Adobe Lightroom 1.x

Naast de opdeling in verschillende modules biedt LR ook een aantal globaal aanwezige functies die het werken met je foto's en fotoshoots eenvoudig en snel maakt. Zo staat er onderin je scherm bijvoorbeeld altijd een scrollbalk met foto's "links" en "rechts" van de foto waar je op dit moment mee bezig bent, kan je met de shortcut "F" eenvoudig fullscreen werken, verberg je alle panelen met "SHIFT + TAB" en dim je het licht met de shortcut "L". Dit is uiteraard een kleine greep uit de lijst aanwezige shortcuts die absoluut de moeite waard is om uit je hoofd te leren
Hieronder een korte uitleg wat de verschillende modules inhouden. Klik op de screenshots voor een vergroting.
Library

In de Library module kan je alle foto's beheren. LR biedt onder andere functies om automatisch je foto's te importeren vanaf de camera, HDD of andere LR-catalogus. Je krijgt hierbij de mogelijkheid om je eigen mappenstructuur aan te houden, maar je kan dit ook door LR laten doen.
LR biedt vervolgens een aantal simpele maar krachtige mogelijkheden om je foto's te beheren. Zo kan je onder andere (ook al tijdens het importeren) tags toevoegen, collecties aanmaken, ratings (1 t/m 5 sterren) toevoegen, flaggen als 'pick' of 'reject' of een kleur-rating toevoegen. Persoonlijk vind ik het te veel om allemaal te gebruiken, maar van een aantal van mogelijkheden maak ik dankbaar gebruik.
Al met al komt het er op neer dat dit een krachtige manier is om je foto's te beheren, sorteren, filteren en -niet geheel onbelangrijk- terug te vinden
Develop

De Develop module gebruik je, zoals de naam al zegt, om je foto's te "ontwikkelen". Je kan hier alle basis correcties (zoals witbalans, belichting, contrast, etc.) uitvoeren, maar ook alle uitgebreidere dingen zoals kleurcorrecties, curves, verzadiging, luminance, calibratie, lenscorrecties, split toning, ruisonderdrukking, noem maar op. Alles wat je aan een foto wilt doen zoals vroeger in de doka, kan je in deze module doen.
Alle bewerkingen die je doet worden als meta-data in een xml-achtig formaat of in de LR-database opgeslagen. Dit betekent dus dat alle bewerkingen "non-destructive" zijn, en dat je altijd naar een willekeurige stap in je bewerkingsproces terug kan (of uiteraard terug naar het origineel). Zie ook het "history" gedeelte links onderaan op bovenstaand screenshot.
De uitgevoerde bewerkingen kan je daarom ook eenvoudig opslaan als preset, welke je vervolgens op alle foto's uit een serie kan loslaten. Dit neemt je enorm veel werk uit handen omdat je op deze manier maar 1 foto uit een serie de door jou gewenste look & feel hoeft te geven. De rest is vaak een kwestie van finetunen nadat je er de al ontwikkelde preset op hebt losgelaten.
Slideshow

De slideshow module is simpel maar doeltreffend. Handig om snel een vloeiende presentatie van je foto's te geven

Wat je in deze module kan doen zal ook redelijk voor zich spreken
Web

Met de web module kan je een shoot eenvoudig publiceren op het net. Je kan kiezen uit een aantal templates en hebt uiteraard de mogelijkheid om titels / beschrijving op te geven, het aantal foto's per pagina, grootte van de foto's, etc. Je kan een gallery exporteren en zelf ergens uploaden, maar LR kan een gallery ook direct uploaden naar een FTP locatie.
Een voorbeeld van zo'n webgallery kan je vinden op mijn site. Het is tevens een leuke illustratie van de uitleg bij de develop module. Voor deze shoot heb ik een enkele preset gemaakt, en de individuele foto's alleen her en der nog wat aangepast. Hoewel ik in dit geval redelijk quick 'n dirty geselecteerd en bewerkt heb, is het hierdoor wel een consistente serie