De bedoeling van de WW is een overbrugging tussen de oude en de nieuwe baan. Aan die WW zit een bepaalde tijds duur, die je zelf met werken opbouwt en als er WW premie betaald werd voor die gewerkte periode.
Nu zit aan die WW nog altijd een bepaalde tijds duur, alleen is deze flink korter geworden en de eisen om gebruik te maken van de langdurige WW zijn nu 1 maand voor ieder gewerkt jaar, tot een maximum van 36 maanden, dus om maximaal WW te kunnen krijgen, moet je dus 36 gewerkte jaren hebben. Heb jij maar 5 jaar gewerkt, krijg je dus 5 maanden WW. Bij 10 jaar, 10 maanden WW.
Daarnaast heb je nog een kortdurende WW van 3 maanden, voor het geval dat je niet 4 van de 5 jaar (jaren eis) gewerkt hebt.
Je ziet, de duur van de WW is beperkt. niet iedereen heeft 36 jaar gewerkt, sommige mensen werken pas een paar jaar. Je valt dus na je WW, als je geen werk kunt vinden, al heel snel in de bijstand. Die bijstand is het laatste vangnet (met uitzondering van ziekte, die je kreeg tijdens de periode dat je werkzaam was of handicap).
In 2009 zorgde de regering (CDA) er voor dat het werknemers deel van de WW premie afgeschaft werdt, iedereen blij want we kregen een paar tientjes meer op ons netto loon. Een sigaar uit eigen doos, want het gevolg was dat de schatkist van het UWV minder premies binnen kreeg, terwijl de werkloosheid steeg. met als gevolg, flinke tekorten die de overheid moet aanvullen. Dat wil de overheid niet dus gingen er al snel stemmen op om de WW nog verder in te korten en de hoogte ook verder omlaag te brengen.
De kunduz coalitie wil de WW beperken tot maximaal 1 jaar en ook moeten de werkgevers de WW voor de eerste 6 maanden gaan betalen. Daar staat tegenover dat de werkgever minder premie hoeft te betalen.
Omdat er dadelijk nog minder premie in de schatkist van het UWV vloeit, worden de te korten nog groter met als gevolg dat er over een x tijd, besloten word om de WW duur nog verder te korten, misschien tot 6 maanden.
Hey, dat is de tijd die de werkgevers moeten gaan betalen. De overheid heeft dan geen kosten meer aan de WW en de verantwoordelijkheid ligt dan geheel bij de werkgevers.
De werkgevers zullen dadelijk beginnen te klagen over de extra kosten die de WW met zich mee brengt, en als er een werkgevers kabinet zit, kan deze besluiten om de WW periode of in te korten of af te schaffen.
Klinkt als pestimistische doem senario van mij. Er zijn nu al plannen om bv de UWV dienst verlening wat de WW uitkeringen betreft onder te brengen bij de gemeentes. UWV kantoren worden nu al in rap tempo gesloten en de UWV dienst verlening, welke nu via het internet moet, is een complete ramp.
Als dadelijk de uitkeringen bij de gemeentes onder gebracht word, is het heel gemakkelijk om daar 1 uitkerings vorm van te maken: De nieuwe bijstand, die nu de WWNV genoemt word en ook die "bijstand" word steeds verder beperkt, verlaagd en worden er strengere eisen gesteld aan de uitkerings aanvrager.
Er word geschat dat 20 tot 30 % van de bijstand aanvragers, afhaakt.
http://docs.minszw.nl/pdf/92/2009/92_2009_1_23577.pdf
Nu is dit een onderzoek uit 2009, maar sinds dien zijn de aanvraag regels en eisen alleen maar verscherpt en alweer wil men de regels voor de bijstands aanvraag aanscherpen, met als doel zoveel mogelijk mensen uit de bijstand houden om op die manier te kunnen besparen. De huishoud toets was een van de maatregelen die er voor moest zorgen dat de aantal uitkeringen, met 70% omlaag zou gaan om op die manier te kunnen besparen. Gelukkig is dat nu terug gedraaid. Maar de VVD en de CDA willen graag de huishoud toets weer invoeren.
Dit zelfde geldt ook voor de WWNV wetgeving, die de kunduz coalitie wil als nog invoeren, die er voor moet zorgen dat diverse uitkerings vormen zoals de WSW, bijstand, allemaal onder 1 regeling komt: de bijstand, met zijn zeer strenge regels en eisen, waaronder verplicht werken of een tegen prestatie leveren via re-integratie en werk bedrijven, ver onder het minimum loon.
of een tegen prestatie leveren
Ik zet dit er even bij, omdat veel mensen denken dat dit normaal zou moeten zijn. Er word alleen vergeten dat je via je inkomen (belasting) al betaald voor een bijstands uitkering. Dus naast dat je al mee betaald aan het sociaal stelsel zodat er in geval van nood je daar beroep op kunt doen, moet je dadelijk ook nog eens een tegen prestatie leveren (werken met behoud van en uitkering of een "loon" ter hoogte van een bijstands uitkering). Je betaald dan dus 2 keer.
De rest mag je zelf invullen, maar je ziet al waar dit naar toe gaat.