Overzicht elektrische voertuigen

Pagina: 1 2 ... 11 Laatste
Acties:
  • 26.509 views sinds 30-01-2008

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Afbeeldingslocatie: http://i66.photobucket.com/albums/h259/JeroenH/e-voertuigen/logo.png
Wat is dit voor een Topic

Vervoer per automobiel zoals we dat nu kennen begint steeds meer problemen te vertonen. Fossiele brandstoffen worden schaars en duur en de nare effecten op het milieu worden ook steeds duidelijker. Daarom is het goed te zoeken naar alternatieven voor de benzine/dieselverslindende automobiel. Er is al veel mogelijk (OV, fiets, telewerken) maar dat kan niet het hele vervoersvraagstuk oplossen Daarom wordt veel onderzoek gedaan naar alternatieve vormen van persoonlijk transport. Op gebieden als biobrandstoffen, waterstof, accu's e.d. wordt grote vooruitgang geboekt. Helaas vertaalt deze vooruitgang zich anno 2007 nog niet in een goede verkrijgbaarheid van betaalbare, aantrekkelijke, zuinige en milieuvriendelijke modellen in de showroom. En dat is jammer, want er zijn veel mensen die graag van hun benzineverslaving af zouden willen, om wat voor reden dan ook.

In dit topic poog ik een overzicht te maken van elektrische voertuigen die al daadwerkelijk verkrijgbaar zijn. Ik specialiseer me in dit topic bewust op elektrische voertuigen die accu's gebruiken als energie-opslag, omdat ik denk dat daar - in ieder geval op korte termijn - de meeste groeimogelijkheden zijn, en ook de beste toekomstperspectieven. Verder zijn dat de enige voertuigen op alternatieve energie die goed verkrijgbaar zijn. Als laatste is dat de groep voertuigen waarvan ik het meeste weet.

Achtergrond

Een elektromotor is onder vrijwel alle omstandigheden (veel) efficiënter dan een verbrandingsmotor. Daarbij heeft een elektromotor de gunstige eigenschap dat het maximum koppel over een groot gedeelte van het toerentalbereik beschikbaar is. Dit houdt in dat een voertuig snel kan versnellen, bij vrijwel elke snelheid. Een elektromotor hoeft niet warm te draaien en kan direct vanaf een 'koude start' volledig belast worden. Verder is een elektromotor bij een gelijk vermogen over het algemeen lichter en kleiner dan een verbrandingsmotor en is hij technisch veel eenvoudiger. Natuurlijk stoot een elektromotor geen gassen uit en kan gevoed worden met duurzaam opgewekte elektriciteit. Alleen maar voordelen, zo lijkt het.

De uitdaging zit hem dan ook niet in de motor, maar in de energie-opslag. Een verbrandingsmotor wordt gevoed door fossiele brandstoffen. Dat zijn zeer geconcentreerde energiedragers, waardoor slechts een klein percentage van het volume en gewicht van het voertuig opgeofferd hoeft te worden aan energie-opslag. Dat heeft sterk bijgedragen aan het succes van de verbrandingsmotor. Een elektromotor draait op elektriciteit, en dat is op dit moment nog lastig op te slaan in een kleine en lichte drager. Er zijn een paar opties om in een mobiele toepassing zoals een auto elektriciteit op te slaan (niet op volgorde van realiteit):
  • Vliegwiel
  • Waterstof (in combinatie met een brandstofcel en elektromotor)
  • Supercondensator
  • Flow-accu's
  • Accu's (lood/zuur, NiCd, NiMH, li-ion, li-poly, li-titanaat)
Al deze opslagvormen hebben zo hun mogelijkheden en moeilijkheden:

Vliegwiel

In een sneldraaiend vliegwiel kan veel energie opgeslagen worden. Om veel energie op te slaan zijn zeer hoge toerentallen nodig, daarom moet de behuizing erg sterk zijn zodat rondvliegende vliegwieldelen geen schade kunnen aanrichten. Voor stationaire toepassingen werkt vliegwielopslag goed, zware afscherming is geen probleem of het vliegwiel kan ondergronds opgesteld worden.

In mobiele toepassingen is inzet lastiger. De afscherming zal bij voldoende stevigheid behoorlijk zwaar zijn. Verder gedraagt een sneldraaiend vliegwiel zich als een gyroscoop, dat kan in mobiele toepassingen problemen geven, bv. met het nemen van bochten.

Toekomstperspectief: op korte termijn niet heel veel van te verwachten (in ieder geval niet voor voertuigen), maar mogelijk in de wat verdere toekomst meer mogelijkheden.

Energiedichtheid 2007: ±130 Wh/kg

Waterstof

Waterstof wordt vaak gebracht als De Oplossing van de toekomstige energie-voorziening. Helaas heeft het gebruik van waterstof als energiedrager een aantal nadelen waar niet iedereen bekend mee is.

- De efficiency van het proces energie -> waterstof -> energie is vrij laag
- De noodzaak om waterstof sterk te comprimeren en/of koelen verlaagt de efficiency nogmaals
- Waterstof is een zeer klein molecuul en lekt door alle materialen langzaam weg
- Waterstof is een behoorlijk potent broeikasgas, als het op grote schaal weglekt zou dat een probleem kunnen zijn
- Waterstof tast metalen aan, zeker onder hoge druk
- De energiedichtheid van waterstof is hoog per gewicht, maar laag per volume (dus grote tanks nodig)
- Waterstof kan ontploffingsgevaar opleveren (maar niet veel meer dan bv. LPG)
- Voor een grootschalig gebruik van waterstof moet een enorm distributienetwerk opgezet worden

Er wordt, vooral door de grote automerken, veel geëxperimenteerd met voertuigen op waterstof. Waarom dat is (en geen experimenten met betere. accu's) weet ik niet precies. Het zal er mogelijk mee te maken hebben dat een voertuig op waterstof technisch gezien meer op een conventionele auto lijkt dan een auto op accu's, en/of dat de productie- en distributietechnologie meer lijkt op die van olie vandaag.

Overigens is de omzetting van waterstof in energie op twee manieren mogelijk: in een brandstofcel en met een verbrandingsmotor. Een brandstofcel zet waterstof om in elektriciteit waarmee een elektromotor wordt aangedreven. In een verbrandingsmotor wordt het waterstof simpelweg verbrand, zoals dat nu gebeurd met benzine(damp) en LPG. BMW experimenteert volop met verbrandingsmotoren op waterstof.

Energiedichtheid 2007: sterk afhankelijk van gebruikte tankmateriaal, opslagvorm (gecomprimeerd of cryogeen)

Supercondensator

Eén van de nadelen van accu's zoals die nu op de markt zijn is het feit dat er een beperking is aan de snelheid waarmee ze geladen en ontladen kunnen worden. Anders gezegd: ze kunnen geen heel hoge stromen leveren of accepteren (dit varieert per accutype), waardoor de prestaties van een elektrisch voertuig tegen kunnen vallen en het opladen lang duurt.

Supercondensatoren zouden een stap in de richting kunnen zijn om dat op te lossen. Energie wordt op een andere manier opgeslagen dan in een accu, het is een combinatie van chemische opslag en opslag van lading. Supercondensatoren hebben een aantal voordelen, zoals een hoge efficiency, zeer weinig slijtage en dus een lange levensduur, geen giftige stoffen, en zeer hoge laad- en ontlaadstromen. Helaas is het grote nadeel een zeer lage energiedichtheid, waardoor toepassing als opslagmedium voor elektrische voertuigen nog niet goed mogelijk is. Een ander nadeel is dat de spanning over een groot gebied fluctueert (evenredig aan de ladingstoestand), daar is dus filnk wat regelelektronica nodig om dat te converteren naar bruikbare energie.

Waar supercondensatoren wél prima inzetbaar zijn is als ondersteuning voor accu's of brandstofcellen. Beiden hebben als eigenschap dat de maximale stroom die ze kunnen leveren relatief laag is. Een klein 'hulppakketje' van supercondensatoren kan snel veel energie leveren als dat nodig, bv. bij optrekken of inhalen, en het kan ook energie opslaag die vrijkomt bij regeneratief remmen.

Of ze ooit bruikbaar zullen zijn als hoofdopslag voor energie in voertuigen is lastig te zeggen, ze worden nog hard doorontwikkeld en het is nog niet duidelijk waar de grenzen liggen.

Energiedichtheid 2007: 3-5 Wh/kg

Flow-accu's

Flow-accu's houden het midden tussen een accu's en een brandstofcel. Ze lijken op een accu in die zin dat er een anode, een kathode en een elektroliet aanwezig is. Ze lijken echter ook wel wat op een brandstofcel door het feit dat het elektroliet niet in de cel blijft maar er doorheen stroomt. Bij ontladen van de accu stroomt er vanuit een tank 'opgeladen' elektroliet door de accu naar een tank voor 'uitgeput' elektroliet. Bij een 'tank'station kan de tank voor opgeladen elektroliet weer gevuld worden en het uitgeputte elektroliet achtergelaten worden. Bij het tankstation kan het uitgeputte elektroliet weer worden opgeladen en opgehaald worden door een volgend voertuig. Tanken kan zo erg snel gaan.

Deze techniek staat nog behoorlijk in de kinderschoenen, het is daarom lastig te voorspellen wat voor rol dat kan gaan spelen.

Energiedichtheid 2007: n.b. (zal ook enorm variëren per technologie)

Accu's

En dan nu de technologie waarmee naar schatting 99+% van alle in de praktijk gebruikte elektrische voertuigen rondrijdt: accu's. Er zijn vele soorten accu's, met even zovele eigenschappen, voordelen en nadelen.

- Lood/zuuraccu's. Deze worden het meest gebruikt door hun lage prijs. Helaas hebben ze een zeer lage energiedichtheid (30-40 Wh/kg) en hebben ze maar eenbeperkt aantal laad-/ontlaadcycli. Lood is nogal milieu-onvriendelijk, daar staat tegenover dat loodaccu's zo'n beetje het meest gerecyclede product ter wereld is.

- NiCd/NiMH-accu's. Deze accu's hebben een grotere energiedichtheid (40-80 Wh/kg) en zijn over het algemeen ook een stuk robuuster. NiCd-accu's worden eigenlijk nauwelijks meer gebruikt vanwege het giftige cadmium, maar NiMH-accu's komen al vaker voor in elektrische voertuigen. De accupacks van veel elektrische fietsen zijn bv. al NiMH. Ze zijn wat duurder dan loodaccu's, maar dat wordt over het algemeen goedgemaakt door het feit dat ze langer mee gaan.

- Li-ion/li-poly-accu's. De nieuwste generatie accu's, zoals op dit moment zeer veel gebruikt in mobiele telefoons en laptops. Heeft als voordeel een relatief hoge energiedichtheid: zo'n 160-200 Wh/kg. De nadelen zijn echter substantieel: de prijs is erg hoog, ze moeten bij het opladen en ontladen zeer goed gemonitord worden door elektronica. Mishandeling kan ervoor zorgen dat ze gaan opzwellen en in ernstige gevallen zelfs in de brand vliegen of ontploffen. Verder is hun levensduur op dit moment erg beperkt: meestal gaan ze maar een jaar of twee mee, onafhankelijk van hoe ze gebruikt worden.

- Lithium-titanaat accu's. Deze zijn vrij nieuw, en voorzover mij bekend ook nog onbewezen in de praktijk. De accu's zouden over robuustere elektroden beschikken, gemaakt van een 'nano-materiaal' waardoor de levensduur veel beter zou moeten zijn dat conventionele li-ion/li-poly accu's. Hun nadeel is een iets lagere energiedichtheid van zo'n 100 Wh/kg. De tijd zal het leren.

Op dit moment zijn alleen elektrische voertuigen verkrijgbaar met accu's. Dat zijn meestal lood/zuuraccu's, maar de Nikkel-gebaseerde accu's (NiCd en vooral NiMH) beginnen het langzaam over te nemen door hun superieure levensduur en prestaties. Ook lithium-gebaseerde accu's worden hier en daar al toegepast, maar worden nog teruggehouden door hun hoge prijs en relatief korte levensduur. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar accu's, hopelijk levert dat snel resultaten op met goede accu's die op de markt verschijnen.

De voertuigen

De Segway

Afbeeldingslocatie: http://i66.photobucket.com/albums/h259/JeroenH/e-voertuigen/segway.jpg

Een tijd geleden flink gehyped, maar door o.a. wetgeving niet doorgebroken; de Segway. Een 'personal transporter', zoals de fabrikant het zelf noemt. Ze prijzen het aan als een ideaal vervoermiddel voor mensen die veel moeten lopen, zoals postbodes, politie-agenten, beveiligingsbeambten e.d. De Segway staat op twee wielen naast elkaar, en houdt kunstmatig evenwicht. De berijder bedient het voertuig door te 'leunen' en aan het stuur te draaien. Op dit moment is de Segway niet toegestaan op de openbare weg, er schijnt wel wetgeving aan te komen waardoor de Segway wel toegestaan is.

Eigenschappen in het kort:
  • Wettelijke status op de weg: niet toegestaan
  • Prijs: € 4000-6000 (er zijn diverse modellen)
  • Bereik: 10-25km
  • Voordelen: je wordt niet moe van het lopen
  • Nadelen: niet toegestaan op de openbare weg, prijs
  • Vooral bedoeld voor: het afleggen van loopafstanden
  • Energieverbruik: kan ik niet vinden, maar het zal ongeveer 1 kWh/100 km zijn
  • Persoonlijke observatie: Ik kan maar weinig situaties bedenken waarin de Segway het meest ideale vervoermiddel zou kunnen zijn. Ik vind het vooral een 'hip' vervoermiddel. Of hij heel erg praktisch is betwijfel ik. Maar je hebt wel iets bijzonders. Ik wil nog wel een keer op een Segway rijden, het rijden op zich lijkt me wel leuk.
link link link

De elektrische fiets

Afbeeldingslocatie: http://i66.photobucket.com/albums/h259/JeroenH/e-voertuigen/efiets.jpg

De auto wordt helaas veel gebruikt voor korte ritjes, terwijl het daarvoor in veel gevallen helemaal niet het optimale voertuig is. Bij lage snelheden en start/stop-verkeer is de verbrandingsmotor behoorlijk inefficiënt, en dat wordt nog versterkt door het feit dat hij bij veel van deze ritten koud zal zijn. Verder zorgt autodrukte in de stad voor onveiligheid en een slechte luchtkwaliteit.

De fiets is een prima alternatief voor de korte stadsrit: goedkoop, geen parkeerproblemen en nog goed voor de conditie ook. Niet iedereen kan of wil echter fietsen: als je wat slecht ter been bent of niet met het zweet op je rug bij een zakelijk afspraak wilt aankomen (of gewoon lui bent) kan een elektrische fiets een goed alternatief zijn.

De elektrische fiets bestaat er in twee vormen: met en zonder pedelec. Pedelec is een systeem wat er voor zorgt dat de elektromotor alleen helpt als de berijder ook zelf trapt. Het trappen gaat hierdoor lichter, maar je kunt niet 'gas' geven en zonder trappen rijden. Boven de 20km/u stopt de trapondersteuning en moet je zelf trappen als je harder wilt. Deze fietsen hoeven geen kenteken/verzekering. Er zijn ook elektrische fietsen met een 'gashendel' waarvan de elektromotor ook werkt als de berijder niet trapt. Deze kun je dus rijden als een lichte snorfiets (vgl. Spartamet). Wettelijk is het ook een snorfiets, dus: geen helm, wel kenteken en verzekering.

Het bereik varieert per model, hoe hard er meegetrapt wordt, het terrein en het weer (wind). De meeste fabrikanten geven een bereik van 25-60km op. Het opladen gaat gewoon thuis aan het stopkontakt. De meeste fietsen zijn in een uur of twee vrijwel volledig weer opgeladen, bij een gedeeltelijk lege accu is die tijd evenredig korter.

Een elektrische fiets is op het eerste gezicht nauwelijks van een normale fiets te onderscheiden, alleen de aanwezigheid van een accu duidt er op dat het een elektrische fiets betreft. De elektromotor werkt stil en zonder uitstoot, daarom kun je er ook overal komen waar je met een normale fiets kan en mag komen (in elk geval met het pedelec systeem, maar het ontbreken hiervan valt niet op).

Eigenschappen in het kort:
  • Wettelijke status op de weg: fiets (indien pedelec aanwezig) of snorfiets (indien geen pedelec)
  • Prijs: € 1000-2000
  • Bereik: 25-60km
  • Voordelen: ziet er vrijwel hetzelfde uit als een normale fiets, niet duur, geen helm
  • Nadelen: blootstelling aan het weer, lage snelheid, klein bereik
  • Vooral bedoeld voor: woon/werkverkeer, korte stadsritten (boodschappen e.d.)
  • Energieverbruik: kan ik niet vinden, maar het zal weinig zijn (0,5 kWh / 100 km?)
  • Persoonlijke observatie: De elektrische fiets lijkt mij een ideaal vervoermiddel voor ouderen, en mensen die wel met de fiets willen maar zich willen of kunnen inspannen. Ik zie dit fenomeen groot worden.
Fabrikant(en) en meer informatie: klik klik klik klik

De elektrische scooter

Afbeeldingslocatie: http://i66.photobucket.com/albums/h259/JeroenH/e-voertuigen/escooter.jpg

Voor wie de elektrische fiets niet snel of ver genoeg gaat is er de elektrische (brom-/snor-)scooter. De voordelen van een kleine tweewieler zoals wendbaarheid en parkeergemak zijn er nog steeds, maar er kan met een groter gemak een grotere afstand afgelegd worden. Bij de meeste modellen wordt ongeveer 40-60 km (voor de 45km/u versie) of 50-80 km (voor de 25 km/u versie) als maximum bereik opgegeven. Net zoals bij de elektrische fiets is het maximum bereik afhankelijk van terrein, wind en rijstijl. Bij de scooters heb je meer bergruimte dan bij de fiets onder het zadel en eventueel in een topkoffer.

Net als bij de fiets kan het opladen bij elk normaal stopkontakt. Het opladen van een compleet lege accu duurt zo'n 4-8 uur, met een evenredig lagere laadtijd bij een vollere accu. Meestal kan in ongeveer 2 uur de eerste 75% geladen worden.

De elektrische scooter is vooral inzetbaar als 'general pupose' stads- en 'klein-regionaal' voertuig. Voor woon/werkverkeer zijn ze ideaal met onverslaanbaar lage kilometerkosten. Verreweg de meeste auto's die worden ingezet voor woon/werkverkeer bevatten slechts één persoon. Het is energetisch natuurlijk een stuk efficiënter om daarvoor een lichte scooter te verplaatsen i.p.v. 1000+ kg aan blik.

Net zoals bij de elektrische fiets ben je blootgesteld aan de elementen, maar dat kan enigszins opgevangen worden door goede weerbestendige kleding. Bij de 45km/u versie is een helm verplicht.

Verder is de scooter vrijwel stil en doordat hij geen gassen uitstoot sta je bij een stoplicht niet je medeweggebruikers te vergassen.

Eigenschappen in het kort:
  • Wettelijke status op de weg: brommer (indien begrensd op 45km/u) of snorfiets (indien begrensd op 25km/u)
  • Prijs: € 1800-2500
  • Bereik: 40-60km (brommer) of 50-80km (snorfiets)
  • Voordelen: ziet er vrijwel hetzelfde uit als een normale scooter, stil, geen stank
  • Nadelen: blootstelling aan het weer, helmplicht, brommerrijbewijs nodig
  • Vooral bedoeld voor: woon/werkverkeer, korte stadsritten (boodschappen e.d.)
  • Energieverbruik: ±3 kWh / 100 km
  • Persoonlijke observatie: Een elektrische scooter lijkt mij het ideaal woon/werkverkeer voertuig voor de korte en middellange afstand (tot zo 30 km schat ik). Hij is relatief snel, goedkoop per km, je hebt geen lichamelijke inspanning, en je kunt hem overal kwijt. Hier zie ik mezelf ook nog wel eens op rijden...
Fabrikant(en) en meer informatie: klik klik klik klik

De CityEl

Afbeeldingslocatie: http://i66.photobucket.com/albums/h259/JeroenH/e-voertuigen/cityel.jpg

Beide voorgaande voertuigen fiets en scooter zijn goed bruikbare voertuigen, maar de nadelen zijn duidelijk: het zijn tweewielers (instabiel bij gladheid) en je bent blootgesteld aan de elementen. De CityEl doet een geslaagde poging deze twee bezwaren weg te nemen.

De CityEl is een elektrisch aangedreven driewieler. Indien elektronisch begrensd op 45km/u is het wettelijk gezien een brommer (geen brommobiel). Daardoor kan het voertuig buiten de bebouwde kom op het fietspad, wat een stuk handiger is dan op de weg (met 45km/u tussen 80+km/u verkeer lijkt mij geen lolletje).

Het bereik van de CityEl varieert met de uitvoering: de basisuitvoering op 36V komt op één acculading zo'n 30-40 km ver, een uitvoering op 48V heeft een actieradius tot wel 80-90 km. Het voertuig wordt al zo'n 20 jaar ongewijzigd gemaakt. Het nadeel daarvan is dat het design volgens sommigen wat gedateerd oogt, het voordeel is dat onderdelen en onderhoudsmethoden toepasbaar zijn op alle voertuigen, ongeacht leeftijd.

De CityEl zal min of meer dezelfde doelgroep hebben als de elektrische scooter: relatief korte ritten, gemaakt door één persoon zoals woon/werkverkeer en de 'dagelijkse klusjes' zoals boodschappen doen etc. Met een bereik van tot 90km zijn ook wat langere uitstapjes geen probleem. Doordat het een gesloten voertuig is zit je droog bij slecht weer.

Eigenschappen in het kort:
  • Wettelijke status op de weg: brommer
  • Prijs: € 7500 (Basic-versie, 36V) tot € 9000 (Fun-versie, 48V)
  • Bereik: 30-40km (basisuitvoering op 36V) of 80-90km (48V)
  • Voordelen: driewielig, overdekt, bij duurdere uitvoering relatief groot bereik
  • Nadelen: vrij prijzig, mogelijk uiterlijk maar dat is persoonlijk
  • Vooral bedoeld voor: woon/werkverkeer, korte stadsritten (boodschappen e.d.)
  • Energieverbruik: ±5 kWh / 100 km
  • Persoonlijke observatie: Een leuk voertuig! Goedkoop per km (beetje afhankelijk van hoe de accu's zich houden) en je rijdt eens wat anders dan al dat saaie blik. Natuurlijk, je moet het niet één op één met een auto vergelijken, maar als je vervoerseisen hebt die binnen de mogelijkheden van de CityEl vallen heb je aan een CityEl iets heel bijzonders.
Fabrikant(en) en meer informatie: klik klik klik klik klik

De Aerorider

Afbeeldingslocatie: http://i66.photobucket.com/albums/h259/JeroenH/e-voertuigen/aerorider.jpg

De Aerorider vervult ongeveer hetzelfde marktsegment als de CityEl, het is ook een éénpersoonsvervoermiddel, voornamelijk bedoeld voor woon/werkverkeer over ongeveer dezelfde afstanden. Er zijn een paar verschillen: het ontwerp is een stuk moderner en de mogelijkheid bestaat mee te trappen.

Eigenschappen in het kort:
  • Wettelijke status op de weg: bromfiets.
  • Prijs: € 7500 (basismodel met lood/zuur-accu) ) tot € 9100 (2x NiMH-accu voor groot bereik)
  • Bereik: 20-80km (afhankelijk van gekozen accu en meetrappen)
  • Voordelen: driewielig, overdekt, bij duurdere uitvoering relatief groot bereik
  • Nadelen: prijs
  • Vooral bedoeld voor: woon/werkverkeer, korte stadsritten (boodschappen e.d.)
  • Energieverbruik: ±1 kWh / 100 km (uitgerekend bij 864 Wh per 80km)
  • Persoonlijke observatie: Ik vind het ontwerp geweldig mooi, gestroomlijnd en futuristisch. Andere aspecten zoals het feit dat je mee kunt/moet trappen spreekt mij iets minder aan. Ik zou wel een Aerorider voor de prijs van een elektrische scooter willen hebben... dream on... ;)
Fabrikant(en) en meer informatie: klik

De Twike

Afbeeldingslocatie: http://i66.photobucket.com/albums/h259/JeroenH/e-voertuigen/twike.jpg

Met de Twike verlaten we het brommergebied en betreden we het automobielgebied, hoewel er nog steeds maar drie wielen aan zitten. De Twike is wettelijk gezien een 'echte' auto, met bijna alle rechten en plichten die daaraan zitten, o.a. rijbewijs B. Alleen de APK hoeft niet omdat een Twike minder weegt dan 400kg, en wegenbelasting hoeft ook niet betaald te worden.

De Twike heeft een maximumsnelheid van 85 km/u. Hij mag op de snelweg, maar het wordt afgeraden (...). Net als bij de andere voertuigen varieert het bereik enorm afhankelijk van het gekozen accupakket. In de Twike kunnen twee personen. Een bijzonderheid: het voertuig is leverbaar met trapondersteuning waardoor de actieradius iets vergroot kan worden. De Flintstones waren hun tijd ver vooruit :P.

De Twike is opgebouwd uit een aluminium buizenframe, bedekt door een kunststof body. De Twike heeft geen stuur maar wordt bestuurd met een soort joystick. Ook een gaspedaal is niet aanwezig, versnellen gaat met knopjes op die joystick.

Eigenschappen in het kort:
  • Wettelijke status op de weg: automobiel
  • Prijs: € 14900 (basismodel) tot € 31700 ("Power-Twike" model met groter bereik en andere extra's)
  • Bereik: 50-140km (afhankelijk van gekozen accu en meetrappen)
  • Voordelen: twee zitplaatsen, 'meer auto' dan de voorgaande voertuigen
  • Nadelen: prijs, weinig snelheidsreserves tussen overig verkeer @ 80km/u, veiligheid?
  • Vooral bedoeld voor: bijna alles waar je een auto voor zou gebruiken tot 140km en 80 km/u
  • Energieverbruik: 4-8 kWh / 100 km
  • Persoonlijke observatie: Sja... mijn algehele indruk op alle fronten van de Twike is:"nét niet". De maximum snelheid lijkt mij hoog voor een driewieler en juist weer te laag om je veilig te kunnen mengen tussen normale auto's. Het uiterlijk vind ik wat vreemd, ik vind hem een beetje op een soort eend lijken. Daar komt dan ook nog de aparte manier van sturen en gasgeven bij en de IMO veel te hoge prijs. Ze hebben geen dealernetwerk, dus wat moet je als hij stuk is? Ik vraag me af of ze er veel van gaan verkopen.
Fabrikant(en) en meer informatie: klik klik klik klik

De Vectrix

Afbeeldingslocatie: http://i66.photobucket.com/albums/h259/JeroenH/e-voertuigen/vectrix.jpg

Met de Vectrix leveren we weer een wiel in: het is een elektrische motorfiets waar dus rijbewijs A voor nodig is. De specs klinken behoorlijk: 0-96 km/u in 6.8s, maximum snelheid 100 km/u en bereik tot 110km (alleen niet allemaal tegelijk, helaas). De motor is een automaat.

Dit is voor een heel specifieke markt. De meeste motorrijders zie ik toch als mensen die voor het rijplezier gaan, en daar zal in veel gevallen het brullende geluid van een verbrandingsmotor bijhoren. Die mensen zullen een elektrische motorfiets waarschijnlijk te 'flauw' vinden, en mogelijk ook het vermogen te weinig vinden. Maar misschien generaliseerd ik nu te veel.

De Vectrix kan ideaal zijn voor woon/werkverkeer, zeker op routes waar veel files staan. Met een motorfiets ben je dan toch wat flexibeler dan met een auto. Een motorvakantie naar Italië zit er echter nog niet in.

Eigenschappen in het kort:
  • Wettelijke status op de weg: motorfiets
  • Prijs: op aanvraag maar waarschijnlijk zo rond de € 6000-7000
  • Bereik: tot 100km (zoals bij alle e-voertuigen afhankelijk van omstandigheden)
  • Voordelen: lichter en wendbaarder dan auto
  • Nadelen: blootstelling aan het weer, helmplicht
  • Vooral bedoeld voor: alles waar je een motorfiets voor zou gebruiken tot 110km
  • Energieverbruik: 3-4 kWh / 100 km
  • Persoonlijke observatie: Ik ben geen motorrijder, dus ik kan totaal niet inschatten of dit aantrekkelijk en bruikbaar is. Als ik de machine en de presentatie (gelikte filmpjes) zo zie dan denk ik dat ze op zowel technisch als marketinggebied een stuk verder zijn dan veel andere elektrische voertuigfabrikanten. De tijd zal het leren.
Fabrikant(en) en meer informatie: klik

De Tesla

Afbeeldingslocatie: http://i66.photobucket.com/albums/h259/JeroenH/e-voertuigen/tesla.jpg

En dan nu iets heel anders: een "echte" auto. Vier wielen, moderne styling, prestaties die je nog wel eens wat boetes kunnen opleveren en een behoorlijk groot bereik. Klinkt als de perfect auto, nietwaar? Bijna: het is een tweezitter, dus de kinderen mogen thuisblijven en hij kost dik boven de €70000 (en dat is zonder transport vanuit de VS en toelating op de Nederlandse weg).

In cijfers: 185kW motor, 0-100 in 4s, topsnelheid 210 km/u, maximum bereik meer dan 320 km (hoewel ook hier zal gelden: niet allemaal tegelijk). Hoe dan ook: het klinkt als een behoorlijk peppy autootje. Hij is daadwerkelijk te koop, dus als je het geld hebt en je denkt hem door de Nederlandse RDW-keuring heen te krijgen: koop hem! Ik wil hem wel een keer komen wassen :P

Eiigenschappen in het kort:
  • Wettelijke status op de weg: automobiel
  • Prijs: basisprijs €72000, en dat kan met accessoires flink verhoogd worden
  • Bereik: meer dan 320 km (volgens specs fabrikant)
  • Voordelen: hoge prestaties, lijkt sterk op een (leuke!) normale auto, daardoor hoge acceptatiefactor
  • Nadelen: prijs, prijs, prijs! En niet verkrijgbaar in Nederland
  • Vooral bedoeld voor: alles waar je een normale tweezitter ook voor zou gebruiken
  • Energieverbruik: 110 Wh / 100 km
  • Persoonlijke observatie: Dit ziet er uit als een echt leuke ontwikkeling. Natuurlijk, hij is veel en veel te duur voor 'de gewone man', waartoe ik mezelf dan ook maar reken. Maar hij is handgebouwd, heeft prestaties waar veel andere sportauto's in dezelfde prijsklasse jaloers op mogen zijn, en je hebt iets ECHT exclusiefs onder je gat. De verkoopaantallen zullen niet bijster hoog zijn, maar de PR voor elektrische voertuigen die de Tesla zal genereren is onbetaalbaar.
Fabrikant(en) en meer informatie: klik

Toyota PriusPlus

Afbeeldingslocatie: http://i66.photobucket.com/albums/h259/JeroenH/e-voertuigen/priusplus.jpg

De normale Toyota Prius hoort in dit rijtje natuurlijk niet echt thuis. Goed, hij heeft een elektromotor aan boord en wat accu's, maar alle energie voor de voortbeweging van het voertuig komt nog steeds uit benzine. Dat feit zorgt er voor dat de Prius nogal eens met scheve ogen bekeken wordt, het zou meer een 'PR-auto' zijn dan dat hij daadwerkelijk milieuvriendelijk zou zijn.

Het is echter mogelijk een Prius om te laten bouwen naar een PriusPlus. Het accupakket wordt dan fors vergroot en het motor- en energiemanagementsysteem wordt aangepast. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat met de Prius grotere afstanden puur elektrisch gereden kunnen worden. Dit accupakket kan worden opgeladen vanuit het stopkontakt, of tijdens het rijden vanuit de verbrandingsmotor.

Dit geeft flexibiliteit: voor stadsritten rijdt de PriusPlus alleen op zijn elektromotor. De energie daarvoor komt uit het stopkontakt, en dus een (duurzame) bron naar keuze. Worden langere afstanden afgelegd bij hogere snelheden dan werkt de PriusPlus als een normale Prius: de verbrandingsmotor zorgt voor de energievoorziening, ondersteund door de elektromotor. Gekozen kan worden om de accu's op te laden, of leeg te laten zodat ze thuis uit het stopkontakt opgeladen kunnen worden. Het bereik is in die modus onbeperkt (althans, zolang er benzine te koop is en je tankstations kunt vinden).

Over of dit zinvol is (financieel en energetisch) zullen de meningen flink uiteen lopen, maar het is een feit dat dit een interessant experiment is. Er schijnen al flink wat van deze aangepaste Priussen in de VS rond te rijden. Ik heb zelfs begrepen dat Toyota zelf deze ontwikkelingen met grote belangstelling volgt.

Voor zo'n $32000 neemt Hybrids-Plus je Prius onder handen zodat er 30 mijl elektrisch mee gereden kan worden. Dat is een boel geld.

Meer info hier, hier en hier.

Overige

Citroën verkocht een tijd lang de Berlingo Electrique. Volkswagen verkocht een tijd lang de Golf Citystromer. Helaas zijn beide types niet meer verkrijgbaar.

Voertuigen in ontwikkeling

Er zijn flink wat voertuigen in diverse stadia van ontwikkeling, variërend van 'alleen bestaand als gerenderd plaatje' tot 'vrijwel klaar voor de markt'. Hier een (poging tot) overzicht wat er allemaal (mogelijk) aan zit te komen:

Th!nk

Afbeeldingslocatie: http://i66.photobucket.com/albums/h259/JeroenH/e-voertuigen/ford_thnk.jpg

De Noorse firma Th!nk (voor een deel eigendom van Ford) werkt aan de introductie van de Th!nk City, een elektrisch voertuig wat voornamelijk gericht is op stadsgebruik. Dat Ford zich ermee bemoeid kan voordelen hebben (kennis, kapitaal), maar Ford lijkt de Th!nk al eens eerder de nek omgedraaid te willen hebben, ik ben dus benieuwd wat ze er mee willen.

Verwachte eigenschappen:
  • Prijs: $8000?
  • Actieradius: 100km
  • Topsnelheid: 100km/h
  • Type en grootte accu: n.n.b., mogelijk de NanoSafe accu's die ook in de Tesla zitten
  • Verwachte introductiedatum: eind 2007
  • Persoonlijke observatie: Dit is naar mijn mening één van de leukste elektrische auto's die in het verschiet zitten. Hij ziet er modern en vrij vlot uit, de prestaties (als die waar blijken te zijn) zijn echt leuk en als de prijs klopt zou het helemaal een winnaar kunnen blijken.
l!nk ;)

Reva / G-Wiz

Afbeeldingslocatie: http://i66.photobucket.com/albums/h259/JeroenH/e-voertuigen/reva.jpg


link link

Zap! Xebra Xero

Afbeeldingslocatie: http://i66.photobucket.com/albums/h259/JeroenH/e-voertuigen/zapcar.jpg

Text

link

Venturi Fetish

Afbeeldingslocatie: http://i66.photobucket.com/albums/h259/JeroenH/e-voertuigen/venturifetish.jpg

Text

link link

Bijzondere voertuigen

Elke twee jaar wordt de World Solar Challenge gehouden, een race van ruim 3000km dwars door het binnenland van Australië voor voertuigen op zonne-energie. De laatste 3 keer heeft een Nederlands team overtuigend gewonnen, en bij de laatste race namen zelfs twee Nederlandse teams deel! Ook voor de race van 2007 hebben zich twee Nederlandse teams ingeschreven.

TU Delft

Afbeeldingslocatie: http://i66.photobucket.com/albums/h259/JeroenH/e-voertuigen/Nuna3.jpg
Nuna 3

In 2001, 2003 en 2005 heeft de Technische Universteit Delft de WSC (onder de naam Nuon Solar Team) gewonnen met respectievelijk de Nuna 1 t/m 3. Voor 2007 zet het Nuon Solar Team de Nuna 4 in.

Universiteit Twente

Afbeeldingslocatie: http://i66.photobucket.com/albums/h259/JeroenH/e-voertuigen/Solutra.jpg
Solutra

Mogelijk aangestoken door de successen van de Nuna's deed in 2005 de Universiteit Twente ook mee met de Solutra. De wagen finishte als 9e, voorwaar een knappe prestatie, helemaal als gekeken wordt naar de vele gevallen van (banden-)pech die het team achtervolgde.

WSC TU Delft Universiteit Twente

Eliica

Afbeeldingslocatie: http://i66.photobucket.com/albums/h259/JeroenH/e-voertuigen/eliica.jpg

De Eliica (Electric Li-ion Car) is een Japans studiemodel, wat is gericht op hoge prestaties. Er zijn twee modellen: een model voor hoge snelheden welke 370km/h zou moeten halen, en een model voor hoge acceleratie. De vormgeving mag bijzonder genoemd worden: het 2400kg zware gevaarte heeft een lengte van ruim vijf meter en staat op 8 wielen. Elk wiel is voorzien van een 'in-wheel' elektromotor van 80pk voor een gezamenlijk vermogen van 640pk.

link link link

Wrightspeed X1

[Afbeeldingslocatie: http://i66.photobucket.com/albums/h259/JeroenH/e-voertuigen/wrightspeedx1.jpg

De Wrightspeed X1 is gebaseerd op de Ariel Atom waarvan de verbrandingsmotor verwijderd is en vervangen is door een elektromotor en li-ion accu's. Het is een éénmalige versie, er zijn op dit moment geen plannen voor productie. Met een gewicht van nog geen 700kg en een motorvermogen van 236pk zal het niet verbazend zijn dat de prestaties zeer hoog zijn: 0-100 km/h kan in 3s, de topsnelheid is een (elektronisch begrensde) 180km/h. Bij een 'normale' rijstijl zou een bereik van 160km mogelijk moeten zijn.

link link link

Sinclair C5

Afbeeldingslocatie: http://i66.photobucket.com/albums/h259/JeroenH/e-voertuigen/SinclairC5.jpg

In 1985 bracht de excentrieke uitvinder/miljonair Clive Sinclair de C5 op de Engelse markt. De C5 had pedalen, ondersteund door een elektromotor. De topsnelheid op de elektromotor was 24km/u omdat er dan zonder rijbewijs op gereden mocht worden.

De uitvinder voorzag een grote toekomst voor het voertuig, maar dat ging helaas voor hem niet door. De markt vond het voertuig de klein, te licht, te traag en met te weinig bescherming tegen het (Engelse!) weer en medeweggebruikers.

Er zijn er ongeveer 17.000 van verkocht en ze komen nog regelmatig voorbij op verkoopsites als marktplaats en ebay.

link link link link

WVNTTK

Dat is het overzicht van elektrische voertuigen zoals die op dit moment (juli 2007) te koop zijn en welke er in ontwikkeling zijn. Ik denk dat een paar dingen wel duidelijk zijn. Op accugebied moet nog veel gebeuren. De capaciteit moet worden vergroot, maar belangrijker nog is dat de levensduur moet worden verlengd. Elke één of twee jaar een accupakket vervangen is geen goede optie. Veel voertuigen zijn nog min of meer handgebouwd, en dat zie je ook terug in de prijs. Grootschalige serieproductie zou de prijzen flink omlaag kunnen brengen.

Ben ik een voertuig vergeten wat er volgens jou bij moet? Heb ik het ergens totaal verkeerd? Meld het in het topic en ik zal het toevoegen of wijzigen. Discussieer er verder lustig op los over de zin en onzin van elektrische voertuigen.


Deze OP is continu onder constructie, ik steeds voertuigen toevoegen en proberen de informatie over de voertuigen zo up-to-date mogelijk te houden.

[ Voor 19% gewijzigd door JeroenH op 14-08-2007 12:24 ]

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TD-er
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 24-03 13:04
Alvast een vraagje over de startpost.
Zou je het contrast tussen de achtergrond en de tekst wat kunnen verbeteren?
Bijvoorbeeld door het gebied van het achtergrond plaatje waarop de tekst staat wat lichter te maken?

Een goedkope voeding is als een lot in de loterij, je maakt kans op een paar tientjes korting, maar meestal betaal je de hoofdprijs. mijn posts (nodig wegens nieuwe layout)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • pagani
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online
"Fossiele brandstoffen worden schaars en duur en de nare effecten op het milieu worden ook steeds duidelijker."
Hoe wordt elektriciteit opgewekt? En hoeveel energie kost het om de alternatieve voertuigen te produceren? Wat is de levensduur van de elektrovarianten? Hoe vervuilend zijn ze?

Vooral de Prius is een mooi voorbeeld. Levensduur van ongeveer 100.000 kilometer waarna de zwaar vervuilende accu's (alleen het winnen van de grondstoffen ervoor is al een aanslag op het milieu) vervangen mogen worden.

Mijns inziens zijn er op het moment twee voordelen van elektrische voertuigen: een financieel voordeel en het feit dat je de vervuiling verplaatst naar regio's buiten de stad.

Ik denk wel dat het de toekomst is, zeker tegen de tijd dat de fossiele brandstoffen opraken, maar op dit moment denk ik dat er nog te weinig draagvlak is en de techniek nog teveel in de kinderschoenen staat.

Overigens is na een nette en correcte test gebleken dat de Prius helemaal niet zo zuinig is als beweerd wordt, maar dat terzijde :P

[ Voor 19% gewijzigd door pagani op 05-07-2007 10:28 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Chevy454
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online
johnnyv.nl schreef op donderdag 05 juli 2007 @ 10:23:
Overigens is na een nette en correcte test gebleken dat de Prius helemaal niet zo zuinig is als beweerd wordt, maar dat terzijde :P
Laat maar es zien dan :)
Ik denk wel dat het de toekomst is, zeker tegen de tijd dat de fossiele brandstoffen opraken, maar op dit moment denk ik dat er nog te weinig draagvlak is en de techniek nog teveel in de kinderschoenen staat.
Hoe wil je dingen verder gaan ontwikkelen zonder niet eerst een paar generaties te hebben doorlopen. Die priussen welke er nu rijden zijn enorm waardevol voor hun gegevens. Sterker nog, bij vrachtwagens doen ze dat ook. Daar kan je niets aan de ECU veranderen zonder in een directe link met het hoofdkwartier van de constructeur te zitten. Allemaal om data te vergaren om het product te verbeteren.

[ Voor 53% gewijzigd door Chevy454 op 05-07-2007 10:35 ]

Wanneer iedereen zijn hoofd verliest en jij houdt het hoofd koel dan heb jij het probleem niet begrepen. You think I'm expensive, try hiring an amateur.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Maasluip
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 18-04 22:52

Maasluip

Frontpage Admin

Kabbelend watertje

johnnyv.nl schreef op donderdag 05 juli 2007 @ 10:23:
Overigens is na een nette en correcte test gebleken dat de Prius helemaal niet zo zuinig is als beweerd wordt, maar dat terzijde :P
Die nette en correcte test is overigens van verschillende kanten tot de grond afgekraakt. En niet alleen omdat je er van uit gaat dat een Hummer 400.000 km zou meegaan.

In diezelfde test wordt trouwens gerekend met een levensduur van een Prius van 160.000 km en niet van 100.000 km.

Signatures zijn voor boomers.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • pagani
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online
Chevy454 schreef op donderdag 05 juli 2007 @ 10:32:
Hoe wil je dingen verder gaan ontwikkelen zonder niet eerst een paar generaties te hebben doorlopen. Die priussen welke er nu rijden zijn enorm waardevol voor hun gegevens. Sterker nog, bij vrachtwagens doen ze dat ook. Daar kan je niets aan de ECU veranderen zonder in een directe link met het hoofdkwartier van de constructeur te zitten. Allemaal om data te vergaren om het product te verbeteren.
Ik zeg ook dat het nuttig is voor de toekomst. Maar nu in iets gaan rijden alleen voor onderzoeksredenen gaat mij wat ver.

(ok, die hummertest was enigzins fout...)

Overigens zag ik gister nog best een leuke elektroscooter voorbij komen op een website, zal eens zoeken in m'n history...



(ik heb jaren terug nog getwijfeld over zo'n Peugeot elektroscooter, model van de Zenyth, maar vond toen het bereik het grootste minpunt)

[ Voor 19% gewijzigd door pagani op 05-07-2007 10:54 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Chevy454
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online
johnnyv.nl schreef op donderdag 05 juli 2007 @ 10:47:
Maar nu in iets gaan rijden alleen voor onderzoeksredenen gaat mij wat ver.
Alle wagens zijn voor onderzoeksreden geweest. Ze worden steeds beter en beter omdat ze het beter inzien waar de punten van verbetering liggen. En daarnaast zijn mensen nog stommer dan het achterste van het varken. Er zijn veel goede evoluties welke door de mensen niet willen worden gebruikt (je wilt niet weten hoeveel dingen ze niet in de ijskast stoppen totdat de tijd ervoor rijp is). Dus dan moet je het als constructeur maar in fases gaan uitbrengen zodat mensen geleidelijk kunnen wennen aan de nieuwe techniek.
(ok, die hummertest was enigzins fout...)
Je had toch een nette test? Of blijkt die in eens niet meer zo net te zijn? Dan is de opzet gelukt van de auteur gelukt omdat mensen nu eenmaal kuddedieren zijn welke niet kritisch naar een artikel kijken. Niets is beter als dom boerenverstand om technologische vooruitgang tegen te houden. Het is dus gelukt met dat artikel om een vertraging in de technologische vooruitgang te bekomen omdat de mensen nu heel sceptisch tegenover zoiets staan. Ten onrechte blijkt zo.

Leuk dat hersenloos dingen opvangen zonder kritisch te zijn hé :)

[ Voor 8% gewijzigd door Chevy454 op 05-07-2007 10:57 ]

Wanneer iedereen zijn hoofd verliest en jij houdt het hoofd koel dan heb jij het probleem niet begrepen. You think I'm expensive, try hiring an amateur.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • pagani
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online
Chevy454 schreef op donderdag 05 juli 2007 @ 10:54:
[...]
Leuk dat hersenloos dingen opvangen zonder kritisch te zijn hé :)
Soms wel :P

Overigens, heb http://www.austinev.org/evalbum/328 gevonden, eigenaar van een Scootelec (die van Peugeot). Bereik ervan is ongeveer 45 kilometer, dat vond ik destijds veel te weinig. Met de huidige techniek is 100km haalbaar, dat wordt al een stuk interessanter.

[ Voor 40% gewijzigd door pagani op 05-07-2007 11:01 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Grrrrrene
  • Registratie: Mei 2000
  • Niet online
Als je 20km van je werk woont, is 45km bereik zat natuurlijk. Ik denk dat een groot deel van NL wel binnen 20km van z'n werk woont, met 100km bereik kun je zelfs zo'n 45km zonder problemen afleggen in 2 richitngen (die buffer wegens eventuele wegwerkzaamheden en misschien mindere prestaties in de winter). Lijkt me dus prima geschikt voor woon-werk verkeer eigenlijk.

En toch wil niemand er een (ikzelf ook niet), geen idee waarom 8)7 :o

[ Voor 18% gewijzigd door Grrrrrene op 05-07-2007 11:18 ]

Imitation is the sincerest form of flattery
Stressed is desserts spelled backwards


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
johnnyv.nl schreef op donderdag 05 juli 2007 @ 10:57:
Bereik ervan is ongeveer 45 kilometer, dat vond ik destijds veel te weinig.
Rij je vaak meer dan 45km op een scooter dan? Daar doe je dik een uur over, dat lijkt mij meer een afstand voor de trein of zo. Ik woon in Hilversum, en met 45 km zit ik (makkelijk) in Amsterdam. Dat gaat met de trein toch echt sneller dan een dik uur.
Met de huidige techniek is 100km haalbaar, dat wordt al een stuk interessanter.
Mja, dat geldt dan wel voor de 25km/u versie (100 km rijden met 25km/u lijkt mij HEEL vervelend :P) of voor de versie met li-ion accu's. Die zijn nog duur en hebben levensduur problemen.

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Chevy454
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online
Grrrrrene schreef op donderdag 05 juli 2007 @ 11:16:
En toch wil niemand er een (ikzelf ook niet), geen idee waarom 8)7 :o
Gemaakt van suiker :) Die pijnlijke herinneringen dat je met sneeuw en flinke tegenwind met de fiets naar school moest welke 5km verder op lag. Of omdat je gewoon niet meer uit huis wilt gaan gezien het comfort van de meeste auto's met een audio installatie waar zelfs een bioscoop op jaloers zou worden.

Verwend nest ;)

[ Voor 7% gewijzigd door Chevy454 op 05-07-2007 11:25 ]

Wanneer iedereen zijn hoofd verliest en jij houdt het hoofd koel dan heb jij het probleem niet begrepen. You think I'm expensive, try hiring an amateur.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Dat zijn een paar interessante! (behalve zo op het eerste gezicht die laatste...) Daar ga ik me vanavond in verdiepen en indien nodig toevoegen. Bedankt!

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Chevy454
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online
Er zit me alleen iets ongelofelijk dwars met die PriusPlus.

Ze vervangen daar de onboard ECU en gebruiken een andere controller. Oké, geen probleem.
Ze monteren daar een grotere batterijpack in. Nog steeds geen probleem.
Hoe willen ze de generator / motor functie tegelijk laten vervullen? Want in de TS staat:
Dit accupakket kan worden opgeladen vanuit het stopkontakt, of tijdens het rijden vanuit de verbrandingsmotor
Aangezien ze geen andere GM1/GM2 module (verbinding van de verbrandingsmotor met de elektrische motor/generator en wielen) installeren zal tijdens de benzine fase de wagen worden aangedreven door benzine (zoals bij een gewone prius) waarbij er een vermogensoverschot nodig is om de batterij op te laden. Een gewone Prius dus en geen speciale versie.

Nu ben ik nog niet helemaal zeker van mijn zaak maar dit lijkt me echt gewoon een hoop gebakken lucht. Als je batterijen leeg zijn moet je ook voor diezelfde capaciteit gaan bijladen. Sinds een batterij een condensator is moet je langer laden om die vol te krijgen omdat de stroom die er kan vloeien kleiner wordt. De verbrandingsmotor zal dan langer moeten werken om zowel de wagen voort te bewegen als die batterijpack op te laden.

Die bewering van 100mpg met die Prius+ ipv 50mpg met een gewone Prius vind ik merkwaardig en vraag me ook af onder welke omstandigheden die bepaalt zijn. Dit is eigenlijk niets meer dan een Prius met een stopcontact en een grotere batterij aanboord.

[ Voor 17% gewijzigd door Chevy454 op 05-07-2007 11:36 ]

Wanneer iedereen zijn hoofd verliest en jij houdt het hoofd koel dan heb jij het probleem niet begrepen. You think I'm expensive, try hiring an amateur.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • McKaamos
  • Registratie: Maart 2002
  • Niet online

McKaamos

Master of the Edit-button

CanonG1 schreef op donderdag 05 juli 2007 @ 11:30:
[...]


Dat zijn een paar interessante! (behalve zo op het eerste gezicht die laatste...) Daar ga ik me vanavond in verdiepen en indien nodig toevoegen. Bedankt!
You're welcome :)

Die laatste lijkt me trouwens ook meer iets waaruit later een concept zal komen rollen voor fabrikanten ofzo, maar het leek me wel zinvol leesvoer :)

Mij lijkt de Zap Obivo 012E wel een leuk wagentje :) Doet me een beetje denken aan een Opel Tigra of Lotus Elise, qua design en de specs op de site zijn wel heel erg om te watertanden :)
200 tot 240 mijl en een maximale snelheid van 120mph! :*)
Estimated Retail Price: $59k <-- en dat is ook nog een keer betaalbaar (tenminste, als prijs voor een gloednieuwe auto ;) )

[ Voor 20% gewijzigd door McKaamos op 05-07-2007 11:40 ]

Iemand een Tina2 in de aanbieding?


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Grrrrrene
  • Registratie: Mei 2000
  • Niet online
Chevy454 schreef op donderdag 05 juli 2007 @ 11:32:
Er zit me alleen iets ongelofelijk dwars met die PriusPlus.

Ze vervangen daar de onboard ECU en gebruiken een andere controller. Oké, geen probleem.
Ze monteren daar een grotere batterijpack in. Nog steeds geen probleem.
Hoe willen ze de generator / motor functie tegelijk laten vervullen? Want in de TS staat:

[..]

Dit is eigenlijk niets meer dan een Prius met een stopcontact.
Klopt. Ik denk dat je het vooral moet zien als "als je nou echt je hele accu leeg hebt gereden, kun je doorrijden en bijladen op de motor. Zolang je dus niet te ver rijdt, rijd je puur elektrisch :)

[ Voor 40% gewijzigd door Grrrrrene op 05-07-2007 11:37 ]

Imitation is the sincerest form of flattery
Stressed is desserts spelled backwards


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • rapture
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

rapture

Zelfs daar netwerken?

Chevy454 schreef op donderdag 05 juli 2007 @ 10:54:
Alle wagens zijn voor onderzoeksreden geweest. Ze worden steeds beter en beter omdat ze het beter inzien waar de punten van verbetering liggen. En daarnaast zijn mensen nog stommer dan het achterste van het varken. Er zijn veel goede evoluties welke door de mensen niet willen worden gebruikt (je wilt niet weten hoeveel dingen ze niet in de ijskast stoppen totdat de tijd ervoor rijp is). Dus dan moet je het als constructeur maar in fases gaan uitbrengen zodat mensen geleidelijk kunnen wennen aan de nieuwe techniek.

[...]

Je had toch een nette test? Of blijkt die in eens niet meer zo net te zijn? Dan is de opzet gelukt van de auteur gelukt omdat mensen nu eenmaal kuddedieren zijn welke niet kritisch naar een artikel kijken. Niets is beter als dom boerenverstand om technologische vooruitgang tegen te houden. Het is dus gelukt met dat artikel om een vertraging in de technologische vooruitgang te bekomen omdat de mensen nu heel sceptisch tegenover zoiets staan. Ten onrechte blijkt zo.

Leuk dat hersenloos dingen opvangen zonder kritisch te zijn hé :)
Volgens Al Gore is de Amerikaanse autoindustrie technologisch minder goed presterend dan de Chinese. Laat staan dat ze met de Europese of Japanse kan concurreren. Dan moet het buitenlandse techniek wel de grond ingeboord worden. Voor elke wetenschappelijke artikel regelen de lobbisten snel minstens een heftig gekleurd artikel zodat de burgers lekker verwarring krijgen (en hopelijk de kant van de lobbisten kiezen).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Chevy454
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online
Grrrrrene schreef op donderdag 05 juli 2007 @ 11:36:
Klopt. Ik denk dat je het vooral moet zien als "als je nou echt je hele accu leeg hebt gereden, kun je doorrijden en bijladen op de motor. Zolang je dus niet te ver rijdt, rijd je puur elektrisch :)
En wat is het verschil met de gewone Prius dan op technologisch vlak. Ja er zit een grotere batterij in waardoor je bereik vergroot wordt, kunnen ze bij TME / in japan ook verzinnen. Maar wat is de echte meerwaarde eraan?

Als je ze nu eens Supercapacitoren zouden integreren, ja dat zou pas echt iets goeds zijn :Y Voor 32k dollar voor een grotere batterij moet je of heel erg milieubewust zijn of gewoon iets ludieks willen proberen. Maar de echte vooruitgang (milieu en technisch) is mij toch niet duidelijk. Voor 32k had je ook die prius kunnen laten aanpassen naar bio ethanol. Wat is er dan beter?
rapture schreef op donderdag 05 juli 2007 @ 11:36:
Volgens Al Gore is de Amerikaanse autoindustrie technologisch minder goed presterend dan de Chinese. Laat staan dat ze met de Europese of Japanse kan concurreren. Dan moet het buitenlandse techniek wel de grond ingeboord worden. Voor elke wetenschappelijke artikel regelen de lobbisten snel minstens een heftig gekleurd artikel zodat de burgers lekker verwarring krijgen (en hopelijk de kant van de lobbisten kiezen).
Algemeen gezien ja. Maar in de staat California werden wel de eerste emissie eisen ingesteld en zijn ze daar ook het hoogste. Probleem is dat het alleen daar is dus in het algemeen moeten ze op federaal niveau minder inspanningen doen ja. Ze kunnen het wel degelijk maar er is daar, dankzij goed lobbywerk en de amerikaanse denkwijze, geen verplichting in die staten die het echt degelijk aanpakt.

Maar vergis je niet, dat lobbywerk gebeurt hier net zo goed door de Duitse constructeurs. Alleen leveren de Aziatische merken en Franse constructeurs daar wat tegenstand. Ze kunnen namelijk een deel van het Duitse publiek in handen krijgen ;) Het is niet enkel tegen de emissie dat ze lobbyen maar ook tegen elkaar.

[ Voor 56% gewijzigd door Chevy454 op 05-07-2007 11:49 ]

Wanneer iedereen zijn hoofd verliest en jij houdt het hoofd koel dan heb jij het probleem niet begrepen. You think I'm expensive, try hiring an amateur.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Chevy454 schreef op donderdag 05 juli 2007 @ 11:32:
Hoe willen ze de generator / motor functie tegelijk laten vervullen? Want in de TS staat:
Dat werkt dan toch niet anders dan in de standaard Prius? Daar kan de elektromotor toch ook de accu's bijladen? Dan is bij de PriusPlus ook zo, alleen heb je dan de keus of je het wil, of niet.
Die bewering van 100mpg met die Prius+ ipv 50mpg met een gewone Prius vind ik merkwaardig en vraag me ook af onder welke omstandigheden die bepaalt zijn. Dit is eigenlijk niets meer dan een Prius met een stopcontact en een grotere batterij aanboord.
Bij die 100mpg kijken ze volgens mij puur naar het brandstofverbruik. Als ze dan 30% puur elektrisch uit het stopkontakt rijden kun je dat wel halen. Wat misschien beter zou zijn is om de verbruikte elektrische energie om te rekenen naar 'benzine-equivalent' en dat mee te nemen in de berekening. Maar dat is vast te ingewikkeld voor op een internetsite en dat komt vast ook minder gunstig uit ;)

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • rapture
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

rapture

Zelfs daar netwerken?

Chevy454 schreef op donderdag 05 juli 2007 @ 11:39:
Maar vergis je niet, dat lobbywerk gebeurt hier net zo goed door de Duitse constructeurs. Alleen leveren de Aziatische merken en Franse constructeurs daar wat tegenstand. Ze kunnen namelijk een deel van het Duitse publiek in handen krijgen ;) Het is niet enkel tegen de emissie dat ze lobbyen maar ook tegen elkaar.
Emissie kan ook tactisch gebruikt worden. Franse en Aziatische merken bouwen meer kleinere, zuinigere of minder-uitstoot-leverende wagens. Terwijl de Duitse merken meer grotere, zwaardere en meer-uitstoot-leverende wagens bouwen. Zo kunnen de Franse en Aziatische merken de lat hoger leggen om de Duitse merken lastig te vallen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Chevy454
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online
CanonG1 schreef op donderdag 05 juli 2007 @ 11:52:
Dat werkt dan toch niet anders dan in de standaard Prius?
Die zinsconstructie impliceert een seriehybride :)
Bij die 100mpg kijken ze volgens mij puur naar het brandstofverbruik.
Daar hebben we beiden niets aan want dat is gewoon gissen :) Dan gis ik liever naar de de winnende lotto combinatie, daar staat 12.1 miljoen op het spel :+ Een echt éénduidig antwoord van die ombouwer is het enige wat uitsluitsel kan geven. Ik kan ook perfect 1:5 rijden als 1:20 met hetzelfde voertuig, kortom aan gissen hebben we weinig :)

Wanneer iedereen zijn hoofd verliest en jij houdt het hoofd koel dan heb jij het probleem niet begrepen. You think I'm expensive, try hiring an amateur.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gizz
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 10:03

Gizz

Dunder-Mifflin, Inc.

Wat mijzelf een mooie auto lijkt is de Loremo. Geen elektrische auto, maar 1,5 liter diesel per 100 km en een aanschafprijs van €11.000.

Is nog niet te koop, maar als de auto echt met deze specificaties/prijs op de markt komt maakt het wat mij betreft toch een groot deel van de voertuigen in de TS overbodig. Alleen mensen die echt geen fossiele brandstof willen verbruiken kiezen dan nog voor elektrisch en leveren comfort in of betalen een veel hogere prijs voor minder voertuig.
Dat zal de verkoop van elektrische autootjes geen goed doen, maar het is nu al geen veel verkocht product natuurlijk.

Canon EOS 5Dm3 + 5D + 7D + 300D + 1000FN + EF 17-40 4L + EF 35 1.4L + EF 50 1.8 + EF 80-200 2.8L + 550EX


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Chevy454 schreef op donderdag 05 juli 2007 @ 12:08:
Die zinsconstructie impliceert een seriehybride :)
Ik snap je niet... In een Prius zit een koppeling tussen de verbrandingsmotor en de elektromotor zodat je ze onafhankelijk van elkaar kunt gebruiken, maar ook tegelijk. Het is ook mogelijk de elektromotor als generator te gebruiken zodat de accu's worden opgeladen, daardoor wordt de verbrandingsmotor zwaarder belast. Dit principe wordt niet gewijzigd in de PriusPlus, alleen heb je de keus of je het wil of niet.
is gewoon gissen :)
Laten we het dan zo zeggen: als ik de marketing moest doen voor dit produkt zou ik het zo doen :+

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Gizz schreef op donderdag 05 juli 2007 @ 12:10:
maar als de auto echt met deze specificaties/prijs op de markt komt maakt het wat mij betreft toch een groot deel van de voertuigen in de TS overbodig.
Ik vraag me af of dat waar is... Fossiele brandstoffen worden alleen maar duurder, terwijl duurzame bronnen (zon, wind) alleen maar dalen in prijs... Goed, je kunt een dergelijk auto waarschijnlijk wel op biobrandstoffen laten rijden. maar ook die hebben zo hun eigen problemen, niet in de laatste plaats dat het op dit moment vele Joules aan fossiele brandstoffen kost om een Joule aan biobrandstof in je tank te krijgen!

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • yohan
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 05-04 15:34
Dat moet Citroën zijn.

"I'm not a cynic. I get up every morning hoping to find an honest man." - [Jack McCoy, Law & Order]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Aangepast :$ het stond toch behoorlijk duidelijk op de website...

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gizz
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 10:03

Gizz

Dunder-Mifflin, Inc.

CanonG1 schreef op donderdag 05 juli 2007 @ 12:23:
[...]


Ik vraag me af of dat waar is... Fossiele brandstoffen worden alleen maar duurder, terwijl duurzame bronnen (zon, wind) alleen maar dalen in prijs...
Dat gaat misschien op als je naar de heel lange termijn kijkt denk ik, maar de komende 20? jaar zal het wel meevallen.

Kijk bijvoorbeeld naar de Twike, kost €14900. De Loremo €10900. Een prijsverschil van €4000. Eén liter diesel kost €1, je kunt dus 4000 liter diesel kopen voor alleen het verschil in aanschaf. Dat is 400.000 km rijden :P En dan heb je geen irritant beperkt bereik.

Het verschil wordt nog extremer als je de Twike neemt met een groter bereik of de Tesla.

Over 20 jaar kijken we wel hoe het met de brandstofprijs zit. Desnoods zet je nu stiekem ergens een tank met 4000 liter diesel neer, kan je wel vooruit de komende 15 jaar :)

Canon EOS 5Dm3 + 5D + 7D + 300D + 1000FN + EF 17-40 4L + EF 35 1.4L + EF 50 1.8 + EF 80-200 2.8L + 550EX


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Gizz schreef op donderdag 05 juli 2007 @ 12:42:
Dat gaat misschien op als je naar de heel lange termijn kijkt denk ik, maar de komende 20? jaar zal het wel meevallen.
Dat weet niemand... Er hoeft maar een grote aanslag op een olie-installatie gepleegd te worden, Noord-Korea hoeft maar gek te doen, de VS hoeft maar Iran binnen te vallen en we zitten weer met een torenhoge olieprijs. De accuprijzen zijn al een tijdje stabiel ;) (die laatste opmering niet al te serieus nemen aub)
Twike/Loremo
Die Loremo ziet er zeker goed uit, maar de Twike kun je al daadwerkelijk kopen, bij Loremo vragen ze nog om investeerders op hun website.... En dan moet nog maar blijken of ze auto daadwerkelijk met de genoemde specs en voor de genoemde prijs kunnen maken.

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Weet iemand trouwens of je die Th!ink daadwerkelijk kunt kopen? Op die website vind ik alleen maar flash-animaties en summiere info, dat stemt mij niet hoopvol.

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gizz
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 10:03

Gizz

Dunder-Mifflin, Inc.

Daarom zeg ik ook dat je gewoon nu al je diesel kunt kopen, niemand die je dat verbiedt. Of is diesel maar beperkt houdbaar? En het klopt dat de Loremo nog niet op de markt is, maar mijn post ging ook over de situatie als hij wel op de markt komt met de huidige specs :)
Fossiele brandstoffen worden alleen maar duurder, terwijl duurzame bronnen (zon, wind) alleen maar dalen in prijs...
Ik denk dat dit alleen geldt zolang duurzame bronnen nog duurder zijn dan fossiele brandstoffen.Om de concurrentie goed aan te kunnen moeten duurzame bronnen gewoon goedkoper
Als er gebeurt waar jij rekening mee houdt, een belangrijke internationale gebeurtenis waardoor de olieprijs explodeert, dan zal ook de prijs van duurzame bronnen stijgen.

Iedereen wil immers nog steeds energie, alleen is er niet genoeg olie om die energie te produceren (of het kost gewoon extreem veel). De vraag naar duurzame energie explodeert, iedereen wil energie van windmolens en zonnecellen op zijn dak. Veel vraag -> weinig aanbod. Het heeft dan ook geen nut meer voor de duurzame energiesector om door te gaan met de prijsverlagingen, de prijs van olie is veel hoger geworden dan die van duurzame energie. De prijs kan dus juist verhoogd worden, meer richting de hogere olieprijs.

Dus zolang olie goedkoper is dan duurzame energie zal de prijs van duurzame energie blijven zakken, door technologische vooruitgang maar ook puur om te kunnen concurreren. Als de olie duurder wordt kun je je erg afvragen of dat ook zo blijft.

Canon EOS 5Dm3 + 5D + 7D + 300D + 1000FN + EF 17-40 4L + EF 35 1.4L + EF 50 1.8 + EF 80-200 2.8L + 550EX


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Gizz schreef op donderdag 05 juli 2007 @ 13:44:
Dus zolang olie goedkoper is dan duurzame energie zal de prijs van duurzame energie blijven zakken, door technologische vooruitgang maar ook puur om te kunnen concurreren. Als de olie duurder wordt kun je je erg afvragen of dat ook zo blijft.
Wat je daar zegt snijdt zeker hout, maar vergeet nooit dat je bij fossiele brandstoffen niet de complete prijs betaalt: de vervuiling die optreedt bij winning, transport en gebruik, de oorlog die erom gevoerd wordt, etc. worden afgewenteld op de wereldbevolking als geheel. Als je die kosten mee zou tellen bij de prijs zoals die nu betaalt wordt ziet het plaatje er volgens mij heel anders uit.

Duurzame energie is op dit moment duurder, zeker, maar alleen als je naar de 'aanschafprijs' kijkt, zonder de externe effecten. Ik zie het dan maar zo dat je je verantwoordelijkheid neemt en de totale kosten betaalt voor je energieverbruik. Er worden geen oorlogen gevoerd om windturbines en zonnestroompanelen....

Electrische voertuigen zie ik echt niet als DE oplossing, maar ze kunnen zeker onderdeel zijn van een op de toekomst gerichte mobiliteitsoplossing waarin we niet alle negatieve effecten afwentelen op 'later'. Er moet nog veel gebeuren, maar ik denk dat we die ontwikkelingen beter nu kunnen doen, dan hebben we er eerder profijt van.

Voorlopig staat of valt alles met de ontwikkelingen op accu-gebied. Ik zou zo graag eens zien dat daar wat doorbraken kwamen. Licht gewicht, hoge capaciteit, lange levensduur, geen giftige stoffen. Ik zou wel eens uit de eerste hand te weten willen komen wat er allemaal in het vat zit.

[ Voor 27% gewijzigd door JeroenH op 05-07-2007 14:06 ]

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • unclero
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 08:52

unclero

MB EQA ftw \o/

Ik zit ook al tijden te denken aan een electrisch forensisch vervoermiddel. Niet zozeer om milieu, maar meer om gemak, prijs, techniek.

Maar geen van die dingen die in het lijstje staan spreken me echt aan. Simpelweg vanwege een of meerdere van de volgende zaken:
- Te duur (welke idioot legt nou meer dan 50duizend neer voor een wagen die dezelfde aandrijfmethode als een invalidekar gebruikt).
- Je moet meetrappen (als ik wil trappen pak ik de fiets wel ;)).
- Ziet er suf uit (ik ben niet zo'n fan van scooters, doorgaans door bejaarden of kansjeugd bereden).

Met uitzondering dan van de CityEl, dat lijkt mij (voor mijn doelen) het perfecte vervoermiddel.. Goedkoop (ook in aanschaf), ziet er geinig uit, je zit binnen en je hoeft niet mee te trappen :D.

Op zich is het idee van een electrische tweewieler ook niet onaantrekkelijk, maar dan wil ik die wel met het uiterlijk van een sportieve brommer, zoals een Peugeot XR6 bijvoorbeeld ;).

Quelle chimère est-ce donc que l'homme? Quelle nouveauté, quel monstre, quel chaos, quel sujet de contradiction, quel prodige!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 3dfx
  • Registratie: Maart 2001
  • Niet online
Misschien handig voor de TS, Venturi heeft ook wat electrische voertuigen:

De Fetish van 297.000 euro:

Afbeeldingslocatie: http://www.evworld.com/images/venturi_fetish.jpg

en de Eclectic van zo'n 15.000 euro:

Afbeeldingslocatie: http://www.popgadget.ru/wp-content/uploads/2006/11/venturi_car.jpg


Het ontwerp van die Eclectic hebben ze volgens mij uit een uitzending van "Te Land, ter zee en in de lucht" gejat :X

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • McKaamos
  • Registratie: Maart 2002
  • Niet online

McKaamos

Master of the Edit-button

CanonG1 schreef op donderdag 05 juli 2007 @ 13:41:
Weet iemand trouwens of je die Th!ink daadwerkelijk kunt kopen? Op die website vind ik alleen maar flash-animaties en summiere info, dat stemt mij niet hoopvol.
"TH!NK city is a completely new car, and production starts this fall."
Staat op de site ;)

http://en.think.no/compan...amarbeid_med_tesla_motors

Iemand een Tina2 in de aanbieding?


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ephymerous
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 10:08
Modbreak:Ongewenste bijdrage.

[ Voor 83% gewijzigd door Steffie op 06-07-2007 10:09 ]

XXXVI


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Modbreak:Je kan er beter niet op reageren.

[ Voor 94% gewijzigd door Steffie op 06-07-2007 10:10 ]

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • FiXeR.nl
  • Registratie: Februari 2005
  • Niet online
Mwa, ik vind elektrische voertuigen op korte duur een stuk vervuilender aangezien de batterij ontzettend duur om te maken zijn, en het zeer vervuilend is om ze te maken, maar nog belangrijker om ze weer af te breken!

Zie hier het topic op GOT:
[groene auto] Toyota Prius vs Hummer (hummer wins)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Maasluip
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 18-04 22:52

Maasluip

Frontpage Admin

Kabbelend watertje

FiXeR.nl schreef op donderdag 05 juli 2007 @ 17:30:
Mwa, ik vind elektrische voertuigen op korte duur een stuk vervuilender aangezien de batterij ontzettend duur om te maken zijn, en het zeer vervuilend is om ze te maken, maar nog belangrijker om ze weer af te breken!

Zie hier het topic op GOT:
[groene auto] Toyota Prius vs Hummer (hummer wins)
Je hebt dat topic gelezen voorbij de startpost? Je hebt gelezen dat dat onderzoek vol zit met verkeerde aannames en gewoon incorrect is?
Dat is datzelfde onderzoek dat johnnyv.nl in "Overzicht elektrische voertuigen" een "nette en correcte test" noemt.
Echt niet.

Signatures zijn voor boomers.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • YellowCube
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 07:16

YellowCube

Wait...what?

over het gebruik van waterstof: of auto's er echt op zullen gaan rijden weet ik niet, maar het onderzoek naar de produktie ervan is in ieder geval zeer populair.

Opel werkt bijvoorbeeld al lange tijd aan een auto die wel op waterstof loopt, maar waar je normale benzine ingooit. De benzine wordt middels een chemisch proces omgezet naar waterstof en dat wordt vervolgens via branstofcellen omgezet naar electriciteit.
Wat schiet je daar in hemelsnaam mee op?
Je creëert een aardige overgangssituatie van het huidige systeem (benzine) naar een nieuwe systeem (waterstof). Je kunt dit zelfde truukje ook uithalen met bijv. Natural Gas i.p.v. benzine (de voorraden NG zijn op dit moment nog vele malen groter dan de olievoorraden), dus je kunt dan ook gebruik gaan maken van LPG en dat om zetten naar waterstof.
Verder is waterstof een bijprodukt van veel chemische processen en om die reden laat bijv. de chemische industrie veel onderzoek doen naar het maximaliseren van de opbrengst van dit bijprodukt zodat ze middels brandstofcellen kunnen gaan voorzien in hun eigen energiebehoefte.

Zodra men een nette manier vind om die waterstof op te slaan (in iets anders dan zwaar uitgevoerde opslagtanks) heb je een mogelijkheid om het te gaan gebruiken in bijv. de auto van Opel. Benzinetank en omzetmechanisme eruit en waterstof direct in de branstofcellen.
Een opslagmethode die veelbelovend lijkt is een soort van waterstof"spons". Je bind de waterstof dan aan een vast materiaal en op die manier kun je het als een tank onder een auto hangen. Leuk detail is dat je niet de tank van je auto hervult, maar dat je de complete tank van de auto vervangt voor een nieuwe versie en dat de lege tank elders weer geregenereerd wordt..
Chrysler schijnt met zo'n soort systeem te experimenteren.

Verder is men op IJsland erg ver met de ontwikkeling van voertuigen op waterstof. In Reykjavik rijden al een groot aantal stadsbussen rond op waterstof. Uiteraard heeft men op IJsland wel het voordeel van "schone" energie uit geothermale bronnen die men dan weer kan gebruiken voor de produktie van waterstof. Aangezien de bron nagenoeg uitputtelijk is kun je zelfs de zeer inefficiënte electrolyse van water gebruiken om je waterstof te produceren.

overigens is alle bovenstaande informatie afkomstig uit verschillende artikelen, lezingen, docu's en mijn eigen vrouw, die al een jaar of 8 bezig is met het onderzoek naar de produktie van o.a. waterstof middels katalysatoren

En over de Noorse Th!nk. Op mijn vorige werk hadden wij er één in het lab staan met als uitdaging het ding te voorzien van een airco. Ik heb er weleens in gereden en het is best een leuke ervaring. Erg stil en door het grote koppel van de electromotor nog best een hele vlotte auto. In Noorwegen (of in ieder geval in Trondheim) was de auto ook best populair.
Nagenoeg alle steden in Noorwegen zijn voorzien van tolwegen en met een electrisch auto heb je daar vrijstelling van. Ook kun je met een electrische auto gratis parkeren.
(wat weer verklaarde waarom de auto in het lab best populair was om even de stad in te gaan).
Verder produceert Noorwegen op vrij grote schaal "schone" electriciteit (middels stuwdammen) en dus is zo'n auto daar helemaal ideaal.

[ Voor 23% gewijzigd door YellowCube op 06-07-2007 08:45 ]

My doctor says that I have a malformed public-duty gland and a natural deficiency in moral fibre and that I am therefore excused from saving the world


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
He cool dus jij hebt echt in dat ding gereden? Wat leuk! Weet jij er meer van? De prijs bv.?

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • YellowCube
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 07:16

YellowCube

Wait...what?

prijs weet ik niets van, het is ook al weer 5 jaar geleden.
Het ding was daar door Th!nk neergezet als onderzoeksobject
Het idee was (ironisch) er een op CO2 gebaseerde warmtepomp in te zetten. Aangezien je deze (zoals het er toen uitzag) erg efficiënt kunt maken zou het bij uitstek geschikt zijn voor dit soort auto's.
Wat ik je verder kan vertellen: hij was rood en de buitenkant was van plastic je kon er met z'n 2en in zitten.

My doctor says that I have a malformed public-duty gland and a natural deficiency in moral fibre and that I am therefore excused from saving the world


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • rapture
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

rapture

Zelfs daar netwerken?

De Vlaamse busbouwer Van Hool heeft nu waterstof-hybride stadsbus gebouwd. Het prototype wordt 6 maanden geleased en is nu actief op lijn 420 Antwerpen-Lier.
Afbeeldingslocatie: http://webnieuws3.standaard.be/Assets/Images_Upload/2007/05/14/avb140507-3.jpg
Er zit een tank met 40kg waterstof, deze wordt in de brandstofcellen gepompt, hiermee heb je elektriciteit voor de elektrisch motor. Als de brandstofcellen of het remmen een energieoverschot oplevert, dan worden er accu's opgeladen. Deze kunnen achteraf helpen met het optrekken, zo gaat er weinig verloren zodat deze bus 350km bereik heeft en dus niks moet inleveren tov moderne dieselbussen.

Wij hebben een commercieel inzetbare waterstofbus en de Amerikanen, Nederlanders, Duitsers, Britten,... hebben interesse erin. >:)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gizz
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 10:03

Gizz

Dunder-Mifflin, Inc.

rapture schreef op vrijdag 06 juli 2007 @ 10:09:
Wij hebben een commercieel inzetbare waterstofbus en de Amerikanen, Nederlanders, Duitsers, Britten,... hebben interesse erin. >:)
Wat is het grote verschil met de huidige waterstofbussen? Waarom is deze commercieel inzetbaar en andere niet? Hier in Amsterdam rijden nu 1 of 2 jaar waterstofbussen, volgens mij doen die het wel aardig want ze zijn niet na een paar maanden van de weg gehaald.

Canon EOS 5Dm3 + 5D + 7D + 300D + 1000FN + EF 17-40 4L + EF 35 1.4L + EF 50 1.8 + EF 80-200 2.8L + 550EX


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Chevy454
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online
je hebt waterstof en je hebt waterstof.. Het verschil? de één heeft een verbrandingsmotor, de andere een brandstofcel.

Wanneer iedereen zijn hoofd verliest en jij houdt het hoofd koel dan heb jij het probleem niet begrepen. You think I'm expensive, try hiring an amateur.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gizz
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 10:03

Gizz

Dunder-Mifflin, Inc.

Die hier in Amsterdam hebben een ook brandstofcel. Dus dat zal het verschil wel niet zijn :)

Canon EOS 5Dm3 + 5D + 7D + 300D + 1000FN + EF 17-40 4L + EF 35 1.4L + EF 50 1.8 + EF 80-200 2.8L + 550EX


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Maasluip
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 18-04 22:52

Maasluip

Frontpage Admin

Kabbelend watertje

Misschien is het hybride stukje wel uniek? Voor een stadsbus zal dat wel voor heel veel besparing kunnen zorgen.
De GVB bussen zijn trouwens Mercedes Citaro's.

Signatures zijn voor boomers.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Ik heb informatie aangevraagd over een proefrit in een Twike. Ondanks dat ik het voertuig niet erg zie zitten op diverse gebieden wil ik het wel eens van dichtbij zien.

Iemand interesse om mee te gaan? Het is wel in Wellerlooi, niet echt centraal dus. Maar als ik dan toch al die autokilometers* moet maken kan er maar beter een geïnteresseerde meerijden.

Als het erg duur is of er zijn andere gekke voorwaarden laat ik het zitten, maar ik heb geïnformeerd, hopelijk mailen ze snel terug.

* Geen trein dit keer voor CanonG1. Trein+bus: 3:06, auto: 1:36 (beiden enkele reis!). :w

-edit-

OK, ze zijn daar bij Twike echt wel snel met terugmailen!

Een proefrit is voor één persoon, je rijdt dan onder begeleiding en dat is gratis. Zelfstandig rijden met twee personen kan ook, dat kost €50 voor een halve dag of €75 voor een hele dag. De prijzen zijn inclusief instructie en verzekering. Die kosten kunnen we dan delen. Ze vragen een borg van €150.

Dus laat maar weten als je interesse hebt. Het zal wel in een weekend zijn, daar ik fulltime werk.

[ Voor 28% gewijzigd door JeroenH op 06-07-2007 16:40 ]

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • stefan001
  • Registratie: April 2004
  • Laatst online: 29-03 12:50
* stefan001 steekt hand op :)

Overigens is het ook leuk om hier te refereren naar de film 'Who killed the electric car'. Electrische auto's bestaan allang, toen hadden ze al een bereik van 160-190 km op NiMH accu's, en dat zou ondertussen al flink verbeterd kunnen zijn.

[reclame]
Zie ook dit topic:
Wat is de auto van de (nabije) toekomst?
[/reclame]

Als die Twike nu net ff wat sneller kon, 120 km/u ofzo :9

Edit:
Over die bussen, daar mag e-traction niet ontbreken natuurlijk he!

[ Voor 10% gewijzigd door stefan001 op 06-07-2007 22:35 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • unclero
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 08:52

unclero

MB EQA ftw \o/

Het eerste wat ik dacht toen ik de binnenkant van die cockpit van de Twike zag was: Zweefvlieger :D (ik heb vroegah zweef gevlogen).

Maarre, nee dank je, ik zie dat meetrappen niet zo zitten ;).

Quelle chimère est-ce donc que l'homme? Quelle nouveauté, quel monstre, quel chaos, quel sujet de contradiction, quel prodige!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Marzman
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

Marzman

They'll never get caught.

Zo'n scootertje (brom want ik heb geen rijbewijs a en woon niet in belgië ;)) lijkt me nog best handig in de stad. Een stuk sneller als een auto en je kan hem overal voor de deur neerplanten (wel goed verzekeren ;))

Deze zijn ook nog best mooi, een beetje een retro design: http://www.evt-nl.nl/ (misschien ook voor in de ts).

☻/ Please consider the environment before printing this signature
/▌
/ \ <-- This is bob. copy and paste him and he will soon take over the world.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • pagani
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online
Marzman schreef op zaterdag 07 juli 2007 @ 08:30:
Een stuk sneller als een auto en je kan hem overal voor de deur neerplanten (wel goed verzekeren ;))
Als je voor de deur een stopcontact hebt, of de accu moet uitneembaar zijn.

Overigens 8)7 @ de prijs van een Twike (23k euro). Maar ja, er zijn vast mensen die het er wel voor over hebben :)

[ Voor 16% gewijzigd door pagani op 07-07-2007 10:18 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • YellowCube
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 07:16

YellowCube

Wait...what?

in Noorwegen zie je veel stopcontacten bij parkeerplaatsen (bij huizen, apartementen etc) waar je je electrische auto in kunt pluggen.
Die dingen waren/zijn eigenlijk bedoeld voor de eigenaren van dieselauto's zodat ze in de koude nachten hun motor warm kunnen houden.

My doctor says that I have a malformed public-duty gland and a natural deficiency in moral fibre and that I am therefore excused from saving the world


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Hehehe, dat zijn er al drie die mee willen (eentje per PM en eentje per mail). Misschien moeten we twee Twikes huren... :)

Overigens stelde ik de vraag aan twike.nl wat de totale kosten per km zijn van een Twike. Dit was het antwoord:
Energiekosten (EURO 0,01 / km)
De energie kosten bedragen bij een TWIKE ca EURO 1,= per 100 km. Dat houdt in dat voor een afstand van 10.000 km voor EURO 100,= aan stroom wordt verbruikt. Ook bij stijgende stroomprijzen valt het absolute energieverbruik verbruik (5 kW / 100km) in het niet bij voertuigen die met fossiele brandstoffen worden aangedreven. Een procentuele stijging werkt bij dit type voertuigen veel harder door. Wanneer de mogelijkheid bestaat om de TWIKE 's nachts te laden dan vallen de energiekosten nog lager uit.

Belasting (EURO (0,00 / km)
Doordat de TWIKE elektrisch wordt aangedreven hoeft er geen wegenbelasting te worden betalen.

APK (EURO 0,00 / km)
Door het gering gewicht van 240 kg valt de TWIKE buiten de wetgeving voor de APK. Alleen voertuigen zwaarder dan 400 kg moeten na drie jaar APK gekeurd worden. Hierdoor is het ook goed mogelijk om zelf je onderhoud uit te voeren. Veel TWIKE bezitters doen dit dan ook zelf.

Verzekering
De TWIKE dient net als een auto verzekerd te worden. Minimaal is een WA verzekering verplicht.

Slijtage onderdelen (Banden) (EURO 0,01 / km)
Het grootste slijtage onderdeel zijn de banden. Een nieuwe set banden kost EURO 100,=. Bij een service beurt leggen we deze er zonder extra kosten op. Dit kan echter ook eenvoudig door de eigenaar zelf gedaan worden. De banden hebben een binnenband die met een normale fietsenbandenplak set geplakt kan worden. Uitbalanceren is niet nodig. Per 10.000 km moet je rekenen op een nieuwe set banden.

Onderhoud (EURO 0,03 / km)
Het service-interval van de TWIKE ligt op 10.000 km. Het is voor de eigenaar ook mogelijk wanneer hij enige technische vaardigheden heeft om dit zelf uit te voeren. Alle onderdelen van de TWIKE zijn los te verkrijgen. We adviseren echter om toch af en toe de TWIKE door een servicecenter te laten controleren. Voor een servicebeurt brengen we EURO 230,= (incl.... BTW) in rekening. Voor lagers en overige onderdelen ga ik uit van ca EURO 70,= per 10.000 km.

Kosten Accu's (EURO 0,10 / km)
De accu's gaan bij normaal gebruik ca 75.000 km mee. Er zijn echter ook al gebruikers die meer dan 100.000 km gereden hebben. Per gereden kilometer zou je ca 0,10 per km voor nieuwe accu's moeten reserveren. De accu's worden aan het einde van hun levensduur gerecycled. De behuizing, microprocessor en temperatuur en spanningsvoelers kunnen weer hergebruikt worden.

Levensduur en afschrijving excl.. accu's (EURO 0,05 / km)
Het voertuig wordt nu meer dan 10 jaar in serie gebouwd. Haast alle TWIKE's die geproduceerd zijn rijden vandaag de dag nog rond. De TWIKE is grotendeels gemaakt van aluminium en kunststof en er zijn dan ook weinig onderdelen die door roest of corrosie worden aangetast. Potentiële kopers schrikken vaak van de prijs die voor een tweedehands TWIKE wordt gevraagd. De TWIKE is dan ook zeer waardevast. Op het voertuig zelf wordt dus eigenlijk weinig afgeschreven. De afschrijving ligt meer op het gebeid van de accu's zoals boven beschreven.

Naast dit alles zijn er factoren die je niet in geld kunt uitdrukken. De TWIKE is stil, stoot geen CO2 of fijnstof uit. Je kunt hem makkelijk parkeren en het rijden levert veel plezier op.
Dat is dus een totaal van 20ct/km. Een kostenvoordeel t.o.v. een hele kleine auto (Aygo etc.) is er dus op dit moment niet. Stijgende benzineprijzen kunnen hier een verschil in gaan maken.

Ik wil de proefrit ergens in de maand augustus gaan maken, op een zaterdag of zondag.

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Marzman
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

Marzman

They'll never get caught.

johnnyv.nl schreef op zaterdag 07 juli 2007 @ 10:16:
[...]
Als je voor de deur een stopcontact hebt, of de accu moet uitneembaar zijn.
Ik bedoel niet om te stallen maar meer als je ergens naartoe moet. Een auto is altijd lastig met parkeren in de stad. Om te stallen heb je een berging met stroom nodig inderdaad.

☻/ Please consider the environment before printing this signature
/▌
/ \ <-- This is bob. copy and paste him and he will soon take over the world.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
johnnyv.nl schreef op zaterdag 07 juli 2007 @ 10:16:
Overigens 8)7 @ de prijs van een Twike (23k euro). Maar ja, er zijn vast mensen die het er wel voor over hebben :)
Als je iets koopt kijk je toch niet alleen naar de aanschafprijs maar naar de totale kosten die je hebt over de levensduur van een apparaat? De TCO zeg maar. Een spaarlamp kost ook 4-5 keer zo veel als een gloeilamp maar spaart je over de levensduur (veel) geld uit. Goed, een Twike spaart je dan niet veel geld uit (zie post hierboven) maar is ook niet duurder dan een normale auto.

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • pagani
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online
Ik vind ook niet dat je het met een auto kan vergelijken (hoger bereik, meer ruimte, meer comfort, minder lawaai, waarschijnlijk veiliger), maar ik vergelijk het eerder met bijvoorbeeld een brommer/motor met een dakje (al heeft die nog altijd het voordeel van een groter bereik). Daar liggen het verbruik en de onderhoudskosten véél gunstiger dan bij een auto. Alsnog vind ik 23k euro voor een hybride fiets veel geld, maar dat zit hem waarschijnlijk in de lage productie.

Maar alles voor het milieu zullen we maar zeggen :)

Hoe zit het eigenlijk met parkeren? Je mag officieel niet op een parkeerplaats lijkt me, al heb je die qua ruimte wel bijna nodig.

[ Voor 26% gewijzigd door pagani op 07-07-2007 15:06 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • unclero
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 08:52

unclero

MB EQA ftw \o/

Marzman schreef op zaterdag 07 juli 2007 @ 08:30:Deze zijn ook nog best mooi, een beetje een retro design: http://www.evt-nl.nl/ (misschien ook voor in de ts).
Als ze die ook nog zouden hebben in een choppermodel of met een racekuip, dan ben ik helemaal tevreden ;).
johnnyv.nl schreef op zaterdag 07 juli 2007 @ 10:16:Als je voor de deur een stopcontact hebt, of de accu moet uitneembaar zijn.
Kwestie van altijd een haspeltje bij je hebben ;).

[ Voor 26% gewijzigd door unclero op 10-07-2007 11:02 ]

Quelle chimère est-ce donc que l'homme? Quelle nouveauté, quel monstre, quel chaos, quel sujet de contradiction, quel prodige!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
unclero schreef op dinsdag 10 juli 2007 @ 10:51:
Kwestie van altijd een haspeltje bij je hebben ;).
Dat zeg jij nou, maar ik heb daar over na zitten denken. Als ik ooit een elektrische scooter koop zorg ik echt wel dat ik op langere tochten de oplader en een verlengsnoer van 10-20m bij me zal hebben. Dan kun je bij een kroeg of zo ff vragen of je hem op mag laden terwijl je iets drinkt. Als je een flinke fooi geeft hebben ze een ruime vergoeding gekregen voor hun elektriciteit!

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
johnnyv.nl schreef op zaterdag 07 juli 2007 @ 13:14:
Alsnog vind ik 23k euro voor een hybride fiets veel geld, maar dat zit hem waarschijnlijk in de lage productie.
Dat weet ik wel zeker, ze worden handgebouwd. Volgens de Nederlandse twike-dealer hebben ze er het afglopen jaar 8 in nederland verkocht.
Maar alles voor het milieu zullen we maar zeggen :)
Hoe "milieuvriendelijk" (welke uitleg je aan dat woord dan ook wilt geven) een elektrisch voertuig is valt nog te bezien, met dat periodiek vervangen van de accu's. Aan de andere kant: Twike claimt dat hun accu's 75.000-100.000 km mee gaan, dat zijn toch geen verkeerde aantallen. Ik denk dat de meeste Twike-kopers mensen zijn die 'iets anders' willen of van de fossiele brandstoffen af willen.
Hoe zit het eigenlijk met parkeren? Je mag officieel niet op een parkeerplaats lijkt me, al heb je die qua ruimte wel bijna nodig.
Het is wettelijk gezien een automobiel, dus je kunt (moet) hem op een parkeerplaats zetten.

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • unclero
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 08:52

unclero

MB EQA ftw \o/

CanonG1 schreef op dinsdag 10 juli 2007 @ 11:33:Dat zeg jij nou, maar ik heb daar over na zitten denken. Als ik ooit een elektrische scooter koop zorg ik echt wel dat ik op langere tochten de oplader en een verlengsnoer van 10-20m bij me zal hebben. Dan kun je bij een kroeg of zo ff vragen of je hem op mag laden terwijl je iets drinkt. Als je een flinke fooi geeft hebben ze een ruime vergoeding gekregen voor hun elektriciteit!
Dat is op zich wel een leuke, maar als je bijvoorbeeld 2u moet wachten tot het ding voor 75% is opgeladen, dan mag je wel even gelijk de menukaart van dat café erbij vragen ;).
En als je dat zeg maar om de 90km moet doen (met 45km/u doe je daar al gauw 2u over), dan denk ik niet dat je voor de avond nog in de buurt van de Franse grens bent, om maar even wat te noemen..
CanonG1 schreef op dinsdag 10 juli 2007 @ 11:46:
Dat weet ik wel zeker, ze worden handgebouwd. Volgens de Nederlandse twike-dealer hebben ze er het afglopen jaar 8 in nederland verkocht.
Net zoveel als Spyker ongeveer ;).

Quelle chimère est-ce donc que l'homme? Quelle nouveauté, quel monstre, quel chaos, quel sujet de contradiction, quel prodige!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • EXX
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 17-04 18:43

EXX

EXtended eXchange

johnnyv.nl schreef op donderdag 05 juli 2007 @ 10:23:
Vooral de Prius is een mooi voorbeeld. Levensduur van ongeveer 100.000 kilometer waarna de zwaar vervuilende accu's (alleen het winnen van de grondstoffen ervoor is al een aanslag op het milieu) vervangen mogen worden.
Dit is een misvatting. De accu gaat beduidend langer mee. Een collega op kantoor heeft al 140000 km met zijn Pruis II (bouwjaar 2004) gereden en de accu werkt nog steeds prima. Toyota zelf geeft een verwachte levenduur aan van 10-12 jaar / 250.000 - 300.000 km. Prius eigenaren die deze afstand al gehaald hebben bevestigen dat de accu daarna nog prima werkt en dat de opgave van Toyota aan de conservatieve kant is.

For it is the doom of men that they forget...           Huidige en vroegere hardware specs         The Z80 is still alive!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
unclero schreef op dinsdag 10 juli 2007 @ 11:56:
Dat is op zich wel een leuke, maar als je bijvoorbeeld 2u moet wachten tot het ding voor 75% is opgeladen, dan mag je wel even gelijk de menukaart van dat café erbij vragen ;).
En als je dat zeg maar om de 90km moet doen (met 45km/u doe je daar al gauw 2u over), dan denk ik niet dat je voor de avond nog in de buurt van de Franse grens bent, om maar even wat te noemen..
OK, je moet het niet in 'standard-operating-procedure' meenemen, maar stel nou dat je nog 10 km naar huis moet en je accu is echt vrijwel leeg, dan haal je dat wel met een half uurtje laden. En anders zorg je gewoon dat je ook een boek bij je hebt ;)

De meeste 45km/u-scooter halen trouwens geen 90km, eerder iets van 60 (en dat ook niet altijd vermoed ik).

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 131051

Kijk, zo komen we ergens...

Elektrische smart

Het grootste nadeel aan die elektrische voertuigen is dat ze er meteen heel apart en vreemd uitzien. Gammele plastiek bakjes met fietswielen, en andere space-zut...

Als elektrische voertuigen ooit willen aanslaan zullen ze er wat conservatiever moeten uitzien (vier wielen, .. ;) )

Niet dat de smart er zo 'gewoontjes' uitziet, en het ding heeft ook een redelijk hippie karakter, maar het is als stadwagentje in elk geval een leuk modern ogend praktisch wagentje.

Kunnen twee personen in, een boekentas... :)

12 kWh/100 km => (aan 0.20 ct/ kWh) 2.4 euro / 100 km.
Met een zuinige diesel a 5l/100 km kom je op ongeveer 6 euro/100 km.

Niet de meest spectaculaire bezuiniging als 'incentive' om gewone brandstof links te laten liggen (en alle voordelen ervan) maar het is een begin.

Dat betekent meteen ook normalere auto's die elektrisch zijn uitgevoerd nog hogere kosten per 100 km zouden hebben (groter/zwaarder). Waardoor het voordeel nog kleiner wordt. Daarom dat het misschien ook niet echt doorbreekt.

120 km actieradius is ook voor sommigen niet echt genoeg. Anderzijds is de smart een stadswagen, en meer dan 120 km per dag impliceert veel snelweggebruik, waarvoor de smart zowieso minder geschikt is. Maar als tweede wagen denk ik dat dit concept wel eens kan aanslaan.

Denk ook aan tax voordelen en verzekeringsvoordeel.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 4629

Als boodschappenwagentje zou het idd een idee zijn. Maar juist daarvan kun je niet bijzonder veel kwijt in een Smart. Goed .. als je 3 keer in de week gaat en je hoeft niet voor 6 man te koken dan kan het prima.

Maar dan zit je met de prijs van dat ding. En of dat gaat renderen binnen de tijdspanne dat je die wagen hebt. Een 2e hands gewone benzinewagen kost ook niet heel veel. Een 15 jaar oude Starlet of zo. Wegenbelasting en verzekering is niet schokkend. En ja hij kost meer aan brandstof en onderhoud, maar dat kun je wegstrepen tegen de aanschafprijs van een elektrische wagen.

Als die elektrische Smart nou hetzelfde kostte als een gewone Smart, en daarnaast belastingvoordeel genoot, ja dan is het wel snel rendabel. Maar tot die tijd zullen alleen mensen die ófwel het milieu ófwel image belangrijker vinden dan harde euro's zo'n ding kopen. Imo.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Komende zaterdag ga ik in Amsterdam een proefrit maken op een elektrische scooter (kun je aanvragen via deze weblog).

Ik ben dus aan het mailen met Twike.nl voor een middagje een Twike huren.

En ik heb Aerorider gemaild, of het ook mogelijk is zo'n ding te huren of er een proefrit in te maken. Maar die hebben na 2 dagen nog geen antwoord gegeven...

Nu nog wachten tot Deom zijn CityEl 'street legal' heeft, dan hebben we hopelijk veel praktijkinformatie over een paar elektrische voertuigen.

-edit-

Ik heb bij de Univé opgevraagd wat een verzekering voor zo'n elektrische scooter zou kosten. Dat zou komen op ± €75 voor alleen WA, of €350 voor allrisk (per jaar). Die laatste is nog een pittige prijs, als een e-scooter er ooit komt maar eens goed shoppen of dat niet goedkoper kan. Het is overigens niet duurder of goedkoper dan een scooter met verbrandingsmotor.

[ Voor 24% gewijzigd door JeroenH op 12-07-2007 13:51 ]

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • YellowCube
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 07:16

YellowCube

Wait...what?

Anoniem: 4629 schreef op woensdag 11 juli 2007 @ 04:03:
Als boodschappenwagentje zou het idd een idee zijn. Maar juist daarvan kun je niet bijzonder veel kwijt in een Smart. Goed .. als je 3 keer in de week gaat en je hoeft niet voor 6 man te koken dan kan het prima.
wat dat betreft is de Noorse Th!nk veel gunstiger. Niet bizar veel groter dan een Smart, ook 2 zits, maar wel met een degelijke laadruimte.
Voor het image kun je het wel laten, alhoewel er wel lelijkere auto's rondrijden.

My doctor says that I have a malformed public-duty gland and a natural deficiency in moral fibre and that I am therefore excused from saving the world


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Ik heb vandaag bevestiging gekregen dat ik 26 augustus een hele middag een Twike kan huren. Yee-hah!

Ik denk alleen dat ik iets te hard van stapel gelopen ben met het uitnodigen van andere mensen om mee te gaan. De respons was wat groter dan ik dacht, en om nou met 7 man daarheen te gaan is ook weer zowat. Het is een tweezitter, geen Renault Espace ;). Ik ga er dus met zijn tweeën heen, de 'gelukkige' dat moet nog maar blijken natuurlijk) heb ik gemaild.

Ik zal uiteraard zoveel mogelijk foto's en filmpjes maken, en ook een uitgebreid verslag schrijven zodat iedereen hier uit de tweede hand kan meegenieten.

Die gasten van Aerorider hebben nog steeds niet teruggemaild. Dat is niet zo netjes. Ik geef ze nog een paar dagen en dan bel ik ze op, maar ik verwacht er dan gelijk een stuk minder van. Je kunt van de Twike zeggen wat je wilt, de persoon die ze verkoopt heeft op al mijn mails binnen een halve dag gereageerd. Netjes, ik zou willen dat mijn klanten en leveranciers zo meewerkten!

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Zojuist Aerorider gebeld; een proefrit is goed mogelijk, ook in een weekend. Maandag bel ik ze op om een afspraak te maken!

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 146043

Ik zal uiteraard zoveel mogelijk foto's en filmpjes maken, en ook een uitgebreid verslag schrijven zodat iedereen hier uit de tweede hand kan meegenieten.
Dat zou aardig zijn. Ik wilde ook wel mee, maar ik dacht al dat je respons genoeg zou krijgen.

Ik heb een pedelec en dat is best lachen hoor. Wind tegen fiets je al vlug 20 km/h en wind mee zit je zo op 25 als je een klein beetje doorpoot. Me zweten op die fiets is nog niet voorgekomen ;)
Eigenlijk levert de fiets een iets te hoge ondersteuning want ik de lichtste stand hoef ik al amper wat te doen en laat staan in de hoogste stand, dan trap ik in het vrij of ik moet storm tegenhebben, dan heeft de fiets er wel moeite mee en de accu ook.
Als ik harde wind tegen heb naar mijn werk is de staat van de accu op het werk aangekomen minder dan als het windstil is.

Als ik echt windkracht 5 vol tegen heb dan g aik ook nog maar 16 km/h op de laagste ondersteuning en de hoogste zet ik dan niet want dat vind ik dan weer te opa achtig, serieus

Daarom wil ik zo'n elektrische scooter kopen. Die gaat ook maar 25, maar ook als ik windkracht 5 vol tegen heb. Dat moet een 0,49 Kwh leverende spartamet nog maar zien te halen. De elektroscooter levert 2 Kwh. Dan ben je al meer mans met 2 Kwh op 25 km/u.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Anoniem: 146043 schreef op vrijdag 13 juli 2007 @ 11:49:
Dat zou aardig zijn. Ik wilde ook wel mee, maar ik dacht al dat je respons genoeg zou krijgen.
Yep, de respons was overweldigend. Maar er speelde ook nog iets mee: ik ben als hoofdhuurder verantwoordelijk. Als iemand (die ik verder alleen maar onder een schuilnaam ken) de Twike beschadigd kunnen en zullen ze mij aansprakelijk stellen. Daar had ik in eerste instantie niet over nagedacht.
Ik heb een pedelec
Ik zit te denken om zoiets voor mijn vader te kopen (of te sponsoren). Hij moet mer fietsen van de dokter maar het wordt zwaar. Met zo'n fiets ben je mobieler terwijl je toch lichaamsbeweging krijgt en buiten bent.
Daarom wil ik zo'n elektrische scooter kopen.
Ja, ik ben daar ook over na aan het denken. Ik kan het nu nog niet verantwoorden (ik woon in een stadscentrum en heb alles op loopafstand) maar het lijkt me zo'n leuk vervoermiddel. Ik zou dan wel voor de 45 km/u versie gaan, door de hogere snelheid is het volgens mij ondanks het iets kleinere bereik toch makkelijker om wat grotere afstanden af te leggen. En volgens mij is het maximum bereik meestal niet zo'n groot punt; het is een stadsvoertuig. Ik hoef er niet mee op vakantie.

Overigens over bereik, ik heb met google maps en photoshop zitten spelen. Een 45km/u scooter zou een bereik van zo'n 60km hebben, voor onderstaande plaatjes heb ik dat op 50 gesteld zodat je wat marge hebt.

Ten eerste 25km, zodat je op één acculading ergens heen kunt, en ook weer terug naar huis kunt rijden:

Afbeeldingslocatie: http://i66.photobucket.com/albums/h259/JeroenH/e-voertuigen/25km.png

Nu 50km, bv. als je vrienden bezoekt en de gelegenheid hebt de scooter voor langere tijd op te laden:

Afbeeldingslocatie: http://i66.photobucket.com/albums/h259/JeroenH/e-voertuigen/50km.png

(Beide cirkels zijn vrij conservatief genomen, volgens mij zijn ze eerder 20 en 40km. Maar dat geeft alleen maar beter aan wat er mogelijk is)

Dat ziet er toch prima uit! Verder dan 50km wordt volgens mij toch vervelend op een scooter, dan komt de trein of de auto toch eerder in beeld als geschikt vervoermiddel (afhankelijk van de ligging van je doel).

[ Voor 26% gewijzigd door JeroenH op 13-07-2007 12:19 ]

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 4629

Ja maar je rijdt niet hemelsbreed. 10 marge voor de accu's maar dan mag je nog de marge voor de weg volgen meerekenen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Anoniem: 4629 schreef op vrijdag 13 juli 2007 @ 16:12:
Ja maar je rijdt niet hemelsbreed. 10 marge voor de accu's maar dan mag je nog de marge voor de weg volgen meerekenen.
Dat is zeker waar, daarom heb ik de marge van 60->40km ook aangehouden, en eigenlijk kan het geen cirkel zijn; bestemmingen langs een lange rechte weg zonder onderbrekingen zullen makkelijker binnen bereik liggen dan bestemmingen die langs een kronkelweg liggen met stoplichten etc. Heuvels beïnvloeden het bereik ook. Het is meer een indicatie.

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Ik sprak net een kennis van mij, die is vertegenwoordiger bij een bedrijf wat elektrische fietsen en elektrische scooters verkoopt (zo'n kennis moet je warmhouden :P). Hij vertelde me iets bijzonders. De verkoop van elektrische fietsen schijnt echt goed te verlopen, maar met het aan de man brengen van elektrische scooters schijnt het op dit moment nog niet zo te willen vlotten. Het voornaamste obstakel wat hij tegenkomt: de scooterdealers. Als hij daar langsgaat met zo'n scooter is hun eerste reactie "daar kunnen we niets aan sleutelen, alleen dingen vervangen". En voor een gedeelte is dat ook waar natuurlijk. Een benzinescooter heeft regelmatig onderhoud nodig: olie(-filter), bougie, afstellen, pakkingen die gaan lekken, noem maar op. Een elektrische scooter kan weinig stuk aan (accu's, motor of controller) en dat zijn allemaal zaken waar je inderdaad niet aan gaat sleutelen maar dat gewoon vervangt als het stuk is.

Het viel me op en ik denk ik meld het hier even.

Het deed me denken aan een film (volgens mij was het who killed the electric car, maar ik weet het niet meer zeker) waar in werd gemeld dat één van de redenen dat de 'conventionele' fabrikanten niet aan de elektrische auto was dat ze nauwelijks meer konden verdienen aan het onderhoud en de onderdelen. Ik dacht toen "jaja, blabla, conspiracy, vast wel" maar het lijkt er op dat daar meer waarheid in zit dan ik dacht...

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Destruction
  • Registratie: Juni 2000
  • Laatst online: 00:12

Destruction

(ex-)Automonteur

Ik heb kortgeleden ook eens proefgereden op een electrische scooter. Nou ben ik ook niet vies van sleutelen, en dat kan al niet. Wat ik ook erg miste was een motorgeluid :) Verder rijd het eigenlijk prima! Maar ik vind het bereik nog wat kort.

Hopelijk hebben we nog lang benzine enzo. want wat zou ik het sleutelen gaan missen.. Geen zuigerveren meer vervangen, geen oliekeerringen meer, etc... :P

[ Voor 5% gewijzigd door Destruction op 13-07-2007 19:23 ]

Ford Transit 2.2TDCi '08 | Yamaha XJ900S Diversion '01 | Gravity is a myth, earth sucks.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Destruction schreef op vrijdag 13 juli 2007 @ 19:21:
Wat ik ook erg miste was een motorgeluid :)
Dat hoor je vaker als "nadeel" van elektrische voertuigen. Maar is dat als geheel niet een enorm voordeel? Steden zijn best lawaaiige plaatsen geworden, vooral door toedoen van motorvoertuigen. Elektrische voertuigen zijn over het algemeen stiller en dat lijkt mij drukke steden aangenamer maken.
Maar ik vind het bereik nog wat kort.
Ik heb zelf geen scooter, dus geen informatie uit de eerste hand, maar ik vraag me echt af hoeveel benzinescooters ritten maken van 50+km. Dat is al gauw anderhalf uur rijden (met 45km/h en stoplichten etc.). Een scooter is geen lange-afstandsvoertuig, daarvoor kun je OV/auto gebruiken. Een scooter is een stads/kleinregionaal voertuig en daarvoor lijkt 50-60km bereik me voldoende.
Hopelijk hebben we nog lang benzine enzo. want wat zou ik het sleutelen gaan missen.. Geen zuigerveren meer vervangen, geen oliekeerringen meer, etc... :P
Ik zou dat juist niet missen. Stel je voor: geen voertuigen meer die lijken op een Windows PC (continue sleutelen en vaak toch nét niet lekker werken) maar meer op een spelcomputer als een Xbox of PS. Je plugt het in en het werkt. Ik snap de lol van sleutelen, en ik denk ook dat je zult zien dat het sleutelen zich gewoon verplaatst, bv. aan de firmware van de controller of andere aspecten van het voertuig. Voor creatieve technische mensen (misschien de definitie van een Tweaker?) valt er altijd wel wat te sleutelen.

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 4629

Geen motorgeluid is in de stad ook niet ideaal. Mensen gaan gewoon niet opzij als je geruisloos achter ze gaat rijden. En claxxoneren is ook zo overdreven. Dan wordt het net India. Nu horen ze je vanzelf. Of anders ff revven, dan schrikken ze zich meteen het voetpad op.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Anoniem: 4629 schreef op vrijdag 13 juli 2007 @ 19:36:
Geen motorgeluid is in de stad ook niet ideaal. Mensen gaan gewoon niet opzij als je geruisloos achter ze gaat rijden. En claxxoneren is ook zo overdreven. Dan wordt het net India. Nu horen ze je vanzelf. Of anders ff revven, dan schrikken ze zich meteen het voetpad op.
Dat is zeker een punt, ik merkte dat op de elektrische scooter waarop ik een proefrit maakte. Ik oefende eerste even in een rustige woonwijk en spelende kinderen daar hadden niet door dat ik er aan kwam. De standaard toeter is erg hard, dus ik riep dan maar even. De toevoeging van een zachtere 'voetgangerstoeter' zou dat oplossen. En vergeet ook niet dat als er veel meer elektrische voertuigen op de weg komen mensen er ook aan gewend raken. En als laatste zul je er als bestuurder van een elektrisch voertuig op moeten letten dat je minder geluid maakt dan een motorvoertuig.

Ik zie het lage geluidsniveau over het totaal bezien toch echt als een groot voordeel. Ik woonde voorheen aan een 'moeilijke' kruising, fietsers en brommers moesten daar wat moeilijke toeren uithalen om het kruispunt over te steken. Scooterrijders schijnen dat niet te kunnen doen zonder in hoog tempo afwisselend geen gas en volgas te geven. Dat was 's zomers met het raam open echt geen pretje, ik ben blij dat ik daar weg ben. Grootschalige introductie van elektrische scooters zouden dat kruispunt (en vele andere) tot een oase van rust maken.

[ Voor 22% gewijzigd door JeroenH op 13-07-2007 19:53 ]

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 4629

Vroeger had je op auto's al 2 claxxons. Eentje voor overdag en eentje voor 's avonds. Wagens uit 1910 - 1920 ongeveer.

Maar het blijft lastig. Claxxoneren is vrij opdringerig. Goed, mensen moeten eigenlijk niet op straat lopen maar je weet hoe dat gaat in drukke straten en bij terrasjes in de stad. Mensen kijken nou eenmaal niet steeds over hun schouders.

BTW wat motorgeluid betreft: ik vind het wel fijn. Ik heb wel eens dat ik me niet lekker voel. Dan stap ik in de auto, en die rustige dreun kalmeert de boel. Ik stap ziek in een wagen en kom er beter weer uit, ipv andersom.

[ Voor 23% gewijzigd door Anoniem: 4629 op 13-07-2007 19:55 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Anoniem: 4629 schreef op vrijdag 13 juli 2007 @ 19:53:
Vroeger had je op auto's al 2 claxxons. Eentje voor overdag en eentje voor 's avonds. Wagens uit 1910 - 1920 ongeveer.
Wat cool... Ik had daar geen idee van.
Maar het blijft lastig. Claxxoneren is vrij opdringerig. Goed, mensen moeten eigenlijk niet op straat lopen maar je weet hoe dat gaat in drukke straten en bij terrasjes in de stad. Mensen kijken nou eenmaal niet steeds over hun schouders.
Zeker. Maar ervaring is ook dat mensen die in gedachten verzonken rondlopen soms lawaaiige voertuigen ook niet opmerken.

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 146043

Vandaag was ik bij de fietsenmaker en ik ken die man goed.

We hadden het over elektrische scooters en of hij die wilde importeren en/of kon bestellen als ik er een wil kopen. Zijn antwoord was even kort als duidelijk: nee, voorlopig nog niet

Waarom dan niet? (want dat is dan mijn reactie)
Hij had een paar sterke punten:
->De elektrische scooter is nog niet rijp genoeg en er rijden er nog te weinig van rond. Als je pech krijgt met het apparaat dan kun je terug naar de dealer die meestal niet dichtbij is. Zie ten eerste het apparaat daar te krijgen en zie ten tweede dat goedkoop op te lossen.
De accu's vond hij ook een zwak punt en hij beweerde dat je met een beetje pech en slecht weer maar de helft van het aantal kilometers zal bereiken wat ze opgeven en zeker als het apparaat ouder dan 2 jaar is en de accu's duidelijk slijten (kapaciteitafname).

Daar kon ik me ook wel weer in vinden. Voor 1250 euro koop je bij hem al een 4-takt scooter en ik weet dat die dingen (mits origineel) makkelijk de 1 op 50 halen en als je het rustig doet moet je volgens hem met wat geluk 1 op 70 kunnen halen (snor), maar dan neem ik de bromvariant.

Waarom ik dit post: Die man brengt mij in twijfel en de punten die hij noemde zijn sterk want het is wel de waarheid. Zijn collega stond hem nog even bij ook, dus 2 tegen 1, wie weet het dan beter?

Als een apparaat 1 op 50 rijdt en ik alleen maar ultimate hoef te tanken dan rij ik 3 cent op per kilometer aan brandstof en mijn berekening in het grote duurzame energietopic over de scooter leert mij dat ik dan nog wel eens duurder uit zou kunnen zijn met een elektra en al is het alleen om de dure componenten.

Hij zei ook dat als je pech krijgt met een scooter die je bij hem koopt dat hij hem zo op kan komen pikken en hem zo kan maken en dat de onderdelen niet zo heel duur zijn (hij trouwens ook niet :) )

Het is toch een minibikeadviseur met diploma, dus die zal het wel weten of?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • stefan001
  • Registratie: April 2004
  • Laatst online: 29-03 12:50
Anoniem: 146043 schreef op zaterdag 14 juli 2007 @ 20:21:
Het is toch een minibikeadviseur met diploma, dus die zal het wel weten of?
Of zijn inkomen willen veiligstellen ;) Brandstofvoertuigen hebben meer onderhoud nodig, dat kost ook geld. Dat heb je dan niet meegerekend, terwijl je het wel hebt gehad over het vervangen van onderdelen van de electra scooter.

Maar zijn verhaal klinkt inderdaad acceptabel. Als alle fietsenmakers nu even afspreken om vanaf morgen (of maandag dan :P) electra scooters te verkopen, ben je van het dealer-probleem af :).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 146043

En het feit dat ik 750 euro in mijn zak kan steken want die scooter bij hem is 750 euro goedkoper dan de IO E-scooter.
Met 750 euro heb je bij hem veel onderhoud en het onderhoud is op termijn van 3 jaar zoiets van 750 euro.

Vandaag heeft mijn spartamet een goede beurt gehad en alles rijdt weer lekker. Kosten: 35 euro. Dat is echt geen geld voor de werklijst en ik heb alles zelf nagecheckt en het zit allemaal weer goed in mekaar en het rijdt zalig. Na zo'n verhaal ga je zo'n zaak toch even testen. Wat doet die zaak voor 35 euro? In ieder geval mijn spartamet die bijna droogstond weer lekker laten rijden en de caburateur schoonmaken met perslucht + remmen afstellen en meer. Ketting is nu ook goed trouwens.

Ik had ook gevraagd wat het onderhoud aan zo'n scooter kost?
Dat valt reuze mee en ik geloof hem want die gast komt me wel goed en eerlijk over.

Dit is hem: Reijs Minibikes

Deze zou het dan eventueel worden

Afbeeldingslocatie: http://www.reijsfietsenfun.nl/shop/contents/media/l_dsc03261.jpg

[ Voor 10% gewijzigd door Anoniem: 146043 op 14-07-2007 21:24 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Anoniem: 146043 schreef op zaterdag 14 juli 2007 @ 20:21:
->De elektrische scooter is nog niet rijp genoeg
Sja, je bent een beetje een pionier, maar wat ik tot dusver gezien heb (vandaag weer op een e-scooter rondgereden) doet mij geloven dat het een product is wat klaar is voor marktintroductie.
en er rijden er nog te weinig van rond.
Als iedereen dat had gezegd bij de introductie van de scooter met verbrandingsmotor hadden we die nu ook niet gehad... En daarbij: het betekent ook dat je iets exclusiefs hebt, iets wat niet iedereen heeft.
Als je pech krijgt met het apparaat dan kun je terug naar de dealer die meestal niet dichtbij is.
Dat is waar maar ik denk dat de kans op pech veel kleiner is dan bij een verbrandingsmotor. De elektromotor is onverwoestbaar, van de accu's is de levensduur goed in te schatten. Het enige wat kapot zou kunnen gaan is de controller, maar die kans lijkt me ook niet groot (allemaal solid-state) maar als hij stuk gaat is hij zo omgewisseld. Alle overige onderdelen (banden, remmen, lampjes, remkabels, etc.) zijn allemaal standaard scooterspul wat de dealer op de hoek kan vervangen. Ik voorzie geen problemen.
De accu's vond hij ook een zwak punt en hij beweerde dat je met een beetje pech en slecht weer maar de helft van het aantal kilometers zal bereiken wat ze opgeven
Dat is inderdaad een onbekend punt, hoewel loodaccu's zoals die worden gebruikt als ruim 100 jaar oud zijn en dus erg goed bekend is hoe er voor gezorgd moet worden. Kou is zeker een factor die de levensduur kan bekorten, maar voor woonwerkverkeer zou dat (in mijn geval) geen probleem zijn: zowel thuis als op mijn werk zou hij dan binnen staan. Tijdens een rit door de kou blijven de accu's wel warm door de stroom die er door vloeit. Daarbij zal de ontwikkeling van accu's harder gaan naarmate er meer voeruigen op de weg komen.
Waarom ik dit post: Die man brengt mij in twijfel en de punten die hij noemde zijn sterk want het is wel de waarheid. Zijn collega stond hem nog even bij ook, dus 2 tegen 1, wie weet het dan beter?
Moeilijk te zeggen we 'De Waarheid' spreekt... Met de brandstofvarianten van scooter is natuurlijk al veel ervaring, en het is waar dat een elektrische scooter voor een gedeelte een beetje pionieren is. Maar als ik even een parallel trek: ik heb jarenlang met modelvliegtuigen gevlogen. Ik ben halverwege mijn 'carrière''overgeschakeld van brandstof naar elektro en de betrouwbaarheid in het aandrijfsysteem nam alleen maar toe. Er zijn natuurlijk verschillen, maar het viel me destijds erg op.
dan rij ik 3 cent op per kilometer aan brandstof
Sja, de totaalrekening zul je pas achteraf op kunnen maken, je zou eigenlijk twee scooters moeten kopen (brandstof en elektrisch) en die vergelijken, maar dat zal geen optie zijn :) Je moet ook niet alleen naar de brandstof per km kijken, maar naar de totaalkosten per km. Die zijn denk ik voor beide type scooters niet exact in te schatten, bij beide typen kunnen onvoorziene zaken optreden. Voor mij zou een elektrische scooter om diverse redenen de voorkeur hebben, maar dat zal voor iedereen anders liggen. Ik vind het niet erg om voor te liggen op de rest (digitale camera, zonnestroompanelen, etc.) en daarvoor op sommige punten wat in te moeten leveren.
stefan001 schreef op zaterdag 14 juli 2007 @ 20:51:
Of zijn inkomen willen veiligstellen ;)
Nou, daar zeg je wat, zie mijn post van gisteren. De scooterlevenciers voelen blijkbaar wel bedreiging op het gebied van onderhoud. Dat vind ik op zich een positief gegeven. Als er minder aan te verdienen valt is er door mij minder aan uit te geven :).

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 146043

Dank je :)

Ik denk toch dat ik dan voor deze Boatian scooter ga van 1250 euro om de volgende redenen, maar ik wet niet wat jij en of anderen hiervan vinden? Het is persoonlijk, maar als het maar geen spinsels van mij zijn:

1. Ik ken die man goed en hij helpt mij altijd goed. Ik kan er goed mee door een deur
2. Het is voor dorpsbegrippen heel dichtbij met 5 kilometer. De dichtbijzijnste elektrische scooterdealer zit hier 48 kilometer vandaan. Hoe krijg ik die daar? Ik heb geen bus ofzo. Pech kun je altijd krijgen en de controller van mijn pedelec doet het al 7 maanden prima, maar het is en blijft elektronica en aangezien het hier nogal vaak nat is moet het zeker zijn dat het niet faalt! Afstand is toch een heikel punt met zo'n apparaat en ik moet er gedurende de hele levensspan van de accu's 41 (2x20,5) kilometer kunnen halen of ik nu windkracht 8 tegen heb of niet, daty moet ik halen anders is het apparaat sowieso niet voor mij van toepassing.
Ik vraag monsterlijk veel van de accu's want er moeten ook wat hellingen worden genomen en zeker in Nijmegen waar ik ook kom Ik ben dan bang dat als de accu's ouder worden dat het een probleem gaat vormen. Als ze opgeven dat de accu's een bereik hebben van 40-70 km welke waarde moet ik dan aanwenden? Ik vindt 40 km voor een 'nieuwe, accu als minimum veel te weinig. Dat is dus niet genoeg en aangezien het hier nog wel eens waait :/

Deze pionier is even de weg een beetje kwijt :/

[ Voor 8% gewijzigd door Anoniem: 146043 op 14-07-2007 22:24 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Ik heb voor 26 augustus dus een Twike besproken, en ik ben nu de handleiding aan het lezen. Ik wordt niet vrolijk van wat ik lees.

Er is geen gaspedaal, op de stuurhendel zit een knopje met twee indrukstanden, voor langzaam en snel accelereren, en een ander knopje voor 'snelheid vasthouden', een soort cruise control. Lijkt mij verdomd vervelend rijden als je vaak van snelheid moet wisselen, bijv. als het druk is.

Remmen is ook fantastisch: je trapt daadwerkelijk terug met de fietspedalen 8)7 (voor de achterrem) en op de linkerhendel die je vast hebt zit een knijphendel voor de voorrem. Je kunt ook regeneratief remmen, de motor werkt dan als generator en laadt de accu's weer op. Daarvoor zit ook weer een knopje met twee indrukstanden op de stuurhendel.

De richtingaanwijzers komen na een bocht niet vanzelf terug naar neutraal. Volgens mij is er geen ruitensproeierinstallatie. Er is geen reservewiel, er wordt aangeraden zo'n spuitbusje met 'slime' mee te nemen.

Dat klinkt mij levensgevaarlijk en onhandig in de oren! In forums lees ik van de eigenaren commentaar dat het even wennen is maar daarna goed werkt, maar ik vind het maar raar. Het is bijna jammer dat ik de handleiding gelezen heb, ik ga nu met een vrij negatief gevoel de proefrit in... Maar zonder de handleiding te lezen kun je niet rijden met dat ding, ik hoop maar dat ik al die gekke truukjes snel onder knie heb zodat ik me met dat ding niet om een boom vouw.

De handleiding: http://phlogma.com/aporia/twike/twikerp.htm

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • unclero
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 08:52

unclero

MB EQA ftw \o/

Ik zei een aantal posts geleden dat de cockpit van de Twike eruit ziet als een zweefvlieger. Dat neem ik terug, want het lijkt wel op (moto)vliegen, zoveel handelingen als je moet doen :D. Maar vliegen doe je meestal als je minstens 100 meter met niks rondom je hebt, niet als je tussen de auto's en bussen door moet laveren :X.

Sorry hoor, maar ik ga het nu niet vreemd zitten vinden als die dingen zo duur zijn omdat niemand er mee wil rijden. Voor een lekker dagje uit in de polder kan ik me iets bij voorstellen, maar ik moet er niet aan denken om hiermee te gaan forenzen.

Quelle chimère est-ce donc que l'homme? Quelle nouveauté, quel monstre, quel chaos, quel sujet de contradiction, quel prodige!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Nee, inderdaad. Wat dat betreft heeft de CityEl het veel beter bekeken. Wat je verder ook van het voertuig vindt; de bediening is ten minste 'normaal': een stuur en pedalen. Volgens mij komt zelfs de richtingaanwijzer vanzelf terug na het maken van een bocht :P

Volgens mij wordt die proefrit een heel aparte ervaring :+

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • unclero
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 08:52

unclero

MB EQA ftw \o/

CanonG1 schreef op dinsdag 17 juli 2007 @ 10:32:
Volgens mij wordt die proefrit een heel aparte ervaring :+
Als er ook een boordradio op zit, ik ben meestal wel 'online' op 145.750Mhz :+.

Quelle chimère est-ce donc que l'homme? Quelle nouveauté, quel monstre, quel chaos, quel sujet de contradiction, quel prodige!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
unclero schreef op dinsdag 17 juli 2007 @ 10:56:
Als er ook een boordradio op zit, ik ben meestal wel 'online' op 145.750Mhz :+.
Er kan een radio in, maar als je die te hard zet is de actieraidus waarschijnlijk 10% kleiner ;) Zelfs de verwarming/ontwaseming doet het maar een minuut per 'knop-indruk', dat zal lekker rijden 's winters...

-edit-

@shiver23: Aangepast. Bedankt!

[ Voor 5% gewijzigd door JeroenH op 17-07-2007 11:46 ]

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Shiver23
  • Registratie: Januari 2001
  • Niet online

Shiver23

Wat sta je nou te kijken!

TU Twente ken ik niet. Het is toch echt UT (Universiteit Twente).

PSN: Shiver23


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 146043

CanonG1 schreef op dinsdag 10 juli 2007 @ 11:33:
[...]


Dat zeg jij nou, maar ik heb daar over na zitten denken. Als ik ooit een elektrische scooter koop zorg ik echt wel dat ik op langere tochten de oplader en een verlengsnoer van 10-20m bij me zal hebben. Dan kun je bij een kroeg of zo ff vragen of je hem op mag laden terwijl je iets drinkt. Als je een flinke fooi geeft hebben ze een ruime vergoeding gekregen voor hun elektriciteit!
Ik weet niet ofdat gaat werken en ik denk ook aan andere mensen die eraan kunnen zitten. Zit je daar als waakhond je stekker in de gaten te houden omdat ze anders mogelijk zomaar voor de gein de stekker eruit trekken bijvoorbeeld.

Hier: oplaadpunten voor je scoot

Het is over met brandstof en het wordt toch een elektrische scooter en wel om dit intens grote voordeel waarvan ik het bestaan niet wist: !!Een vette 10 voor het idee!!

[ Voor 3% gewijzigd door Anoniem: 146043 op 18-07-2007 11:54 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Anoniem: 146043 schreef op woensdag 18 juli 2007 @ 11:52:
Ik weet niet ofdat gaat werken en ik denk ook aan andere mensen die eraan kunnen zitten. Zit je daar als waakhond je stekker in de gaten te houden omdat ze anders mogelijk zomaar voor de gein de stekker eruit trekken bijvoorbeeld.
Ik denk dat dat wel meevalt... een beetje meer vertrouwen in de mensheid graag :)
Ja, die kende ik en ik vind dat ook een geweldig concept. Ze zitten alleen overwegend in Gelderland en daar woon ik niet :) Desnoods maak je een kaartje met 'stekker niet verwijderen AUB' en je 06-nummer of zo.
Het is over met brandstof en het wordt toch een elektrische scooter en wel om dit intens grote voordeel waarvan ik het bestaan niet wist: !!Een vette 10 voor het idee!!
Ik had daar van gehoord, dat is handig! Jammer dat ze geen mobiele accu-oplaadservice bieden ;)

Het hoort eigenlijk niet dit topic thuis, maar check ook de scooter op LPG. Het trekt mij minder dan een elektrische scooter, maar ik zie het als een soort tussenweg. Het is niet duurzaam maar een stuk schoner dan benzine en volgens die gasten erg goedkoop.

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • kmf
  • Registratie: November 2000
  • Niet online

kmf

CanonG1 schreef op vrijdag 13 juli 2007 @ 19:49:
[...]


Dat is zeker een punt, ik merkte dat op de elektrische scooter waarop ik een proefrit maakte. Ik oefende eerste even in een rustige woonwijk en spelende kinderen daar hadden niet door dat ik er aan kwam. De standaard toeter is erg hard, dus ik riep dan maar even. De toevoeging van een zachtere 'voetgangerstoeter' zou dat oplossen. En vergeet ook niet dat als er veel meer elektrische voertuigen op de weg komen mensen er ook aan gewend raken. En als laatste zul je er als bestuurder van een elektrisch voertuig op moeten letten dat je minder geluid maakt dan een motorvoertuig.

Ik zie het lage geluidsniveau over het totaal bezien toch echt als een groot voordeel. Ik woonde voorheen aan een 'moeilijke' kruising, fietsers en brommers moesten daar wat moeilijke toeren uithalen om het kruispunt over te steken. Scooterrijders schijnen dat niet te kunnen doen zonder in hoog tempo afwisselend geen gas en volgas te geven. Dat was 's zomers met het raam open echt geen pretje, ik ben blij dat ik daar weg ben. Grootschalige introductie van elektrische scooters zouden dat kruispunt (en vele andere) tot een oase van rust maken.
daarom hebben de voertuigen in SciFi altijd een gezoem en verlicht bodem. Misschien moet dat maar ingebouwd worden.

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.. tibber uitnodigingscode: bqufpqmp


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • unclero
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 08:52

unclero

MB EQA ftw \o/

kmf schreef op woensdag 18 juli 2007 @ 13:30:
daarom hebben de voertuigen in SciFi altijd een gezoem en verlicht bodem. Misschien moet dat maar ingebouwd worden.
Die verlichte bodem is vanwege de neon die de tuners eronder doen om het te pimpen ;).

Maarre, die oplaadpunten is natuurlijk erg leuk, maar waarom is nog niemand op het idee gekomen van universele uitneembare accu-modules? Das helemaal snel tanken, ouwe accu eruit, nieuwe erin.. Doorkarren maar ;).

Quelle chimère est-ce donc que l'homme? Quelle nouveauté, quel monstre, quel chaos, quel sujet de contradiction, quel prodige!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
unclero schreef op woensdag 18 juli 2007 @ 16:13:
maar waarom is nog niemand op het idee gekomen van universele uitneembare accu-modules? Das helemaal snel tanken, ouwe accu eruit, nieuwe erin.. Doorkarren maar ;).
Dat idee is niet nieuw, daar is al over nagedacht. Eén nadeel kan ik zo al aanwijzen: accupakketten slijten met gebruik en je zou net zien dat je een brak accupakket meekrijgt waarmee je nog geen 50km ver komt. Je zult goed moeten meten wat de staat van het accupakket is en daar de 'huurprijs' op aanpassen. Of als je wat verder weg moet kun je aangeven dat je geen slecht accupakekt wil.

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • YellowCube
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 07:16

YellowCube

Wait...what?

unclero schreef op woensdag 18 juli 2007 @ 16:13:
[...]


Die verlichte bodem is vanwege de neon die de tuners eronder doen om het te pimpen ;).

Maarre, die oplaadpunten is natuurlijk erg leuk, maar waarom is nog niemand op het idee gekomen van universele uitneembare accu-modules? Das helemaal snel tanken, ouwe accu eruit, nieuwe erin.. Doorkarren maar ;).
da's inderdaad een heel mooi idee.
maar neem jij eens 4 verschillende laptops en probeer dan de accu's eens uit te wisselen.
Met andere woorden: iedereen komt dan weer met een eigen standaard op de proppen en het plan wordt zodoende onmogelijk gemaakt.
Soms vind ik het gewoon een wonder dat er zoiets bestaat als de AA batterij

[ Voor 39% gewijzigd door YellowCube op 18-07-2007 16:17 ]

My doctor says that I have a malformed public-duty gland and a natural deficiency in moral fibre and that I am therefore excused from saving the world


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • kmf
  • Registratie: November 2000
  • Niet online

kmf

hebben jullie dit al gelezen over die nieuwe ultra capacitors?
http://www.treehugger.com/files/2006/11/eestore_ultra_c.php

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.. tibber uitnodigingscode: bqufpqmp


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
YellowCube schreef op woensdag 18 juli 2007 @ 16:17:
Met andere woorden: iedereen komt dan weer met een eigen standaard op de proppen en het plan wordt zodoende onmogelijk gemaakt.
Daar zeg je wat, je zult inderdaad de autofabrikanten zo ver moeten krijgen dat ze gezamenlijk een standaard voor accupacks ontwikkelen. Dat zie ik niet gebeuren, ik denk dat we al erg mazzel hebben dat de spuit van de benzinepomp in alle auto's past ;)

Er zouden sowieso een paar accumaten moeten zijn, bijv. small, medium en large voor de diverse soorten auto's en dan wordt het al gauw erg complex.

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 146043

maar check ook de scooter op LPG.
Eerste grote fout, het is de telegraaf
Tweede grote fout, het wordt gemaakt in China. Dat is troep :X

Niets tegen China, maar de beste produkten moet je niet daar zoeken. Ik hou het nu op een elektrische scooter van IO scooters en dat zijn goede apparaten. Ik wil geen gezeik meetr met onderdelen want dat komt me de STROT uit.
Gisteren sparamet grote beurt gehad, vandaag vastgelopen :( GVD
Auto gekocht een tijdje geleden; kon er een nieuwe motor in
Elektrische fiets; geen problemen mee gehad sinds dat jaar dat ik hem heb, vreemde trend

Ik wil geen scooter die kan vastlopen en ik wil geen scooter waar een zuiger in zit. Ik heb het nooit iets gevonden en ik heb alle reden hierover heel pessimistisch te zijn, sorry. En al helemaal als ik lees welke ervaringen mensen ophet scooter fora hebben met Chinnes materiaal.
Lees het maar zelf als je me niet gelooft. Was geen goede link en zet bij mij kwaad bloed in het algemeen want zo'n LPG scoot koop je in China voor 300 euro en derest is voor de dealer en zo is het wel. Ik doe niet aan muiterij!

CanonG1, je bent goed bezig en ga zo door, maar geen linkjes plaatsen naar Chinees spul ;)

[ Voor 87% gewijzigd door Anoniem: 146043 op 18-07-2007 18:31 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:45
Anoniem: 146043 schreef op woensdag 18 juli 2007 @ 18:25:
Tweede grote fout, het wordt gemaakt in China. Dat is troep :X
In dat geval kun je alle elektrische scooters ook afschrijven: die komen zonder uitzondering uit China. Oók de IO scooter.
vreemde trend
Pech met auto en spartamet, mazzel met de e-fiets. Een steekproef van één zegt niet zoveel...
Was geen goede link en zet bij mij kwaad bloed in het algemeen want zo'n LPG scoot koop je in China voor 300 euro en derest is voor de dealer en zo is het wel. Ik doe niet aan muiterij!
Denk je nou echt dat het bij die elektrische scooters anders gaat? Natuurlijk gaat het over een paar schijven en betaal je hier een hogere prijs dan daar. Maar de importeur neemt voor jou de risico's van DOA's, slecht leverende Chinezen, garantie-afhandeling, support, etc. Koop zo'n scooter maar eens zelf in China, laat hem overkomen en neem zelf alle risico's. Wel grappig: in het duurzame energietopic liep recent een discussie waarin mensen zonnestroompanelen te duur vonden en het maar een slechte zaak vonden dat er zoveel werd verdiend aan die dingen. Dat is natuurlijk om dezelfde redenen.
CanonG1, je bent goed bezig en ga zo door, maar geen linkjes plaatsen naar Chinees spul ;)
Toch wel, in de OP staan meerdere links naar Chinese producten en ik kan daar niets aan doen. Als ik dat weghaal verdwijnt de helft van de e-fietsen en alle e-scooters. Dus helaas....

-edit-

Die gasten van IO scooter doen een rekenvergelijk waarin ze één kritiek puntje vergeten: de berekening meldt niets over het vervangen van de accu's. :N In de 60 maanden waarin ze de scooter afschrijven zul je hem toch minimaal één, misschien wel twee keer moeten vervangen. Slechte zaak, geen eerlijke voorlichting!

[ Voor 12% gewijzigd door JeroenH op 18-07-2007 19:42 ]

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter

Pagina: 1 2 ... 11 Laatste

Dit topic is gesloten.