Even voorstellen op dit prachtige forum, vol met praktische waardevolle ervaringen, het is een hele waardevolle rit om alle reacties door te nemen. Wij hebben 2 jaar geleden een vrijstaande houtskelet bouw woning gekocht bj 2014.
Bg 90m2 vloerverwarming met 6 groepen - 1e etage 60 m2 vloerverwarming met 5 groepen- 2e etage kleine radiator vaste trap met luik in trapgat. 18 zonnepanelen op dak.
Bg heeft een instelbare modulaire thermostaat en de 1e etage een aan/ uit thermostaat. De 1e en 2e etage draaien op Ht, met verdeler met thermostaat en pomp op de 1e etage.
Vanuit de hal op de Bg is een open trap naar 1e etage. Wij hebben niet veel warmte nodig op de 1e etage, maar een behaaggelijke badkamer met de bestaande vloerverwarming is wel lekker natuurlijk.
Bijkeuken ,keuken en hal hebben plavuizen en de woonkamer heeft parket vloer.
Ja, hoe begon het bij ons, nou ja… eigenlijk besefte we niet echt door dat er een hybride installatie in het huis zat, ja echt, we gingen voor dit huis, dus de rest ach dat hoorde er gewoon bij !
Nou, dat hebben we dus geweten!
Het begon gelijk met telefoontje naar het installatie bedrijf, want wij kregen de installatie nadat de stroom eraf was geweest niet meer aan de praat!
We troffen een monteur die het spelletje snapte, hij had hem natuurlijk gelijk aan de praat en zag gelijk een installatie fout, de drukverschil regelaar van de Ht zat niet op de juiste plaats, die zat na de regelklep ipv voor de regelklep gemonteerd en heeft zich er gelijk over gebogen, tot zover prima!
En toen,,,,,, kwamen er storingen en die monteur die het snapte werkte niet meer bij het installatie bedrijf en we begrepen dus al snel dat er weinig monteurs waren die het wel snapte, ze belde wat af met Itho maar een oplossing kwam er niet, dit keteltje is nu eenmaal zo was het antwoordt oef.
Zo kwam ik dus op dit forum terecht en ben alle reacties gaan doorlezen. Zo van lieverlee ging ik begrijpen hoe een en ander in zijn werk ging/zat en waar de bottelnekken zaten.
Ik ben zelf wel technisch en heb een goed analytisch vermogen, maar heb nog nooit in een WP gekeken, laat staan een probleem opgelost, dus dat was studeren.
Waar begin ik, nou ik heb eerst alle leidingen van de vloerverwarming door gespoten, geen probleem gevonden, vervolgens ik heb gekeken of de aanzuig kanalen schoon zijn en heb ook op het dak de schoorsteen bekeken, alles schoon,
maar de schoorsteen behuizing is eigenlijk een beetje vreemd, want de aanzuig en de uitblaas zitten vlak onder elkaar, wat de een uitblaast zuigt de ander weer aan, daar kom ik later nog op terug.
Ik heb een buitenvoeler geïnstalleerd, omdat je dan meer instelmogelijkheden hebt.
Vervolgens ben ik dan toch maar aan de knoppen gaan draaien.
Ik heb de instelling van de tabellen op dit forum overgenomen als begin, maar zo eenvoudig werkt het natuurlijk niet, want dit cijferslot heb je niet zomaar gekraakt, er zijn veel variabele.
Dus zoeken , nadenken, proberen, testen gas dicht enz enz
Thermostaat instellingen, nacht verlaging, gaskraan dicht en weer niet vergeten open bij douchen enz enz , wat een armoede !
Bij elke verandering, moet je wel de installatie een poosje laten pruttelen, zodat die eraan went, dus het is een lang proces om wat gas te besparen en vooral comfort met deze installatie te verkrijgen.
( dit moet je als auto fabrikant eens proberen, dan kan je pas echt lachen, ze rijden de auto’s dan zo door de etalage ruit de showroom binnen, alstublieft hier is het probleem,,,, los het even op !!!!! ! )
1 probleem tegelijk, ik heb de Ht uitgeschakeld in het menu en concentreer mij eerst op de LT
Die 180 min. en die 12 graden verschil zijn de triggers.
De bijstook klepopening is ook een beetje vreemd, daar deze pas opengaat als het cv water de 40 gr. bereikt begrijp ik en dan zit dit kleine circuit al een 0,6 bar hoger!
En als die dan open gaat kan de WP dit warme water niet aan en schiet in de antipendel.( misschien een klein buffertankje er tussen ?? )
Ik had 6 tijd instellingen op de kamer thermostaat en die heb ik gewijzigd naar een constante temperatuur van 20,5 graden dag en nacht.
Beter, de vloer is constant warm en de buiten omstandigheden bepalen nu hoe de WP moet anticiperen.
Vervolgens ben ik gaan kijken naar temp van het water in de WP, met dichte gaskraan, in en uit gaande 26-25 / 24-23 , delta T 2 -2,5 en ben met de pompsnelheid gaan spelen,
ik vond altijd al dat die een geluid maakte( fluittoon) alsof die stond te persen, of als of er iets in de aan/afvoer leiding zat/zit,
merkwaardig genoeg niet veel invloed / verschil ?… ( aankomende zomer zal ik toch de pomp, de verdeler en de leidingen er rond omheen eens verder gaan bekijken )
De WP is hardleers, als ik hem train , met Lt Kp cv op 30, om met dicht gaskraan te werken, protesteert hij eerst een aantal keren en moet ik hem telkens resetten, maar dan gaat hij het van lieverlee toch accepteren en draait hij de meeste tijd op alleen de wp !
De wp staat nu 24 uur constant te draaien, 20.5 gr kamer temp. op nagenoeg alleen elektra, afhankelijk van de buiten temp iets harder of iets zachter, de cv schakelt nagenoeg niet meer bij,
ook als de wp hard moet werken om daadwerkelijk 20,5 gr in de woonkamer te realiseren. blijft het opletten, want na het douchen,,,
wil hij toch wel eens een enkele keer blijven “hangen” en onnodig gas verstoken, dan zet ik de kraan weer een poosje dicht en gaat het verder weer prima als ik de gaskraan weer openzet.
Als het serieus koud wordt buiten, heb ik een enkele keer de Lt Kp cv verhoogt naar 35 ipv 30, dan verbruik je ietsje gas natuurlijk maar comfort is belangrijk, want daar is de installatie ten slotte voor .
Met de 35 instelling geeft de WP de gehele vloer een boost en na een ½ tot 1 dag kan ik dan alweer terug naar 30 en dan blijft het huis op temperatuur.
Ik heb natuurlijk ook wel eens dat in de nacht de woonkamer 1 gr zakt, maar dat trek meestal in de morgen weer bij, zonder er iets aan te doen.
Veel hang af van de omstandigheden, het is maar een zeer kleine WP en is eigenlijk niet bedoelt voor solistisch (misbruik) gebruik !
Hoe beter je de koude buiten hou, hoe gemakkelijker de verwarming zijn rendement afgeeft, zo heb ik ook nog iets aan de wind in de “spouw” gedaan, wij hebben veel stootvoegen met roostertjes in de stenen buitengevels en
daarnaast ook nog 4 forse roosters en die grote heb ik dicht gemaakt en dat was direct merkbaar met winderig weer. ( wind heeft een grote invloed op ons huis merk ik )
Ik heb nu nog een “probleem”, de WP bevriest wel een aantal malen per uur bij 8 graden of lagere buiten temperatuur en dat is niet best voor het rendement, heeft iemand daar nog ideeën over ?
De wtw zit aangesloten op het toevoerkanaal van de wp.
De schoorsteen heeft daar misschien ook wel invloed op, met de al eerder genoemde dicht bij elkaar zittende in en uitlaat van de benodigde lucht.
https://www.breman.nl/zak...b-schoorstenen/lwp-combi/
ik zal mijn instellingen hier onder plaatsen.
Vervolgens heb ik nog wel wat vragen, maar zal die voor de duidelijkheid telkens per stuk vragen.
Ik hoop zo ook een bijdrage aan deze materie te gegeven.
Ja,ja hoe komt jan splinter door de winter ,het is schrapen met de Willie wortel doe het zelf installatie, ik ben gepensioneerd, dus tijd speelt niet bij mij, maar dit naast je werk ??
Wat een product en wat een service van de fabrikant !