Je kan inderdaad tarwebloem van de Aldi of Lidl gebruiken, echter heeft deze te weinig gluten. Gluten zijn vereist voor een goed pizzadeeg. Wil je deze bloem bljven gebruiken, neem daarvan dan 75% en voeg 25% Semola van Dececco toe (te koop bij de Hanos, maar ook bij de groterer jumbo supermarkten).
Dat Dececco ziet er als volgt uit:
Dececco gebruik je ook (en dus geen Nederlandse griesmeel, deze is fijner van structuur) om de pizzasteek licht te voorzien van korrels zodat de pizza van de schep glijdt bij het plaatsen in de oven.
Ik gebruik zelf dit recept:
300 gr bloem
12,5 gr verse gist of 4 gram droge gist
5 gr zout
5 gr suiker
100-120 ml lauw water (afhankelijk van bloemsoort)
30 ml olijfolie
Een aantal opmerkingen die helpen:
- met lauw water bedoel ik water op 30 graden. Dat krijg je lastig uit de kraan op die temperatuur. Zet een uur voordat je het deeg gaat maken de oven op 30 graden en plaats er een karaf water in, na dat uur is het exact 30 graden. Die temperatuur is erg belangrijk omdat het gist dan snel gaat werken. Gebruik nooit koud water.
- voor de ideale pizza gebruik je 3 gistingen (onder folie en in een oven op 30 graden). Na de 3 gistingen moet het deeg zo snel mogelijk naar de 10 graden gebracht worden (ook binnenin de bol deeg) zodat het gisten direct stopt (ik zal uitwerken hoe je dit doet)
- laat het pizzadeeg koud 1 nacht rusten voor een lekkerdere smaak
Naast het deeg is de tomatensaus essentieel. Ik maak zelf een saus deze ingredienten:
1 fles Passata di Pomodoro
1 Ui fijngesneden
3 Ansjovissen
2 el olijfolie
Passata di Pomodoro of een andere zeer goede kwaliteit tomatensaus is essentieel, ik heb toevallig net 6 flessen gekocht voor iets minder dan 20 euro vandaag:
Tot slot een paar foto's. Het maken van de lekkere saus:
De saus is aan het inkoken:
Beleggen van de pizza:
En met pizzadeeg van 1 gisting kan je heerlijk brood bakken (30 minuten op 200 graden):
Ik zal binnenkort een uitgebreidere post hier plaatsen met meer uitleg en tips (die ik allemaal geleerd heb in cursussen)