• Firestorm
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 16:53

Firestorm

Ik hou altijd schroefjes over

Topicstarter
Mede-auteur:
 • mr_petit
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 19:23

mr_petit

Het Grote Vinyl Topic

Aftrap

Naar aanleiding van dit topic heb ik besloten toch maar een vinyl topic te starten! hierin kun je alles kwijt, van speler tot je laatste aankopen, tips & tricks, adressen en goede of slechte ervaringen. ook over de techniek kan er gepraat worden, maar verzand alsjeblieft niet in een discussie over kabels etc, daar is dit topic voor!

De Speler

Een platenspeler (ook draaitafel, grammofoon of pick-up) is een apparaat om grammofoonplaten af te spelen. De eerste grammofoons bevatten een opwindmechanisme om de plaat te kunnen laten draaien en een hoorn om de trilling van de naald mechanisch te versterken. Latere grammofoons namen de trilling van naald op met een element en versterkten het kleine elektrische signaal elektronisch, waarna het door een luidspreker ten gehore werd gebracht.
Techniek
Voor de uitvinding van de compact disc was de grammofoonplaat het populairste geluidsmedium. Veel pop, maar ook Rock en Metal wordt behalve op cd ook als grammofoonplaat uitgebracht en is bij sommigen nog erg populair.
Een grammofoonplaat is een platte ronde schijf, ontwikkeld door Emile Berliner (1858-1929), waarbij aan beide kanten (zelden aan een kant) een spiraalvormige groef is ingesneden die van de rand naar dichtbij het midden loopt en waarin geluidsinformatie is opgenomen in de vorm van kleine horizontale (vroeger verticale) en bij stereo horizontale én verticale afwijkingen. Deze uitslagen kunnen met een naald op de ronddraaiende plaat worden afgetast en hoorbaar worden gemaakt. Om te zorgen dat een plaat op de juiste wijze op een speler gelegd wordt, wordt er een gaatje exact in het midden van een plaat gemaakt.
Naald
De naald (soms ook wel stylus genoemd) bevindt zich aan het einde van de naalddrager (ook wel cantilever genoemd). De oorspronkelijke platenspelers hebben een metalen naald. Deze grammofoons spelen platen af met brede groeven op een snelheid van 78 toeren. De uitslagen van de naald worden mechanisch versterkt en hoorbaar gemaakt. De naald slijt snel en moet na elke plaat worden vervangen.
Later werden de bewegingen van de naald elektronisch versterkt. De naalddruk kon nu veel minder worden en de naald werd van saffier of diamant gemaakt. Het hele element werd vervangbaar.
De vorm van de naaldtip is mede bepalend voor de aftastkwaliteit. We onderscheiden een aantal basistypen naaldtipvormen: de ronde of sferische naaldtip, de elliptische naaldtip en diverse complexere naaldtipvormen. Bij elk van deze naaldtipvormen zijn diverse variaties denkbaar, welke allemaal invloed hebben op de klank en prijs. Vaak wordt bij de naaldtipvorm aangegeven of deze 'nude' of 'bonded' is, wat inhoudt of de naaldtip 1 complete diamant is (nude), of een klein diamantje op een metalen houder gelijmd is (bonded). 'Nude' betekend doorgaans dat de naaldtip lichter is (diamand is lichter dan metaal) en daardoor een betere weergave zal hebben.
Elementen
De keuze van het merk platenspeler is een belangrijk facet, maar de keuze van het te gebruiken pick-up element is zeker niet minder belangrijk. In hoofdzaak worden magneto-dynamische elementen gebruikt (tegenwoordig MM-element genoemd = Moving Magnet). Daarnaast zijn moving coil-elementen (MC) de absolute top-weergevers maar liggen in een hogere prijsklasse (vanaf ca. €200,-). Bekende merken voor beide types pick-up elementen uit de jaren 70/80 zijn Bang&Olufsen, Shure, Stanton, Goldring, Rega, Audio Technica (AT), Ortofon, Dual, Philips, Pickering, Technics, Sony. De meeste fabrikanten leveren nog steeds pick-up elementen.
Frequentiekarakteristiek
Doordat de energie van een geluidsgolf evenredig is met het kwadraat van de frequentie is bij gelijk vermogen de amplitude van hoge tonen lager dan van lage tonen. Hoge tonen hebben in muziek daardoor over het algemeen een kleinere amplitude. Daarom worden hoge tonen versterkt op een grammofoonplaat gezet zonder dat dit tot overmatige groefbeweging leidt. De voorversterker verzwakt de hoge tonen weer in dezelfde mate. Dit heeft tot gevolg dat met het afzwakken van de hoge tonen ook de ruis van het plaatmateriaal wordt onderdrukt. Deze techniek werd al op de oude 78-toerenplaten toegepast, maar er was geen standaard voor het filter. Verschillende maatschappijen gebruikten verschillende filterkarakteristieken. Met het ontwerp van de vinylplaat is ook het filter gestandaardiseerd. De specificaties van het filter werden origineel ontworpen door de RIAA, en het filter wordt vaak aangeduid met de naam RIAA-filter.
Doordat de output van het element veel lager is dan een normale lijnbron (cd speler, cassettedeck) is hiervoor een aparte phonoversterker nodig (soms zit deze ingebouwd in de hoofdversterker). Deze phonoversterkers zijn uitgerust met een RIAA-filter, zodat ze de juiste frequentiekarakteristiek doorgeven aan de rest van de installatie.
Het toerental van een grammofoonplaat is constant. Daardoor neemt de lineaire snelheid van de naald in de groef van buiten naar binnen toe af. Hierdoor kunnen hoge tonen aan het eind van een muziekstuk minder goed worden weergegeven dan aan het begin. Onder operaliefhebbers is bekend dat de hoge gezongen muzieknoot aan het eind van veel opera's niet goed wordt gereproduceerd. Ook popliefhebbers zien de frisse en dynamische hoge tonen aan het begin van een plaat afnemen tot slissende bekkens en vervormde vocale s-klanken aan het einde ervan (effect mede afhankelijk van de kwaliteit van de platenspeler).
Slijtage en geluidsvervorming
Hoewel er onder optimale omstandigheden een zeer goede geluidsweergave mogelijk is, is de aanvankelijk van was, later van schellak en weer later van vinyl gemaakte plaat als opslagmedium erg kwetsbaar en zeer gevoelig voor krassen en stof, die leiden tot tikken en ruis bij het afspelen. Het afspelen zelf werkt door een mechanisch contact van de naald met de plaat, en zorgt voor slijtage die de geluidskwaliteit doet afnemen; vooral wanneer naalden van slechte kwaliteit gebruikt worden. Men spreekt bij een veel gespeelde grammofoonplaat over grijsgedraaid, omdat een versleten plaat daadwerkelijk een grijzige indruk kan maken. Ook de voor het afspelen gebruikte draaitafel, het pick-upelement en de naald hadden grote invloed op de kwaliteit van het geluidssignaal. De motor kon aanleiding geven tot wow en flutter. Ook het op de plaat zetten van de naald kon deze beschadigen. De oude schellakgrammofoonplaten waren bovendien erg breekbaar.

De Plaat
Varianten
78 toeren
De oudste grammofoonplaten hadden een diameter van 30 cm (12") 25 cm (10") of 20 cm (8") en werden afgespeeld op een toerental van 75 tot 82 per minuut. Later werd dit gestandaardiseerd op 78 toeren. De meeste werden gemaakt van schellak. Door gebruik van betere materialen en elektronische versterking kon in de jaren veertig de groef worden versmald, waardoor meer muziek op één plaatkant mogelijk werd. Aanvankelijk werd op een 12"-plaatkant maximaal vijf minuten muziek geperst, rond 1950 was acht minuten op één kant mogelijk.
De 78-toerenplaat bleef tot het einde van de jaren vijftig in productie en in sommige landen, met name in Afrika tot diep in de jaren zestig.

Microgroefplaat
De verbeterde techniek maakte experimenten met een lagere draaisnelheid mogelijk. In de Verenigde Staten experimenteerde Columbia Records met een toerental van 33 1/3, terwijl RCA-Victor 45 toerenplaten ontwikkelde.
De nieuwe platen hadden een smaller groef en moesten dan ook met een kleinere naald worden afgespeeld. Deze groef heet microgroef.

Langspeelplaat
De langspeelplaat (ook wel LP of album), werd officieel geïntroduceerd in 1948 en werd gemaakt van vinyl. Vanaf het begin waren er twee formaten in de handel: 30 en 25 cm. (12 en 10"). Door de lagere snelheid en kleinere groefafstand kon er op een langspeelplaat veel meer muziek worden geplaatst: de 12"-platen konden maximaal een halfuur muziek per kant hebben, de 10"-platen maximaal twintig minuten.

Singles
Daarnaast kwam RCA met een 45-toerenplaat van 17,5 cm. (7"), die als singles bekend werden. Ze waren oorspronkelijk bedoeld voor gebruik met een platenwisselaar. Ze hadden daarom een groter gat in het midden zodat er ruimte was voor het wisselmechaniek. Deze platen werden oorspronkelijk geleverd met een uitneembaar inzetstukje zodat ze ook afgespeeld konden worden op een platenspeler met een kleine as. Later kon er een voorgestanst deel worden uitgebroken. In de beginperiode werd dit formaat ook gebruikt voor langere muziekstukken, die dan, net als voorheen bij de 78-toerenplaten het geval was, over meer plaatzijden verdeeld werden.
De 7inch is de laatste tijd steeds meer in zwang, vooral in de UK gaat het gewoon erg goed met de single verkoop op 7inch van hedendaagse rock en pop groepen. Daarnaast zijn in een bepaalde genres vinyl nooit weggeweest en wordt er nog steeds ladingen nieuwe releases uitgebracht.

Er bestaan meerdere varianten van de single:
• De maxisingle: heeft het formaat van een langspeelplaat maar wordt afgespeeld op 45 toeren per minuut

• De EP (extended play): De 10 inch: Hierop staan enkele melodieën per kant staan en worden ook op 45 tpm afgedraaid.

• De 7 inch: Er werden zelfs 17,5 centimeter platen geperst, die op 33 1/3 tpm moesten moesten worden afgedraaid, deze werden vooral gebruikt voor klassieke muziek en hadden een maximale speelduur van 8,5 min. per kant. Het Amerikaanse platenlabel MMS was vrijwel het enige dat deze 33-toeren'singles' op de markt bracht. Ook in de popmuziek is de 7 inch gebruikt.

• De vierkante slappe single: die als promotie bijvoorbeeld als bladzijde in een tijdschrift werd geleverd en na uitscheuren met de nodige omzichtigheid enkele malen kon worden afgespeeld. Door de niet-ronde vorm en het slappe karakter betekende dit een groot gevaar voor de naald. De weergavekwaliteit van de opname viel uiteraard erg tegen.

• 10-inch: De 25-cm-plaat was aanvankelijk populair, zowel in de klassieke als de populaire muziek. Hoewel de speelduur iets korter was dan van een 30-cm.-plaat lagen de productiekosten lager, waardoor deze platen goedkoper op de markt kwamen, terwijl er toch relatief veel muziek op kon worden geperst, zeker in verhouding tot de oude 78-toerenplaat.

Platen met een bijzondere persing
• De vierkanaalsgrammofoonplaat

• Platen waarin een afbeelding is geperst (picture disc)

• Platen met een groef die niet van buiten naar binnen loopt, maar van binnen naar buiten (reverse groove record). Dit heeft als nadeel dat het opzetten bemoeilijkt wordt, vooral bij een speler met automatische afslag aan het eind van de plaat. Ook loopt aan het eind van het afspelen de naald van de plaat af waardoor de naald beschadigd kan raken.

• Platen die voor elke kant een andere afspeelsnelheid hebben.

• Platen met slechts aan één zijde een groef. De andere kant is niet afspeelbaar, er kunnen dan teksten ingekrast zijn.

• Testplaat met aan één zijde een gedeelte zonder groef, teneinde de antiskating van de arm in te kunnen stellen.

• Platen met verborgen geschreven teksten ingeperst in de uitloopgroef. Op die plek staat gewoonlijk het bestelnummer ingeperst.

• Platen met een lus in de eindgroef. Gewoonlijk is het laatste stukje van een plaat zonder geluid. In dit geval loopt het geluid helemaal door tot het eind. De laatste circulatie van de plaat zal dan herhaald worden totdat de plaat afgezet wordt. Een voorbeeld van een loop is de oneindig druppelende kraan aan het einde van Pink Floyds album Atom Heart Mother uit 1970. Een ander voorbeeld is Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles met in de uitloopgroef een ultrasone toon (mensen horen niks, maar de hond gaat ervan janken) en in de eindgroef een kakofonie van geluiden.

• De maxisingles (12 inch) van Pop Muzik(1979) van de popgroep M en een special edition van The Deer Hunter / Don't cry for me Argentina van The Shadows bevatten een dubbele groef die elk een andere versie van het nummer bevat. Daardoor wordt het onvoorspelbaar welke versie opgezet wordt.

• Bij de single "They're Coming to Take Me Away, Ha-Haaa" door Napoleon XIV staat op de b-side hetzelfde nummer, maar dan het achterste voren. Het label correspondeert hiermee, want het is in spiegelschrift geprint.
Merken
Bekende Europese merken van platenspelers waren onder andere Rega,Dual, Lenco, Thorens, Garrard, Saba, Philips, Bang & Olufsen en Linn.
Later kwamen ook Japanse merken als Sony, Technics/Panasonic, Micro Seiki, Yamaha, JVC, Akai op de markt.
Adressen echte winkels

Amsterdam: Concerto
Arnhem: Play It Again, Waaghals
Breda: Tunesville
Delft: Plexus
Den Haag: Vinylvinyl
Eindhoven: Freaky records
Groningen: Elpee, Plato, The Magic Buzz, De Jongens van Hemmes
Harderwijk: Vinylarchief
Heerlen: Satisfaction, DIDI Muziek & Striphal
Hoogezand: Evelyn Novacek
Leeuwarden: Deeptraxrecords
Nijmegen: Waaghals, Señor Hernandez, Vinylarchief
Reusel: Mango-records
Sneek: Vip records
Sittard: Music Machine
Utrecht: Da Capo
Venlo: Sounds
Zwolle: Minstrel Music
Maastricht/Eindhoven/Roermond: Sirius

Diverse kringloopwinkels hebben vaak ook 2e hands platen en draaitafels. De kwaliteit van dit aanbod wisselt.
Links
http://www.highfidelitydiscs.nl
http://www.limitedvinyl.nl
http://www.4djsonly.nl
http://www.juno.co.uk/
http://www.discogs.com
http://www.gemm.com
http://www.waaghals.com
http://www.concerto.nl/
http://www.sector-1.com
http://shop.rige.net
http://www.midtownshop.nl/en/
http://www.blazinhot-records.nl/osc/
http://www.vinylstunter.com
http://www.budgetvinyl.com
http://www.vip-records.nl
http://www.vinylrecords.be/
http://www.large-online.nl/
http://www.recess.nl/
http://www.vinylvinyl.nl
http://www.Vinylarchief.com
http://www.velvetmusic.nl
http://www.dacaporecords.nl
http://www.technics-vingers.nl
http://www.theanalogdept.com/
http://www.cartridgedb.com/
http://www.vinylengine.com/
http://www.visionaudioproducties.nl (zelf vinyl laten snijden) bestaat niet meer
http://www.vinyltracks.nl (zelf vinyl laten snijden)
http://www.eil.com (enorm aanbod, en er zitten vaak koopjes tussen. Vrij snelle levering)
http://www.ricksrecords.nl/
http://www.45toeren.nl/
http://www.vinl.net/
tips en tricks:
Hoe stel ik mijn arm goed in? musicfreak in "Het Grote Vinyl Topic" en: mr_petit in "Het Grote Vinyl Topic"
Wanneer moet ik een naald vervangen? mr_petit in "Het Grote Vinyl Topic"
Must haves: broodnodige accessoires om platen af te spelen, apparatuur in te stellen en je platen op te bergen: mr_petit in "Het Grote Vinyl Topic"
ophangsystemen voor platen aan de muur prodoc in "Het Grote Vinyl Topic"
modificatietopic: [DIY]Thorens TD 160 Modificatie

[Voor 109% gewijzigd door mr_petit op 30-08-2014 22:10]


 • Firestorm
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 16:53

Firestorm

Ik hou altijd schroefjes over

Topicstarter
Om mee te beginnen:
Mijn vinyl setup bestaat uit een thorens TD105 platenspeler aan een Denon 1804 amp.

Laatste zwarte aanwinsten heb ik gekregen voor mijn verjaardag, namelijk
Johnny Cash - Unchained en
Kings of leon - Only by the Night.

Verdere collectie is bescheiden en bestaat voornamelijk uit de wat oudere platen van onder andere Bruce Springsteen, Beatles, The Who etc.

[Voor 95% gewijzigd door Firestorm op 18-03-2009 13:26]


 • kippy
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 18:45
Misschien nog een stukje informatie over phono-amps toevoegen en misschien het wassen van platen. En je mist nog een goede platen winkel uit Nijmegen: Vinylarchief http://www.vinylarchief.com/
Voor de rest nette TS.

Zelf mag ik ook graag een plaatje draaien op mijn pro-ject debut III met een ortofon OM20 element en een pro-ject phonobox mk2 als pre. En dat zit weer aangesloten op men buizen versterker. En ik moet zeggen als de plaat goed gewassen is, en geen krassen bevat, klinkt het na mijn mening beter dan een CD.

Anoniem: 156051

He, leuk een Vinyl topic.
Alleen jammer dat ik pas mijn platenspeler heb weggedaan. ;(

Maar goed, binnenkort komt er wel weer een andere, moet net even wat tegenkomen.


Dit was mijn eerste platenspeler projectje, een zelf gemodificeerde Thorens TD160.


Zo'n jaartje terug een Pro-Ject RPM6 2e hands gekocht, prachtig apparaat. Helaas gebruikte ik hem niet genoeg om het aanschafbedrag te rechtvaardigen, dus weg dat ding.

Nu ben ik weer op zoek naar een Thorens TD160, weer lekker knutselen. 8)7

 • Firestorm
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 16:53

Firestorm

Ik hou altijd schroefjes over

Topicstarter
Hoe pak jij het platenwassen aan dan? doekje? apparaat? Meestal gebruik ik een stofdoekje waarmee ik de plaat afneem; het is goedkoop en werkt in mijn beleving afdoende.

Anoniem: 156051

Firestorm schreef op woensdag 18 maart 2009 @ 13:49:
Hoe pak jij het platenwassen aan dan? doekje? apparaat? Meestal gebruik ik een stofdoekje waarmee ik de plaat afneem; het is goedkoop en werkt in mijn beleving afdoende.


http://www.highfidelitydi...ctid=18829&cat=351&page=1

 • Joost79
 • Registratie: Maart 2006
 • Niet online
Leuk een vinyl topic.

Meteen even advies vragen. Hoe maken jullie 2e hands (of oude) platen schoon.

Oh nog aanvulling voor topic start, enkele winkels:

Sittard, Music Machine

Online, Velvet Music (hebben ook enkele winkels oa. in Leiden)

Anoniem: 109106

Leuk een Vinyl Topic!

Ik heb op dit moment 2 Technics SL-1210MK5 en heb reeds een Numark X9 gekocht. Binenkort ga ik weer naar Engeland om wat blackmarket records te halen (Lees: Drum en Bass platen)

Zodra ik weer wat vrije tijd heb gemaakt ga ik wel lekker mixjes maken!

 • kippy
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 18:45
Joost79 schreef op woensdag 18 maart 2009 @ 14:00:
Meteen even advies vragen. Hoe maken jullie 2e hands (of oude) platen schoon.
Ik gebruik zelf een knosty (disco antistat), dat werkt behoorlijk goed. En als er echt een hardnekkige plek op de plaat zit (soms beetje schimmel, of iets dergelijks) dan gebruik ik en zachte tandenborstel met een beetje zeep water of knosty schoonmaak spul.
Daarnaast heb ik nog een AM static off borsteltje om het losse stof van een plaat of te kunnen vegen.

 • Minneyar
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 16-05 18:25
Leuk zo'n topic.
Ik zelf ben nu ong een jaar aan de platenspeler. Ik ben begonnen met een Akai van een tientje van Marktplaats, daar zat een enorme brom in, ook al speelde hij niks, toen na een maand de naald ineens verdwenen was en een nieuwe het drievoudige koste van de aanschaf prijs heb ik voor 45 euro een Dual 1009 van een liefhebber gekocht. Dit was een wereld van verschil, geen ruis of brom meer te bekennen :P.
Dit is hem:

Mijn platen komen vooral van kringloopwinkels, ebay en een antiquariaatje hier in Groningen, mijn verzameling bestaat uit een mengeling van klassiek, jazz en oude pop/rock, al heb ik laatst ook 2 platen van Radiohead en een van Pearl Jam kunnen kopen _/-\o_.
Nog een tip: om los stof te verwijderen gebruik ik altijd swiffer duster, die dingen werken perfect hier voor.

 • daniëlpunt
 • Registratie: Maart 2004
 • Niet online

daniëlpunt

monkey's gone to heaven

Ik heb wel LP's maar geen werkende platenspeler, dus ik kan er alleen maar naar kijken.
Wel ga ik ze binnenkort weer aan de muur hangen, zoals hier op mijn kamer nog bij mijn ouders thuis :


 • Minneyar
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 16-05 18:25
Dat ziet er mooi uit, hoe heb je dat gedaan? Ik wil namelijk zelf ook zoiets doen, maar het ziet er uit alsof je gaten in de hoes hebt gemaakt, dat zou ik zelf zonde vinden.

[Voor 18% gewijzigd door Minneyar op 18-03-2009 18:17]


 • MikeyMan
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 18:58

MikeyMan

Vidi, Vici, Veni

Ook hier een platenspeler...

Basismodelletje ProJect Debut III met ProJect PhonoAmp en Standaard ortofon element, maar het klinkt wel sweet! :D

 • Roderiktweaker
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 14:15
http://my.hifi.nl/index.php?user=10750 (o.a foto)

Hier draait een gereviseerde 25 jaar oude Thorens TD-320 met een Grado Gold element zijn rondjes.Sinds ik deze platenspeler heb is de CD speler overbodig. Heerlijk ook hoe slijtvast platen en alles er omheen is.

Ik moet wel zeggen dat ik elke plaat schoonmaak (met knosti of met platenreiniger en een borstel) en de naald altijd reinig na een lp gedraaid te hebben. Staat hier zeker wel 20 uur per week te draaien zonder enige moeite...

Ik heb denk ik nu ongeveer 70 a 100 lp's alleen mijn bedoeling is natuurlijk om dit zeer flink uit te breiden. Dus ik zoek de kringloop winkels af en de betere platenzaken (zoals velvet music)

 • kippy
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 18:45
daniëlpunt schreef op woensdag 18 maart 2009 @ 17:41:
Ik heb wel LP's maar geen werkende platenspeler, dus ik kan er alleen maar naar kijken.
Wel ga ik ze binnenkort weer aan de muur hangen, zoals hier op mijn kamer nog bij mijn ouders thuis :

[afbeelding]
Ahhhh je hebt gewoon tool - lateralus aan de muur hangen. Die lp is duur, als je em toch niet draait geef em dan aan mij O-)
Minneyar schreef op woensdag 18 maart 2009 @ 18:11:
Dat ziet er mooi uit, hoe heb je dat gedaan? Ik wil namelijk zelf ook zoiets doen, maar het ziet er uit alsof je gaten in de hoes hebt gemaakt, dat zou ik zelf zonde vinden.
Dat zijn lips die je om de hoes kan schuiven, gaat niets kapot van. Je kan ze dacht ik kopen bij highfidelitydiscs of vinylvinyl

[Voor 29% gewijzigd door kippy op 18-03-2009 19:08]


Anoniem: 156051

kippy schreef op woensdag 18 maart 2009 @ 19:06:
Ahhhh je hebt gewoon tool - lateralus aan de muur hangen. Die lp is duur, als je em toch niet draait geef em dan aan mij O-)
ohja, en wat dacht je dan van Paulus de boskabouter, ben al jaren op zoek naar die LP. :+

Anoniem: 247027

Joost79 schreef op woensdag 18 maart 2009 @ 14:00:
Leuk een vinyl topic.

Meteen even advies vragen. Hoe maken jullie 2e hands (of oude) platen schoon.
Ook nieuwe platen reinig ik voor dat het op de draaitafel gaat.

Voor het schoonmaken gebruik ik een wasmachien die het wasmiddel mechanisch afzuigt. Heb het ding al erg lang en daardoor was het nog een "dure".

Momenteel zijn die apparaten er al vanaf € 400. [ Okki Nokki ] Geef toe is ook niet voor niets maar je verslijt het ding je verdere leven niet.

Er is ook een Knöstie te koop welke een heel stuk minder geld kost, maar dat ding weekt het vuil los en vervolgens word dat gedurend de droog tijd wel verplaatst. Het is beter dan niets maar in mijn ogen echt zonde van je geld.

Vroeger was mijn motto : Ik maak mijn platen niet vuil dus dan hoef ik het ook niet te wassen! :*)
Nou, die vlieger gaat dus mooi niet op.
Er gaat nu geen enkele ongewassen plaat meer op mijn platendraaiert.

Een platenwasser is écht een aanrader.

 • Minneyar
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 16-05 18:25
kippy schreef op woensdag 18 maart 2009 @ 19:06:


[...]


Dat zijn lips die je om de hoes kan schuiven, gaat niets kapot van. Je kan ze dacht ik kopen bij highfidelitydiscs of vinylvinyl
Kan ze op geen van deze site's vinden, ook google bied geen oplossing, heeft iemand een directe link?

 • kippy
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 18:45
Minneyar schreef op woensdag 18 maart 2009 @ 19:59:
[...]


Kan ze op geen van deze site's vinden, ook google bied geen oplossing, heeft iemand een directe link?
is dit een optie? : http://www.amazon.co.uk/P...ords-Covers/dp/B001LH1C6C

Voor de rest kan ik ze ook niet vinden. Wat mischien een optie is, op poster clips te gebruiken.

Anoniem: 143259

Hier staat nog een stelletje Thorensen:
-TD150/II
-TD165
-TD166/II
-TD160Bmk2 met SME 3009/IIIS (deze is momenteel aangesloten in mijn bestaande set)
Een 300-tal LP's
Phono-voorversterkers van NAD (PP2) en Musical Fidelity (beide met zowel MM als MC-aansluiting)

 • technopeuter
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 09:43
HEb zelf een Philips pf440, dat is een tangentieele platenspeler met een lade zoals een cd, maakt veel van de tekortkomingen goed. Pre is een Nad PP1 (ja ik weet het...)
Hij staat nu bij de buurvrouw die er helemaal verguld mee is en daarna komt ie weer mijn kant op.
Heb zelf zo'n 70 platen voornamelijk via de kringloop.

zeldzaamste plaat is natuurlijk "Dark side of the moon" met het stickervelletjes er nog bij.
Mooiste plaatenhoes ooit in handen gehad is die van the Who, Tommy in de vorm van een Pinballmachine

diskeltische lurker


 • Bazer
 • Registratie: November 2001
 • Niet online

Bazer

En nou?

@ Firetstorm: Hulde voor het openen van dit échte vinyltopic _/-\o_

Kamperen; alles wat je thuis laat is meegenomen!


 • mace
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 14:34

mace

Sapere Aude

/me meldt

Ik draai hier met een Mikro Seiki DD-35 met een Eroica Goldring element en een Clearaudio Smartphono element. Bekabeling is Oehlbach en v/d Hul.

Ik heb de platencollectie van mijn vader geërfd, en daar zit dus allemaal oude meuk uit de jaren 70 en 80 in, en nieuwere Hi-Fi uitgaves op zwaar vinyl, zoals 180grams platen.

Mijn favoriete 180 grams platen zijn:

-Jazz at the Pawnshop
-Waterfalls van Sara K.

Ik wil nog meer vinyl kopen, en ze hebben gelukkig tegenwoordig ook een vinyl afdeling bij de mediamarkt. Ik wil bijvoorbeeld graag nog de vinyl versie van Stadium Arcadium van de Peppers want die is dus niet helemaal platgeslagen door dynamische compressie, zoals de CD versie wel is.

 • loewie1984
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 19:28

loewie1984

music addict! pizza monster!!

Complimenten voor de OP aan de TS, eindelijk eens een echt vinyl topic. Mijn collectie bestaat uit nog circa 300 tranceplaten en dan nog wat vintage spul van mijn ouders:

Toon Hermans
Queen
Roger Whittaker

De aanschaf van een degelijke platenspeler staat al een tijdje op mijn programma, de thorens platenspelers hebben mijn grootste interesse, maar enige verdieping in de materie is nooit weg.

Succes met het topic en dat er nog vele delen mogen volgen. Deze gaat bij de bookmarks! _/-\o_

discogs


 • Saab
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 22-05 17:41
daniëlpunt schreef op woensdag 18 maart 2009 @ 17:41:
Ik heb wel LP's maar geen werkende platenspeler, dus ik kan er alleen maar naar kijken.
Wel ga ik ze binnenkort weer aan de muur hangen, zoals hier op mijn kamer nog bij mijn ouders thuis :

[afbeelding]
Pixies!!! _/-\o_

Ik heb ook de BBC sessions op vinyl en Doolittle en Surfer Rosa.

Verder de Smashing Pumpkins Siamese dream en dan nog Radiohead - In Rainbows.

Verder een hoop oude meuk waarvan de kwaliteit sterk wisselend is.

Twee jaar geleden heb ik een TD150 gekocht en laten modificeren bij Mijn Hifi in Nijmegen. Zit nu fatsoenlijke kabel in en een normale stroomkabel. Daar zit een Denon DL160 element in.

Die Johnny Cash plaat die hierboven al werd genoemd wil ik ook hebben. Verder nog wat Ryan Adams platen. Ik ga denk ik zondag even naar Notting hill, daar zitten een hoop vinyl winkels.

https://www.discogs.com/user/jurgen1973/collection


Anoniem: 228916

Mooie topic start, alleen wat informatie is niet helemaal up to date.

De 7inch is de laatste tijd steeds meer in zwang, vooral in de UK gaat het gewoon erg goed met de single verkoop op 7inch van hedendaagse rock en pop groepen. Daarnaast zijn in een bepaalde genres vinyl nooit weggeweest en wordt er nog steeds ladingen nieuwe releases uitgebracht.

 • bonzz.netninja
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:53

bonzz.netninja

Niente baffi

idd. Ik kocht een tijdje lang recente 7inch plaatjes. Hartstikke leuk. Wel irritant dat er maar 2 nummers max per kant op staan :)

goede winkel voor hedendaagse populaire (pop en rock) vinyl is trouwens da capo in utrecht
http://www.dacaporecords.nl/

vuistdiep in het post-pc tijdperk van Steve  | Lees mijn maandelijke nieuwsbrief! | https://www.dedigitaletuin.nl


 • Firestorm
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 16:53

Firestorm

Ik hou altijd schroefjes over

Topicstarter
Ik zal de TS aanpassen. Iedereen bedankt voor de complimenten!

nieuwtje voor de Greenday liefhebbers; ze gaan alle albums en singles opnieuw uitbregen op vinyl :)
bron: http://www.livedaily.com/news/18452.html

[Voor 10% gewijzigd door Firestorm op 19-03-2009 11:12]


Anoniem: 262418

daniëlpunt schreef op woensdag 18 maart 2009 @ 17:41:
Ik heb wel LP's maar geen werkende platenspeler, dus ik kan er alleen maar naar kijken.
Wel ga ik ze binnenkort weer aan de muur hangen, zoals hier op mijn kamer nog bij mijn ouders thuis :

[afbeelding]
Paulus de boskabouter! _/-\o_

Ik had vroeger een muur vol picture disc LP's, ziet er ook mooi uit. Ooit nog een zo'n LP omgebouwd tot klok, gewoon zo'n goedkoop klokje met wijzers, gaatje voor het asje zit al in de plaat. :D

 • bonzz.netninja
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:53

bonzz.netninja

Niente baffi

Ja alle hippe bandjes brengen weer massaal alles uit op vinyl. Zo is zo;n beetje alles van excelsior ook al een tijdje op persing te krijgen. Maar goed...het blijft een dure hobby.

(wie wil er nog een gratis op te halen dual platenspelertje? voor de hobbyist)

vuistdiep in het post-pc tijdperk van Steve  | Lees mijn maandelijke nieuwsbrief! | https://www.dedigitaletuin.nl


 • daniëlpunt
 • Registratie: Maart 2004
 • Niet online

daniëlpunt

monkey's gone to heaven

Minneyar schreef op woensdag 18 maart 2009 @ 18:11:
Dat ziet er mooi uit, hoe heb je dat gedaan? Ik wil namelijk zelf ook zoiets doen, maar het ziet er uit alsof je gaten in de hoes hebt gemaakt, dat zou ik zelf zonde vinden.
Ik heb geen gaten gemaakt, het zijn frames, Heb ze besteld bij de Waaghaals. Gewoon via de telefoon en werd opgestuurd.
kippy schreef op woensdag 18 maart 2009 @ 19:06:
[...]

Ahhhh je hebt gewoon tool - lateralus aan de muur hangen. Die lp is duur, als je em toch niet draait geef em dan aan mij O-)
Jij durft :P Lateralus is mijn favoriete album, dus die geef ik niet zo snel weg. En zo heel duur was 'ie ook niet echt, nog geen 30 euro via Ebay :)

 • Wicked-Game
 • Registratie: Juni 2007
 • Laatst online: 17:44
Hier ook een vinyl liefhebber. Vind het authentieke van plaat en het geluid super tegenover cd. Zeker met de goede apparatuur en elementen kan je zelfs stellen dat het beter klinkt als CD.

Zelf draai ik met de volgende setup:

Draaitafel: Project 6.9Phonotrap: Musical Fidelity X-LP (Modified)Element: Benz Micro Glider H2

Solarpanel PVOutput: ParkzichtSolar


 • Joost79
 • Registratie: Maart 2006
 • Niet online
Anoniem: 247027 schreef op woensdag 18 maart 2009 @ 19:51:
[...]
*KNIP*

Er gaat nu geen enkele ongewassen plaat meer op mijn platendraaiert.

Een platenwasser is écht een aanrader.
Bedankt voor de uitleg, ik ga eens zoeken.

Van die okkie nokkie een review op hifi.nl gevonden, dat klinkt inderdaad als een goed apparaat.

Ik ga me er eens in verdiepen.

[Voor 15% gewijzigd door Joost79 op 19-03-2009 11:47]


 • bonzz.netninja
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:53

bonzz.netninja

Niente baffi

Wicked-Game schreef op donderdag 19 maart 2009 @ 11:37:
Hier ook een vinyl liefhebber. Vind het authentieke van plaat en het geluid super tegenover cd. Zeker met de goede apparatuur en elementen kan je zelfs stellen dat het beter klinkt als CD.

Zelf draai ik met de volgende setup:

Draaitafel: Project 6.9

[afbeelding]

Phonotrap: Musical Fidelity X-LP (Modified)

[afbeelding]

Element: Benz Micro Glider H2

[afbeelding]
achja die x-lp had ik ook, totdat mijn broer opmerkte dat hij met een zelfbouw en zelfontworpen phonotrapje minstens zo goed geluid kan krijgen. Dat bleek ook zo te zijn in de praktijk, dus is ie weer weg gedaan.

(wat niet wegneemt dat die prima klonk en er leuk uitzag)

vuistdiep in het post-pc tijdperk van Steve  | Lees mijn maandelijke nieuwsbrief! | https://www.dedigitaletuin.nl


 • WhizzCat
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 28-05 23:06

WhizzCat

www.lichtsignaal.nl

bonzz.netninja schreef op donderdag 19 maart 2009 @ 11:24:
Ja alle hippe bandjes brengen weer massaal alles uit op vinyl. Zo is zo;n beetje alles van excelsior ook al een tijdje op persing te krijgen. Maar goed...het blijft een dure hobby.

(wie wil er nog een gratis op te halen dual platenspelertje? voor de hobbyist)
Heb je die Dual nog steeds? En heb je DM aan staan? :D

Zelf heb ik een budget Sony ding, maar het is de bedoeling dat hier dus iets beters voor komt.

Wat betreft vinyl koop ik zowel nieuw als 2e hands bij de betere 2e hands toko's, voornamelijk in Groningen. Qua smaak ga ik voornamelijk voor wat oudere pop/rock (Jimi, Beatles, Bob Marley, etc) en jazz/blues.

Qua leuke exemplaren heb ik een leuke picture disc van de Beatles en het beroemde White Album, EU persing (Duits geloof ik) helemaal compleet met posters etc. en serienummer 500 8)

Foto zooi | Arduino, Lego en IoT
Als je het niet aan een 6-jarige kan uitleggen, snap je er zelf ook niks van! - A. Einstein


 • kippy
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 18:45
bonzz.netninja schreef op donderdag 19 maart 2009 @ 11:24:
Ja alle hippe bandjes brengen weer massaal alles uit op vinyl. Zo is zo;n beetje alles van excelsior ook al een tijdje op persing te krijgen. Maar goed...het blijft een dure hobby.
Muziek is altijd duur. Maar heb al redelijk wat nieuwe platen die goedkoper zijn als de CD verzie. De gemiddelde nieuwe plaat kost zo'n 15 euro wat ik een nette prijs vind. En ja zitten altijd dure dingen tussen. Zou bijvoorbeeld graag een paar albums van muse willen hebben, maar die kom je op ebay niet voor onder de 80 euro tegen. En voor dat geld draai ik net zo lief een cd.

 • Minneyar
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 16-05 18:25
WhizzCat schreef op donderdag 19 maart 2009 @ 11:59:
...

Wat betreft vinyl koop ik zowel nieuw als 2e hands bij de betere 2e hands toko's, voornamelijk in Groningen. Qua smaak ga ik voornamelijk voor wat oudere pop/rock (Jimi, Beatles, Bob Marley, etc) en jazz/blues.

...
Welke winkels zoal in Groningen?

Ik heb trouwens dat ophang systeem ook al gevonden via marktplaats. Maar helaasch vindt mijn vriendin het te strak en te recht 8)7, dus nu maar weer wat anders verzinnen :P

 • boomr
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 21-05 14:01
Ik zit te denken aan een Reloop RP-6000 MK6....eigenlijk (triest genoeg) alleen om het design. Heeft iemand ervaring met deze speler? Iemand toevallig argumenten waarom ik deze beter niet of juist wel kan kopen?:)

https://eu.diablo3.com/en/profile/admrobo-1762/hero/79407822 - Xbox gamertag: control1983


Anoniem: 228916

beste online shop die ik ken voor vinyl hoezen/ophangsystemen/opbrengsystemen e.d is voor mij:
http://www.protected.de

Goedkoop, professioneel en snel dat weegt wel op tegen het feit dat het uit Duitsland moet komen.

 • WhizzCat
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 28-05 23:06

WhizzCat

www.lichtsignaal.nl

Minneyar schreef op donderdag 19 maart 2009 @ 15:05:
[...]

Welke winkels zoal in Groningen?

Ik heb trouwens dat ophang systeem ook al gevonden via marktplaats. Maar helaasch vindt mijn vriendin het te strak en te recht 8)7, dus nu maar weer wat anders verzinnen :P
Meestal ga ik even langs Headline ofzo in de Steentilstraat, die is wel vrij duur, maar ze selecteren wel alle goeie dingen.

Wat ik wel een hele leuke zaak vind is in de kleine Pelsterstraat. Dit gozer verkoopt ook stripboeken en allerhande andere troep. Daar moet je wel echt zoeken, maar af en toe vind je er wel erg bijzondere dingen. Hij heeft zelfs nog een lading '30 78 rpm dingen :D

Voor de rest schrans ik ook markten af :)

-edit-

Mijn vriendin zou zo'n ophang systeem te gek vinden :D

[Voor 4% gewijzigd door WhizzCat op 19-03-2009 15:16]

Foto zooi | Arduino, Lego en IoT
Als je het niet aan een 6-jarige kan uitleggen, snap je er zelf ook niks van! - A. Einstein


 • EXX
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 28-05 23:46

EXX

EXtended eXchange

Ik heb nog steeds mijn Akai AP-Q50C platenspeler aangesloten op mijn PC (via een voorversterkertje), om zo platen te kunnen digitalizeren. De speler is stamt uit 1983 en is een semi-automaat met direct drive en quartz control.

Iets wat wellicht aan de startpost kan worden toegevoegd bij de sectie Platen met een bijzondere persing:

Bij de single "They're Coming to Take Me Away, Ha-Haaa" door Napoleon XIV staat op de b-side hetzelfde nummer, maar dan het achterste voren. Het label correspondeert hiermee, want het is in spiegelschrift geprint.

For it is the doom of men that they forget...           Huidige en vroegere hardware specs         The Z80 is still alive!


 • Firestorm
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 16:53

Firestorm

Ik hou altijd schroefjes over

Topicstarter
Minneyar schreef op donderdag 19 maart 2009 @ 15:05:
[...]

Welke winkels zoal in Groningen?

Ik heb trouwens dat ophang systeem ook al gevonden via marktplaats. Maar helaasch vindt mijn vriendin het te strak en te recht 8)7, dus nu maar weer wat anders verzinnen :P
waar op marktplaats? heb toch wel moeite (zeg maar; het lukt niet) om het te vinden...

 • Minneyar
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 16-05 18:25
Firestorm schreef op donderdag 19 maart 2009 @ 15:26:
[...]


waar op marktplaats? heb toch wel moeite (zeg maar; het lukt niet) om het te vinden...
Kapaza advertentie, geen marktplaats maar wel de zelfde aanbieder. Op marktplaats kon ik hem ook niet meer vinden.

 • loewie1984
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 19:28

loewie1984

music addict! pizza monster!!

lj_tree schreef op donderdag 19 maart 2009 @ 15:06:
Ik zit te denken aan een Reloop RP-6000 MK6....eigenlijk (triest genoeg) alleen om het design. Heeft iemand ervaring met deze speler? Iemand toevallig argumenten waarom ik deze beter niet of juist wel kan kopen?:)
Ervaring.. recensies.. check new-line

Lijkt me ook wel een interessante discussie overigens, de gevestigde orde zoals thorens, rega noem maar op versuz de dj tafels van nu... (beetje het elfen smeden zilveren kabels bij maanlicht topic)

discogs


 • Saturnus
 • Registratie: Februari 2005
 • Niet online
Mooie TS. :)
Bij links misschien iets uitgebreider over discogs.com spreken.
Het is een site met de meest complete/correcte discografie ter wereld. Per release (kan dus ook een ander formaat zijn dan vinyl) kan je kijken of iemand een exemplaar verkoopt. De staat van de vinyl en hoes wordt apart genoteerd. Je ziet ook direct in welk land en welke plaats de verkoper woont en een rating ontbreekt ook niet.

Tegenwoordig zie je trouwens veel van die USB-platenspelers bij Aldi, Lidl en Schlecker achtige zaken...wat mij betreft (zonder geprobeert te hebben) absolute afraders. Voor die prijs (meestal 50-120 euro) kan het onmogelijk goed in elkaar zitten en moet er wel een el cheapo element/naald op zitten.
Mijn mening: Heb je een gigantische platen collectie en wil je het echt goed gaan opnemen? Haal dan een platenspeler/draaitafel van een paar honder euro met S-arm en stop er een element in dat meer dan goed is (Ortofon Concorde-serie bijvoorbeeld). Een USB aansluiting is echt geen voordeel; mijn draaitafels hebben ook een USB uitgang maar hier zit meer ruis op dan gewoon de line-out of phono. (Sommige draaitafels hebben al een versterker ingebouwd, zo ook die van mij). Hierna versterk ik het geluid nog via de mixer met meestal 9-10dB (zodat het net niet clipt) en dan hoeft de opname alleen nog maar opgeslagen te worden via Audacity. :)
Hier trouwens de setup: http://i44.tinypic.com/1in0qv.jpg
Minneyar schreef op donderdag 19 maart 2009 @ 15:56:
[...]

Kapaza advertentie, geen marktplaats maar wel de zelfde aanbieder. Op marktplaats kon ik hem ook niet meer vinden.
Wauw dat ziet er wel leuk uit. :9 Binnenkort maar een aantal bestellen. :)
lj_tree schreef op donderdag 19 maart 2009 @ 15:06:
Ik zit te denken aan een Reloop RP-6000 MK6....eigenlijk (triest genoeg) alleen om het design. Heeft iemand ervaring met deze speler? Iemand toevallig argumenten waarom ik deze beter niet of juist wel kan kopen?:)
Voor enkel je vinyl-collectie digitaliseren of beluisteren? Zelf zou ik ook zo gek wel zijn om die in huis te halen (als ik niet zou mixen dus) maar het is wel érg dicht bij de top. :P

 • Saab
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 22-05 17:41
op vinylvinyl.nl staat een aardig systeem met een soort frames die openklapt en waar je je hoes in schuift.

Ik heb zelf overwogen om een aantal platen in te laten lijsten maar dat vind ik zonde ivm afspelen.

https://www.discogs.com/user/jurgen1973/collection


Anoniem: 284530

Oeh, dat systeem van vinylvinyl is wel heel erg mooi. Ik zat zelf ook even met het probleem of de plaat nog afspeelbaar is als je er art van maakt. Dus ik had mijn twijfels toen WhizzCat het voorstelde, maar dit is een systeem waar heel goed mee te leven is. Ik is happy :D

 • Minneyar
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 16-05 18:25
Dat systeem op vinylvinyl.nl is zeker erg mooi, maar ook erg prijzig, 39 euro per stuk gaat mij toch iets te ver, terwijl je bij dat andere, minder mooie, systeem 12 platen opkan hangen voor 20 euro.

 • Marcel
 • Registratie: Juli 1999
 • Laatst online: 11:38
Ha, fijn vinyl!

Nog een toevoeging voor de "echte winkels" in de TS: Minstrel Music in Zwolle. Fijne winkel met uitgebreide collectie nieuw en tweedehands.

Ik draai zelf met een Thorens TD 321 met een Linn Basik LVX arm, daarvoor gebruikte ik een Luxman PD 284 die nu op zolder staat.

Anoniem: 284530

Minneyar, daar heb je inderdaad gelijk in. Vooral als je dan later hoort dat die andere de platen ook nog gewoon speelbaar houdt door insteekhoezen :D
Is wel lekker minimalistisch, en dat is nou wel iets waar ik persoonlijk liefhebber van ben.

 • technopeuter
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 09:43
Minstrel Music in Zwolle mag idd niet ontbreken aan die gast kun je de meest vage platen vragen en hij komt er wel aan.
En niet duur! Heb er ooit recht tegenover gewoond

[Voor 11% gewijzigd door technopeuter op 20-03-2009 11:14]

diskeltische lurker


 • boomr
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 21-05 14:01
[...]

Voor enkel je vinyl-collectie digitaliseren of beluisteren? Zelf zou ik ook zo gek wel zijn om die in huis te halen (als ik niet zou mixen dus) maar het is wel érg dicht bij de top. :P
[/quote]

Ik heb nog niet zo'n grote collectie maar een aantal platen verdienen het beste:) Phill Collins - in the air tonigh en genesis - no son of mine....Kan niet zomaar op elke platenspeler gegooid worden he:P

Wil op zich wel meer op vinyl hebben...t voelt lekker, kijkt leuk in de kast en klinkt net iets zuiverder dan een cdtje...

https://eu.diablo3.com/en/profile/admrobo-1762/hero/79407822 - Xbox gamertag: control1983


 • Saturnus
 • Registratie: Februari 2005
 • Niet online
lj_tree schreef op vrijdag 20 maart 2009 @ 11:20:
[...]

Ik heb nog niet zo'n grote collectie maar een aantal platen verdienen het beste:) Phill Collins - in the air tonigh en genesis - no son of mine....Kan niet zomaar op elke platenspeler gegooid worden he:P

Wil op zich wel meer op vinyl hebben...t voelt lekker, kijkt leuk in de kast en klinkt net iets zuiverder dan een cdtje...
Haha ja man, ik heb zelfs een hekel aan CDs.
Vergeet in ieder geval niet om een duur (>75 euro) element op die draaitafel te zetten. Als je dit nog nooit eerder gedaan hebt zou ik het ook mooi door bijvoorbeeld new-line.nl laten doen want verkeerde montage; en je draait je vinyl en dure naald nog steeds kapot.

 • boomr
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 21-05 14:01
Saturnus schreef op vrijdag 20 maart 2009 @ 11:45:
[...]

Haha ja man, ik heb zelfs een hekel aan CDs.
Vergeet in ieder geval niet om een duur (>75 euro) element op die draaitafel te zetten. Als je dit nog nooit eerder gedaan hebt zou ik het ook mooi door bijvoorbeeld new-line.nl laten doen want verkeerde montage; en je draait je vinyl en dure naald nog steeds kapot.
Hekel...mwah...op zich wel lekker om een mix cdtje aan te vlammen tijdens de afwas of zo:) En in de auto is vinyl nog steeds geen goede keuze:P

Ik weet hoe ik me element af moet stellen. Of ja...heb een stukkie documentatie wat we tot op heden altijd netjes gevolgd hebben:)

https://eu.diablo3.com/en/profile/admrobo-1762/hero/79407822 - Xbox gamertag: control1983


 • Dr. Strangelove
 • Registratie: Februari 2001
 • Nu online
Leuk topic :)

Ik ben zelf de trotse eigenaar van een Thorens TD147 met SME3009 arm. Element is een Ortofon, ik ben het type even kwijt. Ik vind het een prachtig apparaat, werkelijk gebouwd als een tank en mechanisch geniaal in elkaar gezet. De belangrijkste reden dat ik er zo blij mee ben is echter omdat hij door mijn vader geheel samengesteld en gerestaureerd is. Het ding is in nieuwstaat en klinkt super.

Mijn vader is zelf verzamelaar en amateur-restaurateur van klassieke Thorens-spelers. Zo'n beetje alles wat Thorens heeft gebouwd voor 1990 heeft hij wel in bezit. De rest van de familie vindt dat hij zijn dubbele apparaten wel weg mag doen echter, dus als er iemand graag een hele mooie Thorens wil hebben dan hoor ik het wel ;)

These are my principles. If you don't like them, I have others.


 • Saab
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 22-05 17:41
Hmm, ik ben zeker wel geinteresseerd in een goede Thorens. Wat ik mis op mijn Thorens is een automatische afslag dus ik moet nu iedere keer naar de platenspeler rennen zodra de plaat is afgelopen.

https://www.discogs.com/user/jurgen1973/collection


 • kraats
 • Registratie: Januari 2004
 • Nu online

kraats

Ik rol

Saab schreef op vrijdag 20 maart 2009 @ 14:45:
Hmm, ik ben zeker wel geinteresseerd in een goede Thorens. Wat ik mis op mijn Thorens is een automatische afslag dus ik moet nu iedere keer naar de platenspeler rennen zodra de plaat is afgelopen.
Ik heb juist gehoord dat automatische afslag weer slecht is voor je naald. Extra mechanische druk op je naald bij het aantikken van het schakelaartje en bij het optillen van de arm. Dan zou ik toch liever kiezen voor een apparaat zonder.

Ik draai trouwens zelf met een Pioneer PL12-D en heb ook nog een Lenco L75 en een Akai staan. Moet zeggen dat ik helaas te weinig goede platen in m'n collectie heb om er vaak van te genieten.

Waar is Jos de Nooyer toch gebleven?


 • Saab
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 22-05 17:41
Yes , maybe. Maar ik had laatst een plaat waarbij de naald uit de uitloopgroef liep en met zo'n gruwelijke krrk richting de as ging.

Stellen jullie zelf de arm en element af? De laatste keer heeft mijn dealer het gedaan maar ik heb het vroeger ooit wel geprobeert maar ik vond het een shit karwei, waarbij ik het best griezelig vind om aan zijn klein ding te prutsen. Als jullie het zelf doen hoe doe je dat dan?

https://www.discogs.com/user/jurgen1973/collection


 • JapyDooge
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 28-05 07:11

JapyDooge

NoxiousPluK

Ik heb zelf deze nog staan (plaatje van google):


En dan met aan de linkerkant een 2e kast van dezelfde grote met opklapdeksel er aan met een platenspeler er in. :P

Staat nog bij m'n ouders, nog eens meeverhuizen. Ben benieuwd hoe 'ie klinkt met 5.1 emulatie op m'n nieuwe versterker :P

 • Saab
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 22-05 17:41
Kun je daar ook platen mee draaien? Of ben je in de war met het vintage topic.

[Voor 38% gewijzigd door Saab op 20-03-2009 17:03]

https://www.discogs.com/user/jurgen1973/collection


 • JapyDooge
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 28-05 07:11

JapyDooge

NoxiousPluK

Saab schreef op vrijdag 20 maart 2009 @ 17:02:
Kun je daar ook platen mee draaien? Of ben je in de war met het vintage topic.
Lees anders ook de tekst bij m'n post? :{

Overigens is het wel een vet ding, er zit zelfs een slinger bij om m'n op gang te helpen :P

[Voor 17% gewijzigd door JapyDooge op 20-03-2009 17:08]


 • Saab
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 22-05 17:41
Ok, heb je dan ook een foto van dag ding met opklapdeksel een wat voor platenspeler het dan is?

https://www.discogs.com/user/jurgen1973/collection


 • Dr. Strangelove
 • Registratie: Februari 2001
 • Nu online
Saab schreef op vrijdag 20 maart 2009 @ 14:45:
Hmm, ik ben zeker wel geinteresseerd in een goede Thorens. Wat ik mis op mijn Thorens is een automatische afslag dus ik moet nu iedere keer naar de platenspeler rennen zodra de plaat is afgelopen.
Ik zal navragen wat er beschikbaar is :) Ze zijn overigens niet gratis, maar dat moge duidelijk zijn ;)

These are my principles. If you don't like them, I have others.


 • Zsub
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 28-05 21:32
* Zsub meldt zich

Thorens TD-160 in combinatie met (op dit moment) een Denon versterker. Ik wil de speler ooit nog eens helemaal mooi maken. Er is in al die tijd dat hij oud is slechts één keer een nieuwe naald op gezet (dat heb ik zelf laten doen). Dat was het moment dat ik ontdekte dat de achtergrondruis bij Riders on the Storm van The Doors geen ruis, maar regen was :o Dat was vrij schokkend. Ik heb alleen eigenlijk te weinig tijd om me voldoende in de materie te verdiepen om zo'n revisie tot een goed einde te brengen en heb geen geld (en geen idee of het het waard zou zijn) om het te laten doen :\

Ik heb ook een bups platen gekregen, varierend van Respighi, via Bach, Beethoven en Tchaikovski richting Womack & Womack, Fats Domino, The Doors, André Hazes en wat meer recent Spinvis.

Anoniem: 143259

kraats schreef op vrijdag 20 maart 2009 @ 15:47:
[...]
Ik heb juist gehoord dat automatische afslag weer slecht is voor je naald. Extra mechanische druk op je naald bij het aantikken van het schakelaartje en bij het optillen van de arm. Dan zou ik toch liever kiezen voor een apparaat zonder.

I
Deze veronderstelling zou ik toch met een flinke korrel zout nemen.
Wat kan er verkeerd gaan tov de naald...mechanische druk? Zou ik toch even onderbouwd willen zien.
Ik vind die automatische afslag eerder een zegen voor die arme naald.
Of verkies je dat de arm minutenlang in de uitloopgroef tegen het label staat aan te tikken omdat:
-er op dat ogenblik de telefoon gaat, of er wordt aangebeld...
-je zo nodig een toiletbezoek moet plegen.
-de stoomketel op het fornuis gaat fluiten.
-de hond dringend naar buiten moet.
En zo kan ik nog even verder gaan....het kan zelfs van minutenlang naar urenlang overgaan in bepaalde gevallen.
En kom niet aan met de bewering dat het jou niet kan overkomen.... ;)
Overigens, geen enkele van mijn Thorensen heeft een automatische afslag, maar ik geef toe dat ik het soms wel mis _/-\o_

 • Saab
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 22-05 17:41
Dr. Strangelove schreef op vrijdag 20 maart 2009 @ 18:47:
[...]


Ik zal navragen wat er beschikbaar is :) Ze zijn overigens niet gratis, maar dat moge duidelijk zijn ;)
Nee tuurlijk, dat snap ik. Ik betaalde voor mijn TD150 ook een 150 euro meen ik via marktplaats.

laat maar iets weten via dm als je iets meer weet.

https://www.discogs.com/user/jurgen1973/collection


 • Anoniem: 195780
 • Registratie: November 2006
 • Niet online
Op verzoek verwijderd

 • Xanax959
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 17:26

Xanax959

relax...

Ik ben erg blij met mijn dual 1219 platenspeler. Er zit een ADC 220 cartridge in. In de jaren '70 had mijn vader die gekocht voor zijn platenspeler, en later die platenspeler verkocht met een goedkopere cartridge.

Érg mooi geluid :)

In de schuur ligt een tweede dual voor de onderdelen :)

Ik heb een grote verzameling platen met jaren '70 muziek, gekregen van een verzamelaar die op moest ruimen van zijn vrouw :) Zit ook lekkere reggae bij van Toots and the Maytals :)
En heel veel goede klassieke muziek, vooral van de krigloop in Grunn. (mamamini) Sommige platen die ik daar kocht hadden nog de verzegeling om de hoes, 30 jaar niet gedraaid......

Atari portfolio Dos 2.11


Anoniem: 212665

Leuk topic dit, vinyl is altijd wel wat een interesse van me geweest maar nooit echt veel mee gedaan. Toen ik nog thuis woonde draaide ik af en toe eens een plaatje met de platenspeler van mijn vader, een Technics SL-J27 geloof ik. Platen heb ik nu nog steeds wel, maar geen platenspeler.

Vandaag ben ik toevallig even langs de kringloopwinkel geweest, samen met een vriend een paar leuke platen opgepikt voor een paar stuivers. Ze hadden ook wel een paar platenspelers staan, maar ik weet werkelijk niet waar ik moet letten. Heeft iemand een suggestie voor een goede, degelijke platenspeler die tweedehands ook een beetje betaalbaar zijn?

Bij de kringloop stonden een paar Philipsen die er niet heel bijzonder uitzagen, een Panasonic met tangentiale arm die er verder heel lichtgewicht uitzag, een Akai die met afstand het zwaarste was en het meest zware profiel had, en een Garrard. De laatste zag er ook wel prima uit, qua bouw, maar was qua uiterlijk niet mooi meer.

Heeft iemand suggesties voor een leuke platenspeler om mee te beginnen, zo ja, dan hoor ik het graag. ;)

 • JapyDooge
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 28-05 07:11

JapyDooge

NoxiousPluK

Saab schreef op vrijdag 20 maart 2009 @ 17:14:
Ok, heb je dan ook een foto van dag ding met opklapdeksel een wat voor platenspeler het dan is?
Nog niet, die was onvindbaar, maar ik ben van het weekend bij m'n ouders dus dan kan ik die maken ;)

 • Saab
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 22-05 17:41
Anoniem: 212665 schreef op vrijdag 20 maart 2009 @ 22:11:

Heeft iemand suggesties voor een leuke platenspeler om mee te beginnen, zo ja, dan hoor ik het graag. ;)
Thorens TD150/160 zijn schijnbaar onverwoestbaar. Een Dual 505 is ook prima. Misschien een Technics SL1200. Hangt ook van je budget af natuurlijk. Plus je betaald voor een element ook wel een aardig bedrag.

Ik denk dat je voor een 300 euro een prima combi moet kunnen kopen. Ik zou dan de cartridge wel nieuw kopen, je weet niet, en je wilt ook niet weten, wat mensen allemaal uitspoken met hun element.

https://www.discogs.com/user/jurgen1973/collection


 • mentalmadnizz
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 18:18

mentalmadnizz

Deze nick was hip in de 90's.

Jaa, een vinyl topic! Ik heb ongeveer 600 LP's, van klassiek en jazz tot pop en rock, van 60's en 70's tot enkele recente uitgaven. De meest bijzondere plaat die ik heb is een MFSL audiofiele persing van Pink Floyd - Dark Side Of The Moon. Klinkt geweldig!

Mijn platendraaiert is een ERA (Etudes et Recherches Acoustiques, Franse high end) 6066 met een ADC XLM mk. III element onder de standaard (behoorlijk geavanceerde) arm:

Had hiervoor een Dual 704 met een Shure V15 eronder, maar dit is toch een heel andere klasse. Ik ga wel binnenkort experimenteren met die Shure onder deze arm. Ben benieuwd :)

Phonopre zit ingebakken in mijn Akai "Reference Master" AM-95 versterker.

Turbo Turbo!! | www.analogaudio.nl


 • Roderiktweaker
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 14:15
Nog even over afslag. Heb zelf een TD320 met afslag nou ik kan je zeggen dat vond ik eigenlijk echt irritant. Bijvoorbeeld als je de naald bijvoorbeeld naar het laatste nummer wil plaatsen slaat de motor af. Nou is de afslag nu ook nog eens stuk gegaan en ik moet zeggen dat ik het erg fijn vind. Nu laat ik de motor gewoon de hele tijd draaien (door de plaat er draaiend af te halen) i.p.v dat de motor op een avond wel 10 keer opgang moet komen,

Ben van een volle automaat gekomen (denon & philips) en ik kan je zeggen geeft mij maar lekker handmatig zonder de betuttelingen van een afslag.

Anoniem: 156051

Roderiktweaker schreef op zaterdag 21 maart 2009 @ 01:11:
Nu laat ik de motor gewoon de hele tijd draaien (door de plaat er draaiend af te halen) i.p.v dat de motor op een avond wel 10 keer opgang moet komen,
Krijg je zo geen krassen op je platen? :S
Zou de speler toch maar stil zetten om platen te wisselen, je kunt beter af en toe de snaar vervangen.
De snaar vangt immers de klappen op bij het opstarten en stopzetten.

 • Saturnus
 • Registratie: Februari 2005
 • Niet online
Geen probleem als er een slipmat tussen ligt natuurlijk. :)

 • Roderiktweaker
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 14:15
Idd, Ik laat hem draaien omdat het mij niet zo goed lijkt om per avond de meganiche slip koppeling wel 10x te moeten testen. Zelf vind ik dit echt een enorm voordeel van een handmatige. Gewoon lekker laten draaien i.p.v steeds aan en uit... Al moet ik zeggen dat zo'n platendraaier wel een mensenleven mee kan.

Vind het wel echt een gaaf om te zien hoeveel aanhangers er nog zijn. Ben zelf 16 dus zijn hier eigenlijk ook nog meer jonge liefhebbers ?

 • Amok
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 28-05 20:56
Voor diege die nog op zoek is naar een goede Phono voorversterker ik heb nog een Nad PP-1 in de aanbieding.


V&A aangeboden: NAD phono preamp PP-1

[Voor 8% gewijzigd door Amok op 21-03-2009 08:44]


 • Saturnus
 • Registratie: Februari 2005
 • Niet online
Roderiktweaker schreef op zaterdag 21 maart 2009 @ 08:42:
Vind het wel echt een gaaf om te zien hoeveel aanhangers er nog zijn. Ben zelf 16 dus zijn hier eigenlijk ook nog meer jonge liefhebbers ?
~18 jaar hier zo. :)
Heb me leven (zo dat is lang! :o :P) al iets met vinyl, komt vooral door de DJ-kant ervan. Maar toen de eerste plaat er eenmaal was. :D ..Hmmm heb ook nog maar 18 nu ofzo plus dat er een stuk of 50 van me opa liggen die ik moet digitaliseren. :)
Maar die eerste die ik kocht heb ik vaak afgespeeld en op bepaald stukje af en toe eens gescratcht...en dat op een beltdrive ding waarvan de naald eerder spijker dan naald is. :P
How bad. Dat stukje op die plaat is echt grijs...totaal afgevlakt.

 • Yalopa
 • Registratie: Maart 2002
 • Niet online

Yalopa

Less is more!

Heb zelf ook een aardige collectie, ik schat 700 stuks. heel veel house, techno en dnb. Die verzameling ligt nu wel stil wegens het stoppen van mn DJ activiteiten. Als ik nog een klassieker tegenkom op het gebied van new wave / punk / rock / jazz dan koop ik wel nog op vinyl. Al de rest is CD tegenwoordig, dat is makkelijker ism ipod / auto :)

Gezien mn vroegere dj activiteiten is de platenspeler een vooorspelbare Technics SL1200 MKII (2 stuks). Elementen zijn concorde pro..

You don't need eyes to see, you need vision


 • Quinie
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 22-05 13:55
Hoi Yalopa :)

Bij deze meld ik mij dan ook maar even. Groot verzamelaar van alles wat dance/elektronisch is. Momenteel zo'n 900 house platen. Van opnames uit 1974 en eerder tot het moderne spul van nu. Daarnaast nog een grote collectie single met rock, pop enzo. Geschat op 3000 singles. Een aantal daarvan zitten in de verkoop bakken.

Dan praat ik over golden earing, andre van duin, andre hazes, status quo etc. Niet mijn soort muziek. Het oude dance spul wat er tussen dus wel (abba, technotronic, chic etc). Al met al staat de woonkamer hier dus behoorlijk vol met vinyl. Dit alles word afgespeeld op 2 technics mk5's met condorde naalden.

En mijn beste aankoop deze week was. Rufus Wainright - Tiergarten (supermayer remix) (let niet op het filmpje)limited tot 500 stuks.
Ik blijf dus ook stug vinyl kopen. Niks mooiers dan een plaat.

[Voor 5% gewijzigd door Quinie op 21-03-2009 14:29]


http://www.Quinie.nl
http://soundcloud.com/quinie
https://www.wereoutthere.nl


 • Saab
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 22-05 17:41
Nirvana albums herdrukt op Vinyl!!:

http://www.nu.nl/muziek/1...uitgebracht-op-vinyl.html

https://www.discogs.com/user/jurgen1973/collection


 • Anoniem: 195780
 • Registratie: November 2006
 • Niet online
Op verzoek verwijderd

 • kippy
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 18:45
Al weer? De herdrukken kon je al super lang kopen, misschien zijn ze in de tussntijd door de voorraad.

Anoniem: 143259

Anoniem: 195780 schreef op zaterdag 21 maart 2009 @ 17:20:
[...]


Het kan nog veel erger. :$
Bij herhaling in slaap vallen. :z :z :z :z
Durfde het er niet bij te zetten :$ ;)

Anoniem: 143259

Anoniem: 156051 schreef op zaterdag 21 maart 2009 @ 08:30:
[...]

Krijg je zo geen krassen op je platen? :S
Zou de speler toch maar stil zetten om platen te wisselen, je kunt beter af en toe de snaar vervangen.
De snaar vangt immers de klappen op bij het opstarten en stopzetten.
Pure onzin, over de hele lijn :O

 • Minneyar
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 16-05 18:25
Lees het steeds vaker dat bands hun albums opnieuw op vinyl uitbrengen, laatst las ik nog dat Green Day hun hele discografie (opnieuw) uit gaat brengen op LP _/-\o_

 • bonzz.netninja
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:53

bonzz.netninja

Niente baffi

Idd. Ik was vandaag bij de nieuwe plato in Utrecht (voorstraat) en die heeft inmiddels 5 rekken vol met nieuwe persingen

vuistdiep in het post-pc tijdperk van Steve  | Lees mijn maandelijke nieuwsbrief! | https://www.dedigitaletuin.nl


 • Yalopa
 • Registratie: Maart 2002
 • Niet online

Yalopa

Less is more!

Voor verzamelaars heeft enkel de eerste pressing waarde. Ik zie echt het nut niet om nirvana vinyl opnieuw op de markt te brengen. Geniale muziek, dat wel maar de fans hebben het toch al liggen...

You don't need eyes to see, you need vision


 • Saab
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 22-05 17:41
Mwoah,

Ik heb alleen maar CD's van Nirvana en wil ze toch wel graag ook op vinyl. Ik koop dan eerst de nieuwe uitgave en dan ga ik later wel op zoek naar goede exemplaren uit de eerste persingen.

Overigens zag ik in Frankrijk vorig jaar ook Nirvana LP's in nieuw staat. Niet zeker of het eerste persing was.

https://www.discogs.com/user/jurgen1973/collection


 • Minneyar
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 16-05 18:25
Yalopa schreef op zaterdag 21 maart 2009 @ 22:29:
[...]


Voor verzamelaars heeft enkel de eerste pressing waarde. Ik zie echt het nut niet om nirvana vinyl opnieuw op de markt te brengen. Geniale muziek, dat wel maar de fans hebben het toch al liggen...
Ben ik niet met je eens, voor mensen die later met vinyl luisteren zijn begonnen, zoals ik, en geen platen verzamelen om het verzamelen maar om de luister beleving is dit toch ideaal.

[Voor 3% gewijzigd door Minneyar op 22-03-2009 13:42]


 • Exploited
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 27-10-2014
Ik heb een Lenco L76 uit 1975 (toen Lenco dus nog uit Zwitserland kwam) met een Denon MC high-output element op een Proton versterker.

Anoniem: 156051

Anoniem: 143259 schreef op zaterdag 21 maart 2009 @ 21:23:
[...]

Pure onzin, over de hele lijn :O
Leg uit! :?

 • Firestorm
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 16:53

Firestorm

Ik hou altijd schroefjes over

Topicstarter
idd, een opmerking als deze zonder argumentatie heeft evenveel waarde als een reactie die niet gepost wordt...

 • bonzz.netninja
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:53

bonzz.netninja

Niente baffi

misschien heeft ie direct drive ipv een snaar? Dan zou het wel onzin zijn....of eigenlijk...nee. Geen onzin, maar meer niet van toepassing ofzo :)

Ik heb helaas achter het net gevist van de pp1 van amok :(

vuistdiep in het post-pc tijdperk van Steve  | Lees mijn maandelijke nieuwsbrief! | https://www.dedigitaletuin.nl


 • loewie1984
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 19:28

loewie1984

music addict! pizza monster!!

@ Firestorm, heb nog een mooie link voor je, kwam ik net achter bij mijn speurtocht naar een beetje leuke thorens. Volledig gereviseerde en in praktische nieuwstaat verkerende spelers.

Evenals op eBay, waar ook best wat leuke dingen te vinden zijn op het moment.Ik kan eigenlijk niet echt wijs worden uit de hierarchie van de thorens productlijn.
Is het zo dat je mag stellen dat elke in goede staat verkerende thorens per definitie een goede platenspeler is of zijn er bepaalde spelers bijvoorbeeld de TD160/166 (MKII) en de 147 Jubilee bijv. die hier met kop en schouders boven uit steken.

Want ook hier kan ik ondanks nuttige informatie niet echt een conclusie voor mijzelf trekken.

discogs


 • Dr. Strangelove
 • Registratie: Februari 2001
 • Nu online
Eigenlijk zijn alle klassieke Thorensspelers erg goede platenspelers in hun respectievelijke segmenten. De 160 en 147 zitten wat lager en zijn wat goedkoper. De echte toppers zijn de 125 en met name de 124, dit zijn gewoon uitermate goede spelers die zelfs nieuw high-end spul nog een run for their money geven. Je betaalt hier dan ook nog steeds een pretty penny voor.

Overigens ben ik zelf recent bezitter geworden van een TD124, pics volgen :)

These are my principles. If you don't like them, I have others.


 • Firestorm
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 16:53

Firestorm

Ik hou altijd schroefjes over

Topicstarter
misschien kan dit je wat duidelijkheid verschaffen; http://www.analogue-class...l/thorens___overview.html

een overzicht met de verschillende typen en specificaties.

Overigens heb ik mijn platenspeler ook bij technics vingers vandaan, ben er zeer tevreden mee!

[Voor 21% gewijzigd door Firestorm op 23-03-2009 17:07]


 • Anoniem: 296327
 • Registratie: Maart 2009
 • Niet online
Dr. Strangelove schreef op maandag 23 maart 2009 @ 17:03:
Eigenlijk zijn alle klassieke Thorensspelers erg goede platenspelers in hun respectievelijke segmenten. De 160 en 147 zitten wat lager en zijn wat goedkoper. De echte toppers zijn de 125 en met name de 124, dit zijn gewoon uitermate goede spelers die zelfs nieuw high-end spul nog een run for their money geven. Je betaalt hier dan ook nog steeds een pretty penny voor.

Overigens ben ik zelf recent bezitter geworden van een TD124, pics volgen :)
loewie-643- had het over een 147 jubilee... deze zit ook nog steeds bij de betere van thorens. De 147 is inderdaad aan de goedkope kant. De jubilee daarintegen is voorzien van kwaliteit. De onderkant van het zwevnde gedeelte is bijvoorbeeld voorzien van wat dempingsmateriaal. Ook zijn er van de 147 jubilee maar 5000 in totaal gemaakt (100jaar bestaan van Thorens). productie tussen '82 en '85.


Jonn

[Voor 24% gewijzigd door Anoniem: 296327 op 21-04-2012 16:32]


Anoniem: 143259

"Krijg je zo geen krassen op je platen? :S
Zou de speler toch maar stil zetten om platen te wisselen, je kunt beter af en toe de snaar vervangen.
De snaar vangt immers de klappen op bij het opstarten en stopzetten."
Zucht...Ik gebruik al sinds 1973 draaitafels met riemaandrijving: Thorens TD150/II (nog in gebruik met 1e snaar!), TD160, TD165, TD166/II en TD160B/II met SME3009/III arm.
Ik heb tijdens het wisselen van de platen nooit de draaitafel uitgezet (waarom ook?): gewoon de arm in zijn ruststand, plaatje afhalen, ander plaatje opleggen terwijl de boel draait, wat kan hier in vredesnaam verkeerd mee gaan :? .
O ja, al die tijd nooit 1 snaar moeten vervangen, en ze doen het nog allemaal probleemloos hoor.
De eerste 160, de 165 en de 166 draaien nog altijd picco bello bij vrienden.
De TD150 (uit nostalgische overwegingen) en de 160 met SME draaien nog bij mij thuis.
Ik begrijp dan ook Foo Racer niet, en zeker niet de laatste zin, dat hij die maar eens uitlegt...

 • Dr. Strangelove
 • Registratie: Februari 2001
 • Nu online
Anoniem: 296327 schreef op maandag 23 maart 2009 @ 19:06:
[...]


loewie-643- had het over een 147 jubilee... deze zit ook nog steeds bij de betere van thorens. De 147 is inderdaad aan de goedkope kant. De jubilee daarintegen is voorzien van kwaliteit. De onderkant van het zwevnde gedeelte is bijvoorbeeld voorzien van wat dempingsmateriaal. Ook zijn er van de 147 jubilee maar 5000 in totaal gemaakt (100jaar bestaan van Thorens). productie tussen '82 en '85.

hier wat foto's van een 147 jubilee
[afbeelding]

[afbeelding]

[afbeelding]

Jonn
Het blijft echter een gemodificeerde 147, en ik kan inmiddels uit ervaring zeggen dat er toch wel een enorm verschil zit in kwaliteit tussen de 'echte' toppers van Thorens en de verschillende incarnaties van de 147. Niettemin zijn het stuk voor stuk prachtige apparaten, ik luister met veel plezier naar mijn 147.

These are my principles. If you don't like them, I have others.

Pagina: 1 2 3 ... 102 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
Voor vinyl vraag en aanbod is er nu een apart topic: Het grote vinyl vraag & aanbod topic

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee