GeorgeMichael schreef op donderdag 15 oktober 2020 @ 15:30:
Er is een betonnen vloer waar de nieuwe vloer op zou komen en er komt geen vloerverwarming in. Zou in dit geval dat het enige voordeel van PVC t.o.v. laminaat zijn dat voetstappen (van o.a. de hond) minder hard te horen zijn? We hebben het idee dat een geplakte PVC vloer van ook beter zou zijn dan klik-PVC. We komen wel tegenstrijdige berichten tegen.
Ik zit ook te overwegen om voor PVC of toch maar voor laminaat te gaan. In het geval van PVC moet je dan nog kiezen tussen klik en lijm (dryback). Maar de grootste verschillen zitten eigenlijk meer tussen lijm en klik dan tussen PVC en laminaat.
Voor het geluid hoef je in ieder geval niet voor PVC te kiezen. Laminaat of klik-PVC geven minder overlast voor je onderburen, maar PVC is wel wat stiller in de kamer zelf.
Dryback/lijm-PVC is daarbij wel weer handig als je een plank moet vervangen, omdat je die er zo tussenuit kunt halen. (Is wel een aardig klusje volgens mij.) Bij laminaat of klik-PVC heb je dan weer het voordeel dat je je vloer kunt demonteren; het is volledig droogbouw. Handig als je een keer onder je vloer moet zijn, bijvoorbeeld om leidingen weg te werken.
Warmteafgifte bij vloerverwarming is wel in het voordeel van lijm-PVC. Het geleidt iets beter en is dunner.
Er wordt ook van alles gezegd over de krasgevoeligheid van PVC en laminaat. Wederom tegenstrijdige berichten. Volgens mij is de toplaag bij laminaat harder (dit komt volgens mij doordat HDF waaruit het bestaat minder buigzaam is, dus kan het een hardere laag worden). Een hardere toplaag betekent minder krassen, volgens mij. Echter, bij hele licht krasjes (die je bij laminaat dus niet hebt) kun je bij PVC dat soms wegwrijven. Je hebt ook
high pressure laminate (HPL), oftewel hogedruklaminaat, welke een nog sterkere toplaag heeft. Het is wel enorm duur dacht ik. Kijk bijvoorbeeld bij Barry Alloc.
Tussen klik-PVC en klik-laminaat zitten naast misschien de krasgevoeligheid nog wel wat verschillen. PVC is wat zachter (niet alleen de toplaag volgens mij) en is daarom wat gemakkelijker te verwerken. PVC heeft ook vaak een geïntegreerde ondervloer van bijvoorbeeld kurk.
Dat was het wel zo'n beetje denk ik. Er zijn dus wat voor- en nadelen voor beide (of eigenlijk alle drie), dus op basis daarvan moet je kiezen wat voor jou het belangrijkste is. Ik heb wel soms het gevoel dat men vaak denkt dat PVC beter is omdat het wat minder lang op de markt is. Dat is natuurlijk niet zo. De producten hebben gewoon verschillende materialen en daarom verschillende eigenschappen.
Zaphara schreef op donderdag 15 oktober 2020 @ 18:32:
[...]
Die had ik ook al op het oog ja, zou vooral voor de verdiepingsvloeren een optie zijn. Als ik het goed onthouden heb is de volgorde dan egalisatiekorrels op de kale houten planken -> Brio platen leggen -> vloerverwarming in de platen frezen -> Uniflott ter afdichting van naden/schroeven -> egalisatie ter voorbereiding op de daarna te verlijmen PVC vloer.
Alleen is de totale opbouwhoogte van de vloer in vergelijking met zwaluwstaartplaten (die je in feite neerlegt als vervanging van de kale houten planken) wel een stukje hoger, dat is een minpunt
Zoals @
Toppe zegt hoeft het inderdaad geen hogere opbouwhoogte te krijgen. Maar zelfs die plankenvloer kan eruit. Kijk bijv. eens naar de mogelijkheden van het Fermacell constructieoverzicht (
https://www.fermacell.be/be/downloads /
https://www.fermacell.be/.../nl-BE/0690J0000067qOhQAI ). Pagina 73 geeft verschillende mogelijkheden, waaronder twee zonder planken.
Ik ben zelf ook zoiets van plan, maar ben er nog niet helemaal uit hoe het aan te pakken. Het lijkt mij de meest simpele methode om ook nog eens veel massa toe te voegen tussen je balken zonder de opbouwhoogte te verhogen, wat scheelt in de geluidsisolatie. Een bijkomend voordeel is dat je vloer er ook steviger van wordt als je met stalen hoekprofielen een ondervloer tussen de balken maakt voor die massavulling.