righthand schreef op woensdag 28 oktober 2015 @ 15:40:
[...]
Die was ik niet vergeten, maar dat zijn echter lange termijn oplossingen. Het probleem had ik al geschetst en ik vind dat het de ethische taak van Europa is om dit probleem menswaardig hoofd te bieden.
De oorzaak is mij bekend en is mijns inzien enorm complex. Dan heb je het over gepoliticeerde geloofsovertuigen met een mix van stammenstrijd, globale machtspolitiek en financiele belangen. Wat dat betreft zou een wereldeconomie zonder afhankelijkheid van petrochemische producten dit direct oplossen

Heh, ik betwijfel het. Mensen hebben vanuit geïnternaliseerd perspectief van organisatie altijd een verzuchting naar voedingssystemen en piramidemodellen. Als er geen olie was, dan iets anders. Energie is energie, of het nu menselijke kracht is, overtuiging, geloof of diesel. Alles is tenslotte een grondstof, net als iedereen.
Je snijdt wel een punt aan: er zijn geen oplossingen zonder perspectief op lange termijn. Ongeacht de keuzes van symptoombestrijding of oorzakelijkheid. Daar zit een heel groot probleem.
Maar goed, ethische plicht? Als ik heel eerlijk mag zijn, er zit daar heel elementair - voor lange termijn - nog een heel ander punt bij: eigenbelang. Niet enkel vanwege de evolutie en historische ontwikkelingen, interne effecten èn externe effecten. Wat ooit de Arme Man van Europa was, is tegenwoordig een Turkije met groeipotentieel groter dan dat van regionale grootmacht. Een zwak Europa is al eens eerder flink daarmee in de problemen gekomen, na enkele generaties van verzuring relaties vanaf de kant van Europese mogendheden. Daarnaast zal er een punt komen van consolidatie binnen het Midden-Oosten, juist vanwege de consequenties kolonialisme en moderne varianten.
Een heel ander punt van eigenbelang is het demografisch toekomstperspectief voor Europa. Iets wat trouwens ook in andere topics hier voorbij gekomen is, Europa heeft in toenemende mate behoefte aan een instroom van bevolking juist voor de lange termijn. Zeker, dat we structureel grote segmenten van eigen bevolking in economisch opzicht marginaliseren (voor zowel potentieel als vereiste) dat maakt het er niet makkelijker op. Ik kan ze - helaas - waar ik op het moment ben niet vinden, misschien dat iemand ze uit het Rusland of Europa topic kan plukken, maar in dit opzicht zijn de demografische rapportages en onderzoeken van het WHO net zo interessant als de verkenningen van sociaal-economische ontwikkelingen 2020 - 2050 van de Bundesbank.
Maar goed, allemaal heel complex en al snel leidt het af. Mijn punt is dat hoe we het ook wenden of keren, ongeacht of we nu focus hebben op symptoombestrijding of oorzakelijkheid, ongeacht welke ethiek of moraal dan ook - eigenbelang in deze is een must.
Ik vrees echter dat wat mensen daaronder verstaan juist vanuit visie op het hier en nu indruist tegen onze eigen belangen op termijn. We schieten onszelf en elkaar in de voeten met het hele debat. Het maakt niets uit of we dit nu vanuit zakelijk of geitenwollen sokken perspectief bekijken, de blik op hier en nu zou enkel relevant moeten zijn voor praktische distributie en buffering van de dagelijkse problematiek. Al het andere zou juist gericht moeten zijn op de lange termijn.
Zeker, dat verkoopt niet lekker in de politiek, ook niet in marketing of andere beeldvorming. Echter daar is die vraag weer: willen mensen / politici problemen oplossen, of er gebruik van maken? Pijnlijke vraag. Eerlijkheid vereist, maar niet gewenst. Misschien moeten we eerst even collectief toegeven dat het hele probleem gewoon niet op korte termijn opgelost kan worden. Enkel .. opgevangen. No pun intended.
gambieter schreef op woensdag 28 oktober 2015 @ 15:53:
[...]
Daarmee pak je nu net de echte vluchtelingen hun kans af. Mensen die vervolgd worden zullen vaak zat geen paspoort hebben, die is ingenomen of ze hebben een vals paspoort voor de vlucht. En die wil je dan nu buitensluiten. Puntje f (afgewezen > terug naar land van herkomst) is ook zo iets, je maakt het dan de Syrische e.d. regimes alleen maar makkelijk om hun tegenstanders te laten "verdwijnen". Als ze de vluchtelingen tenminste terug willen nemen, wat doe je als dat land ze niet toelaat? Gaan ze in limbo op het vliegveld?
Je hele puntenplan gaat alleen van het Europese perspectief uit (en dan vooral het bemoeilijken/tegenwerken van de vluchtelingenstroom), maar neemt niet het perspectief van de vluchtelingen zelf mee. En is daarmee eigenlijk al tot mislukken gedoemd.
Het enige wat een lange-termijn toekomst kan hebben is het verbeteren van de situatie (politiek & economisch) in de landen van herkomst, al het andere is een paar vingers in een dijk met veel meer gaten

Nederland heeft al genoeg moeite met de kinderarbeid van dat ene jongetje met zijn vinger in de dijk. Dan vraag je (uiteindelijk) om een legertje (!) van diverse specialisaties in te zetten in de verre zonder het gewin van politionele acties om andermans dijken te lappen?
Excuses, maar die deur kon ik niet weerstaan
Neemt niet weg dat je een serieus punt hebt. En een probleem - je zal geen partij vinden dusdanig suïcidaal van aard.
Populisme: de weigering van complexiteit en de poging om simplistische antwoorden te formuleren op ingewikkelde vraagstukken middels gebruik van elke mogelijke prikkel van gedrag - i.p.v. moeite te doen voor gezonde participatie.