoe je vroeger met MS-DOS aan de gang moest, vergeleken bij een tablet nu. Het lijkt in niets meer op elkaar.
En toch weer wel - wat het relevante is van de ervaring voor nu: onder de motorkap doen al die flitsende apps exact hetzelfde als je vroeger handmatig deed bij DOS. Het kan geen kwaad dat te leren. Dat gezegd, zinniger en practischer is ws om Linux From Scratch met ze te doen op dat vlak ;)
Ik was een paar weken terug bij een kringloopwinkel in de hoop iets interessants te vinden, maar het is eigenlijk vaak net wat te modern. Niet alles, maar dat wat oude electronica is zit vaak meer in de audio/video-hoek. Toch lagen er wel wat TNT2-kaartjes in een bak tussen wat modems en een scsi-kaart, dus het kan best lonen om een paar kringloopwinkels af te speuren als je iets specifieks zoekt.
Tja, heilige graal is een uATX moederbord met So7 en AGP, PCI en ISA. Maar goed, als dat al bestaan heeft is de kans dat je het nu nog vindt vrijwel nihil. Ik denk dat ik zelf een houten kistje op basis van een BabyAT backplate in elkaar kan flanzen. Dus heb ik eigenlijk vooral een BabyAT systeempje nodig. En natuurlijk is een P55T2P4 toppunt van retro-chic, maar voor deze doeleinden voldoet eigenlijk alles met paar PCI en paar ISA-sloten en verder niet al te exotisch chipset (Utron bijv :X )
@dion_b de 1600sw komt uit Den Haag, 't is een Radius-branded model (ergens jammer, maar ach). Ik zit nou toch te overwegen om 'm aan die pc te hangen, want ik heb wel een pci-kaartje van number nine waar in Windows 98 nog goede drivers voor zijn.
Goede? Er zijn zeer rudimentaire Win98 drivers voor die Revolution4 waar je zeker geen naadloze retro-gaming opties op zou kunnen doen. Dat gezegd, PCI kaart? Ik had destijds een Revolution4 AGP, wat gelijk toepasbaarheid enorm verminderde. Met PCI kan dat ding gewoon in modern systeem als secundair scherm :Y
Zou een komisch gezicht zijn, een PC met dual SGI-monitor setup, en dan om het af te maken zo'n granite PS2 keyboard van SGI. 't Zou moeten lukken. :+
:P
Daarnaast ook maar eens kijken of ik de 386 weer in orde kan krijgen. Hoop jaren geleden werkend in opslag gezet. Paar weken geleden heb ik 'm opengemaakt met het doel de psu te testen en de ventilator hield er maar mee op, dus het is even de vraag hoe goed de voeding nog is. Als ie niet goed is, dan zou ik moeten proberen een moderne voeding te gebruiken. Daar is wel een adapter voor zo te zien. Dan kan ik in die machine de gravis ultrasound installeren. En hopen dat de cf-card-adapter het doet. :)
Handige adaptor.

Soittakaa Paranoid!


 • Cyphax
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 10:47

Cyphax

Moderator LNX
dion_b schreef op maandag 11 december 2017 @ 13:54:
[...]

En toch weer wel - wat het relevante is van de ervaring voor nu: onder de motorkap doen al die flitsende apps exact hetzelfde als je vroeger handmatig deed bij DOS. Het kan geen kwaad dat te leren. Dat gezegd, zinniger en practischer is ws om Linux From Scratch met ze te doen op dat vlak ;)
Dat is natuurlijk ook wel zo allemaal, maar de hele retro game pc kan je in principe natuurlijk wel gewoon virtualiseren. Het gaat natuurlijk om de hobby. Iets als LFS is heel cool, misschien juist wel in combinatie met een oude pc. :)
[...]

Tja, heilige graal is een uATX moederbord met So7 en AGP, PCI en ISA. Maar goed, als dat al bestaan heeft is de kans dat je het nu nog vindt vrijwel nihil. Ik denk dat ik zelf een houten kistje op basis van een BabyAT backplate in elkaar kan flanzen. Dus heb ik eigenlijk vooral een BabyAT systeempje nodig. En natuurlijk is een P55T2P4 toppunt van retro-chic, maar voor deze doeleinden voldoet eigenlijk alles met paar PCI en paar ISA-sloten en verder niet al te exotisch chipset (Utron bijv :X )
Een socket-7 moederbord heb ik nog, maar er staat niet echt iets op qua merk ofzo en er zit alleen een din-aansluiting op. Er staat een code achterop op een sticker "MB.TRITON-2 75-200 256 KB PC C". Ik weet ook niet precies wat voor processor erop zit. Het zou een oud mobo van mij kunnen zijn van lang geleden, dan zit er een P133 op. Misschien doet mijn oude P200MMX het daar ook nog wel op. :)
[...]

Goede? Er zijn zeer rudimentaire Win98 drivers voor die Revolution4 waar je zeker geen naadloze retro-gaming opties op zou kunnen doen. Dat gezegd, PCI kaart? Ik had destijds een Revolution4 AGP, wat gelijk toepasbaarheid enorm verminderde. Met PCI kan dat ding gewoon in modern systeem als secundair scherm :Y
"Goede" is inderdaad nogal relatief, hehe; ik wilde dat ding eigenlijk in Windows 2000 of XP aan de gang krijgen ooit, maar de drivers daarvan waren zo rudimentair dat de Windows 98 drivers er best wel goed bij afstaken. :+ Het had in elk geval in Windows 98 support voor hardwareversnelling bij video, wat in W2K niet ging, maar het is niet zo'n hele bijzondere kaart als je wilt gamen inderdaad. Maar je hebt gelijk: hij kan naast die tnt2 natuurlijk, da's een agp-kaart. Ik heb nog precies 1 pci-slot vrij. Dan zitten er min of meer 4 videokaarten in. :+ Ik ga het gewoon een keer proberen. :)

Saved by the buoyancy of citrus


 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 10:57

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

Cyphax schreef op maandag 11 december 2017 @ 15:01:
[...]

Een socket-7 moederbord heb ik nog, maar er staat niet echt iets op qua merk ofzo en er zit alleen een din-aansluiting op. Er staat een code achterop op een sticker "MB.TRITON-2 75-200 256 KB PC C".
"Triton-2" is i430HX. In beginsel goed nieuws, eigenlijk de beste Intel So7 chipset. Maar hoe goed hangt af van exact welk bord (en in sommige gevallen welke revisie) erin zit.
Ik weet ook niet precies wat voor processor erop zit. Het zou een oud mobo van mij kunnen zijn van lang geleden, dan zit er een P133 op. Misschien doet mijn oude P200MMX het daar ook nog wel op. :)
Als het split voltage (2.8VCore, 3.3VIO) ondersteunt wel. Kom je weer bij belang om te weten welk moederbord het is ;) Er staat geheid iets op op basis waarvan het herkend kan worden. Zo niet op de PCB, kijk naar evt stickers op zijkanten ISA/PCI sloten.
[...]

"Goede" is inderdaad nogal relatief, hehe; ik wilde dat ding eigenlijk in Windows 2000 of XP aan de gang krijgen ooit, maar de drivers daarvan waren zo rudimentair dat de Windows 98 drivers er best wel goed bij afstaken. :+ Het had in elk geval in Windows 98 support voor hardwareversnelling bij video, wat in W2K niet ging, maar het is niet zo'n hele bijzondere kaart als je wilt gamen inderdaad. Maar je hebt gelijk: hij kan naast die tnt2 natuurlijk, da's een agp-kaart. Ik heb nog precies 1 pci-slot vrij. Dan zitten er min of meer 4 videokaarten in. :+ Ik ga het gewoon een keer proberen. :)
Zelf zou ik het eerder op een Linux-systeem inzetten. Xorg support is ook aanwezig, en scheelt dat je het gewoon in een verder actueel systeem kunt gebruiken :)

Soittakaa Paranoid!


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
Razkin schreef op zondag 10 december 2017 @ 11:06:
Het is al een tijdje terug dat ik tijd heb kunnen besteden aan oude games op oude hardware, maar wat ik wel goed kan herinneren is dat de juiste driver vinden die betrouwbaar werkt een ramp kan zijn.
Ik zat me zojuist te bedenken, ik vond het dus merkwaardig dat Quake II wel functioneert met OpenGL, maar alle andere Windows games die ik probeerde vastliepen zodra de 3D functionaliteit van de kaart werd aangesproken.

Ik realiseerde me niet dat OpenGL en Direct3D natuurlijk verschillende API's zijn.

Noob vraag daarover, maar kan het dan zijn dat het probleem misschien ligt in de comptabiliteit van m'n Radeon 9800 met de Direct3D implementatie van DirectX 9c die ik heb geïnstalleerd, en kan een oplossing dan zijn om een oudere versie van DirectX te installeren waarvan bekend is dat deze Radeon wel compatible mee is? Ik ging er eigenlijk van uit dat elke nieuwe versie van DirectX backward compatible zou zijn, maar is dat wel zo?

[edit] lees nu bij Microsoft dat DX9c idd backward compatible zou moeten zijn, alles wat dus onder DX8 liep zou dus ook onder DX9c moeten functioneren. Ergens anders las ik dat het verder niet mogelijk is, althans niet zonder het risico je Windows installatie te mollen, om DX9c te downgraden naar DX8. Als ik dit dus zou willen proberen moet ik Windows98 weer volledig opnieuw installeren, zucht...

[Voor 16% gewijzigd door Weemism op 12-12-2017 17:14]


 • xgaming
 • Registratie: Oktober 2012
 • Laatst online: 23-03 13:20
Mooi topic dit!

DirectX is inderdaad backwards compatible dus ik zou het probleem eerder in de driver zoeken. Heb je de ATI Omega drivers al geprobeerd ? Die werken naar eigen ervaring het allerbest. Tegenwoordig iets meer zoekwerk maar je zult er vast nog een kunnen vinden. Startpunt zou dit kunnen zijn

downloads: ATi Radeon Omega 2.4.07a
Weemism schreef op dinsdag 12 december 2017 @ 16:55:
[...]

Ik zat me zojuist te bedenken, ik vond het dus merkwaardig dat Quake II wel functioneert met OpenGL, maar alle andere Windows games die ik probeerde vastliepen zodra de 3D functionaliteit van de kaart werd aangesproken.

Ik realiseerde me niet dat OpenGL en Direct3D natuurlijk verschillende API's zijn.

Noob vraag daarover, maar kan het dan zijn dat het probleem misschien ligt in de comptabiliteit van m'n Radeon 9800 met de Direct3D implementatie van DirectX 9c die ik heb geïnstalleerd, en kan een oplossing dan zijn om een oudere versie van DirectX te installeren waarvan bekend is dat deze Radeon wel compatible mee is? Ik ging er eigenlijk van uit dat elke nieuwe versie van DirectX backward compatible zou zijn, maar is dat wel zo?

 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
xgaming schreef op dinsdag 12 december 2017 @ 17:16:
Mooi topic dit!

DirectX is inderdaad backwards compatible dus ik zou het probleem eerder in de driver zoeken. Heb je de ATI Omega drivers al geprobeerd ? Die werken naar eigen ervaring het allerbest. Tegenwoordig iets meer zoekwerk maar je zult er vast nog een kunnen vinden. Startpunt zou dit kunnen zijn

downloads: ATi Radeon Omega 2.4.07a


[...]
Dat brengt me al een beetje in de richting ja, alleen lijkt het dat alle downloadlinks naar de Omega 2.4.07a drivers naar defunct sites leiden met twijfelachtige inhoud. Zoekend op Omega 2.4.07 (zonder de a) zie ik ook een link naar de site van AMD zelf, maar die listen de 9000 serie niet als compatible met Omega drivers.

Maar ik ga eens verder zoeken op die drivers dan, dank voor de tip.

 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 10:57

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

Even een schop:
Mede dankzij dit topic is kogel door de kerk. Heb net via eBay een moederbord + CPU en wat kaarten gekocht, met beetje geluk gaan we tweede week kerstvakantie wat vader-zoon quality time hebben :Y

Het wordt een Asus PI/XP55T2P4 rev.3.0. Oftewel:
- So7
- i430HX chipset
- 4x 72p SIMM, 4x PCI, 4x ISA (1 slot gedeeld)
- zowaar ATX form factor op een bord uit 1996/7 - een unicum :D waardoor kast+voeding geen probleem gaat zijn.

Mooie is dat dit bord met laatste bios alles van P75 tot en met K6-3+ slikt. Dus ik ga het in eerste instantie bouwen met een zo traag mogelijke P54(C), om daarna zoonlief het concept 'upgraden' te laten ervaren. Van een 1.5x50MHz P75 naar een 6.0x83MHz K6-3+ zou merkbaar moeten zijn >:)
Idem met RAM. 4x SIMM klinkt niet als veel, maar hier kunnen daadwerkelijk 128MB SIMMs in, en met een extra TAGRAM is dat ook nog eens allemaal te cachen. Natuurlijk moet ik daarvoor ook die SIMMs en TAGRAM vinden, maar een begin is er en ik blijk zowaar 4x 64MB SIMMs te hebben die m'n grote weggooi/weggeefactie van 11 jaar terug overleefd hebben

Enige dilemma is of ik er DOS 6.22 danwel Windows 98SE op ga draaien. Met een P75 is Win98SE een martelgang, zeker als er onvoldoende RAM in zit - maar met K6-3 en 256MB RAM kan het dat met twee vingers in z'n neus aan. Ach, we zien wel. Eerst hardware binnen krijgen en in elkaar zetten :P

Soittakaa Paranoid!


 • Tyrian
 • Registratie: Maart 2001
 • Niet online

Tyrian

It's Unreal.

Zijn er bronnen die bevestigen dat Windows 98 anno 2017 nog steeds een actief doel is voor malware/virussen? Ik weet dat het OS zo lek als een mandje is maar ik kan me voorstellen dat de besmette Windows 9x computers inmiddels vervangen of gecrasht zijn en dus geen pogingen meer doen om hun rommel te verspreiden en alle malware van de afgelopen pakweg 10 jaar is niet langer compatible met deze oude Windows versies.

http://www.hypercoop.tk | GW user page | GW2 user page

Specs


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
Tyrian schreef op zondag 24 december 2017 @ 02:43:
Zijn er bronnen die bevestigen dat Windows 98 anno 2017 nog steeds een actief doel is voor malware/virussen? Ik weet dat het OS zo lek als een mandje is maar ik kan me voorstellen dat de besmette Windows 9x computers inmiddels vervangen of gecrasht zijn en dus geen pogingen meer doen om hun rommel te verspreiden en alle malware van de afgelopen pakweg 10 jaar is niet langer compatible met deze oude Windows versies.
An sich zal Win9x geen actief doelwit meer zijn denk ik idd, maar ik kan me zo voorstellen dat het zoeken naar kwetsbare computers tegenwoordig een grotendeels geautomatiseerd proces is waarbij hackers scanners inzetten die ook nog op kwetsbare oudere OS'en scannen die aan een netwerk met moderne machines zijn verbonden (kost tenslotte geen extra moeite), en via die ingang malware/virussen en ransomware binnen je LAN verspreiden.

Ben zelf echter geen expert op dat gebied, dus wellicht dat iemand anders daar iets over kan zeggen nog. Maar gezien het feit dat je met Win9x pc's feitelijk toch niets meer kan online (browsen is zo goed als onmogelijk, en er zijn geen MP gameservers meer online voor die systemen) is het überhaupt de vraag of je het risico wil nemen nog met het internet te verbinden, i.p.v. je alleen te beperken tot je LAN waarvoor wel nog een praktisch nut is in de vorm van toegang tot bijv. een NAS.

 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 10:57

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

Dat vooral. Ik heb iig geen zin om proefkonijn te spelen - maar vooral niet om de frustrerende ervaring te ondergaan van met een jarenlang niet meer gesupporte browser op een voor hedendaagse begrippen idioot low-spec computer te gaan browsen.

Bedenk dat de www veranderd is en de gemiddelde website nu serieus wat CPU en RAM vreet. Mijn schoonvader heeft een oude AMD Ontario-based netbook weggedaan want te traag om te browsen en heb zelf eentje met een ULV C2D die echt op het randje zit, zelfs met uitgeklede Linux install is het net werkbaar met Firefox 57 en net niet met Chrome of oudere Firefox. Beide systemen zijn ruim krachtiger dan het soort Win98-gebakje wat we hier bespreken. Dus nog los van security: doe het jezelf niet aan.

Wat ook relevant is voor security: de games zelf. Voorzover je ze legaal van originele media installeert, of legaal (al dan niet gratis) van de site van de maker, zou het veilig moeten zijn. In alle andere gevallen, ook waar het geen warez betreft (jaren '80/'90 shareware bijv, of websites die beweren je legaal oude titels te kunnen verkopen) zou ik flink op je hoede zijn en de bestanden in kwestie grondig scannen op modern systeem met up-to-date beveiligingssoftware voor je ze loslaat op je retrobak. Die bestanden zijn zo oud als de hard- en software die je draait en kunnen ditto malware bevatten :o

Soittakaa Paranoid!


 • Cyphax
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 10:47

Cyphax

Moderator LNX
Ik heb een jaar of wat geleden ook eens zitten kijken of een moderne webbrowser nog kon met Windows98 en toentertijd was Opera geloof ik de laatste die op dat moment nog prima voldeed. Maar dat is nu wel weer zo lang geleden dat die versie ook nogal achterloopt. Misschien gaat het nog net daarmee, maar van IE6 moet je het eigenlijk niet hebben. Het is leuk om het aan te zwengelen als je het gevoel wil hebben dat er veel is veranderd in de afgelopen 20 jaar. :+
Het meest nuttige van Internet Explorer 5.5 is misschien de ftp-ondersteuning nog wel. :P
Afgezien van Windows heb ik er geen illegale software op staan. Ik heb zó veel van die oude games gewoon op CD, verzameld over de jaren heen... er zijn maar een paar titels die ik graag legaal zou willen hebben. Gog vult dat voor een goed deel weer in, maar jammergenoeg draaien de installers niet in Windows98.

[Voor 21% gewijzigd door Cyphax op 24-12-2017 13:40]

Saved by the buoyancy of citrus


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
Aanvullend op @dion_b 's plannen voor het bouwen van een DOS retro systeem, en wellicht ook interessant voor anderen die een DOS machine willen bouwen in een moderne ITX behuizing:


en


op PhilsComputerLab's kanaal op de YouTubes.

 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 10:57

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

Dat is natuurlijk nog compacter ;)

Helaas hier nadrukkelijk niet handig, ik wil m'n 5-jarige zoon kennis laten maken met de geneugten van ardware installeren. Kleine handen zijn in een ITX-systeem een pre, maar makkelijk en overzichtelijk is anders.

Plus ik hou het qua core hardware liefst een beetje tijds-accuraat. Het is natuurlijk een persoonlijke kwestie hoe ver je daarin gaat. Ik lees op Vogons van mensen die per se nog met antieke harde schijven willen werken omdat het gereutel en de traagheid hoort bij de ervaring. Zal wel, maar dat is niet het deel van de ervaring die ik zoek :z

Ik zit er wel aan te denken zelf een behuizing te bouwen, de ATX backplate en slots van een willekeurige kast nemen, die in een zelfgemaakte houten doos vrotten die niet hoger is dan de PCI slots zelf. Zo hou ik het nog een beetje compact ondanks de het grote ATX bord. Ben benieuwd hoe het qua voedingen werkt. De uitdaging is vooral de -5VDC lijn. Die is in ATX 1.2 en 2.01 (~2003) optioneel geworden en in SFX sowieso nooit vereist. -5V is alleen voor "sommige" ISA-kaarten nodig, maarja, voordat je weet of je een van die kaarten hebt kun je flink wat troubleshooting verder zijn. Ik zou het liefst iets ter formaat van SFX gebruiken, maar voor goede compatibility is een voeding met alle mogelijk relevante voltages een beter idee. Ach, eerst eens ergens een oud systeem vinden die ik kan cannibaliseren voor backplate en slots. Misschien zit daar een zinnige voeding in...

Soittakaa Paranoid!


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
Logische overwegingen v.w.b. de behuizing lijkt me idd gezien je doel, en ik kan me zelfs ook iets voorstellen wat de puristen op Vogons schrijven over het nastreven van maximale authenticiteit. Ben zelf ook gecharmeerd van met name die oude geluiden die gepaard gingen met de systemen van toen. Heb om die reden bijvoorbeeld in Amiga emulator Winuae ook altijd die typische floppygeluiden aanstaan van bij het laden van games :) .

De lage snelheid van retro machines gaat me niettemin sneller vervelen denk ik, en merk nu al dat ik ook veel minder tolerant ben dan ik dacht v.w.b. het telkens van cd moeten wisselen bij het spelen van games op m'n huidige retro machine nu ik het gemak van applicaties als Steam, Origin en GOG gewend ben.

Ben wel benieuwd naar plaatjes van de voortgang van je custom build trouwens als je er eenmaal mee begint! Zelf een behuizing bouwen is wel next level vind ik, en erg interessant om te volgen. Vroeg me alleen af of het geen risico is om hout als bouwmateriaal te gebruiken, zeker omdat je oudere componenten zal gaan gebruiken die om die reden wellicht niet meer zo betrouwbaar zijn.

 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 10:57

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

Waarom zou hout een betrouwbaarheidsissue zijn? Het geleidt vrijwel niet, het corrodeert niet, het bouwt geen statische ladingen op...

Enige belangrijke is dat de backplate van het moederbord geleidend verbonden is met de aarde van de voeding. Als dat op orde is maakt het allemaal weinig uit. M'n keuze voor hout is puur pragmatisch: ik heb nogal wat hout liggen en metaalbewerken is niet mijn ding.

M'n schoonvader gaf vanmiddag nog de tip dat ding vol LEDs te stouwen en een plexiglas raam erin te maken. Klinkt niet helemaal authentiek, maar gezien doel om zoonlief geïnteresseerd te maken kan het geen kwaad. Ik heb nog een ISA POST-kaart vol LEDs die status van de verschillende pinnen weergeven. Dat is een aardige kerstboom, die ook nog eens praktisch is als een niet doet wat het zou moeten.

Soittakaa Paranoid!


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
Ik doelde op de componenten die niet betrouwbaar meer kunnen zijn, niet het hout ;) , en als die componenten dan ontvlammen is een houten kast mogelijk een risico was m'n punt.

 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 10:57

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

Ah zo. Kan, maar ik hou niet voor niets metalen moederbordplaat. Moet ik wel nog zo'n ding vinden. Zou vandaag eea gaan ophalen, maar blijkbaar was iemand me voor :(

Wel vandaag gescoord: een Iiyama HM704UTc 17" CRT. Een van de allerlaatste high-end gevallen, dus 96kHz horizontal refresh support, een volledige vlakke trinitronbeeldbuis en 0.25dp. Vooral de kleuren zien er geweldig uit maar als ik het naast m'n Dell 23" 2560x1440 IPS zet krijg ik er alsnog pijn van in m'n ogen.

Soittakaa Paranoid!


 • PE4000
 • Registratie: November 2012
 • Laatst online: 25-01-2020
Gave topic!

Afgelopen zondag heb ik de Gigabyte TA7weer tevoorschijn gehaald.
Hier stond nog XP-lite op en heeft in verleden 24/7 dienst gedaan als externe music host.

Nu heb ik er een 17" Medion TFT monitor, T + M, een usb2.0 8GB stick en een usb2.0 Samsung DVD brander op aan gesloten.
De TA7 heeft een DOM van 1 GB en werkt op 1 Gbyte met 512MB aan geheugen en onboard audio/video.
Ik heb er wat ms-dos games op gezet en moet zeggen: wel weer lekker oldscool...
Btw: zit te denken voor een CF to IDE interface, als dit erin wil (volgens mij is er op de TA7 een front uitsparing aanwezig).

Ik heb hier ook nog een Sony GDM-1950 monitor staan, 36 KG aan de haak... is/was voor mijn mac's,
tevens nog een Philips 17" of 19", Hyundai 17" en voor de rest nog wat VGA en SVGA monitoren (90'er jaren) zijn allemaal CRT's.
Hier is nog veel hardware aanwezig, kan dus nog alle kanten op. Alleen heb ik geen plaats meer...

@dion_b Mooie monitor. Ik kan dat verschijnsel want heb daar vroeger ook last mee gehad.

 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 10:57

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

Ik moet oppassen dat dit niet uit de hand loopt :o Zojuist via eBay een K6-3+ gekocht. Als dat daadwerkelijk is wat het beweert te zijn, het werkt en mijn moederbord ook werkt, heb ik de ultieme So7 CPU voor mijn build, op 6x83MHz. Mits de PCI devices natuurlijk overweg kunnen met 41.5MHz... enfin, we zullen zien ;)
Oh, en ik moet op zoek naar ander RAM - de 2x 64MB die ik heb zijn maar op 70ns (=max 60MHz) rated, en ik vermoed sterk dat het FP is en geen EDO - maar ik zal de boel zeker wel op hogere snelheden testen. Het is lig kwaliteitsspul, van Digital, uit een eerste-generatie 21064 Alpha-systeem

[Voor 32% gewijzigd door dion_b op 27-12-2017 20:12]

Soittakaa Paranoid!


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
Ik kende deze kaart volgens mij nog niet (of is het wat wij als de AWE32 kennen?), maar PhilsComputerLab heeft weer een interessante video over een oldskool ISA geluidskaart voor retro toepassingen, de Sound Blaster 32 CT3670.


Zoals ook al in de TS staat, check ook z'n afspeellijst met reviews van inmiddels 9 DOS compatible geluidskaarten.

[Voor 33% gewijzigd door Weemism op 29-12-2017 19:35]


 • Cyphax
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 10:47

Cyphax

Moderator LNX
@Weemism een awe32 inderdaad. Dat is wel een interessante video, ik herken een hoop van de stappen om mijn awe64 in dos helemaal aan de praat te krijgen. Ik zat alleen nog te zoeken naar een mixer, dat kon ik even niet vinden. En nu wel dankzij die video. :)

Goed, nieuwe behuizing zit eromheen nu, veel mooier zo. Natuurlijk start ie niet op, gok ik dat het misgaat bij de detectie van de hd, en kom ik er vervolgens achter dat er in 25 jaar niks is veranderd. Dus de ide-kabel even omgedraaid, en gaan met die banaan. 8)7
Overigens heb ik met deze machine al eens gehad dat de hd erg slecht werkte, alsof ie kapot aan het gaan was. Dat was met zo'n modernere ide-kabel, die hebben meer pinnen. Een oude werkte daarentegen wel gewoon. Maar die past op twee manieren, én ader 1 is maar heel vaag gemarkeerd dus het was ook wel een beetje foutgevoelig. :+

[Voor 53% gewijzigd door Cyphax op 30-12-2017 13:15]

Saved by the buoyancy of citrus


 • Razkin
 • Registratie: Oktober 1999
 • Laatst online: 04:11
Vandaag heb ik een andere retro machine opgehaald. De KT133A met 1x ISA en een Athlon XP is voor een hoop dingen (veel) te snel.
Nu heb ik er een machine meer gericht op DOS.
Aopen AX53
Pentium 150MHz
Awe 32 CT3670

Wat ik op Vogons heb gelezen is het niet echt een Awe32, de hoofdchip is nl dezelfde als die op de Awe64 zit.

iRacing Profiel


 • Cyphax
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 10:47

Cyphax

Moderator LNX
Razkin schreef op zaterdag 30 december 2017 @ 19:16:
Vandaag heb ik een andere retro machine opgehaald. De KT133A met 1x ISA en een Athlon XP is voor een hoop dingen (veel) te snel.
Nu heb ik er een machine meer gericht op DOS.
Aopen AX53
Pentium 150MHz
Awe 32 CT3670

Wat ik op Vogons heb gelezen is het niet echt een Awe32, de hoofdchip is nl dezelfde als die op de Awe64 zit.
Mijn moederbord (gigabyte 6VX7-4X) heeft ook zo'n chipset. :)
Hij is letterlijk te snel voor de joystick die ik aan heb gesloten: een MS Sidewinder 3d Pro Plus. Die doet het dus niet ("Not connected" blijft ie zeggen). Ik weet niet zeker of het nou is dat ie het gewoon niet doet met drivers voor een Sidewinder 3d (zonder Plus dus) of dat ik gewoon zo veel pech heb dat de 48 mogelijke alternatieve drivers allemaal niet werken omdat het een bekend probleem is dat PC's met een FSB van 100MHz of hoger te snel zijn voor de driver. 'k Weet het niet zeker. :|
En dan geeft de connectie van m'n netwerkkaart ook nog de brui eraan. Die zit nogal los, dus die contactjes zullen wel niet meer goed zitten. Gelukkig niet het meest essentiële onderdeel, plus dat ik redelijk ruim in de oude netwerkkaartjes zit en er dezelfde voor terug kon zetten. :+

[edit]
Nadat andere gamecontrollers ook niet werkten (ook Not connected) begon ik te hopen dat er iets anders aan de hand was, en toen kwam ik al snel de suggestie tegen dat een andere gameport weleens kon conflicteren. En het mobo heeft een geluidskaart en een gameport aan boord, en ik had toevallig de bios-defaults een keer geladen. Die stond dus weer aan. Ik had geen drivers geladen (in Windows was het nog zo'n onbekend apparaat) maar toch was dat het probleem, want nadat ik 'm in de bios had uitgezet werkte de joystick meteen. :D Gelukkig ook met de soundcanvas ervoor. Het enige dat ik nu nog moet zoeken is een cd-audiokabeltje. Sommige games hebben cd-audio en dat is wel erg mooi. :)

[Voor 20% gewijzigd door Cyphax op 02-01-2018 11:24]

Saved by the buoyancy of citrus


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
Vandaag bij de kringloop geweest in de hoop daar evt. nog wat oude componenten te vinden (m.n. een andere video- en/of geluidskaart), maar helaas hadden ze niets liggen. Ook geen oude pc's waar ik eventueel onderdelen uit zou kunnen salvagen, kennelijk gaan die meteen door naar een opkoper gezien dat oude computerhardware in de winkel niet schijnt te verkopen. Lijkt hier in Eindhoven, zelfs bij de grootste kringloop van de stad, dus vrij kansloos oude PC componenten te vinden, ironisch als je ziet voor welke bedragen die soms wel op Marktplaats en eBay worden aangeboden.

Niettemin toch nog een aankoop gedaan, aanzienlijk minder retro dan wat ik tot dusver gebruikte, maar voor een tientje kon ik het onderstaande Belinea 17" 4:3 LCD scherm (model 101751) niet laten staan. Verre van vintage dus (uit 2003), maar wel een stuk praktischer. Neemt een stuk minder ruimte in beslag, heeft naast een VGA connector er ook een voor DVI, heeft ingebouwde speakers waardoor ik ook m'n los aangesloten speakers weer kan opbergen, verbruikt minder stroom, en is een stuk prettiger voor de ogen.M'n oude Compaq V50 CRT monitor berg ik toch nog maar even op om het setje met m'n Compaq Presario 5858 compleet te houden.Moet 'm nog even aansluiten straks, ben benieuwd naar de beeldkwaliteit 8) .

 • WHiZZi
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 25-03 15:40

WHiZZi

Museumdirecteurtje

Kuch..Open vanaf 17 maart 2018..

Computers vanaf 1975 t/m nu, dus ook vroege jaren 90 en late jaren 90 machines. We gaan ook LAN-party's organiseren om bijvoorbeeld Red Alert of Wacky Wheels tegen elkaar te spelen en wij verzorgen de hardware (uiteraard mag je ook zelf je hardware meenemen).

Ik heb zelf > 200 computers op het moment, grootste deel is jaren 80-spul maar ik heb ook zeker een voorraad jaren 90-machines en de nodige hardware daarvoor. Bakken vol videokaarten, geluidskaarten, netwerkkaarten, IO-kaarten en SCSI :+

HomeComputerMuseum - Interactief computermuseum waar wij de geschiedenis van de thuiscomputer preserveren. Centraal gelegen in de Benelux.


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
WHiZZi schreef op woensdag 3 januari 2018 @ 16:02:
Kuch..

[afbeelding]

Open vanaf 17 maart 2018..

Computers vanaf 1975 t/m nu, dus ook vroege jaren 90 en late jaren 90 machines. We gaan ook LAN-party's organiseren om bijvoorbeeld Red Alert of Wacky Wheels tegen elkaar te spelen en wij verzorgen de hardware (uiteraard mag je ook zelf je hardware meenemen).

Ik heb zelf > 200 computers op het moment, grootste deel is jaren 80-spul maar ik heb ook zeker een voorraad jaren 90-machines en de nodige hardware daarvoor. Bakken vol videokaarten, geluidskaarten, netwerkkaarten, IO-kaarten en SCSI :+
Oooh nice! Ik kom zeker een keer kijken dan. Geef hier nog een keer een heads up als je open gaat 17 maart!

Ik zat even te kijken bij je Commodore collectie en zag daar weliswaar een C128 staan maar geen C128D. Ik heb er nog een werkend en compleet exemplaar in de berging staan, als je interesse hebt zou je die in bruikleen kunnen krijgen voor het museum (kosteloos natuurlijk). Laat maar weten als je interesse hebt :)

 • WHiZZi
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 25-03 15:40

WHiZZi

Museumdirecteurtje

Weemism schreef op woensdag 3 januari 2018 @ 16:09:
[...]

Oooh nice! Ik kom zeker een keer kijken dan. Geef hier nog een keer een heads up als je open gaat 17 maart!

Ik zat even te kijken bij je Commodore collectie en zag daar weliswaar een C128 staan maar geen C128D. Ik heb er nog een werkend en compleet exemplaar in de berging staan, als je interesse hebt zou je die in bruikleen kunnen krijgen voor het museum (kosteloos natuurlijk). Laat maar weten als je interesse hebt :)
yup, die mis ik inderdaad nog in de collectie (wel meer dingen, maar die is redelijk opvallend ja)

HomeComputerMuseum - Interactief computermuseum waar wij de geschiedenis van de thuiscomputer preserveren. Centraal gelegen in de Benelux.


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
Laat maar weten of je interesse hebt dan. Gaat dus om dit model:Ik woon zelf in Eindhoven, dus geen probleem om 'm een keer langs te brengen in Helmond mocht je 'm tentoon willen stellen (en/of gebruiken). Heb er ook nog software voor liggen, maar weet niet of die floppies nog werken.

 • KatirZan
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 24-03 16:52

KatirZan

Wandelende orgaanzak

Ook ik sluit me, voor nu, hierbij aan.

Ik draai momenteel Windows NT for Workgroups op een IBM Netfinity 3000 P-II 450 Mhz

Specs :

256MB Ram
1.44MB 3,5" Floppydrive
LG CRD-8322 14x - 32x CD-Rom drive
60GB Pata HDD
20GB Pata HDD
SCSI Tapedrive
Riva TNT2 Ultra 32MB AGP

Heb meerdere besturingssystemen op deze gehad, waarvan 98se toch het prettigste werkt in verband met driver ondersteuning.

Heb hem ondertussen wel te koop staan, aangezien ik plaats wil maken voor nieuwe hardware, mocht er dus iemand interesse hebben....

Wel ben ik nog op zoek naar een PC die ik vroeger had, dit betrof een Zenith Datasystems desktop, 80286 12mhz CPU met 4mb RAM, 20MB hdd geinstalleerd met MS-Dos 5.0.

Wabbawabbawabbawabba


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
Toch bijna de retro pc weer naar de berging verbannen na de aanhoudende 3D problemen met m'n (gemankeerde) OEM Ati Radeon 9800 PRO 128 MB. De omega drivers die @xgaming adviseerde kan ik helaas nergens meer achterhalen, alle links daarnaar lijken inmiddels broken of gecybersquat.

Daarbij kwam ook nog het probleem van de twee geluidskaarten die ik heb liggen, Soundblaster Live! 5.1 en de el cheapo OEM Ensoniq PCI 128, waarvan de eerstgenoemde weliswaar de beste audioervaring leverde in Windows 98, maar ik onder DOS bij gebrek aan werkende drivers niet aan de gang kreeg, en laatstgenoemde kaart vanwege de mindere hardwarespecs voor audiostutter in Windows zorgde, en hoewel deze wel DOS ondersteunt, uiteindelijk toch ook hangups bij DOS games veroorzaakte.

Vervolgens toch weer eens gekeken of virtualisatie van Windows 98 in VMWare niet toch gewoon makkelijker was om te retrogamen, maar liep er daar weer tegenaan dat video ondersteuning problematisch was voor zowel het verkrijgen van een juiste resolutie als 3D ondersteuning waardoor games als GK3 en Freelancer die ik zo graag weer zou willen spelen alsnog geen optie zijn.

Dit filmpje van PhilsComputerLab motiveerde me niettemin om toch nog een laatste blik op iig de Live! 5.1 te werpen, en gelukkig had ie bij de links onder dat filmpje ook DOS drivers voor de Live! toegevoegd. Nu dus ook eindelijk audioondersteuning onder DOS, zonder freezes, en dus ook goed geluid in Windows 98 d:)b .

Had wel nog problemen met het inbouwen van de juiste commando's in autoexec.bat voor het in DOS automatisch initialiseren van de kaart middels een afzonderlijk uit te voeren batchfile (vooral bij gebrek aan kennis hoe dat te doen), maar uiteindelijk zijn het deze regels geworden, en dit lijkt te werken (ook al zullen ze vast nodeloos ingewikkeld zijn):

SET PATH=%PATH%;C:\livedos
SET CTSYN=C:\LIVEDOS
SET BLASTER=A220 I7 D1 H5 P330 T6
SBEINIT.COM

Nu dus alleen nog het videoprobleem oplossen, ben dus nog steeds op zoek naar een fatsoenlijke (niet OEM) Windows 98 compatible AGP videokaart met minimaal 128 MB RAM voor een schappelijke prijs.

 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 10:57

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

Late Win9x drivers voor Radeon zijn idd een crime, je moet bijna per game een andere driverversie nemen voor optimale performance of zelfs stabiliteit. Ik lees dat Catalyst 4.2 en 6.2 afhankelijk van game beste werken met een 8xxx/9xxx Radeon en Win9x.

Update vanaf hier, eea is nogal uit de hand gelopen. Bedoeling was een So7 systeem dat DOS en misschien Win9x zou draaien. Eerste moederbord daarvoor (Asus XP55T2P4) dood als een pier en nadat duidelijk was wat mis was, kon ik het op de eBay foto's zien - "pulled from a working system" mijn aarsch :X Vervolgens geconstateerd dat ATX So7 lastig te vinden was, dus op zoek naar AT kast. Dat gevonden, maar net tegelijk alsnog de ideale ATX So7 bord gevonden... alleen duurde verzenden zeer lang. Dus in tussentijd met dat AT systeem verder gegaan. Gisteren het voorlopig als 'af' verklaard, komt vandaag alsnog dat ATX bord binnen 8)7

AT systeem:


Blijkbaar home-made ( :o ) kast uit aluminiumprofielen. Zag eruit alsof het '80s vintage was, maar inhoud is van ~1994. En deed het gelijk:Ondertussen de boel licht uitgebreid-

Specs:
[list]
• i486DX-33
• FIC 486-GVT-2 (Via chipset So3, VLB en ISA)
• FIC FIC MIO-V (Winbond-based multi-I/O)
• 32MB FP DRAM (72p SIMMs)
• Diamond Stealth Video VLB (S3 868, 2MB)
• Aztech Sound Galaxy 16 II (AZT2316A, non-PnP full SBPro HW compatibility)
• 1GB CF kaart via CF->IDE adapter
• MS-DOS 7.1 (van Win98SE) op die kaart.
• Iiyama HM704UTc 17" CRT
• Seriele muis (met bal, want ik kon niet zo snel een PS/2 backplate/connector vinden voor de header op het moederbord)
• Compaq beige 105-key keyboard (nog nooit gebruikt voor gisteravond :) )
• Oh, en een Roland FP-7 electrische piano >:)

Grootste deel systeem moet duidelijk zijn, maar even over die piano: ik was verwend in DOS-tijd met een GUS MAX. Nu valt wat een Soundblaster doet aan FM-synthesis behoorlijk tegen. GUS kopen is onbetaalbaar, wavetablekaarten ondertussen ook. Toen begon ik naar Roland MT-32 en SC-55 te kijken. Ook al onbetaalbaar, maar na paar uur browsen begon me te dagen dat er iets anders van Roland welgeteld een halve meter bij me vandaan stond, de FP-7 piano van m'n partner. En dat ding heeft MIDI support, specifieker het heeft General MIDI support, dus zou het functioneel identiek moeten zijn aan een SC-55, maar dan met SNR en samplekwaliteit van het niveau concertpianist. Dus kabeltje gehaald om geluidskaart aan piano te koppelen en na wat gepruts, zowel met conifg als met juiste kabel in juiste gaatje ("IN" op de kabel moet in "UIT" op de piano...) en *BOEM* opeens vol MIDI soundtracks uit de piano terwijl - daar waar ondersteund - de sound effects via AdLib of Soundblaster(Pro) FM uit de speakers kwamen. Beter dan dit ging je het anno 1995 niet krijgen :D

In hoeverre je hier meerwaarde uit haalt verschilt sterk tussen spellen, maar als het ondersteund is, is het geweldig. Beste tot nu toe zijn Tyrian en Colonization, waarbij Colonization echt beter klinkt dan op m'n hoofdPC in DOSbox.

Laatste puntje op de i hier is dat sommige pre-General MIDI titels (Ultima6 bijv) helemaal geen geluid laten horen als ik MT-32 kies aangezien ze gebruik maken van actieve functionaliteit van deze eerdere apparaten die niet in General MIDI zit. Daar is het tooltje SoftMPU voor. Die ga ik vanavond uitproberen ;)


...maar m'n nieuwe moederbord is dus binnen. Dat gaat een tweede systeem worden, ook voor DOS, Win 3.1 en mogelijk multiboot met Win98SE ernaast.

Beoogde specs:
 • Intel Pentium 133@75MHz *of* AMD K6-3+@zo snel als het wil draaien officieel 450MHz op 1.6V, maar aangezien ik toch 2.0V moet draaien verwacht ik rustig richting de 600MHz te kunnen
 • Tekram P5MVP-A4 mobo (Via MVP3 chipset, 100MHz FSB en AGP, 168p DIMM en 72p SIMM)
 • 64MB 50ns EDO of 128MB PC100 SDR-SDRAM
 • DFI VC-3000 ISA VGA (Oak chipset) *of* Diamond Viper V770 (TNT2 Ultra)
 • 3Com 3C905CX-TXM 10/100Mb Ethernet
 • HDD nog onzeker, ik had hier een 2GB CF kaart voor, maar die heb ik geroosterd door pinnen tijdens het draaien kort te sluiten |:(
 • Aztech PCI338-A3D Aureal Vortex geluidskaart of mogelijk Creative SB Audigy 2 Platinum - of als die beide in DOS zuigen alsnog de ISA kaart uit de 486 jatten.
Beetje afhankelijk van hoe dat allemaal gaat kan zijn dat ik op zoek ga naar een Voodoo3-3000 AGP en S3 Savage4 als vergelijkingsmateriaal.

In ieder geval is de insteek hier dat m'n zoontje daadwerkelijk de boel fysiek in elkaar zet en voorzover mogelijk (hij kan nog niet helemaal lezen) de config doet. In eerste instantie pakken we de oude CPU en VGA kaart, dan gaan we dingen doen waar we tegen de grenzen daarvan aanlopen - en vervolgens mag hij zelf de boel upgraden en het verschil zien. Maar eerst zelf even alles in elkaar zetten en testen om te weten dat we iig voor hij eraan zit een stapel werkende onderdelen hebben :z

Soittakaa Paranoid!


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
dion_b schreef op maandag 12 februari 2018 @ 16:32:
Late Win9x drivers voor Radeon zijn idd een crime, je moet bijna per game een andere driverversie nemen voor optimale performance of zelfs stabiliteit. Ik lees dat Catalyst 4.2 en 6.2 afhankelijk van game beste werken met een 8xxx/9xxx Radeon en Win9x.
Heb nu een Nvidia TNT2 Pro of Ultra op m'n verlanglijstje staan. Eind jaren 90, AGP of PCI, 16/32GB, dus ik verwacht met deze kaarten de beste compabiliteit i.c.m. performance met Windows 98. Niettemin waarschijnlijk lastig te vinden. Net als een Voodoo vanaf generatie 3 trouwens die je zelf later in je post nog noemt. Wat ik kan vinden op MP is idioot hoog geprijst. Dus mocht je nog ergens tegenaan lopen, en ze hebben er meer dan één hou ik me aanbevolen.
[...]

Grootste deel systeem moet duidelijk zijn, maar even over die piano: ik was verwend in DOS-tijd met een GUS MAX. Nu valt wat een Soundblaster doet aan FM-synthesis behoorlijk tegen. GUS kopen is onbetaalbaar, wavetablekaarten ondertussen ook. Toen begon ik naar Roland MT-32 en SC-55 te kijken. Ook al onbetaalbaar, maar na paar uur browsen begon me te dagen dat er iets anders van Roland welgeteld een halve meter bij me vandaan stond, de FP-7 piano van m'n partner. En dat ding heeft MIDI support, specifieker het heeft General MIDI support, dus zou het functioneel identiek moeten zijn aan een SC-55, maar dan met SNR en samplekwaliteit van het niveau concertpianist. Dus kabeltje gehaald om geluidskaart aan piano te koppelen en na wat gepruts, zowel met conifg als met juiste kabel in juiste gaatje ("IN" op de kabel moet in "UIT" op de piano...) en *BOEM* opeens vol MIDI soundtracks uit de piano terwijl - daar waar ondersteund - de sound effects via AdLib of Soundblaster(Pro) FM uit de speakers kwamen. Beter dan dit ging je het anno 1995 niet krijgen :D
Mooie oplossing met die piano 8) . FM synthesis op een SB staat niet zeer goed aangeschreven idd, en dat spul van Roland is ook wel echt mooi en goed, maar idd inmiddels onvindbaar/onbetaalbaar. Een leuk filmpje over de MT-32 trouwens bij LGR, misschien interessant om te bekijken, hij laat ook geluidsfragmenten uit games horen waarbij je het verschil in kwaliteit duidelijk hoort.
In hoeverre je hier meerwaarde uit haalt verschilt sterk tussen spellen, maar als het ondersteund is, is het geweldig. Beste tot nu toe zijn Tyrian en Colonization, waarbij Colonization echt beter klinkt dan op m'n hoofdPC in DOSbox.
Dat dus.
[...]

Beoogde specs:
 • Intel Pentium 133@75MHz *of* AMD K6-3+@zo snel als het wil draaien officieel 450MHz op 1.6V, maar aangezien ik toch 2.0V moet draaien verwacht ik rustig richting de 600MHz te kunnen
 • Tekram P5MVP-A4 mobo (Via MVP3 chipset, 100MHz FSB en AGP, 168p DIMM en 72p SIMM)
 • 64MB 50ns EDO of 128MB PC100 SDR-SDRAM
 • DFI VC-3000 ISA VGA (Oak chipset) *of* Diamond Viper V770 (TNT2 Ultra)
 • 3Com 3C905CX-TXM 10/100Mb Ethernet
 • HDD nog onzeker, ik had hier een 2GB CF kaart voor, maar die heb ik geroosterd door pinnen tijdens het draaien kort te sluiten |:(
 • Aztech PCI338-A3D Aureal Vortex geluidskaart of mogelijk Creative SB Audigy 2 Platinum - of als die beide in DOS zuigen alsnog de ISA kaart uit de 486 jatten.
Beetje afhankelijk van hoe dat allemaal gaat kan zijn dat ik op zoek ga naar een Voodoo3-3000 AGP en S3 Savage4 als vergelijkingsmateriaal.
Ik denk dat Audigy kaarten wat moeilijk zijn om aan de gang te krijgen op een Windows 98 machine, ik heb er ook nog één liggen en ooit geprobeerd, maar snel opgegeven. In DOS is het volgens mij al helemaal geen doen bij gebrek aan drivers. Een ISA kaart zou natuurlijk het meest compatible zijn met een DOS machine en zouden doorgaans ook prima moeten werken onder Windows mits het geen absolute entry/OEM kaarten zijn zoals die Ensoniq (budgetmerk van Soundblaster) die ik in eerste instantie gebruikte. Een goed startpunt is misschien deze YouTube playlist die ik ook in de TS had staan, waarin van een aantal populaire geluidskaarten uit de jaren 90 de prestaties in Windows en DOS grondig worden getest.
In ieder geval is de insteek hier dat m'n zoontje daadwerkelijk de boel fysiek in elkaar zet en voorzover mogelijk (hij kan nog niet helemaal lezen) de config doet. In eerste instantie pakken we de oude CPU en VGA kaart, dan gaan we dingen doen waar we tegen de grenzen daarvan aanlopen - en vervolgens mag hij zelf de boel upgraden en het verschil zien. Maar eerst zelf even alles in elkaar zetten en testen om te weten dat we iig voor hij eraan zit een stapel werkende onderdelen hebben :z
Mooi plan, had je idd eerder al uiteengezet dus ben benieuwd naar de vorderingen. Was je niet ook van plan zelf een (houten) kast in elkaar te zetten?

 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 10:57

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

Weemism schreef op maandag 12 februari 2018 @ 19:33:
[...]

Heb nu een Nvidia TNT2 Pro of Ultra op m'n verlanglijstje staan. Eind jaren 90, AGP of PCI, 16/32GB, dus ik verwacht met deze kaarten de beste compabiliteit i.c.m. performance met Windows 98. Niettemin waarschijnlijk lastig te vinden.
Deze V770 (TNT2 Ultra dus) heb ik afgelopen zaterdag gevonden in een kringloopwinkel. Ben er bijna anderhalf uur bezig geweest, heb de ene verkoper die geïnteresseerd was in het spul (een autistische jongen die een 10 voor enthousiasme verdient, maar kennis en zoekvermogen was wat uitdagender) de middag van z'n leven bezorgd. We hebben zijn retro-bak met onderdelen die ze daar hadden periode-correct gemaakt - hij had al een P2-266 op een Intel AL440LX (het originele Slot 1 bord) met een SB AWE 64 Gold, maar daar zat een ranzige TNT2-M64 in die niet alleen te jong was maar ook gewoon crappy build quality. Gelukkig hadden ze een Hercules Terminator Beast AGP (met S3 Savage 3D) die zowel qua leeftijd als degelijkheid mooi paste.

Heb zelf een werkelijke goudmijn meegenomen, o.a.:
- die Diamond Viper V770 dus
- een Diamond Stealth Video 2500 (Alliance ProMotion 24T)
- een Seagate ST-412 - de originele HDD uit de IBM 5160 XT, nog met zwarte IBM frontplate. Wel 10MB groot.
- een NexGen Nx586 CPU (zelfs ongetest ± EUR 75 waard)
- nog wat SIMMs, kabels, muizen, een mooie DVDRW en andere meuk.

* dion_b houdt van kringloopwinkels O+

Grootste deel hiervan ga ik niet zelf houden, maar is goede ruilwaar voor spul dat ik wel wil.
Net als een Voodoo vanaf generatie 3 trouwens die je zelf later in je post nog noemt. Wat ik kan vinden op MP is idioot hoog geprijst. Dus mocht je nog ergens tegenaan lopen, en ze hebben er meer dan één hou ik me aanbevolen.
Hehe, wie weet. Tot die tijd, kijk eens hier: www.amibay.com - een V&A site, oorspronkelijk van de Amiga-community maar ondertussen uitgegroeid tot algemene retro-computing site. Prijzen zijn doorgaans ook lager dan op eBay.
[...]

Mooie oplossing met die piano 8) . FM synthesis op een SB staat niet zeer goed aangeschreven idd, en dat spul van Roland is ook wel echt mooi en goed, maar idd inmiddels onvindbaar/onbetaalbaar. Een leuk filmpje over de MT-32 trouwens bij LGR, misschien interessant om te bekijken, hij laat ook geluidsfragmenten uit games horen waarbij je het verschil in kwaliteit duidelijk hoort.
Uhuh. Dat is ook het verschil - en daar komt bij dat die piano itt de MT-32 *echt* goed geluid heeft.
[...]

Ik denk dat Audigy kaarten wat moeilijk zijn om aan de gang te krijgen op een Windows 98 machine, ik heb er ook nog één liggen en ooit geprobeerd, maar snel opgegeven. In DOS is het volgens mij al helemaal geen doen bij gebrek aan drivers. Een ISA kaart zou natuurlijk het meest compatible zijn met een DOS machine en zouden doorgaans ook prima moeten werken onder Windows mits het geen absolute entry/OEM kaarten zijn zoals die Ensoniq (budgetmerk van Soundblaster) die ik in eerste instantie gebruikte. Een goed startpunt is misschien deze playlist die ik ook in de TS had staan, waarin van een aantal populaire geluidskaarten uit de jaren 90 de prestaties in Windows en DOS grondig worden getest.
Die Aztech van me wordt geroemd als 'betere soundblaster dan de Soundblasters' en is idd echt kinderlijk simpel: settings worden in NVRAM bewaard, daar kun je met een DOS tooltje bij. Eenmaal correct ingesteld werkt het gewoon. Maar ik ga het met die Audigy proberen - en lukt dat niet, dan pak ik die Aureal erbij, dat moet zeker lukken, lig in Win9x.
[...]

Mooi plan, had je idd eerder al uiteengezet dus ben benieuwd naar de vorderingen. Was je niet ook van plan zelf een (houten) kast in elkaar te zetten?
Yep. Met schakelaars aan de buitenkant op de jumpers aangesloten zodat de meest relevante settings zonder prutswerk makkelijk gedaan kunnen worden. Maar dat is langere-termijn. Voor nu duik ik even de computerkamer in om dat moederbord te testen :)

Soittakaa Paranoid!


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
dion_b schreef op maandag 12 februari 2018 @ 20:38:
[...]

Deze V770 (TNT2 Ultra dus) heb ik afgelopen zaterdag gevonden in een kringloopwinkel. Ben er bijna anderhalf uur bezig geweest, heb de ene verkoper die geïnteresseerd was in het spul (een autistische jongen die een 10 voor enthousiasme verdient, maar kennis en zoekvermogen was wat uitdagender) de middag van z'n leven bezorgd. We hebben zijn retro-bak met onderdelen die ze daar hadden periode-correct gemaakt - hij had al een P2-266 op een Intel AL440LX (het originele Slot 1 bord) met een SB AWE 64 Gold, maar daar zat een ranzige TNT2-M64 in die niet alleen te jong was maar ook gewoon crappy build quality. Gelukkig hadden ze een Hercules Terminator Beast AGP (met S3 Savage 3D) die zowel qua leeftijd als degelijkheid mooi paste.
Mooi verhaal. En een bevestiging voor mij ook dan dat die TNT2 M64 inderdaad niet is om over naar huis te schrijven. Of zoals Wikipedia over die kaart schrijft:
A low-cost version, known as the TNT2 M64, was produced with the memory interface reduced from 128-bit to 64-bit. Sometimes these were labeled "Vanta", continuing the Vanta name started with a value-oriented RIVA TNT-based product. This chipset outperformed the older RIVA TNT while being less costly to produce. They proved quite popular in the OEM market, as most consumers simply assumed all TNT2 cards were the same.
En dat is dus de enige andere compatibele kaart die ik hier heb liggen naast die Radeon 9800 die onder Windows 98 dus alleen met OpenGL werkt, maar niet met DirectX. Ergo, twee niet goed functionerende kaarten, zucht....
Heb zelf een werkelijke goudmijn meegenomen, o.a.:
- die Diamond Viper V770 dus
- een Diamond Stealth Video 2500 (Alliance ProMotion 24T)
- een Seagate ST-412 - de originele HDD uit de IBM 5160 XT, nog met zwarte IBM frontplate. Wel 10MB groot.
- een NexGen Nx586 CPU (zelfs ongetest ± EUR 75 waard)
- nog wat SIMMs, kabels, muizen, een mooie DVDRW en andere meuk.

* dion_b houdt van kringloopwinkels O+
Dan heb je gelukkig meer mazzel dan ik met de kringloopwinkels waar ik het hier mee moet doen |:( . Die verkopen al het PC spul volgens eigen zeggen meteen door aan een opkoper, geen idee wat die daar dan verder mee doen. In de grootste kringloop hier, Het Goed, is iig niets fatsoenlijks te vinden op dat gebied. De kleinere probeer ik niet eens.
[...]

Hehe, wie weet. Tot die tijd, kijk eens hier: www.amibay.com - een V&A site, oorspronkelijk van de Amiga-community maar ondertussen uitgegroeid tot algemene retro-computing site. Prijzen zijn doorgaans ook lager dan op eBay.

[...]
Zal het eens uitchecken idd, dank voor de tip. Misschien ook eens bij m'n studiemaatjes uit die tijd navragen wat ze nog hebben liggen, maar de meesten hebben alles jaren geleden al naar de milieustraat gebracht denk ik, d'oh!
[...]

Die Aztech van me wordt geroemd als 'betere soundblaster dan de Soundblasters' en is idd echt kinderlijk simpel: settings worden in NVRAM bewaard, daar kun je met een DOS tooltje bij. Eenmaal correct ingesteld werkt het gewoon. Maar ik ga het met die Audigy proberen - en lukt dat niet, dan pak ik die Aureal erbij, dat moet zeker lukken, lig in Win9x.

[...]

Yep. Met schakelaars aan de buitenkant op de jumpers aangesloten zodat de meest relevante settings zonder prutswerk makkelijk gedaan kunnen worden. Maar dat is langere-termijn. Voor nu duik ik even de computerkamer in om dat moederbord te testen :)
Succes iig, en keep us posted ;)

 • Cyphax
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 10:47

Cyphax

Moderator LNX
Weemism schreef op maandag 12 februari 2018 @ 19:33:
[...]
Mooie oplossing met die piano 8) . FM synthesis op een SB staat niet zeer goed aangeschreven idd, en dat spul van Roland is ook wel echt mooi en goed, maar idd inmiddels onvindbaar/onbetaalbaar. Een leuk filmpje over de MT-32 trouwens bij LGR, misschien interessant om te bekijken, hij laat ook geluidsfragmenten uit games horen waarbij je het verschil in kwaliteit duidelijk hoort.
Ik weet weliswaar niet wat je nog betaalbaar vindt, maar nog niet zo lang geleden heb ik een Roland SC-50 van iemand gekocht. Het is niet de ultieme MIDI-oplossing maar ik vind 'm eerlijk gezegd echt heel erg mooi klinken (veel mooier dan m'n awe64, mooi genoeg om ook gewoon naar te luisteren: bij de awe64-software zitten een boel midi-files en dat is wel leuk) en ik heb 'm prima werkend op mijn retro-pc, die kan in dos bijvoorbeeld ook gewoon midi gebruiken. Nou is er volgens mij iets niet helemaal in de haak met de geluidskaart en midi in dos, want Duke Nukem 3D is onspeelbaar om de een of andere reden. Vanuit Windows werkt het beter. Ik dwaal af; ik zie er op Marktplaats nu ook wel SC-50 staan die ik wel betaalbaar durf te noemen. :)

[Voor 4% gewijzigd door Cyphax op 12-02-2018 21:20]

Saved by the buoyancy of citrus


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
Cyphax schreef op maandag 12 februari 2018 @ 21:19:
[...]

Ik weet weliswaar niet wat je nog betaalbaar vindt, maar nog niet zo lang geleden heb ik een Roland SC-50 van iemand gekocht. Het is niet de ultieme MIDI-oplossing maar ik vind 'm eerlijk gezegd echt heel erg mooi klinken (veel mooier dan m'n awe64, mooi genoeg om ook gewoon naar te luisteren: bij de awe64-software zitten een boel midi-files en dat is wel leuk) en ik heb 'm prima werkend op mijn retro-pc, die kan in dos bijvoorbeeld ook gewoon midi gebruiken. Nou is er volgens mij iets niet helemaal in de haak met de geluidskaart en midi in dos, want Duke Nukem 3D is onspeelbaar om de een of andere reden. Vanuit Windows werkt het beter. Ik dwaal af; ik zie er op Marktplaats nu ook wel SC-50 staan die ik wel betaalbaar durf te noemen. :)
Misschien meer iets voor @dion_b denk ik? Ik ben verder, ondanks de tekortkomingen, tevreden genoeg over m'n nu werkende SB Live! 5.1 voor wat betreft MIDI weergave (y) .

 • Cyphax
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 10:47

Cyphax

Moderator LNX
Weemism schreef op maandag 12 februari 2018 @ 21:21:
[...]

Misschien meer iets voor @dion_b denk ik? Ik ben verder, ondanks de tekortkomingen, tevreden genoeg over m'n nu werkende SB Live! 5.1 voor wat betreft MIDI weergave (y) .
Werkt dat in dos ook gewoon? Dat is wel mooi dan, ja. Het zou me niks verbazen als die Live beter klinkt dan de awe64. Op zich klinkt die laatste niet slecht, maar de Roland is wel echt mooier.
Ik heb ongetwijfeld ook nog wel een SB Live liggen (bij mij is de vuistregel een beetje; als ik het ooit gehad heb, dan heb ik het waarschijnlijk nog gewoon :+), 'k zou het eens moeten proberen. Ik heb zelfs nog wel een pci-slot vrij in die pc. :+

Saved by the buoyancy of citrus


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
Cyphax schreef op maandag 12 februari 2018 @ 21:25:
[...]

Werkt dat in dos ook gewoon? Dat is wel mooi dan, ja. Het zou me niks verbazen als die Live beter klinkt dan de awe64. Op zich klinkt die laatste niet slecht, maar de Roland is wel echt mooier.
Ik heb ongetwijfeld ook nog wel een SB Live liggen (bij mij is de vuistregel een beetje; als ik het ooit gehad heb, dan heb ik het waarschijnlijk nog gewoon :+), 'k zou het eens moeten proberen. Ik heb zelfs nog wel een pci-slot vrij in die pc. :+
Tot dusver heb ik geen problemen ervaren met MIDI in DOS met deze kaart idd (iig niet met deze drivers), maar er zijn beperkingen. Kijk onderstaand fimpje van PhilsComputerLab anders m.b.t. de Live!, Daarin worden de kwaliteit, compabiliteit en die beperkingen een stuk beter uitgelegd dan ik hier kan reproduceren :P .

[Voor 5% gewijzigd door Weemism op 12-02-2018 21:35]


 • Cyphax
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 10:47

Cyphax

Moderator LNX
Die heb ik weleens gezien, ja. Van dat soort video's gaat mijn retromachine altijd zachtjes fluisteren "zet mij nou ook eens aan", en als het in zo'n topic gaat over midi, dan kan het zomaar zijn dat ik naar wat midi-muziek ga luisteren. De soundtrack van Warcraft 2 heeft een paar geweldige tracks! En de muziek van games als Sam & Max Hit the Road, Transport Tycoon of Theme Hospital herbeleef ik omdat ik die vroeger al graag luisterde met die fm-chip van de SB16, en nu met de sc-50. :)

Saved by the buoyancy of citrus


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
Cyphax schreef op maandag 12 februari 2018 @ 21:39:
[...]
En de muziek van games als Sam & Max Hit the Road, Transport Tycoon of Theme Hospital herbeleef ik omdat ik die vroeger al graag luisterde met die fm-chip van de SB16, en nu met de sc-50. :)
Hehe, precies de games die als benchmark gebruik voor het bepalen van de kwaliteit van MIDI weergave.

Ik heb momenteel redelijk armzalige speakertjes aan m'n eigen retro pc hangen, vooral vanwege gebrek aan ruimte, dus veel van de charme van een betere weergave gaat daar sowieso al mee verloren, maar sommige (vooral goedkope) geluidskaarten zakken al direct door het ijs v.w.b. MIDI, en zijn compleet onluisterbaar a.g.v. afwijkende/onjuiste instrumenten en/of een verkeerd tempo.

Hoewel dus idd niet vergelijkbaar met wat je uit een Roland haalt ben ik voor mijn toepassing vooralsnog prima gelukkig met die Live! nu ie het ook doet onder DOS :) .

 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 10:57

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

Weemism schreef op maandag 12 februari 2018 @ 21:17:
[...]

Dan heb je gelukkig meer mazzel dan ik met de kringloopwinkels waar ik het hier mee moet doen |:( . Die verkopen al het PC spul volgens eigen zeggen meteen door aan een opkoper, geen idee wat die daar dan verder mee doen. In de grootste kringloop hier, Het Goed, is iig niets fatsoenlijks te vinden op dat gebied. De kleinere probeer ik niet eens.
Mwoeah, van geluk is enige sprake, maar het is vooral kwestie van volhouding. Hier in de buurt (A'dam) heb ik ook maar één kringloopwinkel die bij hoge uitzondering iets interessants heeft, maar NL is groter dan A'dam alleen. De winkel die ik zowat leeggehaald heb is eentje in Nijmegen. Niet Het Goed (wat ook daar is en 10 jaar terug geweldig was, maar nu volledig gecommercialiseerd), maar een kleine ideologische gerund door stel hippies en arbeidsongeschikte vrijwilligers. Mooie is dat ze vrijwel niets durven weggooien - dus daar vind je nog eens wat. Helaas wel af en toe wat. Zo komt die NexGen geheid van een moederbord af die ze daar hadden. Maar niet meer hebben :'(

Volgend doelwit is eentje bij m'n schoonouders in Naarden in de buurt. Ben benieuwd...
Weemism schreef op maandag 12 februari 2018 @ 21:21:
[...]

Misschien meer iets voor @dion_b denk ik? Ik ben verder, ondanks de tekortkomingen, tevreden genoeg over m'n nu werkende SB Live! 5.1 voor wat betreft MIDI weergave (y) .
SC-55? Mooi ding, en zeker een mooie prijs, maar dat ding doet niets wat de piano hier naast me niet doet, dus nee, dat mag iemand anders oppikken :)

Soittakaa Paranoid!


 • Vinnie
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
Ah, leuk.. retro pc topic! :P

Ook wel een tijdje bezig om een kleine retro hoekje te maken; tot op heden 2 systemen voor verschillende architecturen.

#1:
Commodore Amiga 1200
- 4GB CF Card met PFS3 filesystem
- Indivision ACA-1221 Accelerator, zonder uitbreiding. Puur voor meer geheugen.
- Indivision AGA MK2cr for A1200/A4000T, voor DVI-D aansluiting

Workbench 3.0

Ik moet nog door iemand de caps laten vernieuwen, maar daar moet ik eerst nog iemand voor vinden die ik er mee vertrouw; die krengen worden steeds duurder :/

#2
AT Mid-tower kast met:
- PCPartner VIB878DS AT-bord Super Socket 7, met hacked BIOS voor K6-III+ support
- AMD K6-III+ 450MHz CPU (downclocked @ 200MHz onder DOS)
- 2x128MB PC100 Geheugen
- 4GB CF (DOS) / 16GB CF (Windows 98)
- 3.5" 1.44MB FDD
- 5.25" 360kB/1.2MB FDD (nog niet achtergekomen welke van de twee het is; lack of media)
- CD-ROM drive (max speed Mode3)
- 3Com Etherlink III NIC
- nVidia TNT2 M64 32MB (nog zoekende naar een betere TNT)
- 3Dfx Voodoo2 12MB PCI - Diamond Multimedia Monster 3D II
- Creative Sound Blaster 16 ASP CT1740.
- Roland Sound Canvas SC-55 Mk.II
- Dell 17" CRT (M770); had er liever eentje met Trinitron, achjah ;)

MS-DOS 6.22 / Windows 98 Second Edition.

Begonnen met een K6-2, maar met het vinden van een gehackte BIOS heb ik er toch maar een K6-III+ ingezet zodat ik in realtime de multiplier en L1/L2 caches kan uit en aanzetten.

Ook was het zoeken voor een geluidskaart een behoorlijk lange weg. Veel latere (ISA) kaarten van Creative hebben in plaats van een echte OPL3 chip een CQM emulatie wat gewoon een stuk minder mooi klinkt; en dan kan je netzogoed DOSBox gebruiken.

De eerste was een Sound Blaster Pro, maar achteraf kwam ik er pas achter dan deze geen MPU-401 ondersteund, en SoftMPU werkt niet goed genoeg.
De 2e was een Sound Blaster AWE32 CT2760. Versie gevonden met een OPL3 chip, en de originele uberlange variant. Maar helaas, deze heeft last, zoals vele Sound Blasters, van hanging notes als je een MIDI apparaat aansluit.
3e keer was een bullseye. De Sound Blaster 16 ASP. Een vroege variant van de SB16 met OPL3 chip, en een CSP versie die geen last heeft van hanging notes.

Ook zit ik te denken om de Voodoo2 te wisselen voor een Voodoo Graphics voor betere DOS support (niet in bezit).

In ieder geval een leuk setje om op te spelen :Y)

C:\>_


 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 10:57

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

Mooi bakje - met een van de kleinste volwaardige moederborden die je gaat vinden - en een SC-55 erbij :)

Over K6-3+ gesproken, nu ik mijn MVP3 bordje (nouja, "bordje", full ATX dus bijna 2x formaat van die PCPartner) binnen heb kan ik eindelijk CPU's testen. BIOS van dat ding is stokoud, zelfs een K6-2 450 wordt als 400MHz weergegeven en bij alles daarboven gaat de weergave helemaal mis - maar m'n K6-3+ (ATZ) blijkt prima te werken en boot zonder morren op hoogste snelheid die ik op het bord kan instellen 6x100MHz :D
Naar beneden toe nog niet uitgezocht, maar 2.5x60=150MHz zou sowieso moeten kunnen.
Bij het uitzoeken heb ik al gelet op aanwezigheid van (gemodde) K6plus-supporting BIOS, dus zodra ik tijd heb komt dat goed ;)

[Voor 17% gewijzigd door dion_b op 12-02-2018 22:35]

Soittakaa Paranoid!


 • Vinnie
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
De SC-55 heb ik geimporteerd vanuit Japan, lokaal zijn ze gewoonweg niet te vinden. Gelukkig werkt ie prima. Ik heb wel de CR2032 batterij eruit gehaald. Is meteen mooi een reset bij een powercycle, de standaard instellingen verander ik toch niet.

Mijn K6-III+ loopt vast met 6x multiplier :P Achjah, voor DOS is het sowieso overkill. Wat wel apart is, is dat met hoge cpu frequencies de SFX van de Sound Blaster niet meer werken. Daar heb ik in de praktijk toch geen last van.

Binnenkort eens een 32GB CF halen en kijken of ik een lichte linux distro werkend kan krijgen op die machine. Lijkt me ook wel humor :)

C:\>_


 • Cyphax
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 10:47

Cyphax

Moderator LNX
dion_b schreef op maandag 12 februari 2018 @ 16:32:
Grootste deel systeem moet duidelijk zijn, maar even over die piano: ik was verwend in DOS-tijd met een GUS MAX. Nu valt wat een Soundblaster doet aan FM-synthesis behoorlijk tegen. GUS kopen is onbetaalbaar, wavetablekaarten ondertussen ook. Toen begon ik naar Roland MT-32 en SC-55 te kijken. Ook al onbetaalbaar, maar na paar uur browsen begon me te dagen dat er iets anders van Roland welgeteld een halve meter bij me vandaan stond, de FP-7 piano van m'n partner. En dat ding heeft MIDI support, specifieker het heeft General MIDI support, dus zou het functioneel identiek moeten zijn aan een SC-55, maar dan met SNR en samplekwaliteit van het niveau concertpianist. Dus kabeltje gehaald om geluidskaart aan piano te koppelen en na wat gepruts, zowel met conifg als met juiste kabel in juiste gaatje ("IN" op de kabel moet in "UIT" op de piano...) en *BOEM* opeens vol MIDI soundtracks uit de piano terwijl - daar waar ondersteund - de sound effects via AdLib of Soundblaster(Pro) FM uit de speakers kwamen. Beter dan dit ging je het anno 1995 niet krijgen :D
Oooh!! Ik heb ook een keyboard, een Yamaha, die heeft ook midi! Ik heb dat ding dus al een jaar of, oh, 20 denk ik. En bedenk ik mij dat 'ie ook midi support heeft. Het is een kwestie van de midi kabel uit de roland, en in het keyboard, en dit keyboard uit mijn jeugd speelt ineens allemaal muziek af uit mijn jeugd. Het wordt niet nostalgischer dan dit hoor (voor mij dan natuurlijk) :'(

Saved by the buoyancy of citrus


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
In het kader van meer plaatjes is leuker onderstaand nog een kleine update van hoe m'n 'nieuwe' 4:3 Belinea, die ik voor een tientje had opgepikt bij de Kringloop, nu op z'n plek staat. Was eigenlijk verrast over de goede beeldkwaliteit van dit scherm, weliswaar ook maar 15 jaar oud, maar kan zich m.u.v. van de aspectratio en het formaat zeker nog prima meten met moderne schermen wat mij betreft.

Als student was ik altijd al een beetje jaloers op de Belinea CRT van een huisgenoot van me, en nu heb ik er dus zelf eentje ;) .En zo ziet het er nu dus uit naast m'n 'normale' desktop, beetje krap, maar beter te doen dan met de 15" CRT die er eerst stond.Ben ook wel benieuwd naar jullie opstellingen!

[Voor 3% gewijzigd door Weemism op 13-02-2018 15:52]


 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 10:57

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

Zo'n TFT is mij te modern, als je op 320x240 bezig bent ziet de upscaling er zo echt niet uit. Hier dus wel een CRT:De kleine desktop onder de monitor doet weinig momenteel, idee is dat dat een soort 'support PC' wordt die CF kaarten kan flashes enzo, maar totdat ik een KVM switch regel is het teveel gepruts met monitor kabels om dat te doen, dus doe ik CF-spul in een laptop met PCMCIA-Cardbus adapter.

[Voor 42% gewijzigd door dion_b op 13-02-2018 22:56]

Soittakaa Paranoid!


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
dion_b schreef op dinsdag 13 februari 2018 @ 22:53:
Zo'n TFT is mij te modern, als je op 320x240 bezig bent ziet de upscaling er zo echt niet uit.

[...]
Sowieso niet 'periodecorrect' natuurlijk, en klopt v.w.b. de fuzzyness die je krijgt bij LCD als de resolutie niet de native resolutie matcht (zoals idd bij praktisch alle DOS games en toepassingen), hoewel ik moet zeggen dat me dat tot dusver nog niet gestoord heeft bij dit scherm.

De meeste CRT's hebben wat mij betreft dan weer als nadeel dat het onprettiger is voor de ogen om langdurig naar te kijken, het scherm door de grotere fysieke diepte natuurlijk meer plaats in beslag neemt, en ik, zeker de oudere schermen, ook minder vertrouw dat ze niet spontaan in de fik vliegen op een onbewaakt moment (hoewel dat waarschijnlijk niet echt een reële angst is).

Niettemin, zeker als je een destijds high end CRT hebt zoals jij, met een platte buis (in tegenstelling tot mijzelf die alleen een eenvoudige 15" Compaq CRT ter beschikking had), en met goede scherpte en contrasten, is dat alsnog te prefereren ja. Een mooi Trinitron scherm zoals hierboven al enkele keren is genoemd is ook wat mij betreft niet te versmaden.

Het is natuurlijk een balans van wat je zelf belangrijk vindt en tolereert.

 • The Eagle
 • Registratie: Januari 2002
 • Nu online

The Eagle

I wear my sunglasses at night

Ik heb hier (mocht ik mijn oude PC ooit weer aanslingeren) als enige CRT een 21" philips staan. Ding heeft een optimale reso van 1600x1200 en een max reso van 2048x1536 (vaagste die ik ooit gekend heb). Daar heb ik ooit eens Rise of the Triads op gepoogd te spelen...max reso daarvan is 800x600 iirc. Dat ziet er echt niet uit :X :+

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
The Eagle schreef op woensdag 14 februari 2018 @ 20:35:
Ik heb hier (mocht ik mijn oude PC ooit weer aanslingeren) als enige CRT een 21" philips staan. Ding heeft een optimale reso van 1600x1200 en een max reso van 2048x1536 (vaagste die ik ooit gekend heb). Daar heb ik ooit eens Rise of the Triads op gepoogd te spelen...max reso daarvan is 800x600 iirc. Dat ziet er echt niet uit :X :+
Dat is wel een crazy ass formaat en resolutie voor een CRT ja.

Kan me voorstellen dat dat scherm destijds voor CAD toepassingen was o.i.d.?

 • flupke1
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 23-03 19:52
Blij dat er hier een retrotopic is gestart. Ik ben al enkele jaren lid op Vogons en om de zoveel tijd haal ik eens enkele pc's van onder het stof om mijn vrije tijd mee op te vullen.

Ter jullie vermaak hier mijn dierbaarste pc in een ietwat slecht gekozen kast.

De buitenkant is weinig interessants, maar de binnenkant maakt veel goed.

Een Intel PR440FX moederbord, geschikt voor twee Pentium Pro processoren, met twee Pentium Pro Overdrive processoren erop.

Verder 1 GB (4*256 MB) EDO-ram in DIMM-vorm, een Matrox G400 PCI-kaart met een Voodoo2 en een Soundblaster AWE64 Gold op ISA-16 voor beter geluid.

Als opslag zit er een DOM-module op de IDE van 32 GB. De bedoeling is dat er DOS en Windows 2000 op komt (elk op z'n eigen partitie).

[Voor 4% gewijzigd door flupke1 op 28-03-2018 22:27. Reden: Typo's en kapotte link.]

Spoart au kjeis makker, de prosesse es nog lank.


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
flupke1 schreef op woensdag 28 maart 2018 @ 21:30:

De buitenkant is weinig interessants, maar de binnenkant maakt veel goed:
Kast is wel redelijk tijdcorrect volgens mij toch, toen waren ze zowat allemaal nogal lelijk haha, en inmiddels ook allemaal verkleurd zoals ook mijn Presario kast (rechts, verkleuring hier niet zo goed zichtbaar).Ben benieuwd naar die binnenkant bij jou dan, maar linkje leidt naar een 404?.

Interessante CPU configuratie trouwens ook met die twee Pentiums (y)

[Voor 30% gewijzigd door Weemism op 28-03-2018 22:35]


 • flupke1
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 23-03 19:52
Het vergelen van een kast kan je tegengaan met Retr0bright: Wikipedia: Retr0bright.

Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, dat is voor wanneer ik eens in een experimentele chemische bui ben, maar het schijnt zeer goed te werken.

Wat dual pentiums betreft, dat is wat een zwak van me. Toen ik begon met pc's (ik ben redelijk laat ingestapt met een AMD 486DX40 op mijn 15e) waren dual cpu's eerst iets onbereikbaars en later iets te verzamelen :).

In stockage heb ik een dual P90, een dual P200 (beide geen MMX) en een dual P233MMX. Verder ook nog een dual celeron (op dat befaamde Abit BP6 bord), een dual Slot II (enorm bord), dual slot 1 en een dual Tualatin 1.4. Enkel die laatste zit in een kast, de rest moet ik nog eens een goede kast voor uitzoeken. Vraag gerust als je meer foto's wil.

Spoart au kjeis makker, de prosesse es nog lank.


 • NitroX infinity
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 00:04
@flupke1 Geen dual Athlon MP setup? ;)

[Voor 92% gewijzigd door NitroX infinity op 29-03-2018 13:49]

Graphene; a material that can do everything, except leave the lab. - Asianometry


 • flupke1
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 23-03 19:52
In 2004 had ik een er eentje, op een Tyan MB, maar helaas heb ik die verkocht (de beurs was toen nog zodanig plat dat het van een systeem naar een ander gng, en ik niets kon bijhouden).

Spoart au kjeis makker, de prosesse es nog lank.


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
flupke1 schreef op donderdag 29 maart 2018 @ 13:37:
Het vergelen van een kast kan je tegengaan met Retr0bright: Wikipedia: Retr0bright.

Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, dat is voor wanneer ik eens in een experimentele chemische bui ben, maar het schijnt zeer goed te werken.

[...]
Was bekend met dat product idd, voornamelijk door het gebruik ervan door verschillende youtubers die regelmatig retro PC's restaureren zoals The 8-Bit Guy en RetroManCave.

Als ik ooit nog een keer een perfect en mooi opgeschoond setje (van een relevante PC) zou willen maken zou ik het inderdaad overwegen. Prioriteit voor nu is vooral het vinden van een goede videokaart voor een redelijke prijs (Voodoo 2 of hoger of een TNT2 kaart), en liefst ook het stiller maken van m'n huidige retro setup. Heb gemerkt dat dat laatste me eigenlijk nog het meeste stoort, oorzaak is de op m'n K7 Athlon gemonteerde 80mm fan, dus vrees helaas niet zoveel aan te doen.

 • The Eagle
 • Registratie: Januari 2002
 • Nu online

The Eagle

I wear my sunglasses at night

Weemism schreef op donderdag 15 februari 2018 @ 06:49:
[...]

Dat is wel een crazy ass formaat en resolutie voor een CRT ja.

Kan me voorstellen dat dat scherm destijds voor CAD toepassingen was o.i.d.?
Ook. Niet voor mij though. Ik gebruikte hem voornamelijk voor het spelen van Need For Speed Underground en FarCry 1 8)
Hing aan een P4 3Ghz met 1G RAM, een Radeon 9800 Pro en twee 120GB SATAdisks in RAID0. Was echt een zware PC destijds. Letterlijk ook, die monitor weegt 28 kilo :X

Betreft deze btw: https://www.philips.nl/c-p/201B40_00/-
Aansluiting via VGA en BNC :9

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 10:57

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

Weemism schreef op woensdag 28 maart 2018 @ 22:08:
[...]


Kast is wel redelijk tijdcorrect volgens mij toch, toen waren ze zowat allemaal nogal lelijk haha
Niet echt. Die dual PPro is 1996/1997 en dat is een AOpen HQ kast uit 2000/2001 ;)

Heb toevallig van de week zelf z'n desktop-model broertje bemachtigd, een HQ95. En lelijk... ach, in vergelijking met veel 'gaming' kasten die je nu ziet vind ik een beetje ingetogen beige/blauw helemaal niet zo erg.
flupke1 schreef op woensdag 28 maart 2018 @ 21:30:
[...]
De buitenkant is weinig interessants, maar de binnenkant maakt veel goed.
:9~
Verder 1 GB (4*256 MB) EDO-ram in DIMM-vorm, een Matrox G400 PCI-kaart met een Voodoo2 en een Soundblaster AWE64 Gold op ISA-16 voor beter geluid.
Beter dan dat ga je het (tenzij je met een Gravis Ultrasound Max/Extreme aan komt zetten) niet krijgen :o
Als opslag zit er een DOM-module op de IDE van 32 GB. De bedoeling is dat er DOS en Windows 2000 op komt (elk op z'n eigen partitie).
DOS op een dualbak? En dan ook nog een PPro die notoir slecht is 16 bit code... doodzonde. Dan zou ik nog eerder Linux, BeOS of OS/2 (als je een SMP-versie kunt vinden) nemen naast Win2k. Ik draaide op m'n oude multi-CPU bakken altijd BeOS, waarmee je on-the-fly CPUs aan en uit kon schakelen. Verder kon je er weinig zinnigs mee doen, maar kijken naar verschil in snelheid van GLTeapot bij software rendering was altijd grappig :+

Soittakaa Paranoid!


 • flupke1
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 23-03 19:52
Dos op een dualbak omdat ik graag ook nog eens een DOS-spelletje speel. Een PPro Overdrive is een snelle PII 333, dus dat is snel genoeg voor een Dos-spel en zo zijn deze dualbakken ook heel multi-inzetbaar.

Spoart au kjeis makker, de prosesse es nog lank.


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
Het heeft even geduurd, maar ik heb dan eindelijk toch een TNT2 Ultra 32mb agp op de kop kunnen tikken op Marktplaats voor het bescheiden prijsje van 20 euro.Eerste keus was een Voodoo2 kaart of hoger, maar die blijken behoorlijk populair op de 2e hands markt en zijn daardoor regelmatig redelijk absurd geprijsd.

De TNT2 was echter een goed alternatief wat mij betreft, en staat bekend als een goede retro kaart (m.u.v. de M64 variant die ik nu heb).

De Ultra heeft actieve koeling die volgens de verkoper al een keer is vervangen en a.g.v. die retrofit via een voedingspin op het moederbord moet worden gevoed. Ik vermoed dat m'n OEM Compaq moederbord daar geen pin voor heeft maar de draadjes waren van wat ik ervan begreep ook gewoon weer aan de kaart zelf te solderen.

Komt morgen binnen dus ben benieuwd.

 • KatirZan
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 24-03 16:52

KatirZan

Wandelende orgaanzak

KatirZan schreef op woensdag 10 januari 2018 @ 11:15:
Ook ik sluit me, voor nu, hierbij aan.

Ik draai momenteel Windows NT for Workgroups op een IBM Netfinity 3000 P-II 450 Mhz

Specs :

256MB Ram
1.44MB 3,5" Floppydrive
LG CRD-8322 14x - 32x CD-Rom drive
60GB Pata HDD
20GB Pata HDD
SCSI Tapedrive
Riva TNT2 Ultra 32MB AGP

Heb meerdere besturingssystemen op deze gehad, waarvan 98se toch het prettigste werkt in verband met driver ondersteuning.

Heb hem ondertussen wel te koop staan, aangezien ik plaats wil maken voor nieuwe hardware, mocht er dus iemand interesse hebben....

Wel ben ik nog op zoek naar een PC die ik vroeger had, dit betrof een Zenith Datasystems desktop, 80286 12mhz CPU met 4mb RAM, 20MB hdd geinstalleerd met MS-Dos 5.0.
Even mijzelf quoten in dit verhaal :

Ondertussen flink wat stappen verder in de klassieke computers en heb daarom besloten bovenstaande van de hand te doen. Mochten er geinteresseerde zijn, stuur mij even een PB, dan komen we er zeker uit.

Ik ben ondertussen zoekend naar een IBM Aptiva 486 DXII 66Mhz als compleet systeem, wie o wie heeft er toevallig 1 werkende staan die in de weg staat?

Wabbawabbawabbawabba


 • PE4000
 • Registratie: November 2012
 • Laatst online: 25-01-2020
In overleg met de TS voeg ik een interessante site toe waar veel informatie te
vinden is over oude geluidskaarten. Veel leesvoer...

1 PC audio for luddites ¹
2 The Hanging note bug ²

¹ IRQ/DMA troubleshooting: misschien een tip voor diegene die problemen heeft met zijn kaart.
² The so-called hanging note bug is a hardware bug on certain models of the Creative Sound Blaster 16
and Sound Blaster AWE32 series of sound cards.

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 10:57

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

Edit: ik val in de herhaling. Zal vast de leeftijd zijn :')

Dan maar status update:
Ondertussen is het hier redelijk uit de hand aan het lopen met 'oude troep', maar ik heb de focus verlegd van verkrijgen en testen naar herstellen - doos vol borden met slechte condensatoren - en systemen bouwen.

Oorspronkelijk doel was met m'n zoontje een systeem bouwen. Dat is gelukt:

Tekram 5MVP-A4 moederbord (MVP3)
K6-3+-400@600 (ondertussen gedowngrade naar K6-2 350)
256MB RAM
Diamond Viper V770 (TNT2)
Generic ESS688 SBPro compatible geluidskaart
6.4GB Seagate HDD
DOS 7.1 (aka Win98SE zonder de Windows)
- en dat alles in een compacte goedkope beige ATX miditower.

Zoonlief heeft vrijwel alles gestoken of geschroefd. Hij draait prima. We hebben er welgeteld twee keer Worms gespeeld, daarna geen interesse meer in :'(


Verder nog een testsysteem opgetuigd:
Tyan Trinity 400 moederbord (Via ApolloPro133A, So370 FC-PGA *en* Slot 1, AGP 2.0, PCI, ISA)
Verschillende CPU's, meestal een P3-700E
512MB RAM
Verschillende VGA, meestal een Diamond Viper V550 (TNT) of ATi Rage128
Verschillende geluidskaarten, default naar een Aztech Rocky 2.5 SBPro-kloon + 33k6 modem
10GB Quantum Fireball HDD
Win98SE
AOpen HQ95 desktop

Gewoon generiek systeem om vrijwel alles 1994-2004 te kunnen testen.


Dan ben ik bezig met twee projectjes:
1) de ultieme BoraPro 2.0 Packard Bell
- Packard Bell Squarius II uATX minitower
- MSI MS-6168 BoraPro 2.0 uATX i440BX met onboard Voodoo3-2000
- 512MB RAM
- Intel X25E 64GB SSD (hoezo overkill >:) )
- beoogd CPU: Pentium 3-1400S (Tualatin met 512kB L2)
- tijdelijke CPU: P3-1000EB (ja, bord draait 100% stabiel met 133MHz FSB)
- beoogd I/O: Promise SATA-300 TX2 (want zo'n SSD via SATA-IDE converter op ATA33 draaien is doodzonde)

Kast was idioot ranzig rokerig, heb het na pogingen met wasbenzine, brandspiritus en ammoniak uiteindelijk maar in de vaatwasser gegooid. Ging verbazingwekkend goed :D Nu wat stille fans besteld, want dit ding moet ook geruisloos worden.

2) een 100% UMC PC
- UMC-based 486 moederbord
- U5SX Green CPU 486SX-kloon
- iets van 32MB RAM (helaas geen UMC RAM kunnen vinden)
- UMC VLB I/O kaart
- UMC VGA (ISA)
- UMC 10MbE NIC
- beoogd: combi VLB I/O VGA kaart met UMC chips. Ze bestaan, heb er een in Bulgarije gevonden, maar heb er geen EUR 60 voor over :z

Waarom? Omdat het kan 8)7

3) DOS game/audio bak
- Intel AN430TX i430TX-based moederbord
- Pentium 100
- 32MB SDRAM
- Onboard ATi Rage IIc (PCI)
- Gravis Ultrasound Classic
- Soundblaster 32 CT3670 met 8MB RAM (=AWE64 Gold met 2x zoveel RAM)
- Roland MT32 via MIDI aangesloten
- mogelijk gaat de SB32 vervangen worden door een AudioExcel AV-310 met CMI-8330 chip. Dat ding kan itt de SB32 zowel SB16 als SBPro native ondersteunen, en heeft betere FM synth dan de SB32, plus geen MIDI hanging note bug.
* dion_b vindt dat hele Soundblaster AWE gebeuren overrated, zeker als je al een GUS en Roland hebt :+

Maar verder loopt het niet uit de hand ofzo :+

[Voor 85% gewijzigd door dion_b op 23-06-2018 10:31]

Soittakaa Paranoid!


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
Voor de geïnteresseerden. In m'n zoektocht naar een lijstje van DOS games die je niet mag missen kwam ik langs onderstaand filmpje op YouTube. Er zijn waarschijnlijk honderden kanalen die zo'n lijst hebben gemaakt, dus lijkt wat willekeurig wellicht, maar het kanaal van Lazy Game Reviews (LGR) is toevallig van een van m'n favoriete YouTubers. Wellicht nuttig dus voor beginnende retrogamers die een start willen maken met een DOS gamelibrary. Z'n lijst bestaat overigens niet alleen maar uit DOS games, maar ook enkele voor Windows.

Feel free als je zelf een mooi lijstje games hebt deze hier te posten.


Wellicht nog interessanter, Clint heeft zojuist ook een diepgaand en interessant retrospectief gepost over de Gravis Ultrasound (GUS), zeker de moeite waard om te bekijken!


 • juiced01
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 25-03 15:43
LGR, wát een gaaf kanaal is dat zeg!

 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 10:57

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

Ben niet zo'n fan van video's kijken, maar ik ga dat dingetje over de GUS wel luisteren, aangezien ik exact die kaart heb - en ook nog genoeg van een GUS Max in de 'good old days' weet om de info op waarde te kunnen schatten :)

Soittakaa Paranoid!


 • mvz
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 25-03 12:12

mvz

muziek verslaafde

Ik ben nu ook bezig aan een build, ik zit in de ICT, en kreeg per toeval een oude Compaq Deskpro 2000 5133 in m'n handen gedrukt om af te voeren. Een Intel Pentium 133, met 32MB ram, 1,5GB HDD en 1.44M floppy.

Heb zelf als upgrade een Creative SB16 gehaald met OPL3, een 3com PCI netwerkkaart, een Voodoo 4mb.
Helaas was de gesoldeerde batterij dood, maar zag ik wel een external battery header op het moederbord zitten. Na veel zoekwerk een 840 4,5v battery pack gevonden! :9

Win95 stond er al op pre installed, dus dat scheelt. Nadat ik de 3com ethercd opgesnord had, werkt de netwerkkaart nu ook, en kan ik fijn via file sharing spul erheen kopieren! :) hetzij niet echt snel ( sustained transfers tussen 512KB/s en 1MB/s.

Nu nog een leuke CRT erbij scoren :>
Ben benieuwd of vroege 3d games zoals incoming en forsaken een beetje lopen, maar uiteindelijk is het me toch te doen om de DOS games :*)

_::Game/Allround Specs::_ _::HTPC Specs::_


 • Weemism
 • Registratie: Februari 2014
 • Niet online

Weemism

Es el Pollo Diablo!

Topicstarter
mvz schreef op donderdag 19 juli 2018 @ 20:30:
[…]

Win95 stond er al op pre installed, dus dat scheelt. Nadat ik de 3com ethercd opgesnord had, werkt de netwerkkaart nu ook, en kan ik fijn via file sharing spul erheen kopieren! :) hetzij niet echt snel ( sustained transfers tussen 512KB/s en 1MB/s.
Als je het vooral bij DOS games houdt zoals je schrijft valt het waarschijnlijk gelukkig mee met de bestandsgroottes en is een lage transfer wellicht niet zo'n probleem. Anders is er nog een oplossing die ook in de TS staat en waar tegenwoordig vaak voor wordt gekozen, nl het gebruik van een compact flash interface converter zoals bijvoorbeeld deze. Je bestanden kan je dan eenvoudig op een CF zetten en via de reguliere IDE interface aansluiten op je retro pc. Maar persoonlijk vind ik het ook wel grappig om een netwerkkaart werkende te krijgen op zo'n oud systeem en het op die manier te doen, ik doe dat zelf ook ;) .
Nu nog een leuke CRT erbij scoren :>
Ben benieuwd of vroege 3d games zoals incoming en forsaken een beetje lopen, maar uiteindelijk is het me toch te doen om de DOS games :*)
Zelf ook een tijdje de origineel bij m'n Compaq geleverde CRT gebruikt voor het ware vintage gevoel haha, maar ik werd toch wat ongemakkelijk van zo'n ding op m'n bureau. Los van dat ie natuurlijk veel plaats in beslag neemt vertrouwde ik dat oude ding niet zo en was altijd bang dat ie op enig moment in een vuurbal zou ontbranden met al dat geklik wat ie gaf en de hoogspanning. Uiteindelijk bij de kringloop een mooie 4:3 vroege LCD op de kop getikt. Niet authentiek, maar iig wel de juiste aspect ratio en nog goed beeld ook (zelfs beter dan de CRT in mijn optiek).
juiced01 schreef op maandag 16 juli 2018 @ 22:51:
LGR, wát een gaaf kanaal is dat zeg!
Ja, echt een leuke en relaxte gast, en goed uitgewerkte en informatieve video's. Die kijken vind ik, mede door z'n stijl, altijd erg ontspannend, niet van dat schreeuwerige wat je bij andere kanalen vaker hebt. Zojuist heeft ik ook nog een video gepost met spullen die subscribers 'm de afgelopen maanden hebben toegestuurd. Zaten deze keer ook Nederlanders bij, die dan bijna altijd weer stroopwafels en/of drop mee denken te moeten sturen :+

 • Cyphax
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 10:47

Cyphax

Moderator LNX
mvz schreef op donderdag 19 juli 2018 @ 20:30:
Ik ben nu ook bezig aan een build, ik zit in de ICT, en kreeg per toeval een oude Compaq Deskpro 2000 5133 in m'n handen gedrukt om af te voeren. Een Intel Pentium 133, met 32MB ram, 1,5GB HDD en 1.44M floppy.

Heb zelf als upgrade een Creative SB16 gehaald met OPL3, een 3com PCI netwerkkaart, een Voodoo 4mb.
Helaas was de gesoldeerde batterij dood, maar zag ik wel een external battery header op het moederbord zitten. Na veel zoekwerk een 840 4,5v battery pack gevonden! :9

Win95 stond er al op pre installed, dus dat scheelt. Nadat ik de 3com ethercd opgesnord had, werkt de netwerkkaart nu ook, en kan ik fijn via file sharing spul erheen kopieren! :) hetzij niet echt snel ( sustained transfers tussen 512KB/s en 1MB/s.

Nu nog een leuke CRT erbij scoren :>
Ben benieuwd of vroege 3d games zoals incoming en forsaken een beetje lopen, maar uiteindelijk is het me toch te doen om de DOS games :*)
Heb je echt geen 10/100-kaart? Die 3Com? Je moet toch wel gewoon 100mbit-achtige snelheden kunnen halen zou je denken?

Saved by the buoyancy of citrus


 • mvz
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 25-03 12:12

mvz

muziek verslaafde

Cyphax schreef op maandag 23 juli 2018 @ 20:50:
[...]

Heb je echt geen 10/100-kaart? Die 3Com? Je moet toch wel gewoon 100mbit-achtige snelheden kunnen halen zou je denken?
Het is inderdaad een 10/100 PCI kaartje, 3C905.
Middels filesharing/smb haal ik echt hele slechte snelheden, maar weet niet of dat overhead is op zo'n oude pentium.. als ik via ftp:// bestanden ophaal, wat ik dus nu veel doe, haal ik rond de 50mbit/s, wat opzich prima is. Alleen dat download/overdrachts schermpje en opslaan dialoog brings back memories :D

NFS2SE en NFS3 draaien beide zelfs icm. de voodoo kaart, maar toch eigenlijk net iets te traag.. niet echt P133 materiaal. Carmageddon in softwaremode is ook erg traag, maar met de voodoo patch ineens supersmooth >:)

Jammer dat die harddisk maar 1,5gb is, die zat al vol gister.

Heb er nu een voodoo2 inzitten ipv. een voodoo1

_::Game/Allround Specs::_ _::HTPC Specs::_


 • mvz
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 25-03 12:12

mvz

muziek verslaafde

Waar ik overigens benieuwd naar ben, en ik hoop dat iemand me kan helpen.. waar ik een RDP client vind die werkt op Windows 95.. ik heb wel een versie 5.2 gevonden, maar nadat ik eerst nog even MSIEXEC moest installeren omdat die niet in Win95 zit standard.. gaf die rdp5.2 installer aan dat Win98 minimum is..
Oude versies van TightVNC geven aan dat de Kernel isdebuggerpresent mist, wat ook klopt voor 95..

Hoe neem ik nou het best mijn moderne pc over, vanaf m'n Win 95 pc.. :)

*edit* vergeten te vermelden, die 'old' versie heb ik gebruikt.. de viewer start niet met de melding KERNEL32.DLL:missing isdebuggerpresent.. :( :)

[Voor 13% gewijzigd door mvz op 24-07-2018 19:26]

_::Game/Allround Specs::_ _::HTPC Specs::_


 • efan
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
mvz schreef op dinsdag 24 juli 2018 @ 19:10:
Waar ik overigens benieuwd naar ben, en ik hoop dat iemand me kan helpen.. waar ik een RDP client vind die werkt op Windows 95.. ik heb wel een versie 5.2 gevonden, maar nadat ik eerst nog even MSIEXEC moest installeren omdat die niet in Win95 zit standard.. gaf die rdp5.2 installer aan dat Win98 minimum is..
Oude versies van TightVNC geven aan dat de Kernel isdebuggerpresent mist, wat ook klopt voor 95..

Hoe neem ik nou het best mijn moderne pc over, vanaf m'n Win 95 pc.. :)
tightvnc heeft gewoon een windows 95 versie: https://www.tightvnc.com/download-old.php

 • Cyphax
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 10:47

Cyphax

Moderator LNX
Maar dat is toch helemaal geen rdp-client..

Ik kwam na wat googlen dit tegen: https://www.petri.com/download_rdp_5_2
Ziet er op zich goed uit, kleine caveat is denk ik wel dat je server connecties moet toestaan van zo'n oude client. Ik weet niet zeker of dat vanzelfsprekend is; er is wel een server setting die te maken heeft met RDP-versies. Zou het zelf ook even moeten proberen.

Saved by the buoyancy of citrus


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • mvz
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 25-03 12:12

mvz

muziek verslaafde

Cyphax schreef op dinsdag 24 juli 2018 @ 20:57:
[...]

Maar dat is toch helemaal geen rdp-client..

Ik kwam na wat googlen dit tegen: https://www.petri.com/download_rdp_5_2
Ziet er op zich goed uit, kleine caveat is denk ik wel dat je server connecties moet toestaan van zo'n oude client. Ik weet niet zeker of dat vanzelfsprekend is; er is wel een server setting die te maken heeft met RDP-versies. Zou het zelf ook even moeten proberen.
Die heb ik geprobeerd, overigens zijn de links dood bij die site. Die versie laat zich niet installeren op 95.
Uiteindelijk via de Waybackmachine versie 5.1 gevonden bij Microsoft. Deze installeert wel op Windows 95, zonder probleem, en werkt ook. Nu nog de kwestie van compatibiliteit.. ( encryptie / NLA uit / client compatible )

VNC is inmiddels gelukt, maar is vanwege de transport methode niet te doen op deze pc.
Dus zal straks even testen met RDP icm. aangepaste settings. :9

Aan de andere kant weird dat ik dit soort dingen zit te doen in 2018 :o

Toch nog beste performance voor een P133 in NFS games.. viel me alles mee.


En internetten doen we zo, zoeken op open dirs met google 🙈M’n vriendin heeft die mooie 90s playlist gemaakt 🙀

:> :P

[Voor 17% gewijzigd door mvz op 31-07-2018 09:01]

_::Game/Allround Specs::_ _::HTPC Specs::_


 • mr_evil08
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 10:05
Ik zie hier wel allemaal zwaar overkill machine,s voorbij komen dat niet helemaal in balance is. :+
Computers hadden helemaal niet zoveel (standaard) werkgeheugen, Dat was nog erg duur.

Zoals bijvoorbeeld(RAM):
80486 : 4 mb tot 16mb (standaard meestal 8mb) (Windows 3.11 of 95)
Pentium 1 : 16mb tot 32mb (Windows 95 latere pentium 1 versies had 98)
Pentium 2 : 32mb tot 64mb (Windows 98)
Pentium 3 : 128mb-256mb (Windows ME & 2000 en1 van de laatste pentium 3 versies had xp)
Pentium 4 : 256mb tot 1gb (Windows XP)

Jullie richten je meer op de latere versies van de Pentium 3.
Windows 98 met 128mb was eerder uitzonderlijk dan standaard (waren meer ram upgrades).

Wat ik mij nog kan herinneren, Wij hadden vroeger de nieuwste van het nieuwste pc.
Dat was een Pentium 2 300mhz, 64mb ram en 4gb harddisk en ATI 4mb videokaart.
Windows 98 1e editie was toen net uit.

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M

Pagina: 1 2 3 ... 42 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee