dawg schreef op donderdag 14 februari 2008 @ 16:50:
Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die het
bijvoorbeeld weleens een keer zouden willen proberen, maar het niet doen vanwege alle indianenverhalen die de ronde doen. Dan zeg ik dus: doe het dan wel een keer, dan ben je van dat gestress af. Want als er iets slecht is, is het stress.
Voordurende stress is slecht. Korte stress daar is niets verkeerd mee. Sterker nog kortdurende stess is goed voor je lijf en pyscho-sociale gezondheid. Langdurige stress is zeer schadelijk, omdat je lijf zich daarvan niet kan herstellen.
Nog een voorbeeld: Er zijn mensen die stoppen met blowen (of roken/drinken/andere drugs) vanwege de risico's, verhalen, adviezen, etc etc. Dat terwijl ze er zelf niet 100% achter staan. Ook dat levert stress op, dus dan zeg ik weer: beter wacht je even totdat je er wel 100% achter staat. Is veel gezonder. Want iemand die met de gedachte speelt te stoppen met wat dan ook, ondergaat vaak een proces waardoor hij of zij uiteindelijk er zelf ook 100% achterstaat.
Aan de andere kant, kan stoppen de ervaring opleveren dat het leven een stuk fijner is als je gestopt bent, waarna de motivatie wel naar de 100% doorslaat. Soms moet je gewoon die stap nemen. Als je wacht tot de motivatie 100% is, heb je altijd wel een excuus om te zeggen dat het nu niet uitkomt. Dis is verschillend en sommige mensen vallen vaker terug.
En over het psychose/schizofrenieverhaal: onderzoek heeft recentelijk nog uitgewezen dat migratie een grote risicofactor is voor psychoses/schizofrenie. Ook maar niet meer migreren dan? Ik persoonlijk vind dat ieder voor zich uit moet maken of hij/zij de eventuele risico's aanvaardbaar vind, of niet.
Stress verhoogt het risico op schizofrenie. Dat is zeker. Echter in het geval van migratie kun je beschermde factoren aanbrengen die de stress verminderen. Dit gaat niet bij het introduceren van een stof in je lichaam. Fundamenteel verschil.
En risico's zijn er altijd. Maar die hangen ook af van de beloning. En die is bij migratie waarschijnlijk groter en meer structureel als een keer een joint proberen.
Ik ben het met je eens dat iedereen zelf moet bepalen of hij een risico neemt of niet. Maar laten we hier niet de risico's bagatelliseren en doen alsof ze klein zijn. Want dat zijn ze niet. Gebruik van cannabis is risicovol. Zeker heden ten dagen, waar de gehaltes van THC enorm gestegen zijn. Op dit moment zou cannabis meer richting de harddrugs gaan als ooit tevoren.
Lees even niet alles zo letterlijk, wil je. Ik neem aan dat je pienter genoeg bent om te begrijpen waar ik op doelde. Zo niet, dan begrijp ik niet wat jij in deze discussie doet. NOFI.
[...]
Nee, laten we elkaar in elkaars waarde laten, en niet alles zo letterlijk nemen. Het is zo, ik heb het (weliswaar in een ander opzicht) aan den lijve ondervonden hoe relatief het leven is, en dat geldt dan automatisch voor de dingen die je wel of niet wenst te doen.
Nee, ik snap wat jij bedoelt, maar je stelt het wel erg stellig, zonder enige onderbouwing. Vergis je niet, ik weet uit persoonlijke ervaring hoe kwetsbaar het leven is en hoe snel het voorbij kan zijn. Te vaak zelfs. Echter dat is geen enkele reden om maar volledig door te slaan en het leven en je gezondheid als wegwerp artikel te gebruiken. En zo liet je het wel klinken.
Stress omdat je het niet mag, is NOOIT zo schadelijk als het een keer doen. Tenzij je als ernstig verslaafd bent. Maar dan nog weegt de stress van die paar maanden niet op tegen de gezondheidsschade van het gebruik op langere termijn.(en je kunt het nodige doen om de effecten van stress op je lijf drastisch te verminderen) Dat is een fabel (of indianen verhaal zoals je wilt). Tenzij je reeds erg ver bent. Zo moet je opa van 70 niet meer laten stoppen met roken. Of iemand die terminale kanker heeft lastig vallen dat hij niet moet blowen.
Ik ben volledig ervoor als mensen bewust kiezen wat ze doen en daarbij de risico's aanvaarden. Ik gun daarbij mensen hun volledige vrijheid, want ze ook willen doen, zolang ze daar geen anderen mee kwaad doen. Maar dan wel heel bewust en de risico's wetend. En waarvoor ze dat risico nemen. Want zoals er indianen verhalen over de risico's zijn, zijn er net zo veel indianen verhalen over het plezier en de onschadelijkheid. Zeker in een periode van pubertijd, waarbij pubers leven van met de
persoonlijke fabel, en een groter risico lopen op verslaving omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn, zijn de risico's behoorlijk fors.
Want roken van een joint is schadelijk. Linksom of rechtsom. Je neemt tevens een redelijk risico op een psychose. Daarbij loop je een forse kans op een verslaving als je het regelmatig doet (groter als bij alcohol). Een verslaving die sneller kan resulteren in sociale uitsluiting en maatschappelijke gevolgen als bij alcohol. Dit omdat het maatschappelijk veel minder geaccepteerd is (of je dit nu rechtvaardig vind of niet is niet ter zake)
En als je het toch over de kwetsbaarheid van het leven hebt. Ja, dat is er. En het is verdomd oneerlijk als je neefje van nog geen jaar naar het kerkhof mag brengen en als een goede vriendin op 31 (met 3 mnd oude baby) zelfmoord pleegt mede omdat de verpleging niet oplet. Ook is het klote om je beste vriend te mogen begraven naar een auto-ongeluk. En ook is het zeker niet prettig om te horen dat je een chronische ziekte hebt, waardoor je altijd beperkt blijft.
Maar wat mij dat geleerd heeft is niet alleen dat het leven kwetsbaar is en je leven morgen totaal op zijn kop kan staan en niet meer is zoals het is (en op die manier relatief). Maar ook dat ik de plicht heb om bewust te leven en kansen die ik krijg niet moet gaan vergooien omdat alles toch maar relatief is en het dus toch niets uitmaakt wat je doet en dus maar voor de snelle behoefte kick te gaan. Dat juist op mij er een plicht ligt om er van te maken wat er van te maken is en wat ik goed afwegen tussen wat het me oplevert en wat het me kost en niet achteloos mijn leven mag verspelen. Anders zouden zij waarschijnlijk graag met mij geruild hebben.
Want als we zo gaan beginnen moet je toch even in de spiegel kijken, en dan concluderen dat
jouw post ook niets meer dan relativistisch is. Zoals iemand in dit topic al aanhaalde, de ene persoon is dronken na 2 biertjes, de ander na 20.
Dat laatste doet niets af aan de schadelijkheid van alcohol. Dronken is geen criterium voor verslaving of de problemen die je met het gebruik van alcohol kunt krijgen. Daarbij is het stuk dat ik heb aangehaald niet mijn persoonlijke mening. Als ik wel een mening geef kun je dat eruit halen en ben ik niet zo super stelling.
With so many things coming back in style, I can't wait till loyalty, intelligence and morals become a trend again.......