[center]Ervaringen & Discussie - Jays[/center] |
Jay's is snel populair geworden onder de liefhebbers van oordopjes. Hoe kan het ook anders? Deze fabrikant van MP3 spelers (vooral bekend als Jens of Sweden) heeft in korte tijd een zeer concurrerende line-up in-ear oordopjes geintroduceerd. De q-JAYS zijn hierbij het meest opvallend, aangezien ze overal worden geroemd om hun uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Dit zijn de kleinste dual driver in-ear dopjes. Daarnaast presteren ze beter of vergelijkbaar met hun concurrenten (Shure SE420 en de Super.fi 5). Maar het meest opvallend is het design. Ze zijn namelijk nog kleiner dan de meeste in-ear oordopjes met een driver.
|
Dit zijn de goedkoopste oordopjes uit de line-up. Jay's prijst ze voornamelijk aan voor hun bassweergave. Hierdoor zijn ze waarschijnlijk vergelijkbaar met de CX300, EP630 en andere semi-inears in de prijsklassen van 25-50 euro, die allen nogal bassig zijn. Ze zijn voor "budget" dopjes ook zeer compleet. De verpakking bevat 4 sets (zachte) sleeves (XS, S, M & L), vliegtuigadapter, splitter en een verlengsnoer. Ze zijn te koop bij Jays ongeveer 40 euro.
|
Deze oordopjes zijn sterk vergelijkbaar met de Etymotic ER6i. Het voornaamste verschil is dat de threble en bass net iets meer aanwezig zijn. Het zijn beide lichte en compacte oordopjes. Natuurlijk kunnen de d-Jays niet tippen aan hun grotere broertje, maar voor de prijsklasse zijn het prima oordopjes en een goed alternatief voor de iets "saaiere" Etymotic's. Ze zijn ook zeer compleet. De verpakking bevat 4 sets (zachte) sleeves (XS, S, M & L), vliegtuigadapter, splitter en een verlengsnoer. Ze kosten bij Jays 100 euro.
Er zijn ook de d-JAYS LE, dit zijn dezelfde dopjes als de d-JAYS, maar in andere kleuren: oranje, blauw, roze, groen, zeeblauw en donkerrood.
|
Dit is de reden dat Jays in zo'n korte tijd zo bekend is geworden. De oordopjes komen zeer positief uit vrijwel alle reviews. Ze zijn zeer scherp geprijst voor dual driver oordopjes. Daarnaast zijn ze compact, licht en stylish vormgegeven. Ze zijn nog completer uitgerust dan hun goedkope broertjes. De verpakking bevat maar liefst 7 sets (zachte) sleeves (XXS, XS, S (2x), M (2x) & L), vliegtuigadapter, splitter, een verlengsnoer met rechte connector, een verlengsnoer met een L-vormige connector en een draagtasje. De prijs bij Jays is ongeveer 170 euro.
Let op: binnenkort (maart?) komt er een nieuwe lading q-JAYS in nieuwe kleuren en met foams!
Om aan te geven hoe klein ze zijn: |
Met 1 driver:
V-moda Vibe
Duo (boven)
&
Shure SE110
(onder). | 
| Met 2 drivers:
Jays q-JAYS
(boven)
&
Shure SE420
(onder).
|
Stap 1: De sleeves |

|
De opzetstukjes zijn er in veel soorten. Bij de semi in-ears, o.a. de Sharp, Sony en Panasonics, worden meestal 3 maten van een zachte rubber of siliconen sleeves meegeleverd. Deze zijn comfortabel, geven gebalanceerd geluid. Nadeel is dat ze niet zo goed blijven zitten, sommige mensen hebben last dat ze uit het oor kruipen. Dit kun je voorkomen door wat foam in de sleeve te doen (meer info. Daardoor zitten ze steviger in de gehoorgang. Een andere oplossing is om ze te bevochtigen voor het indoen, waardoor ze makkelijker een betere seal vormen, en ze dus beter blijven zitten.
|

|
Dan heeft Jays ook nog doorzichtige sleeves. Deze zijn harder. Het voordeel is dat ze daardoor beter blijven zitten, het nadeel is dat het heel oncomfortabel is om ze gedurende langere tijd in te houden.
|

|
De bi en triple flange sleeves zijn ook min of meer afgeleid van de zachte sleeves. Ze zijn heel flexibel. Het principe werkt heel simpel. Je kan het zien als twee of drie sleeves die achter elkaar zitten, en dat levert een betere seal op. Hij blijf ook veel beter zitten, omdat er ineens op meerdere punten weerstand zit. Over het comfort zijn de meningen verdeeld, omdat ze verder in je oor gaan, kan het oncomfortabel zitten. Etymotics en Super.fi leveren allebei bi flanges. Een tri flange is heel eenvoudig te modden naar een bi flange door de voorste of achterste flange af te knippen. De bi flanges gaan niet zo ver in je oor en combineren daarom (in theorie) de voordelen van single en triple flanges. Over het algemeen wordt met deze sleeves de treble versterkt.
|

|
Tot slot zijn er de foamies. Vrijwel iedereen is positief over foamies. Ze zijn er in veel verschillende kleuren en maten, je kunt ze zelf zelfs maken. Het grote voordeel is dat je met deze opzetstukjes veruit het makkelijkst een goede seal krijgt. Ze vormen zich namelijk naar je gehoorgang. Je duwt ze eerst inelkaar en bij het uitzetten in de gehoorgang vormen ze zich ernaar. Ze geven het geluid goed door, ze worden geroemd om de goede bassweergave, wat ook te maken zal hebben met de seal en ze onderdrukken de hele hoge treble. Nadeel, ze gaan maar beperkt mee. Je kunt dit verlengen door ze te wassen in een sok (ja gewoon in de wasmachine) en ze dan meteen (!) te drogen met een föhn. Ze worden dan niet als nieuw, maar ze kunnen weer even mee. Jays zal vanaf maart foams gaan meeleveren en waarschijnlijk ook los gaan verkopen. Het is even afwachten hoe de ervaringen daar mee zijn.
Het stukje waar je de sleeves opzet (nozzle) verschilt per fabrikant en meestal ook nog per type dopje, daarom is het dus zaak om goed op te letten voordat je de sleeves koopt. Daarnaast is het natuurlijk wel leuk om eens andere sleeves uit te proberen. Let er daarnaast op, dat de foam sleeves totaal niet elastisch zijn (het past of niet)! |
Stap 2: Indoen
De tweede stap is het indoen. Verwacht niet dat het in één keer goed gaat. Je zult je verbazen, maar zelfs als je veel luistert zal het je waarschijnlijk een maand kosten voordat je het helemaal goed onder de knie hebt. Dus geduld is een schone zaak.
Eerst over het indoen, het verschilt per oordopje hoever ze in je oor moeten. De EP630’s en EX71’s moeten er helemaal niet ver in. De Super.fi’s gaan ook niet echt ver. De Shures moeten al een stukje verder in je gehoorgang en vooral de Etymotics gaan diep. Houdt er rekening mee dat de gehoorgang na een tijdje omhoog loopt. Daarnaast zit je trommelvlies vrij ver weg, dus je hoeft niet snel bang te zijn dat je ze er te ver in doet. Klik hier als je meer wilt weten over het oor.
Indoen van de soft en clear sleeves en de bi en tri flanges gaat op dezelfde wijze. Zorg dat de sleeve goed op het dopje zit. Niets is zo vervelend als later de sleeve eruit te moeten pulken. Doe één dopje per keer! Bevochtig de sleeve een beetje. Bij foamies moet je ze eerst even zachtjes tussen je vingers “plat” draaien. Daarna stop je ze in je oor en is het belangrijk ze even vast te houden, zodat ze goed blijven zitten.
Stel dat je je rechter dopje wilt indoen. Ga dan met je linkerarm/hand achter het hoofd langs. Pak je rechteroor vast bij het achterste bovenste puntje en trek het zachtjes naar achteren. Hierdoor zorg je dat de gehoorgang recht komt te liggen. Stop dan met je rechterhand voorzichtig het dopje in je oor, eerst recht en dan iets naar boven wijzend. Dit is veruit de beste techniek. Maar het zegt nog weinig over hoever het dopje je oor in moet. Kijk daarvoor naar de aanwijzingen van de fabrikant, zoals Etymotic ER4 (pdf) ER6 (pdf), Shure, Ultimate Ears (pdf).
|

|
Doe ze ook weer voorzichtig uit. Je kunt dit doen door ze zachtjes heen en weer te draaien en ze langzaam uit je oor te halen. |
Tot slot
Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Mocht je nog iets te vragen hebben, dan kan dat in het topic. Ik wil ook nog even wat waarschuwingen geven:
• Schoonmaken – voorkom oorinfecties, door je sleeves regelmatig goed schoon te maken. Ga ook niet je nieuwe oordopjes even aan al je vrienden laten horen, dat is niet hygiënisch.
• Oorwas – het kan best zijn dat je gedurende korte tijd wat meer oorwas aanmaakt als gevolg van je nieuwe dopjes. Dat is een volkomen natuurlijke reactie. Ga dit niet weghalen, het beschermt je gehoor namelijk voor infecties etc. Pas wel op, als het gedurende langere tijd aanhoudt, kun je een oorwaspropje krijgen. Dit is keihard en zorgt voor (tijdelijk) gehoorverlies. Dit moet verwijderd worden door een arts, denk je dat je ergens last van hebt, ga dan ook op tijd naar een arts.
Verder geniet, maar met mate. Het is zonde om gehoorverlies op te lopen doordat je oordopjes te hard staan. |
Welke sleeves en foams passen op de Jays en zijn ze onderling uitwisselbaar 
Om met de tweede vraag maar meteen te beginnen, de sleeves van de q-JAYS, d-JAYS en j-JAYS zijn inderdaad uitwisselbaar. Helaas is de uitwisselbaarheid met andere merken slecht. De tips zijn namelijk dikker dan die van de Shure modellen, waardoor die sleeves en foams niet passen. Gelukkig biedt Jays veel soorten en maten sleeves, daarnaast komen er in april ook foams uit!
Nu heb ik high-end oordopjes, en nu klinkt m'n muziek slechter i.p.v. beter 
Een beter dopje kan het geluid alleen beter weergeven, (helaas) niet beter maken. Zorg daarom, helemaal bij het gebruik van high-end dopjes, voor een goede bron. Bij CD, Radio of Cassette(?) is dat niet zo'n probleem, dat is altijd het zelfde. Sinds de opkomst van de MP3 speler is dit echter veranderd. De kwaliteit van een MP3 heb je namelijk zelf in de hand. Bij het gebruik van oordopjes zal je al snel het verschil horen tussen een MP3@128kbps en één met een bitrate van 192kbps. Het geluid wordt directer op je trommelvlies geprojecteerd en er worden vaak meer omgevingsgeluiden afgeschermd. Helemaal dopjes van een hogere kwaliteit laten je duidelijke verschillen horen. Hier zal je dus rekening mee moeten (gaan) houden bij het rippen van je CD's. Ik gebruik bijvoorbeeld minimaal LAME met -V2 --vbr-new (voorheen --alt-preset standard) of OGG Vorbis -q5.
Wil je echter 100% zeker zijn dat je niets van de muziek mist, dan kan je geen of een lossless compressie overwegen. In het geval van de laatste wordt het bestand tot de helft kleiner zonder dat er informatie verloren gaat; er kan altijd weer het orgineel van gemaakt worden. Bekende lossless formaten zijn FLAC en Monkey's Audio (APE).
Ook high-end dopjes gaan goed samen met MP3(-spelers). Zolang de gebruikte compressie maar niet te hoog is. Doordat de dopjes meer detail weergegeven, hoor je namelijk eerder verschil.
Ook de speler is in dit geval van invloed. Niet iedere speler heeft een even goed uitgangssignaal. |
|