Religie, wetenschap en falsificeerbaarheid

Pagina: 1 2 3 Laatste
Acties:
  • 1.367 views sinds 30-01-2008
  • Reageer

Onderwerpen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DJ Henk
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 14:55
Het begint een beetje vermoeiend te worden, maar ok, nog een keer een reactie:
Anoniem: 229556 schreef op dinsdag 11 december 2007 @ 08:42:
Laat mij duidelijk zijn, op dit eigenlijke ogenblik is er maar 1 waarheid... Als die gezegd word is het fundamentalisme... lool... en zo proberen ook gelovige groepen anderen de mond te snoeren...
Lees ik het nu niet goed, of stel je jezelf nu al op één lijn met religieuze fanatici?
Tiens, zoals gezegd kan er op dit moment maar 1 waarheid zijn... Of het licht schijnt nu, of het is donker... Totdat iemand kan BEWIJZEN dat het licht schijnt is het donker... zeer simpel... Maar dat mag dus niet gezegd worden... ofte, het mag wel gezegd worden, maar men wil het niet graag horen.

Die afspraken zijn al lang gemaakt, dat noemen wij de wet. Die staat BOVEN enige religie, dus hoeft religie geen afspraken te maken.
Lees het stukje zelf ook nog eens door. De waarheid is gelijk aan de wet? Dus als de tweede kamer morgen een wet aanneemt die licht en donker omdraait is mijn zaklantaarn opeens stuk? Of andersom: de juiste hoogte van de fiscale bijtelling voor zakelijke lease-auto's kan via een natuurkundeproef worden vastgesteld? En hoe werkt die licht-wet trouwens voor een blinde? Het concept licht en donker is hem vreemd. Toch moet hij zich ook aan de wet houden.

Volgens mij haal je een aantal begrippen door elkaar:

- We hebben de ene echte waarheid. (Maar die kent geen mens met zekerheid.)
- We hebben een aantal invullingen van die waarheid. (Zeg maar atheisme/geloofsovertuigingen, of de keuze van mensen om er geen uitspraak over te doen.)
- We hebben de normen en waarden in het maatschappelijk verkeer. (De gewoontes die men ontwikkelt als men met elkaar samenleeft, dus een gezamelijke creatie van alle bovengenoemde mensen in die maatschappij.)
- En we hebben wetten. (De belangrijkste van die samenleefregels hebben we voor de duidelijkheid opgeschreven. Dan weet iedereen wat ze zijn en kunnen ze ook afgedwongen worden.)

Hieruit volgt, wat mij betreft, niet dat jij meer recht op het maken van wetten dan een moslim.
Dus de normen en waarden van geloofsovertuigingen zijn de beste?
En ik zou het prettig vinden als je eens op zou houden om mij allerlei zaken in de mond te leggen. Ik heb niets beweerd dat op het bovenstaande lijkt.

Edit: Shiver23 begrijpt gelukkig wel wat ik bedoel.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 229556

Shiver23 schreef op dinsdag 11 december 2007 @ 14:54:
Er zijn ook mensen die op basis van hele andere overtuigingen of beredeneringen invloed uit willen oefenen. Die gemeenschappelijke deler verbind mensen vaak in verenigingen, politieke bewegingen, religieuze bewegingen en andere groepen. In hoeverre is dit anders dan een religie? Die overtuigingen zijn ook vaak gestoeld op je afkomst en ervaring.
Het hele idee van democratie is dat je iedereen hierin een stem geeft. Opeisen is dan ook niet echt aan de orde, maar vanuit de optiek van bijv. een christelijke politieke partij mogen ze van mij best vanwege hun overtuiging vragen om een verbod op abortus. En iemand anders mag het hier enorm niet mee eens zijn.


[...]

Dat moet jij net zo goed verdienen van een Moslim als andersom.
Dat gelovigen zulke discussies beginnen en zulke vragen oproepen zoals bvb abortus, is normaal. Je bent dan ook over wezenlijke zaken bezig, leven en dood. En natuurlijk mag je dan de mening geven die je meekreeg door je geloof... daar kan of mag niemand iets op tegen hebben... Maar daar zit ook niet het probleem of de angst van mensen...

Stel u eens voor dat men hetzelfde doet over bvb, het verplicht NIET mogen eten van varkensvlees, of een verplicht bepaalde kledij te dragen, verbod om op zondag te werken... Zulke zaken, die eigenlijk niets 'wezenlijks' om het lijf hebben; daarvan hebben 'de mensen' schrik... En mss wel terecht...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 229556

noguru schreef op dinsdag 11 december 2007 @ 21:34:
Mwoah, voordat je een persoonlijke ruimte kan binnendringen moet er wel een persoonlijkheid zijn. Kinderen krijgen die in den beginne door de opvoeding van de ouders. Dat een ouder daarbij zijn normen en waarden overbrengt lijkt mij volkomen normaal, zelfs onvermijdelijk. Als een ouder gelovig is komt dat er dus bij. Op zich is dat niet schadelijk, net zo min als geloven op zich schadelijk zou zijn.

Het zou goed zijn als Soufiane zich weer laat zien want we dwalen hier behoorlijk af :)
Een kind heeft geen persoonlijkheid... Het is dan zoiets als.. bezit? Zoals een huis, tuin, of wagen?

Natuurlijk mag een ouder zijn kind normen en waarden meegeven... Dat doet iedere ouder... Een manier om normen en waarden mee te geven is bvb verhaaltjes... Zoals de bijbel.. Zeer mooie verhaaltjes met een moraal.. Een middel om je kind bepaalde normen en waarden mee te geven... Zo zal ik ook uit de bijbel voorlezen aan mijn kind... Vele verhalen en parabels uit de bijbel zijn goede voorbeelden, maar er is wel een verschil tussen meegeven en aanleren als zijnde de hoogste waarheid... Op het eerste heb ik absoluut niets aan te merken, het tweede echter...

Afdwalen, goh, dat zijn forums en discussies he... van het ene komt het andere, enz... de wereld zal er niet door vergaan.... :) :)

[ Voor 5% gewijzigd door Anoniem: 229556 op 11-12-2007 21:53 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DJ Henk
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 14:55
Ok, proberen we het op jouw manier. Ik zal alles quoten en erop reageren..
Anoniem: 229556 schreef op dinsdag 11 december 2007 @ 20:54:
[...]

neen, dat noemen we logica... Nu, op dit moment is er de waarheid van dit moment, blijkbaar wil u dat niet vatten maar kom... niet willen, of niet kunnen,whatever. Die waarheid, van dit moment, zegt dat god en alle andere zaken in geloofsovertuiging NU, met hetgene wij nu weten, niet de waarheid is... Moeilijk te bevatten?
Nee hoor, dat kan ik best bevatten. Ik ga het zelfs nog een stapje ingewikkelder maken: de waarheid is niet alleen van het moment, maar ook van het individu. Op hetzelfde moment denken verschillende mensen immers anders over deze waarheid. Dat jij besloten hebt dat alleen de waarheid telt die volgens jou bewezen is, doet daar niets aan af.
[...]
neen, weer verkeerd gelezen of geinterpreteerd, proficiat...
U zei dat geloof waarden en normen meebrengen, maatschappij'en regelt enz... Ik stel dat dit niet meer nodig is... De wet is duidelijk en geeft de regels van de maatschappij, niet het geloof.
Dat dat overduidelijk wel nodig is, blijkt wel uit het feit dat we nog met verschillende geloven zitten. Op het moment dat je alle gelovigen overtuigt hebt van jouw levenswijze is het niet meer nodig, dan denkt iedereen hetzelfde.

Je bent echter nog lang niet op dat punt en ik vrees dat het ook nog wel even gaat duren. Tot die tijd zullen we moeten schipperen met het maken van wetten.
Blijkbaar is uw zaklataarn stuk ja...

Licht en donker, waarmee ik aanduid dat er een waarheid van het moment is... blijkbaar hetgene wat u niet snapt... Net zoals niet een plek EN donker EN licht kan zijn... Het is het ene of het andere... Waarmee ik dan aanwijs dat men ofwel NU een god kan bewijzen, of men NU ook van mening moet zijn dat dit NU, op dit moment niet zo is... Men mag blijkbaar zonder aantoonbaarheid alles gaan verkondigen, zelfs aanleren, maar om het the ontkrachten heb je dubbel bewijs nodig...
Zoals hierboven gezegd: die waarheid is nogal aan interpretatie onderhevig. Zelfs zulke keiharde natuurkundige zaken als licht en donker zijn dat. Inderdaad, men heeft allerhande meetapparatuur. Toch zeggen die metertjes niet altijd iets zinnigs.

Toen ik vanavond in de schemering naar de parkeerplaats liep, vond ik het nogal donker. Had ik daarvoor echter in een afgesloten ruimte zonder lampen vertoefd, had ik het waarschijnlijk behoorlijk licht gevonden. Wat heb ik in zo'n geval aan de gemeten lichtsterkte?

Je vergat te reageren op het andere deel van het stukje, waarin ik aangaf dat die "wetten" zoals je die daar schetst onvoldoende zijn. Zo kan ik er bijvoorbeeld niet de hoogte van mijn huursubsidie mee uitrekenen. Voor een goed functionerende samenleving zijn wetten van dit laatste soort ook noodzakelijk. Waar wil je die op baseren?
Denk ik niet, u zou er beter aan doen mij volledig te quoten, en eens te lezen... Een mens zou beginnen denken dat je express verkeerd leest of wil lezen...
Ik verzeker je dat dat niet het geval is.
Je weet niet of je de waarheid hebt... De waarheid van het moment ken je echter wel. Je kent dat wel, hetgene wat jij niet blijkt te begrijpen.
Zoals hierboven aangegeven jouw waarheid van het moment ken je. Ook in de wetenschap is immers lang niet alles zeker en zijn er vaak verschillende stromingen of scholen.
Ja, we hebben theorien, die door aantoonbaarheid en bewijs een theorie aanduiden die eigenlijk de waarheid van het moment is. Nomen we nogal eens wetenschap...
Dat zou je zo kunnen zien, inderdaad. Maar het is een waarheid op een beperkt gebied en volgens mij niet de soort waarheid waar we het over hebben als we praten over moslims en niet-moslims.
[...]
secundaire, zelfopgelegde regels, zoals geloof...
[...]
De wet zijn de primaire regels. En kunnen idd afgedwongen worden...
[...]
En hieruit Blijkt dat je niet de link gevolgd hebt die ik jen meegaf... Waaruit duidelijk blijkt dat geloofsovertuigingen proberen, met meer of minder succes, om hun secundaire regeltjes in de primaire wetten te stoppen... Ziedaar een manier hoe men geloofsovertuigings regeltjes aan iedereen wil opdringen... Zoals goed bleek uit het filmpje...Of indien je wenst, kan je ook een geschiedenisboek openen en daarin eens kijken hoe men door geloofsregeltjes in wetten te stoppen deze opleggen aan iedereen. Het is dus net andersom, ik denk niet dat ik meer recht heb, gelovigen blijken dat te denken...
Ik heb inderdaad niet de link gevolgd die je me gaf en wel om de volgende eenvoudige reden: ik ben het helemaal met je eens als je zegt dat gelovigen hun best doen om hun regels ook in wetten te stoppen. En ik geloof ook meteen dat ze daar in het verleden succes mee hebben gehad.

Wat ik echter beweer is dat gelovigen dat ook gewoon moeten mogen. Net zoals iedereen in Nederland (Belgie is vast niet anders) mogen ze invloed proberen uit te oefenen. En we hoeven echt niet bang te zijn dat ze daarmee de hele maatschappij overnemen. De recente ophef en uitkomst van dat incident met de christenunie en homo's (of iets niet-religieus: het kansloos falen van de pedofielenpartij) laat dat zien.

Zoals eerder in deze thread aangegeven: iedere volwassene mag daarover meepraten. Of ze nu redeneren vanuit hun kerk, of vanuit hun voetbalclub.
Tiens, vraagteken niet gezien dus? Meestal geeft dat blijk van een vraag... je weet wel, waar normaal een antwoord op komt, en men dus niet iets mee in iemand mond legt...
Een vraagteken excuseert niet altijd. In dit geval was het een stroman. (zie wikipedia)
En wat zou dat? Een theorie gebaseerd op 'als zovele het zeggen dan zal het wel zo zijn?'?
Nee hoor. Je hoeft je daar inderdaad niets van aan te trekken.
Dat het vermoeiend is kan ik begrijpen... quote volledige berichten... dan is het al een pak simpeler....
Zo beter?

Edit: inmiddels heb ik het filmpje trouwens ook bekeken. Dat ziet er inderdaad niet fijn uit. Het gaat echter over Amerika. In Nederland (en volgens mij ook Belgie) zijn de zaken volgens mij heel anders en zijn we imho een stuk betere democratie. Wat betekent dat iedereen bij ons mee mag praten. Ook de atheisten.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 229556

DJ Henk schreef op dinsdag 11 december 2007 @ 22:44:
Ok, proberen we het op jouw manier. Ik zal alles quoten en erop reageren..
Nu zijn we aan het discussieren zie... :D
DJ Henk schreef op dinsdag 11 december 2007 @ 22:44:
Nee hoor, dat kan ik best bevatten. Ik ga het zelfs nog een stapje ingewikkelder maken: de waarheid is niet alleen van het moment, maar ook van het individu. Op hetzelfde moment denken verschillende mensen immers anders over deze waarheid. Dat jij besloten hebt dat alleen de waarheid telt die volgens jou bewezen is, doet daar niets aan af.
Ja, en men MAG anders denken over de waarheid van het moment, maar dat neemt niet weg, dat er maar een is... Een goed voorbeeld is idd religie... Die stelt dat er een god is, wat voor de volgelingen waarheid is. Maar niet strookt met de waarheid van dit moment dat door de geschiedenis bewijskracht heeft doordat dat god nog nooit aangetoont of bewezen is. Daarmee zegt ik niet dat god er nooit kan zijn, maar nu, op dit moment, niet, want men heeft niets in handen om dit WEL te vermoeden.
DJ Henk schreef op dinsdag 11 december 2007 @ 22:44:
Dat dat overduidelijk wel nodig is, blijkt wel uit het feit dat we nog met verschillende geloven zitten. Op het moment dat je alle gelovigen overtuigt hebt van jouw levenswijze is het niet meer nodig, dan denkt iedereen hetzelfde.
Is dat niet hegene wat religies doen? van bij de opvoeding hun visie meegeven? bij sommigen zelfs als absolute hoogste waarheid...
Ik hoef gelovigen niet te overtuigen van mijn visie, dat is niet nodig, maar omgekeerd denken gelovigen daar anders over. Met een tussenstop van enkele dagen krijg ik getuigen van jehova aan de deur... Wat komen die doen? proberen mij te overtuigen... niet? Wat gebeurt er op school bij kinderen die godsdient volgen? Het ene lesuurtje natuurkunde : 'en de meest volledige theorie, die door de meeste wetenschappers word aangewezen als mogelijk meest correct, is de evolutieleer"... Het lesuurtje erna godsdient " en god schiep de aarde in 6 dagen, en de zevende rustte hij uit"...

Onlangs horde ik over de docu van de EO... Die naar ik hoorde, een docu 'verknipte' zodat enkel de geloofsovertuigings visie, aan bod kwam... ondanks dat dit een der minst bewezen aangetoonde theorieen is... Wat moet een mens daarvan denken?

Ziet u, het zijn veelal niet ongelovigen die hun visie willen verspreiden...
DJ Henk schreef op dinsdag 11 december 2007 @ 22:44:
Je bent echter nog lang niet op dat punt en ik vrees dat het ook nog wel even gaat duren. Tot die tijd zullen we moeten schipperen met het maken van wetten.
Wetten zijn altijd nodig... Er was een tijd dat de geloofsregeltjes de wet waren, en solms ging dat zeer goed, en op andere plaatsen absolut niet. Maar geloofsovertuigingen moeten leren mee evolueren, en accepteren dat indien zij geen aanwijsbare zaken of bewijzen hebben, ze secundair zijn... En laat dat nu niet echt direct een van de meest grote talenten zijn van geloof, op de tweede plaats komen...
DJ Henk schreef op dinsdag 11 december 2007 @ 22:44:
Zoals hierboven gezegd: die waarheid is nogal aan interpretatie onderhevig. Zelfs zulke keiharde natuurkundige zaken als licht en donker zijn dat. Inderdaad, men heeft allerhande meetapparatuur. Toch zeggen die metertjes niet altijd iets zinnigs.
Toen ik vanavond in de schemering naar de parkeerplaats liep, vond ik het nogal donker. Had ik daarvoor echter in een afgesloten ruimte zonder lampen vertoefd, had ik het waarschijnlijk behoorlijk licht gevonden. Wat heb ik in zo'n geval aan de gemeten lichtsterkte?
Laat je niet teveel meeslepen met het volledige licht en donker. Het was/is een voorbeeld van hoe er op elk ogenblik maar één waarheid kan zijn. Waar licht schijnt is er geen duisternis en vica versa. Maar de toestand kan wel veranderen natuurlijk, en zo zal ook de waarheid veranderen... Een nieuwe waarheid op een ander moment. Waarmee ik duidelijk wil maken dat indien er geen aantoonbaarheid of bewijzen van god zijn, het donker is, en om het te laten schijnen moet er zoiets op tafel komen... Als dat er morgen is, wel.. hoera... ik spurt direct naar diegene die het vond, en indien nodig zou ik ook mijn knie buigen. Tot die tijd vind ik het niet correct om kinderen zulke zaken aan te leren als waarheid, of om grote veranderingen aan maatschappij'en door te drukken op basis van 'hear-say' over de eeuwen.
DJ Henk schreef op dinsdag 11 december 2007 @ 22:44:
Je vergat te reageren op het andere deel van het stukje, waarin ik aangaf dat die "wetten" zoals je die daar schetst onvoldoende zijn. Zo kan ik er bijvoorbeeld niet de hoogte van mijn huursubsidie mee uitrekenen. Voor een goed functionerende samenleving zijn wetten van dit laatste soort ook noodzakelijk. Waar wil je die op baseren?
Huursubsidie, de wet regelt en bepaald wie, hoeveel, wanneer en waarom... niet?
DJ Henk schreef op dinsdag 11 december 2007 @ 22:44:
Ik verzeker je dat dat niet het geval is.
Dan was dit van mij een verkeerde veronderstelling, mijn excuses daarvoor...
DJ Henk schreef op dinsdag 11 december 2007 @ 22:44:
Zoals hierboven aangegeven jouw waarheid van het moment ken je. Ook in de wetenschap is immers lang niet alles zeker en zijn er vaak verschillende stromingen of scholen.
Wetenschap zegt NOOIT dat ze DE waarheid heeft... Maar stelt telkens de vast wat de meest volledige waarheid van dat moment is... Wetenschap heeft er geen probleem mee om te moeten vaststellen of bekennen dat men niet alles weet. En dat er zaken zijn die heel anders werken dan men door vaststelling had gedacht. Wetenschap heeft geen absolute waarheid... Maar trekt een lijn in wat door bewijzen en aantoonbaarheid blijkt te kloppen, en bijgevolg waarheid is op dat moment. Dat komt doordat wetenschap het spoor van vaststellingen en bewijzen volgt en kijkt waar het uitkomt. Religie daarentegen, doet net het omgekeerde, die begint bij een vast (onbewezen) gegeven, god. En gaat vandaaruit alles proberen verklaren, en men neemt bochten en draait en keert opdat de beginfase, het bestaan van god, niet in het gedrang komt.
DJ Henk schreef op dinsdag 11 december 2007 @ 22:44:
Dat zou je zo kunnen zien, inderdaad. Maar het is een waarheid op een beperkt gebied en volgens mij niet de soort waarheid waar we het over hebben als we praten over moslims en niet-moslims.
Waarom zou er een uitzondering zijn voor moslims? Bij moslims valt een appel ook recht naar beneden. Bij moslims zijn de wetten van fysica ook van toepassing... Waarom zou men dan de theorien van geloofsovertuigingen, zoals moslims dan niet door dezelfde kritische blik mogen aanschouwen... Ik weet wel, als men dat doet, blijft er bitter weinig over => Komen wij dan terug op het punt van 'respect'?
DJ Henk schreef op dinsdag 11 december 2007 @ 22:44:
Ik heb inderdaad niet de link gevolgd die je me gaf en wel om de volgende eenvoudige reden: ik ben het helemaal met je eens als je zegt dat gelovigen hun best doen om hun regels ook in wetten te stoppen. En ik geloof ook meteen dat ze daar in het verleden succes mee hebben gehad.

Wat ik echter beweer is dat gelovigen dat ook gewoon moeten mogen. Net zoals iedereen in Nederland (Belgie is vast niet anders) mogen ze invloed proberen uit te oefenen. En we hoeven echt niet bang te zijn dat ze daarmee de hele maatschappij overnemen. De recente ophef en uitkomst van dat incident met de christenunie en homo's (of iets niet-religieus: het kansloos falen van de pedofielenpartij) laat dat zien.
Je men mag dat op sommige gebieden, zoals ik in een ander bericht antwoorde, bvb abortus... men mag zich laten inspireren door zijn geloof als men daarover een discussie heeft... Men heeft het over wezenlijke zaken, leven en dood, bewezen nota bene... Wetenschap heeft in het verleden bewezen dat een ongeboren leven, ook een leven is...

Wanneer diezelfde discussie gaan over het al dan niet verplicht dragen van bepaalde kledij, het verplicht maken van bepaalde rituelen, etc, zaken waar niemand ooit heeft van bewezen dat ze effectief iets wezenlijk DOEN (buiten de grenzen van je eigen ik), word het gevaarlijk...

En kijk in een wereldmacht als usa, met zijn verschillende staten, zijn er idd regeltje gebaseerd op echt onbewezen, irrationele gedachtengangen (zoals het filmpje laat zien). Ik weet wel, oh, das de usa... Maar men mag niet vergeten dat tijden veranderen en dat situaties zeer snel kunnen keren op korte tijd. Nog niet zo heel lang geleden preekte men vooraan in de katholieke kerk, dat het een PLICHT was van arme mensen om hard te werken en veel geld te verdienen voor hun hebberige bazen (kijk eens naar de schitterende film 'Daens'). Dit is nog niet zo heel lang geleden hoor.
DJ Henk schreef op dinsdag 11 december 2007 @ 22:44:
Zoals eerder in deze thread aangegeven: iedere volwassene mag daarover meepraten. Of ze nu redeneren vanuit hun kerk, of vanuit hun voetbalclub.
Ja maar, wel praten... en over wezenlijke zaken... Zoals ik al zei, wat als men morgen een discussie begint bij jullie in de tweede kamer om een wet te installeren die zegt 'god russte uit op de zevende dag, de zevende dag is zondag, het is verboden te werken voor iedereen op een zondag'... Vind u dat zulke discussies mogen gevoerd worden, of dat men deze door gebrek aan aantoonbaarheid en bewijs van god, en trammelant direct naar de vuilbak mag verwijzen... Ik ben eerlijk gezegd geneigd om het tweede te zeggen.
DJ Henk schreef op dinsdag 11 december 2007 @ 22:44:
Een vraagteken excuseert niet altijd. In dit geval was het een stroman. (zie wikipedia)
Eerlijk, dit ken ik niet. Als dat blijkt dat dit volgens u zulks stropredenering was, mijn excuses, dat was absoluut niet het geval... De vraag is terecht, denkt u dat geloofsovertuigingen de beste waarden en normen hebben? Mij lijkt dat zeker niet, kijkende doorheen de geschiedenis, recente verleden, en heden lijken geloofsovertuigingen niet direct de beste normen en waarden te hebben.
DJ Henk schreef op dinsdag 11 december 2007 @ 22:44:
Nee hoor. Je hoeft je daar inderdaad niets van aan te trekken.
Doe ik ook niet...
veel beter, en kijk eens, de posts zijn lang, langer, langst, maar wat geeft dat? Nulletjes en eentjes op servers... maar we weten toch al beter wat een ander denkt... en duidelijker. :D
DJ Henk schreef op dinsdag 11 december 2007 @ 22:44:Edit: inmiddels heb ik het filmpje trouwens ook bekeken. Dat ziet er inderdaad niet fijn uit. Het gaat echter over Amerika. In Nederland (en volgens mij ook Belgie) zijn de zaken volgens mij heel anders en zijn we imho een stuk betere democratie. Wat betekent dat iedereen bij ons mee mag praten. Ook de atheisten.
Zoals ik al zei, het kan zeer snel draaien en keren... Vergaap u niet naar hetgene dat wij in ons land, en u in uw land bereikt hebben. Vrijheid voor iedereen, met of zonder geloof... En neem het niet zomaar vanzelfsprekend, en wees op uw hoede... Niet omdat religie zo gevaarlijk is, maar omdat religie in de verkeerde handen en geesten zeer gevaarlijk is... Zoals bleek uit het filmpje was ook de usa, geen natie 'under god'... maar het is er wel eentje geworden... Ga er niet verkeerdelijk vanuit dat uw land, of het mijne, of eender welk land de uitzondering op de regel is waar dezelfde evolutie onmogenlijk kan voltrekken. Dat is geen paniek zaaien, maar een roep om geloof te houden waar het thuishoort, en waar dit in onze beider landen nog redelijk gelukt is.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 229556

Shiver23 schreef op woensdag 12 december 2007 @ 10:51:
[...]

En die waarheid is jouw waarheid? Hier heb ik toch echt grote problemen mee. Ik stel het zelfs zo: er is geen waarheid.
Ik ben toch wel benieuwd naar de waarheid die er is en waarvan anderen te dom of koppig zijn om dat in te zien? Ik blijf het een enorm arrogante en 'verheven' houding vinden.
Niets arrogant of verheven aan... De waarheid van het moment is geen waarheid van mij, maar een waarheid die gemaakt word door aantoonbaarheid of bewijzen...

U begrijpt blijkbaar niet het verschil tussen waarheid, wat ABSOLUTE waarheid inhoud, zijnde waarheid die altijd was, is en zal zijn...

En

De waarheid waarover ik spreek, en die ik altijd duidelijk maak door over 'waarheid van dit/het moment' te spreken... Kijk maar gerust eens na... ik zeg nergens de ABSOLUTE waarheid te kennen, maar wel de waarheid van dit moment.

Er IS een torenhoog verschil... Als ik over waarheid zou spreken zoals u ,denk ik, bedoelt, namelijk ABSOLUTE waarheid, dan idd, mag u gerust zeggen dat ik arrogant ben, daar het onmogenlijk is om een absolute waarheid te kennen... Maar dit is niet en nooit het geval geweest. Ik spreek altijd over de waarheid van het moment... Met dat in het achterhoofd is het niet arrogant of verwaand te stellen dat er volgens de waarheid van dit moment, er geen god is... Hoe weet ik dat? Zeer simpel, nu, op dit moment kan niemand god aantonen, of bewijzen. Maakt niet dat de Absolute waarheid is dat god niet bestaat. Maar maakt wel dat de waarheid van dit moment wel is dat god niet bestaat...

Dit gezegd zijnde, vind u blijkbaar dat het absolute waarheid preken, arrogant en verwaand is, dan moet ik u met de neus in de richting van religie en geloofsovertuigingen richten, die hebben namelijk WEL de pretentie om naar eigen zeggen de absolute waarheid te kennen, en ook nog eens te verspreiden, ondanks men 0,0 in handen heeft om het te staven...

[ Voor 5% gewijzigd door Anoniem: 229556 op 12-12-2007 14:48 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Shiver23
  • Registratie: Januari 2001
  • Niet online

Shiver23

Wat sta je nou te kijken!

Misschien dat je even kunt wijzen waar deze waarheid van dit moment te vinden is?

En religies hebben net zo goed een geschiedenis om het op te staven. Alleen in hoeverre deze geschiedenis werkelijkheid is, is lastig te controleren. Heeft Mozes de 10 geboden gekregen van god, is het ingegeven door god, heeft hij het zelf verzonnen?

Voor de één is iets een wonder of een act of god, voor de ander toeval. Wat is de waarheid?
Het menselijk brein registreert alleen maar elektrische impulsen. Dus wie zegt mij dat de matrix wereld niet de echte waarheid is en dat we allemaal batterijtjes zijn? :D

[ Voor 89% gewijzigd door Shiver23 op 12-12-2007 15:22 ]

PSN: Shiver23


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • simon
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 13:49
Sinds wanneer is jouw waarheid op jouw moment gelijk aa mijn waarheid? Hoe bewijs je dat?

|>


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DJ Henk
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 14:55
Anoniem: 229556 schreef op woensdag 12 december 2007 @ 10:08:
Nu zijn we aan het discussieren zie... :D
Zou het dan toch nog goed gaan komen met de wereld? ;)

Ik heb momenteel even last van een druk fenomeen: mijn werk. Maar ik zal later nog reageren. Ik heb namelijk het gevoel dat we er wel uit gaan komen..

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 229556

Simon schreef op woensdag 12 december 2007 @ 15:14:
Sinds wanneer is jouw waarheid op jouw moment gelijk aa mijn waarheid? Hoe bewijs je dat?
Betrekkend hebbend op religie en geloof?

Zeer simpel... kan u god hier en nu aan iedereen aantonen en/of bewijzen? Heeft u, of iemand anders op deze planeet dit? nee? Wel dan is ook mijn waarheid omtrent het onbestaan van god, ook uw waarheid... U mag altijd zeggen, ik aanvaard dat niet... Ik wil iets anders 'geloven'... Dat mag... heb ik absoluut geen probleem mee... Maar daarmee gaat er niets aan die toestand nu, veranderen... God gaat niet bestaan omdat u, iemand anders, of velen erin geloven... Als god bestaat, dan bestaat hij en basta, en dan heeft men aantoonbaarheid of bewijs. Maar totdat dat er niet is, is het veronderstellen van het bestaan vooruit lopen op zaken, en eigenlijk, wensdromen en hopen...

Ik heb een beetje het gevoel dat velen, zoals u, niet de aantoonbaarheid vragen van bestaan van god, maar onbestaan... Een beetje de wereld op zijn kop... Ik , en niemand KAN bewijzen dat god NIET bestaat...maar dat hoeft ook niet... Er is, op gebied van god, niets, TOT iemand kan aantonen dat er wel iets is...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

Anoniem: 229556 schreef op woensdag 12 december 2007 @ 23:25:
[...]
Ik heb een beetje het gevoel dat velen, zoals u, niet de aantoonbaarheid vragen van bestaan van god, maar onbestaan... Een beetje de wereld op zijn kop... Ik , en niemand KAN bewijzen dat god NIET bestaat...maar dat hoeft ook niet... Er is, op gebied van god, niets, TOT iemand kan aantonen dat er wel iets is...
Hoe weet je dan dat er andere planeten zijn, of dat de landen waar je nog niet geweest bent echt bestaan? Je draaft hier nu vreselijk door. Als natuurwetenschapper kan ik je zeggen dat er nog heel veel dingen zijn die we niet begrijpen of nog niet bewezen hebben, en misschien ook nooit zullen kunnen bewijzen of begrijpen.

Door je puur tot het waarneembare te beperken toon je een karikatuur die ik eerlijk gezegd zeker zo kwalijk vind dan een religieus iemand :X . Net zoals een religie helemaal niets mag opleggen aan iemand die niet in die religie geloofd, geld dat ook de andere kant op. Iedereen heeft het recht om zichzelf voor de gek te houden, ook jij ;)

Beoordeel mensen op hun daden en acties, niet op hun mening. Zodra een actie is dat ze zich gaan bemoeien met dingen die ze niets aangaan (persoonlijke vrijheden), dan is een actieve tegenreactie te billijken. Maar ga nu alsjeblieft niet hetzelfde fundamentalise uitstralen :)

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Bananenplant
  • Registratie: Januari 2001
  • Laatst online: 16:17
Anoniem: 229556 schreef op woensdag 12 december 2007 @ 23:25:
Er is, op gebied van god, niets, TOT iemand kan aantonen dat er wel iets is...
Zeg je nu dat iets er niet is zolang je het niet kunt aantonen? Dan zou wetenschap zich met het creëren in plaats van ontdekken van dingen bezighouden ;) .

💶 Wil je in een vrije democratie blijven wonen? Betaal dan voor nieuws. 📰
❌ ceterum censeo contra factiones ad dextrum extremum esse pugnandum. 🙅🏻‍♂️


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 229556

MsG schreef op woensdag 12 december 2007 @ 17:17:
[...]


Wil je mij even quoten waarin ik jou dwing respect voor het christendom te hebben? Die quote kan ik namelijk niet vinden. Maar waarom kunnen we elkaar niet respecteren zonder dat we elkaar begrijpen. Ik hoor altijd veel commentaar op moslims en christenen als het weer eens gaat om dingen als vloeken of vrouwenstandpunt. Maar als wij andersom het homostandpunt ter discussie stellen en wij het niet allemaal maar zo gewoontjes vinden (zelfs in de evolutie klopt het niet, een mannetje en een mannetje kunnen zich immers niet voortplanten samen), is de ongelovige mensheid net zo hard op hun teentjes getrapt.
Ongelovigen zijn op hun teentjes getrapt als het gaat van het verbieden op basis van onbewezen hear-ay over de eeuwen heen... Ongelovigen zijn op de teentjes getrapt omdat gelovigen zich op zaken baseren als 'god vind homosexualiteit een zonde' terwijl men nog niet eens de aantoonbaarheid of bewijs van diezelfde god kan geven... Kort gezegd, als god dat een zonde vind, dat hij dat dan zelf komt verkondigen...Maar niets gebeurt... God als almachtigste der almachtigen (gehoord van gelovigen), blijkt tot vandaag homosexuelen niet bestraft te hebben... Ze worden iedere morgen, op enkele na, weer wakker...

Als gelovigen morgen een wezenlijke en deftige reden hebben om homosexualiteit te verbieden, dan kan er gepraat worden... Moest morgen bvb iemand kunnen aantonen en bewijzen dat homo's na sex te hebben gehad 1 week zo opgefokt zijn dat ze 5000% meer criminele feiten plegen, DAN is er iets wezenlijks, en kan de discussie beginnen...

Ook het excuus van, een mannetje met een mannetje kunnen zich niet voortplanten is een gevolg van homosexualiteit, maar geen reden om het te verbieden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 229556

ucchan schreef op woensdag 12 december 2007 @ 23:33:
[...]


Zeg je nu dat iets er niet is zolang je het niet kunt aantonen? Dan zou wetenschap zich met het creëren in plaats van ontdekken van dingen bezighouden ;) .
Bestaan er aliens met een driehoek hoofd? Wel, de absolute waarheid, ik weet het niet... De waarheid van dit moment? Neen ze bestaan niet, men heeft er nog geen gevonden, men heeft dit nog niet kunnen aantonen of bewijzen... De zoektocht naar de absolute waarheid daaromtrent is dus nog bezig... Dus men creert niets, men zoekt... Maakt dat de waarheid op dit moment, nu, is dat ze niet bestaan... Dat is de waarheid op dit moment...

Als men morgen zulke wezens wel vind, zal de waarheid veranderen... doordat er aantoonbaarheid en bewijs is...

Anoniem: 229556

gambieter schreef op woensdag 12 december 2007 @ 23:33:
[...]

Hoe weet je dan dat er andere planeten zijn, of dat de landen waar je nog niet geweest bent echt bestaan? Je draaft hier nu vreselijk door. Als natuurwetenschapper kan ik je zeggen dat er nog heel veel dingen zijn die we niet begrijpen of nog niet bewezen hebben, en misschien ook nooit zullen kunnen bewijzen of begrijpen.
Andere planeten? Men neme een sterrekijker....
Andere landen, men neme de telefoon..
gambieter schreef op woensdag 12 december 2007 @ 23:33:
Door je puur tot het waarneembare te beperken toon je een karikatuur die ik eerlijk gezegd zeker zo kwalijk vind dan een religieus iemand :X . Net zoals een religie helemaal niets mag opleggen aan iemand die niet in die religie geloofd, geld dat ook de andere kant op. Iedereen heeft het recht om zichzelf voor de gek te houden, ook jij ;)
Ik beperk mij niet tot het waarneembare... Immers, atomen electronen, zwaartekacht, zijn niet direct warneembaar... maar evenmin aangetoond en bewezen te bestaan... Toch raar, dat die visie, waarmee ik mijzelf voor de gek houd, meer met de realiteit van deze wereld lijkt te kloppen dan de geloofsvisie...Immers, god heeft na eeuwen aanroepen van volgelingen en beledigd te zijn door ongelovigen nog niets laten merken, in welke zin dan ook...
gambieter schreef op woensdag 12 december 2007 @ 23:33:
Beoordeel mensen op hun daden en acties, niet op hun mening. Zodra een actie is dat ze zich gaan bemoeien met dingen die ze niets aangaan (persoonlijke vrijheden), dan is een actieve tegenreactie te billijken. Maar ga nu alsjeblieft niet hetzelfde fundamentalise uitstralen :)
Ik straal geen fundamentalisme uit.. mss wil u dat graag, maar toch is het niet zo...
U zei iets over bemoeien van geloof in het leven van anderen? Als u daar voorbeelden van wil gaat u maar eens snuffelen in de bib en wat geschiedenis boekjes openslaan... Of kijkt u maar eens rond naar de wereld van vandaag... Het is de revue al gepasseerd, maar die vrouw die een teddybeer mohammed noemt voelt zich , naar ik vermoed, zeer sterk 'bemoeid' door gelovigen. sja, je weet wat ik wil zeggen, de zin is mss niet echt correcte taal...

[ Voor 6% gewijzigd door Anoniem: 229556 op 13-12-2007 00:10 ]


  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

Anoniem: 229556 schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:02:
[...]
Andere planeten? Men neme een sterrekijker....
Andere landen, men neme de telefoon..
En waarom geloof je daar je ogen en oren wel? Die kunnen makkelijk misleid worden.
[...]
Ik beperk mij niet tot het waarneembare... Immers, atomen electronen, zwaartekacht, zijn niet direct warneembaar... maar evenmin aangetoond en bewezen te bestaan.
Nee, hun bestaan is afgeleid uit een grote stapel afgeleiden. Maar je hebt ze zelf nooit waargenomen, maar ze zijn beschreven en je gelooft in hun bestaan. Zo zijn er ook mensen die nog nooit God of Allah hebben gezien, maar ze zijn beschreven en die mensen geloven erin. Je denkwijze is precies gelijk aan die van een gelovige, en alsof het een cirkel is zit je zelf veel dichter bij de religieuzen dan je zelf denkt :)
[...]
Ik straal geen fundamentalisme uit.. mss wil u dat graag, maar toch is het niet zo...
Je teksten zijn het schoolvoorbeeld van iemand die alleen in de eigen waarheid gelooft. Alleen gaat het niet over een godheid maar over het waarneembare, en je stelt je onwrikbaar op, er is namelijk maar 1 waarheid en je bent totaal niet kritsch op die eigen waarheden. Dat is precies waar het fundamentalisme op stoelt. Je denkwijze is daardoor bijvoorbeeld niet erg geschikt voor wetenschap.
U zei iets over bemoeien van geloof in het leven van anderen? Als u daar voorbeelden van wil gaat u maar eens snuffelen in de bib en wat geschiedenis boekjes openslaan... Of kijkt u maar eens rond naar de wereld van vandaag... Het is de revue al gepasseerd, maar die vrouw die een teddybeer mohammed noemt voelt zich , naar ik vermoed, zeer sterk 'bemoeid' door gelovigen. sja, je weet wat ik wil zeggen, de zin is mss niet echt correcte taal...
Het teddybeerverhaal is een voorbeeld van waar volwassen mensen niet openstaan voor andere mogelijkheden, en alleen de eigen versie van de "waarheid" erkennen. Daarbij een vleugje politiek en eventueel zelfstandig denkvermogen gaat met een grote boog het raam uit.

Maar vergis je niet, je zit daar zelf erg dicht bij. Je wilt zelf namelijk alle godsdiensten tot onwaarheid verklaren, en zo werkt het niet.

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


  • DJ Henk
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 14:55
Nu dan toch...
Anoniem: 229556 schreef op woensdag 12 december 2007 @ 10:08:
Nu zijn we aan het discussieren zie... :D
Hmjae, ik heb zelf een hekel aan die enorme lappen tekst. Is voor andere mensen vast ook niet leuk om te lezen. Maar goed, als de zaken er helderder van worden, lijkt het me wel de moeite waard.
Ja, en men MAG anders denken over de waarheid van het moment, maar dat neemt niet weg, dat er maar een is... Een goed voorbeeld is idd religie... Die stelt dat er een god is, wat voor de volgelingen waarheid is. Maar niet strookt met de waarheid van dit moment dat door de geschiedenis bewijskracht heeft doordat dat god nog nooit aangetoont of bewezen is. Daarmee zegt ik niet dat god er nooit kan zijn, maar nu, op dit moment, niet, want men heeft niets in handen om dit WEL te vermoeden.
Volgens mij behandelen we het begrip waarheid hier te simpel. Er zijn dingen over de werkelijkheid die wetenschappelijk bewezen kunnen worden en er zijn dingen waarvoor dat niet geldt. Het is verwarrend om die allebei waarheid te noemen.

Volgens mij zijn we het over dit punt gewoon eens. Een deel wordt ingevuld door wetenschap. Voor het onbekende, andere deel heeft elk mens een eigen invulling. Dat kan een god of een religie zijn.
Is dat niet hegene wat religies doen? van bij de opvoeding hun visie meegeven? bij sommigen zelfs als absolute hoogste waarheid...
Ik hoef gelovigen niet te overtuigen van mijn visie, dat is niet nodig, maar omgekeerd denken gelovigen daar anders over. Met een tussenstop van enkele dagen krijg ik getuigen van jehova aan de deur... Wat komen die doen? proberen mij te overtuigen... niet? Wat gebeurt er op school bij kinderen die godsdient volgen? Het ene lesuurtje natuurkunde : 'en de meest volledige theorie, die door de meeste wetenschappers word aangewezen als mogelijk meest correct, is de evolutieleer"... Het lesuurtje erna godsdient " en god schiep de aarde in 6 dagen, en de zevende rustte hij uit"...
Van mij hoeft niemand iemand anders te overtuigen van zijn visie. Ik wilde alleen aangeven dat zolang er mensen met een verschillende visie rondlopen, en dat zal nog wel een tijdje zo zijn, dat dat bij het maken van wetten altijd tot discussie zal leiden.
Onlangs horde ik over de docu van de EO... Die naar ik hoorde, een docu 'verknipte' zodat enkel de geloofsovertuigings visie, aan bod kwam... ondanks dat dit een der minst bewezen aangetoonde theorieen is... Wat moet een mens daarvan denken?

Ziet u, het zijn veelal niet ongelovigen die hun visie willen verspreiden...
Dat klopt. En de EO was wat mij betreft afkeurenswaardig bezig. Ook hier geen discusse, volgens mij. Ik wilde juist laten zien hoe gelijk gelovigen en niet-gelovigen zijn in dit spel.
Wetten zijn altijd nodig... Er was een tijd dat de geloofsregeltjes de wet waren, en solms ging dat zeer goed, en op andere plaatsen absolut niet. Maar geloofsovertuigingen moeten leren mee evolueren, en accepteren dat indien zij geen aanwijsbare zaken of bewijzen hebben, ze secundair zijn... En laat dat nu niet echt direct een van de meest grote talenten zijn van geloof, op de tweede plaats komen...
Ook hier van mij geen tegenwerping.
Laat je niet teveel meeslepen met het volledige licht en donker. Het was/is een voorbeeld van hoe er op elk ogenblik maar één waarheid kan zijn. Waar licht schijnt is er geen duisternis en vica versa. Maar de toestand kan wel veranderen natuurlijk, en zo zal ook de waarheid veranderen... Een nieuwe waarheid op een ander moment. Waarmee ik duidelijk wil maken dat indien er geen aantoonbaarheid of bewijzen van god zijn, het donker is, en om het te laten schijnen moet er zoiets op tafel komen... Als dat er morgen is, wel.. hoera... ik spurt direct naar diegene die het vond, en indien nodig zou ik ook mijn knie buigen. Tot die tijd vind ik het niet correct om kinderen zulke zaken aan te leren als waarheid, of om grote veranderingen aan maatschappij'en door te drukken op basis van 'hear-say' over de eeuwen.
Ik probeerde het licht-voorbeeld door te zetten in mijn eigen argument. Ik dacht dat makkelijker zou zijn, maar blijkbaar vergiste ik me daarin.

De kern van mijn argument was hier dat we het wel eens kunnen zijn over tijdelijke wetenschappelijke waarheden, maar dat die kennis zwaar onvoldoende is bij het ontwerpen van wetten. Er is simpelweg meer nodig.

Wetenschap vertelt ons een heleboel, maar er is iets heel belangrijk dat wetenschap niet kan: een waarde-oordeel geven.

Wetenschap kan ons inzicht geven in hoe dingen werken, voorspellingen doen, noem maar op. Maar wetenschap kan nooit zeggen dat het goed of slecht is dat iets zo werkt. Er kan vastgesteld worden dat gemiddeld 10% van de mannen homofiel is, betekent dat dat homofielen wel of geen trouwambtenaar mogen zijn?

Voor dat soort waardeoordelen putten veel mensen nu eenmaal uit geloof, daar doe je op korte termijn niet heel veel tegen.
Huursubsidie, de wet regelt en bepaald wie, hoeveel, wanneer en waarom... niet?
Inderdaad. En dat is ook een wet die niet uit wetenschap of die bekende waarheid af te leiden is. Zo'n wet gaat over wat we met zijn allen rechtvaardig vinden. Bijzonder subjectief en niet te bewijzen.
Dan was dit van mij een verkeerde veronderstelling, mijn excuses daarvoor...
Zand erover.
Wetenschap zegt NOOIT dat ze DE waarheid heeft... Maar stelt telkens de vast wat de meest volledige waarheid van dat moment is... Wetenschap heeft er geen probleem mee om te moeten vaststellen of bekennen dat men niet alles weet. En dat er zaken zijn die heel anders werken dan men door vaststelling had gedacht. Wetenschap heeft geen absolute waarheid... Maar trekt een lijn in wat door bewijzen en aantoonbaarheid blijkt te kloppen, en bijgevolg waarheid is op dat moment. Dat komt doordat wetenschap het spoor van vaststellingen en bewijzen volgt en kijkt waar het uitkomt. Religie daarentegen, doet net het omgekeerde, die begint bij een vast (onbewezen) gegeven, god. En gaat vandaaruit alles proberen verklaren, en men neemt bochten en draait en keert opdat de beginfase, het bestaan van god, niet in het gedrang komt.
Daar ben ik het wel mee eens.
Waarom zou er een uitzondering zijn voor moslims? Bij moslims valt een appel ook recht naar beneden. Bij moslims zijn de wetten van fysica ook van toepassing... Waarom zou men dan de theorien van geloofsovertuigingen, zoals moslims dan niet door dezelfde kritische blik mogen aanschouwen... Ik weet wel, als men dat doet, blijft er bitter weinig over => Komen wij dan terug op het punt van 'respect'?
Ik noemde moslims omdat deze thread daarover ging. Hetzelfde geldt voor andere geloven. En die kritische blik moedig ik van harte aan.
Je men mag dat op sommige gebieden, zoals ik in een ander bericht antwoorde, bvb abortus... men mag zich laten inspireren door zijn geloof als men daarover een discussie heeft... Men heeft het over wezenlijke zaken, leven en dood, bewezen nota bene... Wetenschap heeft in het verleden bewezen dat een ongeboren leven, ook een leven is...
Ok. dan zijn we het hier ook over eens.
Wanneer diezelfde discussie gaan over het al dan niet verplicht dragen van bepaalde kledij, het verplicht maken van bepaalde rituelen, etc, zaken waar niemand ooit heeft van bewezen dat ze effectief iets wezenlijk DOEN (buiten de grenzen van je eigen ik), word het gevaarlijk...
Kledij en rituelen, al of niet verplicht, doen anders ook een hele hoop. Ze hebben een groot effect op alle mensen die ermee in aanraking komen. Onderschat de gedragswetenschappen niet. Ook daar zijn een hoop van die tijdelijke waarheden te vinden.
En kijk in een wereldmacht als usa, met zijn verschillende staten, zijn er idd regeltje gebaseerd op echt onbewezen, irrationele gedachtengangen (zoals het filmpje laat zien). Ik weet wel, oh, das de usa... Maar men mag niet vergeten dat tijden veranderen en dat situaties zeer snel kunnen keren op korte tijd. Nog niet zo heel lang geleden preekte men vooraan in de katholieke kerk, dat het een PLICHT was van arme mensen om hard te werken en veel geld te verdienen voor hun hebberige bazen (kijk eens naar de schitterende film 'Daens'). Dit is nog niet zo heel lang geleden hoor.
En dat is wat mij betreft ook een ongewenst situatie. Misschien heb ik de indruk gegeven dat ongelovigen helemaal nooit mogen discussieren, maar dat is zeker niet wat ik bedoel. Ik stel alleen dat een ongelovige in een discussie niet vooraf de houding moet hebben dat hij per definitie gelijk heeft en de gelovige per definitie ongelijk.

Voor het deel dat niet door wetenschap bestreken wordt zijn beide standpunten sowieso gelijkwaardig. Voor het deel dat wel door de wetenschap bestreken wordt, kan het evengoed zijn dat de gelovige een interessante manier van naar de werkelijkheid kijken heeft.

Laten we een voorbeeld nemen uit het begint van deze thread. Islamitische vrouwen zouden verplicht zijn om zich te bedekken met burka's en wat al niet meer. Dat is voor ons westerlingen een idiote regel. Wij hechten juist een grote waarde aan individuele vrijheid, dus de vrouw moet aan kunnen trekken wat ze wil.

Blijkt dat die islamitische regel juist voortkomt uit het tonen van respect voor de vrouwlijkheid. Vinden wij nog steeds idioot. Respect toon je juist door mensen die zelfstandigheid te geven. Ondertussen zijn we dus wel tot de ontdekking gekomen dat we het allebei belangrijk vinden om respect te tonen naar vrouwen.

Vervolgens lees je dat in Amsterdam 'gewone' tienermeisjes allerlei seksuele gunsten aan wildvreemde mannen verlenen omdat ze dan een Breezer krijgen. Ik vind dat een minder prettig idee. Ik denk dan zelfs misschien wel: 'hmm... misschien hebben die moslims toch een punt als ze zeggen dat onze samenleving teveel geseksualiseerd is'.

Dat wil niet zeggen dat ik plots ook vind dat alle vrouwen burka's moeten dragen. Maar de manier waarop die moslim naar de maatschappij kijkt, kan toch nuttig zijn en inzichten geven.
Ja maar, wel praten... en over wezenlijke zaken... Zoals ik al zei, wat als men morgen een discussie begint bij jullie in de tweede kamer om een wet te installeren die zegt 'god russte uit op de zevende dag, de zevende dag is zondag, het is verboden te werken voor iedereen op een zondag'... Vind u dat zulke discussies mogen gevoerd worden, of dat men deze door gebrek aan aantoonbaarheid en bewijs van god, en trammelant direct naar de vuilbak mag verwijzen... Ik ben eerlijk gezegd geneigd om het tweede te zeggen.
Daar ben ik het niet met je eens. Van mij mogen ze dat best ter sprake brengen. Liever wel. Dan kunnen we erover praten, met zijn allen concluderen dat het onzin is en dan weer over gaan tot de orde van de dag. Als je het gaat verbieden, wordt het alleen maar erger. Ik vind dat je die discussie aan moet durven gaan.
Eerlijk, dit ken ik niet. Als dat blijkt dat dit volgens u zulks stropredenering was, mijn excuses, dat was absoluut niet het geval... De vraag is terecht, denkt u dat geloofsovertuigingen de beste waarden en normen hebben? Mij lijkt dat zeker niet, kijkende doorheen de geschiedenis, recente verleden, en heden lijken geloofsovertuigingen niet direct de beste normen en waarden te hebben.
Volgens mij is mijn antwoord inmiddels wel duidelijk. Nee, ik vind niet dat geloofsovertuigingen per definitie de beste normen en waarden hebben. Af en toe ben ik het met ze eens, maar dat is gewoon toeval.

Ik vind dus echter wel dat wij onze normen en waarden mogen vergelijken en dat we moeten proberen om ze op elkaar af te stemmen.
veel beter, en kijk eens, de posts zijn lang, langer, langst, maar wat geeft dat? Nulletjes en eentjes op servers... maar we weten toch al beter wat een ander denkt... en duidelijker. :D
Ik heb alleen zo'n medelijden met de andere mensen die deze thread proberen te volgen. Zouden ze er nog zijn?
Zoals ik al zei, het kan zeer snel draaien en keren... Vergaap u niet naar hetgene dat wij in ons land, en u in uw land bereikt hebben. Vrijheid voor iedereen, met of zonder geloof... En neem het niet zomaar vanzelfsprekend, en wees op uw hoede... Niet omdat religie zo gevaarlijk is, maar omdat religie in de verkeerde handen en geesten zeer gevaarlijk is... Zoals bleek uit het filmpje was ook de usa, geen natie 'under god'... maar het is er wel eentje geworden... Ga er niet verkeerdelijk vanuit dat uw land, of het mijne, of eender welk land de uitzondering op de regel is waar dezelfde evolutie onmogenlijk kan voltrekken. Dat is geen paniek zaaien, maar een roep om geloof te houden waar het thuishoort, en waar dit in onze beider landen nog redelijk gelukt is.
En dat is, volgens mij, gelukt doordat mensen hun gezond verstand bleven gebruiken en met elkaar de discussie aan durfden te gaan. Dingen verbieden werkt alleen maar averechts, wetten en regels baseren op angst ook.

Dus: altijd bereid zijn om met de ander het gesprek aan te gaan en probeer te zoeken naar gemeenschappelijke waarden. Dan komen wij het verst, zo is mijn overtuiging.

Anoniem: 229556

gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
[...]

En waarom geloof je daar je ogen en oren wel? Die kunnen makkelijk misleid worden.
en zelfs dat hebben gelovigen niet eens... god niet gehoord, of god niet gezien... :D
gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
Nee, hun bestaan is afgeleid uit een grote stapel afgeleiden. Maar je hebt ze zelf nooit waargenomen, maar ze zijn beschreven en je gelooft in hun bestaan. Zo zijn er ook mensen die nog nooit God of Allah hebben gezien, maar ze zijn beschreven en die mensen geloven erin. Je denkwijze is precies gelijk aan die van een gelovige, en alsof het een cirkel is zit je zelf veel dichter bij de religieuzen dan je zelf denkt :)
zelf nog nooit waargenomen? ELKE DAG...
neen verre van, de bewijzen staan nu voor je neus.. het feit dat jij hier nu vanachter je computertje wat zit te posten over het internet is een vrucht van de aantoonbaarheid en bewijs van techniek en wetenschap... Zowat alles wat u en mijn leven aangenaam en gemakkelijk maakt is ontsproten aan het menselijke brein... Laat mij nu eens iets zien waarvan u zeker bent dat is gecreeerd door god? Teneinde zo een aantoonbaarheid van zijn bestaan te verkrijgen?
gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
Je teksten zijn het schoolvoorbeeld van iemand die alleen in de eigen waarheid gelooft. Alleen gaat het niet over een godheid maar over het waarneembare, en je stelt je onwrikbaar op, er is namelijk maar 1 waarheid en je bent totaal niet kritsch op die eigen waarheden. Dat is precies waar het fundamentalisme op stoelt. Je denkwijze is daardoor bijvoorbeeld niet erg geschikt voor wetenschap.
Uw mening... die u mag hebben, maar goed, aan heel deze discussie veranderd dit niets aan het feit dat u of iemand anders tot vandaag de dag niets in handen heeft om god aan te tonen of te bewijzen...
gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
Het teddybeerverhaal is een voorbeeld van waar volwassen mensen niet openstaan voor andere mogelijkheden, en alleen de eigen versie van de "waarheid" erkennen. Daarbij een vleugje politiek en eventueel zelfstandig denkvermogen gaat met een grote boog het raam uit.

Maar vergis je niet, je zit daar zelf erg dicht bij. Je wilt zelf namelijk alle godsdiensten tot onwaarheid verklaren, en zo werkt het niet.
Ik verklaar religie niet tot onwaarheid, dat doen religies elke dag zelf... Door groot gebrek van aantoonbaarheid en bewijs. Trouwens , van mij mag religie op slag waarheid worden, ALS men daarvoor aanwijzingen of bewijs heeft...Zoals ik al duizend maal zei, ik heb geen probleem om mijn knie te buigen voor god, maar ik buig hem niet omdat u, of iemand anders veel komt verkondigen...

  • simon
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 13:49
Anoniem: 229556 schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:20:
[...]


en zelfs dat hebben gelovigen niet eens... god niet gehoord, of god niet gezien... :D
welk deel van het woord geloof snap jij niet? Geloof gaat er juist om dat er geen bewijs is, dat jij gelooft in iets waar je niet van weet dat het is.. dat is wat gelovigen nu zo enorm sterk maakt. Je hebt redelijk wat wilskracht of naiviteit nodig (vaak is 't 1 van de 2, niet samen). Maar goed, daarmee heb je nog steeds geen antwoord op zijn vraag gegeven. Waarom geloof je in alles wat mensen handen maken? Waarom geloof je in je ogen? Wels psychedelische drugs gebruikt? Drugs zijn overal in ons lichaam. Hoe weet jij dan dat je 't ene moment de realiteit ziet en 't andere niet? Je hersenen zijn 1 grote bron van vaagheid. Zo is geloof ook. 1 grote bron vaagheid waar je soms best handige dingen uit haalt, je weet niets, je gelooft alles. Zelfs wetenschap is geloof, maar dat wil een wetenschapper niet graag horen. Feiten zijn aannames, aangezien onze hersenen de minst betrouwbare maar niet verwijderbare factor vormen.

Maar goed, dit alles heeft natuurlijk geen drol meer te maken met onze houding tov islam.


zyp, je fundamentalistsch atheisme maakt je overigens beetje hypocriet en je verliest elke nuance.. pas d'r mee op, voor je 't weet val je in je eigen gegraven kuilen, zou jammer zijn.

[ Voor 7% gewijzigd door simon op 13-12-2007 00:29 ]

|>


  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

Anoniem: 229556 schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:20:
[...]
Ik verklaar religie niet tot onwaarheid, dat doen religies elke dag zelf... Door groot gebrek van aantoonbaarheid en bewijs. Trouwens , van mij mag religie op slag waarheid worden, ALS men daarvoor aanwijzingen of bewijs heeft...Zoals ik al duizend maal zei, ik heb geen probleem om mijn knie te buigen voor god, maar ik buig hem niet omdat u, of iemand anders veel komt verkondigen...
Oftewel, zolang je maar niet zelf hoeft na te denken? Als het maar bewezen wordt is alles goed?

Ik ben fel anti-religie, dwz georganiseerd geloof waar rituelen en het groepsgevoel belangrijker zijn dan het geloof zelf, en kritisch zelfstandig nadenken niet goed mogelijk meer is. Mijn houding is niet afhankelijk van het wel of niet bestaan van een god, ik kijk naar de acties van mensen. Maar ik ben niet anti-geloof, het werkt voor mij niet maar andere mensen hebben er baat bij, en dat is goed. Zolang het maar niet misbruikt wordt en het geen overlast geeft, en niet probeert macht over andere mensen uit te oefenen. Maar dat werkt twee kanten op.
Door groot gebrek van aantoonbaarheid en bewijs.
En wie bepaald wat geldig bewijs is? Sommige mensen zien in liefde een bewijs voor het bestaan van een god. Is liefde aantoonbaar? Of is het alleen geilheid en hormonale imbalans? Waarom blijven mensen dan zichtbaar van elkaar houden als de hormonen al niets meer doen, en de betrokken organen ook niet echt meer functioneren?

Sorry, maar je denkt erg simplistisch. Er is maar 1 waarheid, en of je dat nu god, allah of waarneembare werkelijkheid noemt, dat is allemaal vergelijkbaar. Je bent een aanhanger van de religie van Zyp :P
Simon schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:28:
Zelfs wetenschap is geloof, maar dat wil een wetenschapper niet graag horen.
Jammer dat je je betoog met deze onzin vervuild (nofi). Deze opmerking suggereert dat je niet veel van wetenschap afweet. Het feit dat sommige wetenschappers zich als religieuze zeloten gedragen maakt niet alle wetenschappers tot gelovigen. Juist het feit dat wetenschappers zelf continue bezig zijn theorieen omver te halen en te verbeteren is een belangrijk verschil met religie, waar rituelen belangrijker zijn dan het geloof zelf.

[ Voor 15% gewijzigd door gambieter op 13-12-2007 00:33 ]

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


Anoniem: 229556

i know, werk he... noodzakelijk kwaad zullen sommigen dat noemen :D
DJ Henk schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
Hmjae, ik heb zelf een hekel aan die enorme lappen tekst. Is voor andere mensen vast ook niet leuk om te lezen. Maar goed, als de zaken er helderder van worden, lijkt het me wel de moeite waard.
Valt mee hoor... Ik vermoed dat ook dit forum wel een 'hide' knop heeft, dus als ze mijn berichten niet willen zien, is dat snel opgelost dan...
DJ Henk schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
Volgens mij behandelen we het begrip waarheid hier te simpel. Er zijn dingen over de werkelijkheid die wetenschappelijk bewezen kunnen worden en er zijn dingen waarvoor dat niet geldt. Het is verwarrend om die allebei waarheid te noemen.
Wanneer het gros van de mensen het woord 'waarheid' horen, heft men onbewust het begrip absolute waarheid in gedachten, iets dat was, is en altijd zo zal zijn... 'Waarheid van het moment' is voor velen een moeilijk begrip...
DJ Henk schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
Volgens mij zijn we het over dit punt gewoon eens. Een deel wordt ingevuld door wetenschap. Voor het onbekende, andere deel heeft elk mens een eigen invulling. Dat kan een god of een religie zijn.
volledig akkord... Zeer mooi verwoord ook... Maar dan blijf ik nog steeds met de vraag waarom gelovigen hun eigen invulling willen opdringen aan anderen?
DJ Henk schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
Van mij hoeft niemand iemand anders te overtuigen van zijn visie. Ik wilde alleen aangeven dat zolang er mensen met een verschillende visie rondlopen, en dat zal nog wel een tijdje zo zijn, dat dat bij het maken van wetten altijd tot discussie zal leiden.
Discussie is goed, is nodig... zonder disscussie geen vooruitgang, zonder discussie geen begrip... Maar men moet wel met wezenlijke zaken discussieren als men met het maken der wetten bezig is, want deze wetten tellen voor iedereen gelovigen en niet gelovigen... In dat opzicht is bvb het argument 'god vind homo's zondaars' een absoluut non-argument TOT de dag dat men die god kan aantonen en bewijzen, OF god dit zelf komt verkondigen... In die lijn vind ik het opdringen van geloof aan kinderen ook verkeerd, TOT de dag dat men god kan aantonen en bewijzen, OF tot de dag dat god zelf komt verkondigen dat kinderen in zijn ler moeten opgevoed worden... Wat is uw gedacht hierover?
DJ Henk schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
Dat klopt. En de EO was wat mij betreft afkeurenswaardig bezig. Ook hier geen discusse, volgens mij. Ik wilde juist laten zien hoe gelijk gelovigen en niet-gelovigen zijn in dit spel.
Wat verstaat u onder gelijk? Een gelovige is niet meer of minder dan een ongelovige, beide evenveel rechten, plichten, etc... Maar wanneer wij kijken naar hetgeen gelovigen vertellen, en zien dat ze tot vandaag niets in handen hebben, kan je vandaag toch niet stellen dat die theorien die ze aanhangen van waarheid gelijk zijn aan het waarheidsgehalte van wetenschap, Afgaande op het enige wat de mensheid heeft om dat te controleren, aantoonbaarheid en bewijs... Dat zou morgen kunnen veranderen moest god nederdalen en zich kenbaar maken (ik zou er niets op tegen hebben), maar tot de dag van zulks voorval...
DJ Henk schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
Ook hier van mij geen tegenwerping.
Straks gaat u nog van mening zijn dat ik geen fundamentalist ben.... :D
DJ Henk schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
Ik probeerde het licht-voorbeeld door te zetten in mijn eigen argument. Ik dacht dat makkelijker zou zijn, maar blijkbaar vergiste ik me daarin.

De kern van mijn argument was hier dat we het wel eens kunnen zijn over tijdelijke wetenschappelijke waarheden, maar dat die kennis zwaar onvoldoende is bij het ontwerpen van wetten. Er is simpelweg meer nodig.

Wetenschap vertelt ons een heleboel, maar er is iets heel belangrijk dat wetenschap niet kan: een waarde-oordeel geven.
Waarom zou die kennis die wij nu hebben onvoldoende zijn? Als u bedoelt dat bij wetten maken ook bvb moet rekening gehouden worden met wat bvb personen als religie hebben, ja idd... en dat gebeurt ook.. kijk eens rond, geloof heeft nog niets aangetoont of bewezen en toch mag iedere loofsovertuiging zijn kerken, moskee's, tempels enz hier zonder problemen komen plaatsen.. Volledig terecht trouwens. Maar wil religie en geloof meer beslissen dan dat, dan mag er wel bewijs van dat al komen... vindu niet?

Waarde-oordeel... valt te bekijken hoe je dat ziet... Als je waarde-oordeel wil bekijken als zijnde de waarde van waarheid op dat moment, ja wetenschap kan dat... Als u stelt, de waarde die iemand hecht aan hetgeen hij gelooft, nee, dat kan wetenschap niet.
DJ Henk schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
Wetenschap kan ons inzicht geven in hoe dingen werken, voorspellingen doen, noem maar op. Maar wetenschap kan nooit zeggen dat het goed of slecht is dat iets zo werkt. Er kan vastgesteld worden dat gemiddeld 10% van de mannen homofiel is, betekent dat dat homofielen wel of geen trouwambtenaar mogen zijn?
Waarom zou dat niet mogen? Is een huwelijk voltrokken door een homo-trouwambtenaar minder een huwelijk dan andere? waar zit het verschil? tussen de oren van diegene die willen trouwen. Diegene die trouwen mogen op dat gebied dan ook de keus hebben, maar het mag geen reden zijn om over de volledige lijn homo-trouwambtenaren te verbieden...
DJ Henk schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
Voor dat soort waardeoordelen putten veel mensen nu eenmaal uit geloof, daar doe je op korte termijn niet heel veel tegen.
Zoals gezregd, dat mag voor hun persoonlijk zo zijn, dat ze uit geloof hun waarden putten, maar men mag die waarden, gebaseerd op tot vandaag onbewezen zaken, niet als wet maken. Als morgen hetgene waarin ze geloven, god, een heilige koe, whatever, ons aller komt vertellen dat het zo moet zijn, dan ja, dan kan men daar eens over nadenken om hun waarden in wetten om te zetten.
DJ Henk schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
Inderdaad. En dat is ook een wet die niet uit wetenschap of die bekende waarheid af te leiden is. Zo'n wet gaat over wat we met zijn allen rechtvaardig vinden. Bijzonder subjectief en niet te bewijzen.
HMMM, nee, u mag niet denken dat er een groep mensen bij elkaar zit en zegt, wat is rechtvaardig... Daarvoor doet men eerst marktonderzoek, bekijkt en onderzoekt men de situatie. slaat men aan het rekenen om te zien wat de gemiddelde lonen zijn, wat de gemiddelde huurprijs is, enz.. Ook dat is een tak of vorm van wetenschap... Marktonderzoek en statestiek, een zelfs zo vergevorderde wetenschap dat er aparte richting in scholen en universiteiten voor zijn. En uit de resultaten kan men dan een rechtvaardige lijn daarin besluiten...
:D
Dat is de reden waarom ik dan ook stel dat geloof niet mag verboden worden, maar de plaats moet krijgen die het verdient.
DJ Henk schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
Ik noemde moslims omdat deze thread daarover ging. Hetzelfde geldt voor andere geloven. En die kritische blik moedig ik van harte aan.
Ja, dat is zo voor ELK geloof. Daarom dat ik geen verschil maak tussen christenen, moslims, bosjesmannen, whatever...

U moedigt een kritische blik aan... Maar hoe moet een kind dat nooit persoonlijk voor geloof heeft gekozen dan een kritische blik ontwikkelen als het in school ganse dagen bvb de leer van creationisme als waarheid krijgt voorgeschoteld? Van daarvan stel ik dat het toch niet zo gezond is om kinderen in geloof te dompelen... En dat is de reden waarom ik mijn kind geen geloof aanleer, maar het wel zal leiden naar de antwoorden als het daarnaar zoekt of komt vragen.
DJ Henk schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
Ok. dan zijn we het hier ook over eens.


Kledij en rituelen, al of niet verplicht, doen anders ook een hele hoop. Ze hebben een groot effect op alle mensen die ermee in aanraking komen. Onderschat de gedragswetenschappen niet. Ook daar zijn een hoop van die tijdelijke waarheden te vinden.
Ja, maar zijn die tijdelijke waarheden, waarheden die wij in een kritische, vrije maatschappij willen? Zijn de gevolgen die daaruit voortvloeien, gevolgen die de vrijheid en persoonlijkheid van de maatschappij en de mensen daarin ten goede komen? Regeltjes zoals ik die opoemde beperken de mens in de maatschappij, Ik denk niet dat u, ik, of zelfs anders-gelovigen dat willen.
DJ Henk schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
En dat is wat mij betreft ook een ongewenst situatie. Misschien heb ik de indruk gegeven dat ongelovigen helemaal nooit mogen discussieren, maar dat is zeker niet wat ik bedoel. Ik stel alleen dat een ongelovige in een discussie niet vooraf de houding moet hebben dat hij per definitie gelijk heeft en de gelovige per definitie ongelijk.
Sja, nu komen we trug op absolute waarheid en waarheid van het moment. ik mag idd niet als absolute waarheid verkondigen dat god niet bestaat... Dat doe ik ook niet. Dat is mijn respect voor gelovigen... Maar ik mag wel als waarheid verkondigen dat god, op dit moment, niet bestaat, want men heeft vooralsnog nog niets in handen als aantoonbaarheid of bewijs... Veel misverstanden komen er omdat 'de mens' meestal maar 1 defenitie van waarheid kent, de absolute waarheid, wat altijd was, is en altijd zal zijn. Maar zelfs al spreek je over waarheid van het moment, zelf dan nog ga je botsen met gelovigen. immers, het is hen aangeleerd, of opgrdrongen, of met vrij keus aangenomen gedacht dat men aan god NIET mag twijfelen... Er staan zelfs straffen op, hemel en hel weet je wel... En die kunnen zelfs verdragen dat je de waarheid van dit moment uitspreekt...
DJ Henk schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
Voor het deel dat niet door wetenschap bestreken wordt zijn beide standpunten sowieso gelijkwaardig. Voor het deel dat wel door de wetenschap bestreken wordt, kan het evengoed zijn dat de gelovige een interessante manier van naar de werkelijkheid kijken heeft.
Ja en daar wringt het schoentje nu eenmaal. Hoe meer de mensheid met wetenschap kan aantonen en bewijzen, hoe smaller word de ruimte tussen de krijtlijnen voor gelovigen om verschillende interessante manieren van naar de werkelijkheid te kijken heeft. Zeker als men met een bagage van eeuwen oude theorien heeft die men eigenlijk niet overboord kan gooien, omdat dat dan net een teken van onwaarheid zou zijn...
DJ Henk schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
Laten we een voorbeeld nemen uit het begint van deze thread. Islamitische vrouwen zouden verplicht zijn om zich te bedekken met burka's en wat al niet meer. Dat is voor ons westerlingen een idiote regel. Wij hechten juist een grote waarde aan individuele vrijheid, dus de vrouw moet aan kunnen trekken wat ze wil.

Blijkt dat die islamitische regel juist voortkomt uit het tonen van respect voor de vrouwlijkheid. Vinden wij nog steeds idioot. Respect toon je juist door mensen die zelfstandigheid te geven. Ondertussen zijn we dus wel tot de ontdekking gekomen dat we het allebei belangrijk vinden om respect te tonen naar vrouwen.
Een burka komt , dacht ik, uit de geloofsregel dat een man geen andere vrouw mag begeren, omdat 'god het zegt'... Kijkende naar de landen die zich al eeuwen houden aan al die regels, zien we dat deze het niet beter doen dan andere.. God heeft hun voor hun gehoorzaamheid geen voordelen geven, en heeft die landen die zich daar niet aan houden niet gestraft. Kijkende naar de toestand globaal, eerder nog omgekeerd, maar kom. Dus voor god, kan men eigenlijk niet zeggen dat het moet... Het is dus een persoonlijke keus, omdat je wil geloven of niet... Is het dan respect voor vrouwen, of respect of mss wel schrik voor god, omdat die dat 'vraagt'?
DJ Henk schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
Vervolgens lees je dat in Amsterdam 'gewone' tienermeisjes allerlei seksuele gunsten aan wildvreemde mannen verlenen omdat ze dan een Breezer krijgen. Ik vind dat een minder prettig idee. Ik denk dan zelfs misschien wel: 'hmm... misschien hebben die moslims toch een punt als ze zeggen dat onze samenleving teveel geseksualiseerd is'.
Ok u vind dat verwerpelijk, ik ben daar ook geen fan van... Maar neem de feiten.. WIE berokkenen zij kwaad doordat te doen? Net zoals een vrouw ervoor kiest om een burka te dragen en daar geen kwaad mee doet, doen ook die tienermeisjes eigenlijk niemand kwaad... Ze verkrachten niemand, ze vragen het... Probleem word het echter als de ene groep niet kan/wil samenleven met de andere, en de andere zijn wil gaat opleggen...
DJ Henk schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
Dat wil niet zeggen dat ik plots ook vind dat alle vrouwen burka's moeten dragen. Maar de manier waarop die moslim naar de maatschappij kijkt, kan toch nuttig zijn en inzichten geven.
Zoals ik zei, men moet discussieren, dat is vooruitgang, maar men moet wel met wezenlijke zaken discussieren. En dus bijgevolg niet komen zwaaien met 'het is zonde'... of 'god, allah, jehova, whatever verbied dat'.. Feiten zijn dat indien beide vrouwen het zelf kiezen, en niemand kwaad doen, allebei naast elkaar zouden moeten kunnen samenleven...
DJ Henk schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
Daar ben ik het niet met je eens. Van mij mogen ze dat best ter sprake brengen. Liever wel. Dan kunnen we erover praten, met zijn allen concluderen dat het onzin is en dan weer over gaan tot de orde van de dag. Als je het gaat verbieden, wordt het alleen maar erger. Ik vind dat je die discussie aan moet durven gaan.
Hmm, neen eigenlijk niet... Waarom niet? Wel, wat houd iemand dan tegen om een even grote stem te eisen in de discussie op basis van evenveel aantoonbaarheid en bewijs als gelovigen... Ik geloof in de heilige tft-scherm, heeft mij gezegd dat alle t-shirts rood moeten zijn... Discussie... ik geloof in een heilige zandkorrel, die zegt dat er enkel korte broeken mogen gedragen worden... Ziet u het al, de discussie ontaard, en stopt eigenlijk nooit, en men zou eigenlijk nooit een conclusie, besluit of dergelijk kunnen treffen... Men mag daar wel eens over discussieren, zoals hier bvb, maar vanaf een bepaald niveau, de wet-makers bvb, Moet men grenzen trekken... Omwille van het enkel nog werkbaar te houden..
DJ Henk schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
Volgens mij is mijn antwoord inmiddels wel duidelijk. Nee, ik vind niet dat geloofsovertuigingen per definitie de beste normen en waarden hebben. Af en toe ben ik het met ze eens, maar dat is gewoon toeval.

Ik vind dus echter wel dat wij onze normen en waarden mogen vergelijken en dat we moeten proberen om ze op elkaar af te stemmen.
Volledig akkoord, maar afstemmen is geven en nemen... en hoe doe je dat met mensen die aangeleerd zijn niet te mogen twijfelen aan het woord van god? Enkel geven dan?
DJ Henk schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
Ik heb alleen zo'n medelijden met de andere mensen die deze thread proberen te volgen. Zouden ze er nog zijn?
Aan de hoeveel heid van 'fundamentalist' te zien die in mijn richting komen, ja hoor.. :D


En dat is, volgens mij, gelukt doordat mensen hun gezond verstand bleven gebruiken en met elkaar de discussie aan durfden te gaan. Dingen verbieden werkt alleen maar averechts, wetten en regels baseren op angst ook.

Dus: altijd bereid zijn om met de ander het gesprek aan te gaan en probeer te zoeken naar gemeenschappelijke waarden. Dan komen wij het verst, zo is mijn overtuiging.
[/quote]

Ja maar zoals gezegd, de wet van god, duld geenof zeer moeilijk andere wetten naast zich... het woord van god is absoluut zeg maar... Hoe maak je compromissen met mensen die als leer hebben dat de leer van hun god absoluut is en dat daaran niet mag getwijfeld worden? Ja er zijn veeeeel meer gematigde gelovigen dan strike gelovigen... Maar onlangs kwam men toch tot de vaststelling dat er een stroom van radicalisering is binnen geloof...Nog gemakkelijker om te discussieren dan....

Anoniem: 229556

Simon schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:28:
[...]

welk deel van het woord geloof snap jij niet? Geloof gaat er juist om dat er geen bewijs is, dat jij gelooft in iets waar je niet van weet dat het is.. dat is wat gelovigen nu zo enorm sterk maakt. Je hebt redelijk wat wilskracht of naiviteit nodig (vaak is 't 1 van de 2, niet samen). Maar goed, daarmee heb je nog steeds geen antwoord op zijn vraag gegeven. Waarom geloof je in alles wat mensen handen maken? Waarom geloof je in je ogen? Wels psychedelische drugs gebruikt? Drugs zijn overal in ons lichaam. Hoe weet jij dan dat je 't ene moment de realiteit ziet en 't andere niet? Je hersenen zijn 1 grote bron van vaagheid. Zo is geloof ook. 1 grote bron vaagheid waar je soms best handige dingen uit haalt, je weet niets, je gelooft alles. Zelfs wetenschap is geloof, maar dat wil een wetenschapper niet graag horen. Feiten zijn aannames, aangezien onze hersenen de minst betrouwbare maar niet verwijderbare factor vormen.
U twijfelt elke dag aan uw eigen ogen, uw eigen handen en eingelijk aan uzelf?

U twijfelt of u wel degelijk realiteit ziet of niet? Je weet niets, je gelooft alles? Je weet dus nog niet eens zeker of je leeft, of dat je denkt dat je leeft?

Als dat het geval is, hulp zoeken... Mss handig als je iemand vermoord hebt, dan kan je ontoerekeningsvatbaar pleiten...
Simon schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:28:
Maar goed, dit alles heeft natuurlijk geen drol meer te maken met onze houding tov islam.
Blijkbaar toch interessant genoeg om op te reageren , lijkt me...
Simon schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:28:zyp, je fundamentalistsch atheisme maakt je overigens beetje hypocriet en je verliest elke nuance.. pas d'r mee op, voor je 't weet val je in je eigen gegraven kuilen, zou jammer zijn.
Fundamentalistisch? neen, ik neem gewoon niet zomaar aan wat anderen vertellen...
Atheist? wederom mis... Atheisten stellen duidelijk dat er geen god KAN zijn... ik dat niet... ik zeg enkel dat god NU niet blijkt te bestaan, daar niemand er aanwijzingen of bewijzen voor heeft. God zal dus bestaan, als iemand hem kan vinden...

  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

Anoniem: 229556 schreef op donderdag 13 december 2007 @ 02:41:
[...]
Fundamentalistisch? neen, ik neem gewoon niet zomaar aan wat anderen vertellen...
Atheist? wederom mis... Atheisten stellen duidelijk dat er geen god KAN zijn... ik dat niet... ik zeg enkel dat god NU niet blijkt te bestaan, daar niemand er aanwijzingen of bewijzen voor heeft. God zal dus bestaan, als iemand hem kan vinden...
OK, niet fundamentalistisch maar simplistisch dan? Wat zyp niet kan waarnemen bestaat niet. Wat nu als de gelovigen je zouden zeggen dat zij het wel waarnemen? Ligt het dan aan de gelovigen of aan zyp?

De hele definitie van geloof maakt het aantonen van een godheid al onmogelijk. Bij weten is er geen geloof meer, maar kennis.

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


Anoniem: 229556

gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:30:
[...]

Oftewel, zolang je maar niet zelf hoeft na te denken? Als het maar bewezen wordt is alles goed?

Ik ben fel anti-religie, dwz georganiseerd geloof waar rituelen en het groepsgevoel belangrijker zijn dan het geloof zelf, en kritisch zelfstandig nadenken niet goed mogelijk meer is. Mijn houding is niet afhankelijk van het wel of niet bestaan van een god, ik kijk naar de acties van mensen. Maar ik ben niet anti-geloof, het werkt voor mij niet maar andere mensen hebben er baat bij, en dat is goed. Zolang het maar niet misbruikt wordt en het geen overlast geeft, en niet probeert macht over andere mensen uit te oefenen. Maar dat werkt twee kanten op.
Er is een verschil tussen nadenken en fantaseren... Voorts komt u zeggen wat ik al heel lang zeg, iedereen moet geloven wat hij wil, en moet de vrijheid krijgen.. Maar men mag niet opdringen aan anderen... scroll eens wat terug, en ga naar de links die ik gaf. En u zult zien dat het blijkbaar niet ongelovigen zijn die de gewoonte hebben hun 'visie' op te dringen.
gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:30:
En wie bepaald wat geldig bewijs is? Sommige mensen zien in liefde een bewijs voor het bestaan van een god. Is liefde aantoonbaar? Of is het alleen geilheid en hormonale imbalans? Waarom blijven mensen dan zichtbaar van elkaar houden als de hormonen al niets meer doen, en de betrokken organen ook niet echt meer functioneren?
Niet wie bepaald wat bewijs is, bewijs versterkt zichzelf... en ook , meerdere bewijzen en aantoonbaarheid dat naar hetzelfde punt wijzen en zo de mogelijkheid dat dit naar het voor dat moment beste waarheid wijst vergroot.

Ja liefde is aantoonbaar... U geeft het antwoord zelf... lichamelijke processen..; die we overgens al voor een stuk kennen en weten hoe ze werken... Daarna spreken we over zekerheid en menselijke natuur... nergens god te bekennen dus... For now...
gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:30:
Sorry, maar je denkt erg simplistisch. Er is maar 1 waarheid, en of je dat nu god, allah of waarneembare werkelijkheid noemt, dat is allemaal vergelijkbaar. Je bent een aanhanger van de religie van Zyp :P
Lijkt me niet erg simplistisch... daar vele blijkbaar niet echt goed begrijpen, maar kom.

Het is allemaal vergelijkbaar?... Ah, das nieuw... als het katholieke geloof nog steeds vasthoud dat de aarde op 7 dagen is gemaakt... En wetenschap dit niet erg lijkt te ondersteunen..; zijn beide even waar... Fantasitisch, dat is een vorm van compromis dat zelfs in belgie ongezien is...
gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:30:
Jammer dat je je betoog met deze onzin vervuild (nofi). Deze opmerking suggereert dat je niet veel van wetenschap afweet. Het feit dat sommige wetenschappers zich als religieuze zeloten gedragen maakt niet alle wetenschappers tot gelovigen. Juist het feit dat wetenschappers zelf continue bezig zijn theorieen omver te halen en te verbeteren is een belangrijk verschil met religie, waar rituelen belangrijker zijn dan het geloof zelf.
Het grootste verschil tussen religie en wetenschap is dat wetenschap het spoor volgt naar waar dat hen ook mag brengen... Religie begint bij een god, een entiteit, en probeert van daar uit, al de rest te verklaren...

Anoniem: 229556

gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 02:48:
[...]

OK, niet fundamentalistisch maar simplistisch dan? Wat zyp niet kan waarnemen bestaat niet. Wat nu als de gelovigen je zouden zeggen dat zij het wel waarnemen? Ligt het dan aan de gelovigen of aan zyp?
Ah, dus als ik stel ik nu een vrouw van 15 meter hoog door mijn straat zie lopen, dan knikt u, en gelooft u dat zonder dat u naar hier komt, of zonder dat u dat ziet? Ligt dat dan aan mij, of aan u?
gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 02:48:
De hele definitie van geloof maakt het aantonen van een godheid al onmogelijk. Bij weten is er geen geloof meer, maar kennis.
geloof word pas kennis als de mens het geheel kan doorzien, overzien, begrijpt en beheerst... Vroeger 'geloofde' men dat men wel een pc zou kunnen bestaan. Maar slechts door zoeken, bewijzen, beheersen, staat er nu een voor u...

  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

Anoniem: 229556 schreef op donderdag 13 december 2007 @ 02:57:
[...]
Er is een verschil tussen nadenken en fantaseren... Voorts komt u zeggen wat ik al heel lang zeg, iedereen moet geloven wat hij wil, en moet de vrijheid krijgen.. Maar men mag niet opdringen aan anderen... scroll eens wat terug, en ga naar de links die ik gaf. En u zult zien dat het blijkbaar niet ongelovigen zijn die de gewoonte hebben hun 'visie' op te dringen.
Maar je bent zelf geen "ongelovige". Je gelooft alleen op een andere manier in een absolute waarheid. Jouw visie is dat alleen het waarneembare en het aannemelijke als "waar" mag worden aangenomen. Maar wat als alleen zyp nu eens niet de IPU kan waarnemen, is zyp dan niet de uitzondering.

Verder neem je allerlei verhalen over atomen en planeten/sterren voor waar aan, maar andere dingen niet. Ik zie nog weinig kritisch nadenken.
[...]
Niet wie bepaald wat bewijs is, bewijs versterkt zichzelf... en ook , meerdere bewijzen en aantoonbaarheid dat naar hetzelfde punt wijzen en zo de mogelijkheid dat dit naar het voor dat moment beste waarheid wijst vergroot.
Dan is het geen waarheid maar de beste benadering die op dat moment mogelijk is. Bij het kaarten is het een kaart die het meeste overeenkomst met klaverboer heeft. Klinkt niet erg overtuigend...
Ja liefde is aantoonbaar... U geeft het antwoord zelf... lichamelijke processen..; die we overgens al voor een stuk kennen en weten hoe ze werken... Daarna spreken we over zekerheid en menselijke natuur... nergens god te bekennen dus... For now...
Dat is geen liefde, dat is gewoon het dierlijke aspect van sex. Pheromonen, hormonen. Maar die zijn helemaal niet nodig voor het "proces" dat liefde wordt genoemd.
[...]
Lijkt me niet erg simplistisch... daar vele blijkbaar niet echt goed begrijpen, maar kom.

Het is allemaal vergelijkbaar?... Ah, das nieuw... als het katholieke geloof nog steeds vasthoud dat de aarde op 7 dagen is gemaakt... En wetenschap dit niet erg lijkt te ondersteunen..; zijn beide even waar... Fantasitisch, dat is een vorm van compromis dat zelfs in belgie ongezien is...
Afgezien van een paar fanatici zijn er niet zoveel christenen meer die het scheppingsverhaal voor waarheid aannemen, ze zien het meer in overdrachtelijke zin. Er zit daar veel beweging in, maar er zijn altijd wel een paar reactionairen die vasthouden aan de absoluutheid van het woord. Net zoals je zelf wilt vasthouden aan dat alleen dat waarneembaar is waar kan zijn.
[...]
Het grootste verschil tussen religie en wetenschap is dat wetenschap het spoor volgt naar waar dat hen ook mag brengen... Religie begint bij een god, een entiteit, en probeert van daar uit, al de rest te verklaren...
LOL. Heb je al eens in de "wetenschap" gewerkt? Zo te horen niet. Ik kan je van harte aanraden de Wetenschap en Levensbeschouwing FAQ eens door te bladeren :)

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

Anoniem: 229556 schreef op donderdag 13 december 2007 @ 03:03:
[...]
Ah, dus als ik stel ik nu een vrouw van 15 meter hoog door mijn straat zie lopen, dan knikt u, en gelooft u dat zonder dat u naar hier komt, of zonder dat u dat ziet? Ligt dat dan aan mij, of aan u?
Ik zou je eerder aanraden een bril te gaan dragen en de fles te laten staan. Maar als je aannemelijk kan maken dat de 15 meter lange vrouw bestaat (15 meter hoog?), tja. Het zou mijn leven niet echt veranderen, so be it.
[...]
geloof word pas kennis als de mens het geheel kan doorzien, overzien, begrijpt en beheerst... Vroeger 'geloofde' men dat men wel een pc zou kunnen bestaan. Maar slechts door zoeken, bewijzen, beheersen, staat er nu een voor u...
Er staat geen PC voor me, dat is al een foute aanname. Er staat een TFT monitor voor me, en een daarop aangesloten laptop op een docking station aan mijn linkerkant. Oftewel: foute aanname door een oversimplificatie.

Dit gaat erg off-topic, en ik moet ook zeggen dat het me allemaal te oppervlakkig is.

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


Anoniem: 229556

gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 03:07:
[...]

Maar je bent zelf geen "ongelovige". Je gelooft alleen op een andere manier in een absolute waarheid. Jouw visie is dat alleen het waarneembare en het aannemelijke als "waar" mag worden aangenomen. Maar wat als alleen zyp nu eens niet de IPU kan waarnemen, is zyp dan niet de uitzondering.

Verder neem je allerlei verhalen over atomen en planeten/sterren voor waar aan, maar andere dingen niet. Ik zie nog weinig kritisch nadenken.
neen, hieruit blijkt goed dat u de posts niet, of niet goed leest... ik geloof niet in een absolute waarheid, maar in de waarheid van dit moment... Die constant evolueert op het ritme van aantoonbaarheid en bewijzen.
gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 03:07:
Dan is het geen waarheid maar de beste benadering die op dat moment mogelijk is. Bij het kaarten is het een kaart die het meeste overeenkomst met klaverboer heeft. Klinkt niet erg overtuigend...
zoals ik al zei, lees de posts... ik zeg niet dat ik de absolute waarheid heb, of geloof...
gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 03:07:
Dat is geen liefde, dat is gewoon het dierlijke aspect van sex. Pheromonen, hormonen. Maar die zijn helemaal niet nodig voor het "proces" dat liefde wordt genoemd.
En dat gehele poces, tot sex toegroeien, is liefde... Ga eens wat docu's na, en u zult zien dat men op dat gebied al meer weet dan u blijkbaar vermoed.
gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 03:07:
Afgezien van een paar fanatici zijn er niet zoveel christenen meer die het scheppingsverhaal voor waarheid aannemen, ze zien het meer in overdrachtelijke zin. Er zit daar veel beweging in, maar er zijn altijd wel een paar reactionairen die vasthouden aan de absoluutheid van het woord. Net zoals je zelf wilt vasthouden aan dat alleen dat waarneembaar is waar kan zijn.
Met het grote verschil dat voor het scheppingsverhaal 0 anwijzingen en bewijzen zijn, en voor andere, zoals bvb evolutie theorie er al meer aanwijzingen zijn... Ik hou dus niet vast aan wat waarneembaar is, maar wat op dit moment, de meest volledige waarheid blijkt te zijn, afgaande op aantoonbaarheid en bewijzen... en dat veranderd elke dag... de mens zoekt, en de mens vind... Maar de mens zal nooit kunnen stoppen met zoeken.
[...]
gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 03:07:
LOL. Heb je al eens in de "wetenschap" gewerkt? Zo te horen niet. Ik kan je van harte aanraden de Wetenschap en Levensbeschouwing FAQ eens door te bladeren :)
Er is geen alom wetenschapper... Bestaat niet, de waaier van onderverdelingen zijn door de onderzoeksdrang en kenniszucht van de mens onnoemelijk talrijk... Als u mij wil 'verwijten' dat ik dat ALLEMAAL nit tot in de puntjes ken, blijkbaar bent u expert op alle gebied, en kent u alles? Of 'denkt' u dat omdat u een stukje forum 'wetenschap' heeft gelezen?

Anoniem: 229556

gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 03:13:
[...]

Ik zou je eerder aanraden een bril te gaan dragen en de fles te laten staan. Maar als je aannemelijk kan maken dat de 15 meter lange vrouw bestaat (15 meter hoog?), tja. Het zou mijn leven niet echt veranderen, so be it.
Tiens, nu moet er toch wel ergens iets aannemelijk klinken voor u... Voor geloof telt dat blijkbaar niet.... hmmm. 2 maten en 2 gewichten....
gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 03:13:
Er staat geen PC voor me, dat is al een foute aanname. Er staat een TFT monitor voor me, en een daarop aangesloten laptop op een docking station aan mijn linkerkant. Oftewel: foute aanname door een oversimplificatie.
het grote misterie is opgelost... dat zijn nu eens doorslag gevende zaken zie...
gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 03:13:
Dit gaat erg off-topic, en ik moet ook zeggen dat het me allemaal te oppervlakkig is.
oppervlakkig? Sja, als u gaat verkondigen waar precies u pc onderdelen staan...

[ Voor 28% gewijzigd door Anoniem: 229556 op 13-12-2007 03:38 ]


  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

Anoniem: 229556 schreef op donderdag 13 december 2007 @ 03:18:
[...]
Of 'denkt' u dat omdat u een stukje forum 'wetenschap' heeft gelezen?
LOL, het komt meer door het werkzaam zijn als natuurwetenschapper, al een jaartje of 20. Maakt me dat een expert? Zeker niet, maar het zorgt wel voor een training in bepaalde manieren van nadenken en hypothetiseren. Ik kan het je aanraden, maar bij gebrek aan tijd is het misschien beter als je met de FAQ begint ;)

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


  • Opi
  • Registratie: Maart 2002
  • Niet online

Opi


  • simon
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 13:49
gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:30:
[...]

Jammer dat je je betoog met deze onzin vervuild (nofi). Deze opmerking suggereert dat je niet veel van wetenschap afweet. Het feit dat sommige wetenschappers zich als religieuze zeloten gedragen maakt niet alle wetenschappers tot gelovigen. Juist het feit dat wetenschappers zelf continue bezig zijn theorieen omver te halen en te verbeteren is een belangrijk verschil met religie, waar rituelen belangrijker zijn dan het geloof zelf.
gambieter, mijn uitleg zal ik even geven, waarom wetenschap geloof is, ondanks dat ze theoretisch bezig zijn. Ik weet wel ietwat van wetenschap af, vast niet zo veel als jij, maar goed, waarom ik wetenschap als geloof zie (op een relatief abstract niveau).

Wetenschappers moet ook geloven in hun theorieën, enige wat ze uniek zou maken is het falsificeren, right? Enige wetenschappelijke wat ik hier van weet zijn 4 colleges over Popper en co. Maar nu mijn visie, eerst even 1 ding, jij maakt geen onderscheidt tussen geloof en religie, dat is iets waar je _enorm_ moet oppassen. In een eerdere post deed je dat wel. Wetenschap is namelijk geen religie, aangezien het falsicifeerbaarheid kent. Maar in mijn ogen wel een geloof, omdat wetenschap eigenlijk net zo aannemelijk kan zijn als het bestaan van god, alleen in mijn en jouw logica (sinds wanneer is menselijke logica een werkelijke maatstaf, ook weer een aanname) is god niet echt logisch, bewijzen is iets wat jij en ik veel logischer vinden.

Maar, Gambieter, wetenschap is geen religie, dat zeg ik nergens. Dat zou een regelrechte belediging zijn voor ook wat ik doe, als student. Dat is waar wetenschap als pijler zich onderscheidt.

Maar waar het mij om gaat is het stukje geloven in deze discussie. Je moet geloof scheiden van religie, religie is het groepsgedeelte, de rituelen, geloof doe je individueel, in je eigen godje. Het is je interne communicatie. En als je bijbel op een bepaalde manier leest, klopt dat wel aardig. Dat is mijn visie. Waar ik in persoonlijk geloof? De liefde die vrij almachtig is (afhankelijk van hoe almachtig je 't maakt) en dat wetenschap vaak wel zou kloppen (het klopt niet, maar het zou kunnen kloppen)

En ja zyp, elke dag, elke ochtend, als ik in de trein naar mijn colleges ga, of als ik mijn Cruesli 's ochtends kraak bedenk ik mij, 'dit hoeft niet echt te zijn'. Misschien kouw ik nu op een krachtveld, of ehm lucht ofzo.

En twijfelen aan mijn ogen is iets wat ik als fotograaf altijd doe. Uit elke hoek ziet de wereld er anders uit, elk kader maakt de wereld anders. Elke kleur is persoonlijk. Ik hoop slechts dat als ze mijn beelden zien dat er een lijn in zit, en zij mijn kaders zien. Maar ieder ziet een eigen visie van de werkelijkheid, een eigen wereldje. Je eigen interpretatie. Alles is relatief, niets is 0 en niets is 1, alles ligt er ergens tussen (natuurlijk afhankelijk van je 0 en 1 definitie, maar laten we 't even op kansrekeningsding houden).

|>


  • Opi
  • Registratie: Maart 2002
  • Niet online

Opi

Simon, verruim je op deze manier niet de manier waarop geloof gebruikt wordt, waardoor het woord zijn onderscheidend vermogen verliest?

  • simon
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 13:49
Opi schreef op donderdag 13 december 2007 @ 09:44:
Simon, verruim je op deze manier niet de manier waarop geloof gebruikt wordt, waardoor het woord zijn onderscheidend vermogen verliest?
Dat kan, maar ik heb in mijn uitgebreide ervaring met geloof (en veel verschillende geloven en religies) een vrij brede opvatting van dat woord gekregen. Dat is wel 't probleem met dat woord, voor ieder die gelooft zit daar een eigen opvatting achter. En mijn opvatting is daar helemaal breed in.. Maar doordat ik (vind ik zelf) geloof en religie scheidt is dat geen punt.

Misschien moet de nuance nog in het geloven aan of in zitten. Je kan aan iets geloven (groter iets) en in iets. Ik geloof aan wetenschap, het blijft een aanname. Niet dat ik tot wetenschap bidt (ik bid sowieso niet)..

|>


  • KroontjesPen
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 07:55

KroontjesPen

maakt nog soms 'n bericht.

Ach Simon. Ik probeer hier steeds te wijzen op het verschil tussen geloof en religie maar dat kreeg ik niet voor elkaar. Geloven voor mij is iets aannemen wat je (nog)niet zeker weet en probeert daar meer zekerheid over te krijgen. Geloof moet dus uiteindelijk overgaan in zekerheid.
Nu kan het zijn dat die zekerheid niet in jouw of mijn leven wordt gevonden en zullen anderen verder kunnen gaan zoeken. Een wetenschapper moet imo geloven wat hij/zij onderzoekt anders wordt het meer iets uit de losse pols werken.

May the Force be with you

Laat uw stem niet stelen.
Stem blanco!


  • Spheroid
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 28-06 22:10
Simon schreef op donderdag 13 december 2007 @ 09:36:
[...]

Wetenschap is namelijk geen religie, aangezien het falsicifeerbaarheid kent. Maar in mijn ogen wel een geloof, omdat wetenschap eigenlijk net zo aannemelijk kan zijn als het bestaan van god, alleen in mijn en jouw logica (sinds wanneer is menselijke logica een werkelijke maatstaf, ook weer een aanname) is god niet echt logisch, bewijzen is iets wat jij en ik veel logischer vinden.
KroontjesPen schreef op donderdag 13 december 2007 @ 11:03:
Ach Simon. Ik probeer hier steeds te wijzen op het verschil tussen geloof en religie maar dat kreeg ik niet voor elkaar. Geloven voor mij is iets aannemen wat je (nog)niet zeker weet en probeert daar meer zekerheid over te krijgen. Geloof moet dus uiteindelijk overgaan in zekerheid.
Nu kan het zijn dat die zekerheid niet in jouw of mijn leven wordt gevonden en zullen anderen verder kunnen gaan zoeken. Een wetenschapper moet imo geloven wat hij/zij onderzoekt anders wordt het meer iets uit de losse pols werken.
De discussie wordt imho deels semantisch door dit soort redenaties. Als alles wat gebaseerd is op onbewezen aannames "geloof" is, dan zou wetenschap hieronder kunnen vallen. Evenals de verwachting dat auto's als je een weg oversteekt meestal (vanuit jouw standpunt gezien) van links zullen komen.

In deze discussie zou je geloof misschien beter kunnen definieren als dingen gestoeld op aannames die uit de lucht komen vallen. Daar zou je bijvoorbeeld lopen onder ladders of geloven in een god onder kunnen scharen.

Andere aannames zoals die van de auto's, of aannames waarop wetenschappelijke theorieen gebaseerd zijn, zijn gebaseerd op waarneembare verschijnselen. Auto's rijden over het algemeen aan de rechterkant van de weg, dus als je oversteekt kun je beter eerst naar links kijken. Wetenschappelijke hypothesen zijn ook op waarneembare verschijnselen gebaseerd. Daarna wordt geprobeerd ze te falsificeren. Dat is volgens mij fundamenteel anders dan denken dat je beter niet onder een ladder door kan lopen.

Het enige verwarrende is dat de wetenschap voortbouwt op observaties uit het verleden. Wij gaan uit van in het verleden gevormde paradigma's. Daarin worden wetenschappers "opgevoed" en die paradigma's zijn moeilijker omver te werpen. Een paradigma is hierdoor te verwarren met een geloof. Het probleem is dat de wetenschap heel veel kennis heeft verzameld en dat nieuwe hypothesen daarop voortbouwen. Als iedere wetenschapper eerst alle experimenten uit het verleden voor zichzelf zou moeten uitvoeren, zodat hij kan waarnemen dat de dingen die hij als "feiten" heeft geleerd kloppen, is hij dood voor hij kan beginnen aan het voortbouwen op het niveau van kennis dat we nu hebben. Dat betekend echter niet dat het genoten onderwijs ineens een "geloof" is. Het omverwerpen van een paradigma gebeurt inderdaad niet zo vaak, maar het gebeurt wel.

La majestueuse égalité des lois, qui interdit au riche comme au pauvre de coucher sous les ponts, de mendier dans les rues et de voler du pain. - Anatole France


  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

Simon schreef op donderdag 13 december 2007 @ 09:36:
[...]
gambieter, mijn uitleg zal ik even geven, waarom wetenschap geloof is, ondanks dat ze theoretisch bezig zijn. Ik weet wel ietwat van wetenschap af, vast niet zo veel als jij, maar goed, waarom ik wetenschap als geloof zie (op een relatief abstract niveau).
Ah, maar op deze manier plaats je het in een andere context. In je vorige bericht zette je de wetenschappers met een grote zwaai bij de religieuze fanatici, een techniek die al eerder gebruikt is in discussies over evolutie en ID.
Wetenschappers moet ook geloven in hun theorieën, enige wat ze uniek zou maken is het falsificeren, right?
Nee, ze hoeven er niet in te geloven, en het is beter van niet. Want zodra je er echt in gaat geloven, dan sta je niet meer open voor alternatieven of dingen die niet in overeenstemming zijn met je hypothese. Je verwart denk ik een theorie met een hypothese, de meeste goede (natuur)wetenschappen zijn gebaseerd op hypotheses.
Enige wetenschappelijke wat ik hier van weet zijn 4 colleges over Popper en co. Maar nu mijn visie, eerst even 1 ding, jij maakt geen onderscheidt tussen geloof en religie, dat is iets waar je _enorm_ moet oppassen. In een eerdere post deed je dat wel.
Ik maak een zeer duidelijk onderscheid tussen geloof en religie. Het eerste kan goed zijn, het tweede is eigenlijk alleen maar slecht omdat het macht gaat proberen uit te oefenen buiten de eigen sfeer.
Wetenschap is namelijk geen religie, aangezien het falsicifeerbaarheid kent.
Geloof en religie zijn niet verschillend door falsificeerbaarheid, geloof wordt religie zodra men zich gaat organiseren. Hiermee verwar je de discussie alleen maar :)
Maar in mijn ogen wel een geloof, omdat wetenschap eigenlijk net zo aannemelijk kan zijn als het bestaan van god, alleen in mijn en jouw logica (sinds wanneer is menselijke logica een werkelijke maatstaf, ook weer een aanname) is god niet echt logisch, bewijzen is iets wat jij en ik veel logischer vinden.

Maar, Gambieter, wetenschap is geen religie, dat zeg ik nergens. Dat zou een regelrechte belediging zijn voor ook wat ik doe, als student. Dat is waar wetenschap als pijler zich onderscheidt.
Enfin, wetenschap is geen geloof. Het is zeker geen religie (want dat zou beledigend zijn), maar het voldoet ook niet aan de definities van een geloof. En gelukkig maar...

Zoals hierboven wordt gezegd: een geloof is niet zo makkelijk veranderbaar, daar waar bij goede wetenschap visies snel kunnen en zullen worden aangepast.

[ Voor 3% gewijzigd door gambieter op 13-12-2007 11:39 ]

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


  • simon
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 13:49
Ik ben 't er dus niet mee eens, jouw definitie van geloof is anders dan de mijne, daar zit denk ik 't probleem. Hier komen we zo niet uit :P

Ehm, met ik bedoel niet verschil geloof religie als falsificeerbaarheid, maar verschil religie en wetenschap.

[ Voor 28% gewijzigd door simon op 13-12-2007 11:41 ]

|>


  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

Simon schreef op donderdag 13 december 2007 @ 11:39:
Ik ben 't er dus niet mee eens, jouw definitie van geloof is anders dan de mijne, daar zit denk ik 't probleem. Hier komen we zo niet uit :P
Dat mag, ook struisvogels hebben hun rechten :+ ;)

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


  • simon
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 13:49
Zoals hierboven wordt gezegd: een geloof is niet zo makkelijk veranderbaar, daar waar bij goede wetenschap visies snel kunnen en zullen worden aangepast.
Zeker weten? Ik vind het knap dat je weet wat geloof is als ieder daar een andere invulling heeft. Geloven is persoonlijk. Ieder doet dat op zijn of haar manier. Je hebt geloven in en aan, etc etc.. Voor mij is wetenschap een geloof, het past binnen mijn logica. Voor een ander is god een geloof, past binnen diens logica..

Het is allemaal door mensen bedacht in mijn ogen, wetenschap, god, het maakt niet uit. Het zit in je brein, en daarbuiten is 't hoogstwaarschijnlijk niets.

|>


  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

Simon schreef op donderdag 13 december 2007 @ 11:48:
[...]
Zeker weten? Ik vind het knap dat je weet wat geloof is als ieder daar een andere invulling heeft. Geloven is persoonlijk. Ieder doet dat op zijn of haar manier.
Dat is zeker waar, iedereen mag geloven wat hij/zij/het wil. Zolang je maar geen verwachtingen van anderen hebt dat ze zich moeten aanpassen aan je geloof in een god/wetenschap/IPU/FSM etc. :)

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


Anoniem: 229556

KroontjesPen schreef op donderdag 13 december 2007 @ 11:03:
Ach Simon. Ik probeer hier steeds te wijzen op het verschil tussen geloof en religie maar dat kreeg ik niet voor elkaar. Geloven voor mij is iets aannemen wat je (nog)niet zeker weet en probeert daar meer zekerheid over te krijgen. Geloof moet dus uiteindelijk overgaan in zekerheid.
Nu kan het zijn dat die zekerheid niet in jouw of mijn leven wordt gevonden en zullen anderen verder kunnen gaan zoeken. Een wetenschapper moet imo geloven wat hij/zij onderzoekt anders wordt het meer iets uit de losse pols werken.
Kan het ook in een omgekeerde volgorde? Eerst een 'zekerheid' hebben en daar DAN in geloven? En vraag is, is het dan nog onder de noemer 'geloof' te plaatsen, of gelooft men dan in wat men wetenschap blijkt te noemen? Is wetenschap bijgevolg niet meer dan geloof?

Men probeert meer zekerheid te krijgen over hetgene men gelooft.
Ja iedereen is op zoek naar zekerheid... Maar waarom gaat men die zoeken in zaken waar men die eigenlijk, het minste terugvind?

Geloof moet overgaan in zekerheid....
Wat maakt daarin het verschil? watmaakt het ene geloof en het ander zekerheid?

Anoniem: 229556

gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 11:56:
[...]

Dat is zeker waar, iedereen mag geloven wat hij/zij/het wil. Zolang je maar geen verwachtingen van anderen hebt dat ze zich moeten aanpassen aan je geloof in een god/wetenschap/IPU/FSM etc. :)
Ik ben volledig akkoord met wat u zegt... Maar men moet ook eens eerlijk in de geschiedenis kijken, en even vandaag op de globale wereld... Hoeveel landen zijn er vandaag nog steeds die geloof als wet hebben? En waar toestanden zoals met de teddybeer die mohammed genoemd werd de kop opsteken?

Hier in belgie gisteren op het nieuws... In de USA is er een gouverneur die blijkbaar zeer katholiek is... En zeer populair... the next president? Diezelfde zegt rechtuit dat bvb homofilie VERBODEN moet zijn... Dat zijn mensen die aan de tafel zitten om wetten voor iedereen te beslissen...

Zijn dat allemaal tekenen dat ongelovigen, of anders-gelovigen zich niet moeten aanpassen? Dat men 'open' staat voor anderen? lijkt mij niet.. Nu zeg ik niet dat elke gelovige slecht is... ik val niemand persoonlijk aan, maar geloof in het geheel dient toch wel, de plaats te krijgen die het verdient. Nu is dit in onze beider landen redelijk gelukt. Maar zoals ik zei, men mag niet zomaar achterover leunen. Tijden kunnen zeer snel veranderen... Geen paniekzaaierij, maar een roep om hier geloof te laten op de plaats waar het nu is... IMHO, liefst nog een 'stapje' terug, daar ik van mening ben dat kinderen eigenlijk zelf moeten kiezen om te geloven of niet wanneer zij daar de leeftijd voor hebben, en dus niet door anderen moeten/mogen worden ingeschreven in een geloof waar ze niet zelf voor gekozen hebben... Vind u dat laatste een radicaal standpunt?

[ Voor 3% gewijzigd door Anoniem: 229556 op 13-12-2007 17:53 ]


Anoniem: 229556

Simon schreef op donderdag 13 december 2007 @ 09:36:
[...]

gambieter, mijn uitleg zal ik even geven, waarom wetenschap geloof is, ondanks dat ze theoretisch bezig zijn. Ik weet wel ietwat van wetenschap af, vast niet zo veel als jij, maar goed, waarom ik wetenschap als geloof zie (op een relatief abstract niveau).

Wetenschappers moet ook geloven in hun theorieën, enige wat ze uniek zou maken is het falsificeren, right? Enige wetenschappelijke wat ik hier van weet zijn 4 colleges over Popper en co. Maar nu mijn visie, eerst even 1 ding, jij maakt geen onderscheidt tussen geloof en religie, dat is iets waar je _enorm_ moet oppassen. In een eerdere post deed je dat wel. Wetenschap is namelijk geen religie, aangezien het falsicifeerbaarheid kent. Maar in mijn ogen wel een geloof, omdat wetenschap eigenlijk net zo aannemelijk kan zijn als het bestaan van god, alleen in mijn en jouw logica (sinds wanneer is menselijke logica een werkelijke maatstaf, ook weer een aanname) is god niet echt logisch, bewijzen is iets wat jij en ik veel logischer vinden.

Maar, Gambieter, wetenschap is geen religie, dat zeg ik nergens. Dat zou een regelrechte belediging zijn voor ook wat ik doe, als student. Dat is waar wetenschap als pijler zich onderscheidt.

Maar waar het mij om gaat is het stukje geloven in deze discussie. Je moet geloof scheiden van religie, religie is het groepsgedeelte, de rituelen, geloof doe je individueel, in je eigen godje. Het is je interne communicatie. En als je bijbel op een bepaalde manier leest, klopt dat wel aardig. Dat is mijn visie. Waar ik in persoonlijk geloof? De liefde die vrij almachtig is (afhankelijk van hoe almachtig je 't maakt) en dat wetenschap vaak wel zou kloppen (het klopt niet, maar het zou kunnen kloppen)

En ja zyp, elke dag, elke ochtend, als ik in de trein naar mijn colleges ga, of als ik mijn Cruesli 's ochtends kraak bedenk ik mij, 'dit hoeft niet echt te zijn'. Misschien kouw ik nu op een krachtveld, of ehm lucht ofzo.

En twijfelen aan mijn ogen is iets wat ik als fotograaf altijd doe. Uit elke hoek ziet de wereld er anders uit, elk kader maakt de wereld anders. Elke kleur is persoonlijk. Ik hoop slechts dat als ze mijn beelden zien dat er een lijn in zit, en zij mijn kaders zien. Maar ieder ziet een eigen visie van de werkelijkheid, een eigen wereldje. Je eigen interpretatie. Alles is relatief, niets is 0 en niets is 1, alles ligt er ergens tussen (natuurlijk afhankelijk van je 0 en 1 definitie, maar laten we 't even op kansrekeningsding houden).
En ja zyp, elke dag, elke ochtend, als ik in de trein naar mijn colleges ga, of als ik mijn Cruesli 's ochtends kraak bedenk ik mij, 'dit hoeft niet echt te zijn'. Misschien kouw ik nu op een krachtveld, of ehm lucht ofzo.

En twijfelen aan mijn ogen is iets wat ik als fotograaf altijd doe. Uit elke hoek ziet de wereld er anders uit, elk kader maakt de wereld anders. Elke kleur is persoonlijk. Ik hoop slechts dat als ze mijn beelden zien dat er een lijn in zit, en zij mijn kaders zien. Maar ieder ziet een eigen visie van de werkelijkheid, een eigen wereldje. Je eigen interpretatie. Alles is relatief, niets is 0 en niets is 1, alles ligt er ergens tussen (natuurlijk afhankelijk van je 0 en 1 definitie, maar laten we 't even op kansrekeningsding houden).


De wereld ZIET er anders uit, maar IS hij dan ook anders?
Iedereen ziet zijn eigen werkelijkheid? Of ziet iedereen dezelfde werkelijkheid en interpreteerd die anders?

Niets is 0 en niets is 1... komen wat ik noem(de) de 'waarheid van dit moment'.. De 1 kan veranderen in 0.. Maar op een gegeven ogenblik/ moment, kan je wel zeggen wat je vaststelt, een 0 of een 1. Of mss op dit eigenlijk ogenblik, 0.22... De absolute waarheid kent men dus niet, maar wel die van het moment dat je het vaststelt. niet?

bvb, Bijna alle mensen hebben een hart (met uitzondering van enkele tragische ongelukken en geboorten. Kom je weet wat ik bedoel)... nu, OOIT zullen wij mss evolueren dat de mens GEEN hart meer heeft, who knows... Maar nu, op dit moment, is dit wel waarheid...In de toekomst kan die waarheid veranderen... maar dat maakt de waarheid op dit moment, niet anders...

Ooit was de waarheid dat de aarde plat was... Dat was de waarheid van dat moment... die veranderde pas toen anderen konden aanwijzen en bewijzen dat de aarde rond was.

Daarom stel ik ook, god bestaat niet op dit moment... De mensheid heeft niets wezenlijk in handen om anders te vermoeden, maar dat wil niet zeggen dat god absoluut niet bestaat... Maar alvast niet op dit moment...

  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

Anoniem: 229556 schreef op donderdag 13 december 2007 @ 17:33:
[...]
Ik ben volledig akkoord met wat u zegt... Maar men moet ook eens eerlijk in de geschiedenis kijken, en even vandaag op de globale wereld... Hoeveel landen zijn er vandaag nog steeds die geloof als wet hebben? En waar toestanden zoals met de teddybeer die mohammed genoemd werd de kop opsteken?

Hier in belgie gisteren op het nieuws... In de USA is er een gouverneur die blijkbaar zeer katholiek is... Die rechtuit zegt dat bvb homofilie VERBODEN moet zijn... Dat zijn mensen die aan de tafel zitten om wetten voor iedereen te beslissen...
Je verwart geloof met religie. Het zijn twee verschillende dingen, en waar geloof heel goed kan zijn is religie dat lang niet altijd. De misstanden die je hoort komen altijd uit religie voort. En Amerikaanse gouverneurs zijn politici, dus alles wat ze zeggen is met een schep zout te nemen.
Zijn dat allemaal tekenen dat ongelovigen, of anders-gelovigen zich niet moeten aanpassen? Dat men 'open' staat voor anderen? lijkt mij niet.. Nu zeg ik niet dat elke gelovige slecht is... ik val niemand persoonlijk aan, maar geloof in het geheel dient toch wel, de plaats te krijgen die het verdient. Nu is dit in onze beider landen redelijk gelukt. Maar zoals ik zei, men mag niet zomaar achterover leunen. Tijden kunnen zeer snel veranderen... Geen paniekzaaierij, maar een roep om hier geloof te laten op de plaats waar het nu is... IMHO, liefst nog een 'stapje' terug, daar ik van mening ben dat kinderen eigenlijk zelf moeten kiezen om te geloven of niet wanneer zij daar de leeftijd voor hebben, en dus niet door anderen moeten/mogen worden ingeschreven in een geloof waar ze niet zelf voor gekozen hebben... Vind u dat laatste een radicaal standpunt?
Zie je wat je doet? Je wilt mensen verbieden iets te doen op grond van je eigen overtuiging, net zoals religieuzen jou dingen willen verbieden. Beiden vanuit een overtuiging iets goeds te doen, maar vooral bedoeld om je denkbeeld of visie op te leggen.

Ik ben ook tegen religieus onderwijs, maar heb er geen probleem mee zolang ze maar alle religies en levensbeschouwingen gelijkwaardig onderwijzen. Door dat niet te doen leveren ze een zeer lage kwaliteit aan onderwijs. Dat zou voor mij eerder een reden zijn om ze aan te pakken, niet om het feit dat ze religie onderwijzen.

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


  • simon
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 13:49
Waarom niet op dit moment zyp? Er zijn meer gelovigen nu dan ongelovigen, dus god bestaat toch, via jouw theorie.. Want de meerderheid van de mensen gelooft in een god.


Maar waarom ik zeg dat zien zo belangrijk is? Wels van empirisch bewijs gehoord? Alles wat wij als 'bewijs' aandragen is 'empirisch', oftewel, te zien, voelen of ruiken. Misschien niet zonder hulpmiddelen, maar uiteindelijk heb je ogen, oren, handen, voeten, neuzen, maakt niet uit, menselijke dingen nodig om het als bewijs neer te zetten. Hoe weet jij dat je niet liegt? Waarom liegen jouw hersenen niet? Als jij paddos neemt ziet de wereld er anders uit. Maar hoe weet jij dat de wereld is zoals hij is zonder dat jij paddos eet? Misschien is de wereld wel alleen zo als hij is zolang je paddos eet...

Hoe weet jij dat wat ik zie is zoals jij ziet. Hoe weet jij dat jij bent en ik ook? Elke dag bedenk ik mij dat weer, onbewust.. Nu ben ik een uiterst vreemd persoon, maar goed.. Ik geloof stellig in dat wij niet weten, maar aannemen. Wij nemen een waarheid aan, persoonlijk doe je dat. Toevallig lijkt die op de andere waarheden van de mensen die jij waarneemt. Mensen hoeven nieteens te bestaan, je neemt ze waar.

|>


Anoniem: 229556

gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 17:52:


Je verwart geloof met religie. Het zijn twee verschillende dingen, en waar geloof heel goed kan zijn is religie dat lang niet altijd. De misstanden die je hoort komen altijd uit religie voort. En Amerikaanse gouverneurs zijn politici, dus alles wat ze zeggen is met een schep zout te nemen.

[...]

Zie je wat je doet? Je wilt mensen verbieden iets te doen op grond van je eigen overtuiging, net zoals religieuzen jou dingen willen verbieden. Beiden vanuit een overtuiging iets goeds te doen, maar vooral bedoeld om je denkbeeld of visie op te leggen.
neen... ik wil mijn visie niet opleggen... het is zeer moeilijk te verwoorden, en u moet het dan ookk nog eens gaan interpreteren zoals ik het werkelijk bedoel... Vergelijkende voorbeelden vinden is moeilijk...

Goh, laat mij het verwoorden door de maatschappij voor te stellen als een gezin... de familie bakt iedere week een taart... maar niet iedereen wil hetzelfde op de koek of biscuit.. De zoon heeft graag snoepjes... De dochter liever fruit... enz... Om iedereen van die taart te laten eten, bakt de familie geen aparte taarten, maar enkel de koek... en als die klaar is.. kan iedereen zijn favoriete 'topping' erop leggen.... De koek of biscuit, dt is de wet... De topping is geloof... De topping mag niet IN het biscuit gebakken worden, want anders word de taart niet meer gelust door anderen... of veel minder...

Is dat zo onredelijk? ik meen van niet... het maakt dat iedereen zijn topping, geloof, kan beleven, eten. Maar toch samen van dezelfde koek eet...
gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 17:52:
Ik ben ook tegen religieus onderwijs, maar heb er geen probleem mee zolang ze maar alle religies en levensbeschouwingen gelijkwaardig onderwijzen. Door dat niet te doen leveren ze een zeer lage kwaliteit aan onderwijs. Dat zou voor mij eerder een reden zijn om ze aan te pakken, niet om het feit dat ze religie onderwijzen.
Laat mij u een voorbeeld geven van 'wederom' een programma dat ik gisteren hier op de belgische zender zag... In belgie zijn er 2 onderwijsnetten... Het vrije onderwijsnet, en het katholieke onderwijsnet... Na een 'schoolstrijd' van enkele jaren, zelfs decenia krijgen beide eindelijk dezelfde subsidies... evenwaardig... Volledig zoals het hoort, daar ze beide goed en degelijk kawilitatief onderwijs afleveren. Maar wat blijkt? Sommige (weet niet precies in procenten of getallen) katholieke scholen weigeren aan hun leerlingen informatie me te geven over het VUB als ze 18 zijn geworen en afstuderen (VUB = Vrije Universiteit Brussel)... Ongeacht ze nu wel dezelfde subsidies en dergelijke krijgen... Terwijl het Vrije Onderwijs net, ELKE religie aanreikt en geen enkele optie taboe laat...

Van zulke zaken frons ik, naar mijn mening terecht, de wenkbrouwen...

Wat denkt u van zulke zaken?

Ook ben ik 'tegen' religie of geloof in onderwijs, omdat als een kind naar school begint te gaan, het niet de leeftijd heeft om religie, geloof, god, enz goed te snappen, ze hebben niet genoeg van het leven gezien en niet genoeg meegamaakt... Ik vind eigenlijk dat als ik mijn kind naar een katholieke school stuur, in de plaats van mijn kind beslis wat het gaat geloven... En dat die keuze, niet de mijne is... mijn kind is een persoon, en heeft recht op zijn persoonlijke keuzes... Dat de leeftijd dan te jong is dat het kind die keuze niet zelf kan maken, of weloverwogen bewust kan maken, vind ik geen excuus om in zijn plaats te beslissen... Beslis ik dan om mijn kind ongelovig op te voeden en zo toch te beslissen in de plaats van, neen ik vind van niet... Ik zal antwoorden naar wat op DAT moment de meest volledige waarheid blijkt te zijn... Dat ik dan zal moeten zeggen dat men god nog nooit heeft kunnen aantonen of bewijzen, is dan toch niet echt beslissen in zijn plaats...

[ Voor 15% gewijzigd door Anoniem: 229556 op 13-12-2007 21:24 ]


Anoniem: 229556

Simon schreef op donderdag 13 december 2007 @ 17:57:
Waarom niet op dit moment zyp? Er zijn meer gelovigen nu dan ongelovigen, dus god bestaat toch, via jouw theorie.. Want de meerderheid van de mensen gelooft in een god.
neen,, vele mensen kunnen ook mis zijn.... Het waarheidsgehalte van een moment ligt niet enkel in hoeveel mensen in iets geloven, maar ook... herhaling herhaling, aantoonbaarheid en bewijs... Dat geloof dat niet kan geven... sja, ik vind dat ook spijtig... maar dat is nu zo... Maar men mag, naar mijn mening, niet 'zomaar' voorbij het onbestaan van aantoonbaarheid en bewijs lopen... Dit maakt NIET dat de absolute waarheid, die niemand kent, is dat er GEEN god kan bestaan... Maar tot nu toe, geen god...
Simon schreef op donderdag 13 december 2007 @ 17:57:
Maar waarom ik zeg dat zien zo belangrijk is? Wels van empirisch bewijs gehoord? Alles wat wij als 'bewijs' aandragen is 'empirisch', oftewel, te zien, voelen of ruiken. Misschien niet zonder hulpmiddelen, maar uiteindelijk heb je ogen, oren, handen, voeten, neuzen, maakt niet uit, menselijke dingen nodig om het als bewijs neer te zetten. Hoe weet jij dat je niet liegt? Waarom liegen jouw hersenen niet? Als jij paddos neemt ziet de wereld er anders uit. Maar hoe weet jij dat de wereld is zoals hij is zonder dat jij paddos eet? Misschien is de wereld wel alleen zo als hij is zolang je paddos eet...
"Geloof in jezelf, je kan meer dan je denkt" - bond zonder naam....

Ik kan het feit dat god tot vandaag niet aangetoond of bewezen is toch niets veranderen... Als men morgen komt aandraven met een aantoonbaar en bewijsbare zaken die rechtaan aantoont dat god er is, maar in een 'dimensie' zit die de mens voorheen niet kon waarnemen, maar vanaf dat moment wel dan heb ik daar geen probleem mee om die god te erkennen... Maar totdat men zulks niet heeft, kan men toch niet zomaar verwachten dat men meegaat in , ja sorry, 'hear-say' over de eeuwen heen? Dat MAG wel... maar men kan dat nu toch niet verheffen tot waarheid van dit moment, laat staan absolute waarheid zoals sommige gelovigen doen...
Simon schreef op donderdag 13 december 2007 @ 17:57:
Hoe weet jij dat wat ik zie is zoals jij ziet. Hoe weet jij dat jij bent en ik ook? Elke dag bedenk ik mij dat weer, onbewust.. Nu ben ik een uiterst vreemd persoon, maar goed.. Ik geloof stellig in dat wij niet weten, maar aannemen. Wij nemen een waarheid aan, persoonlijk doe je dat. Toevallig lijkt die op de andere waarheden van de mensen die jij waarneemt. Mensen hoeven nieteens te bestaan, je neemt ze waar.
U bent NIET vreemd, u stelt goede, toegeven, moelijke vragen...
Het feit dat ik uw antwoorden lees, dat u op mijn antwoorden wederom antwoord maakt toch dat ik voor u besta en u voor mij... Of denkt u dat ik en u dezelfde zijn, en dat u de hele tijd tegen uzelf aan het praten bent? Dat gaat u mij toch niet vertellen dat u daarvan overtuigd bent? Anders kan ik beter stoppen want weet u al wat ik ga antwoorden en ik weet wat u gaat antwoorden... Iedere mens ervaart wel eens rare zaken of heeft moeilijke rare vragen, ook ik.. Maar omdat niemand daar een antwoord op heeft, maakt het antwoord niet 'god'... Hoogstens, ik weet het niet... Dat is geen schande om dat te zeggen en te bekennen, hoor...

  • simon
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 13:49
zyp, het kan komen doordat je vlaming bent, maar ik heb echt moeite om je posts goed te begrijpen, ook mag je me je noemen hoor.

|>


Anoniem: 229556

Simon schreef op donderdag 13 december 2007 @ 21:01:
zyp, het kan komen doordat je vlaming bent, maar ik heb echt moeite om je posts goed te begrijpen, ook mag je me je noemen hoor.
eerlijk gezegd, dat komt door ADHD.... ik denk sneller dan ik schrijf, en dat levert wel vaker onduidelijke posts en ook misverstanden op.... Ik moet leren trager te denken zodat mijn schrijven kan bijblijven maar dat is raar maar waar, blijkbaar een redelijk onmogenlijke zaak voor mij.... Nobody's perfect i guess...Daarom dat ik ook nogal veel de dit knop moet opzoeken om missende woorden ed bij te vullen.... En schrijffouten.. sja... Mijn schrijftaal is niet mijn sterskte kant, verre van...

JE bent niet de eerste die dat zegt hoor...

HELLO, I'm nobody... :D

[ Voor 15% gewijzigd door Anoniem: 229556 op 13-12-2007 21:13 ]


  • KaMiKaZe
  • Registratie: Mei 2000
  • Laatst online: 28-06 08:10
God is waarheid, en de waarheid is voor alles en iedereen hetzelfde alleen ervaart iedereen de waarheid vanuit zijn eigen unieke perspectief. De waarheid houdt er niet van ontkent te worden.

[ Voor 11% gewijzigd door KaMiKaZe op 13-12-2007 21:30 ]

Humanity is acquiring all the right technology for all the wrong reasons.


  • Tralalaa
  • Registratie: Maart 2007
  • Laatst online: 09-07 13:49
Leuke discussie, mag ik een poging tot verzoening wagen.

Weten is kennis. Ik weet dat de aarde rond is, Jezus de zoon van God is en dat een klavertje vier geluk brengt.

Geloven doe ik in die kennis waarvan ik denk dat deze in werkelijkheid bestaat. Ik geloof dat de aarde rond is.

Wat anderen weten of geloven verschilt (nogal).

Een absolute waarheid is niet toegankelijk, hoogstens een subjectieve. Maar ja, zolang ik de enige ben die een bepaalde waarheid kent, heb ik er niets aan. Dus zoek ik samen, met jou (en jou), naar onze waarheid (of eigenlijk ons geloof).

In die discussie naar de waarheid wil ik me wel laten overtuigen door redelijke argumenten of in elk geval door argumenten die ons samen een nieuw geloven brengt. Morgen weet ik meer (hoop ik) en geloof ik in andere kennis, morgen maken we weer een nieuw geloof.

  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

Anoniem: 229556 schreef op donderdag 13 december 2007 @ 20:17:
[...]
1) neen... ik wil mijn visie niet opleggen...
2) De topping mag niet IN het biscuit gebakken worden
Zie je de tegenspraak in je eigen woorden? Door het mensen onmogelijk te maken hun kind volgens een bepaald geloof/religie op te voeden grijp je in op hun leven en hun mogelijkheden, en ben je net zo verkeerd bezig als zij zouden zijn wanneer ze je probeerden religie op te dringen. Je bent dan bezig het ene kwaad te vervangen door het andere :) .

Ik snap wel wat je bedoeld, maar het is onvoldoende doordacht en niet mogelijk zonder dictatoriaal te zijn. Ouders die hun kinderen volgens hun religie opvoeden zijn net zo overtuigd van het feit dat ze iets goeds doen als jij bent als je het wilt verbieden.
Is dat zo onredelijk? ik meen van niet... het maakt dat iedereen zijn topping, geloof, kan beleven, eten. Maar toch samen van dezelfde koek eet...
De een voedt zijn kind non-religieus op, de ander doet dat religieus, beiden vanuit de overtuiging dat dit het beste is voor het kind. Daarmee eten ze gezamenlijk van dezelfde koek (geen beste beeldspraak trouwens ;) ).
[...]
Laat mij u een voorbeeld geven van 'wederom' een programma dat ik gisteren hier op de belgische zender zag... In belgie zijn er 2 onderwijsnetten... Het vrije onderwijsnet, en het katholieke onderwijsnet... Na een 'schoolstrijd' van enkele jaren, zelfs decenia krijgen beide eindelijk dezelfde subsidies... evenwaardig... Volledig zoals het hoort, daar ze beide goed en degelijk kawilitatief onderwijs afleveren. Maar wat blijkt? Sommige (weet niet precies in procenten of getallen) katholieke scholen weigeren aan hun leerlingen informatie me te geven over het VUB als ze 18 zijn geworen en afstuderen (VUB = Vrije Universiteit Brussel)... Ongeacht ze nu wel dezelfde subsidies en dergelijke krijgen... Terwijl het Vrije Onderwijs net, ELKE religie aanreikt en geen enkele optie taboe laat...

Van zulke zaken frons ik, naar mijn mening terecht, de wenkbrouwen...

Wat denkt u van zulke zaken?
Kortzichtigheid is niet uniek voor religies of non-religies. Het zijn gewoon trieste mensen die dat doen, maar in de huidige wereld zal het niet zoveel zin hebben. Maar dit heeft niet veel met religies of godsdienst te maken, maar met mensen die krampachtig vasthouden aan hun bekrompen wereldbeeld.

Ik hoop dat je nu echt gaat begrijpen dat ook jij wilt ingrijpen in andermans leven en mogelijkheden, en daarmee dezelfde fout maakt als de religies. Vrijheid werkt beide kanten op.
KaMiKaZe schreef op donderdag 13 december 2007 @ 21:26:
God is waarheid, en de waarheid is voor alles en iedereen hetzelfde alleen ervaart iedereen de waarheid vanuit zijn eigen unieke perspectief. De waarheid houdt er niet van ontkent te worden.
Dan heeft die "waarheid" pech gehad. Een waarheid met gevoelens, waar gaat het heen met deze wereld...

(of was je de /sarcasme vergeten?)

[ Voor 8% gewijzigd door gambieter op 13-12-2007 22:01 ]

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


  • eamelink
  • Registratie: Juni 2001
  • Niet online

eamelink

Droptikkels

gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
Nee, hun bestaan is afgeleid uit een grote stapel afgeleiden. Maar je hebt ze zelf nooit waargenomen, maar ze zijn beschreven en je gelooft in hun bestaan.
Dat vind ik bijzonder kort door de bocht. Redenen om aan te nemen dat er een god bestaat zijn er nauwelijks. Er zijn geen aanwijzingen voor het bestaan van een god die ons op zo'n spoor brengen. Er is geen noodzaak om een god aan te nemen om dingen te verklaren. Hoe anders is het met elektronen. Niemand kan elektronen kunnen zien, dat is waar. Toch is het concept van elektronen uiterst bruikbaar. Met een model van elektronen kunnen we een enorm scala aan effecten die we meten verklaren. Het elektronmodel geeft beperkingen aan die we kunnen verwachten, en warempel, die blijken voor het overgrote deel te kloppen. En dát is een groot verschil. Elektronen hebben een voorspellende waarde, waardoor het in de praktijk handig is om het concept aan te nemen. Allerlei experimenten of toepassingen die nog nooit uitgevoerd zijn kunnen blind gemaakt worden en zullen in één keer werken, omdat we weten hoe elektronen zich gedragen. :)

En natuurlijk zitten er hiaten in een klassiek elektronenmodel. Allerlei kwantummechanische effecten maken van elektronen hele rare jongens. Dat neemt niet weg dat het voor toepassingen op gebruikelijke schaal een prima model is :).

Het aannemen van een God kan prima gebruikt worden om dingen te verklaren. Waarom doen elektronen wat ze doen? - Heeft God zo gemaakt. Waarom is er leven? - Heeft God gemaakt. Hoe werkt een regenboog? - Teken van God. Waarom gaan de Amerikaanse soldaten in de VS dood? - Omdat er teveel homo's zijn in de VS en dat vindt God niet leuk. Waarom is een French Angelfish zo mooi? - Heeft God gemaakt en die weet wat mooi is.

Je ziet; een model met een god erin is werkelijk razend handig om dingen te verklaren. Maar enige voorspellingswaarde heeft het niet. Kan ik morgen veilig over straat? Pas achteraf zullen we weten of God vond dat het mijn tijd was. Komt er een elfstedentocht dit jaar? Pas achteraf zullen we weten of God daar zin in had. Een model met god erin is wat dat betreft waardeloos. Je kan er verder niets mee.

Ten tweede is een god model gebaseerd op dogma's, terwijl de wetenschap die niet kent. Alles in de wetenschap kan je met gezond verstand bekijken, en alles eraan is logisch. Wetenschap is tweeledig; het bevat waarnemingen en verklaringen. Verklaringen moeten logisch volgen uit de waarnemingen en de waarnemingen moeten herhaalbaar zijn. Als ik zeg dat fotonen niet door glas heen kunnen, kan jij testen of dat echt zo is en daarna mijn hypothese verwerpen. Alles in de wetenschap is controleerbaar. Dat is een enorm verschil met een god model. Dat is vaak gebaseerd op een oud boek. De auteurs zijn overleden, hun motieven zijn onbekend, hun bronnen zijn vaag, wat erin beschreven staat is vrijwel nooit te herhalen. We moeten maar gewoon aannemen dat er een God is die alles kan, dan is de rest vanzelf logisch. Wetenschap en geloof lijken soms twee precies dezelfde kastelen, met het verschil dat het kasteel van de wetenschap op enorme dikke pijlers staat die ver de grond in gaan, terwijl het kasteel van een geloof op een luciferhoutje gestut staat.

Deze twee verschillen; dogma's versus verifieerbaarheid en voorspellende waarde versus voorspellingsloos maken dat het véél te kort door de bocht is om te zeggen dat de denkwijze van een wetenschapper 'precies dezelfde' is als die van een gelovige.
Maar vergis je niet, je zit daar zelf erg dicht bij. Je wilt zelf namelijk alle godsdiensten tot onwaarheid verklaren, en zo werkt het niet.
"Zo werkt het niet". Wat betekent dat? Moet ik daar een onheilsspellend achtergrondmuziekje bij denken of zoiets? :P
Anoniem: 229556 schreef op woensdag 12 december 2007 @ 23:52:
Bestaan er aliens met een driehoek hoofd? Wel, de absolute waarheid, ik weet het niet... De waarheid van dit moment? Neen ze bestaan niet, men heeft er nog geen gevonden, men heeft dit nog niet kunnen aantonen of bewijzen... De zoektocht naar de absolute waarheid daaromtrent is dus nog bezig... Dus men creert niets, men zoekt... Maakt dat de waarheid op dit moment, nu, is dat ze niet bestaan... Dat is de waarheid op dit moment...

Als men morgen zulke wezens wel vind, zal de waarheid veranderen... doordat er aantoonbaarheid en bewijs is...
Ik ben het inhoudelijk helemaal met je eens wat dit stuk betreft, maar ik betwijfel of dit handige terminologie is. Waarom moet er een 'waarheid van nu' zijn? Door die term zo te introduceren verwater je het begrip waarheid, want de 'waarheid van nu' evolueert, terwijl je 'absolute waarheid' statisch is. In plaats van 'waarheid van nu' zou je ook gewoon kunnen spreken van 'wat wij momenteel weten en logischerwijs kunnen vermoeden'. Ik denk niet dat de 'waarheid van nu' zegt dat er geen god is, ik denk dat we momenteel geen enkele reden hebben om het bestaan van een god te vermoeden waardoor we kunnen aannemen dat er niet zo'n god bestaat.
gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 00:10:
En waarom geloof je daar je ogen en oren wel? Die kunnen makkelijk misleid worden.
Ogen en oren kunnen helemaal niet zo makkelijk misleid worden. Natuurlijk, misleidende experimentjes zijn makkelijk te verzinnen, maar de bewijzen voor het bestaan van andere landen zijn overweldigend. Je kunt overal vandaan bellen naar het buitenland, je kan er zelf heen gaan, je kan met mensen praten die er zijn geweest, etcetera. En die ervaring heb ik niet alleen, die heeft mijn huisgenoot ook, mijn buurman ook, jij ook, en iedereen die ik ken ook. Al die waarnemingen samen filteren een ruis door misleiding gemakkelijk weg :)
Zo zijn er ook mensen die nog nooit God of Allah hebben gezien, maar ze zijn beschreven en die mensen geloven erin. Je denkwijze is precies gelijk aan die van een gelovige, en alsof het een cirkel is zit je zelf veel dichter bij de religieuzen dan je zelf denkt :)
Wederom veel te kort door de bocht. Geloof jij het als één iemand zegt dat er een enorm groot eiland ligt tussen de VS en Europa? Nee. En dat is zo ongeveer de hoeveelheid aan aanwijzingen waar de gemiddelde religie op gebaseerd is. Vergelijk dat een met de aanwijzingen die er staan dat de VS bestaan. Want dat is ongeveer de hoeveelheid aanwijzingen die gebruikt worden binnen de wetenschap ;)

Op de keper beschouwd heb je wel gelijk dat 'de denkwijze', namelijk aanwijzingen -> bepalen van waarschijnlijkheid, gelijk is. Echter, de invulling van die denkwijze is totaal anders.
Simon schreef op donderdag 13 december 2007 @ 11:48:
Zeker weten? Ik vind het knap dat je weet wat geloof is als ieder daar een andere invulling heeft. Geloven is persoonlijk. Ieder doet dat op zijn of haar manier. Je hebt geloven in en aan, etc etc.. Voor mij is wetenschap een geloof, het past binnen mijn logica. Voor een ander is god een geloof, past binnen diens logica..
Je spreekt jezelf behoorlijk tegen. Geloven is persoonlijk en wetenschap is een geloof volgens jou. Maar wetenschap is juist níet persoonlijk maar ontzettend universeel. Wat een australische wetenschapper meet aan elektronen gelden voor mijn elektronen hier ook. Exact hetzelfde. :)
Simon schreef op donderdag 13 december 2007 @ 17:57:
Hoe weet jij dat je niet liegt? Waarom liegen jouw hersenen niet? Als jij paddos neemt ziet de wereld er anders uit. Maar hoe weet jij dat de wereld is zoals hij is zonder dat jij paddos eet? Misschien is de wereld wel alleen zo als hij is zolang je paddos eet...
Als ik in de wei een paard zie lopen, stoot ik mijn huisgenoot aan en vraag hem: "Zie jij ook een paard?". Ja, die ziet hij ook. De boer waarschijnlijk ook, anders had hij er niet zo'n hek omheen gezet en een bak paardenvoer. Drie waarnemingen van een paard.

Als ik in een kroeg zit en paddo's op heb en ik zie een paard in de kroonluchter zitten, stoot ik mijn huisgenoot aan en vraag hem: "Zie jij ook een paard?". Dan lacht hij me vol uit en zegt: "Volgende keer maar weer een paar minder, okeé?". Eén waarneming, die tegengesproken wordt door tientallen andere waarnemingen.

Het aannemen van de eerste waarneming is logisch, het verwerpen van de tweede waarneming is logisch. :)
Hoe weet jij dat wat ik zie is zoals jij ziet. Hoe weet jij dat jij bent en ik ook? Elke dag bedenk ik mij dat weer, onbewust.. Nu ben ik een uiterst vreemd persoon, maar goed.. Ik geloof stellig in dat wij niet weten, maar aannemen. Wij nemen een waarheid aan, persoonlijk doe je dat. Toevallig lijkt die op de andere waarheden van de mensen die jij waarneemt. Mensen hoeven nieteens te bestaan, je neemt ze waar.
Dat is een mogelijkheid om je het voor te stellen, maar uiteindelijk komt het gewoon op hetzelfde neer. Als iemand niet bestaat, maar consequent wél wordt waargenomen op de plek waar je verwacht dat hij is, is er dan nog een verschil met wanneer hij wél zou bestaan? Nee, dat is er dan niet. Als ik mijn huisgenoot waarneem, al mijn vrienden ook, de huisbaas ook, zijn werkgever ook en de belastingdienst ook, dan kunnen we hem toch gewoon voor waar aannemen? Zelfs als hij er niet echt is, is het model van een huisgenoot prima bruikbaar en logisch om te gebruiken :)

Met betere en meer waarnemingen convergeert een model vanzelf naar de waarheid toe. Vóór newton wisten we dat stenen vielen, na Newton wisten we dat stenen versnellen tijdens het vallen en hoe hard ze versnellen, na Einstein weten tot hoe hard ze maximaal versnellen en dat ze niet recht vallen maar krom en met elke nieuwe theorie binnen de mechanica convergeren we dichter naar de werkelijkheid. Of zwaartekracht nu wel of niet bestaat doet er eigenlijk niet zoveel toe, want in het dagelijks leven werkt het voor _alles_. De relevantie van de vraag of het waar is is dan ook compleet verdwenen :)

Als iemand van mening is dat er voor hem voldoende aanwijzingen zijn om een god voor waarschijnlijk aan te nemen en wellicht zelfs zo waarschijnlijk dat het verschil met zekerheid zo klein is dat hij zegt dat hij zeker is van een god, dan is daar geen fundamentele denkfout gemaakt waarmee je de argumentatie onderuit kan halen.

Je kan echter wel wijzen op het verschil tussen die denkwijze en wat diezelfde gelovige in het dagelijks leven doet. Er is niemand bang om morgenochtend door een tank overreden te worden die met 180 kilometer per uur van links komt precies als je uit je voordeur stapt. De kans is er, maar zo klein dat we gewoon voor zeker aannemen dat die er niet is. Dat soort beslissingen, namelijk het verwerpen van hypothesen met een zeer kleine kans, doe je duizenden malen per dag. Toch wordt die hypothese wanneer het het bestaan van een god betreft ineens níet verworpen, maar vastgehouden aan dat minieme beetje kans vergelijkbaar met (Er zíjn tanks, ze kúnnen door mijn straat rijden, en het zóu ook morgenochtend kunnen gebeuren. En als ze een gave motor hebben, kúnnen ze 180, dus bewijs maar eens dat het niet kan, ha!). En dat is niet erg consistent :)

  • simon
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 13:49
Als ik in een kroeg zit en paddo's op heb en ik zie een paard in de kroonluchter zitten, stoot ik mijn huisgenoot aan en vraag hem: "Zie jij ook een paard?". Dan lacht hij me vol uit en zegt: "Volgende keer maar weer een paar minder, okeé?". Eén waarneming, die tegengesproken wordt door tientallen andere waarnemingen.

Het aannemen van de eerste waarneming is logisch, het verwerpen van de tweede waarneming is logisch.
Dat meer mensen het zien maakt het nog niet waar. Het maakt het aannemelijk, wat ik er mee wil zeggen is dat waarheid niet bestaat.

De persoonlijkheid van 't stukje geloven zit hem voor mij in de definitie..

|>


  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

@eamelink: ik was even advocaat van de duivel (pun intended ;) ) aan het spelen, en probeerde zyp aan te geven dat zijn redenering erg dicht bij religie zit. Net zoals je passief en aggressief in een cirkelmodel kunt zetten, en daarmee passief-aggressief verdrag beter ziet. Door alleen absolute waarnemingen te accepteren en daarmee alle andere mogelijkheden te willen wegstrepen voor iedereen ben je eigenlijk hetzelfde bezig als verschillende religies. Er is maar een waarheid. Elk absoluut geloof in alleen de eigen waarheid is m.i. de aanzet voor religieuze kortzichtigheid :) .

Aangaande het niet absoluut kunnen vertrouwen op waarnemingen: kun je je Orson Welles' War of the Worlds herinneren, de radiouitzending die tot massahysterie heeft geleid? Verschijningen van de maagd Maria in Lourdes? Wonderbaarlijke genezingen?

Er zijn zat waarnemingen die bijna niemand gedaan heeft, maar toch voor waarheid worden aangenomen. Pas geleden nog een mooie documentaire gezien over het Apollo programma, waar allerlei conspiracy theorieen langskomen over dat de maanlanding in scene is gezet. Allerlei artefacten met de foto's etc. Echter, hoeveel mensen geloven dat er astronauten op de maan zijn geweest?*

*disclaimer: ik ga er zelf ook vanuit dat de maanlandingen en -wandelingen echt hebben plaatsgevonden

Anyway, ik vond het nodig om wat nuance aan te brengen in de redenering. Het absoluut verbieden van religieus onderwijs is net zo erg als het verplichten tot religieus onderwijs. :)

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


  • DJ Henk
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 14:55
Chut, jullie zijn wel bezig als ik even niet kijk.. Eerst antwoord op Zyp, dan lees ik de rest.
Anoniem: 229556 schreef op donderdag 13 december 2007 @ 02:10:
Wanneer het gros van de mensen het woord 'waarheid' horen, heft men onbewust het begrip absolute waarheid in gedachten, iets dat was, is en altijd zo zal zijn... 'Waarheid van het moment' is voor velen een moeilijk begrip...
Ok. Als wij hier maar helder hebben wat we bedoelen.
volledig akkord... Zeer mooi verwoord ook... Maar dan blijf ik nog steeds met de vraag waarom gelovigen hun eigen invulling willen opdringen aan anderen?
Als het echt je overtuiging is, wil je dat andere mensen dat ook snappen. Een natuurlijke neiging. Als ik een gelovige tegenkom, moet ik me beheersen om niet mijn opvatting van niet-god aan hem op te dringen.
Discussie is goed, is nodig... zonder disscussie geen vooruitgang, zonder discussie geen begrip... Maar men moet wel met wezenlijke zaken discussieren als men met het maken der wetten bezig is, want deze wetten tellen voor iedereen gelovigen en niet gelovigen... In dat opzicht is bvb het argument 'god vind homo's zondaars' een absoluut non-argument TOT de dag dat men die god kan aantonen en bewijzen, OF god dit zelf komt verkondigen... In die lijn vind ik het opdringen van geloof aan kinderen ook verkeerd, TOT de dag dat men god kan aantonen en bewijzen, OF tot de dag dat god zelf komt verkondigen dat kinderen in zijn ler moeten opgevoed worden... Wat is uw gedacht hierover?
Ik vind 'god vind homo's zondaars' ook een non-argument. Maar als ik tegenover een strenge christen zit, dan vindt hij het misschien wel een wezenlijk argument. Dus voordat we met elkaar kunnen praten, moeten we eerst met elkaar duidelijk hebben wat de "spelregels" van de discussie zijn. Daar is met de meeste mensen, gelovig of niet, best wel uit te komen. Lukt dat niet, dan is waarschijnlijk een van de partijen een fundamentalist.

En wat ik schets is zo gek nog niet. In de Nederlandse politiek gebeurt momenteel mijns inziens juist dat. De christenunie probeert, ondanks hun strenge geloof, toch realistisch mee te discussieren en dat werkt dat best aardig. Als er ook zo'n partij voor de moslims zou zijn, zouden we nog eens heel ver kunnen komen in dit land. (Ik ben van nature een optimist.)
Wat verstaat u onder gelijk? Een gelovige is niet meer of minder dan een ongelovige, beide evenveel rechten, plichten, etc... Maar wanneer wij kijken naar hetgeen gelovigen vertellen, en zien dat ze tot vandaag niets in handen hebben, kan je vandaag toch niet stellen dat die theorien die ze aanhangen van waarheid gelijk zijn aan het waarheidsgehalte van wetenschap, Afgaande op het enige wat de mensheid heeft om dat te controleren, aantoonbaarheid en bewijs... Dat zou morgen kunnen veranderen moest god nederdalen en zich kenbaar maken (ik zou er niets op tegen hebben), maar tot de dag van zulks voorval...
We hadden, volgens mij, al besloten dat dat geen probleem is. Er was een deel van de waarheid die (nog) buiten het bereik van de wetenschap lag en ieder persoon vult dat stuk op eigen manier in. Soms met een geloof.
Straks gaat u nog van mening zijn dat ik geen fundamentalist ben.... :D
Welnee, doe toch niet zo mal. :)
Waarom zou die kennis die wij nu hebben onvoldoende zijn? Als u bedoelt dat bij wetten maken ook bvb moet rekening gehouden worden met wat bvb personen als religie hebben, ja idd... en dat gebeurt ook.. kijk eens rond, geloof heeft nog niets aangetoont of bewezen en toch mag iedere loofsovertuiging zijn kerken, moskee's, tempels enz hier zonder problemen komen plaatsen.. Volledig terecht trouwens. Maar wil religie en geloof meer beslissen dan dat, dan mag er wel bewijs van dat al komen... vindu niet?

Waarde-oordeel... valt te bekijken hoe je dat ziet... Als je waarde-oordeel wil bekijken als zijnde de waarde van waarheid op dat moment, ja wetenschap kan dat... Als u stelt, de waarde die iemand hecht aan hetgeen hij gelooft, nee, dat kan wetenschap niet.
Ik bedoel het letterlijker: waarde-oordeel. Of iets goed of slecht is, gewenst of ongewenst.
Waarom zou dat niet mogen? Is een huwelijk voltrokken door een homo-trouwambtenaar minder een huwelijk dan andere? waar zit het verschil? tussen de oren van diegene die willen trouwen. Diegene die trouwen mogen op dat gebied dan ook de keus hebben, maar het mag geen reden zijn om over de volledige lijn homo-trouwambtenaren te verbieden...
Maar het ging mij niet om het letterlijke antwoord op de vraag of homo's trouwambtenaar mogen zijn of niet. Het ging mij om de vraag of dat antwoord af te leiden is uit wetenschap of tijdelijke waarheid. Ik ben namelijk van mening dat dat niet zo is.

Jij zegt: "het mag geen reden zijn". Ik ben nieuwsgierig, waarom mag dat precies niet? Uit welk wetenschappelijk fenomeen kunnen wij concluderen dat dat niet mag
?
Zoals gezregd, dat mag voor hun persoonlijk zo zijn, dat ze uit geloof hun waarden putten, maar men mag die waarden, gebaseerd op tot vandaag onbewezen zaken, niet als wet maken. Als morgen hetgene waarin ze geloven, god, een heilige koe, whatever, ons aller komt vertellen dat het zo moet zijn, dan ja, dan kan men daar eens over nadenken om hun waarden in wetten om te zetten.
Ik zeg: waarden zijn nooit te bewijzen. Waarden (en normen ook trouwens) vallen buiten het domein van de wetenschap.
HMMM, nee, u mag niet denken dat er een groep mensen bij elkaar zit en zegt, wat is rechtvaardig... Daarvoor doet men eerst marktonderzoek, bekijkt en onderzoekt men de situatie. slaat men aan het rekenen om te zien wat de gemiddelde lonen zijn, wat de gemiddelde huurprijs is, enz.. Ook dat is een tak of vorm van wetenschap... Marktonderzoek en statestiek, een zelfs zo vergevorderde wetenschap dat er aparte richting in scholen en universiteiten voor zijn. En uit de resultaten kan men dan een rechtvaardige lijn daarin besluiten...
Maar hier is wetenschap slechts een middel om te ontdekken wat 'men' vindt. Wetenschap is niet de 'bron' van de 'rechtvaardigheid'. Als alle mensen opeens een tegengestelde mening zouden hebben, zou de statistiek hetzelfde blijven, maar de uitkomst zou anders worden. De werkelijke bron van deze waarde zijn de mensen die ondervraagd werden. En die hebben misschien wel helemaal geantwoord vanuit hun geloof.
U moedigt een kritische blik aan... Maar hoe moet een kind dat nooit persoonlijk voor geloof heeft gekozen dan een kritische blik ontwikkelen als het in school ganse dagen bvb de leer van creationisme als waarheid krijgt voorgeschoteld? Van daarvan stel ik dat het toch niet zo gezond is om kinderen in geloof te dompelen... En dat is de reden waarom ik mijn kind geen geloof aanleer, maar het wel zal leiden naar de antwoorden als het daarnaar zoekt of komt vragen.
Degene die waarde hecht aan een kritische blik ben ik. Ik draag mijn waarden ook over op mijn kind, zou ik er ooit een krijgen. Andere mensen mogen hun waarden overdragen op hun kinderen.

Altijd eerst luisteren voordat je oordeelt zou een andere waarde kunnen zijn die ik probeer over te dragen.
Ja, maar zijn die tijdelijke waarheden, waarheden die wij in een kritische, vrije maatschappij willen? Zijn de gevolgen die daaruit voortvloeien, gevolgen die de vrijheid en persoonlijkheid van de maatschappij en de mensen daarin ten goede komen? Regeltjes zoals ik die opoemde beperken de mens in de maatschappij, Ik denk niet dat u, ik, of zelfs anders-gelovigen dat willen.
Daar zullen we met zijn allen dan eens over moeten praten, lijkt me. Overigens lijkt die discussie er in Nederland op uit te draaien dat mensen moeten aantrekken wat ze willen, maar dat in bepaalde gevallen waar communicatie van belang is, geeist kan worden dat het gezicht onbedekt blijft. In maatschappelijke functies met een uniform, zoals bij de politie, dient men zich uiteraard altijd aan strenge kledingvoorschiften te houden.

Lijkt me prima geregeld.
Sja, nu komen we trug op absolute waarheid en waarheid van het moment. ik mag idd niet als absolute waarheid verkondigen dat god niet bestaat... Dat doe ik ook niet. Dat is mijn respect voor gelovigen... Maar ik mag wel als waarheid verkondigen dat god, op dit moment, niet bestaat, want men heeft vooralsnog nog niets in handen als aantoonbaarheid of bewijs... Veel misverstanden komen er omdat 'de mens' meestal maar 1 defenitie van waarheid kent, de absolute waarheid, wat altijd was, is en altijd zal zijn. Maar zelfs al spreek je over waarheid van het moment, zelf dan nog ga je botsen met gelovigen. immers, het is hen aangeleerd, of opgrdrongen, of met vrij keus aangenomen gedacht dat men aan god NIET mag twijfelen... Er staan zelfs straffen op, hemel en hel weet je wel... En die kunnen zelfs verdragen dat je de waarheid van dit moment uitspreekt...
Nee, je mag niet als waarheid verkondigen dat god niet bestaat. Dat er nu nog geen bewijs van wel-bestaan gevonden is, toont niet aan dat hij niet bestaat. De juiste manier van daarmee omgaan is dus zeggen dat er op dit moment geen uitspraak over gedaan kan worden. Je kunt niet voor nu voetstoots aannemen dat hij niet bestaat. Daar heb je geen enkele reden toe.
Ja en daar wringt het schoentje nu eenmaal. Hoe meer de mensheid met wetenschap kan aantonen en bewijzen, hoe smaller word de ruimte tussen de krijtlijnen voor gelovigen om verschillende interessante manieren van naar de werkelijkheid te kijken heeft. Zeker als men met een bagage van eeuwen oude theorien heeft die men eigenlijk niet overboord kan gooien, omdat dat dan net een teken van onwaarheid zou zijn...
Praktische zaken uit de bijbel en de koran kunnen inderdaad steeds meer worden weggestreept op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten, dat is waar. Maar zoals ik hierboven al beweerde: de wetenschap is maar beperkt. Het kan geen goed of slecht aanwijzen, het kan geen zin geven. Geloof kan dat wel. Dus wetenschap zal geloof nooit helemaal weg kunnen vagen.
Een burka komt , dacht ik, uit de geloofsregel dat een man geen andere vrouw mag begeren, omdat 'god het zegt'... Kijkende naar de landen die zich al eeuwen houden aan al die regels, zien we dat deze het niet beter doen dan andere.. God heeft hun voor hun gehoorzaamheid geen voordelen geven, en heeft die landen die zich daar niet aan houden niet gestraft. Kijkende naar de toestand globaal, eerder nog omgekeerd, maar kom. Dus voor god, kan men eigenlijk niet zeggen dat het moet... Het is dus een persoonlijke keus, omdat je wil geloven of niet... Is het dan respect voor vrouwen, of respect of mss wel schrik voor god, omdat die dat 'vraagt'?
Dat zou je inderdaad kunnen concluderen. Mijn punt was niet het werkelijke antwoord, maar de gedachte dat gelovigen vanuit een compleet ander standpunt misschien toch interessante punten aan kunnen dragen. Dat je besluit het daarna alsnog te verwerpen is wat anders.
Ok u vind dat verwerpelijk, ik ben daar ook geen fan van... Maar neem de feiten.. WIE berokkenen zij kwaad doordat te doen? Net zoals een vrouw ervoor kiest om een burka te dragen en daar geen kwaad mee doet, doen ook die tienermeisjes eigenlijk niemand kwaad... Ze verkrachten niemand, ze vragen het... Probleem word het echter als de ene groep niet kan/wil samenleven met de andere, en de andere zijn wil gaat opleggen...
Misschien berokkenen ze zichzelf daar wel kwaad mee. Het zou me niets verbazen als kan worden aangetoond dat deze vrouwen later veel meer dan gemiddeld ongelukkig worden, omdat ze een compleet verstoord beeld hebben van de man/vrouw-relatie.

Waren ze misschien toch beter af geweest wanneer wij wat meer naar die gelovigen hadden geluisterd en een wat gekuistere samenleving hadden gemaakt. Lastig te bepalen.
Zoals ik zei, men moet discussieren, dat is vooruitgang, maar men moet wel met wezenlijke zaken discussieren. En dus bijgevolg niet komen zwaaien met 'het is zonde'... of 'god, allah, jehova, whatever verbied dat'.. Feiten zijn dat indien beide vrouwen het zelf kiezen, en niemand kwaad doen, allebei naast elkaar zouden moeten kunnen samenleven...
Zoals ik hierboven aangaf, men kan alleen discussieren als men het eens is over de spelregels. (Wij hebben bijvoorbeeld afgesproken dat we geen stukken tekst weglaten.) Als men niet eens bereid is om te kijken of beider opvattingen van de spelregels misschien, eventueel, wellicht, in overeenstemming gebracht zouden kunnen worden, is men wat mij betreft onverdraagzaam.
Hmm, neen eigenlijk niet... Waarom niet? Wel, wat houd iemand dan tegen om een even grote stem te eisen in de discussie op basis van evenveel aantoonbaarheid en bewijs als gelovigen... Ik geloof in de heilige tft-scherm, heeft mij gezegd dat alle t-shirts rood moeten zijn... Discussie... ik geloof in een heilige zandkorrel, die zegt dat er enkel korte broeken mogen gedragen worden... Ziet u het al, de discussie ontaard, en stopt eigenlijk nooit, en men zou eigenlijk nooit een conclusie, besluit of dergelijk kunnen treffen... Men mag daar wel eens over discussieren, zoals hier bvb, maar vanaf een bepaald niveau, de wet-makers bvb, Moet men grenzen trekken... Omwille van het enkel nog werkbaar te houden..
Dat valt nog best mee. Iemand die een paar keer dat soort dingen doet, zal vanzelf zijn geloofwaardigheid verspelen. En inderdaad, soms is het behoorlijk vermoeiend. Toch vind ik die vermoeiende toestand beter dan die waarin het onderdrukt wordt. Door onderdrukking wakkert men het namelijk aan en zal het uiteindelijk exploderen.
Volledig akkoord, maar afstemmen is geven en nemen... en hoe doe je dat met mensen die aangeleerd zijn niet te mogen twijfelen aan het woord van god? Enkel geven dan?
Niet enkel geven. Proberen creatief te zijn en tot een voor beiden aanvaardbare oplossing te komen. Inderdaad, er is een categorie mensen met wie echt helemaal niets te beginnen valt. Maar die groep is klein en zal makkelijk overstemd worden door de meerderheid. Door te proberen altijd kalm, open en rationeel te zijn, zorg je ervoor dat die kleine groep niet groter wordt.
Ja maar zoals gezegd, de wet van god, duld geenof zeer moeilijk andere wetten naast zich... het woord van god is absoluut zeg maar... Hoe maak je compromissen met mensen die als leer hebben dat de leer van hun god absoluut is en dat daaran niet mag getwijfeld worden? Ja er zijn veeeeel meer gematigde gelovigen dan strike gelovigen... Maar onlangs kwam men toch tot de vaststelling dat er een stroom van radicalisering is binnen geloof...Nog gemakkelijker om te discussieren dan....
Nog meer noodzaak om te discussieren denk ik dan. Dus ga dat gesprek aan met die mensen dreigen af te drijven en laat ze zien dat je ze serieus neemt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 229556

gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 21:59:
[...]

Zie je de tegenspraak in je eigen woorden? Door het mensen onmogelijk te maken hun kind volgens een bepaald geloof/religie op te voeden grijp je in op hun leven en hun mogelijkheden, en ben je net zo verkeerd bezig als zij zouden zijn wanneer ze je probeerden religie op te dringen. Je bent dan bezig het ene kwaad te vervangen door het andere :) .

Ik snap wel wat je bedoeld, maar het is onvoldoende doordacht en niet mogelijk zonder dictatoriaal te zijn. Ouders die hun kinderen volgens hun religie opvoeden zijn net zo overtuigd van het feit dat ze iets goeds doen als jij bent als je het wilt verbieden.

[...]

De een voedt zijn kind non-religieus op, de ander doet dat religieus, beiden vanuit de overtuiging dat dit het beste is voor het kind. Daarmee eten ze gezamenlijk van dezelfde koek (geen beste beeldspraak trouwens ;) ).
Het gezin stelt hier de maatschappij voor... De leden van het gezin de verschillende geloofsovertuigingen...De koek is de wet, de topping is geloof... Men mag geen topping van een gezinslid (regels van een geloofovertuiging), in de koek (de wet) steken. Opdat anderen gezinsleden (andere geloofsovertuigingen) ook dezelfde koek moeten eten (zich ook aan die wetten dienen te houden)... Enkel als men de koek (wet) vrijhoud van elke (topping) geloofsregel. Dan kan ieder gezinslid (geloofsovertuiging) zelf nog een topping (geloofsregel) boven op diezelfde koek(wet) leggen.

DAT is wat ik bedoel... Het is wat nu eigenlijk in BE en NL (denk ik) ook bestaat... scheiding van kerken staat... En ik stel ook dat die moet behouden blijven, en dat men dat niet zomaar vanzelfsprekend mag vinden...

En dan heb je de kinderen... Die hebben met het bovenstaande voorbeeld niets te maken... daarvan stel ik dat een geloofsovertuiging een persoonlijke zaak is.. Zoals iedereen ook zegt... Ik kan geen god verplichten aan iemand anders, die moet daarin zelf beslissen... Ik beaam dat, en ik stel ook dat een kind, vanaf dag 0, zelf ook een persoon is... en dat ook dat kind recht heeft om diezelfde beslissing te nemen voor zichzelf... En dat kind ZAL dat doen, de dag dat het daar zelf klaar voor is...
Ik ben katholiek opgevoed, en ik ben gedoopt... iedereen gaat vandaag te snel voorbij aan wat dat betekent, doop... het is een mooi ritueel, maar tevens schrijft men een kind in een doopregister. Heeft iemand nu aan MIJ gevraagd of ik wilde gedoopt worden en eigenlijk 'lid' worden van de katholieke kerk? neen... Mijn ouders beslisten dat in mijn plaats...
gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 21:59:
Kortzichtigheid is niet uniek voor religies of non-religies. Het zijn gewoon trieste mensen die dat doen, maar in de huidige wereld zal het niet zoveel zin hebben. Maar dit heeft niet veel met religies of godsdienst te maken, maar met mensen die krampachtig vasthouden aan hun bekrompen wereldbeeld.
Niet veel met religie of geloof te maken? Je hoor net wel... Katholieke scholen die weigeren informatie mee te geven over de VRIJE (niet katholieke) universiteit in brussel... Op wat baseren zij hun weigering? Als de kwaliteit van onderwijs even goed is... kan dat enkel zijn op geloofsovertuiging...
gambieter schreef op donderdag 13 december 2007 @ 21:59:
Ik hoop dat je nu echt gaat begrijpen dat ook jij wilt ingrijpen in andermans leven en mogelijkheden, en daarmee dezelfde fout maakt als de religies. Vrijheid werkt beide kanten op.
Ik begrijp u... maar ik ben er niet op uit om iemand iets op te leggen, met deze manier van denken, eerder het omgekeerde... een maatschappij waarin iedereen zich aan de wet MOET houden, en zelf nog secundaire regeltjes van geloof mag kiezen om zich aan te houden...

En ik leg ook niet op dat kinderen, opgroeiende mensen NIET mogen geloven, maar dat zij daar ZELF voor moeten kiezen, en niemand anders, ook de ouders niet eerlijk gezegd.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

zyp, je blijft roepen dat de mensen dingen niet mogen. Net zoals de Bond tegen het Vloeken dat blijft doen. Daarmee verlaag je jezelf tot het dwingende niveau.

Vrije Universiteiten zijn trouwens meestal niet religievrij. De Vrije Universiteit van Amsterdam is juist de enige religieuze universiteit in Nederland.
Anoniem: 229556 schreef op vrijdag 14 december 2007 @ 09:13:
[...]Ik begrijp u... maar ik ben er niet op uit om iemand iets op te leggen, met deze manier van denken, eerder het omgekeerde... een maatschappij waarin iedereen zich aan de wet MOET houden, en zelf nog secundaire regeltjes van geloof mag kiezen om zich aan te houden...

En ik leg ook niet op dat kinderen, opgroeiende mensen NIET mogen geloven, maar dat zij daar ZELF voor moeten kiezen, en niemand anders, ook de ouders niet eerlijk gezegd.
Je verbied de ouders juist hun levensovertuiging over te dragen, om hun normen en waarden over te brengen, om deel te zijn van hun gemeenschap. Daarmee grijp je zeer ernstig in in hun wereld, en zit je heel dicht bij fundamentalisme.

Focus op de kwaliteit van het onderwijs. Krijgen ze haat en intolerantie bijgebracht? Dan is de onderwijskwaliteit laag en mag je ingrijpen.
Anoniem: 229556 schreef op vrijdag 14 december 2007 @ 09:13:
[...]
En dan heb je de kinderen... Die hebben met het bovenstaande voorbeeld niets te maken... daarvan stel ik dat een geloofsovertuiging een persoonlijke zaak is.. Zoals iedereen ook zegt... Ik kan geen god verplichten aan iemand anders, die moet daarin zelf beslissen... Ik beaam dat, en ik stel ook dat een kind, vanaf dag 0, zelf ook een persoon is... en dat ook dat kind recht heeft om diezelfde beslissing te nemen voor zichzelf... En dat kind ZAL dat doen, de dag dat het daar zelf klaar voor is...
Ik ben katholiek opgevoed, en ik ben gedoopt... iedereen gaat vandaag te snel voorbij aan wat dat betekent, doop... het is een mooi ritueel, maar tevens schrijft men een kind in een doopregister. Heeft iemand nu aan MIJ gevraagd of ik wilde gedoopt worden en eigenlijk 'lid' worden van de katholieke kerk? neen... Mijn ouders beslisten dat in mijn plaats...
En? Wat let je om je uit te laten schrijven, vanaf je volwassenheid zelf te beslissen om niet meer religieus te zijn? Ik ben ook gedoopt.

Ouders nemen nu eenmaal heel veel beslissingen voor hun kinderen, naar welke school gaan ze, welke sporten, welke talenten ze kunnen ontwikkelen, en welke normen en waarden ze krijgen bijgebracht. Ik maak me zelf meer zorgen om Tokkie-ouders dan religieuze ouders.

[ Voor 35% gewijzigd door gambieter op 14-12-2007 10:18 ]

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Spheroid
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 28-06 22:10
gambieter schreef op vrijdag 14 december 2007 @ 09:58:
zyp, je blijft roepen dat de mensen dingen niet mogen. Net zoals de Bond tegen het Vloeken dat blijft doen. Daarmee verlaag je jezelf tot het dwingende niveau.

Vrije Universiteiten zijn trouwens meestal niet religievrij. De Vrije Universiteit van Amsterdam is juist de enige religieuze universiteit in Nederland.
offtopic:
Volgens mij zijn de universiteiten van Tilburg en Nijmegen officieel ook nog katholiek hoor.
Je verbied de ouders juist hun levensovertuiging over te dragen, om hun normen en waarden over te brengen, om deel te zijn van hun gemeenschap. Daarmee grijp je zeer ernstig in in hun wereld, en zit je heel dicht bij fundamentalisme.

Focus op de kwaliteit van het onderwijs. Krijgen ze haat en intolerantie bijgebracht? Dan is de onderwijskwaliteit laag en mag je ingrijpen.
Als ouders besluiten hun kinderen te "home-schoolen", omdat ze het bijvoorbeeld niet eens zijn met de opname van de evolutieleer in de lesstof is ook die focus op onderwijs heel moeilijk te handhaven.

Zou je dan toch tenminste zijn voor een verbod op "home-schooling" zodat kinderen op een normale school toch tenminste in aanraking kunnen komen met een alternatief de denkwijze van de ouders?
En? Wat let je om je uit te laten schrijven, vanaf je volwassenheid zelf te beslissen om niet meer religieus te zijn? Ik ben ook gedoopt.

Ouders nemen nu eenmaal heel veel beslissingen voor hun kinderen, naar welke school gaan ze, welke sporten, welke talenten ze kunnen ontwikkelen, en welke normen en waarden ze krijgen bijgebracht. Ik maak me zelf meer zorgen om Tokkie-ouders dan religieuze ouders.
Ouders hebben erg veel macht en opvoeden is, zeker in de vroege jeugd, deels indoctrinatie. Daardoor is je keuzevrijheid deels beknot en is het niet zo simpel als je gewoon uitschrijven en klaar is kees.

Ingrijpen in de manier waarop ouders hun kinderen opvoeden gaat me wat ver, maar ik begrijp de zorgen.

Overigens is ingrijpen in de manier waarop ouders hun kinderen opvoeden voor christenen blijkbaar helemaal geen brug te ver:
http://www.nrc.nl/next/ar...Marktwerking_Wijkenplan!_
Dat is iets wat me dan wel weer een beetje zorgen baart.

La majestueuse égalité des lois, qui interdit au riche comme au pauvre de coucher sous les ponts, de mendier dans les rues et de voler du pain. - Anatole France


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

Spheroid schreef op vrijdag 14 december 2007 @ 10:51:
[...]
offtopic:
Volgens mij zijn de universiteiten van Tilburg en Nijmegen officieel ook nog katholiek hoor.
Oeps. Je hebt gelijk :D . Ik heb zelf op de VU gewerkt en vond het daar beangstigend religieus, iets wat ik niet gemerkt heb bij de andere twee. Maar die zijn dan ook katholiek en wat vrijer in de leer... ;)
[...]
Als ouders besluiten hun kinderen te "home-schoolen", omdat ze het bijvoorbeeld niet eens zijn met de opname van de evolutieleer in de lesstof is ook die focus op onderwijs heel moeilijk te handhaven.

Zou je dan toch tenminste zijn voor een verbod op "home-schooling" zodat kinderen op een normale school toch tenminste in aanraking kunnen komen met een alternatief de denkwijze van de ouders?
Helemaal mee eens. En scholen moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen, en ik zou het ideaal vinden als er verschillende levensbeschouwingen zouden worden gedoceerd. Dus niet bekrompen 1 religie, maar openstaan voor andere invloeden :) .
[...]
Ouders hebben erg veel macht en opvoeden is, zeker in de vroege jeugd, deels indoctrinatie. Daardoor is je keuzevrijheid deels beknot en is het niet zo simpel als je gewoon uitschrijven en klaar is kees.

Ingrijpen in de manier waarop ouders hun kinderen opvoeden gaat me wat ver, maar ik begrijp de zorgen.

Overigens is ingrijpen in de manier waarop ouders hun kinderen opvoeden voor christenen blijkbaar helemaal geen brug te ver:
http://www.nrc.nl/next/ar...Marktwerking_Wijkenplan!_
Dat is iets wat me dan wel weer een beetje zorgen baart.
Oh, check de andere topics maar, zoals de CU-homo discussie en de SGP-vrouwendiscussie. Ik zie niets liever dan die partijen zo klein mogelijk zijn. Ik gruwel van de CU in de regering en hun kleingeestelijke bemoeienissen met het dagelijks leven van mensen. De CDA zie ik ook liever gaan dan komen. Maar om dat dwingend op te leggen gaat te ver :)

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • noguru
  • Registratie: April 2006
  • Laatst online: 29-08-2019
Het verbod op home scholing bestaat al en heet leerplicht. Je voldoet alleen aan de leerplicht door naar een erkende school te gaan. En thuis hoort daar niet bij.
gambieter schreef op vrijdag 14 december 2007 @ 09:58:

En? Wat let je om je uit te laten schrijven, vanaf je volwassenheid zelf te beslissen om niet meer religieus te zijn? Ik ben ook gedoopt.
Maar ben je ook gevormd? Zyp haalt als voorbeeld de katholieke doop aan. Het is feitelijk onjuist om deze doop als definitief te zien. De kerk erkend dat je als kind (baby) eigenlijk nog wilsonbekwaam bent en heeft daarom het heilig vormsel bedacht. Een soort bevestiging van je doop zo rond je 12e jaar, de bisschop maakt dan een kruisje op je voorhoofd. Ik heb destijds gezegd: laat maar zitten dat vormsel, ik geloof er niet in.
De eerste communie heb ik wel gedaan, maar dan krijg je cadeau's van de hele familie, dus daar zeg je dan weer geen nee tegen als je 8 jaar bent. Om die reden twijfelde ik ook niet aan het bestaan van de heilige Sint.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

Yep... (kado's!)

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DJ Henk
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 14:55
Ik ben slechts tot de communie gekomen..

Ik snapte er geen reet van, maar die presentjes waren inderdaad leuk.

[ Voor 10% gewijzigd door DJ Henk op 15-12-2007 09:17 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • eamelink
  • Registratie: Juni 2001
  • Niet online

eamelink

Droptikkels

Maar voelen jullie je geïndoctrineerd? Hebben jullie nu een verwrongen kijk op de wereld waar je niet meer vanaf komt? :P

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

eamelink schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 13:07:
Maar voelen jullie je geïndoctrineerd? Hebben jullie nu een verwrongen kijk op de wereld waar je niet meer vanaf komt? :P
Nee, niet geindoctrineerd. Maar dat komt omdat mijn ouders nooit een dwingende visie hierover hebben opgelegd. Nederlandse Katholieken zijn behoorlijk vrijzinnig, iets waar Rome niet al te blij mee is omdat ze er weinig controle over hebben.

De grootste problemen met christelijke religieuze indoctrinatie zit hem aan de protestante kant. Die zijn veel rechtlijniger, weinig flexibel en geloven meer in 1 waarheid (SGP, CU etc).

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • simon
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 13:49
Hoe is 't dan als je door de wetenschap geindoctrineerd wordt? Dat darwin op je 6e al door je neus geboord wordt? Want daar ben ik dan weer een product van... Iedereen wordt tot op zekere hoogte geindoctrineerd..
De grootste problemen met christelijke religieuze indoctrinatie zit hem aan de protestante kant. Die zijn veel rechtlijniger, weinig flexibel en geloven meer in 1 waarheid (SGP, CU etc).
Tsja, dat is niet zomaar een protestantse kant. Dat is nogal een generalizatie, dat is de evangelische kant, en das weer anders. Het zijn wel protestanten, maar het grootste deel van de protestanten is 't er niet mee eens.

[ Voor 50% gewijzigd door simon op 15-12-2007 13:48 ]

|>


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DJ Henk
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 14:55
eamelink schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 13:07:
Maar voelen jullie je geïndoctrineerd? Hebben jullie nu een verwrongen kijk op de wereld waar je niet meer vanaf komt? :P
Mijn ouders waren ook niet heel erg praktiserend, we gingen niet op zondag naar de kerk, of zo. Volgens mij was het eigenlijk alleen maar voor oma, want als we daar waren gingen we wel.

Heeft een paar keer tot flinke confictsituaties geleid in mijn puberteit, omdat ik weigerde om met ze naar de nachtmis te gaan. Mijn vader heeft me overgehaald om toch te gaan, omdat hij vond dat je best naar een preek kon luisteren, ook al was je het niet met de spreker eens.

Damn, wat zit dat angstvallig dicht bij wat ikzelf hier loop te verkondigen. Zou ik toen geindoctrineerd zijn door mijn vader? ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Bananenplant
  • Registratie: Januari 2001
  • Laatst online: 16:17
Bij allerlei mensen die ik erover gesproken heb die vanuit hun opvoeding basis voor geloof hebben meegekregen (daar hoor ik zelf niet bij) hoor ik hetzelfde: er komt een moment in je leven dat je volwassen wordt en echt bewust kúnt geloven. Het is ook dat moment waarop ze zelf de keus maakten, het is niet zo dat ze gehersenspoeld zijn. Ze zijn vaak ook erg dankbaar voor wat ze vanuit hun opvoeding over God geleerd hebben. En hebben soms broertjes/zusjes die niet willen en zich tegen die opvoeding afzetten... zoals ook enige posters hier ;) . Stellen dat kinderen bijbrengen wie hun Schepper is schadelijke indoctrinatie is vind ik dan ook schromelijk overdreven.

💶 Wil je in een vrije democratie blijven wonen? Betaal dan voor nieuws. 📰
❌ ceterum censeo contra factiones ad dextrum extremum esse pugnandum. 🙅🏻‍♂️


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

Simon schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 13:47:
Hoe is 't dan als je door de wetenschap geindoctrineerd wordt? Dat darwin op je 6e al door je neus geboord wordt? Want daar ben ik dan weer een product van... Iedereen wordt tot op zekere hoogte geindoctrineerd..
Wetenschap indoctrineert je niet. Je ouders zijn waarschijnlijk atheististen? Darwinisme is geen wetenschap, meer een "misguided fundamentalism" die dichtbij religie zit :) .

Opvoeding is zeker een vorm van indoctrinatie. Goede opvoeders onderscheiden zich van slechte opvoeders door niet te vergiftigen met haat en superioriteitsgevoel, maar door de informatie te leveren en kinderen de kans te geven zelf tot conclusies te komen. En leggen geen schuldgevoel op als de kinderen besluiten zich niet te conformeren aan de ouders (voorbij de standaard puberteitsproblemen ;) ).
[...]
Tsja, dat is niet zomaar een protestantse kant. Dat is nogal een generalizatie, dat is de evangelische kant, en das weer anders. Het zijn wel protestanten, maar het grootste deel van de protestanten is 't er niet mee eens.
Het is zeker een generalisatie. Maar binnen het christelijk geloof is het protestantisme over het algemeen veel strenger/meer fundamentalistisch. Men heeft dan ook nog een ontwikkeling door te maken, doordat het een wat jongere stroming is dan het katholicisme.

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

ucchan schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 15:29:
Ze zijn vaak ook erg dankbaar voor wat ze vanuit hun opvoeding over God geleerd hebben. En hebben soms broertjes/zusjes die niet willen en zich tegen die opvoeding afzetten... zoals ook enige posters hier ;) .
Dit is een erg kinderachtige respons, ucchan :| . Wel eens overwegen dat mensen die keuze maken dat doen omdat ze het goed doordacht hebben en het niet eens zijn met hun ouders, ipv zich als pubers te gedragen? En door tegelijk te suggereren dat ze het alleen doen uit negatieve motieven, en dat degenen die "braaf" paps en mams volgen het goed doen, straal je een misplaatst superioreitsgevoel uit.

Dat kan je ook omdraaien door degenen die gelovig blijven te beschrijven als domme papagaaien en degenen die zich afkeren te beschrijven als mensen die eindelijk zelfstandig zijn gaan nadenken.
Stellen dat kinderen bijbrengen wie hun Schepper is schadelijke indoctrinatie is vind ik dan ook schromelijk overdreven.
Als je ze dat bijbrengt in combinatie met een superioriteitsgevoel induceer je tolerantie en separatisme, en dan is dat wel degelijk schadelijk. Als opvoeder hoor je ook informatie onpartijdig aan te kunnen bieden.

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Spheroid
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 28-06 22:10
noguru schreef op vrijdag 14 december 2007 @ 23:54:
Het verbod op home scholing bestaat al en heet leerplicht. Je voldoet alleen aan de leerplicht door naar een erkende school te gaan. En thuis hoort daar niet bij.
Toch slagen mensen erin onder dit verbod uit te komen, zie bijv. deze site: http://www.thuisonderwijs.com/. Dat is imho een schadelijke ontwikkeling.
Simon schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 13:47:
Hoe is 't dan als je door de wetenschap geindoctrineerd wordt? Dat darwin op je 6e al door je neus geboord wordt? Want daar ben ik dan weer een product van... Iedereen wordt tot op zekere hoogte geindoctrineerd.
Als het om echt om wetenschap zou gaan dan zou je aangemoedigd worden alles wat je leert te falsificeren ;) .

Darwin opnemen in het onderwijsprogramma zou door sommigen ook als indoctrinatie gezien kunnen worden. Darwin vormt echter geen belangrijk deel van het door de staat vastgestelde onderwijsprograma en zelfs bij de examenstof wordt nog onderwezen dat er meerdere theorieen zijn bedacht over het ontstaan en de ontwikkeling van het leven. Dat geeft aan dat de christelijke lobby nog steeds invloedrijk is in Nederland, want schepping als alternatief voor biologie hoort hoogstens bij geschiedenis of levensbeschouwing thuis. In plaats daarvan slagen christenen erin nog steeds de hele schoolgaande populatie kennis te laten nemen van hun gefalsificeerde ideeen.

La majestueuse égalité des lois, qui interdit au riche comme au pauvre de coucher sous les ponts, de mendier dans les rues et de voler du pain. - Anatole France


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Salvatron
  • Registratie: April 2003
  • Niet online

Salvatron

Dispereert niet

Simon schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 13:47:
Tsja, dat is niet zomaar een protestantse kant. Dat is nogal een generalizatie, dat is de evangelische kant, en das weer anders. Het zijn wel protestanten, maar het grootste deel van de protestanten is 't er niet mee eens.
Wat is evangelisch? Zijn die zo streng?

Lucht en leegte, zegt Prediker, alles is leegte.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Salvatron
  • Registratie: April 2003
  • Niet online

Salvatron

Dispereert niet

gambieter schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 15:30:
Het is zeker een generalisatie. Maar binnen het christelijk geloof is het protestantisme over het algemeen veel strenger/meer fundamentalistisch. Men heeft dan ook nog een ontwikkeling door te maken, doordat het een wat jongere stroming is dan het katholicisme.
Grappig dat je dat zegt. Bij het katholicisme mogen priesters niet eens trouwen. Wie is er dan streng/fundamentalistisch? Misschien dat hier in nederland katholieken toevallig minder streng zijn, maar als je de geschiedenis van de katholieke kerk bekijkt dan is die kerk zo streng als de pest.

Lucht en leegte, zegt Prediker, alles is leegte.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Chubbchubb
  • Registratie: September 2003
  • Laatst online: 24-03-2021

Chubbchubb

Blond en lekker? Mail me

Puur afgaand op de topic titel:
Is dit weer zo'n heerlijk topic omdat iemand de definitie van het woord geloven en wetenschap niet kent?
Het feit dat er tig religies/geloven zijn is voor mij al reden genoeg dat er tig - 1 al zeker onwaar zijn. Er zijn miljarden mensen, ieder met hun eigen invulling van het geloof, en er kan er maar minstens 1 absoluut waar zijn, hoogst waarschijnlijk geen...

Powered by: blond bier


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

Spheroid schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 15:50:
[...]
Toch slagen mensen erin onder dit verbod uit te komen, zie bijv. deze site: http://www.thuisonderwijs.com/. Dat is imho een schadelijke ontwikkeling.
Eensch, en mag hard aangepakt worden. Ieder kind hoort gelijke kansen te krijgen, en thuisonderwijs is bijna alleen maar bedoeld om kinderen te kunnen indoctrineren en ze geen kans op normale ontwikkeling te geven.
[...]
Als het om echt om wetenschap zou gaan dan zou je aangemoedigd worden alles wat je leert te falsificeren ;) .

Darwin opnemen in het onderwijsprogramma zou door sommigen ook als indoctrinatie gezien kunnen worden. Darwin vormt echter geen belangrijk deel van het door de staat vastgestelde onderwijsprograma en zelfs bij de examenstof wordt nog onderwezen dat er meerdere theorieen zijn bedacht over het ontstaan en de ontwikkeling van het leven. Dat geeft aan dat de christelijke lobby nog steeds invloedrijk is in Nederland, want schepping als alternatief voor biologie hoort hoogstens bij geschiedenis of levensbeschouwing thuis. In plaats daarvan slagen christenen erin nog steeds de hele schoolgaande populatie kennis te laten nemen van hun gefalsificeerde ideeen.
Het "Darwin" en "Darwinisme" noemen is misplaatst, daarmee proberen de streng-religieuzen het op een religie te laten lijken. Laten we hier niet vervallen in een dergelijke aanpak en het gewoon de evolutietheorie noemen?

Non-wetenschappelijke theorieen (inclusief ID) horen inderdaad buiten het natuurwetenschappelijk onderwijs te blijven, en vallen onder levensbeschouwing. Het onder geschiedenis te laten vallen is helaas te optimistisch ;) .

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • simon
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 13:49
gambieter schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 15:30:
[...]

Wetenschap indoctrineert je niet. Je ouders zijn waarschijnlijk atheististen? Darwinisme is geen wetenschap, meer een "misguided fundamentalism" die dichtbij religie zit :) .
het opleggen van niet ondoctrineren is en zekere vorm van doctrineren, was beetje flauw bedoeld. Mijn vader is atheist, moeder is dominee (goede combo he).
Opvoeding is zeker een vorm van indoctrinatie. Goede opvoeders onderscheiden zich van slechte opvoeders door niet te vergiftigen met haat en superioriteitsgevoel, maar door de informatie te leveren en kinderen de kans te geven zelf tot conclusies te komen. En leggen geen schuldgevoel op als de kinderen besluiten zich niet te conformeren aan de ouders (voorbij de standaard puberteitsproblemen ;) ).

[...]

Het is zeker een generalisatie. Maar binnen het christelijk geloof is het protestantisme over het algemeen veel strenger/meer fundamentalistisch. Men heeft dan ook nog een ontwikkeling door te maken, doordat het een wat jongere stroming is dan het katholicisme.
ehm, hiermee bewijs je helaas wel dat je niet al teveel van religie af weet (klinkt wat bot). Er zijn nogal veel issues waarop het protestantisme veel vrijer is, sex, homos, condooms, slavernij. Het is wel belangrijk om binnen dat protestantisme die 2 stromingen aan te geven.

1 stroming is de strenge stroming, waar 't naampje evangelisme vaak op wordt geplakt. Dat is de groep die hoofdzakelijk ontstaan is uit een stroming binnen gereformeerden. Leven hoofdzakelijk met het nieuwe testament. Sex pas na het huwelijk, homos ook van 't dak af, etc etc (beetje overdreven, maar sex wel na het huwelijk). Deze groep is in bijvoorbeeld amerika enorm groot. Schattingen zeggen dat 30% vd amerikanen evangelisch is..

Dan is er een andere kant, het leeuwendeel, die zijn vaak hervormd, of gereformeerd, maar dan vrij progressief. De hoek van mijn moeder, opa, overopa (allemaal dominees :X). Progressief, modern, democraten... De voorganger van de VVD bestond uit hervormden. Meest progressieve kant van de kamer toen...

Katholieken in NL zijn vaak wel seculierder. Maar internationeel gezien zijn katholieken de meest fundamentalistische hoek (in de VS weer niet)... Blijft generaliserend deze post nog, er is zoveel nuance (zoveel duizenden kerken)...

Als je 't dus over fundamentalistische christenen wilt hebben, noem ze dan geen protestanten, die gingen in den beginne hard tegen fundamentalisme in.. Evangelisch is al een passender woord.

|>


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Salvatron
  • Registratie: April 2003
  • Niet online

Salvatron

Dispereert niet

Chubbchubb schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 16:00:
Het feit dat er tig religies/geloven zijn is voor mij al reden genoeg dat er tig - 1 al zeker onwaar zijn. Er zijn miljarden mensen, ieder met hun eigen invulling van het geloof, en er kan er maar minstens 1 absoluut waar zijn, hoogst waarschijnlijk geen...
Dat zegt echter nog niets over de bruikbaarheid van een religie. Geen enkele religie is absoluut waar - zelfs een religie gebaseerd op de bijbel niet. Echter zijn sommige religies wel bruikbaarder dan andere om bijv. paranormale ervaringen op te wekken. Paranormale ervaringen vind je in ieder geval bij het hindoeïsme, het christendom en de New Age. Dus het waarheidsgehalte van een religie mag dan dubieus zijn, het bruikbaarheidsgehalte kan vastgesteld worden aan de hand van paranormale ervaringen.

Lucht en leegte, zegt Prediker, alles is leegte.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Salvatron
  • Registratie: April 2003
  • Niet online

Salvatron

Dispereert niet

gambieter schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 16:02:
Eensch, en mag hard aangepakt worden. Ieder kind hoort gelijke kansen te krijgen, en thuisonderwijs is bijna alleen maar bedoeld om kinderen te kunnen indoctrineren en ze geen kans op normale ontwikkeling te geven.
Vroeger was thuisonderwijs anders normaal. Op een gegeven moment is het onderwijs geïnstitutionaliseerd en is de leerplicht ingevoerd. Misschien is het daarom dat religieuzen speciaal onderwijs willen hebben: omdat ze het onderwijs als een verlengstuk van de opvoeding zien, en volgens mij is dat historisch gezien nog wel te beargumenteren. Maar thuisonderwijs is historisch gezien normaal.
Het "Darwin" en "Darwinisme" noemen is misplaatst, daarmee proberen de streng-religieuzen het op een religie te laten lijken. Laten we hier niet vervallen in een dergelijke aanpak en het gewoon de evolutietheorie noemen?
De huidige evolutietheorie wordt neodarwinisme genoemd. Darwinisme is dus inderdaad misplaatst omdat die versie van de evolutietheorie achterhaald is.

Lucht en leegte, zegt Prediker, alles is leegte.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

Jack Walsh schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 15:57:
[...]
Grappig dat je dat zegt. Bij het katholicisme mogen priesters niet eens trouwen. Wie is er dan streng/fundamentalistisch? Misschien dat hier in nederland katholieken toevallig minder streng zijn, maar als je de geschiedenis van de katholieke kerk bekijkt dan is die kerk zo streng als de pest.
Dat is imo wat oversimplistisch. Het niet mogen trouwen van priesters zien als strengheid, en het wel mogen trouwen van voorgangers zien als teken van verlichting? Diezelfde voorgangers prediken wel hellevuur en verdoemenis voor alle niet-protestanten (inclusief de katholieken).

Het wel of niet mogen trouwen is onderdeel van een ritueel, net als je nonnen hebt. Er zijn echter heel veel lekenpriesters, vrouwen die voorgaan in de RK kerk (mijn moeder is er een van), en modernisering van rituelen.
Simon schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 16:03:
[...]
ehm, hiermee bewijs je helaas wel dat je niet al teveel van religie af weet (klinkt wat bot). Er zijn nogal veel issues waarop het protestantisme veel vrijer is, sex, homos, condooms, slavernij. Het is wel belangrijk om binnen dat protestantisme die 2 stromingen aan te geven.
2 stromingen binnen het protestantisme? Het protestantisme bestaat uit honderden afscheidingen, schisma's, splitsingen en stromingen ;)
1 stroming is de strenge stroming, waar 't naampje evangelisme vaak op wordt geplakt. Dat is de groep die hoofdzakelijk ontstaan is uit een stroming binnen gereformeerden. Leven hoofdzakelijk met het nieuwe testament. Sex pas na het huwelijk, homos ook van 't dak af, etc etc (beetje overdreven, maar sex wel na het huwelijk). Deze groep is in bijvoorbeeld amerika enorm groot. Schattingen zeggen dat 30% vd amerikanen evangelisch is..

Dan is er een andere kant, het leeuwendeel, die zijn vaak hervormd, of gereformeerd, maar dan vrij progressief. De hoek van mijn moeder, opa, overopa (allemaal dominees :X). Progressief, modern, democraten... De voorganger van de VVD bestond uit hervormden. Meest progressieve kant van de kamer toen...

Katholieken in NL zijn vaak wel seculierder. Maar internationeel gezien zijn katholieken de meest fundamentalistische hoek (in de VS weer niet)... Blijft generaliserend deze post nog, er is zoveel nuance (zoveel duizenden kerken)...
Ik gaf toch aan dat in Nederland het katholicisme veel vrijer is?
Als je 't dus over fundamentalistische christenen wilt hebben, noem ze dan geen protestanten, die gingen in den beginne hard tegen fundamentalisme in.. Evangelisch is al een passender woord.
En degenen die het hardste tegen fundamentalisme ingaan zijn vaak ook degenen die er het snelste in vervallen :) .
Jack Walsh schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 16:11:
[...]
De huidige evolutietheorie wordt neodarwinisme genoemd. Darwinisme is dus inderdaad misplaatst omdat die versie van de evolutietheorie achterhaald is.
Dat gaat voorbij aan het punt wat ik maakte. "Darwinisme" of "Neodarwinisme" (of evolutieleer) als benaming is nog steeds misplaatst, omdat het geen stroming, levensbeschouwing of religie is. Het is gewoon de evolutietheorie, een wetenschappelijke theorie.

[ Voor 8% gewijzigd door gambieter op 15-12-2007 16:17 ]

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • simon
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 13:49
2 stromingen binnen het protestantisme? Het protestantisme bestaat uit honderden afscheidingen, schisma's, splitsingen en stromingen
hoofdzakelijk
En degenen die het hardste tegen fundamentalisme ingaan zijn vaak ook degenen die er het snelste in vervallen .
ben benieuwd hoe dat dan wordt met de westerse wereld tov moslimfundamentalisme...
Ik gaf toch aan dat in Nederland het katholicisme veel vrijer is?
mja je zette 't lijnrecht tov protestantisme, ben ik 't niet met je eens..

|>


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

Zo zien al die afscheidingen het niet. Ze zien zich vaak als de enige juiste leer...
[...]
ben benieuwd hoe dat dan wordt met de westerse wereld tov moslimfundamentalisme...
Alsof de westerse wereld het ergens over eens is. De westerse wereld en moslimfundamentalisme vergelijken is als appels vs nietmachines ;) .
[...]
mja je zette 't lijnrecht tov protestantisme, ben ik 't niet met je eens..
Dat is natuurlijk je goed recht :) . Het toont in Nederland echter wel dat er geen radicale katholieke partij is, maar wel 2 strenge protestante (evangelische) politieke partijen. En die twee partijen staan nou niet bekend om hun progressiviteit, ook de CU niet. Alleen verbergen die het wat beter dan de SGP.

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Spheroid
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 28-06 22:10
Jack Walsh schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 16:04:
[...]


Dat zegt echter nog niets over de bruikbaarheid van een religie. Geen enkele religie is absoluut waar - zelfs een religie gebaseerd op de bijbel niet. Echter zijn sommige religies wel bruikbaarder dan andere om bijv. paranormale ervaringen op te wekken. Paranormale ervaringen vind je in ieder geval bij het hindoeïsme, het christendom en de New Age. Dus het waarheidsgehalte van een religie mag dan dubieus zijn, het bruikbaarheidsgehalte kan vastgesteld worden aan de hand van paranormale ervaringen.
Bruikbaarheidsgehalts gelijk stellen aan het vermogen paranormale ervaringen op te wekken vind ik nogal cru. Vanwaar hangt het bruikbaarheidsgehalte daarvan af?

Verder is het mogelijk om trances en paranormale ervaringen op te wekken zonder religie. Het zijn vrij simpele trucjes, vasten, ritmisch dansen, zelfs excessieve masturbatie wordt in de literatuur genoemd.
Jack Walsh schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 16:11:
[...]


Vroeger was thuisonderwijs anders normaal. Op een gegeven moment is het onderwijs geïnstitutionaliseerd en is de leerplicht ingevoerd. Misschien is het daarom dat religieuzen speciaal onderwijs willen hebben: omdat ze het onderwijs als een verlengstuk van de opvoeding zien, en volgens mij is dat historisch gezien nog wel te beargumenteren. Maar thuisonderwijs is historisch gezien normaal.
"Vroeger" doet niet terzake. Vroeger was slavernij ook heel gebruikelijk, dat betekent niet dat het daardoor ok is. Thuisonderwijs is natuurlijk iets anders dan slavernij, maar ik denk dat je een kind veel mogelijkheden ontneemt door het niet naar school te doen.

La majestueuse égalité des lois, qui interdit au riche comme au pauvre de coucher sous les ponts, de mendier dans les rues et de voler du pain. - Anatole France


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Salvatron
  • Registratie: April 2003
  • Niet online

Salvatron

Dispereert niet

gambieter schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 16:13:
Ik gaf toch aan dat in Nederland het katholicisme veel vrijer is?
Hier in nederland tegenwoordig misschien wel, maar ik denk zeker niet dat het katholicisme vrijer is dan het protestantisme (denk aan de visie van de paus over condoomgebruik).
Dat gaat voorbij aan het punt wat ik maakte. "Darwinisme" of "Neodarwinisme" (of evolutieleer) als benaming is nog steeds misplaatst, omdat het geen stroming, levensbeschouwing of religie is. Het is gewoon de evolutietheorie, een wetenschappelijke theorie.
Ik ben het met je eens, maar in sommige wetenschappelijke leerboeken wordt de huidige versie van de evolutietheorie aangeduid met de term "neodarwinisme". Een vreemde term, maar het wordt toch zo genoemd.

Lucht en leegte, zegt Prediker, alles is leegte.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

Jack Walsh schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 16:26:
[...]
Hier in nederland tegenwoordig misschien wel, maar ik denk zeker niet dat het katholicisme vrijer is dan het protestantisme (denk aan de visie van de paus over condoomgebruik).
OK :) .
[...]
Ik ben het met je eens, maar in sommige wetenschappelijke leerboeken wordt de huidige versie van de evolutietheorie aangeduid met de term "neodarwinisme". Een vreemde term, maar het wordt toch zo genoemd.
Laten we dan overeenkomen hier niet in die fout te vervallen :)

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • simon
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 13:49
gambieter schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 16:21:

[...]

Dat is natuurlijk je goed recht :) . Het toont in Nederland echter wel dat er geen radicale katholieke partij is, maar wel 2 strenge protestante (evangelische) politieke partijen. En die twee partijen staan nou niet bekend om hun progressiviteit, ook de CU niet. Alleen verbergen die het wat beter dan de SGP.
alleen je doet het klinken alsof protestantisme fundamentalisme is, dat is waarom ik je geen gelijk geef. Voorloper van groenlinks bijv, PPR en EVP, zijn vrij progressief.

Daarnaast is er onder dominees onderzoek gedaan (protestanten dus), het grootste gedeelte van die dominees stemde progressief, en niet CU...

Dat er geen katholiek fundamentalistische partij is betekent nog niet dat die kant er niet is.. Kijk maar naar de bisschoppen nu, verre van een toon beeld van progressie, terwijl de top van de PKN (protestantse kerken nederland) relatief progressief is.

|>


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

Simon schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 16:32:
[...]
Dat er geen katholiek fundamentalistische partij is betekent nog niet dat die kant er niet is.. Kijk maar naar de bisschoppen nu, verre van een toon beeld van progressie, terwijl de top van de PKN (protestantse kerken nederland) relatief progressief is.
In elke religie heb je de progressieve en fundamentalistische stromingen, en een stevig middengebied waar men zich er niet teveel van aantrekt. En gelukkig maar ;) .

De bisschoppen worden aangesteld door het Vaticaan, en dat is absoluut geen toonbeeld van progressiviteit. Dus wat dat betreft zijn we het eens.

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • simon
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 13:49
mja, maar het illustreert wel dat de protestantse top, die vrij invloedrijk zijn in wat er gepredikt een slagje progressiever zijn dan de katholieke.

|>


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • gambieter
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online

gambieter

Just me & my cat

Simon schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 16:51:
mja, maar het illustreert wel dat de protestantse top, die vrij invloedrijk zijn in wat er gepredikt een slagje progressiever zijn dan de katholieke.
Nee, dat ben ik niet met je eens. Beiden zijn weinig tot niet progressief, beiden meer geinteresseerd in macht. Politici, niet meer en niet minder.

I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • simon
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 13:49
gambieter schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 16:55:
[...]

Nee, dat ben ik niet met je eens. Beiden zijn weinig tot niet progressief, beiden meer geinteresseerd in macht. Politici, niet meer en niet minder.
Want? Ik ben benieuwd wat jij van de PKN top afweet.. Ik ben al helemaal benieuwd naar wat jij van protestantse dominees en hun machtlust afweet.. Tuurlijk zitten er machtsfreaks in die tops, maar de opzet van het katholicisme is toch een veel hierarischer en machtsgerichter systeem..

Niet dat ik ontken dat over 't algemeen kerken niet erg progressief zijn (al zijn er wel degelijk progressieve kerken).

|>


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Chubbchubb
  • Registratie: September 2003
  • Laatst online: 24-03-2021

Chubbchubb

Blond en lekker? Mail me

Jack Walsh schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 16:04:
[...]
Dat zegt echter nog niets over de bruikbaarheid van een religie. Geen enkele religie is absoluut waar - zelfs een religie gebaseerd op de bijbel niet. Echter zijn sommige religies wel bruikbaarder dan andere om bijv. paranormale ervaringen op te wekken. Paranormale ervaringen vind je in ieder geval bij het hindoeïsme, het christendom en de New Age. Dus het waarheidsgehalte van een religie mag dan dubieus zijn, het bruikbaarheidsgehalte kan vastgesteld worden aan de hand van paranormale ervaringen.
Bruikbaarheid van een religie? Wat moet ik met een God waarvan het bestaan nog niet eens is bewezen? Een religie die zich dan volledig baseert op het bestaan van een God heeft voor mij geen bruikbaarheid. Maak eerst maar eens aannemelijk dat ie bestaat.
Als je paranormale ervaringen als basis gebruikt, dan hebben de indianen de meest correcte religie, Ookkun je er evengoed drugs en alcohol bijnoemen, tarrot kaarten, een glazen bol,.... Geen idee wat mijn horoscoop vorige maand over me zei, maar als ik er de juist draai aan geef, en ik geloof genoeg in horoscopen, dan vind ik vast wel iets in die 10 regels tekst die een klein beetje waar kunnen zijn. Voor mij is dat ietsepietse beetje 'waarheid' in die compleet vage tekst niet genoeg om in horoscopen en de bruikbaarheid ervan te geloven. Dat dat voor anderen wel het geval is, dat aanvaard ik, maar ik heb wel een beetje medelijden met die arme zielen (die hun leven de volgende maand gaan leiden door een horoscoop).

Powered by: blond bier


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • simon
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 13:49
Chubbchubb, waarom redeneer je vanuit je eigen perspectief?

|>


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Chubbchubb
  • Registratie: September 2003
  • Laatst online: 24-03-2021

Chubbchubb

Blond en lekker? Mail me

Simon schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 17:47:
Chubbchubb, waarom redeneer je vanuit je eigen perspectief?
Wat doet iemand die zegt dat zijn geloof (insert christemdom, islam, boedisme,...) het enige correcte is en bijgevolg de waarheid is en iedereen daarom maar zus en zo moet leven? Wat ik wil bereiken met mijn post is mensen een spiegel voorhouden. Wanneer je je daardoor aangesproken voelt of dit soort vragen geeft, dan is het aan jou om je eigen conclusies te trekken en te kijken wat je in die spiegel ziet.
Wanneer men mij wilt laten geloven dat er een God bestaat, maak dat dan aannemelijk. Wanneer men daarna zegt dat God condooms verbiedt, maak dat dan aannemelijk. Maar ga er aub niet vanuit dat iedereen in God moet geloven en dat condooms niet gebruikt mogen worden omdat iemand gelooft dat er een God is die dat zou verbieden en dat dat per definitie van toepassing is op alle mensen. Louter en alleen omdat zijn geloof de waarheid is.

Powered by: blond bier


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DJ Henk
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 14:55
Chubbchubb schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 18:19:
Wanneer men mij wilt laten geloven dat er een God bestaat, maak dat dan aannemelijk.
Dat is bijzonder eenvoudig, ondanks het feit dat ik niet gelovig ben, of een religie aanhang.

Zowel de menselijke geest als de logisch/wetenschappelijke redeneertrend zijn beperkt. Om een simpel voorbeeld te geven: wat is de oorsprong van het universum? Men kan dan iets roepen over oerknal, maar dat schiet niet op. Wat was er dan voor de oerknal?

Er zijn twee mogelijkheden: eerst was er 'niets', toen was er wel 'iets' en daaruit is uiteindelijk de wereld zoals wij die kennen ontstaan. Of dat is niet het geval en er is altijd al 'iets' geweest.

Beide oplossingen kan ik niet bevatten. Hoe kan nou iets uit niets ontstaan? Of hoe kan er altijd al iets geweest zijn? Ik geloof dat dat het juiste antwoord is dat zowel tijd en ruimte uit de oerknal ontstaan zijn en dat het onzin is om van 'ervoor' te spreken, wanneer met het over de oerknal heeft.

Dat kan wiskundig allemaal best kloppen, maar ik krijg het mijn hoofd niet in. ik heb het geprobeerd en ik heb gefaald. Mijn oplossing was uiteindelijk eenvoudig. Ik accepteer dat er dingen zijn die ik nooit zal begrijpen en als het zo uitkomt, ben ik niet te beroerd, en wil ik best het etiket 'God' op die zaken plakken.

Dus: God bestaat, en wel per definitie van mijn onkunde.
Wanneer men daarna zegt dat God condooms verbiedt, maak dat dan aannemelijk.
Ok, dat wordt lastiger...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Chubbchubb
  • Registratie: September 2003
  • Laatst online: 24-03-2021

Chubbchubb

Blond en lekker? Mail me

DJ Henk schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 18:50:
Dus: God bestaat, en wel per definitie van mijn onkunde.
Dus eigenlijk zeg je dat je iets niet begrijpt. Om invulling te geven aan dat iets dat je niet begrijpt stel je een iets (=God) als verantwoordelijke. In mijn ogen kun je voor een onverklaarbaar iets alleen maar stellen: 'Ik weet het (nog) niet, misschien wordt het later wel verklaard en wanneer die verklaring mij redelijk lijkt en men geeft er voldoende argumenten voor, pas dan neig ik naar die toekomstige verklaring. Maar nu weet ik het gewoonweg niet'. Volgens mij is dat de enige nuttige statement dat men kan en mag geven. Alle verklaringen die zich berusten op het bestaan van een God (in wat voor toestand dan ook) hebben voor mij geen waarde, totdat die God (in zijn toestand) bewezen wordt. Ik kan evengoed stellen: in den beginne was er een oneindige hoeveelheid energie. E=mc^2, uit energie kan massa ontstaan. dus God was energie.

Powered by: blond bier


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 63813

DJ Henk schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 18:50:
Er zijn twee mogelijkheden: eerst was er 'niets', toen was er wel 'iets' en daaruit is uiteindelijk de wereld zoals wij die kennen ontstaan. Of dat is niet het geval en er is altijd al 'iets' geweest.

Beide oplossingen kan ik niet bevatten. Hoe kan nou iets uit niets ontstaan? Of hoe kan er altijd al iets geweest zijn?
Dit hoor je wel vaker, grappige is natuurlijk dat het inderdaad lastig is je voor te stellen dat er iets uit niets ontstaat, maar dat men dan de toevlucht neem in dat het iets gecreerd is door iets anders (god), maar vervolgens wél kan voorstellen dat god altijd bestaan heeft/uit niets ontstaan is.. God is immers almachtig :p

Tis een kromme redenatie; als god eeuwig kan zijn/ uit niets kan ontstaan, waarom kan het universum dat dan niet?

Tekenend is ook hoe religies vaak tegen "achterhaalde" religies aankijken.. Geen "moderne" religie die onweer voorstelt als een god die bliksemschichten van een hoge berg gooit omdat ie boos is. Je zal dan ook zien dat de gemiddelde christen/moslim/whatever de oude grieken voor een stel mafkezen zullen uitmaken :P


offtopic:
het beroep doen op de onvolledigheid van de wetenschap / de onkunde van de "ongelovige" alles te verklaren doet me altijd denken aan Fons Jansen "jullie ongelovigen kunnen niet verklaren hoe jezus over het water liep"

[ Voor 30% gewijzigd door Anoniem: 63813 op 15-12-2007 20:13 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DJ Henk
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 14:55
Chubbchubb schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 20:01:
Dus eigenlijk zeg je dat je iets niet begrijpt. Om invulling te geven aan dat iets dat je niet begrijpt stel je een iets (=God) als verantwoordelijke. In mijn ogen kun je voor een onverklaarbaar iets alleen maar stellen: 'Ik weet het (nog) niet, misschien wordt het later wel verklaard en wanneer die verklaring mij redelijk lijkt en men geeft er voldoende argumenten voor, pas dan neig ik naar die toekomstige verklaring. Maar nu weet ik het gewoonweg niet'. Volgens mij is dat de enige nuttige statement dat men kan en mag geven.
Dus jij houdt de mogelijkheid open dat jij op een zeker moment in je leven alles helemaal en volledig zal begrijpen? Ik vind dat op zijn zachtst gezegd nogal een optimistische gedachte. Om het woord arrogant maar niet te gebruiken.
Anoniem: 63813 schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 20:04:
Dit hoor je wel vaker, grappige is natuurlijk dat het inderdaad lastig is je voor te stellen dat er iets uit niets ontstaat, maar dat men dan de toevlucht neem in dat het iets gecreerd is door iets anders (god), maar vervolgens wél kan voorstellen dat god altijd bestaan heeft/uit niets ontstaan is.. God is immers almachtig :p
Dat is helemaal niet raar. Volgens mij beamen de meeste gelovigen ogenblikkelijk dat hun god onbegrijpbaar is. Het is het stukje dat ze uit die onbegrijpelijkheid opeens wel allemaal regels en motivaties voor die regels tevoorschijn weten te toveren wat in mijn ogen raar is.

Zoals ik al tijden terug in deze thread schreef: het is maar net hoe je god definieert. Je kunt god stellen en daarmee al het onbegrijpelijke verklaren, of je doet het omgekeerd en noemt al het onbegrijpelijke god. Maar hoe je het ook wendt of keert: god staat boven ons en wij stervelingen zullen er niets van snappen.

Daarom heet geloof ook geloof en valt god nooit te bewijzen. Het enige wat vol te houden is, is dat er iets buiten ons moet zijn. Logica is alleen maar gereedschap om analyses te maken. Wetenschap is alleen maar wat gehobby om een zo goed mogelijk model van onze wereld te maken. Stel dat we ooit een perfect model van de wereld in elkaar weten te zetten. Dan hebben we twee werelden. Dat schiet ook niet erg op.

Hoe aannemelijk wil je die god eigenlijk hebben?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 63813

Waarom moet er een ondoorgrondelijke god zijn, en kunnen we niet gewoon in een werkelijkheid zonder god leven die (nochthans) ondoorgrondelijk is?
Ik mis altijd de gehele redenatie waarom er een god-persoon tussen geplaatst moet worden. Waarom kan god wel uit niets ontstaan/ eeuwig zijn en het universum niet?
Waarom kunnen we (blijkbaar) niet aanvaarden dat we sommige processen niet doorgronden en moet het dús het werk van een god zijn?

Ik heb opzich niets tegen het geloof, maar als we met z'n allen in het geloof van de oude grieken, om maar een voorbeeld te noemen, waren blijven hangen, dan hadden we nog steeds niet door gehad wat bliksem precies is (het komt immers door zeus, dus waarom zouden we het verder onderzoeken?) en hadden we zaken als bliksemafleiders bijvoorbeeld niet gehad. De tijd dat "het geloof" ons iets leerde waar we in het dagelijks leven iets aan hebben is denk ik toch wel definitief voorbij; als je het geloof als iets wilt zien wat je op persoonlijk niveau kan helpen een doel in het leven te vinden, gelukkig te zijn, goed te zijn voor je medemens en dat soort zaken zie ik daarentegen prima het nut van het geloof in. Maar dat zijn zaken die niet aan het aanhangen van een geloof zijn voorbehouden; ook een ongelovige kan zonder geloof deze dingen vinden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Chubbchubb
  • Registratie: September 2003
  • Laatst online: 24-03-2021

Chubbchubb

Blond en lekker? Mail me

DJ Henk schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 21:40:
Dus jij houdt de mogelijkheid open dat jij op een zeker moment in je leven alles helemaal en volledig zal begrijpen? Ik vind dat op zijn zachtst gezegd nogal een optimistische gedachte. Om het woord arrogant maar niet te gebruiken.
Inderdaad. Misschien heeft de mens in de toekomst ooit een verklaring voor wat ik nu nog niet weet. Wat vind je arrogant aan de uitspraak: 'Dat weet ik niet.' Ik vind de uitspraak: 'Dat komt door mijn god, en dat is de enige waarheid dus jij moet daar ook in geloven!' een stuk arroganter.

Powered by: blond bier


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DJ Henk
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 14:55
Anoniem: 63813 schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 22:01:
Waarom moet er een ondoorgrondelijke god zijn, en kunnen we niet gewoon in een werkelijkheid zonder god leven die (nochthans) ondoorgrondelijk is?
Van mij mag het dus alletwee, want ze sluiten elkaar niet uit. Ik prefereer overigens de laatste mogelijkheid.
Ik mis altijd de gehele redenatie waarom er een god-persoon tussen geplaatst moet worden. Waarom kan god wel uit niets ontstaan/ eeuwig zijn en het universum niet?
Waarom kunnen we (blijkbaar) niet aanvaarden dat we sommige processen niet doorgronden en moet het dús het werk van een god zijn?
Volgens mij denken we er hetzelfde over. Het enige verschil is dat jij (en vele anderen) bij het woord god meteen aan een persoon denkt. Terwijl god natuurlijk nooit een persoon kan zijn. En het is al helemaal geen oude man in een witte jurk op een troon in de hemel.
Pagina: 1 2 3 Laatste