Copyright claimen op je werk.
Afhankelijk van de licentie in kwestie mag hij ook bepaalde andere dingen niet. Als het bijvoorbeeld om de GPL gaat, dan moet hij onder de GPL verspreiden als hij verspreidt.
Als iemand besluit om een progje van mij te downloaden, hij verandert alleen in de source mijn naam in zijn naam ( toegestaan volgens GPL zoals ik hem begrijp ) en hij gooit dit dan op tucows. Heb ik dan copyright op de versie die op tucows staat, heeft hij die, heb ik mijn copyright niet gewoon verspeeld door het vrijelijk te laten repliceren...
Nee, de GPL staat hem toe de software aan te passen, niet om copyright te claimen op iets waar hij geen copyright op heeft. Zie ook
deze GPL FAQ.
Enige wat ik hier over te zeggen heb is dat ik het over daadwerkelijke programma's heb en dat hier van die 22.000 er imho een gedeelte de naam programma niet waard is [...]
Ondanks je bezwaar is het nog steeds een grote hoeveelheid software; Een compleet OS inclusief browsers, word processors, spellen en weetikwat meer. En dat was mijn punt; veel software voldoet wel aan de OSD.
Moet dit topic morgen toch echt even teruglezen naar de post waarin werd verteld dat nvidia drivers er niet standaard bij konden zitten want...
Zoals ik in mijn vorige post uitlegde heeft de Linux kernel een speciale uitzondering voor "user programs". Doom III valt daaronder. De NVidia drivers niet.
Na 3 jaar eventjes een basis library eruit halen is niet iets wat je eventjes doet.
Dat klopt. Maar ik ben het daarom ook (voor de derde keer) met je eens dat als je een programma mogelijk als closed-source wil gaan verspreiden, het verstandig is niet gebruik te maken van GPL libraries. Zelfs al is dat technisch en juridisch wel mogelijk totdat je daadwerkelijk gaat verspreiden.
Zolang dit niet gebeurt is is die app imho gewoon niet commercieel te gebruiken.
Nogmaals, "commercieel gebruiken" is niet hetzelfde als "verspreiden als closed source".
Jouw app, gelinkt tegen een GPL library, is bijvoorbeeld best intern te gebruiken door een bedrijf (net zoals jij hem privé kan gebruiken zonder de source vrij te geven). Dat is net zo goed commercieel gebruik.
Is het copy/paste werk als ik de functienamen gelijk houdt en de input / output van de functies zelf ook zodat ik mijn app 100% gelijk kan houden en alleen de interne functies van de library hoef te herschrijven?
Je loopt hier een beetje tegen dezelfde juridische vraagstukken aan als bij reverse engineering. Ik ben geen jurist, maar voorzover als ik het begrijp rust het copyright op de daadwerkelijke code (inclusief header files), maar niet op de interface (functienamen, verwachte argumenten, datastructuren, etc).
Als je jouw vervangende library bijvoorbeeld zou schrijven aan de hand van de interface documentatie van de GPL library, dan zou je 100% veilig moeten zitten.
Copy/pasten uit de header files is op zijn best grijs gebied.
Copy/pasten uit de daadwerkelijke code is no-go.
Sommige functies zijn gewoon niet op een andere logische manier te schrijven, als ik ze dan hetzelfde maak is het dan copy/paste werk met wat extra comments of is het zelf bedacht. Simpel voorbeeldje, vraag aan x programmeurs om in dezelfde taal een hello world progje te schrijven met dezelfde input en output regels. Met een beetje geluk heb je imho 2 of 3 verschillende versies
Dat je iets op dezelfde manier schrijft betekent nog niet dat dat copyright schendt. Als twee programmeurs de opdracht krijgen "Maak een hello world programma", en ze schrijven tot op de byte hetzelfde progamma (in het geval van hello world best mogelijk), dan hebben ze toch ieder copyright op hun eigen hello world, en schenden ze elkaars copyright niet. (ervanuitgaand dat hello world copyrightable is, zie onder)
Als jij iets hetzelfde maakt als in die library, dan hangt het er van af of je dat echt onafhankelijk zo hebt bedacht, of dat je het hebt afgekeken van de library in kwestie. Ook hier loop je weer tegen dezelfde problemen als reverse engineering aan, en deze kwestie is de reden van het bestaan van het
Clean room design proces.
Je begrijpt hopelijk dat in theorie als er maar 1 persoon een regeltje GPL-code van een website kopieert ( vb. include <stdio.h> ) en dit in een basis library van een bedrijf zet wat programmeert, dat dan vanaf dat moment volgens de licentie alle producten die dit bedrijf voorbrengt onder de GPL vallen?
In theorie mag die regel dan inderdaad niet gebruikt worden als de verspreide software waar het deel van is niet onder de GPL valt.
Maar hoe is dit anders van andere licenties? Stel dat bedrijf is Microsoft partner en heeft via hun shared source programma toegang tot de source van bepaalde delen van Windows. Wat nou als een programmeur een stukje code uit Microsofts code copy/paste naar een library van het bedrijf? Dan heeft dat bedrijf net zo goed een probleem.
Je dient voor alle code die je gebruikt gewoon de licentie na te lezen en te respecteren.
Zeker als commerciële instelling. Klaar, zo eenvoudig is het. Lees die licentie. Ben je het er niet mee eens, of kan/wil je niet aan de voorwaarden van de licentie voldoen? Gebruik het dan niet.
Overigens dient iets "oorspronkelijk en substantieel genoeg" te zijn om copyrightable te zijn. Uit je eigen
Wikipedia Auteursrecht artikel:
Auteursrecht geldt alleen op oorspronkelijke (dat wil zeggen: originele) werken. De maker van het werk moet enige creativiteit hebben gebruikt bij het maken van het werk, hij moet een bepaalde creatieve beslissing genomen hebben bij het maken om voor bescherming in aanmerking te komen.
Ik ben er behoorlijk zeker van dat "include <stdio.h>" niet creatief genoeg is om copyrightable te zijn.
In de praktijk valt dit niet hard te maken, en al zou het hard te maken zijn, dan nog zal geen zinnig persoon een bedrijf proberen zijn producten af te pakken vanwege 1 regeltje
Niemand pakt dat bedrijf zijn producten af, dat maak jij ervan.
Als een bedrijf copyright schendt, dan kan het daarvoor vervolgd en bestraft worden. Dat wil niet zeggen dat ze hun producten kwijtraken.
Als ik je nu vertel dat de 1e progger bewust de GPL gekozen heeft, de 2e progger en 3e progger maakte de licensie niets uit, zij wilden alleen hun code zoveel mogelijk gratis verspreiden ( hun streven was een BSD licentie )
Waarom is nou precies de laatste software opeens GPL?
Omdat het gebaseerd is op het GPL programma van de eerste programmeur. Dat is zo'n beetje het doel van de GPL: dwingen om verbeteringen aan het programma ook weer beschikbaar te houden onder de GPL.
Overigens is het voorzover ik het begrijp voldoende om de wijzigingen
GPL-compatible te licensen. De verbeteringen licensen onder bijvoorbeeld de BSD license zou dan ook volstaan.
Dit wist ik niet, krijg je alleen het probleem, is die v2 versie van mijn progje die geevolueerd is vanuit mijn v1 ( alleen GPL library is eruit geschreven ) dan wel GPL vrij?
Ja. Zolang jij de copyright hebt op alle code en er niet (meer) gebaseerd is op of gelinkt tegen GPL code heb jij geen verplichting (meer) het uit te brengen onder de GPL.
Of werd mijn source op het moment dat ik het verspreide inclusief GPL library automagisch GPL waardoor al het werk wat ik daarna besteed aan het eruit schrijven van die 1e library nutteloos wordt omdat de totale v1 al GPL is geworden?
Nee. Omdat v1 linkte tegen een GPL library moest jij het verspreiden onder de GPL. Andere mensen v1 van jou gekregen hebben hebben dit dus onder de voorwaarden van de GPL, en vanuit hun standpunt is v1 dus GPL software.
Maar
jij hebt v1 niet onder de voorwaarden van de GPL gekregen. Dat komt omdat jij v1 niet gekregen hebt, maar geschreven. Je bent dus copyrighthouder van v1 en de licentie waaronder je v1 hebt verspreid is niet op jou van toepassing.
Specifieker, het enige wat de GPL doet is toestemming geven iets te verspreiden wat je anders niet had mogen verspreiden. Maar omdat jij copyrighthouder van v1 bent heb je sowieso al het recht het te verspreiden (mits je dus niet van die GPL library gebruik maakt), dus heb je de toestemming van de GPL niet nodig.
En dit verkoopt weer een paar stukken hardware extra
Precies. IBM verkoopt meer hardware, zij happy. Maar ze hebben om dat te bereiken wel bijgedragen aan Linux, dus wij ook happy.
En dat was mijn punt; IBM heeft gewoon commerciële belangen, maar dat houdt ze niet tegen om open source software te gebruiken of zelfs te verbeteren.
Hmmm, wordt ik toch nieuwsgierig of ik dan bij een website met een GPL pakket kan vragen om een copie van hun source
Als zij het GPLv2 pakket überhaupt niet verspreiden, dan hoeven ze ook de source niet te verspreiden, netzomin als jij dat hoeft voor jouw privé gehouden software. (
GPL FAQ,
GPL FAQ)
Als ze wel verspreiden, dan hoeven ze in beginsel ook alleen de source aan te bieden aan hen aan wie ze überhaupt verspreiden (het gezever met "written offers for the source" compliceert dat verhaal, maar het principe staat).
en van de daaruit afgeleide werken alszijnde bijvoorbeeld hun database...
De inhoud van hun database? Dat is natuurlijk geen afgeleid werk, netzomin als een brief geschreven in Emacs een afgeleid werk is van Emacs.
Heel simpel, Microsoft was dan nooit zo groot geworden vanwege het simpele feit dat dan windows gratis weggegeven kon worden.
Misschien, misschien niet. Ik vind dat een voorbarige conclusie in ieder geval.
Maar belangrijker: ik denk niet dat de thuiscomputer een achterstand gehad zou hebben zonder Microsoft.
Windows is ( hoe negatief je er ook tegenaan kijkt ) imho de laatste x jaar toch een heel belangrijke trendsetter geweest voor veel van de huidige GUI ( ze hebben inderdaad zelf ook het nodige gestolen )
Op details na doet Windows (of Gnome, of KDE) GUI-matig niks dat dingen als de Apple Lisa II of de Motif window manager niet al deden. GUIs zijn in grote lijnen niet veranderd sinds pak-em-beet halverwege 1980, en Microsoft heeft niks bijgedragen aan die grote lijnen.
De enige wijzigingen aan GUIs sindsdien hebben doorlopen zijn evolutionaire wijzigingen op gebied van esthetiek en usability. Microsoft heeft op dat vlak zeker bijdragen geleverd, maar niks dat ons terug zou brengen naar de computer-middeleeuwen als we het zouden moeten missen.
Office is een standaard geworden waardoor de communicatie tussen bedrijven veel gestandaardiseerder is ( let op, niet open,niet vrij, maar .doc is imho in de zakelijke wereld gewoon een standaard )
De wereld was beter afgeweest zonder .doc.
Zulk soort dingen neigen na een rumoerige start sowieso naar één of een handvol standaarden, daar hebben we Microsoft niet voor nodig.
HTML bijvoorbeeld is de standaard voor webpagina's. En dat is niet dankzij Microsoft.
Voor LAN netwerkcomminucatie is TCP/IP over ethernet de standaard. Wederom niet dankzij Microsoft. Vroeger waren er bergen incompatible netwerkstandaarden.
Text encoding is een recenter voorbeeld. Er zijn talloze verschillende character sets / encodings, maar de laatste tijd lijkt UTF-8 de universele encoding te gaan worden. Ook daar heeft Microsoft vrij weinig mee te maken.
Ik zeg dus dat zonder Microsofts .doc de markt ook wel op een standaard documentformaat uit was gekomen. Sterker nog, ik zeg dat we zonder Microsofts .doc beter af waren geweest, omdat we nu allemaal gezever hebben met RTF, ODF en OOXML, omdat .doc niet open genoeg is.
Internet Explorer is ( hoe jammer dan ook ) imho toch een belangrijke speler geweest in het groot maken van het internet bij het totale publiek, het zorgde gratis en voor niets en standaard op elke windows pc voor plaatjes etc op webpagina's
Grapjas. Je realiseert je dat ten tijde van het echte "opbloeien" van het internet (zeg 1995-2000) Netscape Navigator de dominante browser was? Windows 95 kwam niet eens met Internet Explorer.
Internet Explorer nam de dominantie van Navigator pas over na 2000, toen het Internet al vrij groot was. Ik durf te stellen dat Internet Explorer geen enkele bijdrage heeft geleverd aan het groot worden van het Internet.
Och, volgens sommigen in dit topic zijn binaries per definitie fout. Ik heb geen idee wat de opengl voor license heeft of het alsa sound system, maar ik hoop maar dat het geen GPL is...
OpenGL is geen software, maar een specificatie. Mesa, de gebruikelijke OpenGL implementatie op GNU/Linux valt onder de XFree86 license (BSD/MIT achtig). Libasound is LGPL.
Zolang jij de drivers niet verspreidt komt het hele copyright verhaal niet ter sprake en heb je dus ook geen juridisch probleem.
Als (*) de NVidia drivers inderdaad te beschouwen zijn als afgeleid werk van de Linux kernel, dan zijn het degenen die het verspreiden degenen met het juridische probleem. Dus NVidia en mogelijk distributeurs. Niet jij.
(*) Let op: als! Ik doe geen uitspraak of dat wel of niet zo is.