muffstuff schreef op vrijdag 2 december 2016 @ 11:30:
- Ten eerste kan je al in een studentenkamer zitten en waarom zou je dat niet doen? 400 euro is prima te overzien. Dit bedoel ik dus met een hoop willen maar weinig er voor over hebben.
- 4 jaar wachten? Dat klinkt bijna al de duur van je studie(mits natuurlijk niet loopt aan te rommelen) 4 jaar wachten terwijl je in je studentenkamer of thuis zit, het schijnt normaal te zijn trouwens. Maar goed, het is maar net wat je vind wat leefbaar is.
- Ergens rond 2004 ben ik met een vriend van mij gaan kijken naar vrije sector woning ergens in Amsterdam-NieuwWest. ZOu dan 700 euro gaan kosten. We hebben toen ons gedragen als of wij een relatie hadden, dus als stel dat huren. Mijn inkomen toendertijd was 1950 bruto, die van hem 1700. Was geen probleem hoor om die 700 af te tikken. Maar ja, huisgenoot, dat moeten we niet willen als je full time werkt.
- nee dat gaat niet, ook niet erg hoor, dan moet je eventjes wachten(het is way)
- De horror inderdaad, bij jou ouders, wonen, terwijl je zoveel recht hebt op alles.
Even my 2 cents over deze situatie. Over een half jaar ben ik afgestudeerd en staat mij hetzelfde verhaal te wachten. Ik ben het ergens wel met je eens hoor, het is allemaal niet onmogelijk en 'mijn generatie' moet zich ook niet aanstellen. Maar volgens mij is het allemaal toch wel een beetje anders dan 'vroeger'.
- Veel studenten blijven inderdaad in hun studentenkamer plakken, die overigens vaak fors meer dan 400 per maand kost. Hier is inderdaad niet zoveel mis mee, ware het niet dat ik persoonlijk de indruk heb dat dit vroeger wat makkelijker ging. Ook blijven studentenwoningen hierdoor langer bezet door starters, wat het voor studenten weer lastiger maakt om aan een studentenwoning te komen. De prijzen van een studentenhuis stijgen hierdoor ook. Ik heb meerdere vrienden die meer dan 500 euro per maand af mogen tikken voor nog geen 20 vierkante meter in Groningen.
- Zo'n situatie kan je anno 2016 echt niet meer voor elkaar krijgen. Verhuurders willen een daadwerkelijke relatie zien om zekerheid te hebben mocht 1 van de 2 werkeloos raken. Bovendien: 700 euro is echt niet te doen, ik wil zelf niet eens in Amsterdam wonen maar de huizenprijzen liggen daar nog veel hoger, terwijl de lonen maar zeer licht gestegen zijn. Een huis van 900 euro per maand staat aan de onderkant van de markt, en heeft regelmatig als eis dat je 4x zoveel moet verdienen. Dat is met twee starters inderdaad te doen, maar dan moet je dus eigenlijk wel een vaste relatie hebben en beide afgestudeerd zijn op een redelijk niveau met een redelijk startsalaris. Mijn vriendin moet nog 3 jaar en bouwt in de tussentijd alleen maar een schuld op.
- Dat kopen lastig is, is inderdaad logisch. Toch is het voor mij straks de meest aantrekkelijke optie door de achterlijke huurmarkt

Maar dan moet ik wel zeker weten dat ik mij wil vestigen op die precieze plek.
- Ook veel starters blijven nog enkele jaren bij hun ouders. Ook niks mis mee. Mijn ouders konden echter al veel eerder uit huis, zo heb ik de indruk. Mijn ouders wonen in the middle of nowhere en ik ben 5 jaar lang 1,5 uur onderweg geweest naar mijn school en nu naar mijn werk. Ik wil graag iets meer in de buurt wonen.
Dat het allemaal niet zo makkelijk is, dat vind ik best logisch eigenlijk. Het is ook niet niks. Wat mij echt irriteert is de scheefheid van alles. Ik had beter wat langer over m'n studie kunnen doen, uitwonende beurs ontvangen (met een beetje geluk hebben je ouders een laag inkomen, dan word je studentenkamer vrijwel volledig vergoed door de staat. Terwijl, als je hardwerkende ouders beide normaal verdienen hoef je echt niet op een maandelijkse bijdrage van je ouders te rekenen en is thuiswonen direct véél aantrekkelijker).
Oh en natuurlijk de huursubsidie. En natuurlijk aanspraak kunnen maken op een goedkope sociale huurwoning. Lekker rustig aan doen met m'n studie in plaats van zo snel mogelijk aan de bak te willen, en een paar jaar scheefwonen om een kapitaal op te bouwen tegen de tijd dat je aan een vast contract komt. Je best doen loont niet, want je valt tussen wal en schip.
Doe je langer over je middelbare school? - Krijg je een bijdrage van de staat van meer dan 100 euro per maand, zodat je... tja wat moet je dan eigenlijk betalen?
Doe je MBO? Hier, 100 euro per maand. Schoolgeld is rond de 1150 euro per jaar.
Doe je HBO of WO? Ga maar lenen. Schoolgeld is rond de 2000 euro per jaar. Boeken zijn ook duurder.
Ga je direct werken naar je middelbare school? Misschien verdien je niet teveel, maar hey je krijgt wel een sociale huurwoning, huursubsidie, zorgtoeslag.
Ga je naar MBO werken? Misschien dat je niet op al het bovenstaande aanspraak kan maken, maar je wordt in ieder geval goed geholpen.
Klaar met je HBO of WO? Je start met 10 ruggen in de min en je pist naast alle toeslagpotjes.
[
Voor 14% gewijzigd door
Richh op 02-12-2016 12:09
]