Acties:
  • +6 Henk 'm!

  • Cyb
  • Registratie: Augustus 2002
  • Niet online
Veel mensen hechten waarde aan de privacy. Voor meer informatie over in het algemeen, zie het Persoonlijke Privacy Topic.

Dit huidige topic hier kan gezien worden als een subtopic van het Persoonlijke Privacy Topic, alleen dan specifiek over privacy van smartphones (zowel de hardware als de software er van).
Andere privacy topics

Topic doel

Via de sensoren en gegevens op smartphones is het voor derden mogelijk om zeer persoonlijke data te bemachtigen. Dit topic is een discussieruimte waar we onze ervaringen kunnen delen over hoe we ons hiertegen kunnen beschermen.

Inleiding

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone. Op deze smartphones draaien diverse apps die vaak toegang hebben tot allerlei sensoren en gegevens op de smartphone, vaak met meer toegang dan nodig is voor de (zichtbare) features van deze apps. Veel gebruikers installeren deze apps zonder te kijken welke permissies de app daadwerkelijk nodig heeft. Neem bijvoorbeeld deze flashlight app, die in principe alleen toegang nodig heeft tot de camera, om daarmee het flashlight camera lampje aan te schakelen:
Google Play: DU Flashlight - Brightest LED
Deze app heeft echter toegang tot iets meer dan dat:
Device & app history - retrieve running apps
Identity - find accounts on the device
Contacts - find accounts on the device
Phone - read phone status and identity
Photos/Media/Files
- read the contents of your USB storage
- modify or delete the contents of your USB storage
Storage
- read the contents of your USB storage
- modify or delete the contents of your USB storage
Camera - take pictures and videos
Wi-Fi connection information - view Wi-Fi connections
Device ID & call information - read phone status and identity
Other
- download files without notification
- read Home settings and shortcuts
- view network connections
- read battery statistics
- change network connectivity
- connect and disconnect from Wi-Fi
- full network access
- close other apps
- run at startup
- draw over other apps
- control vibration
- prevent device from sleeping
- modify system settings
- install shortcuts
Duidelijk is dat deze app toegang heeft tot veel meer gegevens/sensoren dan af te leiden is uit de features.
Als iemand aan je zou vragen: "Ik wil je vraag 24/7 kunnen afluiteren, zien welke accounts je hebt, je fotos kunnen bekijken/verwijderen, je files kunnen openen, kunnen zien wat je doet, met wie je om gaat, en dit alles over Internet kunnen uploaden." Dan kunnen de meeste mensen iets zeggen in de trant van "Ben je gek geworden!?!?!". Dit is echter waar deze app in principe tot in staat is, al hoewel het wel lastig vast te stellen is of dit daadwerkelijk ook gebeurt.

Deze app is geen uitzonderering. Veel apps vragen om een stuk meer permissies dan nodig. Een reden die vaak voorkomt is datahandel: de handel in je persoonlijke gegevens. Voor veel apps is dit het business model. Het komt niet alleen voor bij onbekende vage flashlight apps, maar ook bij grote bekende apps als Flitsmeister.

Voor deze apps ben jij geen gebruiker, maar een product waarin gehandeld wordt. Je wordt vervolgens doorverkocht aan derden die het permanent opslaan in hun databases en ermee kunnen doen wat ze maar ook willen, en het proberen te koppelen aan nog meer toekomstige gegevens van je.

Voor meer info over wat er met je data kan gebeuren, zie: Persoonlijke Privacy Topic

In dit topic proberen we oplossingen te vinden en te bespreken hoe we ons kunnen beschermen tegen deze privacy schendende praktijken.

Smartphone gebruik en privacy

Het is nooit te laat
Vaak hoor je mensen zeggen: "het maakt toch allemaal niet meer uit, ze kennen me toch al". Wat de suggestie wekt dat privacy iets is dat je óf wel óf niet hebt, en alsof je daar geen invloed op kan hebben. Beiden zijn echter niet geheel correct: de mate van privacy kan je voor een groot deel zelf in handen hebben. Zeggen dat het allemaal niet meer uit maakt, is vergelijkbaar met: "die gehackte live webcamera in onze woonkamer, laat hem maar zitten, ze hebben me toch al gezien".
Privacy kan je voor een groot deel zelf in handen hebben o.a. door je bewust te zijn van je gedrag op je smartphone. Ook al zijn er veel gegevens van je gelekt, je kan altijd minimaliseren dat de continue stroom aan actuele gegevens verder uitlekt.

Voor privacy is het belangrijk dat zo min mogelijk bedrijven je persoonlijke gegevens in handen krijgen. Des te meer apps je installeert, des te meer verschillende bedrijven wat over jou te weten komen.
Bedrijven en je privacy
Ook de grootte en de naam van het bedrijf is belangrijk. Bedrijven als Apple en Google hebben een grote naam te verliezen indien ze structureel persoonlijke data aan derden zouden lekken i.p.v. het binnen het bedrijf te houden. Dit soort bedrijven zullen over het algemeen een hogere security van je persoonlijke gegevens kennen dan willekeurige kleine bedrijven, (maar aan de andere kant zijn grote bedrijven wel weer interessanter voor hackers en inlichtingendiensten). Met name indien de naam van het bedrijf door de consument geassocieerd wordt met een aantal grote consumentenproducten, heeft het bedrijf veel te verliezen, bijvoorbeeld Apple met iPhone en Mac, Google met Android en websearch, Facebook met Facebook.com en Oculus en Whatsapp, maar bijvoorbeeld niét Flitsmeister met Flitsmeister. Flitsmeister als bedrijf is puur gefocused op alleen de Flitsmeister app. Als Flitsmeister als bedrijf flopt omdat hun naam geassocieerd wordt met privacy schendingen, dan gaan ze gewoon onder een andere naam een ander product maken, iets dat bij een bedrijf als Google onmogelijk is: ze kunnen het niet permiteren dat grove privacyschendingen op één product het vertrouwen in al hun andere producten om zeep helpt.

Naast naam en grootte, maakt ook het type bedrijf wat uit. Apple is vooral een electronica bedrijf, waar je als consument van verwacht dat privacy redelijk beschermt wordt. Je betaalt voor hun fysieke producten, en dat is hun primaire businessmodel. Facebook is echter een socialmedia/socialnetworking bedrijf met *gratis* producten, je kan dus verwachten dat je privacy in een bepaalde mate op het spel staat, vooral ook omdat het een socialmedia bedrijf is. Flitsmeister is wat onduidelijk, alles draait om de gratis Flitsmeister app. Wel heeft deze app betaalde in-app producten, maar ook (fysiek gevaarlijke) reclame die tijdens het rijden in beeld springt. Via deze in-app reclame (wat kwa privacy gevaarlijker kan zijn dan reclame op websites) kan Flitsmeister je persoonlijke data verkopen aan de hoogste bieder, die jou vervolgens a.d.h.v. die reclame een advertentie verschotelt, en je persoonlijke data bewaart in hun database om eventueel weer verder te verkopen. Het scheelt je mogelijk snelheidsboetes, maar het kost je wel gegarandeerd wat privacy.

Grofweg heb je verschillende lagen van privacy, bijvoorbeeld ingedeeld naar type bedrijf/tegenpartij i.c.m. de bevoegdheden. De tegenpartij/bevoegdheden ingedeeld naar steeds privacy gevaarlijker:
  1. Als eerste heb je de fysieke bescherming/security van je mobiel. Heb je geen passwoord ingesteld en ligt je smartphone voor het grijpen, dan kan je privacy gemakkelijk om straat komen te liggen.
  2. Besturingssysteemfabrikant. Google, Apple, Microsoft etc. willen bepaalde informatie van je weten. Het is lastig om hier onder uit te komen, tenzij je meteen een custom besturingssysteem er op plaatst. Dergelijke bedrijven zullen je informatie waarschijnlijk niet snel uitlekken aan derden (behalve op grote schaal aan de NSA en overheden), gezien dat de naam van het bedrijf op het spel zet, en daarmee al hun producten kan besmetten.
  3. Smartphone hardwarefabrikant. Samsung, LG, Sony etc. willen vaak ook bepaalde informatie van je weten, en plaatsen vaak ook niet verwijderbare bloatware op de smartphones.
  4. Thirdparty apps. Veel apps lezen je gegevens uit en slaan ze op in hun eigen databases. In tegenstelling tot de besturingssysteemfabrikanten en hardwarefabrikanten, kunnen de bedrijven/organisaties/individueen achter thirdparty apps het gemakkelijker permiteren om negatief in berichtgeven te komen, en kunnen daarmee gemakkelijker data uitlekken aan derden.
  5. Reclame in thirdparty apps. Thirdparty apps die reclame voorschotelen, gebruiken vaak bepaalde platformen waarmee marketingbedrijven en datahandelaren reclame aan je kunnen voorschotelen. Om doelgericht reclame te tonen, kunnen thirdparty apps persoonlijke informatie van je uitlekken aan deze marketingbedrijven, die het vervolgens weer verder verhandelen
Wat voor type gebruiker ben je?
Belangrijk is om te beseffen dat des te meer je wilt doen met je smartphone, des te minder je privacy wordt. Probeer daarom bewust te zijn van wat voor gebruiker je bent, en niet onbewust door te slaan in een nog kwetsbaardere gebruiker.

Alleen bellen & sms-en
Wil je een mobiel puur en alleen gebruiken om te bellen en te sms-en, neem dan geen smartphone, maar een eenvoudige ouderwetse mobiele telefoon zonder internet.
Je provider weet dan wat van je, en degenen met wie je belt/smst zien alleen je telefoonnummer.
Je hebt dan niet/amper de privacy problemen die met het Internet verbonden zijn.

Smartphone als praktisch hulpmiddel
De meeste mensen willen echter meer, bijvoorbeeld mensen die smartphones te gebruiken als een functioneel/praktisch hulpmiddel naast het bellen/sms-en:
  • Surfen: even de bustijden checken; even de prijzen vergelijken terwijl je aan het winkelen bent; even snel opzoeken hoe iets moet of wat iets is.
  • Chatten: als alternatief op SMS, goedkoper, beter en gemakkelijker
  • GPS: nagiveren in de auto, in de stad, als je verdwaald bent
  • Emailen: om te zien of er iets belangrijks is binnengekomen waar op je wacht of waar op gehandeld moet worden.
In dat geval begint het probleem meestal al bij de smartphone-besturingssysteemfabrikant (Apple, Google of Microsoft). Deze willen meestal wat van je weten, zoals naam, email, telefoonnummer, en hoe je de telefoon gebruikt. Hetzelfde geldt vaak(?) voor de hardwarefabrikant, bijvoorbeeld Samsung, welke een lading onnodige extra apps (bloatware) toevoegd aan het standaard besturingssysteem. Vaak kan deze bloatware niet eens verwijderd worden, maar kunnen ze wel vanalles over je te weten komen.

Smartphone voor hobby en sport
Daarna heb je mensen die smartphones ook gebruiken voor hobby en sport. Deze mensen hebben naast de standaard apps (die standaard bij de telefoon worden meegeleverd), vaak ook meerdere apps van derden geinstalleerd, bijvoorbeeld:
  • Health/sport trackers: het tracken van je bewegingen/stappen/activiteiten, gps locaties, hartslag, slaapgedrag, gewicht statistieken, gezondheid
  • Lectuur apps: vaak in abonnementvorm toegang tot boeken, tijdschriften etc
  • Kunst, cultuur
  • Wijn scanner apps etc
Afhankelijk van de permissies die deze thirdparty apps hebben, kunnen ze van alles over je te weten komen, en mogelijk deze informatie delen met derden. (Dit is een veel voorkomend businessmodel van thirtyparty apps.)

Smartphone voor gaming, shopping en vrije tijd
Als laatste heb je een groep mensen die de smartphone ook nog eens veel gebruikt voor vrijetijd en vermaak:
  • Gaming. En zodra een game is uitgespeeld op naar de volgende.
  • Aanbieding apps.
  • Shopping en bestel apps, zoals de Bijenkorf app.
  • Het simpelweg apps uitproberen voor fun, nieuwsgierigheid.
Ben je een dergelijke gebruiker, dan kan je verwachten dat je privacy zwaar onder druk staat, en dat er flink gehandeld wordt in je gegevens (en misschien wel ook die van je gezin en kinderen).
Uiteraard is het nooit te laat om maatregelen te nemen, want je kan het uitlekken van de continue stroom aan gegevens altijd minimaliseren.

Smartphones gericht op privacy

Besturingssystemen

Op Smartphones draaien besturingssystemen die geprepareerd zijn door de fabrikant. Vooral bij Android lopen de verschillen uit één. De één wordt geleverd met bloatware, de ander draait een oude versie, en weer een ander stuurt veel persoonlijke gegevens terug naar een Android fabrikant.

Er zijn ook een aantal besturingssystemen die je zelf kan installeren, en die mogelijk beter zijn kwa privacy. Hieronder volgen enkele.

Privacytools.io - Mobile Operating Systems

Tools

  • PrivacyTools.io (handige website met een lijst van tools)
  • Firefox (browser)
  • uBlock Origin (tracker blocker, Firefox plugin)
  • XPrivacy (zeer uitgebreide Android permissie manager met spoofing mogelijkheden, root vereist)
  • AFWall+ (Android personal firewall, root vereist)
  • AdAway (Android, root vereist. Dns-based AdBlocker en app netwerk analyzer) (let op ga naar adaway.org, adaway.net is mogelijk een fake)
  • Override DNS (Android, DNS instellingen, root vereist). Maakt het mogelijk gemakkelijk zelf een DNS server in te stellen. Dit kan overigens ook standaard handmatig per Wifi connectie, maar mogelijk niet voor mobiele internet verbindingen, tenzij een app als Override DNS wordt gebruikt.

Wifi tracking

Als je verbinding maakt met een wifi netwerk, slaat je smartphone standaard dat network op in een lijst van netwerken waar je ooit mee verbonden bent geweest. Je smartphone gebruikt deze lijst om automatisch opnieuw verbinding met een netwerk te maken zodra je in de buurt bent, zodat je goedkoper online bent dan wanneer je continue mobiel internet (3G/4G etc) zou gebruiken.

Een probleem met deze werkwijze is dat je smartphone met regelmaat checkt of er opgeslagen wifi netwerken in de buurt zijn. Of deze nou in de buurt zijn of niet, er wordt een signaal uitgezonden dat eenvoudig op te vangen is door anderen.
Stel dat je 5 jaar geleden in één of ander Spaans hotel hebt gezeten met de bijvoorbeeld de naam Hot Hotel Barcelona, en dat Spaanse hotel de wifi netwerknaam "hot_hotel_barcelona" gebruikt, dan zendt je smartphone dus als het ware met regelmaat uit dat je daar bent geweest. Als de lijst van bekende netwerken op je smartphone groeit, gaat er een aardig profiel van je ontstaan dat niet alleen aangeeft waar je bent geweest, maar ook in staat is op je op basis van de wifi check signalen die je uitzendt in staat is je uniek te identificeren.
Ook kan het uitzenden van een check op bekende wifi netwerken, hackers de mogelijkheid geven een fake wifi netwerk op te zetten met dezelfde naam, om vervolgens je internet data te onderscheppen.

Overig

[ Voor 121% gewijzigd door Cyb op 16-07-2020 00:36 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • rens-br
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 21:44

rens-br

Admin IN & Moderator Mobile
Wat is het doel van dit topic? En is het alleen gefocust op Android toestellen of ook op andere toestellen?

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Cyb
  • Registratie: Augustus 2002
  • Niet online
Ik moet de OP nog verder uitbreiden, maar het doel is het discussieren over privacy op smartphones, niet alleen Android, maar ook iPhone, Windows Phone etc. De focus ligt dan met name op apps, besturingssystemen en wifi tracking, en de keuze van smartphone als het om privacy gaat.

Het topic beslaat dus meerdere smartphones (iphone, android etc), want er kan besproken worden welke van deze het meest geschikt is kwa privacy, en op basis daarvan een smartphone kopen. (I.p.v. eerst een smartphone kopen op basis van andere features, en daarna pas naar privacy te kijken.)

Omdat er geen algemeen smartphone forum bestaat, heb ik hem in Android geplaatst, en wou later vragen om topic links/aliases te maken.

De reden voor een apart smartphone privacy topic is dat er in dit gebied veel mis is, en er in principe veel te bespreken valt.

[ Voor 8% gewijzigd door Cyb op 26-09-2016 10:06 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • rens-br
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 21:44

rens-br

Admin IN & Moderator Mobile
Cyb schreef op maandag 26 september 2016 @ 10:05:
De reden voor een apart smartphone privacy topic is dat er in dit gebied veel mis is, en er in principe veel te bespreken valt.
Lijkt me een interessant onderwerp. Werk nog even de OP bij, want nu is het topic wel heel erg leeg. Ik zal in ieder geval de benodigde aliassen aanmaken.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Cyb
  • Registratie: Augustus 2002
  • Niet online
rens-br schreef op maandag 26 september 2016 @ 10:19:
[...]

Lijkt me een interessant onderwerp. Werk nog even de OP bij, want nu is het topic wel heel erg leeg. Ik zal in ieder geval de benodigde aliassen aanmaken.
Ok, thanks. Ik zal de OP in deze dagen bijwerken.

--

Voor degenen die Whatsapps nieuwe privacy policy nog niet aangegeven hebben, vandaag is de deadline voordat Whatsapp (automatisch?) de keuze voor je maakt, en daarmee je smartphone gegevens (contactenlijsten, profielfotos, gebelde nummers, adresgegevens, etc) gaat delen met Facebook. Zie ook:
nieuws: WhatsApp gaat data delen met Facebook
https://www.theguardian.c...-share-data-with-facebook
https://www.whatsapp.com/faq/general/26000016

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • richdb
  • Registratie: April 2016
  • Laatst online: 01-11-2022
Dat Whatsapp een keuze voor je maakt is natuurlijk al vreemd, en dan waarschijnlijk voor een gebruiker ook nog een verkeerde keuze.
Maar het ergste is nog dat je er als gebruiker niks aan kan doen. Je gebruikt een app met vrienden/familie, ze passen de voorwaarden aan en je moet deze accepteren, anders kan je de app niet gebruiken.
Bij Whatsapp krijg je nu nog de keuze, maar wie weet bij de volgende update niet en worden je gegevens gedeeld.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Skateman
  • Registratie: Mei 2014
  • Laatst online: 24-09-2024
Ik kan me niet voorstellen dat WhatsApp en Facebook gebruikers zich in een privacy discussie gaan mengen. Ben je Privacy bewust bezig, dan zal je hoogstwaarschijnlijk deze twee platformen niet gebruiken.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • coenox
  • Registratie: Januari 2008
  • Laatst online: 13-05 19:21
Skateman schreef op maandag 26 september 2016 @ 12:54:
Ik kan me niet voorstellen dat WhatsApp en Facebook gebruikers zich in een privacy discussie gaan mengen. Ben je Privacy bewust bezig, dan zal je hoogstwaarschijnlijk deze twee platformen niet gebruiken.
Dat is niet helemaal waar. Nadat bekend werd dag Facebook Whatsapp overnam, installeerden mensen massaal Telegram. Om vervolgens toch weer Whatsapp te gebruiken. Ik ken veel mensen zonder Facebook die wel Whatsapp gebruiken. Die maken zich wel druk om dat vinkje. Maar Facebook/Whatsapp is machtig omdat veel mensen er van afhankelijk zijn geworden. Maar de aanpak is slim, stap voor stap.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Skateman
  • Registratie: Mei 2014
  • Laatst online: 24-09-2024
Snap wat je bedoeld, maar niemand Is afhankelijk van een WhatsApp. Het is meer een geval van iedereen gebruikt het (veelal EU) dus dan ga ik ook maar mee met de kudde. Wil je een statement maken en gaan voor Privacy..laat dan in ieder geval Facebook en gelieerde bedrijven voor wat het is, en gebruik alternatieven.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • richdb
  • Registratie: April 2016
  • Laatst online: 01-11-2022
Skateman schreef op maandag 26 september 2016 @ 13:06:
Snap wat je bedoeld, maar niemand Is afhankelijk van een WhatsApp. Het is meer een geval van iedereen gebruikt het (veelal EU) dus dan ga ik ook maar mee met de kudde. Wil je een statement maken en gaan voor Privacy..laat dan in ieder geval Facebook en gelieerde bedrijven voor wat het is, en gebruik alternatieven.
Als jij mij kan vertellen hoe ik al mijn contacten van Whatsapp af krijg zou dat mooi wezen. Met mijn vrouw en kinderen lukt dat nog wel, maar de rest volgt gewoon niet. Heb het al eens een tijd geprobeerd. Maar het is gewoon lastig om het niet te gebruiken omdat heel Nederland bijna Whatsapp gebruikt. Denk aan werk groep, sport groep, etc.

En wil best een statement maken (ook al eens gedaan), maar dan kijkt iedereen je glazig aan. En mensen volgen toch niet. Ik hoop dat Facebook straks de fout maakt om reclame in Whatsapp te tonen, misschien helpt dat om mensen op een ander spoor te krijgen.

En dat beetje bij beetje van bedrijven als Facebook is gevaarlijk. Zouden instanties veel meer op moeten toezien.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Marly
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 29-05-2021
Zoals hierboven al gezegd, zijn de alternatieven helaas geen alternatieven, wanneer de mensen die je kent ze niet gebruiken. Je gebruikt immers Facebook, Whatsapp, e.d. om in contact te blijven met familie, vrienden, enz., die wat verder weg (deels in 't buitenland) wonen, althans, dat is, hoe ik Facebook gebruik, ik plaats geen foto's van m'n lunch oid :)

[ Voor 17% gewijzigd door Marly op 26-09-2016 13:30 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Skateman
  • Registratie: Mei 2014
  • Laatst online: 24-09-2024
Ik snap dat het moeilijk is, maar komen op deze manier wel in een kip ei verhaal terecht. Omdat iedereen de platformen van Facebook nu eenmaal in gebruik heeft, kunnen we dus niet meer anders. Hiermee heeft Facebook exact kunnen doen wat altijd al de bedoeling Is geweest. Ik heb gekozen om een jaar of 3 geleden zowel afscheid te nemen van Facebook en WhatsApp. Ik heb nog een Messenger tot mijn beschikking waar een PIN systeem gehanteerd wordt. De Blackberry Messenger. Als er dan toch data verzameld moet worden laat het dan Blackberry zijn ipv een Facebook. Mensen kunnen mij via BBM bereiken. Anders gewoon een mailtje sturen of even bellen. Zo simpel kan het zijn. P.s de mensen die wel BBM hebben geïnstalleerd, zijn daar bijzonder over te spreken. Foto's versturen in High Quality, Bellen en Videobellen multi platform, de integratie met Glympse enz enz.. zoveel completer dan een WA.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • coenox
  • Registratie: Januari 2008
  • Laatst online: 13-05 19:21
Respect voor je keuze en de manier waarop je het invult. Bij mij is het ook lastiger. Op mijn werk wordt ik ook verwacht Whatsapp te gebruiken. Ik kan in ieder geval Google omzeilen door geen Android toestel te gebruiken.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • richdb
  • Registratie: April 2016
  • Laatst online: 01-11-2022
Bijv een mailtje sturen of bellen is iets wat je vroeger deed bij het voetbalteam. Dat wil je dus niet meer. Ik zou graag zien dat iedereen BBM ofzo ging gebruiken, alleen krijg je mensen niet zover, terwijl het zo eenvoudig is. App downloaden, registreren en klaar ...
En hier op het werk hetzelfde, terwijl ik toch al 3 pogingen heb ondernomen om iets anders te gebruiken.

Mensen gaan pas tot actie over als dingen fout gaan. Dus een grote privacy lek bij Facebook zou zeer welkom zijn :-)

Hier in bezit van een BB toestel en SailfishOS toestel.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Skateman
  • Registratie: Mei 2014
  • Laatst online: 24-09-2024
Ik bied in ieder geval een alternatief naast mailen of bellen, in de vorm van BBM. Niets moet, dus de keuze is aan de andere partij. Voor Google gerelateerde zaken, en dan wel zakelijk maak ik gebruik van Google for Work of Educatie accounts. Deze privacy spelregels zijn ook afwijkend t.o.v de gratis Gmail voorwaarden. Geen reclame in je mail, de data blijft jouw data en Google blijft hier dus ook netjes vanaf. Privacy kun je voor een paar euro per maand dus gewoon waarborgen.

Een BlackBerry Passport aan deze kant!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Whaam
  • Registratie: Mei 2011
  • Laatst online: 15:38

Whaam

Meer beter

Veel providers hebben tegenwoordig ook weer onbeperkt sms'en in het aanbod. Ik gebruik zelf wel facebook (om een beetje bij te blijven met de familie) maar geen Whatsapp. Verder Telegram, en voor m'n werk Slack.

Wat ik schadelijk vind aan het whatsapp-gebeuren is dat ik dat dus niet gebruik, maar omdat mensen in mijn omgeving dat wel doen de Facebook-groep mijn contactggevens wel heeft. Ik kán niet eens toestemming geven of die intrekken, want hoe dan?

puntgave blauw-witte ikki68 aurora R2 in de aanbieding


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • ThinkPad
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 21:44
Om WiFi-tracking te voorkomen zou je op je Android toestel met Google Play: Llama - Location Profiles je WiFi uit kunnen schakelen als je niet 'thuis' of op 'werk' bent. Heb die app in het verleden naar tevredenheid gebruikt, al ging het mij meer om batterijbesparing.

Hij gebruikt om je locatie te bepalen de GSM-masten in de buurt en is daardoor batterijvriendelijk i.t.t. een app die GPS gebruikt. Je zegt in de app dat je de komende <x> minuten/uur thuis bent en dan zal hij alle GSM-masten die hij in die periode voorbij ziet komen als je 'thuis' cirkel markeren.

Bluetooth daarmee uitschakelen kan vast ook wel, maar is voor een carkit in de auto niet handig natuurlijk, die gebruik je juist buiten je huis.


Deze verdient ook wel een plekje in de topicstart: https://www.google.com/maps/timeline
Klik als Android gebruiker maar eens aan :X Meer info (en hoe je de gegevens kunt verwijderen) hier.

Apple doet het trouwens ook: nieuws: 'Locatie iPhone wordt ook bijgehouden na uitschakelen locatiediensten'

[ Voor 34% gewijzigd door ThinkPad op 27-09-2016 11:32 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Donstil
  • Registratie: Maart 2006
  • Niet online
Skateman schreef op maandag 26 september 2016 @ 14:19:
Ik bied in ieder geval een alternatief naast mailen of bellen, in de vorm van BBM. Niets moet, dus de keuze is aan de andere partij.
De keuze is dan vooral "betrekken we Skateman in de leuke Whatsapp groep" of "sturen we hem een mailtje met de brood nodige informatie".

Ik heb een tijd zonder Whatsapp gedaan (ik zit ook niet of Facebook. En op iOS gebruik ik iMessage) en merkte ik dat. Ik kreeg de informatie wel via mail maar "miste" de "gezelligheid" in de groepen.

Een statement maken is leuk maar uiteindelijk heb je alleen jezelf ermee, de bedrijven missen je niet namelijk.

Daarom heb ik Whatsapp maar weer geïnstalleerd. Als ze mijn gesprek gegevens willen dan doen ze maar. Het is toch niets van waarde en mijn telefoon nummers hadden ze al omdat al mijn vrienden op Whatsapp zitten 8)7

Ondanks dat ik enorm voor het beschermen van de privacy ben (voor zover dat nog bestaat). Heb ik toch altijd een beetje een idee alsof het dwijlen met de kraan open is.

My thirsty wanted whiskey. But my hunger needed beans


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Saybia
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 29-04 21:49
Whaam schreef op maandag 26 september 2016 @ 17:05:
Veel providers hebben tegenwoordig ook weer onbeperkt sms'en in het aanbod. Ik gebruik zelf wel facebook (om een beetje bij te blijven met de familie) maar geen Whatsapp. Verder Telegram, en voor m'n werk Slack.

Wat ik schadelijk vind aan het whatsapp-gebeuren is dat ik dat dus niet gebruik, maar omdat mensen in mijn omgeving dat wel doen de Facebook-groep mijn contactggevens wel heeft. Ik kán niet eens toestemming geven of die intrekken, want hoe dan?
Goede ontwikkeling: nieuws: Facebook moet WhatApp-data wissen van Duitse privacywaakhond

Wat is op dit moment eigenlijk de beste keus qua privacy/security en mobile os? Lijkt mij dat dit niet de skin is van Blackberry op een Android. BB 10, ook al is het einde in zicht?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Quacka
  • Registratie: Oktober 2004
  • Laatst online: 03-09-2020
privacy bestaat eigenlijk niet meer. En al ben je zelf nog zo voorzichtig.. Een ander is dit vaak niet.
Voorbeeld: Jij kan je facebook afschermen, maar doet een ander uit jouw omgeving dit ook?
Bijvoorbeeld foto van een feestje plaatsen, met alle volledige namen in het onderschrift. Ik noem maar iets.
Ik was altijd voor heel veel privacy, maar ik heb dit grotendeels opgegeven. Kansloos.

Wat je kan doen is een:
- nep gmail-adres maken en die gebruiken voor apps installatie
- Voor bellen / smsen / echte contacten gebruik je een apart profiel op je telefoon, waarop je dus zo min mogelijk apps installeert

Maar dan nog...
Ze hebben via nepprofiel je imei / ipadres / wifi... Dat kunnen ze linksom of rechtsom wel weer ergens mee combineren. Kansloos

Hulp wordt niet gewaardeerd. Zoek het dus zelf uit


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Saybia
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 29-04 21:49
En daarom moeten we bepaalde wetten,waarden en normen niet gelijk over de schutting gooien. Bedrijven mogen niet zomaar je gegevens gebruiken. Het is zeker niet kansloos om hierover te blijven praten en bedrijven op hun gedrag aan te spreken en wetten aan te passen. Het wordt pas kansloos als de hele samenleving het maar klakkeloos accepteert, omdat het gevoel overheerst dat het niet anders is of kan.

Het kan altijd anders en daarom weiger ik in ieder geval om de strijd zomaar op te geven. Anders kunnen er in de toekomst misschien wel weer hele rare dingen gebeuren omdat bepaalde gegevens bij de verkeerde mensen terecht komen. En dat moeten we gewoon niet willen. Alle beetjes helpen dus mensen en bedrijven moeten kritischer worden op hun gedrag en daarop gewezen en/of aangesproken worden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Whaam
  • Registratie: Mei 2011
  • Laatst online: 15:38

Whaam

Meer beter

ThinkPadd schreef op dinsdag 27 september 2016 @ 11:25:
Deze verdient ook wel een plekje in de topicstart: https://www.google.com/maps/timeline
Klik als Android gebruiker maar eens aan :X Meer info (en hoe je de gegevens kunt verwijderen) hier.
Holy. Shit. :X
Wat heftig! Het is bij mij terug te leiden tot een exacte datum dat ze zijn begonnen met bijhouden, maar ik heb het heel bewust altijd juist uitgezet. Met een update of zoiets zonder dat ik me daar bewust van ben is het in febrari ergens aangezet...

puntgave blauw-witte ikki68 aurora R2 in de aanbieding


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Suicyder
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 19:05
ThinkPadd schreef op dinsdag 27 september 2016 @ 11:25:
Deze verdient ook wel een plekje in de topicstart: https://www.google.com/maps/timeline
Klik als Android gebruiker maar eens aan :X Meer info (en hoe je de gegevens kunt verwijderen) hier.

Apple doet het trouwens ook: nieuws: 'Locatie iPhone wordt ook bijgehouden na uitschakelen locatiediensten'
Leuk detail hierbij is dat het ze eigenlijk geen biet uitmaakt wat jij aanvinkt. Gezien als je bijvoorbeeld locatiedata bij foto's aan hebt staan de volgende dag doodleuk zo'n mooie popup krijgt van fotoalbum "locatie Y" aangemaakt, kijk nu. Raad eens waarom fotolocatie nu uit staat :+

Maar zo zullen allicht meer apps gewoon hun data delen, denk aan die hardloop/fietsapps.

[ Voor 4% gewijzigd door Suicyder op 27-09-2016 13:42 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Marly
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 29-05-2021
Donstil schreef op dinsdag 27 september 2016 @ 11:51:
[...]


De keuze is dan vooral "betrekken we Skateman in de leuke Whatsapp groep" of "sturen we hem een mailtje met de brood nodige informatie".

Ik heb een tijd zonder Whatsapp gedaan (ik zit ook niet of Facebook. En op iOS gebruik ik iMessage) en merkte ik dat. Ik kreeg de informatie wel via mail maar "miste" de "gezelligheid" in de groepen.

Een statement maken is leuk maar uiteindelijk heb je alleen jezelf ermee, de bedrijven missen je niet namelijk.

Daarom heb ik Whatsapp maar weer geïnstalleerd. Als ze mijn gesprek gegevens willen dan doen ze maar. Het is toch niets van waarde en mijn telefoon nummers hadden ze al omdat al mijn vrienden op Whatsapp zitten 8)7

Ondanks dat ik enorm voor het beschermen van de privacy ben (voor zover dat nog bestaat). Heb ik toch altijd een beetje een idee alsof het dwijlen met de kraan open is.
Dit dus.

Je kan 't lang afhouden, maar op 'n gegeven moment 'moet' je vaak toch overstag. Had zelf jarenlang alleen twitter, geen Facebook en Whatsapp.
Whatsapp heb ik nog steeds niet (nog geen dwingende noodzaak, ook niet vanuit werk), maar Facebook wel: 'n lieve vriend begon ver weg aan een project, dat belangrijk voor 'm was en beloofde, iedereen via FB op de hoogte te houden, wat hij ook trouw doet, vrijwel dagelijks. Wetende dat hij 't druk heeft en ook nog 'n gezin heeft, ga ik hem dan niet 'verplichten', deze berichten en foto's alleen voor ons ook nog eens te mailen, dus ja...
Heb overigens 'n vrij 'leeg' profiel op FB, je hebt natuurlijk zelf in de hand, wat je allemaal invult.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Skateman
  • Registratie: Mei 2014
  • Laatst online: 24-09-2024
Saybia schreef op dinsdag 27 september 2016 @ 12:50:
[...]


Goede ontwikkeling: nieuws: Facebook moet WhatApp-data wissen van Duitse privacywaakhond

Wat is op dit moment eigenlijk de beste keus qua privacy/security en mobile os? Lijkt mij dat dit niet de skin is van Blackberry op een Android. BB 10, ook al is het einde in zicht?
De Android versie zoals Blackberry deze heeft ontwikkeld Is niet gewoon een Skin op een stock Android.

[software]
BlackBerry devices powered by Android™ run a Linux kernel that's been hardened with patches and configuration changes to decrease the likelihood of a compromise due to a security vulnerability.

[hardware]
A hardware-based Root of Trust is established during manufacturing by injecting cryptographic material that's later used for device authentication and secure boot.

Dus wil je Android en Secure... is dit een prima optie.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Cyb
  • Registratie: Augustus 2002
  • Niet online
Whaam schreef op dinsdag 27 september 2016 @ 13:24:
[...]
Holy. Shit. :X
Wat heftig! Het is bij mij terug te leiden tot een exacte datum dat ze zijn begonnen met bijhouden, maar ik heb het heel bewust altijd juist uitgezet. Met een update of zoiets zonder dat ik me daar bewust van ben is het in febrari ergens aangezet...
Hier ook....
Verwarende is ook dat dat soort instellingen niet gewoon allemaal op één plaats staan.

@Thinkpad, heb het toegevoegd aan de OP.

Zelf heb ik wel meer vertrouwen in bedrijven als Apple en Google dan in andere partijen. Zij hebben een te grote naam te verliezen indien ze gegevens zouden doorverkopen aan derden. Om Google kan je haast ook niet heen, teminste ik wil kunnen gmailen en Google Search kunnen gebruiken. Maar ik probeer wel de hoeveelheid gegevens naar hen te minimaliseren.
Google is dan wel de grootste big brother, ik heb meer vertrouwen in ze dan in de pure datahandel van *marketingbedrijven*.




Als je niet om de standaard app stores heen kan, moet je eigenlijk iets van een spoofer hebben. Een applicatie die alles faked, met nep contactenlijsten, lege sd kaarten, fake GPS locaties etc.
Heb me er nog niet in verdiept, maar XPrivacy (Android) kan data faken. https://github.com/M66B/XPrivacy
De smartphone moet er alleen wel voor worden geroot.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Indoubt
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 23:22

Indoubt

Always be indoubt until sure

Cyb,

Thanks voor het starten. Ik dacht er al aan om een dergelijk topic te starten maar ik heb een gebrek aan tijd en een gebrek aan kennis.

Ik denk dat privacy en beveiliging steeds belangrijker worden met de toenemende datahonger, toenemend aantal lekken en toenemend aantal hacks

Ik ga dit zeker volgen en waar mogelijk bijdragen :)

nogmaals _/-\o_

  • wiemelen
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 13-05 14:03
http://www.msn.com/nl-nl/...=BBoPEwG&ocid=mailsignout

Toeval of niet dat dit net vandaag bekend wordt?
Trouwens, nu we het toch over gsm beveiliging hebben, bestaat er goede anti virus software voor gsms?
Zo welke zouden jullie aanraden?

[ Voor 28% gewijzigd door wiemelen op 28-09-2016 12:30 ]


  • 4acesNL
  • Registratie: September 2012
  • Laatst online: 13:36
Ik heb facebook van mijn telefoon verbannen. Zou dit genoeg moeten zijn om whatsapp/ facebook data swap tegen te gaan? Ik zal tevens een ander telefoonnummer invoeren in facebook, geen idee of je het kan verwijderen.

Tevens heb ik interesse in een gmail alternatief. Desnoods betaald. Ik kan natuurlijk iCloud mail gebruiken, maar dan ben ik weer helemaal locked in in één bedrijf. Wat is slim?

Ik zal ook even mijn huiswerk doen wat betreft een betere email alternatief.

En hulde voor dit topic. Speelde al een tijdje om wat actie te ondernemen wat privacy betreft. 👍

[ Voor 10% gewijzigd door 4acesNL op 28-09-2016 12:42 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Cyb
  • Registratie: Augustus 2002
  • Niet online
Indoubt schreef op dinsdag 27 september 2016 @ 22:48:
Cyb,

Thanks voor het starten. [...]
Ik denk dat privacy en beveiliging steeds belangrijker worden met de toenemende datahonger, toenemend aantal lekken en toenemend aantal hacks[..]
Graag gedaan :)
Wordt inderdaad steeds belangrijker. Belangrijk is dat iedereen zich er van bewust wordt, het lastige is alleen dat dat eigenlijk wat kennis vereist over internet, netwerken, websites, etc. De meesten hebben die kennis niet.... In het Private Browsing topic ga ik daar ook een stukje over plaatsen.
wiemelen schreef op woensdag 28 september 2016 @ 12:29:
http://www.msn.com/nl-nl/...=BBoPEwG&ocid=mailsignout

Toeval of niet dat dit net vandaag bekend wordt?
Trouwens, nu we het toch over gsm beveiliging hebben, bestaat er goede anti virus software voor gsms?
Zo welke zouden jullie aanraden?
Houd er rekening mee dat er een verschil bestaat tussen privacy en security. Een virusscanner is in eerste instantie gericht op security, maar is tegerlijktijd ook in staat om je complete privacy om zeep te helpen door je gevens door te verkopen. Zie toevallig dit stukje dat ik net had geplaatst: Cyb in "Persoonlijke Privacy Topic"

Als het om privacy gaat, zou denk ik eerder kiezen om geen AVscanner op je smartphone te installeren, en daarnaast het aantal apps te minimaliseren en software up to date te houden. Indien het OS niet meer up to date te houden is (omdat de fabrikant geeft updates meer geeft, dan een nieuwe kopen).

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • coenox
  • Registratie: Januari 2008
  • Laatst online: 13-05 19:21
Cyb schreef op woensdag 28 september 2016 @ 12:49:
[...]

.... Belangrijk is dat iedereen zich er van bewust wordt, het lastige is alleen dat dat eigenlijk wat kennis vereist over internet, netwerken, websites, etc. De meesten hebben die kennis niet.... In het Private Browsing topic ga ik daar ook een stukje over plaatsen.

....
Ik hoor tot die categorie: ik ben me er bewust van, maar heb niet genoeg kennis van zaken. Maar ik vind het eerste al belangrijk. Ik erger me groen en geel aan mensen die mopperen over het gebruik van hun gegevens en ondertussen zelf hun ziel en zaligheid het web (Facebook...) op gooien. Onder het mom 'ik heb niets te verbergen'.

  • 4acesNL
  • Registratie: September 2012
  • Laatst online: 13:36
Wat ik ondertussen heb gedaan:

- Facebook van telefoon verwijderd
- Telefoonnummer van facebook verwijderd
- Facebook verwijderd van desktop (niet ingelogd)
- Google van desktop verwijderd, overgestapt op een ander email adres (Voor nu even mijn .me account)
- Facebook en gmail adres via mijn oude telefoon, zonder elders ingelogd te staan.
gmail wil ik zo langzaam uitfaseren. En misschien wel langzaam aan mijn facebook account ook!?
- Zowel op desktop als telefoon DuckDuckGo als zoekmachine

Voor nu dus even de grote jongens wat betreft privacy aangepakt.

- Ik heb nu wel nog steeds whatsapp op mijn telefoon, maar facebook heeft mijn nummer niet en staat ook nergens gelinkt met mijn facebook. Volgens mij kunnen ze dan nu verder niets?

Wat nog te doen:

- Een ander gmail adres aanmaken voor mijn youtube gebruik.

Wat zijn nog belangrijke zaken om aan te denken?

  • Whaam
  • Registratie: Mei 2011
  • Laatst online: 15:38

Whaam

Meer beter

4acesNL schreef op woensdag 28 september 2016 @ 14:49:
gmail wil ik zo langzaam uitfaseren. En misschien wel langzaam aan mijn facebook account ook!?
Ik weet niet of je ermee weg komt om gmail helemaal uit te faseren, kan je een Android telefoon gebruiken zonder een gmailadres?
[...]

- Ik heb nu wel nog steeds whatsapp op mijn telefoon, maar facebook heeft mijn nummer niet en staat ook nergens gelinkt met mijn facebook. Volgens mij kunnen ze dan nu verder niets?

[...]
Helaas kan facebook nog best ver komen met profileren, ook al gebruik je het zelf niet. Whatsapp heeft toegang tot jouw contacten, en tot de contacten van mensen die met jou 'appen'. Ze zijn dus hoe dan ook in staat om jouw sociale cirkel te mappen. Daarnaast weten ze je voor- en achternaam, omdat andere mensen jou zo hebben opgeslagen in hun telefoon, en misschien nicknames zelfs. Ze weten met wie je het meeste appt, en wie dus waarschijnlijk je partner of beste vriend is.
Daarnaast is de 'facebook-pixel' nog steeds wijd verspreid over het net, waarmee ze je online gedrag zouden kunnen analyseren, door tracking dus. Misschien niet direct te linken aan je whatsapp (/facebook) account.
Wat zijn nog belangrijke zaken om aan te denken?
Kijk nog eens naar je online trackbaarheid. Door bijvoorbeeld uBlock Origin te installeren, en Ghostery of Privacy Badger bijvoorbeeld. En je locatie en client te spoofen/randomizen... waarschijnlijk staan er nog wel meer tips in het private browsing topic.

[ Voor 8% gewijzigd door Whaam op 28-09-2016 16:20 ]

puntgave blauw-witte ikki68 aurora R2 in de aanbieding


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Cyb
  • Registratie: Augustus 2002
  • Niet online
4acesNL schreef op woensdag 28 september 2016 @ 14:49:
Wat ik ondertussen heb gedaan:

- Facebook van telefoon verwijderd
- Telefoonnummer van facebook verwijderd
- Facebook verwijderd van desktop (niet ingelogd)
- Google van desktop verwijderd, overgestapt op een ander email adres (Voor nu even mijn .me account)
- Facebook en gmail adres via mijn oude telefoon, zonder elders ingelogd te staan.
gmail wil ik zo langzaam uitfaseren. En misschien wel langzaam aan mijn facebook account ook!?
- Zowel op desktop als telefoon DuckDuckGo als zoekmachine

Voor nu dus even de grote jongens wat betreft privacy aangepakt.

- Ik heb nu wel nog steeds whatsapp op mijn telefoon, maar facebook heeft mijn nummer niet en staat ook nergens gelinkt met mijn facebook. Volgens mij kunnen ze dan nu verder niets?

Wat nog te doen:

- Een ander gmail adres aanmaken voor mijn youtube gebruik.

Wat zijn nog belangrijke zaken om aan te denken?
Alle beetjes helpen inderdaad. Facebook volgt/kent iedereen, onafhankelijk van of je wel of geen account hebt. De kunst is om het ze zo moeilijk mogelijk te maken door o.a. apps te minimaliseren, tracker-blockers te gebruiken, zo veel mogelijk open source te gebruiken, app permissies te minimaliseren, spoofers als XPrivacy te gebruiken met o.a. nep contactenlijsten, wifi uit te schakelen indien niet nodig.

Zelf gebruik ik wel Google accounts, ook al is het de grootste big brother, de producten die ze aanbieden zijn ook goed. Ik vertrouw er op dat Google de data niet door verkoopt omdat ze het niet kunnen permitteren om de naam Google op het spel te zetten. Hetzelfde zou kunnen gelden voor Apple.
Facebook vind ik een ander verhaal, de kern filosofie van het bedrijf is een open samenleving waar privacy niet bestaat, wat me uiteraard niet aan staat. En Facebook probeert het Internet over te nemen door alles binnen Facebook te krijgen/slurpen en te houden.

  • Xiled
  • Registratie: Juni 2004
  • Niet online
Goed topic! Helaas kan je bijna niet om facebook of whatsapp heen wil je nog bereikbaar blijven voor vrienden en collega's.

Ik gebruik zelf naast whatsapp ook signal. Er zijn al een aantal mensen over, maar echt veel contacten heb ik nog niet.

Daarnaast op mijn telefoon:
-xprivacy
-Firefox, met plugins ublock origin en self-destructing cookies
-hosts file
-AFwall, alleen apps die echt internet nodig hebben laat ik toe.
-Niet ingelogd op google playstore of enige andere google service. Meeste apps download ik via apkmirror.

Push service werkt gewoon nog zolang je google play service internet toegang geeft.

Heb je uiteraard wel root/xposed voor nodig.

[ Voor 3% gewijzigd door Xiled op 28-09-2016 18:58 ]

Athlon 700 | Gigabyte 7IXE | 2x128mb pc133 | Voodoo Banshee


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • iTeV
  • Registratie: Juli 2014
  • Niet online
Vandaag best wel verrast op een thread in security.stackexchange.com

http://security.stackexch...-where-i-am/137425#137425

TLDR; Blijkbaar heeft google samen met andere bedrijven een groot database met alle BSSID's + de geolocatie die ze gesourced hebben van jouw telefoon (Mits er google services opstaan iguess) en daardoor makkelijk je locatie kan bepalen (Mits je verhuist bent naar de Noordpool en je oude AP mee hebt genomen, dan kan het best zijn dat google dan nog steeds de oude locatie weergeeft)

Nog een redenen om gApps niet op je smartphone te installeren :+

[ Voor 18% gewijzigd door iTeV op 28-09-2016 22:04 ]

Are you a one or a zero


  • Emiel L
  • Registratie: Februari 2014
  • Laatst online: 25-04 07:41
Niet alleen Google heeft zo'n database. Apple heeft 'm ook. En het werkt zoals je zegt; vorig jaar een week in Tsjechië doorgebracht en m'n eigen wireless access point meegenomen. De telefoon was er in eerste instantie van overtuigd dat ik gewoon thuis was.

http://emiellensink.nl


  • Cyb
  • Registratie: Augustus 2002
  • Niet online
Xiled schreef op woensdag 28 september 2016 @ 18:56:
[...]
Daarnaast op mijn telefoon:
-xprivacy
-Firefox, met plugins ublock origin en self-destructing cookies
-hosts file
-AFwall, alleen apps die echt internet nodig hebben laat ik toe.
-Niet ingelogd op google playstore of enige andere google service. Meeste apps download ik via apkmirror.

Push service werkt gewoon nog zolang je google play service internet toegang geeft.

Heb je uiteraard wel root/xposed voor nodig.
Ik moet de stap ook nog maken, rooten, anders OS er op, Xposed en XPrivacy. Dan heb je waarschijnlijk de meest privacybestendige smartphone, kwa core apps/os.
Welke OS gebruik je, en waarom?

  • joopdroid
  • Registratie: Maart 2011
  • Laatst online: 18-07-2024
Heel interessant onderwerp waar ik veel over nadenk maar weinig kennis van heb.
In dit topic zie ik graag antwoord op de vraag welke permissies van apps kan je storingsvrij intrekken?

Zelf heb ik een bijna stock rom (OP3) FB, diverse nieuws en kranten via Tugabrowser ipv app, wel Whatsapp. Geen telefoonnummers gekoppeld aan accounts behalve ING.

Ik heb al zeker niet de illusie dat "ze" mij niet weten te vinden ook al heb ik diverse aliassen, je maakt ooit wel eens een fout met inloggen. ook koppelen ze het IP en WIFI adres aan elkaar, de Google auto's scannen tijdens de rit ook naar wifi signalen. Ach het is een verloren race maar wel interessant om er wat verzet tegen te nemen.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • segil
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 15:30
@TS: bedankt voor deze mooie topic :)

Ik gebruik een paar security/privacy tools op mijn Android (stock rom):

1. Adaway (root nodig), die je hosts bewerkt met een grote lijst van advertising networks

2. App Wi-Fi Privacy Police, die ervoor zorgt dat je phone geen lijst meer uitzendt van bekende ssid's (en volgens mij daarmee wifi tracking voorkomt). Tevens wordt ssid spoofing voorkomen. De ontwikkelaar heeft een toelichting gegeven in een Ted Talk.

3. Xposed met Xprivacy. (wel bekend)

Ik dub nog of ik mijn phone ga encrypten, omdat ik er nog niet uit ben hoe makkelijk het dan is om nieuwe roms te installeren, zonder je data te verliezen. Het lijkt me wel een hele belangrijke stap.

Ik vrees ook voor de data mining die Google verricht met alle Google apps. Aan de andere kant, die apps zijn wel erg handig (zoals gmail, calendar, etc). Het zou mooi zijn als voor dergelijke apps ook open source varianten zijn die je zelf kunt hosten. Bijvoorbeeld Google latitude vind ik aan de ene kant interesant, om te zien waar ik allemaal ben geweest. Maar ik wil aan de andere kant niet dat dit door een partij als Google wordt geregistreerd. Dus het zou ideaal zijn als je zoiets zelf kunt bijhouden. Ik ga eens zoeken of dergelijke alternatieven bestaan.

  • Xiled
  • Registratie: Juni 2004
  • Niet online
Cyb schreef op donderdag 29 september 2016 @ 00:01:
[...]

Ik moet de stap ook nog maken, rooten, anders OS er op, Xposed en XPrivacy. Dan heb je waarschijnlijk de meest privacybestendige smartphone, kwa core apps/os.
Welke OS gebruik je, en waarom?
Ik gebruik een Oneplus 3 met de stock android daarop. Maar ga graag weer terug naar CM (veel minder bloatware en sneller), alleen is de camera nog niet goed genoeg, maar dat is specifiek voor het Oneplus 3 toestel. In principe kan je elke ROM op android zo veranderen en instellen, mits je de bootloader unlocked voor custom recovery en root maar helaas bij de meeste fabrikanten verlies je dan ook je garantie.

Ik heb het wel altijd gedaan en het risico maar voor lief genomen.
segil schreef op donderdag 29 september 2016 @ 18:25:
@TS: bedankt voor deze mooie topic :)

Ik gebruik een paar security/privacy tools op mijn Android (stock rom):

1. Adaway (root nodig), die je hosts bewerkt met een grote lijst van advertising networks

2. App Wi-Fi Privacy Police, die ervoor zorgt dat je phone geen lijst meer uitzendt van bekende ssid's (en volgens mij daarmee wifi tracking voorkomt). Tevens wordt ssid spoofing voorkomen. De ontwikkelaar heeft een toelichting gegeven in een Ted Talk.

3. Xposed met Xprivacy. (wel bekend)

Ik dub nog of ik mijn phone ga encrypten, omdat ik er nog niet uit ben hoe makkelijk het dan is om nieuwe roms te installeren, zonder je data te verliezen. Het lijkt me wel een hele belangrijke stap.

Ik vrees ook voor de data mining die Google verricht met alle Google apps. Aan de andere kant, die apps zijn wel erg handig (zoals gmail, calendar, etc). Het zou mooi zijn als voor dergelijke apps ook open source varianten zijn die je zelf kunt hosten. Bijvoorbeeld Google latitude vind ik aan de ene kant interesant, om te zien waar ik allemaal ben geweest. Maar ik wil aan de andere kant niet dat dit door een partij als Google wordt geregistreerd. Dus het zou ideaal zijn als je zoiets zelf kunt bijhouden. Ik ga eens zoeken of dergelijke alternatieven bestaan.
Ik zelf heb nu ook mijn telefoon encrypted. Met flashen van roms is dat geen probleem als je TWRP versie maar encryptie ondersteunt. Maar waarom denk je dat het een belangrijke stap is voor privacy? Ik heb het alleen gedaan tegen diefstal..

Athlon 700 | Gigabyte 7IXE | 2x128mb pc133 | Voodoo Banshee


  • segil
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 15:30
Xiled schreef op donderdag 29 september 2016 @ 19:42:
[...]


Ik gebruik een Oneplus 3 met de stock android daarop. Maar ga graag weer terug naar CM (veel minder bloatware en sneller), alleen is de camera nog niet goed genoeg, maar dat is specifiek voor het Oneplus 3 toestel. In principe kan je elke ROM op android zo veranderen en instellen, mits je de bootloader unlocked voor custom recovery en root maar helaas bij de meeste fabrikanten verlies je dan ook je garantie.

Ik heb het wel altijd gedaan en het risico maar voor lief genomen.


[...]


Ik zelf heb nu ook mijn telefoon encrypted. Met flashen van roms is dat geen probleem als je TWRP versie maar encryptie ondersteunt. Maar waarom denk je dat het een belangrijke stap is voor privacy? Ik heb het alleen gedaan tegen diefstal..
Ik heb ermee getest op een Nexus 7 en kon inderdaad de encrypted volume mounten met TWRP. Alleen ben ik er nog niet achter of het ook zal werken met mijn Zony Z1c. Volgens een thread op xda kan het problemen geven.
Als mijn phone wordt gejat, dan verlies ik persoonsgegevens (documenten, foto's, etc). Daar wil ik mij tegen beveiligen. Volgens mij is dat ook privacy.

  • Cyb
  • Registratie: Augustus 2002
  • Niet online
Xiled schreef op donderdag 29 september 2016 @ 19:42:
[...]

Ik gebruik een Oneplus 3 met de stock android daarop. Maar ga graag weer terug naar CM (veel minder bloatware en sneller), alleen is de camera nog niet goed genoeg, maar dat is specifiek voor het Oneplus 3 toestel. In principe kan je elke ROM op android zo veranderen en instellen, mits je de bootloader unlocked voor custom recovery en root maar helaas bij de meeste fabrikanten verlies je dan ook je garantie.

Ik heb het wel altijd gedaan en het risico maar voor lief genomen.
[...]
Heb vandaag CyanogenMod (CM) op mijn Samsung Galaxy S5 gezet. (Flink puzzelen, door een slechte tutorial op de officiele CM wiki. De Heimdall tool werkte slecht, Msys aan de praat krijgen lukte niet, toen via andere tutorials Odin gebruikt, waar het wel mee lukte.)
Daarna wat puzzelen met XPosed aan de praat krijgen, en daarna XPrivacy en AFWall+ er op gezet.
AFWall+ werkt vrij simpel, maar kan zijn dat XPrivacy dat ook kan (en nog veel meer). Maar XPrivacy is nog wat overweldigend met alle mogelijkheden/opties die je kan blokkeren, maar daar moet ik me nog verder in verdiepen.

  • Cyb
  • Registratie: Augustus 2002
  • Niet online
segil schreef op donderdag 29 september 2016 @ 18:25:
[...]
1. Adaway (root nodig), die je hosts bewerkt met een grote lijst van advertising networks
[...]
Heb je tools toegevoegd aan de OP.
Maar die adaway.net is wel een beetje apart, ik krijg er onclickads popups, en verwijzen niet naar source code. Maar er bestaat ook een adaway.org welke authentieker lijkt te zijn: betere Alexa traffic rating en een verwijzing naar GitHub met backlink. Ik zou dus goed uitkijken voor die adaway.net en eerder voor adaway.org gaan. Wel een handige tool, je kan er ook mee zien met welke domeinen de apps connecties maken.

Heb ook die TED talk ( YouTube: Your smartphone is leaking your information | Bram Bonné | TEDxGhent ) toegevoegd, mooie korte intro over wifi tracking en de gevaren van open wifi netwerken.

[ Voor 15% gewijzigd door Cyb op 30-09-2016 00:01 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • segil
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 15:30
Cyb schreef op donderdag 29 september 2016 @ 23:38:
[...]

Heb je tools toegevoegd aan de OP.
Maar die adaway.net is wel een beetje apart, ik krijg er onclickads popups, en verwijzen niet naar source code. Maar er bestaat ook een adaway.org welke authentieker lijkt te zijn: betere Alexa traffic rating en een verwijzing naar GitHub met backlink. Ik zou dus goed uitkijken voor die adaway.net en eerder voor adaway.org gaan. Wel een handige tool, je kan er ook mee zien met welke domeinen de apps connecties maken.

Heb ook die TED talk ( YouTube: Your smartphone is leaking your information | Bram Bonné | TEDxGhent ) toegevoegd, mooie korte intro over wifi tracking en de gevaren van open wifi netwerken.
Bedankt voor de waarschuwing :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • reyals
  • Registratie: Juli 2008
  • Laatst online: 01-04 22:18
Adaway.org is de juiste. In combinatie met hosts bestand van http://adblock.mahakala.is welke erg groot is, werkt het prima

Samsung Note 4 (Omegarom V4, android 6.0.1) Samsung Galaxy Note 3, Android 5.0 lollipop alexndr devbase (custom rom)/Asus transformer tab TF300T, Katkiss Nougatella 7.1.2


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Stefan22
  • Registratie: November 2013
  • Niet online
Wat raden mensen hier aan als een goed toetsenbord voor Android? Dus een veilige keuze als het gaat om doorsturen van gegevens, wat die van Google wel doet, standaard. Maarja, je weet natuurlijk nooit als uit ook echt uit is.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • coenox
  • Registratie: Januari 2008
  • Laatst online: 13-05 19:21
Stefan22 schreef op zondag 02 oktober 2016 @ 22:24:
Wat raden mensen hier aan als een goed toetsenbord voor Android? Dus een veilige keuze als het gaat om doorsturen van gegevens, wat die van Google wel doet, standaard. Maarja, je weet natuurlijk nooit als uit ook echt uit is.
Ik ben benieuwd. Ik heb zelf geen Android dus ben erg benieuwd wat het toetsenbord met privacy te maken kan hebben.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Stefan22
  • Registratie: November 2013
  • Niet online
coenox schreef op zondag 02 oktober 2016 @ 22:56:
[...]


Ik ben benieuwd. Ik heb zelf geen Android dus ben erg benieuwd wat het toetsenbord met privacy te maken kan hebben.
Het standaard Google-toetsenbord deelt standaard gebruiksstatistieken en fragmenten van wat en hoe je typt. Ik vind dat dat toch wel iets met privacy te maken heeft. Het is uit te zetten, maar uit betekend vaak niet dat het ook echt uit is.

[ Voor 8% gewijzigd door Stefan22 op 02-10-2016 23:02 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • coenox
  • Registratie: Januari 2008
  • Laatst online: 13-05 19:21
Stefan22 schreef op zondag 02 oktober 2016 @ 23:02:
[...]


Het standaard Google-toetsenbord deelt standaard gebruiksstatistieken en fragmenten van wat en hoe je typt. Ik vind dat dat toch wel iets met privacy te maken heeft. Het is uit te zetten, maar uit betekend vaak niet dat het ook echt uit is.
Huh 8)7 En is dat op ieder Android toestel?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Stefan22
  • Registratie: November 2013
  • Niet online
coenox schreef op zondag 02 oktober 2016 @ 23:03:
[...]


Huh 8)7 En is dat op ieder Android toestel?
Op toestellen met stock Android of het standaard Android toetsenbord wel ja. Maar bijvoorbeeld Samsung toestellen maken daar geen gebruik van.

[ Voor 19% gewijzigd door Stefan22 op 02-10-2016 23:06 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Cyb
  • Registratie: Augustus 2002
  • Niet online
Stefan22 schreef op zondag 02 oktober 2016 @ 22:24:
Wat raden mensen hier aan als een goed toetsenbord voor Android? Dus een veilige keuze als het gaat om doorsturen van gegevens, wat die van Google wel doet, standaard. Maarja, je weet natuurlijk nooit als uit ook echt uit is.
Goed punt.

Om privacy op een Android phone te waarborgen, kan je haast niet anders dan algemene vrije open source OS er op te zetten (bijvoorbeeld CyanogenMod.) i.p.v. het standaard OS geleverd door de smartphone fabrikant.

Daar staat standaard de "Android Keyboard (AOSP)" op (AOSP staat voor Android Open Source Project). Mogelijk verwijderen veel fabrikanten deze:
http://www.xda-developers...er-heard-of-user-privacy/
[...]
You're spot on - if the Google Keyboard is preinstalled on your device, chances are you may not even have an option about using it, nor be aware of the permissions it requests (since you never installed it yourself).

These should be user choices, and they should be made without the user being under pressure to accept them or not have a keyboard on their phone! The AOSP keyboard is rarely found on phones, as Google pushes their own proprietary, internet-connected keyboard.
[...]
En dan krijg je iets van "Google Keyboard" te zien. (Waarbij dus keystrokes ergens in een Google database worden opgeslagen.) Of nog erger, eentje van de fabrikant zelf (waar ik minder vertrouwen in heb dan Google), of nog erger, een third party keyboard.

Apple is mogelijk iets beter kwa privacy:
https://zeltser.com/third-party-keyboards-security/
[...]Apple encourages keyboard developers to “establish and maintain user trust” by understanding and following “privacy best practices” and the associated iOS program requirements, guidelines and license agreements. For instance, if the keyboard sends keystroke data to the provider’s server, Apple asks the developer to not store the data “except to provide services that are obvious to the user.”

Presumably, Apple’s app review process catches blatant violations of such guidelines; however, once the keyboard transmits user data off the phone, there is little Apple can do to assess or enforce developers’ security measures. [...]
Weet niet of Apple zelf ook wat naar Apple servers verstuurd (zoals Google doet).

Ik zag wel deze overview http://www.digitaltrends.com/mobile/best-android-keyboards/ , maar die kijkt alleen naar de privacy policies. Ik neem liever de permissies als eerste uitgangspunt, zoals een keyboard zonder network access permissies.
Ik zag deze voorbij komen:
https://www.reddit.com/r/...oid_keyboard_for_privacy/
Google Play: Hacker's Keyboard
[...]It is based on the AOSP Gingerbread soft keyboard, so it supports multitouch for the modifier keys.[...]
Ze hebben het niet over privacy, maar de permissies zien er goed uit:
read terms you added to the dictionary
control vibration
add words to user-defined dictionary
En een extra opmerking op Reddit:
[...]Also, you should probably disable Google Spellcheck.
Stuk beter dan de bijvoorbeeld de SwiftKey keyboard, die erg veel van je wilt kunnen inzien:
Google Play: SwiftKey Keyboard

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Chris.nl
  • Registratie: Augustus 2005
  • Niet online
Tof topic, deze ga ik volgen. Wat mij betreft gaan privacy en security hand in hand. Ik ben hier al een tijdje geïnteresseerd in en aardig bedreven geworden in o.a. het debloaten van Android ROMs; dwz ook functies eruit slopen die niet essentieel zijn en ik toch niet wens te gebruiken.

Wat tips voor Android gebruikers:
- Met AdAway kan je niet alleen ads, maar ook malware en phishing blokkeren. Voeg daarvoor bijvoorbeeld http://someonewhocares.org/hosts/hosts en http://www.malwaredomainlist.com/hostslist/hosts.txt toe als hosts-bronnen.
- Met Override DNS (helaas niet gratis) kan je de DNS server zelf instellen, zo gebruik ik die van OpenDNS, die ook tegen malware en phishing beschermd.
- De meeste zelf gekochte routers hebben een VPN optie, neem de moeite om die te configureren, zodat je vanaf een eventueel "terrasWiFi netwerk" ook veilig met VPN het net op kan gaan via je thuisverbinding. Dit om afluisteren en spoofing tegen te gaan. (Ik neem aan dat iOS en Windows mobile ook VPN mogelijkheid hebben)

Verder valt er dus nog 't een en ander te zeggen qua debloaten van google-/systeem-apps en welke (google)apps je met AFWall+ toegang tot internet kan ontzeggen zonder eindelijk functionaliteit te verliezen. Daar kom ik graag nog eens op terug.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Cyb
  • Registratie: Augustus 2002
  • Niet online
Chris.nl schreef op zondag 02 oktober 2016 @ 23:32:
[...]
Verder valt er dus nog 't een en ander te zeggen qua debloaten van google-/systeem-apps en welke (google)apps je met AFWall+ toegang tot internet kan ontzeggen zonder eindelijk functionaliteit te verliezen. Daar kom ik graag nog eens op terug.
Graag :)



Was een een beetje aan het spelen met XPrivacy (Android), en tot mijn verbazing toverde deze een contactenlijst te voorschijn die een stukken groter was dan standaard te zien met Google Contacts. Contacten van meer dan 10 jaar geleden, toen ik niet eens een smartphone had.

Na wat zoeken heb ik gevonden waar ze verstopt stonden in Google:
In Google Contacts app: options > "Contacts to display" > "Customize" > "Google" account > "All other contacts".
Of in https://contacts.google.com > "Meer" > "Andere contacten" > "Naar oude versie van contacten" > "Andere contacten".

Maar XPrivacy kwam er bij, dus aannemelijk ook andere apps.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Chris.nl
  • Registratie: Augustus 2005
  • Niet online
Komt goed, ik ben nu op vakantie in Kroatië, maar als ik weer in NL ben ga ik weer een firmware update installeren en debloaten, zal dan de tijd nemen om een lijstje te maken van alles wat ik eruit sloop.

Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • Grin
  • Registratie: April 2009
  • Laatst online: 15:42

Grin

Ride si sapis.

Mooi topic, ook als iOS/macOS gebruiker interessant; deze ga ik volgen! Hoe ik 't doe op mijn iPhone:
  • Bluetooth staat altijd uit
  • WiFi staat alleen aan als ik het gebruik, 3G/4G idem
  • Geen FB, WhatsApp, LinkedIn, Google, of andere (in mijn ogen) 'slechte' bedrijven
  • VPN account voor openbare WiFi in het buitenland, in NL gebruik ik 3G/4G
  • Beperkingen in iOS zeer streng geconfigureerd en nagenoeg alles dichtgezet, bv.: App's kunnen niet bij adresboek, GPS, foto's etc.
  • E-mail bij Protonmail en Hushmail, messenger bij Signal

NewsBlur || My Fujifilm gear


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • SHIFTER [NL]
  • Registratie: November 2010
  • Laatst online: 12:46
Ik heb het topic even door gelezen. Leuk idee met nuttig info!

Maar is het niet slimmer dit toch in te delen naar besturingssysteem? Nu wordt het een grote brei aan informatie voor verschillende platforms.

Ik ben een Apple gebruiker en vind het persoonlijk totaal niet interessant hoe je privacy kan verbeteren/beter tegen kan weren op het Android platform. Dit geld voor de Androids gebruikers net zo goed voor het Apple platform. Plus de situaties zijn erg verschillend.

Verder nogmaals, interessant topic! d:)b

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Cyb
  • Registratie: Augustus 2002
  • Niet online
SHIFTER [NL] schreef op dinsdag 04 oktober 2016 @ 10:08:
[...]Maar is het niet slimmer dit toch in te delen naar besturingssysteem? Nu wordt het een grote brei aan informatie voor verschillende platforms.

Ik ben een Apple gebruiker en vind het persoonlijk totaal niet interessant hoe je privacy kan verbeteren/beter tegen kan weren op het Android platform. Dit geld voor de Androids gebruikers net zo goed voor het Apple platform. Plus de situaties zijn erg verschillend.
[...]
Ik ben het er mee eens dat het niet interessant is voor iPhone gebruikers om reacties te lezen die specifiek alleen gelden voor het Android platform.
In sommige gevallen zou het echter ook kunnen dat het IOS vragen/discussies opwekt, bijv.: "hmmm. handige tool voor Android, eens kijken of er een alternatief is voor IOS."

Het idee was eigenlijk als volgt. Indien er veel waarde wordt gehecht aan privacy, dan is zelfs de smartphone keuze afhankelijk van hoeveel privacy er is op de smartphone, onafhankelijk van of het om een IOS of Android toestel gaat. Het is misschien zelfs mogelijk voor een Windows Phone of iPhone gebruiker om er Android of een ander OS er op te zetten, bijvoorbeeld Ubuntu Phone. Dergelijke vragen hebben een algemeen topic nodig.

Ook het overgrote deel van de inleiding is smartphone onafhankelijk, en veel apps hebben vaak smartphone fabrikant onafhankelijke discussies, zoals bij Whatsapp en Google Contacts. Ook de technieken als Wifi Tracking gelden voor zowel IOS als Android.

Andere optie is misschien dat we met zijn allen expliciet/duidelijk gaan aangeven in posts om welk platform het gaat, door bijvoorbeeld de eerste regel van een post te beginnen met:
[Android] of [IOS] of [WinPhone] of [Algemeen]
Zodat het gemakkelijker is om een post te negeren.

[ Voor 4% gewijzigd door Cyb op 04-10-2016 10:48 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Chris.nl
  • Registratie: Augustus 2005
  • Niet online
Dit topic staat wel in het Android gedeelte. Meeate reacties zullen om Android gaan, en de meeste apps zullen ook Android gerelateerd zijn. Ook aangezien Android het meest open en tweakbare platform is.
Wel goed dat anderen ook meelezen natuurlijk :+

[ Voor 11% gewijzigd door Chris.nl op 04-10-2016 10:51 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • coenox
  • Registratie: Januari 2008
  • Laatst online: 13-05 19:21
Chris.nl schreef op dinsdag 04 oktober 2016 @ 10:50:
Dit topic staat wel in het Android gedeelte. Meeate reacties zullen om Android gaan, en de meeste apps zullen ook Android gerelateerd zijn. Ook aangezien Android het meest open en tweakbare platform is.
Wel goed dat anderen ook meelezen natuurlijk :+
Omdat? Andere operating systems veiliger zijn en geen privacy issues hebben?

Ik lees dit topic overigens vanuit het Windows Phone (Windows 10 Mobile) gedeelte/

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Chris.nl
  • Registratie: Augustus 2005
  • Niet online
Omdat Android het meest tweakbare mobiele OS is, in mijn ogen. Of kan je met iOS bijvoorbeeld wel een andere DNS server instellen met jailbreak? Dan leer ik weer wat over iOS.
- edit -
Ik wist trouwen niet dat dit topic ook te benaderen was / gelinkt is vanuit meerdere forum gedeeltes. :+

[ Voor 25% gewijzigd door Chris.nl op 04-10-2016 11:08 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

Anoniem: 172410

SHIFTER [NL] schreef op dinsdag 04 oktober 2016 @ 10:08:
Ik ben een Apple gebruiker en vind het persoonlijk totaal niet interessant hoe je privacy kan verbeteren/beter tegen kan weren op het Android platform. Dit geld voor de Androids gebruikers net zo goed voor het Apple platform. Plus de situaties zijn erg verschillend.
Toch is het ook wel nuttig om te lezen welke gegevens er op andere platformen hoe een risico lopen. Dat locatiegegevens op grote schaal ingezameld worden en bijvoorbeeld aan de hand van telefoontorens ook afgeleid kunnen worden is voor ieder platform waar, los van of het al daadwerkelijk gebeurt.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • SHIFTER [NL]
  • Registratie: November 2010
  • Laatst online: 12:46
Chris.nl schreef op dinsdag 04 oktober 2016 @ 10:50:
Dit topic staat wel in het Android gedeelte. Meeate reacties zullen om Android gaan, en de meeste apps zullen ook Android gerelateerd zijn. Ook aangezien Android het meest open en tweakbare platform is.
Wel goed dat anderen ook meelezen natuurlijk :+
Dit topic staat net zo goed in het Apple gedeelte van het forum vermeld. Zo ben ik hier ook gekomen.
Cyb schreef op dinsdag 04 oktober 2016 @ 10:44:
[...]

(knip)

Andere optie is misschien dat we met zijn allen expliciet/duidelijk gaan aangeven in posts om welk platform het gaat, door bijvoorbeeld de eerste regel van een post te beginnen met:
[Android] of [IOS] of [WinPhone] of [Algemeen]
Zodat het gemakkelijker is om een post te negeren.
Ik vind de intentie ook zeker goed! Er wordt gewoon veel gerotzooid met privacy gevoelige informatie.

Het is voor Apple gebruikers echter niet mogelijk om een ander OS te installeren op de telefoon zoals dat met Android kan. Jailbreak geeft wel enige tweak mogelijkheden, maar dit is niet te vergelijken.

De optie voor tags zou kunnen, maar toch blijf ik erbij dat ik persoonlijk een apart topic per OS beter zou vinden. Het wordt onmogelijk wat te vinden dan wel terug te vinden als je voor een bepaald OS zoekt.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Marly
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 29-05-2021
SHIFTER [NL] schreef op dinsdag 04 oktober 2016 @ 13:17:

Het is voor Apple gebruikers echter niet mogelijk om een ander OS te installeren op de telefoon zoals dat met Android kan. Jailbreak geeft wel enige tweak mogelijkheden, maar dit is niet te vergelijken.
Dat is, strikt genomen, met een Android telefoon ook niet mogelijk, wél een andere versie, maar geen volledig ander OS, je kan er bijv. niet iOS of WM opzetten.

[ Voor 7% gewijzigd door Marly op 04-10-2016 18:13 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Jozz
  • Registratie: Januari 2002
  • Laatst online: 01-05 12:01
Marly schreef op dinsdag 04 oktober 2016 @ 18:12:
[...]


Dat is, strikt genomen, met een Android telefoon ook niet mogelijk, wél een andere versie, maar geen volledig ander OS, je kan er bijv. niet iOS of WM opzetten.
Volgens mij is dat onjuist. Er zijn genoeg telefoons die mat Android geleverd zijn, maar die ook op Sailfish OS kunnen draaien.

Beproeft alle dingen; behoudt het goede. (1 Thessalonicensen 5: 21)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Whaam
  • Registratie: Mei 2011
  • Laatst online: 15:38

Whaam

Meer beter

Gebruiken jullie ook Firewalls?
Ik heb sinds een maand ongeveer Droidwall geinstalleerd, maar die werkt niet voldoende. Ik kreeg wel notificaties van nieuwe berichten in een geblackliste chat app (zat in het buitenland en had geen behoefte aan groot dataverbruik), terwijl als ik de notificaties aanklikte de berichten zelf niet binnen bleken te komen, enkel de notificaties. Ofwel, er sluipen processen door de mazen van Droidwall heen.

Zijn er betere alternatieven?

puntgave blauw-witte ikki68 aurora R2 in de aanbieding


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Chris.nl
  • Registratie: Augustus 2005
  • Niet online
Whaam schreef op donderdag 06 oktober 2016 @ 14:03:
Gebruiken jullie ook Firewalls?
Ik heb sinds een maand ongeveer Droidwall geinstalleerd, maar die werkt niet voldoende. Ik kreeg wel notificaties van nieuwe berichten in een geblackliste chat app (zat in het buitenland en had geen behoefte aan groot dataverbruik), terwijl als ik de notificaties aanklikte de berichten zelf niet binnen bleken te komen, enkel de notificaties. Ofwel, er sluipen processen door de mazen van Droidwall heen.

Zijn er betere alternatieven?
Ik gebruik AFWall+, let wel; na iedere switch van connectiviteit worden de regels opnieuw toegepast. Dus van WiFi naar 3/4G en van geen naar wel bereik. Er zijn dus korte momenten dat er mazen zijn.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Indoubt
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 23:22

Indoubt

Always be indoubt until sure

Dit topic staat ook in het windows phone topic.dat is ook de manier hoe ik hier ben gekomen.
Windows10 mobile lumia 950 (& 640 als backup)

Windows mobile laat je nog een aantal privacy settings instellen. zo kun je per per app aangeven waar die toegang toe moet hebben of niet of omgekeerd, welke app er toegang mag tot je camera,microfoon, locatie,contacten ,mail etc.

Je kunt hier wel redelijk wat mee instellen maar dat betekent nog lang niet dat je gegevens veilig zijn. Cortana is een notoire dataverzamelaar( en is bij mij dus disabled) maar zo zijn er nog een paar. Ook al doorloop je alle instellingen dan nog zijn er een aantal zaken die je niet met standaard switches kunt uitzetten.

Onedrive gebruik ik voorlopig niet. Ik wil eerst de telefoon zelf voldoende encrypted hebben voordat ik daar iets op zou zetten. Er zit wel standaard encryptie op de telefoon maar die encrypt alleen het telefoongeheugen zelf en niet de 200GB MicroSD kaart die ik erin heb. Bovendien weet ik nog niet wat voor encryptie dit is en hoe die ongeveer werkt.

Ik ben op dit moment bezig om te onderzoeken hoe ik mijn mail veiliger kan maken. Uiteraard helt TLS/SSL al iets maar ik zoek het eigenlijk een beetje beter.

Ook in Windows mobile zit iets als telemetry.Hoe ik daar mee om moet gaan of wat ik daar aan kan doen moet ik nog uitzoeken.

Verder gebruik ik zo min mogelijk apps die ik niet nodig heb, Facebook etc had ik toch al niet. Mijn belangrijkste zondeging is whatsapp.Ik heb het 2 jaar zonder geprobeerd maar gebruik het nu (reluctantly) toch.

zodra ik wat verder ben met iets nuttigs zal ik dat hier melden.

edit spelvautuh

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Xiled
  • Registratie: Juni 2004
  • Niet online
Whaam schreef op donderdag 06 oktober 2016 @ 14:03:
Gebruiken jullie ook Firewalls?
Ik heb sinds een maand ongeveer Droidwall geinstalleerd, maar die werkt niet voldoende. Ik kreeg wel notificaties van nieuwe berichten in een geblackliste chat app (zat in het buitenland en had geen behoefte aan groot dataverbruik), terwijl als ik de notificaties aanklikte de berichten zelf niet binnen bleken te komen, enkel de notificaties. Ofwel, er sluipen processen door de mazen van Droidwall heen.

Zijn er betere alternatieven?
Ik gebruik zelf afwall+, echter heb ik gemerkt als je de afwall+ app niet uit schakelt bij batterij optimaliseren in de instellingen dan stopt de werking van de firewall door doze! Verder heb je waarschijnlijk google services niet geblokkeerd dus krijg je misschien nog wel push berichten.

Voor diegene die zonder google services/gapps willen gaan maar wel de push service willen behouden en mogelijkheid willen hebben om apps te installeren waarbij het verplicht is om google service te hebben (signal, NS reisplanner etc) kunnen microG gebruiken. Is wel voor gevorderde gebruikers. Zie link op xda: http://forum.xda-develope...ss-play-services-t3217616

Gebruik het nu zelf ook en ben dus google service loos! Maar push werkt wel gewoon!

Athlon 700 | Gigabyte 7IXE | 2x128mb pc133 | Voodoo Banshee


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Whaam
  • Registratie: Mei 2011
  • Laatst online: 15:38

Whaam

Meer beter

Xiled schreef op vrijdag 07 oktober 2016 @ 12:31:
[...]


Ik gebruik zelf afwall+, echter heb ik gemerkt als je de afwall+ app niet uit schakelt bij batterij optimaliseren in de instellingen dan stopt de werking van de firewall door doze! Verder heb je waarschijnlijk google services niet geblokkeerd dus krijg je misschien nog wel push berichten.

Voor diegene die zonder google services/gapps willen gaan maar wel de push service willen behouden en mogelijkheid willen hebben om apps te installeren waarbij het verplicht is om google service te hebben (signal, NS reisplanner etc) kunnen microG gebruiken. Is wel voor gevorderde gebruikers. Zie link op xda: http://forum.xda-develope...ss-play-services-t3217616

Gebruik het nu zelf ook en ben dus google service loos! Maar push werkt wel gewoon!
Google services zorgt er voor dat ik push berichten krijg van een niet-google gerelateerde app, zelfs zo vergaand dat de content van die chats al in de notificatie staat? :o

puntgave blauw-witte ikki68 aurora R2 in de aanbieding


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • stier
  • Registratie: Januari 2016
  • Niet online
Stel je telefoon wordt gestolen. Hoe voorkom je dat kwaadwillenden toegang krijgen tot al je contacten/mails/documenten? Is er geen optie op individuele apps wachter een fingerprint of wachtwoord te zetten?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • coenox
  • Registratie: Januari 2008
  • Laatst online: 13-05 19:21
stier schreef op vrijdag 07 oktober 2016 @ 17:34:
Stel je telefoon wordt gestolen. Hoe voorkom je dat kwaadwillenden toegang krijgen tot al je contacten/mails/documenten? Is er geen optie op individuele apps wachter een fingerprint of wachtwoord te zetten?
1. Pincode/fingerprint/irisscan voor het gehele toestel
2. Blokkeren of wissen op afstand

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Grin
  • Registratie: April 2009
  • Laatst online: 15:42

Grin

Ride si sapis.

stier schreef op vrijdag 07 oktober 2016 @ 17:34:
Stel je telefoon wordt gestolen. Hoe voorkom je dat kwaadwillenden toegang krijgen tot al je contacten/mails/documenten? Is er geen optie op individuele apps wachter een fingerprint of wachtwoord te zetten?
Ook zo iets inderdaad, leuke praktijkcasus om hier te vermelden! :)
Vandaag vond ik een iPhone 5C op straat, oranje, scherm iets gebroken maar werkte perfect! Ik klikken op dat ding, passcode... Oke... Nou vooruit dan maar: 0000 *poef* unlock!
Dan begint het feest, echt alles stond op die iPhone, z'n mail, foto's, WhatsApp, Tinder, BlackBoard(studieresultaten), FaceBook, instellingen --> accounts waren niet gelockt (kan je instellen @ Beperkingen, toptip: doen!), etc etc. De hele santenkraam lag wagenwijd open.

Uiteraard heb ik nergens aangezeten behalve WhatsApp om de eigenaar te vinden/bereiken en middels Instellingen verifiëren dat ik met de juiste persoon spreek, maar toch... 4x f***king null... Voor een device waar nagenoeg je hele leven opstaat...

Mijn iPhone heeft dan een vingerafdruk en een password die zo lang is dat je echt wel even moet proberen, lockscreen kan je niks mee. Alleen lezen van wie er berichten/mails komen, niet de inhoud, control center is er niet actief, widgets alleen generiek/passief (het weer/nieuws). Dat soort zaken moet je m.i. dichtzetten, de kans dat je het ding een keer verliest is groot/reëel(!).
De oranje iPhone 5C is inmiddels terug bij de rechtmatige eigenaar.

NewsBlur || My Fujifilm gear


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Amadeus1966
  • Registratie: Juli 2011
  • Laatst online: 02-05 14:24
Troost je.
Ik heb verscheidene jaren als bussjoof gewerkt en weet het als geen ander.
We hadden soms na een week al een beste bak vol mobieltjes.
Van lowbudget tot highend en geloof het of niet de meeste waren niet eens beveiligd.
En het meest kromme van dat alles was ook nog dat als je een eigenaar wist te traceren dat sommigen hem niet eens op wilden halen en het maakte niet eens uit om wat voor merk het ging.

Once we were young and ruthless, now we are old and toothless....


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • coenox
  • Registratie: Januari 2008
  • Laatst online: 13-05 19:21
En beide voorbeelden tonen weer aan dat het grootste veiligheidsprobleem bij mensen zelf ligt. Niet voor niets dat er campagnes voor gevoerd worden http://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/boefproof

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mrs01
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 29-04-2021
Ik heb een vraag. Vorige week een nieuwe router gekocht. De DHCP lease time stond op een week. Nu kreeg ik vanmorgen een melding op mijn Android telefoon "inloggen wifi netwerk". Toen ik daar op klikte kreeg een redirect langs het domein "gstatic.com". Gstatic is een dienst van Google. Vervolgens deed mijn internet het weer. Ik heb de lease time inmiddels op forever gezet.

Ik heb deze redirect langs gstatic.com nog nooit eerder gezien. Nu is mijn vraag. Is dit ook een privacy issue van Google? Zij verzamelen gegevens over mijn wifi verbinding met deze redirect langs hun statistieken systeem? Of heeft dit een andere reden?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ThinkPad
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 21:44
Grin schreef op vrijdag 07 oktober 2016 @ 22:37:
[...]
kan je instellen @ Beperkingen, toptip: doen!
[...]
Please explain :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • G3kk3Henkie
  • Registratie: Juli 2016
  • Niet online
Interessant topic!
Cyb schreef op zondag 25 september 2016 @ 22:41:

Besturingssystemen

CyanogenMod is verreweg het populairst.
Replicant draait alleen op oude meuk. Zo lijkt het.
CopperheadOS wordt bijgehouden door 1 developer. Hoe betrouwbaar is dat?
OmniROM lijkt niet bijzonder goed georganiseerd.
FirefoxOS is dood.
Ubuntu Phone wil nog niet echt van de grond komen.

[ Voor 13% gewijzigd door G3kk3Henkie op 24-11-2020 15:08 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Daverius
  • Registratie: Oktober 2016
  • Laatst online: 26-04 09:58
Ik heb sinds de originele HTC Desire altijd toestellen gekocht waar custom ROM's voor beschikbaar waren. Of het nu CM (Cyanogenmod) of Omnirom was (er zijn nog wat populaire varianten), ik heb jaren lang de Google Play Services niet geïnstalleerd. Google was namelijk mijn grootste principiële bezwaar.

Whatsapp wordt ook buiten de Playstore ondersteund, voor contacten in de cloud gebruikte ik Fruux, en voor navigatie OsmAnd. Veel kleine tools kon ik via de F-Droid store downloaden en zo was mijn smartphone behoorlijk functioneel. Je kunt zelfs .apk's downloaden uit de Playstore via web zonder in te loggen, en een appje draaien die voor je in de gaten houd of er updates zijn in de Playstore. Zo kom je dus al een heel eind wat betreft privacy en je OS.

Er zijn echter apps zoals Signal, Protonmail en Bankieren apps die ik nu wil - en soms moet - gebruiken. Sinds kort heb ik dan toch maar - met een beetje pijn in mijn hart - Google Play Services (alleen het framework en de app store). Veiligheid dus en stiekem toch een beetje gemak; ik heb nu veel minder tijd om met firmware te rommelen. Maar CM met Google apps, dan hoef je praktisch wat betreft privacy denk ik geen moeite te doen. Alleen bloatware kan vervelend zijn maar dan hoef je alleen te rooten en de apps te verwijderen. Dat brengt mij eigenlijk tot een nieuwe vraag.

Gezien Google zijn inkomsten voornamelijk haalt uit user data en Apple uit hardware, zou het een idee zijn, vanuit privacy oogpunt (even opensource ethiek terzijde), toch over te stappen op Apple. Ik had gehoopt dat Firefox OS, Ubuntu, Tizen of Sailfish het goed zou doen, maar dat was tevergeefs. Het is dus op mijn verwachtingen van usability, en ik denk voor velen, een keuze tussen Apple en Google.

Er zijn op internet gemengde meningen want het is natuurlijk niet zo zwart-wit. Ik ben benieuwd naar wat jullie vinden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Amadeus1966
  • Registratie: Juli 2011
  • Laatst online: 02-05 14:24
Google handelt in data.......dat is alom bekend ( niets is immers gratis en u bent het product blabla )
Apple, handelt in hardware
Microsoft handelt in software

De laatste speler wordt door de grote kudde er ook van beschuldigd om privedata te verzamelen.
Niet wetende waarvoor het eea gebruikt wordt......Cortana uw digi assistent, uw toetstenbord invoer voor opdrachten en of schrijfvautjes e.d. dit alles wordt elders opgeslagen voor de eindgebruiker.

Voor Apple gaat het bovenstaande min of meer hetzelfde op.
Deze heeft ook een digi assistent en zonder info kan deze ook niet functioneren.
Eh....google heeft tegenwoordig ook zoiets en daar gaat het zelfde op.


Maar ja boehoe en al je foto's en data dan in de cloud?
Niet vele zijn echt geïnteresseerd in de foto's van tante truus en opa herman.
En de data?
Welke data, alles wat u reeds al eerder had toevertrouwt aan het www
Immers het eea is of was al eens eerder via het internet of intranet verstuurd en allemaal via verschillende applicaties, apparatuur en netwerken.

Het maakt geen hout uit via de wie of de wat u uw kostbare data toevertrouwt.
Het is of de overheid, of de zakenwereld of andere nieuwsgierige die een beeld van u en uw wereld willen vormen om er zo hun voordeel er uit te slaan.

Je kan er ook voor kiezen om een customized rom te flashen.
Er zijn vele aanbieders van dergelijke roms, maar als deze nu net zo betrouwbaar zijn?
Je weet immers maar nooit, Cyanogen was in het verleden een serieuze optie maar is tegenwoordig ook gewoon een bedrijf en zoals elk bedrijf zijn ze net zo gevoelig voor zaken die dollars of euro's opleveren.
Van de echte gewone hobbyist is het ook maar de vraag in hoeverre die betrouwbaar zijn.

Nog maar te zwijgen over facebook, whatsapp ( beide tegenwoordig van dezelfde firma ) en al die andere talloze social en messengerapps.

Is het niet microsoft, apple of google die je data verzameld, dan is het wel de overheid, je provider, de buurtsuper etc etc.

Ook al ben je zelf ow zo voorzichtig, dan is het nog je collega, partner, vriend of wie dan ook die wat minder voorzichtig met jouw gegevens omgaat.
Je telefoon of adresgegevens in een a publiek neergehangen telefoonlijst.
Foto's van de jaarlijkse bbq die via sociaal media gedeeld worden.
Je CV met bijbehorende informatie die bij de diverse ( obscure ) uitzendbureaus te grabbel liggen.

Tja, ik kan uren doorgaan met het verzinnen van dergelijke dingen.

Het is immers aan u, de gebruiker, welke info u deelt en met wie .........of stiekem toch niet?

Links of rechtsom, je ontkomt er niet aan.
Je kan wel met een alu hoedje om gaan rennen en overal beren op de weg zien.
Maar het is immers u die willens en wetens zelf besloten heeft om zich in de digitale wereld te storten.
U hoeft geen internet te nemen, u hoeft geen pc/laptop of smartphone.
U hoeft geen digi-id, u hoeft geen pinpas of een albert heyn bonuskaart.
U hoeft niet door de steegjes en of op plaatsen te zijn waar camera's hangen.

We willen allemaal meedoen en allemaal een "luxe" smartphone hebben.
Om deze vervolgens te castreren door allerhande functies uit te zetten i.v.m dataverbruik en de eerder genoemde privacy en natuurlijk om zo lang mogelijk te kunnen genieten van een acculading.

Als je echt bang bent voor dergelijke zaken dan schaf je toch zo'n ding niet aan.
Immers alles wordt opgeslagen, je mail, je berichten, je zoekopdrachten, waar je heen gaat en hoelang je er bent geweest.

Ach je kan gps wel uitzetten, maar ja dan doet pokemon of je navi het ook niet meer.
Je kan er ook voor kiezen om geen account te nemen en alles buiten de diverse stores te instaleren, maar ja hoe betrouwbaar is dat?
Daarnaast moet je je nog steeds inloggen niet alleen voor de diverse apps, maar je wilt ook gewoonweg bereikbaar zijn.
Dus je toestel moet zich toch aanmelden bij de diverse providers om op het "gsm" netwerk te komen, het is immers nog steeds een telefoon......wel een uitgebreide maar nog steeds een telefoon.
Daarnaast als je wilt internetten zit er nog steeds een ip adres achter, daar ontkom je niet aan.

Je kan natuurlijk wel een ongeregistreerde sim aanschaffen, maar dan moet je snel zijn want die dingen gaan verdwijnen.
En in de nabije toekomst zitten de sims ingebakken in het apparaat en dan is het al helemaal onmogelijk om ongeregistreerd te keer kunnen gaan.

Waarvoor wil je je "verstoppen"
Voor de overheid?
Voor de werkgever?
Voor de commercie?
Voor de niet eerder genoemde overige....?

Je kan je toestel wel zo veilig mogelijk maken,
maar als je daarna vrolijk verder gaat op je thuis pc dan helpt het nog weinig.

Je kan ook gaan overwegen om na te gaan denken van wat je verstuurd en wat je download/installeert of wat je opzoekt op en vanaf het www.
Dat houd in dat je dag in dag uit scherp moet blijven.
En vroeg of laat gaat dat toch mis.

[ Voor 25% gewijzigd door Amadeus1966 op 22-10-2016 12:24 ]

Once we were young and ruthless, now we are old and toothless....


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Daverius
  • Registratie: Oktober 2016
  • Laatst online: 26-04 09:58
Amadeus1966 schreef op zaterdag 22 oktober 2016 @ 11:42:
Links of rechtsom, je ontkomt er niet aan.
Je kan wel met een alu hoedje om gaan rennen en overal beren op de weg zien.
Maar het is immers u die willens en wetens zelf besloten heeft om zich in de digitale wereld te storten.
U hoeft geen internet te nemen, u hoeft geen pc/laptop of smartphone.
U hoeft geen digi-id, u hoeft geen pinpas of een albert heyn bonuskaart.
U hoeft niet door de steegjes en of op plaatsen te zijn waar camera's hangen.

Get a life.
Je hebt helemaal gelijk, je ontkomt er niet aan. Maar ik denk wel dat je bewuste keuzes kunt maken in zowel principiële als praktische zin als het gaat om privacy. Richard Stallman worden of off the grid gaan, daar zullen niet zoveel mensen voor kiezen, maar iedereen kan naar zijn eigen inzicht concessies en aanpassingen doen in zijn gedrag en gebruik.

Ik denk dat dit topic een interessante verzameling kan worden van opties waar mensen wel of niet voor kunnen kiezen. Ik denk ook dat het interessant is om verschillende OS's voorbij te zien komen. Daarnaast is het gewoon ontzettend belangrijk IMHO dat mensen zich bewust worden van issues met privacy. Voor sommigen meer in de richting van overheid, voor sommigen richting commercie (of soms de relatie daartussen). Te vaak hoor ik 'ik heb toch niks te verbergen' (onwetendheid) of 'het is al zover, je kan er toch niks aan doen' (fatalisme). Verandering is een traag proces en zolang mensen vragen stellen en kritisch blijven, tweaken en hacken, blijft dat gaande.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Amadeus1966
  • Registratie: Juli 2011
  • Laatst online: 02-05 14:24
Klopt idd.
Het is dat de oudere garde ( generatie ) zich er wat meer bewust van is dan de jonge of de hele jongere generatie.
Vooral de laatste.
Deze weten immers niet beter en zijn opgegroeid met whatsapp, facebook en al dat soort media.
Het is aan ons om ze juist hiertegen in bescherming te nemen.
Maar links of rechtsom lijkt het een verloren strijd omdat het te veel rompslomp met zich mee brengt.
Tenminste, als je ze zo hoort dan hebben ze er allemaal verstand van en weten ze van de hoed en de rand totdat je gaat graven.
Er wordt een toestel gehaald uit de winkel en die moet het gewoon doen.
Hun kennis gaat vaak niet verder dan het instellen van een account en of facebook maar alles wat er achter schuilt is voodoo en gaat te ver en te diep.

Dat is hetzelfde als men op facebook rondtoeterd over hun bezorgdheid over de privacy van whatsapp.
Uiteindelijk moet het geen z*k uitmaken daar whatsapp eindencryptie heeft ( niet alleen whatsapp maar eigenlijk alle zichzelf respecterende messengerapplicaties ).
Maar het feit dat men het heeft over veiligheid op facebook dat spreekt op zich al boekdelen over het niveau.
Ik heb zelf ook facebook en heb het redelijk dicht...........met wel in het achterhoofd dat een ieder dit kan lezen.
Bij mijn huidige werkgever hebben ze dit zelfs in hun arbeidscontracten staan dat je absoluut niets inhoudelijks mag schrijven van het bedrijf en onze klanten op sociaalmedia.
Maar facebook en whatsapp zijn slechts maar een paar voorbeelden.
En je weet als gebruiker dat alles wat je daar plaatst eigendom is van FB inc je geplaatste familiefoto's.

Mijn privacy beleving is dat alles wat op mijn apparaten staat niet in handen komt van anderen die al of niet per ongeluk mijn apparaat in handen krijgt.
Dat de of een overheid instantie mijn wandelgangen na willen gaan, tja zonde van hun tijd kunnen ze beter aan iets anders besteden.
Dat houd niet in dat ik het een prettig idee vind.
Commercie is iets anders ( mijn mening ) als ik lingerie ga zoeken dan ja dan is het even dan wordt ik doodgegooid met reclames omtrent datzelfde product.
Spannend, nee niet echt.

Wat wel spannend is dat zijn de elementen die bewust op zoek zijn naar gevoelige gegevens zoals je bankgegevens en weet ik veel wat nog meer om daar frauduleuze handelingen mee te gaan doen.
En ja, dan wordt alles uit de kast getrokken en is ineens niets meer veilig.
Een wachtwoord of pincode op een dergelijk apparaat is plots niet meer afdoende.
Er moet een geavanceerde vingerafdrukscanner komen of een irisscan.
Prachtige technieken, stuk voor stuk.
Maar de pinpas in je knip is ook maar een stukkie plastic met jawel...een viercijferige pincode en dat is voor de meeste ineens wel weer afdoende.
Ik kan veel meer doen met een pinpas met bijbehorende pincode ( in combinatie met een goed gevulde rekening ) dan je inloggegevens van youtube of iets dergelijks.

Privacy is inmiddels een hol woord.
Immers de meeste worden een stuk minder scherp zodra er het woord bonus voor staat.
En dan bedoel ik dus de supermarktbonuskaarten, of de extra 5€ beltegoed als je je gaat registreren bij een één of andere provider.
Zelfs je pingedrag is bekend bij je bank, nu is dat wel logisch.......maar wat of die gegevens ineens in de handen komt van iemand anders.

Extreem voorbeeld..........maar wellicht de keiharde werkelijkheid in een niet zo verre toekomst.

Je medische gegevens....richting de zorgverzekeraars.
De gegevens van je appiehein bonuskaart naar de zorgverzekeraars
Jij hebt een bepaalde aandoening........verzekering wordt duurder.
Je koopt te vaak ongezonde dingen.......verzekering wordt nog duurder.
Je kan het niet langer betalen en kom je in een bepaald financieel traject en wordt je doopsel gelicht.
Dan worden de pingegevens erbij gehaald en zie daar.
U kunt wel vier maal per week naar de bioscoop en twee maal per week naar de kapper.
Nou dan stopt u daarmee en betaald u ons eerst ( al of niet vrijwillig ).

Beetje een eng voorbeeld, maar niet onmogelijk tenminste als we doorgaan met waar we nu mee bezig zijn.

Automatisering en digitalisering is de toekomst............
Het is alleen de vraag voor wie.

Once we were young and ruthless, now we are old and toothless....


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • G3kk3Henkie
  • Registratie: Juli 2016
  • Niet online
Daverius schreef op zaterdag 22 oktober 2016 @ 00:33:
Je kunt zelfs .apk's downloaden uit de Playstore via web zonder in te loggen, en een appje draaien die voor je in de gaten houd of er updates zijn in de Playstore.
Hoe doe je dat?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Daverius
  • Registratie: Oktober 2016
  • Laatst online: 26-04 09:58
Als je 'APK downloader' googled zul je wat websites en en browser plugins tegenkomen die adhv een Play Store link de apk kunnen downloaden. De app voor het controleren op updates staat in F-Droid. Het heet ApkTrack.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Cyb
  • Registratie: Augustus 2002
  • Niet online
VPN gebruikers opgelet:
nieuws: Onderzoek: 'veel gratis vpn-apps voor Android waarborgen privacy niet'
http://www.icir.org/vern/papers/vpn-apps-imc16.pdf
ABSTRACT
Millions of users worldwide resort to mobile VPN clients to either circumvent censorship or to access geo-blocked content, and more generally for privacy and security purposes. In practice, however, users have little if any guarantees about the corresponding security and privacy settings, and perhaps no practical knowledge about the entities accessing their mobile traffic.
In this paper we provide a first comprehensive analysis of 283 Android apps that use the Android VPN permission, which we extracted from a corpus of more than 1.4 million apps on the Google Play store. We perform a number of passive and active measurements designed to investigate a wide range of security and privacy features and to study the behavior of each VPN-based app. Our analysis includes investigation of possible malware presence, third-party library embedding, and traffic manipulation, as well as gauging user perception of the security and privacy of such apps. Our experiments reveal several instances of VPN apps that expose users to serious privacy and security vulnerabilities, such as use of insecure VPN tunneling protocols, as well as IPv6 and DNS traffic leakage. We also report on a number of apps actively performing TLS interception. Of particular concern are instances of apps that inject JavaScript programs for tracking, advertising, and for redirecting e-commerce traffic to external partners.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • twbon
  • Registratie: Juni 2009
  • Laatst online: 10-05 08:54
Dag allemaal,
Ik ben op zoek naar een goed onderbouwde analyse van de verschillen tussen IOS, WM en Android op het gebied van privacy. Mijn iPhone is aan vervanging toe, maar Apples prijzen zijn wat aan de hoge kant. Bij Android zijn mooie en betaalbare toestellen beschikbaar, zoals bijv OP3.

Het businessmodel achter Android (geld wordt verdiend aan informatie over mij) schrikt me echter af. Dat doet mij vermoeden dat er bij Google 1000 mensen zitten na te denken hoe ze geld kunnen verdienen aan mijn data terwijl die 1000 man bij Apple zitten na te denken over een nieuwe gimmick op de iPhone. Ik besef dat er veel privacy risico's zijn in mijn gedrag en instellingen van apps en ook bij de losse apps, maar dat is voor alle platformen hetzelfde. Het gaat mij om het OS en het bedrijf erachter.

Ik vraag me dus af of mijn twijfel terecht en rationeel is en ben daarom op zoek naar een goede feitelijk onderbouwde analyse. Kan die tot nu toe niet vinden.

Heeft iemand van jullie tips/links?

Thanks alvast!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • WhatsappHack
  • Registratie: Mei 2011
  • Niet online
Als ik zoek op "privacy android vs ios" of "privacy in Android" kom ik een enorme lading aan artikelen tegen over dit onderwerp. Lijkt me dat er dus zat over te vinden is qua argumenten en redenen voor en tegen...

Geen quote of mention @WhatsappHack? Dan niet raar opkijken als je geen reactie krijgt. ;)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Amadeus1966
  • Registratie: Juli 2011
  • Laatst online: 02-05 14:24

Once we were young and ruthless, now we are old and toothless....


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • twbon
  • Registratie: Juni 2009
  • Laatst online: 10-05 08:54
WhatsappHack schreef op zaterdag 8 april 2017 @ 00:11:
Als ik zoek op "privacy android vs ios" of "privacy in Android" kom ik een enorme lading aan artikelen tegen over dit onderwerp. Lijkt me dat er dus zat over te vinden is qua argumenten en redenen voor en tegen...
Veel ja, goed mwah...

Maar misschien stelde ik mijn vraag ook niet goed genoeg. Alle drie (Apple, Google, en MS) sturen ongelooflijke bergen info over de gebruiker naar hun servers. Alledrie proberen ze ons ook gerust te stellen met bergen schuifjes en knopjes om een gevoel van invloed te geven. Daar is veel over te lezen en uiteindelijk doet het er niet zoveel toe, omdat ze -als ik het goed begrijp- niet principieel van elkaar verschillen op die gebieden.

Misschien is mijn vraag dus wel: wat is het verschil in hoe ze met die data omgaan?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Indoubt
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 23:22

Indoubt

Always be indoubt until sure

Dat ze niet veel van elkaar verschillen is denk ik niet correct.

Android schijnt ook redelijk veilig te kunnen werken maar daar schijn je behoorlijk wat voor te moeten doen en zelf een redelijke expertise te moeten hebben om alles voldoende dicht te kunnen zetten.

Apple is out of the box redelijk maar geeft vanwege zijn gesloten karakter wat meer uitdagingen als je daar wat aan wilt doen. Bij het vorige bedrijf waar ik werkte waren er bepaalde aspecten die op de iphones eerst disabled moesten worden door de IT afdeling en dat scheen geen makkie te zijn.

Windows lijkt een mix te zijn. Als je alle schuifjes dicht zet dan doet ie het vrij aardig en je kunt met enige moeite zelf er nog wat aan doen zonder deskundige IT er te zijn.


Het hangt er ook sterk vanaf wat je wilt met je telefoon. Ik heb verschillende iphones gehad en heb nu een lumia 950. Dat is een geweldig toestel met een heel fijn OS (voor mij fijner als IOS) maar of ik je dat nu (nog) moet aanraden weet ik niet. Er lijkt weinig ontwikkeling te zijn op het gebied van nieuwe toestellen etc. De app gap die voor velen een probleem is is dat voor mij nauwelijks want ik gebruik, behalve wat er meegeleverd wordt, eigenlijk slechts een handvol apps regelmatig (e-banking, telegram etc). De integratie met een windows PC is natuurlijk goed.

Ben je een echte app-man dan is IOS misschien een betere keuze dan Windows, of je moet flink aan je android kunnen en willen sleutelen.

Mijn toestel is versleuteld, Cortana gebruik ik niet, miracast/widi weer wel maar dat gaat direct en niet over een server van de leverancier zoals bij android, Cloudservices gebruik ik niet (totdat ik dat zelf afdoende kan versleutelen), VPN ben ik nog mee bezig.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • bulle bas
  • Registratie: Juli 2006
  • Niet online
Wat is vanuit privacy-oogpunt aan te bevelen als je je nieuwe smartphone uit de doos haalt?

Enkele voorbeelden waar ik aan denk:
  • Op mijn oude tel staat bijvoorbeeld nog whatsapp, maar ik denk er over om dat te slachtofferen..
  • Kan ik het apparaat-id spoofen per te installeren app?
  • Is het aan te raden om google store te vermijden en alle apps proberen los te installeren?
  • Meteen een firewall erop? welke?
Het gaat om een oneplus3t overigens.


*edit*: ik zie dat Xprivacy een goede start is, maar dat wordt downgraden want die werkt nog niet met android 7 nougat.

[ Voor 10% gewijzigd door bulle bas op 16-04-2017 15:52 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • 3x3
  • Registratie: Juni 2009
  • Laatst online: 31-12-2024

3x3

bulle bas schreef op vrijdag 14 april 2017 @ 16:33:
Wat is vanuit privacy-oogpunt aan te bevelen als je je nieuwe smartphone uit de doos haalt?

Enkele voorbeelden waar ik aan denk:
  • Op mijn oude tel staat bijvoorbeeld nog whatsapp, maar ik denk er over om dat te slachtofferen..
  • Kan ik het apparaat-id spoofen per te installeren app?
  • Is het aan te raden om google store te vermijden en alle apps proberen los te installeren?
  • Meteen een firewall erop? welke?
Het gaat om een oneplus3t overigens.


*edit*: ik zie dat Xprivacy een goede start is, maar dat wordt downgraden want die werkt nog niet met android 7 nougat.
Alles van online adverteerder verwijderen.
Elke dienst en service. Ook Play services.
Voor de appstore zijn er gelukkig een aantal alternatieven.

| live and give like no one else |


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Gilotto
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 12-05 20:30

Gilotto

Paint Skillz

bulle bas schreef op vrijdag 14 april 2017 @ 16:33:
Wat is vanuit privacy-oogpunt aan te bevelen als je je nieuwe smartphone uit de doos haalt?

Enkele voorbeelden waar ik aan denk:
  • Op mijn oude tel staat bijvoorbeeld nog whatsapp, maar ik denk er over om dat te slachtofferen..
  • Kan ik het apparaat-id spoofen per te installeren app?
  • Is het aan te raden om google store te vermijden en alle apps proberen los te installeren?
  • Meteen een firewall erop? welke?
Het gaat om een oneplus3t overigens.


*edit*: ik zie dat Xprivacy een goede start is, maar dat wordt downgraden want die werkt nog niet met android 7 nougat.
Je kunt een custom rom erop zetten zonder g-apps. Gebruik dan bijvoorbeeld f-droid voor het installeren van apps. Indien je een app wil hebben die niet in f-droid staat kan je op apkmirror.com deze soms vinden. Hier worden geverifieerde officiele updates van gratis apps gepost.

Als chat app zou je deze officiele versie van signal moeten gebruiken. Deze werkt zonder google framework.

In f-droid heb je afwall+ als firewall.

succes!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Sissors
  • Registratie: Mei 2005
  • Niet online
Zonder zelf een Android gebruiker te zijn: Hoewel de Playstore niet de veiligste is qua controle van apps, is het alsnog veiliger dan als je van willekeurige plekken APKs gaat downloaden. (Waarvan een gedeelte zonder Playservices alsnog niet zal werken). Dus je kan het wel doen, maar als je straks malware op je telefoon hebt dan heb je imo een stuk groter privacy probleem dan wat Google ermee doet.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • humptydumpty
  • Registratie: September 2007
  • Laatst online: 28-04 22:14
Als groot fan en gebruiker van Xprivacy en dan lezen (xda) dat het programma niet door ontwikkeld wordt voor android 7 en hoger zat ik wel ff in de put. (Eigenlijk nog steeds want het is toch nog steeds een zeer prettig en goed programma om niet maar alles met iedereen te delen wat je op te telefoon hebt staan)

Bij mijn zoektocht naar een andere oplossing kwam ik een site tegen waar vrij duidelijk wordt uitgelegd wat je oa kunt doen en die link wil ik met jullie delen:

https://shadow53.com/android/no-gapps/setup-guide/

Tevens zou ik jullie willen vragen even mee te kijken of ik wat vergeten ben bij het instellen van een telefoon.
De doelstelling is niet volledig onzichtbaar te zijn maar zo min mogelijk te delen met andere partijen maar toch zoveel mogelijk gebruiksgemak te behouden bijvoorbeeld (bankapp, weerapp (met vaste plaats ipv gps lokatie) en offline route planner)

Resurrection Remix (CM fork) rom flashen
Agenda en contacten syncen (davdroid en Carddav) met eigen nas (synology) ipv bv google
Bovenstaande link toepassen (microG, Yalp store en F-droid)
DNS instellingen aanpassen
VPN toepassen
Permissies android instellen

En als alles klaar is contacten en agenda overzetten

Ben ik wat vergeten, moet ik iets anders doen of in een andere volgorde?

Mijn dank!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • rubys
  • Registratie: December 2017
  • Laatst online: 08-03-2021
Vraagje: Ben ik gehackt door een onbekend en onzichtbaar wifi netwerk?
Mijn Android smartphone verbind vaak ongemerkt met een ander wifi netwerk dan het mijne als ik thuis ben. Hij laat echter niets zien(geen naam waarmee ik dan verbonden ben) in het rijtje van netwerken, maar bovenin de taakbalk zie ik wel in het wifi icoon de boogjes op en neer gaan en vaak ook het icoontje van bijwerken draait rond alsof hij druk bezig is. Maar internet of whatsapp werkt dan niet, daardoor kom ik er meestal pas achter. Worden op dat moment mijn persoonlijke gegevens misschien gehackt? Alle opgeslagen oude netwerken zijn al verwijderd maar dit helpt niet. Bij uitzetten van wifi stopt ie met het onbekende netwerk, maar zodra het weer aan gaat pakt ie dat vaak meteen weer op en begint bij te werken, terwijl hij met niets verbonden is. Als ik dan snel mijn eigen netwerk selecteer en ww intoets dan gaat het wifi icoontje kort weer even uit en dan verbind de smartphone alsnog met mijn eigen netwerk en werkt dan naar behoren.
Soms ziet de smartphone er ook verbonden uit als ik op mijn werk ben, waar een normale vaste beveiligde connectie is met een bekend ww wat hij automatisch weet te pakken. Echter als ik wifi daadwerkelijk open laat ie soms zien dat ik nog ben verbonden met mijn thuis netwerk, wat onmogelijk is want dat is 10km verderop. Op het moment dat de verbindingen echt worden bekeken of gescand wordt de verbinding met thuis pas verbroken. Zo vreemd dit, ik heb geen idee wat dit kan zijn en zou graag jullie mening in Jip/Janneke horen.
Ben ik gehackt, ist een virus, liggen mijn gegevens op straat en kan ik hier iets tegen doen? :X :?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • burne
  • Registratie: Maart 2000
  • Niet online

burne

Mine! Waah!

rubys schreef op maandag 11 december 2017 @ 02:03:
Vraagje: Ben ik gehackt door een onbekend en onzichtbaar wifi netwerk?
Nee.

I don't like facts. They have a liberal bias.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • WhatsappHack
  • Registratie: Mei 2011
  • Niet online
Trouwens nog een random tip om e-mail tracking tegen te gaan.

Instellingen -> Mail, zet het schuifje bij “Laad afbeeldingen” uit. Externe afbeeldingen (worden gebruikt voor tracking) worden dan niet meer geladen. Bovenin beeld verschijnt een knopje waarmee je het simpel alsnog kan laden als je wilt. Als je op een link in de mail klikt weten ze vaak alsnog dat je de mail gelezen hebt natuurlijk, ook als de afbeeldingen niet geladen zijn.

Op deze manier kan je mails/info van bedrijven en nieuwsbrieven openen zonder dat ze dat direct weten. Gebeurt vaker dan je denkt, ook in simpele mails als een factuur die je ontvangt van sommige grote bedrijven.

-edit-
Dit topic staat in meerdere secties blijkbaar, deze tip is voor iOS-gebruikers. :P Maar zoiets is vast ook te vinden in Android of een third-party client.

[ Voor 11% gewijzigd door WhatsappHack op 24-12-2017 00:54 ]

Geen quote of mention @WhatsappHack? Dan niet raar opkijken als je geen reactie krijgt. ;)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Berlinetta
  • Registratie: Juli 2015
  • Niet online
Indoubt schreef op zaterdag 8 april 2017 @ 16:05:
Dat ze niet veel van elkaar verschillen is denk ik niet correct.

Android schijnt ook redelijk veilig te kunnen werken maar daar schijn je behoorlijk wat voor te moeten doen en zelf een redelijke expertise te moeten hebben om alles voldoende dicht te kunnen zetten.

Apple is out of the box redelijk maar geeft vanwege zijn gesloten karakter wat meer uitdagingen als je daar wat aan wilt doen. Bij het vorige bedrijf waar ik werkte waren er bepaalde aspecten die op de iphones eerst disabled moesten worden door de IT afdeling en dat scheen geen makkie te zijn.

Windows lijkt een mix te zijn. Als je alle schuifjes dicht zet dan doet ie het vrij aardig en je kunt met enige moeite zelf er nog wat aan doen zonder deskundige IT er te zijn.


Het hangt er ook sterk vanaf wat je wilt met je telefoon. Ik heb verschillende iphones gehad en heb nu een lumia 950. Dat is een geweldig toestel met een heel fijn OS (voor mij fijner als IOS) maar of ik je dat nu (nog) moet aanraden weet ik niet. Er lijkt weinig ontwikkeling te zijn op het gebied van nieuwe toestellen etc. De app gap die voor velen een probleem is is dat voor mij nauwelijks want ik gebruik, behalve wat er meegeleverd wordt, eigenlijk slechts een handvol apps regelmatig (e-banking, telegram etc). De integratie met een windows PC is natuurlijk goed.

Ben je een echte app-man dan is IOS misschien een betere keuze dan Windows, of je moet flink aan je android kunnen en willen sleutelen.

Mijn toestel is versleuteld, Cortana gebruik ik niet, miracast/widi weer wel maar dat gaat direct en niet over een server van de leverancier zoals bij android, Cloudservices gebruik ik niet (totdat ik dat zelf afdoende kan versleutelen), VPN ben ik nog mee bezig.
Ik wil weten wat er precies uitgeschakeld werdt en wat precies zo makkelijk is.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Berlinetta
  • Registratie: Juli 2015
  • Niet online
In mijn ogen is een iOS toestel het meest privacy en beveilging beschermend.
Nu ik dit zeg, moet ik eigenlijk ook een waslijst aan onderbouwingen geven.
Ik heb daar op dit moment niet zoveel zin. (Ik wacht even tot er meer gedetaillieerde info komt over Android en misschien Windows phone.

Wat ik bizar vindt, is dat meeste mensen Android over één kam scheren.
Volgens mij is een Samsung toestel met KNOXntoch even anders dan een LG G6.
Pagina: 1 2 Laatste