MAX3400 schreef op zondag 06 september 2015 @ 13:50:
Bepaalde zaken kan/wil je niet 60/40 afrekenen. Als voorbeeld: rioolheffing. Dat wordt vaak per lid of per huishouden berekend. Bot gezegd: je gooit evenveel weg en je gaat even vaak naar de plee; moet je partner dan minder betalen? Water/electra: je doucht allebei 10 minuten per dag, poetst allebei 2x je tanden, gebruikt samen de vaatwasser & wasmachine. Moet de een daar dan gemiddeld (!!!) meer voor betalen dan de ander?
De grootste kostenpost zijn de hypotheek en de bijkomende verzekeringen. Persoonlijk, maar dat ben ik, zou ik die echt 50/50 doen. Zeker de verzekeringen; uiteindelijk is een dekking (gemakshalve) 100% en zullen jullie beiden blij zijn dat na een storm een ruit wordt vervangen. Of zal 1 partner blij zijn (no offense) als de ander overlijdt en alle kosten zijn gedekt in de levensverzekeringen.
Je zegt ook: mochten er kinderen komen, gaat ze minder werken. Dan krijgt ze waarschijnlijk ook minder inkomen. Stel dat ze van 40 uur naar 20 uur gaat en ook naar rato betaalt krijgt. Als je dan alsnog je 60/40 wil handhaven, wordt dat voor je partner eigenlijk 60/80 (want er komt rechts maar de helft binnen).
Denk er nog maar eens heeeeel goed over na welke verdeling het slimste is; maak maar eens een paar Excel-sheets waarbij de ene persoon het dubbele gaat verdienen of de andere persoon (om whatever reason) 0 gaat verdienen.
Dat mijn vriendin toevallig maar de helft verdient van wat ik verdien, wil natuurlijk niet zeggen dat zij ook maar 1/3 aandeel in onze relatie heeft. Daarnaast, als mijn vriendin de helft van onze gezamenlijke kosten moest betalen, dan hield zij daarnaast niks over, en ik des te meer.
Haar aandeel in onze partnerschap is dan ook gewoon 50%, ondanks de hoeveelheid geld die ze bijdraagt. En zij is dus gewoon voor 50% eigenaar van onze gezamenlijke bezittingen. Dus ook het huis. Denk er ook eens over na, dat als je samen een huis koopt, ieder 100% aansprakelijk is voor de schuld, ongeacht de eigendomsverdeling! Dus als de ene partner na scheiding niet kan betalen, komt de hypotheekverstrekker gewoon de volle 100% bij de ander halen. Beetje lullig om daar tegenover dan maar een 33% aandeel in het eigendom te stellen (waarvan ik zelfs betwijfel of dat zo makkelijk te regelen is).
De verdeling in de kosten is bij ons dus naar rato. Dan houdt zij nog steeds minder over dan ik, er is dus nog steeds een prikkel voor haar om eventueel een betere baan te zoeken (als ze vindt dat ze te weinig vrij te besteden heeft).
Bij de komst van kinderen, vind ik het ronduit asociaal om je vriendin/vrouw nog steeds 50% te laten betalen terwijl zij minder gaat werken om voor de kinderen te zorgen. Tenzij je natuurlijk zelf ook minder gaat werken om voor
jouw kinderen te zorgen... (maar dan bleef de inkomensverhouding gelijk dus dat bedoel je denk ik niet). Of als de kinderen van de melkboer zijn natuurlijk...
En wat als mijn vriendin minder gaat werken, maar in ruil daarvoor een groter aandeel van het huishouden gaat doen/regelen? Levert ze dan minder aandeel in onze relatie? Of juist meer?
Ik heb mijn vriendin niet uitgezocht op haar inkomen (dat had ik ook niet nodig). En zij mij niet op het mijne. Ik kan prima 2/3 van onze kosten ophoesten, en we kunnen daarnaast samen een leuk leven leiden.
De eerste paar jaren van ons samenwonen hadden we nog wel een huurhuis, waardoor we geen gedeelde eigendommen hadden. Inmiddels is dat anders.
@TS: Ik zou inderdaad kijken naar ofwel de rente samen delen (ook over het spaardeel, niet de aflossing), ofwel een redelijke vergoeding voor het huren van ruimte. Dit zou ik wel laten vastleggen in een samenlevingsovereenkomst bij de notaris, en 1 maal per jaar de balans opmaken van wat jullie ieder hebben bijgedragen, en het eventuele verschil aan elkaar kwijtschelden.
Als je het niet goed vastlegt, en bijhoudt, kan een rechter namelijk besluiten dat jullie in gemeenschap van goederen leefden, en op die manier ook de boedel verdelen.