Juist daarom. Er blijft al zo weinig over, dus het zou leuk zijn als je met dat kleine deel van je geld mag doen wat je zelf wil.Herko_ter_Horst schreef op zaterdag 21 maart 2015 @ 16:35:
Als je boos bent over wat de overheid van spaargeld "wegneemt", moet je eens kijken wat ze van je inkomen afhalen (je werkt zelf misschien wel voor meer dan de helft voor de overheid), of wat je extra moet betalen voor spullen in de winkel!!1!one!!11!
Toen in de jaren '80 de spaarrente 10% of hoger was, hoorde je ook niemand roepen dat die VRH nou maar eens "eerlijker" moest. En mensen die de afgelopen paar jaar 15%+ op hun aandelen hebben gescoord, hoor je ook niet. Je kunt echt nog steeds wel meer rendement halen dan de fooien die de banken tegenwoordig nog geven (dit topic heet tenslotte niet voor niets "Sparen of 'beleggen'"), maar dan moet je iets meer risico op de koop toe nemen.
En ja, het heet natuurlijk niet voor niets "belasting" i.p.v. "pleziertje". Maar goed, daar betalen we in Nederland wel al die mooie voorzieningen van.
@RoD: voor relatief kleine spaarders is er helemaal geen VRH, de eerste 21K p.p. valt immers onder de vrijstelling.
In de 80-er jaren hadden wij In Nederland nog geen VRH maar het systeem dat men blijkbaar nu in Frankrijk nog hanteert: alleen over het bedrag dat je daadwerkelijk aan rente had ontvangen, betaalde je belasting.
Dat voelde toch wel eerlijker.
En de rekenregels m.b.t. de pensioenen kon men wél in no-time aanpassen toen de rente daalde...waarom de VRH dan niet?
En wat sparen of beleggen betreft: beleggen is leuk als je jong bent, maar we moesten toch juist voor ons pensioen gaan sparen omdat "we minder zullen gaan ontvangen dan wij nu denken".
Toch vreemd dat je dan zou moeten gaan gokken van de overheid?
Het is moeilijk om gemotiveerd te blijven:
Brave, werkende en spaarzaam levende mensen lijken nog slechts de "functie" te hebben van wandelende pinautomaat voor de overheid. Zij worden helemaal leeggetrokken om al die mooie voorzieningen te betalen waar zij zelf nooit een beroep op zullen en/of kunnen doen.
Ben benieuwd hoe dat in de toekomst moet gaan: jonge mensen zien dus alleen nog maar voorbeelden van hoe braaf en gewenst gedrag "zwaar bestraft" wordt en hoe ongewenst, criminelen, graaigedrag, fraude etc.continue beloond wordt. Naar die laatste groep gaat, schijnaar ongelimiteerd, alle tijd, geld en aandacht. De eerste groep mag niets kosten, die "hoeven alleen maar" alles te financieren.