Vandread schreef op woensdag 07 januari 2015 @ 18:40:
Dat klopt, maar hij rekent met een periode van 35 jaar

en met een bedrag van 13.000 euro per jaar? Waar trekt hij die vandaan dan? Die hele berekening is een soort grote magische truuk.
Hij zegt zelf: tijdens je studie jaarlijks beheren...
Dus het gaat niet over stopzetten en weer doorgaan over 5 jaar...?
ATS heeft gewoon gelijk zal maar zeggen, de hele redenatie van Tuttel slaat als een tang op een varken als je het mij vraagt.
edit: nog grappiger: over Tuttel z'n "spontane" vermogen mag je ook nog eens vermogensbelasting gaan betalen
en nee DUO schuld mag je volgens mij in boxje 3 niet aftrekken
als we toch zo lekker fantasievol bezig zijn..
Als je nu geld hebt en nu moet terugbetalen kan je inderdaad rente trekken, echter hebben we het over ~150 euro op jaarbasis als je 10k op je rekening hebt.... wooptiedoo.
Daarnaast: zeker als je je schuld niet hebt voorgelegd aan je hypotheek verstrekker kan je de sjaak zijn als het fout gaat, dan kan je hem beter eerder kwijt dan rijk zijn....
Je kunt me belachelijk maken, maar je spreekt duidelijk zonder kennis en hebt ook niet mijn posts gelezen waar ik naar refereerde. Om direct maar even je edit onderuit te halen, je studieschuld is volledig aftrekbaar in box 3. Verder zal ik mijn magische truuk speciaal voor jou uit de doeken doen, allicht leer je er wat van in plaats van mensen direct af te branden zonder ook maar enig benul te hebben waar je over praat.
Het maximale wat je dit jaar bij DUO kan lenen is 8*1.057,79 + 4*4.318,16 = 12.780,48. Laten we aannemen dat je dit bedrag niet nodig hebt voor levensonderhoud of studie, maar volledig beschikbaar hebt. Extrapoleren we dit naar 5 jaar die je leent met heb je dus 5 * 12.780 = 63.900,- Het maximale dat je kan lenen met een enkele studie is zelfs 8 jaar, dus 102.240,- Maar laten we gewoon die 5 jaar nemen.
In de jaren dat je leent wordt je rente elk jaar opnieuw vastgesteld. De hoogste rente die DUO de afgelopen 18 jaar gevraagd heeft is 1,5%, nog altijd lager dan nu de hoogste onvoorwaardelijke spaarrekening rente van KNAB, 1,65% met de laagste spaarrente standen in jaren. De gemiddelde rente van DUO over die 18 jaar is echter 0,82%. De gemiddelde spaarrente zonder voorwaarden over de afgelopen 18 jaar is 2,48%. Netto verschil in die 18 jaar is dus 2,48 - 0,82 = 1,66% Op het moment van de aflosfase wordt je rente elke elke 5 jaar opnieuw vastgezet voor de komende 5 jaar.
De huidige terugbetaal voorwaarden zijn dat op het moment dat je klaar bent met je studie je 2 jaar een aflossingsvrije fase hebt en vervolgens 35 jaar de aflosfase. Hier bovenop kun je nog eens in totaal 5 jaar een extra aflossingsvrije fase aanvragen. In totaal heb je dus 42 jaar om je lening af te lossen, naar daadkracht en maximaal 4% van je inkomen min het minimum loon en lukt dat niet met je inkomen dan wordt het resterende bedrag kwijtgescholden.
De studieschuld is volledig aftrekbaar in box 3, dus geen VRH over dat bedrag. Hypotheek krijgen kan lastig zijn, al heb ik dat van mijn bronnen met schulden van 60K nog niet gehoord, maar als jij aan de hypotheek verstrekker kan laten zien dat jij dat bedrag beschikbaar hebt op een rekening lijkt me dat dat geen probleem hoeft te vormen. Wordt de situatie op een gegeven moment niet meer rendabel, wordt de schuld een probleem, etc... dan kun je het gehele bedrag bij DUO direct aflossen. Wat dat betreft is het dus volkomen risicoloos. Het enige risico ben je zelf als je het geld op een risicovolle manier gebruikt of wegzet.
De rente standen zijn over het algemeen gecorreleerd met de spaarrentes, resulterende dat de spaarrentes zonder voorwaarden de afgelopen 18 jaar altijd hoger zijn geweest dan de DUO rentes. Doordat de rentes elke 5 jaar opnieuw worden vast gezet kun je ook gaan spelen met deposito's van 5 jaar waar je een hogere rente op krijgt dan een spaarrekening zonder voorwaarden. Je geld staat echter wel vast en je bent dus minder flexibel om direct op verandering in te spelen.
Op basis van deze informatie kun je diverse situaties berekenen, je zet bijvoorbeeld maar een deel weg want de rest heb je wel nodig voor je studie of dat je de aflossing doet vanuit het opgebouwde bedrag of volledig van je inkomen etc etc. Ik heb nu niet de tijd om de samengestelde rentes te berekenen uit de losse pols om een voorbeeld helemaal uit te werken, maar een wijsneus als jij kan dat volgens mij best
Om even heel makkelijk mijn voorbeeld te illustreren dat het dus niet om peanuts gaat met de gemiddelde gegevens van de afgelopen 18 jaar onder de oude voorwaarden, dus 15 jaar aflosfase, 2 jaar aflosvrij aanloopfase en 5 jaar tijdelijk aflosvrij, maximaal dus 22 jaar . Stel je hebt toen 50.000,- geleend en op een spaarrekening gezet (toen sowieso aannemelijk gezien je nog een prestatiebeurs had) tegen het netto verschil van 1,66% dan zou je in totaal na 22 jaar 71.824,45 op je rekening hebben staan, een winst van 21.824,45 euro.
Zoals ik al zij, er zijn veel meer verschillende situaties denkbaar en een makkelijk hogere percentages denkbaar met bijvoorbeeld deposito's, maar enkel op basis van de afgelopen jaren vind ik dit geen peanuts. Ook kan het natuurlijk negatiever uitvallen, maar zoals ik al zei je kunt risicoloos aflossen, dus je hebt in feite niets te verliezen als je het verstandig aanpakt en alle winst is leuk meegenomen. Of het de bedoeling is is natuurlijk een 2e...
Maar tot zover mijn belachelijke goochel truuk. Vandread, ik wil je vragen in het vervolg gewoon je bronnen na te gaan ipv bij voorbaat iets of iemand als belachelijk of te doen.
Bronnen:
http://www.duo.nl
http://www.geldreview.nl/spaarstatistieken/ontwikkeling-spaarrente.htm
http://www.wijzersparen.nl/hoogste-spaarrente.html
http://www.rentetotaal.nl/samengestelderenteberekenen.html