Het punt dat ik probeer te maken, is dat er geklaagd wordt over de VRH. De eerste 21K valt daar buiten, dus voor dat bedrag hoef je er geen rekening mee te houden. Dus je er is blijkbaar sprake van meer dan 21K vermogen. Dan kun je die 21K rustig op een spaarrekening laten staan en met het meerdere kun je dan wat meer risico nemen.Sissors schreef op zondag 22 maart 2015 @ 11:35:
[...]
En waarom zou je je weten dat je je spaargeld voor langere termijn niet nodig hebt? Wat als je auto ermee stopt? De allergoedkoopste nieuwe auto kost je 10k. Een 20k is een stuk realistischer voor de meeste mensen. Leuk hoor, als je dan je spaargeld voor een paar jaar hebt vast gezet, wat nodig is om boven de 2% rente te krijgen.
(Hoe je die eerste 21K wilt inrichten, moet je zelf weten. Als jij het risico op een total-loss auto zonder compensatie van verzekering groot acht en je absoluut niet kunt leven zonder een nieuwe auto van 20K, kun je het maar beter niet vast zetten, maar zelfs dan kun je in elk geval nog 1,6% halen i.p.v. 0,9%. Anders kun je steeds 20% in overlappende 5-jaars deposito's stoppen en 2,25% pakken waarbij elk jaar in ieder geval 20% van je vermogen vrij valt voor meer flexibiliteit).
Waarom niet? Gratis geld bestaat niet. Meer krijgen betekent meer risico nemen. Als de overheid deze belasting afschaft, moet het geld weer ergens anders vandaan komen. En zolang de overheid dat niet doet, zou ik de tering naar de nering zetten en zelf zorgen dat ik meer rendement haal. Ga groensparen, ga naar deposito's, ga beleggen, los af op je hypotheek, sluit je hypotheek over om te profiteren van de lage rente, haal goedkoop geld op om een bedrijf te starten, of wat dan ook. Ga niet met je spaargeld veilig bij een grootbank tegen 0,9% in een hoekje zitten huilen dat de grote boze overheidsmeneer zo gemeen tegen je doet.En daarna komt dus het hele probleem: De overheid gaat je effectief verplichten om of te beleggen of boven de 100% belasting te heffen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.
Als ik in ruil daarvoor in het verleden of in de toekomst belasting betaal alsof ik 30k verdien, zou ik dat wel normaal vinden ja. Overigens ben ik er helemaal niet op tegen als de overheid gewoon het daadwerkelijke rendement zou belasten, maar ik denk dat de bureaucratische rompslomp, administratieve verplichtingen en fraudegevoeligheid van die aanpak het effect daarvan teniet gaan doen.[...]
Wow, zelfs boven de 2%. En het dubbele gaat je niet lukken als ik snel kijk, 1.6% lijkt het meeste te zijn. En dan hebben we het dus over een belastingpercentage van 75%. En zelfs als je 2% krijgt, hoe zou jij het vinden als je nu laten we zeggen 40k verdient per jaar, en je krijgt een belasting aanslag alsof je 80k verdient. Dat is dezelfde situatie, en dat zou jij toch ook niet normaal vinden?
"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."