DARKLORD schreef op donderdag 7 november 2019 @ 18:53:
gisteren openhab geinstalleerd omdat ik na domoticz toch ook wat verder wil gaan kijken.
maar het was een grote teleurstelling. slimme meter uitlezen in domoticz is echt zo geregeld. bij openhab een hoop gezeur over mappen van je usb poorten en aanpassen van files. ik snap het niet. domoticz is ook debian en werkt direct. ook geen grote config file voor die binding. dat was dan teleurstelling 1 . vervolgens de rfxcom precies hetzelfde verhaal. ben er al weer even klaar mee. binnenkort nog even proberen op een andere device ipv een raspberry pi. ik snap de leercurve en wil daar ook zeker tijd in steken maar had niet verwacht dat zulke eenvoudige dingen niet gewoon in een keer werken wat bij domoticz wel zo is.
wordt vervolgd.
FF maar een promotieverhaal voor/van openHAB en benieuwd hoe anderen dat ervaren.
Ik snap je eerste ervaring maar probeer het even door te zetten. OpenHAB is echt(er) een andere Eredivisie. De concepten van OH gaan (nofi) flink wat verder dan bij andere systemen die zich vooral richten op de eerste (verleidelijke) gebruikservaring.
Wat in beginsel makkelijker is/lijkt kan je op termijn wel's flink in de weg gaan zitten. Zeker wanneer je aantal sensoren/devices gaan toenemen.
Hierbij vooral onderscheid maken dat OH primair als serverfunctie was/is ontworpen (Eclipse/Smarthome) en niet, zoals bij Domoticz meer vanuit een gebruikgerichtsdoel zoals lokaal via een usb-poort dingen doen etc.etc.
Ik lees mijn slimme-meter simpel uit via een esp8266-chipje van €1 dat in de meterkast zit, die dan gewoon mqtt boodschappen verstuurt welk ik in openHAB elders draaiend, eenvoudig kan ontrafelen en gebruiken.
Ik kan verder al 3 of 4 andere manieren bedenken om het rechtstreeks/direct met/vanuit openHAB te doen via een scala aan plugins. Maar waarom moeilijk doen, om dat het kan ?
Je moet dingen daar doen waar ze het beste uitwerken. Je kunt ook prima een RasberryPi neerzetten met als enige doel om de slimme meter daar uit te lezen (wat verder niets anders is dan simpel uitlezen van een rs232 interface). Dat je/men gelijk dan daar ter plaatse de "domotica-server" op draait lijkt in beginsel "logisch" maar is op termijn niet handig.
Verder kan je openHAB, en dat maakt het zeker voor de n00b in beginsel wazig en ook voor de wannabe expert soms ondoorzichtig, op verschillende manieren gebruiken. Werkwijzen die je ook nog eens door en met elkaar kunt combineren (en "we" onbedoeld vaak complex door elkaar halen):
1) instellen via gedetailleerde flatline configuratie bestanden (mijn voorkeur)
2) dynamisch via online zoek HetZelfMaarUit zoek/instellingen.
3) via het ingebouwde Karaf/Smarthome/console platform op basis van het Eclipse raamwerk.
Daarnaast heb je, te kort samengevat, 3 (of 4+) manieren om het resultaat in de Browser te tonen:
4) Classic UI, basaal en puur functioneel
5) het "BasicUI", waarmee je zelf controle heb over de opmaak en weergave
6) HabPanel , click & play, grafisch/visueel zeer aantrekkelijk.
Voorts heb je twee methoden om apparaat en plugin controle te houden
7) De online rest/API interface die alles bereikbaar maakt

PaperUI (deel van 2) die online de boel installeert/instelt.
Ter afsluiting, heb je basaal twee manieren om het te programmeren:
9) Via "rules" die (heel veel veel hebben van Java/script
10) Via Hab/Min wat lijkt op NodeRed Blocky/Puzzel programmeren
Tel daarnaast nog 's de database mogelijkheden zoals interfacen naar MySQL, RRD of Postgress, laat staan interface plugin voor systemen/apparaten met allerlei bouwsels van de zeer grote grote community, en je kan je lol op v.w.b. mogelijkheden. Probleem is/wordt wel om nog overzicht te houden.
Kortom, je kunt de dingen niet goed vergelijken en toegegeven, in vergelijking met Domoticz en HomeAssistant, is de leercurve van openHAB tamelijk steil. Andere concepten richten zich imho op een beperkte set van gebruiksaspecten als doel en ja, daarmee worden die (zo lijkt het) wat eenvoudiger. Wat er niet is of (anders) kan, is dan ook niet "nodig".
Laat je echter niet verblinden: tenzij taal, vormgeving of (eind)gebruik zelf het doel zijn, maken die de implementatie van domotica niet makkelijker (of moeilijker). Het is handiger om Java als concept te leren dan Python of Lua als middel te snappen. De laatsten zijn makkelijker toe te passen maar nauwelijks bruikbaar in een IDE omgeving.