Het Grote Android Tablet topic deel 3
Inleiding
Na 9 maanden, 2 delen, 135 pagina’s, 1 forumswitch (DMS -> ABM) en heel wat uitstel is hier dan het spiksplinternieuwe, volledig herschreven, derde deel. En dit keer heeft CLB helemaal niets hoeven vragen! De hele opzet van de TS is omgegooid, door de steeds harder groeiende markt, en de wildgroei aan tablets die daar voor gezorgd heeft.Dit deel is meer en meer gebaseerd op de input uit de community. Ik heb het aanbod de afgelopen maanden niet gevolgd, dus ik heb niet alle nieuwtjes meer meegekregen. Heb je dus een suggestie? Stuur mij een DM, en we hebben het er even over

Nieuw in dit deel is... praktisch alles. We hebben vanaf deel 3 voor het eerst onze eigen BBG (Best Buy Guide, voor de t.net-leken onder ons), waarin wij (ja, wij.) samen de tablets uitzoeken die het meest de moeite waard zijn, zij het qua prijs of performance. Hiervoor heb ik de volgende categorieën uitgedokterd:
-Onder de €150: Budget, budget, budget. In nederland zul je voor dit geld niet veel vinden, maar de chinese tablets binnen deze categorie zijn zeker de moeite waard als je rekening houdt met het feit dat je een goedkope chinese tablet koopt. Kunnen (naar mijn bescheiden mening) niet concurreren met de duurdere tablets, maar zijn zeker leuk.
-Tussen de 150 en 350 euro: Deze categorie is in de vorige delen van het topic erg populair geweest, aangezien dit blijkbaar het bedrag is dat de meeste mensen over hebben voor een tablet. Prijs en performance zijn goed in balans, en er is ook op de nederlandse markt een groot aanbod te vinden.
-Boven de 350: De categorie van de geweldenaars. Voor die bak performance die je krijgt moet je echter ook je portemonnee legen, want goedkoop zijn ze zeker niet. Als first time buyer raad ik persoonlijk af direct een van deze tablets te kopen, omdat men vaak achteraf een tablet toch minder gebruikt dan men voor ogen had. Leen er een of koop een goedkope tablet, en houd in de gaten hoeveel je het ding gebruikt. Pas als je merkt dat het ding echt onderdeel uitmaakt van je dagelijkse routine, kies dan voor een van deze beesten van tablets.
Tablets: De Geschiedenis
Tablets zijn in feite niet nieuw, maar bestaan al een hele tijd. Vaak waren ze nogal dik, bevatten gewone laptophardware, draaiden op een versie van windows en moesten haast wel met een stylus bediend worden. En dan hebben we het nog niet over de aanschafprijs gehad. Deze tablets waren dus vooral voor bedrijven bedoeld, want het was wel degelijk handig zo’n ding bij je te hebben, vooral omdat de smartphone nog niet zo populair (en uitgebreid) was als nu het geval is.Tablets zijn de laatste tijd veel in het nieuws geweest, vooral dankzij de introductie en het succes van Apple’s iPad, welke de aanleiding was voor een hoop Chinese fabrikanten om met goedkope, op het gratis besturingssysteem Android gebaseerde, klonen te komen. Deze klonen zijn door hun lage prijs erg populair geworden, waardoor de grote merken ook graag een graantje mee willen pikken.
Merken als Samsung, Archos, Asus, Motorola en Toshiba hebben zich al op de tabletmarkt gestort, en de eerste resultaten van deze ontwikkeling zijn reeds in de winkel te koop. De “echte” tablets zijn een stuk duurder dan hun Chinese broertjes, maar bieden wel de zekerheid van bereikbare garantie, langere/betere ondersteuning en zijn, ook niet onbelangrijk, lokaal verkrijgbaar.
De Chinese fabrikanten richten zich vooral op zo goedkoop mogelijke tablets, en besparen dus op kwaliteit, uitrusting, service, garantie en beschikbaarheid. Dit hoeft niet te betekenen dat deze tablets per se slechter zijn, maar ze vragen meer van de gebruiker dan hun westerse broertjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sites als XDA en Modaco die ondersteuning bieden voor sommige tablets, in de vorm van nieuwe versies van Android, bugfixes en meer van dat soort zaken.
Met voldoende keuzemogelijkheden en een gunstige prijs zijn tablets in het afgelopen jaar erg populair geworden, met als bewijs twee delen van Het grote Android tablet topic, een aantal tablets dat ondertussen wel uit te drukken valt in drie cijfers en een verhaaltje van tweehonderdvierenveertig woorden over de geschiedenis van tablets.
Functies en Android versies
Alle hier besproken tablets draaien op het Android besturingssysteem, met versies uiteenlopend van 1.5 tot binnenkort zelfs 2.3. Deze verscheidenheid aan versies is behoorlijk vervelend, aangezien de oudere versies van android beduidend minder compleet zijn dan de nieuwe, 2.0+, versies.Dat gegeven in combinatie met de gebrekkige updates van de meeste fabrikanten, zorgt ervoor dat je beter geen tablets kunt kopen met een versie van android lager dan 2.1. Één uitzondering: als een tablet met een oudere versie goed opgepakt is door de tablet-community, en er custom roms beschikbaar zijn, dan kun je dus handmatig je android versie updaten naar bijvoorbeeld 2.1 of 2.2.
Versie 2.2 van android biedt een hoop snelheidsverbeteringen, dus deze versie is erg aan te raden. Vooral als je een goedkopere tablet hebt gekocht, met minder hoogstaande hardware, levert 2.2 misschien net dat kleine beetje prestatiewinst op welke er voor zorgt dat zo’n tablet prettig bruikbaar is.
De meeste tablets worden vooral gebruikt om op te surfen, en dat kunnen ze ook allemaal wel, maar de duurdere tablets zullen door hun snellere processoren en grotere hoeveelheden geheugen deze functie iets beter vervullen, met bij de duurdere modellen met Android 2.2+ zelfs ondersteuning voor flash binnen de browser. Youtube kan in feite op iedere tablet, hoewel de video’s in 720/1080p vaak slechter of niet zullen spelen op goedkopere tablets.
“Offline” video kan ook gewoon, met diverse (uitgebreide) apps in de market. Elke tablet kan SD content eigenlijk wel aan, maar voor de HD content zul je goed op de ervaringen van medetweakers en reviews moeten letten, de meeste goedkope tablets kunnen deze niet aan. Mocht je deze HD resoluties ook op een HD scherm willen bekijken: Kijk goed of een tablet een aansluiting heeft a la (mini) HDMI, of video over usb met de juiste kabel. Niet elke tablet of aansluitingsmogelijkheid ondersteunt alle resoluties, kijk hier dus goed naar.
Spelletjes zijn op de goedkopere tablets vaak wel mogelijk, maar meestal hoef je qua (3D) prestaties niet zo veel te verwachten. Mocht je geinteresseerd zijn in games, kijk dan vooral naar de tablets uit de duurdere regionen van de markt, en haal een tablet van een bekend merk, in verband met aanwezigheid van de juiste drivers. Veel goedkopere tablets missen deze drivers, en zullen dus op het gebied van games slecht presteren.
Alle tablets kunnen, al dan niet via een app uit de market, functioneren als e-reader. Via de apps van bijvoorbeeld Barnes & Noble of Amazon is een groot scala aan oude en nieuwe engelse boeken te krijgen. De meeste boeken kosten iets minder dan een “echt” boek, maar een deel van de boeken is gratis verkrijgbaar via Project Gutenberg, welke boeken waarvan het auteursrecht verjaard is digitaal publiceert. Daarnaast zijn boeken die je koopt via de Amazon Kindle app ook te lezen op je telefoon, iPhone/iPod/iPad, je Kindle en je PC.
Waar kopen?
In de winkel natuurlijk! Sommige tablets zijn hier in nederland te krijgen, waaronder alle modellen van Archos, de Galaxy Tab en de Toshiba Folio 100. Deze zijn bij de meeste gangbare winkelketens (Dixons, Mediamarkt, enz.) wel verkrijgbaar, en in sommige winkels ook nog “voelbaar”.Mocht je budget krapper zijn, dan zijn de Chinese tablets jouw ding, maar daarvoor zul je naar china uit moeten wijken. Hieronder staat een lijstje met sites waar enkele tweakers al succesvol een tablet besteld hebben. Betalen gebeurt vaak via Creditcard of Paypal, en verzending via de post

Let er wel even op dat je boven de 22 euro BTW (a 19%) mag gaan betalen, maar de meeste zendingen komen gewoon binnen zonder douanecontrole. Houd er echter wel rekening mee dat je pakketje gecontroleerd kan worden. Mocht je een totaalbedrag hebben van meer dan ongeveer 450 euro, dan mag je er ook nog een importheffing over betalen, waardoor je toch wel behoorlijk duur uit bent.
Enkele populaire sites zijn:
www.merimobiles.com
www.mp4nation.net
www.aliexpress.com (let op, geen winkel, maar een soort van chinese marktplaats voor bedrijven)
www.dealextreme.com (beperkt aanbod tablets, wel veel goedkope accessoires)
Nog toevoegingen? DM gerust!
Best Buy Guide
Ik heb een aantal weken geleden gevraagd om nominaties voor de BBG, maar ik heb hier nog geen reactie op gehad. Mocht je nog een goede tablet weten, DM mij het volgende:-De naam van de tablet
-De categorie
-Een winkel met de laagste prijs, het liefst uit het lijstje met bekende sites
-Waarom deze tablet de moeite waard is.
Het hoeft niet lang, ik typ de verhaaltjes wel zelf, het gaat me er alleen om dat ik geen idee heb wat tegenwoordig de toptablets zijn.
De categorieën:
Onder de 150 euro:
Tussen de 150 en 350 euro:
Boven de 350 euro:
Zodra ik nominaties heb zal ik ze hier neer zetten. Mocht je nog een nominatie hebben voor een categorie die al opgevuld is, stuur hem dan alsnog, maar leg extra nadruk op je motivatie, aangezien je mij mag overtuigen waarom deze tablet beter is. Als er iemand is die de BBG op zich wil nemen, DM me ook, dan maak ik je medeauteur.
Mocht je nu een risico willen nemen en van de BBG af willen wijken, tweaker XanderDrake heeft de meest voorkomende processoren even op een rijtje gezet, gesorteerd op snelheid natuurlijk:
XanderDrake in deel 2
Links
Dit topic is slechts een verzameltopic voor algemeen gepraat over deze prachtapparaatjes. Mocht je wat dieper op de materie in willen gaan, dan zijn er voor sommige tablets en onderwerpen ook specifieke topics, aangemaakt door andere gebruikers. Mocht je van mening zijn dat een andere tablet ook een eigen topic verdient, maak dan een topic en schrijf een leuke TS, dan neem ik je op in deze lijst.Algemene Android topics
De Grote Android-nieuwsthreadAndroid Market en applicaties - Deel 10
Android Games - Discussie & Ervaringen
Tablet topics
Archos 70 / 101 internet tabletsHerotab MID816
Notion Ink Adam - deel 2
Point of View (PoV) Tablet Topic
Het Samsung Galaxy Tab-topic - Deel 1
Toshiba Folio 100 Topic
Changelog
Je bevindt je momenteel aan het einde van Versie 2 van de TS. Heb je nog op of aanmerkingen, of mis je bepaalde onderwerpen in deze TS, schroom je niet deze te uiten via een DM, mijn inbox is 24/7 geopend.Recente wijzigingen
2-1 Links toegevoegd[Voor 12% gewijzigd door Sorbo op 02-01-2011 17:46]