Huishoudelijk werk verdelen we. We houden beide niet van schoonmakenXanderDrake schreef op maandag 04 april 2016 @ 23:58:
[...]
Interessant. Wij hebben geen uren normalisatie trouwens. Nooit aan gedacht, bij ons is het gewoon 'het' inkomen. Maar hoe kijkt men naar huishoudelijk werk?

Omdat alles naar rato is, raken we beide naar verhouding even veel kwijt. Absoluut zijn verschillen in euro's groter, maar ik zie het dan ook als investering. Je kan, omdat het verhoudingsgewijs gaat, nooit met schuld zitten. Enkel beide naar € 0,-, maar dan "verkoop" je je huis ook voor €0Ardana schreef op dinsdag 05 april 2016 @ 00:29:
Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen
Waarom gooi je dat niet in één hoopMilmoor schreef op dinsdag 05 april 2016 @ 09:37:
[...]
Dit hadden wij eerst ook, maar we hebben daar uiteindelijk niet voor gekozen. Het kan prima, maar deze punten hadden wij in eerste instantie niet meegenomen: hoe ga je om met verbouwingen, groot onderhoud en andere waarde beïnvloedende elementen? Stel de een brengt 25% van de woning contant in, is hij dan ook voor 25% van het onderhoud aansprakelijk? Of heeft hij wel de lusten, maar niet de lasten? En wat als je er een aanbouw aanzet, ga je dan een mutatie log bij houden? Met tussendoor taxaties of contant maken toekomstige investeringen? Gekocht X - U, verbouwd Y + Z, verkoop Q. Hoeveel is U?
De notaris was trouwens niet (meer) enthousiast over onze vorige afspraak over waardevermeerdering, het was in de praktijk niet overzichtelijk.
In fictieve percentages: 10% is mijn eigen geld, 2,5% haar geld. Gezamenlijke hypotheek 87,5%. Waardestijging van 10%? Dan vullen alle posten zich met 10% meer. In procentpunten tov oorspronkelijke bedragen dus 11% / 2,75%, 96,25%. Som van die punten komt weer netjes uit op 110%
Stel je gaat uit elkaar, dan verdeel je 50/50 de gezamenlijke som. Was die eerst 87,5% (ieder 43.75%), wordt dat later 96,25 (ieder 48,125%, weer 10% verschil).
Ik heb een eigen bedrijf gehad, met de kans me ergens anders later weer in te kopen. Het idee van in gezamenlijkheid iets starten (relatie, huis kopen) en daar gezamenlijk verantwoordelijk voor zijn (inzet plegen) hoort daarbij, met vaak de kanttekening dat een business partner niet zomaar zijn hele zak met geld over de schutting gooit. Zo ook in het idee van verdeling van bijdrage bij ons.Juke! schreef op woensdag 06 april 2016 @ 08:51:
Vraagje uit nieuwsgierigheid voor de mensen die alles naar Ratio doen:
Wat is de gedachte erachter?
edit: daarmee bedoel ik: is die altijd hetzelfde: gevoel van eerlijkheid? of zijn er nog andere redenen?
Enige wat me nog te binnen schiet zijn fiscale constructies maar verder....
De verschillen zijn niet gigantisch (factor 1,5, wellicht groeit dat nog binnenkort naar factor 2). Door naar rato te betalen houd je beide ook iets over, wederom naar rato. Volgens mij heb je simpel gezegd drie soorten
- Alles op één hoop
- Alles zelf en gelijke inbreng
- Alles zelf en inbreng naar rato
Nr 2 voelt bij ons niet goed omdat er inkomensverschillen zijn. Waarom mag zij minder overhouden dan ik? Als ik 100 verdien en zij 70. We leggen beide 60 in. Dan houd ik 40 over en zij 10. Hoewel ik hier 1,4 keer meer verdien, houd ik er 4x meer aan over. Dit gaat zeker in de toekomst problemen opleveren als je part time werkt vanwege gezamenlijke redenen (kinderen, bijvoorbeeld). Dat moet ook een gezamenlijke inspanning zijn, die je met "naar rato" voorkomt.
BTW, de inleg gezamenlijk is voor alle dingen die we samen doen: huis, boodschappen, onderhoud, etentjes, vakanties etc.