Toon posts:

[FAQ] Welke TV moet ik kopen?

Pagina: 1
Acties:
 • 85.043 views

 • voodooless
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 23-09 10:29

voodooless

Sound is no voodoo!

Topicstarter

Welke TV moet ik kopen :?

Mocht je na het lezen van deze FAQ een persoonlijk aankoopadvies topic willen openen, kun je dat doen in Consumentenelektronica koopadvies.

De 3 gouden regels
Voordat je begint aan het kopen van een TV dien je enkele regels in acht te nemen om je tot een goede koop te kunnen leiden:
 • Ga nooit op specs af
 • Koop nooit een TV zonder hem in de winkel gezien te hebben
 • Weet wat je koopt!
Deze regels lijken eenvoudig en logisch, echter zien we toch vaak weer dat mensen gewoon maar een TV op internet bestellen omdat die op Kieskeurig een mooie score had, om vervolgens erachter te komen dat het eigenlijk helemaal niet de TV is die ze hadden willen hebben. Helaas is het kopen van een TV niet meer zo simpel als 10 jaar geleden. Nieuwe technieken, en een berg aansluitmogelijkheden maken het vaak erg moeilijk om keuzes te maken, en de fabrikanten doen hun uiterste best om hun producten met de meest fantastische termen aan te prijzen.


Specs en misleiding
Specificaties in folders en op websites zijn vaak te mooi om waar te zijn. Onwaarschijnlijke helderheden en waanzinnige contrastratios moeten de kopers over de streep trekken om een TV te kopen. Veel spannend klinkende technologieën worden erbij gesleept om het plaatjes nog eens extra aantrekkelijk te laten lijken. De realiteit is echter dat men specs niet 1:1 kan vergelijken. Er staat namelijk nooit vermeldt hoe ze die gemeten hebben, en al die fantastische technieken zijn in essentie bij vrijwel alle merken grofweg hetzelfde (dat wil niet zeggen dat er geen verschillen zijn), alleen heeft het hier een andere naam gekregen. Zo worden er voor het contrast tegenwoordig van allerhande technieken gebruikt om de achtergrondverlichting dynamisch in te stellen zodat het contrast groter is dat het scherm daadwerkelijk weergeeft. Vergelijkbare dingen gelden ook voor andere specs. Iedereen houdt er zijn eigen meetmethode op na, in hun eigen labs, met hun door hun zelf gedefinieerde randvoorwaarden. Logisch dus dat je deze getallen nooit zomaar naast elkaar moet leggen om twee schermen te vergelijken.

Ga kijken!
Vanwege het bovenstaande is het van groot belang dat je voordat je een keuze maakt je eerst naar de winkel gaat om de TV met eigen ogen te bekijken. Dat kun je het beste doen in een winkel waar vooral veel modellen staan die allemaal op de zelfde bron (liefst een digitale) zijn aangesloten. Nu kun je gewoon zelf beoordelen hoe het beeld (en eventueel het geluid) eruit ziet, en kun je prima vergelijken tussen de TV’s. Heb je wat mooie modellen gevonden laat je door de verkoper de afstandsbedieningen geven zodat je eventueel wat kan spelen met de beeldinstellingen. Kijk ook naar wat de verschillende filterfuncties doen die de TV bezit.
Naast het demofilmpje is het vaak ook handig om te kijken naar de prestaties van andere bronnen zoals die je ook thuis gebruikt. Kijk je nog TV via de analoge kabel, laat dan demonstreren hoe het beeld van de TV-tuner eruit ziet. Daar wil namelijk nogal een groot verschil in zitten.

Weet wat je koopt
Kortom: laat je de TV gewoon van binnen en van buiten demonstreren, en zorg ook vooral dat je bekend bent met verschillende termen. Let ook goed op de in en uitgangen die de TV bezit en kijk of deze in jou (toekomstige) situatie wel handig zijn. Het zou zonde zijn als je thuis komt, en je erachter komt dat je de TV niet op je PC kan aansluiten.
Derhalve is het ook van belang dat je de TV niet meteen koopt, maar even op internet gaat zoeken naar reviews en ervaringen van anderen. Hier op GoT zijn over de populaire TV’s veel topics te vinden. Moet dus geen probleem zijn. Later volgt nog een lijst van dingen waar men al dan niet, afhankelijk van wat men met de TV wil, op moet letten.

Wat deze gids niet omvat
In deze gids worden niet in detail verschillende specificaties, aansluitingen en dergelijke besproken. Hiervoor kun je terecht bij de gebruikelijke bronnen, zoals google, dit forum of de wikipedia. Ook komt de afweging tussen Plasma of LCD niet aan bod, noch de afweging tussen HD-ready en Full-HD. Hier zijn schitterende topics over die veel waardevolle informatie bevatten. Wat deze gids wel wil laten zien is dat je gewoon verder moet kijken dan je neus lang is, en dat je vooral het een en ander zelf moet uitzoeken voordat je een TV koopt. Aan de hand van een aantal aandachtspunten en hints moeten de meest tweakers een heel eind kunnen komen.

Stap 1: Budget
Oké, nu we deze drie punten duidelijk in onze hebben oren geknoopt kunnen we beginnen. Wat je als eerste moet doen is een budget vaststellen. Dat mag best ruim zijn, maar het beste is om altijd een bovengrens te stellen. Zo kom je straks niet voor verrassingen te staan. Heb je nog kabels, en andere accessoires nodig, calculeer die dan ook in. Een HDMI kabel kost al snel minimaal 10 euro (tot 10-voud als je het echt te-gek wil maken), en ook muurbeugel voor een TV is ook zeker niet goedkoop.

Stap 2: Eisen
De volgende stap is het opstellen van eisen. Dit kunnen zeer uiteenlopende dingen zijn, maar de meeste kun je invullen door het beantwoorden van de volgende drie vragen:
 • Welke aansluitmogelijkheden heb ik nodig?
 • Hoe groot moet de TV zijn?
 • Waar ga ik de TV voor gebruiken?

Aansluitingen
Ga na welke bronnen je op de TV wil aansluiten. Heb je bronnen met de zelfde aansluiting moet je er natuurlijk voor zorgen dat je TV meerdere van zulke ingangen heeft, of je moet iets extern hebben om deze te schakelen, zoals bijvoorbeeld een AV-receiver. Wil je een PC aansluiten kan dat vaak direct via DVI of VGA, maar ook via HDMI. DVI en HDMI zullen het mooiste beeld geven, maar een oudere of laptop PC zal het vaak met VGA moeten stellen. Aan deze ingangen zitten vaak nog wat haken en ogen, later meer daarover. Wil je het TV geluid aansluiten op je versterker let er dan op dat er een audio uitgang is (als alternatief kun je vaak een scart bus moeten opofferen).

Speciale aandacht dient uit te gaan naar de TV tuner. Aangezien ook fabrikanten willen meeliften op het succes van de digitale TV, zien we ook steeds meer TV’s het een digitale tuner. In de specs zie je dan staan dat de TV een DVB-T of DVB-C tuner heeft. Een digitale tuner geschikt voor ether (DVB-T) of eentje geschikt voor de kabel (DVB-C). Het probleem is helaas dat deze TV’s vaak niet uitgerust zijn met een “Common Interface” waar men de smartcard van de kabelaar in kan stoppen. Zonder deze hebben de tuners enkel toegang tot de zogenaamde free-to-air zenders. Helaas is hiervoor het aanbod in Nederland (op zijn zachts gezegd) uiterst gering is. Bij DVB-C tuner dient men nog extra aandacht te besteden omdat de kabelaars er helaas een warboel van standaarden van gemaakt hebben en derhalve is het niet zeker dat je kan genieten van digitale tuner in je TV. In de meeste gevallen is het ook niet mogelijk om te genieten van alle extra services die er tegenwoordig geboden worden (zoals uitzendinggemist bijvoorbeeld) omdat de tuners die de kabelaars aanbieden vaak specifiek voor hun eigen doeleinden gemaakt zijn. Vraag voor de zekerheid gewoon in de winkel wat er wel werkt en wat niet, of bel je kabelaar op voor meer informatie.

Afmetingen
Hoe groot een TV moet zijn is vaak een van de meest moeilijke afwegingen. Je ziet in topics vaker berekeningen langskomen over de zitafstand t.o.v de diagonaal van de TV, maar eigenlijk is deze keuze zo persoonlijk dat je die gewoon zelf moet maken afhankelijk van je budget, de plek en wat je zelf prettig vind om naar te kijken. Bedenk ook dat je voor het zelfde budget vaak een kleinere TV krijg met betere beeldkwaliteit, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Verstijf je dus vooral niet op een afmeting en maak een weloverwogen keuze. Voordat je in de winkel gaat kijken meet even de plek op waar de TV komt te staan. Zo kun je in de winkel uitmeten hoe het een en ander komt te staan. Let er ook op dat de ruimte in de winkel meestal groter is dan thuis. Hierdoor lijken TV’s vaak kleiner. Probeer je dus in de winkel je eigen ruimte voor te stellen en vooral ook je zitafstand. Desnoods meet je dit soort dingen van te voren op.

Waarvoor ga je de TV gebruiken?
Met de komst van nieuwe technieken komen er weer nieuwe dingen om de hoek kijken, en daarop zul je je eisen moeten aanpassen. Wil je dus in de nabije toekomst gebruik maken van dit soort dingen, zul je hier nu al rekening mee moeten houden. Een van de belangrijkste dingen is waarschijnlijk wel de komst van Blu-Ray. Blu-Ray bevat namelijk video met een framerate van 24 fps, anders dan de 50 fps die wel van de TV kennen, en de 25 fps van DVD (in het geval van een progressive DVD). Aangezien 24 afwijkt van de andere twee is het van belang dat je nieuwe TV hiermee om kan gaan. De best methode hiervoor is om de refreshrate van het scherm aan te passen. i.p.v 50 of 100 Hz wordt er meestal gekozen voor 48 of 72 Hz. Kan je TV dat niet, dan zal de player ervoor moeten zorgen dat deze de 24 fps converteert naar 25 of 50 fps. Dit wordt gedaan door simpelweg iedere seconden 1 beeld dubbel weer te geven. Helaas zorgt dit voor een schokkerig beeld, wat vooral opvalt bij langzaam scrollende beelden.

Speel je veel games via consoles is het natuurlijk van belang dat je TV een zo snel mogelijke beeldbewerking heeft. TV beeld ligt namelijk altijd een fractie achter omdat huidige TV’s volgestopt zijn met elektronica om beelden zo mooi mogelijk op het scherm te toveren. Hiervoor worden vaak meerdere beelden gebufferd om deze te gebruiken in filters (zoals een 3D comb filter). Voor verschillende TV’s is de tijd van verwerking ook verschillend. Let er dus op!

Als je een PC wil aansluiten aan je zijn er een aantal valkuilen waarvoor je op je hoede moet zijn. De belangrijkste is wel de support voor verschillende resoluties van je TV. Check voor de koop de handleiding van de TV (meestal kun je die downloaden bij de fabrikant) welke resoluties welke ingang aankan. Dat wil namelijk nog al eens variëren per ingang (ook op de zelfde TV), maar check vooral ook reviews en forums naar reacties. Het is namelijk vaak zo vaak zo dat een TV meer aankan dan er in de handleiding staat. Over het algemeen geldt dat je de TV in native panel resolutie wil aanspreken. Sommige TV’s ondersteunden dat echter niet, en bieden enkel en overscan beeld aan (waardoor de randen van je desktop wegvallen). In die gevallen waar een native resolutie (en dus 1:1 mapping van desktop pixels met beeldschermpixels) niet mogelijk is, is het vaak ook moeilijk om tekst goed te lezen vanwege de scaling die de TV toepast op het beeld. Dit geldt vooral als de desktop resolutie hoger is dan de native resolutie van het scherm. Voor video hoeft dat echter geen probleem te zijn, wil je echter surfen is dit niet aan te raden.

Kijk je vooral TV dan zijn de digitale beeldverbeteraars vaak van belang. TV beelden zijn namelijk interlaced en een moderne TV is progressive. De TV moet dus hiervoor een conversie slag maken die helemaal niet zo eenvoudig is. Iedere fabrikant heeft hier weer zijn eigen techniek voor onder een andere fancy marketingterm. De resultaten van deze conversie zijn vaak nogal uiteenlopend, en vooral op goedkopere en oudere TV’s is te zien dat dit niet altijd even succesvol gaat. Het meest opvallende effect hiervan is de horizontale lijnen en/of rafeltjes die te zijn zijn bij snelle bewegingen, of de slechte leesbaarheid van scollende teksten.

Als laatste zul je prioriteiten moeten stellen. Je kunt helaas niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, en vaak is het binnen je budget niet mogelijk om aan alle eisen te voldoen.

Stap 3: uitzoeken, vergelijken en kopen
Dit stukje is misschien wel kort, maar vergt de meeste tijd en inspanning. Die dit dus vooral niet te gehaast! Leg al je eisen op een rijtje en kijk welke TV’s hieraan voldoen. Probeer zoveel mogelijk informatie in te winnen over de betreffende TV voordat je naar de winkel gaat om ze te bekijken. Lees handleidingen, reviews en topics betreffende de TV’s op je lijstje door. Beoordeel uiteindelijk de TV’s op de punten die jij zelf belangrijk vindt, en bekijk ze vooral goed in de winkel en zoek de visuele verschillen in weergave. Tel voor- en nadelen bij elkaar op en je zult uiteindelijk een prima keuze kunnen maken.

En nu valt er nog maar een ding te zeggen: Veel succes met het uitzoeken van een fantastische TV _/-\o_Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee