GAIAjohan schreef op woensdag 1 januari 2020 @ 19:46:
[...]
Valt prima wat voor te zeggen.
Zonder zoab-asfalt heb je enorm veel spray, waar de normale verlichting niet doorheen komt. Althans bij hevige regenval, dat de gemiddelde Belg hem aan doet bij miezer is een ander verhaal.
Wat in Nederland best idioot is, is dat een mistachterlicht hebben verplicht is, maar het nooit verplicht is hem aan te hebben.
[...]
Ik heb het in Nederland nu 2x meegemaakt in 14 jaar dat ik mijn rijbewijs heb, dat ze aan mochten.
In de VS en Canada zijn mistachterlichten niet verplicht op voertuigen. Heel soms hebben Europese auto's ze daar, maar ook dat is vaak niet het geval.
Als Europese auto's een functioneel mistachterlicht hebben in Amerika (niet Canada), dan heeft die niet toegestane verlichting. Je mag in de USA hele kermissen aan verlichting op de auto monteren, maar een mistachterlicht is verboden daar

(mijn ex-US BMW is speciaal aangepast om in Nederland wel weer een functioneel mistachterlicht te hebben).
In Canada is een mistachterlicht, vziw, wel optioneel.
Ik rij werkelijk
altijd met dimlichten aan en moet misschien eens in de 2 jaar een lampje vervangen. En ik rij zo'n 30.000km per jaar. Met een gemiddelde snelheid van tussen de 50 en 55 km/u kom ik op zo'n 1000 branduren, wat ook ongeveer het aantal branduren van een halogeenlamp is. Bij Xenon en Led praat je over 10-duizenden branduren en is het eigenlijk helemaal geen issue.
De enige reden dat het nooit verplicht is geworden, komt door de milieulobby die tegen het veronderstelde hogere brandstofverbruik was dat door de 100W aan verlichting veroorzaakt zou worden, terwijl dat in de praktijk niet terug te zien is in het verbruik.
Het is bewezen dat een object dat licht uitzend ook op een heldere zomerdag beter zichtbaar is dan een object dat alleen licht reflecteert. Waarom denk je dat anders hoge objecten rond vliegvelden altijd waarschuwingslampen aan hebben? Of waarom bij landingsbanen er altijd lichten branden? Een lichtbron valt op. Dimlicht overdag heb je dus ook niet voor jezelf aan, maar vooral om beter zichtbaar te zijn voor de ander.
En dat is nog belangrijker op bijvoorbeeld lanen met sterke schaduwwerking of wegen met veel tunnels/viaducten waar bij zonlicht een groot verschil in lichtsterkte door schaduwwerking.
Die dagverlichting is fijn om overdag te voeren, maar sommige van die LED's zijn best verblindend. En dat van mistlichten aanzetten, terwijl er geen mist is snap ik al helemaal niet. Is nergens voor nodig.
Dat het verblindend is, is ook juist één van de doelen. Het is niet verblindend (want dan zou je daarna enige tijd niks meer kunnen zien), maar wel fel genoeg om op te vallen. Dagrijlicht is namelijk specifiek ontwikkeld voor situaties die ik hierboven beschreef, plekken met een scherpe overgangen van licht naar donker. Dankzij drl kan je dan namelijk een auto goed zien die op dat moment in de schaduw rijdt, terwijl je zelf in de zon rijdt. Zonder drl vallen vooral donker gekleurde auto's lang niet altijd op.
En mislichten hoef je eigenlijk nooit aan te zetten, behalve bij dichte mist 1x in het jaar ofzo. Zelfs dan is het twijfelachtig, of je wettelijk gezien wel je achtermistlicht mag aanmaken. Je mag ze ja pas bij minder dan 50 meter zicht aanzetten, en dan zie je in-principe zo weinig dat je beter niet kunt auto gaan rijden. Als je nergens naar toe hoeft.
Tja, je hebt niet altijd de keuze hè. In polders of waterrijk gebied kan je met dit weer zomaar een dichte mistbank in rijden. Toen ik nog in Scheveningen werkte, kon het zomaar gebeuren dat ik van een strak blauwe hemel in de zomer uit het niets een dichte mistbank in reed als je binnen een paar honderd meter van de kust kwam (wordt ook wel
zeevlam genoemd). Dan kan het zicht in misschien 10 meter afstand terug lopen van helder naar minder dan 50 meter. Ook rond de Loosdrechtse plassen en vergelijkbare gebieden kan dat gebeuren.
Wat onterecht voren van mistverlichting al zou schelen, is dat de lampen uitblijven als je de auto opnieuw start. Bij mijn Fiat moet ik ze actief aanzetten, standaard staan ze uit, ook al heb ik ze de vorige rit nog aan heb gehad. Bij mijn BMW en Toyota zijn het echter fysieke schakelaars en blijven de lampen altijd aan zolang de schakelaar op aan staat.
Verder ben ik eigenlijk complete tegenstander van automatische verlichting. Zolang auto's alleen de stand bepalen aan de hand van de hoeveelheid gemeten licht, zullen ze juist in situaties als mist en zware regen vaak juist niet de juiste verlichting inschakelen. Maar de meeste bestuurders zijn (helaas) lui en denken zelf niet na, dus bedenken niet dat ze wellicht andere verlichting moeten gaan voeren (want de auto doet dat toch zelf?). Als je zelf aan die knoppen moet draaien, ben je bewuster bezig met welke verlichting aan staat en zal er ook eerder de juist verlichting gekozen worden.
Waarschuwing, opperprutser aan het werk... en als je een opmerking van mij niet snapt, klik dan hier