franssie schreef op dinsdag 26 januari 2010 @ 10:44:
[...]
dat klopt - alleen zit bij die kabels (als het goed is) de mantel ook maar 1 plug zodat het iets uit zou kunnen maken met opgepakte storing, dan zou je iets van een aansluit richting hebben.
Dat het geluid er de ene kant minder hard opgaat dan de andere kant is idd onmogelijk aangezien geluid immers een golfvorm is die beide kanten evenhard op- en afstroomt ... zou wel leuk zijn want dan moest je na een uurtje luisteren de conussen van je luisprekers even resetten (terug duwen)

Ik ben dan wel benieuwd of iemand bij een dergelijke kabel het na kan meten of de mantel aan beide kanten aangesloten zit, of dat deze daadwerkelijk maar éénzijdig aan de massa hangt.
Een verklaring voor het pijltje waar ik zelf aan denk, is een totaal verkeerde interprentatie van de standaard lengte-aanduiding op een kabel. Kabels die in bulk worden gekocht, hebben namelijk altijd om de meter of voet een opdruk staan met daarbij een lengte en vaak een pijltje. Dat pijltje wijst in de richting dat de lengte-aanduiding oploopt. Zo weet een installateur bijv. of bij voor een kabel van 20 meter er 20 bij op of juist vanaf moet trekken. Het zal mij niks verbazen als er een audiofiel ergens was die ingefluisterd kreeg door een elfje bij maanlicht, dat het pijltje de optimale stroomrichting was
Overigens is in mijn beleven het onderbreken van de massa in een audio-kabel vragen om problemen. De massa zorgt er o.a. voor dat er geen potentiaal-verschil kan ontstaan tussen bron en versterker, iets wat je sowieso ten allertijden wil voorkomen. Aangezien elk apparaat meestal z'n eigen voeding heeft, en daarmee z'n eigen 0-potentiaal, moeten deze gelijk getrokken worden aan een referentie, wat o.a. door de mantel van de audio-kabels gebeurd. Hier zit dan ook weer het risico van een storing in, als het 0-potentiaal niet stabiel is aan 1 kant, en er dus een wisselstroompje kan gaan lopen. O.a. daarom wordt in de muziek-wereld (die van de artiesten) altijd gewerkt met gebalanceerde kabels. De storing die dat stroompje namelijk veroorzaakt zit dan op zowel de + als - ader op dezelfde manier, wat aan de ontvangende kant vervolgens gecorrigeerd wordt d.m.v. een differentiaal versterker. Die voegt beide signalen weer samen, waarbij het oorspronkelijke signaal wegvalt, en de opgepakte storing in dubbele sterkte overblijft. Het storingssignaal wordt weer gehalveerd in amplitude en afgetrokken van het + signaal. Hierdoor is het uiteindelijke + signaal vrijwel identiek aan het bronsignaal, in ieder geval meer dan wanneer een ongebalanceerde aansluiting was gebruikt.
Een ander groot voordeel van gebalanceerd is daarnaast dat je ook veel makkelijker grotere lengtes kan overbruggen, zonder last te krijgen van storing van buitenaf. Waar een gemiddelde ongebalanceerde kabel na 10 meter toch wel problemen met storing begint te krijgen, is voor een gebalanceerde kabel vele 10-tallen meters nog geen probleem.
Maar vanwege de extra electronica (met daarin het risico op extra storing/vervorming), grotere pluggen en duurdere kabels wordt het weinig toegepast in de home-audio. Daarnaast is op afstanden tot 2,5m het verschil in signaal over het algemeen zo klein, dan het nut van gebalanceerd ook discutabel is.
Overigens zijn gebalanceerde aansluitingen behoorlijk gemeengoed. Bijna alle digitale overdrachten over de kabel verlopen tegenwoordig gebalanceerd (USB, Firewire, sATA).
mr_petit schreef op maandag 25 januari 2010 @ 20:32:
[...]
Nee, maar waarom coax gebruiken?
Indien je je kabel voor een draaitafel gaat gebruiken is de capaciteit (pF/m) heel belangrijk. Afhankelijk van setup en gewenst effect moet je die waarde in relatie tot de lengte van de kabel uitzoeken (wil je het echt goed doen). Neem anders een lage waarde.
[...]
Hangt van je systeem af:
Gebruik je AES/EBU (dit heet eigenlijk IEC 60958 Type I Balanced ): 110 Ohm (meestal uitgevoerd met XLR pluggen)
Gebruik je S/PDIF (IEC 60958 Type II Unbalanced): 75 Ohm (meestal uitgevoerd met RCA pluggen)
Voor RCA-aansluitingen geldt standaard 75 Ohm, zowel voor video als audio. Een RCA-plug zelf heeft in principe ook een impedantie van 75 Ohm (voor de echt goede pluggen). Maar mijn ervaring is dat het verschil tussen 50 en 75 Ohm eigenlijk niet merkbaar is. Ik heb een RG-58-kabel (50 Ohm) van 7 meter liggen en die geeft zonder problemen een S/PDIF signaal door op het moment. In het verleden gebruikte ik hem voor doorgifte van composiet-video, wat eigenlijk veel gevoeliger is voor foute impedantie, maar ook dat ging probleemloos en gaf een ongekend scherp beeld voor een composiet-aansluiting. En dat terwijl 7 meter toch echt al lang genoeg is om een meetbaar verschil op te leveren. Het nadeel is alleen wel dat een RG-58 zo stijf is...
Bij een draaitafel kan het wel echt verschil uitmaken, omdat deze punt 1 een veel zwakker signaal afgeven, en het signaal vaak op condensator-werking is gebasseerd.
Afgelopen vrijdag heb ik bij een vriend thuis trouwens een leuke proef op de som kunnen doen tussen cd en vinyl. We hadden beide Love for Lunch van Gare du Nord gekocht, alleen ik op cd en hij op vinyl.
Dus bij hem thuis de plaat op zijn draaitafel (een Thorens met goed element en naald) en de cd in een top cd-speler van Sony (type weet ik zo niet), met een extreem goede dac. In eerste instantie dachten we verschil te horen (plaat warmer van geluid, minder kil en scherp), maar toen we beide spelers nagenoeg gebeatmatched hadden, zodat we direct heen en weer konden schakelen in hetzelfde muziek-stuk, was het verschil voor mij in ieder geval niet meer hoorbaar (en voor de bewuste vriend ook eigenlijk niet). Omdat het een nieuwe plaat betrof, zaten er ook nog geen tikjes of kraakjes in, dus in een dbt had ik echt niet kunnen vertellen welke welke was. En dat terwijl bijna iedereen claimt dat er een wereld van verschil tussen vinyl en cd zit...
Ik was hier zelf echt verbaasd over.
Overigens was er wel heel duidelijk een schil te horen tussen de DAC van de cd-speler en van de versterker... Het stereo-beeld van de cd-speler was veel beter dan van de versterker...
Waarschuwing, opperprutser aan het werk... en als je een opmerking van mij niet snapt, klik dan hier