Ik ben het echter geheel met je eens op het punt van de automatische orderbevestiging. Die mag van mij wel iets minder waarde hebben. Er zit niemand tussen die zaken controleert en dat moeten we vanwege economische motieven ook helemaal niet willen. Bevestiging = contract is wat mij betreft te kort door de bocht.
Maar er was al een uitspraak over dat een automatische bevestiging niet zoveel waarde zou hebben.
Anderzijds ben ik van mening dat een ondernemer wel degelijk pech moet hebben, hij kiest zelf voor een systeem waar kennelijk fouten in kunnen sluipen. Iets met verantwoordelijkheden nemen noemt men dat. Niet verschuilen achter een systeem dat je zelf hebt geimplementeerd, kies dan voor een andere manier van werken of een ander systeem.
Webshops bestaan bij de gratie van automatisering, en slechts door een handmatige controle kunnen fouten als deze in de toekomst worden voorkomen, wat de prijs en snelheid niet ten goede zal komen. En nee, algoritmes zijn niet zaligmakend.
Dit is dus complete kul.
Ook de verkoopmedewerkers die (via chat of telefoon) zijn gesproken en de prijs hebben bevestigd, werken vanuit of via hetzelfde informatiesysteem als de webshop. Zij zien dus dezelfde prijzen. Als we het hier op GoT over de (eerstelijns)helpdesk van een willekeurige provider hebben, dan weten we allemaal dat ze niet verder komen dan hun script met "Welke lampjes branden op uw modem?" en dat ze zelden inhoudelijk antwoord geven op technische vragen, maar als in zo'n geval het contact met een webshop uitdraait op "Mwah, die prijs staat op de site dus zal wel kloppen" dan slikken we dat voor zoete koek.
Er is ook zoiets als common sense en vakkennis. Als je in de ict branche totaal geen weet hebt van wat hardware kost zit je op een dergelijke helpdesk niet op de juiste plaats. Kortom stuur je HR de laan uit en zoek medewerkers met enige basiskennis op dit vlak. Al helemaal als ze van de afdeling sales zijn, zoals bij het Dell verhaal.
Wat die tweakers niet beseffen is dat ze niet alleen zich zelf maar ook hun medetweakers eigenlijk een beetje naaien. Waarom? Online winkels kunnen alleen maar hun prijzen zo laag houden door o.a. de volgende factoren :
- Aftersales / support / telefonisch contact beperken
- Automatiseren (zowel prijzen, aankoop, bevestiging en verzending).
Allemaal eigen keuzes van winkels. Inkrimpen, of je business plan aanpassen is een eigen keuze. Je MOET je altijd aan de wet houden, hoe een winkel het intern regelt zal mij bot gezegd worst zijn.
Al geven ze 0 Euro uit aan aftersales, dat is toch hun probleem?
Veel online winkels en ketens gaan op een gegeven moment dus nu extra tijd besteden aan elk lettertje in hun AV doorpluizen, elk geprijsd artikel nog een keer controleren....en erger, dit wellicht doorberekenen in de winstmarges om alvast maar rekening te houden met "tegenvallers" als ze weer een keer een paar honderd apparaten onder de prijs moeten verkopen of vergoeden.
Dat zou men continue of op regelmatige basis al moeten doen. Een van de beginselen van een beetje fatsoenlijk ondernemen.
Al is het maar om te weten wat er gaande is op financieel gebied per afdeling binnen de onderneming.
Die telefonisch bereikbare medewerkers moet je volgens mij zien als de menselijke versie van de webshop. Als je hen belt en naar een product vraagt, lezen ze dat op van de site die je zelf ook kunt bezoeken. Als je via hen een bestelling doet, vullen ze jouw gegevens in op hun eigen site.
Je kunt in mijn ogen niet verwachten dat mensen in een dergelijke rol ook inhoudelijk advies (waar informatie over het marktconform dan wel geldig zijn van de prijs ook onder valt) geven
Vreemd zeg. De mensen in een fysieke winkel staan er ook alleen om je bonnetje uit te draaien zeker?
Niet zinloos, als je als webshop niet weet wat je leverancier heeft liggen en wat je kunt verkopen heb je dus een probleem in je bedrijfsvoering. Wij draaien hier meerdere sites en ik heb live voorraad van onze eigen locatie en de distri(centra's). Op het moment dat je jezelf serieus genoeg vind om met prijzen te gaan stunten en even snel wat geld binnen te harken op het internet moet je ook op de blaren zitten als je hier fouten mee maakt.
Als je een actie start doe je dat als je geen voorraad heb in overleg met een distri of dergelijk welke de voorraad gereserveerd heeft.
In jou redenatie is het hek van de dam, dan kan iedereen wel wat online gaan knallen en maar zien hoe en of ze het leveren. Deze denkwijze sluit goed aan bij het nieuwsbericht van de week dat veel ondernemeningen een webshop maar als 'bij-zaak' zien.
En als het om een typefoutje gaat, zoals bovengenoemd tv verhaal tja dan is het onredelijk, i agree. Als er bewust gestunt wordt met prijzen (zoals TPH, en de Belco nu waarschijnlijk ook) dan ben je als organisatie niet competent als je niet tijdig je voorraad peil checkt. MIsschien kunnen ze een scriptje van ibood lenen . Of denk jij dat die alles in hun eigen magazijn hebben staan als de deal online komt.
+1
Het bedrijf 4Launch is bijv. zo'n toko die met enige regelmaat als (1 van de) laagste(n) in de pricewatch staat, met prijsverschillen in zo'n geval van minder dan 10-20% t.o.v. de rest. Oftewel niet ondenkbaar en ook geen overduidelijke fout door verkeerde copy+paste+winst automatische invoer van externe prijslijst van groothandel.
Toch krijg je steevast een mailtje als je zo'n item bestelt waarvan de strekking globaal is "Sorry, voor die prijs kunnen we niet meer leveren/is het niet meer voorradig, maar je kunt wel *tig* euro bijbetalen, dan leveren we het alsnog".
Wat mij betreft mogen zijn dan ook eens aan de beurt komen en eens op de blaren hiervan gaan zitten.
dat gezegd hebbende: als klantenservice ben je 100% afhankelijk van de informatie en regels die de organisatie verstrekt. het is dus niet raar, dat als de organisatie de fout in hun systeem heeft staan, jij dus vrolijk ook te horen krijgt van de klantenservice dat dit correct is. dit is in 99% van de gevallen namelijk een en hetzelfde systeem dat ook de webshop/site bediend. zodra dit binnen de organisatie bekend wordt, zal dit uiteraard ZSM aangepast worden
100%? En common sense dan? Ik heb ook regels op mijn werk waar ik mee te maken heb. Maar ik kan je ook zo 100 scenario's geven om daar van af te wijken en ik hoef echt niet voor alle 100 scenario's naar mijn baas te gaan voor toestemming.
Als ik de hele dag pc hardware verkoop en ik moet prijzen controleren voor een klant die belt, dan zou een fout zoals met de SSD's mij juíst direct op moeten vallen. Zeker bij dit formaat en vrij recent model. Regels of niet, mij zou het opvallen en ik zou de klant ook meteen mijn twijfels hierover uitspreken en aangeven het direct door te geven binnen de organisatie.
Ik heb zelf nog wel wat gemengde gevoelens over bv het Dell gebeuren. Enerzijds hoeft een winkel niet direct over de kop te gaan door een foutje. Maar anderzijds zie ik het te vaak gebeuren en verschuilt men zich achter allerlei onzin. Zeker in dat laatste geval heb ik geen medelijden. Ik denk eigenlijk dat er wel degelijk een lik op stuk beleid moeten komen voor zoiets. Anders krijg je allemaal zielige verhalen van webwinkels om onder (vaak zelf gemaakte, of in de handgewerkte) fouten uit te komen. Dát kan allemaal niet de bedoeling zijn. Ondernemen is een vak en ik heb zo het idee dat dat nog wel eens vergeten wordt.