Techneut schreef op maandag 11 januari 2010 @ 00:44:
In de test komt die Cresta inderdaad vrij goed naar voren, zeker als je in aanmerking neemt dat hij niet duur is. Destijds was hij o.a. te koop bij Kijkshop, ik neem aan dat dit nog wel het geval is. Zie verder
http://www.hardware.info/...n_Energieverbruiksmeters/
Daar vind je ook de exemplaren die beslist worden afgeraden.
De Cresta meet inderdaad spanning, stroom, vermogen, arbeidsfactor en verbruik. Alleen hij registreert niet, daarvoor moet je een wat duurder apparaat hebben.
Klopt, aanbieding bij de Kijkshop. Cresta RCE - 1106 voor 9,99 euro. (Gisteren gehaald)
Korte review van deze vermogensmeter:
Het geeft het volgende weer:
1) Voltage (bij mij 218-220 Volt 50 Hhz

zou 230V / 50 Hhz moeten zijn, maar ik leef in een achtergesteld gebied of zo
2) Stroomsterkte (met daarachter in kleine cijvers en letters de cos waarde = power factor)
3) Watt (Arbeidsvermogen = nuttig vermogen) (met daarachter in kleine cijvers en letters de cos waarde = power factor = zelfde als bij de stroom indicatie)
4) Maximaal opgenomen vermogen (Watt) Ik dacht eerst dat dit het "schijnbaar vermogen" zou zijn, maar toch niet begrijp ik van Jack O (zie hieronder)
(Schijnbaar vermogen = arbeidsvermogen samen met het reactief vermogen of te wel het laatste is het vermogensverlies) Volgens mij betalen we voor het schijnbaar vermogen, maar dat weet ik niet zeker, iemand die dat kan bevestigen? of juist niet
5) Energie kosten waarbij jezelf je kWh tarief dient in te vullen (elke keer opnieuw wanneer je de reset knop gebruikt om het geheugen te wissen. Beetje stom hoe ze dat hebben gedaan, maar anders pak je een rekenmachine

Werkt net zo goed.
6) Verder laat het display de tijd en dag zien (mits ingesteld en moet na elke reset opnieuw worden ingesteld

) Resetten is niet nodig voor de kosten meting. Net ontdekt dat je de Kosten-teller weer op nul krijgt wanneer de functie toets een paar seconden ingedrukt wordt. (Dus je hoeft niet steeds de R (reset) knop in te drukken en datum, tijd en koste/kWh opnieuw in te stellen.)

die wordt op nul gezet door de functie knop een paar seconden in te drukken)
Er is nog een optie voor het instellen van een dag en nacht tarief, maar wie heeft dat tegenwoordig nog? (zo'n dubbele kWh meter zodat je 's nachts of in het weekeind met goedkopere stroom kunt en gaat wassen)
De kleine letters zijn erg moeilijk te lezen, maar de getallen (Voltage, de Stoomsterkte, Vermogen (Watt) en de vermogensfactor (powerfactor) werkt het prima. Met de zeer beknopte handleiding ernaast en met deze aanvullende informatie is het een prima te gebruike meter. Ik ken nog iemand met een Energy Check 3000, dus dat is leuk vergelijken van de meetwaarden.
De meter is verder rechttoe rechtaan. Hij registreert, maar er zit niet een mooie geheugenfunctie of geheugenkaart in om de variatie in het stroom/watt verloop te zien.
Misschien dat ik er nog een EnergyLogger4000 bij haal waarbij dat wel kan, maar ik heb al gelezen (in dit forum) dat de sd-kaart problemen kan geven.