Geen idee maar op
www.seagate.com vind je vast een antwoord

Western Digital Green WD30EZRX, 3TB:
Zijn er nog compatibiliteit problemen onder linux?
Nee natuurlijk niet HDD is een HDD, werkt gewoon onder elke gangbare OS.
Western Digital Red WD30EFRX, 3TB:
Zijn deze geschikt voor een thuisserver?
Zal me zelf maar quoten, daar ik dit al eerder hier boven heb beantwoord.
Als je Linux als OS gebruikt en niet al je HDDs in een keer koopt kan je het beste een 4TB model kopen.
Linux ondersteunt software raid 0, 1, 5 en 6 en vele andere vormen van raid, maar het belangrijkste is de ''
Online Capacity Expansion'' en in iets mindere maten ''
Online Raid Level Migration'' functionaliteit, zo dat je HDDs bij kan prikken wanneer je ze nodig hebt en niet allemaal in een keer hoeft te kopen.
Online Capacity Expansion allows to increase the storage capacity of RAID 0, 10, 5, or 6 arrays by adding one or more drives to the array while your system remains online. As additional drives are added, the controller redistributes the data on the array, placing new space available at the end of the RAID array. Online Capacity Expansion lets you add the new drives to the array while the system is active and users are logged in and accessing data.
Kies altijd voor een zo groot mogelijke HDDs als je, je array begint, daar je later altijd SATA aansluitingen te kort komt, en hoewel die grote HDDs nu nog duur zijn, worden ze met de tijd (veel) goedkoper als je 2de en 3de koopt, daarnaast bespaar je ook energie als je minder HDDs in je array hebt zitten.
En onder Windows geld dat eigenlijk ook, alleen heb je dan een hardware controller nodig die functies ondersteunen, maar dat zijn wel extra kosten,
Tot en met 5 HDDs is een NAS zeker een optie maar heeft wel zijn beperkingen, er zijn gewoon naast VM ook andere dingen waar een HS sterker en/of sneller in is, en iig flexibeler qua uitbreidingsmogelijkheden.
Bij 4 HDDs is een zelfbouw server net zo duur als een NAS, verbruikt het zelfde, veelzijdiger, uitbreidbaar en is veel sneller in gebruik, alleen wel wat meer werk om op te zetten, maar dit is een Tweakers BBG!
Mijn HS gebruik ik als MediaPortal TVserver, en router/firewall, daarnaast zit er 36TB aan opslag in en de TV server die ik deel met 4 buren.
Het verschil met de voorgestelde server en mijn server is alleen de 2x raid en 2x dual DVB-S2 en 2x DVB-C kaarten, maar de basis is echt het zelfde, een zo zuinig mogelijk en simpel systeem.
Ga je extra dingen doen oftewel echte server kom je met veel meer zaken in aanraking, diensten die misschien 24x7 actief zijn. Dan is je hele punt van IDLE ook meteen het raam uit gemikt. Want een thuis server heeft disk IO nodig. CPU power etc ..
Waar haal je dat vandaan, 60~70% van de tijd is mijn server en raid HDDs idle, de andere 30~40% in de avond uren bedient hij hij gemiddeld 6 tot 12 gebruikers voor XBMC/internet gateway/fileserver/TVserver, en dan zelfs tijdens het opnemen en afspelen van meerdere video streams, kom ik niet niet boven de 25% uit en zit ik meestal rond de 15~20% met een onder geklokte 2600K@1.8GHz
Geheugen heeft beperkt nut, Disk IO blijf je houden, als ik voor een GB schijf ga dan word dat een SSD
Maar dat is meer wegens de prestatie. zuinig houd niet in dat ik ga boeten in prestatie.
Prima dat jij niet wil inboeten, maar dit is een algemeen BBG homeserver van rond de 250 euro, waar ik al 85 euro overheen zit, jij denkt alleen wat jij nodig hebt, ik probeer een zo algemeen mogelijk advies te geven waar iedereen wat aan heeft.
Voordat je hier allemaal kritiek loop te spuien maak zelf eens een ''Winkellijstje'' als ik heb gedaan, kritiek geven is makkelijk, maar wil jouw nog wel een BBG systeem zien samenstellen.

IOPS van HDD vs SSD is te groot om een kleine snelle HDD te overwegen.
Voor een file server is een 2.5'' HDD prima keuze, maar jij mag er prima een SSD in stoppen, heb ik ook gedaan met mijn server, een oude 30GB Vertex1 is nu OS SSD.
Dan lees je niet goed, de jou aanbevolen disk zou je kunnen gebruiken als "tussenstation" schreef ik.
Die 2.5'' HDD kan prima zijn werk doen als OS en download HDD, zelf gebruik ik een oudere 2.5'' raptor die 4W/5W gebruikt maar we hebben ook een 200Mbit/s up/down internet verbinding met 4 gezinnen, en meestal gebruiken we DC++ waarvan de servers alleen toestaan het provider netwerk te gebruiken en letterlijk alles met 200Mbit/s download, en dan heeft zelfs die Raptor het soms moeilijk om alle IOPS bij te houden.
Lol das ongeveer de kast die ik nu heb

Overgens ik had het algemeen gesteld. Dus snap niet waarop je reageert.
Serieus, je was aan het zeggen dat de Asgard II en ik denk dat je eigenlijk mijn keuze bedoelde, de Asgard Pro een te kleine en te warme kast was, heb 3 servers gebouwd met Asgard II kasten en 1 met de nieuwere Pro, en zijn beide perfecte kasten voor een homeserver.
En mijn kast is nog veel en veel groter dan de jouwe en er zitten nu 29HDDs
Maar dat is voor dit advies totaal van geen belang, de meeste mensen willen gewoon een goedkope simpele server.
dus daar kon ik mee doorrekenen.
Nou blijf nog maar even rekenen, want van jou Nr's kloppen niks van, heb het al uitgelegd ga dat niet nog eens doen
Inleven in een situatie is wellicht niet jou sterkste punt.
1) ook al is het een voorbeeld, load versus idle is erg extreem.
2) Tenzij je in een pc lab woont, is de kans groot dat men een "watt" meter heeft die men tussen het stopcontact en de PC prikt.
Nee mijn voorbeelden waren niet extreem, waren vermakelijk gemaakt voor de uitleg, theorie er achter is pressies het zelfde als in de praktijk, als je het dan nog niet snapt kan ik daar niks aan doen.
Dus ik meet wat ik "werkelijk" verbruik, als ik 100W zeg is dat gemeten, niet in theorie zonder PSU ertussen. dan moet je dus terug rekenen. Daarnaast zijn mijn waardes erg "globaal" oftewel Low + high
jou grafieken tonen mijn punt, ga niet verder dan je "sweet spot"
De "sweet spot'' bij HS is idle of nagenoeg idle, er is geen 150W of 300W ''sweet spot'' daar een CPU in een server 99% van de tijd uit zijn neus loopt te vreten!
Hmm ooit bij nagedacht dat PSU vroeger en nu wel veranderd zijn?
Ja, en ze zijn in de basis helemaal niet veranderd, alleen in verhouding ongelooflijk meer efficiënter geworden.
, daarnaast ga je hier nog steeds uit van idle (alles in standby) VS load.. wat bij mij tussen de 160w (idle) en 280w (load) is .. (eigenlijk 180W idle en 260 load ongeveer.. dus mijn range binnen die curve is "kleiner" mijn pc draait 24x7 (zie mijn Xen server post hier op tweakers als je wilt weten wat tie doet)
Mijn server met 2 raid en 4 TV kaarten en 29 HDs, verbruikt idle/download 75~80W en tijdens normaal gebruik 5~8 actieve gebruikers, 120~250W afhankelijk hoeveel TV streams er worden opgenomen en of de raid(s) word(en) gebruikt, en tijdens kopiëren tussen 2 raids wat zelden gebeurd loopt dat op tot 230W max.
Gebruik een
Voltcraft Energy-Logger 4000, en kom op een gemiddeld gebruik uit van ff 105W, en de hoogste piek die ik heb gemeten is 320W en dat was wanneer de CPU was overgeklokt naar 4.5GHz van wegen de achterstand bij het re-encoden van films, maar waar hij normaal op 1.8GHz staat voor de beste IPW tijdens encoden.
Mijn server.12xHD's sorry maar dat is gewoon vragen om problemen.
Valt wel mee hoor, heb er nu 29 en nog steeds geen problemen, je moet alleen wel je server goed bouwen, en naast A producten gebruiken, en ook weten wat je doet, wat je meestal leert, van veel vallen en opstaan.
Mijn server op de maandelijkse Windows update en hardware/software upgrade na, heeft mede van wegen de zware 1600VA UPS leterlijk een up-time 24/7 voor de laatste 7~8 jaar, sinds ik Win 2003 en nu 2008 gebruik.
Als ik dat al nodig had had ik het over 2 systemen verspreid.
Waarom, de twee raid kaarten hebben er totaal geen moeite mee.
Zeker als je naar de grafieken kijkt .. je energie leverancier was erg blij met je ..
105W gemiddeld, inclusief gemiddeld 10 uur per week video re-encoden, weet niet hoe je server heb gebouwd of wat je er mee doet, maar een extreme server als de mijne verbruikt zelfs minder.
Ik zou het inelkaar steken met drive enclosures via USB/SCSI oid gewoon power-off wat je niet nodig hebt.
Waarom gewoon de hele array op standby zetten verbruikt de oudere 16x 750GB Seagate's 16x 1.5W/11 W = 25W/171W standby/load, de 8 nieuwe WD greens gebruiken 8x 0.8W/6W = 6.4W/63W.
En de 16 disk raid 6 array word zelden meer gebruikt en gaat volgend jaar vervangen worden door 4x 3TB greens, en gaat dan dienst doen als een offline back-up, moet alleen nog een kast vinden waar ik 16 HDDs in kan prakken.

je vergeet echter dat je ook nog met load draait een derde of vierde van de tijd,
Wat voor een load, een file server komt 95% van de tijd niet over de 15% load, dat is nagenoeg idle, en misschien op zijn best 1% van de tijd over de 50% load, tenzij je ook dingen als video encoding gaat doen op je server, maar dan nog kom je niet over de 100~125W heen met dit systeem.
Juist in de LOAD momenten van je systeem zou ik kiezen om mijn PSU op die "sweet spot" te hebben. oftewel tussen de 84% en 93% efficientie.
Wat overgens voor mij 30% tot 50% van de levensduur van de pc zal zijn ..
Ik schat even in dat een PSU tussen de 50 en 200,- ligt als ik extremen weglaat, dan schat ik nog steeds in dat als je de "sweet spot" PSU waardes gebruikt, je het meeste "winst" haalt
Jij hebt waarschijnlijk een heel ander verbruikspatroon als de gemiddelde gebruiker, gebruik jouw eigen data niet als de norm AUB, dat geeft een heel vertekend beeld.
Maar al met al zijn we wel erg offtopic verdwaald met deze verschillen van visie wat wat een HS moet zijn.
[
Voor 101% gewijzigd door
player-x op 14-12-2012 11:42
]