Oke, na lang nadenken en zoeken naar mogelijkheden heb ik andere optische oplossingen voor beamers gekeken. De LCOS techniek sprak me zeer aan, want daar wordt echt van alles gedaan om licht te bundelen, splitten, reflecteren.
Het antwoord zit in het gepolariseerd licht. Met gepolariseerd beamsplitters kan men reflectie mee regelen en zo de zaak mogelijk te maken om licht te bundelen.
De eerste voorbeeld is makkelijk:

Het antwoord om licht effectief te bundelen van R + G + B leds. Dit kan met dichronic prisma. In prisma zit dan rood en blauwe filter die rood en blauw effectief reflecteren, maar groene licht gaat gewoon recht doorheen. De techniek is toegepast in LCD beamers.
Dan kijken we verder met witte leds. Wat kan ik hiermee doen? Dichronic is niet bruikbaar met wit licht, omdat alle kleuren erin gereflecteerd moet worden! Maar LCOS techniek heeft wel antwoord: licht kan gepolariseerd worden, en zo kan men hiermee reflectie geregeld worden.
Dat komt hiermee op:

Ik heb hier op theorie toegepast. Drie gepolariseerd beamsplitters is achter elkaar gezet, met aan het eind normale spiegel om licht terug te sturen, maar wel anders gepolariseerd, zodat licht gewoon rechtdoor gaat. Hiermee maakt licht bundelen toch wel mogelijk.
Met beide technieken kunnen we nog even doorgaan:

R G B lichtpaden gemaakt met beamsplitters, en daarna samenvoegen met dichronic prisma aan het eind. We voeren dus hiermee licht output op, wat nodig is om acceptabel beeld te maken in verlichte omgeving.
En wat kunnen we doen met witte leds? Alleen met polarizers.

Helaas kan je maar 2 manieren doen met polariseerd licht (verticaal en horizontaal) dus 3e lichtpad in het midden wordt niet mogelijk. Maar het kan wel met ongepolariseerd licht, want dan gaat voor een deel gewoon rechtdoor. Met klein verlies dus, maar wel klein schepje erbij. 6 leds aan beide kanten werken met weinig verlies. De 7e led in het midden heeft iets meer verlies maar helpt ook even mee in opvoeren van licht output.
In het begin van DLP beamer hebben we naast kleurenwiel een smalle doorvoer gezien. Zo'n piepklein vierkant gaatje. Dat is integrator oftewel homogenizer. Het heeft als functie om meer parallel licht te maken. Dit is tegelijk ook een soort iris voor het licht. Kleinere iris levert strak beeld op, maar levert meer licht in. Maar wel minder last van licht dat alle kanten opgaat en dus geen onverwachte reflecties oplevert op DLP chip.
Andere optische mogelijkheden heb ik bekeken:
- met koplampreflector en binnenreflector (zie eerder deze topic met fietslamp reflector)
Met ronde reflector is licht niet meer goed parallel en dat gaat alle kanten op vliegen. Daardoor neemt licht output erg sterk af en is nog zinlozer dan led rechtsreeks. Het is te moeilijk om licht goed te leiden en terug te zetten.
- met glasvezel
Ook in glasvezel moet het hebben van licht onder hoek, en parallel licht is moeilijk. Doordat er geen boel licht door glasvezel gaat en ik moet slechts 2x2cm lichtpunt hebben, maar hoe zou je dat doen met 6tal 2x2cm leds? Dat kan niet. Het is ook teveel gedoe en zeker ook veel verlies.
En uiteindelijk kom ik bij gepolariseerd licht die me toch nog mogelijkheden biedt om met laag verlies en toch makkelijk licht samenvoegen. Dat is dus antwoord op mijn probleem. Maar ook voor mensen die kleurenwiel haten en eruit willen halen zodat beamer al helemaal stil wordt, kan nu ook met hulp van dichronic prisma doen. Door LCOS en LCD technieken te gebruiken kunnen we DLP beamer toch nog interessant en bruikbaar maken met LED licht.
Nu moet ik bedrijven opzoeken die ervaring met LCD en LCOS optische technieken hebben. En ze dus kunnen maken. Beamers worden overal gemaakt, dus er zijn vast genoeg bedrijven. Maar ik kan niet zoveel doen via Google (heb 1 Japans bedrijf gevonden die overzicht heeft van diverse producten) dus zou graag om jullie hulp vragen om bedrijven te zoeken, zodat project verder kan, en zo voor iedereen mogelijk te maken om ook zelf LED beamer te maken, met of zonder kleurenwiel erin.
Met Witte LEDs kunnen we aantal lumen opkrikken, per led 210 lumen erbij voor 3Watt led. De kleurenwiel blijft nodig bij witte leds.
Bij RGB power leds is er alleen 1Watt versie te vinden op Samenkopen.net. Hogere vermogen R/G/B leds zijn er dus bijna niet (eenvoudig) te vinden voor mensen die kleurenwiel eruit willen.
Tenslotte final word: de tweede defecte DLP beamer is binnen. Ook exact zelfde model Comprak zoals eerste beamer - makkelijk om te bouwen dus, maar nu met mooie compleet koffer vol accessoires uit ... Canada. Wat heeft dat lang geduurd om ding hierheen te halen, maar dankzij familie in Canada is dat mogelijk geworden. Kost ook bijna niks met 60 Euro (100 Can. Dollars) excl. wat verzendkosten.