Ik was hier ook naar aan het kijken en wilde bijna een nieuw topic openen toen ik deze vond. Dus als ik het goed begrijp kan hotfill voor die paar liter warm water nuttig zijn maar dan moet alles wel zeer optimaal zijn aangesloten met weinig tot geen stilstandverliezen (of je moet zeer goedkoop warm water hebben).
Zoals @
Milmoor was ik op zoek naar een vaatwasmachine met aparte hotfillaansluiting, maar ik heb ze ook niet kunnen vinden. Sterker nog, ik denk dat ze helemaal niet bestaan. Heeft er iemand ook maar één vaatwasmachine gevonden met "echte" aparte hotfill?
Wanneer er sprake is van de mogelijkheid tot hotfill ("warmwateraansluiting") dan is er helemaal geen aparte warmwateraansluiting, maar dan bedoelen ze dat je de machine ook aan kunt sluiten op een warmwaterleiding.
Alleen dan snap ik niet hoe dit dan opgelost wordt voor machines die zeggen dat zulke hotfill mogelijk is:
Milmoor schreef op dinsdag 5 januari 2016 @ 21:08:
Hotfill werkt prima voor het wassen, maar niet voor het drogen. De vocht wordt via condensatie uit de lucht gehaald, daarvoor is koud water nodig. Daarom geloof ik niet in afwasmachines met maar één wateraansluiting. Twe kan technisch prima, maar vereist extra elektronica. Die kan of in een extern kastje zitten (duur/onhandig), of intern. Waar de elektronica ook zit, de meerprijs mag een paar tientjes zijn, meer dan dat is niet rendabel. Ik heb best wat meerprijs voor het goede doel over, maar het moet wel in balans blijven. Dat is niet helaas niet het geval omdat er voor de fabrikant ook geen businesscase is.
Milmoor schreef op zaterdag 2 januari 2016 @ 11:51:
[...]
Zover ik kan zien heeft deze maar een enkele wateraansluiting. Dus dan tapt hij altijd warm water. Bij de consumentenbond is er een enkele review, met een klacht over het drogen. Vaatwassers gebruiken het koude water om het vocht uit de lucht te condenseren.
Dus toch maar niet doen dan, hotfill?
Alhoewel, in de
Miele handleiding lees ik:
"Voor het gebruik van het programma Solar Spaar (indien aanwezig) is een aansluiting op warm water van minstens 45 °C en hoogstens 65 °C (temperatuur van het instromende water) noodzakelijk. Hoe hoger de temperatuur van het in-stromende water, hoe beter het reinigings- en droogresultaat." (dikgedrukt door mij)
Dus bovenstaande argumenten tegen hotfill lijken helemaal niet te kloppen?
In de
handleiding van Bosch:
"Voor het conden-satiedrogen zijn waterdrup-pels in de spoelmiddelhou-der het reservoir noodzake-lijk en gewenst. Het vocht inde lucht condenseert tegende binnenwanden van hetapparaat, stroomt omlaag enwordt weggepompt."
Er staat nergens dat er voor dat koelen koud water gebruikt wordt. Het lijkt me ook niet logisch: hoe kun je met koud water de machine koelen zonder het natter te maken? Dan zou je koud water door de wanden van de machine moeten laten stromen o.i.d. maar dat is natuurlijk volslagen onzin. Het is ook helemaal niet nodig, want de zijkant van de machine koelt toch wel af, gewoon door de omgevingstemperatuur.
Voor wasmachines heb je wel een aparte hotfillaansluiting nodig, want die gebruiken meer koud water dan warm water. Zie
Wasmachine met warmwateraansluiting (hotfill).
Volgens mij bestaan ze dus niet eens? Of had je ze ergens gevonden? Het is nu een paar jaar later dus misschien is het sindsdien veranderd?
Seafarer schreef op zaterdag 2 januari 2016 @ 19:27:
Milmoor,
Bij Meerdere Miele machines heet dit thermospaar en inderdaad je hebt gelijk, niet 2 maar 1 aansluiting.
Mijn prehistorische Miele wordt ook met 1 slang met heet water gevuld. (al 20 jaar) hij is hierdoor megasnel klaar. (voordat het bezoek de deur uit is mogen ze helpen met uitpakken en voor de 2 de keer vullen)
@rolco je hebt wel een punt met die lange leidingen en nieuwe machines die bijna geen water verbruiken.
Ik zal die van mij eens een tijdje aan de plugwise hangen kijken wat die echt verbruikt.
Bij Miele heet dit dus inmiddels "Solarspaar", zie boven. Dat is een apart programma waarmee hij het water dat hij krijgt niet opwarmt en in storing gaat als het niet warm genoeg blijkt te zijn. In feite verzeker je je daarmee ervan dat het verwarmingselement niet wordt gebruikt. Eigenlijk alleen handig voor als je
off-grid bent en geen groot vermogen tot je beschikking hebt.