Toon posts:

Ervaringen met onbeschofte kennissen die tech support eisen

Pagina: 1 2 3 ... 22 Laatste
Acties:

 • HeAdWaVe74
 • Registratie: Maart 2013
 • Laatst online: 14-11-2022
Quadradial schreef op vrijdag 14 juli 2017 @ 09:32:
Ik ken mensen die hun eigen vrouw niet helpen.

Oh schat jij heb een android toestel... dat ken ik niet O-)
Of nee dat programma gebruiken we niet op het werk. O-)

Vervolgens gaat ze dan naar de man van haar beste vriendin die dat dan "even" regelt
Me, alle Appelzombies staan op de shitlist

iRacing Profiel


 • ndonkersloot
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 20-03 16:39
Ik heb voor ik een baan had veel bij verdient met ondersteuning bij (on)bekende. Altijd gewoon voor betaald gekregen maar toen ik een baan kreeg tegen iedereen die belde gezegd dat ik gestopt ben en nog één laatste keer help.

Ben er nu helemaal vanaf, mijn ouders weten dat ik het druk heb dus als iemand het aan hen vraagt stopt het daar al.

Fujifilm X-T3 | XF16mm f/2.8 | XF35mm f/2.0 | Flickr: ndonkersloot


 • Malfunctions
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 24-03 23:10
Quadradial schreef op vrijdag 14 juli 2017 @ 09:32:
Ik ken mensen die hun eigen vrouw niet helpen.

Oh schat jij heb een android toestel... dat ken ik niet O-)
Of nee dat programma gebruiken we niet op het werk. O-)

Vervolgens gaat ze dan naar de man van haar beste vriendin die dat dan "even" regelt
Ik ben er zo een, maar dan andersom.

"Jij wilde per se een Iphone, als dat ding niet doet wat jij wil dat het doet moet je niet bij mij komen zeuren."

Laatst heeft ze de hele avond achter de laptop gezeten om een super handige toevoeging van apple waarbij ze ipv foto's minifilmpjes -die kan je uiteraard niet kan uitprinten- had, uit te zetten. Alle fotofilmpjes handmatig selecteren om die optie uit te zetten voordat ze de foto's naar de computer kon verplaatsen.

Was niet het goede moment om te vragen of ze nog steeds blij was met haar Iphone.. >:)

Knowledge reigns supreme over nearly anything


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • CrystalViriS
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 13:00
joeri681 schreef op vrijdag 14 juli 2017 @ 12:14:
Ik heb het zelfs zo erg mee gemaakt dat een vriend van mijn opa mijn nummer had opgegeven bij een ouderenbond (als ICT hulp)... Ik wist er niets van totdat ik dagelijks werd gebeld door mensen met vragen.

Dat was voor mij de druppel!
Sorry maar dit gaat zo ver dat ik er wel om moest lachen. Ook meteen niet de makkelijkste doelgroep zeg. Jeetje daar wordt je niet blij van. Dan krijg je vast veel van die "problemen" die geen problemen zijn. Zoals "outlook is van mijn computer!" -> snelkoppeling per ongeluk verwijderd of in een andere map gesleept.

Omdat het ooit als hobby begonnen is denken veel mensen schijnbaar dat je het altijd, overal leuk zal vinden om met computers bezig te zijn. Ook andermans troep.

Ik begin niet aan recovery, foto's backuppen had je allang MOETEN doen. Zelfde voor andere "belangrijke" data. Als ik zo'n spamversturende, door virussen en malvare aangevroten systeem te zien krijg kunnen ze een format c: krijgen. Ik ga niet zitten zoeken hoe en wat en een x aantal fixes proberen om de rommel er weer af te krijgen. Omdat ik weet dat het een halve week later weer vol staat. Ik heb het ook rustig nu, gelukkig.

Acties:
 • +5Henk 'm!

 • Waarnemer
 • Registratie: November 2013
 • Laatst online: 22-03 11:37
Mijn voorwaarden:
Alles met maar iets van Apple wordt geweigerd.
Ik doe niks aan software en OS waarvan geen sleutels van kunnen worden overlegd.
Software en OS dat reeds end of life heeft overschreden... jammer doe ik ook niet.
Ik doe niks aan backups, dat had je zelf al moeten doen. Weet niet hoe? Google is your best friend.
Alles waarvan ik verdenk dat het schade toebrengt of heeft toegebracht aan de computer hetzij software/hardware wordt door mij rücksichtlos verwijdert danwel onschadelijk gemaakt.
Alle risicos zijn voor eigenaar van de computer. Geen enkele vorm van garantie.
Alles in "mijn" tijd. Dus als ik zin heb en tijd over.
Er wordt niet gewerkt met deadlines.

De vraag wordt altijd vergezeld met "alsjeblieft". Andere gebeurt er niks.
Als het klaar is, altijd met "dankjewel". Anders was het meteen de laatste keer.


Voor mensen die het niet breed hebben doe ik het sowieso voor niks. Ken genoeg mensen van voetbal en school die met bijstand met misschien een beetje meer, de eindjes aan elkaar moeten knopen. Net als dat de voetbalschoenen van onze kinderen daarheen gaan, regel ik ook vaak dat een oude PC of laptop nog even een leventje kan leiden. Ook kinderen uit minder bedeelde gezinnen komen zonder computer niet ver op school. Een oude computer of laptop draait dan vaak nog prima. En open source oplossingen genoeg.
Wat je al niet kan doen door simpelweg eens een avond een oude laptop open te schroeven en die "truien" aan in jaren vergaard stof te verwijderen uit de ventilator opening.....

De rest mag mij verblijden met drank, sigaren, lekker eten en geld.

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • PetervdM
 • Registratie: Augustus 2007
 • Niet online
recovery brengt toch soms toch wel voldoening.
een vriend van onze adjunct-directeur had een op een macbook van de zaak allerlei gegevens van de sportwedstrijden van zijn kinderen bewaard. en je raadt het al: geen backup, en een crash.
die vriend was naar de it afdeling van zijn werk - een grote internationale automatiseerder - gegaan en die konden niks voor hem doen dan er een nieuwe schijf in schroeven.
afijn, hij vertelt dat verhaal tegen die adjunct-directeur van ons, die vervolgens zegt dat er bij hem wel eentje rondloopt die dat vast wel kan.
paar dagen later ligt er een schijf in mijn in-bakje, en inderdaad met een hoop kunst en vliegwerk kan ik de data er afhalen, zelfs nog wel meer dan het gevraagde. die adjunct-directeur van ons dus trots als een pauw met zeven staarten naar zijn vriend met een paar dvd's data .......
heeft me uiteindelijk een uitermate aardig presentje opgeleverd van de betreffende man, en bij die adjunct-directeur kon ik dus ook niet meer stuk.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Ultraman
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:02

Ultraman

Moderator Harde Waren

Boefje

Lijkt wel http://www.reddit.com/r/talesfromtechsupport in het klein hier :Y

Zelf heb ik niet bijster veel matige ervaringen. Vroeg van jongs af aan al een klein tarief voor niet-familie, en dat tarief is langzaamaan gestegen. In het begin ging ik nog wel eens op de goedheid van de mensen af en vermeldde ik het niet vooraf. Daar kwam ik na de tweede keer dat het gebeurde op terug.
Gaandeweg heb ik fixen van andermans PC aardig afgebouwd. Familie help ik uiteraard als het kan, vrienden en kennissen vragen mij eigenlijk nauwelijks. En van de oude klantjes heb ik er nog twee die soms bellen. Daar ga ik verder graag naar toe, want die hebben mijn tijd altijd gewaardeerd en kwamen altijd over de brug met een goed gesprek, een lekkere pot bier tot zelfs een klein diner, plus een handje geld voor de moeite en benzine. :)

Door de jaren heen heb ik ook tig PCs in elkaar gezet voor mensen. Daarvan zijn er zeker nog een aantal in gebruik. Maar veel gezeur heb ik er niet mee gehad. Dat komt natuurlijk omdat ik ze zeer professioneel in elkaar zet en met de beste onderdelen werk ;)
Van dat leger PCs zijn er iig twee ooit defect geraakt. Kwestie van juiste onderdeel RMAen en het was weer OK. Ook een enkele keer een verbaasde dame (collega van mijn moeder) omdat Windows niet bij de prijs inbegrepen was. En ze ging hem echt niet aanschaffen, want de computer voor de spelletjes van zoonlief was al duur genoeg. Nou, ik ging ook geen illegale versie leveren. Dus ik heb haar de middenweg aangeboden: als jij zorgt voor een Windows, dan zet ik hem er op, maar ik ga hem niet ondersteunen. Anderhalve dag later kreeg ik op locatie een gebrandde Windows CD/DVD in mijn hand gedrukt. Ik ben er maar van uit gegaan dat het een reservekopie betrof met legale key. O-)

Schoonpa had er in het begin nog wel een handje van om mij bij elk bezoek voor de PC te zetten. Die heer heeft ook een gave om apparaten softwarematig in de knoei te helpen. Het werd alleen een beetje "wat nu weer?" zodra hij mijn naam weer eens op vragende toon uitsprak. Vriendinlief had dat ook in de gaten (plus wat onmisbare hints) en heeft toen haar pa vertelt dat het misschien zo is dat ik ook weekend heb en niet altijd voor zijn PC wens te zitten om een probleem op te lossen. Toen is het gelukkig iets minder geworden. ;)

Daarnaast is is mijn kennis niet meer in lijn met de gemiddelde vraag om ondersteuning omdat de laatste Windows die ik goed ken versie Windows 7 is. En dat geef ik ook altijd aan mocht een onbekende iets van mij vragen. Natuurlijk kom ik met gewoon logisch en systematisch denken een heel eind, want dat is min of meer de sleutel tot alles als het om computerproblemen gaat. Maargoe... :z

[Voor 40% gewijzigd door Ultraman op 18-07-2017 13:45]

Als je stil blijft staan, komt de hoek wel naar jou toe.


Acties:
 • +4Henk 'm!

 • liberque
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 17:08

liberque

Vrijzinnig!

Het is 1 van de grootste valkuilen waar ik ooit in gelopen ben. Sinds dat ik 12 jaar oud was propageerde mijn vader al bij iedereen dat ik verstand van computers had en dat als ze problemen hadden ze het maar aan mij moesten vragen. De beste man bedoelde dit goed, maar heb al een aantal behoorlijk nare situaties hierdoor meegemaakt, waardoor ik uiteindelijk hier ook geld voor ging vragen om mensen "af te schrikken". Dit pakte echter ook niet altijd even voordelig uit.

Zo heb je de mensen die een computer door je willen laten assembleren. Je stelt het systeem op papier samen vertelt de klant wat de kosten zijn en laat dan alle onderdelen bezorgen om het geheel in elkaar te steken. De 'klant' voor de onderdelen laten betalen. Ging over het algemeen allemaal erg goed totdat ik op een keer een DOA Pentium 2 processor ontving van een leverancier. Tja, die moest terug, maar de leverancier had geen andere voorradig en ik moest maar wachten. De 'klant' wilde echter zijn PC afgeleverd hebben en begon te zeuren. Uiteindelijk is deze naar IT's gegaan en heeft daar een computer gekocht en eiste nu even dat ik al het geld aan hem terug zou betalen. Ik hem netjes alle papieren en email conversaties met de leverancier laten zien, maar dat mocht niet baten. "Ik zou dat vervalst hebben" en diezelfde avond staat de politie voor de deur (jah toen kwamen ze nog direct). Deze geloofden me gelukkig wel, maar de 'klant' bleef voet bij stuk houden: hij had al een andere PC en eiste zijn geld terug. Uiteindelijk heeft mijn vader hem zijn geld gegeven en heb ik nadat de leverancier de CPU verving er een leuke nieuwe PC aan overgehouden... de vriendschap tussen mijn vader en hem was echter wel over. Ik was toen 15 jaar oud dus kun je nagaan hoe asociaal sommige mensen zijn.

Ik had mijn lesje wel geleerd en zou geen computers meer assembleren zonder mensen een papier te laten ondertekenen, maar er was nog veel meer leed. Zo kwam het regelmatig voor dat ik voor iemand een nieuwe Windows versie moest installeren. Hier vroeg ik dan buiten de licentiekosten om (ging niet altijd op) een klein bedrag van 20 of 30 gulden. Een uurtje of 3 werk en als 15 jarige weer een paar tientjes om te verbrassen. Ik leverde de installatie netjes af met alle benodigde tools van die tijd en de 'klant' was dan tevreden. Ja, erg tevreden: tot de volgende dag. Dan begon het. "Programma X werkt nu niet meer en dat deed het op de vorige Windows wel - kom dat eens fixen" of "Ik deed dit altijd op deze manier in de vorige Windows, maar nu werkt dat niet meer.". Uiteindelijk kwam het erop neer dat ik voor die 2 a 3 tientjes uiteindelijk uren zelfs dagen bezig was en dat mensen kwaad werden als je aangaf even geen tijd te hebben. Ze hadden immers 20 of 30 gulden betaald! Hier uiteindelijk ook maar mee gestopt.

Pas toen ik ouder werd en het gezeik helemaal beu was ben ik een exorbitant bedrag gaan vragen. 85 euro per uur excl. voorrijkosten. Mijn leven werd opeens een stuk aangenamer en de telefoon bleef eindelijk rustig.

Try looking into that place where you dare not look! You'll find me there, staring out at you!


 • mjl
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 20-03 22:01

mjl

Ugh

Ben er ook mee gestopt nadat werk en privé serieus begin te worden. Alleen ouders en schoonouders krijgen nog ondersteuning. En alleen hulp voor vrienden met calamiteiten (data recovery of malware bijv.). Vage kennissen laat ik wat dat betreft links liggen.

Tijdens de studie had een studiegenote mij geprobeerd te bellen met een computer probleem (oud rot x086 ding waar ze te veel mee wilde kunnen). Pech voor haar dat ze uit het studie boekje het nummer van mijn ouderlijk huis probeerde om 01:00 's nachts. Mijn vader was not amused en heeft haar flink de oren gewassen over de telefoon, geen 'last' meer van gehad.

[Voor 11% gewijzigd door mjl op 18-07-2017 13:38]

-------


Acties:
 • +8Henk 'm!

 • mkleinman
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 11:54

mkleinman

4.5kWp, 8.4GJ Zb/CV, WTW, ELGA

Zo bont als sommigen hier heb ik het nog niet meegemaakt. Wel uiteraard dat je aankomt op een verjaardag en of je "even" de computer wil nakijken. Ding is zo traag dat je daar de hele avond zit om alles wer werkend te krijgen.

Het "ergste" wat mij is overkomen was dat een buurvrouw een 2e hands HP deskjet printer had gekregen en of ik die wilde installeren. Haar dochters moesten dingen uitprinten voor school oid.

Kom je aan wordt je in een gang gedumpt waar de computer staat en vrouw des huizes gaat verder met waar ze bezig was, geen kofie, fris of wat dan ook werd aangeboden.

Ruim 2 uur bezig geweest om de printer aan de praat te krijgen, printer werd niet herkend, drivers weigerden, drivers geforceerd laden werkte niet. Lang verhaal kort, ik kreeg die printer niet aan de praat.

Daarna wilde ze het probleem in mijn schoenen schuiven. "Nu kan ik niet printen, wat ga JIJ daar aan doen".

Dat was de laatste keer dat ik daar ooit iets aan de computer het gesleuteld.

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


 • LankHoar
 • Registratie: April 2013
 • Laatst online: 09:18

LankHoar

Langharig tuig

Wat een vermaak zeg, dit topic. Ik moet eigenlijk werken maar dat lukt me niet door dit thread :p Zelf ook maar een verhaaltje erbij doen dan:

Mijn destijds buurman (woonde nog bij mijn ouders) had regelmatig problemen met zijn verouderde desktop. Hij hield nogal van films downloaden etc. en dat lukte hem niet altijd omdat hij weer met instellingen zat te prutsen e.d. Ook stond zijn browser vaak vol met 5+ toolbars, was zijn startpagina elke week weer anders en zijn zoekmachine ook.

Enfin, ik heb hem regelmatig uren zitten helpen, deels omdat ik het toen nog leuk vond. Op een gegeven moment zou ik Windows opnieuw voor hem installeren omdat het niet meer te redden viel, en had ik de kast even mee naar huis genomen. Daar aangekomen kon ik Windows niet installeren omdat de PC niet meer startte. Terugdenkend zal het waarschijnlijk aan een lichtelijk losgeschoten RAM plankje o.i.d. zijn gekomen, maar die kennis had ik toen nog niet. Mijn conclusie was dus dat het einde oefening was voor deze PC. Buurman vond het prima en kocht op mijn advies een laptop. Hij blij met de laptop en geeft mij 50 euro als dank voor al die avonden helpen.

Een week later belt hij mij: "Ja het zoontje van die-en-die heeft naar die desktop gekeken en hij werkt gewoon weer. Nu heb ik door jou mooi een nieuwe laptop gekocht en dus geld verkwist. Ik baal er echt van dat ik je die 50 euro heb gegeven."

Het moge duidelijk zijn dat ik hem nooit meer geholpen heb sindsdien. Heb er nog steeds een vieze smaak van in mijn mond. Destijds vond ik het nog moeilijker om voor mezelf op te komen dus heb er ook niets van gezegd, en eigenlijk zit me dat nog steeds dwars wanneer ik hem incidenteel weer eens zie :p

Overigens help ik mijn oom die echt een mega digibeet is wel regelmatig, en met alle plezier. Hij is ook een geweldige user, want hij snapt niets maar is heel voorzichtig. Er staat dus nooit troep op zijn PC en zijn gebruikersvragen zijn makkelijk te doen meestal. Ik heb er nog nooit wat voor gekregen maar dat hoeft ook niet. Hij is altijd dankbaar, gelukkig :)

[Voor 9% gewijzigd door LankHoar op 18-07-2017 13:56]

When life throws you a curve, lean into it and have faith! ~ Looking for a job in a fun IT company? Ask me about it!


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • dawofl
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 23-03 14:41
mikerosauer schreef op woensdag 12 juli 2017 @ 14:30:
Nou er zijn nog wel meer beroeps gegfoepen waasr van ze denken o regel dat ff .

Je wilt niet weten hoe vaak k de als kok heb gehad. Catering of een bbq te regelen...
uch ik zit in de worst of both worlds :P "vroeger" was ik kok heb ik ook papieren voor maar werk inmiddels alweer 10 jaar in de ICT... dus op een feestje met BBQ wordt er verwacht dat ik een soort grillende computer probleem FAQ ben 8)7 |:(

bedank altijd vrij snel voor beide O-)

<edit> ontopic nog even, snel mee ophouden en niets van aantrekken of zoals al gesuggereerd duidelijk uurtarief afspreken alleen krijg je dan weer te maken met "nazorg" dus pas daar ook mee op</edit>

[Voor 15% gewijzigd door dawofl op 18-07-2017 13:56]

I wanted to change the world but god wouldnt give me the source code


 • MadMarky
 • Registratie: Augustus 2001
 • Niet online
In m'n studententijd (zeg zo'n 10-15 jaar terug) heb ik ook menig familielid of kennis geholpen met computerproblemen en op verzoek ook wel eens wat systemen gebouwd, toen kon je dat echt nog veel geld mee besparen. Nooit een slechte ervaring mee gehad eigenlijk. Mensen hebben echt wel door dat je het als een soort bijbaantje doet en geen liefdadigheidsinstelling bent. Natuurlijk keeg je ook tijdens verjaardagen wel eens een vraag maar dan kijk je max 30min en komt indien nodig later nog eens een keer terug.

Ten tijde van de MS Blaster worm ben ik ook zo'n beetje de hele buurt rondgeweest om XP PC's op te schonen en van de laatste servicepack te voorzien. Dat was een standaardtarief van een tientje ofzo, je bent met een half uur klaar en mensen zijn weer geholpen.

Toen ik een vaste baan kreeg ben ik die klusjes wat meer gaan afhouden en mensen hebben daar dan ook begrip voor.

🖥️ | 🚗


 • wayward
 • Registratie: Juni 2013
 • Laatst online: 16-02 13:43
Ik heb hier vroeger ook ervaringen mee gehad, gewoon grof geld vragen. En als men direct ondersteuning wil, spoed tarief.

Men gaat dan wel elders te rade, en nee je zit niet op dat soort "vrienden" te wachten.

 • Dhrax
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 16:48

Dhrax

Prog Lord

Gelukkig word ik al jaren niet meer lastig gevallen voor die support onzin. In de Win95/98/2000 tijd was het heel vaak raak, veelal door gepruts en onkunde door de gebruiker maar het OS was ook vaak zelf de boosdoener.

Dit is leuk werk voor erbij als je nog studeert, tijd teveel hebt en een paar centen extra wil verdienen. Als je eenmaal een vaste baan met gezin hebt dan stap ik voor 100 EUR de auto niet eens meer in ... mijn vrije tijd is me simpelweg meer waard op dit moment ;)

 • Sinner
 • Registratie: Oktober 2005
 • Laatst online: 20-03 09:41

Sinner

PSN-ID: SINNER-BIH1970

In mijn tienerjaren (286/386/486) wel veel gedaan, vooral hardware inbouwen.
Een (bijvoorbeeld) geluids- of video-kaart door een verkoper laten inbouwen was
toen nog belachelijk duur en veel mensen dachten (ook door onwetendheid) dat
het echt verschrikkelijk moeilijk was om te doen. Daar vroeg ik dan ook doodleuk
Hfl.40 voor. Ram gegeugen bijprikken deed ik voor Hfl.20 Alleen voor directe familie
was het gratis, de rest betaalde maar gewoon. Te duur? Ga maar lekker naar een winkel.

Ik maakte ook wel gebruik (misbruik) van de vele 'louche' computerwinkels welke er
toentertijd bestonden. Wat nog weleens wou gebeuren is dat het batterijtje van het
moederbord de geest gaf en mensen in de PC-zaak te horen kregen dat ze een nieuw
moederbord bij hun moesten kopen en er geen andere oplossing was.Een nieuw mobo
kostte horderden guldens, dus kwamen ze bij mij terecht voor 'reparatie'. Na een snelle
wissel van de knoopcel (a Hfl.1.50) en betaling van Hfl.75 gingen ze zo blij als een kind
naar huis, helemaal in hun nopjes dat de 'reparatie' zo goedkoop was geweest.

Anyway, met de komst van de eerste pentiums (P60/P66) ben ik ermee gestopt.
Niet dat er geen klanten waren, maar ik had er gewoon geen zin meer in. Sinds toen doe
ik me een beetje voor als computer-analfabeet. Tegenwoordig als iemand me vraagt of ik
iets weet, doe ik me dom voor en begin het probleem te googlen waar ze bijstaan.

-open internet explorer
-tik 'google' in zoekveld
-klik op link naar google
-tik "google+probleem" in google zoekveld

..verder weet ik niet, 9 v/d10 gevallen lopen al weg als ik zo begin. ;)

 • Sabes
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 24-03 13:44
Mijn vrouw had er in het begin een handje van om aan allerlei kennissen in haar dorp aan te bieden dat ik ze wel kon helpen met de computer.
Ze kon zich eerst niet voorstellen dat er best wel wat tijd in ging zitten en ik mijn vrije avonden daar niet allemaal aan wou besteden.
Ik heb toen gezegd om eens mee te gaan naar kennissen van haar. Een klusje van een half uur duurde ineens 3 uur(en ze moest wachten op mij). Ze snapt nog steeds niet hoeveel tijd sommige dingen kosten maar ik hoef niet meer naar al die kennissen in ieder geval.

Bij mijn schoonouders doe ik regelmatig aan preventie. Als ik er op een doelloze zondag ben zeg ik geef die laptop maar zorg ik dat die weer bij is. Dat doe ik ook bij mijn ouders regelmatig.

Acties:
 • +11Henk 'm!

 • RiDo78
 • Registratie: Juli 2002
 • Niet online
Omdat het topic zo lekker loopt, doen we er nog maar eentje.

Een collega van mij (meer thuis in OpenVMS dan in Windows) werd in zijn stamkroeg benaderd door een andere stamgast of hij alsje-alsje-alsjeblieft even naar de PC op de zaak kon kijken. Hij had een eigen bedrijf en er is een telefoonrekening van enkele honderden euro's binnen gekomen. En hij wilde weten wie er toen op de pc heeft gezeten en wat er was gebeurd. Hij had er wel 50 euro voor over om de dader te pakken.

Die collega vroeg mij op zijn beurt om even mee te gaan. Nou ja... vooruit. Als expat heb je niet altijd een even drukke avondplanning... endus togen we gedrieen 's avonds naar het bedrijf van de beste man.

Ik kwam er al snel achter dat er een sex-site dialer aanwezig was. Een hele nette, dat wel. Die dialler kwam alleen in actie als hij werd aangeroepen en vroeg dan om bevestiging om naar het betaalnummer te bellen. Dat was namelijk aangeboden als een extra 'service' zodat je je mobiel niet continu bezet hoefde te houden.

Even voor hen die dat niet kennen, je gaat naar een website, belt vervolgens een 0900 nummer en krijgt een code te horen. Met die code log je in en zo lang je de verbinding niet verbreekt kun je op die site rond surfen.

Afin, deze dialer was, zoals gezegd, heel netjes. Hij hield namelijk ook een nette log bij. Een paar logentries vielen erg op... Kerstavond, 24 december. Vanaf een uur of 5 tot laat in de nacht. De volgende dag weer, van een uur of 12 en weer tot in de late uurtjes.

Toen ik de beste man de log toonde veranderde in eens zijn houding. Wie ik wel niet was om hem te 'beschuldigen'. Nadat ik duidelijk had aangegeven dat ik niemand beschuldigde en enkel toonde wanneer er was uitgebeld, en naar welk nummer, kwam hij een beetje tot bezinning. Dat zou dan een collega geweest moeten zijn, want wie gaat er nu met kerst op de zaak zitten??

Ik dacht bij mezelf... "de eigenaar misschien??!" maar hield wijzelijk mijn mond. De beste man wist overigens genoeg en bonjourde ons, zonder al te veel woorden, naar buiten. Wel werd duidelijk dat ik die 50 euro op mijn buik kon schrijven. Want hij "had al genoeg onkosten aan die telefoonrekening".

Blijkbaar schaamde de man zich er enorm voor, want hoewel hij een vaste klant was, heeft hij zich zover ik weet nooit meer in die kroeg vertoond. In elk geval niet in de 7 maanden die ik daar nog als expat mocht doorbrengen.

 • LankHoar
 • Registratie: April 2013
 • Laatst online: 09:18

LankHoar

Langharig tuig

RiDo78 schreef op dinsdag 18 juli 2017 @ 15:49:
Omdat het topic zo lekker loopt, doen we er nog maar eentje.

Een collega van mij (meer thuis in OpenVMS dan in Windows) werd in zijn stamkroeg benaderd door een andere stamgast of hij alsje-alsje-alsjeblieft even naar de PC op de zaak kon kijken. Hij had een eigen bedrijf en er is een telefoonrekening van enkele honderden euro's binnen gekomen. En hij wilde weten wie er toen op de pc heeft gezeten en wat er was gebeurd. Hij had er wel 50 euro voor over om de dader te pakken.

Die collega vroeg mij op zijn beurt om even mee te gaan. Nou ja... vooruit. Als expat heb je niet altijd een even drukke avondplanning... endus togen we gedrieen 's avonds naar het bedrijf van de beste man.

Ik kwam er al snel achter dat er een sex-site dialer aanwezig was. Een hele nette, dat wel. Die dialler kwam alleen in actie als hij werd aangeroepen en vroeg dan om bevestiging om naar het betaalnummer te bellen. Dat was namelijk aangeboden als een extra 'service' zodat je je mobiel niet continu bezet hoefde te houden.

Even voor hen die dat niet kennen, je gaat naar een website, belt vervolgens een 0900 nummer en krijgt een code te horen. Met die code log je in en zo lang je de verbinding niet verbreekt kun je op die site rond surfen.

Afin, deze dialer was, zoals gezegd, heel netjes. Hij hield namelijk ook een nette log bij. Een paar logentries vielen erg op... Kerstavond, 24 december. Vanaf een uur of 5 tot laat in de nacht. De volgende dag weer, van een uur of 12 en weer tot in de late uurtjes.

Toen ik de beste man de log toonde veranderde in eens zijn houding. Wie ik wel niet was om hem te 'beschuldigen'. Nadat ik duidelijk had aangegeven dat ik niemand beschuldigde en enkel toonde wanneer er was uitgebeld, en naar welk nummer, kwam hij een beetje tot bezinning. Dat zou dan een collega geweest moeten zijn, want wie gaat er nu met kerst op de zaak zitten??

Ik dacht bij mezelf... "de eigenaar misschien??!" maar hield wijzelijk mijn mond. De beste man wist overigens genoeg en bonjourde ons, zonder al te veel woorden, naar buiten. Wel werd duidelijk dat ik die 50 euro op mijn buik kon schrijven. Want hij "had al genoeg onkosten aan die telefoonrekening".

Blijkbaar schaamde de man zich er enorm voor, want hoewel hij een vaste klant was, heeft hij zich zover ik weet nooit meer in die kroeg vertoond. In elk geval niet in de 7 maanden die ik daar nog als expat mocht doorbrengen.
Ik zou hem rustig die 50E 'afdwingen', want dit is natuurlijk gewoon zijn eigen schuld :P

When life throws you a curve, lean into it and have faith! ~ Looking for a job in a fun IT company? Ask me about it!


 • RiDo78
 • Registratie: Juli 2002
 • Niet online
LankHoar schreef op dinsdag 18 juli 2017 @ 15:52:
[...]


Ik zou hem rustig die 50E 'afdwingen', want dit is natuurlijk gewoon zijn eigen schuld :P
Ach mijn collega heeft het verhaal wel smakelijk in de kroeg verteld... Zonder zijn naam te noemen overigens. Dus die 50 euro mocht hij steken waar het daglicht nooit schijnt.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Qon
 • Registratie: April 2012
 • Laatst online: 21-03 14:29
RiDo78 schreef op dinsdag 18 juli 2017 @ 15:49:
Omdat het topic zo lekker loopt, doen we er nog maar eentje.

Een collega van mij (meer thuis in OpenVMS dan in Windows) werd in zijn stamkroeg benaderd door een andere stamgast of hij alsje-alsje-alsjeblieft even naar de PC op de zaak kon kijken. Hij had een eigen bedrijf en er is een telefoonrekening van enkele honderden euro's binnen gekomen. En hij wilde weten wie er toen op de pc heeft gezeten en wat er was gebeurd. Hij had er wel 50 euro voor over om de dader te pakken.

Die collega vroeg mij op zijn beurt om even mee te gaan. Nou ja... vooruit. Als expat heb je niet altijd een even drukke avondplanning... endus togen we gedrieen 's avonds naar het bedrijf van de beste man.

Ik kwam er al snel achter dat er een sex-site dialer aanwezig was. Een hele nette, dat wel. Die dialler kwam alleen in actie als hij werd aangeroepen en vroeg dan om bevestiging om naar het betaalnummer te bellen. Dat was namelijk aangeboden als een extra 'service' zodat je je mobiel niet continu bezet hoefde te houden.

Even voor hen die dat niet kennen, je gaat naar een website, belt vervolgens een 0900 nummer en krijgt een code te horen. Met die code log je in en zo lang je de verbinding niet verbreekt kun je op die site rond surfen.

Afin, deze dialer was, zoals gezegd, heel netjes. Hij hield namelijk ook een nette log bij. Een paar logentries vielen erg op... Kerstavond, 24 december. Vanaf een uur of 5 tot laat in de nacht. De volgende dag weer, van een uur of 12 en weer tot in de late uurtjes.

Toen ik de beste man de log toonde veranderde in eens zijn houding. Wie ik wel niet was om hem te 'beschuldigen'. Nadat ik duidelijk had aangegeven dat ik niemand beschuldigde en enkel toonde wanneer er was uitgebeld, en naar welk nummer, kwam hij een beetje tot bezinning. Dat zou dan een collega geweest moeten zijn, want wie gaat er nu met kerst op de zaak zitten??

Ik dacht bij mezelf... "de eigenaar misschien??!" maar hield wijzelijk mijn mond. De beste man wist overigens genoeg en bonjourde ons, zonder al te veel woorden, naar buiten. Wel werd duidelijk dat ik die 50 euro op mijn buik kon schrijven. Want hij "had al genoeg onkosten aan die telefoonrekening".

Blijkbaar schaamde de man zich er enorm voor, want hoewel hij een vaste klant was, heeft hij zich zover ik weet nooit meer in die kroeg vertoond. In elk geval niet in de 7 maanden die ik daar nog als expat mocht doorbrengen.
Super netjes mee om gegaan ook. Respect hoor. Ik zou niet meer bijkomen, denk niet dat ik mijn lach op dat moment zou kunnen inhouden.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • faraga
 • Registratie: Juni 2013
 • Laatst online: 18-03 12:45
Ik moet zeggen dat ik persoonlijk vrij weinig negatieve ervaringen heb gehad. Misschien komt dat echter juist doordat ik meerdere jaren voor Student aan Huis gewerkt heb en mensen daarom weten dat ik mijn werk professioneel aanpak en er normaal gesproken ook geld voor krijg. Zodoende word mij altijd geld aangeboden.

Zo vind ik het heel amusant toen ik leerde dat een dame bij wie ik enkele keren namens SAH was langskomen, op een bridgeclubje over mij had gepraat en er vervolgens achterkwam dat een andere dame op die club de moeder van een aangetrouwde tante van mij was. Inmiddels ben ik bij zowat de helft van dat clubje al weleens langsgegaan, gewoon via SAH.

Een andere leuke situatie is dat ik via via eens in contact ben gekomen met de eigenaar van een Saab-garage, met wie ik nu een heel leuk contact heb en ik hem gratis (of voor weinig, als hij erop staat) help met zijn it-problemen (zakelijk of privé) en hij mij helpt om voor weinig geld mijn roestige oude Peugeotje op de weg te houden. Over en weer zijn we zeer dankbaar voor elkaars hulp.

Heel directe kennissen (goede vrienden, familie waarmee ik veel contact heb) help ik verder gewoon gratis en voor kennissen met wie ik normaal gesproken nauwelijks contact heb of via via met mij in contact gekomen zijn, vraag ik 20 euro per uur. Dat is meer dan ik bij SAH betaald zou krijgen, maar minder dan ze dan zouden betalen. Als het voor mij echter niet praktisch is om langs te komen, dan vind ik het heel prettig dat ik ze dan gewoon door kan verwijzen naar SAH. Dat bedrijf is over het gehele land verspreid en heeft, enkele uitzonderingen daargelaten, een groot aantal mensen in dienst die prima kunnen helpen tegen een redelijk tarief.

Een handige tip om te voorkomen dat je zomaar wordt opgebeld, is simpelweg niet je telefoonnummer delen. Geef ze je e-mailadres. Dan kunnen ze nog prima om je hulp vragen, maar hoef jij niet on the spot te gaan bedenken en uitleggen voor hoeverre het haalbaar is om vanavond nog langs te komen. Of als ze dan toch op één of andere manier aan je nummer zijn gekomen, druk ze dan op hun hart om niet te bellen, maar te sms'en of whatsappen. Over het algemeen zullen ze het ook wel begrijpen dat het voor jou niet altijd haalbaar is om de telefoon onmiddellijk op te nemen en dat reageren op een berichtje een stuk praktischer is. (Bovendien heb ik een hekel aan het voeren van telefoongesprekken, maar dat terzijde.) Ook fijn aan een mailtje is dat je even de moeite kan nemen om te kijken of het met een mailtje opgelost kan worden (drie regeltjes uitleg of een linkje naar een mogelijke oplossing). Zo niet, maak je een afspraak om langs te komen.

TL;DR: Als je er goed mee omgaat en het duidelijk is dat je geen vriendendiensten uitdeelt als je niet daadwerkelijk een vriend bent, houd je er alleen maar leuke contacten aan over.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Buzzinga
 • Registratie: Juli 2017
 • Laatst online: 09-09-2022

Buzzinga

Hoogachtend

Doet me denken aan mijn buurman, die stond hier eens om half tien 's avonds aan de deur met een onnozel powerpointprobleem terwijl we hier met een pasgeborene zaten, toen heb ik m ook wandelen gestuurd...

Digital creative - webdev


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • vosss
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 09-03 18:23
Die tijd van andere mensen helpen met hun pc ligt inmiddels ver achter me.

Vroeger was ik ineens zonder dat ik er erg in had 4 van de 5 avonden door de week bezig bij kennissen, buren, vrienden, familie en vagere figuren.

Dat deed ik eerst allemaal ter plekke op locatie en vaak kon er dan nog net een kopje koffie of pilsje vanaf en een dikke merci en dat was het dan.

Dat was ik wel een beetje beu en vanaf dat moment heb ik gewoon gezegd jullie kunnen me bellen als je gezeik hebt met je pc en dan haal ik hem op, maar ik kijk nergens naar, ik installeer hem gewoon compleet opnieuw, dus zelf zorgen dat je dingen eraf haalt die je wilt bewaren en ook weer zelf terugzetten.

En dat kost je 50 euro.

En dan installeerde ik dat ding opnieuw en maakte een verborgen partitie aan waarop ik een image knalde van die verse installatie. Volgende keer dat dat ding weer over de zeik was gewoon image terugknallen en weer 50 euro incasseren. Prima deal.

En dan haalde ik zo een ding op op bv maandag en dan op donderdag dacht ik van o ja, kut, ik zou daar deze week nog even naar kijken. Tussen de soep en de aardappelen die image terugbutsen en bellen van ja je pc is weer klaar hoor, het was een heel gedoe deze keer om alles er weer netjes op te krijgen! Nou dat geloof ik wel, want hij zat echt vol met virussen volgens mij echt superbedankt weer voor de snelle service vosss!

:')

Easy money dacht ik zo.

Maargoed, dat ging me ook de keel uithangen uiteindelijk, dus nu doe ik het alleen nog voor familie, wat dan in feite neer komt op de laptop van mn moeder, mn vader regelt alles zelf op zn apple, en mn broertje als die wat heeft met de laptop die hij gebruikt voor zn bedrijfje. Mijn broer regelt dat soort dingen ook zelf. Denk ik. Ik hoor hem er nooit over in elk geval.

:)

 • Mavamaarten
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 14:32

Mavamaarten

Omdat het kan!

Ik vertel mijn ouders steeds om nooit te vertellen tegen anderen dat ik "goed ben met computers" (want software development == PC's fixen, right?). Helaas is dat niet altijd gelukt en heb ik wel enkele vaste klanten eraan over gehouden. Ondertussen heb ik ze wel duidelijk gemaakt dat ik een vaste job heb en eigenlijk geen PC fixer meer wil zijn. Met echt dringende problemen zal ik uiteindelijk wel helpen (dat weten ze ook) maar uit respect laten ze me wel gerust :)

Voor vrienden maak ik meestal wel een uitzondering. Vragen beantwoord ik met plezier, en om problemen oplossen vraag ik geen geld (maar dat neem ik wel aan als ze het aanbieden). Ik heb veel handige Harries te vriend, en weet uiteindelijk ook dat als ik een keer een schrijnwerker of elektricien nodig heb dat ze me nog iets te goed hebben :Y)

Android developer & dürüm-liefhebber


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • vosss
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 09-03 18:23
Mavamaarten schreef op dinsdag 18 juli 2017 @ 18:55:
Ik heb veel handige Harries te vriend, en weet uiteindelijk ook dat als ik een keer een schrijnwerker of elektricien nodig heb dat ze me nog iets te goed hebben :Y)
Ik zou daar niet al te voorbarig conclusies uit trekken dat ze jou dan ook wel eventjes gratis helpen. Dat zijn doorgaans beroepen die gewoon betaald prima bij kunnen beunen en waar ook niemand het raar vindt dat de beurs getrokken moet worden.

Prima natuurlijk dat je elkaar met gesloten beurs kan helpen, maar ik heb dit soort dingen wel eens mis zien lopen of er werd niet thuis gegeven.

Beetje mee opletten dus. :)

Acties:
 • +13Henk 'm!

 • CryRaven
 • Registratie: April 2015
 • Laatst online: 16:16
Haha geweldig topic.

Gelukkig begrijpt mijn familie hoe tijdrovend sommige problemen kunnen zijn en als ze hulp nodig hebben vragen ze altijd of ik de zin en tijd voor heb.
Natuurlijk heb ik dat vaak wel, en dan geven ze mij een kratje bier of wat lekkers.

Mooiste was wel dit:

Een kennis van mijn ouders hebben een restaurant, en op een avond deed de pc niks. Maar ze hadden een drukke avond en het zou heel vervelend zijn als de pc niks deed.

Dus ik daarheen en wat bleek, de voedingskabel deed het om de vage reden niet meer.
Dus nieuwe kabel erin en klaar.

Dus de eigenaar blij natuurlijk, en hij vroeg wat ik wou hebben.
Benzine geld was prima zei ik, maar dat vond hij niet genoeg.

Toen vroeg hij of ik al gegeten had, nee zei ik.
Toen heb ik lekker een 3 gangen menu gehad van de zaak :+

 • M.l.
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 12:23
Joh, zeg gewoon dat je tech-support doet voor €100 per uur en alle 'kennissen' geef je een vriendenprijsje van €50 per uur. Als ze zo gek zijn dan vind je het vast niet erg om te doen.

Acties:
 • +4Henk 'm!

 • CMD-Snake
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 13-11-2022
faraga schreef op dinsdag 18 juli 2017 @ 17:54:
Ik moet zeggen dat ik persoonlijk vrij weinig negatieve ervaringen heb gehad. Misschien komt dat echter juist doordat ik meerdere jaren voor Student aan Huis gewerkt heb en mensen daarom weten dat ik mijn werk professioneel aanpak en er normaal gesproken ook geld voor krijg. Zodoende word mij altijd geld aangeboden.

[...]

TL;DR: Als je er goed mee omgaat en het duidelijk is dat je geen vriendendiensten uitdeelt als je niet daadwerkelijk een vriend bent, houd je er alleen maar leuke contacten aan over.
Mijn ervaring is meer je geeft ze een hand en ze nemen de hele arm. Ik ben zelf met computers als hobby begonnen ook in het 386/486 tijdperk. Het waren toen magische dozen die zoveel konden en velen hadden er de ballen verstand van. Als jij meer dan drie commando's in DOS kon tikken was je geweldig.
Binnen de kortste keren stond iedereen voor je neus met een computer probleem wat opgelost moest worden. Toen was hardware en software ook lang niet zo gebruikersvriendelijk als dat het nu is. Ik deed een hoop kennis op eigenlijk omdat ik ook mijn eigen problemen met mijn computer moest zien op te lossen. Plug en play was het zeker niet als je een printer ging aansluiten of een nieuw stukje hardware. En dan de eindeloze pret als het FAT16 filesysteem corrupt was.

Soms is geen enkele betaling genoeg om het gezeur aan te moeten horen. Ik ken wel mensen die praktisch elke paar maanden hun computer slopen omdat ze bijvoorbeeld de befaamde KPN factuur voor de tigste keer openen of maar niet kunnen stoppen met vage warez sites. Of klagen over de traagheid van de PC en dan zien dat ze elk stukje software wat het internet kent hebben lopen installeren. (En die shit moet allemaal mee opstarten met Windows natuurlijk...)

Een van de lolligste keren was toen een bejaard familielid bij mij kwam omdat de tablet zulke rare geluiden maakte. Ik sla het ding open en de browser bleek gehijackt te zijn. Er stonden tigtallen porno en goksites open. :+ En ja, al die pornosites maakten tegelijk geluid.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • prutser001
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 24-03 16:26

prutser001

Vaak zit het tegen en soms zi

Altijd leuk om dit te lezen, nou ja 'leuk', in ieder geval bevestiging dat 'we' niet de enige zijn.

Zelf ook al jaren actief in de ICT (sinds 486) en vooral geleerd van mijn eigen falen in mijn jonge jaren.
En inderdaad, zeker in het Dos/Win3.11 tijdperk als je een paar DOS commandos kent was je een computer god :P En dan word je een bekendheid... Via de tafeltennis club van je pa, boekenclub van je ma... Verjaardagen... Iedereen is ineens je beste vriend als ze computer problemen hebben.. Toen ik jonger was vond ik het leuk om te doen.. Bij de ene kreeg je een geeltje, bij de andere een glas cola en een koekje..

Zelfs nog bij 'minder bedeelde' voor niets een PC geleverd, dankbaarheid is ook wat die konden dan met de kleinkinderen chatten/cammen.

Maar ja.. Van mijn hobby mijn werk gemaakt en bij directe familie deed ik het gewoon, als ik b.v. nog een stukkie hardware had liggen schoof ik dat er in etc. Deed nooit moeilijk maar als ik een keer hulp nodig had een bank omhoog tillen dan was er niemand... Kennelijk is 15 minuten sjouwen niet hetzelfde als 3 uur iemands vakantie foto's terughalen/computer fixen.

Maar na meerdere malen een slechte ervaring gehad te hebben... Data recovery/Herinstallatie en na 3 dagen hele OS al naar de filistijnen door Kazaa/Napster/limewire meuk en daar dan de schuld van krijgen.. Beschuldigt worden van 'hacken' hij had zelf 1 of ander ding gedownload voor support en die hadden zijn systeem gegijzeld... en dat was mijn schuld... want dat had ik moeten voorkomen...

En zo waren er nog wel meer dingen, toen was ik er klaar mee. Na die ervaringen werd ik ook terughoudender geworden en duidelijke afspraken van te voren maken scheelt een hoop gedoe.

- DOE GEEN APPLE!
- Duidelijk aangeven dat het tarief 30 euro per uur is, bij data recovery/backup reken ik volle pond al is dat ding 4 uur aan het recoveren/kopieren.
- Herinstallatie Windows standaard 50 euro. Extra dingen is uurloon.
- Alleen bij bijzondere gevallen bij mensen thuis aan PC sleutelen, de rest brengt hem maar langs/ik haal hem op (alleen case/laptop+voeding).
- Backup is bij mij gewoon volledige schijf inhoud in een map zetten en lekker zelf uit laten zoeken.

Bij kleine bedrijven doe ik ook wel eens wat maar dat probeer ik eigenlijk een beetje af te houden.. Zijn meestal tijdrovende klussen en met mijn vaste baan kan ik niet altijd vaste tijden aangeven. De 'klanten' die ik heb geef ik support maar als ze echt iets nieuws willen dan geef ik aan dat ze een bedrijf op moeten zoeken. Dat zijn er nu nog zo'n 7 of 8 en dat is gewoon uurtje factuurtje. Ook duidelijk gemaakt dat als ze iemand anders erbij halen om 'ergens naar te kijken' en ze daarna problemen hebben ik niets meer voor ze kan betekenen of alleen in goed overleg als ik b.v. in het buitenland zit en er gaat wat mis.

Allemaal leuk en aardig maar wat iedereen al aangeeft, kennelijk is 3 uur aan een pc sleutelen/schoonmaken... Wie zegt dat je van PC onderhoud geen vieze vingers krijgt? Niet hetzelfde als een uitlaat nakijken/vervangen...

Asus Z390 Maximus IX Hero, Intel 9900K, RTX3080, 64GB DDR4 3000, 2TB NVME, Samsung 850Evo 1TB, 4 x 14TB Toshiba, Be Quiet SB 801, Samsung 34"


 • Comgenie
 • Registratie: Oktober 2005
 • Laatst online: 11:54

Comgenie

Soms heb je dat

Vroeger inderdaad ook mee bezig gehouden. Opzich vond ik het niet erg om te doen. Altijd leuke gesprekken en af en toe een beloning. Maar toen ik fulltime ging werken ben ik per direct ermee opgehouden en dit ook aangegeven bij de mensen die toen nog langs kwamen met vragen. Het kost gewoon teveel tijd en naast werk wil ik met eigen dingen bezig zijn. En qua geld leverde het sowieso niet veel op.

Gelukkig totaal geen probleem mee gehad verder. Iedereen begreep het direct.

No animals were harmed in the making of this comment.


Acties:
 • +4Henk 'm!

 • Knippr
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 10-12-2019
Leuk draadje om ons gal te spuien. Ik heb zo'n 15-20 jaar ervaring met dit fenomeen, en heb het langzaam maar zeker weten in te perken. Meestal zit er weinig kwaad achter een verzoek, het is vooral onkunde, maar ik erger me al zeer aan de vraag om hulp op zichzelf:

- De aanname dat 'iets met computers' voor je werk doen betekent dat je specifiek computers fixen als beroep hebt en dit ook ontzettend leuk vind om dag en nacht te doen.

- De aanname dat je op stel en sprong als soort van service desk dag en nacht beschikbaar bent, en thuis zit te wachten met de auto sleutel in de hand om direct soelaas te bieden.

- De aanname dat het een hobby is, met geen of weinig vergoeding. Niemand vraagt een kennis gratis zijn keuken te stucadoren, maar dit is blijkbaar wel gepast.

- De aanname dat na je eerste bezoek, vanaf dan ieder tech probleem jouw directe verantwoordelijk is, tot aan beschuldigingen aan toe.

Bij elkaar een totale minachting van iemands tijd, privacy, en kunde. Niet altijd zo bedoeld, maar zo is het wel, en daarom ben ik er al zeer lang klaar mee. Dit nog even los van de smerige puinhoop waar je vaak in werkt, en de totaal vernaggelde Windows installaties die de moed in de schoenen doen zinken.

Het breekpunt was toen de buurman van mijn vader, die in zijn hele leven nooit meer dan "hallo" tegen me heeft gezegd, spoedeisende hulp nodig had omdat een COLLEGA van hem, een scanner had die het niet meer deed.

Vanaf toen was ik er helemaal klaar mee, en heb ik stappen ondernomen. Dat begint inderdaad met de ouders en andere bekenden opvoeden dat zij niemand meer door moeten sturen, want zo begint het meestal. En bij mensen die het je direct vragen, zeg je gewoon "nee".

Dat lijkt lastiger dan het is. Ook ik heb het karakter van een persoon die niet snel nee zegt. Maar bij dit probleem is er duidelijk sprake van een soort van misbruik. Op een feest waar de hele familie zat, vroeg een tante van een ander familie lid die ik amper ken, of ik haar Wifi wilde fixen. Ik zei op vriendelijke maar duidelijke wijze "sorry, maar dat doe ik niet meer, ik heb er geen tijd voor". Iedereen hoorde het, en begrijpt het punt. Als er mensen zijn die daardoor minder over me denken, zijn dat sowieso mensen die niets van me weten of niets om me geven. Het is zaak om hun probleem, hun probleem te laten blijven.

Zelfs bij directe vrienden kap ik het af. Laatst vroeg iemand of ik de laptop helemaal opnieuw wilde installeren. Ik zei misschien over een paar weken, heb nu geen tijd. En daar was geen woord aan gelogen. Ik heb 20 dingen te doen die heel wat belangrijker zijn iemand zijn laptop installeren. Door je niet of minder beschikbaar te stellen, zullen veel mensen de vraag al niet meer stellen, in het vervolg.

Scare tactics kan ook, voor mensen die je eigenlijk niet mag. Aanraden om de computer naar de repair shop te sturen, want het is goed mis. Of aanraden gewoon een nieuwe te kopen, want hij is op. Ineens zijn problemen acceptabel of een stuk kleiner, grappig hoe dat werkt.

Ik heb dus inmiddels iedereen weggejaagd. Behalve ouders en schoonouders, uit mededogen omdat het directe familie is, ze er totaal niets van snappen, en het me vragen met respect. Andere uitzonderingen die ik maak is voor kennisen en familie op basis van quid pro quo: bijvoorbeeld een bevriende elektricien die ons helpt, en dan help ik terug.

Acties:
 • +5Henk 'm!

 • Knippr
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 10-12-2019
Ik vergat nog een andere scare tactic: de porno confrontatie, liefst met heel het gezin erbij.

Dus je ziet een browser ovegenomen door 20 toolbars, en roept "als je porno surft, gebruik dan wel anti malware en een ad blocker. Ongelofelijk dat je dit weer niet gedaan hebt". Het woordje "weer" is belangrijk in deze zin, om het shock effect te vergroten.

De voorspelbare ontkenning die volgt kan worden gebruikt om de zaak nog pijnlijker te maken. Hier stel je dat je dat gewoon kunt zien, waar hij allemaal geweest is. Naast stiekeme viezerik (niet dat porno vies is, wie kijkt het niet), tevens neergezet als leugenaar.

Raad vervolgens veilige porno sites aan, met een opzichtige knip-oog.

Werkt erg goed in het voorkomen van verdere hulpverzoeken, maar niet aan te raden bij familie.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Wim-Bart
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 10-01-2021

Wim-Bart

Zie signature voor een baan.

Fledder2000 schreef op woensdag 19 juli 2017 @ 01:04:
Leuk draadje om ons gal te spuien. Ik heb zo'n 15-20 jaar ervaring met dit fenomeen, en heb het langzaam maar zeker weten in te perken. Meestal zit er weinig kwaad achter een verzoek, het is vooral onkunde, maar ik erger me al zeer aan de vraag om hulp op zichzelf:

- De aanname dat 'iets met computers' voor je werk doen betekent dat je specifiek computers fixen als beroep hebt en dit ook ontzettend leuk vind om dag en nacht te doen.

- De aanname dat je op stel en sprong als soort van service desk dag en nacht beschikbaar bent, en thuis zit te wachten met de auto sleutel in de hand om direct soelaas te bieden.

- De aanname dat het een hobby is, met geen of weinig vergoeding. Niemand vraagt een kennis gratis zijn keuken te stucadoren, maar dit is blijkbaar wel gepast.

- De aanname dat na je eerste bezoek, vanaf dan ieder tech probleem jouw directe verantwoordelijk is, tot aan beschuldigingen aan toe.

Bij elkaar een totale minachting van iemands tijd, privacy, en kunde. Niet altijd zo bedoeld, maar zo is het wel, en daarom ben ik er al zeer lang klaar mee. Dit nog even los van de smerige puinhoop waar je vaak in werkt, en de totaal vernaggelde Windows installaties die de moed in de schoenen doen zinken.

Het breekpunt was toen de buurman van mijn vader, die in zijn hele leven nooit meer dan "hallo" tegen me heeft gezegd, spoedeisende hulp nodig had omdat een COLLEGA van hem, een scanner had die het niet meer deed.

Vanaf toen was ik er helemaal klaar mee, en heb ik stappen ondernomen. Dat begint inderdaad met de ouders en andere bekenden opvoeden dat zij niemand meer door moeten sturen, want zo begint het meestal. En bij mensen die het je direct vragen, zeg je gewoon "nee".

Dat lijkt lastiger dan het is. Ook ik heb het karakter van een persoon die niet snel nee zegt. Maar bij dit probleem is er duidelijk sprake van een soort van misbruik. Op een feest waar de hele familie zat, vroeg een tante van een ander familie lid die ik amper ken, of ik haar Wifi wilde fixen. Ik zei op vriendelijke maar duidelijke wijze "sorry, maar dat doe ik niet meer, ik heb er geen tijd voor". Iedereen hoorde het, en begrijpt het punt. Als er mensen zijn die daardoor minder over me denken, zijn dat sowieso mensen die niets van me weten of niets om me geven. Het is zaak om hun probleem, hun probleem te laten blijven.

Zelfs bij directe vrienden kap ik het af. Laatst vroeg iemand of ik de laptop helemaal opnieuw wilde installeren. Ik zei misschien over een paar weken, heb nu geen tijd. En daar was geen woord aan gelogen. Ik heb 20 dingen te doen die heel wat belangrijker zijn iemand zijn laptop installeren. Door je niet of minder beschikbaar te stellen, zullen veel mensen de vraag al niet meer stellen, in het vervolg.

Scare tactics kan ook, voor mensen die je eigenlijk niet mag. Aanraden om de computer naar de repair shop te sturen, want het is goed mis. Of aanraden gewoon een nieuwe te kopen, want hij is op. Ineens zijn problemen acceptabel of een stuk kleiner, grappig hoe dat werkt.

Ik heb dus inmiddels iedereen weggejaagd. Behalve ouders en schoonouders, uit mededogen omdat het directe familie is, ze er totaal niets van snappen, en het me vragen met respect. Andere uitzonderingen die ik maak is voor kennisen en familie op basis van quid pro quo: bijvoorbeeld een bevriende elektricien die ons helpt, en dan help ik terug.
Mooi verhaal, en ongeveer gelijk aan mijn ervaring. Tegenwoordig doe ik het alleen nog maar voor mijn ouders en mijn zus/zwager/neefje/nichtje. En ik doe al helemaal niet meer aan "als je me helpt en je hebt iemand nodig om te schilderen enzo..." nee laat maar. Mensen willen alleen maar profiteren van je.

Er zijn er nog wel die bellen, en dan schat ik de tijd in en pak de formule van @MAX3400 die ik al meer dan 10 jaar gebruik en dan opeens denken ze na als ze horen dat ik voor een laptop opnieuw inrichten opeens 120 euro vraag en ze daar niet eens de software bij krijgen :)

En naast het tarief helpt het ook dat ik zeg dat ik geen storingen meer oplos maar de boel gewoon opnieuw installeer. Als ze dan vragen "en mijn foto's?" zeg ik, daar heb je toch een kopie van als ze belangrijk zijn. Dan wordt het meestal stil aan de lijn >:)

[Voor 3% gewijzigd door Wim-Bart op 19-07-2017 01:41]

Beheerders, Consultants, Servicedesk medewerkers. We zoeken het allemaal. Stuur mij een PM voor meer info of kijk hier De mooiste ICT'er van Nederland.


Acties:
 • +12Henk 'm!

 • CMD-Snake
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 13-11-2022
Fledder2000 schreef op woensdag 19 juli 2017 @ 01:15:
Ik vergat nog een andere scare tactic: de porno confrontatie, liefst met heel het gezin erbij.

Dus je ziet een browser ovegenomen door 20 toolbars, en roept "als je porno surft, gebruik dan wel anti malware en een ad blocker. Ongelofelijk dat je dit weer niet gedaan hebt". Het woordje "weer" is belangrijk in deze zin, om het shock effect te vergroten.

De voorspelbare ontkenning die volgt kan worden gebruikt om de zaak nog pijnlijker te maken. Hier stel je dat je dat gewoon kunt zien, waar hij allemaal geweest is. Naast stiekeme viezerik (niet dat porno vies is, wie kijkt het niet), tevens neergezet als leugenaar.
Het is alsof je een kernwapen inzet om een mug te doden. :/ Dit kan ook vreselijk fout uitpakken en tot behoorlijke (echtelijke) ruzies leiden tussen mensen. Het gaat mij in elk geval te ver. Partner is gekwetst omdat die zich ineens niet meer adequaat voelt voor de behoeftes van de andere partner of misschien zitten die mensen in kringen waar porno uit den boze is.

Gewoon nee zeggen en volhouden is het beste.

 • Mavamaarten
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 14:32

Mavamaarten

Omdat het kan!

vosss schreef op dinsdag 18 juli 2017 @ 19:06:
[...]

Ik zou daar niet al te voorbarig conclusies uit trekken dat ze jou dan ook wel eventjes gratis helpen. Dat zijn doorgaans beroepen die gewoon betaald prima bij kunnen beunen en waar ook niemand het raar vindt dat de beurs getrokken moet worden.

Prima natuurlijk dat je elkaar met gesloten beurs kan helpen, maar ik heb dit soort dingen wel eens mis zien lopen of er werd niet thuis gegeven.

Beetje mee opletten dus. :)
Ze hebben mij in het verleden al geholpen tegen materiaalkosten en een bak bier, ik welke vrienden ik heb ;)
Maar je hebt gelijk, er zomaar van uitgaan dat je ook teruggeholpen wordt is lichtelijk naïef.

Android developer & dürüm-liefhebber


 • Knippr
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 10-12-2019
CMD-Snake schreef op woensdag 19 juli 2017 @ 07:03:
[...]


Het is alsof je een kernwapen inzet om een mug te doden. :/ Dit kan ook vreselijk fout uitpakken en tot behoorlijke (echtelijke) ruzies leiden tussen mensen. Het gaat mij in elk geval te ver. Partner is gekwetst omdat die zich ineens niet meer adequaat voelt voor de behoeftes van de andere partner of misschien zitten die mensen in kringen waar porno uit den boze is.

Gewoon nee zeggen en volhouden is het beste.
Dit was natuurlijk een licht overdreven verhaal, voor de entertainment. Het is niet zo dat ik huwelijken uit elkaar trek. Ik zet dit wapen alleen in indien mensen overdreven verdedigend of onschuldig zijn wanneer hun computer overgenomen is terwijl het zeer duidelijk is waar al die troep vandaan komt. Zoals ik al zei, alleen doen bij mensen die je niet mag.

Acties:
 • +7Henk 'm!

 • Racing_Reporter
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 16:56

Racing_Reporter

Contentmaker

Fledder2000 schreef op woensdag 19 juli 2017 @ 09:25:
[...]


Dit was natuurlijk een licht overdreven verhaal, voor de entertainment. Het is niet zo dat ik huwelijken uit elkaar trek. Ik zet dit wapen alleen in indien mensen overdreven verdedigend of onschuldig zijn wanneer hun computer overgenomen is terwijl het zeer duidelijk is waar al die troep vandaan komt. Zoals ik al zei, alleen doen bij mensen die je niet mag.
Waarom breng je het dan zo? Je advies vind ik tenenkrommend slecht. Zelfs bij mensen die je niet mag, heb je domweg niet het recht om een bom onder hun relatie of huwelijk te leggen als een vd twee het niet weet bv. Je weet gewoon niet wat de directe en indirecte gevolgen zijn.

Als ze in volle overeenstemming bezigzijn prima maar kies op z'n minst voor de discrete manier, waarbij je de man (veronderstelling) even apartneemt en hem dit vertelt. Wat hij erna doet, is zijn verantwoordelijkheid. Gewoon duidelijk zijn en zeggen dat het niks persoonlijks is, dan heeft hij niets om als munitie naar jou te gebruiken en kan het leven gewoon doorgaan.

Als je dit leest, heb je teveel tijd.


 • MadMarky
 • Registratie: Augustus 2001
 • Niet online
Fledder2000 schreef op woensdag 19 juli 2017 @ 01:04:
Leuk draadje om ons gal te spuien. Ik heb zo'n 15-20 jaar ervaring met dit fenomeen, en heb het langzaam maar zeker weten in te perken. Meestal zit er weinig kwaad achter een verzoek, het is vooral onkunde, maar ik erger me al zeer aan de vraag om hulp op zichzelf:

- De aanname dat 'iets met computers' voor je werk doen betekent dat je specifiek computers fixen als beroep hebt en dit ook ontzettend leuk vind om dag en nacht te doen.

[...]
Ik vergelijk het altijd met aan een taxichauffeur vragen om je auto te fixen.

🖥️ | 🚗


Acties:
 • +6Henk 'm!

 • Sinner
 • Registratie: Oktober 2005
 • Laatst online: 20-03 09:41

Sinner

PSN-ID: SINNER-BIH1970

Fledder2000 schreef op woensdag 19 juli 2017 @ 01:15:
Ik vergat nog een andere scare tactic: de porno confrontatie, liefst met heel het gezin erbij.

Dus je ziet een browser ovegenomen door 20 toolbars, en roept "als je porno surft, gebruik dan wel anti malware en een ad blocker. Ongelofelijk dat je dit weer niet gedaan hebt". Het woordje "weer" is belangrijk in deze zin, om het shock effect te vergroten.

De voorspelbare ontkenning die volgt kan worden gebruikt om de zaak nog pijnlijker te maken. Hier stel je dat je dat gewoon kunt zien, waar hij allemaal geweest is. Naast stiekeme viezerik (niet dat porno vies is, wie kijkt het niet), tevens neergezet als leugenaar.

Raad vervolgens veilige porno sites aan, met een opzichtige knip-oog.

Werkt erg goed in het voorkomen van verdere hulpverzoeken, maar niet aan te raden bij familie.
Dit kan je niet maken. Als je dit op deze manier bij mij zou flikken,
zou je ondersteboven het huis uit gemieterd worden. Letterlijk. :/

 • Aardappel
 • Registratie: Mei 2016
 • Laatst online: 10:12
Met veel plezier het topic gelezen.

Zelf heb ik niet zó veel verstand van computers dat ik andere ermee kon helpen.
Soms een trucje hier of daar.
Zelf wel vaak de support ingeroepen van een oom, begin 2000, en daar ook veel van geleerd waardoor ik wel het een en ander kan nu.

Behalve mijn ouders help ik ook wel eens de buurman met youtube, dan wil 'ie een filmpje downloaden en daar heeft hij een programmaatje voor, alleen dat installeert natuurlijk meteen een toolbar en veranderd de startpagina.
Na mijn hulp van 5 minuten is er altijd wel wat te drinken, ook neemt hij netjes alle pakjes aan, maakt de goot schoon en veegt de stoep. Op mijn beurt help ik 'm weer af en toe met andere dingen. Gaat prima zo.

 • 625164
 • Registratie: Januari 1970
 • Niet online
Jaren terug ben ik gestopt met het helpen van mensen op IT gebied. Soms help ik mijn ouders nog wel, maar ook sporadisch.

Ik ben gestopt omdat mensen het voor lief gingen nemen, en weigerden een vergoeding voor te betalen. Als voorbeeld: Een familielid heeft een automobiel garage. Ik deed mijn auto daar in onderhoud, ik kreeg de rekening incl. arbeidsloon. Datzelfde familielid had computerhulp nodig, maar weigerde daar arbeidsloon voor te betalen omdat "het maar een hobbie is", terwijl in die tijd het mijn enige inkomstenbron was (student).

Resultaat. Familieband loopt schade op. Ik laat mijn auto ergens anders in onderhoud gaan, en het familielid is gedwongen een derde in te huren (die ze overigens wel gewoon betalen).

Ik ben prima bereid om eens in de zoveel tijd te helpen, half uurtje hier, half uurtje daar. Hoeft ook niets te kosten, echter wees dan niet een hypocriete lul en vraag wel vergoeding voor iets wat je voor mij kan doen.

Helaas is de bovenstaande situatie meer dan eens voorgekomen. Basta. (het zit me nog hoog).

Overigens kloppen aardig mensen nog wel aan voor "advies voor een nieuwe pc of laptop". Het standaard antwoord is iets van Dell met het beste service abbo. Lekker makkelijk.

[Voor 7% gewijzigd door 625164 op 19-07-2017 13:02]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • unezra
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 15:32

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

@Spoonlift dat is precies het probleem wat ik eerder schetste inderdaad. Mensen denken dat ICT een hobby is, iets dat je er zo maar even bij doet en omdat je het leuk vind, je het wel gratis doet.

Een automonteur vind zijn werk vaak ook leuk, is idolaat van auto's en sleutelt in zijn vrije tijd ook vaak aan 4-wielige voertuigen. Toch zal volgens mij niet snel iemand een bevriende professionele automonteur vragen gratis zijn auto te fixen. Daar staat dan wat (al dan niet zwart) geld tegenover of een daadwerkelijk tastbare beloning.

Het is eigenlijk idioot dat mensen het dat bij een automonteur, stucadoor of wat dan ook normaal vinden dat ze er ook als het familie of vrienden is, geld voor vragen en dat iemand die beroepsmatig met ICT bezig is, het maar gratis moet doen.

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • assasinbats
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 16:40
De beste tip die ik ooit van een ICT'er kreeg, is om gewoon onder de radar te blijven vliegen en mensen niet laten weten dat je kundig bent.

"Jij bent toch handig met computers?"
-"Ja hoor, ik typ wel eens wat een Word"

Conversatie afgelopen!

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • 625164
 • Registratie: Januari 1970
 • Niet online
unezra schreef op woensdag 19 juli 2017 @ 13:09:
@Spoonlift dat is precies het probleem wat ik eerder schetste inderdaad. Mensen denken dat ICT een hobby is, iets dat je er zo maar even bij doet en omdat je het leuk vind, je het wel gratis doet.

Een automonteur vind zijn werk vaak ook leuk, is idolaat van auto's en sleutelt in zijn vrije tijd ook vaak aan 4-wielige voertuigen. Toch zal volgens mij niet snel iemand een bevriende professionele automonteur vragen gratis zijn auto te fixen. Daar staat dan wat (al dan niet zwart) geld tegenover of een daadwerkelijk tastbare beloning.

Het is eigenlijk idioot dat mensen het dat bij een automonteur, stucadoor of wat dan ook normaal vinden dat ze er ook als het familie of vrienden is, geld voor vragen en dat iemand die beroepsmatig met ICT bezig is, het maar gratis moet doen.
Eigenlijk heb ik zelf door de tijd heen de regel dat ik geen zaken doe met familie. Als er ook maar een euro bij betrokken is dan is het een no-go. Het levert echt alleen maar gezeik op. Recente situatie is waar een familielid een offerte zou uitbrengen voor het schilderwerk in mijn huis. De offerte was ruim 4x hoger dan wat ik uiteindelijk heb betaald aan een vakman.

Resultaat: relatie met familielid loopt een aardige deuk op. Bij mij omdat ik het gevoel heb dat hij mij een poot uitdraait, en bij hem omdat ik "liever mijn geld aan een ander geef."

Ik vraag niet niet eens meer aan directe en indirecte familie.

 • unezra
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 15:32

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

assasinbats schreef op woensdag 19 juli 2017 @ 13:11:
De beste tip die ik ooit van een ICT'er kreeg, is om gewoon onder de radar te blijven vliegen en mensen niet laten weten dat je kundig bent.

"Jij bent toch handig met computers?"
-"Ja hoor, ik typ wel eens wat een Word"

Conversatie afgelopen!
Ik antwoord droog dat ik wel wat dingen van netwerken en professionele setups weet, maar PC hardware me niet of nauwelijks interesseert en ik daar ook geen verstand van heb.

Is het ook snel klaar. :)

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


Acties:
 • +15Henk 'm!

 • Oogje
 • Registratie: Oktober 2003
 • Niet online
Leuk topic met veel herkenbare posts!

Echt onbeschoft ben ik nooit behandeld, wel hadden mensen soms onrealistische verwachtingen zoals hier ook al eerder aangehaald in het topic.

Vroeger was ik ook dag en nacht bezig bij familie, vrienden en kennissen. Op een gegeven moment ben je dat wel zat en ben ik dat gaan afbouwen door geld te vragen voor elke klus behalve voor een paar mensen. En die paar selecteerde ik op: zeur of niet, kan hij wat voor me terugdoen of niet, mag ik em of niet en of ik ter plaatse moest komen of niet. Liever niet want dan kon ik mijn eigen tijd indelen :) En uiteindelijk werkt dat het beste voor mij.
Zo doe ik nu nog af en toe iets voor iemand die heel goed kan lassen. Eerste keer dat ik hem hielp wou hij me betalen, dat heb ik afgehouden met de opmerking dat ik hem weet te vinden als ik laswerk heb. En zo doen we over en weer iets voor elkaar.

Nog wat leuke dingen die mij te binnen schieten:
Mn ouders asap op ipads en iphones overgezet, supportvraag daalde direct naar nul :+

Op mn eerste lanparty was ik als ITer drukker met problemen oplossen bij anderen dan dat ik aan gamen toekwam. Elke volgende lanparty was mijn beroep ineens postbode, dat scheelde enorm.

En de leukste ooit, al een jaar of 10 geleden denk ik. Meisje die ik vaag kende had mijn MSN-adres (jaja, kent u dat nog) gekregen van een bekende van me. Ze had wat problemen met dr laptop, of ik haar kon helpen. Gezegd dat het prima was op mijn voorwaardes, langsbrengen en dan zou ik er wel naar kijken. Ze woonde een paar dorpjes verderop en wou op een zaterdagmiddag ff langskomen om de laptop te brengen.
Ik netjes wat drinken aanbieden en alvast ff op de laptop kijken wat er aan scheelde. Na wat adware-meuk verwijderen en wat tweaks werkte de laptop weer lekker en was het eigenlijk met een uurtje gefixed. Een gevalletje klaar terwijl u wacht :+
Op de vraag wat ik wou hebben voor de support had ik mn standaard antwoord: wat jij t waard vind.
Als antwoord kreeg ik dat ze nog wel iets leuks wist.....zondagmorgen vertrok ze pas :o 8)

Any errors in spelling, tact, or fact are transmission errors.


Acties:
 • +8Henk 'm!

 • Frost_Azimov
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 25-03 21:01
Oogje schreef op woensdag 19 juli 2017 @ 13:30:
Als antwoord kreeg ik dat ze nog wel iets leuks wist.....zondagmorgen vertrok ze pas :o 8)
Heb je toevallig haar msn adres nog? O-)

 • Puch-Maxi
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 17:06
Heb laatst voor iemand xDSL aangesloten, heb je misschien ook nog een voedingskabel en een muis voor mij? Ja hoor, kabeltje en muisje opgezocht. Wat krijg je van me? Och, doe maar een tientje ofzo (voor alles, inclusief installatie xDSL).

Ik moet het tientje nog krijgen en ik ga ze er niet aan herinneren. Met als gevolg dat ik ze een volgende keer niet zo snel meer ga helpen.

My favorite programming language is solder.


 • unezra
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 15:32

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

Oogje schreef op woensdag 19 juli 2017 @ 13:30:
Op de vraag wat ik wou hebben voor de support had ik mn standaard antwoord: wat jij t waard vind.
Als antwoord kreeg ik dat ze nog wel iets leuks wist.....zondagmorgen vertrok ze pas :o 8)
_/-\o_
En inmiddels ben je d'r mee getrouwd en verwachten jullie je 2e?

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


 • Knippr
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 10-12-2019
Racing_Reporter schreef op woensdag 19 juli 2017 @ 09:39:
[...]

Waarom breng je het dan zo? Je advies vind ik tenenkrommend slecht. Zelfs bij mensen die je niet mag, heb je domweg niet het recht om een bom onder hun relatie of huwelijk te leggen als een vd twee het niet weet bv. Je weet gewoon niet wat de directe en indirecte gevolgen zijn.

Als ze in volle overeenstemming bezigzijn prima maar kies op z'n minst voor de discrete manier, waarbij je de man (veronderstelling) even apartneemt en hem dit vertelt. Wat hij erna doet, is zijn verantwoordelijkheid. Gewoon duidelijk zijn en zeggen dat het niks persoonlijks is, dan heeft hij niets om als munitie naar jou te gebruiken en kan het leven gewoon doorgaan.
Zoals ik al zei, stel je niet zo aan. Het is geen letterlijk advies, het sarcasme en de zwarte humor die er behoorlijk dik bovenop lag, is je compleet ontgaan.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Knippr
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 10-12-2019
Sinner schreef op woensdag 19 juli 2017 @ 11:30:
[...]


Dit kan je niet maken. Als je dit op deze manier bij mij zou flikken,
zou je ondersteboven het huis uit gemieterd worden. Letterlijk. :/
Dat is niet echt een indrukwekkende bedreiging als je beseft dat het hele onderwerp is dat je uberhaupt niet in dat huis wil zijn.

Acties:
 • +4Henk 'm!

 • Oogje
 • Registratie: Oktober 2003
 • Niet online
unezra schreef op woensdag 19 juli 2017 @ 13:56:
[...]


_/-\o_
En inmiddels ben je d'r mee getrouwd en verwachten jullie je 2e?
Had ik misschien achteraf moeten doen...maar ik had toen nog wilde haren en genoot volop van t leven O-)

Any errors in spelling, tact, or fact are transmission errors.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Ample Energy
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 17:02
Echt onbeschoft ben ik niet behandeld, maar waar ik wel erg moe van word zijn mensen die na de reparatie zeggen "joh, ik haal een lekkere fles whisky voor je". Ik heb dat al 100 keer gehoord en ik heb nog nóóit een fles whisky gekregen voor mijn werkzaamheden. Ik ga daar ook niet om vragen, want ik deed het voor de voldoening. Maar die voldoening is snel weg als je me een loze belofte doet... Graag zou ik elke keer dat ik wat doe een goede fles whisky krijgen, maar in de praktijk betekent het aanbieden van whisky dat ik je nooit meer help. Nu ik er bij nadenk had ik een verlanglijstje moeten maken en ze daar een link naar moeten sturen :P

Wat ook lastig is, is wanneer mensen zelf totaal geen haast hebben. Ik wil gerust je website voor je aanpassen, maar ik wil niet 3 keer moeten vragen om FTP-toegang of na 4 weken pas het bestand dat er op moet ontvangen. En tuurlijk kan ik extra e-mailadressen voor je aanmaken, maar moar info pl0x en over 3 weken heb ik wel wat anders aan mijn hoofd.

Onbeschoft wil ik het allemaal niet noemen, maar door het gebrek aan eerlijkheid, meedenken en vragen stellen doe ik het liefst zo min mogelijk. En 9 van de 10 keer gaat het gewoon goed, dus ik zal ook nooit geërgerd de telefoon opnemen of de e-mail beantwoorden. Ik vind het wel leuk om een oom of tante te laten zien dat computers of het internet simpeler werkt en is te fixen dan ze hadden verwacht en daarna nog een bakje koffie of een biertje of 2 na te doen. Vaak proberen ze me dan ook nog €10-20 (soms zelfs €50) te geven, maar dat neem ik bij de oneven keren niet aan. Ik kan dan ook wel op ze bouwen en zij doen ook genoeg. Zo at ik net aardbeien van een oom, gister spitskool en als er behangt moet worden staat er op zaterdag om 7 uur 's ochtends zeker wel iemand te springen om te helpen.

Maar onbekenden help ik in principe dan ook niet (meer). Advies en uitleg vind ik wel altijd erg leuk om te doen en volgens mij ben ik daar ook wel erg goed in, want mensen luisteren altijd en besparen dan niet meer op rare dingen. Maar hardwareproblemen bij vreemden of vrienden van vrienden e.d. doe ik niet. "Dan is de computerwinkel goedkoper" met een brede lach erbij en dat vindt men ook totaal niet erg om te horen.

Luister naar je onderbewustzijn. Er is een reden dat je niet wilt weten hoe je voedsel wordt geproduceerd.


 • Racing_Reporter
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 16:56

Racing_Reporter

Contentmaker

Fledder2000 schreef op woensdag 19 juli 2017 @ 14:09:
[...]


Zoals ik al zei, stel je niet zo aan. Het is geen letterlijk advies, het sarcasme en de zwarte humor die er behoorlijk dik bovenop lag, is je compleet ontgaan.
Aanstellen, wauw :') Een pressiemiddel gebruiken om je punt of gelijk te halen = zwarte humor? Blij dat ik jou nooit in heb hoeven huren voor mijn pc-problemen*.

* die ik altijd zelf oploste. Zonder toolbars. Zonder porno.

Als je dit leest, heb je teveel tijd.


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • CMD-Snake
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 13-11-2022
Fledder2000 schreef op woensdag 19 juli 2017 @ 09:25:
Ik zet dit wapen alleen in indien mensen overdreven verdedigend of onschuldig zijn wanneer hun computer overgenomen is terwijl het zeer duidelijk is waar al die troep vandaan komt. Zoals ik al zei, alleen doen bij mensen die je niet mag.
Nee, dit moet je nooit doen ongeacht of je iemand mag of niet. Je kan hooguit de persoon discreet vertellen hoe het ontstaan is het probleem en dat ze beter moeten opletten.

Hoewel een hoop mannen en ook vrouwen interesse hebben in porno blijft het in een hoop kringen taboe, denk bijvoorbeeld streng gelovige groepen. Een relatie kan ook een flinke deuk soms oplopen door zo'n onthulling. Partners voelen zich gekwetst of zelfs verraden omdat hun geliefde naar porno kijkt. Iemand kan blijvend last houden van zo'n onthulling.

Als je iemand helpt en je treft toevallig hun fap folder aan, doe alsof je neus bloed. Dan hoef je niemand in verlegenheid te brengen.

 • RiDo78
 • Registratie: Juli 2002
 • Niet online
CMD-Snake schreef op woensdag 19 juli 2017 @ 18:35:
Als je iemand helpt en je treft toevallig hun fap folder aan, doe alsof je neus bloed. Dan hoef je niemand in verlegenheid te brengen.
Zal ik..... Nee 't is nu te laat.. Misschien, als dit topic levend blijft vertel ik nog wel een anekdote over iemands fapmap.

 • Pat911
 • Registratie: April 2013
 • Laatst online: 02-04-2018
RiDo78 schreef op donderdag 20 juli 2017 @ 00:47:
[...]

Zal ik..... Nee 't is nu te laat.. Misschien, als dit topic levend blijft vertel ik nog wel een anekdote over iemands fapmap.
Het is nooit te laat of te vroeg voor een anekdote, zeker niet als die gaat over een fapmap.

Daarover gesproken: ik ging eens een vriendin helpen met wat Word-dingetjes. Afbeeldingen in een document zetten en zo. Ze had de laptop van haar minnaar geleend (ja, haar minnaar, ze waren getrouwd, maar niet met elkaar - en hij had ook gezegd dat hij en zijn vrouw het nooit meer deden).

Enfin, via haar webmail kwam de afbeelding voor het word-doc binnen, dus die wilde ik eerst even opslaan... en dan kom je in de map waarin het laatst iets is opgeslagen. Hij deed het dus nog wel met zijn vrouw, en daar hebben we een hele fotoreportage van gezien :9~ (waarom hij vreemd ging snapte ik trouwens niet, zijn vrouw was veel mooier dan die vriendin van me).

 • ybos
 • Registratie: Juni 2013
 • Nu online
Mijn schoonvader heeft een heel mooi gezegde die op een hoop verhalen aansluit (iemand helpen en vervolgens klachten krijgen dat het niet meer, of minder goed werkt): Aangeboden diensten zijn zelden aangenaam. Deze gebruik ik regelmatig.
Als ma (uit frustratie) tegen mij loopt te mopperen op de pc zeg ik vaak die ene zin voordat ik help. Dan komt ze weer even tot rust, zegt keurig "sorry, jij kan er inderdaad niks aan doen dat ik het niet snap". Daarna leg ik haar rustig voor de 101e keer uit hoe je een bestand verplaatst, email forward of wat dan ook :X
(eindeloos geduld met mijn ouders, zullen ze vast ook met mij gehad hebben in mijn jongere jaren 8)7 )

 • ybos
 • Registratie: Juni 2013
 • Nu online
Quadradial schreef op vrijdag 14 juli 2017 @ 09:32:
Ik ken mensen die hun eigen vrouw niet helpen.

Oh schat jij heb een android toestel... dat ken ik niet O-)
Of nee dat programma gebruiken we niet op het werk. O-)

Vervolgens gaat ze dan naar de man van haar beste vriendin die dat dan "even" regelt
Straks gaat ze ook naar de man van de vriendin om andere zaken ff te regelen :+

 • Scrtz
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 25-03 18:08
ybos schreef op donderdag 20 juli 2017 @ 08:42:
Mijn schoonvader heeft een heel mooi gezegde die op een hoop verhalen aansluit (iemand helpen en vervolgens klachten krijgen dat het niet meer, of minder goed werkt): Aangeboden diensten zijn zelden aangenaam. Deze gebruik ik regelmatig.
Als ma (uit frustratie) tegen mij loopt te mopperen op de pc zeg ik vaak die ene zin voordat ik help. Dan komt ze weer even tot rust, zegt keurig "sorry, jij kan er inderdaad niks aan doen dat ik het niet snap". Daarna leg ik haar rustig voor de 101e keer uit hoe je een bestand verplaatst, email forward of wat dan ook :X
(eindeloos geduld met mijn ouders, zullen ze vast ook met mij gehad hebben in mijn jongere jaren 8)7 )
Ik heb met iedereen bergen geduld behalve bij mijn ouders. Maar zodra ze ook maar een of andere melding krijgen die ze niet direct herkennen dan roepen ze mij al. Dan vraag ik wat er staat en weten ze het niet, oftewel ze lezen gewoon niet eens wat er staat of verschijnt. Vaak is het gewoon iets simpel waar een simpele 'OK' drukken volstaat maar zelfs dat is dan al te moeilijk.

 • Audiowaste
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 25-03 01:33
Inderdaad, de meest voorkomende vraag blijft altijd "Jij doet toch iets met computers?".
Vaak genoeg mensen geholpen en nog altijd help ik ze, wel alleen vrienden, familie en kennisen. In principe vraag ik er ook nooit iets voor, maar ik heb nog nooit een klus daadwerkelijk gedaan zonder iets te krijgen. Ze komen altijd zelf met iets aanzetten. Behalve mijn ouders en schoonouders, die doen al genoeg voor mij dus dat zie ik zelf meer als een wederdienst.

Tot nu toe eigenlijk nooit gezeik gehad, alleen op een positieve manier met een oom heel wat jaren geleden. Ze hadden nieuwe computer gekocht en gevraagd of ik deze wilde aansluiten en installeren. Geen problemen, paar uurtjes bezig geweest met aansluiten en van alles installeren. Wilde naar huis gaan, stond mijn oom met geld in zijn handen. Ik gezegd dat ik er echt niets voor hoefde, mijn oom zei dat ik het moest aanpakken, ging een beetje op en neer. Uiteindelijk aangepakt, snel op de keuken gelegd en naar buiten gelopen zonder het geld. Dag erna stond mijn oom met een heel bierpakket voor de deur en zegt lachend: "Weiger je dit ook?".

De kroegeigenaar bij ons in het dorp ook eens geholpen met problemen met zijn laptop. Misschien wel mijn mooiste klus en tevens langst durende klus ooit. Niet omdat het zo veel werk was, maar wel de hele avond gezopen (op zijn kosten uiteraard). Toen ik na de nodige uurtjes "werken" klaar was, kreeg ik als bedankje ook nog eens 3 zuipkaarten.

In alle jaren dat ik klussen heb gedaan, zijn er twee dingen die ik er niet aan heb over gehouden: geld en gezeik. Geld niet omdat ik het zelf nooit wilde, wel genoeg andere leuke cadeaus aan over gehouden en vooral veel wederdiensten. Nu is dat in mijn familie- en vriendenkring sowieso eigenlijk een ongeschreven regel: jij helpt mij, ik help jou. Gezeik of ruzie heb ik er ook nooit aan overgehouden, zelfs niet als ik het probleem niet opgelost kreeg.

 • unezra
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 15:32

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

RiDo78 schreef op donderdag 20 juli 2017 @ 00:47:
[...]

Zal ik..... Nee 't is nu te laat.. Misschien, als dit topic levend blijft vertel ik nog wel een anekdote over iemands fapmap.
Oh, ik heb wel eens zakelijk een nieuwe harddisk gekocht bij een leverancier. Die harddisk was niet leeg.

Ik weet niet meer hoe ik dat heb opgelost, volgens mij heb ik een kopie van de data gemaakt, de disk gewist en even subtiel aangegeven dat de disk *niet* nieuw was.

Hij zal ongetwijfeld hebben gevraagd waarom ik daar zo zeker van was en het is te lang geleden om nog te weten of ik heb gezegd dat er natuurfoto's op stonden of dat er data op stond. (Beiden was waar.)

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


 • Mint
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 25-03 22:13
Ach, zo'n situaties blijf je toch tegenkomen. Het is geen situatie met kennissen, maar ik wil hem toch delen: Ik heb een tijd als bijbaan bij de lokale computerboer gewerkt in de verkoop en reparatie van computers en randapparatuur. Zo kwam er een keer een man zijn computer brengen met de klacht dat de computer traag was. Zodra de computer op was gestart, openden er een stuk of 20 tabbladen met porno in Firefox. Na het wegklikken van al die tabbladen zag ik zijn bureaubladachtergrond: een vrouw van ongeveer dezelfde leeftijd als de eigenaar van de computer, in verschillende poses die niet voor 23:00 op TV getoond worden.
Ik heb er uiteindelijk niets van gezegd toen de computer weer op werd gehaald. Ik was ook redelijk sprakeloos toen ik zag dat eerdergenoemde vrouw met de man meekwam om de computer op te halen, blijkbaar waren ze getrouwd.

Acties:
 • +10Henk 'm!

 • Ample Energy
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 17:02
@Mint Geweldig, toch? :P Ik stel het wel op prijs als mensen zich niet schamen om hun seksualiteit. Zo was er een keer een man van al gauw 80 jaar oud die belde om te vertellen dat zijn computer opnieuw was geïnstalleerd, maar dat niet alles meer werkte. Want als hij naar Startpagina ging en "SM" invoerde, dan speelden de filmpjes niet meer. Hij kwam langs met zijn laptop, ik installeer Flash Player en nog voordat ik een willekeurig filmpje kon laten zien om te bewijzen dat alles weer zou werken tikte hij alweer "SM" in de zoekbalk in en liet hij aan mij zien dat de filmpjes uit zijn favoriete genre weer goed afspeelden. Hij dolgelukkig met zijn porno en ik dolgelukkig dat er nog zo veel leven in die oude mensen kan zitten.
offtopic:
En dat ik stromend water en groene zeep in de buurt had :+

Luister naar je onderbewustzijn. Er is een reden dat je niet wilt weten hoe je voedsel wordt geproduceerd.


 • Aardappel
 • Registratie: Mei 2016
 • Laatst online: 10:12
Daar geven die oudjes geen ruk om :+

 • Puch-Maxi
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 17:06
ybos schreef op donderdag 20 juli 2017 @ 08:42:
Mijn schoonvader heeft een heel mooi gezegde die op een hoop verhalen aansluit (iemand helpen en vervolgens klachten krijgen dat het niet meer, of minder goed werkt): Aangeboden diensten zijn zelden aangenaam. Deze gebruik ik regelmatig.
Als ma (uit frustratie) tegen mij loopt te mopperen op de pc zeg ik vaak die ene zin voordat ik help. Dan komt ze weer even tot rust, zegt keurig "sorry, jij kan er inderdaad niks aan doen dat ik het niet snap". Daarna leg ik haar rustig voor de 101e keer uit hoe je een bestand verplaatst, email forward of wat dan ook :X
In deze context snap ik dit niet helemaal. "Aangeboden diensten zijn zelden aangenaam" dat verwijst naar het opdringen van *iets* (een dienst) aan iemand anders. De nadruk ligt hierbij op het ongevraagd aanbieden.
Ik lees ook "De kat op het spek binden" https://onzetaal.nl/taaladvies/de-kat-op-het-spek-binden

My favorite programming language is solder.


 • RiDo78
 • Registratie: Juli 2002
 • Niet online
Pat911 schreef op donderdag 20 juli 2017 @ 07:55:
Het is nooit te laat of te vroeg voor een anekdote, zeker niet als die gaat over een fapmap.
Wel als ik de volgende ochtend vroeg op moet :+

Maar oke, de fapmap dan...

Onze buren hadden last van een virus op hun computer. En natuurlijk wisten ze mij te vinden... Het virus was snel gevonden maar het verwijderen heeft wel wat voeten in aarde gehad. Het was makkelijker geweest om de hele PC opnieuw te installeren, maar dat zou betekenen dat ik op zoek moest gaan naar allehande software-keys en cracks en dat doe ik sowieso niet. Maar zelfs voor hun legale windows was geen key beschikbaar. Want: "Bedoel je dat lelijke groen/witte stikkertje? Die heb ik er af gehaald, zag er niet uit!". Ook Office zouden ze naar eigen zeggen legaal hebben. (Lang leve Surfspot waarschijnlijk).

Anyway, tijdens het worstelen met het virus wijzen de verschillende scanners je vanzelf naar de 'dark places on the harddisk', oftewel vaders-fapmap. Tussen al het vrouwelijk schoon op thumbnailformaat tref je dan ineens een bestandje in met .jpg.exe als extentie. Daar was alle ellende dus begonnen.

Eenmaal klaar bespreek je natuurlijk wat er mis is gegaan. Eerst als mannen onder elkaar in de hobby-kamer waar die pc stond. Je wind er geen doekjes om en toont het bewuste bestand. "Gooi maar weg, die hele map!" krijg je dan als antwoord. Dus u vraagt, wij draaien. Simsalabim en weg is die map! Definitief, dus niet naar de prullenbak. Nog even uit intresse gevraagd: "Limewire?" "Ja..."

Iedereen die Limewire wel heeft gebruikt, weet wel dat er bots op ronddolen die van elke zoekopdracht een virus als resultaat weten te maken. Dus een zoektocht op: 'paarse ventieldopjes met gouden spikkeltjes" levert een bestandje op als "Hot paarse ventieldopjes met gouden spikkeltjes (DVD-rip).jpg.exe"

Maargoed, dan ga je naar beneden waar de dame des huizes natuurlijk ook wil weten wat de oorzaak was. Haar man was mij voor en mompelde iets over verkeerde film gedownload. Afin, hoe hij dat aan zijn vrouw uitlegt is niet mijn zaak. Nog wel even gezegd dat je nooit helemaal zeker kunt zijn dat je alle sporen van het virus gewist hebt en dat hij terug kan komen.


En inderdaad, een week later staat de buurman weer voor de deur. Het virus is terug! Dus ik ga weer met hem mee. Daar aangekomen gaan we weer naar de hobby kamer, maar nu is ook de frustratie intresse van de vrouw gewekt. Die kwam dus ook mee naar boven. Nou ja, ik had die fapmap weggehaald, dus buurman had niets te vrezen toch?

Maar nee... die malloot had die map gerestored door alle troep -- inclusief het virus -- opnieuw te downloaden. En het virus had exact dezelfde naam als de week ervoor. De virusscanner gaf netjes dat bestand weer in de zoekresultaten. De buurman probeerde nog om zijn (puber) zoon de schuld in de schoenen te schuiven. Wat misschien had gewerkt, als die jongen niet in een tentamenweek zat en de hele week die PC niet had aangeraakt!

Toen was het voor mij hoog tijd om te vertrekken. De ruzie is heel de avond nog doorgegaan (heel de buurt kon meegenieten). Ze zijn wel bij elkaar gebleven, maar die computer is het huis uit gegaan. Zoonlief kreeg een jaar later een laptop omdat hij die voor school nodig had. Ik denk niet dat vader het lef had om daar een fapmap op te zetten . . .
Oh en onder het mom van: "Jij weet toch alles van computers." ben ik wel eens door een puberende buurjongen geraagd of ik wist hoe hij aan naaktfoto's van Beyoncé kon komen. . . Droom lekker verder!

 • Exorcist
 • Registratie: Maart 2002
 • Niet online

Exorcist

Uitdrijvûrrrr!

Ruzie om het bekijken van porno...dat is pas triest. |:(

Meer ontopic: veel IT-ers zijn wat teruggetrokken, introvert en sociaal wat "beperkt". Het zeggen van "nee" is lastig en het stellen van (eigen) eisen helemaal. Maar doe jezelf een plezier, zeg gewoon nee ;).

Heb er zelf nooit veel last van gehad omdat grenzen stellen geen probleem is, maar ik kan me voorstellen dat er genoeg mensen in "onze" beroepsklasse zijn die daar dus wel moeite mee hebben. Heb vroeger wel een kennis van mijn ouders gehad die op de meest vreemde momenten belde en ook steeds vaker. Op een gegeven moment gewoon aangegeven dat het me (te) veel privé tijd kostte en hij maar op zoek moest naar iemand anders. Nooit meer gehoord, prima. Binnen mijn eigen kringen help ik sporadisch alleen één vriend die geen IT-er is maar elektricien; anderzijds helpt hij mij vaak ook en heeft bijv. mijn hele meterkast omgebouwd met vernieuwde en extra groepen e.d, dat lukt mij dan weer niet.

Voor niets gaat de zon op; mensen helpen is niet erg of vreemd, maar men mag niet verwachten dat je er altijd maar voor ze bent en dan zeker niet voor niets.

 • Clush
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 01:19

Clush

Do as I say...

FoxLenny schreef op woensdag 12 juli 2017 @ 23:08:
Vroeger heb ik ook vaak zat allerlei mensen geholpen met computerproblemen, nu een stuk minder gelukkig.
Kommagebruik...

Ik help mijn familie, die staan met andere dingen ook voor mij klaar.

Mijn vrienden redden zichzelf wel.

Naast pc's ben ik ook de lokale Engelse-taalexpert. Maar de mensen voor wie ik gratis iets zou corrigeren of vertalen vragen het niet omdat ze weten dat ik dat klotewerk vind, en voor vagere kennissen doe ik het sowieso niet (want vage kennis en klotewerk).

Vaak lees ik het even door en geef ik aan hoeveel fouten erin zitten en of ze daarmee kunnen aankomen. Zelf dingen fixen begin ik niet aan.

... not as I do.


 • ybos
 • Registratie: Juni 2013
 • Nu online
Puch-Maxi schreef op donderdag 20 juli 2017 @ 14:32:
[...]

In deze context snap ik dit niet helemaal. "Aangeboden diensten zijn zelden aangenaam" dat verwijst naar het opdringen van *iets* (een dienst) aan iemand anders. De nadruk ligt hierbij op het ongevraagd aanbieden.
Ik lees ook "De kat op het spek binden" https://onzetaal.nl/taaladvies/de-kat-op-het-spek-binden
Aangeboden dienst (ik/jij biedt je dienst aan om even naar een pc te kijken) zijn zelden aangenaam (levert de aanbieder gezeik op -> vroeger was mn pc veel sneller, dus nog klachten achteraf ook).

Tenminste, zo lees/begrijp ik hem :)

 • Jism
 • Registratie: Juni 2002
 • Niet online
Ik deedt het jaren. Ik ben er uiteindelijk mee gestopt omwille tijdgebrek, en anderzijds omdat mensen er toch een zooitje van blijven maken en of ik het dan allemaal wel even wil oplossen (voor niets natuurlijk). In m'n eigen werk reken ik gerust € 65 het uur, dan is een tijdrovende klus van 3 uur met een PC met net nog 20 euro aan kosten soms al het einde van de wereld. :P

Tis leuk en je kunt ook handelen met onderdelen uiteindelijk, maar zo lucratief als 'vroeger' is het niet meer nee.

M'n magische bol werken.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Buzzinga
 • Registratie: Juli 2017
 • Laatst online: 09-09-2022

Buzzinga

Hoogachtend

Grappig is ook dat men vaak denkt dat je alles weet over alles en je kennis onbeperkt is.
"Zeg ik wil een printer kopen, die HP AFAD5989744DFDF is dat een goede ?" :D

Digital creative - webdev


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Harrie_
 • Registratie: Juli 2003
 • Niet online

Harrie_

⠀         🔴 🔴 🔴 🔴 🔴

Buzzinga schreef op zondag 23 juli 2017 @ 07:51:
Grappig is ook dat men vaak denkt dat je alles weet over alles en je kennis onbeperkt is.
"Zeg ik wil een printer kopen, die HP AFAD5989744DFDF is dat een goede ?" :D
:D :D inderdaad!
Anno 2017 speel ik steeds vaker techsupport via Whatsapp, dat is handig want dan kan ik replyen met een LMGTFY-link... triest echter dat die 'stille hint' bijna nooit wordt opgepakt en ik vaak nog bedankt wordt voor de oplossing :')

☀️ 18 Panelen | 🔋 5,8 kWp | ⚡ SolarEdge SE6K


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • EvaluationCopy
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 21-03 18:10
Ik kies mijn vriendenkring uit op het bezit van Apple, laatste klusjes waren het inbouwen van SSD's in de oudste modellen. Verder geen werk meer aan. Geen zin meer in ook.Vorig jaar nog eens een Windows pc'tje (NUC) in elkaar gezet en geïnstalleerd voor de ouders van vrienden. (bejaard stel) 100,- euro voor gerekend, zij blij, ik blij, prima. 3 dagen later kwam het eerste telefoontje al binnen. 'Waar is map blabla gebleven?'

Zucht. Vriendelijke uitgelegd dat de pc niet met 3-jaar gratis techsupport werd geleverd.

Ik doe het niet meer, zelfs niet voor m'n ouders. Die durven het ook gerust aan als ik hun Outlook opnieuw had ingesteld op te merken 'dat de hele pc langzaam voelt nu'. Doei! Mijn schoonouders zijn uitgezonderd maar die zijn altijd zó dankbaar, hoewel de supportvraag ook ver is opgedroogd sinds we ze een iPad cadeau hebben gedaan voor e-mail en internet.

What difference is it to me if a decision is forced upon me by a dictator or by half of my neighbors? Either way my right to free, peaceful action has been nullified. – Stephen H. Foerster


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Detmer
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 16:44

Detmer

Professioneel prutser

Voor vrienden en familie sta ik graag klaar en hoef ik er ook niets voor te hebben. Ze doen / hebben al genoeg (gedaan) voor me en ik ben blij dat ik kan helpen, dit echter wel wanneer het mij uitkomt. Drukke week voor de boeg of tentamenweek? Je bent volgende week / komend weekeind de eerste :) .

Waar ik wel ontzettend moe van wordt is als mensen niet lezen of een handleiding negeren. Had laatst iemand die een programma moest installeren en daar iets van een certificaat bij moest hebben. In mijn bijzijn die persoon de handleiding laten volgen en het was opgelost (ik zat daar alleen maar :O ). 9 v/d 10 keer is de eerste vraag ook of het systeem al eens opnieuw is opgestart en je wil niet weten hoe vaak dat de oplossing is O-) . De meesten leren daar gelukkig van en starten het systeem nu eerst opnieuw op voordat ze mij vragen :P

Ik verkoop geregeld een computer via Tweakers en Marktplaats en had een tijdje geleden iemand die na een paar maand opbelde dat de DVD-drive niet meer werkte. Had ik nog wel liggen, dus kom maar langs. Blijkt de DVD-drive nog wel te werken maar Windows op een dusdanige manier om zeep te zijn geholpen dat o.a. de DVD-drive niet meer werkte. Voor een appel en een ei dit geprobeerd te fixen en uiteindelijk maar een back-up getrokken en Windows opnieuw geïnstalleerd.

Krijg ik een aantal dagen later een telefoontje dat de printer het niet meer doet. Eerst maar uitgelegd hoe de drivers gedownload en geïnstalleerd moesten worden. Schijnbaar werkte/lukte dit niet, want niet veel later werd ik weer gebeld (en natuurlijk was het de schuld van de pc ;) ). Persoon woonde redelijk in de buurt, dus een afspraak gemaakt en langs geweest.

Het huis was antiek met idem dito elektra-installatie en de printer zat aangesloten via een Powerline adapter. Computer bleek gewoon te werken, de powerline echter niet (ook aangegeven dat dit geen stabiele oplossing was). Powerline opnieuw gepaird en het werkte weer. Geen drinken aangeboden, geen vraag of ik er nog wat voor moest hebben en met nog net een bedankje weer weggegaan. Gaf mij geen voldoening en het moment dat ik de deur uit liep stond voor mij al vast dat ik niet meer zou komen :-( .

Iets meer dan een week later hetzelfde liedje en of ik maar weer even langs wilde komen... Ik heb aangegeven dat het probleem blijft bestaan met die powerline set, heb een aantal oplossingen voorgedragen en heb verder vriendelijk bedankt :P .

Verkoopt gebruikte computers, laptops en meer: https://tweakers.net/aanbod/user/412392/ | https://www.ipsumcomputerservice.com


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Jeroentjuh82
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 15:48
Gistermiddag bij mn pa in Emmerik geweest om mede te delen dat internet was geactiveerd van wat ik had gezien in zijn postvak. Ik dus bezig gegaan en dacht dat moet dus makkelijk gaan, maar nee dus vanmiddag er weer heen en dan is zn oud collega erbij die voorheen het ook had geregeld want ook duits en heeft dat vaker gedaan.

Bij mn pa(niet echte) doe ik het ook al sinds het begin omdat hij toen hoorde van zn buurman destijds, oude kameraad van me, dat ik er goed in was(ik dacht toen nooit na als ik begon dus het ging ook weleens fout). Heel veel dingen die ik hier heb gezien komen me wel enig bekend voor, alleen ik zei later pas voor dat x bedrag doe ik het. Nu heb ik de tijd, maar ga het niet meer aanbieden en als er wel wordt gevraagd door een onbekende dan ga ik het anders aanpakken.

Bij mn ouders(moeder en haar vriend 60+)doe ik het ook al sinds ik het me kan heugen.

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • 0siris
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 25-03 21:37
Als mensen mij glazig aankijken als ik zeg dat ik ze niet met hun computerproblemen kan helpen, ondanks dat ik een baan "in de IT" heb, leg ik altijd uit dat je een architect toch ook niet vraagt om thuis een muurtje te metselen, waarom moet ik dan wel jouw computer komen fixen? Bij Windows-vragen zeg ik dat ik alleen kennis van Apple heb, bij Apple vragen doe ik het omgekeerde. Klaar.

[Voor 0% gewijzigd door 0siris op 23-07-2017 12:08. Reden: typo]

ach...in een volgend leven lach je er om!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • de2
 • Registratie: Juli 2015
 • Laatst online: 09-05-2018
Gunner schreef op woensdag 12 juli 2017 @ 11:22:
Tsjah een automonteur gaat ook niet op z'n vrije dag voor jou gratis je auto repareren toch? :)
Of hij dat doet laat ik in het midden maar dacht je nou echt dat dit niet gevraagd wordt?
Dacht je nou echt dat het alleen IT-ers zijn die gevraagd worden om even gratis of voor weinig een ander te helpen?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Cerenas
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 24-03 15:08
Detmer schreef op zondag 23 juli 2017 @ 11:58:
Ik verkoop geregeld een computer via Tweakers en Marktplaats en had een tijdje geleden iemand die na een paar maand opbelde dat de DVD-drive niet meer werkte. Had ik nog wel liggen, dus kom maar langs. Blijkt de DVD-drive nog wel te werken maar Windows op een dusdanige manier om zeep te zijn geholpen dat o.a. de DVD-drive niet meer werkte. Voor een appel en een ei dit geprobeerd te fixen en uiteindelijk maar een back-up getrokken en Windows opnieuw geïnstalleerd.
Dan ben je erg behulpzaam. Als ik een tweedehands computer verkocht zou hebben bied ik na een maand echt geen hulp meer (vooral niet hardwarematig), wie weet wat die lui allemaal uitgespookt hebben of gaat het om nieuw?
de2 schreef op zondag 23 juli 2017 @ 12:21:
[...]


Of hij dat doet laat ik in het midden maar dacht je nou echt dat dit niet gevraagd wordt?
Dacht je nou echt dat het alleen IT-ers zijn die gevraagd worden om even gratis of voor weinig een ander te helpen?
Het feit is wel dat de stap om een automonteur te vragen om hulp groter lijkt dan hulp vragen voor computer problemen, omdat jij als iemand met IT kennis dat zo even gepiept hebt.

[Voor 44% gewijzigd door Cerenas op 23-07-2017 12:35]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Detmer
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 16:44

Detmer

Professioneel prutser

Cerenas schreef op zondag 23 juli 2017 @ 12:31:
[...]

Dan ben je erg behulpzaam. Als ik een tweedehands computer verkocht zou hebben bied ik na een maand echt geen hulp meer (vooral niet hardwarematig), wie weet wat die lui allemaal uitgespookt hebben of gaat het om nieuw?
Een simpel 2e hands systeempje (van nog geen €100,- |:()

Verkoopt gebruikte computers, laptops en meer: https://tweakers.net/aanbod/user/412392/ | https://www.ipsumcomputerservice.com


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • de2
 • Registratie: Juli 2015
 • Laatst online: 09-05-2018
Cerenas schreef op zondag 23 juli 2017 @ 12:31:
[...]

Het feit is wel dat de stap om een automonteur te vragen om hulp groter lijkt dan hulp vragen voor computer problemen, omdat jij als iemand met IT kennis dat zo even gepiept hebt.
Dat betwijfel ik ten zeerste. Hooguit zit er verschil in omdat men voor de auto eerder verwacht dat er onderdelen besteld moeten worden en daarom niet meteen gerepareerd kan worden.
Maar los daarvan; vele mensen met uiteenlopende beroepen, van stratemaker tot hypotheekadviseur, worden gevraagd gratis iets te doen voor anderen. Die anderen kunnen de ouders zijn maar ook de meest vage kennissen of zelfs onbekenden.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Spekkie88
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 18-03 20:49
Zelf vergelijk ik ICT altijd met de bouw als mensen weer eens de opmerking maken dat ik "iets met computers doe".
ICT is een overkoepeling van een ongelofelijke diversiteit aan kennis en kunde, hetzelfde dat je een loodgieter ook niet snel zal vragen om je muur te stucken.
Daarnaast geef ik ook altijd aan dat de kennis die ze van mij verwachten bij het oplossen van hun probleem totaal niet is wat ik heb geleerd op mijn informatica opleiding, maar dat dat puur uit eigen interesse is ontstaan.

Tevens heb ik eigenlijk altijd alleen directe familie geholpen en het is een enkele keer voor gekomen dat iemand iets te voorbarig tegen een kennis heeft vermeld dat ik probleem x vast wel op kon lossen.
De eerste keer dat dat voorkomt bij een persoon help ik wel, maar geef ik ook duidelijk aan dat ik daar niet van gediend ben en ook geen tijd voor (over) heb.
Bij een 2e keer zeg ik gewoon nee, dan moeten ze zelf maar op de blaren zitten... Al is dat gelukkig nog niet voorgekomen.

Al met al heb ik niet te klagen en zijn er nog wel wat meer binnen de familie die wel wat verstand hebben van computers, if all else fails, wordt ik meestal gebeld.

FX8350 @4.8 GHz
i7 4930K @4.5 GHz


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • lighting_
 • Registratie: Mei 2017
 • Laatst online: 10:29
Heel simpel.
Als mensen het waarderen en soms wat terug doen is het geen probleem.
Zien ze je als iemand die alleen hun probleem oplost en je voor granted aannemen dan is het snel exit.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • joeri681
 • Registratie: April 2014
 • Laatst online: 20-09-2022
CrystalViriS schreef op dinsdag 18 juli 2017 @ 11:09:
[...]


Sorry maar dit gaat zo ver dat ik er wel om moest lachen. Ook meteen niet de makkelijkste doelgroep zeg. Jeetje daar wordt je niet blij van. Dan krijg je vast veel van die "problemen" die geen problemen zijn. Zoals "outlook is van mijn computer!" -> snelkoppeling per ongeluk verwijderd of in een andere map gesleept.

Omdat het ooit als hobby begonnen is denken veel mensen schijnbaar dat je het altijd, overal leuk zal vinden om met computers bezig te zijn. Ook andermans troep.

Ik begin niet aan recovery, foto's backuppen had je allang MOETEN doen. Zelfde voor andere "belangrijke" data. Als ik zo'n spamversturende, door virussen en malvare aangevroten systeem te zien krijg kunnen ze een format c: krijgen. Ik ga niet zitten zoeken hoe en wat en een x aantal fixes proberen om de rommel er weer af te krijgen. Omdat ik weet dat het een halve week later weer vol staat. Ik heb het ook rustig nu, gelukkig.
Het leukste was ooit eens een meneer die vertelde dat hij een email van de woningbouw kreeg, en dat in de bijlage zijn eigen foto's stonden. Dit was natuurlijk iets wat ik nog nooit gehoord had, dus het was een gevalletje 'eerst zien dan geloven'.

Wat was er dus aan de hand.. met het standaardprogramma: foto's van microsoft heb je linksboven in een knop alle afbeeldingen weergeven. Dus meneer had inderdaad foto's van de woningbouw in zijn mail, maar drukt dus zelf op de knop alle afbeeldingen weergeven. Tadaa, daar waren zijn foto's :p

Steam: Joeri681


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Kuusj
 • Registratie: April 2012
 • Laatst online: 11:50

Kuusj

Ofwel varken in 't Limburgs

Ik heb wel zeer regelmatig dat Jan en alleman (ook mensen die ik normaal nooit spreek) meent dat ik de meest aparte problemen wel even kom oplossen. Laptops die niet meer aangaan, PC's die BSOD's krijgen, backups maken, CI+ modules resetten, netwerken, printers.........

Iets om compleet gestoord van te worden en neemt ook veel te veel kostbare tijd in beslag, daarom zeg ik nu tegen iedereen die geen goede vrienden of familie is ook gewoon nee.

Als iemand echter zo'n toon als tegen TS zou aanslaan zou ik direct de telefoon neerleggen. Belachelijk.

R7 5800X - RX 6900XT - Kever '74 - 5,025kWp (15x SunPower X21-335BLK & SolarEdge SE5000HD)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • |sWORDs|
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 25-03 16:42

|sWORDs|

vSphere/ESXi

Ik ben jaren terug begonnen met alleen nog maar mensen te helpen die ik ook zie zonder computerproblemen. Dat en een paar dagen wachttijd per probleem (60% lost het zelf op of ze vinden iemand die sneller komt bij problemen) deed wonderen, in plaats van meerdere mensen helpen per avond is het nu een handje (of sommige jaren twee handjes) vol per jaar.

Die wachttijd doe ik natuurlijk niet bij degenen die altijd direct voor mij klaar staan.

Verder kijk ik ook naar de waarde van de PC en leg ik uit dat desondanks dat ze niet betalen de PC de moeite niet waard is. (Ik besteed geen 4 uur aan een PC die 80 euro waard is.)

Mensen die mopperen (ook over de situatie) vertel ik vriendelijk dat het wel gezellig moet blijven en ik er anders geen zin meer in heb. Mensen die iets anders ondertussen doen ook.

[Voor 43% gewijzigd door |sWORDs| op 23-07-2017 16:21]

Te Koop:24 Core Intel Upgradeset


Acties:
 • +10Henk 'm!

 • Voidth
 • Registratie: Februari 2006
 • Niet online
Schitterend topic, met veel plezier de 6 pagina's gelezen. Ik heb zelf met enige regelmaat het te stellen met de volgende drie profielen:

- Het "ik probeer net zo snel te klikken op weblinks als jij type". Dit type leest geen tekst en denkt na enkelen keren jou te hebben geobserveerd dat dit ook voor hun is weggelegd. Resultaat is vragen die ze zelf makkelijk hadden kunnen oplossen als ze maar wat rustig hadden gelezen wat er staat. Advies om volgende keer "rustig te lezen" wordt stelselmatig genegeerd.

- Het "Bambi die wordt verblind door koplampen" type. Loopt vaak kompleet vast. Dit type heeft nul komma nul verstand van computers en zal bij elk probleem je benaderen voor support. Dit type dient opgevoed te worden, maar vervalt vaak na herhaalde adviezen als "schrijf dit op, dan weet je later nog hoe dit moet", "laat niemand nog iets op je PC installeren", "koop geen goedkope PC, want die wordt geheid traag" in zijn oude patroon. Secundaire symptomen zijn vaak het niet kunnen vertellen welke tekst er nou stond bij een foutmelding, of het niet kunnen reproduceren van een probleem als je gaat kijken. Schrikt ook van goedaardige popups zoals "HP : cartridge toner low" en wil graag weten of deze mogen worden weggeklikt. Doet ook soms onverwacht aankopen waarvan je had verwacht dat die wel eerst overlegd zouden worden met jou ("kijk ik heb een ipad gekocht" .. wat dan een samsung tablet blijkt te zijn)

- Het "ik denk dat ik het toch wat beter weet dan jou" type. Dit type weet dat je specialist bent in de IT maar heeft zelf geen kennis van IT. Vanwege ondoorgrondelijke redenen hebben deze types bij het advies om ergens te klikken de neiging om te reageren met "ik denk zelf dat ik toch daar moet klikken hoor !". Dit type tast je voornamelijk aan in je eer daar je niet serieus genomen lijkt te worden. Nogmaals uitleggen dat je weet waar je mee bezig bent is bij dit type zinloos.

Daadwerkelijke namen bij dit verhaal weggelaten ivm privacy, maar ze zitten allemaal dicht bij in de gezin/familiehoek ;)

[Voor 11% gewijzigd door Voidth op 23-07-2017 18:03]


Acties:
 • +8Henk 'm!

 • Aardappel
 • Registratie: Mei 2016
 • Laatst online: 10:12
Voidth schreef op zondag 23 juli 2017 @ 17:48:

- Het "ik denk dat ik het toch wat beter weet dan jou" type.
dan jij :9


:+

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Voidth
 • Registratie: Februari 2006
 • Niet online
Haha die verdien ik 😄

[Voor 3% gewijzigd door Voidth op 23-07-2017 18:01]


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • carmania2000
 • Registratie: November 2014
 • Laatst online: 08-03 18:21
moet je zoals mij maar eens werkzaam zijn in de automobielssector. Heb er hier al gehad, wilvreemden die aanbellen met de vraag of ik eens naar hun auto kan kijken want ze hebben via via gehoord dat ik iets van auto's ken. Als je dan begint over uurtarief dan zeggen, ja maar gewoon eens kijken of luisteren, duurt toch niet lang. Prima maar mijn klok loop zodra ik mijn deur uitstap.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Tommie12
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 16:48
Ik help alleen mijn vader en mijn kinderen.
Ik heb er 4, en tot ze 18 waren hadden ze allemaal Windows laptops. Ik was elk weekend een uur of 2 kwijt om die draaiend te houden. (Geen fapmappen gevonden).

Zodra ze slagen in hun eerste jaar hoger onderwijs kregen ze van mijn een budget voor een nieuwe laptop. Ze kozen allemaal Apple, en daar heb ik geen omkijken naar.

Tegen vrienden zeg ik dat ik al zo lang met Apple werk dat ik niks meer weet van Windows (op het werk gebruik ik windows, maar daar pruts ik zelf niet aan.... helpdesk).

En inderdaad, mensen die ik nooit zie ga ik niet helpen, en al zeker niet als ze onbeleefd worden.

Ik heb ooit een tante figuurlijk aan haar oren getrokken. Het zoontje van een vriendin van haar had haar laptop helemaal ontluisd, geherinstalleerd, mail en internet in orde gebracht. Die kerel (ca 20j) was daar een hele avond mee bezig geweest. En een week later nog eens een uur of twee.
"Maar ik heb die wel goed betaald hoor", zei ze me nog"
Die jongen had de eerste keer 20€ gekregen en de tweede keer 10€.
ik heb haar gezegd dat het een aalmoes is, en dat ze zeker nog eens een envelopke mag brengen met 50€...

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Wim-Bart
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 10-01-2021

Wim-Bart

Zie signature voor een baan.

0siris schreef op zondag 23 juli 2017 @ 12:07:
Als mensen mij glazig aankijken als ik zeg dat ik ze niet met hun computerproblemen kan helpen, ondanks dat ik een baan "in de IT" heb, leg ik altijd uit dat je een architect toch ook niet vraagt om thuis een muurtje te metselen, waarom moet ik dan wel jouw computer komen fixen? Bij Windows-vragen zeg ik dat ik alleen kennis van Apple heb, bij Apple vragen doe ik het omgekeerde. Klaar.
Je kan beter vragen of ze een architect kennen die gratis een klein ontwerp voor een aanbouw doen omdat jij een probleem met ruimte hebt met je huis.

Beheerders, Consultants, Servicedesk medewerkers. We zoeken het allemaal. Stuur mij een PM voor meer info of kijk hier De mooiste ICT'er van Nederland.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • pasz
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 10-02 01:03
Tommie12 schreef op zondag 23 juli 2017 @ 19:28:

Zodra ze slagen in hun eerste jaar hoger onderwijs kregen ze van mijn een budget voor een nieuwe laptop. Ze kozen allemaal Apple, en daar heb ik geen omkijken naar.
Mee eens. Ik heb na een heel vervelende ervaring met een zg. vriend eens de streep getrokken om alleen maar directe familie en mijn allerbeste vrienden te helpen. De rest niet.

Sinds dat de meesten Apple hebben, hoor ik echt nooit meer wat. Wat een rust.

woei!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -tom-562
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 15:39

-tom-562

Oliesjeik

carmania2000 schreef op zondag 23 juli 2017 @ 18:01:
moet je zoals mij maar eens werkzaam zijn in de automobielssector. Heb er hier al gehad, wilvreemden die aanbellen met de vraag of ik eens naar hun auto kan kijken want ze hebben via via gehoord dat ik iets van auto's ken. Als je dan begint over uurtarief dan zeggen, ja maar gewoon eens kijken of luisteren, duurt toch niet lang. Prima maar mijn klok loop zodra ik mijn deur uitstap.
Men, ik ben niet eens automonteur maar wel bovenmatig geïnteresseerd in autotechniek en doe het onderhoud zelf aan mijn auto. En ik krijg nu al regelmatig vragen van collega's met 'mijn auto maakt geluid X' of 'de motor tikt, wat kan het zijn?', en laatst nog de vraag of ik bij een auto even de kleppen wilde stellen 8)7

Men do not quit playing because they grow old. They grow old because they quit playing.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Ardana
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 13:35

Ardana

Moderator General Chat

Mens

Nou, dat Apple nooit iets zou hebben klopt ook niet hoor. iPad mini 4, Safari, Tweakers, vorige week, ik klik op 'n linkje, dat opent 'ie netjes zoals het hoort in 'n nieuw tabblad. Echter, ik kan ineens ook terug (back) naar vorige pagina's. Uh? Vorige pagina's? Dit is 'n nieuw tabblad! Op back geklikt, krijg ik ineens een site waar ik maanden geleden voor 't laatst geweest ben.
Nogmaals geprobeerd, zelfde effect.

Beetje vaag dus. Geen groot probleem, maar het hoort niet volgens mij.

No good deed goes unpunished.


 • downtime
 • Registratie: Januari 2000
 • Niet online

downtime

Everybody lies

ardana schreef op zondag 23 juli 2017 @ 23:33:
Nou, dat Apple nooit iets zou hebben klopt ook niet hoor. iPad mini 4, Safari, Tweakers, vorige week, ik klik op 'n linkje, dat opent 'ie netjes zoals het hoort in 'n nieuw tabblad. Echter, ik kan ineens ook terug (back) naar vorige pagina's. Uh? Vorige pagina's? Dit is 'n nieuw tabblad! Op back geklikt, krijg ik ineens een site waar ik maanden geleden voor 't laatst geweest ben.
Nogmaals geprobeerd, zelfde effect.

Beetje vaag dus. Geen groot probleem, maar het hoort niet volgens mij.
Klopt. Maar foutvrij is software nooit. Maar op de spulletjes van Apple heb je minder mogelijkheden om jezelf in de voet te schieten en hele applicaties of zelfs het OS te slopen. De keerzijde van de medaille is dat je ook minder mogelijkheden hebt om het systeem naar je hand te zetten. Elk nadeel heb z'n voordeel heeft een wijze man ooit gezegd.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • MaXeRs
 • Registratie: November 2008
 • Laatst online: 12:14
Ik heb laatst iemand geholpen en die was me een partij dankbaar.
Hart verwarmend.

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • CMD-Snake
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 13-11-2022
Oogje schreef op woensdag 19 juli 2017 @ 13:30:
Op de vraag wat ik wou hebben voor de support had ik mn standaard antwoord: wat jij t waard vind.
Als antwoord kreeg ik dat ze nog wel iets leuks wist.....zondagmorgen vertrok ze pas :o 8)


Dit stukje IT Crowd is zo ongelofelijk waar.

 • Tommie12
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 16:48
MaXeRs schreef op maandag 24 juli 2017 @ 05:25:
Ik heb laatst iemand geholpen en die was me een partij dankbaar.
Hart verwarmend.
Tuurlijk, maar dan komt het dikwijls van 2 kanten.
Pagina: 1 2 3 ... 22 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee