LED beamer project: bundelen van het licht.

Pagina: 1 2 3 4 5 Laatste
Acties:
  • 78.296 views sinds 30-01-2008
  • Reageer

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BartS12
  • Registratie: September 2006
  • Laatst online: 09-05 15:37
Ah, dit is een goed begin:
http://www.opticsinfobase...48536032&CFTOKEN=73851159

Alhoewel niet makkelijk leesbaar, gaat het doorlezen en (proberen te) begrijpen zeker helpen bij het flink opschoeven van de licht-output van je beamer.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
Microlenzen gebruiken :o

Oke, dat is bekend om licht beter te begeleiden. Maar ik heb niet zulke lenzen bij me. Dus ik ga daarom verder met de reflector en kegel poging. Je moet toch wat van leren en proberen. Wel heb je gelijk dat ik nooit alles kan benutten. Maar ik wil elke licht proberen naar midden leiden. Als die kans aanwezig is, pak ik die. Met 12 leds probeer ik alle zeilen bij te zetten. 1 led is altijd minder licht dan 12 leds samen.

Er bestaat 20 Watt led, als 1 hele led. Die maakt het plaatsen voor de kleurenwiel zeker heel makkelijker. Maar de levensduur is het probleem; veel korter dan 1W of 3W led. Dus ik ga eerst voor de lange levensduur. Daar komen we voor met led beamers.
Verder heeft 20W ook een probleem: het is 18,5 Volt. Dat heb ik niet met 12V als hoogste spanning. Ik heb weer andere voeding en prints voor nodig. Er zijn dan ineens 4 spanningen nodig.

Update:
Winkelcentrum bekeken, alle oorbellen bekeken, niks geschikts dat 2 cm kegel heeft. Behalve in electronica shop, de bekende luidsprekerboxen voetjes. Die zijn wel mooi kegelvorm, maar helaas messing (geelkleurig) en ook duur met 30 Euro. Jammer, dat zal niet gaan.

Terwijl ik zit te piekeren welke dingen wel kegelvorm heeft, zit ik even te denken aan SM kleren. Deze zwartleren hardcore kleding, vooral riemen, armbanden en handschoenen, hebben wel uitstekende punten. Dat zullen zeker kegels zijn. Maar dan moet ik wel speciaalzaak opzoeken :o

Ik ga dus maar experimenteren met de speciale spiegelfolie. Hiermee kan ik diverse reflectors uitproberen. Over een tijdje kan ik wat vertellen wat de resultaten zijn.

[ Voor 28% gewijzigd door MrDummy op 14-09-2007 19:25 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Sissors
  • Registratie: Mei 2005
  • Niet online
Voor de nieuwe Luxeon Rebel leds (100 LM op 350 mA en 180 op 700 mA) zijn 11 mm relfectors, dat scheelt al behoorlijk in 't formaat ten op zichte van de meest lenzen. Ik heb wel 12,5 mm lenzen gezien, maar daar verwacht ik weinig goeds van. Met die 11 mm reflectoren kan je in een cirkel met diameter van 50 mm 12 Leds krijgt. Met die reflectoren zal 't nog zeker niet perfect zijn qua bundeling van 't licht, maar ze bundelen wel heel behoorlijk want ze zijn gemaakt voor zaklampen en daar moet je ook een smalle bundel hebben.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • SA007
  • Registratie: Oktober 2002
  • Laatst online: 23:42

SA007

Moderator Tweaking
MrDummy: als je een slijpsteen hebt kan je in combo met een boormachine zelf verdacht mooie kegels maken, als je dat dan polijst is dat volgens mij prima te doen.

Over het 'meer leds kan nooit meer licht geven' idee kan ik alleen zeggen dat ik het daar totaal niet mee eens ben.
Als je voor elke led een 5 graden lens zet, en je goot dat samen door een leuk convergerende lens, en dan net voor het brandpunt weer door een divergerende lens met dezelfde sterkte heb je het licht van alle leds onder de convergerende lens gebundeld tot 1 straal met 5 graden afwijking.

Hierachter zal je misschien wel nog iets diffuserends moeten zetten, anders krijg je in de output weer lekker je leds te zien, maar volgens mij is hat idee dat je leds niet kan bundelen structureel fout.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 178962

Hoe werkt dat met die kleine portable laser pointertjes?

Die krijgen toch een behoorlijke hoeveelheid licht door een kleine lens heen?

Ik ben niet zo bekend in de optica, maar lijkt me toch wel dat je met leds een bijzonder krachtige lichtbron kunt maken en dat licht ook kunt focussen.

10 lumen lijkt me een beetje overdreven laag...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • warcow
  • Registratie: April 2005
  • Laatst online: 06-05 01:03
Anoniem: 178962 schreef op vrijdag 14 september 2007 @ 23:11:
Hoe werkt dat met die kleine portable laser pointertjes?

Die krijgen toch een behoorlijke hoeveelheid licht door een kleine lens heen?

Ik ben niet zo bekend in de optica, maar lijkt me toch wel dat je met leds een bijzonder krachtige lichtbron kunt maken en dat licht ook kunt focussen.

10 lumen lijkt me een beetje overdreven laag...
Ik neem aan dat dat nou niet het geschikte soort licht is..? (volgens mij is de golflengte van zo'n lasertje niet geschikt voor een dergelijke beamer als hier besproken)
Maar ik heb er geen verstand van...

  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
Lol, ik zie nu pas nieuwe topictitel...

Inderdaad, het is even zoeken naar de eenvoudige manier om licht te bundelen.
Ik heb onderzoek gedaan met de kegelvorm en bekeek het resultaat. Ook merk ik dat 5mm leds met eigen lens erop toch beter licht maken dan verwacht. Het gebruik van kleine lenzen zou dan beter gaan...

Maar eerst de spiegelkegel maken:
Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f78t.jpg Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f79t.jpg
Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f80t.jpg Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f81t.jpg
Met speciale spiegelfolie maak ik een kleine kegel van. Diameter eerst 3,5 cm, dan wordt ie gevouwen op circa 2,5 cm of zo. Het is op stevig papier geplakt zodat het niet slap wordt.
Het is nog niet vastgeplakt, maar rust op een schroef.
Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f82t.jpg Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f83t.jpg
En het ziet al beter uit, de led lijnen zijn al meer in het midden gezet. Maar omdat er 120 graden uitgestraald wordt van 1W leds, is er veel licht verloren gegaan.

Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f84t.jpg Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f85t.jpg
Controle licht op de plafond. De linker is met reflector en kegel erop. De rechter is echter zonder reflector en toont al veel meer (egaal) licht.

Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f88t.jpg Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f87t.jpg
En moet je maar deze kleine setup met 6 superfelle leds zien. Dankzij hun eigen lenzen is het licht al reeds gebundeld waardoor er duidelijke lichtpunt op de plafond te zien is.

Ik zit dus met een probleem van erg wijde 120 graden licht. Dan zie ik in de lade deze staan:
Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f86t.jpg
Het zijn led houders met chroomlaag. Deze ga ik gebruiken om over 12 leds te plaatsen en vastplakken (5,5 mm diameter, dus groot genoeg) en is binnen ook verchroomd. Het zou een alternatief worden ipv een lens. Hiermee hoop ik de 120 graden aanzienlijk klein te maken tot iets van 10 graden. Dan probeer ik het nog es met de reflector en kegel om alle 12 leds naar midden te leiden. De licht uitstrooiing zou veel kleiner zijn.

Als ik de lenzen zou nemen, dan mogen ze niet groter zijn dan 8 mm in diameter. Samen met een buisje als omhulsel is 9 mm de maximale grootte, dan komen ze tegen elkaar. Hebben we zulke kleine lenzen? Je mag het zeggen.

  • Universal Creations
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 09-05 22:34
Gordijnroedes hebben vaak aan de uiteindes kegels en kogels zitten, dus misschien daar eens naar kijken.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


  • Dr.Roelski
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 00:18

Dr.Roelski

Walk on ....

Je zal toch echt paraboolvormen moeten gebruiken om licht te bundelen. Met kegelvormen of andere rechte hoeken zul je niets opschieten.
Ten tweede zul je onmogelijk een enkele paraboolvorm vinden om over alle leds te schuiven. Alleen door op elke led individueel een lens of paraboolvorm te zetten zul je het kunnen bundelen. Doe maar net of er in jouw ontwerp maar 1 led brand en bedenk dan nog eens hoe je dat licht gaat bundelen.
Zelfs als je over alle leds zo'n 10 graden lens plaatst zal het nog moeilijk worden om dat licht samen te bundelen. Je houd dan altijd nog de hoek over waaronder de leds onderling staan. Doe maar net of er een 0 graden lens opzit (dus de leds stralen laserlicht uit) en je snapt wat ik bedoel.
Hier is een gevorderde optica specialist nodig (en ik ben dat zeker niet)!
Ik hoop dat het toch mogelijk is om een evenwijdige bundel licht te maken met meerdere leds. Anders wordt het wachten op een 100W led die je op 20W kan aansturen.

Anoniem: 178962

warcow schreef op vrijdag 14 september 2007 @ 23:21:
[...]


Ik neem aan dat dat nou niet het geschikte soort licht is..? (volgens mij is de golflengte van zo'n lasertje niet geschikt voor een dergelijke beamer als hier besproken)
Maar ik heb er geen verstand van...
Nee, maar het ging meer om het type lens, een witte laser kost veel te veel natuurlijk.




Wat nou als je een parabool spiegel pakt (kleine vergrotende opmaakspiegel a 2 euro bij de Etos?) en daar van boven af alle led's in mikt (dus de leds naar beneden richting de spiegel laten schijnen), dan lijkt me toch dat je een behoorlijke bundel kunt maken.

Ik heb het net even getest, ik kan met een laserpointer vanaf alle richtingen een lichtpuntje op exact hetzelfde plekje op het plafond krijgen dus wat dat betreft moet dat zeker werken. (Opmaak spiegeltje plat op bureau op dezelfde plek, laserpointer rondom in de spiegel gemikt ongeveer 1/3 vanaf de rand)

[ Voor 6% gewijzigd door Anoniem: 178962 op 15-09-2007 17:51 ]


  • Stoney3K
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 08-05 12:40

Stoney3K

Flatsehats!

MrDummy schreef op vrijdag 14 september 2007 @ 09:24:
Ik dacht eerst dat wit vlak deel speciaal voor zwart/wit is bestemd. Wit en zwart hebben geen kleur nodig en zo zou er dan maximaal licht doorheen. (en grijstinten ertussen)
Op kleurenwiel motor staat zwarte markering. Deze zorgt voor calibratie tussen kleurenwiel en DLP chip zodat kleuren goed staan.

Verder heb je ook beamers die meerkleuren wiel hebben als ik goed heb. Dan wordt het lastiger om RGB te doen. Bijvoorbeeld van Samsung:
[afbeelding]
Ik zie R, G, B, C, M en Y. Moet niet moeilijk zijn, want C = B + G, M = R + B en Y = R + G :)
Nu weet je waarom witte vlak erin zit. Zie http://www.projectorcentral.com/lcd_dlp.htm
Dat witte vlak wordt dus in principe alleen gebruikt om je luma een beetje 'op te krikken', zodat je met dat kleurenwiel de gekleurde (chroma) beelden er alleen nog maar bovenop hoeft te projecteren. Maar wat je zegt, je chroma wordt zwakker en dus zie je minder kleurverzadiging.
Weet je nog dat vga aansluiting zelf over aparte kleurkanalen heeft? Als je met opzet 1 van de kleuren uittrekt, verkleurt het beeld. Enige wat in moet blijven zijn H en V lijnen.
Dus je neemt voor deze gemak gewoon VGA verdeler, en 3 identieke beamers nemen. De compaq MPxxxx beamers zijn smal en verticaal. Daardoor is het makkelijk om ze lekker dicht naast elkaar te zetten zonder hitte problemen (led zit er dan in) - met UHP mag dat niet ivm teveel warmte. en zo 3-DLP achtige beeld maken a la CRT beamer. Nadeel: kleurverschuiving mogelijk.
Kleurenwiel wordt wel eruit gesloopt en alleen in elke beamer 1 kleur LED zetten. Elke beamer krijgt H+V+eigen kleur lijn. Dat is al genoeg. Geen dure kleurverdeling schakeling nodig.
Dat werkt prima met VGA, maar probeer het nu maar eens met PAL/NTSC/component of een of andere andere standaard die niet nette aparte kleurlijntjes heeft :)... Wat je wel nog zou kunnen doen is de video input op elke beamer aansluiten en in het menu van de beamer gewoon de kleuren die niet geprojecteerd worden op nul zetten (al weet ik niet in hoeverre dat werkt per model beamer, in mijn TFT betekent in de kleurinstellingen 'rood op nul' bijvoorbeeld niet dat ik geen rood meer heb, alleen in verhouding minder)

Ik weet overigens niet zeker of het met DVI ook lukt. Ik kan me wel herinneren dat er aparte kleurbits in het DVI signaal zitten, maar ik geloof dat de sync-informatie op de (digitale) groen-lijn meegezet wordt. Je zult dus altijd wel iets aan processing moeten doen, of je moet VGA met BNC aansluiten en alles via een Media Center PC doen. Voordeel is wel dat je per beamer minder LED vermogen nodig hebt, geen regenboogeffect meer hebt en de kleurdefinitie van een 3DLP haalt.

(Wat ik overigens wel zou doen is voor elke beamer de desbetreffende kleur over alle drie de kleuren parallel zetten, zodat je hem gewoon op het luma signaal krijgt. Dan krijg je geen zwarte beelden op de andere kleuren omdat daar geen signaal op zit)

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


  • naftebakje
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 10-05 14:22
Stoney3K schreef op zaterdag 15 september 2007 @ 22:33:
[...]
Ik weet overigens niet zeker of het met DVI ook lukt. Ik kan me wel herinneren dat er aparte kleurbits in het DVI signaal zitten, maar ik geloof dat de sync-informatie op de (digitale) groen-lijn meegezet wordt. Je zult dus altijd wel iets aan processing moeten doen,
DVI maakt gebruik van LVDS signalen, dus differentiëele datalijnen, er wordt voor R,G en B een datalijn gebruikt, en een datalijn die het kloksignaal verzend (ik dacht op 1/4 van de pixelklok). De sync zit in het blauw-kanaal, waarschijnlijk verwar je het met de SOG (sync on green) die bij analoge video regelmatig voorkomt.
Ik denk niet dat het haalbaar is om als hobbyist met DVI te prutsen, ik heb al teveel rare dingen gezien bij zaken die professioneel ontworpen zouden moeten zijn.
of je moet VGA met BNC aansluiten en alles via een Media Center PC doen. Voordeel is wel dat je per beamer minder LED vermogen nodig hebt, geen regenboogeffect meer hebt en de kleurdefinitie van een 3DLP haalt.
Wat ik overigens wel zou doen is voor elke beamer de desbetreffende kleur over alle drie de kleuren parallel zetten, zodat je hem gewoon op het luma signaal krijgt. Dan krijg je geen zwarte beelden op de andere kleuren omdat daar geen signaal op zit)
Dat is idd een goeie mogelijkheid, analoog aansluiten en met een buffertje elke beamer op elke kleur hetzelfde sigaal te geven, zoniet gebruik je maar 1/3 van de mogelijke helderheid.

Als de boer zijn koeien kust, zijn ze jarig wees gerust. Varkens op een landingsbaan, leiden nooit een lang bestaan. Als de boer zich met stront wast, zijn zijn hersens aangetast. Als het hooi is in de schuur, zit het wijf bij den gebuur.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
Samenbundelen blijft lastig.
Ik ga daarom hiervoor 5Watt led nemen (de enige die onder 12V blijft) en een 10 graden lens erop. Eentje maar. Die plaats ik dan direct voor de kleurenwiel.

Met 10 en 20 Watt leds ben ik boven 12 V (17,5 en 18,5 V) en daar is andere voeding voor nodig.
Een laptopvoeding heeft zulke spanningen wel.
En er bestaat al speciale ATX print bij dezelfde winkel waar ik 12V-ATX plaat haal. Zo'n plaat werkt tussen 12V en 24V. Met laptopvoeding op 20V of zo die rechtsreeks naar 20W led leidt, de rest via minder zware ATX dc/dc print voor de beamer zelf. Dat is een mogelijke optie.

5W doet tot 200 lumen, 10W is 400 lumen en 20W is 700 lumen.
Als ik dat doe, omzeil ik de samenbundel probleem en ben ik eerder klaar. Maar ja ik heb al 1W en 3W erbij gehaald... Van zulke pogingen moet je toch van fouten en problemen leren en onderzoek je mogelijke oplossingen.

Een andere bijzondere plan is een bolle dodehoek spiegel kopen bij de autowinkel (of anders koplampreflector). Deze spiegel wordt dan samenvoegspiegel. Als lichtbron gebruik ik 5mm leds. Ik maak dan cirkel van 5mm leds omheen en richt allemaal zorgvuldig op de bolle spiegel. Elke led dus apart richten en zo dat lichtbundel terugkaatst naar het midden. De 5mm leds hebben allemaal al samengevoegd licht. En als ik meer wil, voeg ik nog een cirkellaag toe en richt die ook naar de spiegel toe. Tekening volgt morgen.

[ Voor 22% gewijzigd door MrDummy op 16-09-2007 01:32 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 178962

Geen parabool spiegel proberen?

Overigens lijkt me van 12 volt iets hogers maken ook weer niet zo moeilijk toch?

[ Voor 57% gewijzigd door Anoniem: 178962 op 16-09-2007 01:21 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Stoney3K
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 08-05 12:40

Stoney3K

Flatsehats!

naftebakje schreef op zaterdag 15 september 2007 @ 23:55:
DVI maakt gebruik van LVDS signalen, dus differentiëele datalijnen, er wordt voor R,G en B een datalijn gebruikt, en een datalijn die het kloksignaal verzend (ik dacht op 1/4 van de pixelklok). De sync zit in het blauw-kanaal, waarschijnlijk verwar je het met de SOG (sync on green) die bij analoge video regelmatig voorkomt.
Wat eigenlijk een heel vreemde keus is geweest van de DVI/HDMI ontwerpers, anders waren DVI -> VGA of HDMI -> Component boxen nog makkelijker geweest. (niet meer dan een drietal RAMDACs op een board). Groen zit namelijk normaal direct met luma (Y) verbonden, zij het met een versterkings/verzwakkings factor ertussen. Je krijgt dus direct sync on luma uit, ofwel gewone zwart-wit video :)
Dat is idd een goeie mogelijkheid, analoog aansluiten en met een buffertje elke beamer op elke kleur hetzelfde sigaal te geven, zoniet gebruik je maar 1/3 van de mogelijke helderheid.
Klopt, erger nog, anders krijg je nog de kleurbeelden in sequentie (dus R-G-B-R-G-B ipv R/G/B tegelijk) maar nu over drie beamers verspreid, wat je effectief nog niks oplevert en je je regenboogeffect blijft houden, want als er geen signaal op een lijn staat geeft de beamer gewoon netjes zwart beeld. Omdat zo'n ding niet beter weet dan dat ie kleur weer moet geven, krijg je dus op bv. de rood beamer de beeldvolgorde Rood-zwart-zwart-Rood-zwart-zwart enz, groen wordt Zwart-groen-zwart-zwart-groen-zwart enz. in plaats van drie beamers die tegelijk hun beeld projecteren.

Als je beamers component in hebben is het trouwens nog makkelijker: Alleen de Y aansluiten levert je direct zwart-wit video op. Probleem is dan weer hoe je de sync van groen op rood of blauw overgezet kan krijgen. (Met VGA heb je dat probleem natuurlijk niet, die heeft aparte sync)

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
Het lijkt erop dat de reflector pogingen niet zo geweldig uitkomen. De bolle kant van reflector en de rechte vorm van binnen kegel vormen nog steeds geen ideaal combinatie, en lichtverlies van 120 graden is daarvoor te groot voor.

Ik heb nu 2 ideeën gemaakt waar men beter licht kan benutten. Met betere optiek dus.

Idee 1: Glasvezel.
Glasvezel is goedkoop te vinden, en kan aardig veel licht doorheen met weinig verlies.
Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer13.jpg
Met te bepalen buiging lijn in glasvezel is het dan ineens veel makkelijker om alle licht mooi dichtbij elkaar te bundelen. De glasvezel is zelf ongeveer 0,6 mm in diameter (er is eentje van 0,75mm zoals hier http://www.leds-buy.nl/kunststof-vezel-075mm-p-259.html) Het kost maar 40 cent per meter, heel goedkoop dus voor kleine ontwerp!
In elke led komt dus glasvezelbaan te staan en alles weer bijeenvoegen tot 1 groot glasvezelbundel in het midden. De verlies zou dan minimaal moeten zijn met weinig verstrooiing.
Ik moet nog wel kijken hoe ver ik het mag buigen met kunststof glasvezel. Ook moet ik weten welke glasvezel ik zal nemen, en welke dikte.
Het is in elk geval een goedkoop idee, en ik kan het zelf uitvoeren. Snijden zal met vlijmscherp mes moeten gaan.

Idee 2: plexiglas op maat gemaakte spiegel
Iets meer precisiewerk nodig, zal dus door kunststof bedrijf moeten maken zonder zelf aan te wagen.
Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer14.jpg
Het is ronde plexiglas vorm van 6mm dikte, met afgevlakte delen op 45 graden, en in het midden ook. En natuurlijk goed polijsten voor beste spiegeling.
Deze techniek zie je ook vaak in apparatuur waar led licht even omgeleid moet worden naar andere plaats. Het maakt geheel compacter maar zou het wel zoveel licht kunnen reflecteren?
Als ik dit van glas laat maken wordt het iets duurder. Maximale reflectie, net als in verrekijker wordt zoiets gebruikt. Maar omdat led geen hitte uitstraalt is plexiglas prima te doen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • naftebakje
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 10-05 14:22
Stoney3K schreef op zondag 16 september 2007 @ 01:35:
[...]
Wat eigenlijk een heel vreemde keus is geweest van de DVI/HDMI ontwerpers, anders waren DVI -> VGA of HDMI -> Component boxen nog makkelijker geweest. (niet meer dan een drietal RAMDACs op een board). Groen zit namelijk normaal direct met luma (Y) verbonden, zij het met een versterkings/verzwakkings factor ertussen. Je krijgt dus direct sync on luma uit, ofwel gewone zwart-wit video :)
[...]
Maakt geen verschil hoor, nu heb je voor het omzetten een LVDS reciever, waar digitaal 16bits RGB en de sync's uit komen, nodig, en 3 DAC's om die kleuren analoog te maken, geen enkel verschil waar die sync te vinden is.

@MrDummy: ik vrees dat je met simpele "glas"vezels en plastic lichtgeleiders bij deze hoeveelheden licht al snel smeltend plastic krijgt, de lichtverliezen onderweg krijg je als warmte en dat komt bij de hitte die de led's onvermijdelijk uitstralen. Ik ken geen richtwaarden van lichtverlies in lichtgeleiders, maar wellicht kan je die vinden en eens combineren met het vermogen licht wat je erdoor probeert te pompen.

Als de boer zijn koeien kust, zijn ze jarig wees gerust. Varkens op een landingsbaan, leiden nooit een lang bestaan. Als de boer zich met stront wast, zijn zijn hersens aangetast. Als het hooi is in de schuur, zit het wijf bij den gebuur.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
naftebakje schreef op zondag 16 september 2007 @ 13:02:
[...]
@MrDummy: ik vrees dat je met simpele "glas"vezels en plastic lichtgeleiders bij deze hoeveelheden licht al snel smeltend plastic krijgt, de lichtverliezen onderweg krijg je als warmte en dat komt bij de hitte die de led's onvermijdelijk uitstralen.
Dat zou me verbazen dat led hitte uitstraalt, het bevat namelijk weinig infrarood licht, verantwoordelijk voor opwarming. Niet te vergelijken met gloeilampen type die wel warme straling uitstralen, en zullen daardoor plastic laten smelten.
Ik heb even email gestuurd naar glasvezelbedrijf (die glasvezelnetwerken doet) voor inwinnen informatie.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dr.Roelski
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 00:18

Dr.Roelski

Walk on ....

Of je nou spiegelt of via glasvezel leidt, je houd dat het licht erin en eruit gaat met 120 graden. Dus of eerst bundelen en dat spiegelen/door glasvezel, of andersom. Wel leuk dat je lichtrichting in dat plexiglas aangegeven hebt, maar dat geld dus alleen voor gebundeld licht. Teken het nog maar eens met een hoek van een graad of 20.
Ik vrees dat je moet beginnen met bundeling via parabool of lens, en dan de individuele bundels moet zien samen te voegen. Dit geeft meeste kans van slagen.
Je kan natuurlijk ook doorgaan met een enkele led met 10graden lensje en hopen dat de led techniek komend jaar enorm verbeterd (wat ook zeker gaat gebeuren). Dan heb je je ontwerp klaar en is het alleen kwestie van de juiste led.
Iemand met de juiste optica kennis in de zaal? Liefst ook met lenzenleveranciers! Dit project is te leuk om ten onder te gaan. En ik wil ook zo'n ding thuis! :D

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Kaj.
  • Registratie: Juni 1999
  • Niet online

Kaj.

1 LED is niet genoeg

Wellicht valt er iets aan te vangen met fresnellenzen?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Sprite_tm
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 30-04 06:02

Sprite_tm

Semi-Chinees

Waar ik zelf al aan heb zitten te denken: je kan iig voor Luxeons lenzen krijgen die je er op kan zetten en die ervoor zorgen dat het licht gebundeld word, bij sommige lenzen tot een kegel van 10 graden. Als je die nu pakt en dan het hele glasvezel/plexiglas/whatever-verhaal erbovenopzet kom je er misschien wel. Is vraag 2 echter wel of dat fysiek allemaal nog gaat passen... ik weet iig vrij zeker dat dat met mijn ultra-kleine Rebels wel eens een probleem zou kunnen gaan worden.

Kaj: Fresnellenzen zijn niet zo heel veel anders dan normale lenzen. Het zou kunnen helpen, maar dan zou je een stuk of wat heel kleine fresnellenzen moeten zien te krijgen, zodat je er 1 boven elk ledje kan hangen.

Edit: Loos idee: Waarom niet een stel el-cheapo laserpointers kopen, daar de lensjes uithalen en daar iets van maken wat voor de leds gehangen kan worden? Laserpointers zijn niet zo duur en die lenzen zijn klein genoeg.

[ Voor 57% gewijzigd door Sprite_tm op 17-09-2007 00:45 ]

Relaxen und watchen das blinkenlichten. | Laatste project: Ikea Frekvens oog


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 178962

Waarom zou een kleine opmaakspiegel niet werken? Ze kosten 3x niets, ze zijn vaak een mooie parabool om te vergroten en kunnen icm een lens een lichtbundel erg goed focussen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Sprite_tm
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 30-04 06:02

Sprite_tm

Semi-Chinees

TRRoads: Je hebt iig genoeg oppervlak om veel licht op te vangen, maar ga je nier met het probleem zitten dat je leds in de weg van het licht gaan zitten? Verder is het altijd nog zo dat je beeld gelijk is aan een beeld van alle individuele leds, en niet een net homogeen iets.

Net even een laserpointertje opengesloopt: er rolt een plastic lensje van ongeveer 10x10mm uit met een brandpunt op ongeveer 15mm. Ik zeg: moet iets mee te doen zijn. Nou nog es kijken hoeveel laserpointers ik nog op voorraad heb...

Relaxen und watchen das blinkenlichten. | Laatste project: Ikea Frekvens oog


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
Als ik de lenzen erbij wil kopen (staat ook op Samenkopen.net) dan moet ik ledplaat ontwerp herzien, ruimte maken zodat 10graden lenzen erop kunnen en hogere vermogen nemen als het moet: 5Watt leds bijvoorbeeld. Dan kunnen we verder kijken hoe we kunnen samenbundelen.

Over laserpointers: mijn vader heeft relatiegeschenken bedrijf. Daar kan ik dus el cheapo opzoeken en bestellen :)

[ Voor 18% gewijzigd door MrDummy op 17-09-2007 00:52 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 178962

Ja laserpointers had ik ook naar gekeken.

Maar ik had de laserpointer ook even gebruikt om een opmaakspiegel te testen, als ik de laserpointer op een cirkel ongeveer 1/3 op de spiegel vanaf de buitenste rand mik onder een hoek van ongeveer 45 graden dan krijg ik netjes op het plafond op ongeveer dezelfde plek (binnen een 2 cm ofzo) het puntje. Ook als ik de laserpointer dan een beetje verander van hoek lijkt het puntje niet echt veel van plaats te veranderen op het plafond (blijft binnen die paar cm).

Dat gaat dus zeker wel werken, op zich zal 90% van het licht in een nette bundel in het midden recht naar boven gaan schijnen, het restant zal idd worden tegengehouden door de ledjes zelf, maar dat blijf je toch houden lijkt me.

En als je die strakke bundel dan eenmaal hebt (de spiegel zorgt enkel voor het verkleinen van de hoek, dus van 120 graden naar zo weinig mogelijk) dan kun je een lens gebruiken om een nette focus te krijgen zodat je niet alle losse lichtpunten krijgt.

[ Voor 14% gewijzigd door Anoniem: 178962 op 17-09-2007 00:53 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Sprite_tm
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 30-04 06:02

Sprite_tm

Semi-Chinees

Nja, het punt is dus net dat je eigenlijk geen nette focus moet hebben, want dan staat er een mooi plaatje van je ledjes op het scherm ipv het beeld wat je wilt :) (Nja, is niet helemaal waar, maar volgens mij krijg je wel een veel 'vlekkeriger' beeld.) Ik wil er echter hier wel es een poging mee wagen: een make-up-spiegeltje kost de wereld niet. Ik blijf echter het idee hebben dat je met enkelvoudige lenzen en spiegels nou niet een heel groot eind komt.

Relaxen und watchen das blinkenlichten. | Laatste project: Ikea Frekvens oog


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Corpse2
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 07-01-2023
Wat betreft het reflector ontwerp zou ik eerder kijken in de richting van telescopen, meer bepaald van het Schmidt-Cassegrain type. Hier vind je bv meer informatie en een duidelijk schema.

Die telescopen zijn er ook op gebouwd om zo veel mogelijk licht naar het oculair te brengen.

Plastic fibers kan je vrij ver buigen, er komt zelfs nog veel licht door als je ze op een beetje warme soldeerbout legt en plooit naar een hoek van 90 graden.

keep trying...


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 178962

Sprite_tm schreef op maandag 17 september 2007 @ 01:40:
Nja, het punt is dus net dat je eigenlijk geen nette focus moet hebben, want dan staat er een mooi plaatje van je ledjes op het scherm ipv het beeld wat je wilt :) (Nja, is niet helemaal waar, maar volgens mij krijg je wel een veel 'vlekkeriger' beeld.) Ik wil er echter hier wel es een poging mee wagen: een make-up-spiegeltje kost de wereld niet. Ik blijf echter het idee hebben dat je met enkelvoudige lenzen en spiegels nou niet een heel groot eind komt.
Mijn idee van een nette focus was juist een out-of-focus, dus het focus punt voorbij je doel leggen, daarmee wordt de boel behoorlijk wazig en hou je evenveel licht.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BartS12
  • Registratie: September 2006
  • Laatst online: 09-05 15:37
Met lasers omzeil je heel effectief het probleem van "bij teveel LEDjes krijg je nooit alle licht gebruikt". De reden is dat de etendue vrijwel nihil is bij lasers: de dwarsdoorsnede van de bundel is al klein, en de openingshoek is nog verschrikkelijk veel kleiner dan een LED.

Daarom is de etendue (product van die twee) zoveel lager dan van LEDs, en daarom krijg je echt alle licht van lasers wel door je lens. Als je een mooi kleurenplaatje wil maken, dan is het gebruik van rode+groene+blauwe lasers overigens wel noodzakelijk. Klein nadeel: blauwe lasers zijn nog redelijk onbetaalbaar.

De denkfout die veel gemaakt wordt bij etendue is de volgende. *ALS* je ervanuit gaat dat een LED een echte puntbron is (oppervlak=0), dan kun je 'm inderdaad netjes in een ander punt afbeelden. Dat kun je natuurlijk met heel veel LEDs tegelijk doen, en al die punten kunnen vlak bij elkaar liggen. ECHTER... een LED heeft geen oppervlak nul, maar minimaal toch wel 1 mm2 (voor highpower > 1W LEDs). Als je die LEDs focussed (met een vergrootglas, of anders), zal de spot NOOIT kleiner worden dan vele mm2. Probeer maar.

Bij LEDjes is het vanuit optisch oogpunt echt wel noodzakelijk om de openingshoek (van in principe 180 graden) te verkleinen tot een graad of 10. Dit om 2 redenen:
- Alle licht met grotere hoeken zal nooit door de lens heen komen, maar ergens intern de binnenkant van de lens raken. In het beste geval ben je het kwijt, in een slechter geval reflecteert het op verkeerde plekken, en verstoort je beeld
- Licht met grotere hoeken zorgt voor beeldfouten. Bij gebruik van een LCD projector gaat het licht dan "door meerdere pixels"; bij een DLP (DMD) projector haalt het licht de lens niet eens.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Stoney3K
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 08-05 12:40

Stoney3K

Flatsehats!

BartS12 schreef op maandag 17 september 2007 @ 09:49:
Daarom is de etendue (product van die twee) zoveel lager dan van LEDs, en daarom krijg je echt alle licht van lasers wel door je lens. Als je een mooi kleurenplaatje wil maken, dan is het gebruik van rode+groene+blauwe lasers overigens wel noodzakelijk. Klein nadeel: blauwe lasers zijn nog redelijk onbetaalbaar.
Mag ik dan even een (misschien domme) vraag stellen, maar van een gloeilamp of gasontladingslamp is het stralend oppervlak en de uitstraalhoek toch vele malen groter dan die van een array LED's? En toch krijgen ze dat wel netjes gebundeld. Het vermogen ligt dan (vooralsnog) nog een factor 10 hoger, maar dat komt ook nog eens omdat die lampen een partij warmte produceren wat je met een LED al gauw minder hebt.

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Sprite_tm
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 30-04 06:02

Sprite_tm

Semi-Chinees

Da's heel simpel: ze bundelen wat met een reflector maar smijten daarna vrolijk 90% van al het licht weg door er een veel te kleine tunnel achter te zetten. Kijk maar es naar de pics aan het begin van het topic.

Relaxen und watchen das blinkenlichten. | Laatste project: Ikea Frekvens oog


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Sissors
  • Registratie: Mei 2005
  • Niet online
MrDummy schreef op zondag 16 september 2007 @ 01:14:
Samenbundelen blijft lastig.
Ik ga daarom hiervoor 5Watt led nemen (de enige die onder 12V blijft) en een 10 graden lens erop. Eentje maar. Die plaats ik dan direct voor de kleurenwiel.

Met 10 en 20 Watt leds ben ik boven 12 V (17,5 en 18,5 V) en daar is andere voeding voor nodig.
Vergeet die vermogens en kijk gewoon hoeveel licht er daadwerkelijk uit de leds komt. Luxeon Rebel, Edison KLC-8, Seoul Semiconductor P4, Cree XR-E, ze halen stuk voor stuk 200 Lm op 3,5-3,8W, maar dan wel gewoon met een normale forward spanning. Het voordeel van gebruik van de Edison of de SSC leds zijn dat ze compatible zijn met de lenzen voor de oudere Luxeon (1, 3 en 5 Watt) leds. In lenzen voor die leds heb je een heel groot aanbod en ze kosten geen drol. Reflectoren die voor zaklampen bedoeld zijn kunnen ook interessant zijn omdat die nog verder bundelen dan de meeste lenzen (tot 4-6 graden) en iets rendabeler met 't licht zijn.

Kleine lensjes hebben ze bij de volgende shop, maar ik ben bang dat de kwaliteit dramatisch zal zijn en dat je er weinig mee kunt:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.4588

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BartS12
  • Registratie: September 2006
  • Laatst online: 09-05 15:37
Mag ik dan even een (misschien domme) vraag stellen, maar van een gloeilamp of gasontladingslamp is het stralend oppervlak en de uitstraalhoek toch vele malen groter dan die van een array LED's?
Helemaal geen domme vraag; die bestaan zoals bekend niet ;)

Van een gloeilamp klopt dat inderdaad. De gloeidraad heeft een relatief zeer groot oppervlak, en daarom is een gloeilamp (dus) volstrekt ongeschikt voor een projectie systeem. Je zult ze dan ook heel weinig tegenkomen in moderne beamers.

Voor gasontladingslampen (UHP bijvoorbeeld) geldt een beetje het omgekeerde. Daar probeert men de gasontlading in een zo klein mogelijke 'arc' te concentreren. Moderne UHP lampen (van Philips bijvoorbeeld), hebben een arc van dacht ik 1.3 mm lengte, of misschien zelfs al 1.1 mm. In die 1.1 mm wordt een gigantische bak licht gemaakt, in de orde van 10.000 lumen!

Daarvan haalt dan vervolgens nog altijd slechts zo'n 10% het scherm, om een uiteindelijke helderheid van ~1000 lumen op het scherm te halen.

Overigens is die 10% 'efficiency' wel ongeveer het beste wat je heden-ten-dage kan halen met je optica, uitgaande van 1mm2 lichtbron. Bij meer lichtbron oppervlak (bijvoorbeeld als je meer LEDjes gebruikt!), daalt je efficiency alleen maar verder.

(NB: dit gaat uit van het gebruik van standaard, betaalbare componenten. Ik heb het even niet over theoretische oplossingen, die niemand in de wereld nog kan maken)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Stoney3K
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 08-05 12:40

Stoney3K

Flatsehats!

BartS12 schreef op maandag 17 september 2007 @ 17:25:
[...]
(NB: dit gaat uit van het gebruik van standaard, betaalbare componenten. Ik heb het even niet over theoretische oplossingen, die niemand in de wereld nog kan maken)
Koude fusie projectielampen? B)

Sorry, had to ask :)

De meeste oudere modellen OHP's en filmprojectoren draaien trouwens wel op gloeilampen. Maar daar is ook vaak het lensoppervlak een stuk groter van, ik denk dat je minder moeite zal hebben om een OHP van een LED lichtbron te voorzien sinds je oppervlak waar je doorheen moet vele malen groter is (15" in plaats van een grove 35mm)

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
Ik ga eerst maar proef doen met kunststof lichtgeleiders dat bij led shop te koop is. Ze zijn niet zo duur, en vorm dus weinig probleem als ik een test mee ga doen. Je moet toch wat van proberen :)
Glasvezel mag anders zijn, het scheelt wel hoop spiegels en lenzen meuk. Dus ik ga even kijken hoeveel licht erdoor komt.

De ene kant van lichtgeleider komt bijna tegen de led aan, de andere kant gericht op de lichtopening DLP. Het staat wel vast dat glasvezel veel licht kan transporteren. Het gerucht dat plastic kan smelten moet ik even kijken.

Mocht het inderdaad slecht lopen na een tijdje branden met kunststof, maar blijkt dat er goed licht uitkomt in het begin, dan zoek ik glazen versie op.

Wie heeft UHP lampen wel gezien? Bekijk hoe de lamp opgesteld is. Juist, het zo opgesteld dat het altijd zijwaarts straalt op de reflector. De UHP lamp zelf is langwerpige lamp, met lange strook "gloei" draad in, dat bij hoogspanning opgloeit, samen met gas. Het zijn zelf dus nog steeds grote lampen.

[ Voor 17% gewijzigd door MrDummy op 18-09-2007 00:56 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TD-er
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 29-04 00:03
Al lezende zat ik even mee te denken.
Er is een aantal keer genoemd dat 20Watt LED's niet praktisch zijn vanwege hun beperkte levensduur.
Nu weet ik dat je bij gloeilampen de levensduur enorm opkrikt door de spanning iets te verlagen. Is dat bij LED's ook zo, dat je de levensduur verhoogt door de stroom iets te verlagen?
Uiteraard verlaag je dan ook de licht-output, maar is dat heel erg?
Je wint er kennelijk wel een hoop mee, doordat je erg veel minder hoeft te prutsen.

Een ander idee voor lenzen wat ik had was, waarom niet een licht-geleidend stuk perspex wat zo goed als naadloos aansluit op de behuizing van de LED's.
Op die manier kun je mogelijk de uitstraalhoek van de LED's al meteen verkleinen, of zie ik iets over het hoofd?

Een compleet ander idee met het maken van een puntbron is mischien om de LED's tov. de projector achter elkaar te zetten, met een schuine spiegel ervoor, in een V-vorm (dus een beetje gekanteld) Het idee dus van veel licht constant laten weerkaatsten en op een gegeven moment moet het toch wel aan 1 kant eruit komen.... of niet en dan moet je koelen ;)
Ik denk dat dat heel erg veel geexperimenteer zal betekenen, maar met die spiegelfolie rondom de LED's en een vlakke spiegel er schuin tegenaan en eventueel een lensje bij de opening, zou je mischien wel wat kunnen verbeteren.

edit:

Het is natuurlijk wel een beetje vloeken in dit topic, maar is zo'n lamp als deze haalbaar in een DLP-projector?
1750 lumen, 12 graden, 24 Watt, kleur: 6500K. Nadeel is wel dat je dan nog een 70 euro kwijt bent voor een losse ballast en die ook nog ergens kwijt moet en dat de lamp maar zo'n 1200 uur meegaat.

[ Voor 12% gewijzigd door TD-er op 18-09-2007 02:52 ]

Een goedkope voeding is als een lot in de loterij, je maakt kans op een paar tientjes korting, maar meestal betaal je de hoofdprijs. mijn posts (nodig wegens nieuwe layout)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
Xenon lampen worden wel eens gebruikt in beamer wereld. Waarschijnlijk tussen Metal Halide en UHP ontworpen. Je kan ze inderdaad ook gebruiken, maar de levensduur is wel aan korte kant.

Bij beamers gaan Xenon lampen wat langer mee, iets van 8000 hr of zo. De beamers die op Xenon lopen zijn wel groot.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BartS12
  • Registratie: September 2006
  • Laatst online: 09-05 15:37
Wie heeft UHP lampen wel gezien? Bekijk hoe de lamp opgesteld is. Juist, het zo opgesteld dat het altijd zijwaarts straalt op de reflector. De UHP lamp zelf is langwerpige lamp, met lange strook "gloei" draad in, dat bij hoogspanning opgloeit, samen met gas. Het zijn zelf dus nog steeds grote lampen.
Ik heb wel eens wat UHP lampen gezien. Liggen er hier een paar op mijn bureau ;)
De UHP lamp lijkt misschien wel een langwerpige lamp, maar het feitelijke licht wordt in een heel klein stukje gegenereerd. Het is zeker geen gloeidraad; het is een 'vonk' (arc), tussen 2 electroden. De gasontlading zelf vindt uitsluitend plaats tussen de electroden, en is maar ruwweg 1 mm lang. De lengte van het 'buisje' zegt dus helemaal niets!

Die 1 mm gasontlading bevindt zich verder precies in het brandpunt van een (meestal) elliptische reflector, die alle licht uit het brandpunt natuurlijk in 1 punt focussed. Dat 'punt' is natuurlijk geen wiskundig 'punt'; het oppervlak is een paar vierkante mm. Logisch (uit etendue oogpunt - zie uitleg hierboven), omdat de openingshoek een stuk kleiner is dan van de lamp zelf; die straalt immers net als de zon in alle richting uit.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BartS12
  • Registratie: September 2006
  • Laatst online: 09-05 15:37
Is dat bij LED's ook zo, dat je de levensduur verhoogt door de stroom iets te verlagen?
Uiteraard verlaag je dan ook de licht-output, maar is dat heel erg?
Ja, volledig waar. De levensduur van (met name) highpower LEDjes hangt direct af van de temperatuur van de 'die' - het halfgeleider materiaal dat het licht maakt. Verkijk je niet op de volkswijsheid dat "LEDjes niet warm worden": een 1W ledje wordt in de kern (die) rustig zo'n 100C, sommigen zelfs wel tot 120C.

Als je de temperatuur een stuk lager kan houden, dan schiet je levensduur omhoog. Goede koeling van je 1W LED is dus cruciaal! Uit eigen ervaring - je koelblokje vergeten zorgt ervoor dat je levensduur zakt tot een paar seconden.....

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TD-er
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 29-04 00:03
Ik zit ng even te denken aan dit idee.
Als ik kijk naar mijn DLP-beamer, die heeft -als ik mij niet vergis- meer dan 3 primaire kleuren. (2 tinten groen als ik mij niet vergis)
Een witte LED is echter opgebouwd uit in principe 3 kleuren en geeft dus niet het hele spectrum weer.
Hierdoor kun je dus heel andere kleuren krijgen wanneer je de lamp zou vervangen door een witte-led-oplossing.
Kortom, niet alle DLP-beamers lijken mij geschikt hiervoor.
De oplossing van Sprite_TM, zal in dat geval nog wel de beste kleurechtheid kunnen garanderen, mits je alle kleuren op het wiel kunt reproduceren en ook met de juiste timings. (niet alle vlakken zijn even groot) Maar die schakeltijden zijn van een dusdanig lage frequentie, dat dat niet echt een probleem zal zijn, denk ik.

Een goedkope voeding is als een lot in de loterij, je maakt kans op een paar tientjes korting, maar meestal betaal je de hoofdprijs. mijn posts (nodig wegens nieuwe layout)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
TD-er schreef op dinsdag 18 september 2007 @ 12:24:
Een witte LED is echter opgebouwd uit in principe 3 kleuren en geeft dus niet het hele spectrum weer.
Hierdoor kun je dus heel andere kleuren krijgen wanneer je de lamp zou vervangen door een witte-led-oplossing.
Er zijn twee technieken gebruikt in witte leds:
- eentje met gemixte RGB erin
- eentje met phosphor type chip

Afbeeldingslocatie: http://www.trainweb.org/girr/tips/tips7/white_led_plot.jpg
Dit is spectrum van phosphor type witte led.
http://www.trainweb.org/girr/tips/tips7/white_led_tips.html voor info

Daarbij hebben leds ook verschillende kleurtemperatuur. Het is daarom van belang om goede temperatuur te nemen voor beste balans. Gelukkig kennen veel beamers ook eigen RGB afstelling zodat je kleuren deels kunt herstellen. Dus het is geen grote ramp.

Afbeeldingslocatie: http://physics.nist.gov/Divisions/Div844/facilities/vision/Images/fig3.jpg
Spectrum van een RGB led.

Afbeeldingslocatie: http://www.ledtuning.nl/gallery/aboutcolors/prism.jpg
Inval op de prisma.

Afbeeldingslocatie: http://www.ledtuning.nl/gallery/aboutcolors/CIE_ledtuning.png
Kleurtemperatuur schaal.
http://www.ledtuning.nl/index_site.php?Name=aboutcolors_NL voor meer info

Heel mooi overzicht: http://home.att.net/~ledmuseum/specx02.htm en nog wel meer pages daar.

De kleurspectrum van UHP:
Afbeeldingslocatie: http://www.lamptech.co.uk/Images/Spectra/SPD%20UHP.jpg
Valt op dat blauw vrij hoog staat.
Afbeeldingslocatie: http://www.rsc.org/ej/NJ/2007/b701172e/b701172e-f3.gif
Dat zou van UHP lamp komen...
http://www.lamptech.co.uk/Documents/M3%20Spectra.htm heeft leuk overzicht

Gezien de spectrum van UHP is het bijna vergelijkbaar met phospor type led, dus er is geen echt verlies. LED is zelfs nog beter dan UHP: zie http://www.ercservice.com/lamps/philips/PhilipsUHPLamps.html voor nadelen van UHP lampen.
LED kent geen schadelijke uitstraling en geen IR, dus plastic zal hiermee niet smelten onder LED licht. Zie je het nu zitten?

[ Voor 19% gewijzigd door MrDummy op 18-09-2007 13:59 ]


  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
Sodeju.... wil ik wat bestellen bij leds-buy.nl, blijken ze op vakantie tot 30 sept te zijn!

Waar kan ik goedkoop en snel aan glasvezel komen?

Anoniem: 178962

Hobbywinkel? Menig winkel heeft de kerstkaart / kerststuk decoratie al liggen en daar hoort ook glasvezel bij. (Al zal dat dan waarschijnlijk geen glazen glasvezel zijn, maar gewoon plastiek)

En je kunt natuurlijk ook bij de lokale PC shop een glasvezel netwerkkabel of audio kabel halen, bij de betere shops is dat niet duur (al wordt je soms echt afgezet voor een kabel die nog geen 10 cent kost om te maken).

http://www.4launch.nl/sho...info.php?productid=034860 -> 5 meter voor 14 euro.

[ Voor 45% gewijzigd door Anoniem: 178962 op 19-09-2007 01:58 ]


  • Sine
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 10-05 15:00
Het zal zeker plastic vezel worden, de echte glasvezel ( zoals in netwerken gebruikt wordt ) is maar 8 tot 100um in diameter !

Repareren doe je zo.


Anoniem: 178962

Sine schreef op woensdag 19 september 2007 @ 02:17:
Het zal zeker plastic vezel worden, de echte glasvezel ( zoals in netwerken gebruikt wordt ) is maar 8 tot 100um in diameter !
Idd voor hoge snelheden wel om reflecties tegen te gaan en toch meerdere golflengtes te kunnen gebruiken.

Maar tegenwoordig wordt haast alleen plastic gebruikt, dan maar gewoon 1 golflengte daar kan in principe ook genoeg bandbreedte in.

De kabels die wij op het werk gebruiken tussen de verschillende switches zijn ook glasvezel maar die zijn ook gewoon van plastic.

  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
Pas wel op, ik moet geen glasvezel kabel hebben met zwarte omhulsel. Ik moet volledig kale glasvezelkabel hebben omdat ik allemaal moet samenbundelen.
Deze dus: http://www.leds-buy.nl/kunststof-vezel-075mm-p-259.html

Het moet niet kant en klare SPDIF of optsche netwerkkabel zijn, die hebben allemaal omhulsel.

Misschien ga ik naar Blokker of zo, voor een UFO lamp. Dat is een lamp met boven bloem van glasvezeldraadjes.

[ Voor 15% gewijzigd door MrDummy op 19-09-2007 13:09 ]


Anoniem: 178962

Huh? Of het nu open is aan de zijkant of niet maakt niets uit, er komt toch geen licht door de zijkant heen, daar is het voor gemaakt.

Anders zou het immers niet aan de voorkant eruit komen.

  • Corpse2
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 07-01-2023
Anoniem: 178962 schreef op woensdag 19 september 2007 @ 13:52:
Huh? Of het nu open is aan de zijkant of niet maakt niets uit, er komt toch geen licht door de zijkant heen, daar is het voor gemaakt.

Anders zou het immers niet aan de voorkant eruit komen.
nee, maakt op zich niet uit maar omdat 1 vezel te weinig is (te smal) voor 1 led zullen ze gebundeld moeten worden voor 1 led en daarbij gaat de zwarte mantel wel in de weg zitten.

keep trying...


Anoniem: 178962

Volgens mij maakt het niets uit of het nu aan de zijkant open is of niet, het licht kan er toch niet door.

Als je gaat snijden dan is dat ook hetzelfde of het nu open of dicht is.

  • Damic
  • Registratie: September 2003
  • Laatst online: 08:25

Damic

Tijd voor Jasmijn thee

wat je kunt doen is als de printplaat geboort/geëtst/gefreesd is de bovenkant voorzien met een laagje spiegelverf zodoende dat de print reflecteerd.

Edit: laat maar was op pagina 1 aan't het lezen!!! 8)7 8)7 8)7 8)7 8)7

[ Voor 21% gewijzigd door Damic op 19-09-2007 14:31 ]

Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
Corpse2 schreef op woensdag 19 september 2007 @ 14:00:
[...]

nee, maakt op zich niet uit maar omdat 1 vezel te weinig is (te smal) voor 1 led zullen ze gebundeld moeten worden voor 1 led en daarbij gaat de zwarte mantel wel in de weg zitten.
Klopt. 1 vezel is slechts 0,75mm groot. Dat is klein tegenover led van 5 mm diameter. Daarom leg ik meerdere naast elkaar totdat samen 5mm diameter vormt. Zo kan ik elke licht uit led over meerdere vezels leiden naar het midden.
12 keer 5mm diameter = oppervlakte 19,63 mm2 per stuk; totaal 235,5 mm2 samengevoegd in het midden
In het midden wordt dat uiteindelijk bundel van ongeveer 8,66 mm in diameter.

Update:
Ik ben even in Blokker gaan kijken naar glasvezellamp.
En dat is deze geworden:
Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f89t.jpg Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f90t.jpg
Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f91t.jpg Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f92t.jpg
Het blijken 0,75mm kunststofvezels te zijn. Dus vrijwel zelfde als op leds-buy.nl
Ik ga netjes mee snijden en kijken hoeveel licht doorheen komt.
Tegelijk heb ik van een bedrijf speciaal advies om 3-4,5 mm PMMA dikke vezels te gebruiken, met aan het einden fitting termination als afwerking. Ik ga verder met informatie inwinnen bij de bedrijf.
De dikkere vezels kosten veel meer, maar door hun dikte is per led 1 vezel wellicht genoeg. 12 vezels samen bundelen en dat zou het lukken.

[ Voor 44% gewijzigd door MrDummy op 19-09-2007 22:47 ]


  • Corpse2
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 07-01-2023
bijkomend voordeel van het gebruik van vezels is dat je minder rekening moet houden met stralingshoek van de leds aangezien alles wat binnen de kritische invalshoek hoek invalt op de vezel zonder verlies doorgegeven wordt.

wat buiten de kritische hoek valt zal echter niet veel van overblijven vrees ik

keep trying...


Anoniem: 178962

Maar hoe komt het licht er weer uit? Toch ook met een hoek van 120 graden of meer?

  • BartS12
  • Registratie: September 2006
  • Laatst online: 09-05 15:37
Licht komt er met dezelfde hoeken uit als dat het erin gaat. Even kort door de bocht - precies hetzelfde als bij een raam. (je kunt het ook netjes uitrekenen met Snellius :)

Overigens hoop ik wel dat deze goedkope vezels van de blokker nette, *vlakke* ingangen en uitgangen hebben. Als dat oppervlak te ruw is, vliegt je licht alle kanten op (en komt er slechts een klein deel netjes uit aan de andere kant).

Anoniem: 103563

Daar waar iedereen hier intrinsiek op botst, is het feit dat leds een specifieke hoek hebben waaronder ze licht uitstralen. Nu was ik aan het volgende aan het denken: is het mogelijk door een led bv bij te vijlen oid, de uitstraalhoek te veranderen (en dan liefst te verkleinen natuurlijk)?

  • TD-er
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 29-04 00:03
De verschillende LED's die ik hier heb liggen met verschillende uitstraal-hoeken, hebben allemaal dezelfde behuizing.
Dus ik vermoed dat de uitstraalhoek meer bepaald wordt door de vorm of grootte van het stukje silicium erin, of mischien de vorm van het plastic direct rondom dat chipje. (zo'n LED is toch hol van binnen?)
Wat je mischien wel zou kunnen doen is de LED voorzien van spiegel-folie rondom, om zo weinig mogelijk verlies te hebben voordat het de fibers in gaat en aan het eind van de fibers, waar ze allemaal samenkomen is het mischien wat makkelijker te bundelen met een lensje.

Een goedkope voeding is als een lot in de loterij, je maakt kans op een paar tientjes korting, maar meestal betaal je de hoofdprijs. mijn posts (nodig wegens nieuwe layout)


  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
Ik heb weer bestelling gemaakt bij Samenkopen.net.
5W leds en boel 10 graden lenzen speciaal hiervoor.

Met 10 graden lenzen moet ik de 120 graden probleem aanzienlijk laten verminderen en vervolgens met aantal spiegels samenvoegen en richten op de kleurenwiel opening van de beamer.
De interne opbouw van 10 graden lens is beter ontworpen voor 120 graden led.
Ook komt er test met 1 led+lens direct voor de opening, om te kijken wat de resultaat is.

3Watt leds zijn binnen, maar ik wacht eerst op de lenzen voordat ik volgende licht tests ga doen.
Binnenkort glasvezel test met 12x 1W leds die ik al heb gebouwd. Dan kan ik resultaten laten tonen.
Verder is mijn tweede MP2800 onderweg van ene adres naar andere adres van mijn familie daar. Het zal niet lang duren voordat ik twee beamers heb :)

Er is tip om uiteinden mooi spiegelglad te maken. Verhit uiteinde even met de aansteker en druk dan tegen de glasplaat aan. Dit zal voor de glanzende uiteinde zorgen, en dus minder lichtstoring voor glasvezel.

  • naftebakje
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 10-05 14:22
TD-er schreef op donderdag 20 september 2007 @ 12:30:
De verschillende LED's die ik hier heb liggen met verschillende uitstraal-hoeken, hebben allemaal dezelfde behuizing.
Dus ik vermoed dat de uitstraalhoek meer bepaald wordt door de vorm of grootte van het stukje silicium erin, of mischien de vorm van het plastic direct rondom dat chipje. (zo'n LED is toch hol van binnen?)
...
Een led is het kleine stukje silicium, de (doorzichtige) plastic behuizing is niet hol (want anders oxideert de led in de kortste keren kapot, en door een holte zou de openingshoek en het rendement van de led flink benadeeld worden). Overigens heeft de bolling van de plastic behuizing wel degelijk een invloed op de uitstraalhoek, ik heb er nog gezien met verschillende bollingen (al is het moeilijk te zien op een klein ledje), ook zal de interne reflector (het metalen stuk aan de kathode, vormt meestal een reflector rondom de led zelf) bepaalt de uitstraalhoek.

Bij powerled's zit je soms met exotischer behuizingen, waar je puur het silicium ziet dat uitstraalt, die zou je op 180° uitstraalhoek verwachten, maar door de praktijk (opbouw enzo) kom je op 120° uit.

Als de boer zijn koeien kust, zijn ze jarig wees gerust. Varkens op een landingsbaan, leiden nooit een lang bestaan. Als de boer zich met stront wast, zijn zijn hersens aangetast. Als het hooi is in de schuur, zit het wijf bij den gebuur.


  • ken536
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 10-04 21:00
Mijn beamer vandaag ook maar omgebouwt zodat hij nietuitsprinkt omdat de lamp 'stuk' is.

En eerst even 4 gewone leds geprobeerd, zo krijg ik wel ..iets.. te zien op mijn muur, maar dat is maar op een hele kleine afstand.

Misschien toch die 20W led met een lens? Hij is dan wel duur en niet veel branduren, maar zelfs dan nog vele malen goedkoper dan zo'n gaslamp

  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
ken536 schreef op zaterdag 22 september 2007 @ 02:51:
Misschien toch die 20W led met een lens? Hij is dan wel duur en niet veel branduren, maar zelfs dan nog vele malen goedkoper dan zo'n gaslamp
Je kunt het proberen. Je hebt wel circa 20V als minimum als je met stroomregelaar wil doen. En goede koelblok nemen.

Ik neem zelf nog geen 20W, omdat de lenzen dat daarbij te koop zijn op de pagina, alleen passen op Emitters. Ik heb daarom 3W en 5W genomen, daar kan ik lenzen erover plaatsen.
Met 4 Emitters en juiste spiegels kan ik ook prima licht bundelen. En dan bereik je min of meer al de lichtsterkte van 20W. Het is ook nog goedkoper.

Ik heb email gekregen van iemand die met speciale LED zaklamp XO3 ook poging heeft gedaan. Deze beschikt over speciale lens waar lichtbundel goed gebundeld wordt van 120 naar 10 graden of zo. Het levert aardig beeld op in zijn zwak verlichte kamer.
Maar ik vind wel beetje veel geld om alleen zaklamp te aanschaffen en dan slopen. De 10 graden lenzen blijken bijna dezelfde opbouw te hebben, en is ook goedkoper.

Mijn speciale website moet ik nog maken, heb wel CMS en forum script gevonden.

[ Voor 3% gewijzigd door MrDummy op 22-09-2007 19:49 ]


  • _ferry_
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

_ferry_

Moderator Tweaking

Nipple Tweaker

Anoniem: 178962 schreef op donderdag 20 september 2007 @ 03:32:
Maar hoe komt het licht er weer uit? Toch ook met een hoek van 120 graden of meer?
Maximaal 80 graden bij glas. Bij PMMA etc. is dat weer anders door het verschil in brekingsindex.
Zie voor jezelf, als je een glasplaatje vrij recht in de zon houd en je richt op een muur dan zie je bijna geen reflectie. Zodra je hem meer in 1 lijn met de zon houd zal je zien dat hij meer gaat reflecteren.

Bij perfect vlakke uiteindes zal het licht er inderdaad onder dezelfde hoek uittreden als dat het er in gaat.
naftebakje schreef op donderdag 20 september 2007 @ 20:48:
[...]
Een led is het kleine stukje silicium, de (doorzichtige) plastic behuizing is niet hol (want anders oxideert de led in de kortste keren kapot, en door een holte zou de openingshoek en het rendement van de led flink benadeeld worden). Overigens heeft de bolling van de plastic behuizing wel degelijk een invloed op de uitstraalhoek, ik heb er nog gezien met verschillende bollingen (al is het moeilijk te zien op een klein ledje), ook zal de interne reflector (het metalen stuk aan de kathode, vormt meestal een reflector rondom de led zelf) bepaalt de uitstraalhoek.
Daarnaast zijn er wel degelijk verschillen in opbouw om het verschil in stralingshoek te krijgen, ik heb 120graden led's, en die zijn een stuk korter dan de 15/25graden leds. Bij 15 en 25 graden led's kun je ook nog weer verschil ontdekken als je kijkt naar de positie van de emitter in het plastic. (wat meer richting lens of meer richting voetje geplaatst)
MrDummy schreef op donderdag 20 september 2007 @ 13:00:
Ik heb weer bestelling gemaakt bij Samenkopen.net.
5W leds en boel 10 graden lenzen speciaal hiervoor.

Met 10 graden lenzen moet ik de 120 graden probleem aanzienlijk laten verminderen en vervolgens met aantal spiegels samenvoegen en richten op de kleurenwiel opening van de beamer.
De interne opbouw van 10 graden lens is beter ontworpen voor 120 graden led.
Ook komt er test met 1 led+lens direct voor de opening, om te kijken wat de resultaat is.

3Watt leds zijn binnen, maar ik wacht eerst op de lenzen voordat ik volgende licht tests ga doen.
Binnenkort glasvezel test met 12x 1W leds die ik al heb gebouwd. Dan kan ik resultaten laten tonen.
Verder is mijn tweede MP2800 onderweg van ene adres naar andere adres van mijn familie daar. Het zal niet lang duren voordat ik twee beamers heb :)

Er is tip om uiteinden mooi spiegelglad te maken. Verhit uiteinde even met de aansteker en druk dan tegen de glasplaat aan. Dit zal voor de glanzende uiteinde zorgen, en dus minder lichtstoring voor glasvezel.
Die 10 graden lenzen zijn kut. Ik heb geloof ik nog wel wat beamshots van mijn zaklamp, daar had ik eerst een 10 graden lens op, daarna een 25graden lens. Hoeveelheid licht op de lichtspot was gelijk, maar dus wel een spot die 2,5x zo groot was. Ofwel, veel minder verlies.

[ Voor 32% gewijzigd door _ferry_ op 22-09-2007 22:36 ]


  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
_ferry_ schreef op zaterdag 22 september 2007 @ 22:32:
Die 10 graden lenzen zijn kut. Ik heb geloof ik nog wel wat beamshots van mijn zaklamp, daar had ik eerst een 10 graden lens op, daarna een 25graden lens. Hoeveelheid licht op de lichtspot was gelijk, maar dus wel een spot die 2,5x zo groot was. Ofwel, veel minder verlies.
Ben jij de persoon die me mooie foto van beamer beeld laat zien via email? :)
Het is impressive beeld terwijl kamer niet volledig verduisterd is.

Het kan zijn dat spot groter is, maar beter iets dan 120 graden. Bovendien wordt de lens al dichtbij de opening geplaatst, slechts paar centimeters, dus het is geen ernstig probleem. Anders zaag ik andere lens stuk wel en gebruik het om verder te focusen. Ik weet straks meer als het beter gaat. Ik wil nog steeds meerdere emitters samen bundelen.
Of wil je zeggen dat 25 graden lens wat beter is?

  • Dr.Roelski
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 00:18

Dr.Roelski

Walk on ....

Ik heb zelfde ervaring met 10 graden lens. Evenveel licht binnen het gedeelte met de 10 graden lens. Dus als zaklamp zou ik nooit de 10 graden lens nemen, want je raakt met die lens licht kwijt die je nog wel ziet met andere lens.
Ik weet alleen niet meer wat mijn andere lens was. 15, 20 of 25 graden.

[ Voor 45% gewijzigd door Dr.Roelski op 22-09-2007 23:47 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Sprite_tm
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 30-04 06:02

Sprite_tm

Semi-Chinees

Net even een testje gedaan met wat lenzen van laserpointers, en je moet iig echt wel per led een lens hebben, anders kan je het beter weglaten :/ Was wel te verwachten, maar ik had toch verwacht dat het effect minder erg was. Ik heb om het spul te testen trouwens net een filmpje afgekeken, en ondanks dat ik de kleuren ietwat fucked up had (kleurenwiel-emulatie is nog steeds niet helemaal 100% waardoor bijvoorbeeld groen bijvoorbeeld als geel geshowed word) is het op zich in een compleet verduisterde kamer en een niet al te groot beeld (diameter 140 cm) best goed te kijken.

Relaxen und watchen das blinkenlichten. | Laatste project: Ikea Frekvens oog


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • _ferry_
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

_ferry_

Moderator Tweaking

Nipple Tweaker

MrDummy schreef op zaterdag 22 september 2007 @ 23:28:
[...]

Ben jij de persoon die me mooie foto van beamer beeld laat zien via email? :)
Het is impressive beeld terwijl kamer niet volledig verduisterd is.

Het kan zijn dat spot groter is, maar beter iets dan 120 graden. Bovendien wordt de lens al dichtbij de opening geplaatst, slechts paar centimeters, dus het is geen ernstig probleem. Anders zaag ik andere lens stuk wel en gebruik het om verder te focusen. Ik weet straks meer als het beter gaat. Ik wil nog steeds meerdere emitters samen bundelen.
Of wil je zeggen dat 25 graden lens wat beter is?
Nee, heb geen led beamer.

De 25 graden lens is wel heel anders vormgegeven, en zeg maar even groot als de normale sterren waar de emitters op zitten. In jouw geval zal de 25graden lens dus wellicht ook niet passen?
De 10 graden lenzen zijn kokertjes van ongeveer 15mm breed, en dat is iets van 2/3e van de 25graden lens. Wellicht maakt het niet zoveel uit, omdat het licht wat onder 25 graden uittreed toch al verloren gaat richting de beamer.
Doe je dan na de 10 graden lens de fibers monteren?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Sprite_tm
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 30-04 06:02

Sprite_tm

Semi-Chinees

Nou, ik heb nog even zitten prutsen met de led-timing: blijkt dat de beamer elk stukkie licht wat door het kleurenwiel valt, ook daadwerkelijk gebruikt. Ik meende eerst dat de DLP als er een overgang tussen 2 kleuren op het wiel langskwam, compleet uitgeschakeld werd. Da's dus niet zo: hij zet dan alle vlakken 'aan' waar beide kleuren in voorkomen. Dat heb ik nu ook bij mijn kleurenwiel-emulator gedaan, en naast het feit dat de kleuren nu beter lijken, is het beeld, geprojecteerd op een A4tje (en dus ook zo groot) nu zo ongeveer bij daglicht te onderscheiden :)

Relaxen und watchen das blinkenlichten. | Laatste project: Ikea Frekvens oog


  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
De bestelling met 20x 10 graden lenzen zijn onderweg. En ook 5W Star leds.

De test met glasvezel laat nog even op zich wachten. Ik moet even eerst andere dingen in orde maken.
Verder laat ik me informeren bij kunststof bedrijf over de speciale samenbundel ontwerp of het kan en hoeveel het kost. Dit zal me hoop gepruts met spiegels besparen en met speciaal op maat gemaakte stuk plexiglas door bedrijf kan ik licht beter samenvoegen, omdat het precies is gemaakt.

Het zal dus nog even duren voordat ik goede samenvoeg oplossing heb gevonden met meerdere leds.

  • Sissors
  • Registratie: Mei 2005
  • Niet online
Waarom heb je nu die 5 Watt led besteld? Die geeft minder licht dan 1 Edison KLC, terwijl hij meer vermogen gebruikt en een veel hogere Forward spanning heeft (is onhandig bij vervangen van of met andere leds).

  • ken536
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 10-04 21:00
Ik denk niet dat MrDummy die leds voor de beamer gaat gebruiken, aangezien ze ook een star hebben, die nergens voor nodig is.. (goed gegokt?)

  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
ken536 schreef op donderdag 27 september 2007 @ 01:00:
Ik denk niet dat MrDummy die leds voor de beamer gaat gebruiken, aangezien ze ook een star hebben, die nergens voor nodig is.. (goed gegokt?)
Jawel, het mag hoge forward spanning hebben, maar het is nog steeds onder 12V voeding.
5W leds worden zelfs losgemaakt van star en worden dus zelf emitters.
Hier ga ik ook even kijken op hoeveelheid licht en kleurtemperatuur.

Ik merk uit andere topics over meerdere leds dat ik LM317T weg kan laten, dan is 3 leds op 12V wel mogelijk. Omdat de leds worden gevoed met stabiele 12V spanning, zal ik daarom alleen weerstand hiervoor gebruiken. Het scheelt inderdaad extra warmte.

Op dit moment is het aangesloten aan regelbare voeding waar ik nog even afwijkende spanningen doet om led zwakker te laten branden. (Anders kan ik niet in kijken en fotograferen lukt ook niet meer met zoveel licht. Het wordt dus voor tests met opzet zachter gezet, dan is LM317T tijdelijk even nodig.)

Inmiddels is de 12V voeding uit Amerika na 3 weken wachten eindelijk aangekomen. Nu kan ik ouwe grote PC voeding loskoppelen en boel netter inbouwen :)
De inschakelcircuit zal ik binnenkort ontwerpen die via beamer de leds inschakelt. Er wordt gebruik gemaakt van solid state circuit voor de lange levensduur. Dan kan de beamer behuizing dicht die nu nog open bijstaat en steken er alleen 12V draden uit aan de voorkant voor de LED verlichting.

  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
Via DITY forum merk ik de gespecialiseerde bedrijven op die licht beter kan bundelen. Gelijk emails de deur uit gestuurd voor informatie. Hun demo's zijn erg indrukwekkend.

De project is tijdelijk even vertraagd omdat ik wacht op nieuwe bestelling en ivm voorbereidingen voor komende conventie waar computers even getest moet worden. Uiteraard wacht ik ook op antwoorden van gespecialiseerde bedrijven.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ken536
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 10-04 21:00
Even een kickje

Net even maar een 20W led besteld. Samen met 11 15graden lensen (10 voor de 3W, 1 voor de 20W) en 1 10gr en 1 25 gr.

Zo kan ik even gaan experimenteren met de lichtopbrengst

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
ken536 schreef op woensdag 03 oktober 2007 @ 21:36:
Even een kickje

Net even maar een 20W led besteld. Samen met 11 15graden lensen (10 voor de 3W, 1 voor de 20W) en 1 10gr en 1 25 gr.

Zo kan ik even gaan experimenteren met de lichtopbrengst
De 20 Watt led werkt wel met XO3 zaklamp lens (ze kosten elk rond 40-45 Euro op Ebay!) en dat geeft mooi beeld op de scherm. Dat heb ik gelezen van iemand die tijdelijk zo'n proef doet.

Maar 20 Watt led heeft korte levensduur en neemt stapgewijs minder licht af. Het sterft dus wat eerder af na 500-1000 uren en dan kan je eigenlijk alweer nieuwe nemen. Wellicht komt omdat die temperatuur hoger is in 20W led. Wil ik echt lang genieten, of gebruiken als TV-beamer (dus tv kijken met beamer) dan is langere lichtbehoud nodig, dat kan alleen met 1W/3W leds. Ze zijn zelfs goedkoper en als men licht goed kan bundelen, krijg je theoretisch meer licht voor dan 20W led.
En met 1W/3W kan ik warmte ook beter verdelen over de koelblok en gaat het zo langer mee.
Hoewel, je kan wel iets dempen voor meer levensduur van 20W led.

Nu ik weer bijgekomen ben van conventie afgelopen weekend (helaas - sprite_tm - moet ik je weer mislopen ondanks dat ik je niet op hoogte kan houden dat ik op andere locatie ben) - ga ik binnenkort proeven doen met glasvezel methode met gekochte Blokker-lamp. :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • _ferry_
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

_ferry_

Moderator Tweaking

Nipple Tweaker

Als je de 20watt led op pak'm beet 15watt laat oplichten, zou ie dan niet een stuk koeler en dus langer meegaan?
3 watt led's geven op 1A ook maar weinig extra licht vergeleken met 750mA, maar worden relatief gezien wel een flink stuk warmer.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ken536
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 10-04 21:00
De 20W kost dan wel 40 euro, en zou korter meegaan dan een originele lamp, hij blijft wel een stuk goedkoper. Het is gewoon even uitvogelen wat erop neer komt. Wel leuk dat je weer eens een reactie post.

Hoe gaat het met je ledbeamer.net?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Opperhoof
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 08:08
Ik las laatst op internet ( ik denk het htforum of het DIYbeamer forum) dat het probleem met beamer lampen is dat je een "puntbron" nodig hebt.
Het verschil tussen een puntbron en een gewone lamp heb ik even getekend hieronder en tegelijk het probleem dat ik even wil aankaarten.

Afbeeldingslocatie: http://www.districtzeeland.nl/images/puntbron.GIF

Als je dus meerdere leds / een gewone lamp gebruikt, krijg je in meer of mindere mate te maken met een "waziger" / minder scherp beeld.

Mijn vragen: A) is dit waar? ; B) hoe goed zie je dit/ merk je dit ; C) wat voor oplossing ga je hiervoor gebruiken?

[ Voor 27% gewijzigd door Opperhoof op 10-10-2007 12:39 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • j-a-s-p-e-r
  • Registratie: December 2004
  • Laatst online: 14-04 00:11
rand van de lens afschermen?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jeroen__online
  • Registratie: Januari 2001
  • Niet online

jeroen__online

ook wel eens offline!

daar kun je toch een fietslampreflector voor gebruiken? Of in elk geval iets wat daarop lijkt, daarmee kun je het licht in zekere mate mee 'bundelen', lijkt me.

Interessant project trouwens, ik ben zelf sinds kort erg fan van LEDs, succesvolle toepassing in een beamer is dan natuurlijk een geweldige uitdaging! (nu nog ff op zoek naar een geschikte beamer :P )

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
Opperhoof schreef op woensdag 10 oktober 2007 @ 12:38:
Als je dus meerdere leds / een gewone lamp gebruikt, krijg je in meer of mindere mate te maken met een "waziger" / minder scherp beeld.
De risico neemt toe als je LCD beamer neemt, die uit 3 panelen los van elkaar bestaat en via spiegels met elkaar combineert. Met LED array als lichtbron zou men hier inderdaad kans hebben op kleurverschuivingen, want het komt van verschillende lichtpunten. Maar er zit wel ntegratielens voor die licht meer bundelt en beetje verdeelt.
DLP beamer heeft maar 1 chip en kent dat probleem niet, en er zit al smalle lichttunnel in, dus invallend licht met grote hoek heeft geen nut meer in DLP. Het moet recht invallen.
Bij DIY beamers wordt vaak LCD scherm gebruikt, uit 1 stuk. Dat is ook geen probleem met meerdere lichtbronnen ervoor, je moet alleen goed opletten voor lichtverdeling.

Ik heb volgende pakket binnen met langverwachte 10 graden lenzen!
Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f100t.jpg Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f101t.jpg
De knoppen zijn voor toekomstige casemod. 5Watt Luxeon leds, boel lenzen...

Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f102t.jpg Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f103t.jpg
De effect van 10 graden lens is al te zien aan bovenkant; de core van LED is goed zichtbaar.

Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f104t.jpg Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f105t.jpg
Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f106t.jpg Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f107t.jpg
Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f108t.jpg Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f109t.jpg
Snel koelblok in orde maken voor de Star versie. Schandalig dat warmtegeleidende lijm van zelfde SK.net verkoper nu al helemaal uitgehard is. Ik wil gewone pasta, dat hardt teminste niet uit. De schroeven zijn beetje geisoleerd van bovenste printplaatje om kortsluiting te voorkomen.

Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f110t.jpg Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f111t.jpg
Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f112t.jpg Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f113t.jpg
De schroeven staan in de weg, en moet ik dus wat wegschuren zodat lens erop geplaatst kan worden op de emitter deel. Het klikt voldoende vast erop, geen lijm of zo nodig. Het past precies.

Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f115t.jpg Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f114t.jpg
Nu kan het op de plaats gezet worden bij de beamer, precies voor de opening.

Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f116t.jpg Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f117t.jpg
Het verschil is goed te zien tussen led zonder 10 graden lens ervoor, en eentje met lens ervoor. De lichtsterkte is duidelijk toegenomen. Perfect gewoon, er wordt meer licht benut van de led.

Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f118t.jpg Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f119t.jpg
Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f123t.jpg Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f122t.jpg
Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f124t.jpg
Ik haal de 5W led eraf van de alu onderplaat, wat geen probleem is. Want ik moet ook kijken wat 1W en 3W emitters in staat zijn met lichtsterkte tegenover 5W Luxeon. Ja, ik heb diverse tests gedaan.

Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f121t.jpg Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f120t.jpg Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f126t.jpg Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f127t.jpg
Hier tests met 10 graden lens, wat de lichtpunt resultaat is op de witte plaat op circa 1 meter afstand. 5W Luxeon - 1W Edison - 3W led. De 4e foto is met 3W led zonder lens, en dat geeft 120 graden licht, en absoluut geen lichtpunt zichtbaar op de witte plaat. Echt een groot verschil.
Het is wel opvallend dat 5W luxeon vierkante die heeft, verdeeld in 4 vlakken dicht naast elkaar als men dichtbij kijkt, terwijl 2 andere ronde die hebben.

Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f128t.jpg Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f129t.jpg
Dichtbij met 3W laat goed de felle lichtpunt zien uit de 10 graden lens. Er is weinig strooilicht.

Goed, nu de beamerbeelden test.
Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer-f125t.jpg
Dit is met 3W op 1A stroom gemaakt, wat dus voor rond 210 lumen zou hebben vanuit de led.

Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer15.jpg
Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/ledbeamer16.jpg
De resultaten van diverse leds en stroomsterktes. De 1W op 700mA was beetje over de regels omdat dit eigenlijk teveel stroom is. Het is niet hierop ontworpen, maar 5W en 3W mogen wel tot 1A gevoed worden. Hun nominale stroom is 700mA. Het is goed te zien dat 3W beter licht geeft dan 5W.
(camera S5 op ISO200, 1sec sluitertijd, F2.7 - zo donker dus) De aantal lumen bij beelden is geschatte lichtsterkte uit de led zelf, niet direct uit de beamer.
De grijsschaal is meetpunt van een mannetje rechtsonder, zodat lichtsterkte nauwkeurig te zien is. Ze komen overeen met de beamerbeelden erboven.

De lens heeft wel dergelijk nut. Dus ik ga verder uitzoeken met lenzen en hoe ik ermee gaat bundelen met 6x 3W leds op 1A. Een nieuwe printplaat ontwerp is al gemaakt.
De beamerbeeld is al meer zichtbaar, maar moet voor meer details en kleuren tenminste 4x-6x in lichtsterkte toenemen. Ik heb nu Compaq zelfs de brightness op 70 gezet van standaard 50, zodat het stukken beter te zien is.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ken536
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 10-04 21:00
Dit is al erg veelbelovend :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TD-er
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 29-04 00:03
Heb je ook een plaatje van een egaal kleuren beeld, zodat we kunnen zien of het verloop naar buiten ook anders is?
Het lijkt er nu namelijk een beetje op dat (het heldere punt van) de lichtbron in de projectie kleiner is dan de grootte van de DMD-chip in de projector.

Een goedkope voeding is als een lot in de loterij, je maakt kans op een paar tientjes korting, maar meestal betaal je de hoofdprijs. mijn posts (nodig wegens nieuwe layout)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • FlyEragon
  • Registratie: Oktober 2003
  • Laatst online: 09-05 09:21

FlyEragon

Alien Monkeys

Misschien is het een idee om als beamer test programma, Nokia Monitor tester te gebruiken.
http://www.snapfiles.com/download/dlnokiamonitortest.html

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gutteguttegut
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 08-05 13:51

Gutteguttegut

CEO of TFD

Klopt het dat bovenstaande plaatjes offline zijn? :/

Ze zijn er weer :)

[ Voor 6% gewijzigd door Gutteguttegut op 14-10-2007 00:26 . Reden: En de plaatjes doen het weer... ]

The birds turned into The Flying Dutchmen!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • SA007
  • Registratie: Oktober 2002
  • Laatst online: 23:42

SA007

Moderator Tweaking
Hier ook iig.

Idd weer terug...

[ Voor 50% gewijzigd door SA007 op 14-10-2007 14:28 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ThinkPad
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 08:47
Hier niet




Mooi dat het werkt trouwens.

Hoe meet je trouwens het aantal lumen?

[ Voor 82% gewijzigd door ThinkPad op 13-10-2007 23:56 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
De plaatjes uitval komt doordat mijn server licht gecrasht is door geheugenproblemen, waardoor apachedeel en rest gekilled wordt. Hopelijk is dat nu opgelost.

Lumen meten is lastig, ik heb geen apparatuur voor, maar ik kan wel als referentie mijn 2 andere beamers (600 en 900 lumen) ernaast zetten en zo ongeveer schatten in ANSI lumen. Nu praat ik voorlopig over lumen uit leds zelf.

De lichtverdeling is aardig goed, maar er zijn wel kleine kleurverlopen te zien. Goed positioneren van 1 led+lens voor de opening is belangrijk. Maar hiervoor komt er wel een oplossing. Eerst moet ik verder gaan met het vergroten van lichtopbrengst met meerdere leds.

Ik zal weinig foto's laten tonen totdat ik betere resultaten heb bereikt.
Wel komt er nog foto's van netjes inbouwen van nieuwe voeding in de beamer.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ken536
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 10-04 21:00
Net de 20Watt Led binnen. Is al gelijk minder da verwacht. Er zitten in totaal gewoon 20 1W LED cores op ongeveer 1 cm2. Tevens is er geen ´glazen´ bolletje,maar gewoon plat.

Een lens zal dus weinig nut hebben

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
ken536 schreef op donderdag 18 oktober 2007 @ 17:07:
Net de 20Watt Led binnen. Is al gelijk minder da verwacht. Er zitten in totaal gewoon 20 1W LED cores op ongeveer 1 cm2. Tevens is er geen ´glazen´ bolletje,maar gewoon plat.

Een lens zal dus weinig nut hebben
Iemand heeft met X03 lensstuk voor 20W led geplaatst en in beamer gezet, en bleek aardig licht op te leveren omdat X03 lens licht goed kan bundelen. Je kan dat proberen, of met 10/15 graden lens ervoor zetten, in metalen kokertje zodat licht uit lens groter wordt, zoals ik eerder deed met mijn leds en 10 graden lens. Omdat onder 10 graden lens kleine gat is voor 1 emitter, zul je groter moeten maken of lens overplaatsen naar aluminium koker van 20mm diameter.
Mag ik misschien foto van je 20W led?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ken536
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 10-04 21:00
x03 lens?

Ik zal morgen even foto maken.
Hij is zelf ook een stuk groter dan een gewone star

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
http://www.amazon.com/Ino...ht-X03MT-WB/dp/B0006HKO7Q

Deze bijvoorbeeld, X03 zaklamp door Inova. Dat geeft sterk samengesteld licht op. Je ziet ze ook veel op Ebay.

http://www.illuminum-led.com/item/int3/int3.html onleesbaar, maar duidelijke foto's

Afbeeldingslocatie: http://www.illuminum-led.com/item/int3/int1t3-pk.jpg
is de lens zelf.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ken536
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 10-04 21:00
Net nog even de 20W led voor de beamer gezet. Lens nog geen succes tot nu toe. Met de 3 watt led is het echter wel echt een beter resulaat (met 15gr lens).

Vandaag geen tijd meer gehad voor foto's.
Post ze zo snel mogelijk.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Opperhoof
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 08:08
Waarom maak je eigenlijk geen gebruik van een spaarlamp? Bij de praxis heb je spaarlampen met een kleurwarmte van 6000K, 15watt, 1200lumen....

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TD-er
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 29-04 00:03
Opperhoof schreef op dinsdag 23 oktober 2007 @ 14:27:
Waarom maak je eigenlijk geen gebruik van een spaarlamp? Bij de praxis heb je spaarlampen met een kleurwarmte van 6000K, 15watt, 1200lumen....
Een paar eigenschappen van een spaarlamp maakt het minder geschikt hiervoor:
• formaat
• licht komt niet vanuit 1 puntbron, dus erg lastig te bundelen.

Een goedkope voeding is als een lot in de loterij, je maakt kans op een paar tientjes korting, maar meestal betaal je de hoofdprijs. mijn posts (nodig wegens nieuwe layout)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mbuts
  • Registratie: Maart 2000
  • Laatst online: 21-03 11:55
MrDummy schreef op maandag 15 oktober 2007 @ 00:29:
De plaatjes uitval komt doordat mijn server licht gecrasht is door geheugenproblemen, waardoor apachedeel en rest gekilled wordt. Hopelijk is dat nu opgelost.

Lumen meten is lastig, ik heb geen apparatuur voor, maar ik kan wel als referentie mijn 2 andere beamers (600 en 900 lumen) ernaast zetten en zo ongeveer schatten in ANSI lumen. Nu praat ik voorlopig over lumen uit leds zelf.

De lichtverdeling is aardig goed, maar er zijn wel kleine kleurverlopen te zien. Goed positioneren van 1 led+lens voor de opening is belangrijk. Maar hiervoor komt er wel een oplossing. Eerst moet ik verder gaan met het vergroten van lichtopbrengst met meerdere leds.

Ik zal weinig foto's laten tonen totdat ik betere resultaten heb bereikt.
Wel komt er nog foto's van netjes inbouwen van nieuwe voeding in de beamer.
Zijn er nog nieuwe foto's van de beamer? De laatste zagen er veel belovend uit.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
Ik wacht eigenlijk nog op pakket uit Canada. Dat bevat andere defecte beamer, zelfde model als in mijn lopende project, maar ditmaal compleet met lamp(kap) zodat ik beter kan ontwerpen hoe groot ruimte voor led deel is.

Verder zit ik nog te piekeren over spiegel methode. Ik heb eigenlijk een lichtholle spiegel voor nodig om licht te bundelen. Bolle spiegel is eigenlijk minder goed in licht bundelen, het valt vrij snel uiteen.
De ontwerp met glasvezel blijft nog open vanwege zijn voordeel om licht te kunnen geleiden, maar nadeel is weer te groot lichtpunt als ik 6 leds samenbundelt. Met 6 lenzen erbij krijg je 6x 15mm lichtpunten en samen bundelen is heel veel glasvezel naar het midden. Terwijl de opening nog steeds klein is met 2x2 cm.
Het blijft uitdaging :) De spiegelmethode blijft beste omdat er weinig licht verloren gaat. Glasvezel is makkelijk omdat je niet lang hoeft te nadenken om licht naar midden te leiden, maar het heeft wel wat verlies.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mbuts
  • Registratie: Maart 2000
  • Laatst online: 21-03 11:55
MrDummy schreef op dinsdag 13 november 2007 @ 00:52:
Ik wacht eigenlijk nog op pakket uit Canada. Dat bevat andere defecte beamer, zelfde model als in mijn lopende project, maar ditmaal compleet met lamp(kap) zodat ik beter kan ontwerpen hoe groot ruimte voor led deel is.

Verder zit ik nog te piekeren over spiegel methode. Ik heb eigenlijk een lichtholle spiegel voor nodig om licht te bundelen. Bolle spiegel is eigenlijk minder goed in licht bundelen, het valt vrij snel uiteen.
De ontwerp met glasvezel blijft nog open vanwege zijn voordeel om licht te kunnen geleiden, maar nadeel is weer te groot lichtpunt als ik 6 leds samenbundelt. Met 6 lenzen erbij krijg je 6x 15mm lichtpunten en samen bundelen is heel veel glasvezel naar het midden. Terwijl de opening nog steeds klein is met 2x2 cm.
Het blijft uitdaging :) De spiegelmethode blijft beste omdat er weinig licht verloren gaat. Glasvezel is makkelijk omdat je niet lang hoeft te nadenken om licht naar midden te leiden, maar het heeft wel wat verlies.
Ik zeg misschien iets stoms maar is het niet mogelijk om een led met een lens te bundelen. Deze straal met glasvezel vanaf het punt waar deze het sterkst gebundeld is naar de projector te laten gaan en het hier nog eens met een lens te bundelen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • voodooless
  • Registratie: Januari 2002
  • Laatst online: 10-05 18:36

voodooless

Sound is no voodoo!

Heb je ook al eens gekeken naar die nieuwe Luxeon Rebel's gekeken? Lekker klein want SMD, en efficienter dan de oude Luxeons: 145lm bij 700mA en ook nog eens goedkoper :)

Edit: ik zie dat ze al eerder langs zijn gekomen :) We hebben ze op het werk ook eens besteld om te bekijken. Het is echt bizar hoeveel licht er uit zo'n kein ding komt :)

[ Voor 33% gewijzigd door voodooless op 19-11-2007 22:41 ]

Do diamonds shine on the dark side of the moon :?


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
voodooless schreef op maandag 19 november 2007 @ 21:50:
Heb je ook al eens gekeken naar die nieuwe Luxeon Rebel's gekeken? Lekker klein want SMD, en efficienter dan de oude Luxeons: 145lm bij 700mA en ook nog eens goedkoper :)
Vergeet niet ze goed te koelen. Hoe worden ze eigenlijk op de koellichaam aangebracht, ook zonder elkaar kort te sluiten...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MrDummy
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 24-03 15:01

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Topicstarter
Oke, na lang nadenken en zoeken naar mogelijkheden heb ik andere optische oplossingen voor beamers gekeken. De LCOS techniek sprak me zeer aan, want daar wordt echt van alles gedaan om licht te bundelen, splitten, reflecteren.

Het antwoord zit in het gepolariseerd licht. Met gepolariseerd beamsplitters kan men reflectie mee regelen en zo de zaak mogelijk te maken om licht te bundelen.

De eerste voorbeeld is makkelijk:
Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/led_optiek1.png
Het antwoord om licht effectief te bundelen van R + G + B leds. Dit kan met dichronic prisma. In prisma zit dan rood en blauwe filter die rood en blauw effectief reflecteren, maar groene licht gaat gewoon recht doorheen. De techniek is toegepast in LCD beamers.

Dan kijken we verder met witte leds. Wat kan ik hiermee doen? Dichronic is niet bruikbaar met wit licht, omdat alle kleuren erin gereflecteerd moet worden! Maar LCOS techniek heeft wel antwoord: licht kan gepolariseerd worden, en zo kan men hiermee reflectie geregeld worden.
Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/lcos_techniek1.jpg
Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/lcos_techniek2.jpg

Dat komt hiermee op:
Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/led_optiek2.png
Ik heb hier op theorie toegepast. Drie gepolariseerd beamsplitters is achter elkaar gezet, met aan het eind normale spiegel om licht terug te sturen, maar wel anders gepolariseerd, zodat licht gewoon rechtdoor gaat. Hiermee maakt licht bundelen toch wel mogelijk.

Met beide technieken kunnen we nog even doorgaan:
Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/led_optiek3.png
R G B lichtpaden gemaakt met beamsplitters, en daarna samenvoegen met dichronic prisma aan het eind. We voeren dus hiermee licht output op, wat nodig is om acceptabel beeld te maken in verlichte omgeving.

En wat kunnen we doen met witte leds? Alleen met polarizers.
Afbeeldingslocatie: http://mrdummy.net/zooi/got/ledbeamer/led_optiek4.png
Helaas kan je maar 2 manieren doen met polariseerd licht (verticaal en horizontaal) dus 3e lichtpad in het midden wordt niet mogelijk. Maar het kan wel met ongepolariseerd licht, want dan gaat voor een deel gewoon rechtdoor. Met klein verlies dus, maar wel klein schepje erbij. 6 leds aan beide kanten werken met weinig verlies. De 7e led in het midden heeft iets meer verlies maar helpt ook even mee in opvoeren van licht output.

In het begin van DLP beamer hebben we naast kleurenwiel een smalle doorvoer gezien. Zo'n piepklein vierkant gaatje. Dat is integrator oftewel homogenizer. Het heeft als functie om meer parallel licht te maken. Dit is tegelijk ook een soort iris voor het licht. Kleinere iris levert strak beeld op, maar levert meer licht in. Maar wel minder last van licht dat alle kanten opgaat en dus geen onverwachte reflecties oplevert op DLP chip.

Andere optische mogelijkheden heb ik bekeken:
- met koplampreflector en binnenreflector (zie eerder deze topic met fietslamp reflector)
Met ronde reflector is licht niet meer goed parallel en dat gaat alle kanten op vliegen. Daardoor neemt licht output erg sterk af en is nog zinlozer dan led rechtsreeks. Het is te moeilijk om licht goed te leiden en terug te zetten.
- met glasvezel
Ook in glasvezel moet het hebben van licht onder hoek, en parallel licht is moeilijk. Doordat er geen boel licht door glasvezel gaat en ik moet slechts 2x2cm lichtpunt hebben, maar hoe zou je dat doen met 6tal 2x2cm leds? Dat kan niet. Het is ook teveel gedoe en zeker ook veel verlies.

En uiteindelijk kom ik bij gepolariseerd licht die me toch nog mogelijkheden biedt om met laag verlies en toch makkelijk licht samenvoegen. Dat is dus antwoord op mijn probleem. Maar ook voor mensen die kleurenwiel haten en eruit willen halen zodat beamer al helemaal stil wordt, kan nu ook met hulp van dichronic prisma doen. Door LCOS en LCD technieken te gebruiken kunnen we DLP beamer toch nog interessant en bruikbaar maken met LED licht.

Nu moet ik bedrijven opzoeken die ervaring met LCD en LCOS optische technieken hebben. En ze dus kunnen maken. Beamers worden overal gemaakt, dus er zijn vast genoeg bedrijven. Maar ik kan niet zoveel doen via Google (heb 1 Japans bedrijf gevonden die overzicht heeft van diverse producten) dus zou graag om jullie hulp vragen om bedrijven te zoeken, zodat project verder kan, en zo voor iedereen mogelijk te maken om ook zelf LED beamer te maken, met of zonder kleurenwiel erin.

Met Witte LEDs kunnen we aantal lumen opkrikken, per led 210 lumen erbij voor 3Watt led. De kleurenwiel blijft nodig bij witte leds.
Bij RGB power leds is er alleen 1Watt versie te vinden op Samenkopen.net. Hogere vermogen R/G/B leds zijn er dus bijna niet (eenvoudig) te vinden voor mensen die kleurenwiel eruit willen.

Tenslotte final word: de tweede defecte DLP beamer is binnen. Ook exact zelfde model Comprak zoals eerste beamer - makkelijk om te bouwen dus, maar nu met mooie compleet koffer vol accessoires uit ... Canada. Wat heeft dat lang geduurd om ding hierheen te halen, maar dankzij familie in Canada is dat mogelijk geworden. Kost ook bijna niks met 60 Euro (100 Can. Dollars) excl. wat verzendkosten.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TD-er
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 29-04 00:03
Ha mooi om te lezen dat er weer progessie is :)
Wat ik me afvraag... Hoeveel licht verlies je doordat je gaat polariseren? en maakt de polarisatie-richting ook nog wat uit, doordat je met een hoop kleine spiegeltjes werkt?
Ik kan mij namelijk voorstellen dat gepolariseerd licht op die schaal eigenlijk een hoop parallelle lijntjes licht zijn en als die bijv net tussen de spiegeltjes vallen, dat je dan of hele vreemde moiré-effecten krijgt, of mischien zelfs lichtsterkte verliest in banen.

Een goedkope voeding is als een lot in de loterij, je maakt kans op een paar tientjes korting, maar meestal betaal je de hoofdprijs. mijn posts (nodig wegens nieuwe layout)

Pagina: 1 2 3 4 5 Laatste