• Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online


Ik ben bezig geweest met een moodlight project. Een deel van de voortgang heb ik al in Het RGB (mood)light topic - deel 2 gepost. Aangezien er niet veel zelfbouw DMX op GoT te vinden is zet ik alles in dit topic, in de hoop dat iemand er iets aan heeft.

Het doel was om met ledstrips sfeerverlichting te maken in mijn woonkamer. De ledstrips moesten afzonderlijk aan te sturen zijn. Voor dit project heb ik een USB-DMX interface gemaakt, enkele DMX ontvangers met Atmel μC en ben ik alvast begonnen aan een stand-alone DMX zender.
In deze post staat ergens een link naar een bestand met alle project bestanden.

Er zijn meerdere manieren om verlichting in een woonkamer aan te sturen. In het verleden heb ik wel eens met DMX apparatuur gewerkt, en dat is een van de redenen waarom ik voor DMX heb gekozen. Het is misschien een beetje overkill voor in de woonkamer, maar van een beetje overkill is nog nooit iemand doodgegaan :P

Over de naam van het project: Als ik een naam aan een project moet geven dan is Scrap het eerste waar ik aan denk. (het stamt af van m'n oude netwerk server die de naam had, en eer aan deed)


DMX
In het kort is DMX het protocol wat gebruikt wordt om professionele verlichting aan te sturen bij concerten, theaters, disco's etc.

Het DMX512-A protocol beschrijft de manier van data overdracht over een RS-485 netwerk.
De data wordt serieel verzonden over twee signaallijnen. Voor deze signaallijnen (A,B) wordt een twisted pair gebruikt met differentiële spanning (als A positief is dan is B negatief, en andersom). Het voordeel hierbij is dat er ten opzichte van bv rs232 veel langere kabels gebruikt kunnen worden.

Een DMX netwerk (universe) bestaat uit één zender en één of meerdere ontvangers. volgens rs485 kunnen er maximaal 32 ontvangers aangesloten worden, maar er kunnen repeaters gebruikt worden om dit uit te breiden.
Bij het maken van de standaard is er rekening mee gehouden dat sommige ontvangers data terug sturen, maar dat wordt eigenlijk niet gebruikt. Vandaar dat de standaard 5 polige stekker voorschrijft, en dat er vaak 3 polige stekkers gebruikt worden.

Een DMX zender verstuurt continu pakketten met 512 databytes (adressen). Ontvangers worden niet afzonderlijk door de zender geadresseerd, dus twee ontvangers kunnen naar hetzelfde adres luisteren.

Een verzonden pakket bestaat uit:
- Een break. Een laag signaal (minimaal 88 μS) om aan te geven dat een nieuw frame begint.
- Een Startbyte. Deze moet aangeven voor welke soort apparatuur het is, maar dit wordt eigenlijk niet gebruikt. Voor dimmers geldt startbyte = 0
- 512 Databytes, waarbij byte(n), waarbij n het adres is.

De data wordt serieel verstuurd met 1 startbit, 8 databits en 2 stopbits op 250 Kbaud.
Een pakket duurt dus ongeveer 22 ms, wat neerkomt op een verversingssnelheid van 44Hz.
Er wordt niet aan error detectie gedaan, en daarom mag je nooit gevaarlijke dingen als pyrotechnische apparatuur aansturen met DMX (maar voor in de woonkamer is dat sowieso al niet verstandig ;))

Een DMX ontvanger is een apparaat dat de via DMX verzonden data ontvangt, en op één of meerdere kanalen reageert bv parcans en movingheads. In het algemeen heeft een ontvanger een startadres (het eerste kanaal waar hij naar luistert) en een bepaald aantal opeenvolgende kanalen.

De ontvangers die ik gemaakt heb doen het volgende (ik neem aan dat andere ontvangers dat ook doen):
- Wachten op een break
- De startbyte controleren
- Meetellen met de ontvangen bytes, tot Byte(n) waarbij n het startadres is.
- Vanaf Byte(n) de waardes van een aantal kanalen opslaan.
- Wachten op een nieuwe break. (sommige DMX zenders sturen niet alle 512 waardes mee, maar kleinere pakketen)

Wat het apparaat in de tussentijd met de data doet kan verschillen. Voorbeelden voor kanalen zijn: kleur, pan/tilt, intensiteit, etc.

Meer info staat hier:
[HOWTO] DMX-512 met een Picmicro
http://www.renebiemans.nl/page.php?al=dmx
Handig diagram voor timing: http://www.DMX512-online.com/gifs/dmxpack.gif

Ik ben niet de eerste met een DMX project voor μC's, maar dit topic gaat over wat ik allemaal zelf gemaakt heb.Ik weet niet hoeveel mijn project lijkt op die van anderen. Het aansluiten van een rs485 converter op een usart is redelijk standaard, dus daar zal weinig verschil in zitten.


DMX interface.
In het begin van mijn project had ik een kip en het ei probleem. Ik kon wel een ontvanger maken, maar die kon ik dan niet testen omdat ik geen signaal kon zenden. Ik kon ook een zender maken, maar dan had ik weer niets om te testen of het signaal wel goed was. Daarom heb ik toen besloten om een bestaande open source DMX interface na te maken.
De basis voor mijn DMX interface is de open source Enttec open DMX usb interface. Het bestaande ontwerp heb ik een beetje aangepast. Voornamelijk om er een usb kitje van voti in te kunnen gebruiken, en om ontvangers van een voedingsspanning te voorzien.
Er zijn nog andere open source ontwerpen (bv uDMX), maar ik weet eigenlijk niet meer waarom ik deze heb gekozen.


klikbaar

De usb kit heb ik gekocht zodat ik makkelijk kon beginnen op een breadboard:


En later, nadat ik maar eens was begonnen met het zelf etsen van printplaten, heb ik eerst een versie gemaakt met een header aansluiting. Laatst heb ik het ontwerp aangepast voor een model met een normale USB aansluiting.

-Het rechter weerstandje heb ik in het ontwerp weer verplaatst zodat de IC voet niet meer ingezaagd hoeft te worden.
-De extra pinnen op de interface zijn te gebruiken voor stroomvoorziening in een test opstelling, maar ik denk niet dat het verstandig is om ze te gebruiken in een permanente opstelling met veel ledstrips.

Dit is een interface en dus geen DMX zender. Het genereren van een DMX signaal moet bij deze interface door een pc gedaan worden. De interface gebruik ik in combinatie met de gratis DMX control software Freestyler.


DMX ontvanger
Nadat ik de interface gemaakt had, kon ik beginnen met het maken van een ontvanger. M'n eerste opzet voor een ontvanger was op basis van een attiny2313 met softwarematige pwm. Dit laatste was omdat ik nog niet wist hoeveel kanalen ik aan wilde sturen met één ontvanger. M'n DMX ontvanger code werkt zo dat de DMX adres waardes worden ontvangen en verwerkt in een interrupt, zodat de 'main loop' vrij blijft voor andere dingen. Hierdoor is mijn DMX interrupt makkelijk te gebruiken voor andere toepassingen dan ledjes dimmen.

Dit was m'n eerste setup:

klikbaar

Op het breadboard zitten twee afzonderlijke DMX ontvangers. Links zie je een attiny2313 met rotary encoder en aansluiting voor hd47780 display om de kanaal waardes uit te lezen, en rechts zie je een attiny2313 met 6 dmx->pwm kanalen en twee dmx->servo kanalen. (geschakeld via een uln2803A)

Dit is een kort Filmpje van één van mijn eerste tests, waaruit al een beetje blijkt hoe makkelijk het is om iets aan te sturen met DMX als je de ontvanger code eenmaal hebt.


Daarna ben ik begonnen met solderen.
Vanaf het begin af aan was ik van plan om deze of deze ledstrips aan te sturen. De bedoeling was om de ontvangers direct te koppelen aan de ledstrips, en daarom moesten ze zo smal mogelijk worden om ze netjes weg te kunnen werken.

Dit is ongeveer het schema voor het mijn eerste losse ontvanger.

klikbaar

Het schema is eigenlijk erg simpel. Een max485 (of sn75176) IC ontvangt het DMX (rs485) signaal, en zet het signaal om naar ttl. Omdat mijn DMX ontvanger geen data terug stuurt is er alleen een Rx lijntje nodig naar de attiny2313 μC, en kan de max485 op ontvangen gezet worden door pinnen 2 en 3 aan de gnd te hangen. De Attiny leest de binnengekomen data uit in een interrupt, en pwm't continu 3 kanalen. Deze ontvanger gebruikt softwarematige PWM, en daardoor kan de ontvanger met wat aanpassingen meer kanalen aansturen dan de 4 hardware PWM kanalen van de μC. De 'common-anode' ledstrips worden geschakeld via een ULN2003.

Dit was het resultaat van mijn eerste soldeer actie:

De ontvanger heeft een 5x2 header om dmx(a), dmx(b), gnd, +5V en +12V aan te sluiten en door te lussen.
Onder de IC voet zit een 20Mhz kristal verstopt. Door de draadjes aan andere pinnen van de μC te hangen, kan met dit ontwerp ook hardware pwm gebruikt worden.

(ik heb tussendoor ook nog zelf ledstrips met geïntegreerde ontvanger gemaakt, maar die laat ik even buiten beschouwing)

Deze ontvanger heb ik gemaakt voor bij m'n fluxledstrips. Die strips hebben een andere pinout (+12,R,B,G) dan de 'SMD ledstrips' (+12,R,G,B) die ik latergebruikt heb. Maar dat is op te lossen door of de draadjes op de print, of de firmware, of de instellingen op de PC aan te passen


In mijn queeste naar de voor mij kleinst mogelijke print heb ik toen de ULN2003 vervangen voor losse fetjes. Omdat ik toch maar één ledstrip aan ging sturen per ontvanger heb ik 2n7002 smd fetjes gebruikt.


Deze ontvanger heeft ook nog software PWM, maar ik heb ondertussen het schema voor de enkelzijdige pcb aangepast voor hardware pwm. In de project bestanden zitten twee ontwerpen, één met een losse 5V lijn, en één met een 78l05 op de pcb.


Daarna heb ik maar de overstap naar SMD gemaakt. En om dat voor elkaar te krijgen heb ik een ontwerp gemaakt voor een dubbelzijdige print.

Dit is het schema dat ik uiteindelijk voor m'n ontvangers gebruikt heb:
klikbaar


De ontvangers ets ik per 6. Er passen denk ik met een beetje proppen 24 ontvangers tegelijk op een euro print, maar als dat mislukt door bv een foutje bij het uitlijnen kan de hele print weg.

Dit is een foto van het eerste paneeltje dat ik gemaakt heb, maar hier zit nog een ontwerpfout in. Met wat creatief solderen en frezen valt deze nog te gebruiken, maar ik ets liever nieuwe printjes.

Na wat testen, proberen en connectors vervangen zien mijn controllers er nu zo uit:

3,8 x 1,8 cm (zonder connectors).

Om de μC te programmeren gebruik ik dit adaptertje dat ik gemaakt heb van een oud RAM slot.
De ontvanger gebruikt nu een hardcoded DMX startadres, dus is het ontwerp nog niet erg handig voor toepassingen waar het adres vaak veranderd moet worden.

Om de ledstrips op te hangen heb ik de afdekking van een kabelgoot in stukjes gezaagd, en zo de ledstrips er op gezet:


Zo heb ik er tien gemaakt, en aan m'n plafond gehangen. Ik heb de standaard connectors van de ledstrips af gesoldeerd (scheelt ook wat schaduw), en een haakse header aan de onderkant gezet.


Het resultaat
Het was me wel eens opgevallen, maar mijn muur is niet egaal. Als de ledstrips aan staan zijn er schaduwen van oneffenheden te zien. Ik had de kabelgoot eerst dicht tegen de muur aan vastgezet, maar om het schaduw effect iets te verminderen heb ik de kabelgoot zo ver mogelijk van de muur af vastgezet (op de plafondlijst) Hierdoor valt de normale schaduw van de ledstrips wat meer op als ze uit staan, maar hinderlijk is het niet.

Mijn fototoestel heeft een beetje moeite met de hoeveelheid licht, waardoor ik de gevoeligheid terug moest schroeven om rare vlekken op de foto's te voorkomen. Hieronder staan de gebruikelijke RGB foto's, maar de lichtopbrengst is in het echt wat beter dan op de foto's.
De muur is iets langer dan 4 meter

Dit had ik ook kunnen doen door de ledstrips gewoon door te lussen aan één controller, maar het leuke van het hele DMX verhaal is dat ik nu ook dit soort dingen kan doen:


DMX is ontwikkeld voor het aansturen van licht effecten, dus om te zien wat er mogelijk is met wat simpele scènes in Freestyler moet je dit filmpje even bekijken:Voor het filmpje heb ik de snelheid van de effecten aangepast, normaal staat alles wat rustiger te faden ;)
(bv een RGB gradiënt zoals in de foto hierboven laten scrollen, 1 stap per minuut)

Ik ben na het ophangen en het testen van het schema nog een (redelijk groot) probleem tegen gekomen.
Om de ontvangers aan elkaar te koppelen had ik een oude netwerkkabel opgedeeld, en er c-grid connectors tussen gezet. (1x 2 pins signaal en 2x 3 pins power). Één ledstrip zou maximaal 240 mA nodig hebben, maar bij mij nam de maximale stroom per ledstrip af als ik extra ontvanger en ledstrips aansloot.

Zie dit grafiekje:

De blauwe reeks is wat ik ongeveer had moeten halen, de rode reeks heb ik gemeten in de opstelling, en gecorrigeerd voor het verbruik van de ontvangers met 0% dutycycle.

Als ik 9 strips op 100% dutycycle had, was het verbruik nog maar ongeveer 60% van de stroom die nodig zou moeten zijn.
Ik ging er van uit dat het aan de netwerk kabel lag, dus die heb ik vervangen door 2x 1,5mm2 installatiedraad (zie eerdere opmerking mbt overkill) en die op bepaalde plaatsen een stukje gestript en er aftakkingen aan gesoldeerd (Ik heb eerst een soort snijklem koppelingen geprobeerd, maar die paste niet goed in de de kabelgoot |:().
Met de nieuwe stroomvoorziening lijkt het probleem verholpen, en nu kan ik eventueel de draad verlengen voor extra ledstrips.

Nu zit het zo vast:

Het groenige blokje is een stukje hout waarvan ik de randen heb ingefreesd, zodat de kabel in de goot geklemd wordt


Project bestanden
HIER staat een zipfile met alle projectbestanden die ik bij elkaar gezet heb. Het gaat vooral om de software, maar ik heb de rest er ook bij gezet.

(EDIT: Zie hier voor de nieuwe firmware Anthor in "Project: ScrapDMX")

Dit zit er in, ik hoop dat iemand er wat aan heeft:
- Bijgewerkte Schema's voor verschillende ScrapDMX ontvangers
- Kicad project voor de verschillende receivers met pcb layouts
- ScrapDMX_hpwm_v1.0 .hex en AVR studio projecten
- ScrapDMX_spwm v1.0 .hex en AVR studio projecten
- Schema voor Enttec open DMX - USB interface, en mijn aangepaste versie daarvan
- Freestyler fixture bestanden

Kicad
De projecten heb ik gemaakt met Kicad (20080825c-final) Dat is een open source ontwerp programma. Als je de projecten goed wil openen dan moet je eerst de inhoud van de map 'Share' op de juiste plek in je Kicad map zetten

Software
Ik heb de software voor de controllers geprogrammeerd in assembly met avr studio 4.15-(623).
De code is voorzien van comments, en ik hoop dat dat genoeg is om de werking ervan te verklaren.
Ik heb de code van de ontvangers geschreven voor attiny2313 μC's, maar met wat aanpassingen zou het ook kunnen werken op een andere AVR. (met een hardware USART)

Het DMX signaal wordt uitgelezen in een interrupt. De 3 kanalen waar de ontvanger op reageert worden opgeslagen in het SRAM. In de 'main_loop' worden de waardes naar de OCRx regsisters geschreven.
Standaard zijn de registers: OC1A: Rood, OC0A: Groen, OC0B: Blauw, maar dat kan aangepast worden. OCR1B is ook nog beschikbaar voor PWM, maar ik heb voor de huidige pin-out gekozen omdat dat beter uit kwam voor de layout van de dubbelzijdige print.

Dit gebeurt er als er een ontvanger aangezet wordt:
- Als een ontvanger opstart, dan wordt er +/- 2 seconden een test signaal naar de ledstrip gestuurd (groen met een beetje rood en blauw) om de leds te testen
- Als het startadres 0 of groter dan 512 is dan knippert de ledstrip rood. (als het startadress 511 of 512 is wordt alles boven 512 genegeerd door het aantal adressen aan te passen)
- De strips staan bij een kanaal waarde '0' niet helemaal uit. Er is altijd een beetje licht te zien.
- Als het DMX signaal ongeveer een kwart seconde uitvalt dan wordt de output geel tot er weer een signaal gedetecteerd wordt. (kleur kan in de software aangepast worden)

Het startadres van een ontvanger is hardcoded, maar het is makkelijk aan te passen.
Als je de μC programmeert vanuit avr studio:
- open het project
- scroll naar benenden
- verander daar de aangegegeven waardes
- compileer en upload naar de μC

ponyprog:
- open het .hex bestand
- ga naar 'Edit' en zet vink 'write buffer enabled' aan
- scroll naar het einde
- verander de waarde van adressen 0x07DF en 0x07EF in het nieuwe startadres (0x07EF is bit 9 van het startadres)
De te veranderen adressen zijn de laatste in de regel van de tweede kolom
(let op dat je niet in de tekst kolom edit, omdat bv. het karakter "1" een andere waarde (31) heeft dan het getal 1
- upload naar de μC

Na het uploaden heeft de μC misschien nog een 'harde reset' nodig

De softwarematige pwm heb ik nog een update gegeven nadat ik klaar was met de hardware-pwm. De firmware werkt wel, maar ik heb het niet uitvoerig getest,

Hardware
De ontwerpen zitten in de zipfile, Ik gebruik zelf alleen de dubbelzijdige printjes.
Een nadeel is dat een ISP connectie of op de print gesoldeerd moet worden (heb ik niet geprobeerd), of dat er programmeer adapter gemaakt moet worden van een oud ram-slot oid (ik weet niet meer welk type, de afstand tussen de printbanen is 0,05" )

De bijgewerkte versie van de enkelzijdige prints heb ik aangepast, geëtst en even getest.
Voor condensator C5 heb ik geen waarde ingevuld. Ik heb hem toegevoegd als buffer, ik weet niet wat een goede capaciteit zou zijn. Voor de dubbelzijdige print heb ik 1 μF gebruikt, maar dat was alleen omdat dat de hoogste capaciteit was die ik in 0805 had liggen.

Er zitten geen ISP aansluitingen bij de enkelzijdige prints, maar is de attiny is te programmeren door een el-cheapo model ic-voet op deze manier over de uC te schuiven.

De aansluitingen voor signaal en voedingsspanning zijn bij alle prints anders, dus als je ze wil gebruiken moet je daar goed op letten.


ToDo
Ik ben nog niet klaar met het project, er zijn nog een paar dingen die ik wil doen:
• Ontvanger
-De hardware kan weer aangepast worden, ik gebruik nu maar 4 pinnen voor power & signaal.
Het liefst heb ik een systeem dat makkelijk modulair aan te sluiten is. Het systeem is ook nog niet beveiligd tegen aansluit fouten e.d., daar moet ik ook nog wat voor verzinnen.

- Ik wil nog een 'intensiteit' kanaal in de software toevoegen, waardoor een kleur beter gedimd kan worden.
- Misschien kan ik de code nog aanpassen zodat het makkelijker als 'include' gebruikt kan worden (ik weet alleen niet wat de beste manier is om dat te doen)

• Ondertussen ben ik ook nog een beetje bezig geweest met het maken van een een DMX zender op basis van een atmel μC. Ik heb een Atmega88 μC gebruikt om de zender te maken. Deze μC heeft genoeg SRAM om alle 512 kanalen bij te houden. De zender gebruikt de 'UDR Empty' en 'Timer0 output compare' interrupts om het DMX signaal te genereren. De code voor de zender zit nog niet in de zipfile, omdat ik overstap op een andere μC als ik er mee verder ga. (omdat ik dan een extra usart wil voor bv
een afstandsbediening.)

• Alles hangt nu aan mijn pc- of labvoeding (op een manier waar ik liever geen foto's van maak ;) ).
Ik heb de interface als in een behuizing gestopt en daar is nog ruimte voor mooie aansluitingen, maar daar moet ik nog iets moois van maken.
Als ik een losse zender maak dan lijkt een losse voeding mij beter.

• Ik heb ook een basis systeem gemaakt voor een servocontroller (12 bit resolutie). Ik ben er niet helemaal tevreden over omdat het bij kleine stapjes een beetje schokkerig gaat, en omdat de aansturing specifiek voor mijn servo's is. maar de basis is er. Ik heb er geen serieuze plannen mee, dus ik weet niet of ik er nog wat aan ga doen.


Disclaimer
Ik heb geen electrotechnische achtergrond dus ik kan NIET garanderen dat het werkt en/of veilig is.
Ik noem dit een DMX project omdat het werkt op de open DMX-usb interface, maar ik heb niet kunnen controleren of het werkt op andere dmx apparaten. (als iemand dat wel heeft kan ik misschien wel een printje opsturen) Ik ga binnekort even proberen of ik zo'n uDMX interface kan maken, dan kan ik daarmee ook even testen.

 • DJSmiley
 • Registratie: mei 2000
 • Laatst online: 01:33

DJSmiley

Moderator Internet & Netwerken
Volgens mij heb je dit ding nagebouwd ;)

http://dp.dealperfect.com/detail.aspx?sku=21494

 • _ferry_
 • Registratie: januari 2002
 • Niet online

_ferry_

Moderator Tweaking

Nipple Tweaker

Top dat je dit tot een topic hebt uitgewerkt d:)b

 • jortjuh
 • Registratie: augustus 2008
 • Laatst online: 13-03-2017
Mooi gemaakt! En ik vind het knap van je dat je dit zonder een elektrotechnische achtergrond zomaar in elkaar geknutseld hebt!

 • BaRF
 • Registratie: augustus 2001
 • Laatst online: 03-12 16:40

BaRF

bijna kerst

geweldig, knightrider aan de muur :D

"The space between what's wrong and right, that's where you'll find me, hiding, waiting for you." Dave Matthews
shizzle


 • 0fbe
 • Registratie: januari 2004
 • Laatst online: 23:16
Over de servocontroller: Ik neem aan dat je nu één kanaal gebruikt (8 bits) om de servo aan te sturen. Misschien is het een idee om een MSB en LSB kanaal te gebruiken zoals ook in de "professionele" wereld hebt gedaan. De meeste software en controllers kunnen hier ook wel mee overweg...

 • wacco
 • Registratie: augustus 2002
 • Laatst online: 28-01-2018

wacco

cli, hlt.

Ik moet even zeggen dat ik je programmer adapter werkelijk briljant vind. Oud ram slot, hoe kom je erop! :D

Verder werkt de link van je laatste schema niet (het plaatje "het schema dat ik uiteindelijk voor m'n ontvangers gebruikt heb").

Hoeveel microcontrollers gebruik je nu in totaal? Ik heb het idee dat je een hoop zou kunnen besparen door meerdere strips met een enkele controller aan te sturen. AVRs zijn niet duur maar dit is wel weer overdreven volgens mij. :P

Spolap: Interactive webcomic


 • 0fbe
 • Registratie: januari 2004
 • Laatst online: 23:16
Dit is natuurlijk wel modulair en als je meerdere strips op een AVR gaat zetten is het niet meer zo makkelijk uit te breiden...

 • wacco
 • Registratie: augustus 2002
 • Laatst online: 28-01-2018

wacco

cli, hlt.

True, maar hij heeft het redelijk ingebouwd in z'n kamer. Ik denk niet dat modulair bovenaan z'n lijstje van vereisten staat. :)

Spolap: Interactive webcomic


 • Xalopalyps
 • Registratie: augustus 2005
 • Laatst online: 02-12 19:01
Zo, ziet er goed uit! Dat wil ik ook wel hebben..

 • dalus
 • Registratie: januari 2006
 • Laatst online: 30-10 17:32

dalus

Firing Sparks

Erg mooi project :) Ook erg netjes uitgewerkt en gedocumenteerd. Ik denk dat ik ook wat dingetjes uit dit topic ga lenen voor mijn domotica project ;)

High Powered Madness


 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
tnx,

De servocontroller heeft nu 12 bit resolutie.
Ik gebruik een 16 bit timer op fast pwm. Met ICR1H,ICR1L als TOP voor de verversingssnelheid en
Er worden 2 kanalen uitgelezen per servo, maar door wat bitshifts gooi ik de hoogste bits weg omdat ik anders een te lange puls zou kunnen krijgen. Die 12 bits tel ik op (of haal ik af) van een constante (middenpunt) om via de output compare registers een servo signaal te krijgen.

De programmeer adapter heb ik gemaakt omdat ik niet aan de prints wil solderen om nieuwe firmware te uploaden, en een standaard header vond ik te groot. Die RAM slot had ik over van een eerder projectje.
Het is wel een beetje gepriegel, omdat er via's in de weg zitten

Één ontvanger per twee ledstrips kan ook, maar dan moet ik een andere uC nemen met meer timers, of terug naar software pwm, maar dat doe ik liever niet.
Ik heb ook gedacht aan het ontwerpen van een ledstrip met geïntegreerde DMX ontvanger, dat zou nog mooier zijn.

Maar ik ga eerst een intensiteit kanaal toevoegen aan de ontvangers. Ik heb al wat code maar die moet ik nog afmaken.

 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
Mijn moodlight werkt nog, maar ik vind het leuk om dit project nog verder uit te werken (misschien heeft iemand er nog iets aan.) vandaar dit 'status report'. Zoals ergens anders in dit forum ook al wordt besproken, lijkt het me ook wat om dit project later te kunnen combineren met een Ambilight, maar daar heb ik nog geen tijd in gestopt. Ik ben nu eerst nog bezig met het maken van een nieuwe versie van mijn ontvanger.

Voor de dubbelzijdige print heb ik nu ongeveer dit ontwerp:

klikbaar, (grid = 0,025")

Het ontwerp is nog steeds bedoeld voor DIY. Als ik een print zou laten maken bij bv makepcb dan kan ik een nettere print ontwerpen omdat de gaten voor de connectors dan doorgemetalliseerd zijn, en dan kunnen er ook via's onder de ic's gezet worden.

Omdat ik nu heb bepaald hoe alles aangesloten wordt, kan ik 4-polige connectors gebruiken. De 1206 'draadbrug' heb ik vervangen voor een LL4148 diode. Het was niet eerder bij me opgekomen om dat te doen, maar het effect is dat de ontvanger nu (ook door de veranderde aansluiting) beveiligd is tegen verkeerd-om aansluiten van de voeding connector. (het best is natuurlijk om de connectors te gebruiken zoals degene die standaard op de ledstrips van de SK van Niels zitten, daarbij moet je echt moeite voor doen om ze verkeerd om aan te sluiten.)

Ik heb nu ook wat meer ruimte vrijgehouden voor de programmeer adapter

In mijn 'vorige' versie heb ik de zones handmatig rond de componenten gezet zodat er voldoende afstand zou zijn. In de nieuwste release van Kicad zijn de zones iets verbeterd en nu kan ik proberen het automatisch te laten doen. Ik heb een testje geëtst om te kijken of ik fijn genoeg kon etsen, zie hier en hier.
0,012" zone tussenruimte blijkt geen probleem om thuis te etsen. (Ik weet niet hoe ver ik kan gaan, maar 0,009" is me ondertussen ook al gelukt voor een ander printje)
Maar kan iemand mij vertellen of dat elektrisch gezien een veilige afstand is tussen b.v. 12V en Gnd, of tussen 2 signaal lijnen.?


- Het intensiteit kanaal heb ik ook af, ik heb alleen nog geen zin gehad om al mijn ontvangers te flashen. Dus ik weet nog niet of het er mooier/makkelijker van wordt. Als ik ze flash moet ik namelijk ook al mijn kleur programma's aanpassen, omdat de kanalen opschuiven.

- Ondertussen heb ik mijn ontvangers ook getest met een uDMX interface. (Een beetje aangepaste zelfbouw versie, 180 euro is toch iets te gortig)
De ontvangers werken wel voor moodlight icm freestyler maar als de lampen te snel geschakeld worden lijkt het alsof het signaal niet snel genoeg ge-update wordt. Ik heb nog geen idee waar dat aan ligt, dat moet ik nog uitzoeken.

- Ik heb ook nog wat tijd gestopt in het ontwerpen van een ledstrip met ingebouwde ontvanger. Ik weet nog niet of ik iets met dit ontwerp ga doen, ik vroeg me alleen af of ik het op een print zou kunnen krijgen. De bedoeling van dit ontwerp is dat de ontvanger/ledstrip makkelijker aan te sluiten zijn. Alles wordt doorgelust, net als de normale ledstrips. Maar ik denk niet dar er genoeg ampère door zo'n klein connectortje mag om heel veel ledstrips aan te sturen.

 • 0fbe
 • Registratie: januari 2004
 • Laatst online: 23:16
Anthor schreef op zaterdag 11 april 2009 @ 22:09:
Maar kan iemand mij vertellen of dat elektrisch gezien een veilige afstand is tussen b.v. 12V en Gnd, of tussen 2 signaal lijnen.?
9 mil spacing bij 12V vind ik nog niet zo heel schokkend klein. De doorslag spanning van lucht ligt ongeveer bij 30kV/cm. Je moet dus 600V halen wil je doorslag hebben. Het is echter wel zo dat de kans op kortsluiting door vocht groter wordt (de weerstand is kleiner)

 • raymonvdm
 • Registratie: december 2001
 • Laatst online: 30-11 13:14
Hmmm dit is nice

Is het mogelijk om DMX ontvangers bij je te bestellen. Ik was van plan om een USB-DMX interface te kopen saman met DMX led iets.

Ambilight met DMX via Windows Vista Mediacenter

Blijkbaar heb jij het al gemaakt :-)

 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
simplendi schreef op zaterdag 11 april 2009 @ 22:20:
[...]

9 mil spacing bij 12V vind ik nog niet zo heel schokkend klein. De doorslag spanning van lucht ligt ongeveer bij 30kV/cm. Je moet dus 600V halen wil je doorslag hebben. Het is echter wel zo dat de kans op kortsluiting door vocht groter wordt (de weerstand is kleiner)
Dan moet ik toch maar wat extra afstand houden bij de voedingslijnen. Ik heb hier ook nog een bus Greencoat staan, dat kan ik er ook nog op doen om te beschermen tegen vocht.
raymonvdm schreef op zaterdag 11 april 2009 @ 22:33:
Hmmm dit is nice

Is het mogelijk om DMX ontvangers bij je te bestellen. Ik was van plan om een USB-DMX interface te kopen saman met DMX led iets.

Ambilight met DMX via Windows Vista Mediacenter

Blijkbaar heb jij het al gemaakt :-)
Wat Ik nu heb kan je een moodlight kan noemen, (nog) geen ambilight.
Ik heb er al eerder een mailtje over gekregen van iemand, maar Ik weet niet of verkopen een goed idee is. Ik weet niet genoeg van electronica om te kunnen bepalen hoe goed mijn ontwerp is. (hoewel het wel verleidelijk wordt als ik hier de prijs zie die ze er voor durven te vragen :D) Daar komt nog bij dat de ontvangers niet echt uitblinken in gebruiksgemak, voor het veranderen van de DMX adressen moet de uC nu nog geflashed worden. In mijn huidige ontwerp heb ik daar nog geen rekening mee gehouden, dat heb ik een beetje voor me uit geschoven.

Ik weet ook nog niet of mijn firmware geschikt is voor andere DMX zenders/interfaces.
Verschillende zenders geven allemaal net een ander DMX signaal. Ik heb geprobeerd om de code voor de ontvanger zo flexibel mogelijk te maken, maar hoe goed dat werkt wil ik nog testen met de zelfbouw ontwerpen die op internet te vinden zijn.

Als je aan het zoeken ben naar interfaces, dan kan ik je zeker aanraden om te kijken of er een geschikt ontwerp is voor zelfbouw. Dat kan je redelijk wat geld schelen. (Als die werken in combinatie met de ambilight software die je wil gebruiken.)
Als je voor thuis wil proberen een ontvanger te maken adhv mijn ontwerp, kan ik natuurlijk wel proberen te helpen als dat nodig is.

 • 0fbe
 • Registratie: januari 2004
 • Laatst online: 23:16
Waar je wel even rekening mee moet houden is of je firmware ook 50Hz aan DMX kan verwerken, dat is namelijk een beetje wat de "echte" commerciele DMX controllers uitsturen. Verder is XLR 3 (eigenlijk XLR 5) de standaard. Er zijn overigens wel meer fixtures die je niet on-fixture kan adresseren. Hier wordt dan gebruik gemaakt van een addressering over DMX (zit niet in de DMX specificatie) of van een controller die dat voor je doet...

 • vdbeke
 • Registratie: augustus 2008
 • Laatst online: 07:08
Mooi gemaakt, doet er me aan denken dat ik hier ook nog een profiel met ledstrips heb liggen :p. Ik ben met iets gelijkaardigs bezig, maar dan met een "eigen protocol".
Ivm die doorlussnoeren die zijn eigenlijk maar goed om maximum een stuk of 5 strips mee door te verbinden, anders wordt de stroom te groot. Ik ga 6 strips aansturen in 3 segmenten die worden gevoed met een kabel van anderhalve carré. Moet voldoende zijn om een niet te grote spanningsval te creëren, want ik ga werken met een kabel van ongeveer een zestal meter lang.

De bouw van een (bijna) passief offgrid huis


 • Killemov
 • Registratie: januari 2000
 • Laatst online: 19-10 18:23

Killemov

Ik zoek nog een mooi icooi =)

Grappig, toen ik het las dacht ik "Huh, Profibus?". Maar Profibus heeft blijkbaar meer RS485 verwanten dan ik dacht. Wellicht is het DMX protocol dan ook compatible met Profibus.

Hey ... maar dan heb je ook wat!


 • 0fbe
 • Registratie: januari 2004
 • Laatst online: 23:16
Killemov schreef op zondag 12 april 2009 @ 22:33:
Grappig, toen ik het las dacht ik "Huh, Profibus?". Maar Profibus heeft blijkbaar meer RS485 verwanten dan ik dacht. Wellicht is het DMX protocol dan ook compatible met Profibus.
DMX is verre van compatible met Profibus... DMX is het bitbangen van een vaste sequence van (512) byte's tot in het oneindige. Profibus is een systeem wat packetbased is. (meerdere zenders, pakketjes gaan van A naar B )

 • Stoney3K
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 05-12 17:37

Stoney3K

Flatsehats!

BaRF schreef op zaterdag 21 maart 2009 @ 10:25:
geweldig, knightrider aan de muur :D
Knightrider?

There are many copies...

;)

Overigens een HEEL gaaf uitgewerkt project, en ik moet zeggen dat het wit van die LED-strips erg mooi tot zijn recht komt. Zijn het single-chip RGB LEDs? Die geven vaak een mooier wit dan strips met losse LEDs voor rood, groen en blauw.

Ik ga zeker eens door de schematics en code heen bladeren. Ik ben zelf een project getiteld "OpenLightDesk" aan het opstarten, wat de andere kant van de DMX-chain aan moet pakken (de stuurtafel dus) ;), en ik zie dat je zelfs al een provisorische "movinghead" in elkaar gezet hebt. Dus misschien is het een leuk idee om hier eens over te babbelen op IRC bijvoorbeeld.
simplendi schreef op zondag 12 april 2009 @ 17:16:
Waar je wel even rekening mee moet houden is of je firmware ook 50Hz aan DMX kan verwerken, dat is namelijk een beetje wat de "echte" commerciele DMX controllers uitsturen. Verder is XLR 3 (eigenlijk XLR 5) de standaard. Er zijn overigens wel meer fixtures die je niet on-fixture kan adresseren. Hier wordt dan gebruik gemaakt van een addressering over DMX (zit niet in de DMX specificatie) of van een controller die dat voor je doet...
RDM (Remote Device Management) is al niet meer out-of-spec dus dat kun je eventueel in een later stadium nog implementeren. 50Hz is inderdaad een beetje de gangbare standaard, er zijn zelfs tafels die hogere refreshrates uit kunnen sturen.

[Voor 33% gewijzigd door Stoney3K op 14-04-2009 12:16]

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
Stoney3K schreef op dinsdag 14 april 2009 @ 12:14:
[...]


Knightrider?

There are many copies...

;)
Toaster :)
Overigens een HEEL gaaf uitgewerkt project, en ik moet zeggen dat het wit van die LED-strips erg mooi tot zijn recht komt. Zijn het single-chip RGB LEDs? Die geven vaak een mooier wit dan strips met losse LEDs voor rood, groen en blauw.

Ik ga zeker eens door de schematics en code heen bladeren. Ik ben zelf een project getiteld "OpenLightDesk" aan het opstarten, wat de andere kant van de DMX-chain aan moet pakken (de stuurtafel dus) ;), en ik zie dat je zelfs al een provisorische "movinghead" in elkaar gezet hebt. Dus misschien is het een leuk idee om hier eens over te babbelen op IRC bijvoorbeeld.
Open Light Desk klinkt intressant, daar moeten we het maar eens over hebben. (ik had zelf ook al wat ideetjes in die richting). Qua commerciële apparatuur heb ik alleen ervaring met een simpele showtec light-8. Zoiets lijkt me wel haalbaar, maar ik neem aan dat je wat verder wil gaan dan dat.

En het zijn idd single chip leds (zie eerste plaatje in de openings post).
btw, weet iemand wat de rede zou kunnen zijn voor het haaks op de banen plaatsen van de weerstanden op die ledstrips?
[...]


RDM (Remote Device Management) is al niet meer out-of-spec dus dat kun je eventueel in een later stadium nog implementeren. 50Hz is inderdaad een beetje de gangbare standaard, er zijn zelfs tafels die hogere refreshrates uit kunnen sturen.
Waar komt die 50 Hz vandaan? wordt er minder data verzonden, of wordt er een hogere baudrate gebruikt?

RDM DMX weet ik nog eigenlijk niks van, daar moet ik dus nog even wat over lezen.
Maar wat ik er zo snel over zie, is dat bij de ontvangers de max485 RE en /DE pinnen aan een io moeten, en dat de Di aan de Tx van de uC aangesloten worden, de rest is software. (in mijn ontwerp voor de ledstrip met ontvanger had ik die pinnen alvast aangesloten, voor het geval dat het nodig zou zijn :) )

 • madmoon
 • Registratie: februari 2002
 • Laatst online: 30-11 21:23
Anthor schreef op zaterdag 11 april 2009 @ 22:09:
- Ondertussen heb ik mijn ontvangers ook getest met een uDMX interface. (Een beetje aangepaste zelfbouw versie, 180 euro is toch iets te gortig)
De ontvangers werken wel voor moodlight icm freestyler maar als de lampen te snel geschakeld worden lijkt het alsof het signaal niet snel genoeg ge-update wordt. Ik heb nog geen idee waar dat aan ligt, dat moet ik nog uitzoeken.
Ik heb dit probleem ook gehad alleen dan met de usb-dmx van the willows.
wanneer ik te veel RGB led spots aan stuurde dan ging dit niet.
het is mij alleen gelukt met de usb-dmx van enttec deze is snel genoeg.


ps; plus punten voor je project trouwens

 • The Third Man
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 05-12 09:00

The Third Man

The Third Jellyfish

Ik ben met stomheid geslagen :o dit is exact wat ik ook van plan ben te gaan maken! Blijkbaar is er dus al een hoop werk voor mij gedaan :P ik heb serieus ook AtTiny's 2313 in bestelling staan bij de inkoopacties etcetera.

Wellicht kan ik helpen bij de ToDo lijst? Ik ben zelf 4e-jaars Elektrotechniek op de TH-Rijswijk en heb al wat µC-projectjes gedaan dus weet al redelijk wat af van dit soort projecten. Iets wat me bijv. gelijk opvalt is het aantal condensatortjes bij je 7805, in principe doe je een 2200 µF elco + 100 nF bij de ingang en 100 nF bij de uitgang :) Maar ik ga nu even je sourcecode doorlezen, ben erg benieuwd :)

Specs - current quote: "Happiness Only Real When Shared"


 • 0fbe
 • Registratie: januari 2004
 • Laatst online: 23:16
Die cap's staan alleen in het schema bij de 7805. Zover ik kan zien zijn ze op de PCB netjes bij de IC's geplaatst als onstoringscaps. Zo worden ze overigens wel meer in professionele schema's geplaatst (meestal los en niet aan de voltageregulator maar bijna nooit "aan" de ic)

[Voor 4% gewijzigd door 0fbe op 23-04-2009 16:10]


 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
In de datasheets van de 78l05 staat dat er een 0,33uF voor, en een 0,1uF condensator na de spanningsregelaar moeten. In mijn ontvangers heb ik voor die eerste 0,47uF gebruikt maar volgens mij moet dat geen problemen geven.
De elco's met grotere capaciteit zie ik vaak bij schakelingen waar een gelijkgerichtte wisselspanning wordt afgevlakt, misschien dat minder uF ook kan. Maar omdat de voedingslijn constant geschakeld wordt is het geen overbodige luxe. Er zit al wel een 1uF condensatortje op de 12V, maar dat zal niet genoeg zijn om het goed te stabiliseren. Met een beetje passen en meten zou ik nog wel zoiets zoiets er tussen kunnen zetten, maar ik weet niet of 100uF genoeg is om voldoende effect te hebben.
Ik heb bij het ontwerpen de grotere condensator eigenlijk weggelaten omdat ik degene die ik in huis had te groot vond (misschien niet een van de de beste redenen :X ). En omdat ik bij de manier van aansluiten die ik eerst in gedachte had, nog relatief makkelijk grotere elco's aan de voedingslijns kon hangen als het niet zo goed zou functioneren.


Ik heb ook de Manolator DMX512 software nog even op mijn systeempje (met enttec controller) los gelaten. In die software kan ik ook de refreshrate op 50Hz zetten, en dat lijkt ook te werken.
Het is overigs wel handig om programma's als Freestyler en Manolator in taskmanager een hogere prioriteit te geven. Als ik op mijn computer door een document of site scroll, valt het signaal soms heel even weg. (dat kan ik zien omdat mijn controllers op geel gaan als er een x aantal ms geen signaal is) De prioriteit veranderen verhelpt dit probleem bij freestyler, bij manolator iets minder, maar dat ziet er nogal cpu heavy uit.

Verder heb ik nog een vraag. Ik heb nu alles op de onderstaande manier aangesloten.

klikbaar

Maar als ik mijn systeem uit wil breiden, zou ik het dan zo aan kunnen sluiten?
Met CO.net voeding bedoel ik dit soort dingen, maar het gaat me niet om die specifieke voeding. Ik weet niet wat er in profi spul allemaal met de signaal lijnen gebeurt, maar ik kan me voorstellen dat het dmx signaal galvanisch gescheiden wordt.

klikbaar

Ik wil nog steeds een nieuwe versie van de bestanden online zetten, maar ik ben afgelopen tijd ook met wat andere electro dingen bezig geweest. (waaronder het vanmiddag verzieken van mijn glcd die ik voor mijn dmx bediening in gedachte had |:()

@lekkere kwal
ik heb nog wel wat (kale) printjes, als je er in geïnteresseerd zou zijn.

 • Stoney3K
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 05-12 17:37

Stoney3K

Flatsehats!

Anthor schreef op donderdag 23 april 2009 @ 23:35:
In de datasheets van de 78l05 staat dat er een 0,33uF voor, en een 0,1uF condensator na de spanningsregelaar moeten. In mijn ontvangers heb ik voor die eerste 0,47uF gebruikt maar volgens mij moet dat geen problemen geven.
Die cap is alleen maar voor de HF-filtering van je 5V lijn, dus of je er nu een .1u of een 1u tantaaltje in plant maakt niets uit. Het is aanbevolen om zoiets in de buurt van voedingspinnen van alle IC's te doen, vooral als je veel HF-instraling verwacht.
De elco's met grotere capaciteit zie ik vaak bij schakelingen waar een gelijkgerichtte wisselspanning wordt afgevlakt, misschien dat minder uF ook kan. Maar omdat de voedingslijn constant geschakeld wordt is het geen overbodige luxe. Er zit al wel een 1uF condensatortje op de 12V, maar dat zal niet genoeg zijn om het goed te stabiliseren. Met een beetje passen en meten zou ik nog wel zoiets zoiets er tussen kunnen zetten, maar ik weet niet of 100uF genoeg is om voldoende effect te hebben.
Als je schakelfrequentie ergens in de KHz ligt, dan zijn grotere condensatoren handig maar het heeft geen zin om zoiets tot in het lompe aan toe te gaan doen. De 5V die je IC's gebruiken is al netjes gestabiliseerd, mocht naar nu een 5V aan rimpel op de 12V voorbijkomen dan merken die dingen er niks van. Er blijft immers altijd nog 7V over de 7805 staan, wat meer dan genoeg is om daar 5V van te maken.
Ik heb ook de Manolator DMX512 software nog even op mijn systeempje (met enttec controller) los gelaten. In die software kan ik ook de refreshrate op 50Hz zetten, en dat lijkt ook te werken.
Het is overigs wel handig om programma's als Freestyler en Manolator in taskmanager een hogere prioriteit te geven. Als ik op mijn computer door een document of site scroll, valt het signaal soms heel even weg. (dat kan ik zien omdat mijn controllers op geel gaan als er een x aantal ms geen signaal is) De prioriteit veranderen verhelpt dit probleem bij freestyler, bij manolator iets minder, maar dat ziet er nogal cpu heavy uit.
De beste fix is om een USB-DMX Pro ergens vandaan te prutsen of zelf een dongle te bouwen die een en ander buffert. De OpenDMX is niks anders dan een 'domme' bitbang interface met een RS485 level-shifter erachteraan, terwijl de USB-DMX Pro een microcontroller aan boord heeft die het DMX-signaal onthoudt. Dat ontlast je CPU enorm en scheelt in afvangen van signaal dropouts.
Verder heb ik nog een vraag. Ik heb nu alles op de onderstaande manier aangesloten.
[afbeelding]
klikbaar

Maar als ik mijn systeem uit wil breiden, zou ik het dan zo aan kunnen sluiten?
Met CO.net voeding bedoel ik dit soort dingen, maar het gaat me niet om die specifieke voeding. Ik weet niet wat er in profi spul allemaal met de signaal lijnen gebeurt, maar ik kan me voorstellen dat het dmx signaal galvanisch gescheiden wordt.
[afbeelding]
klikbaar
Het DMX signaal mag galvanisch worden gescheiden maar dat hoeft niet, en voor DMX maakt het geen zever uit wat voor voeding het apparaat zelf gebruikt. 'domme' dimmerpacks lopen gewoon met een paar triacs de 230V te PWM'en, en van dezelfde lijn wordt (met een trafo'tje, brugcel en wat C's) de hele logische keten gevoed. Reken maar dat daar een hoop troep op binnenkomt, voor DMX maakt dat totaal niets uit, want het logische hoog en logische laag-niveau worden bepaald door het verschil tussen de Data+ (pin 2) en Data- (pin 3) aansluitingen.

Kleine kanttekening in een pro setup: Daar hangt alles van movingheads, dimmers, CO2 confettkanonnen, lompe gasontladingsdozen en lasers aan dezelfde DMX512 bus. En dat gaat in principe nooit fout, galvanisch ontkoppelen is aan te raden (optocouplertje is ook het geld niet en je krijgt gelijk 5V terug) maar in theorie niet nodig.

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


 • ken536
 • Registratie: mei 2003
 • Laatst online: 25-10-2014
Die cap's zitten er niet voor de HF bende.
Ze zitten er vooral om om het moment van schakelen in het ic de 'stroom'-boostjes op te vangen

 • 0fbe
 • Registratie: januari 2004
 • Laatst online: 23:16
ken536 schreef op vrijdag 24 april 2009 @ 19:07:
Die cap's zitten er niet voor de HF bende.
Ze zitten er vooral om om het moment van schakelen in het ic de 'stroom'-boostjes op te vangen
Een capaciteit maakt een perfecte laag-doorlaat filter. En is dus ook een HF-filter... Een 100n cap is veeel te zwak om stroomverschillen van een IC op te vangen.

 • The Third Man
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 05-12 09:00

The Third Man

The Third Jellyfish

Het is een combi, de 100 nFjes zijn HF-filters die verder geen functionele waarde voor de 78xx hebben, die is te onnauwkeurig om überhaupt iets met HF te doen. Het is dus enkel voor de betrouwbaarheid van de schakeling (vooral op een kleine print). De dikkere elco bij de ingang is echter juist om de ingang te stabiliseren, zodat de 78xx minder zelf hoeft te compenseren wat meer warmte op zou leveren. Vooral belangrijk bij een gelijkgerichte spanning inderdaad, maar ook geen overbodige luxe bij een voedingsbron die ook andere printjes voedt.

Maar goed het is maar voor de netheid, als de 78xx niet warm wordt is er sowieso al weinig nut te behalen.

Specs - current quote: "Happiness Only Real When Shared"


 • naftebakje
 • Registratie: februari 2002
 • Laatst online: 03-12 15:12
Anthor schreef op dinsdag 14 april 2009 @ 16:57:
btw, weet iemand wat de rede zou kunnen zijn voor het haaks op de banen plaatsen van de weerstanden op die ledstrips?
Dat spaart breedte van de print, en is veel gemakkelijker te routen (pad is nu een stuk van een baantje, en de baantjes lopen in de lengte van de board).
Waar komt die 50 Hz vandaan? wordt er minder data verzonden, of wordt er een hogere baudrate gebruikt?
Op de wiki over dmx staat dat men hogere refreshrates haalt door minder adressen door te zenden (stoppen aan 256 ipv 512 bijvoorbeeld geeft ~ dubbele refreshrate), maar ik denk dat ze in deze gewoon ietsje sneller zenden (zodat ze "toevallig" synchroon met het net lopen, is mss om een of andere reden eenvoudiger?).

En nog een opmerking over problemen met DMX als de PC zwaar belast wordt: waarom gebruikt men eigenlijk geen µC met voldoende RAM geheugen (>512 bytes), die kan dezelfde data blijven verzenden zolang er geen nieuwe data van de PC komt, en je hoeft enkel de veranderingen door te sturen (adres xx naar waarde yy lijkt me minder data dan constant de volledige dataset).

Als de boer zijn koeien kust, zijn ze jarig wees gerust. Varkens op een landingsbaan, leiden nooit een lang bestaan. Als de boer zich met stront wast, zijn zijn hersens aangetast. Als het hooi is in de schuur, zit het wijf bij den gebuur.


 • Adion
 • Registratie: januari 2001
 • Laatst online: 20:53
naftebakje schreef op zaterdag 25 april 2009 @ 14:09:
En nog een opmerking over problemen met DMX als de PC zwaar belast wordt: waarom gebruikt men eigenlijk geen µC met voldoende RAM geheugen (>512 bytes), die kan dezelfde data blijven verzenden zolang er geen nieuwe data van de PC komt, en je hoeft enkel de veranderingen door te sturen (adres xx naar waarde yy lijkt me minder data dan constant de volledige dataset).
Dat wordt al gedaan. Daarom dat ik zelf voor de DMX4All USB->DMX interface heb gekozen.
Die buffert alle waardes en stuurt deze met een constante snelheid naar de DMX uitgang.
Je hoeft dan in software enkel de waardes te sturen die veranderen.
Bovendien stuurt deze module automatisch ook enkel tot het maximale kanaal dat hij zelf ontvangen heeft.
Als je dus maar tot kanaal 256 gebruikt, stuurt hij ook maar tot kanaal 256, wat zoals eerder gezegd het voordeel geeft van de dubbele refresh-rate.

VirtualDJ 2021 - Fast Image Resizer - Instagram


 • 0fbe
 • Registratie: januari 2004
 • Laatst online: 23:16
naftebakje schreef op zaterdag 25 april 2009 @ 14:09:
[...]
Op de wiki over dmx staat dat men hogere refreshrates haalt door minder adressen door te zenden (stoppen aan 256 ipv 512 bijvoorbeeld geeft ~ dubbele refreshrate), maar ik denk dat ze in deze gewoon ietsje sneller zenden (zodat ze "toevallig" synchroon met het net lopen, is mss om een of andere reden eenvoudiger?).
Professionele controllers zenden gewoon 512 kanalen op 50 Hz door. Er wordt dus niet bezuinigd op de adresruimte. Zover ik weet heeft deze 50Hz niks te maken met het lichtnet (De controllers in Amerika lopen ook op 50Hz zover ik weet)

[Voor 28% gewijzigd door 0fbe op 25-04-2009 20:26]


 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
naftebakje schreef op zaterdag 25 april 2009 @ 14:09:
[...]
Dat spaart breedte van de print, en is veel gemakkelijker te routen (pad is nu een stuk van een baantje, en de baantjes lopen in de lengte van de board).
[...]
Op de wiki over dmx staat dat men hogere refreshrates haalt door minder adressen door te zenden (stoppen aan 256 ipv 512 bijvoorbeeld geeft ~ dubbele refreshrate), maar ik denk dat ze in deze gewoon ietsje sneller zenden (zodat ze "toevallig" synchroon met het net lopen, is mss om een of andere reden eenvoudiger?).
simplendi schreef op zaterdag 25 april 2009 @ 20:26:
Professionele controllers zenden gewoon 512 kanalen op 50 Hz door. Er wordt dus niet bezuinigd op de adresruimte. Zover ik weet heeft deze 50Hz niks te maken met het lichtnet (De controllers in Amerika lopen ook op 50Hz zover ik weet)
Heeft iemand toevallig een of meerdere voorbeelden van apparaten die dat doen, dan kan ik de manuals eens opzoeken.
50Hz kan je met 512 kanalen niet halen door de Break in te korten dus dan zullen ze een hogere baudrate gebruiken. (+/-283K als ik het even snel uitreken met de minimale breaklengte)
Ik moet de baudrate foutmarge berekeningen voor mijn uC maar eens doen, misschien is 50hz ook haalbaar

Maar als iedereen zich gewoon aan de standaard zou houden zou het voor mij een stuk makkelijker zijn. :P
En nog een opmerking over problemen met DMX als de PC zwaar belast wordt: waarom gebruikt men eigenlijk geen µC met voldoende RAM geheugen (>512 bytes), die kan dezelfde data blijven verzenden zolang er geen nieuwe data van de PC komt, en je hoeft enkel de veranderingen door te sturen (adres xx naar waarde yy lijkt me minder data dan constant de volledige dataset).
De open enttec dmx-usb interface is zoals hierboven al gezegd is alleen een ft232bm met een rs485 converter erachter, maar daar heb ik niet echt problemen mee.
Ik heb code voor het ontvangen van DMX en code voor het verzenden van DMX, misschien kan ik die bij elkaar gooien in een atmega88 om een DMX (data)buffer te maken.
(ik kan ook de WDT in de ontvangers aanpassen zodat ze langer zonder signaal kunnen,maar dat is cheaten ;))

De uDMX interface heeft juist wel een uC (atmega8) aan boord. Die interface buffert de data wel, maar is degene die niet snel genoeg lijkt te gaan. De atmega gebruikt de AVR-USB code voor de usb->uC communicatie).
Ik heb al een beetje naar de code gekeken, maar mijn C is nogal roestig dus daar moet ik nog wat beter naar kijken om zien hoe dat precies werkt.
Hoe het met de pc drivers voor de uDMX zit weet ik niet precies. Ik dacht dat die werken op de manier die naftebakje omschrijft, maar dat Freestyler toch automatisch 512 kanalen uitstuurt.

 • 0fbe
 • Registratie: januari 2004
 • Laatst online: 23:16
Anthor schreef op zaterdag 25 april 2009 @ 21:23:
[...]


[...]


Heeft iemand toevallig een of meerdere voorbeelden van apparaten die dat doen, dan kan ik de manuals eens opzoeken.
50Hz kan je met 512 kanalen niet halen door de Break in te korten dus dan zullen ze een hogere baudrate gebruiken. (+/-283K als ik het even snel uitreken met de minimale breaklengte)
Ik moet de baudrate foutmarge berekeningen voor mijn uC maar eens doen, misschien is 50hz ook haalbaar

Maar als iedereen zich gewoon aan de standaard zou houden zou het voor mij een stuk makkelijker zijn. :P


[...]
Als je kijkt naar bijv. Martijn MAXXYZ controllers hebben deze de mogelijkheid om de timing van DMX aan te passen. De standaard waarden zijn:
Mark before break: 20us
Break Time: 200us
Mark after break: 20us
Channel Time: 4us

bij de GrandMA wordt geen specificatie anders dan DMX-512 gegeven.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Jochem_
 • Registratie: september 2002
 • Niet online
Anthor schreef op donderdag 23 april 2009 @ 23:35:
Maar als ik mijn systeem uit wil breiden, zou ik het dan zo aan kunnen sluiten?
Met CO.net voeding bedoel ik dit soort dingen, maar het gaat me niet om die specifieke voeding. Ik weet niet wat er in profi spul allemaal met de signaal lijnen gebeurt, maar ik kan me voorstellen dat het dmx signaal galvanisch gescheiden wordt.
[afbeelding]
Ja, ook zonder galvanische scheiding is het geen probleem om zoals getekend meerdere voedingen aan te sluiten. Met je gedeelde GND vereffen je het potentiaalverschil. Hoe voed je de ingang van die voedinkjes?

Overigens een hoop klok-en-klepel opmerkingen over die 100nF C'tjes. Bij de 7805 wil je met die 100nF oscillaties tegen gaan in z'n eigen regeling (gevolg: onnodige warmteontwikkeling). Aangezien je belasting niet te gek is dan kom je denk ik wel weg zonder dat C'tje, wel even proefondervindelijk vaststellen. De voeding van je AVR wil je ontkoppelen vlakbij de pinnen. Eigenlijk moet je niet alleen de C beschouwen, maar ook de L (inductantie) van het pad naar je AVR, het is dus meer dan een C als het 'emmertje' zien, het is een klein filtertje.

Aan de ingang van je 7805 zou ik gezien de lange voedingslijnen wel een C'tje houden van circa 1 uF. Door het grote verschil in VIN/VOUT luistert dat echter niet zo nauw.

[Voor 0% gewijzigd door Jochem_ op 01-05-2009 22:24. Reden: typo]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • josvane
 • Registratie: oktober 2002
 • Laatst online: 07:00
Erg gaaf topic, maar vooral alles goed uitgelegd. Binnenkort krijg ik wat meer tijd dan ga ik hier zeker mee spelen

Toppie!!!!!!

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • The Third Man
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 05-12 09:00

The Third Man

The Third Jellyfish

Anthor, hoe lang duurde het voordat je bestelling bij de inkoopactie daadwerkelijk was bezorgd? Ik ben nu al een maand verder sinds de statuswijziging in 'verzonden'.

Specs - current quote: "Happiness Only Real When Shared"


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MikelenniuM
 • Registratie: november 2004
 • Niet online
Dat filmpje in de startpost... :9~ Heel gaaf!!!
Mocht je je ooit nog vervelen en nog zo'n systeempje in elkaar willen zetten... O-)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • The Third Man
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 05-12 09:00

The Third Man

The Third Jellyfish

Mijn pakket is net binnen :) al eventjes aan m'n STK500 gehangen met een AtMega-8 maar nog geen spectaculaire dingen uit gekregen zonder timer-PWM :P zal vanavond eens gaan klooien...

Specs - current quote: "Happiness Only Real When Shared"


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
Ik hoor graag of het werkt.
Wat voor setup heb je in gedachte?
Als je overweegt de dubbelzijdige print te maken dan zou ik nog even wachten, ik heb een nieuwe versie die wat beter is, maar ik wil er eerst nog even een werkend exemplaar van maken voordat ik die online zet.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • The Third Man
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 05-12 09:00

The Third Man

The Third Jellyfish

Ja ik ben nog helemaal niet toe aan printjes en zo. Eerst vanaf de STK500 zover krijgen dat hij:
- RGB waardes kan tonen
- Dimmen in 256 waardes
- Knipperen in 256 tempo's
- Duty cycle regeling in 256 standen (hoe lang een knipper duurt per periode)

Dimmen is eigenlijk inherent aan RGB-waardes omgezet naar HSL. Ik weet wel dat dit allemaal in jouw software zit (dc weet ik eigenlijk niet) maar ik wil het even zelf ook uitvinden om de 'feel' van de aansturing te krijgen.

Als dat allemaal houtje-touwtje werkt ga ik pas kijken naar definitieve implementaties naar DMX en eventueel wireless (433 MHz).

Specs - current quote: "Happiness Only Real When Shared"


 • ziporah
 • Registratie: juni 2003
 • Laatst online: 23-09 07:23
Hello,

ik ben zelf al een tijdje aan het experimenteren met dmx in combinatie met linux en velbus.
De bedoeling is om mijn eigen thuis domotica server op te zetten.
Momenteel heb ik een werkende pc sturing met een pic452. Ik kan 3 universes sturen, maar heb momenteel maar 1tje afgewerkt. De pic zelf buffert de signalen en stuurt deze dan op de bus.
Ik heb als eindapparatuur een 4channel dimpack en 2 American DJ led par's gekocht om te testen en deze werken al perfect.
Ik heb ook reeds een eigen 4ch dimmer gemaakt, maar dit enkel op een eurocard en deze lijkt ook goed te werken voor laagspanning.
Nu was ik verder aan het zoeken naar leddmx stuff en kwam ik op dit topic uit.
Enige kans dat je me een paar van die printjes kan bezorgen ?
Solderen en programmeren zijn voor mij geen problemen, printjes etsen is echter iets waar ik me niet dadelijk aan wil wagen.

Ziporah


 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
Ik ben bezig geweest met het maken van een nieuwe versie van mijn dubbelzijdige prints, maar ik heb nog wat twijfels over de kwaliteit daarvan. (ik ga er even vanuit dat je het over de dubbelzijdige variant hebt)

Ik heb er ondertussen 6 nieuwe printjes van gemaakt, en een deel daarvan heb ik na het solderen eerst moeten 'debuggen' voordat ik ze werkend kreeg. Vooral de fetjes zijn nogal fragiel, en er moesten na het solderen meteen al een paar vervangen worden (dat kan ook aan mijn soldeerskills liggen, ondanks dat ik er erg voorzichtig mee ben geweest). Gelukkig zijn die dingen bij de led actie van Niels maar €0,025 per stuk dus dat valt dan wel weer mee.

Omdat ik ook de ambilight software van vandeGerrit probeer te testen (zie het diy ambilight topic) hangt mijn moodlight er nu een beetje sneu bij omdat ik daar een paar ledstrips voor gebruik. Ik heb een paar nieuwe ledstrips besteld, en ik was van plan om daar op te wachten voordat ik verder ga met testen.

Printjes leveren zit er dus voorlopig nog niet in. Mijn ets-methode ('in scannerbak gemodde gezichtsbruiner' voor belichting en au-bain-marie verwarmde natriumpersulfaat) is ook niet echt een garantie voor geslaagde printjes (vooral omdat het dubbelzijdige printjes zijn), dus als ik de losse ontvanger printjes zou leveren dan worden dat dus exemplaren die van een pcb-boer komen, en daar moet (wil) ik dan eigenlijk weer een heel nieuw ontwerp voor maken.

Maar als ik printjes ga laten maken dan ga ik denk ik voor de ledstrip met ingebouwde dmx ontvanger die ik heb ontworpen. Dat ontwerp bestaat alleen nog op tekening, daar heb ik het basis circuit nog niet van getest (ik verwacht geen problemen, ik heb alleen nog geen zin gehad mijn code over te zetten zodat het op een atmega88 draait )
Die ledstrips kan ik sowieso niet zelf maken, dat moet ik door een bedrijf laten doen (de print is te lang voor mijn lichtbak, en ik kan geen via's maken die onder ic's moeten komen)
En als ik pcb's laat maken, dan wordt de eerste lading sowieso een test-batch. Als daaruit blijkt dat het een geschikt ontwerp is, dan wil ik pas gaan denken over eventuele levering aan anderen.

Als je ze netjes weg zou kunnen werken is een aangepaste versie van mijn gaatjesprint ontwerp misschien een optie. Aan te raden aanpassingen zijn dan:
- geen extern xtal
- hardware pwm gebruiken, misschien met Fets
- ander manier van aansluiten

[nogvoorhetpostenedit]
Ik heb even naar het ontwerp gekeken, en het lijkt me wel haalbaar
Dit is het resultaat na 5 minuutjes beunen
Disclaimer Ga dit niet meteen kopiëren want ik weet niet eens of ik de footprint van een to92 fet goed gegokt heb

Als jij (of iemand anders) echt interesse hebt in het gaatjesprint ontwerp wil ik er wel tijd in stoppen, zodat ik van dat ontwerp ook een nieuwe versie heb.
(met misschien ook een 7805 aan boord zodat het aansluiten wat makkelijker wordt)

 • ziporah
 • Registratie: juni 2003
 • Laatst online: 23-09 07:23
Ik was initieel van plan om met het gaatjesprint ontwerp te starten. Het is voor mij niet echt moeilijk om de 7805 er mee op te integreren. Zoals ik in mijn vorige post zei heb ik redelijk wat "gaatjesprint"-ervaring.
Na het hele doorlezen dacht ik echter dat het misschien handiger zou zijn om te starten met zo een double-sided hwpwm kitje, als je er zo nog op overschot had natuurlijk.
Ik heb niet echt ervaring met zelf designen van pcb's, meestal koop ik de afgewerkte producten en bestuk ik ze.
Laat staan dat ik ze zou bestellen bij een pcb-boer.
Ik heb ook je design nog wat verder zitten uitpluizen, maar weet nog niet genoeg van die attiny om er dadelijk zelf een antwoord op te vinden. Is het mogelijk om de 3 vrije poorten te gebruiken voor een 2e ledstrip, gecombineerd met die 2n7002. Ik zie dat je wat timers set in je assembler code, maar weet dus niet of die overige 3 poorten ook geschikt zijn om pwm uit te sturen. Ik kon het ook niet zo dadelijk uit de datasheet opmaken. Mijn assembler ervaring ligt al een jaar of 8 achter me.
Als dit mogelijk is, kan ik best wel een zo effecient mogelijk gaatjesprintdesign maken om 2 strips te sturen, zou me wel wat attiny's sparen.
Edit :
het is blijkbaar de uln2003ag, niet de 2n7002 die meerdere drivers bezit, net niet goed naar het schema gekeken. Kan die uln2003 ook met de hardwarematige pwm gebruikt worden ?

[Voor 7% gewijzigd door ziporah op 16-07-2009 20:17]

Ziporah


 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
De attiny2313 heeft 4 hardware pwm pinnen ( OC0A, OC0B, OC1A, OC1B) mijn ontvangers gebruiken er maar 3, maar die 4de is makkelijk te activeren.

Meer dan 4 kanalen kan met een attiny2313 alleen icm de software-pwm.
Je kan die ULN dan met wat knip en plak werk in de code makkelijk aansluiten op portb. (als je 8 kanalen nodig hebt kan je een ULN2803 gebruiken)
De pinnen van portd (behalve Rx natuurlijk) moeten ook te gebruiken zijn, maar ieder kanaal dat je toevoegt gaat ten koste van de PWM frequentie. (een combinatie van bv 3 hardware pwm kanalen en 3 software pwm kanalen in één device zou misschien ook nog kunnen werken, dat heb ik eigenlijk nog niet getest)

Voor de ledstrip, waar ik het in mijn vorige post over had, had ik een atmega88 in gedachte. Die heeft 6 hardware pwm kanalen en qua prijs scheelt het niet veel met een attiny2313. (iig goedkoper dan twee keer een ontvanger met een attiny). Zoals ik zei moet ik de code daarvoor nog even omzetten, maar dat zal niet zo veel werk zijn dat zal ik binnenkort even doen, dan kan ik dat meteen testen (zal maandag iig wel gedaan moeten zijn).

Die ULN kan je ook gebruiken voor de hpwm variant.
als je bv in het gaatjesprint ontwerp het kristal en de c's weglaat, de attiny op 8Mhz laat draaien, en de OC0A,B en 1A pinnen aansluit op de ULN zou je ook gewoon de hpwm .HEX moeten kunnen gebruiken.

Als ik die code voor de atmega88 af heb, dan zou je die kunnen gebruiken, en dan 6 hpwm kanalen door één uln2003 kunnen sturen.


Misschien moet ik ook maar eens kijken of ik avr-gcc kan misbruiken om device afhankelijke code te genereren.

 • ziporah
 • Registratie: juni 2003
 • Laatst online: 23-09 07:23
Ik heb net wat materiaal aangekocht bij Niels van samenkopen.net en heb natuurlijk enkel attiny's gekocht.
Ik zal daar voorlopig dan even mee starten en later even door je code pluizen om 3 kanalen hwpwm en 3 kanalen swpwm te doen.
Ik was vandaag toevallig in de ikea en zag dat ze daar van die dioder kits hebben, dit zijn ook rgb setjes met 4 strips van 9 leds. Ik kon het niet laten en heb er zo ook eentje meegenomen. Ben wel eens nieuwsgierig hoe deze het doet in vergelijking met die strips van Niels. De kabeltjes en zo die er bij waren hebben me alvast wel op goede ideeen gebracht om die strips op een goede manier te bevestigen.

Ik volg het topic in elk geval verder en houd je op de hoogte als er wat actie inkomt.

Ziporah


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • DP Kunst
 • Registratie: juni 2003
 • Laatst online: 03-12 23:20
Ik had net even die zipfile gedownload met alle schema's enz. Nou valt me op dat er bij de hardware PWM schema's geen kristal meer in staat. Ik zie ze ook niet op je printjes. Zijn deze bij hardware PWM niet nodig? Laat je de uC gewoon op de standaard 1MHz lopen?

Mijn nieuwe portfolio (Under Construction) | Benieuwd wat Solar Team Twente gaat doen?


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
DP Kunst schreef op zondag 19 juli 2009 @ 11:38:
Ik had net even die zipfile gedownload met alle schema's enz. Nou valt me op dat er bij de hardware PWM schema's geen kristal meer in staat. Ik zie ze ook niet op je printjes. Zijn deze bij hardware PWM niet nodig? Laat je de uC gewoon op de standaard 1MHz lopen?
Bij hardware pwm is het niet nodig om een extern kristal te gebruiken. De attiny moet wel op 8 MHz gezet worden.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Stoney3K
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 05-12 17:37

Stoney3K

Flatsehats!

Ik ben benieuwd wat hieruit gaat komen ;)... als je straks een aantal prints af moet nemen om een en ander betaalbaar te maken, schrijf mij ook maar voor een paar dozijn op. ;)

Ik wil ze straks gaan gebruiken als koofverlichting boven de TV/beamerscherm in mijn nieuw te bouwen woonkamer, en evenueel, als ik echt gek wil doen, voor full-room Ambilight. :)

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • DP Kunst
 • Registratie: juni 2003
 • Laatst online: 03-12 23:20
Anthor schreef op zondag 19 juli 2009 @ 16:20:
[...]

Bij hardware pwm is het niet nodig om een extern kristal te gebruiken. De attiny moet wel op 8 MHz gezet worden.
Das wel ideaal, scheelt weer wat componentjes. Ik zit er over te denken om de printjes van een dip switch te voorzien zodat je daarmee makkelijk een kanaal kan kiezen. Maar eens even kijken of dat lukt...

Mijn nieuwe portfolio (Under Construction) | Benieuwd wat Solar Team Twente gaat doen?


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • _Danny_
 • Registratie: augustus 2007
 • Laatst online: 06-05-2016
Waarom ben je in je queeste voor kleiner nog niet overgestapt op een tiny25? De 6 i/o pins lijken mij voldoende voor jou toepassing? De pinout voor hardwarematige PWM is dan misschien wat onhandig maar daar is volgens mij softwarematig wel een mouw aan te passen (met een interrupt op een timer). Ik zou daarbij overwegen om de module selfprogramming mogelijkheden te geven, misschien heb je daarvoor echter ook transmit nodig ...

 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
Ik heb m'n code nu ook werkend op een atmega88, voor 2x (3 kanalen pwm + master dimmer)
De code voor de attiny was niet meteen te compilen voor de atmega, sommige registers liggen bv. buiten hebt bereik van de in en out instructies, dus moesten er wat dingen aangepast worden.
Ik heb nog niet gekeken naar wat een handige pinout voor op een print is, en ik moet alles nog uitwerken, maar het schema valt wel te raden. De source enzo stop ik in de update als ik die eindelijk eens af heb. Als iemand in de tussentijd interesse heeft in een .HEX voor de atmega88 dan wil ik die wel uploaden. (en eventueel recompilen voor een handige pinout)

Ik kwam ook nog een foutje tegen.
In de v1.0 hpwm asm staat dit:

code:
1
2
3
4
5
INIT_WDT:              ;Watchdog timer setup    (modified from attiny2313 datasheet)  
  WDR             ; Start timed sequence
  in Temp1, WDTCSR
  ori Temp1, (1<<WDCE) ;| (1<<WDE)    ;Enable wdt change bit
  out WDTCSR, Temp1


Met een de attiny viel het probleem niet op, maar er staat een verdwaalde comment, want volgens de datasheet moet de WDE bit altijd als 1 worden weggeschreven, dus de ORI instructie moet dit worden:
code:
4
ori Temp1, (1<<WDCE) | (1<<WDE)   ;Enable wdt change bit


Zonder die aanpassing schakelde mijn atmega steeds tussen de kanaalwaardes en de 'geen signaal' waardes
_Danny_ schreef op zondag 19 juli 2009 @ 22:03:
Waarom ben je in je queeste voor kleiner nog niet overgestapt op een tiny25? De 6 i/o pins lijken mij voldoende voor jou toepassing? De pinout voor hardwarematige PWM is dan misschien wat onhandig maar daar is volgens mij softwarematig wel een mouw aan te passen (met een interrupt op een timer). Ik zou daarbij overwegen om de module selfprogramming mogelijkheden te geven, misschien heb je daarvoor echter ook transmit nodig ...
Ik ben begonnen met een 2313 omdat ik daar al wat ervaring mee had, en omdat het de enige normale attiny is met een echte USART. Ik ben met het schrijven van de receiver gegaan voor een makkelijke copy-paste routine die ik voor meerdere dingen kon gebruiken, en niet gehinderd door uitgebreide uC kennis heb ik besloten dat de USART voor mij een goede oplossing was. Met de receiver code en het formaat ben ik nu wel tevreden, voordat ik met dit project begon gebruikte ik alleen nog maar gaatjesprint, nu maak ik dubbelzijdige printjes en gebruik ik het liefst alleen nog smd componenten. 'Kleiner' is me denk ik wel gelukt ;)

laatst had ik zelfs een printer-storing omdat er een verdwaalde ontvanger in het loopwerk terecht was gekomen :+ .

 • DP Kunst
 • Registratie: juni 2003
 • Laatst online: 03-12 23:20
Zo, ik heb vandaag even een brakke USB DMX unit in elkaar gezet. Zit nu op een gaatjesprint, maar moet er nog een keer een fatsoenlijk printje voor ontwerpen...

Eerst eens zien dat ik nu een aantal ontvangers krijg. Kan ik een beetje gaan testen.

Mijn nieuwe portfolio (Under Construction) | Benieuwd wat Solar Team Twente gaat doen?


 • Wupgup
 • Registratie: augustus 2008
 • Laatst online: 11-03 08:25
Ook ik ben ermee bezig :). Mijn zender zit helemaal in elkaar op een zelfgemaakt printje en *lijkt* te werken.
Tot nu toe staat de ontvanger op een breadbordje, maar nog geen succes ermee...

 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
DP Kunst schreef op woensdag 29 juli 2009 @ 22:54:
Zo, ik heb vandaag even een brakke USB DMX unit in elkaar gezet. Zit nu op een gaatjesprint, maar moet er nog een keer een fatsoenlijk printje voor ontwerpen...

Eerst eens zien dat ik nu een aantal ontvangers krijg. Kan ik een beetje gaan testen.
Ik ben benieuwd of mijn systeem een beetje reproduceerbaar is.
Wupgup schreef op donderdag 30 juli 2009 @ 11:44:
Ook ik ben ermee bezig :). Mijn zender zit helemaal in elkaar op een zelfgemaakt printje en *lijkt* te werken.
Tot nu toe staat de ontvanger op een breadbordje, maar nog geen succes ermee...
Als je een ledstrip (of losse leds) hebt aangesloten dan kan je daar misschien wat informatie uit halen.
Ik weet even niet meer wat er precies in zit qua fout detectie, maar een RGB ledstrip moet sowieso eerst een paar tellen op groen gaan, daarna:

- Op geel als er geen goed DMX signaal wordt ontvangen.
- Knippert rood als er iets mis met het ingestelde DMX adres (hoger dan 512 bv).
- Als de leds weer uit gaan ontvang je wel een signaal.

Wat is je gebruikte hardware/software? (een foto kan ook helpen)

 • Wupgup
 • Registratie: augustus 2008
 • Laatst online: 11-03 08:25
Ik gebruik nu de dmx interface die ook in de startpost staat.
Qua ontvanger gebruik ik de software pwn versie uit de zip. (dus gebaseerd op de attiny 2313).

Voor de rest gebruik ik freestyler. Zodra ik die opstart krijg ik verschillende kleuren, maar hij reageert niet op wat ik doe. Zodra ik hem afsluit krijg ik geel.

Dus ik ga denk ik vanavond iemand anders mijn breadbordje laten nalopen, want volgens mij heb ik gewoon een paar fouten gemaakt.

 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
Wat bedoel je met verschillende kleuren? en gebruik je de freestyler fixtures uit de .zip of andere?

Dat je geel krijgt als je Freestyler afsluit is een goed teken.

 • Wupgup
 • Registratie: augustus 2008
 • Laatst online: 11-03 08:25
Ik gebruik de freestyler fixtures uit de zip, maar zodra ik freestyler opstart wordt mijn ledstrip oranje terwijl alle 3 kanalen op 0 staan. En hij gaat dan soms ook naar groen en dan weer terug naar oranje...

Hij moet toch standaard beginnen op kanaal 1 (t/m 3)?

edit: het kan sowieso kloppen dat de kleuren anders zijn dan bij jou iv.m. een andere ledstrip ;).

[Voor 16% gewijzigd door Wupgup op 30-07-2009 14:22]


 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
Wupgup schreef op donderdag 30 juli 2009 @ 14:18:
Ik gebruik de freestyler fixtures uit de zip, maar zodra ik freestyler opstart wordt mijn ledstrip oranje terwijl alle 3 kanalen op 0 staan. En hij gaat dan soms ook naar groen en dan weer terug naar oranje...

Hij moet toch standaard beginnen op kanaal 1 (t/m 3)?

edit: het kan sowieso kloppen dat de kleuren anders zijn dan bij jou iv.m. een andere ledstrip ;).
Het standaard startaddress is idd 1.

Het probleem komt me niet bekend voor, heb je het het ondertussen al werkend gekregen?

 • Wupgup
 • Registratie: augustus 2008
 • Laatst online: 11-03 08:25
Tot nu toe heb ik het nog niet werkend.
Maar ik heb inmiddels een enttec open dmx geval, dus ik ga het daar even mee testen :).

edit:
Nog steeds helemaal niks. Oftewel het ligt aan mijn ontvanger :'(.

[Voor 23% gewijzigd door Wupgup op 05-08-2009 11:54. Reden: resultaat]


 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
Als je een goede detail foto maakt kan ik proberen te kijken of er iets mis is met je schakeling.

Weet je zeker dat je fuses goed staan?

Je kan ook even langskomen op het #elektro kanaal van irc.tweakers.net http://irc.tweakers.net/elektro.

 • Wupgup
 • Registratie: augustus 2008
 • Laatst online: 11-03 08:25
Ik heb niks met de fuses gedaan :$.
Niet gedacht dat het nodig was (eerste keer dat ik een programmer gebruikt heb)

In myAVR heb ik:
Fuses brennen: Low: 0x* High: 0x* Ext.: 0x* Lock: 0x*

*= hokje om iets in te vullen.

Dus ik ga maar eens even research doen wat ik moet invullen :+.

Dank voor de hulp iig ;)

 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
Hier staat een handig fuses calculator:
http://www.engbedded.com/fusecalc/

Zo heb ik de fuses staan voor de software pwm met 20 Mhz kristal
Je moet wel even opletten want bij de fuses is een 0 geprogrammeerd en een 1 niet geprogrammeerd (ofzo, het is voor mij ook een beetje onduidelijk)

Controleer dus of de waarde van de byte die onderaan staat hetzelfde is in je programmer software (De high byte hoef je niks aan te veranderen.)

 • matchles
 • Registratie: december 2002
 • Niet online
Moet je idd rekening mee houden. met een 0 zet je een fuse en een 1 niet. Omgekeerde wereld waar ik me ook al eens mee vergist heb.

En ook goed controleren want zet je de verkeerde dan is de atmel "kapot" en kan je hem alleen nog repareren met een parallel programmer.

 • Wupgup
 • Registratie: augustus 2008
 • Laatst online: 11-03 08:25
Ik mag een nieuwe attiny2313 gaan kopen, aangezien hij niet meer reageert sinds ik de standaardwaarden heb uitgelezen van de fuses.

 • _Danny_
 • Registratie: augustus 2007
 • Laatst online: 06-05-2016
Wupgup schreef op donderdag 06 augustus 2009 @ 11:01:
Ik mag een nieuwe attiny2313 gaan kopen, aangezien hij niet meer reageert sinds ik de standaardwaarden heb uitgelezen van de fuses.
Wat voor programmer heb je? Soms is het mogelijk ze met een "High Voltage" programmer alsnog tot leven te wekken.

 • Wupgup
 • Registratie: augustus 2008
 • Laatst online: 11-03 08:25
Ik heb deze.

Achja, zo leer ik elke keer weer wat :P.

 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
Dat is geen high voltage parallel programmer.

Als je de fuses goed hebt gezet dan reageert de attiny ook niet als er iets mis is met de aansluiting van het kristal, dus dat kan je ook nog controleren.

Als in de fuses alleen de clocksource fout staat, dan zou het kunnen dat je hem weer tot leven kan wekken met je USBASP als je of een horlogekristal of een extrene clock aansluit.

 • Wupgup
 • Registratie: augustus 2008
 • Laatst online: 11-03 08:25
Ik heb mijn nieuwe attiny 2313 binnen, dus ik ga weer wat proberen.

Even voor de zekerheid: alleen de Low en de Ext fuse aanzetten toch?

zo dus: Klik

[Voor 18% gewijzigd door Wupgup op 08-08-2009 14:54. Reden: Plaatje erbij]


 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
Je hoeft alleen de low fuses te veranderen.

 • Wupgup
 • Registratie: augustus 2008
 • Laatst online: 11-03 08:25
Om de een of andere reden werkt hij nu wel :).

Alleen hangt het externe kristal er niet aan. (poort 4 en 5 gaan wel naar het kristal, maar het kristal zit niet verbonden met de gnd)

 • 0fbe
 • Registratie: januari 2004
 • Laatst online: 23:16
Wupgup schreef op zaterdag 08 augustus 2009 @ 16:20:
Om de een of andere reden werkt hij nu wel :).

Alleen hangt het externe kristal er niet aan. (poort 4 en 5 gaan wel naar het kristal, maar het kristal zit niet verbonden met de gnd)
Je had wel condensatoren van 22pf aan beide poorten van het kristal naar de aarde zitten? Anders zal er namelijk niet zo heel veel gebeuren nee...

 • vdbeke
 • Registratie: augustus 2008
 • Laatst online: 07:08
Ik ben al een tijdje bezig met het maken van een RGB led sturing. Na een lange tijd heb ik toch wat vordering gemaakt. Het profiel met de ledstrips gemonteerd aan de muur:Het profiel kan 180° gekanteld worden:Een paar "sfeerfoto's":

Meer info en schema's kan je hier vinden.

De bouw van een (bijna) passief offgrid huis


 • Wupgup
 • Registratie: augustus 2008
 • Laatst online: 11-03 08:25
Nu ik de 2 condensatoren van het kristal vervangen heb werkt het helemaal :).

Binnenkort even kijken of ik wat onderdelen uit China kan bestellen en eventueel daar printplaatjes ga laten maken.

Bedankt voor de hulp allemaal ;).

 • remco_k
 • Registratie: april 2002
 • Laatst online: 02:20

remco_k

een cassettebandje was genoeg

naftebakje schreef op zaterdag 25 april 2009 @ 14:09:
[...]
Op de wiki over dmx staat dat men hogere refreshrates haalt door minder adressen door te zenden (stoppen aan 256 ipv 512 bijvoorbeeld geeft ~ dubbele refreshrate), maar ik denk dat ze in deze gewoon ietsje sneller zenden (zodat ze "toevallig" synchroon met het net lopen, is mss om een of andere reden eenvoudiger?).
(Late reaktie op een post uit april...)
Als dat zo zou zijn, is dat vragen om problemen. Hoewel de meeste fixtures het misschien gewoon snappen.
Ik heb nog nooit een DMX tafel of controller gezien die een DMX packet met 512 kanalen sneller stuurt (of kan sturen) dan de c.a. 23 msec die de specificatie voorschrijft. Ik moet er dan wel bijzeggen dat ik er ook nooit naar heb gezocht. :P
De enige goede (en compatible) manier om een packet sneller te sturen is om minder kanalen te sturen (gewoon opnieuw beginnen met het sturen van de packet na X kanalen):
256 -> c.a. 12 msec
128 -> c.a. 6 msec
...

Ik geloof dat het minimum op 8 kanalen ligt. De meeste DMX interfaces (waaronder ook de Enttec USB DMX pro) kunnen dit.

In FreeStyler is dit in te stellen bij sommige interfaces, waaronder ook de Enttec USB DMX Pro.
En op het FreeStyler forum is er ook een hoop over te vinden.

En dan nog iets, preventief: Velleman heeft een USB kit, de VM-116 / K8062.
Gebruik die absoluut niet. De kit is dusdanig slecht/traag ontworpen, dat het uitsturen van een DMX packet met 512 kanalen met 512 waardes boven 0, zomaar 600 msec (!) kan duren. Minder waardes boven 0 maakt het sneller (256 boven 0: 300 msec ,....) (Getest, en zeker weten niet de oorzaak van de PC of andere hardware, heb zelfs de driver van de Velleman interface herschreven om dit probleem te testen / tackelen, dat laatste bleek niet mogelijk omdat de interface zelf zo traag is)
Dat ding heb ik snel weer de deur uitgedaan en de Enttec USB DMX Pro aangeschaft.

De eerder genoemde Enttec USB DMX Pro buffert inderdaad zelf en "garandeerd" zodoende een compatible DMX protocol, wat je software verder ook doet.

[Voor 5% gewijzigd door remco_k op 11-08-2009 12:43]

Alles kan stuk.
Goedkoop SHOUTcast stream hosting? Snel online, geen setup kosten. www.digiplay.nl


 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
Wupgup schreef op dinsdag 11 augustus 2009 @ 11:55:
Nu ik de 2 condensatoren van het kristal vervangen heb werkt het helemaal :).

Binnenkort even kijken of ik wat onderdelen uit China kan bestellen en eventueel daar printplaatjes ga laten maken.

Bedankt voor de hulp allemaal ;).
Mooi om te horen dat mijn resultaat ook daadwerkelijk reproduceerbaar is :)
remco_k schreef op dinsdag 11 augustus 2009 @ 12:39:
[...]

(Late reaktie op een post uit april...)
Als dat zo zou zijn, is dat vragen om problemen. Hoewel de meeste fixtures het misschien gewoon snappen.
Ik heb nog nooit een DMX tafel of controller gezien die een DMX packet met 512 kanalen sneller stuurt (of kan sturen) dan de c.a. 23 msec die de specificatie voorschrijft. Ik moet er dan wel bijzeggen dat ik er ook nooit naar heb gezocht. :P
De enige goede (en compatible) manier om een packet sneller te sturen is om minder kanalen te sturen (gewoon opnieuw beginnen met het sturen van de packet na X kanalen):
256 -> c.a. 12 msec
128 -> c.a. 6 msec
...

Ik geloof dat het minimum op 8 kanalen ligt. De meeste DMX interfaces (waaronder ook de Enttec USB DMX pro) kunnen dit.

In FreeStyler is dit in te stellen bij sommige interfaces, waaronder ook de Enttec USB DMX Pro.
En op het FreeStyler forum is er ook een hoop over te vinden.
Ik heb een tijdje terug de handleiding van die Martin MAXXYZ doorgelezen, en bij dat ding kan je de DMX-out een beetje tweaken, Ik denk voor het geval de ontvangers het signaal niet goed begrijpen. Maar de eerder genoemde 50 HZ bij 512 kanalen lijkt me nogal buiten de DMX specificaties vallen, het lijkt me ook dat er dan minder kanalen verzonden worden.

De standaard settings van dat ding zijn zelfs ietsjes trager dan de minimale specificaties door langere Marks en Breaks (als ik er vanuit mag gaan dat de 'channel time' de lengte van één bit is)

wikipedia heeft het over een minimum packet length van 24 kanalen. (maar dat is wiki dus het kan ook een rare typo of gewoon fout zijn ;) )
En dan nog iets, preventief: Velleman heeft een USB kit, de VM-116 / K8062.
Gebruik die absoluut niet. De kit is dusdanig slecht/traag ontworpen, dat het uitsturen van een DMX packet met 512 kanalen met 512 waardes boven 0, zomaar 600 msec (!) kan duren. Minder waardes boven 0 maakt het sneller (256 boven 0: 300 msec ,....) (Getest, en zeker weten niet de oorzaak van de PC of andere hardware, heb zelfs de driver van de Velleman interface herschreven om dit probleem te testen / tackelen, dat laatste bleek niet mogelijk omdat de interface zelf zo traag is)
Dat ding heb ik snel weer de deur uitgedaan en de Enttec USB DMX Pro aangeschaft.

De eerder genoemde Enttec USB DMX Pro buffert inderdaad zelf en "garandeerd" zodoende een compatible DMX protocol, wat je software verder ook doet.
Ik heb ook niet veel goeds gelezen over dat velleman ding.

Heeft iemand de onderstaande interface al eens getest?:
http://www.elektor.nl/art...512-interface.54132.lynkx

 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
oeps dubbelpost :P, maar voor de mensen die overwegen iets met dmx te doen:

Op samenkopen.net is er weer een freeduino actie open. Met deze en deze van de ftdi subactie heb je de USB basis voor een DMX interface die compatible zou moeten zijn met een entec openDMX-usb. Er moeten dan alleen nog een componentjes en een max485 ic bij, voor een goedkope interface.

Ik heb het een tijdje terug getest met een bordje uit de vorige actie, en mijn ontvangers reageerde iig op het signaal. Ik dacht dat de ft232rl compatible was met de drivers van de ft2323bm die in de originele entec open usb dmx zit, dus er zouden geen problemen moeten zijn.


Mijn bestelling uit china is nu ook binnen, dus ik kan binnenkort weer eens verder met dit project.

 • Wupgup
 • Registratie: augustus 2008
 • Laatst online: 11-03 08:25
Ik had nog een vraagje voordat ik mijn spullen ga bestellen in china (componenten en pcbtjes).
Waar heb jij die headers vandaan gehaald en wat voor een kabels gebruik je :)?

Ik ben een tijdje aan het kijken geweest maar ik kon niet zo snel iets vinden en om nou jouw printje aan te passen voor een rj45 header heb ik ook geen zin in :+.

 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
De ontvangers zitten aan de ledstrips met standaard haakse male en female headers. ik heb ze of bij dickbest of bij voti gekocht, maar je kan ze ook bij de Led actie van Niels op SK kopen.

M'n moodlight heeft twee vastgeklemde aders installatiedraad in de kabelgoot, met om de zoveel cm een vastgesoldeerde aftakking. Het ontwerp in de zipfile heeft 2x4 haakse headers voor de aansluiting, maar ik gebruik maar 4 pinnetjes voor spanning en data. (opletten bij het aansluiten, zeker bij de versie in de zipfile kunnen er dingen stuk gaan. sowieso is het verstandig de 1206 0R0 weerstand (draadbrug) te vervangen door een LL41418 diode )M'n ambilight heeft een standaard netsnoer van een of ander apparaat, met aftakkingen door snijklem koppelingen voor de stroomvoorziening.
De data kabel is bij beide één twisted pair uit een UTP kabel, met c-grid stekkertjes.Maar in m'n nieuwe ontwerp heb ik de stekkertjes aangepast. ik heb nu een paar ontvangers waar de los gesoldeerde connectoren van de ledstrips op moeten. Ik heb nu de 4 aderige bandkabel van de bovengenoemde actie, maar helaas is er iets misgegaan met de losse connectoren die ik besteld heb, dus ik heb het nog niet aangesloten.

Ik heb gisteren nog het schema gemaakt voor een interface met het ftdi breakout bordje waar ik het in mijn vorige post over had.


klikbaar

Met de breakout board op bus-powered werkt dit iig vanaf een breadboard

Ik heb geprobeerd een self-powered variant te maken samen met nog wat dingen op eem gaatjesprint. Vanaf breadboard werkte het nog, maar na het solderen herkent mijn pc het bordje niet meer |:(
Dat breakout-bordje was al eens gerepareerd, maar misschien niet goed genoeg. Helaas heb ik hem vast moeten solderen wegens ruimte gebrek in de beoogde behuizing, dus ik kan alleen nog bij de bovenkant.Ik hoop dat ik hem nog aan de praat krijg, want ik was bezig om eindelijk eens alles netjes weg te werken in een kastje waar usb en voeding enzo bij elkaar komen.

 • Stoney3K
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 05-12 17:37

Stoney3K

Flatsehats!

Trouwens nog kans dat je een adapter-boardje maakt voor IKEA DIODER-stripjes?

Die dingen zijn vziw gewoon 'R, G, B, ground' bedraad.

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
Ik heb nog geen plannen voor, ik wil eerst eens het project een update geven (vernieuwde ontwerpen, software. etc.)

Ik ben nu ook een beetje bezig met een eigen gebufferde usb interface, waar ik het uC gedeelte waarschijnlijk al van af heb (kan het niet controleren omdat ik geen logic analyzer heb)

 • ziporah
 • Registratie: juni 2003
 • Laatst online: 23-09 07:23
Anthor

wat zijn de fuse bit settings voor de hwpwm? Ik heb eindelijk mijn componenten van samenkopen.net binnen en wil nu beginnen experimenteren natuurlijk.

Tx

Ziporah


 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
In Ponyprog:


Vanaf de factory-settings hoef je allen de CKDIV8 te veranderen (uit te zetten)

Hier staan de preciese settings in de Fuse calculator op engbedded.com(handige tool)

 • dj_dysaster
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 05-12 08:52
Na het lezen van dit project heb ik besloten om aan de hand van jou schema`s en tekeningen een testsetupje te gaan maken. Zaterdag ga ik op mn werk even de printjes etsen en indien de onderdelen er zijn, de boel bestukken.

* dj_dysaster heb der zin in :+

 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
dj_dysaster schreef op donderdag 10 september 2009 @ 09:02:
Na het lezen van dit project heb ik besloten om aan de hand van jou schema`s en tekeningen een testsetupje te gaan maken. Zaterdag ga ik op mn werk even de printjes etsen en indien de onderdelen er zijn, de boel bestukken.

* dj_dysaster heb der zin in :+
Was je van plan om de dubbelzijdige print te maken?
Zo ja, dan heb ik een verbeterd ontwerp. stuur maar een DM als je interesse hebt.

 • ziporah
 • Registratie: juni 2003
 • Laatst online: 23-09 07:23
Hey Anthor,

je raadt het nooit, nadat ik het voor de 2e keer opbouwde (omdat ik het de eerste keer in het spiegelbeeld had gemaakt), werkte het onmiddellijk bij aansluiten.
Ik heb maar 1 klein probleempje, als ik alle channels op 0 zet, branden mijn ledjes nog steeds een heel klein beetje. Voor de rest lijkt alles prima te werken.
Ik gebruik trouwens okddmx op ubuntu8.04 om het hele boeltje te controleren, met zelf geschreven soft.

Ziporah


 • dj_dysaster
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 05-12 08:52
Zoals belooft een updateje van hoe het ervoor staat:

Vanmorgen de etsopstelling opnieuw opgebouwd (stond al erg lang stil, mengsels halfverdampt etc.) en op goede hoop begonnen. Echter wou het etsen niet lekker. Na lang pielen met de verhoudingen en tijden bleek de karwei gootsteenontstopper niet lekker te werken.

Daarna andere aangemaakt (kleine bolletjes) en die werkt prima. Nog snel voor het einde van de dag 2 printjes kunnen maken. Helaas niet zo`n`productieve dag geweest als gehoopt, maar we gaan gewoon door ;)

Deze ga ik eerst opbouwen (moet nog wat klein grut bestellen bij farnell) en dan zullen we zien :)

[Voor 7% gewijzigd door dj_dysaster op 12-09-2009 18:48]


 • ziporah
 • Registratie: juni 2003
 • Laatst online: 23-09 07:23
Hey Anthor,

kan je ook een package voor de servo controller ter beschikking maken ?
Dit zou ook wel leuk zijn als ik hier een beetje mee kon spelen.
Ik heb trouwens de freestyler ook aan het werken met mijn oksidizer dmx interface.
Hij neemt alleen redelijk wat cpu (maar dat kan zijn omdat hij in vmware draait)

Om de intensiteit van je strip te regelen heb ik trouwen een leuk trucje, je zet gewoon een 4Ch lpar op hetzelfde kanaal als je rgb strip en freestyler laat je toe om de global fade te gebruiken om de intensiteit van je strip te regelen.

Momenteel heb ik 2 strips aan mijn universe hangen, samen met 2 professionele dmx rgb pars en de kleuren komen volledig overeen. Nu alleen nog wat extra scrapdmx'jes maken, zodat ik mijn 3e strip en mijn kleef-led-strip ook kan gaan uitproberen.

Ziporah


 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
ziporah schreef op zondag 13 september 2009 @ 22:00:
Hey Anthor,

kan je ook een package voor de servo controller ter beschikking maken ?
Dit zou ook wel leuk zijn als ik hier een beetje mee kon spelen.
De firmware vind ik nog niet goed genoeg om openbaar te maken, de servo's schokte een beetje iirc. Die dingen hebben nogal wat te lijden gehad toen ik die led blinker voor de contest heb gemaakt, en ik wil eigenlijk een paar nieuwe servo's hebben voordat ik daarmee verder ga. (ik heb de servo's ook nog niet los gehaald, omdat ze onderdeel zijn van de constructie)

Misschien weet er iemand nog een leuk adresje voor mini rc-servo's?
Ik heb trouwens de freestyler ook aan het werken met mijn oksidizer dmx interface.
Hij neemt alleen redelijk wat cpu (maar dat kan zijn omdat hij in vmware draait)

Om de intensiteit van je strip te regelen heb ik trouwen een leuk trucje, je zet gewoon een 4Ch lpar op hetzelfde kanaal als je rgb strip en freestyler laat je toe om de global fade te gebruiken om de intensiteit van je strip te regelen.
Kan je dan ook faden als je niet een sequence afspeelt in de cue?
Ik gebruik zelf al wel firmware voor de ontvanger met een apart dimmer kanaal, met bijbehorende fixture file voor in freestyler, daarmee kan ik ook de master instensity gebruiken, maar niet als ik geen sequence afspeel.

Als iemand het wil hebben om het alvast te testen staat hier een zipje met de v1.1 firmware voor hardware pwm en de freestyler fixture die ik nu gebruik (RGBM kanalen).
Momenteel heb ik 2 strips aan mijn universe hangen, samen met 2 professionele dmx rgb pars en de kleuren komen volledig overeen. Nu alleen nog wat extra scrapdmx'jes maken, zodat ik mijn 3e strip en mijn kleef-led-strip ook kan gaan uitproberen.
Ik heb nieuwe ledstrips voor mijn ambilight (de 5060 variant van niels), maar deze geven veel meer groen licht dan mijn oude ledstrips (zelfde type) heeft iemand anders hier ook last van?

 • dj_dysaster
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 05-12 08:52
Het is al weer even geleden maar tijd voor een updateje:

De afgelopen tijd heb ik flink geexpirimenteerd met onze etsopstelling op het werk en er is nu werkbaar resultaat uit gekomen.Dit is een van de scrapdmx printjes die ik geetst heb. Ik heb er nu een stuk of 4, als deze werken wil ik verder gaan in smd.
Ook de controller heb ik geetst en bestukt. Toevallig kwam net ook het kitje van voti binnen dus kon ik de controller testen. Het ledje knippert netjes in freestyler, lijkt dus goed te werken.Deze week wil ik even een scrapdmx printje klaar maken, een avr programmertje maken en hopen dat de ledstrips van dealextreme binnen komen :+ .

Tevens nog een sneak peak van een ander projectje waar ik mee bezig ben en misschien ook dmx bestuurbaar ga maken 8) .Dat was hem voor nu.....


* dj_dysaster graait weer naar de soldeerbout :9


Edit: nog een vraagje aan anthor, waarom heb je voor deze fetjes gekozen en niet voor bijvoorbeeld een bc847?

[Voor 5% gewijzigd door dj_dysaster op 19-09-2009 21:51. Reden: vraagje]


 • DP Kunst
 • Registratie: juni 2003
 • Laatst online: 03-12 23:20
Anthor schreef op maandag 14 september 2009 @ 00:34:
Misschien weet er iemand nog een leuk adresje voor mini rc-servo's?


[...]

Als iemand het wil hebben om het alvast te testen staat hier een zipje met de v1.1 firmware voor hardware pwm en de freestyler fixture die ik nu gebruik (RGBM kanalen).
Mini RC servo's zijn goed te vinden. Bijv op DealExtreme , HobbyKing of R2Hobbies.

Wat bedoel je met RGBM ? Rood, groen, blauw en ...? Ben daar wel benieuwd naar. MIsschien nog een extra kanaal voor wit, voor flitsen ofzo.

Mijn nieuwe portfolio (Under Construction) | Benieuwd wat Solar Team Twente gaat doen?


 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
@dj_dysaster
Ik dacht dat je de dubbelzijdige printjes al gemaakt had.
Die versie die jij gemaakt heb is de versie waar ik het minst aandacht aan heb besteed tbh.

En over de fetjes:
Daar had ik eigenlijk geen goed beargumenteerde rede voor. Het leek me gewoon beter (mede door wat ik hier in [EL] allemaal gelezen heb over fets).
DP Kunst schreef op zondag 20 september 2009 @ 01:14:
[...]

Mini RC servo's zijn goed te vinden. Bijv op DealExtreme , HobbyKing of R2Hobbies.

Wat bedoel je met RGBM ? Rood, groen, blauw en ...? Ben daar wel benieuwd naar. MIsschien nog een extra kanaal voor wit, voor flitsen ofzo.
De M staat voor master, maar het kan ook dimmer, intensity o.i.d. genoemd worden.
Het kanaal zorgt ervoor dat je kleuren kan dimmen zonder dat je elk kanaal apart weer met instellen om de kleur te behouden.
In de firmware is het gewoon de twee bytes vermenigvuldigen, en de lower byte van het 16-bit resultaat weggooien.

Voorbeeldje: Als de kanaal waardes 42,211,94, 255 zijn, dan heb je een lichte kleur groen. Als je dan alleen het vierde kanaal gebuikt om te dimmen krijg je automagisch zoiets:

255247239231223215207199191183175167159151143135
12711911110395877971635547393123157


Een extra strobe kanaal heb ik ook aan gedacht, dat moet opzich ook wel te doen zijn, maar voor thuis verlichting is het niet de eerste prioriteit.

Qua servo's dacht ik aan deze:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.12859 en http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.20022

Voor die prijs verwacht ik er niet te veel van, maar een simpel spiegeltje of ledje moet er wel mee te draaien zijn denk ik. Ik had al een paypal account aangemaakt en was van plan er binnenkort een paar te bestellen. (Goed nieuws voor ziporah dus ;) )
Maar nu moet ik ook nog even kijken of het nog in prijs/kwaliteit scheelt bij die andere shops, de verzendkosten vallen wel mee.

Ik heb ook nog het onderstaande printje gemaakt voor mijn display, zodat ik weer wat vrije breadboard ruimte heb:


Bovenaanzicht van de print. De IC met uitroepteken is een attiny2313 waarvan ik alle pootjes heb omgebogen, zodat hij belly-up in de socket kon. Dat scheelde een hoop geëtter met bij het maken van de print layout.
(het doel was eigenlijk om zoveel mogelijk through-hole componenten gebruiken, maar ik bedenk me net pas dat ik gewoon een smd attiny had kunnen gebruiken :X)


De onderkant is voorzien van een laagje greencoat


Een electronica sandwich met mijn print en een standaard 4*20 LCD schermpje


En het resultaat is een apparaatje dat makkelijk DMX waardes kan uitlezen. Verder niet zo boeiend, behalve als je bezig bent met testen enzo.

Nu moet ik nog even kijken of en hoe ik dit netjes in een behuizing ga krijgen.

 • dj_dysaster
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 05-12 08:52
Ziet er weer super uit Anthor!

Dubbelzijdig etsen wordt de volgende uitdaging, maar aangezien ik de through-hole prut bijna allemaal al had liggen wil ik eerst dit even werkend hebben (avrs zijn zoiezo nieuw voor mij, meestal gebruik ik zowel zakelijk als prive pic of 8051 soortelijk spul).

Momenteel heb ik flinke ruzie met al die seriele en paralelle programmers, aangezien mijn pc niet meer over beide beschikt. Waarschijnlijk bestel bestel ik een mySmartUSB ofzo (of er moet een ander goedkoop usb alternatief zijn).

Verder is heb ik even een printje bestukt met wat ledjes ipv fetjes en een normale 78l05 ipv zn sot89 broertje om te zien of het werkt, alleen nog even de 2313 proggen dus :)

 • Anthor
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online
Misschien heeft de organisator van deze actie nog wat liggen. Ik heb er zelf een buiten de actie om besteld, maar die heeft wat kuren tbh, (ik heb heb op dat forum niet veel slechte dingen gelezen, dus je kan het proberen).

Ik gebruik zelf deze: http://www.circuitsonline...oller/avr-programmer.html
edit:
ik had er even overheen gelezen dat je ook geen par-poort meer hebt

[Voor 9% gewijzigd door Anthor op 20-09-2009 16:33]


 • dj_dysaster
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 05-12 08:52
Die bovenste ziet er wel ok uit, ga hem is ff een mailtje droppen. Bedankt voor de tip :D

Dat gebrek aan echte hardwarematige ser en par poorten begint me steeds vaker te irriteren, zeker als hobbyknooier :P . Maargoed we prutsen lekker verder.

edit: programmer is onderweg

[Voor 6% gewijzigd door dj_dysaster op 20-09-2009 19:58]


 • Stoney3K
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 05-12 17:37

Stoney3K

Flatsehats!

Ik heb er wel interesse in om de prints, als ze eenmaal 100% getest en af zijn, bij een groothandel te laten maken zodat we bouwpakketjes kunnen samenstellen.

Kun je de PCB files zoals je ze nu hebt (Gerber, EAGLE, HPGL?) op de mail gooien, zodat ik eens kan gaan kijken wat een en ander kost? Dan laat ik ze bij een professionele printenbakker etsen en silkscreenen.

Mocht dit een beetje doorzetten, dan kunnen we eventueel wel grotere aantallen gaan inkopen, datis veel voordeliger i.v.m. kwantumkorting.

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


 • NightOwlNL
 • Registratie: maart 2000
 • Laatst online: 03-12 19:08
oeh, klinkt als, dat word een animo check, ik wil er ook graag een aantal, zodat ik mogelijk met de kerst hier het balkon weer gekker kan verlichten :D

 • dj_dysaster
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 05-12 08:52
Als de smd printjes tegen een leuke prijs ingekocht kunnen worden heb ik ook wel intresse (bespaart me weer martellen met dubbelzijdig etsen enzo :+ ).

Misschien een leuk idee om dit te combineren met voorgebouwde setjes (als Anthor hier toestemming voor geeft natuurlijk). Voor soldeerwerk ben ik altijd wel te porren :)

 • Wupgup
 • Registratie: augustus 2008
 • Laatst online: 11-03 08:25
dj_dysaster schreef op donderdag 24 september 2009 @ 17:46:
Als de smd printjes tegen een leuke prijs ingekocht kunnen worden heb ik ook wel intresse (bespaart me weer martellen met dubbelzijdig etsen enzo :+ ).

Misschien een leuk idee om dit te combineren met voorgebouwde setjes (als Anthor hier toestemming voor geeft natuurlijk). Voor soldeerwerk ben ik altijd wel te porren :)
Misschien met een paar mensen samen bestellen bij makepcb.com?
Ik moet namelijk er ook nog 10 hebben :P.

edit: Alhoewel een smd versie misschien niet erg handig is met mijn soldeerkunsten (de zender is overigens wel gelukt :).)

[Voor 10% gewijzigd door Wupgup op 24-09-2009 21:23]

Pagina: 1 2 3 4 Laatste


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee