RvL schreef op donderdag 15 september 2022 @ 16:46:
Misschien dat iemand me hier kan helpen.
Vanwege steeds maar oplopende temperaturen heb ik zo'n 1,5 jaar geleden de koelpasta van mijn GPU, een AMD RX 480 met reference blower cooler, vervangen. Temperaturen voor vervanging van de pasta gingen regelmatig richting hoog in de 80 graden. Na vervanging met CM Mastergel Pro maximaal laag/midden 70 graden. Missie geslaagd dus?
Niet dus want een half jaar geleden kwamen de problemen weer terug. Kaart er weer uitgehaald en het leek alsof alle koelpasta simpelweg tussen koeler en GPU lid vandaan was gelopen. Ik vermoedde separatie van de koelpasta.
Dus andere koelpasta geprobeerd. Ik had nog een stokoud tubetje Artic Silver 3 liggen. In het kader van het kan alleen maar beter geworden die eens gebruikt. Alles schoongemaakt, AS3 erop en gaan. Wederom stuk lagere temperaturen.
Tot recent de problemen weer begonnen. Temperaturen bereiken nu onder sommige omstandigheden zelfs 95 graden, waarna de computer simpelweg gewoon uit gaat.
Koelblok en GPU zijn steeds schoongemaakt voor de nieuwe pasta is toegepast. Koelblok kruislings weer gemonteerd.
Mastergel Pro is overigens ook wat ik gebruikt heb voor m'n CPU (i5-6400) i.c.m. en CM Hyper 212. Daarvan komen de temperaturen eigenlijk nooit boven de 50 graden uit, zelfs niet met Prime95. Die koelpasta is dan ook nog nooit vervangen. Temperaturen van de CPU zijn natuurlijk wel wat lager dan die van de GPU.
Nu kan ik natuurlijk alles weer uit elkaar halen en er wederom nieuwe pasta op doen maar dan zit ik binnen een jaar weer met hetzelfde probleem. Dus, waar gaat dit fout? Is koelpasta te dun en moet ik thermal pads/iets anders gaan gebruiken?
In laptops of videokaarten kun je tegenwoordig beter alleen de meest stugge pasta die je maar kan vinden gebruiken wat bij de huis tuin en keukengebruiker wordt aangezien als droge troep: Shin-Etsu 7921-5,
SYY-157, Thermagic ZF-EX, Thermalright TFX en vroeger GC-Extreme en Kingpin KPX maar die zijn nu "mainstream/makkelijk" gemaakt door klaagreviews)
Ik leg een vrij dikke lijn aan op de rand van een *uitgebreid schoongemaakte chip en werk die voorzichtig uit over de chip. Met ervaring en vaste hand is stugge pasta wel te verspreiden met een spateltje en hele lichte druk. Pasta'tjes die je makkelijk kan smeren degraderen veel sneller in laptops/GPU's of chips zonder IHS bij hoge 80'c+ temperatuurschommelingen door het pump-out effect.
Koper of aluminium van koeler zet een heel klein beetje uit bij hoge temperatuur en krimpt weer bij afkoelen en bij iedere cycle gaat de pasta een klein beetje verder opzij met als gevolg dat er vaak alleen nog een plasje natte siliconen op de chip zit, daarom zit er vanuit de fabriek een dikke plak droge klei op die het wat langer uithoudt waar goed over is nagedacht, zelfde geldt voor de oudere intel processors zoals de 8700K, het was geen troep wat ze er tussen deden maar spul dat jarenlang stabiel blijft ondanks de slechte temperaturen, hadden ze er gewone pasta tussen gedaan dan waren de temperaturen van die chips na een half jaar 10X slechter dan de oplossing die er toen inzat.
(*Schoonmaken, ontvetten en oude siliconenresten+citruscleaner uit koeloppervlak van het koelblok zweten door het kort te verhitten met een klein minigasbrandertje waarbij er meestal nog een hoop vocht uit komt drijven (uitkijken met heatpipes) en nog een keer even nabehandelen met alcoholwattenstaafje om te controleren op drijvende olieachtige golfjes/druppeltjes. Als de koeler helemaal "brand"schoon is poets ik heel stevig verse pasta eroverheen tot een filmlaagje zodat de vers aangebrachte pasta op de chip beter hecht aan de koeler althans dat is mijn theorie omdat het bij liquid metal ook zo werkt, er zijn ook nog factoren zoals de uniformiteit van de chip en koeloppervlak)
(Voor chips zonder IHS die bijna altijd tegen het punt van Thermal Throttling komen zoals in gaming laptops oid is er: Honeywell PTM7950' Phase Change Materiaal leverbaar in een ready to use pad vorm die je in vorm kunt knippen (heb hier binnenkort 160X400mm sheets), de phase change pasta heeft een klein nadeel en dat is dat je na het verspreiden in een dunne laag het 24 uren op kamertemperatuur moet laten ademen voordat je de koeler plaatst, 3,5 uur op 50'c bakken in een hete lucht oven of 5 minuten verhitten met hete lucht op 100'c. Het voordeel van Phase Change materiaal is dat het veel langer stabiel blijft met temperaturen op of boven 80'c, gewone koelpasta begeeft het vaak snel in deze situaties)
-Edit
Ook belangrijk is dat je de koeler precies met de schroefjes uitlijnt voordat je hem op de pasta laat zakken en daarna kruislings de schroefjes steeds diagonaal om en om met een kleine slag aandraaien waarbij de koeler niet meer los van de pasta mag komen om hem even opnieuw te plaatsen en als hij eenmaal zit nog even goed aandrukken. Zelfde geldt voor videokaarten.
-Edit: Had net een nieuw tubetje syy-157 gepakt maar helaas is deze net zo vloeibaar als "gewone", koelpasta dus die gebruik ik nu voor gewone pc's.
-De tubetjes van 4g die ik hier nog heb liggen zijn stugger dan de 5gram tubetjes, edit 2022 versie is "vernieuwd"
-
Ik krijg binnenkort 160X400mm PTM7950 vellen binnen (180€ per vel) want ik werk in een laptop/computer reparatie zaak (in het noorden, Friesland). Als je dit materiaal aangebracht wil hebben in je laptop/vga kaart dan kun je een DM sturen.
https://thermalmanagement...-materials/ptm7000-series
https://youtu.be/dRSQRqXZfgs
https://youtu.be/Us4rR4IWeO4
[
Voor 39% gewijzigd door
Phenos2 op 12-03-2023 03:46
]