De meeste 2015 modellen van LG zijn inmiddels leverbaar, waaronder ook de platte https://www.plattetvdisco...tv/lg/55-inch/lg-55ef950v
Heeft er iemand al aangeschaft/gereserveerd?
Wat zijn de eerste indrukken?
En, ik weet niet of ik dat mag vragen, maar is er al afgeweken van de standaard advies verkoopprijs?
Hoe lang duurt het gemiddeld voordat daar van afgeweken wordt? Tot na de feestdagen?
Ik weet dat je bij bovengenoemde TV een gratis soundbar erbij krijgt, maar ik zou liever die 599,- van de prijs afhalen
Kortom, iemand ervaringen met de aankoop van een 2015 LG OLED?
Het geld brandt in m`n zakken
Deze openingspost is vanaf heden de verzamelplek geworden voor (hopelijk) wat interessante informatie, veel terugkomende vragen en basis settings voor OLED TV's. Gaandeweg kunnen we nieuwe informatie hier toevoegen waardoor alle informatie op één vaste plek blijft staan. Ik trap vast af met wat mij nu te binnen schiet, maar kom gerust met extra vragen en/of opmerkingen om deze post uit te breiden!
De OLED technologie staat relatief nog in de kinderschoenen waarbij LG in 2016 de 3de generatie commercieel goed verkrijgbare OLED TV's lanceerde. Panasonic, Loewe, Grundig, Philips en B&O lanceerde respectievelijk hun eerste OLED modellen met LG panelen. Vanaf 2017 zal Sony zich ook bij de club voegen. Dit topic richt zich vooral op de 2016 modellen. Omdat de techniek nog zo 'nieuw' is hebben veel consumenten een hoop vragen en moet OLED zich nog bewijzen tegen de gevestigde orde; de LCD TV.
Het meest opvallende aspect van OLED TV's is dat dit de enige toestellen zijn waarbij zwart in het beeld ook echt 100% zwart is. Er is geen backlight aanwezig zoals bij LCD TV's en de pixels gaan bij zwart gewoon helemaal uit. Dit geeft TV kijken in het algemeen, maar helemaal in het donker, een compleet andere dimensie. De zwartwaarde is het fundament voor de rest van het beeld en hoe dieper het zwart, hoe mooier kleuren en het totale plaatje gepresenteerd worden. Helaas is dit haast betoverende effect niet goed zichtbaar in winkels als de Mediamarkt (waar de toestellen ook niet goed ingesteld staan) en ik kan mij voorstellen dat een hoop mensen niet snappen wat er nou zo speciaal is aan deze 'dure' TV's.
Ik durf het aan en velen met mij: OLED TV's zijn met afstand de beste TV's die er nu verkrijgbaar zijn. Dat is een bold statement en het is niet allemaal hosanna. De perfecte TV bestaat immers niet.
Kenmerken en veel gestelde vragen en opmerkingen:
- Kan een OLED TV inbranden?
Ja, dit kan. Als er lang genoeg een statisch beeld getoond wordt zal het beeld permanent inbranden (burn-in). Inbranden gebeurt echter niet zomaar, daarvoor moet het beeld wel heel lang stil blijven staan. TV kijken naar een zender met een vast logo of een spelletje spelen met een vaste HUD zou op zich geen probleem mogen zijn, maar het kan bij langdurig gebruik toch voor problemen zorgen. Er is geen harde tijdsduur aan te geven hoelang het duurt voordat er permanente burn-in optreedt. Dit kan namelijk per paneel verschillen, maar een avond RTL-4 kijken of gamen zou geen probleem mogen zijn. Gebruik je gezonde verstand.
Wat wel al na slechts enkele seconden kan optreden is tijdelijke burn-in, beter genaamd 'retentie'. Dit is een normaal neven effect van OLED en Plasma techniek en is niet alarmerend. Zelfs onze eigen ogen hebben 'last' van retentie. Wanneer de pixels weer een andere kleur weergeven zal de retentie vanzelf weer wegtrekken. De mate waarop retentie zichtbaar is varieert sterk en is afhankelijk van de kleur op het beeld waarin de retentie zichtbaar is.
TIP: Gebruik een OLED TV niet (te lang) als een PC-monitor, daar zijn ze niet voor gebouwd.
- Hebben OLED TV's last van (vertical) banding?
Helaas (nog) wel. De 2016 modellen hebben nog altijd zichtbare banding bij bepaalde testbeelden. Maarrrr, het effect is sterk minder zichtbaar ten aanzien van de 2015 modellen en het we hebben over testbeelden. Tijdens normale content zou het niet zichtbaar mogen zijn. Liefhebbers van voetbal zouden met een gerust hart een OLED TV kunnen kopen. Is er tijdens normale content wel banding zichtbaar? Dan is dat (wat mij betreft) een reden om contact op te nemen met je dealer en de TV om te laten ruilen.
TIP: Verwar vertical banding niet met color banding. Color banding komt door te weinig kleurgradaties in de content en/of een paneel die niet genoeg gradaties weer kan geven. 8-bit content en/of panelen laten over het algemeen hinderlijke kleurschakeringen zien. Middels dithering is de meeste color banding bij 8-bit kleuren tegen te gaan, maar deze functie is niet altijd voor handen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Colour_banding
- Hoe zit het met inputlag?
Inputlag is een veelbesproken onderwerp in het oorspronkelijke OLED topic. Inputlag vertaalt zich in de tijd die een TV nodig heeft om het signaal wat binnenkomt bij de input zichtbaar te maken op het paneel. Voor gewoon TV kijken maakt inputlag niet uit, maar voor gamers is een zo kort mogelijke vertraging erg belangrijk. Hoe inputlag ervaren wordt blijkt heel persoonlijk te zijn en hoewel je op internet de waardes per TV redelijk eenvoudig kan vinden, is het onmogelijk om te bepalen hoe jijzelf die lag ervaart. Mede hierom is het redelijk zinloos om verhitte discussies aan te gaan over dit onderwerp.
Waarom is zwart niet altijd zwart, maar lelijk grijs op OLED TV's?
Zoals eerder genoemd is de mogelijkheid om 100% zwart weer te geven één van de grootste troeven van OLED TV's. Als een OLED TV goed is ingesteld, dan geeft hij ook alleen maar 100% zwart weer waar dit in de content aanwezig is. Helaas is veel content niet goed gemastered als het op zwart of bijna zwart aankomt. Op LCD TV's en de meeste Plasma TV's valt dit niet op, maar een OLED TV laat op dit gebied alles genadeloos zien. Of dit nu echt een groot nadeel is, is enigszins persoonlijk. De TV doet niks verkeerd en er is genoeg content waar het zwart en de schaduwpartijen wel goed gemastered zijn.
Een OLED TV heeft niet de brightness van een LCD TV.
Dit klopt in vergelijking met de beste LCD TV's. Deze toestellen halen een brightness tot op wel 1800 nits! (Sony ZD9 serie). De maximale helderheid ligt bij OLED toestellen rond de 700 nits. Dat verschil lijkt groter dan het in werkelijkheid is en laat zich alleen gelden bij HDR content, maar we mogen het niet negeren. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de kracht van 0.0000 nits bij OLED TV's veel meer invloed heeft op de kijkervaring dan de mogelijke 1800 nits bij LCD TV's. OLED TV's hebben nog altijd een (veel) hoger maximaal contrast.
Extra note: OLED TV's hebben een ingebouwde Auto Brightness Limiter (ABL). Deze zorgt ervoor dat wanneer de TV voor een langere tijd heel helder beeld moet geven (beeldvullend wit bijvoorbeeld) de helderheid automatisch gedimd wordt. Sowieso is het bij OLED toestellen zo, dat hoe groter het heldere vlak is, hoe lager de maximale helderheid wordt. Mij is het tijdens het kijken van normale content nog nooit opgevallen, maar anderen hebben het wel waargenomen. Het is moeilijk te beoordelen in wat voor een situatie die gebeurde, maar ik durf met een gerust hart te stellen dat het beslist geen dealbraker is en ik met plezier The Art of Flight op mijn OLED TV kan kijken wat zich gedurende 1 anderhalf uur bijna alleen maar in de sneeuw afspeelt.
De LG OLED TV's hebben geen goede motion handling.
Niet waar. De motion handling is eigenlijk heel erg goed en de LG OLED TV's hebben de laagste motion blur van alle TV's op het moment. Dat laatste zorgt er voor dat bij bepaalde 25Hz of 30Hz content de motion als enigszins schokkerig ervaren kan worden. De Tru-Motion functie kan hierbij goed helpen, mits goed ingesteld. De User/Gerbruikers functie met 'de-judder' op 2/10 en 'de-blur' op 10/10 is een mooi uitgangspunt om mee te gaan experimenteren. 24Hz content (met Real Cinema aan) en 60Hz content heb ik zelden zo goed weergegeven zien worden en Tru-Motion mag dan ook zeker uitgezet worden.
OLED TV's hebben last van oververzadigde kleuren.
Als de TV niet goed wordt ingesteld kan dit zeker waar zijn. Helaas geldt dat voor alle TV's. Tegenwoordig beschikken de betere TV's (LCD en OLED) over zoveel kleuren dat het makkelijker is om de kleuren compleet verkeerd in te stellen dan ze goed te krijgen. In de (meeste) winkels en vooral nieuw uit de verpakking staan TV's echt heel belabberd ingesteld. Het loont dus enorm de moeite om -welke TV dan ook- goed in te stellen!
Over instellingen gesproken. OLED TV's zijn enorm kritisch wat de instellingen betreft. Doe het fout en het beeld ziet er slechter uit dan bij een LCD TV van de Aldi. In dat opzicht is een OLED TV niet voor iedereen even interessant, omdat je echt wel even in de techniek van deze toestellen moet duiken en daar moet je maar net zin in hebben. Plug 'n Play is gewoon zonde van je investering.
Hieronder plaats ik mijn basis instellingen voor de LG OLED B6, C6, G6 en E6 modellen. Zie het als een uitgangspunt waar zelf op te variëren valt, want het zijn persoonlijke en dus niet de beste instellingen. Wel zijn ze een heel stuk beter dan de instellingen nieuw uit de verpakking! De instelling 'OLED light' is heel persoonlijk en afhankelijk van de omgeving waarin de TV geplaatst is.
LG OLED 2016 basis instellingen (B6, C6, G6 en E6):

Voor zowel Dolby Vision als HDR10 is het lastig om een kleurtemperatuur te kiezen. De gebruikelijke opties zijn aanwezig (cool, medium, warm1, warm2 en warm3) en hoe koeler de setting hoe hoger de peak brightness ligt en dat is voor HDR wel zo leuk! Helaas wat de kleurechtheid betreft is bij HDR content de Warm3 setting het meest kleur accuraat. Warm3???!!! Ja Warm3, sorry...
Het is makkelijk te testen als je de HDR Demo LG Chess hebt. In het begin staar er een dame in een jurk en als je het filmpje op pauze zet zoals op het onderstaande plaatje, dan zal je zien dat haar huidstint alleen klopt bij de Warm3 setting. Warm2 kan nog net, maar bij een koelere setting lijkt ze wel dood..!

Ik heb ervoor gekozen om wat aan helderheid in te leveren en te kiezen voor de juiste kleuren, maar voel je vrij om dit naar eigen voorkeur aan te passen, zoals eigenlijk voor alle settings geldt.
Hieronder staan mijn instellingen voor SDR en HDR gaming op de B6 ten tijden dat er nog GEEN HDR game mode is voor dit toestel (55" en 65").

Extra info omtrent de setting 'black level' in combinatie met een Playstation 4 (Pro):
PS4 RGB full (auto) = TV Black Level HIGH
PS4 RGB limited = TV Black Level LOW
Met dank aan @PUCK!
Voor andere bronnen geldt eigenlijk hetzelfde. Full houdt een bereik van waardes in van 0 - 255 en bij Limited is dit 16 - 235.
RGB Full / 0 - 255 = TV Black Level HIGH
RGB Limited / 16 - 235 = TV Black Level LOW
Zwartniveau en schaduwdetail test:
Getest op een LG65B6.
Ik heb zelf een testchart gemaakt waarbij de 10 donkerste grijs gradaties op worden weergegeven (0 tm 9 op de achaal van 0 t/m 255). De meest linker is dus helemaal zwart en naar recht loopt het op naar donkergrijs.

Het kan zijn dat je op het plaatje hierboven uitsluitend zwart ziet als je monitor niet goed staat ingesteld. De browser is ook van invloed, IE en Edge laten plaatjes altijd te donker zien. De bovenste 50% van het zwarte vlak zou 10 verschillende verticale balken moeten laten zien van zwart naar donkergrijs (van links naar rechts).
Download hier het nieuwe testplaatje (*.RAR bestand).
De feiten:
Brightness 49 = te donker. Niet alle vlakken zijn te onderscheiden
Brightness 50 = correct. Alle vlakken net aan zijn te onderscheiden, maar alleen in een compleet verduisterde ruimte en mits OLED Light op 80 of hoger staat. Met een gemiddelde setting van OLED Light op 50 zijn het zwarte vlak en het daarop volgende vlak nagenoeg niet te onderscheiden.
Brightness 51 = lijkt op het oog meer correct, maar als je dicht op het paneel gaat zitten dan zie je hele lichte spikkeltjes over het gehele beeld. De pixels staan dus niet meer uit, daar waar het zwart moet zijn. Dit is sowieso zichtbaar vanaf een OLED light setting op 50. Daaronder heb ik het niet getest. Vanaf een normale kijkafstand zijn de oplichtende pixels echter moeilijk waar te nemen en met omgevingslicht aan is het überhaupt niet te zien. Ik kan mij voorstellen dat sommige dit een fijne setting vinden. Start echter de openingscrawl van Star Wars in de avond en het valt op dat de zwarte 'hemel' achter de sterren niet zo zwart is als de zwarte balken boven en onder.
Brightness 52 = te licht. Het is duidelijk te zien dat allen pixels licht geven vanaf dichtbij bekeken, maar ook vanaf een normale kijkafstand is dit te zien.
En om het nog maar eens aan te geven... Deze settings en waarnemingen zijn gebaseerd op een Gamma waarde van 2.2 en dynamisch contrast staat UIT.
De feiten rijmen echter niet altijd met de persoonlijke opvatting, maar mogelijk is het fijn om eens het één en ander inzichtelijk te hebben. In principe zouden op dit vlak alle panelen hetzelfde moeten zijn, maar dit is nooit met 100% zekerheid te zeggen. Ik durf met 99% zekerheid te zeggen dat het voor 99% procent zeker is
De donkerste tint boven zwart is lastig te onderscheiden wat aangeeft dat de TV moeite heeft met de donkerste schaduwdetails. Veel TV's doen dit echter nog heel veel slechter, dus het resultaat is nog steeds heel erg goed te noemen. Een de TV die het wel beter doet is de door mij gereviewde Samsung 55KS9000, maar deze kan weer geen 100% zwart weergeven...
LG Servicemenu:
Via deze site heeft @ViNOK16Bit info vergaard om in het LG service menu te komen:
Heeft er iemand al aangeschaft/gereserveerd?
Wat zijn de eerste indrukken?
En, ik weet niet of ik dat mag vragen, maar is er al afgeweken van de standaard advies verkoopprijs?
Hoe lang duurt het gemiddeld voordat daar van afgeweken wordt? Tot na de feestdagen?
Ik weet dat je bij bovengenoemde TV een gratis soundbar erbij krijgt, maar ik zou liever die 599,- van de prijs afhalen
Kortom, iemand ervaringen met de aankoop van een 2015 LG OLED?
Het geld brandt in m`n zakken
Deze openingspost is vanaf heden de verzamelplek geworden voor (hopelijk) wat interessante informatie, veel terugkomende vragen en basis settings voor OLED TV's. Gaandeweg kunnen we nieuwe informatie hier toevoegen waardoor alle informatie op één vaste plek blijft staan. Ik trap vast af met wat mij nu te binnen schiet, maar kom gerust met extra vragen en/of opmerkingen om deze post uit te breiden!
De OLED technologie staat relatief nog in de kinderschoenen waarbij LG in 2016 de 3de generatie commercieel goed verkrijgbare OLED TV's lanceerde. Panasonic, Loewe, Grundig, Philips en B&O lanceerde respectievelijk hun eerste OLED modellen met LG panelen. Vanaf 2017 zal Sony zich ook bij de club voegen. Dit topic richt zich vooral op de 2016 modellen. Omdat de techniek nog zo 'nieuw' is hebben veel consumenten een hoop vragen en moet OLED zich nog bewijzen tegen de gevestigde orde; de LCD TV.
Het meest opvallende aspect van OLED TV's is dat dit de enige toestellen zijn waarbij zwart in het beeld ook echt 100% zwart is. Er is geen backlight aanwezig zoals bij LCD TV's en de pixels gaan bij zwart gewoon helemaal uit. Dit geeft TV kijken in het algemeen, maar helemaal in het donker, een compleet andere dimensie. De zwartwaarde is het fundament voor de rest van het beeld en hoe dieper het zwart, hoe mooier kleuren en het totale plaatje gepresenteerd worden. Helaas is dit haast betoverende effect niet goed zichtbaar in winkels als de Mediamarkt (waar de toestellen ook niet goed ingesteld staan) en ik kan mij voorstellen dat een hoop mensen niet snappen wat er nou zo speciaal is aan deze 'dure' TV's.
Ik durf het aan en velen met mij: OLED TV's zijn met afstand de beste TV's die er nu verkrijgbaar zijn. Dat is een bold statement en het is niet allemaal hosanna. De perfecte TV bestaat immers niet.
Kenmerken en veel gestelde vragen en opmerkingen:
- Kan een OLED TV inbranden?
Ja, dit kan. Als er lang genoeg een statisch beeld getoond wordt zal het beeld permanent inbranden (burn-in). Inbranden gebeurt echter niet zomaar, daarvoor moet het beeld wel heel lang stil blijven staan. TV kijken naar een zender met een vast logo of een spelletje spelen met een vaste HUD zou op zich geen probleem mogen zijn, maar het kan bij langdurig gebruik toch voor problemen zorgen. Er is geen harde tijdsduur aan te geven hoelang het duurt voordat er permanente burn-in optreedt. Dit kan namelijk per paneel verschillen, maar een avond RTL-4 kijken of gamen zou geen probleem mogen zijn. Gebruik je gezonde verstand.
Wat wel al na slechts enkele seconden kan optreden is tijdelijke burn-in, beter genaamd 'retentie'. Dit is een normaal neven effect van OLED en Plasma techniek en is niet alarmerend. Zelfs onze eigen ogen hebben 'last' van retentie. Wanneer de pixels weer een andere kleur weergeven zal de retentie vanzelf weer wegtrekken. De mate waarop retentie zichtbaar is varieert sterk en is afhankelijk van de kleur op het beeld waarin de retentie zichtbaar is.
TIP: Gebruik een OLED TV niet (te lang) als een PC-monitor, daar zijn ze niet voor gebouwd.
- Hebben OLED TV's last van (vertical) banding?
Helaas (nog) wel. De 2016 modellen hebben nog altijd zichtbare banding bij bepaalde testbeelden. Maarrrr, het effect is sterk minder zichtbaar ten aanzien van de 2015 modellen en het we hebben over testbeelden. Tijdens normale content zou het niet zichtbaar mogen zijn. Liefhebbers van voetbal zouden met een gerust hart een OLED TV kunnen kopen. Is er tijdens normale content wel banding zichtbaar? Dan is dat (wat mij betreft) een reden om contact op te nemen met je dealer en de TV om te laten ruilen.
TIP: Verwar vertical banding niet met color banding. Color banding komt door te weinig kleurgradaties in de content en/of een paneel die niet genoeg gradaties weer kan geven. 8-bit content en/of panelen laten over het algemeen hinderlijke kleurschakeringen zien. Middels dithering is de meeste color banding bij 8-bit kleuren tegen te gaan, maar deze functie is niet altijd voor handen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Colour_banding
- Hoe zit het met inputlag?
Inputlag is een veelbesproken onderwerp in het oorspronkelijke OLED topic. Inputlag vertaalt zich in de tijd die een TV nodig heeft om het signaal wat binnenkomt bij de input zichtbaar te maken op het paneel. Voor gewoon TV kijken maakt inputlag niet uit, maar voor gamers is een zo kort mogelijke vertraging erg belangrijk. Hoe inputlag ervaren wordt blijkt heel persoonlijk te zijn en hoewel je op internet de waardes per TV redelijk eenvoudig kan vinden, is het onmogelijk om te bepalen hoe jijzelf die lag ervaart. Mede hierom is het redelijk zinloos om verhitte discussies aan te gaan over dit onderwerp.
Waarom is zwart niet altijd zwart, maar lelijk grijs op OLED TV's?
Zoals eerder genoemd is de mogelijkheid om 100% zwart weer te geven één van de grootste troeven van OLED TV's. Als een OLED TV goed is ingesteld, dan geeft hij ook alleen maar 100% zwart weer waar dit in de content aanwezig is. Helaas is veel content niet goed gemastered als het op zwart of bijna zwart aankomt. Op LCD TV's en de meeste Plasma TV's valt dit niet op, maar een OLED TV laat op dit gebied alles genadeloos zien. Of dit nu echt een groot nadeel is, is enigszins persoonlijk. De TV doet niks verkeerd en er is genoeg content waar het zwart en de schaduwpartijen wel goed gemastered zijn.
Een OLED TV heeft niet de brightness van een LCD TV.
Dit klopt in vergelijking met de beste LCD TV's. Deze toestellen halen een brightness tot op wel 1800 nits! (Sony ZD9 serie). De maximale helderheid ligt bij OLED toestellen rond de 700 nits. Dat verschil lijkt groter dan het in werkelijkheid is en laat zich alleen gelden bij HDR content, maar we mogen het niet negeren. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de kracht van 0.0000 nits bij OLED TV's veel meer invloed heeft op de kijkervaring dan de mogelijke 1800 nits bij LCD TV's. OLED TV's hebben nog altijd een (veel) hoger maximaal contrast.
Extra note: OLED TV's hebben een ingebouwde Auto Brightness Limiter (ABL). Deze zorgt ervoor dat wanneer de TV voor een langere tijd heel helder beeld moet geven (beeldvullend wit bijvoorbeeld) de helderheid automatisch gedimd wordt. Sowieso is het bij OLED toestellen zo, dat hoe groter het heldere vlak is, hoe lager de maximale helderheid wordt. Mij is het tijdens het kijken van normale content nog nooit opgevallen, maar anderen hebben het wel waargenomen. Het is moeilijk te beoordelen in wat voor een situatie die gebeurde, maar ik durf met een gerust hart te stellen dat het beslist geen dealbraker is en ik met plezier The Art of Flight op mijn OLED TV kan kijken wat zich gedurende 1 anderhalf uur bijna alleen maar in de sneeuw afspeelt.
De LG OLED TV's hebben geen goede motion handling.
Niet waar. De motion handling is eigenlijk heel erg goed en de LG OLED TV's hebben de laagste motion blur van alle TV's op het moment. Dat laatste zorgt er voor dat bij bepaalde 25Hz of 30Hz content de motion als enigszins schokkerig ervaren kan worden. De Tru-Motion functie kan hierbij goed helpen, mits goed ingesteld. De User/Gerbruikers functie met 'de-judder' op 2/10 en 'de-blur' op 10/10 is een mooi uitgangspunt om mee te gaan experimenteren. 24Hz content (met Real Cinema aan) en 60Hz content heb ik zelden zo goed weergegeven zien worden en Tru-Motion mag dan ook zeker uitgezet worden.
OLED TV's hebben last van oververzadigde kleuren.
Als de TV niet goed wordt ingesteld kan dit zeker waar zijn. Helaas geldt dat voor alle TV's. Tegenwoordig beschikken de betere TV's (LCD en OLED) over zoveel kleuren dat het makkelijker is om de kleuren compleet verkeerd in te stellen dan ze goed te krijgen. In de (meeste) winkels en vooral nieuw uit de verpakking staan TV's echt heel belabberd ingesteld. Het loont dus enorm de moeite om -welke TV dan ook- goed in te stellen!
Over instellingen gesproken. OLED TV's zijn enorm kritisch wat de instellingen betreft. Doe het fout en het beeld ziet er slechter uit dan bij een LCD TV van de Aldi. In dat opzicht is een OLED TV niet voor iedereen even interessant, omdat je echt wel even in de techniek van deze toestellen moet duiken en daar moet je maar net zin in hebben. Plug 'n Play is gewoon zonde van je investering.
Hieronder plaats ik mijn basis instellingen voor de LG OLED B6, C6, G6 en E6 modellen. Zie het als een uitgangspunt waar zelf op te variëren valt, want het zijn persoonlijke en dus niet de beste instellingen. Wel zijn ze een heel stuk beter dan de instellingen nieuw uit de verpakking! De instelling 'OLED light' is heel persoonlijk en afhankelijk van de omgeving waarin de TV geplaatst is.
LG OLED 2016 basis instellingen (B6, C6, G6 en E6):

Voor zowel Dolby Vision als HDR10 is het lastig om een kleurtemperatuur te kiezen. De gebruikelijke opties zijn aanwezig (cool, medium, warm1, warm2 en warm3) en hoe koeler de setting hoe hoger de peak brightness ligt en dat is voor HDR wel zo leuk! Helaas wat de kleurechtheid betreft is bij HDR content de Warm3 setting het meest kleur accuraat. Warm3???!!! Ja Warm3, sorry...
Het is makkelijk te testen als je de HDR Demo LG Chess hebt. In het begin staar er een dame in een jurk en als je het filmpje op pauze zet zoals op het onderstaande plaatje, dan zal je zien dat haar huidstint alleen klopt bij de Warm3 setting. Warm2 kan nog net, maar bij een koelere setting lijkt ze wel dood..!

Ik heb ervoor gekozen om wat aan helderheid in te leveren en te kiezen voor de juiste kleuren, maar voel je vrij om dit naar eigen voorkeur aan te passen, zoals eigenlijk voor alle settings geldt.
Hieronder staan mijn instellingen voor SDR en HDR gaming op de B6 ten tijden dat er nog GEEN HDR game mode is voor dit toestel (55" en 65").

Extra info omtrent de setting 'black level' in combinatie met een Playstation 4 (Pro):
PS4 RGB full (auto) = TV Black Level HIGH
PS4 RGB limited = TV Black Level LOW
Met dank aan @PUCK!
Voor andere bronnen geldt eigenlijk hetzelfde. Full houdt een bereik van waardes in van 0 - 255 en bij Limited is dit 16 - 235.
RGB Full / 0 - 255 = TV Black Level HIGH
RGB Limited / 16 - 235 = TV Black Level LOW
Zwartniveau en schaduwdetail test:
Getest op een LG65B6.
Ik heb zelf een testchart gemaakt waarbij de 10 donkerste grijs gradaties op worden weergegeven (0 tm 9 op de achaal van 0 t/m 255). De meest linker is dus helemaal zwart en naar recht loopt het op naar donkergrijs.

Het kan zijn dat je op het plaatje hierboven uitsluitend zwart ziet als je monitor niet goed staat ingesteld. De browser is ook van invloed, IE en Edge laten plaatjes altijd te donker zien. De bovenste 50% van het zwarte vlak zou 10 verschillende verticale balken moeten laten zien van zwart naar donkergrijs (van links naar rechts).
Download hier het nieuwe testplaatje (*.RAR bestand).
De feiten:
Brightness 49 = te donker. Niet alle vlakken zijn te onderscheiden
Brightness 50 = correct. Alle vlakken net aan zijn te onderscheiden, maar alleen in een compleet verduisterde ruimte en mits OLED Light op 80 of hoger staat. Met een gemiddelde setting van OLED Light op 50 zijn het zwarte vlak en het daarop volgende vlak nagenoeg niet te onderscheiden.
Brightness 51 = lijkt op het oog meer correct, maar als je dicht op het paneel gaat zitten dan zie je hele lichte spikkeltjes over het gehele beeld. De pixels staan dus niet meer uit, daar waar het zwart moet zijn. Dit is sowieso zichtbaar vanaf een OLED light setting op 50. Daaronder heb ik het niet getest. Vanaf een normale kijkafstand zijn de oplichtende pixels echter moeilijk waar te nemen en met omgevingslicht aan is het überhaupt niet te zien. Ik kan mij voorstellen dat sommige dit een fijne setting vinden. Start echter de openingscrawl van Star Wars in de avond en het valt op dat de zwarte 'hemel' achter de sterren niet zo zwart is als de zwarte balken boven en onder.
Brightness 52 = te licht. Het is duidelijk te zien dat allen pixels licht geven vanaf dichtbij bekeken, maar ook vanaf een normale kijkafstand is dit te zien.
En om het nog maar eens aan te geven... Deze settings en waarnemingen zijn gebaseerd op een Gamma waarde van 2.2 en dynamisch contrast staat UIT.
De feiten rijmen echter niet altijd met de persoonlijke opvatting, maar mogelijk is het fijn om eens het één en ander inzichtelijk te hebben. In principe zouden op dit vlak alle panelen hetzelfde moeten zijn, maar dit is nooit met 100% zekerheid te zeggen. Ik durf met 99% zekerheid te zeggen dat het voor 99% procent zeker is


De donkerste tint boven zwart is lastig te onderscheiden wat aangeeft dat de TV moeite heeft met de donkerste schaduwdetails. Veel TV's doen dit echter nog heel veel slechter, dus het resultaat is nog steeds heel erg goed te noemen. Een de TV die het wel beter doet is de door mij gereviewde Samsung 55KS9000, maar deze kan weer geen 100% zwart weergeven...
LG Servicemenu:
Via deze site heeft @ViNOK16Bit info vergaard om in het LG service menu te komen:
http://openlgtv.org.ru/wiki/index.php/Access_hidden_service_menus_/_modestoon volledige bericht
Ik heb mijn Logitech Harmony gebruikt om een knop toe te voegen voor het IN_Start menu en het EZ_Adjust menu. Er wordt vervolgens om een pincode gevraagd. Dit is bijna voor elke LG TV 0413.
Het is ook mogelijk met een Android telefoon of tablet met een IR blaster en de gratis app Anymote. Er is ook een betaalde app.
Uiteraard kun je ook een Service remote aanschaffen, maar aangezien er andere goedkopere/gratis opties zijn zal dit voor niemand echt interessant zijn.
Wat kun je zoal met in het service menu?
Een paar voorbeelden die ik interessant vind:
Technische informatie zien: Model, serienummer, firmware versie etc.
Het aantal branduren terugvinden: UTT
Het aantal compensatie cycli terugzien: OLED Compensation count
Land regio code aanpassen
OLED compensatie interval aanpassen
ASBL uitzetten: TPC enable = 0
2 foto's van het service menu:
[afbeelding]
[afbeelding]
Bovenstaande is getest en gebaseerd op een 55EF950V (zoals je kunt zien in de screenshots)
[ Voor 255% gewijzigd door Major_ton op 21-02-2017 15:08 ]