@
BaBoK Als je in het verleden BTW aangifte hebt gedaan ben je op 1 januari 2020 automatisch in de KOR terecht gekomen. Omdat dit automatisch is gegaan kan je er nu wel "gelijk" uit stappen. Anders moet je 3 jaar wachten voor dat dit kan. Als je uit de KOR bent gestapt moet je ook weer 3 jaar wachten voor je opnieuw mee mag doen. Ik zeg niet dat je dit moet doen of willen, maar dat is wat de regels zijn.
Er wordt volgens mij nergens duidelijk uitgelegd wat je als "ondernemer" zou moeten doen als jullie de energierekening op naam van je partner zetten. Het is maar de vraag of je überhaupt iets moet doen.
Als de tenaamstelling van de energierekening is aangepast kan je partner nieuwe zonnepanelen aanschaffen en de BTW terugvragen (en waarschijnlijk wil je partner dan ook de KOR in).
In principe produceert jouw onderneming dan de energie die verkocht wordt aan de onderneming van je partner, die dat weer verkoopt (samen met de opbrengst van de eigen panelen) aan de energiemaatschappij. Er zal dan een papieren administratie bij gehouden moeten worden, voor de twee ondernemingen onderling maar jullie hoeven er geen BTW aangifte over te doen (want: KOR).
Je kan als onderneming ook de panelen verkopen aan de nieuwe onderneming van je partner. Dan heb je al dat gedoe niet met de administratie.
Als je dat doet moet je mogelijk wel de BTW verrekenen met de belastingdienst. Dat is niet anders dan wanneer je dit zou doen als je je huis verkoopt. Of je dan moet verrekenen ligt aan het bedrag wat de panelen hebben gekost en hoe lang geleden dat was. In deze post
mrmrmr in "Nieuws: Zonnepanelen en de btw" staat een en ander. Als je onder dat bedrag bent is er sowieso niets aan de hand. Anders moet je gaan uitzoeken of de afschrijving genoeg is (of kan zijn) om onder dat bedrag uit te komen.