Je moet vrijwilligerswerk niet verwarren met het helpen van een buurman of vriend bij een verbouwing.
Zoals al eerder is aangegeven wordt een vrijwilliger standaard niet betaald, maar hoogstens ontvangt hij/zij een (reis)onkostenvergoeding. Het is mogelijk om met een team vrijwilligers aan teambuilding te doen (wat extra geld kost), maar primair is dat om de vrijwilligers te behouden en is dus geen loon.
Zonder vrijwilligers bestaat een bepaalde stichting of vereniging niet omdat je anders met volledig betaalde krachten moet werken waarmee de lidmaatschapskosten enorm hoog worden en er geen leden meer overblijven.
Je buurman of vriend helpen met een klus, doe je om die persoon ook echt geld te laten besparen of om tijdwinst te laten boeken. Doorgaans krijg je daar ook niet voor betaald, maar wordt het verrekend met een etentje of biertje na afloop. Hiermee worden bedrijven in principe benadeeld omdat zij niet voor een appel en een ei die werkzaamheden kunnen doen. Echter kan geld maar 1x worden uitgegeven. Dus in plaats van een bedrijf in te huren, breng je een bezoek aan het restaurant of houdt je geld over voor een vakantie. (Anders had je die vakantie dus niet geboekt, en heeft het reisbureau minder omzet gemaakt.)
Stagiaires worden inderdaad regelmatig als laagbetaalde arbeidskrachten gebruikt. Immers, een onderneming wil graag winst maken en aangezien een stagiair voor een korte tijd bij het bedrijf is en ook een inwerkperiode nodig heeft, moeten deze kosten natuurlijk wel worden terugverdient. Of er moet iets onderzocht worden waar anders geen specialisme of tijd voor is binnen het bedrijf. Een normale medewerker kost relatief veel geld tot over een stagiair waardoor het voor bedrijven vaak interessant is om zo'n persoon in dienst te nemen. (Kijk maar eens in de lijsten met vacatures hoe vaak er naar een stagiair wordt gevraagd. Voornamelijk vanwege de loonkosten en soms is een nieuw specialisme nodig die het bedrijf niet zelf heeft.)
Maar let wel op dat er concurrentie is. Een bedrijf dat te dure producten en diensten levert, is niet levensvatbaar en gaat failliet. Mensen die bij zo'n bedrijf werken krijgen op dat moment al meer betaald dan dat eigenlijk kan, en is hun werk in principe overbodig.
Zelf vind ik het wel krom als mensen onbetaald en regelmatig bij een onderneming (bedrijf dat winst wil maken dus) werken. Bij een klein familiebedrijf kan ik met dat enigszins voorstellen, maar vanaf 5 mensen moet iedereen gewoon betaald worden.
Terugkomend op het basisinkomen:
XWB schreef op donderdag 19 juli 2018 @ 11:57:
Quote van Nu.nl:
Hij verwacht dat een volledige betaalde baan er vanaf 2040 voor niemand meer in zit en dat het doen van onbetaald werk binnenkort de gewoonste zaak van de wereld is.
"In 2040 zullen er mede door de robotisering niet genoeg banen zijn voor iedereen en dus wordt het basisinkomen onvermijdelijk.
Volledig betaalde banen blijven bestaan, maar er zal zeker een verschuiving plaatsvinden. Ook robots hebben hun onderhoud, reparaties en certificeringen nodig. Het lastige onderhoud moet toch door mensen worden gedaan. En ook nieuwe zaken moeten ontwikkeld blijven worden. In 2050 moet bijvoorbeeld toch iedereen hun gasgestookte cv-ketel vervangen hebben, en daar zijn zeker mensen voor nodig omdat elk huis anders is.
En in principe zijn er al vrijwilligers die betaald worden door de staat. Dit zijn voornamelijk werklozen en mensen die geen sollicitatieplicht meer hebben, maar zich wel inzetten voor de maatschappij. Deze krijgen al een uitkering en is in principe een verkapte indirecte vergoeding voor het vrijwilligerswerk.
