Femme schreef op woensdag 5 juni 2019 @ 15:14:
[...]
Die 'fake-news-Belgen' van De Persgroep hebben mooie kwaliteitstitels in de gelederen, zoals De Volkskrant, Trouw en Het Parool. De Persgroep bemoeit zich overigens niet met de productcategorieën waar wij aandacht aan besteden, dat is ons eigen pakkie an.
Laten we het er dan maar op houden dat we het niet eens gaan worden over de mate van "kwaliteit" in de (andere) titels van de Persgroep. Maar dat hoeft ook niet en voegt hier bovendien niets aan de discussie toe. In ieder geval goed om te horen dat Tweakers wel de nodige vrijheid en zelfstandigheid in dit soort zaken heeft.
Een redactielid moet altijd een afweging maken tussen de effort die hij of zij in een artikel stopt en wat het oplevert voor de gebruiker. Eindeloos werk stoppen in een artikel voor maximale diepgang betekent dat er over minder onderwerpen geschreven kan worden. Met de kennis van een specialist uit de community valt moeilijk te concurreren, we kunnen wel proberen om het beter te benutten en om meer en betere ruimte te creëeren voor community content.
Dat begrijp ik echt wel. Ik kan het me ook heel goed voorstellen dat wanneer een site als Tweakers door de jaren heen vanuit een hobby-community uiteindelijk doorgroeit naar een grote, commerciële entiteit waarin men toch de eigen broek moet ophouden, je nou eenmaal andere inhoudelijke keuzes maakt op contentgebied en dan ook meer naar andere KPI's gaat kijken (bijv. je content meer spreiden over de week zodat er elke dag nieuwe content is, e.g. de bezoekersstromen constant en hoog houden voor de adverteerders die de boel mogelijk maken. Dat is voor een kleine(re) community toch wat minder belangrijk). Maar ik kan toch echt niet anders dan concluderen dat de diepgang van reviews en artikel fors is afgenomen de afgelopen jaren.
Mbt de kennis vanuit de community; De acties om meer community content te verwerven voor m.n. de productreviews op de frontpage zijn vrijwel altijd commercieel ingestoken. Dat is op zich niet erg, maar het doet imho wel af aan de waarde van deze content. E.g. schrijf een review over product x, dat je voor- dan wel achteraf cadeau krijgt van de betreffende fabrikant. Dit is voor mij totaal niet interessant om te gaan lezen. Immers, een dergelijke review heeft weinig waarde omdat de reviewer by-definition de schijn tegen heeft als het op onafhankelijkheid aankomt. Bovendien is de kans erg klein dat de persoon met de meeste kennis over een product, e.g. een of andere DSLR, precies op dat moment in de markt is voor dat ene product. Je krijgt dus maar heel zelden de beste "kennishouder" uit de community gekoppeld aan dat ene product.
Enkele suggesties rondom community-content:
- Ipv een reviewer te belonen met het product dat hij/zij reviewed, koppel deze beloning los. Dus een waardebon bij pricewatch partner x of een kijkje op t tweakers HQ, zoiets.
- Zorg dat diegene die content aanlevert vanuit de community "skin in the game heeft", e.g. meeprofiteert bij veel views, thumbs up, etc. Dat kan financieel zijn, maar ook in karma-punten, badges of weet ik het wat.
- Voor wat meer IT-pro content, doe een vervolg op de serie "Tweakers aan het werk", maar dan over de inhoud van het werk. Er zijn vast genoeg medewerkers en bedrijven die maar wat graag willen laten zien wat voor coole dingen ze gebouwd hebben op het werk en daar een diepgaand artikel of video over willen maken.
- Zoek vanuit de redactie meer directe samenwerking met de forumleden, en dan niet als in vooraf wat tips vragen en dan zelfstandig wat gaan bakken, maar echt samen aan (diepgaande) artikelen schrijven.
- Op GoT zijn DED/W&V de populairste categorieën, maar op de frontpage zie ik daar nog maar weinig van terug, op de zeer goede artikelen rondom domotica na, dat moge zeker gezegd worden. Ook hierin zou de redactie content kunnen co-produceren met de community, maar denk bijvoorbeeld ook aan een redactioneel artikel over "wat heeft de PV-, EV-, WP-, etc. community allemaal besproken het afgelopen kwartaal", geschreven op basis van wat men op GoT voorbij ziet komen.
Dat gaat alleen werken als die producten worden goedgekeurd door onze collega's van Product Content en als webshops die al bij ons zijn aangesloten het product kunnen leveren. Ik verwacht niet dat we al veel webshops hebben die actief zijn in de PV-markt.
Het lastig in deze markt is dat veruit de meeste installaties worden verkocht door installateurs die niet openlijk prijzen op hun website hebben staan. We kunnen alleen prijzen vergelijken van aanbieders die dat wel doen. Het zijn partijen die nog niet gebruikmaken van de Pricewatch en mogelijk zelfs geen feeds hebben van hun producten en prijzen. Er moet dus wel wat geïnvesteerd worden om shops aan te sluiten terwijl het resultaat onzeker is.
Hebben jullie een lijstje van PV-shops die prijzen openbaar hebben?
Er zal inderdaad maar weinig overlap zitten tussen deze partijen met de bestaande partners, itt bijv. een Alternate die naast CPU's en moederbordjes ook BBQ's, stofzuigers, boormachines en LED-dimmers verkopen. Hoe werkt dat eigenlijk bij nieuwe partijen? Wordt die investering gedaan door de webshop, gedeeld of doet Tweakers dat grotendeels zelf?
Ik heb nu even mijn privé computer niet bijdehand, maar ik kan later deze week wel even een lijstje met webshops voor PV in dit topic plakken, ik heb al een aardig omvangrijk lijstje in mijn favorieten zitten n.a.v. mijn recente PV-zoektocht.
All-electric.