Anoniem: 351376 schreef op zondag 28 maart 2010 @ 21:33:
Deze winter heb ik de cv aanvoertemperatuur verlaagd van 60 naar 45. De pompschakelaar van de vloerverwarming heb ik op dezelfde stand laten staan (40 graden). Het gasverbruik is duidelijk gedaald na de verlaging van de aanvoertemperatuur. Elektriciteitsverbruik is wat gestegen, maar ik kan pas na het stookseizoen zien of het dan weer normaliseert of niet.
Het volgende stelt me echter voor een raadsel. In de jaren voor de verlaging volgde het elektriciteitsverbruik het gasverbruik behoorlijk nauwkeurig. Na de verlaging is het verband tussen elektriciteitsverbruik en gasverbruik totaal weg. Stijgingen en dalingen van het elektriciteitsverbruik vinden op een ander moment plaats dan stijgingen en dalingen van het gasverbruik (en graaddagen). Kan dit veroorzaakt worden door het verlagen van de cv aanvoertemperatuur?

ik denk het wel.
er is langere perioden van aanvoer van warm water dan met een hogere temperatuur.
dezelfde hoeveel energie per graaddag moet in de vloer worden gebracht, met water dat minder energie bevat.
de pomp moet dus langer draaien, de cv ketel kan in de antipendel stand gaan, en zo de pomp van de vloerverwarming constant laten draaien ( de pompschakelaar heeft waarscjinlijk een nadraaitijd)
ele ticiteitsverbruik van de pomp van de vloerverwarming zal dus bij iets meer graaddagen al snel elke dag hetzelfde worden. meer dan constant draaien is immer niet mogelijk.
als het gasverbruik wel is gedaald, maar electriciteit niet, of pas weer later, komt dat waarschijnlijk door moduleren / conenseren en dus een hoger rendement van de ketel.
ook kan e.e.a nog zitten in de uitzonderlijke koude winter en dus continue veel graaddagen.
dus doordat de ketel langere tijd water van meer dan 40 graden levert, moet de pomp langer doordraaien, niet om het water rond te pompen in de vloer, maar omdat de aanvoertemperatuur nu eenmaal boven de 40 is.
dat is het bijvoorbeeld ook al als er maar de helft van de graaddagen zijn op die dag, dus bij de helft van de graaddagen heb je net zoveel electricteitsverbuik.
daarom had ik dus op een gegeven moment de temperatuur wat hoger gezet, zodat er meer energie de vloer inging per minuut dat de vloerverwarming pompt.en de kamer dus sneller warm wordt. die hogere temperatuur gaat niet verloren maar wordt in de vloer gestopt als buffer, de kamertemperatuur zal daardoor ook langer op de gewenste temperatuur blijven, maar wel een tijdje nadat de enrgie de vloer in is gebracht. vloerverwarmiong reageert nu eenmaal trager.
daardoor heb je dus wel ook automatisch at dan vervolgens de thermostaat een periode ziet waarin er geen warmtevraag is, ipv constant een klein beetje vraag, op die momenten daalt de aanvoertemperatuur dus onder 40 graden omdat de ketel gewoon een paar uur niet aanslaat, en je vloerverwarmingspomp dus ook stopt met draaien.
daarom gaf ik ook aan dat een buitenthermometer aansluiten op de ketel misschien er voor kon zorgen dat de aanvoertemperatuur beter s afgestemd op de snelheid waarmee je de enrgie naar buiten toe verliest. (delta t)
nu heb je dan wle gas bespaard, maar iets minder comfort dan een heel erg constante temperatuur, maar wel meer ebergiegebruik voor depomp.
het gaat verder slechts om een halve graad verschil in de kamer bijvoorbeeld. dus qua comfort maakt de hogere aanvoertemperatuur weinig uit, en qua gasverbruik denk ik dat stoken met 50 of 55 graden niet zorgt voor een minder rendement op je gas. de ketel blijft moduleren en slehcts het retourwater weer op pel houden.
die hale graad kamertemperatuur zal niet meer energie laten verliezen door de gevel. de vloer wordt ook maar weinig warmer ( nl exact de ingestelde temperatuur op de vloerverwarming), alleen dan voor een wat langere periode) dus levert ook niet veel energieverlies op.
http://www.mijnalbum.nl/Album=SMEEANPZ
in de grafieken kun je e.e.a. misschien herkennen, ik had het ook liever niet per uur gehad, maar per minuut oid. maar daar zie je wel dudielijk de periode met meer graaddagen en de constante werking van de pomp van de vloerverwarming terug.
bij de grafiek van de cv ketel zal het gasverbuik en electriciteitsverbruik wel "synchroon"lopen, maar des te lager het gas verbruik, en de temperatur, met meer vraagm des te hoger het energieverbuik voord epomp. die draait immers altijd als de ketel stookt, ook al is het op een heel laag pitje. de pomp moduleert ook niet en heeft nog eens een nadraaitijd, en misschien zelfs een voorlooptijd.
uitleg bij de grafiek wordt erg lastig omdat ik ook niet meer precies weet wanneer er precies wat was verandert, mar je zit in de verschillende perioden wel dat er opeens 2 "bulten"per dag komen, die dus zorgen voor dat de vloerverwarmingspomp nog maar 50 - 60 % per dag gebruikt van cntinue, en dat dat dus ook een stuk lager wordt als je de pomp van de vloerverwarming langzmer laat draaien. met constante aanvoer van relatief koud water en een kleine delta t van water dat je vloer in en je vloer weer uitkomt maakt de snelheid van het water in de vloer weinig uit lijkt me. als je maar niet TE winig pompcapaciteit krijgt. de ketel zorgt immers uiteindelijk voor de aanvoer van de energie, niet de vloerverwarmingspomp.die pomp verdeelt de energie slechts over de gehele vloer zo gelijmatig mogelijk.
[
Voor 52% gewijzigd door
engelbertus op 28-03-2010 23:40
]