Anoniem: 325455 schreef op dinsdag 19 januari 2010 @ 20:55:
[...]
Ik heb beide systemen eens naast elkaar gehad en bekeken want ik geloofde het ook niet.
In vakliteratuur las ik het en geloofde het ook niet, maar het is echt waar.
Ik heb diverse sat recievers geprobeerd, KAON, Dreambox 7020, 7025 en sinds kort een VU+DUO met HD.
Maar sat tv is superieur aan de digitale kabel, vergeet niet dat Sat digitaal is. en deze nagenoeg geen verlies kent.
Tenslotte komt de kabel via diverse tussen station pas bij je de huiskamer binnen, hoe minimaal ook er is dan verlies.
Overigens komende kabel signalen in eerste instantie meestal via de sat binnen bij de kabel exploitant.
Tja, de discussie kwaliteit schotel vs digitale tv over de kabel is nooit klaar zonder verdere feiten te weten. Ze zijn beide beter dan de andere, ligt er maar net aan hoe je het bekijkt.
Ten eerste wordt het signaal bij een kabelexploitant meestal juist niet meer via schotel aangeleverd. In dat geval zou schotel idd beter zijn. Kabelaars krijgen meestal gewoon een digitaal signaal aangeleverd, google maar eens op mediagateway. Slechts een beperkt aantal zenders komt van de schotel, en lokale zenders worden meestal lokaal toegevoegd en/of ge-encoded.
De invoer vanaf de mediagateway is relatief hoog: NL 1/2/3 (SD) zijn 8Mbit gemiddeld. RTL is volgens mij nog iets hoger. Discovery daartegen is weer wat lager (rond de 4Mbit)
Vergelijk dat eens met de schotel:
http://www.digitalbitrate.com/dbr.php?sat=1&lang=en en je ziet dat de
input van een kabelaar hogere kwaliteit is.
Probleem is alleen dat je nooit weet wat je kabelaar exact doet. Als die een zooi zenders in 1 transponder gooit, zul je nooit de 8Mbit per zender gaan halen, en kan het dus weer slechter zijn dan schotel.
De tussenstations hebben bij digitale tv geen invloed op de kwaliteit (los van eventuele transponderdichtheid). De kanalen vanaf de mediagateway zijn eigenlijk allemaal MPEG2, en DVB-C is in de meeste gevallen ook DVB-C. In theorie zal de DCM dus geen compressie toepassen, en is eigenlijk de enige limitatie de bandbreedte van de betreffende transponder. (en daar heeft je kabelaar wel invloed op). Maar goed, afaik zijn vrijwel alle zenders VBR, dus gemiddeld zullen ze op een lagere bitrate komen, waardoor het meestal wel fatsoenlijk in 1 dvb-c kanaal past.
Maar in de meeste gevallen kun je dus stellen dat de kwaliteit van DVB-C hoger kan zijn dan schotel. Bij schotel is je bandbreedte beperkt, maar duidelijk, bij kabel ben je afhankelijk van je kabelaar.
Daarnaast staat CanalDigital niet echt bekend om ruime bitrates te gebruiken. Waarom denk je dat ze NL123 HD binnenkort gaan aanbieden in mpeg4? Bandbreedtegebrek.. (extra bandbreedte op de astra kost ze euro's..) En ik gok dat een conversie van mpeg2 naar mpeg4 meer kwaliteitsverlies oplevert dan de lagere bitrates in een transponder bij dvb-c.
MPEG4 is dan wel een efficientere codec, maar als je input mpeg2 blijft en je gaan herencoden/transcoden wordt de kwaliteit er niet beter op, en bij mijn weten werken de meeste omroepen met MPEG2.
[
Voor 12% gewijzigd door
DJSmiley op 20-01-2010 19:18
]